Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Non plus ultra

2013.03.19. 04:23 Püspök utcai gombaszedő

Az ellenvéleményt miller draft szolgáltatta

Jelen bejegyzés apropója az, hogy az újpesti ultrák közleményt adtak ki, miszerint bojkottálják a csapat mérkőzéseit, tiltakozásul a stadionok bekamerázása és a szurkolói nyilvántartás ellen. Állításuk szerint addig nem lesz szervezett szurkolás a Megyeri úton, amíg a fenti, szurkolókat kriminalizáló intézkedéseket vissza nem vonják. A döntés nyilván nem fogja kellemesen érinteni a klubot magát, és a szurkolói csoportok tagjainak is fájdalmas, különös tekintettel a közelgő derbire, de vajon mennyire megalapozottak a közleményben megfogalmazott vádak?

 

Kezdjük a kamerázással, mert az az egyszerűbb. Kamerázás minden komolyabb európai bajnokságban van, és sehol nem vezetett a szurkolók kriminalizálásához. A futballmeccs egy rendezvény, így a rendezőnek joga van feltételeket szabni a törvény adta kereteken belül. Nem kamerázhatják be például a vécéket, de a lelátókat és a beléptetőkapukat minden további nélkül, amennyiben ez fel van tüntetve a szerződésen (jegy vagy bérlet). Ne legyünk álnaivak persze, a kamerázás pontosan azt a célt szolgálja, hogy a rendezvényt megzavaró embereket könnyen lehessen azonosítani, és a stadionból kitiltott személyeket pedig még a beléptetésnél kiszűrni. Enélkül a kitiltás teljesen értelmetlen is lenne. De ezt kriminalizációként beállítani fals dolog: aki vét a szabályok ellen, az maga kriminalizálja saját magát.

A szurkolói kártya már jóval nehezebb ügy. A közkedvelt érv mellette általában az szokott lenni, hogy Angliában így szüntették meg a huliganizmust a stadionokban. Az érv tetszetős, de egy baj van vele: egy szó nem igaz belőle. Valóban volt ilyen javaslat ugyan, de soha nem valósult meg. Olaszországban viszont pár éve tényleg bevezették és az eredmény finoman szólva is katasztrofális lett. (Itt olvasható például angol nyelvű beszámoló róla.) De akár a fradistákat is meg lehet nyugodtan kérdezni a tapasztalataikról, akiknek ugye azt mondták anno, hogy egy éven belül mindenhol bevezetik majd. Jó duma volt, az biztos. De nem kell példákat böngészni, hogy rájöjjünk: a fő probléma az, hogy a kötelező szurkolói regisztráció pont az alkalmi nézőket riasztja el, akiket elvileg be, esetleg vissza kéne csalogatni a lelátókra. A Vidi és a ZTE is ajánlott például ingyen belépést egyes Ligakupa-meccsekre, az ilyen, szerintem dicséretes akciókat a regisztráció csírájában fojtaná el.

Viszont van itt egy másik probléma is, és ez vonatkozik a kamerázásra is: az adatkezelés. Az éremnek ugyanis két oldala van: a rendezőnek joga van tudni, hogy ki veszi igénybe a szolgáltatásait, joga van kamerázni, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezeket az adatokat hogyan tárolja, mire használja fel és kivel osztja meg. Ki lesz az adatok gazdája, ki felelős a kezelésükért? A klubok? A klubok által szerződtetett biztonságiak? Az MLSZ? Mindhárom szereplő alkalmasságával szemben lehetnek jogos és kevésbé jogos aggályok.

Tehát akár egyet is érthetnénk az ultrákkal,  de azért álljunk meg egy szándékosan provokatív gondolat erejéig. Miért van szükség egyáltalán szervezett szurkolásra? Egyáltalán, szükség van rá? A kérdés számtalan vitát szült már, de megnyugtató választ még nemigen.

Angliában például nincs koreó, nincs drapi, nincs piró, de van foci és van néző. Nálunk meg lassan nem lesz koreó, drapi, piró, foci és néző se. Ha a két egyenletet kivonjuk egymásból, azt kapjuk, hogy foci egyenlő nézővel. Tényleg ennyire egyszerű lenne?

Nem, ennyire sajnos nem egyszerű. Az angol példa szerintem pont rossz, valaha félelmetes hangulat uralkodott a lelátókon, hosszú dalokkal, mára tapsikoló kínaiak és burnuszos arabok és egyéb sznob külföldiek töltik meg javarészt a lelátókat, akik pl. a West Ham-nél max. a Bubbles-t ismerik, de inkább azt sem. Olaszországban ugyanez a helyzet: hét évvel ezelőtt felárral vettünk üzérektől jegyet a római derbire, manapság ugyanezen a párosításon jó, ha negyvenezer ember lézeng az Olimpicóban. A járható út Németországban van, tele lelátó, nagyobb balhék nélkül, viszont ütős táborokkal, zászlókkal, drapikkal. Az ultrák igenis sokat tudnak emelni egy meccs színvonalán, nézhetőségén, hangulatán. Nem véletlen, hogy egy Fradi-Újpest sokkal nagyobb téma, mint pl. manapság egy Loki-Győr csúcsrangadó. Ez a játék a nézőkről kell, hogy szóljon. Lehet szabályokat felállítani, kamerák is kellenek, de kellenek a dalok és az ultrák is... sőt, még a rendezett pirotechnika is kell mint látványelem.

Címkék: magyar foci


6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr285095200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.03.19. 08:21:46

Az angol stadionokat valóban divatszurkolók tízezrei töltik meg hétről hétre (bár erről a cikk szerzője valószínűleg sokkal többet tud, mint én). A kérdés mindig az, hogy ez baj-e, vagy nem baj-e (ez így nem volt teljesen magyaros, viszont jól hangzik).
Az ismertebb stadionoknál gyakran holtidőben is szerveznek turisták számára lehetőséget, hogy megtekintsék belüölről a stadiont - olyan jegyártakért, amit itthon akkor se szívesen fizet ki az ember, ha meccs is van (persze annak a turistának, aki bemerészkedik a Fradi-pálya WC-jébe, még a klubnak kellene valami fájdalomdíjat fizetnie).
A futballistákat meg nem kell, hogy a közönség űzze-hajtsa, egy-egy nagyobb sztár több pénzt keres, mint a Fradi és az Újpest teljes költségvetése összeadva, de a kiscsapatok cserejátékosai is a helyi (amúgy nem alacsony) átlagfizetés sokszorosáért fociznak. Ők tényleg profi labdarúgók, akik nem azért teszik oda magukat, mert ezt "megérdemli ez a csodás közönség" (ilyen és ehhez hasonló szavakat gyakran hallunk Magyarországon), hanem azért, mert ezért kapják a fizetésüket.

Az egy másik világ. A magyar focival kb. annyi értelme van összehasonlítani, mint az űrsiklót a papírrepülővel. Mindkettőnek van szárnya.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.03.19. 12:21:13

Nincs ebből semmi gond, a fodbal nézők nélkül is működik, sőt úgy működik csak igazán.

A legjobb az lenne, ha felesküdne minden szurkoló a Szakmára és a vörös csillagra, ha már úgyis regelnek.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.03.19. 20:54:06

Azért szerintem ez a divatszurkolózás erősen el van túlozva. Erre a felvételre például azt mondanád, hogy ezek divatok?

www.youtube.com/watch?v=6xSJflQRtt0

Ugye, hogy nem? Bár a hozzáállás valóban más, mert a szurkolók elvárják, hogy kiszolgálják őket, és csak akkor szurkolnak, ha látják a csapaton, hogy van miért. És ha van miért, akkor aztán van buzdítás is, csak a sorrend fordított: először ti mutassatok valamit a pályán, aztán jövünk mi is.

Lehet vele egyetérteni vagy utálni, de a ragaszkodás, az azonosulás a klubbal, ugyanolyan erős, mint bárhol.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.03.19. 21:03:04

@Püspök utcai gombaszedő: A felvétel alapján akár divatszurkolók is lehetnének, erről nem derül ki semmi.
És azt valószínűleg te is úgy látod, hogy tele vannak az angol stadionok olyan nézőkkel, akik korábban nem nagyon jártak meccsre, míg a korábbi meccsrejáró rétegeknek már nincs pénzük jegyre.
Minden meccsen van egy csomó néző, akinek kb. élete élménye, hogy félévi munkájából vett egy repülőjegyet Londonba/Manchesterbe/Liverpoolba Pestről, Belgrádból vagy Dzsakartából, és végre élőben láthatja, akiket a tévében szokott nézni minden héten. Készít a mobiltelefonjával hatszáz fotót, és még évek múlva is ezt fogja mutogatni.

Más ez, mint Magyarország :-)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.03.19. 21:10:36

@Fradista Utazó: Hidd el, ez csak a leginkább divatos, globalizált csapatoknál számottevő. Van rajtuk kívül még pár tucat csapat, ahol tízezer fölötti az átlagnézőszám.

Tényleg sokan kiszorultak a lelátókról anyagi okokból, de a meccsrejáró közönség gerincét a legtöbb helyen még mindig azok adják, akinek az apja és a nagyapja, sőt, olykor még a dédapja és az ükapja is ott szurkolt a lelátókon.

Ez olyannyira igaz, hogy sokszor még a költözés sem változtat a családi tradíción. Volt egy kollégám, aki Leeds-ben született, ott is nőtt fel, de mivel az apja Manchester United szurkoló volt, ő is az lett. Egész gyerekkorát úgy élte le, hogy az Old Traffordon egy kukkot nem mert szólni, mert a leeds-i akcentusát egyből kiszúrták volna.

miller draft 2013.03.20. 07:11:38

A globalizált csapatokat hagyjuk is a francba. abban viszont simán megegyezhetünk, hogy igenis kellenek a szurkolók, sőt nagyon kellenek a "táborok" . Hiába próbálta a minap a buzi riporter a Barca-Milán meccsen megmagyarázni, hogy félelmetes a hangulat, és csodás, meg semmihez sem hasonlítható, szerintem egy kalap szar volt, 80-100 ezer ember zümmögését lehetett hallani, tapsikoló hülye gyerekekkel. A hangulat félelmetes a Fradi pályán volt az Újpest ellen(pedig én aztán rühellem a Fradi), vagy a Magyar-Románon lesz a stadion kerítésénél. Mert Vuvuzellával csak zajt lehet kelteni, hangulatot pl anno Manoló csinált a dobjával, vagy a dortmundi Süd-tribün mikor 24 ezer ember egyszerre ugrál és élteti a BVB-t!
süti beállítások módosítása