Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 6. forduló

2018.07.09. 06:51 maribor_

1982. október 2-3., a hónap első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_headlines.jpgGyűlik a szőlő a Kiskunhalasi Állami Gazdaságban

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

szeptember 30.

Reggel ünnepélyes katonai tiszteletadással bevonták a gellérthegyi Felszabadulási Emlékműnél a magyar nemzeti lobogót és a munkásmozgalom vörös zászlaját, amely a fegyveres erők napja tiszteletére lengett az árbocon.

A Minisztertanács ülésén megvitatta és elfogadta a lakásépítés és -fenntartás, valamint a lakásgazdálkodás és -elosztás továbbfejlesztését szolgáló jogszabályokat, amelyek célja a lakáshoz jutás esélyeinek javítása, a lakosság arányosabb teherviselésének kialakítása, a saját lakás építésében való érdekeltség fokozása, a lakásfenntartás állami terheinek mérséklése, továbbá a helyi tanácsok önállóságának bővítése.

A magyarországi mozik bemutatják az Egymásra nézve című magyar filmdrámát, Makk Károly rendezésében. A film Galgóczi Erzsébet Törvényen belül (1980) című kisregénye alapján íródott. Az első magyar film volt, ami pozitív figuraként szerepeltetett leszbikus főhőst.

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_egymasra_nezve.jpgA két főszereplő, Jadwiga Jankowska-Cieslak és Grazyna Szapolowska

Lázár György, a Minisztertanács elnöke - aki Bruno Kreisky osztrák kancellár meghívására tartózkodik Bécsben - és kísérete reggel megtekintette a bécsi Egyházi és Világi Kincstár gazdag gyűjteményét. Innen a magyar miniszterelnök a Concordia-klubba ment, ahol találkozott a nemzetközi sajtó képviselőivel. A Lázár Györgyhöz intézett kérdések egyaránt foglalkoztak hazánk helyzetével, a magyar-osztrák viszonnyal és a nemzetközi problémákkal.

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_lazar_gyorgy.jpgLázár György sajtótájékoztatója

A Minisztertanács elnöke, felesége és kísérete délután hazaérkezett. A Keleti pályaudvaron Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese, Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter és Szarka Károly külügyminiszter-helyettes fogadta. Jelen volt Andreas Berlakovich, az Osztrák Köztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

A Magyar Népköztársaság teheráni nagykövetségének képviselői az iráni hatóságoktól átvették az Irakban június 12-én kurdok által Erbil környékén elfogott két magyar geodéziai szakértőt. Kamarás László és Kónya Balázs földmérők a Budapesti Geodéziai és Térképészeti Vállalat megbízásából tevékenykedett Irakban. Mint később kiderült, négy jugoszláv és két bolgár kollégájukkal együtt "tévedésből" rabolták el őket. A Külügyminisztérium külön közbenjárására, helyi "szervezetek" segítették őket a kalandos szökéshez és kerültek át a Teherán melletti, a Forradalmi Gárda ellenőrzése alatt lévő iraki menekülteknek létesített táborba. Viszonylag jó egészségi állapotban vannak.

Genfben felújították az európai nukleáris fegyverzet korlátozásáról folytatott szovjet-amerikai tárgyalásokat. A két delegáció plenáris ülést tartott. A szovjet küldöttséget Julij Kvicinszkij, az amerikait Paul Nitze vezeti.

Összesen 900 amerikai tengerészgyalogos szállt partra Nyugat-Bejrútban az éjjel, s még legalább 300 követte az első nagy egységet napközben. Amerikai forrásból megerősítették, hogy az izraeli csapatokat körülbelül egy kilométerre vonták vissza déli irányba a nemzetközi repülőtértől, ahol az amerikai tengerészgyalogosokat csoportosítják. Amin Gemajel, Libanon új államfője, beszédében bejelentette, hogy két év után megszűnt a libanoni főváros kettéosztottsága, Bejrút ismét egységes. Camille Chamoun volt libanoni elnök, jelenleg a keresztények pártjait összefogó Libanoni Front elnöke sajtóértekezletén javasolta, hogy Libámon és Izrael közvetlenül vagy Habib amerikai elnöki megbízott közvetítésével kezdjen tárgyalásokat az izraeli csapatok Libanonból való kivonásáról. Ugyanilyen tárgyalásokat javasolt Szíriával a szíriai csapatok és a palesztin fegyveres erők Libanonból való kivonásáról. Végül indítványozta az 1949-es izraeli-libanoni fegyverszüneti bizottság tevékenységének felújítását.

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_amerikai_tengereszgyalogosok.jpgAz amerikai tengerészgyalogosok partra szállnak Bejrútban

október 1.

A Szakszervezeteik Országos Tanácsának elnöksége ülésén a gazdaságos anyagfelhasználással és a technológiák korszerűsítésével kapcsolatos kormányprogram végrehajtását segítő szakszervezeti feladatokról tárgyalt.

Az NSZK-ban a Bundestag konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal megvonta a bizalmat Helmut Schmidt szociáldemokrata-szabaddemokrata kormányától. Ennek eredményeként Helmut Kohlt választották meg a bonni kormány kancellárjává.

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_schmidt_kohl.jpgŐrségváltás után

Szíria nem szándékozik csapatait továbbra is Libanonban tartani, ha az izraeli csapatokat is kivonják, és a libanoni kormány kéri a szíriai erők távozását - az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint ezt közölte Abdel Halim Khaddam szíriai külügyminiszter George Shultz amerikai külügyminiszterrel. A két politikus az ENSZ székhelyén találkozott.

Izraeli vélemény szerint a Libanonban levő összes külföldi erő kivonásának első szakaszaként az észak-libanoni Tripoliban és a Bekaa-völgyben állomásozó palesztin erőknek kellene eltávozniuk. Ezt - mint a Haarec című izraeli napilap írja - Begin kormányfő közölte egy korábbi megbeszélés alkalmával Philip Habib amerikai elnöki megbízottal.

Helyi idő szerint hajnali egy órakor Irán új offenzívát indított Irak ellen. Az iráni hírügynökség közleményéből kiderül, hogy a két ország határvonala déli felének középső részén indított támadást Irán hasonló méretűnek tartja., mint a nyári két nagy offenzívát. Az IRNA tájékoztatása szerint a támadásban a szárazföldi és a légierő egységei, valamint az iszlám gárdisták is részt vesznek. A közlemény szerint az iráni csapatok elfoglalták az iraki erőktől az iraki kézen levő Mandali helység feletti magaslatokat. Az iraki hírügynökség hivatalos katonai szóvivőt idézve azt jelentette, hogy a front középső részén indított új iráni offenzívát az iraki erők visszaverték, és  reggel folytatták a harcot a támadó csapatok maradványai ellen.

Az ENSZ-közgyűlés általános vitájában szólalt fel Andrej Gromiko, a Szovjetunió külügyminisztere. Beszédében rámutatott: a jelenlegi feszült helyzetben a Szovjetunió az alapokmány szellemében lép fel, és mindent megtesz azért, hogy a béke esélyeit erősítse. A szovjet külügyminiszter emlékeztetett országa javaslataira, amelyeket az államok közötti bizalom megszilárdítására terjesztett elő: arra az indítványra, amely lemondást tartalmaz az atomfegyver elsőnek való alkalmazásáról, s arra, amely az erőszaknak a nemzetközi kapcsolatokból való kiiktatását célozza. A Szovjetunió abból indul ki, hogy a legbonyolultabb nemzetközi kérdések is megoldhatóak békés eszközökkel.

Eddig öt ember halt meg, s többek állapota válságos az Egyesült Államokban, Chicago környékén. Valamennyien ciánnal kezelt Tylenol fájdalomcsillapító kapszulát szedtek. A Tylenol az Egyesült Államokban a legnépszerűbb, recept nélkül vásárolható fájdalomcsillapító. A hatóságok hajtóvadászatot indítottak az ismeretlen gonosztevők ellen, akik - a gyártás során vagy a nagykereskedelemben - feltehetően kapszulák ezreit kezelték ciánnal. Az összes rádió- és tévéállomás, adását megszakítva, figyelmeztetett a veszélyre. Telexek ezreit küldték a gyógyszertáraknak, kórházaknak, és orvosaknak, hogy haladéktalanul vonják ki a forgalomból a fájdalomcsillapítót.

A Sony megkezdi az első kereskedelmi forgalomba került CD-lejátszó, a CDP-101-es árusítását Japánban. Ekkoriban összesen még csak 113 zenei album volt elérhető CD-n. Habár a készülék nem volt olcsó (700–1000 dollárért lehetett kezdetben megvásárolni), a cég adatai szerint az év végig több mint 20 ezer darab fogyott belőle.

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_cdp101.jpgAz új készülék

október 2.

Országszerte dolgoztak a földeken; a gazdaságok, szövetkezetek munkáját sok ezer diák, ezenkívül katonák és nyugdíjasok is segítik. Mindenütt jó ütemben haladnak az őszi munkákkal, nagy a sürgés-forgás a gyümölcsösökben és a szőlőkben is. Somogy megyében vetik a rozs, az árpa és a jövő évi kenyérnek való búza magját. Ez utóbbival estig kétezer hektáron végeztek. Fedél alá került az egész napraforgótermés, a burgonya 60 százalékát kiszedték a földből, a cukorrépát pedig a kaposvári gyár ütemezése szerint szedik és szállítják feldolgozásra. Felgyorsult a csöves kukorica betakarítása. Az ország legnagyobb mezőgazdasági megyéjében, Bács-Kiskunban, a kukorica negyven százalékát leszedték, szombatra szinte mindenütt befejezték a silókukorica tartósítását. Fejér megyében elsőként a csákvári, a magyaralmási és a nagylóki szövetkezetekben indultak meg a vetőgépek, de a jövő hét elején már megyeszerte megkezdik a kenyérgabona vetését. Három hét alatt hetvenezer hektáron kell földbe juttatniuk a magot. Hazánk legnagyobb fűszerpaprika termő vidékén, a szegedi tájkörzetben, a termés nyolcvan százalékát leszüretelték. Az idei piros fűszernövény nagyon jó minőségű, őrlését megkezdte a szegedi feldolgozó vállalat. Kalocsa környékén tegnap háromezren szedték a fűszerpaprikát. Ezekben a napokban Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye szőlőültetvényein is gyűjtik be a termést. Villányban befejezéséhez közeledik az oportó szedése, máshol most fogtak hozzá a tramini és a rizling szüreteléséhez. Megkezdődött a későbben érő kadarka szőlő szürete a szekszárdi borvidéken.

Teherán központjában egy ötemeletes szálloda előtt történt nagy erejű robbanás hatvan személy halálát és 750 ember sebesülését okozta. A robbanás a környező épületeket is megrongálta. A teheráni rádió közlése szerint a mintegy 150 kilogramm súlyúra becsült robbanóanyag egy teherautón volt elrejtve. A robbanás a muzulmán hétvégén, kora délután következett be, amikor a környék tele volt emberekkel. A szálloda kártyavárként dőlt össze, és a robbanás elsöpörte a három, a szálloda közelében éppen elhaladó, utasokkal zsúfolt autóbuszt is. A sebesültek közül háromszáznak az állapota súlyos. A robbanóanyagot tartalmazó teherautó a főposta épületének közelében állt, és a robbanás megszakította az Iránt külfölddel összekötő telefon- és telexvonalakat is. A romok között folytatódik az áldozatok utáni kutatás. Az iráni belügyminiszter szerint a merénylettel kapcsolatban több embert - közöttük külföldieket is - letartóztattak.  Khomeini ajatollah, Irán vezetője amerikai zsoldban álló személyeket vádolt a merénylet elkövetésével.

A floridai Bay Lake-ben a Walt Disney megnyitja második Disney World-jét, az EPCOT-ot.

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_epcot.jpgA megnyitóünnepség egy része

október 3.

A hét utolsó napjaiban rövid idő alatt nagy tömegű csapadék zúdult Nyugat-Dunántúl egyes körzeteire. Különösen Vas megyét áztatta el az esőzés. Egyes vidékeken megközelítette a 150 millimétert is a lehullott eső, tehát egyetlen nap alatt az éves csapadék ötödét kellett befogadnia a környék folyóinaik, patakjainak. A szokatlanul heves esőzés következtében több vízjárás kilépett a medréből. Körmendnél másodfokú az árvízvédelmi készültség a Rába 391 centiméteres vízállása miatt. Mint azt Pusztai Pál, az Országos Vízügyi Hivatal ügyeletese elmondotta, szombaton még az esti órákban is jelentős erőkkel folyt az érintett körzetekben a védekezés. A jelek szerint a Dunán nem okoz számottevő vízszintemelkedést a kora őszi eső, azonban a Rába és a Zala folyókon, valamint a Lapinty, Repce és a Gyöngyös patakok vízgyűjtőin komoly gondokat, fennakadást okozott az árhullám. Ahol szükség van rá, ott nyúlgátak emelésével védekeznek, sőt egy rövid szakaszon a 8-as számú fő közlekedési utat is át kellett vágni, s ezzel több települést mentettek meg az elöntéstől. A keletkezett károk összegezése még folyamatban van, annyi bizonyos, hogy több házból ki k ellett költöztetni a lakókat, s több község egész pincesora is víz alá került. A jelentés szerint a kőszegi határátkelőnél is fennakadást okozott a hirtelen jött esőzés, de már helyreállították a forgalmat.

Délután egy óra öt perckor a Debrecen központjától nyolc kilométerre levő Apafa állomáson két vonat összeütközött. A Mátészalka felől érkező személyvonat belerohant az állomás bejáratánál álló tehervonatba. Az összeütközés következtében harmincán megsebesültek. A sérülteket Debrecenbe, a Bartók Béla úti kórház baleseti sebészetére szállították a mentők. Négy személyt azonnal, további tizenkilencet pedig elsősegélynyújtás után hazaengedtek. Heten szorulnak még ápolásra, négyen csonttörést szenvedtek, három személyt pedig megfigyelés céljából tartanak bent. Dr. Sántha Sándor főorvos tájékoztatása szerint egyikük állapota sem ad okot aggodalomra. A debreceni MÁV-igazgatóság a rendőrség és szakértőik bevonásával megkezdte a baleset kivizsgálását. A késő esti órákban valamennyi vágányon helyreállt a rend.

A PFSZ ENSZ-megfigyelői missziójának a világszervezetben kiadott közleménye szerint az izraeli megszálló erők Libanon déli részén egy palesztin menekülttáborból ismeretlen helyre hurcollak el 200 palesztin és libanoni személyt. Az izraeliek előzőén összeterelték a tábor kórházába a 12 évnél idősebb férfiakat, mintegy ötezer embert. A táborban azóta is folynak az izraeli igazoltatások és a környéken a házkutatások. A libanoni hadsereg ugyanakkor több mint 500 embert vett őrizetbe egy nyugat-bejrúti menekülttáborban - s velük csaknem ezerre emelkedett az őrizetbe vettek száma. A libanoni hadsereg szóvivője szerint biztonsági intézkedésről van szó, amelynek célja, hogy „kiszűrjék” az összes gyanús elemeket, akik illegálisan tartózkodnak az országban.

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_izraeli_katonai_rendor.jpgIzraeli katonai rendőr - 300 méterre a bejrúti repülőtértől

A hét második felében az amerikai slágerlistákat John Cougar Jack and Diane-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét pedig a Culture Club Do You Really Want To Hurt Me? című számai vezetik.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_reklam_2.jpg

Kékfény:
Dobrocsi János 37 éves segédmunkás Fóton személygépkocsijával nekiütközött egy előtte haladó lovas kocsinak. A baleset következtében Dobrocsi és utasai közül Gergácz László 39 éves fóti pincér életét vesztette. Gergácz Lászlóné fóti üzletvezető életveszélyes, egy utas súlyos, a lovas kocsi vezetője pedig könnyebb sérülést szenvedett. A vizsgálat eddigi adatai szerint a személygépkocsi vezetője nem a látási viszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett.

Közélet:
1982. január 1-én 2 millió 63 ezer 700 lakosa volt fővárosunknak, s ez azt jelenti, hogy Budapest népessége nem egészen 3100 fővel gyarapodott 1981-ben. Ezzel Budapest népsűrűsége elérte a négyzetkilométerenkénti 3930-at. Az idén az első negyedévben egyébként valamivel több mint 2000 házasságot kötöttek, 5000-nél is több csecsemő látta meg a napvilágot, a halálozások száma azonban meghaladta a  8000-et. Így az év első három hónapjában a fővárosi népesség 2945 lélekkel fogyott. A halálozások okai között leggyakrabban a keringési megbetegedések szerepelnek, ezt követik a rosszindulatú daganatok, majd többé-kevésbé egyforma a légző-, illetve az emésztőszervi rendellenességek, illetve a sérülések, mérgezések és az erőszak következtében elhunytak száma. A foglalkoztatottak havi átlagbére 1981-ben a szocialista iparban meghaladta a 4500 forintot. Érdekes áttekinteni, hogyan alakult különböző cikkek termelése az állami iparban. Tavaly például 4713 autóbusz készült, s az idei esztendő első felében 2290, ami az előző év első feléhez viszonyítva csaknem 10 százalékos csökkenést mutat. Nőtt viszont a felvonók, a villamos fúrógépek, az akkumulátorok, a röntgen és egyéb gyógyászati eszközök, az ügyvitel-technikai berendezések, a háztartási edények és egész sor . építőanyag termelése. Megfontoltabb felhasználást sejtet a fontosabb élelmiszercikkek termelésének alakulása az állami iparban. Tavaly például 112 ezer tonna kenyere t sütöttek, s az idén, az esztendő első felében a tavalyihoz képest csaknem 10 százalékkal kevesebb is elegendőnek bizonyult. Nőtt viszont a tejtermelés - csaknem 2 millió hektoliterre - és a vágott baromfié is - 10 ezer tonna hagyta el az üzemeket. A fontosabb élelmiszerek és élvezeti cikkek kiskereskedelmi forgalmát áttekintve kiderül: az esztendő első felében több mint 70 ezer tonna nyers húst, húskészítményt és baromfit fogyasztottunk. Ez csaknem 10 ezer tonnával kevesebb az egy évvel ezelőttinél. Ha nem is túl jelentős mértékben, emelkedett a fővárosi cukorfogyasztás, és a friss zöldség értékesítése is. Számottevően visszaesett azonban a cigarettaforgalom. A fontosabb vegyes iparcikkek közül kisebb volt a rádiók és zeneszekrények, a lemezjátszók, a fényképezőgépek forgalma, viszont több villanybojler és villanykályha kelt el.

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_kozelet.jpgNéhányan a kétmillió 63 ezer 700 budapestiből

Őszi nagytakarítás a fővárosban:
Megkezdődött a hagyományos őszi nagytakarítás Budapesten. Az egy hónapig tartó munkához az állandó és kisegítő munkásokon kívül jelentős gépi erőt - egyebek közt 64 korszerű önfelszedő takarító gépet, több korlátmosót, továbbá oszlop-, alagút- és falmosó célgépet - is mozgósít a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat. Lemosnak több mint 60 kilométer szalagkorlátot, nyolcezer méter lánckorlátot; tizenkétezernél több KRESZ-táblát, négyezer hulladékgyűjtő edényt. Valamennyi aluljárót rendbe teszik: az utakat, a falakat, a mennyezeteket és lámpatesteket is megmosdatják. Megfürdetik a hidakat is: november 2-án a Margit-hidat, egy nappal később az Erzsébet-hidat. Csupán az utóbbinak a megtisztításához csaknem egymázsányi mosószerre van szükség. Kitakarítják a Vár-alagutat is, s lemossák a szobrokat, emlékműveket, valamint a Halászbástyát is.

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_uttisztitogep.jpgÚttisztító gép a Kodály köröndön

Férfidivat:
Aki nem figyeli, az talán észre sem veszi, hogy a férfidivat is változik évről évre, legalábbis a divattervezők véleménye szerint. A divatosan öltözködő férfiak a klasszikus formákhoz, anyagokhoz térnek vissza, a szolidan elegáns megjelenés jellemző rájuk. Idén a karcsúsított egysoros zakók divatosak és a hosszított kihajtók. A nadrágok felhajtó nélküliek, párhuzamosak vagy csak kicsit szűkülnek.

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_divat_1.jpg1. Ismét ajánlott a mellény! A kék-szürke csíkos öltönyhöz sötétkék színű készült. (Nemzetközi Gyapjútitkárság kollekciójából, Piatelli-modell.)

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_divat_2.jpg2. Az egyszerű vörösesbarna tweedöltöny sportos jellegét a zsebre applikált bőr háromszögek hangsúlyozzák.

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_divat_3.jpg3. Felöltőben változatlanul divat a trencskóforma. A kétsoros gombolás és a tűzés elegánssá teszi ezt a teveszőrmodellt. (A 2. és 3. modellt a Magyar Divat Intézet kollekciója számára Opra Gizella tervezte.)

A Magyar Televízió műsorán az Egy úr az űrből:

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_egy_ur_az_urbol.jpgNanu, nanu! Pam Dawber és Robin Williams

Zürichben pénteken elkészítették az EK, a KEK és az UEFA Kupa második fordulójának sorsolását. Két magyar csapat is érdekelt volt, a Kupagyőztesek Európa Kupájában továbbjutott Ú. Dózsa, valamint az UEFA Kupában a legjobb 32 közé került FTC. Az Ú. Dózsa az UEFA Kupa-győztes Göteborg kiverése után a kupatörténelem legeredményesebb csapatával, a bajnokok tornáján hatszor diadalmaskodott Real Madriddal mérkőzik, az FTC ellenfele az FC Zürich. A sorsolás szerint az első mérkőzésen az Ú. Dózsa idegenben, a Ferencváros otthon játszik. A találkozókat október 20-án és november 3-án rendezik.

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_kupasorsolas.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 6. fordulóját! A kupaszerda után folytatódik az első osztályú bajnokság. A mérkőzések többségét szombat délután és este játsszák, vasárnapra csak egy találkozó, a Tatabánya-Nyíregyháza összecsapás marad.

Haladás - Bp. Honvéd
A Honvéd vereséget szenvedett az Ú. Dózsa elleni rangadón, de most jobb eredményre számíthat, mert a Haladás védelme sebezhetőbb, mint az újpestieké. Garaba (Bp. Honvéd) és Vörös (Haladás) két sárga lapos figyelmeztetése miatt kénytelen kihagyni a 6. fordulót.
idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_haladas_bp_honved.jpg

DVTK - Békéscsaba
Stílusosabb a Békéscsaba, a DVTK viszont otthon játszik. Valószínű a döntetlen. 
idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_dvtk_bekescsaba.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_dvtk_bekescsaba_borostyan.jpgBorostyán Mihály három nagyszerű góllal járult hozzá csapata sikeréhez. A válogatott kerettag szélső kiváló formában játszott

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_dvtk_bekescsaba_helyzet.jpgEgy kimaradt gólhelyzet Diósgyőrben, négy alkalommal viszont betaláltak a hazaiak a Békéscsaba hálójába

MTK-VM - Ferencváros
Az örökrangadó elnevezés ma már csak emlék. Az FTC imponált a Vasas és a Bilbao ellen, sok gondja ezúttal aligha lehet. Az örökrangadóra készülő MTK-VM csapatában Szíjgyártó lázas beteg. Fülöp lép elő kezdőemberré. Pekker bokája kifordult, rá sem számíthat a szakvezetés. A Ferencváros „régi” sérültjei - PölöskeiTakács és Kvaszta - még nem épültek fel, így a zöld-fehérek nem változtatnak.
idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_mtk_vm_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_mtk_vm_ferencvaros_nyilasi.jpgTelt ház az MTK-pályán az „örökrangadón”. A zöld-fehérek első gólját megelőző pillanat: Nyilasi (8) emelkedik a magasba

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_mtk_vm_ferencvaros_szokolai.jpgSzokolai „torzít”. A középcsatár posztjáról a középpályára visszalépett csatár az „örökrangadón” is szorgalmas mezőnymunkával, gólveszélyes megugrásaival vétette magát észre. Ezúttal viszont lekésik egy beadásról

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_mtk_vm_ferencvaros_murai_brunyi.jpgEgy kimaradt gólhelyzet: Murai fejesénél Brünyit a szerencse is segítette

Vasas - Csepel
A táblázat alapján a Csepel az esélyesebb, de a Vasas az FTC elleni második félidei játékkal feladhatja a leckét a listavezetőnek. A Fáy utcában vendégeskedő Csepelben Wéber helyén az eltiltását letöltött Lazsányi szerepel. A Vasas összeállítása több helyen változik. Kimarad Rixer és meglepetésre Izsó is.
idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_vasas_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_vasas_csepel_balogh_lazsanyi.jpgBalogh, a Vasas beállósa nyakatekert mozdulattal rúgja el a labdát. A csepeli Lazsányi testközelből szemléli a mutatványt

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_vasas_csepel_tulipan.jpgÍme a Csepel gólja. Hegedűs késlekedett a labda átvételével, Tulipán megzavarta, elvette tőle a labdát, aztán Hajdút is kicselezte, majd a becsúszó Balogh mellett a visszafutó Vasas-védőktől zavarva szerzett gólt

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_vasas_csepel_dekany.jpgDékány bakugrása

Ú. Dózsa - DMVSC
Az újpestiek nagy formában vannak, a Debrecen még a pontszerzésben sem reménykedhet. A kupabravúrt végrehajtott Ú. Dózsa nélkülözni kénytelen két meghatározó játékosát. Törőcsik két sárga lapja miatt pihen. Nagy László combizom húzódása kiújult a Göteborg ellen. A térdét fájlaló Kovács Béla játéka is kétséges. Bevetésre készen áll az újonc Freppán. A Debrecen hiányzói: Kiss János, Szűcs János. Sőt, bizonytalan Szűcs István és Sallai játéka is.
idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_u_dozsa_dmvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_u_dozsa_dmvsc_kiss_sandor_freppan.jpgAz Ú. Dózsa egyik támadása, amelyben Kiss és Freppán vesz részt. A debreceni Fodor - kissé elkésve - igyekszik beavatkozni

ZTE - Pécsi MSC
Első győzelmét szerezte legutóbb a Pécs, ám ezúttal nehéz lesz ismételnie. A ZTE feltétlenül esélyesebb. A ZTE összeállításának érdekessége, hogy a legutóbb a bal oldali középpályás szerepkörében látott Konrád ezúttal jobbhátvédet játszik. A Pécs együtteséből hiányzik a hétközben bokasérülést szenvedett Dobány. A védő Brezniczky helyettesíti, aki nyilván taktikai feladatot kap a középpályán.
idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_zte_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_zte_pecsi_msc_katzirzu.jpgKatzirz a levegő ura! És meglepetés Zalaegerszegen. A rosszul rajtoló pécsiek váratlanul - a második félidőben végig tíz emberrel küzdve - legyőzték a jól rajtoló, de azóta sűrűn megbotló egerszegieket

Videoton - Rába ETO
Nehéz feladat előtt áll a bajnok, az ügyes Videoton - különösen otthonában - mindig veszélyes ellenfél. A fehérvári győzelem sem lenne meglepő. A nagy érdeklődéssel várt összecsapásra változatlan személyi összetételben futnak ki a csapatok.
idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_videoton_raba_eto.jpg

Tatabánya - Nyíregyháza
A hazaiak eddig csak egyszer nyertek ebben a bajnokságban. Igaz, a vendégek is, de ez tőlük kevésbé meglepő. Miután a Tatabánya kiesett a nemzetközi kupákból, már csak a bajnokságra kell koncentrálnia. A Tatabánya támadósorába visszatér a kupamérkőzésen kiállítása miatt nem szerepelt - Weimper. A középpályán pedig újra Fükő szervezi, a játékot.
idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_tatabanya_nyiregyhaza.jpg

A mérkőzések után lássuk a 6. forduló válogatottjait! Két olyan mérkőzést láthattunk, mely minden igényt kielégített, és egy kivétellel (Vasas-Csepel) a többi színvonalára sem lehetett panaszunk. Jobbára ez az osztályzatokon is meglátszik összességében. A legjobb játékos ebben a fordulóban a diósgyőri Borostyán Mihály volt, aki egyedül érdemelt ki 9-es osztályzatot.
idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_a_fordulo_valogatottjai_borostyan_mihaly.jpg

A góllövőlista élén nagy a tömörülés, az előző fordulóhoz képest újabb három játékos mondhatja el magáról, hogy négy gólt jegyzett.
idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_gollovolista.jpg

A kupanap után a bajnokság hatodik fordulójára került sor. Újabb szenzációval szolgált (vagy már nem is az) a Rába: idegenben 5:1-es k. o.-győzelmet aratott a Videoton ellen. Ezzel a bajnoki cím védője elfoglalta - jobb gólkülönbséggel - az első helyet. Különben rossz napjuk volt a pályaválasztóknak: a Videoton mellett otthonában kapott ki az MTK-VM, a Haladás, a ZTE, s vesztett pontot az Ú. Dózsa és a Vasas.
idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 9. fordulójában a Volán nagy gólkülönbséggel idegenben legyőzte a Ganz-Mávagot, és a táblázat élére került. A forduló meglepetése: a Sopron győzelme Ózdon.
idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_6_fordulo_nb_ii_ganz_mavag_volan.jpgEgy gól - két képben. Magos, Volán középcsatára csapata negyedik, s saját második gólját fejeli a Ganz-MÁVAG hálójába. Szabó kapus, valamint Schaffer és Aranyosi előbb dermedten, majd bánatosan szemléli az eseményt. Volán-Ganz-MÁVAG a Kőbányai úton: 5:0

Mészöly Kálmán labdarúgó szövetségi kapitány már a szombati mérkőzések után kijelölte a Franciaország elleni válogatott keretet. Hétfő reggel 19 játékos utazik Párizsba, itt csatlakozik hozzájuk a külföldön szereplő Csapó és Fazekas. A játékosok összlétszáma tehát 21 lesz, mert az együttes csütörtök este jótékony célú mérkőzést is játszik Párizstól 60 kilométerre, Crépy-en-Valods-ban a nyáron itt történt autóbusz szerencsétlenség áldozatai hátramaradottjainak javára. A franciák elleni keret:
Kapusok: Katzirz, Kiss I.
Hátvédek: Péter, Kerekes A., GarabaTóth, Vörös, Varga J.
Középpályások: Hannich, PóczikBurcsa, Törőcsik, Kelemen, Csapó.
Csatárok: Borostyán, Tulipán, Szentes, Kiss S., Hajszán, Budavári, Fazekas.
Újonc a csepeli Kelemen Gusztáv, aki sorozatos jó játékával érdemelte ki a bizalmat. A válogatott keret tagjai a margitszigeti úszókollégium szállodájában tartózkodnak a hétfői elutazásig. A mai program a Ganz-Mávag-Volán találkozó megszemlélése, s a kapitány igyekszik sort keríteni a franciák két VB-mérkőzésének képmagnóról való megtekintésére is. Az NSZK és a Lengyelország elleni összecsapásukat kívánja górcső alá venni játékosaival.

Szerdán következik az említett Franciaország-Magyarország válogatott találkozó, amelyről szokás szerint különkiadással számolunk be, majd a következő hétvégén jön a 7. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ú. Dózsa - Vasas
Bp. Honvéd - Ferencváros
MTK-VM - Tatabánya
Békéscsaba - Haladás
DMVSC - Videoton
Pécsi MSC - DVTK
Nyíregyháza - ZTE
Rába ETO - Csepel

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg
Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8513524179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JuAn 2018.07.10. 18:49:32

Az a bizonyos les miatt érvénytelenített MTK gól úgy volt, hogy amikor Fodor Focit indították, akkor Fülöp 90%, hogy lesen volt és tk. tényleg abból szerzett előnyt, mert olyan gyors volt/a Fradi védelme olyan lassú, hogy nem érték utol.
A kérdés az, hogy a lesszabályt hogyan kellett értelmezni akkortájt. Szerintem nem volt rossz döntés, persze (ex)MTK-drukkerként nem biztos, hogy ezt mondanám. ;)
Tipikusan ilyen gólt lőtt Brazília 94-ben Hollandia ellen: Bebeto nem volt lesen, de Koemanék valószínűleg utolérik Romariót, ha nem indul 1-2 méter előnnyel. Igaz, akkoriban Puhl Sándor (vagy ahogyan Pinyő szólította meg meccsen: Púlúr!) már azt mondta, hogy minden labdaérintés után új helyzet van, azt kell megítélni.
Nekem a "ha előnyt szerez belőle, akkor le kell fújni" verzió jobban tetszik. Persze a VB-n itt volt már ez a VAR, aztán mire mentek vele? Valamennyivel kevesebb esetet vitatnak a drukkerek.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.11. 13:19:35

Mennyivel élhetőbb, emberibb világ volt, minden hibája ellenére, mint a mostani :(
süti beállítások módosítása