Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Hajdu János konzervatív kerete

2013.10.29. 11:00 Fradista Utazó

A Magyar Kézilabda Szövetség hosszú ideig várt, mire elhatározták, hogy (legalább ideiglenesen) betöltik a súlyos betegsége miatt feladatát ellátni nem tudó Karl Erik Bøhn helyét a női válogatott élén. Az MKSZ választása Hajdu Jánosra esett.hajdujanos.jpeg

Hajdu János (fotó: gepnarancs.hu)

Hajdu már rutinos beugró, a férfi és a női válogatottnál is dolgozott már hasonló keretek között. A Nemzeti Kézilabda Akadémia stábjának tagja, ebbéli funkciójánál fogva a junior (U19) női válogatott edzője is volt az elmúlt évben, csapatával ezüstérmes lett a Dániában rendezett Európa-bajnokságon.

Utánpótlásban dolgozó szakemberként nem lett volna meglepő, ha néhány fiatal játékost is megpróbál beépíteni a válogatottba, sőt, kinevezése után maga is többször beszélt ilyen jellegű terveiről. Végül azonban az őszi válogatott összetartásokra, és az október végén megrendezett Provident Kupa felkészülési tornára egy feltűnően konzervatív keretet állított össze. Karl Erik Bøhn tavalyi keretéhez képest csak annyit változtatott, hogy behívta az akkor egyaránt sérülés miatt kimaradó Zácsik Szandrát és Cifra Anitát, valamint beállós posztra Mayer Szabinát, és helyettük kimaradt Klivinyi Kinga és Szabó Valéria.

A Provident Kupa

Október utolsó hétvégéjén az európai csapatok zöme EB-selejtezőkkel volt elfoglalva. Ez alól mi mentesültünk, mivel a 2014-es Európa-bajnokságon rendezőként alanyi jogon részt vehetünk. Hasonló okból volt egy szabad hétvégéje a horvát válogatottnak, így adódott, hogy velük játszunk felkészülési mérkőzést. Kapott az alkalmon Brazília csapata is. Ez talán egy kis magyarázatot igényel: az ország kézilabda-szövetsége évek óta keményen dolgozik azon, hogy a brazil női kézilabdát a világ élvonalába emelje. Egyebek mellett ennek a programnak a keretében játszik az ausztriai Hypo csapatában a brazil válogatott legtöbb meghatározó játékosa, úgy, hogy a Hypo edzője egyben a brazil szövetségi kapitány, Morten Soubak. Már csak egy negyedik résztvevőt kellett találni, Norvégia B válogatottját sikerült meghívni a tornára (az A válogatottjuk ezzel egy időben Romániát verte EB-selejtezőn).

A magyar válogatott Norvégia ellen kezdett, szoros mérkőzést játszottunk, döntetlen lett a végeredmény (28-28). Brazília ellen igazából komoly esélyünk egy percig sem volt, és végül két góllal kaptunk ki (26-28). Ezen a két meccsen Hajdu János sokat kísérletezgetett - végülis pont erre való egy ilyen rendezvény. A feltétlenül a győzelemre törő szurkolók nem is mindig értették, hogy a kapitány miért bontotta meg a csapatot azonnal, amikor megindult a szekér - látta, hogy ez a felállás működik, ezt a taktikai elemet tudja a csapat, és elkezdett valami mást kipróbálni, ami aztán vagy bejött vagy nem. Az eredménynek ebben az esetben nincs igazi jelentősége, a tapasztalatokat pedig majd a szakmai stáb részben a meccseken készített jegyzetek, részben a videófelvételek elemzése alapján értékeli ki, és ennek alapján állítják majd össze a VB előtti felkészülés programját.

A harmadik nap előtt azért már megjelent egy olyan elvárás, hogy mégse legyünk már utolsók a hazai rendezésű kupán, és legalább egy meccset azért meg kellene nyerni. Így az utolsó, Horvátország elleni találkozón már Hajdu kevesebbet kísérletezett (mondhatni egyáltalán nem), hanem felrakta a pályára a tutit, a négy belső posztra a Ferencváros játékosait, a két szélre két győri szélsőt (balszélre Görbicz Anitát), és nagyjából végig is játszottuk így a mérkőzést, amit végül sikerült is megnyerni.

999287_750762124950390_1964721294_n.jpgVincze Melinda ziccerben a horvátok ellen (Fotó: MKSZ, Kovács Anikó)

Hajdu, ha eredménykényszerben van, hajlamos kevés játékosra támaszkodni, ennek egyik friss példája a nyári junior EB, ahol voltak olyan játékosok, akik egy pillanatra sem kerültek pályára. Egy világbajnokságon ez nem feltétlenül célravezető, aki a legjobb négybe kerül, annak kilenc mérkőzést kell játszania két és fél hét alatt, ezt csak úgy lehet bírni, ha mind a tizenhat játékos szerephez jut. Legalábbis, ha egy válogatottnak komoly álmai vannak, és nem a csoportból való továbbjutást tűzi ki célul. Reméljük, a kapitány a szombathelyi mérkőzések tapasztalatai alapján is ki tud dolgozni egy tervet arra, hogy hogyan használja ki az egész csapatát a VB-n.

A keret

Hajdunak több oka is lehetett arra, hogy ne nagyon nyúljon új játékosokhoz. Egyrészt a válogatottat deklaráltan csak átmeneti időre kapta meg, ilyen helyzetben pedig az ember nem nagyon kezd újításokba. Másrészt, ha újakat hív be, és mondjuk nem lesz jó az eredmény a világbajnokságon, akkor könnyen kikezdhetnék, hogy ez azért van, mert a saját emberei miatt bevált játékosokat hagyott ki. Ennek ellenére az általa összehívott keret több ponton is támadható, és a szombathelyi tapasztalatok alapján nálam szakavatottabb értékelők is megfogalmaztak óvatos kritikákat.

1150521_747960895230513_519633553_o.jpgA válogatott keret (Forrás: MKSZ)

Kapusok: Magyarországon jelenleg nincs Pálinger Katalinhoz hasonlítható klasszis. Van néhány közepes kapusunk, köztük egy-két fiatal. Ebben a helyzetben nehezen magyarázható a tavalyi EB két kapusához való ragaszkodás, úgy, hogy még egy harmadik kapus sem került melléjük a keretbe. A Provident Kupán Kiss Éva hozott egy kötelező minimumot, Herr Orsolya ezt sem érte el. Kicsit késésben vagyunk már, de Herr helyére egy másik kapus (például Triffa Ágnes) behívása még beleférhet.

Jobbszélsők: A keretben három játékos van, a Szombathelyen látottak alapján Hajdu valószínűleg Orbán Adriennt fogja kihagyni, Kovacsicz Mónika és Bognár-Bódi Bernadett utazhat a VB-re, ha nem jön közbe sérülés. ez nagyjából meg is felel a várakozásoknak, bár a háromból gyakorlatilag bármelyik kettő játékos kiválasztása rendben volna. A harmincat már a VB előtt betöltő Kovacsicz rutinja sokat segíthet, viszont hármójuk közül ő a leginkább sérülékeny is, ami egy erőltetett menetnél problémát is okozhat. Reméljük, nem fog.

Jobbátlövők: Planéta Szimonetta beválogatása teljesen érthető, a fiatal győri játékos (decemberben lesz húsz éves) mostanában gyengébbnek mondott formája is azt jelenti, hogy általában lő 4-5 gólt meccsenként, bár ehhez több próbálkozásra van szüksége. 195 centis magasságával és kiváló súlypontemelkedésével olyan magasságból tud lőni, ahol már kevesen tudnak sáncolni, emellett már másfél évvel ezelőtt is elég jó védő volt ahhoz, hogy az ő beállítása fordítsa meg a Győr-Fradi bajnoki döntőt az ETO javára. Ehhez képest meglepő, hogy még szimbolikus játékidőt sem kapott a három nap alatt, végig a kispadon ült, ami nyilván arra utal, hogy nem lesz ott a VB-n. Ennek fényében nehéz megérteni, hogy miért nem szerepel a keretben sem az érdi Kovács Anna, miért is maradt lényegében konkurrencia nélkül az időnként jó napot kifogó, de alapvetően kiszámíthatóan játszó Soós Viktória. Igaz, a posztot éles pillanatokban várhatóan leginkább a jobbkezes Tomori Zsuzsanna fogja betölteni. Tomori a világ egyik legjobb játékosa, helye a válogatottban nem kérdőjelezhető meg.

Irányítók: Görbicz Anita világklasszis, nincs a világon edző, aki őt kihagyná. Szucsánszki Zita helye szintén atomstabil a csapatban, legkésőbb akkor, amikor a 2010-es EB-n szinte egyedül cipelte a csapatot (egy kivétellel minden mérkőzésünkön őt választották a legjobbnak), és amikor tavaly elsőrangú védőnek is mutatkozott az Európa-bajnokságon, kihagyhatatlanná tette magát. Kovacsics Anikót 18-19 éves korában kiemelkedő tehetségnek tartották, de azóta is keresi a helyét, szó szerint: nem nagyon sikerül egyik létező posztra sem beállítani. Labdakezelése és lábmunkája kiemelkedő, de ez minden poszton kevés, sem irányítóként, sem átlövőként, sem szélsőként nem aratott eddig maradandót, ráadásul Szombathelyen sorra rontotta el a legtisztább ziccereket is. Amióta 18 éves korában először bekerült a válogatottba, nem sok kapitány merte kihagyni - lehet, hogy eljött ennek is az ideje.

Beállósok: A Ferencváros két játékosa, Cifra Anita és Szamoránsky Pirosa mellé senki nem tudott felnőni évek óta. Van néhány fiatal tehetség, de vagy nem elég érettek még a felnőtt válogatotthoz, vagy örökké sérültek. Mayer Szabinát most behívta Hajdu, de alig pár percet játszatta. Súlyfeleslege, lassú mozgása, rossz erőnléte egyaránt alkalmatlanná teszi egy kilencmeccses sorozat végigküzdésére. Pedig jó lenne, ha jönne valaki, mert Szamoránsky relatíve alacsony életkora (27 éves) ellenére fizikálisan már túl van pályája csúcsán, a sérülések meggyötörték, ő sem biztos, hogy magas szinten végig tudja játszani a világbajnokságot.

Balátlövők: A Horvátország ellen 9 lövésből 8 gólt szerző Zácsik Szandra kapott pár kritikát, hogy miért nem vállalkozik bátrabban, gyakorlatilag úgy tud lőni, mint a világon ma rajta kívül talán csak Katarina Bulatović, emellé lábbal is jól dolgozik, jó a helyzetfelismerése, gólpasszokra is képes. Ha egészséges, megkérdőjelezhetetlen a helye. Triscsuk Krisztina védekezésben és támadásban is hasznos tagja tud lenni a csapatnak, ott a helye a VB-n, ha egészségileg teljesen rendbejön (még addig van öt hét, tehát jó esélyei vannak). Bulath Anita valószínűleg a keretszűkítés áldozata lesz, bár klubját, a Dunaújvárosi Kohászt nem kis részben az ő teljesítménye húzta, némileg váratlanul, a harmadik helyre a bajnokságban. Szekeres Klárára a védekezés miatt lehet szükség.

Balszélsők: A másik neuralgikus pont. Vincze Melindát tavaly a kapitányon kívül nem sokan tekintették válogatott szintűnek, a nyáron klubot váltott, ő is Dunaújvárosba igazolt, ott újra belelendült, ma valószínűleg itt kell lennie, bár az utóbbi időben több alkalommal is kiderült, hogy fejben nem bír hatvan percet. Vérten Orsolya klasszisát kevesen kérdőjelezik meg, fizikális állapotát annál többen. Az utóbbi három évben nagyon sokat sérült, intő jel, hogy a Provident Kupa második és harmadik meccsét is ki kellett hagynia (így került a horvátok ellen Görbicz a balszélre). Ha hamar lépünk, a helyére még beépíthető a győri Szepesi Ivett vagy az érdi Schatzl Nadine.

Tekintettel a VB közelségére, nagy újításokba fogni már nem is szabad, és Hajdu János láthatóan amúgy sem tervez ilyesmit, de kapuban és balszélen mindenképpen cserélni kellene a Szombathelyen látott kerethez képest. A keretben így is jónéhány, nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő képességű játékos van, és a VB lebonyolítási rendje (nincsenek továbbvitt pontok, hanem, a januári férfi VB-hez hasonlóan már a 16 között is egyenes kiesés lesz) meg is engedi, hogy egy vagy két mérkőzést beáldozzunk, így javítva a csapat erőnlétét, szóval így is lehetnek reményeink egy jobb helyezésre.

Aztán tavasszal majd megint átgondoljuk, hogy hogyan tovább.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr975603671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yidvags 2013.10.29. 21:59:12

mindennel egyetértek. Vértent érdemei elismerése mellett le kéne szerelni, Szepesi nem is értem, hogy maradhatott ki.

Kovacsics érdekes. A legutóbbi BL-meccsen, amikor Martin már a cseréket játszatta, feltűnően rossz volt, pedig az akkor pályán levők közül elvileg ő a legrutinosabb. Azért tavaly ennél komolyabb szinten teljesített.

Mayer egy vicc, érthetetlen. Talán azt gondolják, annyira széles, hogy nem tudja a védője átkarolni, felemelni.

De a fő tragédia a kapusposzt. Nem is csak önmagában Herr, hanem az, hogy nincs ma olyan magyar kapus, akiből egy stabil 30%-ot ki lehetne nézni válogatott szinten. Pedig az azért még nem az űrkézilabda szintje.
süti beállítások módosítása