Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – Kocsis István

2013.10.06. 09:50 maribor_

1949. október 6-án született Kocsis István, egykori válogatott középhátvéd, a Pécs és a Budapesti Honvéd labdarúgója, Csorna leghíresebb szülöttje.

osztalynaplo_kocsis_istvan_alairas.jpg

Tizenhat évesen kezdte a labdarúgást szülővárosában, ahonnan alig három év múlva igazolta le a Pécsi Dózsa. A következő idényben már oszlopos tagja volt a csapatnak, sőt. Alapemberként minden meccsén játszott a pécsiek fantasztikus EVK (Európai Városok Kupája, az UEFA Kupa egyik elődje) sorozatának, melyben előbb a román Universitatea Craiovát, utána az angol Newcastle Unitedet búcsúztatták. Végül csak a Juventus tudta megállítani őket.

osztalynaplo_kocsis_istvan_pecsi_msc_1973.jpgPécsi pályafutásának hajnalán

Pécsett (a Dózsa, illetve több, helyi csapat összeolvadása után megszületett PMSC játékosaként) hat szezont húzott le, ahol 157 bajnoki meccsen 10 gólt szerzett.

osztalynaplo_kocsis_istvan_pecsi_msc_1974.jpgA Pécs 1974-es csapatában. A játszótársak közül olyanokat ismerhetünk fel, mint Tóth Jokka, Zombori Sándor, Katzirz Béla vagy Rapp Imre. Az edző pedig igazi pécsi legenda, Dunai János, a római olimpia bronzérmese

1975-ben a Budapesti Honvédhoz került. A kispesti alakulattal 1979/80-ban bajnoki címet szerzett, sőt, 1978-ban az Év Játékosává is megválasztották. 

osztalynaplo_kocsis_istvan_bp_honved_1978.jpgA Bp. Honvéd 1978/79-es csapatképén. Igen, az Ajax-verős UEFA menetelés idényében

A Honvédban 186 bajnoki mérkőzésen 1 gólt rúgott.

osztalynaplo_kocsis_istvan_bp_honved_1977_78.jpg1978 áprilisában a Népstadionban egy bajnoki találkozón az Újpesti Dózsa ellen Paróczai, Gujdár és Fazekas társaságában

Új klubjában érte Baróti Lajos szövetségi kapitány meghívója is a válogatottba, 1977-ben.

osztalynaplo_kocsis_istvan_valogatott_1978.jpg1978-ban a Wembley-ben próbálja Trevor Francis lövését blokkolni

Hat év alatt 20 alkalommal léphetett pályára a címeres mezben, részt vehetett az 1978-as argentínai labdarúgó világbajnokságon, a házigazdák és az olaszok ellen pályára is lépett.

osztalynaplo_kocsis_istvan_valogatott_1978_vilagbajnoksag.jpgAz argentínai világbajnokságon Paolo Rossit szereli

Bár 1980 után majdnem három év szünet következett, ennek ellenére 1982-ben Mészöly Kálmánnál felmerült a neve a spanyolországi VB előzetes, bővített keretében. Aztán végül Mészöly 1983-ban többször is lehetőséget adott neki, a kapitány leváltásával azonban neki is leáldozott. Utolsó mérkőzését a válogatottban ez év júniusában játszotta a rossz emlékű koppenhágai mérkőzésen. Nem rajta múlt. Az akkor szokásos, a Szivárvány Áruház által meghirdetett Szivárvány Kupában, melyen az országos és helyi napilapok sportszerkesztőségei osztályozták a játékosok teljesítményét a válogatott találkozókon, Hannich és Garaba mögött a harmadik helyen végzett.

1981 és 1983 között két idényen keresztül a belga SK Lierse profija volt.

kocsisistvan_3.jpgA Lierse játékosaként

Utána alacsonyabb osztályú magyar (Sopron) és osztrák (SC Ostbahn 11) csapatokban játszott. A belgiumi kitérője után családjával a szülővárosához közeli Sopronban telepedett le. Mikor a gyilkos kór megtámadta, utolsó kérése az volt feleségéhez, élete hátralévő idejére költözzenek vissza Csornára. 1994. június 9-én hunyt el, 43 éves korában.

2009-ben, halálának 15. évfordulóján, Turi György akkori polgármester posztumusz kitüntetésben részesíti és a Város Díszpolgára címet adományozza neki. Ekkor kapja a Csorna SE otthona a Kocsis István Városi Sporttelep nevet. A helyiek a névadó ünnepségen, 1994. augusztus 20-án, a Kispest–Honvéd FC csapatával játszottak emlékmeccset…

kocsis stadion.jpgCsornán a helyi pálya viseli a nevét

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr515544818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása