Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 5. forduló

2018.06.25. 06:41 maribor_

1982. szeptember 25-26., a hónap utolsó hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_headlines.jpgHosszú-hosszú idő után újra nemzetközi motoros gyorsasági versenyt rendeztek a fővárosban, a Ferihegyi repülőtéren létrehozott pályán

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

szeptember 23.

Megkezdődtek a közönségnapok a BNV-n: a vasárnap esti kapuzárásig most már korlátozás nélkül naponta 10-19 óráig látogathatják a fogyasztási cikkek seregszemléjét. Mindez nem jelenti azt, hogy megállt a BNV-n az üzleti élet, több vállalat tartott szakmai megbeszélést, rendezett tájékoztatót. A Budapesti Harisnyagyár szakemberei elmondták, hogy a közelmúltban megnyitott óbudai saját áruházukban naponta több mint 600 ezer forint értékű árut adnak el, ami bizonyítja, hogy eredményes a közvetlen kapcsolat a piaccal. A Szeszipari Vállalatok Trösztje, valamint a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tudományos Egyesület fogyasztói érdekvédelmi ankétot tartott tegnap a szeszipari termékek minőségéről. A Debreceni Konzervgyár vezetői a Nestlé cég képviselőivel tárgyaltak a kooperációban gyártott Maggi-termékek választékának további bővítéséről. A Hungarotex vendége volt Gerald Laxeer, a Nemzetközi Gyapjútitkárság (IWS) vezérigazgatója, aki tájékoztatta a vállalatok képviselőit a gyapjú nemzetközi piaci tendenciáiról.

Tűz keletkezett a Lenfonó- és Szövőipari Vállalat kapuvári lengyárában. Kigyulladt a gyár területén tárolt három nagy értékű lenkazal. A tüzet a késő esti órákra eloltották. Eközben könnyebb zúzódásos sérülést szenvedett Böcskei Lajos, a gyár dolgozója. Szintén tűz pusztított a késő esti órákban, a Pest-Nógrád megyei Állatforgalmi Vállalat balassagyarmati üzemegységében is. Kigyulladt egy 400 négyzetméteres faépület, 84 négyzetméternyi terület leégett. A helyszínre érkezett tűzoltók a tüzet hajnalra oltották el. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár jelentős. A tüzek keletkezési körülményeinek vizsgálatába tűzoltóság és rendőrség megkezdte

Hét új szovjet filmet választott ki a magyar filmátvételi bizottság azon a bemutatón, amelyet a Szovexportfilm rendezett a szocialista országok szakemberei számára. A most megvásárolt és nagyrészt jövőre a magyar mozikba kerülő hét film közül érdekes az SOS a 36-80-as körzetből, amely egy atommeghajtású tengeralattjáró műszaki hibájáról és az ebből származó súlyos veszélyekről szól. Hangulatos, mai témájú film Mikaeljan Szerelem receptre című alkotása. Az utóbbi évek legfelháborítóbb bűnügyét, egy kettős rendőrgyilkosságot és az azt követő bírósági tárgyalást vitte filmre Jersov A Gracs fivérek című alkotásában. Averbah Utószinkron című műve a filmesek világáról, egy színésznő drámájáról szól. A bizottság átvette magyarországi forgalmazásra Tatarszkij Ok nélkül című, polgárháborús témájú filmjét, Murtov A vámhivatal című krimijét és Jegorov Nősül a nagypapa című vígjátékát.

Rendkívül nyugtalanítónak nevezték Koszovo általános helyzetét a jugoszláv képviselőház belpolitikai és társadalompolitikai kérdésekkel foglalkozó bizottságának szerdai ülésén. A képviselők jelentést hallgattak meg a szerbek és crnagoraiak Koszovo tartományból történő elvándorlásának okairól. A vitában felszólaló képviselők bírálták az elvándorlás problémájának elemzésében és megoldásában mutatkozó lassúságot. Rámutattak, hogy az év első felében az ott élő szerbek és crnagoraiak öt százaléka hagyta el Koszovo tartomány fővárosát, Pristinát, s volt olyan falu, ahonnan 130 család költözött el.

Bécsben megnyílt a közép-európai fegyveres erők és fegyverzet kölcsönös csökkentéséről folyó tárgyalássorozat 28. fordulója.

A libanoni fővárosban beiktatták hivatalába Amin Gemajelt, az ország új államfőjét. Ezzel egy időben a békefenntartó erők francia csapatai megérkeztek a libanoni partokhoz. Miközben az izraeli csapatok továbbra is megszállva tartják Nyugat-Bejrútot, világszerte tömegtüntetések zajlanak a bejrúti palesztin menekülttáborokban lezajlott vérengzések miatt. A példátlan kegyetlenséggel lemészárolt palesztinok és libanoniak holttestének kiásása változatlanul folyik a tábor romjai alól. Naponta újabb és újabb tetemeket találnak a körzetben - a táboroktól nem messze levő sportpályáin is -, s végleges adatokra egyelőre nem lehet számítani. A túlélők elbeszélése szerint tömegesen pusztultak el úgy emberek, hogy miután a roham elől az óvóhelyekre menekültek, a házakat bulldózerekkel rájuk döntötték, és felgyújtották. A belváros utcáin változatlanul izraeli járőrök cirkálnak, és fegyverek, dokumentumok, illetve személyek után kutatva házakba, lakásokba hatolnak be. Nyugat-Bejrútból hírügynökségi értesülések szerint eddig mintegy másfél ezer embert, palesztinokat és velük rokonszenvező libanoniakat vittek el.

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_parizs_tuntetes.jpgA nyugat-bejrúti vérengzést elítélő jelszavakkal vonulnak a tüntetők tízezrei Párizs utcáin

Csao Ce-jang kínai miniszterelnök Pekingben közölte, hogy Kína vissza kívánja állítani felségjogát a brit közigazgatású Hongkong fölött, ugyanakkor érdeke az, hogy megmaradjon Hongkong stabilitása és különleges gazdasági státusa. Megállapításait a kínai miniszterelnök a kínai-brit tárgyalások következő fordulója előtt tette.

Az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülésszakot tart a bejrúti vérengzés ügyében - jelentette be Hollai Imre, a közgyűlés magyar elnöke. Hírügynökségi jelentések szerint Kuba, az el nem kötelezett országok nevében - a szavazati joggal nem rendelkező palesztin megfigyelő helyett is - arra szólította fel a világszervezetet, hogy a közgyűlés rendkívüli ülésszakon vitassa meg a bejrúti vérengzést, és hozzon megfelelő határozatokat a vétkesek ellen.

szeptember 24.

Ülést tartott a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa. Az alkotmány 22. paragrafusának 2. bekezdése alapján október 8-án, péntek délelőtt 10 órára összehívta az országgyűlést. A Minisztertanács javasolja, hogy az országgyűlés ülésszakán tárgyalják meg a belügyminiszter beszámolóját a közrend és a közbiztonság helyzetéről, valamint az Országos Vízügyi Hivatal elnökének beszámolóját a vízgazdálkodás időszerű kérdéseiről. Losonczi Pál tájékoztatót adott Mauno Koivisto, a Finn Köztársaság elnöke hazánkban tett baráti munkalátogatásáról. Az Elnöki Tanács a tájékoztatót elfogadta, és megállapította, hogy Mauno Koivisto látogatása tovább erősítette a hagyományos magyar-finn barátságot és elősegítette a két rokonnép sokirányú kapcsolatainak továbbfejlesztését. Az Elnöki Tanács a lakásgazdálkodás korszerűsítésével kapcsolatban módosította a Polgári Törvénykönyv egyes rendelkezéseit. Ezzel összefüggésben felhatalmazta a Minisztertanácsot, hogy az ügyintézés egyszerűsítése végett az államigazgatási eljárás általános szabályaitól eltérően egyes eljárási kérdéseket külön szabályozzon. A továbbiakban az Elnöki Tanács kinevezésekről határozott, bírákat mentett fel és választott.

Finiséhez érkezett a BNV. Összegezték a vásári tapasztalataikat a szovjet kiállítók. Viktor Alekszejevics Kizsov, a Szovjetunió magyarországi kereskedelmi képviselőjének helyettese elmondotta, hogy a két ország kereskedelmi kapcsolatainak bővítésében előtérbe kerülnek a minőségi kérdések, a korszerű szervizszolgáltatás és a zavartalan alkatrészellátás megteremtése. Ugyancsak alapvető, hogy egységes módszereket és követelményeket alakítsunk ki a minőség ellenőrzésben, ezért a közeljövőben minderről megkezdődnek a tárgyalások. A közelmúltban életre hívott Fogyasztók Országos Tanácsa a Magyar Szabványügyi Hivatallal együtt létrehozta a Fogyasztók Díját, amelyet délután adtak át először. A BNV-n kiállított termékek közül a tartósan jó minőségű, folyamatosan kapható és méltányos árucikkek nyerhették el a kitüntető elismerést. A Fogyasztók Díját a Békéscsabai Konzervgyár rostos gyümölcsnektár és zöldségitala, a Debreceni Kötöttárugyár idei Ritmus termékcsaládja, a Graboplast Grabotina Lux kárpitja, az Alföldi Porcelángyár Blanka fantázianevű étkészlete, valamint a Caola Tímea kozmetikumcsaládja nyerte el.

Reggel a libanoni kikötőben partra szállt az országba visszaküldött nemzetközi erők első 350 főnyi francia egysége. Hajnalban egy Pisa melletti katonai repülőtérről útnak indult Bejrútba a nemzetközi haderő olasz egységének egy része. Olasz katonák hajón is úton vannak Libanon felé. Kelet-Bejrútban felrobbant egy lőszerraktár, ami a hírek szerint egy halálos és mintegy negyven sebesült áldozatot követelt. Később a főváros nyugati felét rázta meg egy hatalmas detonáció - itt is lőszerraktár robbant, de állítólag csak anyagi károkat okozott. Egy izraeli reguláris egység megrohamozta a Libanoni Kommunista Párt székházát, s feldúlta annak helyiségeit. Egy másik alakulat a párt lapja, az Al-Nida szerkesztőségébe hatolt be, állítólag fegyver után kutatva. Néhány órára őrizetbe vettek tizennyolc ott tartózkodó személyt, közöttük az újság szerkesztőit.

szeptember 25.

Amin Gemajel, az új libanoni államfő elkezdte tanácskozásait a kormányalakítás előkészítéseként. A félhivatalos bejrúti jelzések mindössze arról tájékoztatnak, hogy Gemajel egyfajta nemzeti egységkormány létrehozására törekszik. Libanoni lapjelentések szerint az államfő Bejrút egészét átfogó biztonsági terven munkálkodik. A végrehajtás első lépése az izraeli erők távozása lenne, majd ezt követné a főváros "teljes fegyvertelenítése”. A kitűzött cél az, hogy az amerikai, olasz és francia alakulatokból álló multinacionális erők segítségével Bejrút egész területét a libanoni hadsereg és a belbiztonsági erők ellenőrizzék.

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_francia_csapatok.jpgFrancia ejtőernyősök partraszállása

Az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülésszaka elítélte a bejrúti palesztin menekülttáborokban végrehajtott tömegmészárlást, felszólította a Biztonsági Tanácsot a történtek kivizsgálására, és megerősítette a nyár folyamán a Libanon elleni izraeli invázió ügyében hozott biztonsági tanácsi határozatokat. A szombati szavazáson 147 tagállam képviselője mondott igent a fentieket tartalmazó határozat teljes szövegére, ellene csak az Egyesült Államok és Izrael voksolt.

szeptember 26.

Este hét órakor a Rákóczi-induló hangjaival búcsúzott a minden eddiginél több, csaknem kilencszázezer látogatót fogadó őszi BNV. A főtér árbocairól! levonták a részt vevő országok zászlóit, és bezárta kapuit a fogyasztási cikkek vására.

Izrael állam fennállása óta a legnagyobb tömegtüntetés zajlott le este Tel-Avivban. Négyszázezren vettek részt a tüntetésen, amelynek fő követelései ezek voltak: mondjon le a Begin-kormány, vonják ki Bejrútból az összes izraeli fegyverest, állami vizsgáló bizottság tisztázza a nyugat-bejrúti palesztin menekülttáborokban elkövetett vérfürdő körülményeit.

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_tel_aviv_tuntetes.jpgA tel-avivi tüntetés

Margaret Thatcher brit kormányfő Hongkongba érkezett, ahol a brit közigazgatás alatt álló terület jövőjéről folytat tárgyalásokat. A Hongkong nagy részére vonatkozó brit bérleti szerződés 1997-ben lejár. Thatcher előzőleg pekingi tárgyalásain megállapodott a kínai vezetőkkel arról, hogy Nagy-Britannia és Kína a jövőben diplomáciai csatornákon át egyezteti tovább nézeteit Hongkong státusáról. Az a jelek szerint úgy alakulhat, hogy Kína továbbra is élvezze a világgazdaságra tárt hongkongi „ablak” előnyeit. A szuverenitás kérdésében vannak ugyan nézeteltérések a két ország között, de ezek áthidalhatók - adta értésre Thatcher.

Sok-sok éves szünet után volt nemzetközi gyorsasági motorverseny Budapesten - ezúttal is több tízezer néző előtt! A 125 és 250 köbcentis nemzetközi futamot a ferihegyi repülőtér vadonatúj aszfaltján Drapál János (képünkön) nyerte Morbidelli, illetve Yamaha gépével. Fölénye óriási volt, ennél nagyobb: csak a budapestiek érdeklődése e vonzó sportág iránt!

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_drapal_janos.jpgDrapál János az egyik futamon

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_reklam_2.jpg

Kékfény:
A fővárosban, a IX. kerületi Páva utca és Tompa utca kereszteződésében Nagy Miklós 37 éves budapesti üzletvezető személygépkocsijával összeütközött egy piros 12-es jelzésű autóbusszal. A baleset következtében a személygépkocsi utasa, Sáfrán József 34 éves budapesti építésvezető életét vesztette, a súlyos, nem életveszélyes sérülést szenvedett Nagy Miklóst, valamint a személygépkocsi két utasát a mentők kórházba szállították. A vizsgálat eddigi megállapítása szerint Nagy Miklós nem vette figyelembe a jobbkéz-szabályt.

Közlemény:
Bekecs Községi Tanács V. B. a bekecsi „régi” temetőben rendezést végez a ravatalozótól északi irányban. Kérjük azon személyeket, akiknek itt hozzátartozójuk nyugszik, 1982. okt. 30-ig keressék meg a Bekecs Községi Tanács hivatali helyiségében a szakigazgatási szerv vezetőjét.

A Magyar Televízió műsorán a Jogi esetek.
idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_jogi_esetek.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 5. fordulóját! Hosszú szünet után ismét kettős rangadót rendeznek a Népstadionban, négy fővárosi „nagycsapat'’ részvételével. Kérdés, vajon a találkozókat követően is így emlegethetjük őket?

Csepel - Videoton
Keszthelyi Mihály, a Csepel vezető edzője elmondta, hogy Mészöly Pál rendbe jött, így ismét pályára léphet. Kimarad viszont Lazsányi, mert két sárga lapja van. A gyáriak bíznak a jó folytatásban. A Videoton csapatában minden valószínűség szerint szerepel Disztl László. A középhátvéd felépült sérüléséből.
idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_csepel_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_csepel_videoton_disztl_tulipan.jpgA két Disztl fivér - László és Péter - együttes erővel tisztáz a földre került Tulipán elöl,  a kapus már repíti is előre a labdát

Bp. Honvéd - Ú. Dózsa
A Honvéd jól szerepelt az eddigi fordulókban, az Ú. Dózsa pedig javítani akar a Csepel elleni bizonyítványon. „Göteborgi” védekezéssel ez sikerülhet is. A Bp. Honvéd gárdája készülődik kevesebb gond közepette. Amint Komora Imre vezetőedző elmondta, Bodonyi immár egy hónapja nem tud edzeni, mert a jelek szerint izomhúzódása makacsabbnak bizonyul a vártnál is. Lukács szintén sérüléssel bajlódott a héten, míg Gerének kötőhártya gyulladása van, emiatt kétséges a játéka. Ha nem szerepelhet, Kozma kerül a helyére. Újpesten Temesvári Miklós abban reménykedik, Szendrei megfázása annyira javul, hogy mégis vállalhatja a védést.
idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_bp_honved_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_bp_honved_u_dozsa_honved_tamad.jpgHonvéd támad, Honvéd bánja

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_bp_honved_u_dozsa_szabo_andras.jpegSzabó András szerezte a másodikat

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_bp_honved_u_dozsa_szendrei_kozma.jpgKozma gólja után Szendrei veszi ki a labdát a hálóból

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_bp_honved_u_dozsa_torocsik_menyhart.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_bp_honved_u_dozsa_menyhart.jpgTörőcsik az Újpest harmadik gólját szerzi Menyhárt mellett elhúzva a labdát, majd a kapussors egy jellemző pillanata...

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_bp_honved_u_dozsa_kardos_torocsik_kanasz.jpgKardos fejeli el a labdát, mellette Törőcsik, háttal Kanász

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_bp_honved_u_dozsa_garaba_arky.jpgGaraba üldözi Árkyt

Ferencváros - Vasas
Ha nincs is csúcsformában, de feltétlenül összeszokottabb az FTC a Vasasnál. A piros-kékek csak hirtelen javulásban bízhatnak, és abban, hogy egy rangadón minden lehetséges. A felvonás elé papíron a Ferencváros nézhet kedvezőbb hangulatban. Persze, azzal az Üllői úton is tisztában vannak a szakvezetők, hogy a Vasas elleni rangadó mindig háromesélyes... Novák Dezső örömmel vette Pölöskei bejelentését, hogy tudja vállalni a játékot. Ugyanakkor még nem döntötte el, ki legyen a jobbhátvéd. Dózsa orbánca csak lassan gyógyul, s Takács sérült térdéről is csak pénteken vették le a gipszet, most cinkkötést kapott rá a védő. A Fáy utcában Illovszky Rudolf mesteredző nem változtat legutóbbi győztes csapatán, sérültjük nincs, ennek megfelelően bizakodva várják a szombat estét.
idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_ferencvaros_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_ferencvaros_vasas_2.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_ferencvaros_vasas_pogany_hegedus.jpgPogány László, a Ferencváros játékosa, aki nemcsak szorgalmas mezőnymunkával, hanem gólveszélyességével is kitűnt. Két gólt jobb lábbal, a harmadikat büntetőből, jobbik lábával, a ballal szerzett. Ezúttal Hegedűs mellett fut el a labdával

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_ferencvaros_vasas_elso_gol.jpgÍgy kezdődött..., az első ferencvárosi gól

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_ferencvaros_vasas_balogh_pogany_csima.jpgEzúttal jól zárt a Vasas védelme. Balogh (balról) és Csima közrefogják Pogányt, s ami ennél is fontosabb, megszerezték a labdát

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_ferencvaros_vasas_kakas_kiss_laszlo.jpgKakas, az FTC kapusa Kiss L. elől csipi el a labdát

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_ferencvaros_vasas_nyilasi.jpgEzúttal is, akárcsak az őszi évadban, nem a megszokott góllövő cipőben játszik Nyilasi Tibor. Még az a szerencse, hogy: a többiek néha megoldják az ő feladatát is

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_ferencvaros_vasas_pogany_birinyi.jpgBirinyi (balról) nemcsak két nagyszerű góljával, hanem mezőnymunkájával is a piros-kékek legjobbja volt. Pogány ezúttal társa, aki három góljával - a rangadó valamennyi focistája közül a legtöbbre volt képest

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_ferencvaros_vasas_varadi_bela.jpgVáradi akcióban

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_ferencvaros_vasas_nyilasi_farkas.jpgNyilasit Farkas próbálja szerelni

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_ferencvaros_vasas_nyilasi_varadi.jpgNyilasi és Váradi fejpárbaja

Rába ETO - Haladás
A győri középpályás hármas jól debütált a válogatottban, ráadásul Szentes és Hajszán is szerepelhet a Rába kezdőcsapatában. A Haladásnak csak egy célja lehet: elkerülni a k.o.-vereséget. Jó a hangulat a bajnok háza táján. Ha Szentes mégsem vállalná a játékot, Szepesi marad a középcsatár. A Haladásban Vörös, Király és Hegyi bajlódik kisebb sérüléssel, de Török Péter feltétlenül számít játékukra. Mártonéra viszont nem, mert a fiatal labdarúgó hétközi sérülése miatt, kórházba került.
idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_raba_eto_haladas.jpg

Nyíregyháza - MTK-VM 
Az osztályozót ugyan mindkét együttes sikerrel vette, de azóta legfeljebb a Nyíregyháza játszik NB I-es színvonalon. Az MTK-VM a Vasas elleni teljesítménnyel még pontszerzésre sem számíthat.
idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_nyiregyhaza_mtk_vm.jpg

Békéscsaba - ZTE
Viharos mérkőzés várható a Viharsarokban a két harcos rivális között. Semmilyen eredmény nem lenne meglepetés. A Békéscsabában Rabcsák sérülése még nem jött rendbe, igy Oláh lesz a kapus, míg a ZTE-ben a válogatott Péter visszakerül a védelembe.
idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_bekescsaba_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_bekescsaba_zte_kanyari_mihalecz.jpgKanyári (balról) tör előre, az egerszegi Mihalecz lépéshátrányban fut mellette

Pécsi MSC - Tatabánya
Kullog a PMSC, de a Tatabányát is megviselte a St. Etienne-i kirándulás. Valószínű a döntetlen.
idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_pecsi_msc_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_pecsi_msc_tatabanya_fischer_meszaros_lakatos.jpgA pécsi Mészáros fut versenyt Fischerrel (balról) és Lakatossal

DMVSC - DVTK
Kerekes ismét játszhat a debreceni csapatban, a Diósgyőrből viszont hiányzik majd Salamon. Ez és a hazai pálya előnye döntő lehet.
idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_dmvsc_dvtk.jpg

A mérkőzések után lássuk az 5. forduló válogatottjait! Remek mérkőzéseket láthattunk és sok jó egyéni teljesítményt. A szokásosnál is többen kaptak 7-es osztályzatot, sőt, hárman 8-as érdemjegyet szereztek. A csepeli Kelemen egy gólpassza mellett kiváló mezőnymunkával vétette magát észre, a debreceni Tóth két, a ferencvárosi Pogány három gólt szerzett. Nem csak emiatt, de nálunk az utóbbi lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén a győri Burcsa felzárkózott Szokolai mellé, mögöttük megszaporodtak a 3 gólosok.
idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_gollovolista.jpg

A labdarúgó bajnokság 5. fordulójában a Népstadion kettős programja állt a szurkolók érdeklődésének középpontjában. Az első találkozón a nyugodtabbnak, rutinosabbnak tűnő Ú. Dózsa legyőzte a Honvédot. Aztán villanyfénynél a Ferencváros tündökölt: az első félidőben háromgólos előnyt szerzett, de szünet után a Vasas feltámadt, és csak nagy harc után adta meg magát. A bajnok Rába - ha nehezen is - folytatta a gólgyártást, s nem okozott gondot a hazai pályán a Debrecennek és Békéscsabának sem a két pont megszerzése. A Tatabánya még nem lábalt ki a kupasokkból: bágyadt játékkal kikapott. A forduló meglepetése: az MTK-VM Nyíregyházán - akárcsak otthonában a Pécs - megszerezte első győzelmét. A bajnokságban öt forduló után változatlanul a Csepel együttese vezet a Rába előtt.
idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 8. fordulójának kétségkívül legnagyobb meglepetése a Bauxitbányász hazai veresége. A tapolcai együttes ezzel azonnal az 5. helyre esett vissza, míg az élre az otthonában biztosan két pontot szerzett Volán került. Imponáló a SZEOL rákoscsabai, nagy gólarányú győzelme. Ügy tűnik, lassan kirajzolódnak az erőviszonyok, és nem sok idő kell ahhoz, hogy megkezdődjön a Volán és a SZEOL versenyfutása az élen.idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_nb_ii_szeol_ak_22_es_volan.jpgA gólveszélyes szegedi balszéiső, Deák és a Volán középpályása, Hajdú küzd a labdáért a 22-es Volán-Szegedi EOL mérkőzésen

Ritka alkalom, most nézzünk bele a harmadik vonal küzdelmeibe is.
idokapszula_nb_i_1982_83_5_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

Szerdán a visszavágók következnek a nemzetközi kupaporondon, aztán a következő hétvégén jön a 6. forduló, az alábbi párosításokkal:

Haladás - Bp. Honvéd
DVTK - Békéscsaba
MTK-VM - Ferencváros
Vasas - Csepel
Ú. Dózsa - DMVSC
ZTE - Pécsi MSC
Videoton - Rába ETO
Tatabánya - Nyíregyháza

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6913499927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTB 2018.06.25. 13:37:07

A területi szekcióért külön köszönet
A Sabaria SE-ben védő Andorkának a Győri Dózsában játszó Glázer R. rúgott gólt. kb 5 évvel később a Bakony Vegyészből alakult Veszprémi SE-t játékos-edző viszonyban vitték fel az NB1-be.

maribor_ 2018.06.25. 13:58:27

@RTB: Tennénk be többször is ilyet. Egész egyszerűen egy posztnak megvan a maga maximális terjedelme. Nagyon sokszor utólag a már készeket ki kell szedni,hogy rendesen vége legyen egy írásnak, nem félbeszakadjon...

Rich.mond 2018.06.25. 20:56:50

Hm, a svájci - szerb meccs kapcsán különösen érdekes, hogy a koszovói probléma olyannyira nem újkeletű, hogy már 82-ben, amikor a Jugó még ereje teljében volt, már bőven szolgáltatott sajtóhírt a magyaroknak

maribor_ 2018.06.26. 06:49:03

@Rich.mond: Es ez mar nem az elso ilyen hir itt...
süti beállítások módosítása