Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 10. forduló

2019.12.30. 19:38 maribor_

1983. október 15-16., a hónap harmadik hétvégéje

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_istvan_a_kiraly.jpgA könyv- és hanglemezboltokba került Szörényi Levente és Bródy János István, a király című rockoperájának lemezalbuma

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

október 13.

A Minisztertanács ülésén Lázár György tájékoztatást adott a grenadai népi forradalmi kormány elnökével folytatott megbeszéléseiről, valamint a Csehszlovák Szocialista Köztársaságban tett hivatalos baráti látogatásáról. A kormány ugyancsak tájékoztatót hallgatott meg a Norvégiában és Svédországban járt kormányküldöttség munkájáról. A Minisztertanács a tájékoztatókat tudomásul vette. A kormány áttekintette azoknak a programoknak a teljesítését, amelyek a gazdaságosabb energia- és anyagfelhasználóst, a technológiák korszerűsítését, illetve a melléktermékek és hulladékok eredményesebb hasznosítását szolgálják. Elismerve az elért eredményeket, felhívta a figyelmet az e téren még kiaknázatlan jelentékeny tartalékokra, és a személyi, a vállalati érdekeltség erősítésének, a gazdaságszervező tevékenységnek a fontosságára. Intézkedéseket hagyott jóvá, amelyek a programok jövő évi eredményesebb végrehajtását célozzák. A Minisztertanács tájékoztatást kapott a szállítási szerződések teljesítésének vizsgálata során szerzett tapasztalatokról. Szükségesnek ítélte a szerződések megtartásának, főleg az árakra és a minőségre vonatkozó kikötéseknek a szigorúbb ellenőrzését, a szállítási feltételek megsértőinek következetesebb és az okozott kárral arányban álló szankcionálását.

A nemzetközi űrhajózási kongresszus szekcióülésein folytatta munkáját. A kongresszuson több magyar előadás is elhangzott. Az „Interferon” űrkísérleti eredményeiről az Országos Közegészségügyi Intézet tudományos munkatársai - Tálas Margit, Bátkai László, Stőger Ivana és Nagy Károly - számoltak be. Elmondották, hogy a kísérletet - a sejt interferon-termelő képességének megfigyelését - Farkas Bertalan űrrepülése során végezték el, majd Dumitru Prunariu román asztronauta űrrepülésekor megismételték. Az Interferon igen fontos szerepet játszik az emberi szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességének fokozásában.

Szófiában megkezdődött a Varsói Szerződés tagállamai külügyminiszteri bizottságának ülése. Az ülés munkájában részt vesz Petr Mladenov, a Bolgár Népköztársaság, Bohuslav Chnoupek, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság, Stefan Olszowski, a Lengyel Népköztársaság, dr. Várkonyi Péter, a Magyar Népköztársaság külügyminisztere, Herbert Krolikowski, az NDK külügyminiszterének első helyettese, államtitkár, Stefan Andrei, a Román Szocialista Köztársaság külügyminisztere, Andrei Gromiko, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettese, a Szovjetunió külügyminisztere. Az ülést Petr Mladenov bolgár külügyminiszter nyitotta meg. Az ülés napirendjén az európai helyzet további fejlődésével kapcsolatos kérdések szerepelnek a nemzetközi események általános alakulásával összefüggésben, a Varsói Szerződés tagállamai politikai tanácskozó testületé 1983. január 5-i ülésén elfogadott prágai politikai nyilatkozatban és a szocialista országok párt- és állami vezetői június 28-i moszkvai közös nyilatkozatában foglalt értékelések és következtetések alapján. Az ülés szívélyes, elvtársi légkörben megy végbe. Petr Mladenov vacsorát adott a bizottság ülésén részt vevő külügyminiszterek és a kíséretükben lévő személyek tiszteletére.

Helmut Kohl kancellár délután Bonnban fogadta Marjai Józsefet, a Minisztertanács elnökhelyettesét, aki hivatalos látogatáson tartózkodik a Német Szövetségi Köztársaságban. A csaknem egyórás tárgyaláson a két politikus a nemzetközi helyzettel és a két ország viszonyával összefüggő kérdéseket vitatott meg. Az eszmecserén a két fél megállapította, hogy a jelenlegi feszült nemzetközi helyzetben fenn kell tartani az eltérő társadalmi rendszerű országok közötti párbeszédet, és erősíteni kell a kontaktusokat a fennálló problémák rendezéséért. A szövetségi kancellár kifejezte azt a szándékát, hogy az érvényes meghívásnak eleget téve a következő évben látogatást tesz Magyarországon. A megbeszélés során részletesebben foglalkoztak a világgazdasági helyzet alakulásának megítélésével, a két ország közötti gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatok fejlesztésének kulcskérdéseivel. Marjai József Helmut Kohllal való találkozója előtt délelőtt Frankfurtban megbeszélést folytatott a Német Szövetségi Bank vezetőivel, akik a szövetségi köztársaság pénzügyi köreinek azt a szándékát juttatták kifejezésre, hogy a nehezebbé vált nemzetközi gazdasági helyzetben szükséges a kelet-nyugati gazdasági kapcsolatok elősegítése, a pénzügyi együttműködés erősítése. Este nagyipari vállalatok vezetői Düsseldorfban vacsorát adtak a Minisztertanács elnökhelyettesének tiszteletére. A tárgyalásokon és a vacsorán részt vett Kővári Péter, hazánk NSZK-beli nagykövete is.

Teljes ülést tartott Genfben a hadászati fegyverzet korlátozásáról és csökkentéséről folyó tárgyalásokon részt vevő szovjet és amerikai küldöttség.

A libanoni tűzszüneti megállapodás elfogadása után 18 nappal, stílszerűen a Bejrútot kettéválasztó polgárháborús zöld vonalon, az egészségügyi minisztérium épületében megkezdte munkáját az október 20-ra kitűzött nemzeti megbékélési konferencia előkészítő bizottsága. A részvevők biztonsága fölött a nyugati négyhatalmi erők olasz egységei őrködnek. Előzőleg Amin Dzsemajel elnök hivatalos meghívást intézett a tűzszüneti megállapodásban felsorolt kormánypárti és ellenzéki pártok, csoportosulások vezetőihez, felkérve őket, hogy egyrészt küldjék el megbízottaikat az előkészítő tanácskozásra, másrészt vegyenek részt az egy héttel később kezdődő megbékélési találkozón, amelynek a színhelyéről később döntenek.

Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vb elnöke a kuvaiti Al-Vatan lapnak adott nyilatkozatában a Jordániával folytatandó konföderációs tárgyalások újrakezdése mellett foglalt állást. Arafat szerint a konföderációnak a fezi csúcskonferencia határozatai alapján, nem pedig Reagan elnök közel-keleti rendezési terve alapján kell megvalósulnia. Arafat elutasította azt a véleményt, hogy az El-Fatah viszálya a szervezet fennmaradását fenyegetné.

Az ENSZ-közgyűlés 5. bizottságában felszólalt Gubcsi Tibor, a magyar küldöttség tagja. Az ENSZ-tagdíjakkal kapcsolatos általános vitában hangsúlyozta, hogy a tagdíjak kiszámításának alapja csak a fizetőképesség lehet, amit a tagállamok egy főre jutó nemzeti jövedelme alapján állapítottak meg. Rámutatott olyan, a nemzeti jövedelem alakulására ható körülményekre, mint az egyes tagállamok konvertibilisvaluta-kitermelő képessége és lehetősége, valamint a világgazdasági cserearányok változása. Hazánk képviselője ismételten, kijelentette, hogy Magyarország - más országokhoz hasonlóan - ellenzi az ENSZ-alapokmánynak ellentmondó költségek áthárítását a tagállamokra.

Chilében folytatódott az országos tiltakozási akció. Értesülések szerint nyolc városban tartottak ellenzékiek tüntetéseket és nagygyűléseket. A karhatalmi erők Valparaisóban és Punta Arenas városokban 133 embert tartóztattak le. Santiago külső kerületeiből 60 000 ember vonult a belvárosba. A rendőrök könnyfakasztó gránátokkal és vízágyúkkal támadtak a menetelükre, akik kőzáporral válaszoltak. A rendőrök fegyverüket használták. Santiagói sajtójelentések szerint a chilei fővárosban a hatóságokkal együttműködő, polgári ruhás terrorosztagok tevékenykednek, amelyek fegyverrel támadnak az utcai csoportosulásokra.

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_chilei_rendorok_2.jpgA tüntetők ellen kivezényelt rohamrendőrök egy csoportja Santiago központjában

október 14.

A Nemzetközi Űrhajózási Szövetség 34. kongresszusának utolsó napján - részben szándékosan, de részben véletlenül is - „magyar nap” volt, amennyiben számos magyar kutató tartott előadást. A Földnek az űrből való megfigyeléséről tanácskozó ülésszakon a Balaton vízminőségének amerikai Landsat műholddal történő megfigyeléséről egy olyan tudóscsoport beszámolója hangzott el, amelynek három tagja japán volt és egy magyar. Az űrhajózás történetének szentelt ülésszakon Nagy István György a magyar űrhajózási társaság történetének néhány fejezetét ismertette.

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_tyereskova_szavickaja_ride.jpgVendégeink voltak: Valentyina Nyikolajeva-Tyereskova, „a Kozmosz Évája”, Szvetlána Szavickaja, a kozmosz ejtőernyős- és repülőbajnoka és Sally K. Ride, a röntgencsillagász és lézerfizikus

Szófiában befejeződött a Varsói Szerződés tagállamai külügyminiszteri bizottságának ülése. A minisztereket fogadta Todor Zsivkov, a BKP KB főtitkára, a bolgár államtanács elnöke. A külügyminiszteri bizottság a nemzetközi események általános alakulásával összefüggésben áttekintette az európai helyzet további fejlődésével kapcsolatos kérdéseket. A miniszterek rámutattak, hogy az új amerikai közép-hatótávolságú rakéták tervezett nyugat-európai telepítése miatt romlott a nemzetközi helyzet. Egyebek között azt a fontos javaslatot tették, hogy ha a genfi tárgyalásokon az év végéig nem jön létre a megállapodás, akkor annak elérése végett folytatni keli a párbeszédet úgy, hogy közben az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei lemondanak az általuk a rakétatelepítésre kitűzött határidőről.

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_todor_zsivkov.jpgTodor Zsivkov a szófiai külügyminiszteri tanácskozás részvevőivel

A chilei tiltakozó megmozdulásokban a demokráciát és szabadságot követelő diákok három városban csaptak össze a biztonsági erőkkel. Santiagóban az egyetemisták barikádokat emeltek, autógumikat gyújtottak meg, és kőzáporral fogadták a rendőröket, akik vízágyúkat és könnygázt vetettek be. Valparaiso kikötővárosban és a közeli Vina del Mar üdülőhelyen szintén elsősorban fiatalok csaptak össze a karhatalommal. A rendőrök az ország különböző városaiban öt embert gyilkoltak meg. Ezzel 69-re emelkedett azoknak a száma, akik a májusban kezdődött országos tiltakozó akciókban vesztették életüket. Luis Bossay szociáldemokrata politikus, a Demokratikus Szövetség egyik vezetője leszögezte: „A kormánnyal kezdett párbeszéd végérvényesen lezárult”. Hugo Zepeda, a Demokratikus Szövetség elnöke mindehhez hozzátette: immár „nem hiszi, hogy lehetséges lenne az igazi demokráciához vezető békés átmenet Chilében...”.

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_chilei_rendorok.jpgAkcióban a rendőrök a chilei tüntetők ellen

október 15.

Teljes műszakban dolgozott szabadnapján a Salgótarjáni Kohászati Üzemek több mint kétezer dolgozója. A kommunista műszakban 630 tonna hengerelt finomlemezt, húzott huzalt, rúdacélt, kovácsolt mezőgazdasági szerszámot és gépalkatrészt állítottak elő, részben külföldi megrendelésre. A társadalmi munka révén megtakarított 400 ezer forint bért a városi sportcentrum kialakítására fordítják a dolgozók. Kommunista műszakban töltötte szabad szombatját a Nógrádi Szénbányák másfél ezer föld alatti és felszíni dolgozója. A salgótarjáni vasúti csomópont 350 alkalmazottja szintén dolgozott tegnap; az őszi csúcsforgalom lebonyolítását és a téli forgalom előkészítését segítették. A bérükkel egyebek között a vasutas-lakásépítési akciót támogatják. A Nógrád megyei Tanácsi Építőipari Vállalat 230 munkása, művezetője, építésvezetője kisterenyei, mátranováki, salgótarjáni és pásztói lakásépítkezéseken segítette szombati kommunista műszakjával a lakóházak mielőbbi átadását; keresetüket a salgótarjáni sportcentrum építésére ajánlották fel a tanácsi építők.

Kétnapos szovjet-nyugatnémet külügyminiszteri tárgyalássorozat kezdődött Bécsben, ahová még a nap első felében megérkezett - Szófiából, a Varsói Szerződés előzőleg befejeződött tanácskozásáról - Andrej Gromiko, illetve - Bonnból - Hans-Dietrich Genscher. A párbeszéd első fordulóját a szovjet nagykövetség épületében tartották. Gromiko és Genscher négy órán át tárgyalt délutánig, majd estére is beiktatott egy eszmecserét. Genscher - szóvivője közlése szerint - a rakétatelepítés kérdésében változatlanul a NATO ismert álláspontját terjesztette a szovjet fél elé, ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy Bonn érdekelt a Szovjetunióhoz, a szocialista országokhoz fűződő jó kapcsolatokban, mert azokat - különösen a szovjet-nyugatnémet gazdasági együttműködést - fontos stabilizáló tényezőnek tartja a kelet-nyugati kapcsolatokban általában.

Nyugat-Berlinben akcióhét kezdődött a békéért „Nemet a Pershing-2-re és a szárnyas rakétákra!” jelszóval. A megmozdulássorozatra szociáldemokraták, kommunisták, egyházi és ifjúsági szerveretek hívtak fel. Az akcióhét kezdeteként szombaton a város valamennyi kerületében tiltakozó gyűléseket szerveztek. A nap leglátványosabb megmozdulására délután került sor, amikor mintegy hatezren emberláncot vontak az Andrews Barracks nevű amerikai laktanya köré, tiltakozásul a fegyverkezési politika és a nyugat-európai rakétatelepítés ellen. A nagy erővel jelen levő rendőrség nyolcvan tüntetőt őrizetbe vett, de összetűzésre nem került sor.

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_nyugat_berlini_tuntetok.jpgA nyugat-berlini tüntetők

Néhány órával a libanoni tűzszünet-ellenőrző bizottság ülésének kezdete előtt a bejrúti nemzetközi repülőtér közelében ismeretlen fegyveresek megtámadták az ott állomásozó amerikai tengerészgyalogosok egyik állását -jelentették a hírügynökségek. - Az amerikaiak viszonozták a tüzet, sebesülés nem történt - közölte a tengerészgyalogosok szóvivője. Ugyanakkor Bejrútban némi megnyugvást keltett, hogy hosszas tanácskozás után a libanoni tűzszünet ellenőrzésével megbízott katonai vegyes bizottság egyhangúlag jóváhagyta: olasz és görög katonák felügyeljenek a szeptember 26-án életbe lépett tűzszüneti megállapodás betartására. A hírt a bejrúti állami rádió jelentette. A bizottság abban is egyetértésre jutott, hogy a megfigyelő erőknek valamennyi harci övezetben jelen kell lenniük.

október 16.

„A szovjet nép tevékenységének fő céljai: az alkotó munka és a béke” - ezt hangsúlyozta vezércikkében a Pravda, az SZKP KB lapja, értékelve a központi bizottság november 7-i jelszavait. A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 66. évfordulójára - mint minden évben, ezúttal is - a párt központi bizottsága által elfogadott és vasárnap publikált jelszavak az építőmunka, a nemzetközi béke megszilárdításáért folytatott harc fő irányaira összpontosítják a figyelmet. A nemzetközi ügyek közül e jelszavak a proletár, szocialista internacionalizmust éltetve, az SZKP testvéri üdvözletét tolmácsolják a kommunista és munkáspártoknak, a szocialista országok népeinek, a társadalmi haladás harcosainak.

Tüntetések voltak Nyugat-Európában. Az NSZK-ban több tízezer embert megmozgató tiltakozó akciókat szerveztek. A rakétatelepítés ellenzői amerikai katonai berendezések közelében; ülősztrájkot rendeztek, emberlánccal vettek körül támaszpontokat, a protestáns békemozgalom mintegy tízezer tüntetője pedig Jülichben, két NATO-repülőtér közelében, nagyszabású, szabad ég alatt megtartott béke-istentiszteleten vett részt. A megmozdulások túlnyomórészt békések voltak. Bremerhavenben azonban a tiltakozók közül sokan összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel. Többen megsebesültek, kétszáz embert letartóztattak.

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_rammsteini_tuntetok.jpgAz NSZK-ban, a ramsteini amerikai támaszpontra vezető úton néznek farkasszemet a béketüntetők és a rendőrök

Róma történelmi városközpontjában húszezernyi diák tüntetett a rakétatelepítés ellen. Enrico Berlinguer, az OKP főtitkára a L’Unitában megjelent cikkében arra mutatott rá, hogy az amerikai rakéták nyugat-európai telepítése a fegyverkezési verseny új szakaszának kezdetét jelentené.

Norvégiában országos leszerelési akcióhét kezdődött. A nukleáris fegyverkezés, az új amerikai közepes hatótávolságú rakéták telepítése elleni tiltakozó akciósorozatot a Nemet az atomfegyverekre! elnevezésű norvég békemozgalom kezdeményezte.

Olof Palme svéd kormányfő - aki a Newsweek amerikai hírmagazinnak nyilatkozott - ellenzi az új amerikai atomfegyverek nyugat-európai telepítését. Véleménye szerint a mostani tárgyalási zsákutcából a kivezető út az lehetne, ha összevonnák a hadászati fegyverzetről és a közepes hatótávolságú európai fegyverzetről Genfben, kezdett megbeszéléssorozatot.

Nem hoztak haladást a szovjet-nyugatnémet külügyminiszteri tanácskozások a fegyverzetkorlátozás kérdéseiben, ahol Bonn mereven ragaszkodik az amerikai állásponthoz. Andrej Gromiko és Hans-Dietrich Genscher a hétvégén összesen tizenegy órán át tárgyalt az osztrák fővárosban, nagyrészt a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek korlátozásának kérdéseiről. Genscher vasárnapi sajtóértekezletén azt mondta, hogy mindkét fél gyakorlati lépésekkel is kész fenntartani, továbbfejleszteni a szovjet-nyugatnémet eszmecserét és együttműködést. - A Szovjetunió kitart álláspontja mellett: ne kerüljön sor a NATO új rakétafegyvereinek nyugat-európai telepítésére, s hogy a brit és a francia atomfegyvereket is vegyék számításba a genfi tárgyalásokon - közölte Genscher, hozzátéve: a maga részéről kitartott a NATO határozata mellett.

Andrej Gromiko Bécsben találkozott Fred Sinowatz osztrák szövetségi kancellárral. A találkozón a kancellár kiemelte, hogy az új osztrák kormány változatlanul síkraszáll a Szovjetunióval és más országokkal való jószomszédi kapcsolatok ápolásáért, az európai béke biztosításáért.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_reklam_2.jpg

Kékfény:
Október 1-én, 10-30 órakor Dömsöd belterületén, az Sínes számú főútvonalon, az 42-es kilométerkő közelében egy ismeretlen rendszámú, világosbarna színű személygépkocsi elütötte az előtte, vele azonos irányban közlekedő Bús Sándor 49 éves dömsödi állatgondozót, aki a helyszínen meghalt. A személygépkocsi vezetője - kötelező segítségnyújtást elmulasztva - megállás nélkül továbbhajtott. A rendőrség kéri azokat, akik a balesetről adatokat tudnak közölni, illetve akik a balesetet követően az elején rongált világosbarna színű személygépkocsit javítottak, vagy ilyet láttak, jelentkezzenek a budai járási rendőrkapitányság közlekedési alosztályán (Budapest, VI. Aradi utca 20., földszint), vagy telefonon a 124-278-as szám 131-es mellékállomásán, illetőleg bármely rendőrkapitányságon, rendőrőrsön.

Közlemények:
A „Borsod-A.-Z. megyei Tanács Vezető Kórháza Miskolc. Szentpéteri kapu III. Anyagbeszerzés” feliratú bélyegző elveszett, lenyomata 1983. október 3-tól érvénytelen.

A Mikroszkóp színpad értesíti a közönséget, hogy a vendégszereplése a Budapesti Művelődési Központban - a Hogyan? Tovább!! című előadás - Sas József betegsége miatt elmarad. A jegyek a váltás helyén visszaválthatók, illetve október 22-ig becserélik őket.

Régiségbolt nyílt Óbudán (II. kerület, Lukács u. 2.). Nyitva: hétfőtől péntekig, 10-18 óráig.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_allajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_allajanlat_2.jpg

Divat: Egyszerű pulóveridokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_divat_1.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_divat_2.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_divat_3.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_divat_4.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_divat_5.jpg

„István, a király" lemezen:
A napokban kerül a könyv- és hanglemezboltokba Szörényi Levente és Bródy János István, a király című rockoperájának lemezalbuma. A két nagylemez megjelenése alkalmából a Vörösmarty téri kultúrpalotában a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az alkotók és szereplők közreműködésével sajtóbemutatót rendezett. Rákosy Péter, a vállalat igazgatóhelyettese, a szerzők, valamint Koltay Gábor rendező a többi között elmondották, hogy a lemezalbum rekordgyorsasággal készült el, és százezres példányszámban kerül az üzletekbe. A Hungaroton a lemezzel egyidejűleg egy képes kiadványt is megjelentet a rockopera teljes szövegével. A két nagylemezen hallható 26 dalt az eredeti szereplők közreműködésével vették fel; a felvételeket a Hanglemezgyártó Vállalatnál és a Főnix Stúdióban rögzítették, fúvós- és szimfonikus zenekari hangszereléssel. A produkcióban részt vett az Illés-együttes, a Magyar Állami Operaház Szimfonikus Zenekara és Kórusa is, Makláry László vezényletével. A zenei rendező Szörényi Szabolcs volt. Tavaszra elkészül a produkcióról forgatott film is. Mint elmondották, az egész film a városligeti Királydombon játszódik; kétharmad része az augusztusi nyilvános előadásokon készült a Mafilm Budapest Stúdiójának produkciójaként.

Jó ütemben halad a talajelőkészítés, a vetés és a betakarítás:
A hét elején országszerte számottevő eső áztatta a földeket. A csapadék mennyisége vidékenként változott, de az ország nagyobb részén elérte a 20-25 millimétert. Kellett az eső a földeknek, amit az is jelez, hogy a szeptember végén elvetett magvak csak foltokban keltek ki. A kiadós eső után e vetések is kiegyenlítődnek, s a következő napokban földbe kerülő mag is egyenletesen kelhet. Az eső megkönnyíti a cukorrépa betakarítását és a vetések előkészítését is; az őszi munkát sem hátráltatta, hiszen a száraz talaj gyorsan magába szívta a nedvességet. A kalászosok közül a rozs és az őszi árpa vetése befejeződött, a búzának eddig 53 százalékát vetették el. A burgonyának 97 százalékát kiszedték a földből; a kistermelők mindenütt végeztek is a munkával, már csak 1500 hektáron van földben a burgonya a nagyüzemekben. A cukorrépának 40 százalékát takarították be a gazdaságok. Az idén szándékosan később kezdték meg ezt a munkát a szokásosnál, mert az időjárás kedvezett a cukorképződésnek. A kukorica betakarítása előbbre tart, mint tavaly ilyenkor. A zöldségféléknek 80 százalékát takarították be a gazdaságok, nagyobb területen már csak a káposztafélék és a gyökérzöldségek vannak a határban. Az almának ugyancsak 80 százalékát szedték le, a szállítás ütemesebb a tavalyinál. A szőlőterület háromnegyed részén befejeződött a szüret, a must cukorfoka másfél-két fokkal magasabb a tavalyinál.

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_buzavetes.jpgA Törökszentmiklósi Állami Gazdaságban egymáshoz kapcsolt gépekkel vetik a búzát

Őszi lehalászás:
A sülysápi Tápióvölgye Termelőszövetkezet halastaván megkezdték az őszi lehalászást. Várhatóan 110 tonna halat fognak ki; ennek 70 százalékát Ausztriába és az NSZK-ba szállítják.

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_oszi_lehalaszas_1.jpgMunkában a sülysápi halászbrigád

Megjelent a Pártélet új száma:
Fél év telt el a Központi Bizottság áprilisi ülése óta. Mindig is kísértő veszély, hogy valamely nagy jelentőségű központi határozat áldozatul esik formális megoldásoknak. Ennek elkerülése végett is szükséges - olvashatjuk a folyóirat szerkesztőségi cikkében -, hogy a határozat politikai alapgondolataira a pártélet minden fórumán rendszeresen visszatérjünk.

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_partelet.jpg

Üzemorvosi rendelő acélszerkezetből:
A Dunai Vasmű dolgozói részére új, négyszintes, modern üzemorvosi rendelő épült. Készítésénél az országban először alkalmaztak könnyített acélszerkezetet.

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_uzemorvosi_rendelo.jpgA rendelő épülete

Műveseállomás:
Győrött, a megyei kórházban műveseállomást adtak át a közelmúltban. Itt kezelik az összes veseelégtelenségben szenvedő Győr-Sopron megyeit, s ugyanakkor Komárom és Veszprém megyékből is fogadnak betegeket. Az állomáson jelenleg hat művese működik, de később további kettőt felszerelnek.
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_muveseallomas.jpg

Napelem a lakótelepen:
Debrecenben az épülő Tócoskerti lakótelepen kétezer lakás melegvízellátására napkollektoros kísérletsorozat kezdődött. Jelenleg egy négyemeletes épület tetején szerelik az ország legnagyobb, 465 négyzetméter felületű napkollektor rendszerét. A kollektorok kipróbálásán túl újszerű megoldás, hogy a „használati” melegvízhálózatról nem kötik le a hőszolgáltatás vezeték rendszerét, így a lakásokban borult idő esetén is folyamatos lesz az ellátás.
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_tocoskerti_napelem.jpg

Rekonstrukció:
Az elmúlt években végzett nagyarányú rekonstrukció eredményeként megkétszerezte termelését a Bajai Finomposztó Vállalat és 1983-ban 6,8 millió négyzetméter különféle szövetet gyártott. Változás történt a termékszerkezetben is, átálltak a keresettebb, a divatos kártolt gyapjúanyagok, fésűs szövetek és tiszta gyapjútakarók készítésére és a kis mennyiségben készülő különleges színezésű kelmékre is.
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_bajai_rekonstrukcio.jpg

Oktatási központ:
Újabb épülettel gazdagodott a Bakony Művek: a gyáróriás területén elkészült a kétezer négyzetméteres alapterületű oktatási központ, amely több funkciót tölt be. A vállalati képzés és továbbképzés különböző formái mellett a szereléstechnikai szakemberképzés fontos szerephez jut. Az épületben a tanácskozótermek, a tantermek és a könyvtárszoba mellett oktatástechnikai rendszerrel felszerelt kabinetek is találhatók.
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_bakony_muvek.jpg

Új lakótelep épül Káposztásmegyeren:
Káposztásmegyernek, a főváros újonnan épülő lakónegyedének a tervezői nagyobb szabadságot élveznek a városkép, a házak kialakításában, mint bármelyik eddigi nagyobb telepszerű építkezésnél. Az építkezés első szakaszának terveiben több újdonság található. A házak változatos képet mutatnak, s a tömbök is kisebbek a hagyományosnál. Újdonság, hogy az átlagosan 65 négyzetméter alapterületű lakásokat a legfelső szinten, úgy alakítják ki, hogy a későbbiekben a fölöttük levő magas tetőt is beépíthessék, s ha gyarapszik a család, mind a két szintet igénybe vehessék.

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_kaposztasmegyer.jpgAz első panelek szerelése

Pécsi kesztyű:
Ha a mai fogalmaink szerinti kesztyűt nem is, de kezet burkoló, állati bőrökből készült alkalmatosságot már az ősidőkben is hordtak didergő eleink. A kesztyű évezredek óta ismert hát, de a kesztyűkészítés mesterséggé, törvényekkel védett szervezett iparrá csak a XI-XIII. században vált. Német és francia mesterek - elsősorban az uralkodó osztály és a papság részére - különleges alkalmi kesztyűket készítettek akkoriban. Az idő múlásával azután mind szélesebb körben terjedt el az új módi. Természetesen a mesterek száma is ennek megfelelő ütemben növekedett; a bőrök kidolgozását, a kesztyűk szabását., díszítését, az apáról fiúra szálló mesterségbeli fogásokat szakmai titokként kezelték. Hazánkban Pécsett tűnt föl, alapított műhelyt az a kesztyűsmester, akinek vállalkozásából a magyar kesztyűgyártás fellegvára nőtt ki.idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_pecsi_kesztyu_1.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_pecsi_kesztyu_2.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_pecsi_kesztyu_3.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_pecsi_kesztyu_5.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_pecsi_kesztyu_6.jpg

Ők mást is tudnak:
Ha valaki mostanában kedd és csütörtök este bejut a Fővárosi Nagycirkusz öltözőjébe, bizonyára elcsodálkozik: népszerű színészek, közkedvelt előadók izgatott gárdája készülődik, hogy a közönség elé álljon - a porondon. A rendhagyó műsor Mi mit tudunk címéből arra következtethetünk: talán megirigyelték a Ki mit tud? szereplőinek sikerét...

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_fovarosi_nagycirkusz_csala_zsuzsa_lorant_lenke.jpgKét nő - Csala Zsuzsa és Lorán Lenke - sok kutyával

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_fovarosi_nagycirkusz_kormendi_janos_galvolgyi_janos.jpgPiroska és a farkas - alias Körmendi és Gálvölgyi János

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_fovarosi_nagycirkusz_dayka_margit_koos_janos.jpgDayka Margit és Koós János a porondon

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_fovarosi_nagycirkusz_esztergalyos_cecilia_psota_iren.jpgA bohócok közül Esztergályos Cecília... és Psota Irén

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_fovarosi_nagycirkusz_alfonzo.jpg...és a manézsban jártas Alfonzó

Almássy téri hétköznapok:
Pezseg az élet az Almássy téri szabadidő-központban. Fővárosunk legújabb közművelődési intézménye tömegeket vonz; harmincezer erzsébetvárosi fiatal szórakoztatásáról, művelődéséről gondoskodik húsz népművelője, s harminctagú technikai személyzete.idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_almassy_ter_1.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_almassy_ter_2.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_almassy_ter_3.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_almassy_ter_4.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_almassy_ter_5.jpgidokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_almassy_ter_6.jpg

Színházi bemutató: A két Bólyai (Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_vitai_andras_barany_frigyes.jpgVitai András és Bárány Frigyes

A Magyar Televízió műsorán: Füles Mackó

Szombaton egy EB-selejtezőt is játszottak. A világbajnok olasz labdarúgó-válogatott nélkül rendezik jövőre a franciaországi Európa-bajnokság döntőjét! Az azzurrik hazai pályán szenvedtek súlyos vereséget, s eddigi hat mérkőzésükből még egyet sem nyertek... Svédország-Olaszország 3:0 (2:0). Nápoly, 80 000 néző. G: Strömberg (2) és Corneliusson.

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_eb_selejtezo_olaszorszag_svedorszag.jpg


A mérkőzés góljai

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 10 fordulóját! Nincs érdektelen mérkőzés. A találkozók sorából kiemelkedik az újpesti és a kispesti találkozó, ahol is a Dózsa a Rábát, a Honvéd a Videotont fogadja. Régebben ezeket a találkozókat rangadónak hívták, remélhető, hogy a játékosok mindent megtesznek a minősítés jogosságáért. Sehol nem lesz könnyű dolguk a futballistáknak, bizonyos, hogy a közönség minden pályán szomorúan emlékezik majd a szerdai válogatott mérkőzésre. Amennyiben az időjárás továbbra is „rendesen viselkedik”, nem látszik meg a látogatottságon a szerdai fiaskó emléke.

Ú. Dózsa - Rába ETO
A győriek eddig adósak maradtak a pontvadászatban a kétszeres bajnokcsapathoz méltó játékkal, ám továbbra is imponáló a hajrájuk, több mérkőzésen az utolsó percekben módosítottak a számukra kellemetlen eredményeken. Az újpestiek számára azért is presztízsmérkőzés ez a találkozó, mert előkelő helyezésük megőrzéséről van szó. Reális tipp a döntetlen. Lehet, hogy Újpesten ismét pályára lép Törőcsik András. A Rába ETO utoljára 1978. február 24-én szerzett pontot Újpesten. Most nagy a fogadkozás a győri táborban: megszakítják ezt a kedvezőtlen sorozatot... A Rába-parti városból mintegy ezer szurkoló is elkíséri kedvenceit a Megyeri útra.
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_u_dozsa_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_u_dozsa_raba_eto_kiss_sandor_fekete_szijarto_burcsa.jpgA Megyeri úton biztosan győzte le az Ú. Dózsa a bajnok Rába ETO együtteséi Képünkön a második újpesti gól szerzője, Fekete fejel kapura. Balról Kiss, Szíjártó (16) és Burcsa figyeli a labda útját

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_u_dozsa_raba_eto_fekete_burcsa.jpgEgy nagyszerű mozdulat: Fekete középre húzza a labdát, Burcsa megretten, Kovács hátul a kapuban még nem érez semmiféle veszélyt

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_u_dozsa_raba_eto_torocsik_toth_jozsef_fekete_szijarto.jpgRöpke megbeszélés, ki-ki vérmérséklete szerint vesz benne részt. Törőcsik a már kiállított Tóth József védelmében, Szíjártó (16) természetesen ellene, Fekete várakozó állásponton

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_u_dozsa_raba_eto_kiss_sandor.jpgÖsszpontosítás, cselezés közben. No fiúk, szaladjatok, ha lehet, ketten, kétfelé. Kiss Sándor bűvöli a labdát

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_u_dozsa_raba_eto_kisznyer_sandor.jpgAz ellenfél elfektetve, s Kisznyér Sándor megugrik a labdával

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_u_dozsa_raba_eto_kisznyer_fekete_szendrei_heredi.jpgKisznyér, Fekete (takarva), Szendrei és Herédi. Örülnek a lilák, megverték a bajnokot

Bp. Honvéd - Videoton
A mostani listavezetőnek mindig nehéz ellenfele volt a fehérvári együttes, egészen bizonyos, hogy most is határozott küzdelem várható. A Honvéd rokonszenves erőszakosságát a Videoton hatásos védőjátékával ellensúlyozhatja. A tipp: minimális hazai győzelem. A Bp. Honvédban Détári és Dajka játéka kérdőjeles. Készenlétben áll Sikesdi és Gere.
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_bp_honved_videoton.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_bp_honved_videoton_palkovics_gyimesi.jpgVersenyfutás Kispesten. A párharcot Gyimesivel Palkovics, a mérkőzést Novath góljával a Videoton nyerte, a versenyben pedig a fehérváriak törtek az élre

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_bp_honved_videoton_disztl_laszlo_esterhazy_csongradi_garaba.jpgDisztl L. a gyorsabb, elfejeli a labdát Esterházy (fehérben)elől. Baloldalt Csongrádi biztosít, hátul Garaba

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_bp_honved_videoton_dajka_csuhay.jpgDajka próbálja Csuhay mellett elvinni a labdát

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_bp_honved_videoton_csongradi_vegh_gyimesi_palotai.jpgA Bp. Honvéd támadását megállítja a Videoton védelme. A labdát Végh (5) szerzi meg Gyimesi elől. Baloldalt Csongrádi, mellette Palotai játékvezető

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_bp_honved_videoton_jelenet.jpgHat játékos + egy játékvezető. Jelenet a mérkőzésről

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_bp_honved_videoton_nagy_antal.jpgNagy A. (fehér mezben) óriási helyzetből a kapu mellé fejel

Pécsi MSC - Ferencváros
Igen érdekes mérkőzésnek ígérkezik a mutatósán iparkodó hazai együttes és a hullámvölgyből lábaló zöld-fehér csapat rivalizálása. A viszonylag „jó passzban” lévő Pécs sikerre számíthat, ezt a Ferencváros akarnok magatartása (hiszen nagyon kell a pont) kiegyensúlyozhatja. Nem lenne meglepő a pontosztozkodás. A PMSC-ből kimarad a sérült Kincses, a helyén Kónya játszik. A Ferencvárosnál Koch hétközben belázasodott, szereplésére azért számít Novák Dezső.
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_pecsi_msc_ferencvaros.jpg

DVTK - Tatabánya
A pillanatnyi erőviszonyok szerint, függetlenül a bajnoki táblázaton elfoglalt helyektől, a házi totókban máris bátran beírták az X-et.
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_dvtk_tatabanya.jpg

Volán - SZEOL AK
A papírforma a Volán sikerét ígéri, hiszen a Szeged eddig elmaradt a várakozástól a pontvadászatban, ám elképzelhető, hogy győri formájában itt is pontot szerez. Szegeden Kutasi, Móricz, Kovács G. és Segesvári sérült, Deák pedig beteg. Kaszás Gábor edző pénteken még nem tudott csapatösszeállítást adni.
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_volan_szeol_ak.jpg

Nyíregyháza - Csepel
A hazai csapat mostani pontínségében nyilván mindent megtesz, hogy könnyítsen sanyarú sorsán, s ebben nem valószínű, hogy a Csepel meg tudja gátolni. Azaz, hazai győzelem várható. A Csepel sérültjei: Lazsányi és Wéber.
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_nyiregyhaza_csepel.jpg

MTK-VM - Vasas
Kellemes matinénak ígérkezik az összecsapás, esélyes a Vasas, de senki sem lesz meglepve, ha döntetlennel ér véget a mérkőzés. Sok a sérült a Vasasnál. Csík térde gipszbe került, Farkas izomszakadást szenvedett, s változatlanul harcképtelen Izsó. Ők hárman szóba sem kerülnek az összeállításnál, de maródi Müller, Birinyi és Rácz is. Mészöly Kálmán vezető edző azonban bízik abban, hogy ez utóbbi hármas vasárnapig rendbe jön, s vállalni tudja a játékot.
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_mtk_vm_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_mtk_vm_vasas_katona_gaspar_boda_turner_toth_andras.jpgAlkalmanként, ha a helyzet megkívánta, így védekezett az MTK-VM. Hatan egy ellen - ez lehetne a felvétel címe. Balról: Katona (a földön), Gáspár, Nagy, Boda (9-es), Turner, Tóth A. és Balogh G.

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_mtk_vm_vasas_borso_kakas.jpgBorsó a védő lába között gólt rúg Kakas kapujába

ZTE - Haladás
A szomszéd várak találkozója a jelenlegi realitások szerint döntetlen ígér.
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_zte_haladas.jpg

A mérkőzések után lássuk az 10. forduló válogatottjait! Több jó teljesítményt láthattunk a hétvégén, kiemelkedik közülük Törőcsik András, aki hosszú kihagyás után igazi karmester volt, gólt rúgott és gólt rúgatott. Így nálunk ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén nincs érdemi változás.
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_gollovolista.jpg
Nemzetközi kupaszerda előtt rendezték az első osztályú labdarúgó bajnokságban a tizedik fordulót, így elsősorban az európai tornákon érdekelt három csapat, a Rába (EK), az Ú. Dózsa (KEK) és a Honvéd (UEFA Kupa) szereplését kísérte figyelem. A trióból csak az újpestiek játszottak jól, legalábbis negyvenöt percig, mert utána az eddig veretlen, de most feltűnően passzív Rába ellen a második félidőben, kétgólos vezetés után már lefékeztek. A Honvéd is csak küszködött, s miután a Videoton gyorsan előnyt szerzett a kispesti pályán, a házigazdák hiába próbálkoztak, nem tudtak egyenlíteni. Érdekesség, hogy a szegedi csapat utoljára a bajnokság nyitányán, az Ú. Dózsa ellen szerzett egy mérkőzésen két pontot. Az utóbbi időben sokat „szenvedett” Ferencváros sokáig Pécsett sem talált magára, de aztán a befejezés előtt néhány másodperccel Pölöskei látványos góllal egyenlített. A küzdőszellem dicséretes, de a játékban még mindig sokat kell javulnia a zöld-fehér együttesnek.
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztályban a rendkívül gyengén rajtolt Békéscsaba belelendült: vasárnap már a hatodik győzelmét aratta a legutóbb még első osztályú csapat, s máris a harmadik helyre tört előre. A mezőnyben továbbra is egyedül veretlen a DMVSC, s az Egerrel együtt négy ponttal „megugrott” a többiektől.idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_nb_ii_2.jpg

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1983_84_10_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

Az NB I-ben két hét szünet következik a nemzetközi kupaforduló, illetve az azt követő Dánia elleni EB-selejtező mérkőzés miatt.

A következő szerdán jön a kupaszerda, az alábbi párosításokkal:
Rába ETO-Dinamo Minszk
Bp. Honvéd-Hajduk Split
Újpesti Dózsa-1. FC Köln

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7315284004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása