Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 3. forduló

2021.10.19. 09:59 maribor_

1984. szeptember 12., a hónap második szerdája

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_headlines_pajzs_84.jpgCsehszlovákia területén megkezdődött a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek Pajzs '84 gyakorlata

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

szeptember 10.

Hétfőn több felsőoktatási intézményben tartották meg a tanévnyitó ünnepséget.

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem az Akadémia dísztermében tartotta meg tanévnyitóját, amelyen többek közt részt vett Fejti György, a KISZ KB első titkára és Drecin József művelődési államtitkár. Bora Gyula rektorhelyettes megnyitójában szólt az egyetem előtt álló feladatokról, arról, hogy az intézmény folyamatos rekonstrukciója közben kell javítani az oktató-nevelő munka színvonalát. Felszólalt az ünnepi tanácsülésen Kapolyi László ipari miniszter is, aki a közgazdaságtudomány napjainkra mind jelentősebbé váló szerepére hívta fel a figyelmet. Az ünnepi tanácsülésen aranydiplomát vettek át a fél évszázada végzett közgazdászok, majd átnyújtották az új címzetes egyetemi tanári és docensi kinevezéseket.

A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen is ünnepélyesen megnyitották az 1984-1985-ös tanévet. A rendezvényen megjelent és felszólalt Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter. Dr. Bíró Ferenc rektor megnyitó beszédében egyebek közt elmondotta, hogy az egyetemen felgyorsult az MSZMP Politikai Bizottsága felsőoktatási határozatának megvalósítását szolgáló tevékenység. A rektori beszéd után az egyetem tanácsa tiszteletbeli doktori címet adományozott dr. Richard Thurm professzornak, a drezdai műszaki egyetem tanárának, az NDK Mezőgazdasági Tudományos Akadémiája levelező tagjának a magyar-NDK agrárműszaki együttműködés megalapozásában kifejtett munkásságáért.

Ugyancsak tanévnyitó ünnepséget tartottak Budapesten, az Államigazgatási Főiskolán is. A nappali tagozat elsőéves hallgatóit és a végzett igazgatásszervezőket Papp Lajos államtitkár, a Minisztertanács Tanácsi Hivatalának elnöke köszöntötte. A főiskola hetedik tanévében a nappali tagozaton, 155-en, az estin 88-an, a levelező tagozaton pedig 142-en kezdik meg tanulmányaikat. Az ünnepségen Kelemen Ferenc főigazgató mondott beszédet, majd 103 oklevelet nyújtott át a végzett hallgatóknak.

A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán tanévnyitó beszédében Juhár Zoltán belkereskedelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az új feladatok nagyobb rátermettséget, szaktudást követelnek a kereskedelemben, a vendéglátásban és az idegenforgalomban dolgozó szakemberektől. Ehhez alkalmazkodik a tanterv is.

Országszerte folytatódott az őszi szolidaritási rendezvénysorozat.

Az akció Baranya megyei programját Mohácson nyitották meg. Gyűlésen emlékeztettek a második világháború tanulságaira, méltatták hazánk négy évtizedes fejlődésének eredményeit. Tájékoztatás hangzott el az internacionalista segítségnyújtás egyik szép példájáról, a kambodzsai néppel vállalt magyar szolidaritás jegyében felépített gyermekváros életéről.

A salgótarjáni sportcsarnokban chilei szolidaritási estet rendeztek. A salgótarjáni ipari üzemek dolgozóin, a középiskolásokon, a bátonyterenyei bányászokon kívül részt vett a találkozón a hazánkban élő chileiek 22 tagú küldöttsége is. Az est folyamán megnyitották Santos Chavez chilei grafikusművész kiállítását, majd szolidaritási gyűlést rendeztek, amelyen Havrán István, a Bányaipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szólt a szabadságáért küzdő chilei nép helytállásáról.

Fejér megyében magyar-bolgár barátsági hét kezdődött. A megyei tanács dísztermében tartott megnyitón részt vett Boncsó Mitev a Bolgár Népköztársaság budapesti nagykövete is. Szeptember 10. és 15. között a megye számos településén tartanak előadásokat Bulgária politikai és gazdasági fejlődéséről, kiállításokon mutatják be az ország négy évtizedes építőmunkáját. A székesfehérvári Barátság Házában Jordan Kiszjov bolgár festőművész tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők. A Bulgária Quartett hangversenyt ad a megye több városában és községében. A barátsági hét megnyitójával egyidejűleg bolgár filmhét kezdődött Fejér megyében.

A Pajzs ’84 hadgyakorlatra Csehszlovákiába érkeztek a Varsói Szerződés tagországai hadseregeinek küldöttségei. A delegációkat Dobri Dzsurov hadseregtábornok, a Bolgár Népköztársaság nemzetvédelmi minisztere, Florian Siwicki vezérezredes, a Lengyel Népköztársaság nemzetvédelmi minisztere, Csémi Károly vezérezredes, a Magyar Népköztársaság honvédelmi minisztériumi államtitkára, Heinz Hoffmann hadseregtábornok, a Német Demokratikus Köztársaság nemzetvédelmi minisztere, Constantin Olteanu vezérezredes, a Román Szocialista Köztársaság nemzetvédelmi minisztere és Dmitrij Usztyinov, a Szovjetunió marsallja, a Szovjetunió honvédelmi minisztere vezeti. Kubai és mongol katonai küldöttség is érkezett a hadgyakorlatra: Ulises Rosales del Tor hadosztálytábornok, a Kubai Köztársaság forradalmi fegyveres erők miniszterének első helyettese, a vezérkari főnök, illetve Csidongin Pürevdordzsen altábornagy, a Mongol Népköztársaság honvédelmi miniszterének első helyettese, vezérkari főnök vezetésével.

A Varsói Szerződés magas rangú katonai képviselőit a Besztercebánya közelében levő Szliács ünnepélyesen fellobogózott repülőterén Peter Colotka, a CSKP KB Elnökségének tagja, a Szlovák Szocialista Köztársaság kormányának elnöke és Martin Dzúr hadseregtábornok, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság nemzetvédelmi minisztere fogadta, aki a Pajzs ’84 hadgyakorlatot vezeti. A szovjet küldöttség fogadásán részt vett Viktor Kulikov, a Szovjetunió marsallja, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek főparancsnoka és Anatolij Gribkov hadseregtábornok, a Varsói Szerződés fegyveres erői törzsének főnöke. A Pajzs ’84 közös hadgyakorlatra, Besztercebányára érkezett Lubomír Strougal, a CSKP KB Elnökségének tagja, a csehszlovák kormány elnöke.

Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke 1973-1984 között elhangzott beszédeit és megjelent cikkeit adta ki Lisszabonban a Portugál KP kiadója.

Jasszer Arafat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának elnöke Bagdadban megbeszélést folytatott Szaddam Husszein iraki elnökkel az Iszlám Konferencia Szervezete békéltető bizottságának az iraki-iráni háború befejezése érdekében kifejtett jószolgálati tevékenységéről.

Az amerikai haditengerészet az Atlanti-óceánon első ízben kísérletet hajtott végre egy Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgéppel, amelyet robbanótöltet nélkül egy alámerült tengeralattjáróról indítottak egy 280 kilométerre levő tengeri célpont ellen. A Pentagon szerint a kísérlet sikeres volt.

Az amerikai hadügyminisztérium ismét kiállt az első csapás stratégiája mellett. A Pentagon szerint az Egyesült Államok elnöke fenntartja magának a jogot, hogy a kongresszus megkérdezése nélkül elsőként vessen be atomfegyvereket egy addig hagyományos fegyverekkel vívott háborúban. A Pentagon álláspontját Caspar Weinberger hadügyminiszter megbízásából egyik tanácsadója, Chapman Cox fejtette ki, válaszul egy újságcikkre, amelyet Jeremy Stone, az amerikai tudósok szövetségének elnöke írt. A cikket és a Pentagon levelét hétfőn hozták nyilvánosságra. Stone egyebek között azt írta, hogy az elnöki döntésen alapuló első csapás „szükségtelen, értelmetlen, alkotmányellenes és jogellenes”. Javaslata szerint egy különleges kongresszusi bizottságot kellene létrehozni, s az elnöknek csak ezen bizottság jóváhagyásával lenne joga atomfegyvert elsőként bevetni. Cox válaszában az elrettentés és a „rugalmas válaszadás” ismert amerikai katonai elméletére hivatkozott, arra, hogy a NATO minden fegyverének bevetésére készen kell állnia, ha egy hagyományos háború számára kedvezőtlenül alakul.

szeptember 11.

A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem kedden tartotta ünnepélyes tanévnyitóját, amelyen részt vett Drecin József művelődési államtitkár és Knopp András, az MSZMP Központi Bizottságának osztályvezető-helyettese is. Ez alkalommal mutatkozott be az egyetem közösségének az új rektor: Ormos Mária egyetemi tanár, a történelemtudomány doktora. A magyar felsőoktatás történetében ő az első nő, aki rektori tisztséget tölt be.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_tanevnyito_janus_pannonius_tudomanyegyetem.jpgAz elsőévesek az eskü szövegét mondják a Janus Pannonius Tudományegyetemen

Kedden tartották a szegedi József Attila Tudományegyetem 64. tanévnyitó ünnepségét is, amelyen részt vett Gazsó Ferenc művelődési miniszterhelyettes. Az új tanév terveit, s a két új tanszék, az altajisztikai és a történeti segédtudományok tanszékének feladatát Kristó Gyula egyetemi tanár, rektor ismertette.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_tanevnyito_jozsef_attila_tudomanyegyetem.jpgDr. Kristó Gyula rektor ünnepi beszédét mondja

Szovjet tudomány és technika hete kezdődött a magyar-szovjet műszaki-tudományos együttműködés 35. évfordulója alkalmából a Szovjet Kultúra és Tudomány Házában. Az utóbbi, három és fél, évtized eredményeit bemutató kiállítás megnyitóján - amely egyúttal az ünnepi hét nyitóprogramja is volt -, részt vett Marjai József miniszterelnök-helyettes. Ott voltak az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar-Szovjet Baráti Társaság vezetői, jelen volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete. Megnyitó beszédében Pál Lénárd, az OMFB elnöke méltatta az együttműködés eredményeit.

Az együttműködés három és fél évtizedének eredményeiről és távlatairól a Szovjet Kultúra és Tudomány Házában tegnap megtartott sajtótájékoztatón a hazánkban tartózkodó szovjet tudományos delegáció vezetője, V. M. Kugyinov akadémikus, a Szovjetunió Tudományos és Műszaki Állami Bizottságának elnökhelyettese tartott előadást. A szovjet tudós hangsúlyozta, hogy az országunk és hazája közötti kétoldalú tudományos-műszaki együttműködés, méretei, hatékonysága révén, az első helyet foglalja el a Szovjetunió és a szocialista országok közötti tudományos-műszaki kapcsolatok rendszerében. Az évforduló alkalmából a Szovjet Kultúra Házában kiállítást, a Magyar Tudományos Akadémián közös szovjet-magyar, tudományos konferenciát rendeznek. A Műszaki Információs Központ és Könyvtárban szovjet műszaki filmnapok kezdődtek.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_vega_urprogram.jpgA Vega űrprogram közös fejlesztésű műszerei a kiállításon

Havasi Ferenc, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára fogadta a holland Szabadság és Demokrácia Néppártja küldöttségét, amely dr. Ed H. T. M. Nijpels, a párt második kamarabeli frakciójának vezetőjével az élen a Hazafias Népfront Országos Tanácsa meghívására tartózkodik hazánkban. A nyílt és szívélyes légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi gazdasági helyzet időszerű kérdéseiről és a két ország közötti kapcsolatokról.

Délután virágcsokorral ünnepeltek az építők a megújuló Béke Szállóban: a Julius Eberhardt osztrák cég és a magyar társvállalkozók elérték az épület legmagasabb szintjét. Az újjáépülő Lenin körúti épület műemlék jellegének megőrzésével a Szondi utcai oldalon felépült egy új, nyolcemeletes szálló, alatta kétszintes, 75 személykocsi befogadására alkalmas fűtött garázzsal, mellette szauna és medence. A 238 szobás (500 ágyas) klimatizált épületegyüttesben helyet kap még a Shakespeare és a freskóval díszített Szondi étterem, a korabeli bútorokkal berendezett, századforduló korabeli Zsolnay kávéház és két bár. Bizonyára sokan látogatják majd az Orfeumot, a szálló műsoros, zenés éjszakai szórakozóhelyét. Az építők tartják az átadási határidőt, amely 1985 nyara.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_beke_szallo.jpgA Béke Szálló új épületszárnya a Szondi utcában

Fidel Castro, a Kubai Kommunista Párt KB első titkára, az állam- és minisztertanács elnöke Havannában fogadta Aczél Györgyöt, az MSZMP Politikai Bizottságának tagját, a KB titkárát, aki hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik Kubában. A baráti, testvéri légkörű találkozón Aczél György átadta Fidel Castronak Kádár János, az MSZMP KB első titkára személyes üdvözletét. A kubai vezető szintén jókívánságainak tolmácsolására kérte meg Aczél Györgyöt. A megbeszélésen áttekintették a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket és megvitatták a két párt kapcsolatainak további erősítését. A találkozón jelen volt Bognár István, hazánk kubai nagykövete.

A Csehszlovák Szocialista Köztársaságban megkezdődött a bolgár, a csehszlovák, a lengyel, a magyar néphadsereg, az NDK nemzeti néphadserege, valamint a román és a szovjet hadsereg kijelölt törzseinek és csapatainak közös gyakorlata. A hatvanezer katonát és a harci járművek ezreit megmozgató Pajzs ’84 a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek jelentős erőpróbája, amelyet Martin Dzúr hadseregtábornok, Csehszlovákia nemzetvédelmi minisztere vezet.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_pajzs_84_szovjet_csapatok.jpgMozgó helikopterekből ugranak ki a jól kiképzett szovjet katonák

A hadgyakorlaton részt vesz Viktor Kulikon, a Szovjetunió marsallja, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői főparancsnoka, Anatolij Gribkov hadseregtábornok, a VSZ egyesített fegyveres erői törzsének főnöke, valamint az egyesített főparancsnokság más képviselői. A katonai delegációk élén jelen vannak a Varsói Szerződés tagállamainak honvédelmi, valamint nemzetvédelmi miniszterei és más szocialista országok képviselői. Hazánk küldöttségét Csémi Károly vezérezredes, honvédelmi államtitkár vezeti. A gyakorlat első napján a csehszlovák, a lengyel, a magyar néphadsereg, a román és a szovjet hadsereg kijelölt törzsei és alakulatai vettek részt.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_pajzs_84_bolgar_csapatok.jpgElőrevonulnak a bolgár rakéták

Az első napra tervezett feladatokat teljesítették. A Varsói Szerződés hadseregei, parancsnokai, törzsei, politikai szervezetei és katonái megmutatták határozottságukat, szívósságukat és bátorságukat, megnyilvánult elhatározottságuk a hadgyakorlat újabb feladatainak végrehajtására. A gyakorlatban bizonyították, hogy a Varsói Szerződés tagállamainak katonai szövetsége a szocializmus és a béke védelmének biztosítéka. A Pajzs ’84 hadgyakorlat a következő napokban folytatódik.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_pajzs_84_ndk_csehszlovak_csapatok.jpgAz NDK- és a csehszlovák csapatok az Elbán

Stockholmban 33 európai ország, valamint az Egyesült Államok és Kanada részvételével felújította munkáját az európai bizalom- és biztonságerősítési intézkedésekről, valamint a leszerelésről folytatott konferencia. Oleg Grinyevszkij nagykövet, a szovjet delegáció vezetője kijelentette, hogy az Egyesült Államok és NATO-szövetségeseinek militarista politikája élezi a nemzetközi, feszültséget, és ez a politikai vonal jellemzi a stockholmi tárgyalásokon elfoglalt álláspontjukat is. Washington - folytatta a szónok - a kialakult erőviszonyok megbontására törekszik, amerikai nukleáris rakétáikat telepít több nyugat-európai országba, most pedig kísérleteket tesz arra, hogy a világűrt a fegyverkezési hajsza új színterévé változtassa. Mindez ellentmond a stockholmi konferencia szellemének, hiszen ez a fórum éppen, arra hivatott, hogy helyreállítsa a bizalmat és megszilárdítsa a biztonságot Európában. A Szovjetunió - húzta alá a szovjet delegátus - kész a párbeszédre, de csakis becsületes és komoly dialógusra, amelynek célja megállapodások elérése.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_stockholmi_konferencia.jpgA tanácskozás ülésterme Stockholmban

Százötven rendőr vigyázott 125 béketüntetőre - számol be a TASZSZ bonni keltezésű tudósításában arról, hogy Bonn főterén véget ért a nyugatnémet fiatalok öt hete tartó békemenete. A menet a mutlangeni amerikai támaszponttól indult el, ahová már megérkeztek az első Pershing rakéták. A békemenet útvonalán a részvevők háborúellenes tüntetéseket, gyűléseket tartottak, megvitatták a lakossággal a békemozgalom céljait, és megmagyarázták: azért küzdenek, hogy csökkenjen az amerikai nukleáris rakéták telepítésével jelentősen megnövekedett háborús veszély. A békemenet részvevőit természetesen szigorúan szemmel tartotta a rendőrség. A menetoszlopokat mindenütt riadóautók és motoros rendőrök kísérték. A békemenet egyik képviselője erélyesen tiltakozott a rendőri durvaság ellen.

Az iraki légierő repülőgépei az elmúlt 48 órában három tengeri célpontot támadtak a Harg-szigeten levő iráni olajkikötő közelében. Hírügynökségek szerint teherszállító hajókról van szó. A libériái bejegyzésű St. Tobias kisebb sérüléseket szenvedett, de folytathatta útját Dubai felé. A Harg-szigeten levő kikötő forgalmazza Irán nyersolajkivitelének 90 százalékát. Az IRNA teheráni hírügynökség azt közölte, hogy a hadszíntér különböző szakaszain helyi csatározások voltak, és hogy az iráni nehéztüzérség lőtte Bászra város körzetét. Az IRNA szerint az ellenség emberéletben és hadfelszerelésekben veszteségeket szenvedett.

Chile történelmének egyik legválságosabb pillanatát éli, ugyanakkor sorsforduló előtt is áll - jelentette ki a moszkvai rádiónak az államcsíny évfordulója alkalmából adott nyilatkozatában Luis Corvalán, a Chilei Kommunista Párt főtitkára. Felhívta a figyelmet az ország legsúlyosabb gondjaira: az üldöztetésekre, a száműzetésekre, a munkanélküliségre, a nyomorra. Corvalán szerint bebizonyosodott, illúzió azt hinni, hogy Pinochet önként lemond hatalmáról.

A chilei katonai kormány vádat emelt tíz ellenzéki politikai és szakszervezeti vezető ellen, mivel jelentős szerepük volt a múlt héten tartott kétnapos tiltakozó akció megszervezésében. A nagyszabású megmozdulásnak kilenc halálos áldozata volt, és több mint ezer személyt tartóztattak le.

Az ellenzék gyűlést hirdetett a Vina del Mar-i temetőben Salvador Allendének, az államcsínnyel megdöntött népi egységkormány elnökének sírjánál.

A chilei évfordulóról több nyugat-európai városban is szolidaritási akciókon emlékeztek meg. A franciaországi Rodezben több mint ezer ember - köztük chilei száműzöttek - vett részt a Santiagóban egy héttel ezelőtt meggyilkolt André Jarlan katolikus pap temetésén. Rómában a három legnagyobb szakszervezeti szövetség rendezett tüntetést. Madridban a spanyol politikai pártok, valamint a parlament képviselői bejelentették, hogy csütörtökön a spanyol fővárosban szolidaritási akciót rendeznek. Hans-Jürgen Wischnewski, az SPD elnökségének tagja, Bonnban nyilvánosságra hozott nyilatkozatában felhívást intézett Európa minden kormányához és demokratikus erejéhez, hogy emelje fel szavát a chilei diktatúra ellen.

Reagan amerikai elnök délben rendkívüli sajtókonferencián jelentette be, hogy szeptember 28-án Washingtonban találkozik Andrej Gromikoval. Az elnök rövid nyilatkozatában közölte: „Meghívtam Andrej Gromikot, a Szovjetunió miniszterelnök-helyettesét és külügyminiszterét, hogy szeptember 28-án találkozzék velem a Fehér Házban. Gromiko úr elfogadta a meghívást. Véleményem szerint fontos, hogy felhasználjuk azt az alkalmat, amelyet Gromiko úr egyesült államokbeli tartózkodása nyújt arra, hogy eszmecserét folytassunk a nemzetközi fontosságú kérdések széles köréről.”

Ennek közvetlen előzménye volt, hogy az NBC amerikai televíziós társaság hétfő reggeli műsorában Georgij Kornyijenko, a Szovjetunió külügyminiszterének első helyettese - arra a kérdésre válaszolva, hogy van-e lehetőség Andrej Gromiko és Reagan elnök találkozójára - elmondotta: szovjet részről nem lenne nehézség visszatérni ahhoz a hagyományhoz, hogy az ENSZ ülésszakára New Yorkba érkező Gromiko „Washingtonba is elmegy, hogy megbeszélést folytasson az elnökkel".

Az amerikai törvényhozás mindkét házának illetékes bizottsága vizsgálatot kíván folytatni a nicaraguai ellenforradalmároknak nyújtott amerikai „magánjellegű” segítség kérdéseiről. A bizottságok azt akarják megtudni a külügyminisztérium, az igazságügy minisztérium és a központi hírszerző ügynökség, a CIA vezetőitől, hogy az Egyesült Államok kormánya milyen mértékben vett részt a „kontráknak” nyújtott segítségben, illetve történt-e törvénysértés ez ügyben. Az amerikai törvénykezés az úgynevezett semlegességi törvényben megtiltja, hogy magánszemélyek, vagy csoportok részt vegyenek katonai akciókban olyan államok ellen, amelyekkel az Egyesült Államok nincs hadiállapotban. Mint ismeretes, Washington és Managua között diplomáciai kapcsolat van, sőt a két kormány megbízottjai különtárgyalásokat is folytatnak, noha az amerikai kormány hivatalosan is támogatást nyújtott az ellenforradalmi csoportoknak.

szeptember 12.

A Budapesti Nemzetközi Vásár pénteki megnyitója előtt megszaporodtak a kiállítással kapcsolatos hírek. Kiosztották a BNV nagydíjait és díjait, s két jelentős külföldi résztvevő ország tartott sajtótájékoztatót.

A kőbányai vásárváros konferenciatermében tartották meg az őszi BNV díjkiosztó ünnepségét. Kelemen Lajos, a díjbizottság elnöke méltatta a díjnyertes termékeket. Elmondta: a díjbizottság szigorú feltételek szerint vizsgálta a pályázó gyártmányokat. Külön figyelmet fordított az újdonságok exportképességére, Valamint arra, hogy megfelelő-e az ipari háttér, s az áruk színvonala kibírja-e a nemzetközi összehasonlítást. A díjbizottság végül ötszáz pályázat közül huszonegy terméket nagydíjra, hetvenöt cikket pedig vásárdíjra méltatott. A két - Hoventa és Protenvita - szakkiállításon öt terméket jutalmaztak.

Nagydíjat kapott a Helia-D arctej és testápoló, a debreceni Helia Társaság két új terméke; a Budapesti Konzervgyár magas rosttartalmú húsos főzelékkonzervje, a Soproni Ruhagyár Margaréta modellje; a Pannónia Szőrmekikészítő-, Konfekció- és Kereskedelmi Vállalat panofix bundája; a Magyar Selyemipar Vállalat Nadir szövete; a Budaflax Angelika szövete; a Fabulon Tini kozmetikai család; a Győri Keksz- és Ostyagyár Aranka vanília- és mogyoróízű krémpora; a Magyar Posztógyár Luxory Touch tiszta gyapjú szövete; a Caola KHV fogkrémje; a Nyugat-Pest megyei Sütőipari Vállalat dunaharaszti kenyere; a Magyar Hűtőipari Vállalat csepeli hússzelete; a Szegedi Szalámigyár Pick szalámija; a Salgótarjáni Ruhagyár Mindi-Viki-Dóri ruhacsaládja; a Győr-Sopron megyei Tejipari Vállalat Party vajkrémcsaládja; a Budapesti Bútoripari Vállalat Szajna garnitúrája; a Budaprint és a Fékon Shocking modellcsaládja; a Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat Hungiflex habbetétes PVC-padlója; a Zala megyei Baromfifeldolgozó és Értékesítő Közös Vállalat pácolt füstölt pulykamelle; a Gardénia Csipkefüggöny Gyár jacquard térítői; valamint a Ramóna Szövetkezet Flamofix kötszere.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_bnv_nagydij_budapesti_konzervgyar.jpgA Budapesti Konzervgyár korszerű receptek szerint összeállított nagy rosttartalmú, olcsóbb főzelékkonzerveivel nyerte el az elismerést

A Hoventa és a Protenvita szakkiállításon a Biztonságtechnikai Szövetkezet ultrahangos vagyonvédelmi jelzőközpontja; a Keripar új habverőcsaládja, a Mirköz fagyasztóládája; a Fűtőber atmoszférikus porleválasztója, valamint a Temaforg textilszűrője kapott díjat.

A szovjet kiállítás igazgatója, Igor Gyenyiszov hazája budapesti kereskedelmi képviseletének bemutatótermében ismertette a BNV-n résztvevő nyolc össz-szövetségi külkereskedelmi egyesülés, valamint a Szovjetunió elektronikai ipari minisztériuma tíznapos kőbányai programját. Utalt arra, hogy az idén a magyar-szovjet árucsereforgalom már meghaladja a 8,6 milliárd rubelt, és ez önmagában, is indokolja, hogy a Szovjetunió Magyarország legnagyobb gazdasági partnereként a legnagyobb területen mutatkozzon be.

Máris nagy érdeklődés előzi meg a Budapesten első ízben látható GAZ-3102-es Volga és a VAZ-2121-es Nyiva gépkocsik szereplését.

Bulgária felszabadulása 40. évfordulójának jegyében rendezte meg kiállítását. A BNV-n, bemutatott termékekről, a négy évtized eredményeiről délelőtt tartottak sajtótájékoztatót. Egyebek között elmondották, hogy Bulgária és Magyarország között állandóan bővül az áruforgalom - 1981 és 1985 között összesen 20 százalékkal lesz nagyobb, mint az előző öt esztendőben. A hosszú lejáratú egyezményekben fontos szerepet kapnak a fogyasztási cikkek Is, amelyek gazdag választékát mutatják be a BNV-n a bolgár vállalatok.

Az országgyűlés meghívására Flavio Bravonak, a nemzetgyűlés elnökének vezetésével hivatalos, baráti látogatásra, Magyarországra érkezett a kubai nemzetgyűlés küldöttsége. Az érkezésnél jelen volt Cservenka Ferencné, az országgyűlés alelnöke és Euclides Vázquez Candela, a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_flavio_bravo.jpgA vendégeket a rajkai határátkelőhelyen úttörők virággal köszöntötték. Az érkezésnél jelen volt Cservenka Ferencné, az országgyűlés alelnöke és Euclides Vázquez Candela, a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint Csizmazia Miklós, a mosonmagyaróvári városi pártbizottság titkára és Makkos Antalné, a városi tanács elnöke

A szovjet ipari termelés volumene a közzétett január-augusztusi időszakra vonatkozó tervjelentés szerint 4,4 százalékkal haladta meg a tavalyi hasonló időszak eredményeit. A munkatermelékenység ugyanezen idő alatt 4,1 százalékkal emelkedett, ami az előirányzatok 2 százalékos túlteljesítését jelenti.

A testvérhadseregek folytatták a Pajzs ’84 hadgyakorlatot Csehszlovákia területén. A gyakorlatot megtekintette Gustáv Husák, a CSKP KB főtitkára, köztársasági elnök, Lubomír Strougal, a CSKP KB Elnökségének tagja, miniszterelnök, Josef Korcak, a CSKP KB Elnökségének tagja, a Cseh Szocialista Köztársaság miniszterelnöke és több más állami vezető. A gyakorlatot Martin Dzúr hadseregtábornok, Csehszlovákia nemzetvédelmi minisztere vezette. Jelen volt Viktor Kulikov, a Szovjetunió marsallja, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek főparancsnoka, Anatolij Gribkov hadseregtábornok, az EFE törzsének főnöke. Ott voltak a baráti hadseregek küldöttségei, élükön a honvédelmi miniszterekkel. Hazánkat a Csémi Károly vezérezredes, honvédelmi államtitkár vezette küldöttség képviselte.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_pajzs_84_lengyel_csapatok.jpgÉles lövedékkel töltik fel a lengyel harckocsikat

A csapatok most is bonyolult harci műveleteket hajtottak végre, valóságos harci viszonyokhoz hasonló körülmények között; a légierő, a gépesített lövészek, a tüzérség és a harckocsizók mellett ezúttal deszantegységeket is bevetettek. A Pajzs ’84 hadgyakorlaton részt vevő hadseregek katonái a feladataikat becsülettel teljesítették, bizonyították, hogy magas fokú harckészültséggel képesek megvédeni a szocializmus vívmányait. A hadgyakorlat folytatódik.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_pajzs_84_roman_csapatok.jpgA román törzstisztek a gyakorlat térképe fölött

A libanoni főügyész és a katonai ügyészség jelentése szerint a Szelim el-Hossz miniszter ellen elkövetett merénylet ügyében indított nyomozás eddig kevés használható adatot tárt fel. A jelentést szerdán ismertették a kormány tagjaival. A Bikfajában megtartott ülés ezúttal is csonka volt: Adel Oszeiran hadügyminiszter ausztriai látogatása miatt nem volt jelen, Nabih Berri és Valid Dzsumblatt miniszterek pedig a hétvégén ismertetett álláspontjukhoz tartották magukat. E szerint mindaddig bojkottálják a kormány másodrendű kérdésekkel foglalkozó üléseit, amíg a miniszterek úgynevezett konklávén nem tisztázzák az alapvető politikai és biztonsági kérdéseket - a politikai reformot, a katonai helyzetet, valamint a megszállt Dél-Libanon kapcsán követendő politikát.

A jelek szerint a szír - és részben iráni - közvetítés eredményeket hozott Tripoliban, a második legnagyobb libanoni városban, ahol a rivalizáló szervezetek közötti harcok augusztusban másfél száz ember életét követelték. Két kisebb incidenst leszámítva immár egy hete nyugalom van az északi kikötővárosban, az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba. Szaid Sábán, a szunnita iszlám egyesülési mozgalom vezetője Damaszkuszból visszatérve lehetségesnek mondotta a kibékülést az Arab Demokratikus Párttal, amelyet korábban ki akart szorítani a térségből.

Ha lassan is, de további előrelépés tapasztalható a Bejrút közelében levő hegyvidéken is, ahol Szuk el-Garbnál francia megfigyelők vettek át egy katonai fontosságú magaslatot a szemben álló felektől. Jelenleg Iklim al-Harub térsége az, ahol a legfeszültebb a helyzet. Az Avali-folyótól északra a drúz fegyveresek és baloldali szövetségeseik a falangista milíciával vívnak rendszeres tüzérségi párbajt.

Szerdára tűzték ki az izraeli parlament bizalmi vitáját és az úgynevezett nagykoalíció sorsáról döntő törvényhozási szavazást, szerda reggel azonban újabb nehézségek támadtak a Munkapárt és a Likud-tömb szövetkezésének útján. Egész éjszaka folytak a megbeszélések a két párt képviselői között, és ezekbe a hajnali órákban az ügyvezető kormányfő, Jichak Samir, illetve Simon Peresz, a Munkapárt elnöke is bekapcsolódott. A jeruzsálemi rádió azonban arról tájékoztatott, hogy több kérdésben továbbra sem tudtak megegyezni.

Szerda reggel különben közzétették a nagykoalícióról kötött, előzetes egyezség részleteit. A megállapodás értelmében a Munkapárt és a Likud azonos számú minisztert delegál az új kormányba, nehogy az egyik leszavazhassa a másikat. Az izraeli parlament szóvivője közölte, hogy az új kormány várhatóan ma mutatkozik be a törvényhozásban.

Az iraki haditengerészeti erők reggel négy „ellenséges tengeri célpontot” semmisítettek meg a Bandar Khomeini iráni kikötő közelében, az öböl északkeleti csücskében - közölte az iraki katonai szóvivő. Hozzáfűzte: ez a négy egység az iráni kikötő irányában haladó egyik konvojhoz tartozott. Kijelentette, hogy Irak szorosabbra vonja az iráni kikötők zárlatát. Megfigyelők emlékeztetnek: az iraki szóhasználat szerint a tengeri célpont olajszállító hajót jelent. Az iraki légierő egységei a Harg szigeten levő iráni olajkikötő térségében egy libériai zászló alatt haladó tartályhajót rongáltak meg.

Százezrek gyűltek össze Addisz Abebában, a Forradalom terén, hogy megünnepeljék a monarchia megdöntésének tízedik évfordulóját. A központi emelvényen foglalt helyet Mengisztu Hailé Mariam, az Etióp Dolgozók Pártjának KB főtitkára, az ideiglenes katonai kormányzó tanács elnöke, a párt többi vezetője, a kormányzó tanács sok tagja. Ott láttuk az EDP hét elején véget ért alapító kongresszusára és a jubileumi ünnepségekre meghívott külföldi delegációk vezetőit is, köztük dr. Korom Mihályt, az MSZMP PB tagját, a KB titkárát, aki a magyar párt- és állami küldöttség élén tartózkodik Addisz Abebában.

Lemma Gutema, az EDP KB tagja, az Addisz Abeba-i tartományi pártszervezet első titkára mondott rövid ünnepi beszédet. Hangsúlyozta, hogy tíz évvel ezelőtt Etiópia elindult a forradalmi megújulás útján. Visszapillantva, méltatta az időközben elért eredményeket, külön is kiemelve, hogy az etióp forradalom mindig maga mögött tudhatta a szocialista és más haladó országok támogatását és szolidaritását. Rámutatott, hegy az EDP e heti megalakulásával a forradalmi fejlődés új lendítőerővel gazdagodott. Minden igaz hazafit a párt köré tömörülve kemény munkára szólított fel Etiópia felvirágoztatása, a feudális rendszer által örökül hagyott elmaradottság leküzdése érdekében.

Ezt követően a hatalmas térnek a dísztribün előtti felvonulási útvonalán egy órán át tartott az etióp dolgozók ünnepi menete. A színpompás öltözékek és élőképek egyaránt a jövő Etiópiáját idézték, a tízéves gazdasági és szociális fejlesztési terv nyomán várható változásokból adtak ízelítőt. A dolgozóik felvonulása után tartották meg a katonai parádét. Ezen valamennyi fegyvernem és regionális parancsnokság alakulatai részt vettek: a női hadtesttől a korszerű rakétacsapatokig.

Délután a jubileumi ünnepség részvevői tiszteletére a kongresszusi palotában gálaműsort adtak az Addisz Abeba-i Nemzeti Színház művészeinek, továbbá nemzetiségi ének- és táncegyütteseknek a közreműködésével. Az eseménysorozatot este fiatalok fáklyás felvonulása zárta.

Az ENSZ apartheidellenes különbizottsága nyilatkozatban ítélte el a dél-afrikai hatóságokat, amiért az elmúlt napokban meggyilkoltak 32 tüntetőt, sokakat bántalmaztak, és letartóztatták több ellenzéki csoport vezetőit. A nyilatkozat szégyenteljesnek minősítette a Dél-afrikai Köztársaság ázsiai származású és félvér lakosai számára megrendezett „választásokat”. Ezeknek a választásoknak a bojkottja és a tüntetések a tömegek határozott szembenállását jelzik az apartheidpolitika megszilárdítását célzó új alkotmánnyal szemben - állapította meg a testület.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_ensz_ulesterem.jpgAz ENSZ nagy ülésterme a szavazatjelölő táblákkal

A hatóságok előzőleg elrendelt gyülekezési tilalma ellenére rendszerellenes megmozdulásokra került sor Johannesburg feketék lakta elővárosaiban. A rendőrség gumilövedékekkel és könnygázzal oszlatta szét Katlehong elővárosban fiatal feketéknek az egyik rendőrőrs ellen vonuló menetét. Az egymilliós előváros egyik templomából könnygázzal kergették szét a gyülekezetei, amely a rendőrség által halálra kínzott Steve Biko fekete vezető halála 7. évfordulójáról akart megemlékezni. A kormányellenes összejöveteleket betiltó rendelet külön hangsúlyozta, hogy a tilalom kiterjed a halottakról való megemlékezésekre is.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_del_afrikai_temetes.jpgA rendőri erőszak áldozatainak temetése a dél-afrikai Daveytonban

Salvador Allendének, a népi egységkormány meggyilkolt elnökének sírjánál Vina del Marban, a fasiszta hatalomátvétel 11. évfordulóján a Pinochet-rendszer elleni tiltakozó gyűlést tartottak. A rohamrendőrség könnygázt vetett be, hogy szétoszlassa a tüntető tömeget a fővárostól mintegy 140 kilométerre nyugatra fekvő város temetőjében. Szemtanúk szerint a rendőrök legkevesebb nyolc személyt őrizetbe vettek.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_vina_del_mar.jpgRendőri készültség Vina del Marban

Számos más chilei városban is voltak tüntetések, annak ellenére, hogy Pinochet tábornok-elnök az évforduló alkalmából tartott beszédében igyekezett megfélemlíteni az ellenzéket. - A kormányzat minden szükséges eszközt, akármilyen drasztikus legyen is az, igénybe fog venni - fenyegetőzött a diktátor. Beszédében közölte, hogy az általa meghatározott elnöki terminus lejárta, 1989 előtt nem szándékozik megválni a hatalomtól. A chilei katonai kormányzat által rendezett hivatalos ünnepségeken - a Pinochet-rezsim által szétküldött nagyszámú meghívás ellenére - kevés külföldi ország képviselői vettek részt. Nem képviseltették magukat - többek között - az Európai Gazdasági Közösség tagállamai sem.

Miközben Pinochet beszédét közvetítette a rádió és a televízió, a főváros különböző lakónegyedeiben hallható volt a már hagyománnyá vált „láboskoncert”. (A lakosok kanalakkal zörgetik a lábosokat, így fejezve ki tiltakozásukat.) A santiagói temetőben mintegy ezerötszázan gyűltek össze, hogy megemlékezzenek a véres puccs halálos áldozatairól. Itt békésen folyt le a megemlékezés. A hét elején azonban pokolgépek robbantak több chilei városban, így a Santiagótól 480 kilométerre délre fekvő Concepciónban is.

Nemcsak Chilében, hanem a világ számos országában gyűléseken emlékeztek meg a népi egységkormányt megdöntő véres katonai puccs áldozatairól. A brazíliai parlament két háza keddi ülésén elítélte a chilei katonai rendszert. A képviselők rámutattak, hogy az Egyesült Államok támogatását élvezve, Pinochet a történelem egyik legvéresebb diktatúráját valósította meg Chilében.

Szolidaritási nagygyűlést rendeztek - többek között - Helsinkiben, Caracasban, Madridban, Stockholmban, Varsóban és Prágában is.

George Shultz amerikai külügyminiszter reggeli televíziós nyilatkozatában üdvözölte azt a tényt, hogy Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter találkozik Reagan amerikai elnökkel. A miniszter azonban nem válaszolt arra a kérdésre, miért nem voltak ilyen találkozók a Reagan-kormányzat működésének eddigi szakaszában, bár hangoztatta, hogy a kormány érdekelt a Szovjetunióval kialakítandó együttműködés fejlesztésében.

Walter Mondale, a demokrata pánt elnökjelöltje, aki néhány nappal ezelőtt azért bírálta Reagant, mert fél évszázada ő az első amerikai elnök, aki nem találkozott szovjet partnerével, most kijelentette: üdvözli a találkozó tényét, reméli, hogy azon haladást érnek el, mert a fegyverzetkorlátozás és a béke kérdése rendkívül fontos. Mondale sajátos jelenségnek minősítette, hogy három és fél évnek kellett eltelnie, amíg az elnök rászánta magát erre a lépésre.

Az amerikai sajtó egyébként első oldalas jelentésekben számol be a Gromiko-Reagan tárgyalás ügyében létrejött megállapodásról, de csak igen óvatosan ír arról, milyen eredményekhez vezethet az első magas szintű találkozó. Az ismert amerikai publicista, James Reston a The New York Times című lapban azt írja: kevés esély van arra, hogy bármilyen kérdésben kompromisszumos megoldás jöjjön létre a találkozón, de a találkozó önmagában is a haladás jele. Reston úgy vélekedik, hogy Reagan elnök csak hangvételét változtatta meg az utóbbi időben, politikája változatlan maradt, s nem a nukleáris fegyverek korlátozásának részleteiről akar tárgyalni Gromikoval, hanem inkább általánosságban arról, miként lehetne megjavítani a szovjet-amerikai kapcsolatok légkörét.

Reagan elnök bejelentette: az amerikai kormány hozzájárult ahhoz, hogy a Szovjetunió a két ország között tavaly megkötött gabonavásárlási egyezményben megszabott kereten felül további 10 millió tonna amerikai gabonát vásárolhasson az október 1-vel kezdődő pénzügyi évben.

A Sony piacra dobja a világ első discmanjét.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_sony_discman.jpgAz első discman

1998-ig, amíg ez a technika le nem áldozott, csak a Sony több mint 175 millió Walkman-t és 50 millió Discman-t értékesített világszerte.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_3_humor_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_humor_1.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Kisodródott az úttestről személygépkocsival Egyeken Hajdú Imre Endre 24 éves budapesti betanított munkás és egy villanyoszlopnak ütközött. A baleset következtében utasa, Nagy Julianna 26 éves egyeki óvónő a helyszínen meghalt, Hajdú és két utas könnyű sérülést szenvedett. A vizsgálat eddigi adatai szerint Hajdú Imre, aki vezetői engedéllyel nem rendelkezik, ittasan, nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetett. Hajdút a rendőrség őrizetbe vette.

A Győr-Sopron megyei Bíróság dr. Laczó Gábor tanácsa megkezdte a győri Előre Halászati Termelőszövetkezet volt főkönyvelőjének, a 47 éves Hidegné Katsinger Ilona (Écs, Fő utca 12.) valamint három társa (Tóth Károlyné sz. Zalka Anna (Győr, Ifjúság körút 91.), Kolozsvári Gyuláné sz. Klára Olga (Győr, Mártírok útja 38), valamint Gábor Istvánná sz. Ströek Erzsébet (Győrszentiván, Árvalányhaj utca 10.) bűnügyének tárgyalását Az ügyészség többi között különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja őket. Az ügyben 10 tanút hallgatnak ki. Az ítélet a hét végére vagy jövő hét elejére várható.

Autóbusznak hajtott motorkerékpárjával Szigetváron Bakos János 30 éves decsházi lakos. Olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a kórházba szállítás közben meghalt. Az eddigi vizsgálat szerint a motorkerékpáros nem adta meg az elsőbbséget az autóbusznak.

Halálra zúzta a fa munka közben a mohácsi Új Barázda Tsz erdészetében Csomor Lajos 49 éves kölkedi betanított munkást. A baleset körülményeinek tisztázására vizsgálatot indítottak.

Közlemények:
BRFK Közlekedésrendészete és a Fővárosi Tanács VB Közlekedési Főigazgatósága értesíti a gépjármű-tulajdonosokat és üzemeltetőket, hogy a Budapesti Nemzetközi Vásár miatt szeptember 12-én 8 órától szeptember 25-én 8 óráig a X. kerületi kőbányai vásárterületet övező útvonalakon és közterületeken a következő forgalmi rend lép életbe:
A Dobi István út a Fehér úttól a Kerepesi útig teljes egyirányú lesz. - A vásár gépjárművei a Kerepesi út-Örs vezér tere-Fehér út-Dobi István út vonalon közelíthető meg, a Kerepesi és a Mexikói útról tilos közvetlenül a Dobi István útra behajtani - a Dobi István útról elhajtani csak a Kerepesi úton át lehet. - Gépjárművel megállni tilos a Kerepesi út mindkét oldalán és az úttestet kettéosztó szigeten, valamint a Dobi István út teljes hosszában. - A gépjárművekkel csak a kijelölt helyeken szabad várakozni. - Tilos várakozni: az I. kapuval szembeni parkolóhelyen. A vásár körzetének megváltozott forgalmi rendjét táblákkal is jelzik. A közlekedési hatóságok a kevés parkolóhely miatt kérik az autótulajdonosokat, hogy a vásárt lehetőleg tömegközlekedési járművel közelítsék meg. A vásár idején a használt autók piaca szünetel.

A MÁV a vásárlátogatók utazásának megkönnyítésére a BNV ideje alatt különvonatokat indít a Keleti pályaudvarról. A Kőbánya-felsőig közlekedő szerelvény naponta 9 és 14.45 óra, valamint 17.45 és 19.10 óra között félórás időközönként szállítja az utasokat a két pályaudvar között, kétforintos menetdíjért. Az utazás hét percet vesz igénybe. A vidékről érkezett utasok - vasúti jegyük felmutatásával - a különvonatot díjmentesen vehetik igénybe. A BNV ideje alatt a máskor áthaladó expresszvonatok is megállnak Kőbánya-felsőn.

A Volán tájékoztatása szerint a 2. számú főút Budapest-Dunakeszi-Vác közötti szakaszának építése miatt szeptember 12-én déltől, előreláthatólag egy évig, Dunakeszi belterületén terelőúton közlekednek az autóbuszok. A változásokat az állomásokon ismertetik.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_allasajanlat.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Őszi-téli ajánlatok
A legújabb nemzetközi divatirányzatok és a magyar divatízlés ötvözetéből készítette el az 1984-85. évi őszi-téli kollekcióját az OKISZ Labor. Divattervezői, modellezői, szabásmesterei főként konfekcióra terveztek, de kis szériában. Régi gond, hogy mindaz, amit a bemutatókon láthatunk, rendszerint nem kapható az üzletekben. Éppen ezért újdonságnak számít, hogy az Intercontinentalban megrendezett divatbemutató kollekciójának minden darabja megvásárolható az OKISZ Labor üzleteiben, később más boltokban is.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_divat_2.jpg

Teljes üzem a földeken:
A termés betakarítása adja a legnagyobb munkát a földeken. A napokban is teljes üzemben, sok ezren dolgoztak a gazdaságokban. Bár a növények fejlődése a szeszélyes időjárás miatt helyenként több hetet késett, tennivalókban nincs hiány. Takarították a termést, szedték a zöldséget, burgonyát, cukorrépát, a gyümölcsöt, sok helyen szántottak, és vetették az őszi árpát. Megindultak a napraforgókombájnok, megkezdődött a fontos ipari növény aratása Fejér megyében. Az elkövetkező napokban harmincegyezer hektáron kell betakarítani az olajos magvakat. Az őszi betakarítás a nyári burgonya szedésével megkezdődött a hajdúsági gazdaságokban, törik az 1300 hektáron termelt dohányt, szedik az almát. Hozzákezdtek a silókukorica betakarításához is, főként a gyengébb adottságú, szikes talajú gazdaságokban. Tizenötezer hektár a silónak való vetésterülete, s a legjobban beérő táblákon takarmánygabonának takarítják be a termést. A MÁV Szegedi Igazgatóságának öt dél-alföldi megyére kiterjedő munkaterületén megkezdődött az őszi forgalom: útnak indították a cukorrépával rakott első irányvonatokat. Ezen a napon több mint 70 vagon édességnek való nyersanyagot továbbítottak a szolnoki és a kabai cukorgyárba. Befejező szakaszhoz érkeztek a szüreti előkészületek. A termelő, az átvevő és a feldolgozó vállalatok kidolgozták a munka ütemtervét, a gazdaságok fertőtlenítették a pincéket, kitisztították a hordókat, felújították a préseket. A kedvezőtlen időjárás miatt az érés lassú, a szokásosnál később kezdődhet a szüret, jó esetben szeptember végén. A szedés előreláthatóan novemberre is áthúzódik.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_paksi_dunamenti_tsz.jpgBálázzák a szalmát a paksi Dunamenti Tsz csámpapusztai területén

Gyümölcsszüret:
A Móri Állami Gazdaságnál szedik az őszi gyümölcsféléket. A 91 hektáros szilvásban rázógéppel végzik a betakarítást, míg a 29 hektárnyi körtésben kézzel szedik a .jókora gyümölcsöt. A termést a konzervgyáraknak, illetve a gyári hűtőháznak szállítják.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_mori_allami_gazdasag.jpg

Zöldségfeldolgozás:
Az óvári Konzervgyárban az uborka mellett javában tart a paradicsom feldolgozása is. A gyár összesen 23 helyről kap nyersanyagot, legnagyobb szállítói a farádi, a csornai, a bősárkányi, valamint a győri Új Kalász termelőszövetkezet. A paradicsomból sűrítményt gyártanák és vegyes savanyúság készítéséhez használják fel.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_zoldsegfeldolgozas.jpg

Permetezés helikopterről:
Betakarítás előtt egy héttel helikopterről permetezték le a szombathelyi Pannónia Tsz 84 hektáros napraforgótábláját Sorokpolány és Rábahídvég között. A Sárvári Állami Gazdaság helikoptere bérmunkában szórta szét a Reglone nevű vegyszert, amely elősegíti a növény nedvességtartalmának csökkenését.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_helikopteres_permetezes.jpg

Fagyasztó alagút: 
Hazánkban először alkalmazták a Nógrád megyei Nézsán a termelőszövetkezetben a termőhelyi fagyasztásos módszert. A szedést követő kél órán belül előhűtötték, majd mínusz 50 Celsius-fokon lefagyasztották az összegyűjtött termést, így az megőrzi eredeti minőségét.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_nezsai_fagyaszto.jpg

Nagyüzem a sörpalackozóban:
Már szeptembert írunk s lassan véget ér az idei nyár, azonban még mindig sokan látogatják a strandokat, fürdőhelyeket. A büfében továbbra is keresik a szomjas fürdőzők az üdítő italokat és a sört. A Jászsági Állami Gazdaság sörpalackozó üzemének dolgozói is folyamatosan töltik a félliteres üvegekbe a friss kőbányai világost. Kereken egy esztendeje érkezett meg Jászberénybe az első tartálykocsi a kőbányai sörgyárból, s akkor indították be az NDK gyártmányú gépsort. A három, egyenként 300 hektoliteres fogadótartályból három műszakban töltik a sört a palackokba. Naponta mintegy 160-180 ezer üveget emelnek ki a beérkezett rekeszekből a gép pneumatikus ujjai. A görgős pályán ezután a mosógépben tisztítják a palackokat majd a 25 fokos öblítővízből egyenesen a lámpázóhoz érkeznek az üvegek. Itt kiválogatják a csorbákat, repedteket, a töltőből és koronázóból néhány másodperc múltán a címkéző és kiszedő automatához „utazik” a 10 Celsius-fokra lehűtött sörrel teli üveg. A raktárba, ezt követően gépkocsira teszik a rekeszeket és máris szállítják Szolnok és a szomszédos megyék üzleteibe.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_jaszberenyi_palackozo.jpgHavonta húszezer hektoliter friss kőbányai világos sör érkezik a jászberényi palackozóba. A címkézésre és a kirakodásra váró üvegek a gépsoron

Nyírbátori sütemények:
Megkezdték a termelést a Nyírbátori ÁFÉSZ édesipari üzemében. A több mint 20 millió forint beruházásból létesült üzemben cukrászati termékek mellett nagy mennyiségben készítenek két megye ellátására édes töltött teasüteményeket.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_nyirbatori_sutemeny.jpgSzőllősi Eleonóra szállításhoz készíti a linzerkarikákat

Huszonötezer lakást újítanak fel az idén:
Az idén 25 ezer állatni és személyi tulajdonú lakás felújításával számol a népgazdasági terv, s ha ez sikerül, akkor a tervciklus első négy évében összesen 87 ezer lakás fiatalodik meg. Az ötéves programban kitűzött cél kilencven-százezer lakás felújítása. Korszerű fűtőberendezésekkel, új fürdőszobával az idén 15 500 lakást komfortosítanak. 1981 és 1984 között összesen több mint 60 ezer lakást korszerűsítenek, ezzel az egész ötéves tervidőszakra előirányzott programot (40-50 ezer otthon korszerűsítése) négy év alatt túlteljesítik., öt év alatt 70 ezer régi lakás válik komfortosabbá.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_hazfelujitas.jpgAz V. kerületi Széchenyi utca egyik épületében dolgoznak a Fővárosi 2. számú Építőipari Vállalat szakemberei

Galvanizálás - magasabb szinten:
A kongresszusi munkaversenyben vállalták a Híradástechnika Szövetkezet dolgozói, hogy a tervezettnél is korábban beindítják az új galvanizáló üzemet. A számítógéppel vezérelt - már próbaüzemét tartó - technológia alkalmazásával lényegesen megrövidítik a fémalkatrészek és vázszerkezetek galvanizálásának idejét. Még fontosabb, hogy egyenletesebbé válik a felület s így a szövetkezet termékei minőségben felvehetik a versenyt a külföldi konkurenciával is. Az új galvanizáló berendezés teljesítményére jellemző, hogy még bérmunkát is tudnak vállalni.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_galvanizalas.jpgKépünk az új felületkezelőben készült

Ajtók exportra:
Líbiai megrendelésre gyárt közel 350 zuhanyzófülke-ajtót a Fémmunkás Vállalat nyíregyházi üzeme.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_nyiregyhazi_femmunkas.jpgMolnár Lajos szállítás előtt ellenőrzi a fémkeretes ajtók minőségét

Bútormintabolt Tatán:
A Cardo Bútorgyár tatai telepén, a Bacsó Béla út 47-49. szám alatt bútormintabolt nyílt. Céljuk a választék minél nagyobb arányú bővítése, saját termékeik propagálása. A kiállított darabok többsége azonnal megvásárolható, kisebb részük a sorozatgyártás megkezdéséig maximum negyedéves - esetleg ennél is rövidebb határidővel megrendelhető. Újdonság a Carina fantázianévre hallgató lakószoba, amely a házgyári lakások helyiségeinek praktikus berendezésére, kihasználására hivatott.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_tatai_butormintabolt.jpgAz első érdeklődők

A Granvisusban:
Új gépsorokkal gazdagodott a Granvisus. A korszerű gépsorok gyorsabbak, precízebbek elődeiknél. A modern vezérlésű gépek biztonsági berendezésekkel vannak ellátva, így előnyük munkavédelmi szempontból is jelentős.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_granvisus.jpgA szikraforgácsolót számítógépre felvett programmal vezérlik

Kongresszusi felajánlás:
A kongresszusi és felszabadulási munkaversenyben a Romhányi Építési Kerámiagyár R-3 üzemének XII. pártkongresszus Szocialista Brigádja a minőség javítását, az exporttervek maradéktalan teljesítését, az anyag- és energiatakarékosságot tűztek ki céljául.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_romhanyi_keramia.jpg

Gyártás exportra:
A Csepel Művek Egyedi Gépgyára az első félévben száznegyvenmillió forint értékben exportált csőgyári berendezéseket, gumiipari présgépeket a szocialista országokba. Tőkés piacra gépalkatrészeket, illetve - az Országos Bányagépgyártó Vállalattal kooperálva, egy nyugatnémet cég megbízásából - forgó csőkemence elemeket is gyártottak. A gyár rubel elszámolású exporttervét (melynek 80-90 százaléka a Szovjetunióba irányul), húsz millió forinttal túlteljesítette.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_csepel_muvek.jpg

Épül a borsodi szénmedence legnagyobb bányája:
A Borsodi Szénbányák dubicsányi szénterületén a geológusok több mint százmillió tonna jó minőségű szénvagyont találtak. A vágat tervezett végleges hosszúsága 600 méter lesz. A vállalati program szerint a hetedik ötéves terv során megkezdődik a bánya teljes kiépítése, a széntermelés pedig 1991-ben indul. Ez lesz a borsodi szénmedence legnagyobb üzeme, évi széntermelése meghaladja majd a kétmillió tonnát.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_dubicsanyi_szenbanya.jpgVágatépítők dolgoznak Dubicsányban

Olajőrök:
A Mátraalji Szénbányák visontai Thorez Külfejtéses Bányaüzem területén működik az olaj-, és kenéstechnikai laboratórium. Az itt dolgozók feladata, hogy a széntermelésen dolgozó nagyértékű gépóriások hajtóművének és hidraulikáinak olaját rendszeresen vizsgálják. A szakemberek a minták segítségével megállapítják a nem éppen olcsó olajok fizikai, kémiai jellemzőit, s választ adnak a cserék pontos időpontjára. A kis „boszorkánykonyha” működése jelentős költséget takarított meg fennállása éta a szénbányának.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_matraaljai_szenbanyak.jpgSzaniszló Lászlóné víztartalom-meghatározás közben

Szövetkezei nyomda:
A hatvani Lenin Termelőszövetkezet közel három éve hozta létre az AGROINFORM segítségével üzemi nyomdáját. A közös gazdaság belső nyomtatványainak készítése mellett hasznos termelő munkát végez a kisüzem, mely a GANZ-Villamossági Művek, az OFOTÉRT, a METALLOGLOBUS Vállalat számára készít termékeket. A nyomdászok az éves bevételi tervből, mely 1,6 millió, az első félévben már teljesítették vállalásukat.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_szovetkezeti_nyomda.jpgKakucska János ofszetgépmester sokszorosításhoz készülődik

Műanyagipar:
A kállósemjéni Új Élet Tsz műanyagüzemében a miskolci UNIÓ ÁFÉSZ részére készítenek hűtőtálcát.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_muanyagipar.jpgKiss Gáborné a fröccsöntőgépből szedi ki az esztétikus kivitelű termékeket

Gépvezérlés magnóval:
Magnó irányítja az esztergagépet a Magyar Optikai Művek mátészalkai gyárában. A nagy értékű PNC-712-es gép, ha „műszaki nyelven” magnóra mondják a programot - maradéktalanul végrehajtja. Ebben az esetben a kanadai exportra készülő kézi csiszoló alkatrészt munkál meg.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_mateszalkai_optikai_muvek.jpg

Házépítők boltja Békéscsabán:
Egyre többen építenek családi házat Békés megyében is. Az anyagbeszerzés azonban sokszor nehézségekbe ütközik, ugyanis az igények jóval meghaladják a lehetőségeket. Ezért örülhetünk minden olyan kezdeményezésnek, amely a lakásépítést segíti. Ennek szellemében kötött megállapodást még tavaly az Orosháza és Vidéke ÁFÉSZ, valamint a békéscsabai fogyasztási szövetkezet az Építőipari Termelőeszköz-kereskedelmi Vállalattal két lakásépítők boltjának létrehozására megyénkben. Az orosházit tavasszal, a békéscsabait pedig a napokban nyitották meg. Nagy tömeg gyűlt össze a Kétegyházi úton, ahol Seres Mihály, a szövetkezet elnöke üdvözölte a vásárolni szándékozókat, a megyei, a városi pártbizottság és tanács, a MÉSZÖV képviselőit. Elmondotta többek között, hogy az országban a békéscsabai 15. ÉPTEK-szaküzlet. A 680 négyzetméter alapterületű telepen 11 millió forintos árukészletből lehet válogatni, és havonta 6,5 millió forint forgalomra számítanak. A bolt létrehozására 2,5 milliót költött a szövetkezet. Őszintén szólt arról is: jelenleg kevés a falazóanyag, a szerelvényáru, szegényes a választék radiátorból, villanyszerelési cikkekből, gázcsövekből. Mindenesetre bizonyos anyagokra előjegyzést is felvesznek, és az elkövetkezendő időben a készletet 15 millió forintra emelik. Ezután dr. Ábrahám Béla, a városi pártbizottság első titkára átvágta a nemzeti színű szalagot, és a vevők birtokukba vették az üzletet.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_bekescsabai_hazepitok_boltja.jpgÓriási az érdeklődés a szerelvények, a villamos szerelési cikkek, a festékek, a fürdőszoba berendezések iránt, de az igényeket itt sem tudják kielégíteni

Új boltok, javuló ellátás:
Vannak észrevétlen, vagy majdnem észrevétlen változásai a hétköznapoknak. Mátészalkán, a közelmúltban, butikok, boltok, elárusítóhelyek sora nyílt, javítván az ellátást. Képünk a Fürst Sándor utcai fagylaltozóban készült. Nyárvég ez a javából, még jó a fagyi, de nyakunkban az ősz. A város kereskedelemhez értő szakemberei számokkal is igazolhatják, hogy mennyivel jobb volt és jobb az ellátás idén, mint volt az, kevesebb bolttal tavaly. A fagylalt persze elfogy a nyárral, de marad a friss sütemény. Jóízű mindennapi örömünknek...
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_mateszalkai_fagyizo.jpg

Lakótelepi ruhaszalon Debrecenben:
Ruhaszalont alakított ki a Debreceni Ruhagyár a város legújabb lakótelepén, a Tócóskertben. A száz négyzetméter alapterületű helyiségeket a Debrecen városi Tanács bocsátotta a gyár rendelkezésére, ahol tíz munkahelyes varrodát és bemutatótermet hoztak létre. Az első debreceni lakótelepi ruhaszalont dr. Ács István, a Debrecen városi Tanács elnöke adta át a lakosságnak. Az avatóünnepségen részt vett Olajos Ernő, az MSZMP Debrecen városi Bizottságának titkára. Csibi Pál, a ruhagyár vezérigazgatója a megnyitón elmondotta, hogy a városi tanács és a ruhagyár közötti együttműködés keretében létrejött első lakótelepi ruhaszalont a jövőben több hasonló követi Debrecenben. Az új varrodától a tervek szerint évi félmillió forintos forgalmat várnak a szakemberek.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_debreceni_ruhaszalon.jpg

A Mátra kisvasútja:
Harmincéves a gyöngyösi úttörővasút, mely a Mátra kapujától Mátrafüredig és Lajosháza szárnyvonaláig viszi a turistákat, a kirándulókat. Felmérések szerint évente több, mint 100 ezren utaznak a kisvasúton.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_matrai_kisvasut.jpg

Komputeres vasalógépek Szombathelyen:
A hazai ruhagyárak közül is kiemelkedik minőségi munkájával a szombathelyi Styl Ruházati Vállalat, termékeinek 70 százaléka tőkés piacra kerül. Az idén 544 millió forint értékű ruházati terméket, öltönyöket, női kabátokat, ruhákat készítenek, és ebből Nyugat-Európába, a Közel-Keletre és a tengerentúlra, az Egyesült Államokba, mintegy nyolcmillió dollár értékben szállítanak. Az éves termelésükből az idén a Szovjetunió 2,6 millió rubel értékben vásárol. A minőségi munka érdekében olyan belső átszervezést hajtottak végre, amellyel a szombathelyi, a körmendi és a vasvári üzemnél a termelékenységet növelni tudták, mégpedig olyan formában, hogy Nádasdon nadrágot, Egyházasrádócon mellényt, ősztől pedig Katafán és Hosszúperesztegen nadrágot gyártanak majd a termelőszövetkezeti konfekcióüzemekben, amelyhez a helyiséget és a munkaerőt a tsz, a berendezést és az irányítást pedig a Styl biztosítja. A minőség és a gyors, pontos munka a piacon való maradás egyik záloga. Nos, ennek érdekében történt a fenti átszervezés is, és az is, hogy a közelmúltban 26 millió forint értékben a francia Le Maire cégtől 12 programra állítható, komputerizált vasalógépeket vásároltak, s ezzel felgyorsult az elkészült ruhák vasalása.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_styl_ruhagyar.jpgAz új komputeres vasalógépek

Szabálytalan parkolás, következményekkel:
Budapest Belvárosában, a Dorottya és a Szende Pál utca sarkán rendszeresen gátolja a 15-ös autóbusz közlekedését több, szabálytalanul parkoló gépkocsi. Gazdáiknak sokba kerülhet ez a szabálysértés. A rendőrség autómentővel - a tulajdonosok költségére - szállíttatja el az ilyen gépkocsikat.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_szabalytalan_parkolas.jpg

A Videoton Oktatási Központja:
Augusztusban adták át rendeltetésének a Videoton Elektronikai Vállalat Berényi úti új, korszerű oktatási központját. Így ismét egy szép intézménnyel gazdagodott Székesfehérvár lakossága. A jelentős alapterületű oktatási központ a jövőben minden bizonnyal a dolgozók kulturális- és sportcentrumává válik. Az épületben 210 helyiség található. Hetvenötezer kötetes könyvtár áll a vállalat dolgozóinak rendelkezésébe. A gyermekeket pedig külön ötezer kötetes könyvtári rész várja. Az új létesítmény egyik legfontosabb feladata a számítástechnikai kultúra népszerűsítése, továbbfejlesztése.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_videoton_oktatasi_kozpont_1.jpgAz 1350 négyzetméter alapterületű sportpályán rendezik a különböző mérkőzéseket

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_videoton_oktatasi_kozpont_2.jpgAz oktatási központ tágas előterének kedves, ötletes dísze az iparművészeti sakktábla

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_videoton_oktatasi_kozpont_4.jpgAz olvasók a könyvtárban számos folyóirat és újság közül válogathatnak

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_videoton_oktatasi_kozpont_3.jpgA gyermekkönyvtári részlegben is nagy a forgalom

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_videoton_oktatasi_kozpont_5.jpgNépszerű az automata tekepálya

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_videoton_oktatasi_kozpont_6.jpgZenehallgatók

A Magyar Televízió műsorán: Agatha Christie-sorozat, Halál a Níluson

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_peter_ustinov.jpgAz 1974-ben készült filmben Poirot felügyelő szerepében Peter Ustinov

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: Moliere: Tartuffe, a moszkvai Művész Színház vendégjátéka a Művész Színházban

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_sztanyiszlav_ljubsin_anasztaszija_vertyinszkaja.jpgSztanyiszlav Ljubsin és Anasztaszija Vertyinszkaja

Magyar könnyűzene:
Józsa Éva
A múlt héten számoltunk be Eszményi Viktória fesztiválsikeréről, és máris újabb magyar táncdalénekesnő jó szerepléséről érkezett hír. Józsa Éva augusztus közepén vett részt egy Nemzetközi Gálakoncert '84 elnevezésű műsorsorozaton, az egzotikus és távoli Mongóliában. Két héten keresztül lépett fel Ulánbátor nagy színpadain és cirkuszaiban. Tíz szocialista ország énekesei adtak koncertet esténként több ezer lelkes néző előtt. Az előadásokra már hetekkel előtte elfogytak a jegyek és mindenkit kétszer visszatapsoltak. Éva három számot énekelt. A Magyar-Solymos Ébresztő című dalát - amely egyben az énekesnő új rádiófelvétele is - minden este kétszer énekelte. Az ottani kívánságműsor részére a rádió és televízió is megörökítette ezt a dalt. így hétezer kilométerre Budapesttől is sikerült öregbíteni a magyar könnyűzene jó hírnevét.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_jozsa_eva.jpgJózsa Éva

Dolly Roll
A különleges megjelenésre nagyon ráérzett a Dolly-Roll. Talán az egyetlen olyan együttes volt az elmúlt hónapokban, amely nem okozott csalódást műsorirodának, de főleg a közönségnek. Mindenütt telt ház, óriási siker fogadta őket. Most pillanatnyilag az ex-Hungáriás hármasból (Miki, R-Go, Dolly) az első helyen áll. A tizenévesek slágerlistáján több daluk is szerepel, de az idősebb közönség is eldudorássza nótáikat. Így jogos bizakodással tekintenek a második nagylemezük, az Eldorádoll megjelenése elé. A lemez több dala már bebizonyította a koncerteken, hogy versenyképes, és a következő hetekben ott a helye a listákon.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_dolly_roll.jpgA sikeres Dolly Roll

Írj egy dalt nekem!
Húsz éven aluli dalszerzők jelentkezését várja Soltész Rezső. A népszerű énekes a Tini-sztár kerestetik tehetségkutató akció nyomán határozta el, hogy ezúttal a zeneszerzéshez-szövegíráshoz kedvet érző tizenéves fiataloknak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra. Az érdekes pályázat feltételed a következők: A nevezett dalt bármilyen hangszerkísérettel (gitár, zongora stb.) magnókazettára kell feljátszani, szokásos házi körülmények között. A kazettához mellékelni kell a dal szövegét, rövid életrajzot, pontos címet és egy bélyeggel ellátott válaszborítékot. Kottát készíteni tehát nem szükséges. Jelentkezhetnek mindazok, akik 1984. december 1-ig még nem töltötték be a 20. életévüket. A játékban nemcsak egyes szerzők, hanem baráti társaságok, osztályok, együttesek is részt vehetnek. A felvételeknek megfelelő anyagot a következő címre kell küldeni legkésőbb 1984. december 1-ig: MHV Pepita-szerkesztősége, Budapest, Vörösmarty tér 1. 1051. A borítékra írjátok rá: „Írj egy dalt nekem!”

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_soltesz_rezso.jpgSoltész Rezső várja és keresi a fiatal tehetségeket. Tiniszerzők figyelem: lehet kezdeni a munkát!

Óriásposzter: 100 Folk Celsius
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_100_folk_celsius.jpg

Külföldi könnyűzene:
A hét elején az amerikai slágerlistákat - immáron harmadik hete - Tina Turner What's Love Got To Do With It-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét Stevie Wonder I Just Called To Say I Love You című számai vezetik.

A hét elején olyan előadók jelentkeztek új albummal, mint többek közt a Jethro Tull (Under Wraps), vagy a Cult (Dreamtime).

Van Halen
Új sztárt találunk az európai zenei szaklapok címoldalán - a Van Halen együttest. A szőke énekesük ismét bizonyította, hogy nem elég jól énekelni, hanem valami különlegességet is ki kell találni, hogy az ember címlapra kerülhessen. Csak az egészen szakavatott diszkórajongók ismerhetnek egy számot tőle - Jump címen. Pedig már több dala is szerepel a különböző összeállítások legjobbjai között. A legtöbb kép egy fürdőszoba-medencében készült az énekesről, ahol hangulatos környezetben, zöldellő pálmák, csinos hölgyek és különleges italok társaságában mosolyog rajongóira. Ezek a képek egy jól sikerült videófelvételen is megtalálhatók. Tehát kitalálta vagy kitalálták számára ezt a vízi környezetet, ahol sokkal érdekesebb lehet egy popsztár, mint mondjuk egy közönséges színpadon. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem tehetségtelen muzsikus. Másfél órás koncertjén bebizonyítja magas zenei képességét is. Az üzlet azonban üzlet. Ha mostanában csak különleges öltözékben és szituációkban kell egy énekes, mit lehet tenni - öltözni vagy vetkőzni kell.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_van_halen.jpgA Van Halen együttes

A nemzetközi porondon is nagy az élénkség, az első őszi fociszerdán öt VB-selejtezőt és öt barátságos válogatott-találkozót tartottak Európában. A tétmérkőzések közül kiemelkedett az Írország-Szovjetunió összecsapás a világbajnokság selejtezőinek 6. csoportjában, de nagy várakozás előzte meg ugyanebben a csoportban a Norvégia-Svájc, a Svédország-Portugália (2. csoport) és az Észak-Írország-Románia (3. csoport) mérkőzést is, s végül az Izland-Wales (7.) rivalizálás szerepelt a programban.

Svédország-Portugália
A svédek májusban már lejátszották első selejtezőjüket, 4:0-ra győztek Málta ellen; az EB-döntős portugálok tartalékosan álltak ki, mert Chalana és Jordao sérült volt. Stockholm: Portugália-Svédország 1:0 (0-0). G: Gomes (78. p.).

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_svedorszag_portugalia_bento_eriksson.jpgBento Eriksson lábáról lopja le a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_svedorszag_portugalia_gomes.jpgGomes gólja a portugálok 1:0-as győzelmét jelentette Svédország ellen - idegenben. Öröme tehát nagyon indokolt

Észak-Írország-Románia
A brit bajnokság legutóbbi győztese rosszul rajtolt a VB-seIejtezőkben, hiszen 1:0-s vereségét szenvedett Finnországtól. A románok ellen javítani akartak. Észak-Írország-Románia 3:2 (1:1). Belfast, 28 000 néző. G: Iorgulescu (öngól), Whiteside, O'Neill, ill. Hagi, Augustin.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_eszak_irorszag_romania_norman_whiteside.jpgNorman Whiteside találata

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_eszak_irorszag_romania_hagi.jpgA román Hagi próbálja fejjel elvinni a labdát

Írország-Szovjetunió
Az írek az Európa Kupa-győztes Liverpool négy játékosával és két légionáriussal próbáltak szerencsét a szovjet válogatott ellen. Malofejev, a szovjet válogatott edzője több újonc szerepeltetésével igyekezett felfrissíteni csapatát. Dublin, 28 000 néző. Írország-Szovjetunió 1:0 (0:0). G: M. Walsh (65. p.).

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_irorszag_szovjetunio_mark_walsh.jpgMark Walsh a győztes gólt szerzi

Norvégia-Svájc
Svájcban sokan úgy tartották, hogy ha a válogatott nem tud tisztes eredményt elérni Norvégia ellen, Wolfisberg szövetségi kapitánynak meg vannak számlálva a napjai. A norvégok ki akarták használni lehetőségüket, a svájciak megtorpanását. Oslo, 14 400 néző. Svájc-Norvégia 1:0 (1:0). G: Egli (3. p. 11-esből).

lzland-Wales
A papírforma feltétlenül a walesiek győzelmét ígérte, a szigetországiak sokat vártak Gordon Davies csatárjátékától. Izland-Wales 1:0 (0:0). Reykjavík, 20 000 néző. G: Bergs.

Barátságos mérkőzések:
Dánia-Ausztria
Erich Hof, az osztrákok szövetségi kapitánya az EB-elődöntős dánokat tartotta favoritnak, a koppenhágai mérkőzésen a házigazdáknál nyolc, az osztrákoknál három légionárius szerepelt a 16-os keretben. Az osztrákok a szeptember 26-i Magyarország elleni találkozó főpróbáját tartották. Ezt a 90 percet megtekintette Mezey György szövetségi kapitány, valamint Egervári Sándor és Tajti József edzők. Koppenhága: Dánia-Ausztria 3:1 (1:0). Gólszerző: Laudrup, Christensen. Eigenbord ill. Gisinger.

Mezey György a következőket mondta az MTI munkatársának: - Jó mérkőzésen veszítettek az osztrákok, akik húsz percig különösen jól játszottak;, de a dánok vezetése után mind erőteljesebben kitámadtak, ezzel kinyílt a védelmük, s ez lett a vesztük. A szövetségi kapitány szerint az osztrák középpályás sor nem volt olyan gyenge, mint ahogy azt sokan mondták. Véleménye szerint a Weber, Gisinger duó jól játszott. Számít arra, hogy Schachner beállításával erősödik Ausztria válogatottja, amelynek talán a védelem a legsebezhetőbb pontja. - Hadd hangsúlyozzam - mondta -, hogy az utóbbi évek legjobb osztrák válogatottja ellen kell fellépnünk a Népstadionban! A keretet csak a jövő szerdai nemzetközi kupamérkőzések után hirdetem ki. Befejezésül Mezey György még elmondta: a külföldön játszó magyarokról várja a híreket. Megfelelő forma esetén számít rájuk, elsősorban Nyilasira.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_dania_ausztria_geisinger.jpgKorai az öröm... Giesinger (fehér mezben) ugyan megszerezte az osztrákok egyenlítő gólját, de aztán a házigazdák következtek

Anglia-NDK
Régebben az angoloknak óriási előnyt jelentett a Wembley-ben játszani, ma már ez csak emlék, idén júniusban például a szovjet válogatott nyert ott ellenük 2:0-ra. Az NDK együttesében a magdeburgi Joachim Streich századik válogatottságát ünnepelte. Anglia-NDK 1:0 (0-0). London, 24 000 néző. G: Robson.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_anglia_ndk_shilton_streich.jpgA mérkőzés előtt Peter Shilton köszönti a jubiláló Joachim Streichet

Skócia-Jugoszlávia
Tartalékosán álltak ki a jugoszlávok, de Milutinovics, az új szövetségi kapitány két év után meglepetésre szerepeltette a kapus Pantelicset. A skótok nem számíthatnak Archibaldra, mert a Barcelona nem járult hozzá mostani szerepléséhez, helyette a 33 éves Dalglish lépett pályára. Skócia-Jugoszlávia 6:1 (3:1). Glasgow, 33 000 néző. G: Cooper, Sounness, Dalglish, Sturrock, Johnston, Nicholas, ill.; Vokrics.

Finnország-Lengyelország
Piechniczek, a lengyelek szövetségi kapitánya annyira komolyan vette a finnek elleni barátságos találkozót, hogy New Yorkból hazarendelte a Cosmosban szereplő Zmudát és a belga bajnok Beverennél játszó Kustót. A finnek bizonyítani takarják, hogy nem volt véletlen az észak-írek elleni VB-selejtezőn aratott győzelmük. Helsinki: Lengyelország-Finnország 2:0 (1:0). G: Dziekanowski, Palasz.

NSZK-Argentína
A nap slágermérkőzésén óriási érdeklődés előzte meg Beckenbauer bemutatkozását. Ha a nyugatnémetek legyőznék az 1978-as világbajnokot, a premier teljes sikert jelenthetne. Argentína-NSZK 3:1 (2:0). Düsseldorf, 45 000. néző. G: Ponce (2), Falkenmayer (öngól), ill. Jakobs.

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_argentina_nszk_burruchaga_bruns_falkenmayer.jpgBurruchaga akcióban, Falkenmayer és Bruns elkéstek a közbeavatkozással

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_argentina_nszk_voller_trobbiani.jpgVöllernek nem ment a játék és a góllövés sem, előtte a földön Trobbiani

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_argentina_nszk_burruchaga_schumacher.jpgEz volt a dél-amerikaiak harmadik gólja, Burruchaga lőtte. Schumacher már tehetetlen

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 3. fordulóját! A nemzetközi programhoz igazodva mostantól ismét a szerda-szombati ritmusra állnak át a hazai csapatok. A gyorsított tempóra szükség is van, hiszen a jövő héten megkezdődik a küzdelem a nemzetközi klubtornákon (a magyar részvevők: a bajnok Honvéd, a kupagyőztes Siófok, valamint a Rába és a Videoton), majd a következő szerdán már VB-selejtezőt tartanak a Népstadionban: a válogatott Ausztria együttesét fogadja. Az erőltetett menet első szakaszaként most a harmadik fordulót rendezték az első osztályú bajnokságban, a program:

Bp. Honvéd - Haladás
Ha ez a mérkőzés a totóban szerepelne, alighanem száz pályázó közül kilencvenkilenc 1-est írna a szelvényre. A Honvéd bajnokhoz méltóan, két győzelemmel kezdte a szezont, míg a Haladás olyan halvány teljesítményt nyújtott az FTC ellen, hogy Kispesten legfeljebb a csodában bízhat. Gere porcműtéten esett át, rá egy ideig nem számíthatnak Kispesten. Gyimesi húzódással bajlódik, de Komora Imre vezető edző bízik abban, hogy ott lehet a Haladás elleni találkozón. Ha mégsem, Tóth helyettesíti.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_bp_honved_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_bp_honved_haladas_esterhazy_hegedus.jpgA mérkőzés egyetlen gólja. Aki adja: Esterházy, aki kapja: Hegedűs

Csepel - SZEOL AK
Az „új” Csepel eddig nem vesztett, a Szeged viszont nem szerzett pontot. Az ellentétes sorozatokban - az előjelek alapján - valószínűleg ma sem lesz változás. Csepelen egy helyen változtatja meg Újpestről győztesen hazatért együttesét Gelei József vezető edző. A védőmunkában jeleskedő Krasnyánszky helyett Kincses S. kerül a kezdő tizenegybe. A SZEOL AK-ban Balogh felépült, és elfoglalja helyét a csatársor bal oldalán.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_csepel_szeol_ak.jpg

Eger - Vasas
Formán kívül van a Vasas, így még az első osztály újoncától is tartania kell. A csalódott angyalföldi szurkolók mindenesetre fanyar humorral: emlegetik: „Bármi történik Egerben, a táblázaton lejjebb már nem csúszhatunk.” Egerben az MTK-VM elleni vasárnapi mérkőzés „tüskéit” Lengyel, Szert, és Sass még magán viseli. Ha nem jönnek rendbe. Varga, Szilágyi B. és Horváth lép a helyükre. A Vasas összeállításának érdekessége, hogy a válogatott Kiss László ezúttal már kezdő ember lesz. A Fáy utcában döntő fontosságú mérkőzésnek vélik az egri találkozót, s legrosszabb esetben döntetlenre számítanak. Mészöly Kálmán azt tervezi, hogy négy csatárt szerepeltet majd.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_eger_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_eger_vasas_sass.jpgAz egri városi stadionban jó iramú 90 percet láthatott a szépszámú közönség. A gól ugyan elmaradt, de ha a képen fehér mezben látszó fiatal Sass rutinosabb, egymaga eldönthette volna a két pont sorsát

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_eger_vasas_komjati_szebegyinszky.jpgA két volt csapattárs: a fehér mezes Szebegyinszky és Komjáti fejjel harcol a labdáért a vendégek 16-osánál

Pécsi MSC - ZTE
A pécsiek nemcsak eredményesen, de stílusosan is futballoztak a Fáy utcában, s a Vasas előtt az Ú. Dózsát is legyőzték. A remek rajt azt sejteti: a ZTE-re nehéz percek várnak a mecseki stadionban. Pécsett Róth sérülése súlyosabbnak bizonyult, mint amilyennek a mérkőzés után tűnt. A varratokat csak kedden délután vették ki a homlokából, így nem biztos, hogy szerdán pályára tud lépni. Kincses mindenesetre készenlétben áll.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_pecsi_msc_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_pecsi_msc_zte_bendes.jpgBendes arca eltorzul, igaz, majdnem a szájában vájkálnak

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_pecsi_msc_zte_roth_balazs.jpgBalázs kapusnak már nyert ügye van, övé a labda. Róth hiába ugrik fel

DMVSC - Rába ETO
A Manchester United legutóbb 5:0-ra verte a Newcastle-t az angol bajnokságban, így a kupamérkőzésre készülő Rábának is igazolnia kellene, hogy „UEFA-formában” van. Ez azonban nem lesz könnyű, a Nagyerdőben még a Rába-kamion is eltévedhet. Debrecenben Szűcs J. beteg, a csapatban annyi a változás, hogy Benyó visszakerül a bal szélre. Újság még az együttes háza táján, hogy felmentették a korábban a vesztegetési kísérletért öt évre eltiltott Magyar Balázst. Ügyét fellebbezés után tárgyalta a Fellebbviteli Bizottság, s a testület felmentette a labdarúgót. Győrött Hajszán és Szabó sérülése okoz gondot Verebes József vezető edzőnek, s az is, hogy Kovács kapus még erősen érzi a Burcsával történt összeütközés nyomait.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_dmvsc_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_dmvsc_raba_eto_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_dmvsc_raba_eto_benyo.jpgA DMVSC első gólja, szerzője Benyó

Tatabánya - Békéscsaba
Két döntetlen után valószínűleg megszerzi idei első győzelmét a hazai, csapat. A Békéscsabától már az is bravúr lenne, ha egy pontot „ellopna” az otthonában mindig magabiztos bányászcsapattól. Nem változtat legutóbbi összeállításán a Tatabánya és a Békéscsaba. Tatabányán derűlátó, a hangulat, a zalaegerszegi pontszerzés után biztosra veszik, hogy a hazai környezetben legyőzik a Békéscsabát is. Sokat várnak a két gólerős, kapura veszélyes csatártól, Kiprichtől és Plotártól.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_tatabanya_bekescsaba.jpg

Videoton - Ú. Dózsa
Nemcsak területileg, hanem a táblázaton is szomszédos az Ú. Dózsa és a Vasas, azaz - miként az angyalföldiek - az újpestiek is lehangolóan szerepeltek eddig. S ha van vetélytárs, amely ellen különösen nehéz a javítás, az éppen a Videoton, főként a székesfehérvári pályán. Székesfehérvárott még kérdéses, hogy Koszta vagy Disztl Péter védi a kaput, az viszont már biztos, hogy Vaszil helyett ismét Novath lesz a balszélső. Újpesten alaposan átszervezi csapatát Temesvári Miklós. Kardos hátramegy beállósnak, míg a középpályán minden valószínűség szerint a Sarlós, Bogdán, Szabó hármas kap bizalmat. Elöl a jobbszélső posztjáért vetélkednek többen is: Steidl vagy Schróth kezd. de elképzelhető az is. hogy Kerekes jut szóhoz. Ebedli és Herédi sérült.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_videoton_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_videoton_u_dozsa_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_videoton_u_dozsa_majer_sarlos_szendrei_szabo_jozsef_kovacs_jozsef.jpgAz első kihagyott helyzet után. Májer, Sarlós, Szendrei, Szabó József és (a földön, háttal) Kovács József

Ferencváros - MTK-VM
Hosszú idő után ismét már-már a régi örökrangadó-hangulatban várják a szurkolók a találkozót, mert a ferencvárosi fiatalok az első helyen állnak, s az MTK-VM átalakított csapatában is van fantázia. Minden eredmény elképzelhető; dönthet, hogy a kék-fehér védelem - élén a válogatottból kimaradt, mégis válogatott formában játszó Tóth Józseffel - meg tudja-e fékezni az FTC tizenéveseinek ifjúi lendületét. Az FTC-ben nőtt a maródiak tábora. A korábban megsérült Zsinka még harcképtelen, kérdéses Pintér és Koch szerdai szereplése is. A középhátvéd a Haladás elleni találkozón rúgást kapott a térdére, ráadásul a sebe begyulladt. Fájlalja a lábát Koch is. Ha nem tudják vállalni a játékot, Haaz és Jancsika is kezdőember lesz. Az MTK-VM legutóbbi kezdőcsapatán csak akkor változtat Palicskó Tibor, ha Turner bokasérülése nem jön rendbe.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_ferencvaros_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_ferencvaros_mtk_vm_takacs_laszlo.jpgNincs kímélet, az MTK védelme elszántan „semlegesíti” Takácsot, az FTC kapura törő „pótcsatárát”

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_ferencvaros_mtk_vm_poloskei_gaspar_bosz.jpgPölöskei a Ferencváros vezető gólját lövi Gáspár hálójába. Bősz csak kísérni tudta a csatárt

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_ferencvaros_mtk_vm_koch_kovacs_1.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_ferencvaros_mtk_vm_koch_kovacs_2.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_ferencvaros_mtk_vm_koch_kovacs_3.jpgEgy pillanat - három felvonásban: így perdült le Koch (FTC) Kovács (MTK-VM) válláról

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_ferencvaros_mtk_vm_zsivotzky_turner.jpgAmikor az örökrangadó, az FTC-MTK-VM mérkőzés kezdetét vette, a két sérült: Zsivótzky (FTC) és Turner (MTK-VM) csak nézője lehetett a játéknak. (Ketten a kép közepén.) Ők azonban kemény legények, ritkán hiányoznak. Zsivótzkyra nagy szüksége volt csapatának, így a második félidőben már be is cserélte az edzője, s egészen kiváló teljesítményt nyújtott

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_ferencvaros_mtk_vm_szabadi_toth_jozsef_bosz.jpgTóth József (középen) Szabadit próbálja szerelni, jobboldalt Bősz

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_ferencvaros_mtk_vm_poloskei_gabor_1.jpgPölöskei (sötét mezben) kapura fejel

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_ferencvaros_mtk_vm_koch_fodor_pogany.jpgKoch előtt a labda, mögöttük Pogány és Fodor (fehérben) váll váll elleni harcban

A mérkőzések után lássuk a 3. forduló válogatottjait! A mérkőzések fele négy csillagot kapott, remek teljesítményeket láthattunk. A fordulóra jellemző, két 8-as érdemjegyű játékos csak a második csapatban kapott helyet. A forduló játékosa Mező József, a Debreceni MVSC kapusa lett 9-es osztályzata miatt.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén ezúttal is holtverseny van, de már háromgólosok az éllovasok. Az előző fordulóhoz képest Pölöskei és Szabó József tudtak ismét eredményesek lenni.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_gollovolista.jpg
Jó időben, délután (lényegében munkaidőben) s este játszották a labdarúgó-bajnokság 3. fordulójának mérkőzéseit. A korrupt játékosaitól megszabadult Csepel folytatta jó szereplését, s már az első (eddig egy gólt sem kapott), s az FTC s a Honvéd is százszázalékos. A forduló eseménye, hogy a Debrecen legyőzte a Rába együttesét. Az Ú. Dózsa továbbra is „gödörben" van, de nem sokkal jobb a Vasas helyzete sem.
idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb szerdai momentumait. A másodosztály hétközi fordulójában győzelmükkel szökik a mezőnytől a Vác és a Volán, gólgazdag mérkőzéseket láthattak a nézők.idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_3_fordulo_nb_ii_debreceni_kinizsi_siofok.jpgFarkas 11-es gólja a D. Kinizsi negyedik találata. Debreceni Kinizsi-Siófoki Bányász 4:0

A hétvégén jön a 4. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ú. Dózsa - Tatabánya
Haladás - DMVSC
MTK-VM - Videoton
Békéscsaba - Pécsi MSC
SZEOL AK - Eger
Rába ETO - Bp. Honvéd
Vasas - Csepel
ZTE - Ferencváros

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr316687008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2021.10.20. 23:55:36

"Külön figyelmet fordított az újdonságok exportképességére, Valamint arra, hogy megfelez lő-e az ipari háttér,"

Ejnye-bejnye, OCR!
süti beállítások módosítása