Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 Ciprus – Magyarország VB-selejtező mérkőzés

2022.03.08. 12:50 maribor_

1984. november 17., a hónap közepe

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_headlines_losonczi_pal_suharto.jpgLosonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és felesége délkelet-ázsiai körútra utazott. Útjának első állomása az Indonéz Köztársaság volt, ahová Suharto köztársasági elnök hívta meg. Losonczi Pál és Suharto útban a vendégház felé

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

november 12.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és felesége délkelet-ázsiai körútra utazott. Útjának első állomása az Indonéz Köztársaság, ahová Suharto köztársasági elnök hívta meg. Az Elnöki Tanács elnökének kíséretében van Borbándi János, a Minisztertanács elnökhelyettese, Bányász Rezső államtitkár, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnöke, Rév Lajos, az OKISZ elnöke, Nagy Gábor külügy- és Melega Tibor külkereskedelmi miniszterhelyettes.

Losonczi Pál búcsúztatására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára, valamint Várkonyi Péter külügyminiszter. Jelen volt Chim Nguon, a Kambodzsai Népköztársaság budapesti nagykövete, Nguyen Lung, a Vietnami Szocialista Köztársaság budapesti nagykövete, Kasman Djajasasmita, az Indonéz Köztársasaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_losonczi_pal_szuros_matyas.jpgAz Elnöki Tanács elnökét búcsúztatják a repülőtéren

Losonczi Pál és kísérete - úton Indonézia felé - este, több mint hat és fél ezer kilométeres, repülőút után az indiai Bombaybe érkezett. A repülőtéren a magyar államfőt és feleségét, valamint a kíséret tagjait Maharastra állam főminiszterének helyettese, Embadvar mezőgazdasági miniszter köszöntötte. Jelen volt Túri Ferenc, hazánk új-delhi nagykövete, aki erre az alkalomra Bombaybe utazott, s a bombayi magyar kolónia tagjai is köszöntötték Losonczi Pált. Ezután a magyar államfő és kísérete éjszakai szállására, az oberói Towers Szállodába hajtatott. Az Elnöki Tanács elnökének különgépe kedden, közép-európai idő szerint a kora hajnali órákban folytatja útját és délelőtt érkezik meg Dzsakartába.

Úton Bombaybe a TU-154-es Kuvaitban is leszállt. Itt Vasir al-Abdullah al-Rasid, a szociális ügyek és a közmunkák, valamint az építési ügyek minisztere üdvözölte az Elnöki Tanács elnökét. Losonczi Pál a díszváróteremben rövid megbeszélést folytatott a kuvaiti politikussal. Jelen volt Horváth Ernő, hazánk kuvaiti nagykövete.

Hosszan tartó betegség után, 78 éves korában, meghalt Bánhidi László színművész. Szatmárnémetiben született. A Színiakadémiát 1928-ban végezte el, majd vidéki és fővárosi színházakban játszott kisebb szerepeket. A felszabadulás után végleg Budapestre került, s a Belvárosi, az Ifjúsági Színház, a Magyar Néphadsereg Színháza és a Jókai, illetve a Thália Színház tagja volt. Különös hanghordozása, iróniája, humora karakterfigurák megformálásában érvényesült a legjobban, s főleg munkás- és parasztfigurái váltak emlékezetessé. Először 1942-ben filmezett, s a felszabadulás utáni magyar filmművészet egyik legtöbbet foglalkoztatott színművésze volt, aki több mint száz mozi- és tévéfilmben szerepelt.

Eredetileg teológusnak készült, a színészet különösebben nem érdekelte. Egy ismerősét kísérte el a Színművészeti Akadémia felvételijére, ám azt hitték, ő is jelentkező. Behívták, elmondattak vele egy verset, majd közölték, hogy fel van véve. Így kezdődött.

A II. világháború előtt került Budapestre, már akkor is karakterszínészként számoltak vele. Egy alkalommal az ünnepelt kedvenc, Csortos Gyula nemet mondott egy színházi szerepre, ahol inast kellett volna játszania. Mivel a Hyppolit a lakájban is szolgálót játszott, nem vonzotta a karakter. Elismert színészként viszont több szava volt, mint a rendezőknek, így ő bökött rá Bánhidira a következő megjegyzéssel: az a hegyes orrú kapja a szerepet!

1938-ban szerepelt először mozifilmen, a Pillanatnyi pénzzavar című filmben játszott.

A világháború alatt a fővárosban játszott, de bombatalálat érte a lakását, így egy ideig egy tanyán húzta meg magát a családjával. Az igazi ismertséget aztán a filmszerepek hozták meg számára. Az ifjúsági filmek állandó szereplője lett. Az 1967-ben bemutatott Tüskevár a csúcsra emelte.

Nem véletlen, hogy Bánhidi a ma már legendás Indul a bakterházban is szerepet kapott, ott Konc bácsit alakította, Regős Bendegúz talán egyetlen lelki társát.

Bánhidi László idős korában is filmezhetett, Bujtor István (sajnos már ő sincs közöttünk) a Balatonnál játszódó verekedős filmjeiben adott lehetőséget neki, nagy tisztelője volt az idős színésznek.

Habár több mint ötven évet volt színész, egyetlen kitüntetést, szakmai elismerést sem kapott. Még a halála után sem. És ez a legszomorúbb. Nyugodj békében, Matula bácsi!

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_banhidi_laszlo.jpgBánhidi László Matula bácsiként és Bujtor Istvánnal a Pogány madonnában

Budapesten, az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet földrengésvizsgáló obszervatóriumában 9 óra 45 perckor gyenge földrengést regisztráltak a műszerek. A földrengés epicentruma Budapesttől 10-15 kilométerre, délnyugatra volt. A rengés nagysága a Richter-skálán 1,9. Ilyen kisméretű rengésnél nem történhet anyagi kár, érezni is csak nyugalomban levő érzékeny személyek érezhetik; főként a házak felső emeletein.

Délelőtt Moszkvában megkezdődtek Lázár György, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnökének és Nyikolaj Tyihonov, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökének tárgyalásai.

A megbeszéléseken magyar részről részt vett Faluvégi Lajos, Marjai József, Veress Péter, Roska István és Rajnai Sándor. Szovjet részről jelen volt Nyikolaj Bajbakov és Nyikolaj Talizin, Nyikolaj Patolicsev külkereskedelmi miniszter, Borisz Arisztov és Vlagyimir Bazovszkij.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_szovjet_magyar_targyalasok_1.jpgA magyar és a szovjet delegáció a tárgyalóasztalnál

Lázár Györgyöt a Kremlben fogadta Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke. A szívélyes és elvtársi légkörű megbeszélésen a felek nagyra értékelték a két párt, a két nép és a két ország kapcsolatainak jelenlegi színvonalát. Az időszerű külpolitikai kérdéseik megvitatása során Lázár György és Konsztantyin Csernyenko kifejezte eltökéltségét, hogy a jövőben is a szocialista közösség tagállamai egységének és összeforrottságának erősítésére, a szocialista országok sokoldalú, gyümölcsöző együttműködésének továbbfejlesztésére törekszenek, és erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy megvalósuljon a testvéri országoknak a nemzetközi helyzet egészségesebbé tételét célzó irányvonala.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_lazar_gyorgy_konsztanytin_csernyenko_1.jpgLázár György és a magyar delegáció többi tagja Konsztantyin Csernyenkóval és más szovjet vezetőkkel folytat megbeszélést

Lázár György és Konsztantyin Csernyenko megbeszélései megerősítették az MSZMP és az SZKP, a magyar és a szovjet kormány teljes nézetazonosságát valamennyi megvitatott kérdésben. 

Konsztantyin Csernyenko a Kremlben átadta az Októberi Forradalom Érdemrendet Lázár Györgynek. A kitüntetést a Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság közötti, testvéri barátság és sokoldalú együttműködés fejlesztésében és megszilárdításában szerzett kiemelkedő érdemeiért, 60. születésnapja alkalmából ítélte oda Lázár Györgynek a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_lazar_gyorgy_konsztanytin_csernyenko_2.jpgAz Októberi Forradalom Érdemrenddel tüntették ki Lázár Györgyöt. A képen a kitüntetési ünnepség résztvevői. Az érdemrendet Konsztantyin Csernyenko nyújtotta át miniszterelnökünknek

A Szovjetunió Minisztertanácsa a Kremlben ebédet adott Lázár Györgynek, a Minisztertanács elnökének tiszteletére. Az ebéden Nyikolaj Tyihonov és Lázár György pohárköszöntőt mondott.

Délután a moszkvai magyar nagykövetségen Lázár György átnyújtotta Andrej Gromikónak, az SZKP KB Politikai Bizottsága tagjának, a Szovjetunió Minisztertanácsa első elnökhelyettesének, külügyminiszternek a Magyar Népköztársaság rubinokkal ékesített Zászlórendjét, amellyel őt az Elnöki Tanács a magyar és a szovjet nép testvéri barátságának elmélyítése, a béke és a szocializmus ügyének előmozdítása terén szerzett kimagasló érdemeinek elismeréseként, 75. születésnapja alkalmából tüntette ki.

Munkalátogatását befejezve Lázár György kíséretével együtt este elutazott Moszkvából. Miniszterelnökünket a Vnukovói repülőtéren Nyikolaj Tyihonov búcsúztatta.

Lázár György és kísérete hazaérkezett Budapestre. A kormány elnökét a Ferihegyi repülőtéren Várkonyi Péter külügyminiszter fogadta. Jelen volt Ivan Aboimov követ-tanácsos, a Szovjetunió budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője is.

A megszállt Dél-Libanonban Nabih Berri felhívására minden korábbinál nagyobb tömegek szüntették be a munkát, tiltakozásul a legális tevékenységet végző regionális Amal-vezetők letartóztatása ellen. A sztrájk általános volt, a keresztények lakta településeken is zárva tartották az üzleteket, bankokat, iskolákat és a közintézményeket. Számos városban, így Szidónban és Tyrben is tömegek vonultak az utcákra tüntetni. Az izraeli katonaság és Antoine Lahad milíciája - amely már vasárnap óta teljes riadókészültségben volt - több helységben a levegőbe lőtt, hogy szétoszlassa a tüntetéseket.

Az Amal szóvivője Bejrútban bejelentette, hogy elutasítják Izrael követelését a megszálló csapatok elleni támadások leállításáról a nakurai tárgyalások idején.

Délután váratlanul Bejrútba érkezett Richard Murphy közel-keleti kérdésekkel foglalkozó amerikai külügyi államtitkár, akit hamarosan fogadott Dzsemajel elnök és Karami kormányfő.

A meggyilkolt Indira Gandhi kül- és belpolitikájának folytatását ígérte Radzsiv Gandhi miniszterelnök az ország népéhez intézett tv- és rádióbeszédében. Az új kormányfőnek ez volt az első jelentős politikai nyilatkozata az Indira Gandhi halálát követő 12 napos gyász letelte után. Hangsúlyozta, hogy India el nem kötelezett ország marad, fenntartja vegyes gazdasági rendszerét, és a vallásközösségek közötti harmónia megteremtésére törekszik.

Külpolitikai kérdésekről szólva az indiai miniszterelnök síkraszállt a Kelettel és Nyugattal fenntartott jó kapcsolatok megőrzése mellett. „Nagyra értékeljük széles körű, az idő próbáját kiállt kapcsolatainkat a Szovjetunióval. E kapcsolatok a kölcsönösen előnyös együttműködésen, a barátságon, a szükségben nyújtott létfontosságú támogatáson alapulnak” - jelentette ki.

Folytatódtak az összecsapások Dél-Afrikában a faji elkülönítés ellen tüntetők és a rendőrség között. A hétvégi összetűzésekben Fokváros és Johannesburg feketék lakta elővárosaiban négy ember életét vesztette, tizenkettő megsérült; az őrizetbe vettek száma meghaladja az ezret.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_del_afrikai_aldozat_1.jpgA rendőrsortűz egyik áldozata, aki a lakbéremelés ellen tüntetett

„Az Egyesült Államokkal sokoldalú kapcsolatokat tartunk fenn, és nagy jelentőséget tulajdonítunk gazdasági, műszaki és kulturális együttműködésünknek” - mondta. Radzsiv Gandhi közvetlenül az után beszélt, hogy az Indiai Nemzeti Kongresszus párt elnökévé választották. Pártja vezetői előtt mondott beszédében rámutatott arra, hogy a gyilkos merénylet után a legfőbb feladat a nemzet egységének fenntartása. A kormányfő azzal vádolta az ellenzéki pártokat, hogy az ország megosztására törekszenek.

A kormánypárt vezetőségének ülése ajánlást fogadott el a jövő januárra tervezett választások változatlan időpontban történő megtartására, és a párt vezető szerveinek újjászervezésével bízta meg az elnököt. Gandhi ezután Arun Nehrut a párt főtitkárává, Arun Szinghet pedig a párt parlamenti titkárává nevezte ki.

A nicaraguai nemzetvédelmi miniszter parancsára riadókészültségbe helyezték az ország egész területén a sandinista hadsereg valamennyi reguláris és tartalékos egységét, valamint a népi milíciákat. Az intézkedésre a fenyegető amerikai invázió veszélye miatt került sor.

Külön intézkedéseket hoztak a főváros, Managua védelmére, ahol páncélos egységeket vontak össze. Felfegyverezték azt a húszezer fiatalt is, akik önkéntes mezőgazdasági munkára jelentkeztek, de az agresszió veszélye miatt nem mentek el a kávészüretre, hanem a katonai hatóságok utasítására a fővárosban maradtak.

Weinberger amerikai hadügyminiszter egy televíziós nyilatkozatában közvetve elismerte, hogy a washingtoni kormányzatinak nem voltak bizonyítékai arról, hogy Nicaraguába szovjet harci repülőgépeket szállítottak volna. A miniszter ennek ellenére éles támadásokat intézett a sandinista kormány ellen, mert az szerinte „fenyegeti” szomszédait, sőt az Egyesült Államokat is.

A növekvő amerikai katonai és politikai nyomás láttán a közvetlen beavatkozás veszélye miatt a latin-amerikai kommunista pártok szolidaritási értekezlet összehívását javasolják a nicaraguai nép harcának támogatására.

Az eredeti, olaszországi premier után közel egy hónappal, Double Trouble címmel, az amerikai mozik bemutatják a Nincs kettő négy nélkül című olasz akcióvígjátékot.

Főszereplői Bud Spencer és Terence Hill. A film leginkább arról ismert, hogy a két színész kettős szerepet játszik. A film nagy része Brazíliában készült, bár nem koprodukciós, de több brazil színész és statiszta is segédkezett a forgatáson, így Dary Reis, aki hazájának neves színészei közé tartozott. Eredetileg terveztek egy olyan Piedone filmet forgatni Bud Spencerrel, amely Rióban játszódik, ám mivel az utolsó alkotás, a Piedone Egyiptomban nem érte el a kívánt sikert, ezért lemondtak a folytatásról. Azonban egy brazil helyszínű Bud Spencer-film mégis megvalósult, Terence Hill-lel közösen... A filmet Magyarországon 1986 májusában mutatták be.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_bud_spencer_terence_hill.jpgBud Spencer és Terence Hill a filmben, „hasonmásaikkal”

november 13.

A Szovjetunió magyarországi nagykövetsége szívből jövő köszönetét fejezi ki mindazoknak a magyar szervezeteknek és magyar állampolgároknak, amelyek, illetve akik a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 67. évfordulója alkalmából üdvözletüket küldték a nagykövetségnek.

Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára kétnapos látogatásra Bács-Kiskun megyébe látogatott. Első napján, Baján, a városi pártbizottság székházéban Romány Pál, a megyei pártbizottság első titkára és Gajdócsi István, a megyei tanács elnöke fogadta. Ezután Pap György, a bajai városi pártbizottság első titkára és Kincses Ferenc tanácselnök tájékoztatta Baja gazdasági, politikai és kulturális életéről, a város társadalmi összefogással megvalósított fejlesztéséről.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_aczel_gyorgy.jpgAczél Györgyöt Baján a városi pártbizottság székházában fogadják a megye és város vezetői

Aczél György este részt vett és beszédet mondott a Bajai Tanítóképző Főiskola jubileumi és névadó ünnepségén. Az ünnepi rendezvényen Juhász Károly főigazgató szólt a 25 éve felsőfokú oktatási intézményként működő, 114 éves tanítóképző történetéről és jelenlegi tevékenységéről. Bejelentette, hogy a nagy múltú intézet Eötvös Józsefet, a népiskolai törvény megalkotóját választotta névadójául.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_bajai_tanitokepzo_foiskola_2.jpgAz 1959-ben alapított Bajai Tanítóképző nappali és levelező tagozatán az elmúlt 25 évben 2871 hallgató kapott diplomát, közöttük német és szerb-horvát nemzetiségű tanítók is. A jubileum alkalmából a főiskola felvette Eötvös József nevét. Dr. Juhász Károly igazgató átadja az iskola zászlóját a névadó ünnepségen a hallgatóknak

Ezután Aczél György emelkedett szólásra. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az MSZMP marxista - leninista módon értékeli múltunkat, s ennek nyomán helyére kerül a magyar történelem olyan kimagasló alakjainak munkássága is, mint Széchenyi István, Deák Ferenc, Kölcsey Ferenc. Ezek sorába tartozik Eötvös József is, akinek életműve - nem letagadva belőle azt, amivel vitatkoznunk kell - maradandó a magyarság számára. Eötvös József örökségének maradandó elemeiről szólva kiemelte törekvését arra, hogy az iskolai nevelést demokratizálja, a kor színvonaléra emelje. Ezt a célt szolgálta az általa megalkotott népiskolai törvény, jóllehet az akkori társadalmi viszonyok között az nem volt végrehajtható.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_bajai_tanitokepzo_foiskola.jpgA tanítóképző intézet névadó ünnepségén

A továbbiakban közoktatásunk mai helyzetéről, fejlesztési irányairól szólt. Eötvössel mi is valljuk - hangoztatta -, hogy a gazdaság és a műveltség nem választható szét. Kiemelte a nemzetiségi oktatás jelentőségét. Nemzeti érdek - mutatott rá -, hogy Magyarország német, román, szerb-horvát és szlovák nemzetiségű lakói anyanyelvüket ápolva, egyenrangú és egyenjogú állampolgárként cselekedhessenek a közös hazáért, építsék a népek baráti kapcsolatait, hidat képezzenek a szomszédos vagy távolabb élő, azonos nyelvet beszélő közösségekkel.

Az ünnepségen a Fékon bajai gyára zászlót adományozott a főiskolának, amelyre Ercsi község, Eötvös József egykori lakóhelye és a testvérintézmények képviselői kötöttek szalagot, majd az intézmény bejáratánál leleplezték Kiss István Kossuth-díjas szobrászművész Eötvös-domborművét.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke délkelet-ázsiai kőrútjának első állomására, Indonéziába érkezett. Személyében először látogat el magyar államfő a világ ötödik legnépesebb, több ezer szigetből álló országába. Losonczi Pált útjára elkísérte felesége is.

A magyar államfő TU-154-es különgépe helyi idő szerint délután három órakor ért földet Dzsakarta magyar és indonéz zászlókkal feldíszített nemzetközi repülőterén. A magyar államfőt és feleségét a különgép lépcsőjénél Suharto elnök és hitvese, továbbá Wirahadikusumah alelnök és felesége köszöntötte. Elhangzottak a himnuszok, közben 21 ágyúlövés dördült el, majd a díszegységek tisztelgése után az indonéz elnök bemutatta a magyar vendégnek a megjelent személyiségeket. A fogadásnál jelen volt Debreceni István, a Magyar Népköztársaság indonéziai nagykövete, s köszöntötte Losonczi Pált a magyar kolónia is.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_headlines_losonczi_pal_suharto.jpgLosonczi Pál Suharto elnök társaságában az ünnepélyes fogadtatás után

Ezután a magyar államfő és kísérete - Borbándi János miniszterelnök-helyettes, Rév Lajos, az OKISZ elnöke, Bányász Rezső államtitkár, a Tájékoztatási Hivatal elnöke, Nagy Gábor külügy- és Melega Tibor külkereskedelmi miniszterhelyettes - a főváros központjában, levő Istana Merdeka elnöki palotába hajtatott. Bár főként udvariassági látogatásról volt szó az előzetes protokollterv szerint, a két államfő már a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének érdemi kérdéseit is érintette. A közvetlen, jó légkörű megbeszélésen mind az indonéz, mind a magyar államfő hangoztatta, hogy nagy várakozásokkal tekint az elkövetkező napok tárgyalásai elé. 

Ezután Losonczi Pál elfoglalta szálláshelyét a Merdeka-palotához tartozó modern elnöki vendégházban. A nap hivatalos eseményeinek záróakkordjaként Umar Wirahadikusumah alelnök kereste fel szálláshelyén az Elnöki Tanács elnökét.

Losonczi Pál látogatását a helyi sajtó, a rádió és a televízió nagy érdeklődése kíséri. A szerdán kezdődő hivatalos tárgyalásoktól Dzsakartában azt várják, hogy újabb lökést ad a kétoldalú kapcsolatok utóbbi években tapasztalt élénkülésének. A Jakarta Post című angol nyelvű napilap kommentárjában a többi között rámutatott: ez a magas szintű látogatás általában is jelzi Indonézia és a szocialista országok kapcsolatainak javulását. A lapok nagy terjedelemben ismertetik Losonczi Pál nyilatkozatát, amelyet az Antara indonéz hírügynökségnek adott. Ebben az Elnöki Tanács elnöke állást foglalt a kétoldalú kapcsolatok és a nemzetközi politika kérdéseiben, egyebek közt szólt Délkelet-Ázsia és Indokína helyzetéről, viszonyáról.

Berlinben megállapodásokat írtak alá NDK-beli külkereskedelmi vállalatok és a nyugatnémet Volkswagen autógyár képviselői a kölcsönös üzleti kapcsolatok fejlesztéséről. Mint az erről beszámoló keddi híradásból kitetszik, az NDK olyan gyártóberendezéseket importál, amelyekkel a VW licence alapján benzin-, illetve dízelüzemű személygépkocsi-motorokat állítanak elő. Információk szerint a szerelősor elkészülte után a motorokat az NDK-bán gyártott autókba építik be. Az 1993-ig szóló szerződések előirányozzák azt is, hogy a nyugatnémet vállalat kisbuszokat fog szállítani az NDK-nak.

Ellentételként a VW gépipari és elektrotechnikai termékeket szerez be az NDK-ból, továbbá 1989 és 1993 között visszavásárolja az általa szállítandó gyártósoron készült autómotorok egy részét - évi százezer darabot -, amelyek teljes összeszerelését Wolfsburgban fejezik majd be.

Egyelőre nem hozott eredményt sem az amerikai, sem pedig az ENSZ-megbízott közvetítési kísérlete a nakurai tárgyalások ügyében. Libanon a katonai megbeszélés előfeltételéül szabta, hogy Izrael hagyjon fel a megszállt Dél lakossága elleni megtorlással, s bocsássa szabadon a letartóztatott Amal-vezetőket. Tel-Aviv viszont elutasítja e követelést, s azt kívánja, hogy a dél-libanoni „terrorista elemek” kötelezzék magukat arra, hogy a megbeszélések idején nem intéznek támadásokat az izraeli erők ellen.

A nemzeti ellenállás - amely valóban minden libanoni réteget képvisel, s nem csupán a síitákat, mint azt Izrael állítja - hétvégi bejelentésének megfelelően folytatja küzdelmét a megszállók ellen, hangoztatva, hogy e törvényes önvédelem kiegészíti és támogatja a Dél visszaszerzésére irányuló egyéb erőfeszítéseket. Kedden négy akciót intéztek a megszállók és helyi zsoldosaik ellen - az izraeli hadsereg mindannyiszor helikopterekkel küldött erősítést a támadások színhelyére. Az izraeli rádió szerint e mostani támadásoknak nem volt áldozata, egy izraeli katona azonban belehalt vasárnapi sebesülésébe. A megszállás mind nagyobb anyagi terheit jelzi Simon Peresz izraeli kormányfő bejelentése is, miszerint Izrael libanoni háborúja eddig 3,2 milliárd dollárba került.

Az Izraeli Kommunista Párt Központi Bizottsága nyilatkozatban ítélte el Izrael Libanon ellen folytatott agresszióját, az arab világ belügyeibe való beavatkozását. Az Izraeli KP vezető szerve egyúttal élesen bírálta a Peresz-kormány politikáját. A dokumentum az Egyesült Államokat is vádolja, amiért Libanon és Szíria elleni akciókra, az arab területek megszállásának folytatására ösztönzi az izraeli vezetést. Az Izraeli KP KB rámutat, hogy az amerikai-izraeli stratégiai együttműködés akadályozza a közel-keleti helyzet rendezését, egyben fenyegeti a békét és a nemzetközi biztonságot. A közlemény a továbbiakban nagyra értékeli a Szovjetuniónak a közel-keleti kérdés megoldására tett javaslatát, és rámutat, hogy egyre több ország támogatja az ENSZ égisze alatt tartandó nemzetközi közel-keleti konferencia összehívását.

Az ENSZ-közgyűlés különleges politikai bizottsága határozatot hozott arról, hogy Izraelt terheli a felelősség a megszállt Dél-Libanon területén élő palesztinok biztonságának hiánya miatt. A határozatra 105 ország képviselője szavazott, 16 állam tartózkodott. Az Egyesült Államok és Izrael a határozat elleni adta le szavazatát. A határozat egyben felszólítja az ENSZ főtitkárát: tegyen lépéseket az 1967 óta izraeli, megszállás alatt álló területeken élő palesztinok biztonsága és védelme, valamint törvényes és emberi jogaik biztosítása érdekében.

Az Iraki Kommunista Párt és az Iráni Néppárt (Tudeh) képviselői találkozót tartottak, amelyről Adenben közleményt adtak ki. A két fél állásfoglalásában hangsúlyozza, hogy demokratikus, a háború előtti határok helyreállítására épülő béke alapján véget kell vetni az iraki és az iráni nép testvérháborújának.

A dokumentum emlékeztet rá, hogy a hosszú ideje tartó háború súlyos veszteségeket okoz mindkét népnek. A harcok következtében több százezer ember vesztette életét, gazdasági létesítmények sora ment tönkre, növekszik az infláció, csökken az életszínvonal. Ebből a háborúból csak a nemzetközi imperializmus, mindenekelőtt az Egyesült Államok, Izrael és a reakció húz hasznot - állapítja meg a közlemény.

A két párt közleményében elítélőleg szólt a szovjetellenesség politikájáról, amely az imperializmus érdekeit szolgálja. A két párt képviselői leszögezték, hogy a háború beszüntetése nemcsak Irak és Irán nemzeti érdekeinek felel meg, hanem elősegíti a világ békéjének megerősítését is.

A nicaraguai legfelsőbb választási tanács nyilvánosságra hozta a november 4-én tartott elnök- és törvényhozási választások végeredményét. Mindkét választáson a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front (FSLN) kapta a szavazatok nagy többségét. Daniel Ortega, az FSLN elnökjelöltje és Sergio Ramirez, az alelnökjelölt az 1 098 953 érvényes szavazat 66,97 százalékát szerezte meg.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_daniel_ortega.jpgDaniel Ortega - januárban lép hivatalba, mint megválasztott köztársasági elnök

A törvényhozási választásokon a Front 61 képviselői helyhez jutott. Az új nemzetgyűlésben a legerősebb ellenzéki csoport a Demokratikus Konzervatív Párt lesz 14 képviselővel. A Független Liberális Párt 9, a Keresztényszociális Néppárt 6, a kommunista, szocialista és a Népi Akciómozgalom pánt pedig 2-2 képviselőt küldhet a parlamentbe.

A nicaraguai választási törvény értelmében a 90 választott képviselő mellett a törvényhozói testület tagja lett a hat ellenzéki párt elnökjelöltje is, mivel ők az elnökválasztáson több szavazatot szereztek, mint amennyi egy képviselő megválasztásához volt szükséges. A Legfelsőbb Választási Tanács adatai szerint a részvételi arány mindkét szavazáson, meghaladta a 75 százalékot.

Közben Managuában folytatódott az októberben kezdődött párbeszéd Nicaragua 33 legfontosabb politikai, gazdasági és társadalmi szervezete között. A mostani megbeszéléseken részt vevő pártok és szervezetek kiáltvánnyal fordultak az, el nem kötelezettek mozgalmához, a Contadora-csoporthoz tartozó országokhoz és az Egyházak Világtanácsához. Felhívásukban arra sürgetik őket, hogy működjenek közre az Egyesült Államok részéről Nicaraguát fenyegető intervenciós veszély elhárításában.

George Shultz amerikai külügyminiszter sajtóértekezletén az Egyesült Államok és Nicaragua közötti feszült kapcsolatokról beszélt. Nem zárta ki egyértelműen annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok adott esetben nem indít ugyanolyan akciót Nicaragua ellen, mint tavaly Grenada ellen.

A luxemburgi nagyherceggel folytatott megbeszélést Washingtonban Reagan elnök. A kicsiny Luxemburg fekvése folytán az egyik központja az Egyesült Államok európai katonai összpontosításának, egyebek között Awacs légi felderítőerődök is állomásoznak itt.

november 14.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke a Parlamentben fogadta lvan Usztyijant, a Moldvai Szovjet Szocialista Köztársaság Minisztertanácsának elnökét. A szívélyes, elvtársi légkörű találkozón jelen volt Ivan Aboimov követ-tanácsos, a Szovjetunió budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára a nap folyamán ugyancsak fogadta a moldvai miniszterelnököt.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_lazar_gyorgy_ivan_usztyijan_1.jpgLázár György fogadta Ivan Usztyijan moldvai miniszterelnököt

Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára folytatta Bács-Kiskun megyei látogatását. Felkereste a keceli nevelési központot, ahol Ivanics Lajos, a kiskőrösi városi pártbizottság első titkára, valamint Kecel nagyközség vezetői fogadták. Az új típusú oktatási, művelődési és sportcentrumot Udvarhelyi István, a nevelési központ igazgatója mutatta be.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_aczel_gyorgy_2.jpgA keceli nevelési központban. Aczél Györgynek Udvarhelyi István mutatta be az intézményt

A látogatás programja Kecskeméten fejeződött be, ahol a Tudomány és Technika Házában Aczél György előadást tartott a Magyar Közgazdasági Társaság, valamint a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság megyei szervezete által rendezett konferencián.

Kapolyi László ipari miniszter, aki Moszkvában részt vett az atomenergetikai gépgyártási együttműködést koordináló kormányközi bizottság XI. ülésén, este hazaérkezett Budapestre. Az ülésen a tagországok képviselői áttekintették az atomerőművi berendezések 1984-1985. évi kölcsönös szállításának helyzetét, megvitatták a tartalékalkatrész-ellátás optimális rendszerének létrehozására, valamint a berendezésekkel szemben támasztott növekvő minőségi követelmények teljesítésére irányuló javaslatokat és az ülés napirendjén szereplő egyéb időszerű kérdéseket.

A Nemzeti Színház igazgatósága és társulata megrendültén tudatja, hogy Győrffy György színművész, a Nemzeti Színház tagja 64 esztendős korában, hosszú szenvedés után elhunyt. Temetéséről később intézkednek.

Győrffy György 1943-ban végezte el a Színművészeti Akadémiát, majd a Nemzeti Színház ösztöndíjas tagja lett. 1947-től a pécsi, a szolnoki, a győri és a miskolci színházban játszott vezető szerepeket. 1957-ben a Vígszínház szerződtette. Húsz esztendővel ezelőtt szerződött a Nemzeti Színházhoz, ahol sok karakterszerep megformálásával bizonyította kiváló tehetségét. Kitűnő alakításai közül maradandó élményt nyújtott Weiss Marat halála Duperretjeként; Vörösmarty Czillei és a Hunyadiak Gara nádoraként; Madách Csák végnapjai Tamás esztergomi érsekjeként; Shakespeare III. Richárdjában Westminster apátjaként. Utoljára Az ember tragédiája előadásában játszott a Nemzeti Színházban.

Filmes szerepei közül is sok felejthetetlen maradt. Olyan filmekben láthattuk többek közt, mint a Barátom, Bonca, a Palacsintás király, a Hahó, a tenger!, az Őrjárat az égen, a Tanú, vagy a Mici néni két élete.

Győrffy György halálával a Nemzeti Színház nagyszerű művészét veszítette el.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_gyorffy_sandor.jpgGyőrffy György

Losonczi Pálnak, az Elnöki Tanács Indonéziában tartózkodó elnökének munkaprogramja kegyeletteljes megemlékezéssel kezdődött: megkoszorúzta Indonézia nemzeti hőseinek kalibatai emlékművét. Ezután a Merdeka-palotában Losonczi Pál két és fél órás, négyszemközti megbeszélést folytatott vendéglátójával, Suharto elnökkel. Szívélyes légkörű találkozójukon tájékoztatták egymást országuk helyzetéről, időszerű feladatairól, és véleményt cseréltek a nemzetközi politikai élet több fontos kérdéséről, továbbá a kétoldalú kapcsolatok bővítésének lehetőségeiről. Kölcsönösen kifejezték készségüket a kapcsolatok szélesítésére.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_losonczi_pal_suharto_2.jpgLosonczi Pál Suharto elnök társaságában a tárgyalások megkezdése előtt

A két elnök megbeszéléseivel egy időben a magyar küldöttség tagjai tárgyaltak indonéz partnereikkel. Borbándi János miniszterelnök-helyettes Ali Wardhana gazdasági, pénzügyi, ipari és fejlesztési koordináló miniszterrel a két ország közötti gazdasági együttműködés alakulásáról tárgyalt. A találkozó során megállapították, hogy Indonézia az utóbbi időszakban könnyítéseket hajtott végre a kelet-európai szocialista országokkal, így Magyarországgal fenntartott gazdasági kapcsolataiban. Nagy Gábor külügyminiszter-helyettes Sudharmonóval, az indonéz külügyminisztérium államtitkárával időszerű nemzetközi kérdésekről tárgyalt. Nagy Gábor megbeszélést folytatott J. Mushar megbízott külügyminiszter-helyettessel is. Bányász Rezső államtitkár, a Tájékoztatási Hivatal elnöke indonéz partnerével, Abdul Kadirral arról folytatott megbeszélést, miként bővíthetők a két ország sajtó- és tájékoztatási kapcsolatai. Rév Lajos, az OKISZ elnöke Sudarsono professzorral, az Indonéz Szövetkezeti Tanács elnökével folytatott megbeszélést.

A nap folyamán gazdasági és műszaki-tudományos egyezményeket írtak alá Dzsakartában. Melega Tibor külkereskedelmi miniszterhelyettes tárgyalt Rachmat Saleh kereskedelmi miniszterrel, majd Joeda megbízott miniszterhelyettessel megállapodást írt alá a két ország közötti gazdasági vegyes bizottság megalakításáról. Műszaki-tudományos együttműködési munkaprogramot fogadtak el az 1985-1986-os évre, amelynek keretében a magyar fél a többi között szakértőket küld Indonéziába, illetve ösztöndíjasokat fogad onnan, szakmai képzésre.

Losonczi Pál délután Suharto elnök társaságában megtekintette az Indonézia tájegységeit, néprajzi sajátosságait bemutató, színpompás dzsakartai óriás skanzent.

Este a Merdeka-palota épületcsoportjához tartozó Istana Negara bankett-teremben az indonéz államfő díszvacsorát adott a magyar vendégek tiszteletére. Magyar részről az Elnöki Tanács elnöke és kísérete volt jelen, indonéz részről az elnöki páron kívül megjelent az alelnök, Umar Wirahadikusumah és felesége, valamint az indonéz kormány és közélet számos vezető személyisége. A vacsorán Suharto és Losonczi Pál pohárköszöntőt mondott.

Anatolij Dobrinyin, a Szovjetunió washingtoni nagykövete kijelentette: a szovjet vezetés őszinte szándéka, hogy az Egyesült Államokkal együttműködve, konkrét megoldásokat találjon a nemzetközi feszültség csökkentésére, a két ország közötti kapcsolatok megjavítására. „Gromiko külügyminiszter szeptemberi washingtoni látogatása is megmutatta, hogy mi a gyakorlati együttműködés mellett vagyunk, annak lehetőségeit keressük” - hangoztatta a nagykövet.

Dobrinyin abból az alkalomból beszélt, hogy az Egyesült Államokban megjelent Konsztantyin Csernyenkónak, az SZKP KB főtitkárának, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége elnökének gyűjteményes kötete, amely a szovjet külpolitika feladataival, a szovjet-amerikai kapcsolatok kérdéseivel foglalkozik. A nagykövet ezzel kapcsolatban kijelentette: a nyáron több alkalommal volt lehetősége ezekről a kérdésekről beszélni az SZKP KB főtitkárával, és meggyőződése, hogy Csernyenkót aggasztja a két ország között fennálló feszültség, őszintén törekszik arra, hogy haladást érjenek el a legfontosabb vitatott kérdésekben, mindenekelőtt a leszerelés kérdésében.

A gyűjtemény - hangoztatta a nagykövet - most alkalmat ad az amerikai olvasónak éppúgy, mint az Egyesült Államok vezetőinek arra, hogy átfogóan tanulmányozzák a Szovjetunió elképzeléseit, javaslatait, megtalálják azokat a közös kiindulópontokat, amelyek alapján előre lehet haladni mind a kapcsolatok javításában, mind pedig a leszerelés kérdéseinek megoldásában.

Délben Pertini köztársasági elnök megnyitotta a torinói autószalont, Európa legrangosabb nemzetközi gépkocsi kiállítását. A látogatók a hatalmas, 52 ezer négyzetméteres csarnokban 170 gyár több mint háromszáz autójával ismerkedhetnek meg. A kiállításnak - a gépkocsikon kívül - két érdekessége van. Az egyik: először rendezték meg a kiállítást a Fiat-gyár nemrég megszüntetett szerelőcsarnokában, az úgynevezett Lingottóban. Ez a csarnok 1921-ben épült, és a hatvanas évekig a világ legkorszerűbb és leginkább megcsodált autógyárának számított. Az ipari műemlékként értékelt szerelőcsarnokot, miután a termelés benne megszűnt, a Fiat tulajdonosai a párizsi Pompidou-központ mintájára nemzetközi színvonalú képzőművészeti múzeummá kívánják átalakítani.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_opel_kadett.jpgA kiállítás külföldi sztárja az új Opel Kadett volt. Ez év végén kerül forgalomba, melynek kifejlesztésére - 4000 mérnök és technikus munkája - a nagy hagyományú cég 1,5 milliárd márkát fordított. Az öt sebességi fokozattal rendelkező új típus jellemzője a modern műszaki megoldások, majdnem tökéletes aerodinamikus külsővel. 100 kilométerenként 8 liter szuperbenzint fogyaszt, és 9 másodperc alatt gyorsul fel 100 kilométeres sebességre

A másik figyelemre méltó tény: a torinói autószalon megnyitását megelőző sajtókonferencián Giovanni Agnelli, a Fiat-konszern tulajdonoselnöke elmondotta, hogy a gyár néhány évig tartó válság után 1984-ben Európában ismét első lett. Az egyes kocsitípusok közül az Uno nevű kiskocsiból adták el a legtöbbet az egész európai kontinensen.

Az ENSZ és Javier Pérez de Cuellar főtitkár személyes erőfeszítéseinek hatására Nakurában folytatódhatnak a libanoni-izraeli katonai tárgyalások - jelentették be hivatalosan Bejrútban, mintán az államfő, a miniszterelnök és Berri, a megszállt Dél ügyeivel megbízott államminiszter megvitatta a közvetítések eredményeit.

Karami kormányfő később közölte: Izrael - gyakorlatilag engedve Libanon követelésének - az egy hete letartóztatott Amal-vezetők közül hármat a nap folyamán szabadon bocsátott, s ígéretet tett arra, hogy a tárgyalások újrakezdésével egy időben kiengedik a szidóni börtönből Mahmud Fakiht, az Amal síita mozgalom politikai bizottságának tagját is. A jeruzsálemi rádió a késő délutáni órákig tagadta, hogy ilyen kompromisszum született volna.

A kaliforniai Vandenberg légi támaszponton másodszor hajtottak végre „éles” rakétakísérletet egy új, levegőből indítható műholdromboló rakétával - közölte Washingtonban a Pentagon szóvivője. A szóvivő közlése szerint a kísérletben elsősorban a rakéta célravezérlési rendszerét figyelték, amely infravörös technikával működik. A rakétát egy F-15-ös gépről indították, célja a Csendes-óceánon volt, robbanótöltetet nem vitt. A UPI megjegyzi, hogy ezzel Washington gyakorlatilag mellőzte a műholdromboló fegyverek befagyasztására tett szovjet javaslatot.

A TASZSZ elemzése a Pentagon legújabb űrfegyverkísérletét úgy értékelte, hogy Washingtonnak, a jelek szerint továbbra sincs szándéka becsületes megegyezést kötni Moszkvával a világűr militarizálásának megakadályozására. A TASZSZ utalt arra is, hogy amerikai részről a NATO nyugat-európai tagállamait is be akarják vonni az űrfegyverkezésbe, s miként a rakétatelepítés esetében, úgy állítják, hogy ez a biztonságot növeli. Intő jelnek tartja a TASZSZ azt is, hogy a Reagan elnök irányításával megtartott első kabinetülésen megerősítést nyert, a kormányzat nem szándékozik elállni a katonai kiadások további növelésétől, több mint 300 milliárd dollárt akarnak fordítani erre a célra.

Humberto Ortega, Nicaragua nemzetvédelmi minisztere managuai sajtóértekezletén kijelentette, hogy országa minden erőt mozgósít a fenyegető amerikai intervenció elhárítására. A védelmi erőfeszítések keretében a következő napokban újabb egységeket állítanak fel Managuában. Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok hadihajókat állomásoztat a corintói kikötő tőszomszédságában, hadgyakorlatokat kezdett a Grenada lerohanásában részt vett amerikai tengerészgyalogosok bevonásával, s újabb hadihajókat indított a nicaraguai partok felé.

Miguel d’Escoto külügyminiszter az amerikai ABC televíziós hálózatnak adott nyilatkozatában rámutatott: a washingtoni részről Nicaraguának tulajdonított agresszív szándék arra jó, hogy az Egyesült Államok leplezze a Managua ellen folyó intervenciós előkészületeket.

Az Amerikai Államok Szervezete közgyűlésének a brazíliai fővárosban folyó évi ülésszakán úgy döntöttek, hogy tekintettel a Nicaragua körül kialakult veszélyes helyzetre, minden más napirendi pontot félretéve, kizárólag a közép-amerikai térség viszonyaival foglalkoznak. A hétfőn kezdődött közgyűlés napirendi pontjai között eredetileg nem szerepelt a közép-amerikai helyzet.

Ezt az is indokolttá tette, hogy amerikai részről - Shultz külügyminiszter már idézett fenyegető hangú kijelentéseit követően - Michael Burch, a hadügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok minden szükséges lépést megtesz annak megakadályozására, hogy Nicaragua „támadást indítson” a Washingtonnal szövetségi viszonyban levő közép-amerikai országok ellen. Burch azt mondta: az Egyesült Államok „akár katonai támogatással is” Honduras és Salvador segítségére sietne, ha Managua támadást próbálna meg ellenük, noha elismerte, hogy ilyen előkészületről nincs semmiféle bizonyíték.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_nicaraguai_keszenlet.jpgFegyveresek vigyázzák a földműveseket a nicaraguai Carazo tartományban az ellenforradalmi bandák ellen

Az egy hete érvényben levő rendkívüli állapot ellenére a diákság több mint nyolcvan százalékának részvételével nagyszabású megmozdulások voltak több chilei egyetemen. A rendfenntartó erők sok helyen könnygázt és gumilövedékeket használtak a rendkívüli állapot érvénytelenítését követelő fiatalok ellen. Tizenöt diákot letartóztattak.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_chilei_diakok.jpgChilei diákok tüntetése

Számos chilei ellenzéki szervezet újabb országos tiltakozó akciókra adott ki felhívást, november 27-28,-ra. Ez lesz a tizenkettedik tiltakozási akciósorozat a Pinochet-rendszer ellen. A felhívást a Dolgozók Országos Parancsnoksága (CNT), a Népi Demokratikus Mozgalom, a Pinochet-rendszer polgári ellenzékét tömörítő Demokratikus Szövetség, valamint a Chilei Szocialista Tömb tette közzé.

Rendőrségi források szerint újabb, több mint száz bebörtönzöttet szállítottak Pisaguába, egy távoli északi halászfaluba. Bár hivatalosan nem azonosították őket, feltehetően azokról a személyekről van szó, akiket a múlt héten a santiagói nyomornegyedben tartott tisztogatások alkalmával vettek őrizetbe.

Folytatja az éhségsztrájkot az az öt rézbányász, akiket az 1983. júniusi sztrájk után bocsátottak el számos társukkal együtt a Codelco állami rézbánya vállalattól. Az éhségsztrájkolók egyszer már ígéretet kaptak visszavételükre. Miután azonban ez nem történt meg, szeptember végén újabb akciót kezdtek. Az azóta kórházba szállított öt bányász negyvenhat napja nem vesz magához élelmet. Támogatásukra hat chilei fiatal kezdett ülősztrájkot Hollandia santiagói nagykövetségén. A fiatalok arra kérték a nagykövetet, járjon közbe a katonai kormányzatnál az éhségsztrájkolók megmentése és az őrizetben levők szabadon bocsátása érdekében.

Sikerrel fogott be egy második mesterséges holdat is a Discovery amerikai űrrepülőgép személyzete. A szerdai „zsákmány” a Westar-6 nevű hírközlési műhold, amelyet ez év februárjában indítottak el, de a hajtómű hibája miatt nem állt pályájára. Hétfőn az űrhajósok már sikerrel fogtak be és helyeztek el az űrrepülőgép rakodóterében egy másik hibás hírközlési mesterséges holdat is.

A feladat oroszlánrészét ismét Joseph Allen és Dale Gardner űrhajósok hajtották végre. Mivel az előző kísérletnél egy hibásan méretezett szerkezet miatt a két űrhajós csak nehezen tudta megoldani feladatát, most más módszert választottak. Allén az űrhajó manipulátorának végén rögzítette magát, kézzel tartotta a műholdat, amelyet azután lassan a rakodótérbe süllyesztettek. Itt Gardner Allen segítségével rögzítette azt. A második mesterséges hold befogásával a Discovery öttagú személyzete a világon elsőnek hajtott végre ilyen feladatot.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_discovery_joseph_allen_dale_gardner.jpgDale A. Gardner űrhajós tréfálkozik, miután társával, Joseph P. Allennel - Gardner sisakján tükröződik alakja - sikeresen befogtak két meghibásodott műholdat (jobb alsó sarokban)

november 15.

Ülést tartott a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága. Az ülésen a Központi Bizottság tagjain kívül részt vettek: a Központi Ellenőrző Bizottság tagjai, a Központi Bizottság osztályvezetői, a megyei és a megyei jogú pártbizottságok első titkárai, a budapesti pártbizottság titkárai. A Központi Bizottság megtárgyalta és elfogadta Kádár János elvtárs előterjesztésében a Politikai Bizottságnak a XIII. kongresszussal kapcsolatos javaslatait.

Úgy határozott, hogy a Magyar Szocialista Munkáspárt XIII. kongresszusát 1985. március 25-re hívja össze. A Központi Bizottság az alábbi napirendi javaslatot terjeszti a kongresszus elé:
1. A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának beszámolója a XII. kongresszus határozatának végrehajtásáról, a párt feladatairól.
2. A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Ellenőrző Bizottságának jelentése.
3. A fellebbviteli bizottság jelentése.
4. A Központi Bizottság és a Központi Ellenőrző Bizottság tagjainak megválasztása.

A Központi Bizottság megtárgyalta és elfogadta a kongresszusi irányelvek tervezetét, és úgy határozott, hogy a vita alapján véglegesített dokumentumot december elején nyilvánosságra hozza. Az irányelveket a kommunisták taggyűléseken, küldöttértekezleteken és pártértekezleteken vitassák meg, a pártonkívüliek véleményét is kérjék ki, és tegyék meg észrevételeiket.

A Központi Bizottság felkéri a Hazafias Népfront Országos Tanácsát, a Szakszervezetek Országos Tanácsát, a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottságát, a Magyar Nők Országos Tanácsát, az Országos Szövetkezeti Tanácsot, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének Országos Elnökségét és a Magyar Tudományos Akadémia Elnökségét, hogy a kongresszusi irányelveket tárgyalja meg és véleményezze.

A Központi Bizottság megvizsgálta a párt szervezeti szabályzatát és a pártszervektől beérkezett ide vonatkozó javaslatokat. Eddig a szervezeti szabályzat alapvető módosításának és általános megvitatásának igénye nem vetődött fel. A párt tagjai az irányelvek vitája során a szervezeti szabályzatot érintő észrevételeiket, javaslataikat is megtehetik. A Központi Bizottság e javaslatokat áttekinti, és az indokolt módosításokat a kongresszus elé terjeszti.

Vidéki látogatással folytatódott Losonczi Pálnak, az Elnöki Tanács elnökének hivatalos indonéziai látogatása. Ennek során Losonczi Pál elsőként a Dzsakartától nem messze levő citeureupi Tungsram-gyárat, a magyar-indonéz gazdasági együttműködés legfontosabb eredményei között számon tartott létesítményt kereste fel.

A délelőtti program egy teaültetvény, majd a bogori botanikus kert megtekintésével folytatódott. Ezután Nyugat-Jáva kormányzója ebédet adott Losonczi Pál tiszteletére a bogori elnöki palotában. Losonczi Pál és kísérete a kora délutáni órákban visszatért a fővárosba. Nem sokkal később az Elnöki Tanács elnöke a városházán találkozott Dzsakarta. kormányzójával, aki tájékoztatást adott a hétmilliós nagyváros életének, fejlődésének leglényegesebb mozzanatairól, terveiről. Az oldott légkörű, szívélyes hangulatú találkozón Losonczi Pál a többi között hangsúlyozta: Suharto elnökkel folytatott személyes megbeszélése csakúgy, mint a többi párhuzamos tárgyalás, megerősítette nézetét, miszerint a jövőben a nagy földrajzi távolság ellenére is, ki lehet alakítani a mainál jobb és szélesebb együttműködést, főleg gazdasági és kereskedelmi síkon.

Losonczi Pál egyébként pénteken vesz búcsút Suharto indonéz államfőtől. Itteni programjának hátralevő részét Dzsogdzsakartában és környékén, illetve Bali szigetén tölti az Elnöki Tanács elnöke. A magas szintű magyar-indonéz tárgyalások kommentálása során a dzsakartai sajtó mindenekelőtt azt emeli ki, hogy mind Losonczi Pál, mind Suharto elnök aggodalmát fejezte ki a fegyverkezési verseny folytatódása miatt. Utalnak a lapok rá hogy a tárgyaló felek egyetértettek abban is: napjaink világhelyzetének összetettségében jócskán közrejátszanak a nemzetközi élet gondjai, zavarai.

Szatvant Szingh, Indira Gandhi egyik merénylője kórházbeli kihallgatása során elmondta, hogy a gyilkosságot külföldről pénzelték - írja a Hindusthan Times csütörtöki száma. A férfi megnevezte azokat a személyeket, akik beszervezték és lefizették Gandhi meggyilkolása érdekében. Az UNI indiai hírügynökség jelentése szerint Szatvant Szinghet elszállították a kórházból, és letartóztatás alá helyezték. Az üggyel kapcsolatban letartóztatták egy rendőr-rohamosztag tagját, Szatvant Szingh barátját is.

Dzsavaharlal Nehru-díjjal tüntették ki tragikus halála után tizenöt nappal Indira Gandhit. A díjat évről évre az indiai kulturális kapcsolatok tanácsa által létrehozott különbizottság ítéli oda a világ kiemelkedő politikai és társadalmi személyiségeinek a nemzetközi megértés, a jóakarat és a népek barátsága érdekében kifejtett tevékenység elismeréseként.

Az Indira Gandhi meggyilkolását követő véres zavargásokban 1277 ember vesztette életét Indiában - olvasható az indiai kormány csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében, amelyet egy parlamenti bizottság számára készített Naraszimha Rao belügyminiszter. Nem hivatalos adatok szerint a halálesetek száma meghaladta a kétezret

Nagy jelentőségű gazdasági párbeszéd kezdődött a Koreai NDK és Dél-Korea között, Korea kettészakítása, azaz csaknem negyven év óta első ízben. Délelőtt 10 órakor a fegyverszüneti vonalon, Panmindzsonban, a koreai katonai fegyverszüneti bizottság tárgyalótermében mintegy 150 újságíró jelenlétében foglalta el helyét a tárgyalóasztalnál a két ország hét-hét .tagú küldöttsége, miniszterhelyettesek vezetésével.

Félórás kötetlen beszélgetés után az újságírókat kitessékelték, de hangszórón keresztül figyelemmel lehetett követni a tárgyalások menetét. A két és fél órás eszmecserén kiderült, hogy a küldöttségek javaslatai a koncepcionális különbségek ellenére több ponton fedik egymást. A Koreai NDK a gazdasági együttműködésre, Dél-Korea ezen belül a kereskedelemre tette a hangsúlyt. A KNDK javasolja az ásványkincsek közös kiaknázását, együttműködést halászati és mezőgazdasági területen, továbbá nyersanyagok, készáruik, mezőgazdasági és halászati termékek cseréjét ugyanilyen termékek ellenében. A Dél érdekelt abban, hogy egyebek között ásványkincseket vásároljon a KNDK-tót, és hajlandó neki eladni acélipari termékeket, elektronikai és közszükségleti cikkeiket. Mindkét fél javasolta, hogy nyissanak meg kikötőket egymás hajói számára, újítsák fel a több évtizede szünetelő áruszállítást.

A rendkívül oldott hangulatú első fordulóban politikai témát nem érintettek, és megállapodtak abban, hogy december 5-én ugyancsak Panmindzsonban ismét találkoznak. Az északi fél javasolta, hogy később a gazdasági tárgyalásokat miniszterelnök-helyettesi szinten tartsák. Ugyancsak szóba került, hogy a színhely lehet akár Phenjan, akár Szöul, vagy egyéb település a két országrészben. Az Észak-Dél párbeszéd következő menete ugyanitt, Panmindzsonban lesz, november 20-án, amikor a két fél Vöröskereszt-szervezetei újítják fel megbeszéléseiket.

A chilei katonai kormányzat újabb nyolc ellenzéki vezetőt száműzött az ország szinte lakatlan északi területeire. Valamennyiüket a Santiagótól több mint ötszáz kilométerre, délre levő Concepciónban egy tüntetésen vették őrizetbe.

A tüntetők a város katedrálisának előcsarnokában tartott gyűlésükön egy chilei munkásról emlékeztek meg, akit egy évvel ezelőtt itt gyilkoltak meg. A nyolc ellenzékit, köztük a Pinochet-rendszer polgári ellenzékét jelentő Demokratikus Szövetség helyi vezetőjét a bolíviai határ közelében levő Huara, Camina, Mamina és Pozo Almonte körzetébe száműzték.

A múlt héten bevezetett rendkívüli állapot zűrzavart, félelmet keltett - jelentette ki Santiago érseke pásztorlevelében, amelyet a vasárnapi misén olvasnak majd fel minden chilei templomban. Az egyházi vezető felszólította Pinochet tábornokot, tegyen lépéseket az igazi nemzeti megbékélés megteremtése felé.

A chilei hadsereg és rendőrség hajnalban, páncélozott járművekkel körülzárta Santiago Victoria nevű munkásnegyedét, és több ezer férfit egy közeli stadionba terelt.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_chilei_stadion.jpgAnnak a stadionnak a bejárata Santiagóban, ahol több ezer chileit őriznek

A több órán át tartó razzia, amit a hadsereg állig felfegyverkezve, helikopterek kíséretében hajtott végre, nyilvánvalóan megfélemlítő akció volt a mintegy 70 ezres külvárossal szemben, amelynek szegény lakossága a katonai rendszer elleni országos akciónapok aktív részvevője.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_santiagoi_munkasnegyed.jpgA chilei katonai junta fokozta megtorló intézkedéseit. Védtelen asszonyok és gyermekek a kivezényelt rohamosztagok gyűrűjében Santiago egyik munkásnegyedében

Megválasztása óta első ízben vitatta meg az amerikai külpolitika soron levő feladatait Ronald Reagan elnök. A megbeszélésen George Shultz külügyminiszter és Robert McFarlane nemzetbiztonsági főtanácsadó volt jelen. Külügyminisztériumi források szerint azt az okmányt vitatták meg, amelyet Shultz készített a második elnöki időszakban követendő külpolitikai vonalról. A Fehér Ház szóvivője szerint „minden globális kérdésre” kitértek, beleértve a Közel-Keletet, Latin-Amerikát, a kereskedelmi korlátozások és a nyugat-európai gazdaság fellendülésének problematikáját. A legnagyobb hangsúlyt a szovjet-amerikai kapcsolatok jövője kapta. A szóvivő szerint Reagan és munkatársai megbeszélésükön összeállították a tanulmányozásra érdemes témák listáját.

Ronald Reagan táviratban köszönte meg a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének üdvözletét, amelyet elnökké történt újjáválasztása alkalmából kapott. Reagan válaszában annak a kívánságának és reményének adott hangot, hogy - a két ország közötti nézeteltérések ellenére - javulás következik be a szovjet-amerikai kapcsolatokban. Reagan úgy fogalmazott, hogy osztja a szovjet vezetőknek azt a reményét, miszerint az elkövetkező évekre a két ország kapcsolatainak javulása lesz a jellemző.

november 16.

A Minisztertanács és a Szakszervezetek Országos Tanácsának képviselői Lázár Györgynek, a Minisztertanács elnökének, Gáspár Sándornak, a SZOT elnökének, és Méhes Lajosnak, a SZOT főtitkárának vezetésével megbeszélést tartottak a Parlamentben.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_szot_tanacskozas.jpgA kormány és a SZOT képviselői a tárgyalóasztalnál

A megbeszélés részvevői áttekintették a legutóbbi találkozón született megállapodások és a közösen kijelölt feladatok végrehajtásának helyzetét. Megállapították, hogy a megtett intézkedések és a felmutatható eredmények ellenére a gazdálkodás minőségének javításában nem kielégítő az előrehaladás. Jórészt vezetési és szervezési hiányosságok miatt még mindig lassan halad a termelés korszerűsítése, tetemes a munkaidő-veszteség, továbbra is sok kifogás éri a termékek minőségét, a vállalatok egy részénél nincs meg a kellő összhang a bérek és a teljesítmények növekedése között, a kivitel - különösen a gépiparban - elmarad a tervezettől. Mindezek miatt nyomatékosan szóltak arról, hogy a még hátralevő hetekben további erőfeszítést kell tenni az éves tervben megjelölt célok eléréséért.

A kormány és a szakszervezetek vezetői elismeréssel üdvözölték a Magyar Szocialista Munkáspárt XIII. kongresszusa és hazánk felszabadulásának negyvenedik évfordulója tiszteletére a dolgozókollektívák kezdeményezésére kibontakozott széles körű munkaversenyt.

Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese pénteken a főváros II. kerületébe látogatott. A vendéget a pártbizottság székházában Dérfalvi István első titkár, Zavagyi Lajos tanácselnök, valamint a városrész más vezetői fogadták. Sarlós István tájékoztatót hallgatott meg a kerület politikai, társadalmi életéről. A program a Magyar Tudományos Akadémia Központi Kémiai Kutatóintézetében folytatódott. Márta Ferenc főigazgató és Zalotai Lajos párttitkár beszámolt a Politikai Bizottság tagjának az intézet előtt álló feladatokról. Sarlós István megtekintette a kutatóintézet laboratóriumait.

Délután a Növénytermesztési és Minősítő Intézetet kereste fel a miniszterelnök-helyettes. Itt Szalóczy Bálint főigazgató és Molnár Endre párttitkár tájékoztatta a vendéget az összevonássál 1983. január 1-ével alakult új intézet eredményeiről, feladatairól. A program befejezéseként Sarlós István időszerű tudománypolitikai kérdésekről tartott aktívaértekezletet a városrész kutató, fejlesztő, szervező, minősítő intézeteinek állami és társadalmi vezetői részére.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke délután megérkezett ázsiai utazásának legtávolabbi pontjára, a Jávától keletre lévő Bali szigetére. A magyar államfő és kísérete az indonéz fővárosban folytatott megbeszélések után reggel utazott el Dzsakartából. Az indonéz elnök rezidenciáján, a Merdeka-palotában tett látogatás után Suharto elnök és felesége kísérte ki a magyar államfőt és feleségét a Hatim Perdanakusuma repülőtérre, ahol katonai tiszteletadással, huszonegy ágyúlövéssel búcsúztatták. Jelen volt Dmar Wirahadikusurrmh alelnök, továbbá több katonai vehető, politikai személyiség. Ott volt Debreceni István, hazánk dzsakartai nagykövete, s megjelentek az indonéz főváros magyar kolóniájának tagjai is.

A magyar államfőt vidéki útjára elkísérte Kardono légimarsall, Suharto elnök katonai titkára, valamint Tahir idegenforgalmi miniszter. A magyar államfő először Közép-Jáva fővárosába, Dzsogdzsakartába utazott. Innen egyórás autóúton jutott el Borobudur buddhista Szentélyébe. A szentély megtekintése után az Elnöki Tanács elnöke Bali szigetére, indonéziai útjának utolsó állomására indult, ahová délután érkezett meg.

Magam döntöttem úgy, hogy visszatérek a hazámba, gyermekeimhez, unokáimhoz, barátaimhoz - jelentette ki Moszkvában Szvetlána Allilujeva ,Sztálin leánya, akinek a szovjet hatóságok nemrégiben visszaadták szovjet állampolgárságát. Elhatározását, hogy találkozzék a sajtótudósítókkal, Allilujeva azzal indokolta, hogy a nyugati országokban mindenféle találgatások láttak napvilágot arról, miért döntött a Szovjetunióba való visszatérés mellett, miután éveket töltött Nyugaton. Allilujeva családi és személyes okokkal magyarázta döntését, egyebek között Szovjetunióban élő fia betegségével, de utalt arra is, hogy a nyugati propaganda annak idején alaposan kihasználta távozását.

Egynapos munkalátogatásra délelőtt Berlinbe utazott Wojciech Jaruzelski hadseregtábornok, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, a Lengyel Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. A berlin-schönefeldi repülőtéren vendéglátója, Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, az NDK Államtanácsának elnöke fogadta, aki a nap folyamán több órás megbeszélést folytatott vendégével. Wojciech Jaruzelski hadseregtábornok este hazautazott.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_erich_honecker_wojciech_jaruzelski.jpgErich Honecker és Wojciech Jaruzelski a berlini schönefeldi repülőtéren

Az Indira Gandhi meggyilkolásának körülményeit vizsgáló indiai hatóságok letartóztattak három rendőrtisztet, és őrizetbe vették a biztonsági szolgálat 100 tagját - jelentette az UNI indiai hírügynökség. A beszámoló szerint mindhárom rendőrfelügyelő-helyettes beismerte, hogy szoros kapcsolatban volt az indiai kormányfő merénylőivel; elmondták azt is, hogy eredetileg augusztus 15-én, India függetlenségének napján akarták megölni. Az elit biztonsági egységhez tartozó 100 katona Indira Gandhi rezidenciájánál tartózkodott a merénylet idején, s kihallgatják őket. A vizsgálat eddigi eredményei szerint a merénylet széles körű összeesküvés következménye volt, és mint Szatvant Szingh, az életben maradt merénylő már bevallotta: a gyilkosságot külföldről pénzelték.

A helyszíni beszámolók szerint Indiában folyik a december 24-én és 27-én rendezendő országos választások politikai és biztonsági előkészítése. Pandzsáb, valamint Asszam államokban az ottani rendkívül feszült helyzet miatt nem rendeznek választást. A többi államban is rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítanak, több államban növelik a biztonsági erők létszámát. A főleg szikhek lakta Pandzsáb állam északi részén a hadsereg egységei helikopterek segítségével nagyszabású akciót kezdtek a szikh szélsőséges elemek felkutatására.

Az ostromállapot feloldását követelte a chilei juntától Juan Francisco Fresno, Santiago érseke, és éhségsztrájkot hirdetett meg november 23-ra a rendkívüli intézkedések elleni tiltakozásul. A junta 11 éves uralma óta az eset példa nélküli a főpapság körében.

A hondurasi hadsereg Tegucigalpában bejelentette, hogy az Egyesült Államok fegyveres erőivel közösen nagyszabású hadgyakorlatok folynak hondurasi területen, a nicaraguai határok tőszomszédságában. Egy katonai szóvivő közölte: eddig 10 ezer amerikai katona, köztük tengerészgyalogosok érkeztek hondurasi területekre. Közép-Amerikában jelenleg a Pentagon katonái egyidejűleg hét helyen vesznek részt hadgyakorlatokban.

A Nicaraguát Costa Rica-i támaszpontokról támadó Arde nevű ellenforradalmi szervezet szóvivője beismerte, hogy november 5-én a szervezet egyik nagyobb osztaga megsemmisült a sandinista erőkkel vívott harcokban. Az összecsapások színhelye Nicaragua Boaco nevű megyéje volt. összesen 69 ellenforradalmát vesztette életét, három pedig a sandinisták fogságába esett. Az Arde szóvivője a nicaraguai kormányerők veszteségét 43 főben jelölte meg.

A Pravda tudósítója Managuából küldött írásában megállapítja, hogy a főváros hétköznapjain látszik, hogy az ország nehéz időket él. A Sandino nemzetközi repülőtér kifutópályái mentén légelhárító ütegeket telepítettek, a Managuába vezető autóutak mellett harckocsik és páncélozott katonai járművek foglaltak el harci állásokat. Nicaragua életét napjainkban - mutat rá a Pravda tudósítója - az éberség és a nyugalom jellemzi.

Magyar idő szerint délelőtt a kaliforniai Loma Linda kórházban meghalt az a - Baby Fae-nek nevezett - csecsemő, aki három héttel ezelőtt műtéttel majomszívet kapott. A halál közvetlen oka a veseműködés megszűnése volt, de egyértelműen annak a következménye, hogy a csecsemő szervezete kivetette az idegen szövetet. (A műtét után három hétig élt Baby Fae az az ember, aki legtovább maradt életben majomszív-átültetés után. Magáról a műtétről itt számoltunk be.)

A műtét nagy vitát kavart amerikai orvosi körökben, sokan - neves szívsebészek is - elutasították azt, hogy emberrel úgy kísérletezzenek, mint „egy tengerimalaccal”. A bírálók száma még inkább szaporodott az után, hogy az újságok kinyomozták a szívátültetés előzményeit. Baby Fae édesanyja munkanélküli, aki különváltan él a gyerek apjától, és egyedül neveli fiát. A most meghalt Baby Fae olyan rendellenességgel született, hogy életét csak nagyon kockázatos műtét menthette volna meg. (Az Egyesült Államokban eddig valamivel több, mint száz ilyen korrekciós operációt hajtottak végre, negyvenhárom csecsemő maradt utána életben.) A műtétet az anya pénzügyi helyzete miatt nem vállalhatta. Akkor kapta az ajánlatot a Loma Linda kórháztól: vállalja-e azt, hogy gyermekébe majomszívet ültetnek át? Az asszony igent mondott. Némely - nem bizonyított - sajtó jelentések szerint a kórháztól jelentős összeget is kapott azért, hogy egyezzen bele a kísérletbe.

Sajtóértekezletén Bailey doktor, a műtétet végrehajtó sebész, védelmébe vette az operációt, mondván: az eset további fontos tanulságokkal szolgál a jövő orvostudománya számára. Nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy további hasonló műtétekkel is megpróbálkozik. Baby Fae halálával ez a mostani eset lezárult. Az orvosi etikát, a tudomány kísérletező kedvének határait érintő viták azonban minden bizonnyal tovább folynak majd. Már csak azért is, mert a Loma Linda orvosai úgy vállalkoztak erre a műtétre, hogy eddigi állatkísérleteikben (kecskébe birkaszívet ültettek) egyetlen állat sem élte túl a fajok közötti szervátültetést.

Helyi idő szerint reggel hét órákor a floridai Cape Canaveral repülőtéren szerencsésen földet ért a Discovery amerikai űrrepülőgép. A Discovery öttagú személyzetével csaknem nyolc napot töltött a világűrben, és végrehajtotta az űrrepülés történetének első „mentőakcióját”: személyzete befogott két elromlott mesterséges holdat, amelyet most visszahozott a földre. A személyzet tagjai között volt egyébként a harmadik amerikai űrhajósnő, Anna Fischer is.

november 17.

Szerte az országban kommunista műszakot tartottak a gyárakban, üzemekben, így főként a szénbányáknál, ahol a korábbi elmaradást igyekeztek pótolni.

Az Oroszlányi Szénbányák Márkus-hegyi és déli bányaüzemében 750-en vettek részt a társadalmi munkában. A bányászok a délelőtti műszakban több mint három és fél ezer tonna szenet küldtek a felszínre.

Kommunista műszakot tartottak a Borsodi Szénbányák legnagyobb aknájában, Lyukóbányán is.

A Mecseki, Szénbányák komlói, pécsi és mázaszászvári üzemeiben tízezer dolgozó vette ki a részét a szabadnapi munkából. A mélybe leszálló bányászok három műszakban 12 ezer tonna kokszolható feketeszenet termeltek ki, húsz százalékkal többet, mint amennyit egy átlagos hétköznapon fejtenek. Szombati keresetük felét az üzemek szociális és., kulturális kiadásainak fedezésére, a fővárosi Nemzeti Színház építésére és a bányászati alapítvány javára ajánlották fel.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_mecseki_szenbanyak.jpgSzombaton is dolgoztak a Mecseki Szénbányák külfejtési üzemében

A Magyar Hajó- és Darugyár öt gyáregységében több mint négyezren dolgoztak szombaton. A munkából származó bevételt - másfél millió forintot - a helyi tanácsi szervekkel egyeztetve főként a szociális intézmények segítésére fordítják.

A Zalaegerszegi Ruhagyár központi üzemében félezer dolgozó állt munkába szombaton: ezer zakót készítettek. A gyár sümegi telephelyén 120-an dolgoztak, itt 1500 férfinadrág került le a szalagokról. A jórészt külföldön értékesítendő termékek összértéke 1,3 millió forint, az előállításukért járó bér felét lakásépítő dolgozóik támogatására fordítják, másik felét gyermekintézmények fejlesztésére ajánlották fel.

A Hódmezővásárhelyi Divatkötöttárugyár kötődéi és hurkolóüzemében kétszázan álltak a gépek mellé szombaton, az irodai dolgozók is segítettek a munkában.

A Budapesti Húsipari Vállalat dolgozói kommunista műszakján a vállalat dolgozóinak nyolcvan százaléka vett részt, s tízmillió forintnyi értéket termeltek meg.

A Bakony Művek dolgozói a törzsgyárban és a vidéki gyáregységekben egyaránt munkával töltötték a szombati napot. A teljes dolgozói létszámnak több mint a háromnegyed része vett részt a kommunista műszakban, amelynek termelési értéke meghaladta a 4 millió forintot. A dolgozók e napi keresményüket, mintegy 33 ezer forint munkabért a vállalat szociális alapjára, a gyermekintézmények támogatására ajánlották fel.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_bakony_muvek.jpgA VAZ-gyáregységben együtt dolgoznak a szerelőszalagon a fizikai és az alkalmazotti állo­mányú dolgozók

Bali nevezetességeivel ismerkedett szombaton Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és kísérete. A magyar államfő és felesége a két és fél millió lakosú, a többségében muzulmán Indonéziában hindu hagyományokat őrző szigeten tett körutat. Batu Bulna városkában a különleges barong táncjátékot tekintette meg, Kintamali magaslatáról a híres tűzhányók tárultak elé. Este Bali kormányzója, Ida Bagus Mantra és felesége búcsúvacsorát adott Losonczi Pál és kísérete tiszteletére.

Ezzel véget ért az Indonéziában tett első magyar államfői látogatás hivatalos programja; a vasárnapot pihenéssel tölti az Elnöki Tanács elnöke és kísérete, s hétfőn kezdődik az ázsiai körutazás második szakasza, amelynek során három szocialista országba - Vietnamba, Kambodzsába és Laoszba - vezet párt- és állami küldöttséget Losonczi Pál.

Az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnöke, Nyikolaj Tyihonov szombaton Tbilisziben, Grúzia fővárosában beszédet mondott azon az ünnepségen, amelynek keretében átadták a Kaukázuson túli köztársaságnak a Lenin-rendet.

Egyebek között rámutatott: - A Szovjetunió több jelentős javaslatot tett a nemzetközi helyzet javítása, a háború veszélyének elhárítása érdekében. Javaslatainknak nem az a céljuk, hogy egyoldalú előnyökre tegyünk szert, hanem figyelembe veszik a Szovjetunió és az egész szocialista közösség érdekeit csakúgy, mint a többi ország, a világbéke érdekeit is; igazságos és reális javaslatok - jelentette ki.

- Az emberiség túlnyomó többsége a nukleáris katasztrófa elhárításáért száll síkra, mert egy ilyen katasztrófa következményeit egyetlen nép, az amerikai sem kerülhetné el. Jó lenne bízni abban, hogy Washingtonnak végre lesz ereje szembenézni ezekkel a tényekkel, megérteni az olyan remények megalapozatlanságát, hogy szert lehet tenni a világuralomra - hangoztatta Nyikolaj Tyihonov.

Radzsiv Gandhi indiai miniszterelnök sürgős konzultációkra hazarendelte az ország pakisztáni nagykövetét. A konzultációk középpontjában a szikh szakadár mozgalomnak nyújtott pakisztáni támogatás áll.

Új-Delhiben nagy visszhangot keltett a pakisztáni Lahore-ban rendezett India-ellenes megmozdulás. Különböző nyugat-európai országokból érkezett szikh szélsőségesek a múlt héten Lahore-ban összejövetelt tartottak. Ezen az önálló szikh állam, Halisztán megteremtését követelték, és súlyosan bántalmaztak egy indiai hivatalos személyt.

Radzsiv Gandhi szombaton Új-Delhiben fogadta Sarma nagykövetet. Az indiai diplomata tájékoztatta őt arról, hogy pakisztáni vezetők a szikh szakadárokat nyíltan az úgynevezett halisztáni kérdés napirenden tartására biztatják.

Mindezt figyelmen kívül hagyva Jakub Han pakisztáni külügyminiszter, aki Washingtonban Reagan elnökkel és Shultz külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat, azt hangoztatta, hogy Pakisztán új fejezetet kíván nyitni a jószomszédi kapcsolatokban, feszültségmentes viszonyra törekszik Indiával.

Eközben Indiában olyan sajtójelentések láttak napvilágot, hogy egy jelenleg Norvégiában élő volt indiai diplomata ösztönözte, pénzelte és irányította az indiai kormányfő meggyilkolását. A Hindustan Times című lap és a PTI hírügynökség úgy értesült, hogy a kormányfő meggyilkolásának körülményeit vizsgáló különleges nyomozó csoport Harinder Szingh volt diplomatát gyanúsítja azzal, hogy a gyilkosság szellemi atyja volt. Sajtóértesülések szerint az indiai hatóságok kérték a szikh származású Szingh kiadatását, aki Oslóban tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz.

A managuai televízió esti adásában közölte, hogy néhány órával korábban három szovjet teherhajó érkezett nicaraguai vizekre élelmiszerrel megrakodva. A bejelentés egyúttal válasz volt arra az újabb washingtoni propagandakampányra, amely az utóbbi napokban bontakozott ki. Az amerikai hírszerzés ugyanis azt sugallta, hogy az „ismeretlen rakománnyal” Nicaragua felé tartó hajókon lőszer van. Megfigyelők szerint a Pentagon ezt az esetet is inváziós ürügyként akarta felhasználni a közép-amerikai országgal szemben. Erre utal, hogy Caspar Weinberger amerikai hadügyminiszter egy televíziós nyilatkozatában ismét azzal vádolta Nicaraguát, hogy védelmi szükségletein felül fegyverkezik. A hadügyminiszter szerint nincs ugyan „bizonyíték” arra, hogy a sandinista kormány fenyegetné szomszédait, de növekvő katonai ereje „lehetővé teszi ezt számára”.

Mint a televízióban most közölték, az egyik hajó szovjet élelmiszer-adományt, 2500 tonna rizst szállít, két másik hajó pedig, egyéb élelmiszerekkel, már meg is érkezett Corinto kikötőjébe.

Daniel Ortega megválasztott nicaraguai elnök az ANSA olasz hírügynökségnek adott interjúban kijelentette, hogy a sandinisták, akik fölényes győzelmet arattak a közelmúltban tartott választásokon, nem alakítanak koalíciós kormányt.

Miguel d'Escoto külügyminiszter tiltakozott az amerikai kormánynál amiatt, hogy az amerikai titkosszolgálat szabotázsakciókat szervez a nicaraguai kávészüret megakadályozására. Az amerikai támogatással tevékenykedő nicaraguai ellenforradalmárok Jinotega tartományban megtámadtak két terepjáró autót, és megöltek egy újságírót, egy helyi sandinista vezetőt és még öt személyt. Köztük egy gyermeket.

november 18.

Lázár Györgynek, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Wilfried Martens, a Belga Királyság miniszterelnöke. Útjára elkísérte felesége, Lieve Martens is.

A Ferihegyi repülőtéren - ahol a kora esti órákban landolt a belga kormányfőt és a kíséretében levő személyiségeket, közöttük Leo Tindemans külügyminisztert hozó különrepülőgép - ünnepélyesen fogadták a vendégeket. A magyar és belga zászlókkal díszített légikikötőben csapatzászlóval felsorakozott a néphadsereg díszszázada.

A fogadtatásra megjelent Lázár György és felesége, Várkonyi Péter külügyminiszter, valamint politikai és gazdasági életünk több más vezető személyisége. Jelen volt Lőrinc Tamás, hazánk brüsszeli és Willy Tilemans, a Belga Királyság budapesti nagykövete.

Elsőként Lázár György és felesége üdvözölte Wilfried Martenst és feleségét, köszöntve a kíséret tagjait is. Úttörők virágcsokrokkal kedveskedtek a magas rangú vendégnek, akinek személyében 1945 óta első ízben tesz hivatalos látogatást Magyarországon belga kormányfő. A díszszázad parancsnoka jelentést tett a miniszterelnöknek, majd felcsendült a két ország himnusza. Ezután a magyar és a belga személyiségek, a házigazdák és a vendégek kölcsönösen üdvözölték egymást.

Az ünnepélyes fogadtatást követően a vendégek - a magyar vezetők társaságában - gépkocsiba szálltak, s szállásukra hajtattak.

Kommunista műszakot tartottak vasárnap a Tatabányai Szénbányák tíz üzemegységében a vállalati KISZ-bizottság kezdeményezésére. Az öt aknaüzemben a hétköznapinál korábban, már fél hatkor megkezdték a munkát. A tömegtermelő munkahelyeken hat frontbrigád a szokottnál népesebb létszámmal vett részt a munkában. Erősítésnek olyan bányászok is leszálltak a brigádokkal, akik más műszakokban dolgoznak.

Délelőtt 900-an dolgoztak, éjszaka pedig csaknem 600-an vettek részt e munkában. Ennek eredményeként 3500 tonna szenet küldték a felszínre. Ebből 1000 tonna jó minőségű szenet előkészítés után a Tüzépeken keresztül háztartási tüzelőanyagként értékesítenek. Ugyancsak lakossági felhasználásra 1500 tonna brikettet szállítanak. A fennmaradó rész a két tatabányai hőerőműbe kerül, biztosítva azok folyamatos üzemelését Vasárnap nemcsak a föld mélyében, hanem a külszínen is dolgoztak, hogy mielőbb elszállíthassák a szenet a felhasználóknak.

A tatabányai bányászok - a felszabadulási és kongresszusi versenyfelajánlásaikat is figyelembe véve - a tervezett 774 ezer tonnánál 90 ezer tonnával többet szállítanak idén a Tüzépeknek. A szabadnapi munkával - akárcsak október 6-án, szombaton - most vasárnap is ennek teljesítését segítették.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_tatabanyai_szenbanyak.jpgA 150-es csapat, Botka István brigádja, mielőtt vasárnap elindulnának a 360 méter mélyen lévő munkahelyükre

Miguel d’Escoto nicaraguai külügyminiszter a CBS televíziónak adott és élő adásban közvetített nyilatkozatában megismételte: országa vezetése komolyan szeretné rendezni viszonyát az Egyesült Államokkal, arra törekszik, hogy normalizálják a kapcsolatokat. Washington viszont immár négy éve nyíltan háborút folytat az ellenforradalmi erők útján Nicaragua elleni, azt követeli az országtól, hogy mindenfajta ellenálló® nélkül hódoljon be az amerikai „feltételeknek”, és ürügyet keres a nyílt katonai beavatkozásra is.

A külügyminiszter ismét határozottan tagadta, hogy Nicaragua jelenleg korszerű harci repülőgépeket szerezne be, de leszögezte: senkinek sincs joga kívülről megszabni azt, hogy a sandinista kormány milyen fegyvereket tarthat szükségesnek az ország indokolt védelmére, és honnan szerzi be azokat. Azt a képtelen amerikai vádat is elutasította, hogy Managua támadást készítene elő szomszédai ellen. „Ezzel készen adnánk az ürügyet az Egyesült Államok katonai akciójához” - jelentette ki. Miguel d’Escoto a továbbiakban rámutatott: Nicaragua minden tőle telhetőt megtett a békés rendezésért, elfogadta a Contadora-csoport rendezési javaslatát, amelyet az Egyesült Államok utasított el közép-amerikai partnerei útján. 

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_reklam_1_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Bulyáki Károly, 16 éves, 1984. július 4-én szülei lakásáról, a Bp. X., Harmat utca 72., III. 10. szám alól eltávozott; azóta tartózkodási helye ismeretlen. Személyleírása; kb. 160 centiméter magas, barna, oldalra fésült hajú, zöldeskék szemű, arca hosszúkás, fülei fejhez simulóak, homloka magas, szája ívelt. Ruházata: fekete, hosszú ujjú jerseyinget, kék vászon kertésznadrágot, fehér-bordóbetétes edzőcipőt viselt eltűnésekor. A rendőrség kéri a lakosságot, hogy aki a fénykép vagy a személyleírás alapján felismeri, eltűnése óta látta, vagy tartózkodási helyéről tudomása van, értesítse a Budapesti Rendőr-főkapitányság ifjúságvédelmi osztályát - a 153-456-os telefonszámon - vagy a legközelebbi rendőri szervet.
idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_bulyaki_karoly_1.jpg

Karcsi, szóljál, kérlek, hogy jól vagy azóta. Köszönjük!

November 10-én, szombaton egy újszülött csecsemő holttestére bukkantak az oroszlányi szeméttelepen. A bejelentésre a rendőrség azonnal megkezdte a vizsgálatot. Ennek eredményeképpen megállapították, hogy özv. Pollák Ferencné, 40 éves takarítónő, oroszlányi, lakos november elsején a délelőtti órákban munkahelyén, a Duna Cipőgyár 3. számú gyáregységének mellékhelyiségében élő leánygyermeket szült. Az eddigi megállapítások szerint az újszülöttet nem látta el, életben, maradásáért semmit nem tett, így az újszülött meghalt. A holttestet egy papírdobozba csomagolta és a szemét között elrejtette. A rendőrség az asszonyt őrizetbe vette, és szakértők bevonásával folytatja a vizsgálatot.

A nagykátai rendőrkapitányság sikkasztás bűntettének alapos gyanúja miatt eljárást indított Bereczki Béla, 46 éves, büntetett előéletű alkalmi munkás, tápiószecsői lakos ellen. Bereczki 1981-től 1984-ig mint a tápiószecsői sportkör gazdasági vezetője a sportkör pénzéből 174 ezer forintot eltulajdonított, s azzal sajátjaként rendelkezett. Bereczkit a rendőrség őrizetbe vette, s ügyében folytatja a vizsgálatot

Közlemények:
A Tudományos Minősítő Bizottság közli, hogy Lieber László: „Gogol és Csehov hőseinek értéktudata” c. kandidátusi értekezésének nyilvános vitája november 22-én de. 10 órakor lesz az Akadémia kistermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.) -, Hangos Katalin: „Vegyipari mérési hiba- és zajfolyamatok modellezése” c. kandidátusi értekezésének nyilvános vitája november 22-én du. 14 órakor lesz az Akadémia nagytermében (Bp. V., Roosevelt tér 9.).

Az ANIVET-ben (Állatorvosok és Állattenyésztők Szakboltjában) jelentős engedményes vásár XI. 15.-XII. 16. között. Bp. XIV., Ond vezér út 41. Hétfőtől péntekig 9-től 17 óráig Vevőszolgálat: 155-871. (XII. 15-31. között leltár miatt zárva.)

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Kabátok őszre-télre
Az őszi-téli kabátdivatot a klasszikus férfias, egyszerű vonalak jellemzik, de ez nem jelenti azt, hogy lemondunk a nőiességről. Elegánsak a bő vonalak, a nagy gallérok, a bő ujjak. Sportos hatásúak a hosszú férfikabátok reverrel, foltzsebbel, széles, de nem túlzott vállal. A nőiesebb modellek mélyített ragián- vagy kimonóujjal készülnek. A divatos hosszak jóval térd alá érnek. Az anyagok: tiszta gyapjúposztó, velúr, tweed, kis és nagy skótkockás szövetek. Divatos a dublészövet is, ami úgy van eldolgozva, hogy mindkét oldalán viselhető legyen.
idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_divat_1_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_divat_2_1.jpgEgy vagy két kabát? - kérdeztük, amint megjelent a kifutón a Magyar Divat Intézet e héten megtartott bemutatóján, ahol a szakemberek az 1985-1986. őszi-téli előremutató, úgynevezett trend kollekciót ismerhették meg. Valójában kettő, és külön-külön és együttesen is viselhető. A réteges öltözködés jegyében ez volt a kollekció egyik attrakciója

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_divat_3_1.jpgA felső béleletlen, középkék, szürke, fekete kockás puha szövetből készült, az alatta levő kapucnival egybeépített, világoskék műszőrme az anyaga

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_divat_4_1.jpgAvantgárd hatású, műanyag alapanyagú női kezeslábas, felnőttes, bélelt gyermekdzsekik, kétsoros gombolású férfikabát a bemutató választékából

Elvetettek, betakarítottak, szántanak: 
Az idei időjárás tulajdonképpen egyedül a búzatermesztésnek kedvezett, illetve néhány zöldborsótermesztő gazdaságnak. Ezen túl inkább csak hátráltatta, semhogy segítette volna a növénytermesztőket. Ez az őszi munkákra is rányomta bélyegét, s talán ezért is készültek föl az üzemek többségükben a korábbinál jobban a szántásra, vetésre, betakarításra, talajerő-utánpótlásra. Elmondható, hogy gazdaságaink meghatározott hányadában sikerült az időjárás okozta késéseken is úrrá lenni.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_betakaritas_1.jpgBefejező szakaszához ért a cukorrépa betakarítása is

Félidőben a kampány:
Fennakadás nélkül, a terveknek megfelelően folyik a cukorgyártás az Ercsi Cukorgyárban. Eddig 142 ezer tonna cukorrépát vettek át a Fejér és Tolna megyei gazdaságokból, a jövő hét közepéig még 35 ezer tonnát várnak és gyakorlatilag befejeződik a cukorrépa átvétel. A mérések szerint a gyökerek cukortartalma meghaladja a 15,7 százalékot. A szeptember 18-án kezdődött cukorrépakampány félidejéig 119 ezer tonna répát dolgoztak fel, amiből 14 ezer tonna cukor készült. A gyár elérte névleges kapacitását, ezzel a tempóval január 1-re befejeződhet a répa feldolgozása.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_ercsi_cukorgyar.jpgFeldolgozásra várva

Kongresszusi és felszabadulási munkaverseny:
A Kőbányai Vas- és Acélöntöde munkáskollektívája a hazánk felszabadulásának negyvenedik évfordulója és az MSZMP XIII. kongresszusa tiszteletére meghirdetett munkaverseny felajánlásához csatlakozva vállalta, hogy az éves termelési tervét tízmillió, a nyereségtervét pedig nyolcmillió forinttal túlteljesíti. A kerület részére pedig hatszázhúsz óra társadalmi munkát végeznek.
idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_kobanyai_vas_es_acelontode.jpg

Konzervdobozüzem Vaján:
Megkezdték a folyamatos, kétműszakos termelést a vajai dobozgyártó üzemben. A nyíregyházi konzervgyár - hatvanmillió forintért - korszerű automata gépekkel felszerelt üzemet létesített a vidéki kisközségben. Eddig hazánkban nem gyártottak három-öt kilogrammos befőtt csomagolására alkalmas fémdobozokat. Az új üzem ezt az igényt elégíti ki. Az automata gépek segítségével évente 12 millió doboz gyártását tervezik. Ezentúl innen látják el a hazai konzervipart ezekkel a nagyméretű dobozokkal. A tervek szerint a későbbiekben sörösdobozokat is gyártanak.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_vajai_konzervdoboz_gyar.jpgA gyártás egyik mozzanata

Javulnak a tiszafüredi hajó- és daruépítők munkakörülményei:
Az egyik legnagyobb ipari üzemcsarnok készült el Szolnok megyében a Magyar Hajó- és Darugyár tiszafüredi gyáregységében, ahol megkezdték a termelést. Az 5600 négyzetméteres, acélszerkezetes létesítmény a gépi berendezésekkel együtt több mint kétszázmillió forintba került, határidőre, költségtúllépés nélkül készült el. Az új üzemcsarnok lényegesen javítja a dolgozók munkakörülményeit, hiszen eddig a portál- és úszódaruk nehéz vasszerkezeteit a szabadban építették. Ezért a munkálatokat nehezítette a viszontagságos időjárás. A jobb munkakörülmények hozzájárulnak a minőség javításához is.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_mhd_szolnok_1.jpgA korszerű acélszerkezetes létesítmény

Jól halad az M 5-ös autópálya építése:
A terveknek megfelelően halad az 1985 őszén átadásra kerülő M 5-ös autópálya építése. A bal pálya első negyven kilométeres szakasza - Újhartyánig - az utolsó aszfaltréteg kivételével már kész; és elkészült tizenhét híd is. Most az újhartyáni csomópontnál aszfaltoznak; rézsűt, vízelvezető-rendszert építenek, valamint a bevezető szakasz úgynevezett nulla hídjának a földmunkáin dolgoznak az építők.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_m_5_ujhartyan_1.jpgKészül a burkolat az újhartyáni csomópontnál

Új gyermekintézmények:
Pécsett, a Jurisics úton 75 fős óvoda és 45 fős bölcsőde épül. A gyermekintézmények a Mecseki Szénbányák építőrészlegének kivitelezésében a tervek szerint 1986 elejére készülnek el.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_pecsi_ovoda_1.jpgMár a falak egy része is áll

Fénycsövek Vácról:
Az idén 20 millió forint értékű fénycsövet gyártanak a Tungsram váci gyáregységében. A fényforrások negyven százaléka tőkés exportra kerül.
idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_vaci_tungsram_1.jpg

Faáruk Fülöpről:
A fülöpi szakszövetkezet, a Búzakalász faüzeme felszereltségben, ahogy azt mondani szokták, minden igényt kielégít. Nagy múltra ugyan nem tekint vissza 84 áprilisában „avatták”. A valóban korszerű gépek, egyedi famegmunkáló eszközök jelenleg harmincöt embernek adnak kenyeret a Búzakalászban, s hogy még több dolgozót foglalkoztathassanak (jövőre legalább ötvenet), a piacon kell szétnéznie a fülöpieknek. Itt gyártják a hagyományos, államilag dotált gyermekágyat, belföldre. A hagyományos faáruból 1985-re jóval többet szeretnének eladni, mint eddig, e típusból többfélét is ajánlanak. Szép keletje van a babaágynak, ez külföldi exportra megy, Franciaországba. Tervezik, hisz e korszerű üzemben minden esély megvan rá, az ajtólap és lambéria, valamint a lépcsőkorlátok gyártását. Varga Gyula üzemvezető és helyettese, Bádogos József szerint az ötletekhez lassan felnőnek az erdők is Fülöpön, de minden tréfát félretéve, valóban nagy a lehetőség e gazdagon felszerelt üzem előtt, hogy a piacot meghódítsa.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_fulopi_buzakalasz_szakszovetkezet_1.jpgMunkavédelmileg is megfelelő környezetben dolgoznak a szakszövetkezet asszonyai, lányai

Jól alakult a nyereség a Debreceni Cipőgyárban:
Az év végi hajrához kezdtek a Debreceni Cipőgyárban. Az esztendő első háromnegyed évében 705 ezer pár cipőt értékesítettek, s ennek közel fele határainkon túlra került. Az árbevétel meghaladta a 190 millió forintot, s a gyári szakemberek jó munkáját bizonyítja, hogy összesen 29 millió forint nyereséget értek el. Kedvezően befolyásolta a tervek teljesítését a közvetlen anyagfelhasználásban elért megtakarítás, az általános költségek tervezettnél kisebb felhasználása. Természetesen a bérek után fizetett járulék emelkedése, a minőségi hibák miatti árengedmény az ellenkező irányba befolyásolta a nyereségét. Októberben még jobban sikerült a termelésben előbbre lépni. Több mint 165 ezer pár cipőt állítottak elő, s ez azt jelenti, hogy az időarányos tervek 99,8 százalékát teljesítette a gyár.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_debreceni_cipogyar_1.jpgAz idei elképzelések között szovjet exportra 310 ezer pár cipő szerepel

Ibrányi ciklonok:
Az ibrányi Rákóczi Termelőszövetkezet vasipari üzemében 56 ciklont gyártanak. A szállítmányt az INTRANSZMAS Vállalat közvetítésével NDK-exportra küldik.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_ibranyi_ciklonok_1.jpgA szállítás előtti befejező munkaműveletek

Folytatódik a Metró legújabb szakaszának építése:
Tovább épül az észak-déli metróvonal. Az építők jelenleg a II/B szakasz Újpest vasúti megállóhely déli vonalszakaszának földmunkáin dolgoznak. Az új 2,8 kilométer hosszú szakasz az Árpád-hídtól az Újpesti Áruházig húzódik.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_metroepites_1.jpgAz újpesti Árpád úton folyik az építkezés

Az ötös blokk:
A gyöngyösi Gagarin Hőerőműben felújítják az ötös blokkot. A blokk áramtermelő egység; kazán, turbina, generátor, transzformátor. Vagy, ha úgy tetszik - napi ötmillió forint értékű áram. A hőerőmű öt egysége az ország áramellátásának meghatározó része. Ha a felújítást végzők tartani tudják kongresszusi felajánlásukat, s a 115 napos felújítást csak két nappal meg tudják rövidíteni, az 9-10 millió forint árbevételtöbblet, 9 millió forint importmegtakarítás. Kell tehát az ötévenkénti felújításhoz 115 napon 800 ember - ebből 350 saját dolgozó, a többit 10-15 külső vállalat küldi - 186 000 munkaóra, 180 millió forint. Ebből például a csőcsere 96, a kábelcsere 70 kilométer.idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_gyongyosi_gagarin_hoeromu_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_gyongyosi_gagarin_hoeromu_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_gyongyosi_gagarin_hoeromu_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_gyongyosi_gagarin_hoeromu_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_gyongyosi_gagarin_hoeromu_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_gyongyosi_gagarin_hoeromu_6.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_gyongyosi_gagarin_hoeromu_7.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Warrenné
A Warrenné mestersége, G. B. Shaw klasszikus drámája az elmúlt esztendőkben nem szerepelt színházaink műsorán. A nemzedéki, erkölcsi és egzisztenciális kérdéseket hordozó téma az évtizedek múltán nem veszített időszerűségéből. A kompromittált múltú, tisztességes külsejű bestia Warrenné, az édesanyja kétes foglalkozásáról mit sem sejtő Vivie, az elegáns léhűtő Sir George Crofts és Frank Gardner, Vivie jó pajtása, egy letűnt világ alakjai, és az ebből a körből kitörni akaró fiatalok. A Magyar Televízió Gát György rendezésében rögzítette filmszalagra Shaw drámáját. Warrennét Psota Irén, Vivie-t Görbe Nóra játssza. Crofts szerepében Darvas Ivánt láthatjuk majd. A többi szereplő: Szoboszlay Sándor, Harkányi Endre és Szerémi Zoltán.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_psota_iren_darvas_ivan_1.jpgPsota Irén és Darvas Iván

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_mozi_1.jpg

Színházi bemutató: A szélmalom lakói (Nemzeti Színház)

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_csaszar_angela_sinkovits_imre_marsek_gabi_1.jpgCsászár Angéla, Sinkovits Imre, Marsek Gabi

Magyar könnyűzene:
A 47. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Póka-Földes-Deák Gyula: Ne szeress engem (Deák „Bill" Gyula), 2. Presser-Sztevanovity D.: Ólomkatona (Katona Klári), 3. Tolcsvay L.-Bródy: A város fölött (Koncz Zsuzsa).

Az előadók között: 1. Szörényi L.-Bródy: Várj még (Fonográf), 2. Pásztor-Jakab-Hatvani: Hétvégi motorozás (Neoton Família), 3. Fenyő: Jól nézünk mi ki (Miki).

Szörényi búcsúzik
Az egész ország szereti? - Nem! Annál is többen: Szörényi Leventét mindenütt szeretik, ahol a ma 30-40 éves magyarok élnek. A két évtizede indult magyar beatzene egyik megalapítója, a milliós közönségtáború Illés-zenekar, majd az utód Fonográf zenei vezéregyénisége, a kivételes képességű, egyéni játékú gitáros, az István, a király zeneszerzője - búcsúzik. December 15-én a Fonográf zenekar Jelenkor című nagylemezét bemutató élő hangversenyen utoljára játszik a közönségnek, a Budapest Sportcsarnokban. Az egész országból, s a magyarlakta határon túli területekről tervezik a különbuszokat.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_szorenyi_levente_1.jpgSzörényi Levente

A nosztalgia örök
A nosztalgia megerősödésének egyik jele, hogy az utóbbi időben egyre több levélben érdeklődnek Harangozó Teri iránt. A sok szerzői lemez megjelenésével újból előtérbe kerülnek azok az énekesek, akik a hajdani slágereket diadalra vitték. Ezek közé tartozik Harangozó Teri is. A még mindig népszerű énekesnő jelen pillanatban a tengerentúlon turnézik, néhány nagy amerikai városban. Ezt a meghívást a tavalyi sikerének köszönheti. Főleg régi és saját slágereket énekel, de előad világ- és virágslágereket is. A másfél hónapos turné alatt egy kint megjelenő lemezt is tervez, és ha sikerül, akkor egy zenés összeállításban beszámol majd a magyar közönségnek erről a nagy útról. Ezért nemcsak szerepel, hanem mint amatőr újságíró gyűjti az érdekességeket, az információkat a jelenlegi zenei divatirányzatokról. A hazaérkezés után elindul ismét a hazai lemezpiac meghódítására is.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_harangozo_teri_1.jpgHarangozó Teri a tengerentúlon

Külföldi könnyűzene:
A héten tarol a Wham! együttes. Az amerikai slágerlistákat a Wake Me Up Before You Go-Go, a nyugat-európai slágerlisták többségét pedig a Freedom című számaik vezetik.

A héten olyan előadók jelentkeztek új albummal, mint a Eurythmics (1984), a Duran Duran (Arena), Robert Plant (Hatful of Hollow), Madonna (Like a Virgin), Kim Wilde (Teases & Dares), vagy a Kool & the Gang (Emergency).

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_madonna_lika_a_virgin_1.jpg

Az eredetileg kilenc dalból álló lemez már 1984 áprilisában kész volt, azonban a kiadó nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az albumot, mivel az énekesnő első, 1983-ban kiadott, saját magáról elnevezett korongja akkor még szépen teljesített az eladási listákon. Madonna nem örült a késlekedésnek, mivel első sikerei után hamar meg kívánta szilárdítani a zeneiparban elfoglalt pozícióját.

Persze akkor még senki nem tudhatta, hogy a bő fél éves csúszás nem érinti hátrányosan a lemez fogadtatását - az albumot már 1985-ben újra kiadták, majd 2001-ben még egyszer. A kiadás idején világszerte 12 millió példányt adtak el, összesen pedig 21 milliót - vagyis bekerült a minden idők legtöbbet eladott lemezei közé. (Igaz, ezt a listát olyan albumok vezetik, mint Michael Jackson Thriller című lemeze 110 millió eladott példánnyal és az AC/DC Back in Black című korongja 49 millió eladással.)

Bár a Like a Virgin a kritikusoktól vegyes fogadtatást kapott, Madonna karrierje ezzel indult meg csak igazán: életében először bekerült a Billboard 200-ba, (ami az amerikai lemezeladásokat veszi számba hétről hétre), de Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Új-Zélandon, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban elérte az első helyet is.

Az énekesnő bevallása szerint az elhíresült dal és a lemez is azért kapta a Like a Virgin címet, mert mindig is szeretett játszani a sztereotípiákkal és előítéletekkel. Elmondása szerint már gyerekkorában is úgy látta, hogy a nők két szélsőséges típusaként egyrészről a jóságos Szűz Mária, másrészről a mindenki által elítélt szajha jelenik meg. Éppen ezért arra volt kíváncsi, hogy mennyire képes ezt a két szerepet egyesíteni. Bár szerintünk azzal is tisztában kellett legyen, hogy az emiatt várható botrány nem kevés reklámot is jelent.

Ennek legszebb példája Madonna azon nyilatkozata, melyben elárulta, hogy a címadó dal - bár szövege valóban kétértelmű - egyáltalán nem a szexről szól, ahogy azt sokan (félre)értették, hanem arról a csodálatos érzésről, mikor az ember valami vagy valaki (új) miatt teljesen feltöltődik energiával, mintha újjászületne, mintha először tapasztalna valamit.

Akárhogy is legyen, bátran merjük állítani, hogy aki addig nem ismerte Madonnát, az az albumon megtalálható Like a Virgin és Material Girl című dalok által biztos, hogy megismerte.

Az NB I-es klubcsapatok kihasználták a másfél hetes szünetet a bajnokságban. Szerdán a Békéscsaba nemzetközi előkészületi mérkőzést játszott. Békéscsaba-Wismut Aue 0:1 (0:0). Békéscsaba, 300 néző. A hazaiak a következő összeállításban játszottak: Leboniczky (Újhelyi) - Királyvári, Kerekes (Plástyik), Baranyi, (Takács), Ottlakán - Steigerwald (Szarvas), Pásztor, Sulija - Kanyári, Melis, Fecsku (Mohácsi).

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_bekescsaba_wismut_aue_1.jpgFelszabadít a Wismuth védelme

E hét az 1986. évi mexikói labdarúgó-világbajnokság selejtezőinek jegyében telt el. Szerdán újabb VB-selejtezőket játszottak, ebből bennünket az európai 5. csoportban, az Ausztria-Hollandia mérkőzés érdekelt a legjobban.

2. csoport
Portugália-Svédország 1:3 (1:3). Lisszabon. 50 ezer néző. G: Prytz (11-esből, 26. perc). Prytz (34. perc). T. Nilsson (38. perc), ill. Jordao (10. perc).

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_europai_2_csoport_tabella.jpg

3.csoport
Törökország-Anglia 0:8 (0:3). Isztambul, 35 000 néző. Gól: Robson (3), Woodcock, Barnes (2-2), Andersen.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_torokorszag_anglia_csatajelenet.jpgCsatajelenet Isztambulban az angolok második gólja előtt. Később további hat következett...

Észak-Írország-Finnország 2:1 (1:1). Belfast, 25 ezer néző. G: J. O’Neill (42. perc). Armstrong (11-esből, 51. perc), ill. Lipponen (21. perc).

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_europai_3_csoport_tabella.jpg

5. csoport
Az izgalmasnak ígérkező szerda esti osztrák-holland találkozó előtt a „lenni vagy nem lenni” a nagy kérdés, mert amelyik csapat kikap, elveszti esélyét a csoportelsőségre, legfeljebb csak az osztályozóban reménykedhet. Az óráról órára növekvő futball-láz az osztrákok reményeinek jegyében emelkedik. Erich Hof kapitány szinte visszatérően hangsúlyozza, hogy bízik a csapatában, többet azonban nem hajlandó mondani. Reflektorfényben vannak a hollandok is: megérkezésük óta állandóan a fotósok és az újságírók hada kíséri őket. Rinus Michels, az új szakvezető, aki a magyarok rotterdami győzelme miatt megbukott Rijverset váltotta fel, úgy véli: - Csak akkor maradhatunk versenyben, ha győzünk. S ha már itt tartunk, hadd tegyük hozzá: a magyar szurkolók közül otthon is biztosan sokan számolgatnak majd a televíziónézés közben: melyik eredmény lenne legkedvezőbb a válogatottunknak. A döntetlen mindenesetre három pont előnyt jelentene, de ehhez szombaton, Cipruson is sikerrel kell szerepelni. Különben felborul minden előzetes számítás, amiben itt, Bécsben nem kevesen bizakodnak.
idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_ausztria_hollandia_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_ausztria_hollandia_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_ausztria_hollandia_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_ausztria_hollandia_van_breukelen_valke.jpgAz egyetlen gól a hollandok hálójában. Van Breukelen kapus térden állva csodálkozik, mert nem is osztrák játékos, hanem csapattársa, a gólvonalon álló Valke lőtte

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_ausztria_hollandia_lokhoff.jpgLokhoff (sötét mezben) az osztrák kapura lő

6. csoport
Dánia-Írország 3:0 (1:0). Koppenhága, 46 000 néző. Gól: Elkjaer-Larsen (2), Lerby.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_europai_6_csoport_tabella.jpg

7. csoport
Skócia-Spanyolország 3:1 (2:0). Glasgow, 74 ezer néző. G: Johnston (32. perc), Johnston (43. perc). Dalglish (72. perc), ill. Goicoechea (62. perc).

Wales-Izland 2:1 (1:0). Cardiff, 10 ezer néző. G: Thomas (36. perc). Hughes (63. perc), ill. Petursson (55. perc).

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_europai_7_csoport_tabella.jpg

Cipruson egyébként a fiataloknak semmivel sem volt könnyebb dolguk, mint Mezey György csapatának. A pályák Pafoszban sem olyanok, mint amilyenen az angolok golfozni szoktak... Utánpótlás válogatottunk Európa-bajnoki selejtezőn lépett pályára.
idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_utanpotlas_eb-selejtezo.jpg

Szombaton játszottak még egy VB-selejtezőt. Luxemburg-NDK 0:5 (0:0). Esch, 8000 néző. Gólszerző: Ernst (3), Minge (2).

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_luxemburg_ndk_rainer_ernst.jpgRainer Ernst megállíthatatlan volt

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_europai_4_csoport_tabella.jpg

És akkor lássuk a lényeget, a Ciprus-Magyarország világbajnoki selejtező mérkőzést!

Ciprus előtt:
A hagyományokhoz híven most is, a Ciprus elleni VB-selejtező előtt is a tatai edzőtáborban készült a labdarúgó-válogatott. A két figyelemre méltó győzelem után látszólag könnyebb feladat következik, hiszen a ciprusi nemzeti tizenegyet néhány meglepő eredménye ellenére sem „jegyzik”. Az óvatosság. a mértéktartás azért nem árt: a nagy tét könnyen görcsös akarást okozhat. Mezey György legénysége a szombati találkozó esélyese, és remélhetőleg az év végi búcsú szép év végi ajándék lesz a szurkolóknak.

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_tata_sandor_imre_szokolai_laszlo.jpgSándor gyúró Szokolait készíti fel az edzésre

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_tata_bodonyi_dajka_kiprich_mezey_andrusch.jpgMezey György utasításait Bodonyi, Dajka, Kiprich és Andrusch hallgatja

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_tata_andrusch_jozsef.jpgA kapusok is szorgalmasan készülnek. A képen a hollandok ellen kitűnően védő Andrusch gyakorol

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_knezy_jeno_mezey_gyorgy.jpgKözvetlenül az elutazás előtt Knézy Jenő kérdezi a szövetségi kapitányt az esélyekről a ferihegyi repülőtéren

Arra számított - és joggal - a szombat esti VB-selejtező előtt a magyar válogatott, hogy az osztrákok és a hollandok elleni szép győzelem után újabb sikert arat, s hat ponttal áll majd az élen a tavaszi folytatásig az ötödik csoportban. De bármennyire is esélyes volt az együttes, a limasszoli összecsapás nem volt könnyű kis tengerparti séta.
- A ciprusiak minden hazai találkozójukon úgy állnak ki, mintha már VB-döntőt is játszottak volna - figyelmeztetett Zsengellér Gyula, a magyar futball egykori sztárja, aki itt telepedett le. - Emlékszem a hetvenes évek nyugatnémet szuper tizenegyére, a világválogatottat is megverték volna, itt, Cipruson viszont csak úgy boldogultak, hogy Gerd Müller a 92. percben „begyűrt” egy tőle szokásos gólt. Azóta is az a helyzet, hogy Cipruson minden vendégcsapat alaposait megizzad, ha viszont az itteniek kiteszik a lábukat a szigetről, akkor majdnem minden alkalommal csúfos vereséggel térnek haza.

Panikosz Ijakovu, a válogatott hátvédből lett szövetségi kapitány is először a múltról beszélt, amikor a várható esélyekről nyilatkozott.
- Ott voltam Rotterdamban, ahol a magyarok „letörték a hollandok szarvát - mondta -, s nem tagadom, nagyon meglepődtem. Mást vártam, tömör magyar védekezést, visszafogott játékot, ehelyett azonban az történt, hogy Mezey csapatából négyen, olykor öten-hatan rohamozták a holland kaput. Az eredmény szerintem 5:2 is lehetett volna. Mi tagadás, örülök, hogy Kardos nem játszhat ellenünk, igaz, Csongrádiról azt a hírt hozták a segítőtársaim, hogy ő volt klubcsapata legjobbja mind a három UEFA Kupa-mérkőzésen a Paris St. Germain ellen. Nem tudom, hány gólt rúgnak itt, Limasszolban, a magyarok, de ehhez nekünk is lesz egy-két szavunk. Ahogy a világbajnok olaszok elleni 1:1-es mérkőzésen is volt...

A ciprusiak szakvezetője különben gondban van, mert nem számíthat legjobbnak tartott középpályására, Filipposzra, aki klubjának vezetőségével olyan vitába keveredett, amit így, utólag, csak bánhat. A kapitány kilenc poszton már döntött, kettő betöltésével a mérkőzés előtti órákig vár. A nevek aligha mondanak valamit a magyar szurkolóknak, hiszen Ciprus még egyetlen nagy kupatornán vagy válogatottakat felvonultató erőpróbán sem vitte sokra.

Mezey György szövetségi kapitány szokásos mértéktartásával fogalmazta meg várakozásait. - Az utóbbi hetekben - a Videotont kivéve - nem ragadtatták el otthon a szurkolókat első osztályú csapataink, s a válogatottjelöltek sem, mégis bízom abban, hogy ezen a nagyon fontos mérkőzésen újra mindenki rotterdami formában játszik - mondta. - Csak így érhetünk el számunkra igazán elfogadható eredményt.

Nyilasi Tibor, a csapatkapitány, derűlátóan tette hozzá: - Csak a játékkal kell törődnünk, nem szabad túl sokat foglalkoznunk a sorvasztó talajú stadionnal, amelyet - mint bécsi klubtársamtól, Prohaskától hallottam - még néhány, az öntözőcsapokat fedő vaslemez is tarkít, miként a szokásosnál lényegesen gyengébb világítással sem. Meg kell mutatnunk, hogy mi vagyunk a jobbak, mert a harmadik győzelemmel a selejtezőben már kedvét szeghetjük a vetélytársaknak.

- Nem tudom, hogyan pattog majd a labda a limasszoli stadionban, de valahogy majd csak megszelídítjük - vette át a szót Esterházy Márton. - Nagyon szeretnék gólt rúgni, s aztán vasárnap este otthon megnézni a tv-összefoglalóban a győzelmünket.

Ha az erőviszonyok igazolódnak a mérkőzésen, akkor ennek aligha lesz akadálya.
idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_ciprus.jpgA nemes ellenfél, Ciprus válogatottja...

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_panikosz_ijakovu.jpg...és szövetségi kapitányuk, Panikosz Ijakovu

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_konsztandinu.jpgKonsztandinu védte, amit védhetett

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_cipusi_gol.jpgFodisz góljával alaposan ránk ijesztettek a hazaiak. És akkor zsinórban a harmadik VB-selejtezőnket is 0:1-ről kezdjük...

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_fodisz.jpgEz a ciprusi fiú, Fodisz gondoskodott arról, hogy a magyar válogatott se utazzon haza kapott gól nélkül a szigetről

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_konsztandinu_nyilasi_garaba.jpgEgy a ciprusi kapu előtti tömegjelenetek sorából. Konsztandinu kapus lehúzza a labdát Garaba és Nyilasi elől. Nagyot (takarva) Fodisz és Szavidisz gyötri

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_nyilasi_tibor.jpgAmikor a sárdagasztásból még a hazaiak kerültek ki győztesen: Miamiliotisz elrúgja a labdát Nyilasi elől

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_roth_antal_2.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_roth_antal_3.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_roth_antal_4.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_roth_antal_5.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_roth_antal_6.jpgRóth gólja több felvonásban. Előbb az érkezés, aztán a lövés, majd az utójáték, azaz az öröm a legkülönbözőbb formában

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_roth_antal_7.jpgRóth már Rotterdamban is ott járt a holland kapu előtt, de akkor még csak közvetlen előkészítője volt a gólnak. Ezúttal már nem hibázott a pécsiek védője

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_mavris_nyilasi.jpgMavrisz és Nyilasi párharca

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_vedekezes.jpgCsak azért nem látszik több ciprusi a képen, mert nem fért el rajta több - egyébként nem öten, hanem tízen-tizenegyen szállták meg kapujuk előterét

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_nyilasi_tibor_4.jpgNyilasi, aki az eddigi VB-selejtezőkön még nem rúgott gólt, most a 89. percben betalált

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_konsztandinu_nagy_antal.jpgNagy Antal a limasszoli légtérben, a ciprusi kapus azonban még a lift gyorsaságával emelkedő Honvéd-játékosnál is nagyobbat ugrik. Akkor persze még nem gondolhatta egyikük sem, hogy az utolsó percben majd jön az a bizonyos aprócska, és mégis sokat jelentő Nyilasi-gól

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_nagy_antal.jpgGyőzelem. Nagy Antal ciprusi öröme a lefújást követően

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_nyilasi_sandor_imre_andrusch_esterhazy.jpgEzek már a teljes öröm pillanatai. Nyilasi és Sándor gyúró, valamint Andrusch és Esterházy duóban ünnepel

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_garaba_imre.jpg„Vége... Vége .. Vége!!!! És megint győztünk! Garaba Imre arcáról minden leolvasható

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_nyilasi_tibor_2.jpgProfi gondolkodás, profi gól és döntő szerep a győzelemben: Nyilasi Tibor a ciprusi televíziótól kapott serleggel, melyet a mérkőzés legjobbjaként kapott

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_nyilasi_sandor_imre.jpgSajátos „gyúrás”: Nyilasi és Sándor Imre masszőr boldogsága

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_garaba_nagy_antal.jpg„Csak megnyertük ezt a meccset is!" - Garaba és Nagy Antal az öltözőben

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_pancsics_miklos_varga_jozsef_andrusch.jpg„Nézd meg a kezem, Miklós. így néz ki...” Varga József már harctéri sebesüléseit mutatja dr. Páncsics Miklósnak. Andrusch még mindig a kapuban áll...

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_nyilasi_tibor_3.jpgEgy Nyilasi-autogram ma nagyon sokat ér a ciprusi börzén

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_knezy_jeno_mezey_gyorgy_szepesi_gyorgy.jpgEz már a feladat könnyebbik része. Egy győztes mérkőzés után (no meg három mérkőzésből szerzett hat pont birtokában) igazán nem nehéz nyilatkozni. Knézy Jenő mikrofonja előtt a repülőgép fedélzetén készült beszélgetésen Mezey György és Szepesi György

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_esterhazy_peter_esterhazy_marton_1.jpgSiker után a legnagyobb öröm hazatérni a családhoz...

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_esterhazy_peter_esterhazy_marton_12.jpg...Esterházy Márton itt már édesapjának, bátyjának és sógornőjének kommentálja a szombati mérkőzés legfontosabb mozzanatait. A családtagok derült arcán látszik, Marci nemcsak jól játszott, de tv-kommentátornak sem utolsó

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_magyar_labdarugo_valogatott.jpgA VB-selejtező csoportban százszázalékos teljesítményt nyújtó magyar válogatott keret. Álló sor, balról: dr. Mohácsi János sportorvos, Mezey György szövetségi kapitány, Garaba Imre, Nagy Antal, Szendrei József, Péter Zoltán, Nyilasi Tibor csapatkapitány, Sándor Imre gyúró, Tajti József szövetségi edző. Középső sor: Esterházy Márton, Varga József, Kiprich József, Disztl Péter, Kardos József, Csuhay József, Róth Antal. Ülő sor: Bodonyi Béla, Sallai Sándor, Csongrádi Ferenc, Andrusch JózsefDajka László, Szokolai László, Détári Lajos

Igaz, nem volt könnyű, sőt a vártnál sokkal nehezebben harcolta ki a szombati VB-selejtezőn, Limasszolban a győzelmet a magyar válogatott, mégis teljes lehet az elégedettség: az őszi három találkozó után pontveszteség nélkül áll az együttes az ötödik csoport élén. Nagy dicsérete a magyar válogatottnak, hogy immár harmadszor vesztett helyzetből küzdötte ki a győzelmet. Ez azt jelzi, hogy most is ura volt a játéknak, de ezúttal sokkal kevesebb izgalom után nyerhetett volna, ha megfelelőbb a játékmódszere, felfogása. Mindegy: a 2:1 az 2:1, ilyen találkozókon a legkisebb győzelem is sokat számít, s ennek őszintén lehet örülni és gratulálni hozzá.

Rendhagyó volt most a Szivárvány Áruház által meghirdetett Szivárvány Kupa szavazása. Ezúttal is a Népsport hagyományai szerint osztályoztak a szerkesztőségek, vagyis 1-10-ig, de most csak azoknak a szerkesztőségeknek az osztályzatait vettük figyelembe, amelyeknek képviselői ott voltak Cipruson, s a teljes mérkőzést látták. Ám, hogy a játékosok ne kerüljenek hátrányba, átlagot számoltunk, s ezt 30 szerkesztőségre vetítettük ki.

A ciprusiak elleni VB-selejtező után labdarúgóink között a következő sorrend alakult ki: 1. Róth 240, 2. Nyilasi 223, 3. Varga 201, 4-5-6. Dajka, Garaba és Sallai 130-180, 7. Nagy 177, 8. Détári 168, 9. Esterházy 156, 10. Kiprich 147, 11-12. Andrusch és Csongrádi 144-144.

Három mérkőzés után az összetett versenyben a sorrend a következő: 1. Détári 639, 2. Róth 638, 3. Nyilasi 609, 4. Esterházy 604, 5. Andrusch 594, 6. Sallai 576, 7-8. Kiprich és Varga 575-575, 9. Nagy 570, 10. Garaba 553, 11. Kardos 423, 12. Csongrádi 355, 13. Dajka 180, 14. Csuhay 132.

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 17. fordulójában a Váci Izzó kazincbarcikai döntetlenje után a Volán SC növelte előnyét a tabella élén.idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_szekszard_nagykanizsa_1.jpgHarc a labdáért Müllner, a nagykanizsai kapus kapuja előtt. Szekszárd-Nagykanizsa 2:0

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_szekszard_nagykanizsa_2.jpgMunkában a kanizsaiak védelme, Szőke fejjel hárít egy szekszárdi támadást

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_szekszard_nagykanizsa_3.jpgSuba (jobbról, 9-es mezben) ráfordult a labdára és a következő pillanatban Müllner hálójában a szekszárdiak második gólja

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_nb_ii_nyiregyhaza_siofok.jpgAz NYVSSC-Siófok (1:0) rangadón a 6-os számú Polyák felemelt karral örül, a labda pedig a hálóban pihen

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_szolnoki_mav_mte_tapolcai_bauxitbanyasz.jpgEgy a Baran-gólók közül a Szolnoki MÁV MTE-Tapolcai Bauxitbányász 4:1-es találkozón

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_keszthely_dvtk.jpgÚtban a labda a diósgyőriek hálójába a Keszthely-DVTK (1:1) mérkőzésen

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_pecsi_vsk_siklos.jpgA Dráva-csoportban A siklósi kapus, Hausznek magabiztosan hárít egy kapu elé ívelt labdát. Pécsi VSK-Siklós 0:1

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_kaposvari_rakoczi_kisdorog.jpgSzintén a Dráva-csoportban Bíró elől ezúttal sikerült mentenie a kapusnak, Kaposvári Rákóczi-Kisdorog 9:2

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_tisa_csoport_duse_olefin_sc.jpgA küzdelmes, közepes színvonalú, a Tisza-csoportban rendezett területi labdarúgóbajnoki mérkőzésen a kapu előtt sokkal határozottabb DUSE rászolgált a győzelemre. Ludánszky első gólja az Olefin ellen, DUSE-Olefin SC 3:0

idokapszula_nb_i_1984_85_ciprus_magyarorszag_vb-selejtezo_teruleti_bajnoksagok_bakony_csoport_honved_katona_se_motim_te.jpgA Bakony-csoportban egy veszélyes lövést hárít szögletre Horváth, a H. Katona SE kapusa. Honvéd Katona SE-MOTIM TE 3:3

A következő szerdán jön a 12. forduló, az alábbi párosításokkal:

DMVSC - Ferencváros
Eger - Pécsi MSC
Békéscsaba - ZTE
Csepel - Bp. Honvéd
Vasas - SZEOL AK
Rába ETO - Haladás
Videoton - Tatabánya
Ú. Dózsa - MTK-VM

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1916879220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2022.03.12. 18:32:17

"Nincs kettő négy nélkül"-ezzel a filmmel mindig azt csináltam, hogy újra és újra visszapörgettem csak azt a pár másodpercet, amikor a brazil stadion tomboló lelátóját mutatták. Jaaa igen, meg a tangás feneket!
***
Még megvan a kisszék, amin ülve az Europa Star rádiós magnót hallgatva az öklömet rágtam kínomban a meccs alatt. Végig az járt a fejemben, hogy nem ér semmit az eddigi 4 pont, ha EZT most nem húzzuk be! Aztán a felszabadulás a 89. percben! Remek volt!
El is kezdtem töprengeni, hogy ugyan honnan tudnám beszerezni a magyar válogatottat gombfociban?! (Felénk ugyanis semmi ilyesmit nem árultak).

maribor_ 2022.03.14. 21:47:44

@Feyyaz: Jajaja, Flu meccs volt :) Az volt a kedvenc brazil csapatom. De csak a színek miatt. Soha és semmit nem tudtam a bajnokságról, nem is értettem a szisztémájukat...

Feyyaz 2022.03.14. 23:12:58

@maribor_: Dettó! A szisztémájukban nem értettem, hogy miért csak mindig azt olvasom a csapatokról, hogy ennyi meg annyi-szoros Paulista meg Carioca bajnok, miközben az összbrazil bajnokságról szinte szó sem volt....
süti beállítások módosítása