Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 9. forduló

2018.08.13. 10:56 maribor_

1982. október 23-24., a hónap utolsó előtti hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_headlines.jpgBefejező szakaszához érkezett a búzavetés a töki Egyetértés Tsz-ben is, ahol az idei őszön 1200 hektáron kerül talajba a búza

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

október 21.

A munkahelyi demokrácia továbbfejlesztésének főbb elvi kérdéseiről kétnapos tudományos konferencia kezdődött a SZOT székházában. A Szakszervezetek Elméleti Kutató Intézete és a SZOT több más szerve rendezte a tanácskozást, amelyen vállalati gazdasági és tömegszervezeti vezetők, az ágazati szakszervezetek vezetői, neves közgazdászok, szociológusok, a tudományos élet képviselői vesznek részt. Előadások hangzottak el a munkahelyi demokrácia fejlesztésének irányáról és feltételeiről, a vállalati vezetők és a szakszervezetek feladatairól. Az előadásokat több korreferátum, majd vita követte, amely holnap folytatódik.

Kétnapos tanácskozás kezdődött a mezőgazdasági gépgyártásról Budaörsön, a Mezőgép Tröszt székházában. A III. mezőgép közgazdasági konferenciát Gurbán György, a tröszt vezérigazgatója nyitotta meg, majd Gábor András ipari miniszterhelyettes tartott bevezető előadást. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi nehezebb körülmények között új módszereket kell keresnie a tröszt vezetésének ahhoz, hogy eddigi kedvező eredményeit megtarthassa. Ehhez fejleszteni kell a tröszt irányító, koordináló tevékenységét, s nagyobb önállóságot kell kapniuk az egyes gyáraknak.

Moszkvában megkezdődött a Varsói Szerződés tagállamai külügyminiszteri bizottságának ülése, amelyen megvitatnak néhány, a madridi találkozóval kapcsolatos kérdést, és áttekintenek több, a nemzetközi és az európai biztonsággal összefüggő problémát. Leonyid Brezsnyev a nap folyamán a Kremlben fogadta a külügyminiszteri értekezlet részvevőit. A Szovjetunió azon fáradozik, hogy a helsinki értekezlettel megkezdődött összeurópai folyamat ne csupán fennmaradjon, hanem fejlődjön és erősödjön is. Ezért különösen fontos, hogy a madridi találkozó kedvező eredménnyel záruljon, és hogy megállapodás szülessen a bizalomépítő intézkedésekkel és leszerelési kérdésekkel foglalkozó európai konferencia összehívásáról - mondotta Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke.

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_varsoi_szerzodes_kulugyminiszterek.jpgLeonyid Brezsnyev a tanácskozáson részt vevő külügyminiszterekkel

A Német Szocialista Egységpárt és a Portugál Kommunista Párt síkraszáll a kommunista és munkáspártok akcióegységéért, s vállvetve lép fel a legagresszívabb imperialista erők konfrontációs és fegyverkezési irányvonalával szemben. Egyebek között ezt hangsúlyozta Berlinben Erich Honecker és Alvaro Cunhal, aki hivatalos látogatáson tartózkodik az NDK-ban. A két testvérpárt főtitkárának eszmecseréjét a proletár internacionalizmus szelleme és a megvitatott kérdésekről alkotott nézetek azonossága jellemezte. Erich Honecker a vendége tiszteletére adott ebéden mondott pohárköszöntőjében aláhúzta az NSZK és az NDK különleges felelősségét a béke biztosításában, s mint kijelentette: az új bonni kormány tevékenysége is ezen méretik majd meg.

Bonnban megkezdődtek a sorrendben 40. francia-nyugatnémet konzultáció különböző szintű megbeszélései. A külügyminiszterek és a hadügyminiszterek a biztonságpolitikáról és a katonai együttműködésről, a kancellár és a francia elnök, illetőleg a miniszterelnök a kelet-nyugati kapcsolatokról, közöspiaci és gazdasági kérdésekről tárgyaltak.

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_mitterrand_kohl.jpgMitterrand és Kohl

A délutáni órákban érkezett Bonnba Francois Mitterrand, akit Helmut Kohl a kancellári hivatal udvarán felsorakozott díszegység előtt üdvözölt. Ezután a kancellári hivatalban került sor az első megbeszélésre.  Külön tárgyalt Helmut Kohl a néhány órával később érkező Pierre Mauroy francia miniszterelnökkel. Mindkét találkozón elsősorban közöspiaci problémákról, azon belül az agrárkérdésben megnyilvánuló különleges francia igényekről, illetve az NSZK-nak a közöspiaci kasszába befizetett és Bonn által sokallott támogatásról volt szó. Francia részről segítséget kértek a frankra nehezedő nyomás elhárításához. Ennek egyik formája az NSZK-val szembeni francia kereskedelmi deficit leépítése lehetne. A Franciaországba irányuló nyugatnémet export korlátozása viszont az NSZK iparának okozna gondokat. Ebben a kérdésben nehéz lesz közös nevezőre jutni.

A Száz év magány világhírű szerzője, a kolumbiai novellista és regényíró, Gábriel García Márquez nyerte el az idei irodalmi Nobel-díjat. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint az irodalmi élet legrangosabb kitüntetését regényeiért és novelláiért kapta, amelyek a fantasztikusai és a valóságosat ötvözve, a képzelet gazdagon megformált világában tükrözik vissza egy földrész életét és konfliktusait. García Márquez a negyedik latin-amerikai szerző, aki elnyerte az irodalmi Nobel-díjat; 1971-ben Pablo Neruda chilei költőt, 1967-ben Miguel Angel Asturias guatemalai írót, 1945-ben pedig a chilei Gabriela Mistralt részesítették ebben a magas kitüntetésben.

Az Iszlám Konferencia szervezetének tagállamai megállapodtak abban, hogy a közeljövőben újabb kísérletet tesznek az Irak és Irán között 1980 szeptembere óta tartó háború befejezésére. Hírügynökségi jelentések szerint az utóbbi két hétben az iszlám országok kormányai diplomáciai érintkezésbe léptek egymással, hogy az Iszlám Konferencia bizottsága Sékou Touré guineai államfő elnökletével november első hetében újítsa fel közvetítőtevékenységét Irak és Irán között. Irak kérésére az ENSZ-közgyűlés este újabb vitát kezdett az iraki-iráni háborúról. Az el nem kötelezett országok határozattervezetet terjesztettek a közgyűlés elé, amely kimondja: az öböl menti háború elhúzódása és kiszélesítése veszélyezteti a békét és a nemzetközi biztonságot.

Izrael mind újabb feltételekhez köti távozását Libanonból. Ezúttal Jichak Samir izraeli külügyminiszter nyilatkozott az ügyben. A floridai Miamiban tartott rövid sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy Izrael kivonul Libanon területéről, mihelyt „biztossá válik, hogy a libanoni hadsereg fenn tudja tartani a békét”. A külügyminiszter elmondta, hogy kormánya „biztonsági övezetet” szeretne létrehozni Dél-Libanonban, de ellenzi, hogy több nemzetiségű erők ellenőrizzék az izraeli-libanoni határt.

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_izraeli_pancelos.jpgIzraeli páncélos Kfar Matta libanoni faluban, Bejrúttól délnyugatra

október 22.

Az Interparlamentáris Unió magyar csoportja a Parlamentben Barcs Sándor elnökletével ülést tartott, amelyen részt vett Péter János, az országgyűlés alelnöke is. Az ülésen beszámoló hangzott el az Interparlamentáris Unió szeptemberben Rómában megtartott 69. konferenciájáról, illetve az IPU ezt megelőző tanácsüléséről. A parlamenti képviselők nemzetközi tanácskozásán ez alkalommal 97 ország küldöttei vettek részt. A többi között egyhangúlag elfogadták a leszerelésről szóló határozati javaslatot, amely sürgeti a parlamenteket és a kormányokat, hogy dolgozzanak ki mindenre kiterjedő leszerelési programot, elsőbbséget adva a nukleáris leszerelésnek, továbbá folytassanak gyors, hathatós tárgyalásokat a stratégiai fegyverek csökkentéséről és korlátozásáról. Nagy többséggel fogadták el az antikolonializmussal kapcsolatos határozati javaslatot.

Súlyos kimenetelű, de szerencsére emberáldozatot nem követelő baleset történt tegnap az algyői szénhidrogénmezőn. A Nagyalföldi Kőolaj- és Földgáztermelő Vállalat szegedi üzemegységének karbantartói egy 50 köbméteres gázszeparátor csatlakozását bontották szét, amikor a szerkezetben lévő gáz lángra kapott, és felrobbant. A munkások közül Kinyó István lakatos agyrázkódást, két társa - Varga Gábor csoportvezető és Szabó György lakatos - másodfokú égési sérülést szenvedett. A helyszínre érkező tűzoltók negyedóra alatt elfojtották a tüzet. A baleset körülményeinek vizsgálata megkezdődött.

Megkezdődött a kertészeti árudák őszi árusítási szezonja. Általában jónak ígérkezik az őszi ellátás. Bőséges a kínálat almából és szilvából, az idén már nem lesz fennakadás a dióoltvány-ellátásban; ebből a keresett cikkből is van elegendő. A meggy- és kajsziellátás is zavartalannak ígérkezik, s várhatóan az őszibarackot ültetni szándékozók is tudnak majd vásárolni, bár egyes fajtákból több is elkelne. A cseresznyeoltványok árusítását szintén megkezdték; közepes a kínálat. A szőlőoltványkészlet szintén lehetővé teszi az igények fedezését. Az árusítási szezon első időszakában azonban várhatóan a vártnál kevesebb oltvány lesz a telepeken, a szaporítóanyag felszedését ugyanis sokfelé csak most kezdték meg, és a következő szállítmányokkal küldik majd az üzletekbe.

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_kerteszet.jpgNagy a kereslet a Városmajorban a facsemeték és gyümölcsoltványok iránt

Moszkvában befejeződött a Varsói Szerződés tagállamai külügyminiszteri bizottságának ülése. Ugyancsak pénteken Andrej Gromiko, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió külügyminisztere ebédet adott a külügyminiszterek tiszteletére. A szívélyes, elvtársi légkörű találkozón Andrej Gromiko mondott rövid üdvözlő beszédet, amelyre Puja Frigyes, a Magyar Népköztársaság külügyminisztere válaszolt. Szovjet részről az ebéden többek között Konsztantyin Ruszakov, az SZKP KB titkára, valamint Leonyid Kosztandov és Nyikolaj Talizin, a minisztertanács elnökhelyettesei is jelen voltak. Puja Frigyes még aznap este hazaérkezett a tanácskozásról.

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_puja_frigyes.jpgA Puja Frigyes vezette magyar küldöttség

Sajtókonferenciával ért végét a kétnapos francia-nyugatnémet konzultáció. A közös sajtókonferencián Helmut Kohl hangsúlyozta annak a jelentőségét, hogy első alkalommal került sor biztonságpolitikai kérdések és az e téren fennálló közös érdekek megvitatására. Hozzátette: „A cél az álláspontok közelítése és közös koncepció kialakítása” volt. Ezt a feladatot a külügy- és hadügyminiszterekből álló fórumra bízták. Ez a bizottság a jövőben évente kétszer ülésezik, közben pedig egy koordinációs csoport foglalkozik a szakkérdésekkel, köztük a közös fegyvergyártással. A nyugatnémet kancellár szükségesnek vélte hangsúlyozni, hogy számára az amerikai fél közreműködése országa biztonságának garantálásában nélkülözhetetlen.

Tel-Avivban nyilvános gyűlést tartott az izraeli háborúellenes mozgalom. A felszólalók elítélték a Libanonban elkövetett háborús bűnöket, és kiálltak az „engedelmesség megtagadásának joga” mellett. A libanoni háború óta először két magas rangú tartalékos tiszt is részt vett a tiltakozó gyűlésen. Abraham Adam tábornok, aki az 1973-as háborúban a páncélos egységek parancsnoka volt, kijelentette, hogy megérti „bizonyos tiltakozók” indokait, bár nem helyesli a hadsereg politizálását.

október 23.

Országszerte több kollektíva vállalt kommunista műszakot a hét végén. Az Oroszlányi Szénbányákban csaknem 1200-an dolgoztak. A bányászok a munkájuk után járó bért a móri, pusztavámi és vértessomlói szociális létesítmények támogatására ajánlották fel. Dunaújvárosban húszezren, Székesfehérváron harmincezren vettek részt a városszépítő társadalmi munkaakción. Fejér megye nagyvállalatainál, a Dunai Vasműben, a Dunaújvárosi Papírgyárban, a 26-os számú Építőipari Vállalatnál, a Székesfehérvári Könnyűfémműben, az Ikarusban, a Köszörűgépgyárban a dolgozók egynapi keresetüket - összesen több mint kétmillió forintot - ajánlották fel a gyermekintézmények fejlesztésére. Miskolcon a Lenin Kohászati Művek dolgozói is kommunista műszakot tartottak. A gyár különböző üzemeiben csaknem másfél ezren vettek részt a munkában. Társadalmi összefogással úttörőtábor épül Sárváron, a Rába partján. A százszemélyes létesítményben a tervek szerint a jövő év nyarán már üdülhetnek a Vas megyéből és az ország minden részéből érkező diákok. E terv megvalósításán dolgoztak a társadalmi munkások; a sárvári üzemek, szövetkezetek dolgozói, kisiparosok, KISZ-fiatalok, továbbá az ikervári nevelőotthon lakói.

Reggel 7:32 órakor a Győr-Sopron megyei Bősárkány külterületén, a 86-os számú úton, Miladen Lazarevic 29 éves gépkocsivezető, jugoszláv állampolgár, jelovári lakos egy kamionnal áttért az úttest menetirány szerinti bal oldalára, és ott összeütközött a Volán 19. számú Vállalatának vele szemben közlekedő autóbuszával. A jármű kiránduló általános iskolai tanulókat szállított. M. Lazarevic és az autóbusz vezetője, valamint öt utasa súlyos, 15 utasa pedig könnyű sérülést szenvedett. A sérülteket a csornai és a győri kórházban ápolják. A baleset oka, a vizsgálat eddigi megállapítása szerint az, hogy a kamion vezetője szabálytalanul előzött. A rendőrség a vizsgálatot folytatja.

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_buszbaleset.jpgA két jármű a súlyos tragédia után

Bányaomlás történt délután a Mecseki Ércbányászati Vállalat Il-es számú üzemében. Az 55-ös fejtési csapat munkahelyén bekövetkezett kőzetomlás két bányászt maga alá temetett. Kovács András 38 éves vájárt, Békésszentandrási lakost, sikerült kimenteni; a (mentők a Pécsi Orvostudományi Egyetem urológiai klinikájára szállították, ahol műtétet hajtottak végre rajta, s állapota kielégítő. Csongor Tibor 36 éves pécsi vájárnak már csak a holttestét találták meg a bányamentők. A kerületi bányaműszaki felügyelőség vizsgálatot kezdett a szerencsétlenség ügyében.

Szamizdat magnókazetta jelenik meg Budapesten, amely eredeti hanganyaggal dokumentálja a forradalom eseményeit. Chicagóban pedig megjelenik Pongrátz Gergely Corvin köz, 1956 című könyve.

Kadhafi ezredes, a líbiai forradalom vezetője rövid látogatásra Szófiába érkezett. A líbiai vezetőt Grisa Filipov, a bolgár minisztertanács elnöke és más bolgár vezetők üdvözölték a szófiai repülőtéren.

Dortmundban, Nürnbergben és Frankfurtban kereken 200 ezer ember tüntetett a kormány gazdaságpolitikája, a szociális kiadások drasztikus csökkentése, továbbá a fegyverkezés ellen. A szakszervezetek kiegyensúlyozott gazdaságpolitikát, a leszerelés és az enyhülés támogatását követelik az új koalíciótól. A DGB szakszervezet elnöke emlékeztetett rá, hogy Helmut Kohl néhány hónappal ezelőtt a szakszervezeti szövetség kongresszusán még így nyilatkozott: „Minden embernek vérzik a szíve, amikor látja, hogy a szociáldemokraták az államháztartásban keletkezett hiány pótlására kirabolják a szociális juttatások kasszáját.” Az akkor még ellenzéki vezető, Helmut Kohl kijelentéseit a jelenlegi kancellár és kormányának politikájával összehasonlítva Breit megállapította, az idézett nyilatkozat és a mai program között óriási szakadék tátong.

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_tuntetes.jpgFrankfurt belvárosában 60 ezren vettek részt a DGB szervezte tömegtüntetésen

október 24.

Az egyik budai étteremben, ahol felesége halála óta minden vasárnap egyedül szokta elkölteni szerény ebédjét, most három szál piros rózsát tettek az asztalára és az őt kiszolgáló pincér - a hírről az újságokból értesülvén - 75. születésnapján ezekkel a szavakkal üdvözölte a köztiszteletben álló törzsvendéget: Isten éltesse, kedves Trautmann elvtárs. 

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_trautmann_rezso.jpg

Trautmann Rezső magas, szikár, rokonszenves alakját az egész országban sokan ismerik a tévé képernyőjéről, amikor a Parlamentben az Elnöki Tanács elnökének megbízásából ünnepélyes külsőségek közt fogadja a hazánkba érkezett magas rangú külföldi vendégek tisztelgő látogatását, nagyköveteket fogad, kormánykitüntetéseket ad át, vagy éppen külföldön képviseli az Elnöki Tanácsot, közreműködik a Magyar Népköztársaság nemzetközi kapcsolatainak erősítésében. Ismét máskor a Hazafias Népfront országos elnökségének tagjaként látjuk, halljuk őt nemzetközi fórumokon vagy hazai rendezvényeken a népfrontpolitika szószólójaként.

Kedvez az időjárás az őszi mezőgazdasági munkáknak. Ez a megállapítás a nyugati országrész - főként Vas és Zala - kivételével tulajdonképpen mindenütt érvényes. Vasban, Zalában a nagy esőzések, áradások állították le a hónap első felében a mezőgazdasági munkákat. A betakarítás, a vetéselőkészítés és a vetés üteme azóta gyorsult, bár egy-egy eső itt sokkalta több gondot okoz, mint másutt, mert azonnal nehezen járhatóvá válik a talaj. Az őszi termények közül a korábban érők betakarítása - köztük a napraforgóé is - befejeződött. A hét eleje óta meggyorsult a cukorrépa szedése, mert a szedésütemezés megszűnt. Eddig ennek a fontos ipari növénynek 62-63 százaléka került le a táblákról. A cukorrépatermés jó, és a répa cukortartalma is megfelelő. Burgonyából a termés 98 százaléka került eddig biztonságba. A nagyüzemi táblákon van még betakarítani való. A kukoricaföldeken mindenütt dolgoznak a kombájnok, a vetőmagtermő táblákon pedig a csőtörő-fosztó gépek. Eddig a kukoricatermő területnek háromnegyedéről takarították be a termést. A fővetésű silókukorica utolsó szakaszait járják a betakarítógépek. A vetés-előkészítő talajmunkákról és a búzavetésről szólva: eddig a bevetendő terület 95 százalékán történt meg a vetőszántás. A búzának pedig 80-82 százalékát vetették el. A talajelőkészítés is, a vetés is hátrább tart, mint tavaly a hasonló időszakban. Ennek egyik oka az, hogy Vasban, Zalában nem lehetett eddig megfelelő ütemben dolgozni. A lényeg az, hogy a búzavetésre legkedvezőbb időszak - az október - a végéhez közeledik, és vetnivaló még elég sok van.

A világ számos városában nagygyűlésekkel nyílt meg az ENSZ és a Békevilágtanács által meghirdetett leszerelési világhét, amelyet Japán kezdeményezésére rendeznek meg 1978 óta, minden évben. A leszerelési világhét méltó japáni bevezetőjeként a japán szakszervezeti főtanács (SOHYO) felhívására este félmilliós békenagygyűlésre került sor Oszakában. A részvevők nyilatkozatot fogadtak el, követelték a japán antinukleáris alapelvek megőrzését, a világméretű leszerelés feltételeinek megteremtését, valamint egy olyan nemzetközi egyezmény megkötését, amely betiltaná a nukleáris fegyverek használatát. A békéért és a leszerelésért küzdő japán országos tanács vezető képviselői egyidejűleg levelet intéztek az öt atomhatalom, az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína vezetőihez, s a nukleáris fegyverek megsemmisítésére, a nukleáris leszerelés megvalósítására szólították fel őket. Kanadában is jelentős rendezvénysorozat kezdődött. A fegyverkezési verseny megfékezésére, a nukleáris háború veszélyének elhárítására hívtak fel a torontói országos konferencia részvevői, amelyet a „Célunk a leszerelés” nevű kanadai háborúellenes szervezet kezdeményezésére rendeztek. Stockholmban több mint tízezren vettek részt a különböző politikai szervezetek közös rendezésében megtartott békegyűlésen. A gyűlés részvevői egymást kézen fogva hét kilométer hosszúságú „béke és testvériség láncot” alakítottak, amely jelképesen összekötötte egymással a szovjet és amerikai nagykövetséget.

Az izraeli megszállók libanoni tevékenységének fokozódásából, az ENSZ-erők elleni provokációikból arra lehet következtetni, hogy Izrael el akarja szakítani és Izraelhez csatolni Libanon déli részeit - írja jelentésében a TASZSZ hírügynökség. Az izraeli csapatok aktivizálódása miatt a palesztin fegyveres alakulatok és a szíriai csapatok parancsnoksága kénytelen volt sürgős intézkedéseket hozni erőik harci készültségének növelésére. Teljes harckészültséget rendeltek el a Bekaa-völgyben állomásozó csapatoknál is.

John Nott brit hadügyminiszter megkezdte háromnapos hivatalos szemleútját az Argentínától visszafoglalt Falkland- (Malvin-) szigeteken. Ő az első brit miniszter, aki felkereste a távoli gyarmatot több mint száz év alatt. Megtekinti azt a hídfőállást, ahol a brit csapatok partra szálltak, és részt vesz annak a 14 brit katonának a temetésén, akit néhány hónapja ideiglenesen hántolták el a csatatéren. Megszemléli a szigetek körül állomásozó brit hadihajókat is.

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_john_nott_falkland.jpgJohn Nott a gyászszertartáson

Humor:idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_humor_1.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_reklam.jpg

Aki nem tudná, kik voltak a Kessler nővérek:

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_reklam_2.jpg

Utazás:
idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_utazas.jpg

Szolgáltatás:
Több évi munka után - az építési feladatokat jórészt lengyel építőipari vállalatok végezték - új, korszerű központi Patyolat-telep kezdi meg a munkáját Veszprémben. A korszerű gépek ezekben a napokban érkeznek az NSZK-ból és Belgiumból. A szakaszos üzemű mosó- és csavarógépek, illetve a folyamatos mosó-, valamint szárítóberendezések programvezérlésűek. A csaknem 13 millió forint értékű gépekkel lakossági és közületi megrendelést látnak el. Az új telephelyen egy műszakban 35 mázsa textíliát tisztítanak. A munkahelyi körülmények javítását is nagymértékben szolgálja a modern létesítmény, a dolgozók régi igényének eleget téve önálló étkező-, melegítőkonyha, öltözőfülke is helyet kapott a veszprémi ipartelep legújabb szolgáltató egységében.

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_veszpremi_patyolat.jpgA gépek egy részének próbaüzeme már elkezdődött

Kékfény:
A kora délutáni órákban Budapesten, az Üllői úti 78-as számú ház előtt egy ismeretlen forgalmi rendszámú és vezetőjű, feltehetően Zsiguli gyártmányú, 1200-as típusú fehér személygépkocsi két gyalogost elütött. A gázolás következtében a gyalogosok súlyos sérülést szenvedtek. A gépkocsi vezetője megállás nélkül továbbhajtott a Nagyvárad tér irányába. A baleset idejében több jármű és gyalogos tartózkodott a helyszínen. A rendőrség kéri a szemtanúkat, hogy értesítsék a közlekedésrendészetet a 226-878-as telefonszámon.

Alig egy hónapja, szeptember 20-án délután nagy riadalmat okozott a Rákóczi úton egy garázda. A hangoskodó, ittasan randalírozó férfi nyomdafestéket nem tűrő, kifejezésekkel illette a járókelőket, inzultálta a nőket. Akin látta, hogy a bajbajutott segítségére sietne, azt szidalmazással, fenyegetéssel, ütlegeléssel tartotta távol. Egy szolgálatát teljesítő, járőröző rendőr tartóztatta fel a tobzódó garázdát, aki kereket akart oldani, de erre már nem volt alkalma. Amikor látta, hogy nem menekülhet, rátámadt az intézkedő rendőrre. A rendőr több járókelő segítségével határozottan fékezte meg a randalírozó férfit. Megbilincselte a garázdát, aki nem sokkal később már a VIII. kerületi rendőrkapitányságon találta magát. A vizsgálat alapján megállapították, hogy a botrányt a 23 éves Tóth László okozta. A büntetett előéletű, foglalkozás nélküli férfi június 24-én szabadult a börtönből. Munkát nem vállalt, csupán alkalmi megbízatásokat teljesített. Minden pénzét italra költötte, a gyermektartási díjat sem fizette. A rendőrség Tóth László ellen garázdaság, közveszélyes munkakerülés és tartási kötelezettség elmulasztásának alapos gyanúja miatt indított eljárást. A bűncselekmények vizsgálatát befejezték, s azokat vádemelési javaslattal átadták az ügyészségnek.

A Magyar Televízió műsorán az Egymillió fontos hangjegy

Az október 23-i műsorban egy hosszabb, előre felvett anyaga lement a Rolls Frakciónak, amelyben a Fejezetek egy iskolás gyermek naplójából című daluk is elhangzott az elhíresült mondattal: "állva pisilek és ülve kakálok". Ezt követően a műsor megszűnt, a Rolls Frakció pedig ellehetetlenült, nem kaptak fellépési lehetőséget. A Rolls Frakció nem sokkal élte túl Módos Péter egyébként igen népszerű műsorát.

Belisario Betancur kolumbiai elnök európai idő szerint kedden, hajnalban rádióbeszédben jelentette be, hogy országa visszalép az 1986-ban esedékes labdarúgó-világbajnokság megrendezésétől. Hetek, hónapok óta tartó bizonytalanságnak vetett véget az elnök bejelentése, amely egyáltalában nem érhette a meglepetés erejével a nemzetközi sportvilágot.

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_belisario_betancur.jpgBelisario Betancur meghozta döntését

Betancur kifejtette: „Kormányom legfontosabb feladata, hogy az ország érdekeit szolgálja és úgy gondolom, hogy a világbajnokság lebonyolításával járó kiadások meghaladják erőnket. Kolumbia nem rendelkezik a világesemény megrendezéséhez szükséges pénzügyi eszközökkel, képtelenek vagyunk eleget tenni a FIFA által támasztott követelményeknek." A FIFA az 1983. május 18-19-én Stockholmban tartandó végrehajtó bizottsági ülésén dönt majd a következő VB színhelyéről.

Az MLSZ elnöksége pénteken jóváhagyta, hogy a jövőben a szövetség edzőbizottságának elnöke Zalka András helyett Mezey György legyen. Zalka András saját kérésére vált meg tisztségétől, mert más irányú elfoglaltsága nem tette lehetővé e funkció ellátását. Ezentúl csak a labdarúgó szövetség elnökhelyetteseként tevékenykedik.

A futballbajnokság 9. fordulóját ismét három részletben rendezik, a sláger a Népstadion kettős rangadója, ahol a totó külön kérésére vasárnap játszanak az együttesek. (35 éve, az első szelvényen ugyancsak szerepelt a mostani két összecsapás.) A Vasas-Honvéd mérkőzés mellett a két, még „élő” magyar kupacsapat, a Ferencváros és az Ú. Dózsa csatázik. Kiegyenlített esélyű találkozók szerepelnek a programban, a pályaválasztók sem reménykedhetnek különösebben előnyükben.

Csepel - ZTE
Remek kezdés után a szigetváros csapata megtorpant, s elszürkült, de most a sanyarú sorsú ZTE ellenében tovább folytathatja a pontgyűjtést, és tarthatja előkelő pozícióját.
idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_csepel_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_csepel_zte_tulipan.jpgTulipán (balról) két gólja két pontot hozott a Csepelnek a ZTE elleni mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_csepel_zte_krisztin_balazs_zsolt.jpgA labdarúgópályák környékén erre a helyzetre az a kifejezés járja: „ajtó, ablak nyitva!” Krisztinnek annyi feladata lenne csupán, hogy a több mint hét méter széles kapuba ebből a helyzetből betaláljon. Balázs, a ZTE kapusa szinte már megadta magát

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_csepel_zte_krisztin_balazs_zsolt_2.jpgS íme a végkifejlet: a labda Balázs kezében, aki odaemelte, a csepeli Krisztin pedig minden valószínűség szerint azon töpreng, hogyan sikerülhetett ez a magánbravúr...

MTK-VM - Pécsi MSC
A nagy múltú fővárosi csapat eddig legrosszabb napjait idézi, mélyre került, s nem valószínű, hogy a stílusos Pécs ellen kezdi meg mindent jóvátevő sorozatát.
idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_mtk_vm_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_mtk_vm_pecsi_msc_golorom.jpgVégre igazán örülhettek az MTK-VM játékosai

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_mtk_vm_pecsi_msc_turtoczky.jpgTurtóczky belsővel megszelídíti a labdát, és támadásba lendül

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_mtk_vm_pecsi_msc_fulop_katzirz.jpgKatzirz ezúttal elcsípi a „pettyest” a kitörő Fülöp elől

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_mtk_vm_pecsi_msc_turner_gallai.jpgTurner (fehérben, MTK VM) elcsípi a labdát a lőni készülő Gallai (PMSC) elől

Nyíregyháza - DMVSC
A szomszédvárak találkozóján két formán kívüli együttes mérkőzik, mindkettő számára megfelelő lenne a pontosztozkodás, mert ezzel is gyarapodnának.
idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_nyiregyhaza_dmvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_nyiregyhaza_dmvsc_polyak_fodor_menyhart.jpgPolyák, a Nyíregyháza játékosa átlépi a szabálytalanul szerelni igyekvő Fodor lábát, és kapura tör. Menyhárt lendületéből Ítélve, üldözőbe veszi ellenfelét

Békéscsaba - Rába ETO
Az ország valamennyi futballvidékén fenik a fogukat a Rábára, nincs ez másként Békéscsabán sem, ahol a házigazda együttes képes még bravúrra is.
idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_bekescsaba_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_bekescsaba_raba_eto_mile_burcsa_kerekes.jpgKerekes Attila fejjel tisztáz Burcsa elől, Mile sem tud közbeavatkozni

DVTK - Videoton
Gólzáporos győzelme után a „Vidire” nehéz percek várnak, hiszen a diósgyőri csapat remekül helytállt legutóbb Tatabányán. Reális a döntetlen.
idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_dvtk_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_dvtk_videoton_tatar_vegh_kiss.jpgTatár lába lövésre lendül, Végh nem tud közbeavatkozni. Kiss István, a Videoton védője is csak tétlen szemlélője az eseménynek. A háttérben pedig az „új fiú ”, a diósgyőri Kiss István, aki tizenkilenc évesen a mezőny legjobbja volt

Tatabánya - Haladás
A Haladás a Dózsa skalpjának birtokában az eddiginél magabiztosabban készülhet, de ha egy pontot szerez, már azt is pozitív teljesítménynek könyvelheti el.
idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_tatabanya_haladas.jpg

Vasas - Bp. Honvéd
Nagy csatának, talán valódi rangadónak ígérkezik a mérkőzés. A Honvéd Zalaegerszegen vitéz sárdagasztásban is helytállt, a Vasas magabiztosan verte a Békéscsabát az elmúlt fordulóban. Talán a kulcsjátékosok döntenek, a Vasasból a bűvös Kiss-Izsó-Váradi trió tehet sokat csapatáért, a Honvédban Garaba, Esterházy és Dajka alakíthatja az eredményt. Könnyen lehet, hogy sok gól esik, esélyesebb a Honvéd már csak azért is, mert bizonyítani szeretné, hogy tud eredményes lenni a Népstadionban is. A kispestiek újoncot avatnak a kapusposzton Andrusch József személyében.
idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_vasas_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_vasas_bp_honved_bodonyi_bela_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_vasas_bp_honved_bodonyi_bela.jpgBodonyi gólöröme két képkockában - ez volt a harmadik kispesti gól

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_vasas_bp_honved_csima_nagy_antal.jpgCsima felfutva hatalmas bombát zúdít a Bp. Honvéd kapujára Nagy Antal mellett

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_vasas_bp_honved_bodonyi_dajka_leboniczky_csima_komjati.jpgA háttal álló Csima (a kép baloldalán) lemaradt néhány lépéssel, Komjáti térdre rogyott, de Leboniczky, a Vasas kapusa nagy vetődéssel elcsípte a labdát a rohamozó Bodonyi és Dajka elől

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_vasas_bp_honved_csima_dajka_hegedus.jpgDajka előredobja magát, a labdán találkozik a két láb, szó sincsen szabálytalanságról, jöhet egy újabb Honvéd-roham. Csima és Hegedűs ezúttal valamivel halványabb teljesítmény nyújtottak

Ferencváros - Ú. Dózsa
Az FTC csalódást keltett a Zürich ellen a hétközi kupafordulóban, az Ú. Dózsa vereséget szenvedve is helytállt Madridban tartalékos csapatával. Ettől függetlenül a hagyományoknak megfelelően izgalmas összecsapás ígérkezik, a zöld-fehérek azért esélyesebbek, mert az „új” sztár, Szokolai kirobbanó formában van, s képes magával ragadni társait, míg a liláknál Temesvári edző csak azon törheti a fejét, hogy melyik játékosa egészséges.
idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_kettos_rangado.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_kettos_rangado_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_kisznyer_sandor.jpgÍgy ünnepelt a harmadik újpesti gól szerzője, Kisznyér

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_szokolai_kiss_sandor_toth_jozsef.jpgSzokolai présben. A fehér mezes ferencvárosi játékos Tóth Józseftől és Kiss Sándortól közrefogva elveszíti a labdát. A kép is azt tanúsítja, hogy az FTC támadói nem bírtak a lelkes, kemény, újpesti védelemmel

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_kisznyer_sandor_szokolai.jpgSzokolai rajtol, ám Kisznyér fordul és a lila mezes máris továbbrobog a labdával. Kisznyér Sándor, éppen amikor a legnagyobb szükség volt rá, csapata egyik vezéregyéniségévé fejlődött

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_toth_jozsef.jpgTóth József a mezőny egyik legjobbja volt

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_szebegyinszky_poloskei.jpgSzebegyinszky visszafordult, miután a bal oldalon kisegítette Árkyt, és elvette Pölöskeitől a labdát

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_toth_jozsef_szokolai_szendrei.jpgSzendrei, Tóth József és Szokolai légicsatáját Szabadi és Karácsonyi figyelik

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_karacsonyi_laszlo.jpgA 17 éves Karácsonyi, amint éppen „takarít"

A mérkőzések után lássuk az 9. forduló válogatottjait! Egész pazar teljesítményeket láthattunk, nem kevesebb, mint hat (!!) játékos érdemelt ki 8-as osztályzatot. Az újpestiek közül Tóth József parádésan irányította az újpestiek védelmét, Kisznyér vezér volt a középpályán és gólt is szerzett, Szabó András bejátszotta az egész baloldalt. A diósgyőri Kiss újonc létére lett a mezőny legjobbja, a békéscsabai Pásztor gólt szerzett és egy másik gólban aktív részt vállalt. Választásunk az MTK-VM fiatal csatárára, Fodor Imrére esett, aki a Pécsnek két gólt rúgott, emellett adott egy gólpasszt is, így ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén ezúttal ketten állnak. Váradi Béla ismét eredményes volt, az eddig öt gólos Dobány pedig mesterhármast szerzett.
idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_gollovolista.jpg

A játéknap szenzációja a Rába veresége. Ellenfele, a Békéscsaba, otthonában biztosan győzte le a győrieket, akik nem azt, a teljesítményt nyújtották, amit otthon szoktak. Érdekes küzdelem volt a Hungária körúton is, ahol az MTK-VM a 81. percig 4:0-ra vezetett, aztán 4:3 lett, majd végül is 5:3 arányban győzött. A táblázaton a Csepel pontszámban beérte a Rábát. A fővárosi riválisok az ősszel utoljára találkoztak a Népstadionban, ahol újólag bebizonyosodott: a kettős rangadóknak varázsuk van. 45000 fizető néző „szurkolta le a pénzét” a totójubileum alkalmából vasárnap rendezett mérkőzéseken, s ha a hangulat már-már az egykori csaták légkörére emlékeztetett, a játék kevésbé. A négy együttes közül csupán a foghíjasnak minősített Ú. Dózsa lehet büszke meglepően imponáló teljesítményére. A Vasas-Honvéd összecsapás valóban nem volt több egy előmérkőzésnél, a csapatok sétatempóban futballoztak, s mindketten csak arra vártak, mikor hibázik a másik.
idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 12. fordulójában a volt első osztályúak közül a SZEOL és az Ózd kikapott, a Volán viszont fölényesen győzött, tartja első helyét. A vendégcsapatok mindösszesen csak négy pontot tudtak szerezni.
idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_9_fordulo_nb_ii_volan_debreceni_kinizsi_kromer_gyorgy.jpgKrómer, a Volán középpályása támadást indít a csikos mezes debreceni Leiszt mellett. Ebből a támadásból ugyan nem lett gól, de a végeredmény: Volán-Debreceni Kinizsi 4:0

A következő hétvégén jön a 10. forduló, az alábbi párosításokkal:

Bp. Honvéd - Csepel
Pécsi MSC - Ferencváros
DMVSC - Békéscsaba
Haladás - DVTK
Ú. Dózsa - Tatabánya
Videoton - Vasas
ZTE - MTK-VM
Rába ETO - Nyíregyháza

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg
Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7313559123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2018.08.13. 22:40:06

Nahát.Ezen a kettős rangadón kint voltunk.Sokra nem emlékszem,csak a 0-3-ra.Meg arra,hogy a kapu mögött ültünk.

maribor_ 2018.08.13. 22:49:45

@Tököm Állat: Ti is a C-szektorban voltatok? :)

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2018.08.15. 07:42:36

Emlékszem erre a meccsre, egész héten minden arról szólt, hogy a Dózsa esélytelen, sok a sérült stb. a Fradi simán nyerni fog. Aztán...

maribor_ 2018.08.15. 07:52:50

@eMTé: Jajaja. Semmi nem szolt a Dozsa mellett. Sot...

Tököm Állat 2018.08.15. 08:55:51

@maribor_: neeeem.A másik kapu mögött :D
süti beállítások módosítása