Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Technológia futball-forradalom III - Mindent a nézőkért!

2018.09.13. 09:30 Rich.mond

Futurisztikus sorozatunk első két részében bepillantást nyerhettünk abba, hogy a technológiai forradalom és az úgynevezett "okosmegoldások" hogyan segítik az edzők és stábjuk munkáját, a második részben pedig stadiontúrákra mentünk, hogy  rácsodálkozzunk a tisztább, olcsóbban fenntartható, szinte teljesen automatizált arénákra. Azokra az arénákra, ahol szó szerint igaz lesz, hogy név szerint tudják köszönteni a szurkolókat és a stadion melletti kocsmák fölött is rendőrségi drónok köröznek majd egy "rázósabb" rangadó alkalmával.

Sorozatunk harmadik részében végre rátérhetünk arra, ami minket, szurkolókat is érint! Könnyebb lesz parkolni, jegyet, mezt és sört venni, de még mosdóba is gyorsabban kiugorhatunk. Ha ez tényleg igaz, mégis szeretne majd útjába állni a fejlődésnek? Ahogy megszokhatták, most sem a ködös, távoli jövőben bevezetendő megoldásokról fogunk fantáziálni, hanem már működő, széleskörű elterjedés előtt álló lehetőségekről.

stadion_jovo.jpg

Képünk illusztráció - kép

Appokat mindnekinek!

A telefon úgyis kéznél van. A sorozat második részében pedig megjósoltuk a nagysebességű, korlátlan és legfőképpen ingyenes WiFi-elérést. Innen már csak egy ugrás, hogy telepítsük kedvenc csapatunk applikációját és halmozzuk az élvezeteket.

appstill_website_td_001.png

A pénzről röviden...

Egyfelől, aki telepíti az alkalmazást, arról a klub tudja, hogy egy elkötelezett, vagy legalábbis lelkes drukkerről van szó, így a későbbiekben érdemes megkeresnie személyes ajánlataival - erről majd kicsivel később még ejtünk pár szót.

Az applikáció messze nem csupán egy kereskedelmi célzattal létrehozott virtuális "lehúzás", hanem tényleg segíthet abban, hogy az életünk könnyebb legyen és ne pazaroljuk az időnket különböző sorokban állva, vagy parkolóhelyet keresve.

A parkoló applikáció már nem is egy helyen működik. Van, ahol a fizetést intézhetjük mobilon - pl. a második részben már említett Levi's stadiumban
levis_app.jpg

Sok helyen már a szabad helyeket is feltérképezik és le is foglalják, míg az autós oda nem ér. Nincs több idegesítő körözés és bosszankodás! Az sem elhanyagolható nyereség, hogy az autók is kevesebbet járnak, ezáltal csökken a károsanyag-kibocsájtás.

A Justpark alkalmazást például Manchesterben is használják, a Levi's stadion a venuenext-re esküszik.

A parkolóházból pedig kényelmesen elvezet minket a helyünkre, amennyiben még nem ismerjük ki magunkat a stadionban

Még ennél is merészebb, amikor az applikációnk segít megkeresni nekünk a legrövidebb sort a büfében, vagy akár a WC-ben, amikor gyalogos üzemmódra váltunk. Nem vicc, már ez is létező technológia. Nem kell hozzá más, csak egy helymeghatározás és pár érzékelő.

Miért kéne felállnom?

Teljesen jogos felvetés, hogy ha már egyszer egy ultramodern létesítményben vagyok és borsos összegeket gomboltak le rólam a jegyre, mezre, sálra, akkor miért is veszítsek el akár egyetlen pillanatot is a mérkőzésből? Ha már úgysem vihetek be semmilyen innivalót, ki kárhoztatná azt a fanatikust, aki az augusztusi hőségben megszomjazik és frissítőre vágyik?

Ha már van WiFi és mobilalkalmazás, akkor miért ne jöhetne gombnyomásra a sör és a szotyi?

Elég rábökni az appunkra, megadni a szektor/sor/szék számát és tíz percen belül már érkezik is a hot dog. Nem meglepő, de ez is az Egyesült Államokban terjedt el elsőként, de már a liverpooli Anflield Roadon is rendelhetünk.

liverpoolkaja.png
Na és a sör? Sokakban már az is felvetődött, hogy ugyan, miért is kell ételfutár, amikor már drónok is a helyünkre hozhatják a kívánt ételt és italt - most attól tekintsünk el, hogy mennyire örülnénk annak, ha kis repülő szerkezetek zümmögnének és cikáznának közöttünk.

De az ötlet időről-időre újra felvetődik és amíg a Budweiser a FIFA, a Heineken pedig az UEFA egyik fő szponzora, addig fenn áll a gyanúja annak, hogy a söröket nem feltétlenül akarják kiszorítani a lelátókról.

A drónos kiszállítást már a Lakemaid is bemutatta egy vicces kis videóban, a Budweiser pedig egyenesen a 2018-as Világbajnokság fő kampányvideóinak egyikében fantáziált a sört a kitikkadt szurkoló kezéig szállító drónokról.

Bár érdemes a jövőbe mutató találmányokat azért egy egészséges óvatossággal kezelni, az IBM már olyan drónokat szabadalmaztatott, amelyik "kiszagolja", hogy valaki álmos és kérés nélkül viszi a kávét

Tévét és kijelzőt mindenhová!

Nem túlzás ez? Hiszen mégiscsak élőben nézzük a meccset. De ki mondana nemet az előttünk lévő szék hátoldalára szerelt képernyőre, amin azért mégiscsak kényelmesebb visszanézni egy különösen szép, vagy éppen kétes szituációt, mint mobilunk képernyőjén. Csupán Bluetooth kell, vagy Uram bocsá' egy rövidke kábel.

Ez a megoldás feltehetőleg el is fog terjedni, de csak bizonyos, drágább szektorokban, afféle extra szolgáltatásként.

tv_a_szeken.jpg

Valahogy így

Ugyanakkor vannak esetek, amikor a kijelzők kihelyezése felettébb indokolt és üdvözlendő még az olcsóbb bilétát megvásárlók számára is. Sörért és rágcsálnivalóért nem szívesen ugrunk ki meccs közben, de vannak esetek, amikor egyszerűen muszáj menni. 

Van annál bosszantóbb, amikor a mindent eldöntő gólt akkor szerzi kedvenc csapatunk, amikor mi éppen a mosdó felé tartunk? Egy high tech stadionban már végképp nem tétel pár LCD kijelző felfúrása a folyosók falára, vagy a WC-ben elhelyezni párat. 

tv_wc.jpg

Egy másik jövendölés szerint hamarosan eljön a gender-semleges toalettek ideje is, ugyanis ettől várják annak orvoslását, hogy a hölgyeknek lényegesen hosszabb ideig kell sorban állniuk a mosdók előtt. Egészen pontosan a nőknek 59%-a kényszerül sorban állni, míg a férfiaknak csupán 11%-a, ami felveti az uniszex mosdók szükségességét - hangsúlyozom, egyesek szerint.

Fogyasztói célcsoport

Ne legyenek illúzióink. Itt már nem szurkolókról beszélünk, hanem fogyasztókról. A fogyasztókért, pláne a sokat fizető  fogyasztókért versengenek a szolgáltatók. Mármint ott, ahol a klubok belőlük élnek meg - jah, a hanyatló Nyugaton nincs TAO, rá vannak arra kényszerülve, hogy nézőket csalogassanak a lelátókra.

Egy ilyen világban nem lehet ilyen a stadion büféje. Akkor leírtuk, hogy mik lennének szerény óhajaink Magyarországon. A jövőben kellenek vegán, glutánmentes ételek, nem elég a zsíros-deszka és a perec. Kell fröccs, Bacardi, hígított vodka-narancs. 

Az App telepítésével és a Machine learning, vagy a Mesterséges intelligencia (AI) személyre szabottan küldözgeti majd a jobbnál-jobb lehetőségeket - helyszíntől, kortól, érdeklődési körtől függően. Nézzük, hogy nézne ki ez Magyarországon! - a való világban egyébiránt így működik.

Emberünk Paks szurkoló és rendszeresen jár meccsekre, többször vett mobiltelefonján jegyet hazai és idegenbeli meccsekre. Mivel családos, gyakran jár szabadidejében a gyerekekkel fürdőkbe. A szeptember végén megrendezendő Haladás-Paks találkozó előtt jobbnál-jobb ajánlatokkal bombázza a MÁV és a Volán, családi kedvezményeket és gyors odaérést ígérve (hazudva). Sőt, mintegy mellékesen olcsó szállást és családi fürdőjegy-akciót jelenít meg a sárvári termálfürdőt népszerűsítő reklám és felhívja szurkolónk figyelmét kedvenc együttesének Kőszegen tartandó koncertjére. Persze az új, idegenbeli szurkolói mez elkészültéről is elsők között fog értesülni. Ha vasárnap még szeretne csobbanni egyet Sárváron, akkor sincs baj, mert a Paks II - Iváncsa NB III-as derbit nézheti streamen, akár szaunázás közben is. Ha időben visszaindul, akkor még egy benzinkúton (nyilván nem vezetés közben!) is megveheti a jegyét a mobiljáról, még mielőtt elkapkodják az atomvárosiak.

 Isten hozta Önöket a XXI. században, szurkolótársaim!

 Források:

M2M Zóna: Mit hoz az adatvezérelt jövő a labdarúgásban? 

Budiness insider: sport stadiums: 14 innovations...

http://crowdsight.co - TOP6 stadium app technologies

http://crowdsight.co - Digital sponzorship

Adage - Budweisers World cup campaign...

Oceans vibe  - The Future Of Stadiums – App Tells Fans Where Shortest Beer And Bathroom Queues Are

Barclay - The football club of the future

M2M Zóna - Még többet tudhat meg rólunk a Paypal

Válogatott Blog: A stadion büféje

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1514195423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tököm Állat 2018.09.14. 10:39:56

Vendégszektorokban faszák lennének ezek a székek.Adnék egy dobálozást a beépített tévékkel.

Rich.mond 2018.09.14. 13:11:35

@Tököm Állat: Írva vagyon, hogy ez az oldallelátós baz'megelők kiváltsága lesz. A kapu mögötti prolik kénytelenek lesznek letépni a WC-falon díszelgő kijelzőket, vagy befogni és eltéríteni a sörszállító drónokat.

Tököm Állat 2018.09.15. 06:51:02

@Rich.mond: felhívnám a tisztelt szerző figyelmét,hogy például a mai mérkőzésen is oldallelátón lesz a vendégszektor.
süti beállítások módosítása