Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Gyengén szerepeltek az utánpótlás-válogatottak

2013.07.22. 22:24 Fradista Utazó

A júliusi kézilabda-tornákon nem arattak nagy sikert a magyar férfi junior és női ifjúsági válogatottak.

b9c56021bda209a0aa33bc572108305a.jpg
Papp György

Mint már korábban mi is írtunk róla, a női ifjúsági (U17) válogatott élére a Magyar Kézilabda Szövetség Papp Györgyöt nevezte ki. Ezt a korosztályt tavaly már év közben vette át Németh, így egy éven belül már a harmadik edzője van a válogatottnak.

Nos, ebből a kiindulásból is lehetett még emelni a tétet: az augusztusi Európa-bajnokságra készülő válogatott felkészülését ugyanis nem Papp, hanem ifjabb Kiss Szilárd irányította. Papp a beszámolók szerint az edzéseken ott sem volt, olyannyira, hogy a közös csapatfotózás előtt a kevésbé tájékozott lányok némelyike érdeklődve kérdezte, hogy vajon ki az a bajszos ember, aki szintén odaállt a csapat mellé.

Ifj. Kiss a Nemzeti Kézilabda Akadémia alkalmazottja. Ugyan ismert volt a szándék, hogy a korosztályos válogatottakat mindkét nemnél az Akadémia edzői vezessék, de az azért meglepetést okozott, hogy ez még egy nem akadémiai szövetségi kapitány mellett is így zajlik.

Kérdés, hogy ki is állította össze a múlt héten, Utrechtben rendezett Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon részt vevő keretet? Papp, aki talán nem is ismer minden játékost név szerint? Esetleg ifj. Kiss, akiről már sejthető, hogy szeptembertől hivatalosan is átveszi a korosztályt, de jelenleg nem ő a válogatott edzője? Sajnos Utrechtből semmilyen közvetítés nem volt elérhető, így a mérkőzések képéről nem tudhatunk sokat. Az eredmények mindenesetre nem meggyőzőek: 6. helyezést ért el a csapat (8 résztvevőből), úgy, hogy az öt lejátszott mérkőzésből csak egyet sikerült megnyerni.

942738_484445471649672_555367151_n.jpg

Az ifiválogatott Utrechtben

Vajon miért hiányzott a keretből a korosztály talán legjobb kapusa és legjobb belső védője? Ott lesznek-e az EB-n? Ki fogja folytatni a csapattal a felkészülést?

A junior (U19) válogatottnál már egy akadémiai edző dolgozik: Hajdu János. Hajdu vezetésével a juniorok csapata egész jól összeállt. A közelmúltban felkészülési tornán vettek részt, ahol négy csapatból másodikak lettek (rosszabb gólkülönbséggel). Jó küzdőszellemről tettek tanúbizonyságot, amikor komoly hátrányból az utolsó percre kiegyenlítették a Dánia elleni mérkőzést; a másik kettőt pedig sikerült megnyerni. A junior EB-t augusztus első két hetében rendezik Dániában. Mint minden évben, idén is okoz súrlódásokat, hogy a junior keret legtöbb tagja már felnőtt NBI-es játékos, és a klubjaik nem túl nagy örömmel engedik el őket a nyári felkészülésről több hétre úgy, hogy csak két héttel a bajnokság kezdete előtt érkeznek vissza. Azonban a szabályok szerint őket is ugyanúgy el kell engedni harminc napra, mint a felnőtt válogatottba behívott játékosokat.

Dániából internetes streamen is meg lehet majd nézni a junior válogatott mérkőzéseit.

A junior válogatott minden egyes edzését megtekinti a női felnőtt válogatott szakvezetője is. Az MKSZ ugyanis erre a posztra (amely Karl Erik Bøhn gyógykezelése miatt üresedett meg) Hajdut nevezte ki. Hajdu János egyébként korábban többször dolgozott már felnőtt válogatottaknál, minden esetben beugróként, amikor rövid idő alatt és rövid időre volt szükség valakire. A felnőtt női válogatottal olimpiai negyedik helyezett lett Pekingben. Az olimpia alatt többször is lemondott, és más, olyan viselkedési elemeket mutatott be, ami miatt egyesek bohócnak nevezték, de, legalábbis rövid távon, bejött a taktikája, a válogatott jó eredményt ért el (Oroszország, akitől az elődöntőben vereséget szenvedtünk, egyértelműen erősebb volt akkor nálunk, a bronzmeccset pedig a játékvezetők Koreának adták). Most is rövid távú feladat vár rá, amiből akár jól is kijöhetünk. Hajdu ért a kézilabdához, ért a játékosok nyelvén. Ha pedig a teljes stábot megtartja (Siti Beátán kívül a norvég erőnléti edzőt és videoelemzőt), abból egész jó dolgok is kisülhetnek. Hosszú távon biztosan nem ő lesz a megoldás - de egyelőre senki nem lát ebben a kérdésben decembernél távolabbra.

Akademia_felveteli_6.jpgAz Akadémia edzőgárdája. Jobbról az első Hajdu János, balról a negyedik Gyurka János (Fotó: NKA)

A fiúknál a junior válogatottat Gyurka János vezeti. Gyurka, amilyen jó játékos volt a maga idejében, annyira semmit nem ért el eddig edzőként. A Veszprém női együttesét vezette, és közben a női junior (U19) válogatottal is szerepelt a hollandiai EB-n 2011-ben, ahol a nem túl acélos 14. helyet szerezte meg (ugyanez a korosztály a következő évben Róth Kálmán irányításával VB-bronzérmes lett). Gyurka ma az Akadémia gárdájának tagja, így kaphatta meg a férfi junior válogatottat. Ők éppen ma szenvedtek egy újabb sima vereséget a korosztályos VB-n, és így a sokadik helyek valamelyike jut majd nekik. Igaz, a célkitűzés sem volt túl magas, a legjobb 16 közé kellett bejutni, és ezt a célt teljesítette Gyurka János csapata. Mondjuk, ehhez elég volt megverni néhány outsidert (Argentína, Kongó), belefért, hogy több meccset is félidei vezetésről veszítsünk el (ha egy csapat a félidőben 5 góllal vezet, majd a végén 4-gyel kikap, akkor megkerülhetetlen az edző felelősségének kérdése). A nyolcaddöntőben ilyen kérdés már nem volt, momentumaink sem voltak Spanyolország ellen.

Gyurka sorsa még kérdéses, de a helyére, esetleges leváltása esetén, alighanem a fenti képen látható urak valamelyike kerül. Merthogy, mint tudjuk, csak az Akadémiáról. Hogy így lényegében az Akadémia vezetője, Mocsai Lajos dönt a korosztályos válogatottakról? Igen. Végülis őt bízta meg ezzel a miniszterelnök. A Szövetségnek ebben a játékban csak statisztaszerep jut.

Ejtsünk még egy pár szót a magyar férfi ifjúsági válogatottról! Ők augusztusban hazai pályán mutathatják meg, mit tudnak, az idei világbajnokságnak ugyanis hazánk ad otthont. A helyszínek: Budaörs és Érd; a mérkőzéseket a SportKlub televízió közvetíti. Hátha a szurkolók segítségével összejön a fiúknak valami szebb eredmény. Ezt a korosztályt az eddigi eredmények, ha az álmodozásra nem is, de az óvatos optimizmusra feljogosítják.

Jó is lenne már egy sikeresebb korosztály, mert a férfiaknál meglehetősen magas életkorban, 25 év felett lehet csak odaérni igazán a nemzetközi élmezőnybe, és azt láthattuk, hogy több évfolyam is egymás után elég gyenge volt, azaz nem nagyon látszik a felnőtt válogatott utánpótlása. Talán majd most!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr955419351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása