Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 Bp. Honvéd - Tatabánya MNK-döntő

2024.02.09. 06:14 maribor_

1985. június 5., a nyár első szerdája

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_headlines_lazar_gyorgy.jpgA hétvégi országgyűlési választásokra készül az ország. Lázár Györgynek, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye pártvezetőinek a miskolci sportcsarnokban tartott választási nagygyűlésre vezető úton a Vörösmarty utcai óvodások virággal kedveskedtek

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

június 3.

Választási nagygyűlést rendeztek Miskolcon a városi sportcsarnokban. A csaknem négyezer részvevő között ott voltak Borsod megye és Miskolc politikai és társadalmi életének vezetői, az üzemek, intézmények küldöttei, valamint a megye országgyűlési képviselőjelöltjei és számosán a tanácstagjelöltek közül.

A Himnusz elhangzása után Ződi Imre, a megyei népfrontbizottság titkára köszöntötte a jelenlevőket és nyitotta meg a nagygyűlést. Ezután Lázár György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke mondott beszédet.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_valasztasi_nagygyules_miskolc_lazar_gyorgy.jpgA részvevők nagy figyelemmel hallgatják Lázár György beszédét

A nagygyűlésen felszólalt még Horváth József, a Diósgyőri Gépgyár esztergályosa, a miskolci 6-os számú választókerület, Dánfi Dezső, a mezőkeresztesi Aranykalász Termelőszövetkezet elnöke, a mezőkeresztesi 26-os számú választókerület, Kürti László református püspök, a miskolci 2-es számú választókerület, Ozsváth Judit, a megyei fodrászszövetkezet női fodrásza, a nyékládházi 7-es számú választókerület és Czibere Tibor, a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem rektora, a miskolci 4-es számú választókerület országgyűlési képviselőjelöltje.

A választási nagygyűlés a Szózat hangjaival ért véget.

Csehák Judit miniszterelnök-helyettes, a magyar-szovjet kormányközi kulturális együttműködési bizottság magyar tagozatának elnöke Pjotr Gyemicsevnek, az SZKP PB póttagjának, a Szovjetunió kulturális miniszterének, a szovjet tagozat elnökének meghívására delegáció élén a Szovjetunióba utazott. Csehák Judit tárgyal vendéglátójával a magyar-szovjet kulturális kapcsolatok időszerű kérdéseiről, egyebek között a hazánkban október 8. és 14. között megrendezendő szovjet kulturális napok előkészületeiről. A Minisztertanács elnökhelyettese szovjetunióbeli tartózkodása során találkozik a szovjet kulturális élet több vezető személyiségével.

A gdanski vajdasági bíróságon felújították Wladislaw Frasyniuk, Bogdan Lis és Adam Michnik perét. Mindhármukat az „Ideiglenes Koordinációs Bizottság” vezető szerveiben kifejtett illegális, a közrend megbontását célzó tevékenységgel vádolják.

Lis és Michnik nem volt hajlandó egyenes válaszokat adni a bíróság kérdéseire. Olyan politikai jellegű kérdésekre igyekeztek terelni a szót, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a vádhoz. Lis később megtagadta a válaszadást. Michnik válaszaiban ugyancsak a tárgyhoz nem tartozó politikai kérdésekről beszélt, s a bíróság ezért elrendelte kivezettetését a tárgyalóteremből. Frasyniuk a tárgyalási szünet után nem volt hajlandó elhagyni zárkáját, megtagadva a tárgyalóterembe való visszatérést.

Bettino Craxi olasz miniszterelnök és Agostino Casaroli bíboros, vatikáni államtitkár a Vatikánban ünnepélyesen ratifikálta az olasz állam és a Szentszék viszonyát szabályozó új konkordátumot. Ezzel érvénybe lépett a tavaly február 18-án megkötött új megállapodás, amely az 1929-es, elavult konkordátumot helyettesíti), valamint a tavaly november 24-én aláírt, az egyházi javak és intézmények ügyét rendező jegyzőkönyv.

Az új konkordátum az olasz állam és a Vatikán közötti kapcsolatokat a modern kor követelményeihez igazítja. Új kereteket szabnak az egyházi oktatással, valamint az egyház hatáskörével kapcsolatos kérdéseknek (például az iskolákban már nem kötelező a katolikus hit oktatása), s megszűnik Róma „szent város” jellege. Az egyházi javak ügyét illetően az új megállapodás szerint a továbbiakban az egyházi struktúrákat magának az egyháznak kell fenntartania a hívők költségeiből.

Craxi, aki először tett látogatást a Vatikánban, II. János Pál pápával is találkozott. Magánjellegű tanácskozásukon az olasz és a nemzetközi helyzet legfontosabb kérdéseit tekintették át.

Margaret Thatcher brit miniszterelnök hivatalában kétórás eszmecserét folytatott Csao Ce-jang kínai kormányfővel, aki hivatalos látogatáson, tartózkodik Nagy-Britanniában. Az eszmecsere során a felek elsősorban Hongkongról tárgyaltak, érintették az űrfegyverkezést, a fegyverzetkorlátozást, a kelet-nyugati viszonyt, Tajvant, valamint - hivatalos források szerint - a koreai helyzetet.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_csao_ce_jang_london.jpgNyugat-európai országokat keres fel Csao Ce-jang kínai kormányfő. Kőrútjának első állomáshelye Nagy-Britannia volt

Négy éven belül másodszor ünnepelték hétfőre virradóra az athéni utcákon a görög szocialisták választási győzelmét, a konzervatív jobboldal revanskísérletének kudarcát. Papandreu kormányfő, a szocialisták vezére - éppen e tétre utalva - első nyilatkozatában történelminek minősítette a vasárnapi szavazás kimenetelét. Ugyanakkor felhívta honfitársait, hogy pártállásuktól függetlenül, vállaljanak részt Görögország modernizálásából és demokratizálásából.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_andreasz_papandreu.jpgPapandreu a győzelem pillanatában

A hétfőn közzétett hivatalos választási eredményeik szerint a szocialistáik kormánypártként veszítettek valamelyest a korábban, még ellenzéki erőként szerzett elsöprő fölényükből, de a 300 tagú parlamentiben továbbra is biztos, 160 mandátumos abszolút többségük van. A magát Új Demokráciának nevező konzervatív párt - részint a közvetlen napi benyomások alapján pálfordulásra hajlamosabb centrista választóik, részint a „hasznosan” szavazó esélytelen szélsőjobb jóvoltából - javította pozícióit, ami ugyan lehet a szocialistákat figyelmeztető jelzés, de a kormányzást közvetlenül nem veszélyezteti. A Görög Kommunista Párt - egy ellenkező előjelű „hasznosan szavazni” hangulat hatására - veszített korábbi szavazási eredményéből, de parlamenti képviselőcsoportjának létszámát így is sikerült megőriznie. Az új összetételű parlamentben ezúttal egy mandátumhoz jutott a magát „GKP-Belső Irodának” nevező, az itteni lapok által „eurokommunistának” minősített szervezet is.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_gorog_valasztasok.jpgMár a hétfőre virradó éjszaka megkezdődött a PASZOK győzelmének ünnepe az athéni utcákon

Hétfő reggel kiújult a küzdelem a palesztin harcosok és az Amal milicistái között a Nyugat-Bejrútban levő satilai és Bordzs El-Baradzsne-i menekülttáboroknál.

Satilában a palesztinok elkeseredetten védik utolsó erődítményüket, a mecsetet. A kiterjedt Bordzs El-Baradzsnéban kézifegyverekkel, majd aknavetőkkel folyt a harc. Délelőtt újból működésbe léptek a város környéki hegyekben elhelyezett palesztin ütegek; a táborok környékét, valamint Bejrút más kerületeit lőtték. A már elfoglalt szabrai táborból is robbanások zaja hallatszik; itt a síita fegyveresek hírek szerint lakóépületeket robbantottak fel.

A libanoni és a Nemzetközi Vöröskereszt mentőszolgálata az utóbbi 48 órában Bordzs El-Baradzsnéból száz sebesültet szállított kórházba. Palesztin források szerint a sebesültek száma ennek kétszerese, a halottak száma százra tehető. A táborban mind súlyosabb az élelmiszer- és a vízhiány; a humanitárius szervezetek tehergépkocsijai a heves lövöldözés miatt élelmiszerszállítmányukkal nem tudtak bejutni a táborba.

Bejrúti rádiójelentések szerint Líbia damaszkuszi nagykövetsége bezárta kapuit - a korábban jó viszonyban lévő két ország nézeteltéréseinek jeleként. Tripoli többször is elítélte a libanoni síita-palesztin viszályban a Szíriának tulajdonított szerepet, és támogatásáról biztosította az általa eddig bírált Jasszer Arafatot, a PFSZ vb elnökét. Líbiából származó hírek szerint Abu Ijad (Szalah Halaf), a PFSZ vb tagja, Arafat legközelebbi munkatársa felhívta Kadhafi líbiai vezetőt, hogy lépjen fel a palesztin nemzeti egység helyreállításáért.

Eközben Libanon más hadszínterein is kiéleződött a feszültség. A néhány napos viszonylagos nyugalom után a bejrúti zöld vonalon, a Szuk El-Garb környéki hegyvidéken, valamint az északi Tripoliban is hevesen tüzeltek egymásra a falangista milíciák és a muzulmán erők, illetve az utóbbiak egymásra. Feszültséget okozott két gyilkosság is; ismeretlen tettesek a Bekaa-völgyben megölték a libanoni hadsereg damaszkuszi kapcsolatairól ismert egyik ezredesét, s halálosan megsebezték a szíriai Nemzeti Szocialista Párt katonai vezetőjét, Mohamed Szlimet. Ezután a párt fegyveresei Bejrút szívében, a Hamrán körülzárták két magas rangú vezetőjük házát; a jobboldal állítása szerint lázadás robbant ki a szervezeten belül.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_palesztin_menekulttabor.jpgPalesztin asszonyok mentik megmaradt ingóságaikat a harcokban rommá lőtt Szabra menekülttáborban

Costa Rica átmenetileg visszavonta nagykövetét Managuából, s az Amerikai Államok Szervezetéhez (AÁSZ) fordult panasszal egy állítólagos nicaraguai támadás miatt - közölte Alberto Monge, Costa Rica-i elnök. Nicaragua tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz.

Az elnök az incidensért - amelynek következtében egy ember meghalt, kilenc megsebesült - a sandinista hadsereget tette felelőssé.

Managuában hivatalosan cáfolták, hogy Nicaraguának köze lenne az incidenshez. Humberto Ortega, nemzetvédelmi miniszter sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a Nicaragua és Costa Rica határán kialakult feszültségért az ellenforradalmárokat és a CIA-t terheli a felelősség. Ortega szerint a Costa Rica-i járőröket az ország területén garázdálkodó ellenforradalmárok támadták meg. A honvédelmi miniszter azt is közölte, hogy a határtérségben tartózkodó sandinista egységek lehallgatták a Costa Rica-i hatóságok rádióbeszélgetését, akik maguk is elismerték az ellenforradalmárok felelősségét.

Daniel Ortega elnök az üggyel kapcsolatban bejelentette, hogy Nicaragua a Contadora ellenőrző bizottságának vizsgálatát kérte a sandinista egységek szerepének tisztázásához.

június 4.

Marjai Józsefnek, a Minisztertanács elnökhelyettesének, a magyar-NDK gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési bizottság magyar tagozata elnökének meghívására delegáció élén Budapestre érkezett Wolfgang Rauchfuss, a Német Demokratikus Köztársaság Minisztertanácsának elnökhelyettese, aki részt vesz a bizottság 23. ülésszakán. A vendéget a Ferihegyi repülőtéren Marjai József fogadta; jelen volt Karl-Heinz Lugenheim, az NDK budapesti nagykövete.

A nap folyamán a Parlamentben megkezdődtek a, magyar-NDK gazdasági tárgyalások, amelyen áttekintik a bizottság előző ülésszakán a két ország közötti együttműködés bővítésére és továbbfejlesztésére hozott határozatok végrehajtásának, valamint az 1986-90. évekre szóló népgazdasági tervek egyeztetésének helyzetét.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke a Parlamentben fogadta Wolfgang Rauchfusst. A szívélyes légkörű megbeszélésen részt vett Marjai József, jelen volt Karl-Heinz Lugenheim.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_lazar_gyorgy_wolfgang_rauchfuss.jpgWolfgang Rauchfusst üdvözli Lázár György

A Honvédelmi Minisztériumban ünnepségen emlékeztek meg az első szovjet-magyar közös űrrepülés ötödik évfordulójáról. Ez alkalomból Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter Farkas Bertalan alezredest, a Magyar Népköztársaság űrhajósát ezredessé, Magyari Béla őrnagyot, kiképzett űrhajóst alezredessé léptette elő.

Az ünnepségen, amelyen megjelent a Honvédelmi Minisztérium katonai tanácsának több tagja, felelevenítették az űrutazás eseményeit, tudományos, technikai eredményeit, s a magyar űrhajósoknak az utóbbi öt esztendőben végzett tevékenységét.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_olah_istvan_farkas_bertalan.jpgOláh István és Farkas Bertalan

A magyar-szovjet kulturális együttműködés dinamikus fejlesztését szorgalmazza, fontos irányait jelöli meg az a jegyzőkönyv, amelyet a két ország kormányközi kulturális vegyes bizottságának társelnökei, Csehák Judit miniszterelnök-helyettes és Pjotr Gyemicsev, az SZKP Politikai Bizottságának póttagja, kulturális miniszter írt alá Moszkvában. Az aláíráson jelen volt Rajnai Sándor, hazánk moszkvai nagykövete. E dokumentum a korábban Budapesten megtartott 20. bizottsági ülésszak munkáját rögzíti, s kiindulópontja az, hogy a széles, sokoldalú kulturális kapcsolatok jól kötődnek a szoros politikai, gazdasági együttműködéshez.

Ami az ülésszak konkrét témáit illeti: megvitatták az 1986-1990-es kulturális, tudományos együttműködés fő irányait, ajánlásokat dolgoztak ki a magyar-szovjet felsőoktatási, például egyetemek közötti közvetlen kapcsolatok fejlesztésére, s megvizsgálták azt is, hogyan teljesülnek a korábbi elhatározások a könyvkiadásban, a tömegkommunikációs kapcsolatokban. A jegyzőkönyv olyan nagy fontosságú nemzetközi események megfelelő előkészítésében való együttműködésre is kitér, mint az Európai Kulturális Fórum, a legközelebbi VIT, a UNESCO-közgyűlés.

Az aláírás után Csehák Judit elmondta, hogy új irányokban is fejleszteni kívánják a kapcsolatokat, például az eddig jól bevált formák, nagyobb rendezvények mellett javítani óhajtják a fiatal művészek együttműködését. Pjotr Gyemicsev arról beszélt, hogy jócskán van még kihasználatlan lehetőség. Megemlítette, hogy az idén áprilisban nagy sikerű magyar kulturális napokat rendeztek a Szovjetunióban, s még az ősszel szovjet kulturális napok lesznek Magyarországon neves együttesek, szólisták részvételével. Érdekes terv, hogy közös magyar-szovjet megemlékezést terveznek Liszt Ferenc születésének 175. évfordulója alkalmából.

A nyugat-bejrúti síita-palesztin viszály megoldásáról Damaszkuszban Haddam alelnök irányításával megbeszélések folynak a Palesztinai Nemzeti Megmentési Front képviselői, valamint Valid Dzsumblatt, a Libanoni Haladó Szocialista Párt vezetője között. Ide várják Nabih Berrit, az Amal mozgalom irányítóját is.

Kedden a korábbinál kevésbé heves harcok folytak a Bordzs El-Baradzsne-i és satilai tábornál, valamint a déli külvárosok egy részében. A testvérharcban eddig 550-en haltak meg, 2100-an megsebesültek. Az Amal ellenőrizte Szabrába több elmenekült palesztin család visszatért, de Satilába senkit nem engednek be, így újságírókat sem. Riasztó az élelmiszerhiány, és mind több járványgyanús megbetegedésről érkezik hír. A bejrúti rádióállomások értesülései szerint az El-Fatah s több, Jasszer Arafatot, a PFSZ VB elnökét korábban bíráló szervezet között különböző csatornákon tárgyalások folynak a palesztin egység helyreállításának lehetőségéről.

Csupán kedd délben vonultak ki az izraeli megszállók és helyi zsoldosaik Mazsdel Szelim faluból és környékéről, amely ellen előző nap hajnalban támadást indítottak. Harckocsikkal és páncélosokkal lezárták a vidéket, majd házkutatásokat kihallgatásokat tartottak. Távozásuk előtt számos épületet felrobbantottak, 51 falubelit magukkal hurcoltak. E nyilvánvaló megfélemlítő akcióra azután került sor, hogy a nemzeti ellenállás a hét végén e környéken foglyul ejtette a Tel-Aviv által pénzelt Lahad-féle zsoldosmilícia 26 tagját, és több támadással súlyos veszteségeket okozott e kollaboráns csoportnak.

Radzsiv Gandhi indiai miniszterelnök négy országot érintő körutazása előestéjén, kedden, sajtóértekezletet tartott Új-Delhiben. Az indiai kormányfő reményét fejezte ki, hogy washingtoni látogatása elősegíti majd a két ország közt fennálló problémák megoldását. Gandhi Egyiptom, Franciaország és Algéria felkeresése után, június 11-én érkezik az Egyesült Államokba.

Kérdésekre válaszolva az indiai kormányfő hangsúlyozta, hogy India nem akar nukleáris fegyverre szert tenni, Pakisztánra célozva viszont hozzátette: - Mindenesetre gondolnunk kell arra is, miként tudnánk ellensúlyozni a nukleáris fegyver megjelenését határaink mentén. Kijelentette, hogy az afgán lázadóknak nyújtott amerikai segítség kapcsán fel fogja vetni Reagan előtt a pakisztáni-afganisztáni határtérségben uralkodó feszültség éleződésének problémáját is. Amerikai újságíróknak a több mint kétezer halálos áldozatot követelő bhopali katasztrófával kapcsolatos kérdéseire válaszolva közölte, hogy a Union Carbide által az áldozatoknak felajánlott kárpótlás túlságosan kevés.

- Ezzel kapcsolatban nem látok esélyt arra, hogy az ügyet bíróságon kívüli megegyezéssel zárhassuk le - mondta Gandhi.

A miniszterelnök amerikai látogatásával kapcsolatos sajtótájékoztatóján Romes Bhandari külügyminiszter-helyettes elmondta: Radzsiv Gandhi az új-delhi nyilatkozatban megfogalmazott kötelezettségvállalásokkal összhangban Washingtonban erőfeszítéseket fog tenni, hogy az űrfegyverkezési tervek feladására bírja az amerikai kormányzatot.

Pokolgépek robbantásával „emlékeztek meg” India Pandzsáb szövetségi államában a szikh vallási közösség Aranytemploma elleni ostrom első évfordulójáról.

Mint a PTI indiai hírügynökség jelentette, a kormányzó Kongresszus Párt egyik helyi vezetőjének a lakásába dobtak „robbanó csomagot” ismeretlen személyek Hosiarpur városban, öten megsebesültek. Nem okozott személyi sérülést az a pokolgép, amely egy másik településen, Gurdaszpurban robbant.

David Langa új-zélandi kormányfő tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Franciaország újabb föld alatti nukleáris kísérletet hajtott végre a Mururoa-korallzátonyon. Az új-zélandi kormányfő ismételten felszólította Párizst, hagyjon fel a Csendes-óceán déli részén folytatott nukleáris kísérleteivel.

Újabb MX-rakétakísérletet hajtott végre az Egyesült Államok a Csendes-óceánon - jelentette be a Pentagon. A kísérlet egy húszrészes sorozat nyolcadik lépcsője. Az előző kísérlet februárban volt.

Áprilisban az amerikai törvényhozás mindkét házában a kormány vereséget szenvedett a nicaraguai ellenforradalmárok közvetlen pénzelésének ügyében. A szenátus és a képviselőház elutasította a 14 millió dolláros katonai támogatást és az ehhez kapcsolódó, módosító javaslatokat. Most a Fehér Ház - egy szenátorcsoport segítségével - visszaviszi a Capitoliumba az ügyet.

Az új javaslat nem beszél katonai, csupán „emberiességi” támogatásról, nem a CIA-n hanem a Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség elnevezésű szervezeten át juttatná az ellenforradalmárokhoz a pénzt. Az összeget viszont megemelték: 1985-re és 1986-ra 24 millió dollárt próbálnak megszavaztatni a honatyákkal. A Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség felhasználása azt sugallja, hogy jótékonyságról van szó. Egy külügyminisztériumi tisztségviselő azonban világossá tette, mit is jelent az „emberiességi” segély. „A kontrákra mint szabadságharcosokra tekintünk, akik megérdemlik a támogatásunkat.”

Az utóbbi időben megszaporodtak azok a hivatalos megnyilvánulások, amelyek közvetlen amerikai katonai beavatkozás lehetőségéről beszélnek Nicaraguában. Az alaphangot George Shultz külügyminiszter május 23-i beszéde adta meg. Ebben Shultz figyelmeztette a kongresszust: ha elutasítja a kontrák segélyezését, akkor „nőni fog a veszély, és szembesülünk az amerikai harci alakulatok bevetésének keserves választásával”.

A The New York Times keddi száma terjedelmes anyagban számol be arról, hogy az amerikai hadsereg Panama székhelyű déli parancsnoksága már akkor készült katonai lehetőségre, amikor az amerikai vezetés - az elmúlt két évben - „valószínűtlennek” minősítette a beavatkozást. Egymást követik a hadgyakorlatok, létrehozták az összpontosítási körleteket, a megfelelő posztokat, megerősítették a hírszerzést, fejlesztették a Washingtonnal szövetséges hadseregeket, és új létesítményeket építettek. 1983-ig egyetlen nagyobb méretű hadgyakorlatot. tartottak évente: célja a Panama-csatorna védelmének gyakorlása volt. 1983 óta egymást érik a nagy - Nicaragua-ellenes - hadgyakorlatok. Palmerolában, Honduras központi fennsíkján elkészült a térség legnagyobb katonai repülőtere, amely az Egyesült Államok minden gépét (az óriás szállító repülőgépeket is) fogadni tudja.

június 5.

Jegyzőkönyv aláírásával Budapesten befejeződtek a magyar-NDK gazdasági tárgyalások.

Marjai József és Wolfgang Rauchfuss miniszterelnök-helyettesek, a magyar-NDK gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési bizottság társelnökei a bizottság Budapesten megtartott 23. ülésszakán áttekintették a két ország gazdasági együttműködésének helyzetét. Értékelték hazánk és az NDK párt- és kormánydelegációinak korábbi tárgyalásain, a két kormány elnökeinek találkozóján, valamint a bizottság 22. ülésszakán meghatározott feladatok végrehajtását. Megállapították, hogy országaink között tovább fejlődik a termelési együttműködés, a gyártásszakosítás és a kooperáció, mind a hagyományos, mind pedig az új, magas műszaki színvonalat képviselő területeken. Újabb eredmények születtek az energia- és az anyaggazdálkodás ésszerűsítésére irányuló munkában, szorosabbá váltak a kapcsolatok a két ország vállalatai és intézményei között.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_marjai_jozsef_wolfgang_rauchfuss.jpgWolfgang Rauchfuss és Marjai József aláírja a dokumentumot

Az ülésszakon megvitatták az 1986-1990. évekre szóló népgazdasági tervek egyeztetésének egyes kérdéseit, értékelték a vegyipar, az elektronika és elektrotechnika területén folytatott együttműködést. Rámutattak arra, hogy folytatni és bővíteni kell a gyártásszakosítást és a közös kutatási-fejlesztési tevékenységet a mezőgazdaságigép-gyártásban.

A tárgyalásokon megvizsgálták az 1985. évi árucsereforgalmi jegyzőkönyvben foglaltak teljesítését, valamint az 1986-1990. évi hosszú lejáratú kereskedelmi megállapodás előkészítését. A bizottság megbízta a két ország illetékes irányító szerveit, hogy nyújtsanak segítséget a gazdasági és műszaki-tudományos együttműködés 2000-ig terjedő programjának kidolgozásához. Wolfgang Rauchfusst fogadta Lázár György, a Minisztertanács elnöke.

Az NDK miniszterelnök-helyettese és kísérete szerdán elutazott Budapestről. A vendégeket a Ferihegyi repülőtéren Marjai József búcsúztatta, jelen volt Karl-Heinz Lugenheim, az NDK budapesti nagykövete.

A munkalátogatáson a Szovjetunióban tartózkodó Csehák Judit miniszterelnök-helyettest a Kremlben fogadta Gejdar Alijev, az SZKP PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettese.

A szívélyes, baráti légkörű megbeszélésen áttekintették a kultúra és a szociálpolitika területén megvalósuló magyar-szovjet együttműködés továbbfejlesztésének kérdéseit.

A megbeszélésen jelen volt Georgij lvanov szovjet kulturális miniszterhelyettes és Rajnai Sándor moszkvai magyar nagykövet.

Miközben kisebb összecsapások voltak a nyugat-bejrúti palesztin menekülttáborokban és környékükön, a Palesztinai Nemzeti Megmentési Front háromszakaszos megoldási tervezetet dolgozott ki a síita-palesztin összecsapások felszámolására.

Amin Dzsemajel libanoni államfő magához kérette az ENSZ BT öt állandó tagállamának bejrúti diplomáciai képviselőjét, s felkérte őket: kormányaik gyakoroljanak nyomást Izraelre, hogy vonja vissza helyi zsoldosait - a Lahad milíciát - Dzsezzin városából.

Ez idő alatt kisebb összecsapások és törékeny nyugalom váltakozása jellemezte a nyugat-bejrúti palesztin menekülttáborokat és környéküket. A Palesztinai Nemzeti Megmentési Front szóvivője Damaszkusziján kijelentette: a front, amely hat damaszkuszi székhelyű szervezetet tömörít, háromszakaszos megoldási tervezetet dolgozott ki a síita-palesztin fegyvernyugvás céljából.

Első lépésként tartós tűzszünetet kötnének; elszállítanák a sebesülteket, leállítanák az ellenségeskedéseket; majd az Amal és a 6. dandár visszavonná erőit a palesztin táborokból, elengednék a foglyokat, biztosítanák a táborlakók visszatérését otthonaikba; megkezdődne a megbékélési tanácskozás az Amal és a Palesztinai Nemzeti Megmentési Front között. A második szakaszban a front átvenné a táborok rendjének felügyeletét, együttműködve egy libanoni bizottsággal, melyet Rasid Karami kormányfő irányítana.

A palesztin mozgalom problémáinak megoldása érdekében valamennyi palesztin szervezet vezetőjének részvételével tanácskozást kell tartani - ez olvasható az El Fatah, a PFSZ legnagyobb tagszervezete központi bizottságának Tuniszban közzétett közleményében. A Fatah KB közleménye egyelőre nem jelöli meg a javasolt találkozó helyét és időpontját.

A WAFA palesztin hírügynökség azt is közölte, hogy a Jasszer Arafat által vezetett El Fatah, valamint két másik - egyébként Arafatot bíráló - szervezet, a Palesztinai Kommunista Párt és a George Habbas irányította Népi Front Palesztina Felszabadításáért hétfőn tárgyalt egymással.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_palesztin_menekulttabor_2.jpgSíita fegyveres egy házat lakottat ki a szabrai menekülttáborban

Az MTI londoni jelentése szerint Jichak Samir izraeli külügyminiszter sajtóértekezletén megint következetesen elzárkózott a Husszein jordániai király javasolta béketárgyalások gondolatától, amelyet egyébként Nagy-Britannia és az Egyesült Államok pártfogol. Ugyanakkor közölte, bármikor kész találkozni az uralkodóval.

Husszein jelenleg, magánlátogatáson, a brit fővárosban tartózkodik. Nem ismeretes, hogy tervek volnának kettejük „összehozására”.

Samir a palesztin (száműzött) parlamentnek a tárgyalásokba való bevonását - más szóval a jordániai-palesztin közös delegációt - úgy értelmezte, mint egyfajta „trójai falovat”. Kifejtette, hogy a palesztin parlament (a Palesztinai Nemzeti Tanács) az izraeli kormány szemében azonos a Palesztinái Felszabadítási Szervezettel - ezzel pedig Izrael nem fog tárgyalni.

Samir szerint Husszein király terve a jordániai küldöttség jordán-palesztin delegációvá való kiterjesztésére „előfeltétel”, s mint ilyen, akadálya a közvetlen tárgyalásoknak. Ugyancsak akadály, szerinte, ha Husszein nemzetközi értekezlet összehívását indítványozza.

Az izraeli külügyminiszter álláspontja szerint a megoldás útja az volna, hogy először „csak” Izrael és Jordánia képviselői találkoznak, majd a második szakaszban „merülhetne fel” a palesztin részvétel kérdése, de csak olyan formában, amely eleve kirekeszti a Palesztinai Felszabadítási Szervezet „tagjait és szimpatizánsait”. A Samir által előadottakból azt lehetett kiolvasni, hogy a tagok és szimpatizánsok kilétére nézve Izrael magának tartja fenn a döntés jogát.

Daniel Ortega nicaraguai elnök javaslatot tett Honduras és Costa Rica kormányának, hogy kezdjenek kétoldalú tárgyalásokat a közép-amerikai béke helyreállítására. A tárgyalásokat a legmagasabb szinten kell folytatni, hogy elejét vehessék a „közép-amerikai vérontásnak” - hangoztatta Ortega.

A nicaraguai elnök a managuai televízióban elmondta, hogy az ország déli határkörzetében jelenleg is folynak összecsapások, Costa Ricából ellenforradalmi egységek törnek be az országba.

Az Egyesült Államok háborús hangulat szítására használja fel a Nicaragua és vele szomszédos országok határain kialakult helyzetet - hangsúlyozta Ortega. Az elnök szerint az Egyesült Államok közép-amerikai szövetségesei segítségével próbálja megmenteni a nicaraguai ellenforradalmárokat a teljes vereségtől: Washington arra törekszik, hogy fegyveres viszály robbanjon ki Nicaragua és szomszédai között, s ebben a konfliktusban szövetségesei az amerikai hadsereg támogatását kérjék.

A The New York Times újabb cikket közöl az Egyesült Államok Nicaraguával kapcsolatos terveiről. A lap magas rangú amerikai kormánytisztviselők, diplomaták, katonai vezetők véleményére hivatkozva azt írta, hogy az Egyesült Államok katonai akciót intézne Nicaragua ellen, ha a sandinista hadsereg korszerű katonai repülőgépeket kapna, vagy ha Nicaragua „engedélyt adna szovjet támaszpont létesítésére” az országban.

Közben Reagan elnök nyomására ismét a törvényhozás két háza elé terjesztik a nicaraguai ellenforradalmárok segélyezéséről szóló javaslatot, amelyet eddig a képviselőház elutasított.

Az amerikai szenátus többsége éjjel megszavazta a kormány által kért összeget az űrfegyverkezési program folytatására.

A szenátorok egész napon át vitáztak az úgynevezett „hadászati védelmi kezdeményezés” programjáról, s végül is elutasítottak minden módosítást a program finanszírozásáról. A Reagan-kormány eredetileg 3,7 milliárd dollárt kért a jövő költségvetési évre a program folytatásához, majd ezt 2,95 milliárdra csökkentette.

A vitában felszólaló szenátorok közül sokan mutattak rá arra, hogy az űrfegyverkezési tervek folytatása súlyos politikai következményekkel járhat. John Kerry demokrata párti szenátor aláhúzta: A „csillagháborús” tervek megvalósítása összeegyeztethetetlen a rakétaelhárító fegyvereket eltiltó, illetve korlátozó SALT-I szerződéssel s általában a leszerelés gondolatával. Albert Gore szenátor kijelentette: az űrfegyverkezési program, ellentétben Reagan elnök kijelentéseivel, nem az ország lakosságának, hanem csupán a szárazföldi telepítésű amerikai támadófegyverek védelmét szolgálja.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_reklam_3.jpg

Kékfény:
A Borsod megyei Rendőr-főkapitányság eljárást indított jelentős értékre elkövetett sikkasztás és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt Orosz Gyuláné 45 éves, nyékládházi lakos és több társa ellen. Oroszné, mint az Ásványolajforgalmi Vállalat (ÁFOR) Észak-magyarországi Tájegységének pénztárosa több mint egy éven keresztül a kezelésére bízott, valamint a közületek által visszaküldött, fel nem használt gázolaj- és tüzelőolajjegyeket orgazdáknak - többnyire kútkezelőknek - értékesítésre átadta, és az ezekért kapott összegeken megosztoztak. Cselekményükkel a vállalatnak közel 900 ezer forint kárt okoztak. Orosznét, valamint Svidró Ferencné (38 éves, benzinkútkezelő) miskolci, S. Fekete Barnabás (46 éves, ÁFOR-kirendeltségvezető) mezőcsáti és Lengyel László (45 éves benzinkútkezelő) mezőkeresztesi lakosokat a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte.

Püspökladány külterületén Tárbály István 33 éves egyéni gazdálkodó, nyíregyházi lakos személygépkocsijával áttért az úttest bal oldalára és ott összeütközött egy a vele szemben haladó személygépkocsival. A baleset következtében a vétlen személyautó vezetője, Fazekas Sándor, 37 éves villanyszerelő kisiparos, kunmadarasi lakos meghalt. Tárbály István és két utasa súlyos sérülést szenvedett. A vizsgálat eddigi adatai szerint Tárbály szabálytalanul előzött. A rendőrség vezetői engedélyét bevonta és a vizsgálatot tovább folytatja.

Halálos fejsérülést szenvedett egy 20 éves férfi a nagykállói vasútállomáson. A Mátészalka felől érkező mozgó vonatról ugrott le - egyenesen a párhuzamosan szembe befutó Nyíregyháza felől robogó vonat elé. A rohamkocsival érkező mentősök már nem tudtak segíteni a szerencsétlenül járt emberen, csak a halál beálltát állapíthatták meg.

Közlemények:
A Videoton SC elnöksége és labdarúgó-szakosztálya köszönetét mond a sikeres kupaszereplése alkalmából érkezett sok-sok ezer gratulációért, elismerő levélért táviratért. A játékosok a megmondhatói, hogy erejüket megsokszorozta az országhatáron belül és kívül is megnyilvánuló óriási szeretet, bátorítás és biztatás. A klub köszöni a bajnoki vendégszereplésein a vendéglátó klubok és a közönség részéről kapott felejthetetlen támogatást, továbbá azt, hogy támogatták a bajnoki mérkőzések időpont-módosítási kérelmét, és ezzel hozzájárultak a sikeres kupaszerepléshez.

Úszótanfolyamot indít a sóstói strandon a TIT nyíregyházi városi szervezete. Az úszóoktatások június 17-én kezdődnek. Minden úszni vágyó jelentkezését várják a TIT városi titkárságán, a tudomány és technika házában.

Az International House Budapest Nyelviskola, a londoni központú International House iskolarendszer első magyarországi tagja angol és német intenzív nyelvtanfolyamokat indít 8 tudásszinten, júliusban és augusztusban, délelőtt vagy délután. A négyhetes, napi 5 órás tanfolyam díja: 4000 Ft. Jelentkezés, szintfelmérés és tandíjbefizetés: június 3-tól 6-ig 16 és 18 óra között a VI., Rudas László u. 21. sz. alatt. Érdeklődni lehet az IHB irodájában: V., Cukor u. 4., tel.: 184-467.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_allasajanlat_3.jpg

Divat: Van egysoros, van kétsoros
Ez utóbbi a divatosabb, vagy pontosabban, újszerűbb. Eddig inkább a kosztümökre és a kabátokra került két sor gomb. Napjainkban a leglengébb nyári ruha is elbírja. Ez az apró - vagy nagyobbacska - kellék nemcsak hangsúlyozza a ruhák szabásvonalát, hanem mutatóssá is teszi. A szabni-varrni tudóknak és mindazoknak küldjük ezeket a képeket, akik külföldi modelleket kértek, és az új divatjegyek, szabásvonalak, kellékek és kiegészítők iránt érdeklődtek. Szétnéztünk a méteráruboltokban és örömmel tapasztaltuk: nem szükséges útlevél ahhoz, hogy megfelelő kelmét vásárolhassunk ezeknek a divatos ruháknak a megvalósításához.idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_divat_5.jpg

Talajjavítás Szabolcsban:
Szabolcs-Szatmár megyében a mezőgazdasági terület mintegy fele szorul meliorációra. Az ehhez szükséges anyagi lehetőségek azonban csak mérsékelt munkát tesznek lehetővé. Jelenleg Szatmárban és a rétközi térségben folyik talajjavítási munka. Ha ez évek múlva befejeződik, 60 000 hektárral nő a meliorált terület a megyében. Az ibrányi Rákóczi Termelőszövetkezet földjén 300 ezer folyóméter alagcsövezést végez a Gyulai Vízgazdálkodási Társulás nagyteljesítményű gépe. A műanyag csövet az amerikai automatával felszerelt gép úgy fekteti a földbe, hogy egy-egy szakaszon a kiindulástól a befejezésig 50-60 centis a lejtés az elvezető csatorna felé.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_ibranyi_talajjavitas.jpgFelvételünk az ibrányi határban készült

Új tanuszoda Pestimrén:
Újabb tanuszoda készült el Budapesten, a XVIII. kerületben - immár a második. A létesítményt a pestimrei Kastély-dombon avatták fel. A 19 millió forintos építési költség nagy részét az Országos Vízügyi Hivatal fedezte. Az Agrokomplex ragasztott faszerkezetű épületének vízforgatóval ellátott medencéjében ezentúl a tanév idején a környékbeli általános iskolások sajátíthatják el az úszás alapelemeit. A tegnapi, kastély-dombi avatást megelőzően megkezdődtek már a tárgyalások újabb tanuszoda-építkezésekről; a lista elejére jegyezve azokat a kerületeket, ahol hiányuk súlyosan akadályozza az úszásoktatást.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_pestimrei_uszoda.jpgBirtokba veszik a fiatalok az új uszodát

Számítógép az általános iskolában:
A környei általános iskolában a szakkörök legnépszerűbbike a matematikai. Itt számítógép a gyerekek társa. Megismerkedtek például a Basic számítógépnyelvvel. Lépésről lépésre, játszva megtanulják az egyszerű programok készítését. A Sárisápon készült Primo berendezést a Környei Mezőgazdasági Kombinát ajándékozta az iskolának. Ilyen módon az iskola egyike lett azoknak, ahol az oktatásba beiktathatják ezt a korszerű eszközt. Alkalmazzák a tanterv szerinti matematikaoktatásban is. Megfelelő programok összeállításával bekapcsolhatják nyelvoktatásba, földrajztanításba.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_kornyei_altalanos_iskola.jpgA tervek szerint a számítógép kezelése bekerül majd a fakultációba is

Kesztyűüzem Mérken:
A mérki Kossuth Termelőszövetkezet a Budapesti Tímár Szövetkezettel közösen létesített kesztyűgyártó üzemet. A szövetkezet munkaerő-foglalkoztatása szempontjából igen jelentős a kisüzem, amely jelenleg 76 fővel dolgozik, de lehetőség van arra, hogy 130 főre növeljék a létszámot. A jól felszerelt gépekkel havonta 25 ezer különböző célra szolgáló munkavédelmi kesztyűt gyártanak. Többek között készül itt hegesztőknek, kohászoknak kesztyű, de meg impregnált munkavédelmi kesztyű is. A szövetkezet szolgáltatása, hogy a nagyobb megrendelőknek helyszínre szállítják a munkavédelmi kesztyűket.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merki_kossuth_tsz.jpgVarrják a hegesztőkesztyűket

Tábori körülmények között:
Az éves kiképzési tervnek megfelelően, a hatvani Zalka Máté munkásőr egység a felsőtárkányi kiképző bázison több napos táborozáson vett részt Az acélszürke egyenruhások tábori körülmények között hatják végre a kiképzési és lőfeladatokat.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_hatvani_munkasorok.jpgA tábor ügyeletesei: Koczka Ferenc és Király Béla az elöljárót - Molnár Józsefet, a megyei munkásőrség kiképzési alosztályvezetőjét - fogadják

Divatzakók Egerből:
Az Egri Ruhaipari Szövetkezet exporttevékenysége a legjelentősebb Heves megye könnyűipari szövetkezetei közül. 50 millió forintos értékben kötöttek szerződést a tőkés közel-keleti üzletfeleikkel. A Dobó téri üzemben a Szaúd-Arábiába kerülő divatzakók készülnek.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_egri_ruhaipari_szovetkezet.jpgA varrodában. A harmadik negyedévtől a kamasz- és normálméretűek mellett úgynevezett „erős alkatú" számozással is készítenek ruhadarabokat

Sikerült a lépésváltás:
A megye egyik legfiatalabb gyára, nemcsak múltját, hanem az itt dolgozók életkorát tekintve is, az EGIS Gyógyszergyár LACTA Tápszergyára Körmenden. Rövid története mégis sok vihart kavart, egyik évről a másikra szinte teljesen megváltozott a gyár profilja.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_egis_gyogszergyar_kormend.jpgA gyár műszaki és munkás gárdája éretté vált az új technológiák átvételére

Bútorok Veszprémből:
Székek, asztalok tízezrei találhatók hazánkban és külföldön azokból a gyártmányokból, amelyek a veszprémi Balaton Bútorgyárban készülnek. Rangos helyet biztosítottak maguknak a bútorpiacon, több bútorgyártó szövetkezettel és gyárral állnak szerződéses viszonyban.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_balaton_butorgyar.jpgA gyártósor megmunkáló gépe

Termékváltás:
A zalaszentgróti téglagyárban jelenleg csak kisméretű téglát gyártanak, ám még ebben a hónapban átállnak a magasított, lyukacsos tégla gyártására, ami termelésük döntő részét fogja kitenni. A júniusi kánikulai hőség nagy próba elé állítja az amúgy is meleg munkahelyen dolgozókat, akiknek az időjárástól függetlenül teljesíteniük kell az évi 14,5 millió darabos tégla-tervüket.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_zalaszentgroti_teglagyar.jpgA nyerstégla-elszedőnél szapora asszonykezek dolgoznak, a szalag ritkán áll meg

A Magyar Televízió műsorán: A csikó. Mihail Solohov művei filmváltozatainak sorában kerül képernyőre az 1959-ben készült szovjet játékfilm, V. Fetyin rendezésében. A történet főszereplője tulajdonképpen a címben is írt kiscsikó, amely a háború forgatagában egyik katonai alakulatnál váratlan szaporulatként jelentkezik, egy elkóborolt, majd előkerült kanca „szolgálaton kívüli cselekményének” eredményeként. A rövidjátékfilm nem először látható a képernyőn, de a Solohov életművét megidéző sorozatból nem hiányozhat.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_solohov_a_csiko.jpgKépünkön a film egyik kockája, a főszereplő csikóval

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_mozi.jpg

Színházi bemutató: Amphitryon - vígjáték Moliére nyomán. A Katona József Színház előadása Duró Győző dramaturgi olvasatában és Ács János rendeződ látásában-láttatásában.

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_humor_sinko_laszlo_vajda_laszlo.jpgA két Sosias: Sinkó László és Vajda László

Magyar könnyűzene: Újra Talp-on
Egykori Interfolk és Cent-tagokból alakult alig egy éve az ugyancsak country-zenét játszó Talp zenekar. Első rádiófelvételeik már hallhatók a rádió könnyűzenei adásaiban, önálló klubjuk ősszel nyílik meg a Láng Művelődési Központban, ahová - a tervek szerint - más, fiatal együtteseket is meghívnak majd.
idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_talp_egyuttes.jpg

Békedalok hanglemezen
„Lesz-e még menedék?" - kérdezi földünk sorsáról country stílusú dalában a pécsi Szélkiáltó együttes, míg Varga Miklós, már nagy slágerré vált, Európa című szerzeményében öreg kontinensünket félti a veszélyektől. Berki Tamás, a kiváló dzsesszénekes, a rock és a blues eszközeit használta humanista mondanivalójának tolmácsolásához. A 17 éves Nyeső Mária hétköznapi életképeket szembesít az égben szálldosó rakéták látványával... Az idézett szerzők és dalaik arról a nagylemezről valók, amelyet a KISZ Hajdú megyei bizottsága terjeszt, Debrecenben. (Cím: Simonyi út 14.) Ez a KISZ-bizottság hirdetett a KISZ KB-val, az Országos Béketanács támogatásával országos békedalpályázatot, 1984-ben. A beküldött pályamunkákból, közel 700 alkotásból válogattak egy nagylemezre valót, s e lemez vásárolható most, esztendő múltával, a debreceni ifjúsági vezetőktől. A felhívás sikerét bizonyította, hogy jelentkeztek diákok, nyugdíjasok, hivatásos zenészek és amatőrök. Igen változatos műfajú dalok születtek: polbeat dal, rocknóta, megzenésített vers, kantáta, zenekari darab. A Dallal a békéért című nagylemez a legszebb 13 kompozíciót tartalmazza.
idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_dallal_a_bekeert.jpg

Külföldi könnyűzene:
A hét első felében az amerikai slágerlistákat Bryan Adams Heaven-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét Billy Ocean Suddenly című számai vezetik.

Az MLSZ, illetve a magyar labdarúgó-válogatott négy vezetője - dr. Páncsics Miklós főtitkár, Csáki Sándor elnökségi tag, Mezey György szövetségi kapitány és dr. Mohácsi János csapatorvos – a hét elején Mexikóba utazott. A küldöttség - amely június 16-án érkezik haza - megvizsgálja a válogatott számára számba vehető helyszíneket a jövő évi világbajnokságon, Mohácsi dr. pedig felméri, hogy a nagy tengerszint feletti magasság, illetve a hőség hogyan hat az európai emberekre.

A kupadöntő napján rendezték a 26. fordulóból elhalasztott Videoton-Csepel találkozót. A Videoton mesteredzőjének gondot okoz, hogy Horváthot és Novathot az elmúlt fordulóban kiállították, így tartalékos lesz a fehérvári együttes. A Csepel továbbra is kénytelen nélkülözni Elekest és Gálhidit, elképzelhető, hogy Szabó sem tud játszani.
idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_videoton_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_videoton_csepel_kuzdelem.jpgA döntetlennel a Videoton ismét helyet szorított magának a dobogón, bronzérmesnél rosszabb már nem lehet

A mérkőzések után lássuk a 26. forduló válogatottjait! A fordulóból elmaradt mérkőzés nélkül is láthattunk remek teljesítményeket, de Gelei Károly mostani produktuma mindent vitt, így ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_26_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén nincs változás, hiszen sem Détári, sem pedig Kiprich nem léptek pályára.

A tabella élén nincs változás, a mai döntetlennel a Videoton bebiztosította helyét a dobogón.
idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_26_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb szerdai momentumait. A másodosztály 36. fordulójában négy csapat nyert idegenben, egytől egyig azok, amelyeknek nagy szükségük van a pontokra. A Bp. Volán ózdi sikerével biztosan halad az NB I. felé, a Vác egy pontra megközelítette a Siófokot.idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_nb_ii_debreceni_kinizsi_sopron.jpgBruder (balról) és Fehér a soproni védők gyűrűjében. Debreceni Kinizsi-Sopron 1:0

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_nb_ii_22_sz_volan_bajai_sk.jpgA labdát vezető Vadot Prikidánovics, Andreidesz, és Evanics próbálja utolérni a 22. sz. Volán-Bajai SK (1:3) találkozón

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_nb_ii_nagykanizsa_szekszardi_dozsa.jpgDienes (a labdával cselezés közben) megoldhatatlan feladat elé állította a hazai védőket. Nagykanizsa-Szekszárdi Dózsa 1:2

Két, a továbbjutás szempontjából egyaránt fontos VB-selejtező mérkőzést rendeztek szerdán Európában. A 2. csoportban a svédek. a csehszlovákokat fogadták, a 6. csoport slágermérkőzését pedig a másik skandináv országban, Dániában játszották. A hazaiak nagy iramú, változatos mérkőzésen kétgólos győzelmet arattak a Szovjetunió válogatottja felett.

Svédország-Csehszlovákia 2:0 (0:0). Stockholm, 50 000 néző. Gól: Prytz (11-esből, 77. p.), L. Larsson (85. p.).

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_europai_2_csoport_svedorszag_csehszlovakia.jpglan Svensson (jobbra) küzd csehszlovák ellenfelével. Az Eintracht Frankfurt svéd játékosa örülhetett Stockholmban a VB-selejtező végén

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_europai_2_csoport_tabella.jpg

Dánia-Szovjetunió 4:2 (2:1). Koppenhága, 45 700 néző. Gól: Elkjaer-Larsen (16. és 19. p.), Laudrup (60. és 85. p.), illetve Protaszov (23. p.), Gocmanov (68. p.).

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_europai_6_csoport_dania_szovjetunio_elkjaer_larsen.jpgElkjaer-Larsen a dánok első gólját lövi

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_europai_6_csoport_tabella.jpg

A Szabad Föld Kupa döntőjében: Mád-Nagyecsed
Délután a Népstadionban került sor a labdarúgó Szabad Föld Kupa döntőjére. A Mádi Bányász SE az előcsatározások során remekül szerepelt és bekerült a fináléba. Ellenfele Nagyecsed gárdája lesz. Az összecsapás 15 órakor kezdődött. A mádiak egyébként a megyei II. osztály Keleti csoportjában fölényesen vezetnek, a bajnoki címet már nem lehel tőlük elvenni. Amennyiben a Népstadionban is diadalmaskodnak, ritka bravúrt hajtanak végre.
idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_szabadfold_kupa_nagyecsed_madi_banyasz.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_szabadfold_kupa_nagyecsed_madi_banyasz_kupaatadas.jpgA díjátadás a és a győztesek (Stílszerűen a Szabad Föld újságból)

És akkor lássuk a lényeget, a Bp. Honvéd-Tatabánya Magyar Népköztársasági Kupa-döntő mérkőzést!
Izgalmas lehet a Honvéd és a Tatabánya mai csatározása a Népstadionban. A favorit a piros-fehér együttes, noha a negyvenöt kiírás közül eddig mindössze kétszer került Kispestre a kupa (Tatabányára egyszer sem). A Honvéd fegyelmezetten menetelt a bajnokságban - már meg is védte aranyérmét -. s játékosai a válogatottban is kiválóan szerepeltek. Igaz, ezúttal Sallai, Nagy és Garaba sérülés miatt valószínűleg hiányzik, ám távollétük ellenére is a Honvéd a jobb csapat. Persze a kupáknak épp az a legfőbb varázsuk, hogy olykor a „kicsik” is lehetnek nagyok, ezt az MNK múlt évi sorozatában a másodosztályú győztes, a Siófok igazolta.

A Tatabánya csekélyebb reményeit a leginkább az táplálja, hogy az együttes szombaton fellélegezhetett: a szép időben is viharos Üllői úti bajnoki találkozón prolongálta NB I-es tagságát. A vendégek (hiszen a Népstadionban a Honvéd otthonosabb, mint ellenfele) különben is nyugodtan futballozhatnak, mert az eredménytől függetlenül részt vehetnek a Kupagyőztesek Európa Kupája következő sorozatán, miután vetélytársuk az EK-ban indul. Igaz, így különösebb aggodalomra a Honvéd csapatának sincs oka, bár a kispestiek nagyon készülnek arra, hogy mindent - azaz bajnokságot és kupát - megnyerjenek, amit csak lehet.
idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_2.jpg

A Képes Sport címlapján:
idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_kepes_sport_komora_imre.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_lakatos_nagy_antal.jpgA kupadöntő előtt Lakatos, a tatabányaiak csapatkapitánya virággal üdvözli Nagy Antalt, a bajnokságot nyert kispestiek kapitányát

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_tatabanyai_szurkolok.jpgTatabányai szurkolók a mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_vincze_istvan.jpgVincze (fehér mezben) az egész mérkőzésen jó teljesítményt nyújtott

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_gyimesi_laszlo.jpgGyimesi jut túl a védőjén

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_tatabanyai_kispad.jpgAggódó tekintetek a tatabányai kispadon

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_kovacs_kalman_dombai.jpgKovács K. becsúszva lövi Dombai hálójába a második gólt

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_detari_lajos_2.jpgA Honvéd harmadik találata: Détári fejelte

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_detari_lajos.jpgDétári második gólja: 4:0

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_dombai_andras.jpgDombai végig kiszolgáltatott helyzetben volt

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_lakatos_bodonyi.jpgLakatos és Bodonyi párosjelenete

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_nagy_antal_buda_istvan.jpgBuda István államtitkár, az OTSH elnöke átadja a kupát Nagy Antalnak, a Bp. Honvéd csapatkapitányának

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_sallai_sandor.jpgKézről kézre adták a játékosok a serleget

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_detari_lajos_3.jpgDétári a magyar kupát emeli a magasba a győzelem kivívása után

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_kupagyoztes.jpgKupagyőztes!

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_komora_imre.jpgKomora Imre, a sikeredző, játékosai vállán

idokapszula_nb_i_1984_85_bp_honved_tatabanya_mnk_donto_merkozes_buda_istvan.jpgBuda István gratulál a tatabányai játékosoknak az ezüstéremhez

A hétvégén jön a 30., záróforduló, az alábbi párosításokkal:

Békéscsaba - Csepel
MTK-VM - Bp. Honvéd
Haladás - Eger
SZEOL AK - Ferencváros
Vasas - Videoton
Ú. Dózsa - Pécsi MSC
ZTE - DMVSC
Rába ETO - Tatabánya

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr718262353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása