Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 25. forduló

2019.05.21. 06:07 maribor_

1983. május 18., a hónap utolsó előtti szerdája

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_headlines.jpgMegnyitotta kapuit a tavaszi Budapesti Nemzetközi Vásár

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 16.

Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára fogadta az Indiai Kommunista Párt küldöttségét, amely Narajana Kaljan Krisnan-nak, a Központi Végrehajtó Bizottság tagjának, az Országos Tanács Központi Titkársága tagjának vezetésével tartózkodik hazánkban. A szívélyes, baráti szellemű találkozón a két párt képviselői véleményt cseréltek nemzetközi kérdésekről, tájékoztatták egymást országuk helyzetéről, pártjuk soron levő feladatairól, és kifejezték készségüket a pártközi kapcsolatok elmélyítésére. A megbeszélésen jelen volt Prem Sagar Gupta, az Indiai Kommunista Párt Országos Tanácsának tagja és Szűrös Mátyás, az MSZMP KB tagja, a KB külügyi osztályának vezetője.

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_nemeth_karoly_szuros_matyas.jpgMegbeszélés az MSZMP KB székhazában

Május 18-26. között rendezik meg a 77. Budapesti Nemzetközi Vásárt - jelentette be sajtótájékoztatóján Kőrösvölgyi László, a Hungexpo vezérigazgatója. Az idei tavaszi BNV a szokásoknak megfelelően a beruházási javak, vagyis gépek, berendezések seregszemléje, amelyen hazánkkal együtt 29 ország és Nyugat-Berlin kiállítói mutatják be termékeiket. Először vesz részt India, amely szerszámgépkiállítással jelentkezik, valamint Norvégia, mely információs standot állít fel a vásár területén. Hazánkat mintegy 850 ipari és külkereskedelmi vállalat, továbbá számos szövetkezet és gazdasági munkaközösség képviseli. A szocialista országok - Bulgária, Csehszlovákia, Jugoszlávia, Lengyelország, az NDK, Románia és a Szovjetunió - közül a bolgár kiállítása terület csaknem megháromszorozódott. Csehszlovákia, az NDK, Lengyelország szintén növelte kiállítási területét, míg a Szovjetunió és Románia a tavalyival megegyező területet vesz igénybe. Jugoszlávia részvétele szerény mértékben csökken. A nem szocialista országok részvétele az elmúlt évekhez képest szerényebb mértékű. A bemutatkozó cégek számát figyelembe véve immár hagyományosan az NSZK a legjelentősebb tőkés kiállító. A legnagyobb területen viszont Ausztria mutatja be termékeit. A tavaszi BNV-n több tőkés ország bankhálózata is képviselteti magát, többek között francia, olasz és belga bankházak. A BNV legfontosabb feladata a kereskedelmi kapcsolatok ápolása, fejlesztése. Ehhez nyújtanak segítséget a szakmai napok, amelyeket az idén május 19, 20, 23, 24 és 25-én tartanak. Ezeken a napokon 10 és 14 óra között a vásárt csak szakemberek látogathatják, szakmai jegyekkel, bérletekkel, állandó belépőkkel, a nagyközönség tehát csak 14 órától keresheti fel a vásárvárost. A tavaszi BNV-n főként elektrotechnikai-elektronikai, valamint nehézgépipari termékeket mutat be a tíz kombinátot és hetven termelő- egységet képviselő hét NDK-beli külkereskedelmi vállalat - tájékoztatta az újságírókat Walter Mackowski kereskedelmi tanácsos, az NDK budapesti nagykövetségén.

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_ganz_mavag_sinbusz.jpgA vásár egyik érdekessége lesz a Ganz-Mávag sínbusza

Az ország sok ezer diákja életének talán egyik legnagyobb napja volt a hétfői: a középiskolákban megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első napon magyar nyelv és irodalomból tettek tanúságot képességeikről a végzősök. A gimnáziumokban a következő témák valamelyikét kellett kifejteni: A táj szerepe József Attila gondolati költészetében; A romantikus gondolat és képalkotás Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban című költeményében; Kosztolányi Dezső Aurelius című novellájának elemzése. A szakközépiskolák tételei: A költői én és a világ viszonya Arany János lírai költeményeiben; Kosztolányi Dezső Esti Kornél című műve XVIII. fejezetének értelmezése.

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_erettsegi.jpgAngyalföldön, a Killián György gimnáziumban, 120 negyedikes diák írta meg érettségi dolgozatát. Képünk a IV/D-ben készült

Az SZKP KB, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége, valamint a szovjet kormány meghívására baráti munkalátogatásra Moszkvába érkezett José Eduardo dos Santos, az MPLA-Munkapárt elnöke, angolai államfő. A vendéggel a nap folyamán tárgyalt Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára. Együttműködési szerződést írtak alá az SZKP és az MPLA-Munkapárt között. Az SZKP KB, a Legfelsőbb Tanács Elnöksége és a szovjet kormány díszebéden látta vendégül az angolai államfőt, ahol pohárköszöntők hangzottak el. Jósé Eduardo dós Santost a vnukovói repülőtéren Andrej Gromiko, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a miniszterelnök első helyettese, külügyminiszter, valamint Dmitrij Usztyinov, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, honvédelmi miniszter köszöntötte. Ezt követően a délelőtti órákban megkezdődtek a hivatalos szovjet-angolai megbeszélések. A szovjet tárgyaló küldöttséget Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára vezette. Amint a tárgyalásról kiadott közlemény megállapítja, a barátság és a kölcsönös megértés szellemében tartott megbeszélésen áttekintettek több nemzetközi kérdést - elsősorban az afrikai kontinens déli részén kialakult helyzetet -, továbbá megvizsgálták a két ország kapcsolatainak fejlődését.

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_dos_santos_jurij_andropov.jpgDos Santos és Jurij Andropov a pártközi együttműködési szerződés aláírása után

május 17.

Az idén 11 terméket jutalmaztak a Budapesti Nemzetközi Vásár nagydíjával, 45 gyártmányt pedig BNV-díjjal tüntettek ki. A díjakat a kőbányai vásárközpontban Kelemen Lajos, a fővárosi tanács elnökhelyettese adta át. A BNV nagydíjában részesült: A BHG Híradástechnikai Vállalat EP 512 típusú távbeszélő alközpontja programvezérlésű, teljesen elektronikus elemekből felépített berendezése. Alkalmas üzemek, kórházak, szállodák telefonforgalmának lebonyolítására. A Caola Kozmetikai és Háztartásvegyipari Vállalat Alfozid vegyülete tisztítószerek és kozmetikai készítmények új anyaga, amit eddig importból kellett beszerezni. A Csepel M űvek Szerszámgépgyárának Sm-M 5500 típusú megmunkáló központja olyan műveletekhez is felhasználható, amelyet eddig csak több különálló szerszámgépen lehetett megoldani. A Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat pvc-nyomócső és idomtermék családja az épületeken belüli ivóvízvezetékekhez használható. A Kohászati Gyárépítő Vállalat amerikai szabványnak is megfelelő mélyszivattyú-himbája főképp exportra készül.

A Szovjetunió genfi képviseletének épületében megkezdődött a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek korlátozásáról folyó szovjet-amerikai tárgyalások újabb fordulója. A Rózsák villája nevű épület bejáratánál - a várakozó újságírók és fotóriporterek érdeklődésétől kísérve - Julij A. Kvicinszkij szovjet nagykövet üdvözölte tárgyaló partnerét, Paul Nitze nagykövetet, az amerikai küldöttség vezetőjét és munkatársait. A zárt ajtók mögött zajló ülés valamivel több, mint két órán át tartott. A mostani tárgyalásokat szorítóan befolyásolja az időtényező. A nyugati katonai szövetségi rendszeren belül megtett előkészületek arra enged nek következtetni, hogy a NATO nem kíván lemondani az új am erikai rakéták egy részének nyugat- és délnyugat-európai elhelyezéséről. 

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_kvicinszkij_nitze.jpgJulij Kvicinszkij (jobbról) fogadja Paul Nitzét

A bejrúti vezetés a kategorikusan elutasító szíriai állásfoglalás és nyomatékos figyelmeztetés ellenére hozzájárult az amerikai részvétellel tető alá hozott izraeli-libanoni megállapodás szentesítéséhez, noha nyilvánvaló, hogy ez a lépés veszedelmes fejlemények forrása lehet a közel-keleti térségben, és súlyos próbatételnek vetheti alá Szíria és Libanon hagyományosan jó viszonyát. A libanoni Khaldéban és az izraeli Kirjat Smonában a tárgyaló küldöttségek vezetői ünnepélyesen aláírták az angol, francia, arab és héber nyelvű egyezményt. Libanon nevében Antoine Fattal nagykövet, Izrael részéről pedig David Kimche külügyminisztériumi főigazgató látta el kézjegyével az okmányt, amelyet tanúként Morris Draper amerikai küldöttségvezető hitelesített. A nyilvánosságra hozott egyezmény 12 cikkelyből, a biztonsági intézkedéseket összefoglaló, térképpel kiegészített mellékletből, a cikkelyeket és a mellékletet értelmező jegyzőkönyvből, valamint a Dél-Libanonban állomásozó libanoni csapatok létszámát, fegyverzetét szabályozó függelékből áll.

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_libanoni_bekeszerzodes.jpgBalról Kimche izraeli, Draper amerikai és Fattal libanoni nagykövet hármas kézfogása az aláírás után

Egyiptom üdvözölte az izraeli-libanoni paktum aláírását. Reagan amerikai elnök „pozitív lépésnek” minősítette a libanoni-izraeli egyezményt, amelynek, mint Veliotes amerikai külügyi államtitkár elismerte, vannak titkos részei. Jelentések szerint a szíriai erők és az izraeli csapatok kölcsönösen lezárták a Bekaa-völgybe, illetve az Észak-Libanonon keresztül Szíriába vezető utakat. A Bekaa-völgy és Szíria között a forgalom továbbra is zavartalan. Az izraeli csapatok a Tripoli felé vivő útvonalat vágták el Bejrúttól 35 kilométerre északra, s leállították a közlekedést a Bekaa-völgybe vezető kisebb, a korábbi harcok idején is használható utakon. A bejrúti postahivatal közlése szerint nem működnek a libanoni fővárost a szíriai ellenőrzés alatt álló területtel összekötő telefon- és telexvonalak. Szíria cáfoltja ezt a jelentést.

május 18.

Lázár Györgynek, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének meghívására hivatalos látogatásra hazánkba érkezett Robert Mugabe, Zimbabwe Köztársaság miniszterelnöke. Útjára elkísérte felesége is. A kormányfő kíséretében van Witness Mangwende külügyminiszter, Emmerson Munangagwa, a miniszterelnöki hivatal államminisztere, Frederick Shava munkaerő-gazdálkodási, tervezési és fejlesztési miniszter, Simbarashe Mumbengegwi építésügyi miniszter. A vendégeket a Ferihegyi repülőtéren ünnepélyesen fogadták; a légikikötőt zimbabwei és magyar zászlók díszítették; csapatzászlójával fölsorakozott a néphadsereg díszszázada. A fogadtatásra megjelent Lázár György, Puja Frigyes külügyminiszter, Várkonyi József, hazánk zimbabwei nagykövete, valamint politikai és gazdasági életünk több vezető személyisége. A különgépből kilépő Robert Mugabét elsőként Lázár György üdvözölte, majd úttörők virágcsokrokkal köszöntötték a vendégeket. A díszszázad parancsnoka jelentést tett a zimbabwei miniszterelnöknek, s fölcsendült a két ország himnusza. Ezt követően a magyar és a zimbabwei közéleti vezetők kölcsönösen üdvözölték egymást. Az ünnepélyes fogadtatás után a vendégek gépkocsiba ültek, s a magyar vezetők társaságában szállásukra hajtattak.

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_lazar_gyorgy_robert_mugabe.jpgLázár György üdvözli Robert Mugabét Ferihegyen

A délelőtti órákban a Parlamentben Lázár György és Robert Mugabe szűk körben folytatott megbeszélést. Tájékoztatták egymást országuk helyzetéről, áttekintették a magyar-zimbabwei kapcsolatok alakulását. A találkozón részt vett Puja Frigyes és Várkonyi József. Délután Zimbabwe kormányfője megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén. Ezután a Parlament delegációstermében Lázár György és Robert Mugabe vezetésével megkezdődtek a magyar-zimbabwei plenáris tárgyalások.

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_magyar_zimbabwei_targyalasok.jpgKormányfői tárgyalások a Parlamentben

A megbeszélésen a zimbabwei küldöttség vezetője tájékoztatta a vendéglátókat az 1980-ban függetlenné vált afrikai állam belső helyzetéről, gazdasági fejlődésének körülményeiről, gondjairól. Méltatta azt a segítséget, amelyet a magyar nép nyújtott Zimbabwe népének függetlensége kivívásáért folytatott harcában. A magyar tárgyaló delegáció vezetője a szocialista építés utóbbi évtizedekben szerzett tapasztalatairól, a magyar gazdaság fejlődéséről tájékoztatta a vendégeket. Hangsúlyozta: a két ország kapcsolatában történelmi jelentőségű állomás az első magas szintű találkozó. E látogatás bizonyosan ösztönzést ad ahhoz, hogy a magyar és a zimbabwei nép jobban megismerje egymást, szorosabbra fűzve kapcsolatait, kibontakoztassa az együttműködés különböző formáit. Lázár György kiemelte: Magyarország kész arra, hogy a kereskedelem, a műszaki tudományok és a kultúra területén megvizsgálja egyezményes kapcsolatok, valamint a konzuli egyezmény megkötésének lehetőségét.

Délelőtt ünnepélyesen megnyitotta kapuit a tavaszi Budapesti Nemzetközi Vásár, amelyen huszonkilenc ország és Nyugat-Berlin mintegy 1600 kiállítója vesz részt. A BNV főterén megtartott ünnepségen megjelent Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, továbbá az Elnöki Tanács és a kormány több tagja. Részt vettek a megnyitón a diplomáciai képviseletek vezetői és tagjai. A Himnusz elhangzása után Veress Péter külkereskedelmi miniszter mondott beszédet.

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_bnv_megnyito.jpgA megnyitóünnepség meghívott vendégei megtekintik a vásárt

Bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a vásár megőrizte nemzetközi és hazai rangját. A mai, a beruházásokkal szűkmarkúan bánó világban sem mondhatnák le á külföldi és a magyar vállalatok arról, hogy a kiállítás kínálta kapcsolatteremtő, üzletszerző, gyártásszakosítást elősegítő lehetőségeket kihasználják. Az elmúlt egy év során a nemzetközi politika és gazdaság feltételei jórészt hátrányosan változtak. Főleg emiatt mi is sok, eredeti szándékunkkal ellentétes intézkedés meghozatalára kényszerültünk. Nézeteink az alapvető kérdések megítélésében nem változtak. A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is következetesen valljuk és vállaljuk, hogy Magyarország folyamatosan bővülő gazdasági együttműködésre és lehetőség szerint zökkenőmentes kapcsolatokra törekszik partnereivel. 1982-ben és az idei esztendő eddig eltelt hónapjaiban a rendkívül nehéz feltételek között is teljesítettük vállalt kötelezettségeinket, és mindent megteszünk azért, hogy erre ezután is képesek legyünk. Külgazdasági biztonságunkat a szocialista országokkal - első helyen a Szovjetunióval - fennálló gazdasági kapcsolataink alapozzák meg. Ezzel nem ellentétes - ettől nem is választható el - az a törekvésünk, hogy bővítsük kapcsolatainkat azokkal a nem szocialista országokkal, amelyek a kölcsönös előnyök, a diszkriminációmentesség elve és gyakorlata alapján erre készek. Végezetül a miniszter a részvevőknek eredményes munkát kívánt, majd megnyitotta a BNV-t.

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_bnv_jarmuipar.jpgA járműipar bemutatója

Miután Izrael a Libanonban állomásozó szíriai és palesztin erők kivonásától tette függővé az általa csaknem egy éve megszállt országrész kiürítését, belátható időn belül nincs semmi esélye a kedden aláírt izraeli-libanoni megállapodás végrehajtásának. Az alku elleni bejrúti tüntetés véres összecsapásba torkollott. Nem vizsgálják felül és nem módosítják a kedden aláírt izraeli-libanoni megállapodást, és Izrael nem vonja ki megszálló csapatait Libanonból mindaddig, amíg az ott állomásozó szíriai és palesztin erők el nem hagyják az országot. Ezt a közös álláspontot rögzítették az Egyesült Államok és Izrael képviselői a Washingtonban és Jeruzsálemben kedden aláírt memorandumban. Az izraeli-libanoni egyezmény végrehajtását ezzel az amerikai-izraeli különmegállapodásnak rendelték alá, és kizárták azt a lehetőséget, hogy Szíria, a PFSZ vagy más arab felek követelésére enyhítsék a Libanonra kényszerített izraeli csapatkivonási feltételeket. Amin Gemajel libanoni elnök a kedvezőtlen jelek ellenére annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan megkezdődnek és pozitív eredménnyel zárulnak a szíriai vezetőkkel tervezett tárgyalások. Ugyanakkor az Egyesült Államok támogatását, nevezetesen Shultz külügyminiszter közreműködését kérte Szíria „meggyőzéséhez”.

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_bejruti_tiltakozas.jpgBejrúti tüntetés az alku ellen

A moszkvai kommentárok felhívják a figyelmet arra, hogy az aláírt megállapodásban az izraeli csapatok kivonásának ígéretét olyan feltételekkel bástyázták körül, amelyek lehetővé teszik, hogy Tel-Aviv még inkább megszilárdítsa helyzetét Libanon földjén.

A héten az amerikai slágerlistákat David Bowie Let's Dance, a nyugat-európai slágerlisták többségét pedig a Spandau Ballet True című számai vezetik.

Humor:idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_humor_3.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_reklam_2.jpg

Kékfény:
Tűz keletkezett délután Tökölön, a Duna Mgtsz dobozüzemében. Lángra kapott egy 600 négyzetméteres raktárépület tetőszerkezete, amelyben kartonpapírt és feldolgozógépeket tartottak. A Pest megyei és a budapesti tűzoltók nagy erőkkel vonultak a tűzhöz. Az oltást a katonák is segítették. Nehezítette a munkát, hogy a közelben nem volt víz, s azt négy kilométerről kellett szállítani. A tűz jelentős anyagi kárt okozott. A keletkezés okát a tűzoltóság és a rendőrség közösen vizsgálja, s tart még a kár pontos felbecsülése is

Divatpályázat:
Kedves lányok! Kedves fiúk! A KISZ KB építőtáborok bizottsága divatpályázatot hirdet, melyben aktív közreműködésetekre számítunk. Az elmúlt évek sikeres tapasztalatai alapján az ÉT-butikot kívánjuk továbbfejleszteni. Tervezzetek magatoknak divatos, nagyobb sorozatban is gazdaságosan előállítható ruhákat minden évszakra! A beérkező pályaműveket szakértő diákzsűri bírálja el. A legjobbakat olcsó áron fogjátok az ÉT-butikban viszontlátni. Az elfogadott pályázatokat 500-3000 forint közötti pénzjutalomban részesítjük. A pályaműveket színes rajzban, A/4-es méretben, rövid szöveges ismertetővel kérjük. Egy pályázó több munkával is pályázhat. Határidő: 1983. május 31. A pályázatokat a következő címre küldjétek: KISZ KB építőtáborok bizottsága, Budapest, Pf. 72., 1388.

Színházi bemutató: Szemfényvesztők (Várszínház)

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_szemfenyvesztok_kohut_magda_kallai_ferenc_kalman_gyorgy_lukacs_margit.jpgA csodálatos négyesfogat: Kohut Magda, Kállai Ferenc, Kálmán György és Lukács Margit

Növekvő zöldség- és gyümölcsfelhozatal:
Az idén a hosszan tartó és a szokásosnál melegebb tavaszi időjárás kedvezett a kertészeti termékek és a korai gyümölcsök fejlődésének. Május harmadik hetében évek óta nem volt annyi primőr áru a piacokon, mint napjainkban. A kereskedelem eddig 15-20 százalékkal többet vásárolt fel és hozott forgalomba belőlük, mint tavaly az azonos időszakban. Több olyan termékből is kielégítő már a piaci kínálat, amelyekből más években ilyenkor még éppen csak mutatóban volt. Néhány cikkből a kereslet meghaladja a kínálatot. Ehhez az őstermelők és a magán-kiskereskedők is hozzájárulnak, akik a primőr zöldségnek 25-30 százalékát viszik a piacokra. A növekvő felhozatal hatására tovább csökkennek az árak is. Most szinte valamennyi primőr zöldség olcsóbb, mint a múlt esztendő azonos időszakában. Tavalyi burgonyából, vöröshagymából és leveszöldségből még most is megfelelő készletek vannak a raktárakban. Nyolc-tíz nappal ezelőtt pedig már piacra került a fólia alatt termesztett újburgonya, két héttel hamarabb, mint más években. Mindinkább bővül a választék főzelékfélékből. Az állami és a szövetkezeti kereskedelem, valamint a TSZKER a héten előreláthatóan 300 tonna újburgonyát, 500-600 tonna korai fejes káposztát, 200 tonna kelkáposztát, 150 tonna zöldborsót, hárommillió karalábét, megfelelő mennyiségű spárgát, parajt és sóskát tud felvásárolni, forgalomba hozni. E cikkekből egészében ki is elégíthetik a lakosság igényeit. Korai fejes káposztából és karalábéból pedig a hét végére már olyan mennyiség kerül a piacokra, hogy helyenként gondokat is okoz majd az értékesítésük. Van már a piacokon friss sárgarépa és petrezselyemgyökér is. Zöldhagymából a héten várhatóan egymillió csomó, hónapos retekből két és fél millió csomó kerül forgalomba. Fejes salátából hosszabb ideje bőséges a felhozatal. Uborkából a héten 500-600 tonna kerül a piacokra. Csípős hegyes paprikából is hosszabb ideje megfelelő már a piaci kínálat. Mind több van már tölteni való paprikából is. A hazai termésű üvegházi paradicsomot pedig importált paradicsom egészíti ki. így ebből is kielégítő a piaci kínálat. A gyümölcspiacon a héten még mindig van egy kevés téli alma. A szezonja azonban véget ért. A szokásosnál viszont jó két héttel hamarabb került piacra a fólia alatt termesztett szamóca. Növekszik a felhozatal korai cseresznyéből.

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_lehel_uti_piac.jpgSok a jó minőségű primőr a Lehel úti piacon

Szerda este a lisszaboni Luz stadionban rendezték meg a Benfica és az Anderlecht közötti második mérkőzést az UEFA Kupa döntőjében. Az első találkozót az Anderlecht nyerte, de mivel az eredmény 1:0 volt, a portugálok szerint semmi sincs veszve, mi több, nagy a lehetőség a kupa elnyerésére. Az Anderlecht-védelemre különleges, nehéz feladat vár, hiszen a Humberto-Carlos Manuel-Diamantino hármas hazai pályán egyszerűen „életveszélyes”, nincs az a védősor, amely könnyen elbánna ezzel a trióval. A Benfica hetek óta remek formában játszik, legutóbb könnyen nyert az Alcobaea ellen, s gyakorlatilag már a „zsebében” a portugál bajnoki cím. Ezzel szemben Paul van Himst együttese a legutóbbi fordulóban saját pályáján kapott ki 2:1-re az FC Liege-től, s így listavezető pozíciójának átadására kényszerült.
idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_uefa_kupa_benfica_anderlecht.jpg


Az UEFA-Kupa döntő góljai

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_uefa_kupa_anderlecht.jpgAz Anderlecht csapata: álló sor balról: Lippens segédedző, Coeck, Bross, De Greet, De Groote, Devriese, Beeck- man, Olsen, Czerniatynski, Peruzovic, Vanderbergh, Van Himst edző, Goossens, Vercauteren, Andersen, Hansen, Electeur, Larsen, Lozano, Hofkens, Van der Zwan, Munaron

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 25. fordulóját! Aligha lehetett volna rosszabb beharangozója az első osztályú bajnokság soron következő fordulójának, mint a nyomasztó emlékű válogatott találkozó. A vasárnapi „görögtűz” után legfeljebb abban lehet bízni, hogy egymás között „jobban megy”. A legélesebb rivalizálás Csepelen várható, ahol a házigazda együttes arra készül, hogy elégtételt vesz a Honvéddal szemben az MNK-ban ért súlyos „sérelemért” (0:4). 

Csepel - Bp. Honvéd
Az utóbbi hetek formája alapján a Honvéd idegenben is esélyesebb, bár a Csepel korábban már többször meglepte a kispesti csapatot. Ezúttal azonban még a döntetlen is váratlan eredmény lenne, papíron fix tipp a 2-es. A Csepel gondban van. Kőhalmit eltiltották, Vincze és Fischli begyűjtötte második sárga lapját, Elekes pedig sérült. A Bp. Honvéd hiányzói: Bodonyi és Détári. Mindkét válogatott labdarúgó sérüléssel bajlódik.
idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_csepel_bp_honved_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_csepel_bp_honved.jpgEsterházy kitett magáért: a Honvéd öt gólja közül egyet lábbal, egyet fejjel - képünkön a csepeli kapus előtt - szerzett

Tatabánya - Ú. Dózsa
Törőcsik és Tóth nélkül áll fel az újpesti gárda, viszont szerepel a győztes gólok állandó szerzője, Kiss Sándor. A Tatabánya győzelmet remél, de könnyen lehet, hogy ez csak ábránd. A tatabányai Fischer meggyógyult, Tepszics, aki „besárgult”, nem játszhat, a helyén Horváth R. szerepel.
idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_tatabanya_u_dozsa.jpg
Ferencváros - Pécsi MSC
A mérkőzés előtt neves színészek lépnek fel a IX. kerületi arénában. de a zöld-fehér szurkolók a labdarúgóktól várják az igazi show-t. Legfőbb óhajuk, hogy favorit kedvenceik ezúttal ne legyenek „válogatott formában”. Az FTC-ben Szabadi helyén Kvaszta kezd. A Pécsből két sárga lapja miatt hiányzik Gallai. Toma másfél hónapos kihagyás után újra játszik.
idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_ferencvaros_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_ferencvaros_pecsi_msc_szokolai.jpgSzokolai nagy nyugalommal, belsővel emel a pécsi kapuba

Vasas - Videoton
Mindkét együttes sokat szenvedett az utóbbi hetekben. A Vasas házai pályán szerepel - ez az egyetlen előnye. Változik a Videoton kezdő tizenegye, Vadász begyűjtötte második sárga kártyáját. A Vasas hátvédei közül Farkas és Balázs sérült, Rácz eltiltása nem járt még le. Ezért a jobbhátvéd és a bal oldali középpályás személye kérdőjeles. Ismét játszhat Váradi, akinek - fellebbezés után - négy mérkőzésre szóló eltiltása felét, mint arról az összeállításból értesültünk, elengedték.
idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_vasas_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_vasas_videoton_birkas_disztl_peter.jpgA labda Disztl Péter kezében, de csak azért, mert a kapura törő Birkást időközben elgáncsolták. A szabadrúgást aztán már csak bravúr árán tudta menteni a Videoton kapusa

MTK-VM - ZTE
Változnak az idők: a kék-fehérek - a papírforma alapján - még a döntetlennek is örülhetnének. Valószínű az x, mert az egy pont a zalaegerszegi csapatnak sem rossz. A ZTE sérülthármasa: Csepregi, Házi, Sipos.
idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_mtk_vm_zte.jpg

Nyíregyháza - Rába ETO
A forduló meglepetése lenne, ha nem a Rába játszaná a főszerepet. A találkozóra több ezer jegy elővételben elkelt.
idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_nyiregyhaza_raba_eto.jpg

Békéscsaba - DMVSC
Valaha a „Viharsarok reprezentatív csapatának” nevezték a Békéscsabát, ma már csupán múltidéző ez a jelző. A házigazdákon a győzelem sem segítene sokat, a vereség viszont egyenlő lenne az NB II-vel. Pásztor hosszú kihagyás után szóhoz jut a Békéscsaba gárdájában. Viszont Kurucz és Kőhalmi nem lesz jelen, mert sérült, Fabulyát korábban eltiltották.
idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_bekescsaba_dmvsc.jpg
DVTK - Haladás 
A Haladásnak úgy kell a pont, mint egy falat kenyér, a Diósgyőr azonban, ha csendesen is, de felfelé kapaszkodik. Dönthet, hogy a DVTK játszik otthon.
idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_dvtk_haladas.jpg

A mérkőzések után lássuk az 25. forduló válogatottjait! Ezúttal elmaradtak a már megszokott 8-as osztályzatok, mindkét csapatban vannak vegyesen 6-os és 7-es érdemjegyek. A forduló játékosa ezúttal Esterházy Márton, a Bp. Honvéd csatára lett, aki duplájával segítette csapatát a nagyon fontos győzelemhez.
idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_a_fordulo_valogatottja.jpg

A góllövőlista élén nincs változás, továbbra is az ezúttal eredménytelen Dobány Lajos vezet. Kiss László gólt szerzett, így utolérte Hannich Pétert és felzárkózott a második helyre.
idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_gollovo_lista.jpg

Győzött a három bajnokjelölt - a Rába Nyíregyházán, a Honvéd Csepelen, a Ferencváros az Üllői úton - s mivel az üldözők kikaptak, így újabb két ponttal nőtt az előnyük a többiekkel szemben. Hosszú hetek vereségsorozata után újra nyert a Békéscsaba, „feltámadt" a Tatabánya - kiütötte az Ú. Dózsát -, verejtékesen szerezte meg a két pontot a Vasas és az MTK-VM.
idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb szerdai momentumait. A másodosztály mérkőzései közül a legnagyobb meglepetés, hogy a Volán saját pályáján pontot vesztett. Tovább élesedett a Volán, a SZEOL, a Siófok és a Salgótarján harca.
idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_25_fordulo_nb_ii_tabella.jpg

Hétvégén jön a 26. forduló, az alábbi párosításokkal:

Bp. Honvéd - DVTK
Ú. Dózsa - Videoton
MTK-VM - Békéscsaba
DMVSC-Vasas
Pécsi MSC - Csepel
Haladás - Nyíregyháza
ZTE-Tatabánya
Rába ETO-Ferencváros

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr10014682870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Z-o-g 2019.05.21. 11:49:20

Fradi meccs: 5-2. Elég pimaszok az osztályzatok... Szigorú ítész volt a tudósító :)

maribor_ 2019.05.21. 11:54:08

@Z-o-g: Remek észrevétel :) Én arra szoktam felfigyelni, mikor egy kapus kap 4-5 gólt, meg egy 7-es osztályzatot. Amik egyébként teljesen reálisak, az akkori emlékeim szerint.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.05.22. 10:06:58

@Z-o-g: Volt korábban olyan időszak, amikor a tudósítókat "fentről" kötelezték, hogy válogatott játékosoknak ne adjanak hatosnál gyengébb osztályzatot. Úgy látszik, ekkorra már lazult a rendszer. :)
Amúgy emlékszem arra a magyar-görög 2-3 meccsre, ahol még Jancsika is bekerült a csapatba, miután előzőleg gólt rúgott a Dózsának. :)

maribor_ 2019.05.22. 10:08:47

@Frady Endre: Írtunk már mindkettőről.

Fandor 2019.05.22. 11:27:38

"A különgépből kilépő Robert Mugabét elsőként Lázár György üdvözölte, majd úttörők virágcsokrokkal köszöntötték a vendégeket"
Szinte látom magam előtt Harsányi Gábort az Illetlenek című filmben, amint szénporos arccal, "Utasellátó" feliratú törölközőkbe bugyolálva őt is a baráti afrikai delegáció tagjának nézik.... (45:00-nál)

videa.hu/videok/film-animacio/illetlenek-1977-magyar-vigjatek-gabor-harsanyi-oiSVuyuhFXiswXvQ

maribor_ 2019.05.22. 11:37:19

@Fandor: Nekem az ilyenekről, főleg a távozásokról, Bárdy György egy Rádiókabaré jelenete jut eszembe, aminek a vége a "jó utat, Elnök úr" és az ünnepélyes fogadtatást, a körbehurcolást, meg a búcsúztatást parodizálja ki benne. De ez sem rossz, nyertél egy hangszórót :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.05.22. 12:41:55

@maribor_: Nyilván, csak én már hetek óta nem láttam az Időkapszulát. Vagy elbújt, vagy én voltam túl elfoglalt. :)

maribor_ 2019.05.22. 12:46:58

@Frady Endre: Hozd ki az ellenőrződ, fiacskám, a szüleidet meg várom a fogadóórán.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.05.22. 12:49:28

@maribor_: Inkább meg kéne jelenni az Index főoldalán, oszt' nem lenne igazolatlan kihagyásom! :)

maribor_ 2019.05.22. 12:55:11

@Frady Endre: FB-n be kell kedvencelni a Blogunk oldalát.
www.facebook.com/Valogatottblog/
Vagy egy héten egyszer be kell ide nézni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.05.22. 13:46:38

@maribor_: Az a baj a facebook-kal, hogy a munkahelyen nem jön be, otthon meg már nincs kedvem bekapcsolni a gépet. Ily módon előfordul, hogy néha napokig-hetekig nem járok a facebook-on... :)

maribor_ 2019.05.22. 13:54:39

@Frady Endre: Okostelefon? Naponta egyszer kell a FB-ra ránézni. Indíts bekedvencelni! ;)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.05.22. 14:17:52

@maribor_: Elvi okokból csak butatelóm van. Én az információs sztráda leállósávjában ballagok. Visszafelé... :)
Nekem még akkor is betárcsázós volt a netem, amikor már ment a "Mit eszik?" reklám. :)

maribor_ 2019.05.22. 14:20:36

@Frady Endre: Jé, a T. Olvasó akkor tulajdonképpen nem Kapszi olvasó, hanem Kapszi lakó. Szerkesztőségen belül szatyorlakónak hívjuk az ilyen jelenséget (köztünk is akad pár).
süti beállítások módosítása