Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 9. forduló

2019.12.16. 20:19 maribor_

1983. október 5., a hónap első szerdája

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_lehel_uti_piac.jpgGazdag a zöldség- és gyümölcsválaszték a Lehel utcai piacon

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

október 3.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, miután részt vett az ENSZ közgyűlésén, úton hazafelé, magánlátogatást tett Párizsban. Losonczi Pált a francia fővárosban délután fogadta Alain Poher, a szenátus elnöke, aki ebben a minőségében az ország második közjogi méltósága. A szívélyes légkörű találkozón a kétoldalú kapcsolatok kérdéseit vitatták meg, és foglalkoztak az időszerű nemzetközi kérdésekkel is. A találkozón részt vett dr. Bényi József, hazánk párizsi nagykövete is. A találkozót követően az Elnöki Tanács elnöke különgépen hazautazott Budapestre. Fogadtatására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, Nagy János külügyi államtitkár, az Elnöki Tanács több tagja, valamint közéletünk több más vezető személyisége.

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_losonczi_pal_trautmann_rezso.jpgLosonczi Pált Trautmann Rezső fogadja

Maurice Bishop, a grenadai népi forradalmi kormány és az Új Mozgalom Párt (JEWEL) elnöke, aki Lázár György miniszterelnök vendégeként hivatalos látogatáson tartózkodott hazánkban, elutazott Budapestről. A kormányfő kíséretében volt Unison Whiteman külügyminiszter, George Louison mezőgazdasági miniszter, Richard Jacobs, Grenada Budapesten is akkreditált nagykövete, valamint Grenada több szakminisztériumának vezető képviselője. A vendégeket a magyar és grenadai zászlókkal díszített Ferihegyi repülőtéren búcsúztatták. A búcsúztatásra megjelent Lázár György, Ábrahám Kálmán építésügyi és városfejlesztési miniszter, Nagy János külügyi államtitkár, Dömény János, hazánk Grenadában is akkreditált nagykövete, valamint társadalmi és gazdasági életünk számos vezető személyisége. A grenadai kormányfő és kísérete még aznap Prágába érkezett.

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_maurice_bishop_lazar_gyorgy.jpgMaurice Bishopot Lázár György búcsúztatja a Ferihegyi repülőtéren

George Habbas, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezet vezetője és az általa vezetett delegáció, amely a Magyar Szolidaritási Bizottság meghívására tartózkodott Magyarországon, elutazott hazánkból. A delegáció vezetője korábban a Pataky István Művelődési Központban találkozott a hazánkban tanuló arab diákokkal. Tájékoztatta őket a közel-keleti helyzetről, a palesztin és libanoni nép küzdelméről. A küldöttség búcsúztatásán jelen volt Harmati Sándor, a Magyar Szolidaritási Bizottság elnöke és Abdallah Hijazi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet budapesti képviseletének vezetője.

Még a hivatalos fűtési idény előtt - megkezdődött a távfűtés Budapesten. A távhőszolgáltatás megindítását az indokolta, hogy vasárnap a fővárosban az átlaghőmérséklet plusz 6,1 Celsius-fok volt, így a rendeletek értelmében - ha egy napon az átlaghőmérséklet plusz 10 Celsius-fok alatt van, akkor kell fűteni - a Fővárosi Távfűtő Művek megkezdhette a szolgáltatást. Sajnos, nem minden lakásban melegednek át a radiátorok; húsz budapesti épület lakóinak - főleg a II., IV. és XIII. kerületben, ahol az IKV vagy megbízott kivitelezői még nem tudták befejezni a karbantartást - továbbra is nélkülözniük kell a meleget.

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_tavfutes.jpgÚj vezeték látja el hamarosan a Kelenföldi Hőerőműből távhővel a Leányka utcai lakótelep ezer lakását és 21 szociális intézményét

A FŐTÁV folyamatosan ellenőrzi a lakások hőmérsékletét, 100-120 nyugdíjas munkatárs járja majd rendszeresen az otthonokat, vizsgálja, hogy megfelelő-e a fűtés. Továbbra is fontos feladat egyes lakások túlfűtöttségének a megszüntetése. A vállalat felmérései szerint a budapesti otthonok harminc százalékában még mindig az ablakon távozik a felesleges meleg. Mint ismeretes, a FŐTÁV - saját költségén - hőszigetelte az utóbbi években az ajtókat, ablakokat.

Mitterrand elnök megnyitó beszédével a kelet-franciaországi Vittelben megkezdődött a francia-afrikai csúcsértekezlet. Az elnök kiemelte: el kell kerülni azt, hogy a helyi konfliktusokban a kelet-nyugati feszültség tükröződjék vissza, mert ez megnehezíti megoldásukat.

Második hetébe lépett a lényegében tiszteletben tartott libanoni tűzszünet - bár Bejrútban heves összecsapások voltak a kormánycsapatok és a síita erők között -, de még mindig késlekedik a nemzetközi ellenőrzés megszervezése. Faruk as-Sar szíriai külügyi államminiszter ismét ellenezte, hogy ENSZ-megfigyelőkre bízzák ezt a feladatot. A négypontos tűzszüneti megállapodásban nem ENSZ-megfigyelőkről, hanem semleges megfigyelőkről volt szó - emlékeztetett rá.

A PFSZ legnagyobb tagszervezetének, az El-Fatahnak a szóvivője Tripoliban bejelentette, hogy a szíriai hatóságok előző nap bezáratták az El-Fatah damaszkuszi irodáit, és távozásra szólították fel munkatársait.

október 4.

Az MSZMP Központi Bizottságának meghívására Budapestre érkezett Helmut Schmidt, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) alelnöke, volt kancellár és felesége. Az SPD képviselőjét Horn Gyula, a KB külügyi osztályának vezetője fogadta a Ferihegyi repülőtéren. Jelen volt Norman Dencker, az NSZK budapesti nagykövete. Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, megbeszélést folytatott Helmut Schmidttel időszerű világgazdasági és nemzetközi politikai kérdésekről. A megbeszélésen részt vett Kovács László, az MSZMP KB külügyi osztályának helyettes vezetője.

Budapesten, a Gellért Szállóban megkezdődött a szocialista országok tudományos akadémiái képviselőinek 13. értekezlete. A konferenciát, amelyen az európai szocialista országokon kívül a Koreai NDK, Kuba, Mongólia és Vietnam küldöttsége is részt vesz, Pál Lénárd, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára nyitotta meg.

A Magyar Nemzeti Galériában megnyílt a XX. század festészetét és szobrászatát bemutató új állandó kiállítás. Sarlós István, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, megnyitó beszédében olyan jelentős eseményként értékelte az új kiállítás megnyitását, amely egyben méltó kezdete az országos múzeumi és műemléki hónapnak is. Utalt rá, hogy a közönség most annak a korszaknak a művészetével találkozik, amely sok szállal kötődik a mához. Kiemelte: az új bemutató azért is figyelemre méltó, mert teljessé teszi a Galéria állandó tárlatainak sorát, s ezentúl a magyar művészet -történelmünkkel szorosan összefüggő alakulása - az államalapítás korától napjainkig követhető nyomon. A továbbiakban hangsúlyozta, hogy a XX. századi festészet és szobrászat e korszaka életünk szerves része, és az új állandó kiállítás jelentős mértékben járul hozzá a műveltség, a művészeti kultúra fejlesztéséhez.

Egynapos fűtést követően Budapesten leállították a távhőszolgáltatást. A hétfői fűtésért a fogyasztóknak nem kell fizetniük, a Fővárosi Távfűtő Művek próbának tekinti az október 3-i szolgáltatást. A fűtés elindítására azért volt szükség, mert vasárnap a fővárosban 8,1 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet. Hétfőn ez már csaknem 6 fokkal emelkedett, s melegebbre fordult az idő. Ezért szünetelteti a Főtáv a fűtést mindaddig, ameddig az időjárás ismét hidegebb lesz. Október 15-től azonban az előirányzatnak megfelelően - az időjárástól függetlenül - fűteni kezdenek.

Az olasz fővárosban hivatalosan lezárták a Moro-ügyet. Az igazságügyi szervek által nyilvánosságra hozott 1415 oldalas vizsgálati anyag szerint az Olasz Kereszténydemokrata Párt volt elnökét a „Vörös Brigádok” terrorszervezet rabolta el és ölte meg, s nincs bizonyíték arra, hogy a gyilkosság hátterében palota-összeesküvés húzódnék meg. A Nino Abbate bíró által kidolgozott terjedelmes jelentés szerint Aldo Moro meggyilkolása kizárólag a Vörös Brigádok műve. A jelentésben csupán amiatt éri bírálat az olasz biztonsági szerveket, hogy „nem voltak résen”, nem állapították meg idejében, hogy Moro a terroristák célpontjává vált, s le akartak számolni vele. - Morot 1978. március 16-án rabolták el, azon a napon, amelyiken létrejött a „demokratikus szolidaritás” kormánya, s a kommunisták helyet kaptak az Andreotti-kabinetet támogató parlamenti többségben, ötvenöt nappal később, május 9-én, a fasizmus fölött aratott győzelem napján, gyilkolták meg. Az AP amerikai hírügynökség, olasz forrásokat idézve, azt írta, hogy a római esküdtszék „lényegtelennek" találta azt a tanúvallomást, amelyet Corrado Guergoni, Moro egykori, sajtótitkára tett az ügy politikai összefüggéseiről. Guerzoni előadta az esküdteknek, hogy Henry Kissinger amerikai külügyminiszter Moro 1974. évi washingtoni látogatásakor rendkívül világosan értésére adta az olasz kereszténydemokrata vezetőnek: az amerikai kormánynak egyáltalán nem tetszik a kereszténydemokraták nyitása a kommunisták felé. Az Italia sajtóügynökség értesülése szerint az esküdtszéki anyag minderre a következőket válaszolja: „Az összeesküvés kizárólag a Vörös Brigádok műve, és semmi nem indokolja, hogy bárki is ettől eltérő feltételezésekbe bocsátkozzék.”

Kisebb összetűzések, lövöldözések voltak Bejrút déli külvárosában, ahol délután a tűzszünet eleddig legsúlyosabb megsértését regisztrálták. A politikai és a katonai helyzet romlása Libanonban arra késztette Fahd szaúd-arábiai uralkodót, hogy személyes megbízottja révén sürgős tárgyalásokat kezdjen a tűzszünet és a tervezett nemzeti párbeszéd megmentésére.

Robert McFarlane amerikai megbízott, a Dél-Libanont megszállva tartó izraeli csapatok átcsoportosítása óta először találkozott Jichak Samir izraeli külügyminiszterrel. Samir közölte, hogy Izrael üdvözli a libanoni tűzszünetet, majd aggodalmát fejezte ki Szíria növekvő befolyása miatt.

Rancaguából Santiago de Chile felé indult a chilei rézbányászok képviselőinek menete. A bányászok a felvonulással követelik letartóztatásban levő társaik szabadon bocsátását, tiltakoznak a növekvő munkanélküliség és életkörülményeik rosszabbodása miatt. A menetet csendőri alakulatok tartóztatták fel, és őrizetbe vették az élen haladó Rodolfo Seguel szakszervezeti vezetőt. A chilei rézbányászok szakszervezetének elnöke (aki egyben a szakszervezeteket tömörítő Dolgozók Országos Parancsnokságának a vezetője is) kiemelkedő szerepet játszott a katonai diktatúrát megingató, eddigi tiltakozási napok megszervezésében. A hatóságok Seguelen kívül letartóztatták a rézbányászok szakszervezetének öt más vezetőjét is.

október 5.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára délelőtt a KB székházában fogadta Helmut Schmidtet, a Német Szociáldemokrata Párt elnökhelyettesét. A szívélyes és nyílt légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi élet időszerű kérdéseiről, a fegyverkezési verseny veszélyei csökkentésének lehetőségeiről, a középhatótávolságú rakéták problémaköréről. Foglalkoztak a magyar-NSZK kapcsolatokkal, s áttekintették az MSZMP és az SPD kapcsolatait. A megbeszélésen jelen volt Horn Gyula, az MSZMP KB külügyi osztályának vezetője. Lázár György miniszterelnök és felesége ebédet adott Helmut Schmidt és felesége tiszteletére. A Magyar Közgazdasági Társaság felkérésére Helmut Schmidt előadást tartott Világgazdaság 1983. címmel a Magyar Tudományos Akadémián. Hannelore Schmidt asszonnyal találkozott Kádár Jánosné. Helmut Schmidt és felesége délután elutazott Budapestről. A vendégeket Horn Gyula búcsúztatta a Ferihegyi repülőtéren. Jelen volt Norrman Dencker, az NSZK budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_helmut_schmidt_kadar_janos.jpgHelmut Schmidt és Kádár János az MSZMP KB székházában

II. János Pál pápa a Szent Péter-bazilika előtt fogadta a Lékai László bíboros, esztergomi érsek vezetésével Rómában tartózkodó magyar zarándokok csoportját, amely a szentév alkalmából látogatott a Vatikánba.

A Szovjetunió újabb kezdeményezésekkel lépett az ENSZ-tagországok elé a nukleáris háború súlyosbodó veszélyének csökkentése érdekében. Oleg Trojanovszkij szovjet állandó ENSZ-képviselő, aki ebben az évben - Andrej Gromiko külügyminiszter kényszerű távollétében - a Szovjetunió fő szónoka volt az általános vitában, három indítványt terjesztett elő beszédében.

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_oleg_trojanovszkij.jpgA szovjet delegáció vezetője, Trojanovszkij, mellette Andrej Gromiko külügyminiszter üresen hagyott széke

A szovjet-amerikai viszonyról szólva Trojanovszkij rámutatott, ez év novemberében lesz fél évszázada, hogy a két ország felvette a diplomáciai kapcsolatot. A szovjet-amerikai kapcsolatok egész története arra vall, hogy amikor ez a két ország a kölcsönös megértés és együttműködés útját járta, ebből előnye származott népeiknek csakúgy, mint az általános béke és biztonság ügyének.

Nabih Bern, az Amal nevű síita szervezet főtitkára rámutatott, hogy a Bejrútban hatalmon levő kormányzat csupán arab és nemzetközi nyomásra egyezett bele a nemzeti megbékélési konferencia összehívásába, de a gyakorlatban halogató, időhúzó manőverekhez folyamodott. Szelim al-Hossz volt miniszterelnök, a befolyásos szunnita körök képviselője, szintén az államvezetést marasztalta el a megbékélési tárgyalások indokolatlan késlekedése miatt. Mindketten visszautasították azt a hivatalos, jobboldali vádat, hogy Valid Dzsumblatt, a Haladó Szocialista Párt elnöke, Libanon felosztására tett kezdeményezést a drúz helyi közigazgatás, a lakosság ügyes-bajos dolgaival foglalkozó népi bizottságok megszervezésével. A közvélemény megtévesztését szolgáló, alaptalan vádak kiagyalói és terjesztői valójában saját mesterkedéseiket, a nemzeti párbeszéd akadályozását próbálják igazolni - hangsúlyozta Berri. A maronita keresztény Szliman Franzsije volt köztársasági elnök, a Nemzeti Megmentési Front egyik vezetője, ugyancsak elítélte a Dzsumblatt ellen indított kampányt, majd kijelentette, hogy minden párbeszéd hiábavaló lenne az Izraellel kötött május 17-i megállapodás érvénytelenítése előtt.

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_druz_milicistak.jpgDrúz milicista alakulat a Suf-hegységben

Jichak Samir kijelölt izraeli miniszterelnök felkereste a parlament elnökét. Bejelentette, hogy megalakította Likud-párti kormányát, és hétfőre kér bizalmi szavazást a törvényhozásban. A kormánylistát nem tették közzé. Előzőleg Samirnak sikerült megalkudnia parlamenti szövetségeseivel, és biztosítania a kabinet fennmaradásához szükséges szavazatarányt - jelentette s jeruzsálemi rádió.

Rézbányászok tüntettek a chilei főváros közelében fekvő San Bernardo városban. Korábban a katonai csendőrség feltartóztatta a rézbányászok Rancaguából a fővárosba indult menetét, és rövid időre őrizetben tartotta Rodolfo Seguelt, a rézbányászok szakszervezetének elnökét, valamint a vezetőség öt más tagját. A chilei rézbányászok letartóztatott társaik szabadon bocsátását követelik, s tiltakoznak az elbocsátások és életkörülményeik rosszabbodása ellen.

A nicaraguai légvédelem lelőtt egy repülőgépet az ország középső részén - jelentették be Managuában. A hétfőnyi személyzettel repülő gép Honduras felől hatolt be az országba, s feladata az volt, hogy elsősorban lőszer-utánpótlást juttasson el az ország belsejében ténykedő ellenforradalmi csoportoknak. A gép személyzetéből két ember meghalt, három sebesültet a sandinista egységek foglyul ejtettek, kettőt pedig - akik ejtőernyővel kiugrottak a gépből - üldöznek. Szeptember eleje óta ez volt a negyedik repülőgép, amelyet a sandinista erők légvédelme lelőtt Nicaragua felett. Az országot északról és délről támadó ellenforradalmárok az utóbbi időben több repülőgépet kaptak az Egyesült Államoktól. Mexikói politikai elemzők úgy vélik, hogy a közép-amerikai konfliktus az utóbbi időben aggasztóan súlyossá vált. A helyzet elmérgesedését az utóbbi napok három provokációjával magyarázzák: Eden Pastora bandáinak támadásával a nicaraguai-Costa Rica-i határállomás ellen, a mexikói hajókkal szembeni provokációkkal és a Nicaragua-ellenes éllel újjászerveződő közép-amerikai katonai szövetség tervével. „Washington alighanem azt szeretné elérni - írja a mexikói sajtó -, hogy katonai lépéseket tegyünk tankhajóink védelmében.” A konfliktus regionalizálásának amerikai ösztökélői így elmondhatnák, hogy már Mexikó is belekeveredett a válságba, s szabad kézzel nyúlhatnának akár az intervenció fegyveréhez is.

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_humor_5.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_humor_6.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Komáromban, az M 1-es főúton Mieczyslaw Dabrowski 59 éves lengyel állampolgár, krakkói lakos személygépkocsijával áttért az úttest bal oldalára, és ott összeütközött a vele szemben szabályosan haladó személygépkocsival. A baleset következtében Dabrowski a helyszínen, utasa, Romanowska Danuta Dabrowska 53 éves krakkói lakos a kórházba szállítás után halt bele sérüléseibe. A szembejövő személygépkocsi vétlen vezetője súlyos sérülést szenvedett

Közlemények:
Budapest Főv. X. ker. Tanács V. B. Szoc. Foglalkoztató körbélyegzője elveszett. Használata érvénytelen. Helyette új szövegezéssel más körbélyegző van érvényben.

Keressük azt a tulajdonjogot igazolni tudó személyt, aki a székesfehérvári Hosszú temetőben lévő Boncodföldi Nagy Ignác, ügyvéd szül.: 1843, megh.: 1923, és hitvese, szül.: Szendeffy Irma, szül.: 1861. júl. 29., megh.: 1937. dec. 6. feliratú kripta fölött rendelkezik. Az elhanyagolt kriptát jelentkezés elmulasztása esetén, a rendeleteknek megfelelően értékesítjük. Fejér megyei Temetkezési Vállalat, Székesfehérvár, Berényi út 15.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_allasajanlat.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_allasajanlat_2.jpg

Bőséges az októberi zöldség- és gyümölcsfelhozatal:
Változatlanul bőséges a felhozatal zöldségből és gyümölcsből. Az őszi termésű cikkekből az állami és a szövetkezeti kereskedelem most már naponként több ezer tonna árut tud felvásárolni. Mind nagyobb tömegű zöldséget és gyümölcsöt hoznak a piacokra az őstermelők és a magánkiskereskedők is. Így az idénynek megfelelő cikkekből ki lehet elégíteni a lakosság igényeit. Néhány termékből jut exportra és a tartósítóipar részére is. Változatlanul élénk a gyümölcspiac. Több helyen még a héten is árusítanak görögdinnyét: mindvégig nagy mennyiség volt belőle a piacokon. Magvaváló kék szilvából is csökken a felhozatal, bár a héten még ebből is ki lehet elégíteni az igényeket. A felvásárló kereskedelemnek most nem kis feladatot jelent, hogy a lakosság napi ellátása mellett - más évekhez hasonlóan - a következő hetekben fel kell vásárolni a téli és a kora tavaszi hónapokra szükséges árut. Eddig azonban csak 20 ezer tonna burgonya, 7-8000 tonna vöröshagyma és néhány ezer tonna téli alma van a tárolókban. A zöldségfélék tárolása pedig éppen csak elkezdődött. A termelő gazdaságokat ugyanis az elmúlt hetekben - és még napjainkban is - túlzottan elfoglalják az egyéb őszi munkákkal kapcsolatos feladatok. Kevés idő jut a kertészeti termékek szedésére.

Vetőmag-feldolgozó Hajdúszoboszlón:
Hajdúszoboszlón az Interinveszt, a KITE és az állami gazdaság 48 millió forintos beruházással vetőmag- feldolgozó üzemet létesített, a termelés nemrég megkezdődött. Jelenleg fémzárolt, exportminőségű fűmagot állítanak elő. A termelés jelentős részét exportálják.

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_vetomag_feldolgozas.jpgA zsákok töltése, mérése

A gyógyítás szolgálatában:
Győrött, a megyei kórházban művese állomást adtak át. A hír nem csupán gyarapodásunk krónikájában jelentős tény, de jó a vesebetegségekben szenvedőknek, hiszen újabb terápiás lehetőséggel bővült Nyugat-Dunántúl, beleértve az onnan ellátható Komárom és Veszprém megyéket is. Az egyelőre hat géppel működő állomáson hamarosan még két berendezést állítanak be.
idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_gyori_korhaz.jpg

Őszi közterületi munkák Budapesten:
A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat október 1. és november 7. között végzi el az őszre beütemezett munkáit. Megtisztítják a szobrokat, emlékműveket, kitakarítanak harminchat budapesti gyalogos-aluljárót, speciális gépekkel mossák a főváros területén levő szalagkorlátokat, valamint a kifutó főútvonalakon az optikai vezetőoszlopokat. A nagytakarításból ezúttal sem maradnak ki a Duna-hidak, a Váralagút. Az őszi lombhullásból származó nagy mennyiségű falevél összetakarításáról és elszállításáról is intézkednek. Lemossák, vagy szükség esetén kicserélik a hulladékgyűjtő kosarakat, újrafestik ezek állványzatait, s letisztítják a KRESZ-táblákat, valamint a lánckorlátokat.

Panelszerelők versenye a fővárosban:
Óbudán, a Pók utcai lakótelepen nemrég panelszerelők versenyeztek. A döntő részvevői az ország különböző építőipari vállalatainak fiatal dolgozói voltak. Hat brigád mérte össze erejét, tudását, ügyességét, felkészültségét a szakszervezeti ifjúsági napok egyik záróprogramjaként meghirdetett versenyen. A kétnapos döntőn nemcsak szakmai felkészültségüket, de politikai tájékozottságukat is bizonyították a versenyzők. Mérték a munka gyorsaságát, pontosságát, minőségét is. Mint ahogy Juhász Pál, a Pók utcai lakótelepi építkezés művezetője elmondta, a kétnapos versenyen a termelési érték meghaladta a kétmillió-hatszázezer forintot, a panelszerelők összeállítottak tizenkét lakást. A verseny első helyezettje a 43-as számú Állami Építőipari Vállalat Csajbók József vezette brigádja lett; a második a Budapesti Lakásépítő Vállalat, harmadik pedig a szegedi DÉLÉP Vállalat brigádja.

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_panelszerelok_versenye.jpgMunka közben a győztesek

Napkollektor a lakótelepen:
Debrecenben, az épülő tócoskerti lakótelepen kétezer lakás melegvízellátására napkollektoros kísérletsorozat kezdődött: négyemeletes épület tetejére szerelik fel az ország legnagyobb, 465 négyzetméteres napkollektor-rendszerét. A kollektorok kipróbálása közben persze a melegvízhálózatról nem kötik le a hőszolgáltatás vezetékrendszerét, így a lakásokban borult idő esetén is folyamatos lesz a melegvízellátás.

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_tocoskerti_napkollektorok.jpgA kollektorok szerelése

Porcelánrestaurátorok:
Kis üzlethelyiség a Belvárosban, a Veres Pálné utcában; a kirakatban levő bécsi, meisseni és herendi porcelán remekek gyakran csábítják nézelődésre az erre járókat. A legtöbben a valóban ritka szép kínai padlóvázát csodálják meg. Alig telik el olyan nap, hogy vásárolni szándékozó külföldiek be ne térnének ide, s csalódottan távoznak, amikor megtudják: ebben az üzletben nincs árusítás, itt törött porcelánok restaurálásával, rendbehozatalával foglalkoznak. A Veres Pálné utcai műhely raktára tele van javításra váró porcelánokkal; az itt dolgozó három ügyes restaurátor jó ideig nem marad munka nélkül.

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_porcelanrestauratorok_1.jpgPorcelánrestaurátorok munka közben

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_porcelanrestauratorok_2.jpgEltüntetik a sérülés nyomait

Színházi bemutató: Mario és a varázsló (Kaposvári Csiky Gergely Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_kamandy_imre_koltai_robert.jpgKamandy Imre és Koltai Róbert

A Magyar Televízió műsorán: Psota-est
Psota show-t készített a Televízió. Közeljövőben jelenik meg Psota Irén nagylemeze, amin az utóbbi évek általa énekelt legismertebb számait, songokat, sanzonokat és dalokat ad elő. A lemez anyagából a Televízió show-műsort készített. A műsorban többek között Psota Irén megjelenik mint Josephine Baker, Brecht-dalokat ad elő, táncol az Alexander Ragtime Band számra, dalt énekel a papírszalvétát gyűjtő kislányról, elénekli híres számát, hogy Én mellettem elaludni nem lehet, felcsendül a Tibi tangó, részletet ad elő a Hello Dollyból. A műsor és a lemez tartogat néhány meglepetést, új dalokat, melyek itt csendülnek fel először. A műsor koreográfusa és Psota partnere Szakály György. A tévéműsor rendezője M. Lukács Ágnes, operatőr Zentai László.idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_psota_iren_1.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_psota_iren_2.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_psota_iren_3.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_psota_iren_4.jpg

Válogatott magánügyek:
Hogyan lehet legyőzni a gátlásosságot? Ami attól van, hogy egy régi kapcsolatom úgy ért véget, hogy elege lett a fiúnak belőlem. Félek új kapcsolatot kialakítani más fiúkkal, mert nem biztos, hogy olyan tudok lenni, amilyennek az a fiú szeretné! „Iszapos sörösüveg”
Ez olyan betegség, mint a példabeszédben a kutyaharapás. Csak a szőrével gyógyítható! Vagyis sikerélményekkel, amit más fiúnál szerezhetsz be. Le kell küzdened hát a gátlásaidat és nem szabad félned az új kapcsolatoktól. Egy tanáccsal segíthetek ebben. Sohase akarj olyan lenni, amilyet a fiú akar faragni belőled, mert úgy villámgyorsan rádun. Inkább próbáld megismerni önmagadat és fejleszteni a képességeidet. Légy egyéniség, mert azok jobban vonzzák a fiúkat, mint a „gyurma-lányok”.

A forduló napján Athénban a görögök a Szovjetuniót fogadták olimpiai selejtező mérkőzésen, ahol a vendégek 3:1 arányban nyertek. A magyar olimpiai válogatott szempontjából közel sem érdektelen mérkőzésen mindenki arra számított, hogy valóra válik egy futballban íratlan szabály: miszerint négy mérkőzést zsinórban nem lehet elveszíteni. A görög együttes azonban „produkálta” ezt a „bravúrt”, s a mi számunkra vajmi csekély vigasz, hogy alaposan megszenvedtette győzelméért a szovjet együttest. A csoport állása: 1. Szovjetunió 7 pont (4 mérk.), 2. Magyarország 5 pont (4 mérk.), 3. Bulgária 2 pont (2 mérk.), 4. Görögország 0 pont (4 mérk.).

Ezen a napon egy EB-selejtezőt is játszottak. Az utóbbi időben gyakran botladozó nyugatnémet labdarúgó-válogatott 22 perc alatt „kiütötte” az osztrákokat és így öles lépést tett az Európa-bajnokság Franciaországban megrendezendő nyolcas döntője felé. NSZK-Ausztria 3:0 (3:0). Gelsenkirchen, Parkstadion, 72 ezer néző. Gólszerző: Rummenigge a 4. percben, Völler a 20. percben, Völler a 22. percben.

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_eb_selejtezo_nszk_ausztria_rudi_voller.jpgRudi Völler, a Werden Bremen csatára az NSZK válogatottjának második gólját lövi az osztrák Koncilia kapujába

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_eb_selejtezo_nszk_ausztria_rummenigge.jpgRummenigge már a 3. percben megszerezte csapata első gólját, Koncilia már verve van, a labda a következő pillanatban mögötte hull a hálóba


A mérkőzés összefoglalója

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_eb_selejtezo_nszk_ausztria.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 9. fordulóját! Folytatódik az első osztályú futballbajnokság. Ismét két mérkőzés lesz a Népstadionban. A találkozók a legkülönbözőbb időpontokban kezdődnek, kora délutántól egészen estig. Különben a bajnokságban ez az utolsó szerdai játéknap.

Vasas - Bp. Honvéd
A piros-kékek legutóbb saját pályán sem bírtak a rámenős Zalaegerszeggel, a Honvéd viszont kupasikere után Nyíregyházán is két pontot szerzett. Most is esélyesebb. A Vasasnál Komjátinak lejárt az eltiltása, Baloghot viszont vasárnap kiállították. Magos, Birkás és Izsó továbbra is sérült. Kispesten kellemes gondjai vannak Komora Imre vezető edzőnek. Egyetlen helyen kérdéses az összeállítás; a bal oldali középpályás posztját Sikesdi, Détári vagy Gere foglalja el.
idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_vasas_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_vasas_bp_honved_hires_dajka_kakas.jpgDajka (középen), aki a Bp. Honvéd gólját szerezte

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_vasas_bp_honved_dajka_komjati.jpgDajka László nagyszerű ütemben ugrik fel, megelőzi Komjátit és védhetetlen fejessel szerzi meg a győzelmet jelentő gólt 

Ferencváros - Ú. Dózsa
A zöld-fehér csapat szurkolói már a Haladás ellen is várták a csapat „feltámadását”, ez azonban nem következett be az ismert események miatt, könnyen lehet, hogy most talán méltó játékkal rukkol ki a csapat a régi nagy ellenféllel szemben. Az újpestiek az utóbbi időben híresek megbízhatóságukról, így könnyen lehet döntetlen. A Ferencvárosban Kvaszta sérült, Rubold pihen, Újpesten Törőcsik továbbra is a maródiak listáján szerepel.
idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_zsiboras_gabor.jpgZsiborás, az FTC kapusa és társai vigyáznak a Dózsa-támadókra

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_pogany_kardos.jpgErő, lendület, férfiasság... A labdarúgás esetében alapvető fogalmak. Mindezt elmondaná a kép, ha a figyelmes szemlélő nem venné észre, hogy a földön fekvő két ferencvárosi játékos, Pogány és Dózsa közül az utóbbi térdével buktatja a kapura törni szándékozó újpesti Kardost. Néhány másodperc múlva már a „végeredményt” merevítette filmre a mindentlátó kamera: Kardos így végezte útját...

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_poloskei_heredi_kiss_sandor.jpgA Népstadionban, a kettős rangadó második felvonásában a Ferencváros válogatott balszélsője, Pölöskei (fehérben) sikertelenül próbálja kicselezni a vele szemben álló újpesti Herédit (11). A háttérben Kiss figyeli a párharcot

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_zsiboras_gabor_2.jpgEz a lövés is elkerülte Zsiborás kapuját...

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_ferencvaros_u_dozsa_zsiboras_fekete.jpgA zöld-fehérek szakállas kapuvédője ebben a kényes szituációban ismét az ötös sarkánál kaparintja meg az újpesti Fekete elöl a labdát

Rába ETO - DVTK
A bajnokcsapat legutóbb saját pályáján is csak egy pontot szerzett a Szegedtől, de ez bizonyára csak kisiklás volt, jogos a tipp: 1.
idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_raba_eto_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_raba_eto_dvtk_2.jpg

Haladás - Volán
Esélyesebbek a hazaiak, szombaton kétgólos hátrányt egalizáltak az Üllői úton, míg a Volán a negyedik fordulóban győzött utoljára. A fővárosiaknak az egyik pont is sikert jelentene, de valószínűbb a vasi csapat diadala. Valószínű, hogy Szombathelyen Hegedűs helyett Schiller mutatkozik be a kapuban. A Volánnál Zsinka és Vincze sérüléssel bajlódik, Szeibertnek még nem járt le a büntetése.
idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_haladas_volan.jpg

Csepel - Pécsi MSC
Mindkét együttesnek egyaránt hét pontja van, azaz jó közepesen szerepel, valószínű, hogy pontjaik száma nyolcra növekszik.
idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_csepel_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_csepel_pecsi_msc_tulipan_lorincz_toma_lutz.jpgTulipánra (baloldalt sötét mezben) három pécsi fiú, Torna, Lőrincz és Lutz ügyel

Videoton - Nyíregyháza
Egyetlen fellángolását kivéve a Nyíregyháza alárendelt szerepet játszik a bajnokságban, magabiztos Videoton-győzelem várható.
idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_videoton_nyiregyhaza.jpg

Tatabánya - MTK-VM
Ha akad papírforma-mérkőzés, akkor ez az, a remekül szereplő Tatabányának nem lehet partnere a Hungária körúti együttes. Az MTK-VM-nél egy kérdőjel van: Fülöp vagy Valuch lesz a középcsatár. A hazaiaknál Kiss Imre sérülése súlyosabbnak tűnik, műteni is kell majd, így egyelőre Dombai marad az elsőszámú kapus.
idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_tatabanya_mtk_vm.jpg

SZEOL AK - ZTE
A szegediek legutóbbi győri pontszerzése bizonyos, hogy önbizalom-növekedést okozott, így akár még győzhet is a SZEOL a nála semmivel sem jobb ZTE ellen. Szegeden csak a mérkőzés előtt dől el, hogy Kozma vállalja-e a játékot.
idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_szeol_ak_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_szeol_ak_zte_gruborovics_balazs_zsolt.jpgEbből a helyzetből sem lett gól! Gruborovics már csak Balázzsal állt szemben, a labda azonban kipattant a jól helyezkedő kapuvédőről

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a délutánra:
Egy szerdai meccs Az a helyzet, hogy én büntetésben voltam. Valami iskolai kihágás, talán egy önként vállalt pluszfeladat el nem végzése miatt a családi tanács úgy döntött, hogy nem mehetek a Zete ellen. Elég közel lakunk a SZVSE pályához, így tanulás közben azért folyamatosan füleltem, hátha értesülök az eredményről. Sima 2:0-t vizionáltam, de utólag kiderült, hogy Grubó két orbitális felsőkapufáját (természetesen szabadrúgások után) gondoltam gólnak. Jöttek haza a család férfi tagjai lógó orral, nekem dupla szomorúságot okozva, vereséggel felérő döntetlen, és szobafogság.

A mérkőzések után lássuk a 9. forduló válogatottjait! Ismét kissé vegyes az összteljesítmény, de még így is akadt három 8-as osztályzat. Nehéz a választás, hisz mindannyian vagy gólokat rúgtak, vagy gólokat rúgattak, lényeg, hogy látványosan kivették részüket csapataik győzelméből. Nálunk ezúttal a duplázó Vadász Imre lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén továbbnőtt az ötgólosok létszáma. Kiss Sándor, Mile és Szabó József mellett már Dobány, Kardos és Nyúl is holtversenyben listavezető.
idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_gollovolista.jpg
Az első osztályú labdarúgó-bajnokság szerdai, kilencedik fordulójában 1:0-ra győzött a Bp. Honvéd és a Tatabánya, így a két csapat továbbra is egyenlő pontszámmal áll az első és a második helyen. Nyomukban halad a Videoton, egy pont a hátránya. Az első és az ötödik között, csak két pont a különbség. Drámai küzdelemben, 0:2-ről nyert Győrött a Rába. A Népstadionban rendezett rangadókon mindössze három gól született. A Ferencváros egy pontot szerzett, és jobb gólkülönbségével elkerült az utolsó helyről.
idokapszula_nb_i_1983_84_9_fordulo_tabella.jpg

A bajnoki forduló után Mezey György szövetségi kapitány kijelölte a magyar válogatott keretet a Népstadionban október 12-én 18 órakor kezdődő Anglia elleni Európa-bajnoki mérkőzésre. Kapus: Kovács A. (Csepel), Disztl P. (Videoton). Védő: Farkas (Vasas), Csonka (Rába), Kardos (Ú. Dózsa), Garaba, Nagy A., Varga (mindhárom Bp. Honvéd), Róth (Pécs). Középpályás: Csongrádi (Videoton), Hannich, Burcsa (Rába). Csatár: Kiss S. (Ú. Dózsa), Dajka (Bp. Honvéd), Hajszán (Rába), Nyilasi és Szokolai hétfőn csatlakozik Tatán a játékosokhoz.

Temesvári Miklós, az utánpótlás-válogatott edzője Is megadta az angolok ellen készülő keretet. A névsor: Rabcsák, Szieben, Gróf - Turbék, Szűcs (NYVSSC), Balogh T., Rezi, Pecsics, Csima, Détári, Koch, Gere, Mészáros, Bánki, Fodor, Bognár, Lippai, Kiss M. A keret tagjai pénteken 11.30 órakor találkoznak az MLSZ-ben, majd onnan Nyíregyházára indulnak. Az angolok elleni EB-selejtező kedden lesz a nyírségi városban.

Hétközben sem a másod, sem a harmadosztályban nem rendeztek fordulót.

A következő szerdán jön a Magyarország-Anglia EB-selejtező mérkőzés.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1915250098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2019.12.18. 17:13:52

A Ludasban nekem Várnai György karikatúrái voltak a kedvenceim, bár a legjobb női melleket kétségkívül Balázs Piri Balázs rajzolta, ezekről szerencsére a Válogatott blog sűrűn megemlékezik.

A csapatok összeállításán elmerengve feltűnik, hogy a Honvéd kezdőben Kerepeczky kivételével mindenki volt válogatott, a Videotonban pedig a még Győrben vitézkedő Burcsa kivételével már ott a teljes 84-85-ös UEFA kupa ezüstcsapat.

köszönöm, hogy elmondhattam

maribor_ 2019.12.18. 20:31:25

@Fandor: On a legkedvesebb es a legokosabb olvasonk.
süti beállítások módosítása