Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: 1982 Spanyolországi labdarúgó világbajnokság Belgium – Magyarország

2018.03.12. 06:54 maribor_

1982. június 22., a hónap utolsó előtti keddje

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_atrium_hyatt.jpgBudapest új ötcsillagos szállodája, az Átrium Hyatt

Lássuk először az elmúlt pár nap legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

június 19.

Előző nap még az úttestet és a szálló előtti gyalogjárót aszfaltozták, bent az épületben az utolsó simításokat végezték a szobákban, az éttermekben, a közös helyiségekben. Szorgos kezek igazgatták a berendezéseket, a szerelők a felvonókat próbálták, az éttermekben a mintaasztalok terítékei körül forgolódtak a pincérek. Budapest szállodája, az Átrium Hyatt kulcsátadáshoz érkezett. A ma délelőtti ünnepélyes avatóra a volt Lloyd-ház helyén, a Dunaparton került sor. A Pannónia és a Malév közös tulajdonát képező szálloda építéséhez 1979-ben alakítottak közös társulást, és 28 hónap alatt elkészült a főváros, sorrendben negyedik, ötcsillagos szállodája.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_atrium_hyatt_2.jpgA belső udvar

Az eseményen részt vett Josef Staribacher osztrák kereskedelmi és ipari miniszter, Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, Juhár Zoltán belkereskedelmi miniszter, Johann Josef Dengler, Ausztria és Harry E. Bergold, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete. Üdvözlő beszédében Josef Staribacher elmondta: mostani tárgyalásain magyar partnereivel megállapodtak, hogy a jövőben tovább folytatják a már eddig is sikeres osztrák-magyar idegenforgalmi együttműködést. A magyar és az osztrák nemzetiszínű szalagokkal magasba emelkedett a szálloda üvegoldalú felvonója, és ezzel hivatalosan is megnyílt a főváros legújabb szállodája.

Az utóbbi napokban sokat változott az időjárás. A szinte már kánikulai forróságot, az itt-ott néhány milliméternyi csapadékot hozó helyi záporokat lehűlés és országos eső váltotta fel. Mindenekelőtt az ország déli tájain hullott nagyobb, csapadékmennyiség. Bács déli felében 50-60, Csongrádban 40-60 milliméter csapadék hullott. A középső országrészek 20-30, az északi tájak 10-15 milliméter esőt kaptak. A forróságot felváltó frissebb levegő és főként a csapadék nagyon kellett a növényzetnek, a szomjas földeknek. Külön kedvező jelenség, hogy az országnak az a része - a déli tájak - kaptak nagyobb mennyiséget az „égi áldásból”, amelyek a tavaszi időszakban, májusban eléggé eső nélkül maradtak. Ezeken a déli vidékeken május egész hónapja sem hozott több esőt 20-30 milliméternél.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_gyomirtas.jpgSzépen fejlett hajtásokat hozott a szőlő a toki Egyetértés Tsz tábláin is, ahol a sorközi gyomirtást végzik

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács hivatalos, baráti látogatáson Burmában tartózkodó elnöke, délelőtt egy állattenyésztő- és értékesítő komplexumot tekintett meg a Rangoon közelében fekvő Pynmabin községben. Az állami mintagazdaság meghatározó jelentőségű Burma fejlődő mezőgazdasági életében, mert tudományosan megalapozott fajtakísérletei a kisgazdaságok százezreit segítik. A látogatásra a magyar államfőt és a vele tartó más kormánytisztviselőket, szakértőket - közöttük Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztert - elkísérte U Maung Maung Kha burmai miniszterelnök, Chit Hlaing külügyminiszter és U Ye Goung földművelésügyi és erdőgazdasági miniszter. Az. Elnöki Tanács elnöke ezután különrepülőgépen Pagan városába utazott. Magas rangú burmai személyiségek kísérték el a magyar államfőt a buddhista pagodák százainak világába, S megismertették az ősi emlékekkel. Losonczi Pál és kísérete ma tér vissza Pagan városából Rangoonba.

A lengyelországi Bytom közelében levő kőszénbányában vájatbővítés közben százméteres szakaszon kőzetomlás történt, amely maga alá temetett tizenkilenc bányászt. Közülük nyolc életét vesztette, kilencet sikerült kimenteni, kettő után még folyik a kutatás. Az időközben Bytomba érkezett Czeslavo Piotrowski altábornagy, bányaügyi és energetikai miniszter utasítására különbizottság vizsgálja a szerencsétlenség körülményeit.

Lapértesülések szerint az Arab Liga szűkkörű csúcsértekezlet előkészítésén fáradozik. A Biztonsági Tanács eközben két hónapra meghosszabbította a libanoni békefenntartó erők mandátumát. A bekerített Nyugat-Bejrút és egyben a Palesztinai Felszabadítása Szervezet sorsa a tét az izraeli ultimátumról folytatott libanoni tárgyalásokon. A 48 órás tűzszüneti felhívást elfogadva, Izrael vasárnap délig adott haladékot a palesztin ellenállási mozgalom lefegyverzésére. Az izraeli követeléseket képviselő Philip Habib amerikai elnöki megbízott nyomatékosan, figyelmeztette a libanoni és palesztin vezetőket: „Az izraeliek nem tréfálnak, készek elmenni a végsőkig.”

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_bejrut.jpgIzraeli katonák Bejrút keleti negyedében

Ez azt jelenti, hogy a diplomáciai közvetítés kudarca esetén megindulnak a fővárost körülzáró inváziós csapatok, és iszonyú rombolás árán is felszámolják a palesztin erők maradványait, a PFSZ bejrúti központját.

Andrej Gromiko külügyminiszter, aki az ENSZ-közgyűlés rendkívüli leszerelési ülésszakán a szovjet delegációt vezeti, másodízben találkozott Alexander Haiggel, az Egyesült Államok külügyminiszterével. Gromiko sajtóértekezletet tart a napokban. Az első, pénteki találkozó ötórás volt, s ezen a többi között a fegyverzetkorlátozással kapcsolatod problémákról volt szó, ami elválaszthatatlan a bilaterális kapcsolatoktól. A második, szombati találkozó témái között szerepeltek a helyi konfliktusok, így a Közel-Keleten az izraeli agresszió következtében előállott súlyos helyzet.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_haig_gromiko.jpgA tárgyalófelek

A Fehér Ház este újabb szovjetellenes gazdasági intézkedéseket hozott, megakadályozván azt, hogy külföldi vállalatok amerikai licencek alapján készülő olaj- és gázipari berendezéseiket eladják a Szovjetuniónak. Az ezzel kapcsolatos elnöki nyilatkozat arra hivatkozik, hogy „a lengyelországi helyzet” teszi szükségessé a további „megtorló intézkedések” meghozatalát

Az amerikai mozik bemutatják a Szárnyas fejvadász című amerikai-hong kongi sci-fi fantasy filmet. A rendező Ridley Scott volt, a két főszereplő Harrison Ford és Rutger Hauer.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_szarnyas_fejvadasz.jpgA két főszereplő

A háromtagú argentin katonai junta este, elfogadva Leopoldo Galtieri államfő lemondását, hivatalosan is beiktatta Alfredo Saint Jean belügyminisztert az ország ideiglenes elnökének - közölte a TELAM argentin hírügynökség. Galtieri tábornokot még a nap folyamán leváltották a szárazföldi erők főparancsnoka tisztéről, s egyben eltávolították a kormányzó juntából is. Helyére a juntában és a szárazföldi erők élén Nicolaides tábornok került. Buenos Aires-i politikai fejlemény, miszerint az argentin pártok a junta élén történt változás ellenére is követelik a katonai kormányzás megszüntetését és az ország súlyos gazdasági és szociális problémáinak megoldását. A perónista párt, az ország legnagyobb pártja bejelentette, hogy olyan átmeneti polgári kormányzási tervezetet dolgozott ki, amely továbbra is biztosítana bizonyos fokú beleszólást a katonáknak.

A Buenos Airestől 2600 kilométerre, délre fekvő Puerto Santa Cruzba megérkezett az argentin hadifoglyok első csoportja a Falkland- (Malvin-) szigetekről - jelentette a Noticias Argentinas független argentin hírügynökség. A jelentésből sem a hazaérkezett volt hadifoglyok száma, sem az nem derült ki, hogy milyen hajó szállította az argentinokat. Az argentin fővárosban eközben továbbra is élesen bírálják az Egyesült Államok magatartását a dél-atlanti konfliktusban, amely nyíltan Nagy-Britannia érdekeivel egyező volt. Ellenzéki erők a Washingtonhoz fűződő kapcsolatok újraértékelését követelik.

Az egy hete tartó labdarúgó-világbajnokság már eddig is szolgált több meglepetéssel. A magyar labdarúgó szurkolók a csapat gólzáporos rajtja után lenyelték a „keserű pirulát”: 4:1-es vereség Argentínától. Így ugyanolyan pillanatokat kényszerültek átélni, mint előzőleg a nyugatnémet (1:2 Algéria), a spanyol (1:1 Honduras), a csehszlovák (1:1 Kuvait) futballkedvelők. A torna zajlik tovább. Szombaton az I. csoportban Kamerun folytathatja a meglepetéssorozatot: Peru után a lengyelekkel játszanak. A VI. csoportban a Szovjetunió növelheti továbbjutási esélyeit Új-Zéland ellen. A mi csoportunkban Belgium is sokat tehet az esetleges továbbjutásért, most ők játszanak El Salvadorral.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_lengyelorszag_kamerun.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_lengyelorszag_kamerun_buncol.jpgAndzrej Buncol bűvöli a kameruni védőket

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_szovjetunio_uj_zeland.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_szovjetunio_uj_zeland_daraszelija.jpgDaraszelija játssza át védőjét

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_salvador.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_salvador_vandenbegh_ceulemans.jpgA belgák rohamozzák a salvadori válogatott kapuját, ismét eredménytelenül, Mora elüti a labdát a gyorsan futó Vandenbergh és Ceulemans elöl, a kapust Jovel (3) és Recinos biztosítja

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_salvador_vercauteren.jpgVercauteren teszi tovább a labdát

június 20.

Szerte az országban megkezdődött a munka a KISZ nyári ifjúsági építőtáboraiban. A kilencvenkét, központilag szervezett táborban tizenötezer középiskolás, főiskolás és egyetemista, az idei építőtábori évad diákmunkásainak első csoportja fog szerszámot, hogy két héten át napi hatórás munkával segítse a mezőgazdasági idényfeladatok elvégzését vagy az építkezéseken folyó munkát. Fiatalok ezrei töltik munkával a szünidő egy részét a központi táborokon kívül is. A legtöbb helyen a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgoznak, de sokan vesznek részt út- és vasútépítésben - többek között az M 1-es autópályán -, valamint csatornázásban és belvízvédelemben.

Baranyában, az ország legdélibb megyéjében, megkezdődött az aratás. Elsőként a Bikali Állami Gazdaság kombájnjai fogtak hozzá az aranysárgára érett őszi árpa betakarításához. A mecseki hegyháton gazdálkodó nagyüzemnek háromszáz hektár takarmánygabonája van, amelyet egy hét alatt levágnak. Más években csak június utóján érett kasza alá az árpa ezen a tájon, a tavaszi aszály azonban lényegesen megrövidítette az érésidőt. Mivel még tavaly ősszel jó magágyat készíttek a traktorok és a vetésterület egészét szervestrágyázták, a növény ki tudta védeni a pusztító aszályt. Az őszi árpa betakarítása után nem sokat pihenhetnek a bikali kombájnosok, beérik a búza is, így előreláthatólag július első napjaitól már a kenyérnek valót aratják. Baranyában összesen 72 ezer hektáron kell betakarítani a kalászosok termését, ez majdnem kilencezer hektárral több, mint tavaly volt. A megyében az idén körülbelül félezer kombájn arat.

Negyedmillió ember vonult fel Párizs utcáin a Montparnasse felhőkarcolótól a Latin negyed széles sugárútján át a Szajna túloldalán levő Bastille térig a béke és a leszerelés ügye mellett tüntetve. A vasárnapi békemenetet száz ismert francia közéleti személyiség korábbi felhívása kezdeményezte és a Francia Kommunista Párt, a CGT szakszervezet, a francia békemozgalom, a baloldali gaulle-isták, vallási szervezetek, egyesülések és a szélsőbaloldalon elhelyezkedő pártok szervezték. A szocialista párt hivatalosan nem vett részt a felvonulásban, sőt ellenezte azt. Ennek ellenére egyénileg a tüntető menet soraiban szocialista politikai személyiségek is részt vettek.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_parizs_tuntetes.jpgA párizsi tüntetés részvevői

A libanoni és az izraeli fővárosban csaknem egy időben jelentették be, hogy meghosszabbítják a korábban életbe léptetett tűzszünetet. Ezzel egy időben pedig Szárkisz államfő elnökletével Bejrútban megtartotta első ülését a Nemzeti Megmentés Bizottsága. Bár a bekerített Nyugat-Bejrút újabb haladékot kapott a város bevételével, s a körülzárt palesztin erők végleges felszámolásával fenyegetőző Izraeltől, a berepülések és a tüzérségi párbajok rövid időre sem szüneteltek.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_arafat.jpgJasszer Arafat a libanoni haladó erők képviselőjével tárgyal

Szaddam Husszein iraki államfő bejelentette, hogy az iraki erők megkezdték visszavonulásukat az iráni területekről az iraki-iráni határ irányába. A csapatkivonásokról szóló elnöki bejelentést az INA iraki hírügynökség közölte. Szaddam Husszein hozzátette, hogy a visszavonulási hadműveletet tíz nap alatt hajtják végre, és „Irak közvetítők segítségével folytatja erőfeszítéseit az iraki-iráni konfliktus befejezése érdekében arra törekedve, hogy igazságos megoldás szülessen”.

Este Washingtonban felmentették Reagan elnök merénylőjét, John W. Hinckleyt. A szövetségi esküdtszék 25 órás tárgyalás után úgy találta, hogy a 27 éves Hinckley elmezavarban követte el tettét, azaz nem volt beszámítható. Mint ismeretes, tavaly március 30-án Hinckley pisztolylövésekkel súlyosan megsebesítette a washingtoni Hilton Szállóból kilépő Reagan elnököt, valamint James Bradyt, a Fehér Ház sajtótitkárát, aki azóta is orvosi kezelés alatt áll.

A Dél-Sandwich-szigetek legdélibb szigetének, Thulénak a „visszavételéről” hétfőn kiadott brit hadügyminisztériumi közlemény szerint tizenegy argentin katonát találtak az ottani tudományos kutatóállomáson, polgári személyeket viszont egyáltalán nem. Az argentinok megadták magukat. Az eseményeknek ez a változata erősen ellentétes a Buenos Airesben kiadottal. Argentína szerint a britek helikopterekkel tüzeltek a fegyvertelen kutatókra. A hadügyminisztérium Londonban azt állítja, hogy brit részről nem tüzeltek és veszteségek sem voltak.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_falkland_kutato_allomas.jpgA thulei kutatóállomás

A lakatlan Sandwich-szigetek a Falkland- (Malvin-) szigetek „tartozékait” képezik. Argentína éppúgy igényt tartott rájuk, mint Dél-Georgiára. A brit álláspont az, hogy a Sandwich-szigetek nemcsak közigazgatási szempontból tartoznak a Falkland-szigetekhez, valójában Nagy-Britannia külön tartozékai is.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_sandwich_szigetek.jpgDél-Georgia és a Sandwich-szigetek

Thule szigetén 1976 óta argentin délsarki meteorológiai kutatóállomás működött - London szerint illegálisan. Mindazonáltal a dél-atlanti háborúig fel sem merült, hogy a brit felségjogoknak erőszakkal szerezzenek érvényt, ez csak most, a Falkland (Malvin) és Dél-Georgia visszahódítása után került napirendre.

Ma már rangadónak is beillő összecsapások következnek, amelyek a csoportok sorrendjét döntően alakíthatják. Ezek: Spanyolország-Jugoszlávia, NSZK-Chile és Anglia-Csehszlovákia.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_nszk_chile.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_nszk_chile_rummenigge.jpgRummenigge akcióban

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_anglia_csehszlovakia.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_anglia_csehszlovakia_nehoda_mariner_jurkemik.jpgMariner fejeli el a labdát Nehoda (balra) és Jurkemik között

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_spanyolorszag_jugoszlavia.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_spanyolorszag_jugoszlavia_arconada.jpgArconada öklözése

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_spanyolorszag_jugoszlavia_gordillo_suszics_tendillo.jpgGordillo és Tendillo (5) viaskodik a jugoszláv Szusziccsal

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_spanyolorszag_jugoszlavia_alonso.jpgAlonso tör kapura

június 21.

A Magyar Népköztársaság Legfelsőbb Bírósága dr. Szilbereky Jenő elnökletével teljes ülést tartott: megvitatta és elfogadta a házassági bontóperek utáni gyermekelhelyezésről szóló irányelvet, valamint a szerződések hibás teljesítéséből fakadó jogok - köztük a szavatossági igény, a kártérítés - érvényesítésének határidejét rögzítő elvi döntést. Az ülésen megalkotott, az ítélkezési gyakorlat egységének erősítésére kialakított mindkét jogértelmező állásfoglalás szövegét - az előírásoknak megfelelően - teljes terjedelmében közzéteszik a hivatalos lapban. A tanácskozáson felszólalt Duschek Lajosné, a Magyar Nők Országos Tanácsának elnöke és dr. Szíjártó Károly legfőbb ügyész is.

Méhes Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, ipari miniszter Budapest XXII. kerületébe látogatott. Programja a kerületi pártbizottságon kezdődött. Itt Köbér Ferenc első titkár és Varga Kovács János, a városrész tanácselnöke fogadta a vendéget, és tájékoztatta a városnegyed helyzetéről, politikai életéről, a kerület üzemeinek tevékenységéről.

Megkezdődött Veszprémben a XII. tévétalálkozó, amelyet a Magyar Televízió, a Magyar Film- és Tv-művészek Szövetsége, valamint Veszprém Város Tanácsa rendez. Az ünnepélyes megnyitót a Dimitrov Művelődési Központban tartották meg. Bemutatták a zsűrit is, amelynek elnöke Ancsel Éva tanszékvezető egyetemi tanár. Külön zsűri minősíti a drámai műveket és az operafeldolgozásokat. Kívülük tíz társadalmi zsűri is tevékenykedik. A megnyitó után megkezdődött a filmek vetítése. A szemlén tizenhárom drámai alkotást és nyolc operafilmet vetítenek. A veszprémi filmtalálkozó iránt igen nagy a külföldi érdeklődés: 17 országból érkeztek szakemberek.

Nyikolaj Tyihonovnak, az SZKP KB Politikai Bizottsága tagjának, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének meghívására Moszkvába érkezett Grisa Filipov, a Bolgár Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke, majd röviddel ezután meg is kezdte tárgyalásait szovjet kollégájával. Filipovot egy esztendeje, 1981 júniusában választották miniszterelnökké, e tisztségében most először jár a Szovjetunióban. Korábban, mint a Bolgár Kommunista Párt Központi Bizottságának gazdasági kérdésekkel foglalkozó titkára gyakori vendége volt Moszkvának.

Londonban, a St. Mary's kórházban megszületett Vilmos herceg, Charles, Walesi herceg és Diana, Wales hercegnő legidősebb fia.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_vilmos_herceg.jpgA kórház kapujában

Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter, aki az ENSZ rendkívüli közgyűlésén résztvevő szovjet delegációt vezeti, New Yorkban nemzetközi sajtóértekezleten nyilatkozott a legidőszerűbb nemzetközi kérdésekről s válaszolt a világsajtó képviselőinek kérdéseire. Bevezető nyilatkozatában a szovjet külügyminiszter rámutatott: az a döntés, amellyel a Szovjetunió egyoldalúan lemondott az atomfegyver elsőnek való bevetéséről, történelmi jelentőségű, és önmagában is jobb feltételeket teremt a leszerelési kérdések megtárgyalásához. Utalt arra, hogy sok állam, helyesen, kiemeli, a közép-hatótávolságú rakétákról, valamint a hadászati eszközökről folytatandó szovjet-amerikai tárgyalások jelentőségét. Nem lehet azonban megelégedni e puszta ténnyel, mivel az időtényező igen nagy szerepet játszik: nem mindegy, hogy egy, öt vagy tíz évig tárgyalnak-e egy kérdésről.

A bombayi repülőtér közelében lezuhant az Air India légitársaság egy Boeing 707-es típusú, Szingapúr- Kuala Lumpur-Madras útvonalon közlekedő utasszállító repülőgépe. Nem végleges adatok szerint a rossz látási viszonyok miatt bekövetkezett szerencsétlenség következtében tizenhét személy vesztette életét, tizenketten megsebesültek. A gépen 108 utas és hattagú személyzet tartózkodott. A gép leszállás közben megcsúszott a leszállópályán, majd a repülőteret övező palánknak ütközött.

A nyugat-európai közösség megszüntette a Nagy-Britannia támogatására Argentína ellen hozott kereskedelmi korlátozó intézkedéseket, de érvényben hagyta a fegyverszállítási tilalmat. Az EGK a Falkland- (Malvin-) szigetek argentin elfoglalása után rendelt el - kezdetben egy hónapra - teljes behozatali tilalmat az Argentínából származó árukra (összértékük évi 2 milliárd dollár). A tízek határozatukban reményüket fejezik ki, hogy az ellentmondásos utalások ellenére a fegyveres harcok végleg befejeződtek a dél-atlanti térségben, egyben kilátásba helyezik, hogy ellenkező esetben azonnali válaszlépést határoznak el. Ugyanakkor az EGK hozzájárult ahhoz, hogy Nagy-Britannia a maga részéről fenntartson még bizonyos gazdasági ellenintézkedéseket Argentína ellen.

A mai mérkőzésekkel egyes csoportokban teljes a második kör. II. csoport: Ausztria-Algéria, IV. csoport: Franciaország-Kuvait és V. csoport: Honduras-Észak-Írország.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_ausztria_algeria.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_ausztria_algeria_schachner.jpgGyertek ide... Kiálthatja Schachner, az osztrák válogatott Olaszországban profiskodó csatára, miután berúgta az első gólt Algériának. Hintermaier már érkezik is a góllövő üdvözlésére. Aztán szép sorban a többiek is

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_ii_csoport_2_kor.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_franciaorszag_kuvait.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_franciaorszag_kuvait_botrany.jpgA vitatott, majd visszavont gól miatt néhány percre félbeszakadt mérkőzésen, a kuvaiti labdarúgó-szövetség elnöke Fahd AI Ahmed újságírókkal, rendezőkkel és rendőrökkel vitatkozik

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_iv_csoport_2_kor.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_eszak-irorszag_honduras.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_eszak-irorszag_honduras_zelaya.jpgHondurasi gólöröm. Hector Zelaya magasba lendülő karral, hátán Costly-vel, az Észak-Írországgal vívott mérkőzés egyenlítő gólját ünnepli. „A hazatérő játékosokat nemzeti hősként ünnepeljétek!” hangzott az államelnök felszólítása a Honduras népéhez

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_v_csoport_2_kor.jpg

június 22.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának ülését június 23-ára összehívták. A Politikai Bizottság javasolja a Központi Bizottságnak, hogy vitassa meg az időszerű nemzetközi kérdésekről, a népgazdaság fejlődésének ez évi tapasztalatairól, valamint a külgazdasági kapcsolataink alakulásáról, fejlesztésének feladatairól szóló előterjesztéseket.

A nemzetközi és a világgazdasági helyzetről, hazánk és a Fülöp-szigetek gazdasági együttműködésének lehetőségeiről tanácskozott Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke. A magyar államfő, aki ötnapos, baráti hivatalos látogatásának második napját töltötte a Fülöp-szigetek fővárosában, szívélyes, kedvező légkörű eszmecserét folytatott vendéglátójával, Ferdinand E. Marcos elnökkel a manilai államfői rezidencián. A nemzetközi helyzet legfőbb kérdéseiben a két államfő azonos nézeteket vall. Üdvözölték a legmagasabb szintű szovjet-amerikai érintkezés felvételének lehetőségét.

Izrael szabad kezet kapott az Egyesült Államoktól a libanoni invázió folytatására, katonai és politikai céljainak elérésére. Ezt a következtetést vonják le Bejrútban abból, hogy Reagan amerikai elnök magáévá tette Begin izraeli kormányfő valamennyi lényeges követelését - beleértve a Libanonban levő szíriai és palesztin fegyveres erők eltávolítását, egy nyugati ellenőrzés alá helyezett övezet kialakítását és a különbéke megkötésére hajlandó libanoni kormány hatalomra segítését. Miután a fővárost bekerítő izraeli csapatok 17 napi harc árán sem érték el a szíriai csapatok kivonását, a palesztin ellenállási mozgalom felszámolását, a céljaik szolgálatába állítható libanoni kormány megalakítását, mindinkább elkerülhetetlennek látszik Nyugat-Bejrút - minden bizonnyal katasztrofális veszteségekkel járó - elfoglalása, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet körülzárt erőinek, politikai-katonai központjának felszámolása.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_bejrut_2.jpgÚjabb izraeli tankoszlopok útban Bejrút felé

Kemény csatározások folynak az argentin szárazföldi hadsereg szélsőjobboldali, konzervatív irányzatúnak ismert főparancsnoka, Cristino Nicolaides tábornok és a populista irányzatot képviselő Basilio Lami Dozo tábornok, a légierő főparancsnoka között a jövőbeni belpolitikáról. Ez utóbbi - a haditengerészet támogatását is maga mögött tudva - polgári politikus kinevezését szorgalmazza, akinek segítségével fokozatosan megvalósulna a teljes polgári kormányzáshoz való átmenet. A katonai vezetésnek sikerült megegyeznie, hogy 1984-ben polgári kormányzat vegye át az irányítást Argentínában. A fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője, beszámolva erről a döntésről, egyben határozottan cáfolta, hogy a katonai vezetés addig is új gazdasági programot hirdetne meg.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_argentin_junta.jpgTanácskoznak a junta tagjai: (balról) Lami Dozo tábornok (légierők), Jorge Anaya tengernagy (flotta), Cristino Nicolaides tábornok (szárazföldi erők)

Megkezdődött a spanyolországi labdarúgó-világbajnokságon a csoportkörök harmadik sorozata. Az I. csoportban Lengyelország-Peru, a VI. csoportban Szovjetunió-Skócia találkozókat játszottak a Belgium-Magyarországon kívül.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_lengyelorszag_peru.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_lengyelorszag_peru_golorom.jpgKicsi a rakás... Lato mesteri gólja után egy kupacban az egész lengyel csapat. Az „öreg" saját térfeléről indult, aztán nagyravaszan elcsavarta a labdát a messzire kirohanó Quiroga mellett. Ez volt a második...

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_skocia_szovjetunio.jpg

 

Humor:
idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_reklam.jpg

Nem is olyan régen állandó és jogos panasz volt, hogy télen nincs elegendő jégpálya. Nos, ma már arról számolhatunk be, hogy Leninvárosban a Tiszai Vegyi Kombinát sportlétesítményében nyáron is lehet korcsolyázni. A gyár energiatakarékosságból jégpályát létesített, s ezt azzal a céllal tette, hogy a salétromsav gyártásához nagy mennyiségű ammóniagázra van szükség, amit el kell párologtatni. 

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_leninvaros.jpgTél a nyárban - a pályán és a pályán kívül

Ezt eddig gőzzel végezték, most viszont a jégpálya alatti 22 kilométeres csővezetéken vezetik el, ami jelentős hőelvonást eredményez, s ezt az energiát használják fel jégkészítésre. Ezzel naponta 50 tonna gőzt megtakarítanak, és havonként egymillió forinttal kevesebb az önköltség.

Közélet:
Miért nem vállal kilós és expressz kilós mosást a Patyolat?
A napokban megjelent néhány soros közlemény adta hírül, hogy a Fővárosi Patyolat Vállalat bizonytalan ideig nem vállal kilós és expressz kilós mosást. Miért volt szükség erre az intézkedésre? - kérdeztük dr. László Györgytől, a vállalat igazgatójától, miután olvasóink közül is többen érdeklődtek szerkesztőségünkben e döntés hátteréről.
- Az utóbbi hetekben ugrásszerűen megnőtt a forgalmunk - hangzott a válasz. - Nyári csúcsforgalom van, s a megrendelőink között szállodák is vannak. Mostanában egyetlen napon csaknem 50 százalékkal többen veszik igénybe szolgáltatásainkat, mint például márciusban. Nagyon sok az expressz piperemosás is; ennek vállalási ideje egyébként 72 óra.

Kékfény:
Június 19-én, Kisvárdán, az utcán egy ismeretlen férfi és egy nő megtámadta L. Sándor 15 éves tanulót, szabolcsbákai lakost. 1500 forintot elvettek tőle, majd a helyszínről elmenekültek. A rendőrség 24 órán belül elfogta a bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható Bacsó József 21 éves alkalmi munkás kisvárdai, valamint B. J.-né 17 éves foglalkozás nélküli mándoki lakost. A Kisvárdai Városi-Járási Rendőrkapitányság folytatja a bűnügy vizsgálatát.

Közlemény:
A Szovjetunióba történő beutazáskor minden 16. életévét betöltött személynek írásbeli vámáru-nyilatkozatot kell kitölteni. Vámvizsgálatkor kérik, hogy mutassák be az élő állatokat és madarakat, valamint az állati eredetű nyersterméket és a vágott barom fit. A személyes útiholmin felül a 16 évesnél idősebb személyek vámmentesen vihetnek át egy liter szeszes italt, két liter bort és 250 cigarettát vagy más dohányterméket. Ajándéktárgyakat vám- és engedélymentesen 100 rubel összértékig vihetnek be és hozhatnak ki azok az utasok, akik személyes ügyben - ilyen például a rokonlátogatás, a gyógykezelés - utaznak a Szovjetunióba. A szervezett turistaúton résztvevők kisebb értékű emléktárgyakat vihetnek magukkal ésszerű mennyiségben. A legálisan kapott szovjet valutáért vásárolt nemesfémtárgyból két darabot, ezüstből 400 gramm összmennyiséget lehet kihozni. Műkincsek és régiségek a Szovjetunió kulturális minisztériumának külön engedélyével esetenként kihozhatók az érték száz százalékát kitevő vámilleték megfizetése után. A szocialista országok állampolgárai személyenként legfeljebb 60 rubelt vihetnek be a Szovjetunióba az országuk központi bankja vagy egyéb hitelintézményei által kiadott igazolások alapján. A Szovjetunióban fel nem használt valutát a szocialista országokba visszavihetik az utasok.

A Magyar Televízió műsorán A Hét.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_a_het_foszerkeszto_hajdu_janos.jpgIndul az adás: Hajdú János főszerkesztő

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_a_het_foszerkeszto_kondor_kati_sandor_istvan.jpgKondor Kati műsorvezető és Sándor István szerkesztő

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_a_het_forro_tamas_riporter.jpgForró Tamás riporter a Baleseti sebészeten

A Hét a Magyar Televízió 1970-ben indított korszakalkotó jelentőségű, eredetileg egyórás időtartamú hírmagazinja volt, mely minden héten vasárnap este 7 órakor jelentkezett az akkor még jórészt egyetlenként sugárzott MTV 1-es műsorán. Noha a program már 1970-ben elindult, a műsor igazi atyja, Polgár Dénes meghatározó jelentőségű külpolitikai újságíró lett. Munkatársaival az általa kitalált koncepció szerint, sokszor a pártállam határait feszegető rendkívül népszerű magazint hozott létre. Eredetileg jórészt külpolitikai témájú riportok alkották a hírműsort, de a műsoridő második fele csakhamar fontos belpolitikai témákat is felvetett.  A műsornak több korszaka volt, egy idő után valamelyest elfejlődött az eredeti, Polgár Dénes-féle elképzeléstől, és a hatalom (főleg a szerkesztő-műsorvezetők kiválasztása, illetve lecserélése által) igyekezett befolyásolni a műsor karakterét. Az első adást 1970. október 11-én sugározták. A műsor a Magyar Televízióban 2003-ban szűnt meg. A Hétben szereplő témák mindig különös jelentőséggel bírtak. A külpolitikai tudósítások között gyakran olyan témákról esett szó, illetve olyan helyekről tudósítottak, amelyekről más műsorokban elképzelhetetlen lett volna. Ez Polgár Dénes szervezőkészségének és kifinomult politikai érzékének volt köszönhető, hiszen a legtöbb témát engedélyeztetni kellett.  A műsor népszerűségére jellemző, hogy nyáron vasárnap az M7-es autópályán a Balatonról Budapest irányába tartó forgalom sűrűségét is befolyásolta, ugyanis a legtöbben igyekeztek még a műsor előtt hazaérni, mert ekkoriban kevesen engedhették meg maguknak, hogy a nyaralójukban is legyen egy televíziókészülékük. A műsor az 1980-as években is tudott újat, formailag bizonyos értelemben korszakosat hozni. Hajdú János főszerkesztővé való kinevezésével új, akkor szokatlan vizuális megjelenést vezettek be: nemcsak új főcímzenét kapott a műsor Vangelis zenéjével, de a főszerkesztő-műsorvezető állva vezette az adást, és a műsor elején – akkoriban igen meglepően – jellegzetes meghajlással köszöntötte a nézőt. A műsor ismertsége, népszerűsége okán A Hét jelentette számos újságíró karrierjének kezdetét vagy fontos állomását. Hajdú János, Sugár András, Kondor Katalin, Sándor István, Wisinger István műsorvezetőként, Szegvári Katalin, Poór Klári riporterként fémjelezte A Hét különféle korszakait. A műsor eredeti főcímében a hét napjait tartalmazó feliratokból alakult ki a jellegzetesen az 1970-es évek stílusában megalkotott "A Hét" felirat.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_a_het.jpgAz eredeti főcím

A műsor legelső főcímének zenéje a Led Zeppelin együttes How Many More Times című száma volt. 1982-ben a főcímet teljesen lecserélték, stílusában is megváltoztatták: a háttérben a Föld volt kékes színárnyalatban, körben pedig "A Hét" felirat forgott, zenei aláfestésként Vangelis L'Enfant című száma ment az Opera sauvage című lemezről.


Az aktuális főcímzene

Ez a főcím kisebb képi változtatásokkal 1988-ig volt használatban. Később 1989-től a 90-es évek közepéig a műsor főcímzenéje továbbra is Vangelis L'Enfant című zenéje volt.

És akkor lássuk a lényeget, a Belgium - Magyarország világbajnoki mérkőzést!
A magyar válogatott számára van egy lehetőség a javításra: kedd este a belgákkal játssza utolsó csoportmérkőzését. A feladat nagy, de ha sikerül, úgy a válogatott jobb gólkülönbséggel is továbbjuthat a legjobb 12 csapat közé. Mészöly Kálmán újabb változtatásokat eszközölt az összeállításon, visszatér a csapatba Martos, valószínűleg Müller is és a kettős ék helyett három csatár kezd, a védelemből ezúttal kimarad Bálint.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_guy_thys_meszoly_kalman.jpgA mérkőzés előtti sajtótájékoztatón még mindkét szövetségi kapitány mosolygott

Variációk egy témára, a magyar válogatott továbbjutási lehetőségei:
1, A magyar csapat legyőzi Belgiumot. Ekkor a magyar együttes csoportelső lenne, s Argentína, ha nyer Salvador ellen - kevesebb mint nyolc góllal -, második, Belgium csak harmadik.
2, Ha a Magyarország-Belgium és az Argentína-Salvador mérkőzések döntetlenül végződnének, a magyar csapat jobb gólkülönbséggel a második Belgium mögött.
3, Csapatunk Belgiumtól nem kap ki öt gólnál nagyobb arányban, ugyanakkor Argentína Salvadortól legalább egy góllal vereséget szenved.

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_merkozes.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_merkozes_2.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_merkozes_3.jpg

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_csapatkep.jpgA magyar csapat a Himnuszt hallgatja

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_martos.jpgMartos végre igazi tudása szerint játszott a belgák ellen. A magyar csapat motorja volt, sokszor futott fel a szélen s jól adott
be. Pontosan vett részt az összjátékban, kiválóan védekezett. Képünkön Baecke (14) és Vercauteren között dobja támadásba
valamelyik középpályásunkat

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_garaba_vandenbergh.jpgGaraba és Vandenbergh hatalmas csatát vívott egymással

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_muller.jpgMüller rendkívül bátran játszott, sok jó labdát adott társainak. Felvételünkön újabb rohamra indul, miután elfektette
Coeck-ot

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_czernatinsky.jpgCzerniatynski, aki nem csinált mást, mint góljával eldöntötte a továbbjutás kérdését

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_poloskei.jpgPölöskei a taktikai terv szerint visszavonult a középpályára, de dicséretére szóljon, hogy aktívan részt vett a magyar csapat összes támadásában. Felvételünkön éppen a súlyos agyrázkódást szenvedett Geretset cselezi ki. Hátrább Coeck

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_van_moer.jpgAz „öreg" Van Moer, akinek beállítása feljavította a belgák teljesítményét

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_varga_gol.jpgÍme, az a bizonyos huszonkilencedik perc története,  Varga óriási gólt rúgott Pfaffnak, gyönyörű, szívet-lelket melengető jelenet volt ez...

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_czernatinsky_gol.jpgÉs a belga gól, amelyik annyi fájdalmat okozott nekünk

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_garaba_vandenbergh_nyilasi.jpgVandenbergh Nyilasi és Garaba között fejel kapura

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_csongradi_coeck_millecamps.jpgCsongrádi vezeti fel a labdát, mögötte Coeck, jobb oldalon Millecamps

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_plessers_fazekas.jpgPlessers (baloldalt) nem tudja szerelni Fazekast

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_czernatinsky_garaba.jpgCzernatynski Garaba mellett ad be

idokapszula_1982_spanyolorszagi_labdarugo_vilagbajnoksag_belgium_magyarorszag_belga_sorfal.jpgBelga sorfal egy magyar szabadrúgásnál


A mérkőzés góljai 

Következnek a VB további mérkőzései. 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5413284279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2018.03.12. 21:59:47

Nem tudom Arafatot láttuk e valaha a kockás tökfedője nélkül....

A meccsről meg.... évtizedek után is soha be nem gyógyult sebek tépődnek fel.... Hogy tudtunk kihagyni ennyi ziccert? Miért nem szórták ki Pfaffot pirossal? Hogy vihette fel a gólpasszt adó belga a labdát...? az első labdaérintése után agyon kellett volna rúgni, ehelyett tragikomédiába fulladtak a szerelési kísérletek... Mészáros kb 10 biztos góltól mentette meg a csapatot a VB-n, ezt hogy nézhett e be így....? Ennyi kínzó kérdést 35 év után is.....

Feyyaz 2018.03.12. 22:48:49

2007-ben alkalmam nyílt Garaba Imrével egy jó félórát beszélgetni.
Mondtam neki, hogy mennyire bőgtem ezután a meccs után.
Azt felelte:
"-Az még csak hagyján, de még mi hogy sírtunk az öltözőben!"

A torkomban és a hasamban érzem azt a kaparó érzést, ha belemélyedek ismét ebbe a meccsbe... :(

Fandor 2018.03.12. 23:44:17

itt a teljes meccs, Varga József kommentálásával
youtu.be/xQIMXHNoDvU

maribor_ 2018.03.13. 07:51:22

@Fandor: A gól előtt Kerekes és Csongrádi is megér egy misét. Rúgtam volna fel a helyükben a belgát szkafander nélkül a Holdra.

Fandor 2018.03.18. 20:18:54

A képen vitatkozó kuwaiti sportvezető csóka pontos neve Fahad Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah, és a korábbi Időkapszulákban már említett Jaber Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah kuvaiti emír testvére volt. Az incidens azért történt, mert Giresse gólja előtt egy - az archív TV felvételeken is elég jól hallható - sípszó után a kuvaiti játékosok leálltak, mert azt hitték, a bíró fütyült. A gól a bíró megadta, a kuvaitiak reklamáltak, ami addig fajult, hogy a tribünön helyet foglaló vezír végül leparancsolta a játékosait a pályáról, ő maga pedig lement vitatkozni. Végül - elég példátlan módon - a szovjet bíró visszavonta a gólt. Azt hiszem utána már nem kellett meccset vezetnie. Aztán végül a kuvaitiakat megbüntették. A reklamáló sportvezető egyébként magas rangú katona is volt, 1990-ben az iraki invázió során harcban halt meg.

szabzero 2023.09.28. 01:10:04

Varga Józsi beverte, de halkan jegyzem meg, hogy középen ketten poroszkátak szemben az üres kapuval, 1000%-os ziccerben. Bubu meg hogy nem tudta valahogy szögletre tolni... :(
süti beállítások módosítása