Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 3. forduló

2019.10.14. 06:55 maribor_

1983. augusztus 27-28., a nyár utolsó hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_headlines.jpgVége a nyaralási szezonnak, zsúfolt az M 7-es autópálya bevezető szakasza

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

augusztus 25.

Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, a KB székházában találkozott Gavino Angiusszal, az Olasz Kommunista Párt Vezetőségének tagjával, aki az MSZMP Központi Bizottságának meghívására, pihenés céljából tartózkodik hazánkban. A szívélyes, elvtársi légkörű megbeszélésen tájékoztatták egymást pártjaik tevékenységéről és feladatairól. Véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet, valamint a kommunista és munkásmozgalom időszerű kérdéseiről. Megerősítették pártjaik készségét a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére.

Ugyancsak ma az MSZMP KB székházában találkozott Szűrös Mátyás Andreu Clarettel, a Spanyol Kommunista Párt Végrehajtó Bizottságának és titkárságának tagjával, aki szintén az MSZMP KB vendégeként pihen hazánkban. A szívélyes, elvtársi légkörű találkozón kölcsönösen tájékoztatták egymást pártjaik helyzetéről, tevékenységéről és időszerű feladatairól. Áttekintették a két párt közötti kapcsolatokat, valamint a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom néhány fontosabb kérdését. A megbeszélésen részt vett Kovács László, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője.

Moszkvában Patolicsev szovjet külkereskedelmi miniszter és John Block amerikai mezőgazdasági miniszter aláírta a két ország új, öt évre szóló gabonaegyezményét. A szerződés értelmében a Szovjetunió évi kilencmillió tonna gabona vásárlását vállalta, s amennyiben erre igénye van, évente további hárommillió tonnát vehet az amerikai kormány előzetes engedélye nélkül. A két miniszter megvizsgálta a szovjet-amerikai kereskedelem jelenlegi helyzetét és fejlesztésének lehetőségeit. A John Block vezette amerikai kormányküldöttséget fogadta Gejdar Alijev, a szovjet kormány első elnökhelyettese. A tárgyszerű, nyílt légkörben lezajlott találkozón megvitatták a szovjet-amerikai kapcsolatok kérdéseit, főképpen a kereskedelemben és gazdasági együttműködésben. A kiadott közlemény szerint a két fél annak a reményének adott hangot, hogy a most aláírt egyezmény elősegíti a kölcsönösen előnyös szovjet-amerikai kereskedelmi-gazdasági együttműködés helyreállítását és fejlesztését.

Robert McFarlane, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja Izraelből visszatért Bejrútba. Elie Szalem libanoni külügyminiszterrel és Vadih Haddaddal, a libanoni államfő nemzetbiztonsági tanácsadójával arról tárgyalt, hogy miként lehetne megszilárdítani a libanoni kormány helyzetét. Az izraeli hadvezetés az elmúlt 24 órában több mint száz harckocsit, páncélozott járművet és önjáró fegyvert irányított a Bejrúttól keletre és délkeletre levő hegyvidékre. Több, harckész állapotba helyezett izraeli páncélos egység a Bejrút-Damaszkusz országút mentén, Alej térségében foglalt el állásokat. A Bekaa-völgyben az izraeliek szintén erősítették katonai jelenlétüket. Az izraeli csapatoknak a hét végére jelzett átcsoportosítása előtt nincs jel arra, hogy a Libanonban szemben álló erők között egyetértés születnék a Suf-hegység ellenőrzésének kérdésében. A Suf körzete fölötti fennhatóságot egyaránt maguknak követelő drúzok és keresztény milicisták közötti összecsapások nap mint nap változatlan hevességgel zajlanak.

Egymillió ember kísérte Manilában Benigno Aquino ellenzéki vezető koporsóját egy katolikus templomig, s itt a vasárnap meggyilkolt ellenzéki vezetőt fölravatalozták. A felvonulók rendszerellenes jelszavakat kiáltoztak. A kivezényelt rendőri erők nem tettek kísérletet a megmozdulás akadályozására. Rendbontás nem történt. A UPI hírügynökség szerint Manila történetében ez volt a Legnagyobb tüntetés. Aquinót, aki a választási hadjárat megszervezésére a kormány jóváhagyása nélkül érkezett vissza hazájába, a repülőtéren lőtték agyon. A hatóságok letartóztattak egy gyanúsítottat, de az ellenzék azt állítja, hogy a merényletet a kormány emberei hajtották végre. Valamennyi politikai fogoly szabadon bocsátását sürgette rövid sajtóértekezletén Corazon Aquino a múlt hét végén Manilában meggyilkolt ellenzéki politikus özvegye. Gyászolók tömege előtt elmondott nyilatkozatában cáfolta egy manilai lap azon értesülését, hogy részvéttáviratot kapott volna Ferdinand Marcos elnöktől. Több amerikai demokrata párti képviselő arra szólította fel Reagan elnököt, hogy halassza el novemberre tervezett Fülöp-szigeteki útját, és függessze fel a szigetország kormányának nyújtott segélyeket addig, amíg le nem zárul az Aquino-gyilkosság körülményeivel foglalkozó vizsgálat.

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_benigno_aquino_temetese.jpgHatalmas tömegek kísérik utolsó útjára a meggyilkolt politikust

A dél-afrikai légierő a múlt hetekben egészen a Benguela vasútvonaltól északra eső területekig, gyakorlatilag Angola középső részéig kiterjesztette felderítő tevékenységét - jelentette ki Roberto Monteira Ngongo vezérezredes, az angolai fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese Luandában tartott sajtóértekezletén. Közölte, hogy a behatolók repülőgépei látják el utánpótlással az UNITA nevű ellenforradalmi szervezet csoportjait is. Az angolai főtiszt szerint országa májustól „csendes invázió” áldozata. Emlékeztetett arra, hogy nemrég dél-afrikai repülőgépek lerombolták Cangamiba városát. Az utóbbi időben a pretoriai egységek és a zsoldoscsapatok már nehéztüzérségi fegyvereket is becsempésznek Angolába. Namibe, Cunene és Cuando-Cubango tartományok déli térségeit a Dél-afrikai Köztársaság csapatai ellenőrzik. Az Afrikai Egységszervezet Addisz Abebában elítélte a Dél-afrikai Köztársaság Angola-ellenes agresszióját. A szervezet titkársága által közzétett nyilatkozat követeli a pretoriai rendszer teljes elszigetelését, és támogatja azt az angolai indítványt, hogy hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését a Cangamba város ellen végrehajtott dél- afrikai támadás ügyében.

A chilei katonai kormányzat bejelentette: engedélyezi a polgári ellenzéki erőket tömörítő Tervezet a Nemzeti Fejlődésért (PRODEN) nevű szervezetnek, hogy szeptember 4-én békés jellegű tüntetést szervezzen. A hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a katonai diktatúra tízéves fennállása óta most először hagy jóvá ilyen jellegű megmozdulást. Erre nyilvánvalóan az ellenzék kényszerítette rá, egyebek közt az idén négyszer megrendezett „országos tiltakozási napokkal”. Ezek az akciók súlyos összecsapásokhoz vezettek a tüntetők és a rendfenntartó erők között. A megmozdulásokban 32 ember életét vesztette. A következő tiltakozási napot a PRODEN szeptember 11-re, a katonai hatalomátvétel tizedik évfordulójára hirdette meg. A kormány - nyilvánvalóan azért, hogy elejét vegye az akciók további radikalizálódásának - most engedélyezte ennek a laza politikai csoportosulásnak, hogy a meghirdetett időpont előtt, azaz 4-én tüntetést szervezzen a santiagói O’Higgins parkban. A PRODEN egyébként a jobboldal egy részét, a kereszténydemokratákat, a szociáldemokratákat és a baloldal egy részét tömöríti.

augusztus 26.

Az Elnöki Tanács ülést tartott. Megtárgyalta a Minisztertanács előterjesztését az Állami Balett Intézet átszervezéséről. A táncképzés követelményei, a magas művészi színvonalhoz szükséges elméleti szakismeretek oktatása indokolttá tették, hogy az intézet beépüljön a magyar felsőoktatási intézmények rendszerébe. Az Elnöki Tanács ezzel összefüggésben módosította az oktatási rendszerről szóló, 1961. évi III. törvény és az 1973. évi 24. számú törvényerejű rendelet egyes rendelkezéseit. Az új szabályozás 1983. szeptember 1-én lép hatályba. A továbbiakban az Elnöki Tanács kinevezésről döntött, bírákat mentett fel és választott.

Méhes Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, ipari miniszter, a főváros XVII. kerületébe látogatott. A vendéget a kerületi pártbizottság székházában Gregor Gábor, a pártbizottság első titkára és Krébesz Károly, a városrész tanácselnöke fogadta, és tájékoztatta a több mint 70 ezer lakosú kerület életéről, fejlődéséről. Ezután Méhes Lajos az ötezer főt foglalkoztató Hungarocamion Nemzetközi Autóközlekedési Vállalatnál tett látogatást. Itt Jandó István, a vállalati pártbizottság titkára és Mezei Gábor vezérigazgató ismertette a vállalat tevékenységét, iparvállalati kapcsolatait, a pártbizottság gazdaságszervező munkáját. A látogatók megtekintették a Hungarocamion Cinkotai úti, korszerű műszaki telepét. A Politikai Bizottság tagjának programja az Egyesült Vegyiművekben folytatódott, ahol Vajda János pártvezetőségi titkár és Vad János igazgató beszámolt a vállalat munkájáról, távlati terveiről, a pártszervezet tevékenységéről, majd üzemlátogatásra került sor. Méhes Lajos ezután megtekintett néhány kerületi gyermekintézményt, majd a városrész vezetőivel a kerületi pártbizottság székházában kötetlen beszélgetést folytatott.

Újabb fontos, a leszerelési tárgyalások sikerét szolgáló javaslatot tett Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke. - Amennyiben sikerül Genfben kölcsönösen elfogadható megállapodásra jutni az Egyesült Államokkal a közepes hatótávolságú rakéták kérdésében - beleértve, hogy az Egyesült Államok lemond az új rakéták telepítéséről Nyugat-Európában -, a Szovjetunió nem csupán az angol és francia rakéták számának megfelelő mértékre csökkenti területének európai részén állomásozó közepes hatótávolságú rakétáit, hanem kész a leszerelt rakéták megsemmisítésére is. Ebben az esetben a Szovjetunió meglehetősen nagyszámú rakétát megsemmisítene azok közül a legkorszerűbb fegyverei közül is, amelyeket Nyugaton SS-20 jelzéssel ismernek.

A libanoni Suf-hegység egyik ellenőrzési pontjánál izraeli katonák megöltek öt arabot és megsebesítettek három másik - ugyancsak arab - személyt. Egy izraeli katonai szóvivő később azt állította, hogy a gépkocsin érkező arabok meg akarták támadni az izraeli őrséget. A valószínűleg palesztin nemzetiségű áldozatok közül öt az anszari izraeli fogolytáborból szökött meg. Amin Dzsemajel libanoni elnök rádió- és televízióbeszédében egységre és az ország újjáépítésére szólította fel honfitársait. Az elnök felszólított minden politikai erőt: járuljon hozzá ahhoz, hogy a hadsereg a Suf-hegységben békésen elfoglalhassa azokat az állásokat, amelyeket az izraeliek hamarosan kiürítenek.

Két francia katona életét vesztette Bejrútban, amikor felrobbant egy lőszerrel megrakott teherautó. A robbanás a több nemzetiségű haderők keretében Libanonban állomásozó francia egységek egyik parancsnoki épületének közelében történt. A francia szóvivő szerint a baleset akkor következett be, amikor egy szállító járműről éppen lőszert rakodtak, és az egyik katona hibás mozdulatot tett. Több francia katona megsebesült. Ugyancsak Bejrútban pokolgép robbant abban az épületben, amelyben az Air France légitársaság irodái is találhatók. A Libanon Hangja nevű rádió szerint itt hárman megsebesültek.

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_bejruti_merenylet.jpgEgy francia katonai jármű az egyik robbantás után

A Srí Lanka-i parlament megszavazta a szükségállapot újabb egy hónapra történő meghosszabbítását. A törvényhozás 140 szavazattal egy ellenében döntött azt követően, hogy Ranaszinghe Premadasza miniszterelnök szükségesnek mondta a rendkívüli törvénykezés meghosszabbítását „a rend fenntartása érdekében”. Srí Lankán a szingaléz többség és a tamil kisebbség közötti, a múlt hónapban lezajlott súlyos összetűzésekben eddig csaknem négyszázan vesztették életüket. A miniszterelnök beszámolója szerint az önálló tamil állam létrehozását követelő szeparatisták továbbra is aktív tevékenységet fejtenek ki Jaffna tartományban, az ország északi részén. Kormányellenes erők igyekszenek kihasználni a népcsoportok és vallási csoportok között felszított ellentéteket - jelentette ki.

augusztus 27.

Szekcióülésekkel kezdődött Debrecenben a munkásfiatalok első országos találkozója. A népgazdaság különböző területein dolgozó fiatalok kérdéseire az illetékes minisztériumi tárcák vezetői válaszoltak: Ábrahám Kálmán építésügyi és városfejlesztési miniszter, Pullai Árpád közlekedési miniszter, Juhász Adám ipari államtitkár, dr. Kovács Imre mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterhelyettes, dr. Selmeci Lajosné belkereskedelmi miniszterhelyettes, valamint Bakos László, a KIOSZ főosztályvezetője. Az ágazati tanácskozásokkal egy időben ifjúsági vezetők, aktivisták részvételével ifjúságpolitikai fórumokat is tartottak. Fejti György, a KISZ Központi Bizottságának első titkára a KISZ időszerű feladatairól, dr. Nagy Sándor, az Állami Ifjúsági Bizottság titkára állami ifjúságpolitikánk továbbfejlesztéséről, Nyitrai István, a KISZ Központi Bizottságának titkára a szervezeti élet kérdéseiről tájékoztatta a részvevőket, és válaszolt a feltett kérdésekre. A déli órákban Juhász András, a KISZ KB titkára az Arany Bika Szálló Bartók-termében megnyitotta az Ötlet ’83 elnevezésű kiállítást. Délután a DMVSC pályáin játékos mérkőzéseken, versenyeken mérhették össze erejüket az alkalmilag verbuválódott csapatok. Este a városi Sportcsarnokban kétezer ifjúmunkás küldött és sok Hajdú-Bihar megyei fiatal a szolidaritási békenagygyűlésen vett részt.

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_munkasfiatal_talakozo_debrecen.jpgHajdú-Bihar megye székhelye adott otthont a rendezvénynek

Damaszkuszi közlés szerint a libanoni Bekaa-völgyben kétórás tűzpárbajt vívtak az egymással szemben elhelyezkedő izraeli és szíriai csapatok. A szíriai katonai főparancsnokság bejelentése szerint izraeli harckocsik nyitottak először tüzet. A válaszcsapásban egy izraeli állást telitalálat ért. Szíriai részről két katona sebesült meg. Az összecsapásról izraeli forrásokból nem számoltak be. Viszont az izraeli főparancsnokság közlése szerint Libanonban állomásozó katonái rajtaütöttek két palesztin gerillán a Bekaa-völgyben. Az egyik palesztin fegyverest megölték, a másik megsebesült ugyan, de sikerült elmenekülnie. A parancsnokság azt állította, hogy a palesztin gerillák a szíriai vonalak mögül érkeztek. A hírt más forrásokból nem erősítették meg.

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_izraeli_pancelosok.jpgIzraeli páncélosok a megszállt Libanonban

Jaime Sin bíboros, a Fülöp-szigetek katolikus egyházfője elutasította Ferdinand Marcos államfő kérését, hogy tagként csatlakozzon a Benigno Aquino ellenzéki vezető meggyilkolásának körülményeit kivizsgáló bizottsághoz. A visszautasítást azután jelentette be az elnöki palota, az hogy előzőleg éppen az ellenkezőjét híresztelték el. A hivatalos közlés szerint a bíboros elutasító válaszában arra hivatkozott, hogy októberben egyházi ügyek miatt a Vatikánba kell utaznia. A Fülöp-szigetek betiltott kommunista pártjának központi bizottsága nyilatkozatban fejtette ki véleményét, miszerint Marcos elnök rendszere felelősséggel tartozik az ellenzéki politikus megöléséért. A párt szerint Aquinót a kormány emberei gyilkolták meg, mert később, amikor hozzákezdett volna már az ellenzék kampányának a megszervezéséhez, nehezebb lett volna eltenni őt láb alól. A nyilatkozat „közvetett felelősséggel” vádolja a Reagan-kormányzatot is, azért a politikai, katonai és gazdasági támogatásért, amelyet a manilai rezsimnek nyújt.

Aquino holttestét Tarlacba, szülővárosába szállították. A mintegy 100 kilométeres úton egymillió ember állt sorfalat, hogy végső búcsút vegyen a meggyilkolt politikustól. A város katolikus katedrálisában misét celebrálnak az elhunyt emlékére, és vasárnapig róhatják le kegyeletüket a gyászolók. Aquino temetése kedden lesz Manila egyik külvárosában.

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_aquino_gyaszmenet.jpgEmberek ezrei veszik körül a meggyilkolt Aquino koporsóját

A déli órákban megkezdődött Washingtonban az 1983-as „nagy menet”. A tüntető demonstrációt 700 polgárjogi és békeszervezet, szakszervezet és más demokratikus organizáció szervezte, a Martin Luther King vezette húsz évvel ezelőtti washingtoni menet évfordulóján. Az 1983-as menet három fő jelszava ez volt: jog a munkához, jog a békéhez - és szabadságjog minden amerikainak, tekintet nélkül bőre színére.

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_washingtoni_menet_1.jpgHatalmas a tömeg a Lincoln-emlékmű előtt

E jelszavak alatt a belvárosi utcákat ellepve százezrek - fehérek és feketék, fiatalok és öregek - vonultak a Fehér Ház közelében fekvő gyülekezőhelyre, hogy meghallgassák nagygyűlésük szónokait: a legnagyobb polgárjogi szervezetek vezetőit - köztük Coretta Kinget, Martin Luther King özvegyét - és a legjelentősebb amerikai békeszervezetek képviselőit, köztük az atomfegyverek befagyasztását követelő népszavazások kezdeményezőit. Szabadságvonatnak nevezett fellobogózott különvonatok és különautóbuszok ezrei hozták kora hajnaltól a fővárosba részvevőket az ország minden tájáról és a washingtoni rendőrség nem végleges becslése szerint a több százezres menet minden idők egyik legnagyobb politikai demonstrációja az amerikai fővárosnak.

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_washingtoni_menet_2.jpgMartin Luther King özvegyének vezetésével megindul a menet

A chilei demokratikus erők követelésére Pinochet tábornok kormánya úgy döntött, hogy hétfőtől feloldja a tíz éve érvényben levő rendkívüli állapotot. Santiagói diplomaták szerint az intézkedés csak kis változást jelent majd a gyakorlatban, politikai hord- ereje viszont annál nagyobb. A chilei kormányzat hivatalos közlése szerint a rendkívüli állapot feloldásával egyidejűleg érvényben marad az 1980. évi alkotmány 24. cikkelye, amelynek értelmében az államfő bármikor korlátozhatja a gyülekezési és a szólásszabadságot, őrizetbe vetethet és házi őrizetre kényszeríthet személyeket, chilei állampolgárokat internálhat, illetve száműzhet az országból. A rendkívüli állapot megszüntetése egyike volt annak a nyolc követelésnek, amelyet az öt betiltott politikai pártot tömörítő Demokratikus Szövetség támasztott a Pinochet-rezsimmel szemben. A szövetség képviselői legutóbb csütörtökön találkoztak a Pinochet-kormány belügyminiszterével, és sürgették követeléseik teljesítését. A legutóbbi chilei tömegtüntetésekkel és a rezsim brutális fellépésével kapcsolatban péntek este állást foglalt az Európai Gazdasági Közösség tíz tagállama. Athénban nyilvánosságra hozott közleményükben mélységes döbbenetüket fejezik ki az augusztus 11-12-i megmozdulások elfojtása miatt, s követelik az emberi jogok tiszteletben tartását és a demokrácia helyreállítását Chilében.

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_pinochet.jpgPinochet közben parádézik

augusztus 28.

Befejeződött a nyári táborozás Zánkán, a balatoni úttörővárosban. Június 18-tól kezdődően tizenötezer gyerek pihent a 220 hektáros táborban. A programban fokozott hangsúlyt kapott az önállóságra nevelés, és olyan módszerekkel, játékokkal, foglalkozásokkal ismertették meg a gyerekeket, amelyeket később átadhatnak kisebb társaiknak. E törekvés jegyében vették birtokukba az úttörőváros új műtermét, ahol sok érdekes mesterséggel ismerkedhettek meg. Megtanulhatták azt is a táborozók, hogy a kis kertekben miként építhetnek agyagégető kemencét.

Az országos tanévnyitó ünnepséget Szekszárdon a Béri Balogh Ádám utcában épített 28 tantermes új általános iskola udvarán tartották meg. A csaknem ötezer ember részvételével megtartott eseményen Köpeczi Béla művelődési miniszter mondott megnyitót. Egyebek között hangsúlyozta: Az oktatásügyet nagy próbatétel elé állítja a demográfiai hullám. Társadalmunk az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett, hogy az általános iskolákban tantermek épüljenek. A múlt esztendőben is csaknem 1250 új ás 400 eddig más célokra felhasznált termet vettünk igénybe. A következő évben folytatni szükséges az általános iskolák fejlesztését, s el kell kezdenünk a felkészülést a demográfiai hullám fogadására a középfokú oktatásban is. Az elmúlt évek egyik felemelő tanúságtétele volt, hogy a különböző közösségek hozzájárultak bölcsődék, óvodák, iskolák építéséhez, karbantartásához, felszereléséhez.

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_tanevnyito_kopeczi_bela.jpgKöpeczi Béla ünnepi beszédét mondja

Két súlyos vasúti baleset történt. Hatvanban egy vasúti átjáróban Tóvaj Lászlóné 35 éves selypi asszisztens személygépkocsijával nekiütközött a Tokaj expressznek. Tóvajné és utasai közül Mester László 24 éves lőrinci autószerelő, valamint Vidéki Illés 52 éves selypi molnár a helyszínen meghalt, egy utas pedig súlyos sérüléseket szenvedett. A vizsgálat eddigi adatai szerint a személygépkocsi vezetője a fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtott be az átjáróba. A pécsi vasútállomáson Szántó György 28 éves kazári mozdonyvezető tolatás közben az általa vezetett mozdonnyal három személykocsit nekilökött a Budapestre induló, de még álló gyorsvonatnak. A gyorsvonat utasai közül ketten súlyos, 15-en pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. A vizsgálat eddigi adatai szerint Szántó György figyelmen kívül hagyta a tolatásvezető jelzéseit.

Szakszervezeti világkonferencia nyílt meg Moszkvában. A tanácskozáson ötvenhat ország bányászati, olaj- és energetikai ipari szakmai szervezetének és tíz nemzetközi szakszervezetnek a képviselői vesznek részt. Egyebek között azt vitatják meg, hogy a fegyverkezési hajsza milyen negatív hatást gyakorol az energetika fejlődésére, illetve az ebben az iparágban dolgozók szociális-gazdasági helyzetére.

Moszkvában hivatalosan bejelentették, hogy Andrej Gromiko, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának első elnökhelyettese, szovjet külügyminiszter a francia kormány meghívására szeptember első felében munkalátogatásra Párizsba utazik. Párizsban nagy érdeklődést keltett a bejelentés. Az 1970-ben létrejött megállapodás szerint a két ország külügyminiszterei évente kétszer konzultációt folytatnak egymással. Claude Cheysson francia külügyminiszter februárban tett látogatást a Szovjetunióban. Párizsi illetékes források szerint francia részről kezdeményezték, hogy Gromiko még a madridi találkozó befejezése előtt tegyen látogatást Párizsban.

Az Egyesült Államok a nevadai sivatagban, a Szovjetunió a kazahsztáni Szemipalatyinkszban hajt végre kísérleti atomrobbantást.

A nevadai sivatag is, de az USA atomtelepe is itt élt a mindennapjainkban. Ha ők robbantottak, minő szörnyűség volt, ha a Szovjetunió robbantott (nem, még nem atomerőművet, ahhoz két és fél évet még várni kell...), az vagy titokban maradt, vagy a Népszabadság címoldalára került, hirdetve a Nagy Testvér technikai fölényét a kapitalista világgal szemben. A szerzőnek mindeközben kisebb gondja is nagyobb ennél, mert ez az utolsó szabad hétvégéje a nyolcadik osztály befejezése után, következő héten évnyitó és megkezdődnek gimnáziumi tanulmányai...

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_humor.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_reklam_2.jpg

Kékfény:
Halálos áramütés érte a Heves megyei Csányban Guba Alajos 58 éves magánfuvarost, aki kertjében locsolt, s közben megfogta az öntözőberendezés zárlatos villanymotorját. Az ügyben a rendőrség a vizsgálatot megkezdte.

A Békéscsabai Városi Bíróság ítéletet hozott Balogh András, 34 éves újkígyósi lakos bűnügyében, aki ellen a vád többek között magánlaksértés, fogolyszökés, közokirat-hamisítás és 53 rendbeli lopás volt. Balogh, aki letartóztatása után betegsége miatt a békéscsabai kórház sebészeti osztályára került, a vakbélműtét után megszökött a kórteremből. A Békés megyei rendőr-főkapitányság a szökésben levő bűnöző kézre kerítésére országos körözést rendelt el, s kérte a televízió Kék fény adásának segítségét is. Ennek nyomán, lakossági bejelentések alapján, ez év március közepén ismét elfogták. A bíróság most halmazati büntetésül 3 év és 8 hónapi, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, és elrendelte a korábbi, felfüggesztett 8 hónap szabadságvesztés végrehajtását is.

Közlemények:
Értesítjük az érintett hozzátartozókat, hogy a Baja Szentistváni köztemetőben 1958 előtt váltott sírhelyek használati (megváltási) ideje 1983. decemberében lejár. A lejárt sírhelyek újabb 25 évre, a lejárt kriptahelyek 100 évre megválthatok a Bajai V. G. V. Temetkezési Részlegénél (Szabadság u. 8.). Az újraváltás végső határideje: 1984. január hő 15. Akik a fenti határidőig nem jelentik be igényüket úgy tekintendők, mint akik lemondtak a sírhelyről, kriptahelyről, ezzel kapcsolatos minden jogigényükről, tudomásul vették, hogy hozzátartozóikat közös sírba exhumáljuk. Bajai V. G. V. Temetkezési Részlege.

A közlekedési múzeum értesíti látogatóit, hogy augusztus 26-án, pénteken - áramszünet miatt - a múzeum zárva tart. A Közlekedési Múzeum szombaton és vasárnap a szokásos nyitvatartási időben várja az érdeklődőket.

Örökségi ügyben keressük a Sao Paulóban elhunyt Irma Czenky (szül.: Budapest, apja neve: Badaby István, anyja neve: Meinet Irma, családi állapota: elvált, foglalkozása fényképész) hozzátartozóit. Kérjük, hogy az érdekeltek, illetve mindazok, akik az ügyben felvilágosítással szolgálhatnak, sürgősen jelentkezzenek az Általános Értékforgami Bank Rt-nél (Budapest V., Dorottya u. 5. félemelet 216-os szoba. Telefon: 135-632).

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_allasajanlat.jpg

Képek a Lenin körúti sortatarozásról:
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_lenin_korut.jpg

Paradicsomfeldolgozás a Hatvani Konzervgyárban:
Huszonnyolc mezőgazdasági nagyüzem szállítja feldolgozásra a paradicsomot a Hatvani Konzervgyárba. Tíz kihelyezett léállomásról nyolcszáz vagon nyersanyag érkezik tartálykocsikban a korszerű üzembe. A késztermék jelentős részét viszik külföldi piacokra, főként közel-keleti országokba és Nyugat-Európába.

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_hatvani_konzervgyar.jpgA munkát válogatással kezdik

Felépült a víztorony a Lakatos utcában:
Négyévi munka után, 126 millió forintos költséggel elkészült a főváros legújabb vízügyi létesítménye, a XVIII. kerületi Lakatos utcai háromezer köbméteres víztorony. 1979 augusztusában kezdődött meg az építkezés. A víztorony 60 méter magas, átmérője kilenc méter - személy- és teherlift is található benne -, s a kehely, amely a torony törzsét körülveszi, negyven méter átmérőjű. A teljesen monolit betonozású, 3400 tonna súlyú tárolórészt tavaly novemberben kezdték centiméterenként a magasba, végleges helyére emelni. Június 30-án fejeződött be az új víztorony műszaki átadása, kiváló minősítéssel. A létesítmény munkába állásával várhatóan egyenletesebbé válik 3200 lakás - az állami, a kispesti, a Zágrábi úti és a József Attila lakótelep - vízellátása, s mód nyílik tartalék ivóvíz tárolására is.

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_lakatos_uti_viztorony.jpgAz új víztorony

Ganz-műszerek exportja a világ ötven országába:
A Ganz Műszer Művek csaknem két évtizede jött létre, több vállalat összevonásából. Részlegei dolgoznak Baranya és Szabolcs-Szatmár megyében is. A vidéki ipartelepítéshez sok segítséget adott a budapesti gyár. Egyebek között ennek eredményeként a megyei üzemekben is jól felkészült szakmunkások, technikusok és mérnökök dolgoznak. A termelési profilba tartozó villamos és elektronikus elven működő műszereik zömét gyártmányfejlesztési osztályukon dolgozzák ki, de vásárolnak licencet, és a kooperációs együttműködést is felhasználják munkájuk korszerűsítéséhez, önálló export-import joggal is rendelkeznek. Termékeiket a világ ötven országába exportálják. Megrendelőik kedvező referenciája alapján lehetőség nyílik piaci kapcsolatok további bővítésére.

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_ganz_muszer.jpgSzerelik a közúti járművek műszereit

Téglagyár:
A közelmúltban elkészült a Budai Téglaipari Vállalat új téglagyára Solymáron. Kivitelező a 31. sz. Állami Építőipari Vállalat és mintegy húsz alvállalkozója volt, a korszerű technológiai berendezést csehszlovák partnereik szállították. Az építők és a gépszerelők összehangolt munkája eredményeként határidő előtt megkezdődhetett a termelés. A beruházásnál mintegy tízmillió forintos megtakarítást is elértek. Az új gyárban korszerű falazóanyagot, a magas hő-, és hangszigetelési követelményeknek megfelelő uniform és thermoton kézi falazó elemet készítenek. A gyár végleges kapacitása 40 millió kisméretű téglának megfelelő falazóanyag évente, a második félévben várhatóan már 12 milliót gyártanak.
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_teglagyar.jpg

Kábelgyártó gépek a Szovjetunióba:
Több mint kétszáz különböző típusú, világszínvonalú kábelgyártó gépet szállít az idén a Diósgyőri Gépgyár a Szovjetunióba. A képen egy magyar-szovjet, közös fejlesztésű húzó-lágyító gépsor szerelését végzik; még ebben a hónapban útra kel a berendezés.
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_kabelgyarto_gep.jpg

Kis-Balaton:
Jó ütemben halad az ország legnagyobb környezetvédelmi beruházása a Kis-balatoni védőrendszer építése. Az első ütemben épülő 21 négyzetkilométeres tározót már a jövő év végére elárasztják. A második ütemben épülő, 60 négyzetkilométeres tározórendszerrel együtt majdan 100 millió köbméter vizet tárolhatnak, pihentetnek, illetve tisztítanak meg itt. A védőrendszer építése 1987-ben fejeződik be.
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_kis_balaton.jpg

Családi házak vállalati segítséggel:
A Budaflax Lenfonó- és Szövőipari Vállalat dolgozói részére családiház építési akciót szervezett. Az 1981-ben indult kezdeményezés első 24 házát a napokban adták át. A Budakalászi Szövőgyár szomszédságában épült 120 négyzetméteres házakat vállalati segítséggel, nagyrészt társadalmi munkában építették a dolgozók.

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_budaflax_csaladi_hazak.jpgA kívülről tetszetős lakások belülről kényelmesek, korszerűek

A Magyar Televízió műsorán: A nap gyermekei. Gorkij 1905-ben írott drámájának tv-változata

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_sinko_laszlo_moor_marianna_tordai_teri_tahi_toth_laszlo.jpgA tévéjáték főszereplői: Sinkó László, Moór Marianna, Tordai Teri és Tahi Tóth László

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_mozi.jpg

A Népstadionban szeptember 7-én két magyar labdarúgó-válogatott is szerepel. Az olimpiai együttes a Szovjetunió csapata ellen játszik, az A válogatott a Mundial-ezüstérmes, Európa-bajnoki címvédő NSZK gárdáját fogadja. - Tatán végzünk közös edzéseket, kedden Ausztriába utazunk - mondotta Mezey György kapitány. - Az olimpiai együttes kedd este Kremsben játszik, majd szerdán Bécsben 17 órától ismét színre lép az Austria vegyes csapata ellen, 19 órától pedig az A válogatott találkozik az Austria első csapatával. Szövetségi kapitányunk  a 3. forduló előtt nevezte meg játékosait, 31 játékost visz Ausztriába, ott csatlakozik hozzájuk Nyilasi és Szokolai. A-keret: Zsiborás, Kiss I., Szántó, Lakatos, Kardos, Garaba, Péter, Preszeller, Róth, Csongrádi, Burcsa, Pölöskei, Kisznyér, Dobány, Kiss S., Dajka. Olimpiai keret: Kovács A., Disztl P., Farkas, Kőhalmi, Gálhidi, Turner, Nagy A., Csuhay, Kelemen, Mészöly, Tulipán, Dékány, Borsó, Pogány, Hajszán.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 3. fordulóját! Az újabb hazai divat szerint ismét „nyomozniuk.” kell a szurkolóknak: ki, mikor és hol játszik az első osztályú csapatok közül. Az ezúttal is több lépcsős fordulóban szombat délután és este, majd vasárnap délelőtt és este rendezik a találkozókat, azaz minden napszakra jut mérkőzés. A harmadik fordulóban az eddig pontveszteség nélkül álló Csepel és Honvéd számára feltehetően feladják a leckét, mert Szegeden, illetve Szombathelyen aligha lesz könnyű dolog prolongálni a százszázalékos teljesítményt.

Vasas - Pécsi MSC
A Pécs abban a kellemetlen helyzetben van, hogy hívei már az első két fordulót követően is szomorkodva gondolnák a jövőre. A Vasas tehetséges fiatalokat (is) igazolt, ráadásul otthon játszik, tehát a tipp: 1-es.
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_vasas_pecsi_msc.jpg

Rába ETO - Videoton
Rába a múlt szezonban 5:2-re és 5:1-re verte a Videotont, most nem valószínű, hogy hasonló zavar lesz a fehérváriak készülékében. A két pont várományosa azonban így is a győri együttes. A bajnokcsapat több játékosa járt pénteken Povázsán doktor rendelőjében, mint edzésen a Rába-stadionban. A nyíregyházi mérkőzésen megsérült Hajszán vállalja a játékot, viszont az ugyanazon a találkozón vállsérülést szenvedett Szabó szereplése kérdéses.
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_raba_eto_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_raba_eto_videoton_kovacs_ferenc_verebes_jozsef.jpgMérkőzés előtt még mindkét edző mosolyoghat - Kovács Ferenc, Verebes József

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_raba_eto_videoton_szijarto_csongradi.jpgEgy Videoton-támadás: Szíjártó elcsúszik, Csongrádi nagy lendülettel tart a győri kapu felé

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_raba_eto_videoton_szepessy_laszlo.jpgDráma és feloldódás. Szepessy öröme győztes gólja után

SZEOL AK - Csepel
A szegediek jól mutatkoztak be az első osztályban, az Ú. Dózsát legyőzték, a Honvéddal szemben sem vallattak szégyent. Ám a Csepel is ugyanolyan jól kezdett, mint a múlt ősszel - vajon hasonlóan folytatja-e? A SZEOL AK-ban bemutatkozik az Egerből igazolt Móricz.
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_szeol_ak_csepel.jpg

Szegedi kötődésű barátunk így emlékezett vissza a mérkőzésre:
4 nappal a tizenegyedik szülinapom előtt nem is volt kérdés, hogy a SZVSE pályán családilag tekintjük meg a Csepel elleni meccset. A Dózsa elleni győzelemtől feltüzelve a már bajnoki pontokat vizionáltunk, holott az ellenfél soraiban a jó nevű Gálhidi,Tulipán és Fischli is felsorakozott. Aztán bekaptunk kettőt rögtön az első fél órában. Igazából nem is ezt a mindenki által elolvasható emléket akarom megosztani, hanem azt, hogy akadt a meccsen egy lengyel barátunk a „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki” jegyében. A Vasutas pályán, aki már járt egyszer is életében, az tudja, hogy ott terpeszkedik mellette egy böhüm nagy épület. Korábban ez volt a Délép munkásszállója, mostanában Károlyi kollégium néven az egyetemisták gyűjtőhelye. Szóval, akkoriban ott elég komoly létszámú lengyel vendégmunkás lakott, dolgoztak az építőiparban, mert ahogy akkoriban viccet is gyártottunk róluk, odahaza csak húsjegyet kapnak. Szóval a meccs alatt ott tántorgott egy ilyen bratanki, kínálta faterékat, ők vissza a butykosból... És végig bíztatott bennünket, hogy meg lesz a meccs. Fater a második half végén már el akarta küldeni melegebb éghajlatra, aztán jött megint Grubó meg a Kisdeka, és az emberünk még mindig következetesen nyomta, hogy biztos győzni fogunk. Végül csak iksz lett, de ez a derbi is maradandó emlékeket hagyott bennem, mivel a mai napig is emlékszem rá.

Ferencváros - Nyíregyháza
A Ferencváros a mezőny egyetlen gól nélküli csapata, s most a Szokolai-pótló Szabadit (a csatár bevonult) is helyettesítem kell. Ettől függetlenül nagy meglepetés lenne, ha a zöld-fehérek továbbra sem találnák meg a kapuhoz vezető utat, bár a nyíregyházi védelem masszívabb az átlagosnál. A Ferencváros együttesében ismét Judik a középhátvéd, újra játszik Takács is. Kezdőember lesz Rubold, a középpályáról a csatársorba rukkol előre Koch.
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_ferencvaros_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_ferencvaros_nyiregyhaza_rabcsak_janos.jpgFerencvárosi támadás, Rabcsák, a nyíregyházi kapus (középen) aggódva figyeli, merre tart a labda

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_ferencvaros_nyiregyhaza_barta_takacs.jpgBarta és Takács csatája a labdáért

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_ferencvaros_nyiregyhaza_pogany_laszlo.jpgA zöld-fehérek első gólját Pogány szerezte

Volán - Tatabánya
A Volán a Csepeltől és a Videotontól is öt gólt kapott, szurkolói joggal várják, hogy megszakadjon a kínos sorozat. Alighanem így lesz egyszer, de hogy a mostoha sorsú újonc pontot szerez, az nem valószínű.
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_volan_tatabanya_1.jpg

Haladás - Bp. Honvéd
Ha a Honvéd úgy játszik, mint a SZEOL ellen az első félidőben, akkor nem lehet gondja. Ha viszont a szünet utáni szerdái félórát ismétli meg, abban az esetben a Haladás is bizakodhat.
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_haladas_bp_honved.jpg

MTK-VM - Ú. Dózsa
A kék-fehérek sikerrel távoztak Pécsről, az Ú. Dózsa Kiss Sándor „hagyományos” góljaira számíthat, s ha még Törőcsik is megrázza magát... Az Újpesti Dózsában a közvetlen védelem összeállítása változik. Szűcs játszik jobbhátvédet, s a beállós Sarlós lesz.
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_mtk_vm_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_mtk_vm_u_dozsa_kiss_sandor_valuch_erno.jpgKiss, az újpestiek jobbszélsője látványos góllal szerezte meg a vezetést a Hungária körúton az MTK-VM ellen. Képünkön a Dózsa-csatár Valuchot előzi meg egy gyors fejessel

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_mtk_vm_u_dozsa_valuch_erno_torocsik.jpgTörőcsik legszebb napjaira emlékeztette a szurkolókat a vasárnap délelőtti találkozón a Hungária körúton. Sokat futott, látványosan cselezett, gólt rúgott és még időnként szerelt is. Képünkön Valuch mellett vitte el a labdát

ZTE - DVTK
Diósgyőr magabiztosan verte a Vasast, így vendégségben sem esélytelen. Szoros mérkőzés várható, a legreálisabb tipp a döntetlen.
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_zte_dvtk.jpg

A mérkőzések után lássuk a 3. forduló válogatottjait! A játékosok nagy része nagyon jó napot fogott ki, ritkaság számba megy, hogy második csapatban is nyolc darab 7-es osztályzat legyen. Ketten kaptak 8-as érdemjegyet - ráadásul ugyanazon a mérkőzésen. A szegedi Kozma Zoltán és a csepeli Kelemen Gusztáv emelkedtek a mezőny fölé. Nálunk az utóbbi lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_a_fordulo_valogatottja.jpg

A góllövőlista élén Dékányra "feljött" a konkurencia, ötös holtverseny alakult ki az első helyen.
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_gollovo_lista.jpg
Pontot vesztett az élen álló Csepel, kikapott a Honvéd, s így már nincs százszázalékos csapat. Ugyanakkor nincs pont nélküli együttes sem; nyert az FTC, pontot vitt haza a Pécs, s „feltámadt” a Volán.
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Szombaton egy mérkőzést játszottak, a többit vasárnap. A másodosztályban az 5. fordulón jutottak túl a csapatok. Nagyarányú győzelmével a Hódgép került az élre.
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_nb_ii_gollista.jpg

Forduló volt a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_3_fordulo_teruleti_bajnoksagok_bekesi_se.jpgA tavalyi ezüstérmes Békési SE csapata eddig idén is jól szerepel. Állnak, balról: Klembucz F. gyúró, Szűcs Mihály edző, Győrfi, Kátai, Vozár, Bobcsek, Vágási, Zsiros, Felegyi, Makai, guggolnak: Ónodi, Alberti, Deák, Fehér, Szabó T. Kerepeczki, Vágási I., Papp Gy. A képről Csicsely, Gonda, Zsömbörgi és Lipták hiányzik

A következő hétvégén jön a 4. forduló, az alábbi párosításokkal:

DVTK - Volán
Tatabánya - Ferencváros
Csepel - Vasas
Bp. Honvéd - Rába ETO
Ú. Dózsa - ZTE
Videoton - Haladás
Pécsi MSC - SZEOL AK
Nyíregyháza - MTK- VM

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8815047172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása