Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 Tavaszi zárás - Edzői gyorsmérleg 2.

2024.07.02. 08:04 maribor_

1985. június 17-23., a hónap utolsó előtt hete

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_hedlines_balaton.jpgNyaral az ország

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

június 17.

A dél-afrikai népekkel való nemzetközi szolidaritás napja alkalmából az Országos Béketanács és a Magyar Szolidaritási Bizottság nyilatkozatot tett közzé. Ebben a többi között megállapítja: a magyar béke- és szolidaritási mozgalom támogatja a namíbiai népnek a SWAPO irányításával folytatott küzdelmét, s elutasítja azokat a törekvéseket, amelyek bábkormányt akarnak ráerőszakolni Namíbiára. Országunk síkraszáll az ENSZ Biztonsági Tanácsa 435. számú határozatának végrehajtása mellett, amely Namíbia függetlenségéről és területi integritásának tiszteletben tartásáról intézkedik.

A továbbiakban a nyilatkozat rámutat, hogy az ENSZ-tagállamoknak az eddigieknél is hatékonyabb lépéseket kell tenniük, a gyarmatosítás maradványainak felszámolásáért, Namíbia törvénytelen megszállásának haladéktalan beszüntetéséért, az ország valódi függetlenségéért.

Az SZKP KB főtitkára, Mihail Gorbacsov, a Kremlben fogadta a neves amerikai üzletembert és közéleti személyiséget, az Occidental Petroleum Corporation elnökét, Armand Hammert. A találkozót követően Hammer sajtóértekezletet tartott.

Mihail Gorbacsov és Armand Hammer találkozójukon megvitatták a kölcsönösen előnyös szovjet-amerikai gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségeit. Gorbacsov melegen megköszönte az amerikai üzletembernek, hogy Lenin egy eredeti, 1921-ben írt feljegyzését mostani útján a szovjet államnak ajándékozta.

A megbeszélés után Hammer sajtóértekezletet tartott, amelyen állást foglalt a Szovjetunió és az Egyesült Államok politikai és gazdasági kapcsolatainak javítása mellett. Elmondotta, hogy az SZKP KB főtitkárának javaslatot tett a szovjet külkereskedelmi vállalatok és az Occidental Petroleum Corporation között 20 évre kötött egyezmény kereteinek további bővítésére.

A továbbiakban szólt arról, hogy Mihail Gorbacsovval folytatott megbeszélésein kifejtette véleményét egy szovjet-amerikai legfelsőbb szintű találkozóról.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_armand_hammer_mihail_gorbacsov.jpgAz SZKP KB főtitkára üdvözli a Kremlben vendégét

Madridban Borisz Ponomarjov, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa küldöttségének vezetője, az SZKP KB PB póttagja, a KB titkára találkozott Felipe Gonzálezzel, a spanyol kormány elnökével.

A baráti légkörű megbeszélésen Ponomarjov kifejtette a fontosabb nemzetközi kérdésekkel kapcsolatos szovjet álláspontot. Ponomarjov átadta Felipe Gonzáleznek Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára üzenetét, González megelégedését fejezte ki ezzel kapcsolatban. A felek kölcsönösen kifejezésre juttatták azt a törekvésüket, hogy a konfrontáció, a fegyverkezési hajsza beszüntetéséért és az enyhülés újjáélesztéséért elmélyítsék a politikai párbeszédet a Szovjetunió és Spanyolország között.

Az amerikai kormányzat Nabih Berri síita vezetőtől reméli az eltérített TWA repülőgép még fogságban levő mintegy harminc utasának, illetve személyzetének kiszabadítását.

A túszokat közben eltávolították a bejrúti repülőtéren veszteglő gépből. Ezt Berri közölte Robert McFarlane-nel, Reagan elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával telefonon. A síita vezető szerint a túszok biztonságban vannak, s azért távolították el őket a gépről, mert amerikai katonai akciótól tartottak. Berri személyesen vállalt garanciát biztonságukért.

Berri elmondta azt is, hogy az utasok további védelmét a síita Amal milicistái és a géprablók közösen biztosítják, noha - hangoztatta - ez utóbbiak nem tartoznak mozgalmához. Ugyanakkor az Antal magáévá tette az amerikai repülőgép elrablóinak azt a követelését, hogy ki kell szabadítani az izraeli börtönökben levő több száz libanonit. Jelezte, hogy egy későbbi időpontban lehetővé teszik a túszként őrzött utasok meglátogatását. Az Amal forrásai szerint a követelésekről folyó alkudozások nem értek véget, s azok „jó irányban folynak”.

Közben az amerikai fővárosban változatlanul ellentmondóak az értesülések arról, mi lehet a következő lépés. Értesülések szerint az izraeli kormány hajlandó lenne szabadon bocsátani a fogságában levő síitákat, akiknek kiszabadulásától tették függővé a gépeltérítők a túszok jövendő sorsát, de azt kívánja, hogy erre Reagan elnök, vagy Shultz külügyminiszter a nyilvánosság előtt térje fel. Shultz viszont ismét azt mondotta, hogy az Egyesült Államok nem hajlandó tárgyalni, illetve megállapodásra jutni a gépeltérítőkkel, és nem bátorít más kormányokat sem ilyen lépésre. A külügyminiszter arra szólította fel a gépeltérítőket, hogy „bánjanak megfelelően” foglyaikkal, és azonnal bocsássák őket szabadon. Az Egyesült Államok részletes tárgyalásokat folytat a túszok kiszabadításáért - hangoztatta, de nem közölt erről részleteket.

A Fehér Ház szóvivője szerint Nabih Berri „képes arra, hogy elősegítse a megoldást”, és biztosítsa az amerikai túszok biztonságát. Jelentések megemlítik, hogy a Pentagon jelentős erőket, köztük különlegesen kiképzett kommandóalakulatokat is Összpontosított a térségben, de amennyiben a foglyok nincsenek a gépen, az eleve reménytelennek tűnő katonai akció gyakorlatilag megvalósíthatatlan lenne.

A Pentagon illetékesei megerősítették, hogy az Egyesült Államok tengerészgyalogosokat és hadihajókat vezényelt Bejrút térségébe. A Niimitz repülőgép-anyahajó - fedélzetén 80 harci géppel - parancsot kapott arra, hogy kísérőivel, köztük egy cirkálóval együtt Olaszország térségéből induljon a Földközi-tenger keleti medencéjébe. Három amerikai hadihajó - 1800 tengerészgyalogossal a fedélzetén - hasonló úticéllal futott ki Gibraltár kikötőjéből. Washingtoniban hivatalosan nem erősítették meg azt a hírt, hogy a Delta nevű különleges kommandóegység tagjai már a hét végén Ciprusra érkeztek.

A chilei katonai kormányzat hétfőre virradóra feloldotta az érvényben levő ostromállapotot, a rendkívüli állapot viszont továbbra is érvényben marad.

Ricardo García belügyminiszter nyilatkozata egyértelművé tette, hogy nem enyhítenek a nagyvárosokban érvényben levő éjszakai kijárási tilalom rendelkezésein; továbbra is lehetőség lesz ellenzékiek őrizetbe vételére; a gyülekezési jog megítélése a körzeti katonai kormányzók hatáskörében marad.

Az ostromállapotot a Pinochet-rezsim tavaly november 6-án vezette be, mivel az ország több nagyvárosában egymást követték a nagyszabású utcai tüntetések, ellenzéki megmozdulások, amelyek részvevői a demokratikus intézményrendszer helyreállítását és a diktátor távozását követelték. Az ostromállapot idején több száz ellenzékit börtönöztek be vagy száműztek. A belügyminiszter mostani bejelentéséből azonban egyértelműen kitetszik, hogy az ostromállapot feloldása lényegében csupán formális lépés, egyfajta gesztus a nyugati országok felé. Az 1980-ban életbe lépett alkotmány egyébiránt több olyan cikkelyt tartalmaz, amely lehetővé teszi a kormányzat számára az általa ellenzékinek minősített tevékenység azonnali megtorlását.

Nicaragua újabb diplomáciai erőfeszítéseket tesz a közép-amerikai válság tárgyalásos rendezésének előmozdítására. Daniel Ortega nicaraguai államfő Managuában bejelentette: országa rendkívüli intézkedések megtételére fogja felkérni a térségbeli válságban közvetítő Contadora-csoport tagállamait a középamerikai békefolyamat megmentéséért.

- A jelenlegi körülmények között, amikor az amerikai kongresszus zöld utat adott Reagan elnöknek Nicaragua-ellenes tervei megvalósítására, gyakorlatilag lehetetlen folytatni a tárgyalásokat a közép-amerikai rendezésről - mondta Ortega újságírók előtt. Nevetséges például - tette hozzá - leszerelésről, a külföldi tanácsadók kivonásáról beszélni, miközben egy katonai nagyhatalom, az Egyesült Államok háborús politikát folytat Nicaraguával szemben. Ezért Nicaragua fel kívánja szólítani a Contadora-országok a kedden Panamavárosban találkozó magas rangú képviselőit: sürgősen járjanak el az Egyesült Államok kormányánál azért, hogy ezután is meg lehessen teremteni azokat a biztonsági feltételéket, amelyek mellett tovább lehet Vinni a tárgyalási folyamatot.

Ortega szerint az amerikai képviselőház tagjai a szerdai szavazáskor úgy érezték, hogy - a reagani politika miatt - két lehetőség: az ellenforradalmároknak kért 27 millió dolláros segély jóváhagyása, vagy a katonai beavatkozás közül választhatnak. Ügy vélték, hogy a 27 milliós összeg megszavazásával a kisebbik rossz mellett döntenek. Tény azonban, hogy ez a határozat időben távolabbra tolta el egy középamerikai tárgyalásos megoldás lehetőségét, csapást jelent a Contadora-csoport erőfeszítéseire - hangsúlyozta Ortega.

- A jelenlegi feltételek közepette jogunk van bármilyen fegyverzet beszerzésére, és ettől nem rettent vissza minket az Egyesült Államok ismételt fenyegetőzése sem - mondta Daniel Ortega államfő.

A Farabundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) felszólította a Nemzetközi Vöröskeresztet, a salvadori katolikus egyházat, a közép-amerikai válságban közvetítő Contadora-csoportot, a humanitárius szervezeteket és a békét és demokráciát támogató kormányokat: járjanak közben azért, hogy a salvadori hadsereg vessen véget a polgári lakosság pusztításának az országban.

Az öt éve folyó salvadori polgárháborúnak már több mint 50 ezer áldozata van; többségük a kormányhadsereg kegyetlenkedéseinek áldozatául esett polgári lakos.

A floridai Kennedy űrrepülőtérről útnak indították a Discovery űrrepülőgépet; útjának katonai céljai is vannak.

A héttagú személyzet tagja Patrick Baudry francia űrhajós, valamint Szultan Szalman Al-Szaúd, szaúdi herceg, Fahd király unokaöccse is. A személyzet feladatai közé tartozik egy, az amerikai űrfegyverkezési programmal összefüggő kísérlet végrehajtása. 

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_discovery_legenyseg.jpgA legénység a kilövés előtt még "civilben"

A kísérlet a lézerfegyverek irányításának, a lézernyalábok terjedésének és visszaverésének körülményeit vizsgálja; arra szolgál, hogy a tervezett lézerfegyverek irányítóberendezéseinek elkészítéséhez szolgáltasson adatokat.

Az út során állítanak pályára egy hírközlési mesterséges holdat, amelyet az arab államok számára készítettek, továbbá egy mexikói tulajdonú hírközlési holdat és egy másik, kereskedelmi mesterséges holdat is. A negyedik műhold, a Spartan-1 a világűrbe kihelyezve felvételeket készít távoli tejútrendszerekről, majd a személyzet befogja a holdat, és visszahozza a földre.

Az utat egy hétre tervezik. A rajt hibátlanul, a tervezett időben ment végbe.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_discovery.jpgA kilövés pillanata

Az amerikai kormányzat „stratégiai védelmi kezdeményezése” a Fehér Ház és a Pentagon állításaival szemben nem védelmi jellegű program, hanem csapásmérő űrfegyverrendszer kiépítésére irányul - szögezi le az Izvesztyija hétfő délutáni számában megjelent kommentár.

Mind az amerikai, mind más külföldi szakértők elismerik - írja az Izvesztyija -, hogy egy kozmikus védelmi rendszer, amely képes rakétákat megsemmisíteni, teljes mértékben felhasználni első csapás mérésére űrobjektumok ellen éppúgy, mint földi célpontok támadására.

A Szovjetunió nem engedi megbontani a katonai erőegyensúlyt - hangsúlyozza az Izvesztyija, majd hozzáfűzi: - Nem akarunk sem az űrfegyverek, sem más fegyverzetek terén versenyezni; nem azért, mert a vereségtől félünk, hanem azért, mert ebben senki sem győzhet. Ez a gondolat határozza meg a Szovjetunió genfi álláspontját is, amely a világűr militarizálására irányuló kísérletek megakadályozását célozza - írja befejezésül az Izvesztyija.

június 18.

Az áruellátásról és a fogyasztói érdekvédelemről tárgyaltak Pozsgay Imrének, a Hazafias Népfront Országos Tanácsa főtitkárának és Juhár Zoltán belkereskedelmi miniszternek a vezetésével a népfront és a minisztérium képviselői.

A népfront vezetői elismeréssel szóltak a lakosság ellátásának, különösen az élelmiszer-ellátásnak a színvonaláról, ami a társadalom közérzetét meghatározó fontos tényező. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy tovább kell javítani az élelmiszerek és az úgynevezett napi cikkek kínálatát.

Egyetértettek abban, hogy nagyobb megbecsülés illeti a jó munkát végző kereskedelmi dolgozókat, de határozottabban kell fellépni a jogsértőkkel, a fogyasztók megkárosítóival szemben.

Völgyi István igazgató sajtótájékoztatón mutatta be az Express Ifjúsági és Diák Utazási Iroda Velencén több szakaszban megépített üdülőközpontját. Az építők e nyaralási szezonra a strandépületek megépítésével befejezték a több mint tíz éve folyó munkákat. A tábor fürdőzőhelye egyszerre 5500 vendég befogadására alkalmas. Ugyanitt újabb olcsó szállásokat is kialakítottak. A korszerűen felszerelt sátortáborban, valamint a motelban mostantól mintegy 30 ezer fiatal töltheti el kellemesen a nyári szünidőt. A kül- és belföldi csoportok mellett, egyéni üdülőket is fogadnak a tó partján. Az impozáns létesítmény rendszeresen ad majd otthont különféle kulturális és sportrendezvényeknek is.

Völgyi István tájékoztatást adott az ifjúsági turizmust 29. esztendeje segítő utazási iroda nyári programjairól is. Elmondta, hogy a XII. VIT-re, Moszkvába az Express szervezésében 1600 fiatal utazik, köztük a közelmúltban befejeződött VIT-vetélkedők legjobbjai, az 1957-es moszkvai VIT egykori részvevői, a SZOT, az MSZBT, valamint a megyei KISZ-bizottságok küldöttei. A jeles esemény előzeteseként július 27. és augusztus 3. között mini VIT-et rendez az iroda Balatonföldváron, amelyen ott lesznek a korábbi Világifjúsági Találkozókat rendező országok delegációi is. E helyütt nemzeti estek, vetélkedők, művésze ti és sportbemutatók várják az érdeklődőket.

Június 21-től háromnapos program várja az autóstopposokat Balatonszemesen az első hazai találkozójukon, amelyre mintegy 2300 igazolványtulajdonost várnak. Megtudtuk azt is, hogy az iroda több barátságvonatot indít az idén is a Szovjetunióba, de eljuthatnak a fiatalok egzotikus tájakra is, így a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba, Japánba, Máltára. Az idén 130 ezer fiatalt várnak külföldről, a többi között Bulgáriából, Lengyelországból és az NDK-ból úttörők érkeznek csereüdülésre, míg Nyugat-Európából és á tengerentúlról különféle szakmai csoportok vendégeskednek hazánkban.

Mihail Gorbacsov az SZKP Központi Bizottságának székházában találkozott a szovjet tömegtájékoztatási eszközök - a hírügynökségek, a napilapok, a rádió és a televízió, valamint a gazdasági hetilap - vezetőivel. Megbeszélésükön megvitatták azokat a feladatokat, amelyek a tudományos-műszaki haladásról legutóbb megtartott tanácskozás következtetéseinek ismertetésében hárulnak a tömegtájékoztatásra.

Az SZKP KB főtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a tömegtájékoztatási eszközöknek mélyreható tájékoztatást kell adniuk arról, hogy milyen munkát végeznek a párt-, az állami, a gazdasági és a tudományos szervezetek a termelés intenzívebbé tételéért; rendszeresen foglalkozniuk kell a műszaki megújítás problémáival, s napirenden kell tartani olyan témákat, mint a tudományos eredmények alkalmazása, az ésszerű gazdálkodás, a rend és a fegyelem erősítése, a szervezettség javítása.

Gorbacsov hangsúlyozta: a sajtónak, rádiónak és televíziónak igen fontos szerepe van abban, hogy a közvéleménnyel elfogadtassa az új követelményeket, hogy mindenki tisztán lássa: a párt a tudományos-műszaki haladás eredményeinek elterjesztésével kívánja meggyorsítani az ország társadalmi-gazdasági fejlődését. A tömegtájékoztatási eszközökben elhangzó kritikának nyíltnak, konkrétnak és építőnek kell lennie; még szemléletesebben kell bemutatni a gazdaság átalakításának előremutató tapasztalatait.

Az amerikai repülőgép elrablói jó szándékuk jeléül három túszukat szabadon bocsátották. A hírt délután Nabih Berri, az Amal vezetője jelentette be. A síita politikus sajtóértekezletén jelen volt Görögország bejrúti nagykövete, akinek átadták az elengedett utasokat: Demis Roussost, a világhírű énekest, Pamela nevű amerikai barátnőjét, valamint egy görög származású fiatalembert.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_nabih_berri_demis_roussos.jpgAz amerikai utasszállító gép túszainak ügyében közvetítő Berri libanoni síita vezető (a képen balra) utat kér a szabadon engedett Demis Roussos popsztárnak

Egyes libanoni rádiók úgy tudják, hogy hamarosan Bejrútba érkezik egy amerikai közvetítő, állítólag Robert McFarlane nemzetbiztonsági tanácsadó. Ugyanakkor a keresztény jobboldal szerint Washington 24 órát adott Berrinek - őt téve felelőssé az események alakulásáért -, hogy simán lezáruljon az ügy.

Washingtoniból érkezett hír szerint - amit Bejrútban egyelőre nem erősítettek meg - az amerikai Nimitz repülőgép-anyahajó és kísérői már libanoni vizeken, Bejrút magasságában tartózkodnak, sőt egyes alakulatok már gyakorolják is a partraszállást.

Reagan amerikai elnök nem volt hajlandó nyilatkozni az újságíróknak a tárgyalásokról, a túszok kiszabadítására vonatkozó erőfeszítésekről. Az elnök korábban, még a túszválság kirobbanása előtt, estére - magyarországi idő szerint szerdán hajnalra - sajtókonferenciát hirdetett meg, s a Fehér Ház közlése szerint ezt meg is kívánja tartani.

Hans Blix, az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének (IAEA) főigazgatója közölte, hogy miután a Szovjetunió kész bizonyos békés célú nukleáris berendezéseit az IAEA ellenőrzése alá helyezni, már a közeljövőben megtörténnek az első helyszíni kontrollok. A Szovjetunió által felajánlott létesítményekből az IAEA választja ki azokat, amelyeket nemzetközi szakértőgárdája a jövőben rendszeresen ellenőriz, hogy megállapítsák, nem használják-e fel a berendezést, illetve a nukleáris fűtőanyagot rendeltetésétől eltérően.

Ezzel a Szovjetunió a negyedik atomfegyverrel rendelkező hatolom, amely vállalja az IAEA ellenőrzését. Az ötödik, Kína, amely csak a közelmúltban csatlakozott a szervezethez, egyelőre csak bizonyos nukleáris berendezések be-, illetve kivitelét hajlandó ellenőriztetni, berendezéseit nem.

Sem Dél-Afrika, sem Izrael nem hajlandó végrehajtani az IAEA határozatait - közölte egyebekben a főigazgató. Az izraeli kormányt ismételten felszólították: adjon biztosítékokat arra, hogy nem követ el újra olyan támadást, mint amilyet 1981-ben egy iraki kísérleti atomreaktor ellen intézett. Dél-Afrika nem hajlandó nukleáris iparát IAEA-kontroll alá helyezni. (Szakkörökben bizonyosra veszik, hogy a fajüldöző rendszer, nyugati országok támogatásával, képes atomfegyver előállítására.) Pakisztánban ugyancsak sok olyan nukleáris berendezés van, „amelyről nem tudjuk, mivel foglalkozik” - célzott a főigazgató a hírekre, hogy Pakisztán is atomfegyveren dolgozik.

A bonni bejelentés után Managuában is hivatalosan közölték, hogy fegyveres ellenforradalmárok megtámadták Puerto Cabezas város vízművet, és az akció után magukkal hurcolták az ott dolgozó Regine Schönemann nyugatnémet biológusnőt.

Sikeresen állítottak pályára a Discovery amerikai űrrepülőgép személyzetének tagjai egy mexikói rendeltetésű, majd később egy közös arab hírközlési mesterséges holdat.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_discovery_spartan_1_muhold.jpgAz egyik műhold pályára bocsátása. A Spartan-1 a világőrről készít majd felvételeket

Az amerikai űrfegyverkezési program keretébe tartozó kísérletet, a lézersugárnyalábnak az űrrepülő irányába történő sugárzását szerdán hajtják végre.

Laurent Fabius francia miniszterelnök a Jomiuri Simbun című japán lap párizsi tudósítójának adott nyilatkozatában kijelentette: Franciaország, elutasítja az Egyesült Államok űrfegyverkezési tervét. Fabius rámutatott: Franciaország elutasítja azokat az amerikai állításokat, amelyek szerint a Reagan-féle űrfegyverkezési program hozzájárulna a biztonság szavatolásához.

június 19.

Délelőtt ülést tartott a Szakszervezetek Országos Tanácsa. A tanácskozáson először az 1985. évi népgazdasági terv teljesítésének eddigi tapasztalatait és a további tennivalókat vitatták meg. A téma előadója Gál László, a SZOT titkára volt. A vitát - amelyben felszólalt Marjai József miniszterelnök-helyettes is - Gál László foglalta össze, majd a tanácskozáson elnöklő Gáspár Sándor fűzött néhány megjegyzést az elhangzottakhoz.

Ezt követően a szaktanács megvitatta a szakszervezetek testnevelési és sporttevékenységének továbbfejlesztéséről szóló határozattervezetet Nagy Sándor SZOT-titkár előterjesztésében. Végül Baranyai Tibor főtitkár adott tájékoztatást a SZOT két ülése között végzett munkáról.

Az idei terv teljesítésével kapcsolatos problémákról szólva Gál László rámutatott, hogy a termelés különböző területein dolgozó kollektívák tiszteletre méltó erőfeszítései ellenére sem sikerült pótolni a tél és az energiakorlátozások miatti termelés- és eredménykieséseket. Az első öt hónapban az ipari termelés összességében emelkedett ugyan, de ahhoz, hogy elérjük a tervezett háromszázalékos növekedést, a továbbiakban 4-4,5 százalékos termelésbővülés szükséges. Különösen nagy erőfeszítéseket kíván az építőipar lemaradásának pótlása. A mezőgazdasági terméskilátások jelenleg jók, de a termékek világpiaci árának esése komoly gondokat okoz. összességében a tervcélok megvalósításához az eddigieknél lényegesen több erőfeszítésre, szervezettebb, fegyelmezettebb munkára van szükség.

A SZOT titkára emlékeztetett arra, hogy néhány héttel ezelőtt a Minisztertanács és a SZOT képviselőinek megbeszélésén elhangzott: a központi irányító szervek különböző gazdasági, szervezési intézkedést tettek a kedvezőtlen jelenségek ellensúlyozására. Ezzel a szakszervezetek egyetértenek, és továbbra is igénylik a kormánytól, hogy tegye meg a terv teljesítéséhez szükséges gazdaságszervezési intézkedéseket.

Gál László a továbbiakban arról szólt, miképpen próbálják a vállalatok ellensúlyozni a termeléskiesést. Pótolják például az elmaradást a Taurusnál, a Tiszai Vegyi Kombinátnál, a Papíripari Vállalatnál, az Ikarusnál, a Diósgyőri Gépgyárnál s még több üzemnél. A veszteségek pótlására mindenütt meg kell tenni a szükséges intézkedéseket. Vannak olyan feltáratlan tartalékok a gazdálkodó egységeknél, amelyek jó munkával a tervcélok szolgálatába állíthatók. A munkaidő jobb kihasználásával, az anyag- és alkatrészellátás javításával, a fegyelem, a szervezettség javításával lehet a gondokon segíteni.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára az Országos Baleseti Intézetbe látogatott. Az utóbbi négy évben teljesen felújított, kibővített s az egyik, legkorszerűbb gyógyítóintézményűnkké formált kórház megtekintésére elkísérte Radics Katalin, az MSZMP KB tudományos, közoktatási és kulturális osztályának vezetője.

A vendégeket dr. Medve László egészségügyi miniszter, Gól János, a VIII. Kerületi Pártbizottság első titkára és az intézet vezetői fogadták.

Dr. Manninger Jenő főigazgató és dr. Gyárfás Ferenc, az intézet pártbizottságának titkára kalauzolta Kádár Jánost a hazánkban legmagasabb színvonalú baleseti ellátást nyújtó - korábbi nevén Traumatológiai Intézetként ismert - kórházban. Elsőként a 11 szintes épület hetedik emeletén az intenzív osztály munkájával ismerkedtek; itt korszerű műszerek segítségével percről percre követhetik nyomon a legsúlyosabb sérültek állapotát az orvosok.

A 363 ágyas intézet néhány kórtermét tekintette meg ezután a párt főtitkára. Vendéglátói elmondták, hogy a három-öt ágyas kórtermek, mondhatni, összkomfortosak, felszerelésük az itt fekvők nyugodt gyógyulását segíti.

A megújult kórházban két szinten tíz műtőt helyeztek el, így az azonnali beavatkozást igénylő sérültek ellátása mellett az úgynevezett programozott - tehát előre megtervezett - műtéteket is fennakadás nélkül elvégezhetik. Betekintve az egyik légkondicionált operálóterembe, megnézték a baleseti sebészet speciális igényeinek megfelelő modern berendezéseket.

A röntgenosztályon fejeződött be a kórházi körséta. A részleget a többi között olyan készülékkel szerelték fel, amelyen a legbonyolultabb vizsgálatokat is elvégezhetik. Megmutatták a vendégeknek a rendkívül összetett feladatot jelentő orvosi bravúr: a végtag-visszaültetés fázisait rögzítő képeket is; legutóbb egy fiatal nő karját operálták vissza, sikerrel.

Végezetül az intézet igazgató tanácsának tagjaival folytatott kötetlen beszélgetést Kádár János. Medve László szólt a baleseti ellátás országos helyzetéről, a kórház vezetői pedig beszámoltak arról, hogy a korszerűsítés tovább folytatódik: most újítják fel a baleseti sérültek utókezelését végző rendelőintézeti épületet, s a tervek között szerepel egy nővérszálló építése is. Kádár János miután megköszönte a tájékoztatást, elismeréssel szólt a látottakról, a nagy jelentőségű rekonstrukciós munka sikeres befejezéséről.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_kadar_janos_baleseti_intezet.jpgKádár János a kórház egyik osztályán

Nagy erejű pokolgép robbant az NSZK-beli Frankfurt am Main repülőterének egyik várócsarnokában. A robbanás következtében legalább három személy életét vesztette, négyen súlyosan, húszán könnyebben megsebesültek. Nevüket, állampolgárságukat nem ismertették. Lapzártáig nem derült ki a merénylet célja, sem tetteseinek kiléte.

Szemtanúk elbeszélése szerint a nemzetközi járatok utasainak indulási csarnokában viszonylag kevesen tartózkodtak a robbanás időpontjában, mert már vége volt a szokásos déli csúcsforgalomnak. A pokolgépet egy szemétkosárban rejtették el a Lufthansa információs ablaka mellett levő foteleknél. A detonáció több jegypénztárt, butikat és elárusítóhelyiséget megrongált, és a csarnokban csaknem az összes üvegablakot, válaszfalat és üvegajtót darabokra törte. A robbanás leszakította a mennyezetről egy első világháborús harci gép mérethű, felfüggesztett mását, a márványpadlóban pedig négyzetméternyi nagyságú gödröt hagyott maga után. A csarnok a pusztítás képét mutatta, a padlót törmelék és tört üveg borította.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_frankfuti_repter_robbantas_2.jpgElsősegélyt nyújtanak a mentők

A robbanás hírére a hatóságok nagy erőket mozgósítottak. A rendőrség szakértők bevonásával megkezdte a vizsgálatot.

Frankfurt am Main repülőtere London-Heathrow után Európa második legforgalmasabb légikikötője. A légikikötő polgári részlegével szemben található az amerikai légierő kiterjedt bázisa, amely ugyanazt a pályarendszert használja, mint a polgári légiforgalom.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_frankfuti_repter_robbantas.jpgA frankfurti repülőtér indulási csarnoka a robbanás után

14 óra 42 perckor több kilogramm robbanóanyag robbant fel a B terminál indulási csarnokának ülőhelyeinél. Két ausztrál gyerek és egy férfi meghalt. Több mint 40 másik áldozat megsérült a robbanásban, néhányan súlyosan. Közülük többen maradandó károsodást szenvedtek. A robbanás ereje lyukat tépett a terminál tetején, és 1200 m² üveg repült le a terminálépület homlokzatáról.

Ugyanezen a napon 16 óra 10 perckor érkezett az első hívás a Frankfurter Rundschau központba. Egy férfi szó szerint ezt mondta: „A repülőtéri bomba után újabb bombatámadások következnek.” Aztán letette a telefont. Alig egy nappal később megérkezett az első felelősségvállaló levél a Reuters hírügynökség irodájába, a libanoni fővárosban, Bejrútban. Sok további hívás és levél vállalta a felelősséget, a számok 22 és 32 között változtak. Nagyon különböző csoportoktól érkeztek, például a Tamil Felszabadítási Fronttól vagy a magukat „békehódítóknak” nevező radikális környezetvédőktől.

A nyomozás nehéz volt a potenciálisan felelős személyek és csoportok nagy száma miatt. Hessen állam állambiztonsági osztályán külön bizottságot hoztak létre, amely kezdetben 111 tisztviselőből állt. A bizottság 1126 tanút hallgatott ki, és volt időszak, mikor egyszerre 1060 (!!) külön szálon futott a nyomozás.

Három évvel a bűncselekmény után a szövetségi ügyészség az Abu Nidal szervezet palesztin terroristáit gyanúsította meg. A felelős elkövetőket azonban nem sikerült minden kétséget kizáróan azonosítani. Végül a két főgyanúsítottnak, Abu Nidalnak és Khaled Ibrahim Mahmoodnak, hosszú börtönbüntetést kellett letölteniük a római Fiumicino repülőtér ellen 1985 decemberében elkövetett terrortámadás miatt. 2015-ben a Szövetségi Ügyészség bejelentette, hogy továbbra is nyomoz gyilkosság és gyilkossági kísérlet ügyében, de nem közölt további részleteket a nyomozás helyzetéről és jellegéről.

Az ügyet a mai napig (2024) nem sikerült megoldani.

A támadás következtében a frankfurti repülőtér biztonsági óvintézkedéseit a „legmagasabb ellenőrzési szintre” emelték. Azóta lényegesen alaposabban ellenőrzik a csomagokat és az utasokat. A szövetségi rendőrség potenciális fenyegetésként érzékeli a repülőtéren elhagyott poggyászokat, ezért a megfelelő területeket lezárják, és robbanóanyag-szakértők megvizsgálják. A hangosbemondók különböző nyelveken figyelmeztetik az utasokat, hogy legyenek óvatosak saját vagy gyanús poggyászaikkal kapcsolatban.

A Nemzetközi Vöröskereszt határozottan elutasította azt az amerikai kívánságot, hogy lépjen érintkezésbe az izraeliekkel az Atlitban őrzött 700 síita fogoly szabadon bocsátása s ezzel az amerikai utasszállító gép eltérítésével kezdődött túszdráma megoldására. A túszokat továbbra is Libanonban őrzik.

A Vöröskereszt szóvivője Genfben megerősítette, hogy Washington közvetítésre kérte fel a szövetséget, de leszögezte: a semleges szervezetnek nem feladata diplomáciai tárgyalásokat folytatni, bár egy esetleges megállapodás létrejötte után szívesen nyújt segítséget a túszcsere technikai lebonyolításában. A szóvivő egyébként felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt már több mint három hónappal ezelőtt tiltakozott Tel-Avivnál, mivel a libanoni foglyok Izraelbe történt átszállítása a genfi konvenciók megszegését jelenti.

Ami a bejrúti repülőtéren veszteglő TWA-gépet illeti, amerikai újságíróknak szerdán először nyílt alkalmuk arra, hogy a gép közeléből beszélgessenek a pilótafülkében őrzött háromtagú személyzettel. A kapitány megerősítette, hogy az utasokat hétfőre virradóan elszállították a gépről, s távoztak a légi kalózok is. A pilóta ugyanakkor óva intette az amerikai hatóságokat attól, hogy erővel próbálják kiszabadítani őket, hiszen - mint mondotta - a síita fegyveresek szigorúan őrzik őket.

Szerdai jelentés szerint a Pentagon teljes hírzárlatot rendelt el az amerikai hadihajók és katonai alakulatok mozgásával kapcsolatban, s élesen bírálta a tájékoztatóeszközöket az ilyen jellegű információk közzététele miatt.

Közben Madridban megkezdődött annak a két síita merénylőnek a pere, akiknek elengedése szintén szerepelt a géprablók feltételei között. A két fiatalembert tavaly szeptemberben tartóztatták le, azután, hogy rálőttek Líbia madridi nagykövetségének egyik munkatársára. A vádlottak, akikre az ügyész 38 évi börtönbüntetés kiszabását kéri, a tárgyaláson közölték, hogy az Amal tagjai, s tettükkel a Líbiában 1978-ban eltűnt síita vallási vezető sorsára akarták felhívni a közvélemény figyelmét. A spanyol hatóságok mindeddig határozottan elzárkóztak a két merénylő kiadatásától, de madridi diplomáciai körökben most lehetségesnek tartják, hogy a rájuk kiszabandó büntetést hazájukban, azaz Libanonban tölthetik majd le.

Újabb tanácskozást kezdtek Panamavárosban a közép-amerikai országok (Nicaragua, Salvador, Honduras, Costa Rica, Guatemala) és a Contadora-államok (Mexikó, Panama, Kolumbia, Venezuela) magas rangú képviselői a térségbeli válság tárgyalásos megoldásának reményében.

Nicaragua álláspontja szerinte jelenlegi helyzetben azokat a konkrét okokat kellene a résztvevőknek megvizsgálniuk, amelyek nyomán tovább súlyosbodik a helyzet Közép-Amerikában.

A nicaraguai álláspontot ismertető hivatalos managuai közlemény megállapítja: a térségbeli válságban közvetítő Contadora-országok és a közép-amerikai államok teljhatalmú megbízottadnak módosított napirend és új módszerek alapján kell folytatniuk tárgyalásaikat. A managuai közlemény megerősíti, hogy Nicaragua kész aláírni a tavaly szeptemberben kidolgozott Contadora-békeokmányt, annak lényeges módosítása nélkül. Az eddigi békéltető tárgyalások mindeddig azért nem hozhattak konkrét eredményt, mert az Egyesült Államok érdekeit kiszolgáló közép-amerikai országok különböző ürügyekkel kitértek a Contadora-béketerv aláírása elől.

- Azért van szükség a napirenden szereplő témák újrafogalmazására, mert a Contadora-folyamatban nem beszélhetünk a jövőről anélkül, hogy a jelenlegi helyzetet részleteiben is megvizsgálnánk - ezt Panamavárosban Victor Hugo Tinoco külügyminiszter-helyettes, a nicaraguai küldöttség vezetője jelentette ki. Tinoco emlékeztetett rá, hogy az amerikai kormány egy sor, Közép-Amerikát érintő katonai és gazdasági agressziós intézkedést hozott, és jelenleg is olyan lépéseket tesz, amelyek tovább súlyosbítják a térségbeli helyzetet.

James Abrahamson tábornok, az amerikai űrfegyverkezési program igazgatója feltétlenül szükségesnek nevezte a program további fejlesztése szempontjából egy szerdai televíziós interjújában azt, hogy végrehajtsák az első kísérleteket a lézerfegyverekkel. A legelső ilyen kísérletre - a Discovery amerikai űrrepülőgép felhasználásával -, magyar idő szerint az esti órákban került sor, amikor az űrrepülőgép a Hawaii-szigetek térsége felett haladt el.

A kísérlet során egyrészt a célkövető és irányító berendezéseket próbálták ki, másrészt azt vizsgálták, milyen hatások érik a lézersugárnyalábot az atmoszférában, mennyire csökken a sugárnyaláb koncentrációja, illetve eltérítik-e azt az atmoszférában végbemenő jelenségek céljától. Egy földi berendezéssel viszonylag kiserejű lézersugarat irányítottak a Discovery felé, s azt az űrrepülőgép oldalára szerelt tükörnek kell visszavernie. A lézereket már felhasználták a világűrben, például a Föld-Hold távolság mérésére, de első alkalommal kerül sor olyan próbára, amelynek kifejezetten katonai célja van, s amelynek során nagy sebességgel mozgó mesterséges objektumot kell eltalálni a lézersugárral.

június 20.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: A Minisztertanács ülésén Lázár György tájékoztatást adott Olof Palménak, a Svéd Királyság miniszterelnökének hazánkban tett hivatalos látogatásáról. A kormány a tájékoztatót jóváhagyólag tudomásul vette.

A Minisztertanács, áttekintve a külföldi kiküldetések rendjét szabályozó határozat végrehajtásának helyzetét, úgy foglalt állást, hogy a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani az egyes kiküldetések indokoltságának elbírálására, a végzett munka számonkérésére, valamint a megszerzett ismeretek és tapasztalatok hasznosítására.

A Minisztertanács megtárgyalta és elfogadta a kormány, valamint a kormánybizottságok 1985. II. félévi munkatervét, továbbá a Központi Népi Ellenőrzési Bizottság ellenőrzési tervét.

Spanyolország történelmének legnagyobb sztrájkja zajlott le csütörtökön. A legbefolyásosabb szakszervezet, a Munkásbizottságok felhívására több mint hárommillióan szüntették be a munkát, tiltakozva a González-kormány nyugdíjreform-tervezete ellen.

Annak ellenére, hogy a másik nagy szakszervezet, a kormányhoz közel álló Általános Munkásszövetség (UGT) elhatárolta magát a munkabeszüntetésektől, tagjai közül több százezren csatlakoztak a 24 órás sztrájkhoz.

Nem jelent meg a három legnagyobb napilap, az El Pais, az ABC, az AS; a vonatok, autóbuszok, a metrószerelvények erősen ritkítva közlekedtek. Az ibériai légitársaságnak csaknem 50 járata nem indult. Az acéliparban, a bányászatban, az építőiparban, a közlekedésben dolgozók nagy többsége nem vette fel a munkát. Andalúziában, Baszkföldön, Katalóniában csaknem minden területet érintett a sztrájk.

Első alkalommal fordult elő, hogy a hatalmon levő spanyol Szocialista Munkáspárt „felelőtlenséggel, a jobboldallal való összejátszással” vádolta a sztrájk szervezőit. Marcelino Camacho, a Munkásbizottságok főtitkára esti sajtótájékoztatóján a társadalom méltó válaszának nevezte a sztrájkban való hatalmas részvételt.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_spanyolorszagi_tuntetes.jpgRendőrök vonultak ki a tüntetők ellen

Spanyolországban két nagy szakszervezeti központ működik. Az egyik a Munkásbizottságok (CCOO), amelynek vezetésében kommunisták vannak többségben, de tagságában más baloldali pártok - így a szocialisták - és csoportok hívei is megtalálhatók. A másik: az Általános Munkás Szövetség (UGT), amely hagyományosan a jelenleg kormányon levő szocialista párthoz kötődik. E két nagy szakszervezeti szövetségben tömörült a szervezett dolgozók zöme. A többi - anarchista, keresztény, illetve újfasiszta - szakszervezetnek nincs számottevő tömegbefolyása.

A csütörtökre hirdetett sztrájk országos volt ugyan, de épp e felállás miatt nem általános. A szocialista UGT ugyanis nem kívánta az utcára vinni az embereket a saját kormánya ellen, még ha intézkedéseit maga is sérelmesnek tartja.

Korábban a szocialista párti kormánynak az ország NATO-ban maradását célzó irányvonalától - a szakszervezeti tagság hangulatára való tekintettel - az UGT kénytelen volt elhatárolni magát.

A libanoni Tripoliban 75 halálos és legkevesebb 150 sebesült áldozata van a pokolgépes merényletnek. A piros Volvóba rejtett 100 kilogramm TNT hatalmas pusztítást okozott a tengerparti El Mina negyedben, ahol a ramadán hónapját lezáró ünnepnapon nagy volt a forgalom.

A tettesek az autót egy cukrászdia előtt állították te, s ezért az áldozatok többsége gyermek vagy asszony. Délután is folyt a mentés, 20-30 ember után tovább kutatnak. A detonáció összedöntött egy házat, szétrombolt több mint félszáz gépkocsit, közülük többet berepítve a tengerbe.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_tripoli_merenylet.jpgTripoli belvárosa a robbanás után

Nabih Berri síita vezető bejelentette: elfogadta Svájc közvetítési ajánlatát a bejrúti túszdráma megoldásában. Pierre Aubert svájci külügyminiszter a síita vezetőhöz intézett üzenetében felajánlotta azt is, hogy a semleges ország területén folytassák a szükséges tárgyalásokat, s javasolta, hogy itt bonyolítsák le a túszok cseréjét is.

Irán javasolta: hozzanak létre nemzetközi bíróságot az Irakkal öt éve folyó háborúja beszüntetésére. A gondolatot Hasemi Rafszandzsani, a teheráni parlament elnöke vetette fel külföldi diplomaták előtt, s írásban is átadta nekik, hogy továbbítsák kormányaikhoz.

Ezzel a békülékenynek tűnő gesztussal egy időben azonban nem szünetelnek a harci cselekmények. Iraki közlés szerint három iráni század megrohanta az iraki állásokat, a front középső szakaszán.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 13 szavazattal, két tartózkodás mellett határozatban elítélte a. Dél-afrikai Köztársaságot Namíbia törvénytelen megszállva tartása, úgynevezett „ideiglenes kormány” létrehozása és az ENSZ határozatainak megsértése miatt. A szavazásnál az Egyesült Államok és Anglia képviselője tartózkodott.

A határozatot a testület nyolc napon át tartó vitájában az el nem kötelezett országok csoportja terjesztette elő.

A dokumentum kifejezi a testület aggodalmát amiatt, hogy a faji megkülönböztetést gyakorló rendszer feszültséget és bizonytalanságot szít Afrika egész déli részén. Az a tény - szögezi le a továbbiakban a határozat -, hogy a pretoriai rendszer Namíbiát a környező afrikai államok elleni támadások kiindulópontjaként használja fel, súlyos fenyegetést jelent a térség, sőt az egész világ békéjére és biztonságára.

A mostani határozat nem tartalmaz kötelező érvényű szankciókat a dél-afrikai kormánnyal szemben. Felszólítja azonban a világ államait, hogy - önkéntes alapon - hozzanak gazdasági korlátozó intézkedéseket figyelmeztetésül. Az ajánlott intézkedések között említi új délafrikai beruházások leállítását, a tengeri és légi forgalmi kapcsolatok felülvizsgálatát, a dél-afrikai aranyérmék eladásának megakadályozását.

Miközben a Contadora-csoport és a közép-amerikai rendezésben érintett országok panamai tanácskozásukon nem jutottak előbbre a térség gondjainak békés rendezését illetően, a nicaraguai kormányzat bejelentette: végérvényesen elutasítja a fegyveres ellenforradalmárokkal folytatandó párbeszéd lehetőségét.

Daniel Ortega, nicaraguai elnök managuai beszédében kijelentette: országa csakis az Egyesült Államokkal, mint az ellenforradalmi erők irányítójával és támogatójával hajlandó a párbeszédre. - Tévednek Washingtonban, ha azt gondolják - mondotta Ortega -, hogy katonai fenyegetéssel és gazdasági nyomással politikai engedményekre kényszeríthetnek bennünket. Utalva a Contadora-csoport tanácskozására, megismételte azt a nicaraguai álláspontot, hogy Managua kész változtatások nélkül aláírni a csoport által kidolgozott béketervet, amennyiben azt a térség többi állama is elfogadja. Kijelentette: az ismét rendkívül feszültté vált közép-amerikai helyzet ismeretében a Contadora-csoportnak tárgyalásokat kellene kezdeményeznie az Egyesült Államok kormányzatával azért, hogy megakadályozzon egy esetleges Nicaragua elleni, közvetlen katonai beavatkozást. Ortega kijelentette: a feszültség csökkentésének egyetlen lehetősége, hogy az Egyesült Államok kormánya felfüggeszti a Nicaragua elleni katonai készülődést, beszünteti az ellenforradalmároknak nyújtott támogatást, és visszatér a tárgyalóasztalhoz.

A beszéddel egyidőben, eredmény nélkül ért véget Panamavárosban a Contadora-csoport, illetve öt középamerikai ország képviselőinek tanácskozása, miután Honduras, Costa Rica és Salvador elutasította Nicaragua javaslatait a napirend felülvizsgálatára.

Victor Hugo Tinoco külügyminiszter-helyettes, a nicaraguai delegáció vezetője azt javasolta, hogy az eredetileg napirenden levő, úgynevezett biztonsági kérdések helyett vitassák meg a nicaraguai ellenforradalmárok támogatásáról hozott amerikai döntést, illetve Costa Rica és Nicaragua határán lezajlott incidenst követően kialakult helyzetet. Az Amerika-barát országok negatív reagálása azt az amerikai célt szolgálja, hogy a Contadora-csoport tevékenységének hátráltatásával kivegye a kezdeményezést azoknak a latin-amerikai országoknak a kezéből, amelyek a közép-amerikai válság békés rendezésében érdekeltek.

Kora reggel, a rendőrség tájékoztatása szerint ismeretlen tettes fölgyújtotta Nicaragua washingtoni nagykövetségét. Egy tűzoltó megsérült, az anyagi kár jelentős.

Két hete tartózkodik az űrben Dzsanibekov és Szavinih szovjet űrhajós. Az eltelt idő legnagyobb részét a Szaljut-7-Szojuz T-13 űrállomáson töltötték, ahol az előzetes program szerint ellenőrizték a műszereket, elvégezték a szükséges orvosi vizsgálatokat. Csütörtökön megkezdték a tudományos berendezések előkészítését a soron következő kutatási feladatokra. Ellenőrizték az élelmiszereket, valamint egy speciális műszerrel megmérték testsúlyukat. Az irányító központ jelentése szerint a két űrhajós egészségi állapota és hangulata továbbra is jó.

Magyar idő szerint este végrehajtották az amerikai csillagháborús program első tényleges kísérletét, amely azonban nem sikerült.

A próba, amelynek során a Hawaiii-szigetekről gyenge energiájú lézersugárral célba vették a Föld körüli pályán keringő Discovery űrrepülőgépre szerelt tükröt, nem sikerült. A számítógépbe ugyanis hibás adatokat tápláltak, és emiatt a Discovery elfordult a lézer útjából.

Az űrprogram bírálói rámutattak: az a tény, hogy emberi hiba (rosszul programozott komputer) az első és egyszerűnek számító kísérletet is meghiúsította, bizonyítja, semmiféle garancia sincs arra, hogy egy hatalmas költséggel kiépítendő űrvédelmi rendszer valamikor is biztos működésre volna, képes. James Schlesimger volt hadügyminiszter szerint ezermilliárd dollárra volna szükség a csillagháborús program megvalósításához. Ha létre jönne is a szükséges technológia, a hibaforrások száma oly nagy, hogy ilyen „ernyő alatt” senki sem érezné magát biztonságban. Ha pedig nincs biztos védelem, akkor a program folytatása a veszélyes fegyverkezési verseny új szakaszát, a világűr militarizálását jelenti csupán.

Abmhamson tábornok, aki a Pentagonban az űrfegyverkezési programot irányítja, bejelentette: szombaton megismétlik a kísérletet. Egy „kis végrehajtási hiba” nem változtat a hosszú távú terveken - mondotta.

június 21.

Hámori Csaba első titkár elnöklétével ülést tartott a KISZ Központi Bizottsága. Az ülésen jelen volt Csehák Judit, a Minisztertanács elnökhelyettese, Petrovszki István, az MSZMP KB osztályvezetője, részt vett és felszólalt Radics Katalin, az MSZMP KB osztályvezetője.

A Központi Bizottságot Hámori Csaba tájékoztatta az MSZMP XIII. kongresszusának munkájáról.

A továbbiakban a testület Köpf Lászlónknak, a KISZ KB titkárának előterjesztésében megvitatta és elfogadta az ifjúsági szövetség állásfoglalását a fiatalok szabadidő-eltöltési lehetőségeinek fejlesztéséről, és meghatározta a KISZ tennivalóit e területén.

A testület megállapította, hogy erősíteni kell az ifjúsági szövetség szerepét a fiatalok szabadidős tevékenységének tartalmi befolyásolásában, a feltételek, lehetőségek bővítésében, az e területen is fontos érdekképviseleti munkában a fiatalok mozgósításában.

Ezt követően a testület meghallgatta Emőd Péternek, a KISZ KB titkárának tájékoztatóját a XII. Világifjúsági és Diáktalálkozó nemzet közi előkészületeiről, és jelentését a fesztivál hazai előkészítésének helyzetéről. Megállapította, hogy a nemzetközi előkészületek eddigi tapasztalatai a fesztiválmozgalom töretlen népszerűségét, mozgósító erejét bizonyítják. A központi bizottság kiemelte azt a jelentős szerepet, melyet az előkészítésben a szocialista országok ifjúsági szervezetei, a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség és a Nemzetközi Diákszövetség végeznek. A testület pozitívan értékelte a XII. VIT Magyar Nemzeti Előkészítő Bizottságának eddigi tevékenységét.

A központi bizottság elismerését fejezi ki azoknak a KlSZ-szervezeteknek, ifjúsági kollektíváknak, amelyek társadalmi munkaakcióik, rendezvényeik bevételével hozzájárultak a VIT-alap gyarapításához. Támogatja a Budapesti Közlekedési Vállalat, a Békéscsabai Állami Gazdaság és a Tungsram Rt. KlSZ-szervezetének javaslatát, hogy június 29-én - a Szovjetunióban zajló országos fesztiválműszakkal párhuzamosan - hazánkban is minél több helyen legyenek olyan munkaakciók, melyeknek bevételei hozzájárulnak a VIT-alaphoz.

Az esti tévéhíradókban az amerikaiak megismerkedhettek a Bejrútba térített TWA-repülőgép néhány, Libanonban fogva tartott utasával, és hallhatták követelésüket: kiszabadításuk indokolására ne próbálkozzon a kormány katonai akcióval.

A bejrúti Amal szervezet által összehívott (tumultuózus, egyszer félbe is szakadt) sajtóértekezleten öt amerikai jelent meg. A szóvivőjüknek választott Allyn Conwell bevezetőként elmondta, hogy személyesen találkozott 37 társával, valamennyien jól vannak, megfelelő az ellátásuk, jól bánnak velük. (A további három túsz - a TWA-gép pilótái és navigátora - a repülőgépen tartózkodik síita milicisták fogságában. Korábban ők nyilatkozták arról, hogy a körülményekhez képest jól vannak.)

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_bejruti_iranyitotorony.jpgBejrútban folytatódott az eltérített amerikai repülőgép drámája. Közben a repülőtér irányitótornyában tovább folynak az alkudozások

Az amerikaiak nyilatkozata említést tett arról a 766 libanoni állampolgárról, akiket az izraeli hadsereg a déli országrészek kiürítésekor összefogott, s jelenleg a Haifa melletti Atlit börtönben tartanak fogva. Síita vallású libanoniakról van szó. Nabih Berri, a libanoni kormány igazságügyminisztere, a síita közösség vezetője ezeket a libanoniakat - akiknek túlnyomó többsége sohasem fogott fegyvert - Izrael túszainak nevezte. Az Allyn Conwell által fölolvasott nyilatkozat megállapította: „Izrael túszként tart fogva nagyszámú libanonit, akikben a vágy, hogy hazatérhessenek, éppolyan erős, mint bennünk.” Felkérte az amerikai kormányt: tárgyalások, ne pedig ártatlan emberek életét veszélyeztető katonai akció útján érje el állampolgárainak kiszabadulását.

Az amerikai sajtó a mostani repülőgéprablás következtében előállott helyzet új vonásaira hívja fel a figyelmet. Nabih Berri felelősséget vállalt az amerikai túszok életéért.

A sajtó számára naponta lehetővé teszik azt, hogy valamilyen formában tájékozódjon az ügyről. A fogva tartott amerikaiak iránti országos figyelem első ízben ad lehetőséget a libanoni síita közösség számára, hogy az Egyesült Államok közvéleményét tájékoztassa álláspontjáról, követeléseiről. A NEC televízió kommentátora megállapította: az amerikaiak korábban mit sem tudtak az Izraelbe vitt libanoniakról. Az ABC-hálózat pedig hosszú adásban számolt be Dél-Libanon lakóinak gondjairól, az izraeli megszállás utóhatásáról. A Fehér Ház szóvivője - elismerve ezeknek az új információknak a hatását - arra panaszkodott, hogy „bizonyos libanoni körök” az amerikai sajtót használják fel „propagandavonaluk érvényesítésére”.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_siita_fegyveresek.jpgSíita fegyveresek rakétasorozat-vetőt állítanak fel a tengerre irányozva, hogy megakadályozzanak egy esetleges partraszállást Bejrút környékén

A Reagan-adminisztráció olyan törvénytervezetet terjesztett az amerikai kongresszus elé, amelynek értelmében a kormánynak joga lenne megszakítani a légi összeköttetést bármely országgal, ha az valamilyen okból kivívja Washington haragját. Amennyiben a kongresszus elfogadná a szóban forgó törvénytervezetet, a washingtoni kormány szabad kezet kapna ahhoz, hogy ne csupán „javasolja” - mint eddig tette -, hanem egyszerűen kötelezze az egyes amerikai légitársaságokat: ne indítsanak járatokat bizonyos országokba.

Az izraeli kormány több tagja - Jichak Rabin, Mose Arensz és Jichak Samir - különböző amerikai televíziós hálózatoknak reggel adott nyilatkozatában egyaránt azt hangoztatta: Tel-Aviv nem hajlandó szabadon bocsátani az Izraelben fogva tartott libanoni síitákat a Bejrútban levő amerikai túszok elengedése végett. Az izraeli miniszterek szerint „Washington nem intézett a kormányhoz hivatalos kérést erre vonatkozólag, Tel-Aviv pedig nem hajlandó terrorista nyomás alatt cselekedni”.

Az iráni nép harci készsége töretlen az Irak elleni háború folytatására - jelentette ki mohamedán országok nagykövetei előtt Khomeini ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője.

Az agg főpap beszédében fenyegető hangon óvta Szaddám Husszein iraki elnököt attól, hogy Bagdad felújítsa az iráni települések elleni támadásokat.

Hivatalos látogatásra Líbiába repült Hasemi Rafszandzsani, a teheráni parlament elnöke. Kíséretében van Ali Akbar Velajati külügyminiszter és Mohszen Rafikduszt, az iszlám gárdisták minisztere. Líbia, mint köztudomású, Irak ellenében Iránt támogatja az immár 57 hónapja tartó háborúban.

A két, háborúban álló ország főparancsnokságai a harci cselekmények folytatásáról számolnak be legutóbbi közleményeikben.

A demokratikus rendszer helyreállítását követelő, tüntető fiatalok százai csaptak össze a rendőrséggel este a chilei fővárosban. Több sebesülés történt. Ez volt az első nyilvános ellenzéki demonstráció azóta, hogy a Pinochet-rendszer hétfőn feloldotta az, ostromállapot intézkedéseit.

Szemtanúk szerint a gumibotokkal támadó és vízágyúkat is bevető karhatalom harminc személyt őrizetbe vett, köztük Fanny Polloralót, a betiltott kommunista párt egyik vezetőjét.

A tüntetés után távvezetékoszlopoknál elhelyezett pokolgépek robbantak az ország különböző pontjain. Emiatt többórás áramkimaradás volt a fővárosban, Santiagóban, valamint Valparaiso és Vina del Mar tengerparti párosokban.

A sötétbe borult santiagói utcákat ezután újabb robbanások sorozata rázta meg. Pokolgép robbant a többi közt az elnöki palota és a hadügyminisztérium épülete közelében.

A fővárosban mintegy 300 felvonuló azt követelte a Pinochet-kormánytól, hogy ratifikálja a kínzások és más kegyetlenkedések és megalázó bánásmód betiltásáról az ENSZ által 1984-ben elfogadott nemzetközi konvenciót.

Péntek reggel a második kísérlet sikerrel járt: a Hawaii-szigeteken levő légibázisról gyenge energiájú lézersugarat irányítottak a Discovery űrrepülőgép ablakára erősített tükörre. Amerikai katonai szakértők az eseményt a csillagháborús program kísérleti szakaszának nyitányaként értékelik.

Másfél nappal az első, sikertelen próbálkozás után a számítógép ezúttal pontosan működött. (Mint a Pentagon közölte, szerdán a távolságot láb helyett tengeri mérföldben táplálták a komputerbe, és ez okozta a számítási hibát.) A Discovery űrrepülőgép kamerái villogó fehér fénypontot észleltek, s vetítettek vissza a földre. Annak ellenére, hogy lézerkísérletek korábban is voltak (a Föld-Hold közti pontos távolságot például ilyen módon határozták meg), a jelenlegi próba az űrfegyverkezésben veszélyes eszkalációt jelent. Bevallott célja annak vizsgálata volt, hogyan lehet egy Föld körül keringő objektumot „eltalálni”. Az amerikai adminisztráció az utóbbi hónapokban rendre azt hangsúlyozta, hogy „egyelőre” csupán kutatásról van szó. Most viszont az űrfegyverkezéssel összefüggő kísérletet hajtottak végre. Politikai szempontból pedig a próbának volt provokatív éle is. Annak ellenére, hogy az űrrepülőgép csupán a célpont szerepét játszotta, s aktívan nem vett abban részt, az első kísérlet Idején a Discovery fedélzetén tartózkodik annak a Franciaországnak az űrhajósa (Patrick Baudry), amely szemben áll a csillagháborús elképzelésekkel.

Most már bizonyos: jövőre nagyobb összeg jut az űrfegyverkezési programra. Az idén 1,4 milliárd dollárt fordíthat erre a célra az Egyesült Államok. A képviselőház csütörtök éjjel viszont 2,5 milliárdot hagyott jóvá 1986-ra. Ez ugyan kevesebb, mint amit a Fehér Ház kért (3,7 milliárd), s amennyit a szenátus megajánlott (2,9 milliárd), de a szenátus és a képviselőház egyeztető konferenciája után nyilvánvalóan az ideinél jövőre jóval több jut majd kutatásra, kísérletezésre. Az egész amerikai költségvetésben ez lesz a legnagyobb, kutatásra fordított összeg. (A Fehér Ház egyébként máris jelezte: 1987-re 4,9 milliárd dollárt kér majd.) Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok gyorsuló ütemben lép a világűr militarizálásának útjára.

június 22.

Az Országos Választási Elnökség közleménye szerint az országgyűlési képviselők és a községi, városi, fővárosi kerületi tanácstagok pótválasztása törvényesen, rendben megtörtént.

A választási törvény rendelkezése szerint azt a jelöltet választották országgyűlési képviselőnek, illetőleg tanácstagnak, aki az érvényes szavazatokból legtöbbet kapta, feltéve, ha a szavazásban a választópolgároknak több mint a fele részt vett. Az a jelölt, aki a választókerületben megválasztott országgyűlési képviselő, illetve tanácstag mellett megkapta az érvényes szavazatok legalább egynegyedét, pótképviselő, illetőleg póttanácstag lett.

A pótválasztással érintett országgyűlési választókerületekben a választójogosultak száma 827 096. A képviselők megválasztásában 686 613-an (83,0 százalék) vettek részt.

Az egyéni választókerületekben jelölt országgyűlési képviselőkre leadott szavazatokból érvényes 678 235 (98,8 százalék), érvénytelen 8378 (1,2 százalék). Az érvényes szavazatokból a képviselőjelöltekre 670 239-et (98,8 százalék), a jelöltek ellen 7996-ot (1,2 százalék) adtak le. Negyvenkét pótválasztásra kiírt országgyűlési választókerületben megválasztottak összesen 41 képviselőt és 41 pótképviselőt. Zala megye 5. számú országgyűlési választókerületében ugyanis megfelelő számú jelölt hiányában pótválasztást nem tarthattak.

A pótválasztással érintett tanácstagi választókerületekben a választójogosultak száma 284 282. A tanácstagok megválasztásában 210115-en (73,9 százalék) vettek részt.

A tanácstagokra leadott szavazatokból érvényes 206 553 (98,3 százalék), érvénytelen 3562 (1,7 százalék). Az érvényes szavazatokból tanácstagjelöltekre 203 754-et (98,6 százalék), a jelöltek ellen 2799-et (1,4 százalék) adtak le. A 849 tanácstagi választókerületben 846 tanácstagot és 783 póttanácstagot választottak meg.

A június 8-i választás és a június 22-i pótválasztás alapján összesen 352 országgyűlési képviselői választókerületben 351 képviselőt és 326 pótképviselőt, 42 734 tanácstagi választókerületben 42 731 tanácstagot és 31 668 póttanácstagót választottak meg. A betöltetlen országgyűlési képviselői és három helyi tanácstagi választókerületben - későbbi időpontban - időközi választások lesznek.

Négy amerikai hadihajó érkezett Libanon partjainak a közelébe. A flotta összeállítása olyan, hogy libanoni célpontok bombázásától, kommandóakcióig és partraszállásig többféle katonai lépés végrehajtására alkalmas. A kormányzaton belül ugyanakkor vita folyik, mivel egy fegyveres akció veszélyeztetné a Libanonban fogva tartott túszok életét.

A hadihajók csoportját a Nimitz repülőgép-anyahajó vezeti. A térségbe küldték át a Saipan helikopter-anyahajót, a harckocsiszállító Spartanburg Countyt, valamint a Nashville nevű kétéltű partra szállító hajót. Meg nem erősített sajtóhírek szerint 1800 tengerészgyalogossal kiegészítették a hajók legénységét. A Pentagon szóvivője ugyanakkor cáfolta a bejrúti rádió egyik jelentését: „Tagadjuk, hogy amerikai F-14-es vadászbombázók repültek volna át Bejrút és a Bekaa-völgy fölött” - mondta. A megfogalmazás ebben a formában nem zárja ki azt, hogy más típusú amerikai repülőgépek végeztek felderítő tevékenységet.

Az erővel való fenyegetés jelei közepette tanácskozott Reagan elnök Bush alelnökkel és McFarlane nemzetbiztonsági főtanácsadóval. A Camp Davidben tartott megbeszélésről csak annyi került nyilvánosságra, hogy George Bush, aki vasárnap este nyugat-európai körútra indul, a szövetségesekkel, a terrorizmus elleni összehangolt faarcról is tanácskozni fog. (A Bush-utazás fő célja: legyőzni Nyugat-Európa ellenkezését a csillagháborús program kérdésében.) A tanácsadók egy - meg nem nevezett - csoportja a „jövőbeli terrorakciók megakadályozására” fegyveres büntető akcióra szavaz. A túszokat és az esetleges jövendőbeli túszokat „Amerika katonáinak” kell tartani, akik „akár az életüket is kötelesek feláldozni”. A kormányzat nagyobb csoportja az Izraellel való „csöndes diplomáciát” szorgalmazza, és az ott őrzött libanoni s a Libanonban fogva tartott amerikai túszok cseréjét kívánja elérni.

június 23.

Várkonyi Péter külügyminiszter meghívására vasárnap a délutáni órákban hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Hans-Dietrich Genscher, a Német Szövetségi Köztársaság külügyminisztere.

Az NSZK diplomáciájának vezetőjét a Ferihegyi repülőtéren vendéglátója fogadta. Jelen volt Horváth István, hazánk bonni és Ernst Friedrich-Jung, az NSZK budapesti nagykövete.

Párizsban hatalmas béketüntetés zajlott le. A különböző társadalmi rétegekhez és foglalkozásokhoz tartozó „Százak” - száz ismert személyiség - felhívására rendezett tüntetést hónapokon át készítették elő a francia városokban, járásokban, megyékben. E tüntetéseknek a küldöttei találkoztak vasárnap Párizsban a főváros és környéke békeharcosaival, s vonultak együtt két irányból a Chatélet térre.

A Szeretem a békét jelszó alatt felvonuló tömeg szónokai állást foglaltak mind a földi, mind az űrfegyverkezés ellen, tárgyalásokat követeltek a problémák megoldására.

Hamis bombariadó volt a bécsi repülőtéren, Schwechaton. A jelentések szerint délelőtt 11 óra tájban egy ismeretlen telefonáló azt közölte a rendőrséggel, hogy 13 óra 30 perckor bomba fog robbanni a reptéren. A biztonsági személyzet kiürítette az indulási és érkezési oldalt, valamint a tranzitvárót, de nem találtak semmit. A riadalom kisebb fennakadásokat okozott a repülőtér mindennapi életében, több gép indulását késleltette.

Az Atlanti-óceánba zuhant 303 utassal és 22 főnyi személyzettel a fedélzetén vasárnap délelőtt az Air India indiai légitársaság egyik menetrendszerűen közlekedő Boeing 747 típusú - Jumbo Jet - gépe.

Több hírügynökség jelentette, hogy a gép 160 kilométerre lehetett az ír partoktól, amikor eltűnt az ellenőrző radar képernyőjéről. A repülésirányítók ezt megelőzően nem tapasztaltak rendellenességet. A gép Montreal és Bombay között közlekedett, és a londoni Heathrow repülőtérhez közeledett, ahol rövid pihenőre állt volna meg.

A brit légierő két felderítőgépe, öt helikopter és két hajó indult az eltűnt utasszállító keresésére. Két riasztott kereskedelmi hajó megtalálta a repülőgép roncsait, de túlélőkre nem lelt.

A katasztrófa oka egyelőre ismeretlen.

Az Air India légitársaság bombayi helyfoglaló irodájában bejelentették, hogy a lezuhant gépen túlnyomórészt kanadai útlevelű indiaiak utaztak. Az utasok között összesen 80 gyermek volt. Eddig harminc holttestet fedeztek fel a tengerbe zuhant indiai repülőgép roncsainak környékén.

Az indiai polgári légi közlekedés vezetője kijelentette: valószínűleg robbanás okozta az indiai légi közlekedés eddigi legsúlyosabb katasztrófáját, s nem zárható ki a szabotázs lehetősége sem. Az írországi Shannon repülőtér légi irányítói és más szakemberek szerint szintén robbanás történt a gép fedélzetén.

Radzsiv Gandhi indiai kormányfő utasítására indiai szakértőbizottság utazik Írországba a szerencsétlenség körülményeinek kivizsgálására.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_air_india_182_es_jarat_roncsok.jpgAz ír hatóságok kutatóegységei a partra hordják a repülőgép roncsait Cork kikötőjében

Az Air India 182-es járata a Montreal-London-Delhi-Bombay útvonalon közlekedő utasszállító járat volt, amely a kanadai szikh terroristák által elhelyezett bomba robbanása következtében darabjaira hullott szét az Atlanti-óceán felett.

Az incidens a Montrealból Londonba vezető úton történt, 9400 méteres magasságban. A repülőgép maradványai Írország partjaitól körülbelül 190 kilométerre (120 mérföldre) a tengerbe zuhantak, és a fedélzeten tartózkodó 329 ember meghalt, köztük 268 kanadai, 27 brit és 24 indiai állampolgár. Az Air India 182-es járata elleni merénylet Kanada történetének legsúlyosabb terrortámadása, az Air India történetének leghalálosabb légiközlekedési eseménye, és a 2001. szeptember 11-i támadásig a világ legtöbb halálos áldozatot követelő légiközlekedési terrorcselekménye volt. A robbantás mögött Inderjit Singh Reyat brit-kanadai kettős állampolgár volt, aki 2003-ban bűnösnek vallotta magát és Talwinder Singh Parmar, egy kanadai szikh szeparatista vezető, aki egy volt a Babbar Khalsa militáns csoporthoz kapcsolódó kulcsfontosságú személyek közül.

A terv végrehajtásának országhatárokon átívelő következményei voltak, öt nemzetállam polgárai és kormányai vettek részt benne. Bár néhány embert korábban is már letartóztattak és bíróság elé állították az Air India robbantásáért, az egyetlen elítélt személy Inderjit Singh Reyat volt, aki 2003-ban bűnösnek vallotta magát emberölésben. Tizenöt év börtönbüntetésre ítélték.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_air_india_182_es_jarat_bunosok.jpgA bűnösök a vancouveri börtönben 2004-ben

A nyomozás és vádemelés csaknem húsz évig tartott. Ez volt Kanada történetének legdrágább tárgyalása, amely közel 130 millió kanadai dollárba került.

Michael Ledeen, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács politikai elemzője, a The Washington Post vasárnapi számában arról ír, hogy megtorló lépéseket kell tenni a „terroristák mögött álló országok ellen”. Ez a megtorlás sokféle lehet: „Gazdasági akciók, katonai lépések, kommandóalakulatok bevetése a terroristabázisok ellen, blokád, embargó, a diplomáciai kapcsolatok beszüntetése vagy a nagyobb ipari központok bombázása.”

Vasárnap televíziós nyilatkozatot adott George Shultz amerikai külügyminiszter. Bejelentette: a Peresz-kormánytól értesítést kapott, hogy Izrael még ma 31 libanonit szabadon bocsát. Shultz ugyanakkor elutasította azt, hogy közvetlen kapcsolat volna Izrael lépése és a libanoni túszválság között. Nabih Bernnek, a libanoni kormány síita igazságügy-miniszterének arra a kijelentésére, hogy az Egyesült Államok katonai akcióra készül, annyit felelt: nem kíván arról beszélni, hol vannak az amerikai csapatok és milyen feladattal; az amerikai hírszerzés, a kormányzat „mind többet tud” a „személyekről, a terrorista csoportokról és a mögöttük álló kormányokról”. A külügyminiszter kijelentette: „nem szabad alábecsülni” Reagan elnök „eltökéltségét”.

Nabih Berri libanoni igazságügyminiszter, aki egyben a túszokat őrző síita Amal mozgalom vezetője Libanonban, figyelmeztette az amerikai kormányt, hogy ha két napon belül nem javul számottevően a helyzet, az Amal visszalép a tárgyalásoktól.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_reklam_3.jpg

Kékfény:
Elütötte és cserbenhagyta Muhi belterületén Búza Mihály 21 éves gépkocsivezető Illés István 24 éves szakáldi lakost, aki kerékpárjával vele azonos irányban haladt. Illés a helyszínen meghalt, a kerékpár utasa, a 18 éves Illés Istvánná életveszélyes sérülést szenvedett. A gázolót a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte.

Szétrobbanó gumiabroncs ütötte fejen Mezőberényben a 27 éves Palotás Ádámot, aki belehalt a sérülésbe. A szerencsétlenül járt fiatalember egy lovas kocsi kerekeit akarta fölpumpálni.

Összeütközött egy vele szemben haladó személygépkocsival Pilisvörösvár külterületén teherautójával Húsvét Sándor 39 éves gépkocsivezető. A személyautóba egy másik gépkocsi is belerohant. A baleset következtében a személygépkocsi vezetője, Manhercz György 59 éves kisiparos és egyik utasa, Likó Ádám 34 éves rokkantnyugdíjas a helyszínen meghalt. Egy utas életveszélyes, egy másik utas pedig könnyű sérülést szenvedett. Húsvét Sándort őrizetbe vették.

Közlemények: 
Gépjármű-üvegezés személygépkocsikba és erőgépekbe nagy választékban kapható üveges részlegünknél. Veresegyház, Mikes Kelemen út 16. Gödöllő és Vidéke ÁFÉSZ.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága felhívja a Bulgáriába utazóik figyelmét, hogy a bolgár rendelkezések értelmében az országba csak az oda- vagy az átutazás időtartamának megfelelő mennyiségű, fogyasztásra közvetlenül előkészített élelmiszer vihető be. Nyers hús és az ott-tartózkodás időtartamára szolgáló egyéb élelmiszer bevitele tilos.

A MAFILM közli, hogy betegség miatt elmarad az Eruption együttes magyarországi turnéja: a június 22-én Agárdon, 23-án a budapesti Kisstadionban, 25-én Nyíregyházán és 26-án Békéscsabán tervezett koncert. Az együttes vendégszereplése későbbi időpontra várható.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_allasajanlat_3.jpg

Divat: Vendégségben Zajcevnál
Nemrég fejeződött be Moszkvában az a jubileumi kiállítás, amelyen a magyar ipar - és ezen belül a könnyűipar is - bemutatkozott. Természetes, hogy a Modex divattervezői is ott voltak, hiszen a moszkvai divatbemutatók modelljeinek jó része Modex-termék. A magyar divatbemutató sorozatot megnézte Zajcev, a világhírű szovjet divattervező is, aki meghívta saját divatházába a magyar divatbemutató teljes stábját. Egy kis Párizst láttunk Moszkvában. Magyarul ez annyit jelent, hogy Zajcev - tudatosan - párizsi divatvonalakban gondolkodik, amelyet át- meg átsző a kifogyhatatlan szovjet folklór elemeivel. Még pontosabban: párizsi elképzeléseket valósít meg szovjet szabászati megoldásokkal. Nyilvánvalóan alkalmaznia kell az adott körülményekre a divatvilág aktuális elképzeléseit. A csodálatos alapanyagok ennek a hatalmas országnak a legtávolabbi részéből is hozzá vándorolnak. A tiszta selymek, bársonyok, a len- és pamuttextíliák olyan fajtáiból válogathat, amikért nálunk egy-egy tervező hónapokig futkározhat. Ehhez járul még a magas színvonalú kellékválaszték is. Kívánhat-e tervező ennél többet?idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_divat_4.jpg

Késve kerül az üzletekbe a szántóföldi paprika és paradicsom:
Az utóbbi hetek esőzései országszerte helyreállították a talaj vízgazdálkodását. A viszonylag hűvös idő, főként a hideg éjszakák hatására azonban lassult egyes szántóföldi zöldségnövények fejlődése, márpedig lényeges árcsökkenés csak ezek piacra kerülése után várható. Különösen a dinnye, paprika és paradicsom növekedése lassú. Elmaradásuk a szakemberek véleménye szerint legalább 10-12 nap. Más években ilyenkor már a szántóföldi ültetvényeken is. pirosodott a paradicsom, az idén viszont most csak virágzik. A piacon kapható paradicsom még mindig fólia alatt terem, s az árát is az ezzel járó, meglehetősen magas költségek határozzák meg. A káposztának, a hagymának, a gyökérzöldségnek az előbbiekkel ellentétben kifejezetten kedvez a hűvös, csapadékos idő. Zöldborsó bőségesen termett, ebből a piac telített. A szántóföldi paradicsom és a paprika azonban csak július közepén kerül majd tömegesen a piacra.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_csepeli_duna_tsz.jpgA csepeli Duna Tsz kertészetéből 50 ezer fej primőr salátát szállítottak a főváros üzleteibe

Ásványvíz Kékkútról:
Nagy teljesítményű töltőüzem kezdte meg működését Kékkúton. A Badacsony-vidéki Pincegazdaság Ásványvíz-palackozó Üzemében az üvegekbe töltött ásványvíz mellett óránként 3600, másfél literes műanyag palackot töltenek meg a híres Theodora forrás vizével. Évente 45 ezer hektolitert palackoznak és a hazai igények kielégítése mellett jelentős mennyiséget exportálnak. Az NSZK-ba például 2 millió, másfél literes flakon kerül, de szállítanak a tengerentúlra, Kanadába is a híres kékkútiból.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_kekkuti_asvanyviz.jpgÜvegbe kerül az ásványvízzel dúsított kékkúti

Új tejtermék a Party vajkrém:
A Baranyatej pécsi tejüzemében a közelmúltban megkezdték a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézet által kikísérletezett Party kalóriaszegény vajkrémek nagyüzemi gyártását. A natúr, zelleres és magyaros vajkészítményekből naponta 8000 tégely készül az üzem korszerű gépsorain.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_baranyatej.jpgLekerülnek a futószalagról a megtöltött dobozkák

Nyári szezon a konzervgyárban:
Nyíregyházi Konzervgyár tyukodi üzemében ezekben a napokban 200 tonna egrest dolgoznak fel. A jó minőségű bogyós gyümölcsöt 7/2-es fémdobozba konzerválják és angliai exportra szállítják.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_nyiregyhazi_konzervgyar.jpgTöltés után

Új létesítmények a szegedi olajmezőn:
A szeged-algyői olajmező nagy értékű berendezésekkel gazdagodik. Kétmilliárd forintos beruházással gáznyomásfokozó kompresszorüzem épül a hozzá tartozó berendezésekkel. A cél az, hogy a csökkent nyomású rétegekből felszínre hozott földgázt nagy nyomású kompresszorok segítségével táplálják az országos távvezetékbe. A kompresszorüzemet a kutak nyomáscsökkenésének arányában folyamatosan építik ki. Várhatóan 1988-ban fejezik be a nagy munkát.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_szegedi_olajmezo.jpgSzerelik a kompresszorüzemhez csatlakozó csőhálózatot

Műszerek exportra:
A Jászberényi Műszeripari Szövetkezet termékeinek jelentős része talál piacot külföldön. A 260 millió forintos éves termelési értéknek megfelelő műszerek és különböző berendezések mintegy felét KGST piacokon értékesítik, de nyugati országok is vásárolják.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_jaszberenyi_muszeipari_szovetkezet.jpgKábelvédő berendezés készül szovjet és bolgár exportra

Belföldi bérmunka:
A battonyai Petőfi Tsz varrodájában hetven leány és asszony készít bébiholmit és szabadidőruhát bérmunkában a BEKÖT-nek. A szövetkezet üzemében nemrég négy körkötőgépet is munkába állítottak.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_battonyai_petofi_tsz.jpgAz egyik gép

Műanyagüzemben:
A Bajnai Alkotmány Termelőszövetkezet epöli műanyagüzemében több olyan közhasználatú cikket készítenek, amely a mindennapi életben fontos. Készül itt műanyag tipli, pohár, ecsetnyél, gyerekjáték. A fröccsöntő gépeken dolgozó asszonyok rövid idő alatt megtanulták az állandó kenyérkeresetet biztosító gépek kezelését.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_bajnai_alkotmany_tsz.jpgKovács Lajosné munkáját Czifra Ferenc üzemvezető-helyettes ellenőrzi

Épül az M 5-ös autópálya:
Az egyik legnagyobb tranzitforgalmat lebonyolító fő közlekedési ütünk, a Budapestet Szegeddel összekötő 5-ös számú főút. A tehermentesítésére épülő autópálya első 41 km-én - a fél autópályán -, valamint a korszerűsített Nagykőrösi úton az év végén már megindulhat a forgalom. Jelenleg a legnagyobb munkák Budapesten, a Nagykőrösi úti bevezető szakaszon folynak.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_nagykorosi_ut_feluljaro.jpgA többi között gyalogosfelüljáró épül itt, és készül az új autóút alapozása

Blúzok exportra:
A Páva Ruhagyár tamási üzemegysége elsősorban blúzok gyártásával, összeállításával foglalkozik, fő profilja mellett azonban kis tételben szovjet exportra női ruhát és hálóinget is szállítanak. A belkereskedelem mellett immár harmadik éve állnak kapcsolatban egy svájci partnerrel, s ez kapacitásuk nagy részét azóta folyamatosan leköti. Jelenleg egy 30 ezres tételen dolgoznak, aminek elkészültek már az első darabjai. A megrendelés az egész nyárra szólóan két szalagnak ad munkát.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_tamasi_pava_ruhagyar.jpgGondos végtermék-ellenőrzés, hiszen a partner nem fogad el „akármit”

A P/16-os front:
A P 16 azt jelenti, hogy Putnok-aknán ez a 16. pajzsbiztosítással ellátott frontfejtés. A munkahelyen 1983 októbere óta fejtik a szenet - mint a képen is látható, nehéz körülmények között.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_putnoki_banyaszok.jpgA putnoki bányászok az elmúlt hetekben hozzákezdtek a következő, a 17-es számú front szerelési munkáihoz

Ivóvíz Debrecennek:
Ősztől tavaszig, nyárig naponta 29 ezer köbméter ivóvizet ad a megyeszékhelynek a Tiszamenti Regionális Vízmű és Vízgazdálkodási Vállalat debreceni üzemigazgatóságának KFCS felszíni víztisztító üzeme. A Keleti-főcsatornából kiemelt vizet mechanikai és vegyi tisztítás után a fúrt kutak vizével azonos arányban keverve juttatják el a vezetékekbe. A Balmazújváros határában működő víztisztító üzem száz dolgozója idejében felkészült a nyári csúcsidőszakra. Már a tavasz folyamán megtörtént a gépegységek karbantartása és a műtárgyak generál ja vitása, májusban pedig a hagyományos évenkénti műszaki szemle résztvevői semmilyen hibát nem fedeztek fel.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_debreceni_ivoviz.jpgAz angol gyártmányú mikro-dopszűrő ellenőrzése

Mozgó szűrőállomás:
Útjára indult Baranyában az ország első mozgó szűrőállomása. A vizsgálatok a mindössze 140 lakosú kisközségben, Gyöngyfán kezdődtek. Az aprófalvak egészségügyi alapellátását szolgáló autóbusz-szakrendelőben korszerű körülmények között történik a vizsgálat. Úgy szerelték fel a buszt, hogy alkalmas komplex szűrővizsgálatra, eltérően azoktól a már működő járművektől, amelyek csupán egy-egy vizsgálatra (röntgen, fogászat, szemészet) specializáltak. A Baranya megyei kórház és a Pécsi Volán Vállalat szakemberei közösen tervezték, s a közlekedési vállalat dolgozói társadalmi munkában építették meg: egy használt Ikarusz csuklós autóbuszt újítottak fel.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_mozgo_szuroallomas.jpgA járműnek saját energia- és vízellátó rendszere is van, így bárhol és bármikor működtethető

A Magyar Televízió műsorán: Mihail Solohov sorozat - Idegen vér. 1964-ben, Monahov rendezésében készült szovjet film.
Solohovnak ez az elbeszélése is abban az időben játszódik, amikor még nem dőlt el a harc, amikor még folyt a polgárháború és az öreg orosz házaspár fia bevonul katonának - a fehérekhez, s ezzel tulajdonképpen apja nyomdokaiba lép. Aztán eljön a vörösök győzelme, a háború valahová messzire elsodorja a fiút, semmi hír sincs róla, az öregek további élete pedig örökös várakozásban telik.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_solohoz_sorozat_idegen_ver.jpgKépünkön a film egyik kockája. Apa és fia

Hová menjünk? Moziba!idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_mozi_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_mozi_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_mozi_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_mozi_4.jpg

Színházi bemutató: Jeruzsálem pusztulása a zalaegerszegi Hevesi Sándor színház színpadán.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_aron_laszlo_fekete_gizi.jpgTitus és Berenice: Áron László és Fekete Gizi

Magyar könnyűzene:
A 26. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. lllés-Bródy: Jelbeszéd (Koncz Zsuzsa), 2. Lerch-Demjén: Elfutok (Kovács Kati), 3. Dés-Bereményi: Hiába szép (Udvaros Dorottya).

Az előadók között: 1. Presser-Sztevanovity D.: Éjszakai vonatozás (Locomotiv GT), 2. Hevesi-Névtelen Nulla: Diadal (Névtelen Nulla), 3. Szikora-R-Go: Szeretlek is, meg nem is (R-Go).

A Hungária együttes új albuma:
Bombaként robbant a hír: elkészült egy nagylemez, a Hungária közreműködésével. No, senki ne gondolja, hogy ismét összeállt a legendás csapat! Fenyőn kívül két lányénekes és három fiúzenész van a zenekarban. Egyelőre ismeretlen muzsikusok, de ismerve a zenekarvezető jó érzékét, biztos még sokat fogunk tapsolni nekik. A lemez címe: Van aki forrón szereti. A nagylemezről nyugodtan elmondhatjuk, hogy meglepetés nélkül készült, a rock and roll jegyében. Sőt, megkockáztatjuk azt a megállapításunkat is, hogy még „mellékvágányok” sem találhatók a lemez stílusában: kizárólag az eredeti rock and roll dallamvilágát követik. A három részre szakadt Hungária az új keresése közben egy kicsit elhanyagolta ezt a stílust, de a kis break-kitérő után úgy hallatszik, hogy ismét felfelé ível a rock és a diszkózene ősének csillaga. Egyelőre nagy titkolózás folyik a zenekar házatáján. Érthető is, hiszen sorsdöntő lesz első megjelenésük. Annyit viszont megtudtunk, hogy nagyon szoros kapcsolatot szeretnének kialakítani a közönséggel: tradicionális rock and roll klubot kívánnak nyitni, amelynek külső és belső hangulata mindenben hasonlítana az „őskor" hasonló klubjaihoz. A régi filmektől kezdve, a termet díszítő plakátokig mindenben az eredeti hangulatot szeretnék visszahozni a nyolcvanas évek rock and roll barátai. Sokan szurkolnak a sikerért, de biztos, hogy sokan örülnének az esetleges kudarcnak. Egy biztos: a közönség csak jól járna...

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_uj_hungaria.jpgIndulásra kész az új Hungária

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat Bryan Adams Heaven-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Sister Sledge Frankie című számai vezetik.

Kedden az MLSZ-ben elkészítették a labdarúgó NB II-be jutást eldöntő osztályozók párosítását. Az utolsó pillanatban meggondolta magát a MOTIM TE vezetősége, nem kíván élni osztályozós jogával, így a Bakony-csoport 2. helyezettje, a Sabaria lépett elő. Június 23-án és 30-án (mindkét napon 17 órakor) a találkozók (az elöl álló területi bajnokok játszanak az első mérkőzésen otthon): Oroszlány-Szabó L. SE, DÉLÉP SC-Ganz-Mávag, Komló-Sabaria.

Szerdán hivatalosan is a török Bursaspor csapatához igazolt Kerekes Attila, a Békéscsaba és Tulipán Mihály, a Csepel labdarúgója. Mindketten két éves szerződést írtak alá.

A Bolgár Kommunista Párt Központi Bizottságának Titkársága a szerdai kupadöntőn előfordult botrányos események miatt feloszlatta a Levszki Szpartak Szófia és a CSZKA Szeptemvrijszko Zname sportegyesület labdarúgó-szakosztályait. A két csapat edzőjétől megvonták azt a jogot, hogy a továbbiakban bármiféle munkakört ellássanak a testnevelés és a sport területén.

A titkárság határozatában észszerűtlennek minősítette azt, hogy a jövőben a Nemzetvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Közlekedési Minisztérium labdarúgó-együtteseket működtessen. Ezek helyett területi szervezési alapon csapatokat kell létrehozni, amelyek a bolgár első ligában indulnának a következő idényben.

A BKP KB Titkársága azt ajánlja a Bolgár Testnevelési és Sporthivatal Központi Tanácsának, továbbá a Bolgár Labdarúgó Szövetségnek, hogy idén ne adják át a bolgár labdarúgókupát, s a most befejezett bajnokságból zárják ki a Levszki Szpartakot és a Szeptemvrijszko Znarnét, minden elért eredményüket töröljék, és ennek megfelelően módosítsák a tabella végeredményét.

A BKP KB Titkársága szerint a döntő (a CSZKA nyert 2:1-re) méltatlan színjátékká fajult. Sportesemény helyett futballhuliganizmussá vált a találkozó, s a történtek durva provokációt jelentenek azokkal az erőfeszítésekkel szemben, amelyek célja a bolgár futballban észlelt tűrhetetlen jelenségek megszüntetése.

Az összecsapás légkörét jól jellemzi a Rabotnicseszko Delo, a BKP KB lapjának csütörtöki tudósítása: „A labdarúgók a játékidőnek mindössze harmadrészében foglalkoztak a labdával, a további percekben kizárólag a belemenésekkel törődtek. Érthető, hogy a bíró három játékost kiállított, míg nyolcnak sárga lapot mutatott fel.”

Vasárnap lejátszották az osztályozó mérkőzések első találkozóit. Három párban a Területi bajnokságok hat győztese indult csatába az NB II-be jutásért.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_komlo_sabaria.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_komlo_sabaria_szurkolok.jpgKomlói öröm a lelátón

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_komlo_sabaria_szereles.jpgVigh vezette fel a labdát, de a döntő pillanatban elcsúszott, így Bánnak sikerült tisztáznia

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_komlo_sabaria_holdosi.jpgHoldosi lövéssel kezdődött, s Holdosi lövéssel zárult a mérkőzés

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_komlo_sabaria_zrinyi_szilvas_meszaros.jpgZrínyi (fehér mezben) szünet utáni őrzője, Szilvás mellett próbálja elvinni a labdát. Jobbról Mészáros látható

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_komlo_sabaria_hohmann_szarka.jpgÉs az a bizonyos 11-es. Hohmann labdáját a veterán Szarka kiütötte a jobb alsó sarokból

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_delep_ganz_mavag.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo_oroszlany_honved_szabo_l_se.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_teruleti_bajnoksagok_osztalyozo.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az alsóház edzői gyorsmérlegét. Szokásainkhoz híven ezúttal is arra kertük az NB l-es labdarúgócsapatok felelős vezetőit, edzőit, hogy röviden mondják el véleményüket a most befejeződött bajnokságról, értékeljék együttesük teljesítményét, s vázolják felkészülési elképzeléseiket.

Kérdéseink:

  • Véleménye szerint javult-e a bajnokság színvonala? Csapata milyen célkitűzésekkel vágott neki az 1984/85-ös bajnokságnak?
  • Mi valósult meg az elképzelésekből? Szükség volt-e arra, hogy a téli szünetben módosítsák az eredeti terveket, s ha igen, miért?
  • Figyelembe véve anyagi feltételeiket és játékosállományukat, tükrözi-e helyezésük a tényleges erőviszonyokat?
  • Hogyan készülnek a nyáron a bajnokság augusztus 10-i rajtjáig?

9. Haladás
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_9_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_9_haladas_nagy_jozsef.jpgA szombathelyiek jobbára annak köszönhetik, hogy a várakozáson felül szerepeltek és éppen csak lemaradtak a felsőházról, hogy otthon hozták a kötelező mérkőzéseket. A 21. fordulóban a Pécsi MSC-t verték magabiztosan 2:0-ra, Nagy József, az egyik hazai gól szerzője dr. Brezniczkyt hagyja faképnél

10. Ú. Dózsa
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_10_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_10_u_dozsa_szendrei_jozsef.jpgÖsszességében a rangadókon kiválóan szerepeltek a lila-fehérek, a 23. fordulóban például az akkor még csak a bajnoki címre aspiráló Bp. Honvédot verték úgy magabiztosan 4:2-re, hogy a forduló előtt 12 pont volt a különbség a két csapat között. Szendrei felszedi a labdát Bodonyi elől, Szűcsnek nem kell közbeavatkoznia

11. Pécsi MSC
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_11_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_11_pecsi_msc_garami_jozsef.jpgNem a tervek szerint alakult a pécsiek szereplése. Mindenesetre a jövőre nézve bizakodásra adhat okot Garami mester és fiai hozzáállása

12.Tatabánya
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_12_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_12_tatabanya_lakatos_karoly.jpgA Tatabánya biztos bentmaradása szinte csak az utolsó fordulókban dőlt el. Meglepetésre azonban a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjéig meneteltek, így jövőre a nemzetközi porondon a KEK-ben indulhatnak a bányász kék-fehérek. Lakatos végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a bajnokságban, Bodonyit szereli a kupadöntőn

13. Ferencváros
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_13_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_13_ferencvaros_szanto_gabor.jpgA 17. fordulóban Szántó megszerzi az Eger ellen a Fradi győztes gólját. A kiesési rangadó két pontja sokat nyomott a latba a végelszámolásnál

14. MTK-VM
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_14_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_14_mtk_vm_toth_jozsef.jpgAz MTK-VM olyan kulcsmeccseket nem tudott hozni, mint a 18. fordulóban az Eger elleni, ahol idegenben szenvedtek 1:0-ás vereséget. Tóth Józsefen semmi nem múlt az egész bajnokságban, itt Simon II-t próbálja szerelni

15. Eger
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_15_eger.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_15_eger_kiss_tibor.jpgAz Eger becsülettel küzdött, nincs mit szégyenkezniük a kiesés miatt. A 24. fordulóban ezzel a Kiss Tibor fejessel verték a Tatabányát, Gróf tehetetlen volt

16. SZEOL AK
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_16_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_16_szeol_ak_kozma_zoltan.jpgA szegediek sajátnevelésű csapatkapitányán, Kozma Zoltánon semmi nem múlt. Itt a 16. fordulóban a Megyeri úton az újpesti Schróth Lajost próbálja megállítani. Ezen a mérkőzésen sem termett babér a SZEOL-nak, 3:1-re kikaptak

A felsőházban végzett csapatok mérlegével folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5118277451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása