Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Harcosok útján VIII - Súlyzó, jóga, tükör

2018.03.20. 16:25 Rich.mond

Edzésnaplóm legutóbbi bejegyzése óta bizony egy hónap is eltelt. A kellemetlen megfázás hamar igen-igen kellemetlen vírusos torokgyulladássá nőtte ki magát, majd rá egy hétre jött a tüdőszaggató köhögés. Ahogy lenni szokott, a lábadozás után újbóli visszaesés, majd a "most már elegem van, akkor is elkezdek legalább otthon edzeni"-t követő legújabb visszaesés. A február nekem már csak így szokott eltelni. Javuló pillanataimban ráadásul sikerült Rómában ragadnom, miután a helyiek nem tudtak mit kezdeni mintegy 6 centiméternyi lehullott hóval. Szóval az ígéretes évkezdetet egy hónap lyuk követte. Nem volt mit tenni, még a nemzeti ünnep előtt eljött az idő a visszatérésre, hogy a tavasz már újra formában találjon. Jól tettem, mert Vajk mellett egy másodpercet sem unatkoztam és fáradtan, de kedélyesen tértem haza a Perfect Fight Clubból. 

És kihagyás ide, vagy oda, azért távolról sem volt olyan nehéz felvenni a fonalat, mint január elején. Jó tudni, hogy tényleg nincs olyan, hogy "hiábavaló erőfeszítés".

boxing-in-a-mirror-sparring-out-of-control.png

- Régen láttalak! - vonta fel a szemöldökét Kalács, amikor betoppantam az edzésünk előtt húsz perccel a terembe. Szeretek időben érkezni és elbíbelődni a bandázzsal. Búsan elmeséltem az elmúlt egy hónap történéseit, mire ő azzal nyugtatott meg, hogy "legalább újra itt vagy és csinálod tovább!"

No igen, tényleg régen voltam lent, de most már nem lesz megállás! Vajknak megüzentem, hogy duplázásokkal fogok kezdeni, de erről igyekezett lebeszélni és felhívni figyelmemet a fokozatosságban rejlő nagyszerűségre.

Jut eszembe: azt hiszem sikerült legyőznöm a torkomat támadó bacikat és vírusokat, de a problémák áttevődtek fogsoromra. Egy ideiglenes fogtömés miatt fogvédőt nem is tehetek be, de ez nem hozta zavarba Vajkot, bőven el tudott szórakoztatni másfél órán keresztül anélkül, hogy küzdenem kellett volna. 

Míg a kezdők küzdenek és keményítenek, addig felpróbálom magamra életem első klasszikus thai-boksz nadrágját. Közel tíz évig jó volt nekem a kopott tornanadrág-trikó kombináció, de mi tagadás, meginogtam az Aliexpress áraitól. Most már nem csak erős, jóképű és rutinos thai-boksz harcos vagyok, hanem igen jólöltözött is. Már csak némi technikai tudást kéne felcsipegetnem, meg gyorsulni kellene egy hangyányit. Szerencsére ezen a szép kedden ehhez is közelebb kerültem.

A teremben újfent jelentős létszámfölényben vannak Olivér ökölvívói. Muszáj megemlítenem így Nőnap után, hogy meglepően sok lány jelentkezett aznap edzésre, thai-bokszra és bokszra egyaránt. A bemelegítést együtt csináljuk meg pont egyik harcosnő vezényletével, majd különválnak útjaink. Vajk még vezényel némi további melegítést és nyújtást a lábakra való tekintettel, majd kihirdeti az esti igét: felváltva fog velem és Józsival foglalkozni, mondhatni személyre szabottan. Amíg egyikünk vele iskolázik, a másikunk a tükör előtt, vagy egy zsákon javítja ki hibáit. 

Maga az "iskola" piszok gyors. Nincs nagyon idő gondolkodni, csupán megütni a "mancsokba" (azaz az ún. "pontkesztyűbe") azt, amit Vajk mond. Ezután nem árt időben visszahúzni a kezet, mert jön a büntető "tasli" a manccsal. Nem fájdalmas, de azért figyelmeztet arra, hogy éles helyzetben oda beférhet egy kesztyű, vagy egy könyök.

muay-thai-trainer-1024x640.jpg

Valami ilyesmit tessenek elképzelni - kép

Edzőnk tényleg olyan sebességet diktál, mintha küzdelemben lennénk, három perc után szakad rólam a víz. Nem pihenünk túl sokat. Váltás és máris a tükör előtt árnyékolok. De nem ám csak úgy a magam gyönyörűségére! Egyfelől előkerül a teniszlabda az állam alá (erről már itt írtunk), illetve van, amikor lekerül a kesztyű és könnyű súlyzót kézbe véve ütöm a kombinációkat. Könnyűnek éppen könnyűek, mondhatni női súlyzók, de ahogy telnek a másodpercek, kezdenek egyre nehezedni. Ettől még otthonra is be kéne szereznem kettőt, tökéletes kiegészítő otthoni edzésekhez. Ha valami növeli az ütősebességet, hát ez az. 

A kihagyásom leginkább a rúgásokon mutatkozik meg. Körülményes, lassú, gyenge. Vajk el is küld zsákra, hadd' kínáljam meg vagy száz-akárhány bordarúgással. Egyik kézzel lendületet veszünk, a másik lábbal rúgunk, közben a kéz megy vissza... de tényleg nem sokat tudok ezen filozofálni, mert az edzés vége felé már teljesen random jönnek az utasítások: egy bal-jobb, jobb kombináció, majd tolórúgás, felütés, dupla-balegyenes, hátsó térdrúgás... mondhatnám, hogy csak úgy kapkodom a fejem, de nem kapkodom, hanem leszegem.

"Próbálj ellökni a tolórúgásokkal!"

Próbálom, de kisebb nehézségek árán máris előttem van. Próbálom térddel ellökdösni, végül muszáj vagyok leforogni és újrakezdeni a "lökdösődést".

Jó, hát még lehet finomítani a mozgásomon. Mindenesetre rettenetesen elfáradok, de még hátra van némi erősítés. Semmi különös, csupán a fekvőtámasz-állásból indított tartás, hol egyik kezünk, hol egyik lábunk felemelésével - majd egy-egy kéz és láb felemelésével. A megváltást jelenti, amikor bekapcsolódhatunk a bunyósok nyújtásába, amit szintén egy hölgy kommandíroz. Az edzésnap nem ezzel zárul.

Olivér lekapcsolja a terem fényeit, ellazulunk és meditálni kezdünk. Rubin "Rezső" Olivér duruzsol, fejem búbjától a lábujjaimig végigbizserget az energia. Furcsa, amikor újra fényárba borul a terem. 

thai_joga.jpg

Hogy milyen volt? Természetesen kár az elvesztegetett februárért, de máris azon töprengek, hol hozhatnám be a lemaradást. Jövő héten két edzés? Miért ne? És már úgy pörögnek a napi erősítések otthon, mint azelőtt. A két edzést azért inkább elodázom, legyen újra rendben a kondi és a heti egy tényleg legyen meg. De hogy rövid időn belül be fogom hozni a lemaradást okozó "lyukat", az holtbiztos

Vasárnapi otthoni átmozgató - feleségem edzésprogramjához csatlakoztam.

- 2-4-6-8-10 négyütemű fekvőtámasz+felülés (értelemszerűen emelkedő sorrendben, folyamatosan).

- 6 fekvőtámasz-10 guggolás-15 homorítás. Nyolcszor, folyamatosan, pihenés nélkül.

- Oldalsó alkartámasz

Laza negyed óra, de garantáltan jót tesz az állóképességnek és rendesen megizzasztott. Másnap éreztem is az izmaimat rendesen.

Teljes muay thai sorozatunk:

1.Tong-pot akarom! - én és a muay thai

2.Harcosok útján I - Miért a thai box? - 13 érv

3. Harcosok útján II - Edzeni, edzeni, edzeni! (avagy hogyan erősítsünk otthon)

4. Harcosok útján III - Cél nélkül nem megy (az újrakezdés tudománya)

5. Harcosok útján IV. - A pusztító térd (térd- és tolórúgás)

6. Harcosok útján V. - A dupla óra - egy háromórás edzés

7. Harcosok útján VI. - Az első pofon a legnagyobb - Bekapott pofonok és a "keményítés" nyomában

8. Harcosok útján VII. - Védekezz! - Avagy mindennek az alapja a stabil, biztos védekezés

Címkék: thai box muay thai


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7713738668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása