Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Debrecenbe kéne menni

2014.05.13. 20:44 Rich.mond

Olyan pletykák kaptak szárnyra, miszerint a hazai klub vendégszurkolók nélkül szeretné megrendezni a Debreceni VSC - Budapest Honvéd bajnoki labdarúgó mérkőzést a bajnokság utolsó fordulójában. Az ok roppant egyszerű és prózai: a hazai klub bevétel-maximalizálást szeretne, amibe nem fér bele egy félig-meddig kihasznált vendégszektor és a mellette biztonsági okokból lezárt széksorok. Pár száz kispesti helyett akár kétezer debreceni is jegyet vehetne a bajnokavatóra. Akár logikusnak és méltányolhatónak is tűnhetne ez a kérés, de nagyon nem az. Először vizsgáljuk meg a vendégcsapat szemszögéből, majd a hazaiakéból a kérdést.

Mivel hivatalos megkeresés nem történt, ezért természetesen még a Honvéd sem adhatott hivatalos választ. Ugyanakkor ezeket a híreket több hírforrásból is megerősítették, nem egy légből kapott bulvárkacsáról, kreált szenzációról van szó. Éppen ezért szeretnénk elejét venni annak, hogy a két klub gyümölcsöző együttműködése ily módon valósuljon meg. Ez mindkettejük szégyene lenne és a kitartó kispesti szurkolók arculcsapása.

Fotó: haon.hu

 Nem kell Hemingway?

Hogy a tervekből valóság legyen, ahhoz elsősorban a kispesti klub vezetőségének és elsősorban tulajdonosának a beleegyezésére lenne szükség. A debreceniek esetleges érdeklődése mindenesetre nem is lehetne jobban időzítve. George F. Hemingway és a szurkolók viszonya ugyanis messze nem felhőtlen és ez csöppet sem új keletű. Egészen pontosan ez már hat éves történet. A viszony hol hűvösebb volt, hol lángolt a harag mindkét oldalon. Most újra elemi erővel tört a felszínre az adok-kapok, különösebb látható előzmény nélkül. Már amennyiben nem tekintjük előzménynek a csapat gyászos vesszőfutását, a kedvelt edző, a tavaly bronzéremig jutó Marco Rossi távozását és a hét mérkőzéses vereségsorozatot, ami példátlan a kispestiek 105 éves történelmében.

Történt tehát ezen a vasárnapon, hogy a szakadó esőben, hat, sorozatban begyűjtött vereséggel a zsákban mintegy hetven kispesti vette célba a Győri ETO stadionját. A körülményeket inkább hagyjuk. Illetve ne hagyjuk, itt részletesen olvashatnak róla. És ez a leginkább-családbarát-stadion titulus kétszeri büszke tulajdonosa. Tehát itt elhangzott egy-két rigmus, ami bántotta Hemingway Úr fülét. Nosza, nem sokáig tétlenkedett, hanem hétfőn már be is záratta az utolsó hazai fordulóra a hazaiak ún. "Ultra-szektorát", elejét véve az MTK-elleni várható zsidózásnak - legalábbis ezt állítja a klub. 

A viszontválasz is azonnal megérkezett. Éjszaka ismeretlenek a Bozsik-stadionban üzentek a nem annyira kedvelt tulajdonosnak.

Saját vélemény: inkább az ETO-parkot kellett volna összefirkálni

A fenti linken Hemingway nem is annyira burkoltan további retorziókat helyezett kilátásba. Magyarán a viszony éppen mélyponton van és nem felfelé várható az elmozdulás.

Egyszer mindenesetre már felvetette, hogy kész idegenben is kizáratni a saját szurkolóit a mérkőzésről

Míg egy másik esetben azt szerette volna kijárni, hogy a zártkapus FTC-Honvéd bajnokin legalább a "vétlen" kispestiek végigszurkolhassák a meccset. Innen egy részletet azért kiemelnék.

"Azt a választ kaptam, hogy a Soproni Liga versenykiírása csak akkor teszi lehetővé a vendégszurkolók megjelenését, ha a hazai csapat nem emel kifogást ez ellen. Ez természetesen nonszensz, de minden valószínűség szerint igaz."

Most már csak azt szeretnénk tudni, hogy mindezt megteheti-e. Erre a választ sajnos nem tudjuk. Az egészen biztos, hogy az MLSZ Versenykiírása szerint kötelező a jegyek 10%-át a vendégcsapat számára fenntartani - sőt, adott esetben ezt az arányt még növelni is lehet, amennyiben ezt a biztonsági helyzet megengedi.

Azt azonban töredelmesen megvalljuk, hogy nem tudjuk biztosan, hogy a vendégcsapat lemondhat-e erről a jogáról. Gyanítjuk, hogy igen, hiszen nem véletlen a hajdúsági tapogatózás.

 Akkor térjünk át a debreceniekre!

Önöknek épült, az önök pénzéből!

Először is: Debrecenben legalább 200, ha ugyan nem több kispesti látogatására lehet számítani. A csapatnak nem megy túl jól, komoly esély van arra, hogy a Nagy Hetesből Nagy Kilences lesz. De mindenki kíváncsi az új stadionra, a két tábor viszonya nem rossz. Magyarán egy kellemes késő tavaszi városnézős-sörözős programot terveztek többen is. Például én is. Engedve az új idők hangjának, igazi családi programot kreáltunk. Nagypapával, anyukával, egy tündéri négy éves kislánnyal és velem. Sör-fagyi-állatkert-Nagyerdő, majd az akadémisták és Keita joga bonitóján ámulás, esetleges ünneprontás. Satöbbi.

Egyszerűen nem is értem, ilyesmi hogyan pattanhatott ki a hazai klub vezetőségének a fejéből. Nem akarok érzéketlennek tűnni, de ki nem szarja le, hogy hány debreceni nem lehet ott a Loki-fiesztán? Mintha rendre 20 ezer fölött lett volna a Debrecen nézőszáma.

A vendégszurkolóval tudom, hogy többnyire csak a baj van. Kellenek a rendezők, rendőrök. Néha még egy plusz mobil-WC, Uram bocsá' mozgóbüfé. Sőt, még le is kell keríteni a szektorukat. Ez így megy a fejlett Nyugaton, de még a fejletlen Délen és Keleten is. Vendégeket csak akkor nem engedünk be, ha garantált a rendbontás és a két napos utcai zavargás.

Persze nem kizárt, hogy a kommunikáció vezérfonala pontosan ez lesz. A felháborodás már most nagy és sokan így is ott szeretnének lenni a meccsen - ugye a tiltott gyümölcs a legédesebb...

Ám nekik ebben a helyzetben számolniuk kell a rendezők és a rendőrök kekeckedésével, hiszen ők nem gyakran érdekeltek a keveredésben. Egyedül, vagy haverokkal ez még nekem is vígan beleférne, de a gyerek előtt már mégse'.

Amúgy nem a magyar labdarúgásnak és Magyarországnak épült ez a szép stadion az adófizetők pénzéből? Akkor a Loki ugyan már ne sajátítsa ki kizárólag saját magának és a szurkolóinak!

Mondom: bízom benne, hogy nem lesz ebből az egészből semmi. De az biztos, hogy valakik dolgoznak rajta és nem feltétlenül talál süket fülekre. A vendégszektor méretén lehet vitatkozni, a létezésén nem. Legfeljebb a Puskás nevet lehet kisajátítani és azt is csak a kispestieknek. A stadiont nem. Slussz-passz!

Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk állandó szerzőjének regényét! Városok, stadionok, kocsmák. Magyar futballregény, labdarúgásunk legsötétebb évtizedéről. Kapható a Líra és Lant könyvesboltjaiban, a Fókusz könyváruházakban- bővebb információ a vásárlási lehetőségekről pedig itt. Látogasson el a könyv hivatalos Facebook oldalára is! 

Update: A pletykát azóta Hemingway úr kategorikusan cáfolta, egyúttal megragadva az alkalmat, hogy lehülyézze a szurkolókat, hogy egyáltalán ilyesmit képesek róla feltételezni. (Mondjuk én a helyében inkább elgondolkodnék, hogy vajon mi vezetett odáig, hogy képesek róla ilyet feltételezni a szurkolók, de hát én csak egy buta, rasszista, agresszív állat vagyok. - a szerk)

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr206160454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zavarta az edzéseket 2014.05.13. 22:30:45

Kevesebb szurkoló, kevesebb izmus.

A vagányok ötezret fizetnek, a többiek kétezret, aztán mehet mind a fenébe!

miller draft 2014.05.14. 07:17:36

Mit is írhatnék, híresen szeretem a Debrecent, nehéz lenne tárgyilagosnak maradnom.

Lecsóbácsi 2014.05.14. 10:01:44

Az eredeti időpont: május 31, este 20 óra. Gondolom ez változhat, ha az utolsó forduló dönt a bajnoki címről.
A cikk a blikket és az ns-t idézi. Az tuti, hogy Debrecenben nem akarják kitiltani a vendégszurkolókat. Hemi papa, na az egy másik történet...

Rich.mond 2014.05.14. 12:55:37

@Lecsóbácsi: pedig a Loki DK topic szerint sem kacsa az ötlet

Kivlov 2014.05.14. 14:11:28

Vicc ez a diszkrimináció, ami itt folyik a vendégszurkolók kapcsán.
Ilyen nézőszámok mellett.

mindenkit oda kéne engedni, szinte ingyen, aki egyáltalán kíváncsi a meccsekre. nem pedig itt vendégjegy-limitekkel sz*rakodni.
A helyszínek biztosítását meg oldják meg, ahogy akarják.

rexter 2014.05.14. 14:25:53

legviccesebb mikor fel nap alatt elkel a fradistaknak fenntartott vendegjegy mennyiseg, valoszinuleg haromszor annyian mennenek, mikozben a fel stadion lezarva es a hazai sincs tele. lasd pont Kispest:)

Fikk a Nick 2014.05.14. 14:45:47

Igazi kondás paraszt megoldás, amihez pont megtalálták a megfelelő embert a szabójózsi személyében. Utóbbi ha tehetné, szerintem zárt kapus meccseket játszatna játékosok nélkül, a bevételmaximalizálás érdekében.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2014.05.14. 15:35:56

ha nem lennének buzik a szurkolók és nem egymást basztatnák, akkor nem kéne vendégszektor...ja utópia.

miller draft 2014.05.14. 15:37:49

@Fikk a Nick: Tökéletesen igazad van, csupán Bob-Bon Gyuri nevét basztad el :-)

miller draft 2014.05.14. 15:40:13

@Bruti: Ha nem lennének ilyen buzik akik beleugatnak abba is ami nem is érdekli őket akkor lenne jó világ....ja utópia.
(( A világon mindenhol van vendégszektor még Izlandon is ahol baszott liberálisok az emberek és mindenki rokona mindenkinek))

losik 2014.05.14. 15:47:34

"Szegény Szima!
Nem elég, hogy a saját csapatáról kell gondoskodnia, nem elég, hogy bajnokaspiráns csapatát kell győzelemre vezetnie a bajnokság hajrájában, a DVSC tulajdonosának még arra is jutott ideje, hogy összeesküvést szőjön velem az utolsó fordulóban megrendezésre kerülő DVSC-Budapest Honvéd FC mérkőzés kapcsán. Legalábbis a rangado.hu elnevezésű, jól értesült internetes honlap szerint. Jól értesült, írom, mert a honlap nem csak arról tudósít, hogy Szima Gábor felvette velem a kapcsolatot az összeesküvés kapcsán, hanem arról is, hogy ez egy „több helyről megerősített információ”. Nahát, mi is ez a „több helyről megerősített információ”? Hát az, hogy a Debrecen elnöke szeretné, ha a vendég szektort nem kellene megnyitnia, mert így ütköző zónára sem lenne szükség, és több hazai szurkoló tudna részt venni a bajnokság utolsó mérkőzésén, amelyen a Debrecen esetleg már mint bajnok lép pályára. Gondolom, sem a honlapnak, sem e hamis hír gerjesztőjének és terjesztőjének sem tűnt fel, hogy ez mekkora marhaság. Talán az sem fordult meg abban a három számjegyű IQ-t bizonyosan el nem érő agyakban, hogy Szima Gábor sohasem kérne ilyet, és én meg sohasem egyeznék bele ilyesmibe. Viszont az ilyen fajta rémhírterjesztés kétség kívül utal arra a szellemi színvonalra, amely a vandalizmust, a trágárságot, a rasszizmust, és a butaságot a magyar labdarúgás velejárójának és elfogadhatónak tartja. De nekünk nem kell szimpatizálni ezekkel az emberekkel."

Ravasz ez a Bon-Bon Gyuri, képes letagadni, hogy aztán titokban meg tudjanak egyezni Szimával. Ügyes.

Lecsóbácsi 2014.05.14. 15:47:54

@Rich.mond: Láttad ki írta be azt a hozzászólást?
Jöhetnek vendégszurkolók biztos vagyok benne.

miller draft 2014.05.14. 15:50:34

@losik: Megjöttél ügyvéd úr :-)?
Konkrétan érdekelne, hogy szerinted jó vagy sem ha vendégszurkolók nélkül játszotok a Honvéddal?

losik 2014.05.14. 15:51:45

@miller draft:
Nem lenne jó, és nem is lesz ilyen. Ennyi.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.05.14. 16:04:10

@losik: "Talán az sem fordult meg abban a három számjegyű IQ-t bizonyosan el nem érő agyakban, hogy Szima Gábor sohasem kérne ilyet, és én meg sohasem egyeznék bele ilyesmibe."

Verekedni nem fogok, de egy IQ párbajt szívesen vívnék Bonbonnal, még úgy is, hogy nem szép dolog megalázni az alacsonyabb súlycsoportú ellenfelet.

És pont mert képes vagyok a múlt eseményeit elemezni, és ebből következtetéseket levonni, ezért tudom mindkettejükről elképzelni nagyon is könnyen, hogy ilyesmit műveljenek.

Meg azt is, hogy amikor kiderül a turpisság, akkor ártatlan pofával tagadják.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.05.14. 16:05:18

Szóval szellemi színvonal ügyében Heminek üzenem, hogy people in glass houses should wank in the basement.

ComLo 2014.05.14. 16:13:36

@miller draft: Azt ugye tudod hogy ez baromira nincs igy?

Azokban a sportokban, es azokban a kulturakban ahmi nem az europai mentalitasban gyokeredzik, ez tenyleg igy van.

Menj el egy eszak ameriai meccsre (NFL NBA NHL), vagy a masik iranyban egy Indiai Krikett meccsre. A szurkolok nincsenek szeparalva, mindketto olyan hangulatu ahova kiviheted az egesz csaladot.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.05.14. 16:21:03

@ComLo: A rögbi az egyetlen valódi sport, ahol ez így van, aminek történelmi okai vannak, és ott se mindig. Az amerikai bohóckodást hadd ne vegyük komolyan, a krikett meg ugyan zseniális sport, de teljesen külön világ. Ahol öt napig tart a meccs, ott picit más a szurkolás dinamikája.

Fociban gyakorlatilag sehol nem találsz nem szegregált közönséget. (Ezért is különleges a Craven Cottage vegyes zónája.) És nem a balhé miatt, hanem egyszerűen azért, mert a szurkolók sokkal jobban kötődnek a klubhoz, mint bárhol máshol, és ezért szeretnek csoportban szurkolni.

Shopping 2014.05.14. 16:45:09

Nem zörög a haraszt...

Hemingway akkor sz@rban van anyagilag, hogy neki simán megérné a dolog.

Semmibe nem kerül neki, kiad egy nyilatkozatot, hogy : "mivel a Honvéd szurkolók magatartása rossz, ezért a klub lemond a jegyekről".

miller draft 2014.05.14. 16:51:49

@ComLo: Fociról volt szó, enged meg, hogy ne foglalkozzam itt most más sportokkal.Jégkorongban akár Európában is találhatsz ilyen együtt szurkolós szitukat.A Futball egészen más világ, mások a tradíciói és igenis a jó hangulathoz külön táborok kellenek.Láthatod a top kluboknál mivé lesz a hangulat a tapsikoló botos meg dudáló majmoktól.

Cervisia 2014.05.14. 17:27:57

Mennyi egy jegy az új csodastadionba? Csak hogy érzékelni lehessen, mennyi is az el nem adott ~1500 jegy ára.

LallR 2014.05.14. 18:34:16

Amsterdamban szokás az, hogy nem engednek be vendégszurkolókat.. én a foci megölésének tartom ezt! a vendégszurkolók néha sokszor emelik a meccs hangulatát!

ComLo 2014.05.15. 03:20:50

@Püspök utcai gombaszedő: "A rögbi az egyetlen valódi sport, ahol ez így van ..." Ezzel a mondattal pl nem lennel tul nepszeru Kanadaban :-) . Azert maradjunk annyiban hogy csomo sportban csomo helyen igaz. Sot meg labdarugasban is van olyan bajnoksag ahol ez jellenzo (MLS).

Maradjunk annyiban hogy elsosorban orszagtol es szurkoloi mentalitatol fugg, meg persze sportagtol.

Nem ertem mit ertesz amerikai bohockodas alatt, de teny hogy ott rendbontas nelkul heti rendszereseggel rendeznek 100 000 nezo feletti meccseket szegregacio es rendbonta nelkul, csaladbarat es jo hangulatban.

ComLo 2014.05.15. 03:30:23

@miller draft: Te altalanossagban beszeltel, azert hoztam fel a peldakat. Es fociban is van ra pelda ott az MLS.

Amiben full igazad van, de egy mas tema az a hangulat. Nagyon sok helyen jartam mar a vilaban sportesemenyen. Teny es valo, hogy a Milan-Inter, vagy mondjuk egy indonez tollaslabda donto, vagy egy Boca Juniors-Riverplate (ez meg csak tervben van), esetleg egy Veszprem-Szeged, olyan hangulattal rendelkezik, aminek nyomaba sem er pl az amerikai 100 000-es stadionok steril 2 szotagos buzditasa.
Viszont az is teny, ha ezeket megjartad, el sem gondolkodsz azon, hogy hova merned kiengedni elso meccsre a gyerekedet, es mirol tudod hogy a legnagyobb elmenyt okozna neki (USA).

miller draft 2014.05.15. 13:04:51

@ComLo: Te biztos így gondolod, én vittem már gyereket Újpest-Fradira is (brrrrrrr micsoda borzalom) aki azóta huszonéves lett, a foci sem érdekli már szinte semmilyen szinten, de ha találkozunk évente egyszer-kétszer mindig előjönnek azok a meccs élményei. És képzeld nem ették meg fradisták, nem dobták fejbe kővel az újpestiek, sőt még a rendőrök sem kardlapozták meg.A steril amerikai buziskodást meg meghagyom neked, élvezd, nekem ezerszer inkább egy Schalke-Dortmund, Fradi-Újpest vagy Glasgow-Celtic (a sort a végtelenségig lehet írni)

ComLo 2014.05.16. 06:08:35

@miller draft: Mint abbol amit irtam kiderulhet, en is jobban preferalom az altalad emlitett szinvonalu meccseket. Veszprem-Szeged kezi, es Fehervar-Ujvaros jegkorong rangadokon nottem fel, voltam Fradi-Ujpesten, Milan-Interen, vagy Indonez tollaslabda donton (a legbetegebb legdurvab szurkolas egyebkent ott volt amit tapasztaltam).
De veled ellentetben nem mondok olyanrol velemenyt ("buziskodas") amit nem tapasztaltam meg. Igen mas hangulata van egy steril amerikai meccsnek, de azt semmikepp nem mondanam hogy rosszabb. Mas. Es pont azon aspektusokban mas, ami pl ahhoz kell hogy egy gyereket egy eletre elkotelezzen, hogy szulokent ki merd, es ki akard vinni a gyerekedet ra.

miller draft 2014.05.16. 07:17:42

@ComLo: Akkor finoman írom, hogy ne bántsa a kis lelkedet: a sterilitást és az amerikai sportokat meghagyom neked. Én Újpestre is bátran ki merek vinni gyerekem.És szerintem jobban megragadja a hullámzó szurkolótáborok éneke, mint a tapsikoló, dagadt hot-dog zabálók látványa.Részemről lezárnám, mivel én itt élek és Amerikába még turistaként sem akarok menni, ergo ez egy kibaszott értelmetlen vita!

ComLo 2014.05.16. 08:36:29

@miller draft: Ezzel egyetertunk.

A stilus, es az hogy sztereotipiak alapjan, tapasztalat nelkul, iteletet mondasz valamirol amit nem probaltal, pedig nem engem minosit.

Szep napot! :-)
süti beállítások módosítása