Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

EB, VB, VB, EB

2018.05.17. 17:00 Fradista Utazó

Kézilabdában, ellentétben például a labdarúgással, évente vannak világversenyek. A páros években Európa-bajnokságot, a páratlanokban világbajnokságot rendeznek. Négyévente egyszer, az olimpiai játékokkal együtt, egy éven belül van két nagy világverseny.

Vannak, akiknek ez sem elég, és, mint más a lépcsőfokokat, kettesével veszik a világversenyeket. 

up_2015_hafra_1.jpg

Háfra Noémi az U17-ben szerzett bronzéremnek örül (2015)

Háfra Noémi a magyar kézilabda egyik legnagyobb ígérete. Már serdülőkorában kitűnt, leigazolta a Ferencváros, ahol a most 19 esztendős játékos (egy év kölcsönadással) azóta is játszik. Az U17-es selejtezőtől kezdve stabil tagja, sőt, húzóembere a korosztályos válogatottnak. Ő volt az első ebből a két évfolyamból, aki folyamatos játéklehetőséghez jutott az első osztályban, és ez meg is hálálta magát. Már két éve, az U18-as világbajnokságon is ő bírta a legtovább a csapatból, az U19-ben pedig egyértelműen a magyar csapat legjobbja volt, véleményem szerint a torna legjobb játékosának címére is esélyes lehetett. Ezután (ha némileg ad hoc döntéssel is, de) az MTK-nál töltött egyéves kölcsönadásából visszahívták a Fradiba. A felnőtt válogatottat irányító Kim Rasmussen a helyszínen tekintette meg az U19-es Európa-bajnokság magyar mérkőzéseit, már ott kiszemelhette magának Háfra Noémit, akit az őszi EB-selejtezőkre be is hívott a válogatottba.

Rasmussen már korábban hívta volna a korosztály egy másik játékosát, a dunaújvárosi Klujber Katrint is, de ezt a korosztályos válogatott akkori edzője, Hajdu János, megakadályozta. Saját szavait idézve, "megmondta a fiatalembernek", hogy Klujberrel majd csak később számoljon. A Háfra iránti igényt Hajdu már nem tudta visszaverni.

Aligha van a világon még egy ország, ahol az utánpótlás-válogatott előnyt élvezhet a felnőtt válogatottal szemben. Ez az abszurd szituáció is mutatja, mennyire túlértékelik Magyarországon az utánpótlás-eredményeket.

Ezt akkor a legtöbben inkább csak szimbolikus aktusnak gondolták. Háfra a Koszovó elleni találkozón mutatkozott ugyanis be a nagyválogatottban (néhány nappal a 19. születésnapja előtt), márpedig Koszovó nagyjából a magyar harmadosztály szintjén tud kézilabdázni, szóval azt a meccset simán hoztuk volna akár több, Háfránál gyengébb újonccal is. De a fiatal játékos bekerült a VB-keretbe is, sőt, a csoportkör második felére jobbátlövő pozícióban kezdőjátékossá vált.

u20_hafra_swe.jpg

A világbajnokságon, a svéd védőkkel küzdve

Junior korú lányoknál már elég gyakori, hogy az első osztályban játszanak. A mostani magyar U20-as válogatott (1998/99-es korosztály) jobb játékosai is mind az NB I-ben szerepelnek. Közülük négyen vettek részt a klubjukkal nemzetközi kupaküzdelmekben a tavaszi szezonban, Háfrán kívül Márton Gréta és Faluvégi Dorottya a Fradival, Fodor Csenge pedig a Győrrel, igaz, ő inkább a kispadon szerepelt, mintsem a pályán. 

Mivel a magyar korosztályos csapatok szeretnek igen alaposan felkészülni az utánpótlás-világversenyekre is, ők négyen 2017 elejétől máig csak nagyon keveset lazíthattak: a decemberi világbajnokság idejét. Egészen pontosan közülük is csak hárman, Háfra ugye ott volt, és játszott hat mérkőzést a válogatottal. 

Most május 23-án véget ér majd a bajnokság, utána jön két EB-selejtező, Koszovó és Fehéroroszárszág ellen. Háfra alighanem kerettag lesz. Mire ott végez, kezdődik a felkészülés az idei U20-as világbajnokságra. Éppenhogy az véget ér, jelentkeznie kell edzésre a Fradiban, őszi szezon a bajnokságban és a BL-ben. Decemberben pedig jön az Európa-bajnokság. Csak pörög, csak pörög a mókuskerék, és nincs kiszállás.

gyorftc3_1.jpg

Háfra Noémi a Fradiban (Fotó: Ricsováry Takács László)

Nem minden ország zsigereli ki ennyire a legnagyobb tehetségeit. Bár fejlett kézilabda-kultúrával rendelkező országokban nem tipikus, hogy egy kézilabdázó még utánpótlás-korúként bekerüljön a válogatottba, azért időnként látunk rá egy-egy példát. De, bár írott szabály tudomásom szerint sehol nincs rá, több helyütt is egyértelmű szokás: aki egyszer bekerült a felnőtt válogatottba, az többet az utánpótlás-csapatokban nem szerepelhet. Muszáj a fiataloknak kis pihenésre lehetőséget adni, és védeni az egészségüket. Nem lesz ott például az idei U20-as világbajnokságon a tavalyi EB legjobbjának választott dán Kristina Jørgensen, sem a német Emily Bölk, ő már az előző EB-t is kihagyta. Mindketten ott voltak válogatottjukkal a világbajnokságon Németországban. Másutt kevésbé engedékenyek: az orosz csapattal részt vett az U19-en Antonyina Szkorobogatcsenko, bár ő ott volt a felnőtt csapattal is a 2016-os EB-n. Igaz, róla közben kiderült, hogy a teljesítőképességét nem megengedett módon is javították, éppen a junior Európa-bajnokságon lett pozitív  a doppingtesztje, két évre el is tiltották - vele biztosan nem találkozunk az idén semmilyen rendezvényen. Karina Szabirova viszont képben van az oroszoknál. 

u20_hafra.jpg

Háfra Noémi az U20-as világbajnokság sorsolásán (Fotó: MKSZ)

Háfra Noémi a magyar csapattal viszont egészen biztosan részt vesz a junior VB-n, hacsak elháríthatatlan akadály közbe nem jön. A magyarok számára mindig is fontos volt az utánpótlásban is az eredményesség. Ez pedig duplán is igaz most, amikor Magyarország a rendező: a világbajnokságot Debrecenben rendezik meg, július első két hetében. A magyar csapat egyértelmű célja a világbajnoki cím, de, ha az mégse jönne össze, nagyot égni akkor sem szabad, a legjobb négy közé úgymond kötelező bekerülni. Így aztán nem fér bele a csapat egyértelműen legjobb játékosának mellőzése. 

Meg egyébként is késő már ezen gondolkodni. Háfra a VB egyik arca (Tóvizi Petrával és Suba Sárával együtt), ha megnyitjuk a világbajnokság még eléggé félkész állapotban lévő weboldalát, ő kezdőlapon ő néz velünk szembe. Ott volt a VB sorsolásán is. 

u20_vb_2018.jpg

Bár nem jellemző, hogy egy játékos ilyen fiatalon a felnőtt keretbe kerüljön, de nem is extrém kivétel. Tóth Gabriella az első válogatott meccsén még csak 17 éves volt, és ugyanazon év decemberében, alig túl a 18-on, már ott is volt Németh András csapatában az Európa-bajnokságon. A fiúknál Ligetvári Patrik 2017-ben részt vett, főként védekező játékosként, a világbajnokságon az akkor éppen Xavi Sabaté által vezetett magyar válogatottal. Mindketten szerepeltek még utána is az utánpótlásban. Igaz, Tóth egy súlyos sérülés után kikerült a felnőtt válogatottból, így nála kevésbé volt kritikus az U20-as válogatottba való visszatérés.

u20_ligetvari.jpg

Ligetvári Patrik a világbajnokságon (Fotó: MKSZ)

Az eszetlen túlterhelés alól egy lélegzetvételnyi szünetet viszont mégis kaphat. Golovin Vlagyimir edző, aki Hajdutól átvette a junior csapat vezetését, elmondta, Háfra a felkészülés első két hete alól felmentést kap. Hogy ez mennyire segíti a testi-lelki regenerációt, tán még maga se tudja. 

u20_hafra_golovin.jpg

Háfra és Golovin (Fotó: MKSZ)

Utána viszont talán el kellene gondolkodni, jól van-e ez így. Bár túl sokáig nem elmélkedhetünk, a 2019-es U19-es Európa-bajnokság helyszíne ugyanis Győr lesz. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3113953460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása