Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 Spanyolország - Magyarország mérkőzés

2020.05.27. 20:02 maribor_

1984. január 18., a hónap utolsó előtti szerdája

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_headlines.jpgMegkerültek a Szépművészeti Múzeumból tavaly november 5-én éjszaka ellopott műkincseink, amelyeket elrablóik Görögországba juttattak. Képünkön: a megkerült műalkotások az athéni rendőrség őrizetében

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

január 16.

A Szépművészeti Múzeumban tavaly november 5-én elkövetett - Nyugaton a század képlopásának nevezett - bűncselekmény magyar vonatkozásait majdnem teljesen, a külföldi összefüggéseit az Interpol központjával és néhány tagállamával együttműködve nagyrészt felderítettük - közölték a Belügyminisztérium sajtótájékoztatóján, amelyen Ladvánszky Károly rendőr altábornagy, miniszterhelyettes, dr. Siklói György rendőr vezérőrnagy és a nyomozás közvetlen vezetője, dr. Mérges István rendőr ezredes ismertette a bűncselekmény felderítésének körülményeit.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a magyar rendőrség december közepén Budapestre hívta több szocialista ország, továbbá az Interpol, az Egyesült Államok, Olaszország, a Német Szövetségi Köztársaság és Ausztria műkincslopási ügyekben legjártasabb szakértőit, akik már akikor felhívták rendőrségünk figyelmét, hogy az ilyen bűncselekmények felderítésénél nagy türelmet kell tanúsítani, s főleg vigyázni kell arra, hogy idő előtt semmi ne szivárogjon ki. A magyar rendőrség ezért is állapodott meg az olasz, később a görög rendőrséggel, hogy csak együttesen hoznak nyilvánosságra információt, nehogy a bűnözők a festményeket tovább vigyék vagy megsemmisítsék, illetve szökni próbáljanak. (Egyes nyugati lapjelentések szerint a múlt hét végén Olaszországban azért tudott megszökni újra a január óta égre-földre keresett Mario és Carlo a tartózkodási helyükről egyebek mellett tőlünk is értesült olasz rendőrség elől, mert egy bolognai lap két nappal korábban rövidke hírt közölt arról, hogy a magyar festményügyben nyomon van az olasz rendőrség.)

A nyomozás eddigi adatai szerint a képügy valamennyi külföldi szereplője profi bűnöző, aki - Morini kivételével - erősen fedte valódi kilétét. A magyar rendőrség csak úgy tudta személyazonosságukat feltárni, hogy - egyebek mellett - felkutatta valamennyi októberi-novemberi magyarországi lakhelyüket - ezek főleg magánszállások voltak -, s utólag ujjlenyomatokat gyűjtött róluk. Sikerrel. Mert miután ezeket elküldték az Interpol párizsi központjába, onnan Olaszországba, ott - igaz, hetek munkájával - a nyilvántartásból azonosították a nemzetközi bűnözők adatait. A magyar rendőrség sajtótájékoztatóján hangsúlyozták: sok részletet kell még - a bizonyítás bírósági értelmében - pontosabbá és bizonyítottabbá tenni, elsősorban a részvevők szereposztását. S persze hátravan még a legfontosabb, a magyar nemzet tulajdonát képező hat festmény visszaszerzése. Két magyar gyanúsított és az olasz Morini beismerő vallomást tett.

KISZ Központi Bizottsága székházában Fejti György, a KISZ Központi Bizottságának első titkára és Gonda György államtitkár, az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal elnöke a környezetvédelem időszerű kérdéseiről tárgyalt. Áttekintették a KISZ KB és az OKTH együttműködésének tapasztalatait, az ifjúság körében végzett környezetvédelmi munka helyzetét, főbb feladatait. Megállapították, hogy az elmúlt időszak kedvező tapasztalatai alapján az együttműködést tovább kell folytatni, feltárva annak új területeit és formáit. Egyetértettek abban, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a társadalom, különösen a fiatalok szemléletének formálására.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_kornyezetvedelmi_tanacskozas.jpgA környezetvédelmi megbeszélésen

Sarlós István, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese Mieczyslaw Rakowski lengyel miniszterelnök-helyettes meghívására hivatalos látogatásra Varsóba utazott. Sarlós István megérkezése után megkezdte tárgyalásait Mieczyslaw Rakowskival.

Kedden kezdődik a svéd fővárosban a madridi értekezleten elhatározott konferencia az európai bizalomépítő és biztonsági kérdésekről, valamint a leszerelés problémáiról. Az első napokban külügyminiszterek vezetik a küldöttségeket, amelyek a továbbiakban nagyköveti rangban levő vezetők irányításával folytatják munkájukat. Pillanatnyilag nehéz lenne választ adni arra a kérdésre, hogy ez az értekezlet meddig tarthat. A délelőtti órákban szállt le Stockholm központi repülőterére a szovjet kormány különgépe, amelyen Andrej Gromiko első miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter érkezett katonai, politikai, illetőleg diplomáciai szakértők kíséretében.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_merkozes_gromiko_bodstrom.jpgAndrej Gromiko a stockholmi repülőtéren Bodström svéd külügyminiszter társaságában

Néhány órával később ért földet a George Shultz külügyminisztert és kíséretét szállító amerikai kormányrepülőgép. A külügyminiszterek rövid válaszokat adtak az újságírók kérdéseire: érdemben nem bocsátkozták politikai nyilatkozatokba. Olof Palme svéd miniszterelnöknél Gromiko délután 3 órakor, Shultz pedig 5 órakor tett rövid udvariassági látogatást, amelynek légköréről házigazdájuk az esti sajtóértekezleten elégedetten nyilatkozott.

Olof Palme első vendége reggel dr. Várkonyi Péter magyar külügyminiszter volt, aki már vasárnap Stockholmba érkezett. A mintegy félórás, szívélyes megbeszélésen véleményt cseréltek a magyar-svéd kapcsolatok alakulásáról, és érintették a nemzetközi élet néhány kérdését, amelyek összefüggenek a stockholmi értekezlettel. Egyetértettek abban, hogy a bizalomerősítő és biztonsági problémákról kedden kezdődő konferencia nem helyettesíthet más tárgyalásokat a fegyverzetről és a leszerelés konkrét kérdéseiről, de hozzájárulhat a kölcsönös jóindulat kialakulásához és ezzel a nemzetközi légkör javulásához.

20 külföldi újságíró, köztük a Népszabadság képviselője Palme miniszterelnök ebédvendége volt. A hosszú és tartalmas beszélgetés során Olof Palme óvatos, de végső kicsengésében derűlátó nyilatkozatot tett a stockholmi értekezlet kilátásairól. Kérdésekre válaszolva elmondotta, hogy különösen a konferencia első hetének, a külügyminiszteri szintű találkozóknak tulajdonít nagy jelentőséget. Reméli, hogy az éles polémiák elkerülhetők. Fontos szerep vár Európa kisebb nemzeteire is, amelyek itt most lehetőséget kapnak létérdekeik kifejezésére.

Az Izraelből Bejrútba érkezett Donald Rumsfeld amerikai különmegbízott egyrészt a befagyasztott izraeli-libanoni megállapodás sorsáról, másrészt a Bejrút déli peremén és a Suf-hegységben tervezett csapatszétválasztás nehézségeiről tárgyalt a libanoni állam és az ellenzék vezetőivel. Fogadta őt Amin Dzsemajel elnök, és találkozott Nahib Bettivel, az Amal nevű síita szervezet vezetőjével.

Közben Safik el-Vazzan miniszterelnök az Al-Liva című bejrúti lapnak adott interjújában kijelentette, hogy Libanon nem ratifikálja az Izraellel kötött különmegállapodást, és nem hajlandó összekapcsolni az izraeli megszálló csapatok és a Libanonban tartózkodó szíriai fegyveres erők kivonását. A libanoni kormány sohasem kötötte össze az izraeli és a szíriai csapatok kivonását, ilyen cikkely nem szerepel a múlt év májusában aláírt egyezményben - mutatott rá. Mint emlékezetes, egy elkülönített amerikai-izraeli okmányban rögzítették, hogy az izraeli csapatok mindaddig Libanonban maradnak, amíg Szíria nem vonja ki a saját egységeit. Hafez Asszad szíriai elnök viszont a múlt héten egyértelműen közölte Donald Rumsfelddel, hogy a szíriai csapatok utolsóként, az izraeli és a nyugati haderő kivonása után távoznak Libanonból.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_merkozes_amerikai_tengereszgyalogosok_bejrutban.jpgAz amerikai tengerészgyalogosok egyik bejrúti bázisa

Az Iszlám Konferencia szervezetének a marokkói Casablancában megnyílt csúcsértekezlete Jasszer Arafatot választotta meg alelnökének. A PFSZ vb elnöke a szervezet arab országcsoportját képviseli ebben a minőségében. A palesztin mozgalmon belüli lázadás és a Tripoliból történt evakuálás óta most először választották meg Arafatot ilyen magas tisztségbe. A csúcsértekezlet elnöke II. Hasszán marokkói király. A konferenciát megnyitó Fahd szaúd-arábiai király a muzulmán világ békeakaratát hangoztatta. Leszögezte, hogy az Izrael által megszállt arab területek kiürítése és a palesztin nép önrendelkezési jogának érvényesítése nélkül nem lesz béke a Közel-Keleten. A szaúdi uralkodó kijelentette, hogy a Palesztinai Felszabadítási Szervezetet tekintik továbbra is a palesztin nép egyetlen törvényes képviselőjének.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_fahd.jpgFahd szaúd-arábiai uralkodó, az Iszlám Konferencia leköszönő elnöke a casablancai csúcson

Jasszer Arafat az iszlám csúcsértekezlet megnyitása előtt találkozott Javier Perez de Cuellar ENSZ-főtitkárral. A Wafa palesztin hírszolgálati iroda jelentése szerint Arafat köszönetét mondott a világszervezetnek azért a segítségért, amit harcosainak Tripoliból történt evakuálásához nyújtott. Mint ismeretes, a palesztin vezető és hívei az ENSZ zászlaja alatt hajózhattak el a libanoni kikötővárosból. A találkozón megvitatott kérdésekről nem közöltek részleteket.

Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke a szovjet-amerikai kapcsolatokról mondott televíziós beszédet. Az elnök beszédében ismételten hangoztatta azt a nézetét, hogy az általa meghirdetett katonai programok, s az „erőpozíció” jelentik politikai törekvéseinek alapját. - Úgy vélem, hogy 1984-ben van az Egyesült Államok évek óta a legerősebb pozícióban ahhoz, hogy konstruktív és realista munkakapcsolatot alakítson ki a Szovjetunióval - mondotta. Ismételten kijelentette, hogy az amerikai „elrettentő erő” növekedése stabilizálta a világot, s azt állította, hogy most ezen az alapon lehetséges az olyan jellegű együttműködés a Szovjetunióval, amely nem mossa el a különbséget a két társadalom és a két filozófia közt, ám ugyanakkor figyelembe veszi a közös érdekeket.

január 17.

A külföldi hírügynökségek részletesen beszámolnak a magyarországi képlopás ügyében Budapesten hétfőn tartott sajtóértekezletről. Az AFP francia hírügynökség magyarországi tudósítója budapesti megfigyelőkre hivatkozva azt jelentette, hogy a magyar és a görög rendőri szervek érintkezésbe léptek egymással a hiányzó hat kép hollétének megállapítása céljából, valamint annak tisztázására, hogy ki adott megbízást a képrablás megszervezésére.

Dimitrisz Marudasz, a görög kormány szóvivője közölte, hogy Athénban kihallgatták azt a görög milliomost, aki ellen felmerült a gyanú, hogy ő adott megbízást a képek elrablására. A szóvivő szerint Efthimiosz Moszkoklaidesz étolajgyáros tagadta a vádakat, sőt azt állította, hogy az ügyhöz semmi köze. Az ANA görög hírügynökség úgy tudja, hogy a kihallgatás folytatódik, de a nyomozás érdekében részleteket nem hoznak nyilvánosságra. Az olasz lapok olyan értesüléseket közölnek, hogy az olasz nyomozószervek rendelkezésére álló adatok a görög milliomos bűnösségét támasztják alá. A jelentések szerint az olasz rendőrség folytatja a nyomozást az öttagú olasz banda szökésben levő négy tagjának kézre kerítésére. Rómában feltételezik, hogy közülük kettő külföldre szökött, a másik kettő pedig az olaszországi Reggio Emilia tartományban bujkál.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_szepmuveszeti_muzeum_keprablas_1.jpg1. Raffai József (21 éves) zöldségkereskedő, aki a diszkóban várta betörőtársait. Részt vett a bűncselekmény megtervezésében és megszervezésében, valamint Raffaello Ifjú képmásának az elrejtésében. 2. Kovács Gusztáv (27 éves) foglalkozás nélküli, konok bűnöző, a magyar segítőtársak legveszedelmesebbike. Részt vett a bűncselekmény, előkészítésének és kivitelezésének minden szakaszában. 3. Jónás Katalin (16 éves), a tolmács. Mindent tudott a bűnös tervekről, megvalósításukról. A diszkóban fültanúja volt a képtolvajok helyszíni beszámolójának

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_szepmuveszeti_muzeum_keprablas_2.jpg4. Giacomp Morinit (52 éves) 1984. január 5-én vette őrizetbe az olasz rendőrség. A hírhedt Morini-banda feje. Beismerő vallomást tett, s közölte, hogy ott volt a múzeumban, amikor a műkincseket ellopták, majd később ő szállította a hat festményt a görögországi Iteába, s ott egy görög multimilliomoshoz juttatta el a képeket. 5, Ivano Sciantit (39 éves), alvilági nevén Mariót, 1983 januárja óta gyilkosságért keresi az olasz rendőrség és az Interpol. A budapesti múzeumi betörés kivitelezésének kitervelője. Valamennyi mozzanatnál jelen volt, és tevékenyen részt vett a képek ellopásában. Az olasz rendőrség a múlt héten már a nyomában volt, de egy újságközlés figyelmeztette a veszélyre, s ma is keresi egész Európa rendőrsége. 6. Graziano Iori (32 éves), Carlo, gyilkos, műkincstolvaj, csempész, szintén a Morini-banda tagja. Már egy esztendeje Marióval bujkál a rendőrség elől. A magyar festmények megszerzésének minden részletét ismerte, és abban részt vett. Mindenre elszánt, a nemzetközi bűnöző világ egyik legveszedelmesebb tagja.

Borús, csapadékos idő köszöntött be hazánkban, az ország középső és északkeleti részén - bár csak rövid ideig - havazott, több helyen esett eső, havas eső. csapadékos, nedves időjárás nagyobb figyelmet kíván az autósoktól, az országúton közlekedőiktől. Marnitz Lászlótól, az Utinform munkatársától megtudtuk, hogy a néhol előforduló havazás, továbbá az eső az utakat csúszóssá tette. Felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk hegységeiben a mellékutakon keletkezett vízátfolyások a reggeli órákban általában megfagynak, s különösen a kanyarokban okozhatnak balesetveszélyt.

A BKV 70-es jelzésű autóbusza összeütközött egy nyerges vontatóval a csúszós úton, Budapesten, a XV. kerületi Rekettye utca és Rigmus utca kereszteződésében. A baleset során 23-an sérültek meg; valamennyiüket kórházba szállították, ám egyikük állapota sem súlyos. Az anyagi kár jelentős. A rendőrség vizsgálatot indított a baleset okának kiderítésére.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_budapesti_baleset.jpgEgy másik baleset a csúszós utak miatt: két teherautó összeütközött a fővárosban, a Bartók Béla út és Tétényi út kereszteződésében: az egyik jármű vezetője súlyosan megsérült

„Mai találkozásunk új folyamat kezdetét jelzi az európai biztonság és együttműködés kialakításában” - ezekkel a szavakkal nyitotta meg kedd délelőtt a házigazda svéd kormány nevében a 35 ország delegációinak helyet adó hatalmas kulturális központban Olof Palme miniszterelnök a stockholmi bizalomépítő és biztonsági konferenciát. Megnyitóbeszédében Palme óvta a részvevőket és a Stockholmra figyelő európaiakat a túlzott illúzióktól. - A csalódások elkerülése végett - mondotta - szerény és realisztikus kezdetre van szükség; arra, hogy megkíséreljük csökkenteni a bizalmatlanság és a bizonytalanság érzését. Véleménye szerint olyan megegyezések lehetségesek a konferencián, amelyek utat nyitnak a fegyverzet szintjének csökkentéséhez. E cél eléréséhez elengedhetetlen, hogy az értekezletet mentesítsék a szembenállás és a szélsőséges polemizálás légkörétől. Mindent fel kell használni a kedvező munkaszellem kialakítására.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_stockholmi_konferencia.jpgA bizalomerősítő konferencia megnyitóülése

Az ünnepélyes megnyitót követően az ír küldött elnökletével megkezdődött a konferencia első munkaértekezlete. Claude Cheysson francia külügyminiszter lépett elsőként a szónoki emelvényre. Beszéde megmaradt ugyan a NATO decemberi, brüsszeli egyeztető értekezletének keretei között, de az ott hozott határozat békülékeny elemeit és a francia kormány békevágyát helyezte előtérbe.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_andrej_gromiko_claude_cheysson_stockholm.jpgGromiko szovjet és Cheysson francia külügyminiszter a napközbeni szünetben

Ezután a portugál külügyminiszter mondott beszédet, majd pedig Shultz amerikai külügyminiszter emelkedett szólásra.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_dr_varkonyi_peter_varga_istvan.jpgVárkonyi Péter külügyminiszter és Varga István nagykövet, a magyar küldöttség vezetői a stockholmi konferencián

George Shultz beszédét várakozás előzte meg, különösen azután, hogy hétfőn Reagan elnök a tőle szokatlan hangvételű beszédet mondott a fegyverzet csökkentésének és a Szovjetunióval való munkakapcsolat kialakításának lehetőségéről. Az amerikai külügyminiszter idézte ezeket a részeket az elnök beszédéből, és hozzátette: „Hiszünk a párbeszédben és a problémák megoldhatóságában.” Ennek ellenére Shultz bizonyos csalódást okozott azoknak, akik az amerikai delegációtól konkrét és újszerű kezdeményezéseket vártak Stockholmban.

A konferencia következő szónoka Oskar Fischer, az NDK külügyminisztere volt, aki nagy érdeklődést keltett azzal a bejelentésével, hogy kormánya kész csatlakozni a hadszíntéri atomfegyverektől mentes közép-európai zóna létesítéséről szóló, ismeretes svéd javaslathoz. Hozzáfűzte: "Az NDK kész egész területét alárendelni ennek a célnak az egyenlőség és az egyenlő biztonság elve alapján. Ez lehet olyan térség, amely keresztülszeli egész Európát északtól déliig” - mondotta.

Várkonyi Péter, hazánk külügyminisztere a stockholmi konferencia megnyitásának napján találkozott és megbeszélést folytatott Lazar Mojszov jugoszláv külügyminiszterrel és Erwin Lanccal, az osztrák diplomácia vezetőjével.

A jugoszláv kollégájával tartott találkozón a magyar külügyminiszter véleménycserét folytatott időszerű nemzetközi kérdésekről, különös tekintettel a stockholmi konferencián most induló tárgyalásokra. Áttekintették Magyarország és Jugoszlávia kétoldalú kapcsolatait, s kifejezték azon közös szándékukat, hogy munkálkodni fognak a két ország baráti és gyümölcsöző kapcsolatainak továbbfejlesztésén.

Az Erwin Lanc osztrák külügyminiszterrel tartott találkozón ugyancsak véleménycserét folytattak az európai problémákról és a stockholmi konferencia előtt álló feladatokról, s hangsúlyozták azt a készségüket, hogy tevékenyen és építő szellemben kívánnak közreműködni a stockholmi tárgyalások sikere érdekében. Megerősítették készségüket a jól fejlődő magyar-osztrák kapcsolatok továbbfejlesztésére.

Várkonyi Péter külügyminiszter délután találkozott George Shultzcal, az Egyesült Államok külügyminiszterével. A megbeszélésen áttekintették a kétoldalú államközi kapcsolatok helyzetét, és érintették a nemzetközi kérdéseket, mindenekelőtt a stockholmi konferencia előtt álló feladatokat.

Stockholmban este találkozót tartottak a Varsói Szerződés tagállamainak külügyminiszterei. A barátság és a kölcsönös megértés légkörében lezajlott találkozón a miniszterek hangsúlyozták, hogy a szocialista országok nagy jelentőséget tulajdonítanak a Stockholmban összeült konferenciának, és egyöntetűen rámutattak az érdemi munka szükségességére. Hangoztatták: következetesen síkraszállnak a feszültség csökkentését és megállapodások elérését célzó irányvonalukért, s változatlanul a fegyverkezési hajsza megállítására törekednek. A miniszterek kifejezték reményüket, hogy a konferencia valamennyi részvevője maximális erőfeszítést tesz a megbeszélések sikeréért. Ez úgy lehetséges, ha a részt vevő országok az építő párbeszéd útját követik, s nem a terméketlen konfrontációét, amire Washington törekszik.

A NATO-államoknak a stockholmi értekezleten részt vevő külügyminiszterei este közös vacsora keretében egyeztették, hogy milyen álláspontot képviselnek majd az ezután napirendre kerülő főbb kérdésekben.

Az Iszlám Konferencia szervezetének csúcsértekezlete zárt ajtók mögött folytatta munkáját. A tanácskozáson a részt vevő 41 ország és a PFSZ küldöttségei megvitatták a csúcsértekezlet zárónyilatkozatának tervezetét. Értesülések szerint ez tartalmazza az 1982-es fezi arab csúcsértekezlet béketervének legfontosabb elemeit. (A fezi béketerv megerősíti a palesztin nép jogát saját államának létrehozására, leszögezi, hogy a PFSZ a palesztin nép egyedüli törvényes képviselője, és felszólítja az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy szavatolja a térség valamennyi államának - köztük értelemszerűen Izraelnek is - a békés létezéshez való jogát.) Az okmánytervezet elítéli Izraelt közel-keleti szerepe miatt, és felszólítja Irakot és Iránt három éve tartó háborújuk befejezésére.

Az ellenzéki nemzeti megmentési front visszahívta képviselőjét a libanoni tűzszüneti felügyelő bizottságból, tiltakozásul a jobboldali milíciák és a kormányhadsereg legnagyobb, hétfői provokatív támadása tizenkilenc hegyvidéki falu, köztük Valid Dzsumblatt drúz vezető szülőfaluja barbár ágyúzása ellen. A Haladó Szocialista Párt közleménye rámutatott, hogy a hazafias erők azért mértek ellencsapást Kelet-Bejrútra és más, falangista ellenőrzés alatt álló körzetekre, hogy véget vessenek a támadásnak. Egyébiránt az amerikai flotta repülőgépei légi felderítéssel támogatták a hadsereg tüzérségét.

Bejrúti politikai körökben attól tartanak, hogy a fekete hétfő (26 halott, 100 sebesült) a polgárháborús konfliktus általános, minden frontra kiterjedő kiújulásának előjátéka volt. A helyzet veszélyességét nemcsak az iskolák bezárása jelzi, hanem az is, hogy a pánikhangulat miatt a dollár árfolyama rekordmagasságot ért el a libanoni fonttal szemben, beavatkozásra kényszerítve a nemzeti bankot. A libanoni font egy év alatt a dollárral szemben több mint negyven, más valutákkal szemben több mint 25 százalékot vesztett értékéből, de a legdrámaibb zuhanást hétfőn élte át.

január 18.

Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára, látogatást tett a magyar néphadsereg egyik seregtest-parancsnokságán. Mórocz Lajos altábornagy tájékoztatta a parancsnokság feladatairól, tevékenységéről, a katonák élet- és munkakörülményeiről, majd megtekintette a csapatvezetés korszerű eszközeit. A program befejezéseként Németh Károly helyőrségi aktívaülésen tartott tájékoztatót időszerű politikai kérdésekről. Látogatására elkísérte Kárpáti Ferenc altábornagy, a magyar néphadsereg politikai főcsoportfőnöke, honvédelmi miniszterhelyettes. Jelen volt Takács Imre, az MSZMP Fejér megyei Bizottságának első titkára és Závodi Imre, a Fejér megyei tanács elnöke.

Mark Hatfield republikánus es Thomas Eagleton demokrata párti amerikai szenátorok rövid látogatást tettek Budapesten. A szenátorokat fogadta Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, Péter János, az országgyűlés alelnöke, Horn Gyula, az MSZMP KB külügyi osztályának vezetője és Nagy János külügyi államtitkár.

Mint már korábban hírül adtuk, ismét a Szépművészeti Múzeumban van a megkerült festmény, Raffaello Ifjú képmása című alkotása. Még kérdéses azonban, hogy mikor és a múzeum melyik termében lesz újra látható az olasz reneszánsznak e jelentős alkotása, amelyet, mint ismeretes, korábban hat másik képpel együtt elraboltak. Mint Garas Klára, a múzeum főigazgatója elmondta, a festményt restaurátor vizsgálta meg, s megállapította, hogy az a viszontagságok ellenére is sértetlen, bár a kép lakkrétege csaknem féltenyérnyi részen elhomályosult. Mivel ez a homályos folt eltűnőben van. a szakértők bíznak abban, hogy nem lesz szükség restaurátori beavatkozásra. A múzeum természetesen a jövőben szeretné megint a közönség elé tárni e műkincset. Gond, hogy eredeti helyére, az emeleti képtárba nem tehetik vissza. Ennek egyik oka, hogy a külső állványzat bontása nagyon lassan halad, a másik: a múzeumnak ezt a területét kénytelenek továbbra is zárva tartani a felújítás elhúzódása és újabb beázások miatt.

A Rómában megjelenő II Temp azt írta, hogy a budapesti képrablásban a dél-olaszországi szervezett alvilág, a camorra is szerepet játszott. Az II Tempo szerint a szálak Nápolyba vezetnek, még akkor is, ha a rablás olyan Reggio Emilia-i banditák közreműködésével történt, akiknek kapcsolatuk volt más európai országok bűnözőivel is. Emlékeztet a lap arra, hogy a négy körözött olasz képrabló között két nápolyi is van, mégpedig Giordano Incenti és Carmine Palmese. Mindketten erős szálakkal kötődnek a camorrához. Úgy tudják, hogy ők ültek Morini autójában, amikor a képeket Magyarországról kivitték. Idézi a római újság a művészeti értékek nápolyi főfelügyelőjét, Raffaele Causát, aki kijelentette: informátorai révén biztos értesülései vannak arról, hogy a műtárgylopások mögött kiterjedt hálózattal rendelkező nemzetközi bűnszövetkezet áll.

Két nagy jelentőségű eseményt hozott a stockholmi konferencián a nap. Az egyik Andrej Gromiko beszéde, a másik a szovjet és az amerikai külügyminiszter találkozója volt.

A reggeli ülésen, amelyen Írország képviselője elnökölt, zsúfolásig megtelt az ülésterem és a sajtókarzat, amikor Andrej Gromiko lépett a szónoki emelvényre. Beszédét a legtöbb megfigyelő rendkívüli jelentőségűnek értékelte: egyenessége, határozottsága valósággal új helyzetet teremtett a konferencián. A diplomáciai taktikázás helyett a kialakult nemzetközi helyzet rendkívül súlyos, valós problémáira mutatott rá, és nyíltan megmondotta: itt az ideje, hogy az Egyesült Államok vezetői megértsék, hová vezethet veszedelmes irányvonaluk. Érdemes feljegyezni egy nyugat-európai újságíró észrevételét: - Itt állt előttünk egy államférfi, aki szavaival és magatartásával egyaránt kifejezte, hogy rendkívüli erejű nagyhatalmat képvisel, és teljesen tudatában van annak a súlyos felelősségnek, amelyet ez a státus jelent.

A délelőtti ülésen elsőként Írország, majd a Szovjetunió után Kanada, Jugoszlávia, Bulgária és Ausztria képviselője kapott szót. Délben a svéd király ebédet adott a küldöttségvezetők tiszteletére. Délután Olaszország, Málta, Lengyelország, Belgium, Norvégia és Spanyolország külügyminiszterei kaptak szót.

Közben a nagy rendőri biztosítással körülvett szovjet nagykövetségre megérkezett George Shultz amerikai külügyminiszter, akit a bejáratnál Andrej Gromiko udvariasan üdvözölt. A tanácsteremben a sajtó csak az első percekben lehetett jelen, azután megkezdődtek - a szeptemberi madridi találkozó óta először - az érdemi tárgyalások a Szovjetunió és az Egyesült Államok külügyminisztere között. A tárgyaláson szovjet részről részt vett Vaszilij Kornyijenko, a külügyminiszter első helyettese, valamint Taraszenko, a külügyminisztérium amerikai ügyekkel foglalkozó részlegének helyettes vezetője. Shultz külügyminiszter oldalán pedig Arthur Hartman moszkvai amerikai nagykövet és Richard Burt, az európai ügyekért felelős államtitkár-helyettes ült A megbeszélés több mint három órát vett igénybe.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_gromiko_shultz_stockholm.jpgA szovjet és az amerikai küldöttség a tárgyalóasztalnál

A találkozón a világpolitika legfőbb kérdéseit és a szovjet-amerikai kapcsolatok állapotát tekintették át. Szovjet részről a megbeszélést teljes nyíltság és elvszerűség jellemezte, Jurij Andropov tavaly szeptember 28-án és november 24-én tett nyilatkozatainak szellemében. Andrej Gromiko konkrét tények felsorakoztatásával rámutatott, hogy a jelenlegi amerikai vezetés külpolitikai irányvonalára mindinkább a militarizmus, világméretekben uralkodó pozíciókra való törekvés, más népek törvényes érdekeinek, társadalmi rendszerének és életformájának nyílt megvetése jellemző. Az Egyesült Államok külpolitikai lépései ellentétben állnak a világbéke ügyével, nehezítik a megérett problémák megoldását.

Andrej Gromiko határozottan elítélte Washington irányvonalát, amely fokozza a feszültséget a világ különböző térségében, újabb konfliktushelyzeteket teremt és a meglevőket élezi, fokozza a beavatkozást szuverén államok belügyeibe - egyebek között katonai erőkkel -, mint ahogy az a Közel-Keleten és Közép-Amerikában, Afrika déli részén és több más helyen történik. George Shultz állítására, hogy az Egyesült Államok a nemzetközi stabilitás erősítésére törekedne, a szovjet külügyminiszter azt mondta, hogy az amerikai vezetés gyakorlati lépései nem vágnak egybe ezzel. Az amerikai tevékenység szovjet értékelését osztja a világ államainak túlnyomó többsége, ami szemléletes megerősítést nyert az ENSZ közgyűlésének nemrég befejeződött ülésszakán. A találkozón áttekintették a stockholmi konferencia munkáját érintő kérdéseket is.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_andrej_gromiko_stockholm.jpgAndrej Gromiko beszédét mondja Stockholmban

Az Iszlám Szent Háború elnevezésű síita csoport vállalta magára Szaúd-Arábia bejrúti konzuljának elrablását és a bejrúti amerikai egyetem rektorának meggyilkolását. Husszein Abdallah Farras szaúdi diplomatát kedden rabolták el ismeretlen fegyveresek Nyugat-Bejrútban. A követség közlése szerint a diplomata életben van.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_bejruti_egyetem_1.jpgLibanoni kormánykatonák őrzik a bejrúti amerikai egyetem bejáratát néhány perccel a gyilkosság után

Mint emlékezetes, az Egyesült Államok bejrúti követségének felrobbantását, az amerikai és francia csapatok bejrúti szálláshelye és az izraeli megszálló hadsereg tyri főhadiszállása ellen elkövetett bombamerényletéket is az Iszlám Szent Háború csoport vállalta magára. Ugyanez a csoport az emlékezetes kuvaiti merényletsorozat után harcot hirdetett az Arab-öböl monarchiái ellen. Bejrúti vélemények Szerint azonban az „Iszlám Szent Háború” nem állandó struktúrájú szervezet, hanem alkalmilag szervezett kommandók hajtják végre az akciókat.

Súlyos bányaszerencsétlenség történt Japánban: tűz ütött ki az ország nyugati részén levő omutai (Fukuoka prefektúra) szénbányában. A baleset idején csaknem hétszázan tartózkodtak a föld alatt; többségüket sikerült kimenekíteni, négyen azonban füstmérgezés következtében életüket vesztették. Több mint kilencven bányász a tárnában rekedt, s többségükkel megszakadt minden összeköttetés.

Végül 83 bányászt nem tudtak élve kihozni, közülük tizenhatan szénmonoxid mérgezést kaptak. Nem ez volt az egyetlen hasonló baleset, 1963-ban például 458-an haltak meg sújtólégrobbanásban, közel ezren kaptak szénmonoxid mérgezést. Az 1876-ban megnyitott bányát végül 1997-ben bezárták és 2015-ben ipari műemlék jellege miatt nyilvántartásba vették, mint a Világörökség részét.

január 19.

A Minisztertanács ülésén áttekintette az idegenforgalom múlt évi tapasztalatait, és megerősítette az idei teendőkre kidolgozott programot. Megállapította, hogy a központi, a tanácsi és a vállalati intézkedések nyomán - a szálláshelyek számának növekedésével együtt - érzékelhetően javult az ellátás minősége, a szolgáltatások színvonala. A kormány az idegenforgalom fejlesztésére teendő további intézkedések mellett fontos feladatként jelölte meg a belföldi turizmus feltételeinek javítását. A Minisztertanács jelentést kapott a petrolkémiai és az alumíniumipari központi fejlesztési program végrehajtásáról. Megállapította, hogy e programok fontos szerepet töltöttek be az ipar fejlesztésében, és hozzájárultak a népgazdaság egyensúlyának javításához. A kormány úgy határozott, hogy 1983. december 31-ével mindkét programot befejezettnek nyilvánítja. A fejlesztés további feladatait az éves és a középtávú tervekben kell meghatározni.

A műkincslopó banda újabb szökésben levő tagját tartóztatta le az olasz rendőrség. Mint a Rómában tartott sajtókonferencián közölték, őrizetbe vették Giordano Incenti 33 éves büntetett előéletű, Reggio Emilia-i lakost, akit már korábban köröztek a képlopásban való részvétel miatt. Megállapították, hogy Incenti igazoltatásakor hamis okmányokkal rendelkezett. Azt is lényegesnek tartják, hogy éppen Nápoly felé tartott gépkocsiján. A vizsgálatot irányító főügyészhelyettes négyórás kihallgatás nyomán egyértelműen tisztázta a képlopásban való felelősségét, és ezt megerősítette a Morinivel - a már korábban letartóztatott bűnözővel - való szembesítés is.

A görög rendőrség átkutatta Efthimiosz Moszkaklaidesz étolajgyáros iteai üzemének helyiségeit, de egyelőre semmi terhelő dokumentumot nem talált, amellyel a képlopásban való bűnrészesség bizonyítását látná - közölte az olasz televízió riportere, aki a helyszínen igyekezett információkhoz jutni a Szépművészeti Múzeum még hiányzó hat képének holléte felől. Az ANSA hírügynökség Athénból azt jelentette, hogy Moszkaklaidesz gyakorlatilag megközelíthetetlen. Eddigi egyetlen nyilatkozatéban, amelyet a Ta Nea című görög lapnak telefonon adott, közölte, hogy ismeri Morinit (aki a képeket szállította), mégpedig azért, mert az olasz kölcsönkért tőle ötezer drachmát elromlott autója megjavítására. (Giacomo Morini, mint az olasz rendőrség megállapította, Görögországban járt.) Moszkaklaidesz azt állította, hogy nem érdeklődik a festészet iránt,, képeket nem gyűjt, és azt sem tudja, kicsoda Raffaello. E kijelentésének ellentmond, hogy társtulajdonosa egy képzőművészeti könyveket bemutató galériának, amely Athén egyik forgalmas utcájában található. A hírügynökségi tudósítás kiemeli: a görög nagyiparos, miközben ártatlanságát hangoztatja, azt mondta, hogy a vizsgálatok befejezéséig nem nyilváníthat véleményt.

A stockholmi bizalomerősítő konferencia részvevőit s az idesereglett csaknem 1400 külföldi tudósítót változatlanul az a szenzáció foglalkoztatja, hogy az előre eltervezett, legfeljebb háromórás tárgyalás helyett Andrej Gromiko szovjet és George Shultz amerikai külügyminiszter összesen öt órát és 11 percet töltött együtt. Ez rámutat a tárgyalás nagyon komoly jellegére, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a két államférfi tavaly Madridban mindössze húsz percet töltött együtt, és kézfogás nélkül búcsúzott egymástól.

A stockholmi értekezleten részt vevő NATO-külügyminiszterek első megnyilatkozásaikban Andrej Gromiko felszólalásának határozott hangvételét emelték ki. Leo Tindemans belga külügyminiszter kijelentette, hogy „meglepte a beszéd kemény hangvétele”. Ugyancsak a beszéd határozottságát hangsúlyozta Giulio Andreotti olasz külügyminiszter. Leszögezte, hogy a megnyilatkozás tartalmaz olyan elemeket, amelyek a folyamatban levő stockholmi konferencia munkájának alapjaként szolgálhatnak. A semleges Svédország külügyminisztere, Lennart Bodström kifejtette, hogy Gromiko felszólalása a szovjet vezetésnek a mostani nemzetközi helyzetről kialakított véleményét tükrözi, és „tartalmaz pozitív elemeket”.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_lenard_bodstrom_stockholm.jpgLenard Bodström svéd külügyminiszter, az európai biztonsági, bizalomerősítő és leszerelési értekezlet konferenciatermében

Shultz amerikai külügyminiszter nyilatkozata szerint az Andrej Gromikóval megtartott eszmecseréje őszinte, tárgyszerű légkörben ment végbe. Az amerikai külügyminiszter egyúttal hangoztatta: - A tanácskozás nem olyan jellegű volt, amely bármiféle konkrét eredményt hozhatott volna, egyszerűen szükséges volt őszintén kifejteni nézeteinket egymás előtt. Az amerikai külügyminiszter kijelentette: októberben az ENSZ-közgyűlés ülésszakán ismét találkozni szeretne szovjet kollégájával.

A szovjet diplomácia vezetője Sir Geoffrey Howe brit, Giulio Andreotti olasz, Fernando Moran spanyol, Leo Tindemans belga, Hans van den Broek holland és Joseph MacEachen kanadai külügyminiszterrel tárgyalt.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_andrej_gromiko_sir_geoffrey_howe.jpgAndrej Gromiko szovjet és Sir Geoffrey Howe brit külügyminiszter a tárgyalóasztalnál

Csütörtökön mind a szovjet, mind az amerikai külügyminiszter elutazott a svéd fővárosból. A konferencia azonban változatlanul külügyminiszteri szinten folytatódik a hétvégéig. A délelőtti ülésen felszólaltak Hollandia, Svájc, Svédország, Ciprus, az NSZK és Görögország diplomáciájának vezetői. A délutáni ülés jelentős eseménye volt Várkonyi Péter magyar külügyminiszter felszólalása, amelyet a konferencia nagy érdeklődéssel fogadott. Felszólalt még a délutáni ülésen Törökország, Monaco, Luxemburg, Liechtenstein és Izland külügyminisztere is.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_dr_varkonyi_peter_stockholm.jpgA stockholmi értekezlet csütörtöki ülésén felszólalt Várkonyi Péter külügyminiszter

Várkonyi Péter találkozott Pierre Aubert svájci, Leo Tindemans belga, Lennart Bodström svéd és Hans-Dietrich Genscher NSZK-beli külügyminiszterrel, akikkel áttekintették a stockholmi konferenciával és a kétoldalú kapcsolatainkkal összefüggő kérdéseket.

Az Iszlám Konferencia szervezetének casablancai csúcsértekezlete a közel-keleti helyzetre és az iraki-iráni háborúra vonatkozó határozattervezeteket fogadott el. Az iraki-iráni konfliktusra vonatkozó tervezet felszólítja a két országot, vessen véget a háborúnak, és vonuljon vissza „nemzetközileg elismert határai mögé”. Az okmány elismerését tolmácsolja Iraknak a különböző közvetítési kísérletek iránti magatartása kapcsán. Irán nem vesz részt a csúcsértekezleten, mert szerinte a jelenlevők többsége elfogult Irak javára.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_iszlam_konferencia.jpgAz arab országok küldöttségei az ülésteremben

A Libanoni Nemzeti Ellenállási Front harcosai a szidóni kikötő térségében automata fegyverekkel és páncéltörő rakétákkal támadták az izraeli megszálló hadsereg egyik gépesített járőrét. Több izraeli katona megsebesült.

Nem vezettek eredményre a Nyugat-Bejrútban elrabolt szaúd-arábiai konzul felkutatására irányuló erőfeszítések, és a bejrúti amerikai egyetem rektorának merénylőit nem tudta azonosítani, elfogni a libanoni rendőrség.

Belehalt sebesülésébe a bejrúti francia konzulátus gépkocsivezetője, aki egy korábbi merénylet során szenvedett sérülést. A legutóbbi merényletekkel függ össze a bejrúti falangista rádiónak az a párizsi értesülése, hogy a francia kormány hazarendelte Bejrútból mindazokat az állampolgárokat, akiknek ottani jelenléte nem feltétlenül szükséges.

január 20.

Munkásőrök között töltötte munkanapját Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke. Elsőként - Baranyai Tibornak, az MSZMP KB osztályvezetőjének társaságában - a munkásőrség országos parancsnokságát kereste fel, ahol a szervezet munkájáról, tevékenységéről és terveiről Borbély Sándor országos parancsnok tájékoztatta a vendéget. A parancsnokság épületében rögtönzött kiállítás várta a beszélgetés után a vendéget. Itt felvonultatták a munkásőrség fegyverzetét, felszerelését, az 1956-os alapítók egyenruhájától a legmodernebb, az oktatást segítő videó berendezésekig. Lázár György, Borbély Sándornak és a munkásőrség vezetőinek társaságában, ezután a gellérthegyi Munkásőr Parancsnoki Iskolát kereste fel. 1972 óta képezik itt az alegységparancsnokokat, s vesznek részt rövidebb-hosszabb ideig továbbképzésen az országban szolgáló munkásőrök. A kormány elnöke rögtönzött filmbemutatón ismerkedhetett meg nemcsak az iskola működésével, hanem a badacsonytomaji kiképzőbázis munkájával is.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_lazar_gyorgy_borbely_sandor.jpgA kormány elnöke Borbély Sándor társaságában a parancsnoki iskola egyik foglalkozásán

A miniszterelnök látogatásának következő állomása az angyalföldi Vasas Sportcsarnok volt, ahol részt vett és felszólalt a Vörös Csillag Érdemrenddel kitüntetett Killián György munkásőregység egységgyűlésén.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_angyalfoldi_munkasorok.jpgAz angyalföldi egységgyűlés részvevői

Az ünnepi egységgyűlés kulturális műsorral fejeződött be, amelyben fellépett a Munkásőrség Központi Férfikara és a KISZ Központi Művészegyüttese.

Városavató ünnepi tanácsülést tartottak Hevesen. Az ülésen Borbándi János, a Minisztertanács elnökhelyettese mondott beszédet, s átadta a várossá nyilvánításról szóló okmányt Kontra Gyulának, a városi tanács elnökének.

Reggel erős havazásra ébredt az ország nagy része. Különösen hazánk északi részeit és a Nyugat-Dunántúlt borította be a hó. A havazás miatt a főváros közlekedésében nem volt fennakadás. A buszok menetideje, főként a hegyi járatokon és a külső kerületekben, hosszabb lett. A BKV dolgozói is részt vesznek a villamossínek váltóinak jégmentesítésében, a megállók megtisztításában. Állandó kapcsolatot tartanak a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat ügyeletével, ahonnan a megjelölt helyre mindig pontosan érkezik a segítség. A Közterület-fenntartó Vállalat több mint száz munkagépe és 700 rendkívüli hómunkás kora reggeltől azért dolgozott. hogy ne legyen fennakadás a főváros közlekedésében.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_hokotro_budapesten.jpgHókotró Budapesten, a Dózsa György úton

A görög rendőrség megtalálta a budapesti Szépművészeti Múzeumból ellopott hat világhírű festményt - jelentették be este rendkívüli sajtóértekezlet keretében a Belügyminisztérium vezető munkatársai. A görög rendőrség délután hozta a magyar rendőrség tudomására, hogy Athéntól nem messze, Patre község mellett, egy kolostorban találták meg a hat festményt. A tájékoztatás szerint a képeken nincsenek sérülések, csupán az egyiknek a keretén látható apró sérülés. A vizsgálat tovább folyik.

A tájékoztatón - amelyen jelen volt Rátkai Ferenc művelődési miniszterhelyettes, Ladvánszky Károly altábornagy, belügyminiszter-helyettes, dr. Siklói György rendőr vezérőrnagy, valamint más vezető beosztású rendőrtisztek - dr. Bíró Sándor, az Interpol magyar irodájának vezetője elmondta, hogy a görög rendőrség Interpol-irodájának a vezetője péntek délután 17 órakor tájékoztatta a magyar hatóságokat a festmények megtalálásáról. Amint később a hírügynökségek jelentették: egy névtelen bejelentő jelölte meg a festmények helyét. A képeket jelenleg a görög rendőrség szakemberei vizsgálják, s máris találtak rajtuk használható ujjlenyomatokat. A vezető beosztású görög rendőrtiszt közölte még: reméli, hogy a magyar képek mielőbb ismét a Magyar Népköztársaság birtokába kerülnek.

Ladvánszky Károly altábornagy arról tájékoztatta az újságírókat, hogy mihelyt módjuk lesz rá, Garas Klára társaságában Athénba repül dr. Borbarát Béla és dr. Konczer István rendőr ezredes, és a görög hatóságoktól átveszi a festményeket.

A sajtótájékoztatón utaltak arra a hírre is, amely a reggeli újságokban megjelent, és beszámolt Giordano Incenti 33 éves, büntetett előéletű Reggio Emilia-i lakos elfogásáról. Az olasz bűnözőt már korábban körözték a képlopásban való részvételért. A magyar rendőrség a bűncselekmény helyszínén ugyanis olyan ujjlenyomatokat rögzített, amelyek Giordano íncentitől származnak. Az olasz rendőrség ma közölte, hogy Nápoly közelében, Avellinóban elfogta a 38 éves Carmine Palmesét, aki ugyancsak közreműködött a Szépművészeti Múzeumban végrehajtott betörésben, valamint a képek kijuttatásában.

Dr. Konczer István rendőr ezredes, budapesti főkapitányhelyettes arról tájékoztatta a jelenlevő újságírókat, hogy a magyar rendőrség őrizetében levő Kovács Gusztáv többszörösen büntetett előéletű törökbálinti lakos, aki eddig is alaposan gyanúsítható volt a bűncselekményben való részvétellel, most megszólalt, és beismerő vallomást tett. A magyar rendőrség így további részleteket tudott meg. és megismerte a bűncselekmény szereposztását is. Kovács vallomása szerint Ivano Scianti, alvilági gúnynevén Mario, valamint a ma elfogott Carmine Palmese Kovács Gusztávval együtt hatolt be a múzeumba. A képek kiválasztása tervszerűen történt, nem mentek véletlenre. Graziano lori - alvilági nevén Carlo - figyelőszolgálatot látott el. Két gépkocsival érkeztek a helyszínre, részben Kovács Gusztáv 1600-as Zsigulijával, valamint az olasz hatóságok által hetekkel ezelőtt letartóztatott Morini Fiat Ritmo típusú autójával. Kovács azt is elmondta, hogy előzetesen megbeszélték: tettenérés esetén erőszakot alkalmaznak. A bűncselekmény elkövetése után az olasz bűnözők által bérelt lakásba tértek vissza, ahol a festményekről levették a vakkereteket, majd ezeket egy zsákba dugták. A vakkereteket tartalmazó zsákot Carlo és Kovács Gusztáv gépkocsival a Lánchídhoz vitte, ahol a Dunába dobta.

Dr. Siklói György vezérőrnagy, kérdésre válaszolva, azt mondta, hogy az olasz bűnözőknek korábban volt fegyverük, bár arra, hogy a múzeumba is fegyverrel mentek volna, eddig nem merült fel adat. Ugyancsak elmondta a vezérőrnagy, hogy a magyar rendőrség őrizetében levő bűnözők vallották: a megbeszélések során az olaszok említést tettek egy görög milliomosról, aki tulajdonképpen megrendelő, és a bűnügy hátterében állt.

Stockholm a remény városa lett - jelentette ki a Vatikán „külügyminisztere” a stockholmi konferencia plenáris ülésén, amelyen öt nyilatkozat hangzott el, s ezzel lezárult a 35 részt vevő küldöttség általános politikai állásfoglalásainak sorozata.

Achille Silvestrini bíboros, a Vatikán egyházi közügyek tanácsának titkára kijelentette: a Vatikán helyesli az európai bizalom- és biztonságerősítő intézkedésekkel, valamint a leszereléssel foglalkozó stockholmi konferenciát, amelynek sikeréhez elsősorban lélektani-erkölcsi tényezőkkel kíván hozzájárulni.

Sir Geoffrey Howe brit külügyminiszter beszédében hangoztatta a bizalom szükségességét, nemcsak az államok, hanem vezetőik között is.

San Marino Köztársaság külügyminiszterének rövid, általánosságokban mozgó beszéde után Stefan Andrei román külügyminiszter emelkedett szólásra. Hangoztatta, hogy a fegyverkezési verseny mellett nem lehet biztonságról beszélni.

Az ülés utolsó felszólalója, Paavo Vayrynen finn külügyminiszter, emlékeztetett országa hozzájárulására az úgynevezett európai folyamathoz. Méltatta az 1975-ös helsinki záróokmányt és azt a Helsinkiben tartott háromhetes tanácskozást, amelyen két hónappal ezelőtt előkészítették a stockholmi konferencia összehívását.

Heves harcok robbantak ki egyfelől a libanoni kormányhadsereg és a falangista milíciák, másfelől a drúz-szocialista fegyveres erők között Bejrút és a Bejrúttól délkeletre fekvő hegyvidék térségében. Válaszul a drúz települések ágyúzására, a drúz tüzérség a déli óráktól kezdve tűz alá vette a főváros keleti, falangista ellenőrzés alatt álló körzeteit. Az ágyúzás következtében több épület és gépkocsi kigyulladt, de a halottak és sebesültek száma egyelőre nem ismeretes.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_bejruti_harcok.jpgAz összecsapások során találatot kapott gépkocsi Bejrútban

Safik el-Vazzan libanoni miniszterelnök és Elie Szalem külügyminiszter eredménytelen tárgyalásokat folytatott a marokkói Casablancában Szaúd al-Fejszal szaúd-arábiai és Abdel Halim Haddam szíriai külügyminiszterrel a libanoni biztonsági, csapatszétválasztási terv végrehajtásáról, a megbékélési tárgyalások felújításáról. Az An-Nahar című bejrúti lap értesülése szerint Szíria az izraeli-libanoni megállapodás érvénytelenítésén túl követeli - s a biztonsági intézkedések feltételéül szabja -, hogy a Bejrútban állomásozó amerikai, francia, olasz és angol csapatokat vonják ki és semleges államok erőivel váltsák fel őket.

Újabb iraki-iráni összecsapásokról érkeztek jelentések a két ország határ térségéből. Egy iraki hadijelentés szerint iraki katonák tüzérségi támadást hajtottak végre az iráni erők ellen a front középső és déli részén. A harcokban huszonegy iráni katona vesztette életét. Az iraki jelentés hozzáfűzi, hogy iraki tüzérségi erők ártalmatlanná tették a front déli részén összevont iráni csapatokat. Ugyanakkor megsemmisítettek egy iráni katonai óvóhelyet. Az IRNA iráni hírügynökség Bejrútban lehallgatott jelentése nem közölt részleteket a harcokról. A hírügynökség csupán arról számolt be, hogy iraki egységek sikertelen kísérletet tettek a Hadzs Omran és Pendzsvin térségében állomásozó irániak védekező állásának áttörésére.

Egy ismeretlen felségjelű helikopter újból megsértette Nicaragua légterét - jelentették be Managuában. A gép Honduras felől repült be az ország fölé, mintegy száz kilométerre, nyugatra attól a helytől, ahol január 11-én a sandinista erők lelőttek egy amerikai helikoptert. A The Washington Post nevű amerikai lap cáfolta a lelőtt amerikai helikopterről kiadott hivatalos amerikai jelentéseket. A lapnak nyilatkozatot adott Danilo Ferrera hondurasi ezredes, annak a katonai körzetnek a parancsnoka, ahol az incidens történt. Az ezredes elmondta, hogy három nappal az eset előtt értesítést kapott, hogy egy amerikai helikopter átrepül majd a határtérségen.

január 21.

Minisztertanács Tájékoztatási Hivatala közli: A kormány felhatalmazása alapján az Országos Anyag- és Árhivatal, illetve a Pénzügyminisztérium az alábbi intézkedéseket hozta. Az 1984. évi népgazdasági terv előirányzataival összhangban 1984. január 23-tól több termék és szolgáltatás fogyasztói ára, illetve díja emelkedik. A hús és húskészítmények átlag 21 százalékkal drágulnak. Ezen belül a sertéshús ára az átlaghoz közeli, a marhahúsé az átlagot meghaladó mértékben, a baromfihúsé és a halé pedig átlagosan 10 százalékkal emelkedik. A növényi alapú tartósítóipari termékek átlagosan 20 százalékkal drágulnak. A sör fogyasztói ára átlagosan 15 százalékkal nő. Ezen belül például a 0,5 literes Kőbányai világos ára 7.50-ről 9-re, a 0,5 literes Kinizsié 9.50-ről 10 forintra emelkedik. A háztartási tüzelőolaj ára 20 százalékkal. a literenkénti 4 forintról 4,80 forintra. Az éjszakai áram tarifája 50 százalékkal, kilowattóránként 40 fillérről 60 fillérre emelkedik. Az építőanyagok közül átlagosan 20 százalékkal emelkedik a téglafélék, 30 százalékkal a cement és a cserép, 11 százalékkal egyes cementalapú termékek fogyasztói ára.

A személygépkocsik fogyasztói ára - a beszerzési árak növekedése miatt - átlagosan 6-7 százalékkal emelkedik. Az áremelés az egyes típusokat differenciáltan érinti. Például a Lada 1200 S típusú személygépkocsi ára 125 ezerről 134 ezerre, a Trabant Limousiné 69 ezerről 75 ezerre. A víz- és csatornadíjak differenciáltan emelkednek. Ez átlagosan családonként havi 10-15 forint többletkiadást jelent. (Az áremelés az állami bérlakásokban lakókat nem érinti.) A szabadáras élelmiszerek, iparcikkek és szolgáltatások árai vállalati döntések alapján, központi ellenőrzés mellett, a piaci viszonyok függvényében, az előző évek gyakorlatának megfelelően változnak a továbbiakban is.

A Szovjetunióban megemlékeztek Vlagyimir Iljics Lenin halálának 60. évfordulójáról. Ebből az alkalomból a Pravda, az SZKP központi lapja vezércikkében, s külön elméleti írásában a lenini tanítások mai érvényére hívta fel a figyelmet. A lap kiemeli, hogy az SZKP a leninizmushoz való hűségét úgy tekinti, mint elméleti és gyakorlati tevékenységének törvényét. Szüntelenül erősíti tömegkapcsolatait, nem békéi meg az elért eredményekkel, hanem mindig többre, a gyakorlat által felvetett feladatok lényegének pontos meghatározására törekedik. A lap hangsúlyozza, hogy a fejlett szocializmus feltételei között a párt az egész nép élcsapata, s ez nagy, lenini követelményeket támaszt a kommunistákkal szemben. Megköveteli a párt sorai egységének, tisztaságának erősítését, hogy mindenki számára világos legyen, a pártba belépők nem saját boldogulásukat alakítják, hanem önfeláldozóan tevékenykednek a haza javára. Külön is szükségesnek nevezi a Pravda a vezetők példamutatását.

Hétezerötszáz kilométer csaknem hat nap alatt, 32 megállóhely - ez a mérlege a 14-es számot viselő gyorsvonatnak, amely először futott be a szovjet főváros Jaroszlavi pályaudvarára. Az ünnepélyes fogadtatás kijárt e tiszteletreméltó teljesítményért. Most először érkezett villamosított személyszállító expressz az évszázad építkezésének nevezett BAM - Bajkál-Amur vasútvonal - fővárosából, Tindából Moszkvába. Érdekes pillanat volt ez, hiszen tíz éve éppen a Jaroszlavi pályaudvarról indultak útnak az első ifjúsági brigádok az örök fagy vidéke felé, hogy a Szibéria kincseinek kiaknázásában oly fontos szerepet játszó BAM felépítésében közreműködjenek.

Két fiatalember rálőtt Líbia római nagykövetére, majd elmenekült. A diplomatát a gyomrán és a fején érték a golyók. A római kórházban - ahol a nagykövetet kezelik - közölték, hogy állapota életveszélyes.

Átmeneti éjszakai nyugalom után délelőtt kiújultak a harcok Bejrútban és a fővárost övező hegyekben. A falangista milíciák és a kormánycsapatok, valamint az ellenzéki, főként drúz erők közötti tüzérségi párbaj során belövések érték az elnöki palotát is. Amin Dzsemajel elnök sértetlen maradt. Nem teljes adatok szerint az elmúlt két napon legkevesebb 10 ember meghalt, 38 pedig megsebesült a fővárosban és környékén.

Magasfokú készültséget rendeltek el az Egyesült Államok földközi-tengeri flottaegységeinél - közölte az amerikai kormányzat egy meg nem nevezett hivatalos szóvivője. A Fehér Ház - mondotta a szóvivő - „megelőző csapás” lehetőségét fontolgatja a „terrorista támaszpontok” ellen. Az intézkedések oka az lenne, hogy az amerikai hadihajókat állítólag kamikaze-pilóták fenyegetik. Az amerikai hivatalos személyiség szerint kisméretű repülőgépek, esetleg helikopterek támadására számíthatnak. A repülőgépeket úgymond már a bevetési körzetbe vezényelték, s Washington „tudja, hol vannak, s tudja, hogy egyelőre pilóták nélkül várakoznak”. Reagan elnök megelőző csapás alkalmazásának lehetőségét fontolgatja az öngyilkos pilóták felszállásának megakadályozására, közölte még a Fehér Ház képviselője.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_amerikai_harckocsi_bejrutban.jpgAmerikai harckocsi Bejrút egyik külvárosában

Az Egyesült Államok Grenada elleni agressziója nem érte el egyik fő célját, Nicaragua morális megtörését. Éppen ellenkező hatást váltott ki: Nicaragua népe ma már Világosan látja, hogy hasonló agresszió érheti Washington részéről, felkészült erre, s kész visszaverni egy ilyen támadást - erről szólt a szovjet televízió tudósítójának Daniel Ortega Saavedra, a Nicaraguai Nemzeti Újjáépítés Kormánya kormányzó tanácsának koordinátora. A közép-amerikai helyzetről szólva Ortega hangsúlyozta: Nicaragua számos javaslatot tett a térség problémáinak békés rendezésére, s ezen belül a nicaraguai-amerikai kapcsolatok normalizálására, valamint a salvadori helyzet békés megoldására.

Mint az antillai rádió jelentette, visszatért Grenadába az amerikai megszállás alatt álló szigetország egykori diktátora, Eric Gairy. Ő volt a hírhedt vezetője a szigetországban három évtizedig hatalmon volt elnyomó rendszernek. Gairy 1979-ben menekült el az országból Maurice Bishop forradalmi kormányának hatalomra jutása után. Az Egyesült Államokban telepedett le. A volt diktátor a múlt héten amerikai újságíróknak azt nyilatkozta, hogy az általa vezetett Grenadai Egyesült Munkáspárt az összes választási körzetben indít jelölteket az amerikai megszálló hatóságok által ez év végére tervezett „választásokon”. Gairy már előre felkészült a hazájába való visszatérésre. Hírügynökségek jelentése szerint a volt grenadai diktátor megbízottai az év elején átszervezték pártját. Ez a lépés lehetővé teszi számára, hogy rögtön a szigetre való visszatérése után elfoglalhassa a pártelnöki tisztséget.

Szombatra virradó éjszaka a mexikói Acapulcóban, 80 éves korában elhunyt Johnny Weissmüller, az ötszörös gyorsúszó olimpiai bajnok, aki később színészként is, mint Tarzan óriási sikereket ért el. A hatóságok közlése szerint a már régóta betegeskedő Weissmüller szíve mondta fel a szolgálatot. Johnny Weissmüller, a pennsylvaniai Windberben született; ő ért el először a 100 m-es gyorsúszásban egy percen belüli időt. Az 1924-es párizsi és az 1928-as amszterdami olimpiák egyik legnagyobb csillaga volt, aki életében 67 világcsúcsot állított fel. Úszó pályafutása befejezését követően egyre nagyobb sikereket ért el a film világában is. Feleségével és lányával hét évvel ezelőtt költözött a tengerparti üdülővárosba, mert azt remélte, hogy így jobban el tudja viselni egyre súlyosabb érrendszeri betegségét. Itt teljes visszavonultságban élt, mert azt akarta, hogy mindenki emlékezetében csak csillogása maradjon meg. Csak az egykori hollywoodi kollégák látogatták. Három éve már elterjedt róla az a hír, hogy halálos beteg, de szervezete akkor még ellenállt a betegségnek. Ezúttal azonban már szíve nem bírta, és a „dzsungel fia” örökre eltávozott.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_johnny_weissmuller_tarzan.jpgJohnny Weissmüller, mint Tarzan 

Eredetileg Weissmüller János bánsági sváb szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. A család az Amerikai Egyesült Államokba vándorolt még a kisfiú születésének évében. Az apa először Pennsylvaniában egy bányában dolgozott, majd Chicagóban telepedtek le. Peter nevű öccse már itt született, 1905-ben. A gyerekkorában sokat betegeskedő, légzési problémákkal küszködő vézna kisfiú orvosai javaslatára kezdett el úszni. 190 centis, 95 kilós óriássá nőtt, és kiváló sportolói adottságai hamar kiderültek. 1918-ban az apa elhagyta a családot, s a fiúk a Michigan-tó partján vizimentőnek álltak. Ekkor kezdődött Johnny úszó pályafutása, amely öt olimpiai aranyérmet hozott. Húszévesen a párizsi nyári olimpián három aranyérmet szerzett úszásban, valamint tagja volt a harmadik helyen végzett amerikai vízilabdacsapatnak; négy évvel később további két aranyérmet szerzett. 1922–1928 között 67 világrekordot állított fel. Hamarosan Hollywood sztárja lett mint Tarzan megszemélyesítője. Inkább úszónak és nem színésznek tartotta magát, 11 ember életét sikerült megmentenie. Életében 1948-ban zárult le a Tarzan-korszak. Ezután a Jungle Jim képregényből készült 12 részes filmsorozatban játszott 1954-ig, ezt már csak néhány kisebb szerep követte, az utolsó 1976-ban. Ötször házasodott. A harmadik házasságából született mindhárom gyereke. A hetvenes években folyamatosan romlott az egészségi állapota; miután 1974-ben eltörte a csípőjét és mindkét lábát, már sosem gyógyult meg teljesen, ráadásul a kórházban derült ki, hogy az életét végigsportoló Weissmüllernek súlyos keringési és szívbetegsége van. 1977-től a mexikói Acapulcóban élt. Az 1984 januárjában bekövetkezett halála előtt teljesen elszegényedett, rossz üzleti döntései és fényűző életmódja miatt; utolsó éveiben segédmunkákat végzett. Halála után viszont még egyszer felidézték régi dicsőségét: amikor koporsóját a mélybe engedték, magnóról háromszor felhangzott legendás Tarzan-üvöltése.

január 22.

A KGST végrehajtó bizottságának 109. ülésére vasárnap Moszkvába érkezett Marjai József miniszterelnök-helyettes, hazánk állandó KGST-képviselője. A repülőtéren Nyikolaj Talizin miniszterelnök-helyettes, a Szovjetunió állandó KGST-képviselője és Vjacseszlav Szicsov, a KGST titkára fogadta. Az ülés kedden kezdődik.

Végre a tél örömeit élvezhették a kirándulók, a turisták és a sportolók hazánkban. Vasárnapra virradóra és napközben is havazott a soproni hegyekben. A helybeliek mellett az ország minden részéből érkezett turistacsoportok s az üdülők és a szanatórium beutalt vendégei népesítették be az erdei sétányokat, turistautakat. Vas megyében a korábbi havazással ellentétben a hótakaró megmaradt, s igazi januári hangulatot árasztott a fehérbe öltözött táj. Több mint kétezer síelő kereste fel vasárnap a Bükkben a bánkúti síparadicsomot. Gépkocsik százain érkeztek a téli sportok kedvelői. Csaknem szünet nélkül munkában voltak a hét lesiklópálya felvonói.

Tűz keletkezett a Budapest Sportcsarnok árkádja alatt. A tűz átterjedt az épület alagsorának néhány helyiségére is, amelyben a küzdőtéri padlóelemeket tárolták. A tűzoltók a tüzet rövid idő alatt eloltották. Az előzetes becslések szerint több millió forint kár keletkezett, személyi sérülés azonban nem történt. A tűzeset körülményeit a rendőrség és a tűzoltóság szakértők bevonásával vizsgálja.

A hírre és az eseményre több mint 30 évvel később akadtunk rá. Egész egyszerűen az akkori sajtóban ennek semmi nyoma nem volt. Mintha nem is történt volna. Hogy pontosan mi történt, azt maga a sportcsarnok építésze, Kiss István vázolta egy későbbi, a Népsportnak adott interjújában. Az épületen kívül szabálytalanul tárolt díszletanyagban jelentkező tüzet a riasztó rendszer nem jelezte, így azt csak akkor fedezték fel, amikor már a lángok hevétől meghasadt ablakokon keresztül az átterjedt a folyosón szintén szabálytalanul tárolt parkettára. A beáramló füstöt az automatikus tűzjelző rendszer érzékelte és jelezte a veszélyt, egyidejűleg leállította a teljes szellőzési rendszert megakadályozva, hogy a légcsatornarendszerbe füst kerüljön. Ugyanakkor automatikusan kinyíltak a magasított tetőfelépítményben - az úgynevezett opeionban - az ilyen esetre tervezett zsaluk, hogy a csarnoktérben lévő füst gravitációs úton eltávozhasson. Mivel azonban a tűz hatására a belső teret a külső légtértől elválasztó üvegfal tönkrement, a keletkezett nyíláson át fellépő erős, visszafelé ható léghuzat a füstöt a csarnoktérbe, az opeion felé hajtotta. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a tűz ekkor nem tett jelentősebb kárt az épületben, így az esti Dózsa–Fradi meccset már megtartották a csarnokban.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_kiss_istvan_budapest_sportcsarnok.jpgKiss István főépítész másfél évtizeddel később mesél az akkori történésekről

A libanoni jobboldal az Egyesült Államok ösztönzésére és támogatásával katonai kezdeményezéssel szándékozik módosítani az országban kialakult erőegyensúlyt. Pierre Dzsemajel, a Falangista Párt elnöke nyíltan felszólította a kormányt, hogy erőszakos úton valósítsa meg a Bejrút és a drúz hegyvidék „pacifikálását” célzó biztonsági tervét. Az An-Nahar című bejrúti lap értesülése szerint Washington szintén azt tanácsolta a falangista rezsimnek, hogy kezdeményezzen katonai akciót az ellenzéki erők ellen, és ily módon terjessze ki fennhatóságát mindazokra a területekre, amelyek nincsenek izraeli megszállás vagy szíriai ellenőrzés alatt.

Husszein jordániai uralkodó Ammanban fogadta HoliI Vazirt (Abu Dzsihad), Arafat helyettesét, és egyetértett vele abban, hogy a nagyon közeli jövőben szükség van közös, jordániai-palesztin lépésekre, mert „az idő rendkívül fontos tényező”. Abu Dzsihad pozitívnak nevezte a találkozót, amelyen - mint mondotta - „tüzetesen áttekintettük azokat a közös feladatokat, amelyeket a következő szakaszban kell megtennünk az arab és a palesztin ügy érdekében”. Abu Dzsihad szerint a jordániai királlyal semmilyen konkrét lépést nem vitattak meg - azokon a terveken kívül, amelyek „a jordániai-palesztin kapcsolatok megerősítését, valamint az arab és palesztin jogok helyreállítását szolgálják”.

A chilei rendőrség vízágyúval és gumibotokkal vert szét egy kormányellenes tüntetést. A megmozduláson több száz fiatal vett részt. Az Eduardo Frei volt keresztény, demokrata kormányfő halálának második évfordulóján tartott miséről hazainduló fiatalok a katonai kormányzat távozását követelték, és Pinochet diktátor titkosrendőrségét elítélő jelszavakat kiáltoztak. A rendőrségi támadás következtében két személy megsérült, tizenkét tüntetőt őrizetbe vették.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_santiagoi_tuntetes.jpgRendőrök tüntetőt vesznek őrizetbe

Guatemalában lezuhant a légierő egy repülőgépe, tizenkét személlyel, köztük egy magas rangú amerikai tiszttel a fedélzetén. A szerencsétlenség röviddel az után történt, hogy a gép felszállt a főváros nemzetközi repülőteréről. Egy Pentagon-szóvivő a hírrel kapcsolatban kijelentette, hogy a gépen tartózkodott amerikai tiszt diplomáciai küldetésben volt. Guatemalai forrásokra hivatkozva az AP hírügynökség arról tájékoztatott, hogy az izraeli gyártmányú gép katonai feladatot teljesített.

Humor:
idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_humor.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_humor_2.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_reklam_2.jpg

Kékfény:
Tavaly szeptember 16-án, este 7 óra tájban, a 186-os jelzésű autóbuszból - a buszvezetővel történt előzetes szóváltást és dulakodást követően, a III. kerületi Dömös utca és Ezüsthegy utca kereszteződésénél - kiesett egy idős férfi. A rendőrség kéri azokat, akik a buszon utaztak, és szemtanúi voltak az esetnek, hogy a körülmények tisztázására jelentkezzenek a BRFK vizsgálati osztályán (Bp. VIIII., Tolnai L. utca 43., félemelet 15.), vagy telefonon: 131-210/187-es mellék.

Halálos gázmérgezést szenvedett Budapesten, a XIII., Váci út 159/b. szám alatti lakásában Tatár Józsefné 84 éves nyugdíjas és fia, Tatár Miklós 59 éves ács. A vizsgálat megállapítása szerint a lakást gáztűzhellyel fűtötték, a láng elaludt, és a kiömlő gáz okozta halálukat. Hasonló módon lelte halálát a X., Bihari utca 8. szám alatti lakásában Laczki Jenő Ferencné 82 éves nyugdíjas is, aki a konyhai gáztűzhely csapját kinyitotta, de elfelejtette meggyújtani.

A törökbálinti gyilkos ügyében hirdetett ítéletet a Legfelsőbb Bíróság dr. Fehér István vezette büntető tanácsa. A tanács helybenhagyta a Pest megyei Bíróság tavaly július 5-én hozott döntését, amely Toldi László 56 éves törökbálinti lakost aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, s ezért halálra ítélte. Az ítélet ezzel jogerős lett. Toldi László másodszor került bíróság elé gyilkosságért: 1960-ban baltával megölte feleségét, ezért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, majd - jogszabályváltozás miatt - büntetését 15 évre változtatták. 1974-ben szabadult, és úgy tűnt, sikerrel illeszkedik be a társadalomba. Törökbálinton faházat épített, s ott élt élettársával, aki 1978-ban egy kislánynak adott életet. Az élettársi kapcsolat azonban megromlott, gyakoriak voltak a veszekedések, a férfi bosszút forralt az asszony ellen. Többször elhangzott Toldi fenyegetése: végez élettársával, gyermekükkel, önmagával. Az asszony elmenekült otthonról, és gyermekét is magával akarta vinni. Ezt megelőzendő 1982. október elsején Toldi elhatározta, hogy megöli a 4 éves Erzsébetet. A konyhában használt gázpalackot bevitte a szobába, ahol volt egy másik gázpalack is. Egy vödörbe benzint és petróleumot öntött, s a tűzveszélyes keveréket meggyújtotta. A ház hamarosan égni kezdett, s nem sokkal később a két gázpalack felrobbant. Az épület romba dőlt, a kislány bennégett.

Közlemények:
Papp Oszkár tűzzománc reliefjeinek bemutatója január 18-tól február 10-ig, a Gulácsy Galériában. Budapest XII., Fürj u. 4/a.

Dr. Róna Lívia bőrgyógyász kozmetikus ismét rendel. VIII., Vas u. 2/b. T.-bejelentés: 343-236.

A Tudományos Minősítő Bizottság közli, hogy Szabó Gyula: „Homlokzatok építészeti, épületszerkezeti és hőtechnikai kialakításának hatása az energiafogyasztásra" című doktori értekezésének nyilvános vitája 1984. január 27-én du. 14 órakor lesz az Akadémia nagytermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.) -, Csernoch János: „Csillapítás-feding számítás mikrohullámú sokcsatornás összeköttetés RF szakaszain” című kandidátusi értekezésének nyilvános vitája 1984. január 27-én de. 10 órakor lesz az Akadémia kistermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.).

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_allasajanlat_2.jpg

Divat: Vidáman, hangulatosan
A tél a divat halála - tartják sokan, mert az unalomig hordott kabát, ruha, pulóver mintha csak a tél egyhangúságához igazodna. Még a színek is elhalványodnak, a divatdiktátorok csupa egyhangú földszínekben tervezik a modelleket. A szoknya, a ruha, a pulóver, a kabát rendszerint drapp, szürke, sötétzöld, barna. Alkalmi viseletként pedig az idén a fekete robbant be. Holott talán soha sincs annyira szükség színes öltözködésre, mint a fáradt, egyhangú téli hónapokban. Régi rossz beidegződés, hogy télen sötét holmikat viselünk. E hagyomány még azokból az időkből ered, amikor az embereknek egy, esetleg két ruhájuk volt, s a téli hónapok latyakos, sáros időszakában könnyen piszkolódott. Mosni, szárítani nehezebb volt, amikor nem sütött a nap, így mi sem természetesebb, olyan ruhákat viseltek, amik kevésbé piszkolódtak.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_merkozes_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_merkozes_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_merkozes_divat_3.jpg

Szimulátor segíti a pilóták képzését a Ferihegyi repülőtéren:
A Ferihegyi repülőtér korszerűsítésének egyik fontos eseményeként szimulátort helyezett üzembe a MALÉV negyedikként a szocialista országok légitársaságai közül. Mint megtudtuk, a TU 154-B2 típusú utasszállító berendezéseit részben idéző szimulátor segítségével a pilóták lenn a földön gyakorolhatják mindennapos feladataikat. A számítógéppel irányított, televíziós rendszerrel felszerelt berendezés a repülés érzetét kelti a benne ülő számára. A szimulátorral 150-féle műszaki hibát lehet imitálni, többek között olyan veszélyhelyzeteket is, amelyeket fenn a levegőben gyakorlási céllal tilos előidézni. Lehetőség van rá, hogy a hajtóműtűztől kezdve az utazókabin légnyomáscsökkenésén át a ködös időben való fel- és leszállásig sokféle veszélyhelyzet elhárítását gyakorolják a kezdő és rutinos pilóták. A pilóták felkészültségét eddig negyedévenként ellenőrizték, mostantól - az új berendezés segítségével - folyamatosan. Fontos szempont az is, hogy a szimulátor beállításával évente több mint nyolcezer tonna kerozin takarítható meg.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_ferihegyi_repulogep_szimulator.jpgA repülés érzetét keltő berendezés

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_ferihegyi_repulogep_szimulator_farkas_bertalan.jpgAkár az igazi pilótafülke; neves vendég, Farkas Bertalan próbálja ki a berendezéseket

Híradástechnikai eszközök Romhányból:
Jó évzárás után újabb eredményes esztendő elé néznek a Híradástechnikai Anyagok Gyára romhányi gyáregységének dolgozói. Termékeik, a nagy nyomású világítási előtétek, a fénycsövek fojtótekercsei és a híradástechnikai kistranszformátorok keresettek a felhasználók körében. Megbízható munkájukat mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a tavalyi ötmillió forintos tőkés exportjukat az idén megtízszerezik. Termékeik fő forgalmazója az Elektromodul Magyar Elektrotechnikai Alkatrészkereskedelmi Vállalat, ezenkívül az ugyancsak kizárólag Romhányban készülő fénycsőelőtétek felhasználója a Fénycső Világítástechnikai és Villamossági Szövetkezet, a híradástechnikai kistranszformátorokat a Videoton, az Orion és a BRG igényli. A Nógrád megyei üzem főleg asszonyokat foglalkoztat; két műszakban 160-an dolgoznak a gyáregységben.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_romhanyi_hiradastechnika.jpgFejlett technológiával készülnek a fojtótekercsek

Távközléstechnika:
A Puskás Tivadar Híradástechnikai Szakközépiskolában távközléstechnikái műszerészeket képeznek. Az iskola 500 tanulója - közöttük 140 elsőéves - a 4 éves tanulmányi idő alatt megtanulja a telefonközpontok, géptávírók, telexek, a nagy távolságú összeköttetéseket biztosító sokcsatornás berendezések karbantartását, javítását.
idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_puskas_tivadar_hiradatechnikai_szakozepiskola.jpg

Számítógép:
Az 1982-es tanév kezdete óta folynak a számítógép - zsebszámológép - általános iskolai alkalmazásának kísérletei a veszprémi Báthory István iskolában. A tantervbe is beépített kísérlet során a diákok megismerkednek az egyszerűbb zsebkalkulátor működésével, használásával, programozásával. Kezdetben csak az alapműveleteket végzik a géppel, a későbbiek során pedig önállóan programozzák is a készülékeket. A legjobbak számára megszervezték a Kisprogramozók Baráti Körét, ők délutáni foglalkozásokon már mikroszámítógép használatával ismerkednek. A kísérlet része az Országos Oktatástechnikai Központ programjának, amely során a számítógépek iskolai alkalmazását vizsgálják.
idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_altalanos_iskolai_szamitogep.jpg

Megszűnik a kalapgyár:
A Textilipari Dolgozók Szakszervezetének elnöksége tudomásul veszi, hogy az ipari miniszter a kalapgyárat alacsony hatékonysága és veszteséges gazdálkodása miatt megszünteti és az Orion Rádió és Villamossági Vállalatba beolvasztja. Ugyanakkor az elnökség kifogásolja, hogy a kalapgyárral kapcsolatos intézkedések elhúzódtak, a döntés hosszadalmas előkészítése károkat okozott, bizalmatlanság alakult ki a gyári vezetők és a beosztott dolgozók között, felgyorsult a létszámcsökkenés, ami a hatékonyabb gazdálkodás lehetőségeit tovább rontotta.

Lee Cooper-farmer anyagok a Csillaghegyi Szövőgyárból:
Mint arról már hírt adtunk, a Budaflax Lenfonó- és Szövőipari Vállalat, valamint a Lee Cooper angol cég - az Intercooperation Kereskedelemfejlesztési Rt. közreműködésével - hároméves időtartamú kooperációs szerződést kötött. Ennek értelmében az angol társaság elnöke, Lord Lovell Davis, valamint a cég londoni igazgatója, Michel Cooper Magyarországra látogatott. A vendégek a Csillaghegyi Szövőgyárban Honti Lászlónak, az LSZV vezérigazgató-helyettesének kíséretében megtekintették a farmerszövetek gyártását, majd elismerően nyilatkoztak a magyar gyártmányú anyagok minőségéről. Az angol cég képviselői az EKISZ Ruházati Szövetkezet ózdi üzemében megvizsgálták a márkás farmernadrágok készítését. A vendégek ellátogattak a Magyar Kereskedelmi Kamarába, ahol Beck Tamással, a Kamara elnökével értékelték a néhány hónapi együttműködés tapasztalatait. A megbeszélésen részt vett Peter William Unwin, Nagy-Britannia budapesti nagykövete is.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_csillaghegyi_szovogyar.jpgAz angol vendégek és kísérőik a Csillaghegyi Szövőgyárban

Bővülő szolgáltatások Nógrádban:
Nógrád megyében bővülnek a lakossági szolgáltatások. Népszerű a megyei Patyolat Vállalat mozgószolgálata, amely hetente egy alkalommal rendszeresen felkeresi a településeket, valamint a szomszédos, útvonalba eső Heves és Pest megyei községeket. A gépkocsis felvevőhely mosásra, tisztításra, festésre vesz át ruhaneműt, ágyneműt, s vállai szőnyegtisztítást rövid határidőre. A sikeres szolgáltatást mind többen veszik igénybe. A kedvező fogadtatáshoz az is hozzájárul, hogy a tisztítási díjak nem magasabbak, mint a városi szalonokban.

Érdekes játékeszköz:
Leninvárosban, a szépen kialakított játékparkban érdekes és újszerű játékeszközt állítottak fel. A két, ívben meghajlított csőhöz színes műanyag sodrott köteleket erősítettek, rugalmas mozgást biztosítva a rajta közlekedő gyerekeknek.
idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_leninvarosi_jatszoter.jpg

Zárszámadás előtt:
Mindenütt az országban zárszámadásra készülnek a termelőszövetkezetek ezekben a napokban. Ezt teszik a nemesvámosi Balatonfüred-Csopak Tája Termelőszövetkezetben is. A gazdaság az elmúlt évet jó közepes eredményei, 800 millió forintos árbevétellel, 70 milliós nyereséggel zárta. Az ágazatok közül a legeredményesebb az állattenyésztés volt.
idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_tsz_zarszamadas.jpg

Társadalmi munka Szolnokon:
Meghaladja a hetven millió forintot a lakosság 1983-ban végzett önkéntes társadalmi munkájának értéke Szolnokon, ami azt jelenti, hogy az utóbbi két-három évben megkétszereződött a köz javára végzett társadalmi tevékenység mértéke. Az összefogás szép példáját mutatja be a Széchenyi lakótelep új iskolája, amelynek mielőbbi felépítéséhez harminchat vállalat, szövetkezet, intézmény nyújtott anyagi segítséget, illetve ajánlott fel társadalmi munkát. Akció indult az iskolai világítás korszerűsítésére is. A tanácstagi alapot úgy hasznosították, hogy az egy-egy körzet által kapott pénzt, tetemes társadalmi hozzájárulással megtoldva, a legégetőbb kerületi gondok megoldására - járdák, utak, parkok építésére - fordították.

Kezdődhet a tánc:
Néhány kedves mosoly, fülbesuttogás, kacsintás a lányok részéről, férfias csizmaszár-paskolgatás, bajuszpödrés a „túloldalról”, és már kezdődhet is a tánc. A nyíregyházi fiatalok által alapított Szabolcs Volán Táncegyüttes már több európai országban szerepelt nagy sikerrel, s műsoraikkal ellátogatnak Szabolcs-Szatmár megye több községébe is.
idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_szabolcs_volan_tancegyuttes.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Szeret-e még? Összeállítás Eisemann Mihály szerzeményeiből
A harmincas évek fordulóján jelentkezett egyszerre két dallal: a Szeret-e még? és a Lesz maga juszt is az enyém!... napok alatt nagy sláger lett. Első nagy sikerű operettjét, a Miss Amerikát az Operettszínház tűzte műsorára. Szeret-e még? címmel most Nemlaha György szerkesztésében, Koltay Beáta rendezésében Eisemann Mihály legnépszerűbb szerzeményeiből neves színészek és énekesek közreműködésével készült összeállítás a Magyar Televízióban.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_miko_istvan_benedek_miklos.jpgBenedek Miklós és Mikó István

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_miko_istvan.jpgMikó István és a tánckar

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_huszti_peter.jpgHuszti Péter

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_incze_jozsef_palos_zsuzsa.jpgIncze József és Pálos Zsuzsa

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_balazs_peter.jpgBalázs Péter

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_felfoldi_aniko_tahi_toth_laszlo.jpgFelföldi Anikó és Tahi Tóth László

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_mozi.jpg

Színházi bemutató: Rómeó és Júlia (Miskolci Nemzeti Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_mihalyi_gyozo_igo_eva.jpgCímszerepben Mihályi Győző és Igó Éva

A 3. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Szörényi-Bródy: Kárpáthyék lánya (Koncz Zsuzsa), 2. Máté-S. Nagy: Álomlány (Máté Péter), 3. Lerch-Demjén: Így legyen! (Kovács Kati).
Az előadók között: 1. Pomázi-Vörös-Horváth: Teremts otthont (Bojtorján együttes), 2. Pataki-Slamovits-Barta: Érzés (Edda), 3. Szikora-R-Go együttes: Kriszti (R-Go).

A héten az amerikai slágerlistákat a Yes együttes Owner Of A Lonely Heart-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét pedig a Frankie Goes To Hollywood Relax című számai vezetik.

A cadizi mérkőzés napján a Nehru Kupa nemzetközi labdarúgótornán a magyar B válogatott néven szereplő Vasas harmadik mérkőzésén 1:0 (1:0) arányban győzött India ellen. A gólt Kiss László szerezte. A csoport másik mérkőzésén Lengyelország-Argentína 1:1 (0:0). Jose Daniel Ponce találatát Andrzej Buncol egyenlítette ki. A tornán Lengyelország és Argentína áll az élen 5-5 ponttal, a Vasasnak négy pontja van.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_lengyel_argentin_nehru_kupa.jpgJan Jalocha, Norberto Marcico and Ricardo Gareca

És akkor lássuk a lényeget, a Spanyolország-Magyarország válogatott labdarúgó mérkőzést!
A világbajnokság selejtezői előtt erőfelmérő következik tehát a napi két edzések ritka szorgalmas gyakorlatozása közepette. Bár szokatlan a mérkőzés időpontja, vállalni kellett. Elsősorban azért, mert az eddig remekül zajlott edzőtábor egyik feltétele volt, hogy megmérkőzzön a csapat a spanyol nemzeti tizeneggyel.

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_merkozes_el_mundo_deportivo_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_merkozes_el_mundo_deportivo_2.jpgA tekintélyes spanyol szaklap, az El Mundo Deportivo is több napon keresztül foglalkozott a mérkőzés előtt a beharangozóval

A válogatott közvetlen szakvezetése nyugodtan mondhatja, megérte vállalni a feltételeket. Még akkor is, ha a magyar válogatottat igazán nem lehet esélyesnek mondani. De hát ezt még egy elvakult szurkoló sem várhatja. Az esetleges ellendrukkerek véleménye a korai időpontról azért nem érdekes, mert nem látták, tapasztalták azt a rendkívüli elszántságot, amelyet a játékosok produkáltak nap mint nap a tréningeken.
idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_merkozes_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_merkozes_kardos_santillana_csuhay.jpgOlykor ilyen kemény küzdelem folyt a labdáért. A szereplők: Csuhay (2), Santillana (9) és Kardos

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_merkozes_tamadas.jpgEzt a spanyol támadást is csírájában elfojtottuk

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_merkozes_salva_garcia_peter_zoltan.jpgKét cserejátékos, Salva Garcia és Péter Zoltán csatája a középpályán

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_merkozes_sanchez_maceda_varga_jozsef.jpgSanchez és Maceda akciója Vargán akad fenn

idokapszula_nb_i_1983_84_spanyolorszag_magyarorszag_merkozes_cadizi_gyoztesek.jpgA cadizi győztesek: álló sor, balról: Csuhay, Kardos, Nagy, Garaba, Varga, Kovács, guggol: Csongrádi, Hannich, Hajszán, Törőcsik, Bodonyi


A mérkőzés gólja, illetve ínyenceknek a teljes mérkőzés. Utóbbit is érdemes végignézni

Szombaton a Vasas csapata újabb szép eredményt ért el. Mészöly Kálmán legénysége ezúttal az 1982. évi világbajnokság bronzérmes együttesére épülő lengyel válogatott ellen lépett pályára, és 1:1 (1:1) arányú döntetlenre végzett. A mieink gólját Balog Tibor szerezte. Az eredmény értékét növeli, hogy negyedik fordulóbeli ellenfelünk csapatában ugyanis kilenc olyan játékos volt található, aki tagja volt a legutóbbi VB-n bronzérmet szerzett a válogatottnak. A magyar csapat január 23-án Argentína ellen játssza utolsó mérkőzését.

Szerencséje volt vasárnap a Spanyolországban túrázó magyar válogatottnak, mert a sevillai stadionban a forduló legizgalmasabb, legszínvonalasabb találkozóját nézhették végig. A Sevilla-Espanol mérkőzés hőse N’Kono, a kameruni kapuvédő volt, aki a barcelonaiak színeiben nagyszerű védések sorozatát mutatta be, még büntetőt is hárított. A vendégek így sokáig 1:0-ra vezettek, végül azonban 2:1-re kikaptak. Az utolsó gól a 92. percben esett. A Sevilla mellett táborozó magyar csapat szombaton este televízión megnézte a Malaga-Betis mérkőzést, amely 1:1-re végződött. Érdekes, hogy a vendégcsapat, válogatottunk keddi ellenfele már a 13. másodpercben (!) vezetett: a középkezdés után a mezőny legjobbja, a válogatott meccsen szerdán is játszott Gordillo talált a hálóba. A Betis másik válogatottja, Rincon csak a második félidőben kapott játéklehetőséget, s igen gyengén szerepelt. A magyar válogatott keddi ellenfelének pontrablása már csak azért is értékes, mert a Malaga korábban a Real Madridot 6:2-re, a Barcelonát pedig 3:1-re verte...

A magyar csapat tagjai vasárnap délelőtt könnyű edzést tartottak, majd ebéd közben találkoztak a hétvégi pihenőjét a szállóban töltő Alfonso Guerra spanyol miniszterelnök-helyettessel, aki gratulált együttesünk szerdai teljesítményéhez. A magyar küldöttség vezetői zászlókkal, labdarúgó-jelvényekkel kedveskedtek a politikus családtagjainak. Válogatottunk a kedd esti, Betis elleni mérkőzést követően szerdán reggel indul majd haza.

Az őszi tabellaparádéval folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9215683532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2020.05.27. 22:01:50

Koncz Zsuzsa - A Kárpáthyék lánya című - általam kedvelt - számával kapcsolatban mindig az jut eszembe, hogy a "Ballad of Lucy Jordan"-ról nyúlták-e...
Köszönöm, hogy elmondhattam

Head Honcho 2020.05.29. 00:02:55

Szegény Palme halálának körülményei máig nem tisztázódtak...

maribor_ 2020.05.29. 05:32:23

@Head Honcho: Igen. Pont bennem is ez fogalmazódott meg, amikor ezt csináltam.

maribor_ 2020.05.29. 07:09:08

@Head Honcho: Amúgy ami engem sokkal jobban foglalkoztat, hogy Gromiko valóban ekkora szupersztár volt a nemzetközi politikai életben, avagy csak itthon tupírozták fel ennyire...

szabzero 2023.10.19. 12:53:40

@Fandor: Igen. És kiderült hogy Süsü is csak félig a miénk..
www.youtube.com/watch?v=6QAYTARFRJ8
süti beállítások módosítása