Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 16. forduló

2022.11.24. 10:08 maribor_

1985. március 2-3., a tavasz első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_headlines.jpgMár nagyon vártuk a tavaszt és a napsütést...

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

február 25.

Aczél Györgyöt, az MSZMP Politikai Bizottságának tagját, a Központi Bizottság titkárát, a munkásmozgalom régi harcosát párttagsága ötvenedik évfordulója alkalmából Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára köszöntötte, és átadta a Központi Bizottság emléklapját. A köszöntésnél jelen volt Tétényi Pál, a Központi Bizottság osztályvezetője.

Budapestre érkezett Svatopluk Potác, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság miniszterelnök-helyettese, az állami tervbizottság elnöke. Faluvégi Lajossal, a Minisztertanács elnökhelyettesével, az Országos Tervhivatal elnökével a két ország közötti gazdasági és műszaki-tudományos együttműködésről, valamint az 1986-1990. évekre készülő népgazdasági tervek egyeztetéséről tárgyal.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke a Parlamentben fogadta Svatopluk Potácot. A szívélyes, elvtársi légkörű megbeszélésen részt vett Faluvégi Lajos, jelen volt Ondrej Durej, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság budapesti nagykövete is.

Szolidaritási nagygyűlést rendezett délután a BHG tatabányai gyárában a Hazafias Népfront Komárom megyei és tatabányai bizottsága. A vendégeket, Felix Zeringue Alvarezt, a Szandinista Védelmi Bizottság, országos szervező titkárát. Juan Ramon Rodrigezt, Sandínó terület koordinátorát; nemzetgyűlési képviselőt, Julio Guzman nagykövetségi tanácsost és a város párt- és társadalmi szerveinek vezetőit, képviselőit Péter György igazgató köszöntötte.

A nagygyűlés szónoka Sólyom Antal, az MSZMP KB külügyi osztályának munkatársa volt. aki vázolta a távoli, hárommillió lakosú ország történelmét, az 1979-es győzelem után végbement fejlődést, s Nicaragua és hazánk kapcsolatát. Felix Zeringue Alvarez megköszönte a hazájának nyújtott támogatást. Megerősítette, hogy népe békében, függetlenségben szeretne élni, s kész harcolni a forradalmi vívmányok megvédéséért.

A gyár dolgozói táviratot küldtek a Szandinista Védelmi Bizottság Országos Vezetőségének, amelyben további támogatásukról biztosították a nicaraguai népet.

Végül a nagygyűlés a Népek barátsága együttes alkalomhoz illő műsorával zárult. Ezután a nicaraguai vendégek a környei tsz munkájával, eredményeivel ismerkedtek meg.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_tatabanyai_nagygyules.jpgFelix Z. Alvarez Alvarez és Sólyom Antal az előadói emelvényen. Alatta: a Népek barátsága együttes ad műsort

A világhírű olasz Benetton divatcég a Skála Metróban megnyitotta első magyarországi butikját. A megállapodás értelmében négymillió forint értékű áruval indult meg az olasz cég cikkeinek forgalmazása. Különféle - elsősorban a fiataloknak készült - kötöttáruk, pulóverek, nadrágok, trikók és övék szerepelnek a kínálatban. A magyar vállalat a ruházati termékek ellentételeként fafűrészárut szállít. A felek a kereskedelmi kapcsolat mellett közös ipari tevékenység kialakítását tervezik. Hét magyar kötöttárugyár is ajánlkozik, hogy a Benetton modellek alapján az olasz cég márkajelével megindítaná a termelést a hazai piac ellátására.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_benetton_butik.jpgOlasz butik a Skálában

Andrej Gromiko, a Szovjetunió miniszterelnök-helyettese, külügyminiszter délelőtt Rómába érkezett. Három napig tárgyal az olasz fővárosban.

Gromiko kedden Giulio Andreotti külügyminiszterrel, majd közvetlenül utána Bettino Craxi miniszterelnökkel folytat megbeszélést, szerdán pedig Sandro Pertini köztársasági elnökkel tárgyal. Jól értesült sajtókörök szerint Gromiko találkozik majd Alessandro Naftával, az OKP főtitkárával is. Gromiko a Vatikánba is ellátogat, hogy megbeszéléseket folytasson II. János Pál pápával.

Olasz vélemények szerint a Szovjetunió és Olaszország kapcsolatai kielégítően alakulnak. Noha az olasz kormány külpolitikájának alapja kétségkívül a NATO-hűség, ennek ellenére a legfontosabb nemzetközi kérdések némelyikében a két fél véleménye megegyezik vagy hasonló. Ilyen például az a közös óhaj, hogy a nukleáris leszerelés kérdésében a Szovjetunió és az Egyesült Államok egyezzék meg egymással, amire a Genfben márciusban kezdődő tárgyalások esetleg reményt nyújthatnak. Közel áll egymáshoz a szovjet és az olasz fél álláspontja a Reagan-féle „csillagháborús” tervekkel kapcsolatban. Andreotti néhány nappal ezelőtt feltűnést keltő nyilatkozatában megkérdőjelezte ezeket az amerikai terveket. Végül közös az óhaj, hogy a két ország gazdasági, kereskedelmi kapcsolatai a jelenleginél magasabb szintre emelkedjenek, és a lehetőségek határain belül bővüljenek.

Nincs viszont egyetértés a két fél között az olaszországi Comisóban létesített amerikai támaszpont kérdésében, mivel ezt a Szovjetunió a leghatározottabban a béke és a szocialista országok elleni fenyegetésként értékeli. Az olasz fél viszont az egyes kelet-európai országokban ellenlépésként telepített szovjet rakéták jogosságát vitatja.

Az olasz sajtó rendkívül tárgyilagos és meleg hangon foglalkozik a szovjet külügyminiszter látogatásával. Az olasz-szovjet külügyminiszteri tárgyalások az utóbbi hónapokban követett viszonylag újszerű olasz külpolitika nemzetközi elismerését jelenthetik - írják a lapok.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_andrej_gromiko_giulio_andreotti.jpgAndrej Gromiko és vendéglátója, Giulio Andreotti 

Hatalmas robbanás történt a franciaországi Lorraine-medence 1050-es Simon-aknájában. A robbanás és az annak nyomán keletkezett gáz huszonkét bányászt megölt és százhármat megsebesített, illetve megmérgezett. Ez utóbbiak kórházban vannak. A robbanáskor kilencszáz bányász tartózkodott a bánya mélyén. A mentőalakulatok munkáját rendkívül megnehezítette a robbanás nyomán keletkezett por és tűz, amely újabb robbanással fenyegetett.

Az utóbbi évtizedben ez volt a legtöbb áldozatot követelő bányaszerencsétlenség Franciaországiban. A bányaigazgatóság jelentése szerint a robbanás okát még nem sikerült megállapítani.

Libanon kormánya felkérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy sürgősen vitassa meg az izraeli megszállók sorozatos kegyetlenkedései miatt a múlt héten a világszervezethez eljuttatott panaszát.

Rasid Fahuri, az ország ENSZ-nagykövete utasítást kapott, hogy a békés polgári lakosságot sújtó izraeli intézkedések megakadályozására tegye meg New Yorkban a szükséges lépéseket. Karami miniszterelnök ezzel egy időben megbízta a libanoni külügyminisztériumot, hogy mielőbb ismertesse a Biztonsági Tanács tagjaival az elmúlt napokban a megszállt területeken lezajlott súlyos eseményeket.

Az izraeli erők hétfőn változatlan erővel folytatták a „terroristák elleni vaskezű politikát”. Dél-Libanon-ban kilenc, Nyugat-Bekaaban és Rasajában öt falu van izraeli ostromzár alatt, teljesen elvágva a külvilágtól. Számos - főként síita - településre újra és újra behatolnak az izraeli egységek harckocsik és helikopterek fedezete alatt, folyik a tömeges kihallgatás, a gyanús személyek őrizetbe vétele s a megtorlás: lakóházak, üzletek és középületek bulldózeres szétrombolása. Eddig mintegy húsz ember halt meg az izraeliek fegyvereitől. Több faluban az Unifil keretében ott állomásozó ENSZ-katonák igyekeztek megakadályozni az értelmetlen rombolásokat - kevés sikerrel. A lakosság megfélemlítését célzó rendőri műveleteket személyesen irányítja Mose Levi vezérkari főnök és Uri Orr tábornok.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_del_libanoni_tiltakozas.jpgAz egyik, ostromzár alatt álló dél-libanoni faluban asszonyok tüntetnek az izraeli hadsereg megtorló akciói ellen

Faruk Kaddumi, a PFSZ politikai osztályának vezetője a kuvaiti hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette, hogy Jasszer Arafat és Husszein jordániai király nemrégiben kötött megállapodása elfogadhatatlan abban a formában, ahogy a hét végén Ammanban nyilvánosságra hozták. Kaddumi hangoztatta, hogy a megállapodás szövegében a PFSZ vb alapvető módosításokat hajtott végre, s ezt elküldte Jordániának, a dokumentum eredeti megfogalmazása ugyanis különböző értelmezéseket tett lehetővé. Ha Jordánia ragaszkodik a palesztin állásponttól eltérő értelmezéshez, akkor a leghelyesebb már most, ebben a szakaszban lezárni az ügyet - tette hozzá.

„A palesztin nemzeti tanács valamennyi ülésén hangsúlyozta - állapította meg Kaddumi -, hogy az igazságos rendezésnek magában kell foglalnia a palesztin nép jogát a külső beavatkozástól mentes önrendelkezés gyakorlására, továbbá a független állam létrehozását hazája területén, illetve a menekültek hazatérését.”

Az egyiptomi sajtó tájékoztat arról, hogy Hoszni Mubarak elnök fogadta a The New York Times tudósítóját, feltehetően abból az alkalomból, hogy március második hetében Amerikába látogat. Az interjúban Mubarak felkéri Reagan elnököt: hívja tárgyalóasztalhoz Izraelt, s ennek az asztalnak a másik oldalán közös PFSZ-jordániai delegáció foglalhasson helyet.

A TASZSZ szovjet hírügynökség hétfőn kommentárt adott ki Mubarak javaslatáról, amelyben leszögezi: a Közel-Keletről összehívandó nemzetközi fórum gondolatának e különös értelmezése mindenképpen meglepetést kelt, mivel az arab államok döntő többsége más megközelítést helyesel. Az arab népek határozottan elutasítják a különtárgyalásokat, amelyek szakadáshoz vezetnek az arabok soraiban, gyengítik az összarab pozíciókat a nemzetközi porondon, és végeredményben korlátlan uralmat biztosítanak a térségben Izraelnek és az Egyesült Államoknak.

Az ENSZ égisze alatt összehívott közel-keleti nemzetközi értekezlet keretei között kell a tárgyalásokat megtartani, amelyeken egyenjogú részvevőként venne részt a Palesztinai Felszabadítási Szervezet, mint a palesztinai nép egyetlen törvényes képviselője - írja a TASZSZ kommentárja.

Az iraki főparancsnokság hadijelentése szerint az iraki légierő gépei 141 bevetésben támadták az iráni állásokat a frontvonal középső és déli szakaszán. Az iraki repülőgépek sértetlenül tértek vissza támaszpontjaikra - tartalmazza a közlemény.

Az IRNA iráni hírügynökség szerint iráni egységek vasárnapra virradóan iraki támadást vertek vissza Ahváz dél-iráni város térségében, és jelentős veszteségeket okoztak az ellenségnek.

Az Amerikai Központi Hírszerző Hivatal teljes titokban még két évvel ezelőtt tervet dolgozott ki a nicaraguai kormány megdöntésére. Bár a tervet végül is elejtették, a CIA változatlanul folytatja erre irányuló tevékenységét - jelentette a The Washington Post. Az amerikai kongresszus még tavaly felfüggesztette az erre a célra szánt összegek folyósítását.

A The New York Times kifejti, hogy a nyílt segélyezés sok gondot okozna az amerikai hivatalos szerveknek. Így például a fennálló törvények értelmében a nyílt segély nem szolgálhat katonai célokat, márpedig főként erre lenne szükség. Továbbá: Washington nem akar ellenkormányt létrehozni, mert ez esetben meg kellene szakítani diplomáciai viszonyát Managuával, ami kedvezőtlen visszhangot váltana ki több latin-amerikai országban. Washington azzal az alternatívával is foglalkozik, hogy teljes kereskedelmi embargót rendel el Nicaraguával szemben.

A The Washington Times értesülése szerint a kormány egyelőre azt szeretné elérni, hogy a törvényhozás mégis tegye lehetővé a „titkos” segélyezés folytatását.

A The Washington Post vezércikkében arról írt, hogy jelenleg három irányzat között folyik vita a Nicaraguával kapcsolatos amerikai politikáról. A Pentagon egyes vezetői az ellenforradalmárok minden fenntartás nélküli támogatását sürgetik, beleértve az amerikai katonai támogatást is. Weinberger hadügyminiszter azt akarja, hogy minden eszközzel gyakoroljanak nyomást a sandinista kormányra, s ehhez folytassák a térségben az amerikai katonai erő nyílt felvonultatását. A harmadik csoport - ennek azonban gyenge a befolyása - a diplomáciai eszközöket helyezné előtérbe, így a Contadora-csoport közvetítését és a közvetlen amerikai-nicaraguai tárgyalások felújítását. Reagan nagyon keményen beszél - írja a lap -, hogy megfélemlítse a sandinistákat, és talán azért is, hogy kormányzatában és választói körében megnyugtassa azokat, akik a katonai akciót sürgetik. De fennáll a tényleges veszélye annak, hogy egyesek ezt a hangvételt felhatalmazásnak tekintik olyan kalandor akciókhoz, amelyeket a valóságban az elnök nem határozott el - figyelmeztet a The Washington Post.

Az Egyesült Államok újabb kísérletet hajtott végre manőverező robotrepülőgéppel Kanada területe fölött. A robbanótöltet nélküli robotrepülőgépet a Beaufort-tenger felett indította egy, az észak-dakotai Grand Forks légibázisról felszállt B-52-es bombázó.

Öt amerikai római katolikus egyházi vezető érkezett Nicaraguába, ahol a tervek szerint fogadja őket Daniel Ortega elnök is. Az amerikai egyházi személyiségek egy hetet töltenek Közép-Amerikában; nicaraguai látogatásuk befejeztével Salvadort keresik fel. Céljuk: megvizsgálni, hogy az egyház milyen szerepet tölt be az egyes országok belpolitikai életében.

A küldöttség vezetője, John O’Connor, New York érseke a managuai repülőtéren adott nyilatkozatában Reagan elnök Nicaraguával kapcsolatos magatartására utalva hangsúlyozta: az Egyesült Államok katolikus egyháza mindig is a viszályok politikai rendezését sürgette, és elvetette a katonai fellépést.

február 26.

Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Országos Tervhivatal elnöke és Svatopluk Potác, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság kormányának elnökhelyettese, az Állami Tervbizottság elnöke február 25-26-án Budapesten tárgyalt a két ország gazdasági és műszaki-tudományos együttműködéséről.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok helyzetét értékelve megállapították, hogy a gazdasági együttműködés alapvetően a magyar és a csehszlovák párt- és állami vezetők tárgyalásain elfogadott irányelvekkel összhangban fejlődik. Áttekintették és értékelték az 1986-1990 közötti évekre szóló népgazdasági tervek egyeztetése keretében eddig végzett munkát és az abból eredő tapasztalatokat. A felek megállapodtak a tervkoordináció befejezéséhez szükséges feladatokban, és elfogadták ennek munkatervét.

Kijelölték a kölcsönös áruszállítások növelésével, a gyártásszakosítás és termelési kooperáció bővítésével és a műszaki fejlesztéssel kapcsolatos tennivalókat. Megállapodtak abban, hogy a két ország központi tervező szerveinek és minisztériumainak szakértői úgy folytassák a tervegyeztetést, hogy a kétoldalú árucsere-forgalomban a gyártásszakosítás és termelési kooperáció aránya növekedjen. A termelési együttműködés szélesítése főként a személygépkocsi-gyártásban, a számítástechnikában, a petrolkémiában, a gyógyszeriparban, valamint a növényvédőszer-gyártásban lehetséges. Svatopluk Potác és az általa vezetett küldöttség elutazott Budapestről.

Az Elnöki Tanács Osmo Väinölänek, a Finn Köztársaság budapesti nagykövetének. a magyar-finn kapcsolatok ápolása és fejlesztése terén kifejtett tevékenysége elismeréséül a Magyar Népköztársaság Rubinokkal Ékesített Zászlórendjét adományozta. A kitüntetést Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke adta át.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_losonczi_pal_osmo_vainola.jpgLosonczi Pál átnyújtja a kitüntetést

A délutáni műszakváltáskor chilei szolidaritási munkásgyűlést tartottak a Magyar Gördülőcsapágy Művek debreceni központjában. A Chilei Dolgozók Egységes Központja (CUT) megalapításának 32. évfordulója alkalmából tartott munkásgyűlésen Luis Rojas, a Chilei Kommunista Párt magyarországi képviselője méltatta azt a folyamatot, amelynek eredményeként egységes szervezetté vált a korábban szétszórtan tevékenykedő chilei szakszervezeti mozgalom. Hangsúlyozta, hogy a chilei nép ma már nem nézi tétlenül a Pinochet-diktatúra embertelenségeit. Bejelentette: a Chilei Dolgozók Országos Parancsnokságának (CNT) felhívására március 8-án és 27-én újabb országos tiltakozó napot tartanak Chilében, áprilisiban pedig országos sztrájkokat szerveznek.

A Magyar Gördülőcsapágy Művek dolgozói a munkásgyűlésen szolidaritásukról biztosították a chilei népet Pinochet elnyomó rendszere elleni küzdelmében.

A kegyelmi kérvény elutasítása után végrehajtották a halálos ítéletet Richter Richárdon. Mint ismeretes, a többszörösen büntetett előéletű Richtert korábban emberölési kísérlet miatt hét év szabadságvesztésre ítélték. Büntetését a szegedi fegyházban töltötte. Tavaly október 19-én a fegyházbeli munkahelyén elkövetett fegyelmezetlenségért felelősségre akarták vonni Richtert, s ő ekkor az általa készített késsel leszúrta a büntetésvégrehajtási intézet hét alkalmazottját. Közülük egy személy a helyszínen, kettő a kórházban belehalt sérüléseibe. Hárman súlyos sérülést szenvedtek, egy alkalmazottat pedig könnyebben sebesített meg Richter. A súlyos bűncselekményben az első fokon eljáró Csongrád megyei Bíróság hozott ítéletet 1985. január 8-án. Richter Richárdot hivatalos személy ellen, több emberen, visszaesőként elkövetett emberölés bűntette miatt halálbüntetéssel sújtották. Az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság február 7-én helyben hagyta. (Richter Richárdról és az ámokfutásáról korábban már itt írtunk.)

Az Átrium Hyatt Szállóban bemutatták a Malév új egyenruháit. Jahoda Lajos vezérigazgató elmondta, hogy a magyar légitársaság a következő időszakban emelni kívánja szolgáltatásának színvonalát. E törekvés jegyében ez év májusától új, mutatós formaruhát viselnek a Malév dolgozói. Az egyenruhacsere mintegy 1500 embert érint, a praktikus, mutatós ruhák alig kerülnek többe, mint a korábbiak.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_malev_pierre_cardin.jpgA bemutató egyik darabja

A bemutatót felhasználták az idei tavaszi-nyári Cardin-kollekciók ismertetésére is. Továbbra is jellemző, a modellekre a lendület és a színharmónia, a rendkívül igényes szabászati és formai megoldás. A kollekció színei: a fekete, a fehér, a piros, a kék, a vízzöld és a rózsaszín árnyalatai.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_pierre_cardin.jpgA tavaszi-nyári kollekcióknak is nagy sikere volt

Andrej Gromiko, az SZKP KB PB tagja, külügyminiszter olasz kollégájával, Giulio Andreottival folytatott megbeszéléseket, ezt követően találkozott Bettino Craxi kormányfővel. A tanácskozások középpontjában a leszerelés témaköre, a kelet-nyugati viszony, a közel-keleti helyzet és a kétoldalú kapcsolatok álltak.

A tanácskozás először négyszemközt, majd a küldöttségek tagjainak részvételével folyt. A két külügyminiszter felvázolta országa álláspontját a kelet-nyugati kapcsolatokról, illetve a leszerelés érdekében teendő lépésekről.

A megbeszélések után a külügyminisztereknek bemutatták a szovjet-olasz diplomáciai kapcsolatok 1917-től 1984-ig terjedő történetét dokumentáló kötetet. Ezután Andreotti ebédet adott vendége tiszteletére, amelyen az olasz politikai, társadalmi, gazdasági és pénzügyi élet sok képviselője is részt vett. Az ebéden pohárköszöntők hangzottak el.

Este Andrej Gromiko találkozott Bettino Craxi olasz miniszterelnökkel. A nemzetközi kérdésekről folytatott eszmecsere során Andrej Gromiko ismertette a Szovjetunió elvi álláspontját azzal kapcsolatban, hogy szükséges a fegyverkezési hajsza megfékezése a földön és annak megakadályozása a világűrben, a béke és biztonság megszilárdítása Európában és az egész világon. Felhívta az olasz kormányfő figyelmét Konsztantyin Csernyenko február 22-i beszédének legfontosabb elemeire. Kiemelte: a Szovjetunió építő módon fog fellépni az Egyesült Államokkal a kozmikus és nukleáris fegyverzetről folytatandó tárgyalásokon az egyenlőség és egyenlő biztonság elvén alapuló megállapodás eléréséért. A másik félnek is komolyan kell ezt vennie.

Craxi kijelentette, hogy kormánya igyekszik hozzájárulni a pozitív folyamatok felújításához a kelet-nyugati párbeszédben, a nemzetközi enyhüléshez, ennek figyelembevételével alakítja kapcsolatait a Szovjetunióval, és ezért szorgalmazza a két állam közötti kölcsönös együttműködés továbbfejlesztését.

Gromiko megerősítette, hogy a Szovjetunió következetesen kitart az Olaszországhoz fűződő kapcsolatok elmélyítése és tökéletesítése mellett, ami kétségtelenül megfelel mindkét ország népei érdekeinek. A kereskedelmi-gazdasági és műszaki-tudományos kapcsolatok jelenlegi szintjének és távlatainak áttekintésekor a felék készségüket fejezték ki arra, hogy a hosszú távú megállapodások alapján továbbfejlesszék azokat.

Andrej Gromiko kormánya nevében szovjetunióbeli hivatalos látogatásra hívta meg Bettino Craxit. A meghívást köszönettel elfogadták. A látogatás időpontját diplomáciai úton egyeztetik.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_andrej_gromiko_bettino_craxi.jpgBettino Craxi és Andrej Gromiko a tárgyalóasztalnál

Laurent Fabius francia miniszterelnök látogatást tett a lotaringiai Forbachban, amelynek közelében - mint arról tegnap beszámoltunk - súlyos bányaszerencsétlenség történt. A valószínűleg sújtólég okozta robbanás következtében huszonkét bányász életét vesztette, százhárom pedig megsérült. A miniszterelnök felkereste a kórházban ápolt sebesülteket is. Kijelentette: szigorú vizsgálatot indítanak a katasztrófa okainak feltárására.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_laurent_fabius.jpgLaurent Fabius a bányamentők társaságában

A robbanás, amely tíz év óta a legsúlyosabb bányakatasztrófa Franciaországban, nagy megdöbbenést keltett. A lotaringiai szakszervezetek most azt sürgetik, hogy pontosan állapítsák meg a robbanás okát, s tegyenek meg mindent a hasonló katasztrófák elkerülésére.

A libanoni kormány határozati javaslatot készít elő a BT közelgő ülésére. Szíriában élesen bírálják a jordán-palesztin megállapodást. Növekszik a feszültség Damaszkusz és Amman között a vasárnapi határincidens miatt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős ülését előkészítő New York-i lépésekkel egy időben Libanon diplomáciai erőfeszítéseket tesz, hogy a nemzetközi közvélemény és a külföldi kormányok segítségével elérje az izraeli megszállók erőszakos cselekményeinek, a polgári lakosságot sújtó megtorló akcióinak leállítását.

A bejrúti újságok szerint a libanoni kormány olyan határozati javaslatot szeretne a Biztonsági Tanács elé terjeszteni, amelynek esélye van az elfogadásra - azaz amely ellen az Egyesült Államok nem emel vétót.

Eközben folytatódik a déli vidékeken a lakosságot terrorizáló izraeli akciósorozat: a települések körülzárása, a tömeges kihallgatások és letartóztatások, lakóházak felrobbantása, az ellenállók utáni hajsza. A megszállók a Litani folyótól délre kijárási tilalmat rendeltek el. Új fejlemény, hogy helikopterekről röplapokat szórtak le e területre, s ezeken ultimátumot intéztek a lakossághoz. Közölték, hogy ezentúl napnyugtától virradatig tilos kilépni az utcákra, tilos a települések közötti gyalogos és autós közlekedés.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_izraeli_fegyveresek.jpgIzraeli fegyveresek házkutatásokat tartanak Dél-Libanonban

Élesen bírálta az Ammanban megkötött jordániai-palesztin megállapodást Rauf al-Kaszem szíriai miniszterelnök a kormány ülésén. Készem szerint ez a megállapodás a palesztin kérdés likvidálására irányuló terv. Mint mondotta, a palesztinok és a többi arab nép ezt a megállapodást, csakúgy, mint minden más, az arab nemzettel szemben ellenséges tervet meg fogják hiúsítani.

A szíriai külügyminisztériumba kérették Jordánia damaszkuszi ügyvivőjét a két ország határán vasárnap történt incidens miatt. A KUNA kuvaiti hírügynökség a szíriai kormány szóvivőjét idézve elmondta, hogy a szíriai külügyminisztérium illetékesei tájékoztatták a jordániai diplomatát az ügyről, és követelték az eset tisztázását. Szíriád részről - közölte a szóvivő - mélységesen elítélik a határsértést.

Washingtonban tartózkodik Vidor Hugo Tinoco nicaraguai külügyminiszter-helyettes. Tinoco az amerikai törvényhozás több tagjával találkozik, nincs azonban szó arról, hogy megbeszéléseket folytatna a külügyminisztériumban is.

A külügyminiszter-helyettes szerint nem valószínű, hogy az amerikai fegyveres erőik a közeljövőben megtámadnák Nicaraguát, mert az kedvezőtlen hatást váltana ki az Egyesült Államok számára mind Latin-Amerikában, mind Európában. De addig, amíg Washington a sandinista kormány megdöntésére szólít fel, nincs lehetőség a kapcsolatok megjavítására a két ország között, és nincs mód a Contadora-csoport közvetítési próbálkozásainak folytatására sem - hangoztatta Tinoco.

Az AP amerikai hírügynökség értesülése szerint Reagan elnök hozzájárult ahhoz, hogy egyelőre ne újítsák fel a kísérleteket az Egyesült Államok műholdelhárító fegyverével. A hírügynökség szerint a halasztást Reagan a genfi leszerelési tárgyalások megkezdésével kapcsolatban rendelte el, és az várhatóan júniusig tart. Az AP hírét egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.

A Los Angeles-i Shrine Auditoriumban tartottak a 27. Grammy-díj gálát. Tina Turner és Pricne 3-3 díjat seperhettek be, míg az év felfedezettje címet Cyndi Lauper kapta.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_grammy_lionel_richie_tina_turner.jpgTina Turner és Lionel Richie - aki szintén a díjazottak közt volt - a díjkiosztó utáni sajtófotózáson

február 27.

Ülést tartott a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága. Az ülésen részt vett a Központi Ellenőrző Bizottság elnöke és titkára is. A Központi Bizottság megvitatta és elfogadta Kádár János elvtársnak, a Központi Bizottság első titkárának jelentését a kongresszusi előkészítő munkáról.

A Központi Bizottság megállapította, hogy a párt XIII. kongresszusának előkészületei a szervezeti szabályzatnak megfelelően rendben haladnak.

A párt alapszervezeteiben idejében megtartották a beszámoló és a vezetőségválasztó taggyűléseket. Befejeződtek az üzemi, hivatali, intézményi, ágazati, községi, valamint a városi, a városi jogú, a budapesti kerületi és a kerületi jogú pártértekezletek. A taggyűlések és a pártértekezletek beszámolói, felelősségteljes vitái és javaslatai jól szolgálják a kongresszus előkészítését. A választások a szervezeti szabályzatnak megfelelően folynak.

A kongresszusi felkészülés menetében a politika fontos kérdéseiben megnyilvánul pártunk eszmei, politikai egysége.

A Központi Bizottság nagyra értékeli népünk helytállását és cselekvő támogatását, ami kifejeződik a XIII. kongresszusnak és hazánk felszabadulása 40. évfordulójának tiszteletére indított országos munkaversenyben is.

A Központi Bizottság megvitatta és elfogadta a XIII. kongresszus elé terjesztendő beszámolójának és határozati javaslatának tervezetét, valamint a szervezeti szabályzat módosítására tett javaslatokat. Megtárgyalta a kongresszusi felkészülés további tennivalóit, és javaslatot tett az 1985. március 25-én összeülő kongresszus napirendjére.

Látogatást tett hazánkban Sztyepan Salajev, a Szovjet Szakszervezetek Központi Tanácsának elnöke. Gáspár Sándorral, a SZOT elnökével a két ország szakszervezeteinek kapcsolatairól és a nemzetközi szakszervezeti mozgalom időszerű kérdéseiről tárgyalt. A találkozón jelen volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete is.

Veterántalálkozóval egybekötött ünnepséget tartottak kedd este a szófiai Magyar Kulturális Intézetben a négy évtizeddel ezelőtti drámai harcok emlékére, hazánk felszabadulásának negyvenedik évfordulója tiszteletére. Az ünnepségen a Magyarország felszabadításában részt vett 1. bolgár hadsereg egykori katonái közül csaknem százan vettek részt. Jelen voltak a BKP Központi Bizottságának és a bolgár nemzetvédelmi minisztériumnak a képviselői is, valamint a magyar nagykövetség vezetői.

Az ünnepségen megnyitották azt a kiállítást, amelyen a felszabadító harcokban részt vett 1. bolgár hadsereg életét reprezentáló fényképeket mutatnak be.

A hivatalos látogatáson Rómában tartózkodó Andrej Gromiko, a Szovjetunió Minisztertanácsának első elnökhelyettese, külügyminiszter délelőtt találkozott II. János Pál pápával, majd Sandro Pertini köztársasági elnökkel.

Andrej Gromiko csaknem két órát töltött a Vatikánban, ahol a pápa Agostino Casaroli bíboros államtitkár és Achille Silvestrini érsek társaságában fogadta. Szovjet részről Nyikita Rizsov külügyminiszter-helyettes és Nyikolaj Lunykov római nagykövet vett részt a találkozón, amelyen a világbékével kapcsolatos kérdésékről volt szó.

Gromiko 1979-ben már járt egyszer a Vatikánban II. János Pál pápánál, aki akkor, röviddel pápává választása után fogadta őt.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_andrej_gromiko_ii_janos_pal_papa.jpgAndrej Gromiko és II. János Pál a Vatikánban

A Vatikánban folytatott megbeszélés után Andrej Gromiko az olasz köztársasági elnök, Sandro Pertini vendége volt, akivel a nemzetközi helyzet és a kétoldalú kapcsolatok időszerű problémáit tekintették át. A baráti légkörben lezajlott megbeszélésein Andrej Gromiko átadta Konsztantyin Csernyenkónak, az SZKP KB főtitkárának, a Legfelsőbb Tanács Elnöksége elnökének az olasz államfőhöz intézett üdvözletét és jókívánságait. Alessandro Pertini őszinte köszönetét mondott, majd ugyancsak üdvözletét és legjobb kívánságait tolmácsolta Konsztantyin Csernyenkónak. Pertini ezt követően ebéden látta vendégül a szovjet külügyminisztert.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_andrej_gromiko_sandro_pertini.jpgPertini olasz köztársasági elnök fogadja Andrej Gromikót

Andrej Gromiko Rómában megbeszélést folytatott Alessandro Nattával, az Olasz Kommunista Párt főtitkárával és a vezetőség tagjaival. Az elvtársi légkörű találkozón a feleket kölcsönösen érdeklő kérdésekről volt szó.

Andrej Gromiko szovjet külügyminiszter olaszországi látogatása során megtartott tárgyalások eredményeként a felek nyilatkozatban erősítették meg elkötelezettségüket a háborús veszély megszüntetésére és a béke megszilárdítására. Ebben az összefüggésben hangsúlyozzák annak a megállapodásnak a fontosságát, amelyet január 7-8-án Genfben a szovjet-amerikai találkozón sikerült elérni az elkövetkező tárgyalások tárgyáról és céljairól az űr- és atomfegyverzet kérdéskörében.

A felek kedvezően értékelik azt a tényt, hogy a tárgyalások tárgya olyan kérdésék komplexuma lesz, amelyek a kozmikus és a nukleáris (hadászati és közép-hatótávolságú) fegyverzetet egyaránt érintik, mindezeket a kérdéseket pedig összefüggésükben fogják megvizsgálni és megoldani. Meg vannak győződve arról, hogy a Genfben egyeztetett tárgyalási alap hozzájárulhat a lényeges haladáshoz a tárgyalások tárgyát képező valamennyi területen,

A felek - mutat rá a nyilatkozat - rendkívül lényegesnek tartják, hogy a genfi tárgyalásokat tárgyszerű és konstruktív légkörben tartsák meg.

Diplomáciai incidensre került sor Franciaország és Izrael között. Rabin izraeli hadügyminiszter ugyanis a knesszet külügyi bizottsága előtt kijelentette, hogy a Libanonban működő ENSZ-alakulat francia tagjai „piszkos csirkefogók módjára viselkednek”.

Párizsban nagy méltatlankodással fogadták e sértő kijelentést, s szerdán a francia külügyminisztériumba kérették Izrael párizsi nagykövetét. Roland Dumas külügyminiszter a minisztertanács ülésén hangsúlyozta, hogy az izraeli hadügyminiszter vádjai méltatlanok és alaptalanok.

Francia forrásból egyébként azt is közölték, hogy Dumas már Samir izraeli külügyminiszter párizsi látogatásakor tiltakozott amiatt, hogy a Dél-Libanont megszállva tartó izraeli csapatok durva magatartást tanúsítanak a Libanonban tartózkodó francia katonákkal szemben.

A libanoni kormány úgy döntött, hogy az Egyesült Államok várható vétója ellenére az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén az izraeli politika határozott és egyértelmű elítélését kéri.

Karami kormányfő, külügyminiszter felszólította az ország ENSZ-nagykövetét, hogy a határozati javaslatban ne csupán a megszállt területek lakossága elleni megtorló hadjárat leállítását, hanem az izraeli csapatok megfelelő szankciókkal alátámasztott teljes kivonulását is követelje. Ez - mutatnak rá bejrúti megfigyelők - jelentős fejlemény a libanoni kormánypolitikában, amely eddig mindenáron a washingtoni jóindulat elnyerésére törekedett.

Egyidejűleg Szíria is diplomáciai lépéséket tesz a BT egyértelmű határozatának elérésére. Faruk As-Saraa külügyminiszter a BT állandó tagállamainak képviselői előtt kifejtette: országa aggódik a dél-libanoni lakossággal szembeni izraeli zaklatások miatt.

Izrael eközben változatlan erővel folytatja kilenc napja indított offenzíváját, amellyel a déli lakosságot kívánja megfélemlíteni. Szerdán öt falu volt ostromzár alatt. E településeken fogytán vannak az alapvető élelmiszerek és gyógyszerek, de változatlanul megakadályozzák az utánpótlást. A rendkívül szigorú kijárási tilalom és a megszállt területre vonatkozó közlekedési korlátozás után újabb szigorítást vezettek be: az általuk ellenőrzött vidékekre ezentúl kizárólag Izraelből érkezhetnek újságírók, akik csak a hadsereg egy-egy tisztjének felügyelete alatt dolgozhatnak, s írásaikat be kell mutatniuk a katonai cenzúrának.

A libanoni és az izraeli hadsereg alakulatai között szerdán először zajlott le összecsapás azóta, hogy az izraeliek kiürítették Szidón körzetét.

Bejrútban közölték: egy izraeli járőr megpróbált behatolni a felszabadított területekre; a térségben állomásozó libanoni egységek tüzet nyitottak a járőrre, és visszafordulásra kényszerítették a támadókat. Később az izraeliek páncélozott járművekkel és harckocsikkal visszatérték, és tűzpárbajt vívtak a libanoniakkal.

Reagan amerikai elnök ismét kapcsolatot teremtett a március 12-én kezdődő szovjet-amerikai fegyverzetkorlátozási tárgyalások és az Egyesült Államok katonai erejének további növelése között. Ezúttal egy régóta vitatott kérdésben, az MX rakéták telepítése ügyében szögezte le: nem várható „megfelelő egyezmény”, ha a kongresszus nem járul hozzá további MX-ek telepítéséhez.

Az amerikai adminisztráció az utóbbi időben egyre gyakrabban érvel azzal: a katonai program folytatása elválaszthatatlan a tárgyalásoktól. Az Egyesült Államok 1972 óta foglalkozik a sebezhetetlen rakéta kidolgozásával. Az MX elnevezést először 1975-ben használták. Carter elnöksége idején elképzelések születtek arról, hogy a rakétákat egy föld alatti vasúthoz hasonló alagútrendszerben mozgatnák ide-oda. Később a föld felszínén fuvarozták volna őket a kilövőállásokhoz. Reagan előbb szorosan egymás mellé telepített MX-eket javasolt, ezt azonban elvetette a kongresszus. Ezután született a jelenleg érvényben levő terv: megerősített rakétasilókban helyeznék el az új, tíz robbanófejes, nagy találati pontosságú rakétafejeket. A kongresszus tavaly 21 MX rakétát hagyott jóvá. Az elnök most 1985-re további 21 MX típusú interkontinentális rakéta megajánlását kérte. 1986-ban 38, 1987-ben pedig 10 MX kerülne a silókba. (összesen 223 rakétát kíván az adminisztráció gyártani, és azok közül száz lenne állandóan a kilövőállásokban.)

Szakértők szerint a kongresszusban kiegyensúlyozottak az erőviszonyok. Körülbelül egyforma esélye van az MX-ek megszavazásának és elutasításának. Az adminisztráció újabban (és furcsa logikával) azt bizonygatja, hogy a honatyák a program támogatásával nem a fegyverkezési verseny fokozásához, hanem a fegyverzetkorlátozási tárgyalások sikeréhez járulnának hozzá. Weinberger hadügyminiszter kijelentette: „az MX rakéták alapvetően szükségesek ahhoz, hogy Genfben az általunk oly erősen óhajtott csökkentést elérjük”. Shultz külügyminiszter úgy érvelt, hogy a pozitív kongresszusi válasz a lehető legerősebb tárgyalási pozíciót biztosítaná az amerikai fél számára Genfben. A Fehér Ház szóvivője pedig szerdán „a megbeszélések erős adujának” minősítette az MX-eket. A genfi tárgyalások előtt mindenesetre komoly veszélyeket jelez az a tétel, hogy a fegyverkezés fokozása a fegyverkezés korlátozását segíti.

február 28.

A Minisztertanács ülésén Lázár György tájékoztatást adott dr. Fred Sinowatznak, az Osztrák Köztársaság szövetségi kancellárjának meghívására Ausztriában tett hivatalos látogatásáról. A kormány a tájékoztatást tudomásul vette.

A kormány a gazdaságirányítási rendszer továbbfejlesztésére tett intézkedésekkel való összhang biztosítására módosította a gazdasági ágazati irányításról, az állami ellenőrzésről, valamint a munkavédelemről szóló korábbi rendeletéit.

A kormány elfogadta a gazdaságirányítási rendszer fejlesztésének 1985. évi munkaprogramját.

A Minisztertanács megerősítette a zöldség- és gyümölcstermelés növelésére kidolgozott programot, egyidejűleg utasítást adott a forgalmazás szervezettebbé tételéhez szükséges feltételek megteremtésére.

A Magyar Szolidaritási Bizottság nyilatkozatban ítélte el az izraeli megszállók libanoni kegyetlenkedéseit, követelve, hogy Izrael azonnal vessen véget a polgári lakosság ellen is irányuló cselekményeknek, s vonja felelősségre azok irányítóit, végrehajtóit, továbbá haladéktalanul vonuljon ki a megszállt területekről.

Moszkvában átnyújtották Konsztantyin Csernyenkónak az oroszországi föderáció Legfelsőbb Tanácsának képviselői igazolványát. Az SZKP KB főtitkárát, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnökét Moszkva kujbisevi választókerületének szavazói választották képviselőjüknek az OSZSZSZK Legfelsőbb Tanácsába.

A vasárnapi választások eredményeiről szóló jelentéseiket szerda délután tették közzé a köztársasági választási bizottságok. A képviselői igazolvány átvétele kapcsán Konsztantyin Csernyenko kijelentette, hogy a választási tapasztalatok szerint megnőttek a választópolgárok elvárásai képviselőikkel szemben. Kedvező jelenségként említette meg azt is, hogy a különböző szintű tanácsok az eddigieknél határozottabban élnek jogaikkal a lakosság jó minőségű fogyasztási cikkekkel történő ellátása érdekében, a korábbinál aktívabban vesznek részt az országos méretű iskolareform megvalósításában, a törvényhozó szervek tevékenységének ellenőrzésében, a rend és a fegyelem megszilárdításában az élet különböző területein.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_konsztantyin_csernyenko.jpgKonsztantyin Csernyenko ellátogatott moszkvai választókörzetébe

A genfi leszerelési értekezlet ülésén felszólalt Meiszter Dávid nagykövet, a magyar küldöttség vezetője. Sajnálattal állapította meg, hogy az értekezlet már évek óta képtelen eredményt elérni, sőt még az érdemi tárgyalások megkezdéséig sem jutott el.

Meiszter Dávid emlékeztetett arra, hogy két hét múlva megkezdődnek a tárgyalások a Szovjetunió és az Egyesült Államok között az űrfegyverkezés megelőzéséről és a nukleáris fegyverkezési verseny megfékezéséről. Magyarországon várakozással tekintenek a tárgyalásokra, és remélik, hogy azokon hatékony megállapodások születnek majd. A magyar kormánynak változatlanul az a meggyőződése, hogy a különböző társadalmi rendszerű országok békés egymás mellett élésnek nincs ésszerű alternatívája, s ezért a párbeszéd elengedhetetlenül fontos.

A csütörtöki ülésen felszólalt Viktor Iszraeljan, a szovjet küldöttség vezetője is, aki kifejtette, hogy a Szovjetuniónak nincs és nem is lehet nemesebb célja, mint a béke megóvása, a különböző társadalmi, gazdasági és politikai rendszerekhez tartozó államok közötti békés egymás mellett élés megszilárdítása.

A spanyol kormány meghívására kétnapos hivatalos látogatásra Madridba érkezett Andrej Gromiko, az SZKP KB PB tagja, a minisztertanács első elnökhelyettese, szovjet külügyminiszter. Gromikót a madridi Barajas repülőtéren Fernando Moran, a spanyol diplomácia vezetője fogadta.

A szovjet külügyminiszter délelőtt Madridban megbeszélést folytatott Felipe González spanyol kormányfővel. A baráti jellegű megbeszélésen áttekintették a kétoldalú kapcsolatokat és azok fejlesztésének távlatait, valamint megvizsgálták a nemzetközi helyzet néhány fontos kérdését.

Andrej Gromiko megújította Felipe González Szovjetunióba szóló hivatalos meghívását.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_andrej_gromiko_felipe_gonzalez.jpgFelipe González és Andrej Gromiko a megbeszélések előtt

Szovjet-spanyol külügyminiszteri megbeszélésekre is sor került Madridban. Andrej Gromiko és Fernando Moran konstruktív légkörű véleménycseréjén a legidőszerűbb nemzetközi problémákról volt szó. és behatóan áttekintették a szovjet-spanyol kapcsolatokat. Mindkét részről hangsúlyozták a legfelsőbb szintű párbeszéd jelentőségét, amelyet szemléletesen tükröztek Konsztantyin Csernyenko és I. János Károly találkozói.

A nemzetközi politikai problémák áttekintésekor értékelték a nemzetközi helyzet komoly kiéleződésének okait. Andrej Gromiko kiemelte, hogy az Egyesült Államok folytatja a háborús előkészületek fokozására irányuló politikáját, szétzúzza a kialakult katonai-stratégiai egyensúlyt. A Szovjetunió ezzel az agresszív politikával szembeállítja a feszültség csökkentésére irányuló politikáját, szembehelyezkedik a világűr militarizálásával, keresi a fegyverkezési hajsza, mindenekelőtt a nukleáris fegyverkezési hajsza megszüntetésének gyakorlati útjait.

Andrej Gromiko és Fernando Moran kifejezte azt a közös véleményét, hogy a jelenlegi feszült nemzetközi helyzet minden államitól erőfeszítéseket követel a nukleáris katasztrófa fenyegetésének kiküszöbölésére, a fegyverkezési hajsza megfékezésére, a nemzetközi légkör megjavítására.

Fernando Moran ezzel összefüggésben a spanyol kormány nevében üdvözölte az űr- és nukleáris fegyverzetek kérdéseiről kezdődő szovjet-amerikai tárgyalásokról létrejött megállapodást. Szovjet részről kijelentették, hogy jóakarat és a Genfben elért megállapodás szigorú megtartása esetén minden területen kölcsönösen elfogadható megállapodást lehet elérni a fegyverkezési hajsza megelőzéséről a világűrben és annak megszüntetéséről a földön.

A találkozón más, kölcsönös érdeklődésire számot tartó nemzetközi politikai kérdést is megvitattak.

Helmut Kohl, az NSZK kancellárja több minisztere kíséretében Párizsba érkezett. Az egynapos francia-nyugatnémet csúcstalálkozón az egyik központi téma a Közös Piac kibővítése, Spanyolország és Portugália felvétele volt.

Bonn és Párizs megegyezett a közös piaci költségvetés kiegyensúlyozásának kérdésében, s a francia kormány elfogadta azt a bonni követelést, hogy a költségvetési erőforrások növelésének feltételeként Spanyolország és Portugália felvételét szabják meg - ez tűnt ki Mitterrand elnöknek és Kohl kancellárnak a tárgyalások végeztével megtartott sajtóértekezleten elhangzott kijelentéseiből.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_helmut_kohl_francois_mitterrand.jpgKohl és Mitterrand az Élysée-palota előtt

Kohl különös nyomatékkal hangsúlyozta, hogy szoros kapcsolatot kell létesíteni a költségvetési probléma, valamint Spanyolország és Portugália felvétele között, s feltétlenül be kell tartani a Közös Piac kiszélesítésére kitűzött határidőt, vagyis 1986. január elsejét. Véleménye szerint csak így lehet kijuttatni a tárgyalásokat a jelenlegi zsákutcából.

A sajtóértekezleten a francia elnök és a nyugatnémet kancellár egyaránt hangsúlyozta azt is, hogy a két kormány szorosan együtt fog működni a Közös Piac politikai egységének, az úgynevezett politikai uniónak a meggyorsításáért, s a következő hónapokban közös kezdeményezéseket fognak ebben az irányban tenni.

Bár a csúcsértekezlet programján szerepelt a nemzetközi helyzet áttekintése is, erről sem az elnök, sem a kancellár nem nyilatkozott. Kohl kancellár csak annyit említett meg, hogy Reagan elnök legutóbbi beszédében felajánlotta a nyugat-európai országoknak, vegyenek részt az űrfegyverek fejlesztésére irányuló kutatásokban. A kancellár azt mondotta, hogy hivatalos meghívást még nem kaptak ilyen tárgyalásokra, ha Washington hivatalos meghívást küld, azt nagyon gondosan kell majd tanulmányozni.

Tekintettel a műszaki fejlődésnek ebből adódó lehetőségeire, megállapodtak a csúcstalálkozón abban, hogy a következő két évben a két ország fegyveres erői közös hadgyakorlatokat fognak tartani, s továbbra is tanulmányozzák a közös fegyvergyártási terveket, így egy újabb harcirepülőgép-típus és egy harckocsi-elhárító helikopter közös gyártását.

Kohl kancellár március 25-én újabb látogatást tesz majd Párizsban, hogy a március végén tartandó közöspiaci csúcsértekezlet előtt ismét egyeztessék a két kormány álláspontját. Mitterrand elnök bejelentette, hogy az idén látogatást tesz Nyugat-Berlinben.

A PFSZ és Jordánia között létrejött megállapodás tartalmának értelmezése körüli vitát tovább bonyolítja az a nyilatkozat, amelyet Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke adott az egyik arab nyelvű, Londonban megjelenő hetilapnak. Izraelben ugyanakkor Peresz miniszterelnök ismertette öt pontból álló tárgyalási feltételeit.

Az interjúban, amely az Al-Hava-desszben jelent meg, a hivatalos katari hírügynökség tudósítása szerint Arafat azt mondta, hogy a közel-keleti békerendezés alapjaként a PFSZ elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsának 242-es számú határozatát is.

Nyilatkozatában Jasszer Arafat hangsúlyozta: - Ami a 242-es számú határozatot illeti, az 1979 óta megtartott öt ülésszakán a Palesztin Nemzeti Tanács (Parlament) elfogadta az ENSZ Közel-Kelettel kapcsolatos összes határozatát. A mostani megállapodás is ezeknek a határozatoknak a hasonló elfogadását tartalmazza - fűzte hozzá.

Ugyanakkor Jasszer Arafat több vezető munkatársa, köztük Faruk Kaddumi, a PFSZ politikai osztályának vezetője (külügyminiszter) a minap a KUNA kuvaiti hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a Jordánia és a PFSZ között született megállapodás nem értelmezhető úgy, hogy a PFSZ elfogadná a Biztonsági Tanács 242-es számú határozatát, amely a palesztinok ügyét menekültkérdésként kezeli.

Az Ammanban létrejött jordániai-palesztinai megállapodás a palesztinai arab nép önrendelkezési és önálló államalapítási jogára mért csapás - hangoztatta Damaszkuszban a Jemeni NDK államfője, a Jemeni Szocialista Párt KB főtitkára.

A megérkezésekor adott interjúban Ali Nasszer Mohammed hozzáfűzte: A megállapodás eltávolodik az arab csúcsértekezletek döntéseitől és a palesztin parlament határozataitól.

Az egyiptomi megbízottakkal folytatott tanácskozásai után este nyilatkozatot tett Simon Peresz izraeli miniszterelnök Hoszni Mubarak egyiptomi államfő javaslatairól. Öt pontot említett, mint amelyet Izrael képes elfogadni a Mubarak-javaslatokból: 1. az izraeli-jordániai kapcsolatfelvételt; 2. a jordániai küldöttség kiegészítését „palesztin személyiségekkel, de nem a PFSZ tagjaival”; 3. a javasolt megbeszélések kairói helyszínét; 4. azt az elgondolást, hogy a találkozó házigazdája Mubarak elnök legyen; 5. azt, hogy az Egyesült Államok vegyen részt ezen az egyezkedésen.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megkezdte a vitát az izraeli megszállók dél-libanoni kegyetlenkedései ügyében beterjesztett libanoni panaszról.

Libanon ENSZ-nagykövete vázolta a megszállt Dél-Libanon egyre romló helyzetét. Felszólította a testületet, hogy gyors és határozott döntéssel ítélje él Izraelt, és szólítsa fel arra: haladéktalanul vessen véget a dél-libanoni települések és lakóik elleni embertelen akcióinak, teljesen vonja ki csapatait Libanon területéről.

Az izraeli delegátus a BT-ülésen elhangzott felszólalásában a libanoni panasz haladéktalan elutasítását követelte, azt állítva, hogy az izraeliek tulajdonképpen „önvédelemből” cselekszenek.

A Biztonsági Tanács Libanon kérésére összehívott ülését csütörtökön elnapolták, miután a részvevők a libanoni és az izraeli küldött után meghallgatták még Szíria, Egyiptom, az Egyesült Államok és Katar nagykövetének felszólalását.

március 1.

Ülést tartott a SZOT elnöksége. Az elnökséget Marjai József miniszterelnök-helyettes tájékoztatta azokról a károkról és nehézségekről, amelyeket a rendkívüli hideg időjárás okozott az ország gazdasági életében, különösen az anyag- és energiaellátásban. A kormány nevében kérte a szakszervezetek segítségét a keletkezett termeléskiesés pótlásához és a károk helyreállításához.

A SZOT elnöksége kinyilvánította, hogy támogatja a hiányok pótlását szolgáló kormányintézkedéseket. A szakszervezetek egyetértenek a kormány törekvéseivel, és a szakszervezeti bizottságok, a bizalmiak, az aktivisták mozgósításával is segítik, hogy a vállalatok mielőbb felmérjék veszteségeiket, meghatározzák azokat a teendőket, amelyek a munkaszervezés javításával, a munkaidő átcsoportosításával jobb feltételeket teremtenék a kiesések pótlásához. A dolgozók, a szocialista brigádok kezdeményezéseinek, újabb vállalásainak ösztönzést, szabad utat és a megvalósításhoz jó feltételeket kell biztosítani. Szükséges, hogy javuljon a vállalatok együttműködése, új értékekkel bővüljön egymás munkájának segítése, az egymásért érzett felelősség. A vállalatok dolgozói is kezdeményezzék és segítsék annak meghatározását, hogy mely termékek hiányát kell közvetlenül pótolni, melyek helyettesíthetők más áruk többlettermelésével, az exportkieséseket pedig milyen újabb piacképes cikkek gyártásával lehet ellensúlyozni.

A SZOT elnöksége jóváhagyta a szakszervezetek és a SZOT idei költségvetését, valamint megjelölte a szakszervezeti választások és kongresszusok előkészítésének agitációs és propagandafeladatait. Tájékoztatót fogadott el a munkaügyi döntőbizottságokról és a döntőbizottságok működését segítő szakszervezeti tevékenységről. 

A munkásőrség országos parancsnokságán értekezletet tartottak a megyei és az egységparancsnokok részvételével. Barta Gyulának, az országos parancsnok helyettesének beszámolója után megvitatták, hogyan teljesítette a testület a tavalyi feladatokat, majd ismertették az idei év követelményeit. Borbély Sándor országos parancsnok szólt arról, milyen teendők várnak a munkásőrökre az idén.

Életbe lépett az új népesedéspolitikai intézkedés, a gyermek egyéves koráig járó gyermekgondozási díj rendszere. A gyermekgondozási díjat első ízben április elején kapják majd kézhez az anyák, illetve a gyermeküket egyedül nevelő apák, mert ezt a társadalombiztosítási juttatást - a munkabérekhez hasonlóan - egy hónapra visszamenőleg fizetik. A gyermeknevelés anyagi terheiből a gyermekgondozási díj rendszerében az idén csaknem egymilliárd forintot vállal az állam.

Madridban folytatódtak a tárgyalások Andrej Gromiko, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének első helyettese, külügyminiszter és Fernando Moran spanyol külügyminiszter között.

A megbeszéléseken a felek megállapították, hogy előrelépés történt a szovjet-spanyol kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok bővítésében. Kifejezték meggyőződésüket, hogy a gazdasági és az ipari együttműködésről, valamint a tengerhajózásról tavaly életbe lépett államközi szerződések megvalósulása elősegíti az új lehetőségek keresését és kiaknázását a forgalom növeléséért. Kiemelték, hogy kedvezően alakulnak a kétoldalú kapcsolatok a kultúra, a tudomány és a technika területén is.

Mindkét fél megelégedését fejezte ki a megbeszélések és találkozók eredményeit illetően, valamint reményének adott hangot, hogy azok hozzájárulnak a kölcsönös megértés erősítéséhez a Szovjetunió és Spanyolország között, s a béke ügyét szolgálják.

Andrej Gromiko és Fernando Moran síkraszállt a szovjet-spanyol konzultációk gyakorlatának kiszélesítése mellett.

Andrej Gromiko szovjetunióbeli hivatalos látogatásra hívta meg a spanyol külügyminisztert. A meghívást köszönettel elfogadták.

Gromiko és Moran a nap folyamán megállapodást írt alá a kettős adóztatás elkerüléséről.

Andrej Gromiko látogatást tett I. János Károly spanyol királynál. A baráti légkörű megbeszélésen érintették a szovjet-spanyol kapcsolatok kérdéseit, valamint néhány kölcsönös érdeklődésre számot tartó időszerű nemzetközi problémát.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_andrej_gromiko_i_janos_karoly.jpgA királyi pár és a szovjet vendégek

Moran pénteken ebédet adott a szovjet külügyminiszter tiszteletére. Az ebéden a két külügyminiszter pohárköszöntőt mondott. A spanyol külügyminiszter beszédében emlékeztetett a szovjet-spanyol együttműködés eredményeire, egyben utalt arra, hogy még jelentős tartalékok vannak a kulturális kapcsolatok, az árucsere bővítésében.

- Spanyolország nagy megelégedéssel fogadta a szovjet-amerikai megállapodást a genfi tárgyalások megkezdéséről a nukleáris és űr- fegyverzet kérdésében - hangsúlyozta Moran.

- Madridi megbeszéléseink és tárgyalásaink középpontjában olyan, az egész világot foglalkoztató problémák szerepeltek, mint a világűr militarizálásának megakadályozása, a fegyverkezési hajsza, mindenekelőtt a nukleáris fegyverkezési hajsza feltartóztatása, az újabb háború elhárítása - jelentette ki Andrej Gromiko.

A világűr hadszíntérré változtatásához fűzött hiú reményekkel kapcsolatban Gromiko figyelmeztetett: a Szovjetunió nem engedi meg a katonai fölény elérését sem a földön, sem a világűrben. Az agresszió megtorlása elől a rakétaelhárító pajzs mögé bújni rendkívül illuzórikus terv - mutatott rá Gromiko.

- A Szovjetunióban - mondotta a szovjet diplomácia vezetője - kellően értékelik a spanyol kormánynak azt a döntését, hogy az ország megőrzi atomfegyvermentes státusát.

Gromiko kijelentette, hogy a Szovjetunió egészében véve elégedett a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi alakulásával Megemlítette, hogy jó benyomást keltett János. Károly király szovjetunióbeli látogatása és Konsztantyin Csernyenkóval való találkozója. A Spanyolországgal való együttműködés szovjet politikája azokon a területeken, ahol ez megfelel a kölcsönös érdekeknek, nem konjunkturális, hanem a szovjet külpolitika alapelvére - a különböző társadalmi rendszerű államok békés egymás mellett élésére - épül.

Libanon megszállt déli területein a síita falvak után Tyr kikötővárosra is kiterjedtek az izraeli rendőri akciók. A helyi polgári védelmi hivatal után a fegyverek és ellenállók után kutató megszállók feldúlták a tűzoltóság központját, valamint több templomot és mecsetet. Pénteki jelentések szerint az ellenállók Bediasznál megtámadtak egy izraeli őrállást, nyolc rakétát lőve ki rá. A Litani folyó partján egy izraeli járőr alatt távirányítású akna robbant. A helikopterekkel érkező erősítés mindkét körzetet lezárta. A jeruzsálemi rádió szerint nem voltak áldozatok.

A Nemzetközi Vöröskereszt legfrissebb adatai szerint február második felében a megszállók csupán egyetlen körzetben, Tyrtől keletre 15 embert lőttek le, a polgári lakosok közül 52 megsebesült. Itt 28 lakóházat romboltak szét „büntetésül, s - a több ezer embert érintő, napokig tartó kihallgatások után - 150 személyt tartóztattak le. A korábban elvben kiürített Anszari fogolytáborban jelenleg 1600 embert tartanak bebörtönözve.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet több vezető politikusa bírálta Mubarak egyiptomi elnöknek a minap elhangzott javaslatát a különtárgyalásokról.

Halil al-Vazir (Abu Dzsihad), a PFSZ katonai erőinek főparancsnok-helyettese Ammanban úgy nyilatkozott, hogy a PFSZ teljesen és véglegesen elutasít minden különalkut a Közel-Keleten, így az egyiptomi elnök javaslatát is a közvetlen tárgyalásokra Izraellel. Szalah Halaf (Abu Ijad), az El-Fatah központi bizottságának tagja és Mohamed Milhem, a PFSZ végrehajtó bizottságának tagja ugyancsak az egyiptomi javaslat ellen emelt szót.

Hivatalos állásfoglalás a mozgalom részéről még nem látott napvilágot, de a PFSZ szóvivője Tuniszban a WAFA palesztin hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a palesztin probléma igazságos rendezéséhez és valamennyi arab föld izraeli megszállásának megszüntetéséhez (beleértve Jeruzsálemet is) az egyetlen kedvező keret az ENSZ égisze alatt tartandó nemzetközi értekezlet. A szóvivő ismételten megerősítette, hogy az értekezleten a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának, valamint az arab-izraeli konfliktusban résztvevő valamennyi érdekelt félnek részt kell vennie, beleértve a PFSZ-t is, mint a palesztin nép egyetlen törvényes képviselőjét. A szóvivő nem tett közvetlen utalást Mubarak egyiptomi elnök rendezési javaslatára.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet két tagszervezete élesen bírálta a kairói javaslatot s ezzel együtt Husszein király és Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke megállapodását is. Mubarak ajánlatát alig néhány nappal a PFSZ-en belül is vitatott Arafat-Husszein megállapodás után hozták nyilvánosságra.

március 2. 

Szombaton újabb fontos állomásukhoz érkeztek az MSZMP XIII. kongresszusának előkészületei: megkezdődtek a megyei pártértekezletek. Ezen a napon kilenc megye - Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom, Pest, Szolnok és Zala -, valamint a Belügyminisztérium és a magyar néphadsereg kommunistáinak küldöttei ültek össze tanácskozásra, hogy megvonják a XII. pártkongresszuson hozott határozatok helyi végrehajtásának mérlegét, értékeljék az ötéves munka tapasztalatait, és összegezzék a kongresszusi irányelvek vitáit, továbbá megválasszák megyéjük, illetve munkaterületük küldötteit a XIII. kongresszusra. A Baranya, Békés, Heves és Komárom megyei, valamint a belügyminisztériumi tanácskozás szombaton, a többi vasárnap fejeződik be.

Baranya megye kommunistái szombaton Pécsi Orvostudományi Egyetem aulájában tartották a XIII. pártkongresszust előkészítő tanácskozásukat. A pártértekezleten részt vett és felszólalt Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára is.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_aczel_gyorgy.jpgDr. Dányi Pál, Lukács János, Aczél György, Szentistványi Gyuláné és dr. Jerszi István a tanácskozáson

Kecskeméten az Erdei Ferenc Művelődési Központban tartották meg pártértekezletüket Bács-Kiskun megye kommunistáinak küldöttei. A kétnapos tanácskozáson részt vett és felszólalt Benke Valéria, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Társadalmi Szemle szerkesztőbizottságának elnöke is.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_kecskemeti_partertekezlet.jpgA kecskeméti pártértekezlet elnöksége

Békés megye pártértekezletét Békéscsabán, a Kulich Gyula Ifjúsági és Úttörőház nagytermében tartották. A tanácskozáson részt vett és felszólalt Gyenes András, az MSZMP Központi Ellenőrző Bizottságának elnöke is.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_bekescsabai_partertekezlet.jpgA békéscsabai pártértekezlet elnöksége

Debrecenben, az Arany Bika Szálló Bartók terme adott otthont Hajdú-Bihar megye pártértekezletének. A tanácskozáson részt vett és felszólalt Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_szuros_matyas.jpgSzűrös Mátyás felszólalása közben

Heves megye kommunistáinak küldöttei Egerben, a dohánygyár kultúrtermében tartották pártértekezletüket. A tanácskozáson részt vett és felszólalt Méhes Lajos, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a SZOT főtitkára is.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_barta_alajos_mehes_lajos_mehes_lajos_kiss_sandor.jpgBarta Alajos, Méhes Lajos és Kiss Sándor az elnökségben

Komárom megye pártértekezletét Tatabányán, az MSZMP Komárom megyei Bizottságának székházában tartották meg. A tanácskozáson részt vett és felszólalt Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára is.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_tatabanyai_partertekezlet.jpgA tatabányai pártértekezlet elnöksége

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem volt a Pest megyei pártértekezlet színhelye. A tanácskozáson részt vett és felszólalt Gáspár Sándor, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Szakszervezetek Országos Tanácsának elnöke.

Szolnokon a művelődési és ifjúsági központban tartották meg a kétnapos megyei pártértekezletet, amelyen részt vett és felszólalt Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_ovari_miklos.jpgÓvári Miklós felszólalása közben

Zala megye kommunistáinak küldöttei Zalaegerszegen, a megyei pártszékház nagytermében tartották meg kétnapos értekezletüket. A pártértekezlet munkájában részt vett és felszólalt Németh Károly, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára is.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_nemeth_karoly.jpgNémeth Károly elvtárs, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára felszólalt a megyei pártértekezleten, az első és második napirendi pont vitájában. Köszöntötte a pártértekezletet és átadta a résztvevőknek és rajtuk keresztül a megye kommunistáinak a párt Központi Bizottsága és személy szerint Kádár János elvtárs üdvözletét és jókívánságait

Az Elnöki Tanács több évtizedes munkásmozgalmi tevékenysége elismeréséül, nyugalomba vonulása alkalmából a Munka Vörös Zászló Érdemrendje kitüntetést adományozta Varga Gyulának, a Zala megyei pártbizottság eddigi első titkárának. A kitüntetést Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a. Központi Bizottság titkára adta át.

A Belügyminisztériumban dolgozó kommunisták küldöttei is szombaton tartották meg pártértekezletüket. Az értekezleten részt vett és felszólalt Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese is.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_belugyminiszteriumi_partertekezlet.jpgAz értekezlet elnöksége

Budapesten az MN Művelődési Házában tartották meg a néphadseregben dolgozó kommunisták küldötteinek pártértekezletét. A kétnapos tanácskozáson részt vett és felszólalt Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. Jelen volt Czinege Lajos, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, miniszterelnök-helyettes.

Az Elnöki Tanács a Szocialista Magyarországért Érdemrendet adományozta Papp Dezső vezérőrnagynak, a néphadseregi pártbizottság eddigi első titkárának, a munkásmozgalomban kifejtett tevékenysége és a testület élén végzett csaknem egy évtizedes munkássága elismeréseként. A kitüntetést Korom Mihály adta át a pártértekezlet befejezésekor.

Ismeretlen merénylő családja szeme láttára lőtt agyon egy rendőr őrmestert Észak-Írországban. A gyilkosság egy katolikus templom előtt történt, ahová az áldozat feleségével, lányával és fiával éppen misére igyekezett. Feltételezik, hogy a merényletet az IRA tagjai követték el.

Ha Izrael további támadásokat intéz libanoni falvak ellen, akkor a libanoni ellenállás válaszul kiterjeszti akcióit Észak-Izraelre is - mondta Nabih Berri államminiszter, síita vezető a hét végén a Marakeh települést sújtó izraeli akciót követően.

Az izraeli hadsereg Marakeh hatezer lakosú dél-libanoni település elleni tízórás szombati akciójában - amelyet helyi megfigyelők az eddigi legnagyobbnak tartanak - egy embert lelőttek, négyet megsebesítettek, nyolc lakóházat felrobbantottak, és körülbelül húsz helyi lakost letartóztattak. Az izraeli egységek nem vették figyelembe az ENSZ békefenntartó erők kötelékébe tartozó francia kéksisakosok tiltakozását. A Tyrtől nem messze, keletre lévő helység ugyanis az ő ellenőrzési zónájukban van. Este, a megszállók elvonulása után derült ki, hogy az akció még tragikusabb is lehetett volna, ha a település 16 és 60 év közötti férfilakossága nem hagyta volna el időben - két-három órával az ostromzár előtt - a települést.

Két nap alatt újabb száz embert hurcoltak a megszállók Anszárba. A fogolytáborban immár 1700 libanonit és palesztint tartanak őrizetben - közölték a Nemzetközi Vöröskereszt képviselői. A nemzeti ellenállás erejét azonban a jelek szerint nem törték meg: 48 óra alatt hat támadást intéztek az izraeli katonák és a Lahad-féle zsoldosok őrállásai és járőrei ellen.

Nabih Berri, a déli országrész ügyeivel foglalkozó államminiszter, az Amal síita szervezet vezetője keményen bírálta az arab államokat, amelyek - Szíria és Algéria kivételével - bűnös módon hallgatnak az izraeli megtorlásokról. Azt hiszik ezek az arab országok, hogy a dél felszabadulása után Libanonban iszlám köztársaság alakul? - tette fel a kérdést, és leszögezte: ezt egyik komoly erő sem kívánja. Mi igazságos libanoni köztársaságot alkarunk - mondta.

Száz amerikai képviselő - republikánusok és demokraták - levelet írt Reagan elnöknek. Sürgetik az elnököt, mondjon le az űrfegyverkezési kísérletekről, és komolyan munkálkodjon olyan egyezményen, amely megtiltja a világűr katonai célú felhasználását. A levél azt is megállapítja, hogy az adminisztráció jelenlegi álláspontja „bezárhatja a kaput egy amerikai-szovjet megállapodás előtt”.

A The New York Times szerint a képviselők azért tartották sürgetőnek a közös fellépést, mert az adminisztráció el van szánva a műholdmegsemmisítő fegyverek kifejlesztésére és kipróbálására. A lap úgy tudja: ez év nyarára vagy őszére kísérletet terveznek egy célműholddal. A kongresszus tavaly határozatot hozott, hogy minden olyan kísérlet előtt, amelyet űrben levő célpont ellen végeznek, az elnöknek két dologban „meggyőző bizonyítékokkal” kell szolgálnia. Egyrészt bizonyítania kell: minden tőle telhetőt megtesz a műholdelhárító fegyverek legszigorúbb korlátozását célzó tárgyalásokon. Másrészt pedig garantálnia kell, hogy a kísérleti program nem jelent olyan visszafordíthatatlan lépést, amely súlyosan károsítja a tárgyalási folyamatot.

Egy kormánytisztviselő szerint a kongresszus ilyen biztosítékokat egyelőre nem kaphat. Erre esetleg mód lesz a genfi szovjet-amerikai megbeszélések első fordulója után.

Reagan a szokásos hét végi rádióbeszédében arra szólította fel szélsőségesen jobboldali támogatóit, hogy kezdjenek propagandaakciókat az űrfegyverkezési program támogatására.

március 3.

Rendkívüli műszakot tartottak több szénbányában azzal a céllal, hogy enyhítsék a szénhiányt.

Egy, illetve két műszakban vasárnap is termelt a Borsodi Szénbányák valamennyi aknája, hogy biztosítsák az erőművek és a lakosság folyamatos szénellátását. A szénmedencében 2500 bányász szállt le a mélybe, és a nap folyamán összesen 5400 tonna szenet küldtek a felszínre. A tegnap kitermelt szén túlnyomó részét folyamatosan a berentei központi szénosztályozóba szállították, de a putnoki és farkaslyuki, valamint a lyukói aknából közvetlenül küldtek a Tüzép-telepekre is. A 3. számú Volánnal, valamint a Tüzéppel előre megszervezték a vasárnapi szállítást, így a frissen kibányászott szén egy része azonnal a borsodi Tüzép-telepekre került.

Az oroszlányi szénmedence Márkus-hegyi bányaüzeme az idén 1,6 millió tonna szenet ad a népgazdaságnak. Az ország egyik legnagyobb szénbányájának szocialista brigádjai - csatlakozva a kongresszusi munkaversenyhez - az idei év első két hónapjának tervét túlteljesítették. A bányászok vállalták, hogy folyamatosan - miként ezen a hétvégén is -, szombaton és vasárnap is műszakot tartanak, segítve az ország energiaellátását.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_markushegyi_banyaszok.jpgMunkában a Márkus-hegyi bányászok

A Mátraaljai Szénbányák Thorez bányaüzemében vasárnap is teljes ütemben folyt a munka. Az ország legnagyobb külszíni szénbányájában a kedvezőbbre fordult időjárást kihasználva növelték a széntermelést. A hétvégén a folyamatos termeléssel csaknem ötvenezer tonna szenet adták át a szomszédos Gagarin Hőerőműnek. Az utóbbi hetek zord időjárása miatt csak tizenhatezer tonnás napi termelési átlag most már eléri a huszonötezer tonnát. Az eredmények értékét növeli, hogy a kitermelt szén a szakszerű beavatkozások eredményeként most már tisztábban kerül a szállítószalagra, így az erőműnek átadott fűtőanyag minősége is mintegy száz kalóriával jobb a tervezettnél.

A kiegyensúlyozottabb széntermelés eredményeként a Gagarin Hőerőmű vasárnap már hatszáz megawattos kapacitással termelt. Ezen a napon jutott még munka a karbantartóknak is: folytatták a 4. számú, kétszáz megawattos gépegységen a korábbi hideg okozta hibák kijavítását, s már eljutottak e munka befejező szakaszához.

Nemcsak a bányákban dolgoztak vasárnap; a megenyhült időjárás hatására érezhetően, gyorsult a szállítás, rakodás a MÁV Miskolci Igazgatóságának területén. A vasút valamennyi szállíttató Vállalat kocsiigényét ki tudta elégíteni. Különösen sok vagont igényeltek a borsodi nagyüzemek, így például a leninvárosi Tiszai Vegyi Kombinát, ahonnan agrofóliával és műtrágyával megrakott szerelvényeket indították útnak az ország minden részébe a mezőgazdaság tavaszi igényeinek kielégítésére. Hasonló szállítmányokkal sok kocsit raktak meg a kazincbarcikai Borsodi Vegyi Kombinátban. A diósgyőri Lenin Kohászati Művekből belföldre, valamint a Szovjetunióba és Iránba indultak útnak szerelvények, vasáruval megrakottan. Ugyancsak belföldre és Iránba szállított az Ózdi Kohászati Üzemek.

A Tiszapalkonyai Erőműhöz folyamatosan étkeztek a szénszállítmányok. A szénpályaudvaron az enyhe időben zavartalanná vált a vagonok kiürítése.

A hét végén az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár valamennyi üzemében - Budapesten, Székesfehérvárott és Szegeden - kommunista műszakot tartottak. A hatórás műszakban 18 autóbuszt és alkatrészeket állítottak elő. A kommunista műszak bevételét a vállalat a gyár nyugdíjasainak, nagycsaládos dolgozóinak megsegítésére használja fel.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_szekesfehervari_ikarus.jpgKommunista műszakot tartottak az Ikarus székesfehérvári gyárában, amelyen a megszokottnál is többen vettek részt

Londonban bezárta kapuit az IFE ’85, a világ egyik legnagyobb nemzetközi élelmiszeripari vására, amelyen tíz magyar vállalat is képviseltette magát. A magyar étel- és italbemutató sikeres állomása volt annak az aprólékos tevékenységnek, amelynek alapján a tőkés világ megismeri élelmiszercikkeinket.

Igen sok üzletember kereste fel a Hungexpo látványos pavilonját. Az Egervin az Egri bikavér új forgalmazójaként jelenít meg a vásáron. Kézzelfogható eredményt tudott felmutatni a Hungarofruct és a Magyar Hűtőipar - egy londoni székhelyű, közös magyar-angol vállalat megalapításának véglegesítésével. A Monimpex angol forgalmazójával, a Coca cola leányvállalatával a magyar borok forgalmának 15 százalékos emelésében állapodott meg. A Generalimpex hagymát, a Hungarofruct savanyúságot adott el - az utóbbit Írországba. A Terimpex biztató tárgyalásokat kezdett egy liverpooli céggel darabolt marhahús eladásáról.

Este Moszkvába érkezett Genscher nyugatnémet külügyminiszter, aki hétfőn megbeszélést folytat majd szovjet kollégájával, Andrej Gromikóval. A villámlátogatás vasárnapi NSZK-beli bejelentése a meglepetés erejével hatott.

A látogatás és annak körülményei egyaránt figyelmet érdemelnek. Az út gondolata csak a múlt héten vetődött fel. A nyugatnémet és a szovjet külügyminisztérium közötti rendkívül intenzív konzultáció után a hét végén született a döntés Gromiko és Genscher hétfői moszkvai találkozójáról.

A nyugatnémet külügyminiszter látogatása meglepetést keltett a szomszédos nyugati fővárosokban, amit Genscher azzal igyekezett ellensúlyozni, hogy telefonon tájékoztatta nyugati kollégáit. Bonnban arra is emlékeztetnek, hogy Genscher a kiegyensúlyozottság jegyében először minidig Washingtonba látogat, csak azt követően utazik Moszkvába. Ezúttal ez nem volt lehetséges, mert washingtoni látogatásával kapcsolatos kérésére az amerikai fél egyelőre nem tudott terminust megjelölni - közölték Bonnban.

A szovjet fővárosban Genscher a hírek szerint még egyszer ismertetni szeretné a nyugatnémet álláspontot a március 12-én kezdődő genfi szovjet-amerikai tárgyalásokkal kapcsolatban. Ennek lényege, hogy Bonn támogatja az amerikai űrkutatási programot, de az űrfegyverkezési verseny megelőzésének a híve.

Genscher Moszkvából Finnországba utazik, majd onnan szerdán néhány órás látogatást tesz Varsóban, ahol Jaruzelski kormányfővel és Olszowski külügyminiszterrel tervez beszélgetést. Mint ismeretes, Genscher múlt év novemberre tervezett varsói útja a nyugatnémet fél hibájából meghiúsult. Az, hogy Genscher most maga megy Varsóba előkészíteni elmaradt 'látogatásának pótlását, önmagában is gesztus, a korábbi magatartás korrekciója.

Rangos eseménynek, a fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságnak adott otthont a hétvégén a görög főváros. A versenyen 26 ország több mint 350 versenyzője találkozott egymással. A magyar küldöttségnek sem kell igazi sikerek nélkül hazaérkeznie Athénból. A távolugrásban magyar „háziversenyen” Pálóczi és Szalma döntött az arany- és az ezüstérem sorsáról, mindketten 815 centimétert ugrottak. A 60 méteres férfi gátfutásban Bakos György igazolta képességeit: remek teljesítménnyel hagyta maga mögött vetélytársait, s szerezte meg az EB-aranyat. Erre a három atlétára évek óta lehet számítani.

A kettős győzelem után...
- Idén harmadszor sikerült javítanom legjobb eredményemen - mondta Pálóczi Gyula, az NYVSSC atlétája, Sigér Zoltán tanítványa. - A párizsi világjátékokon elért ezüstérem után először lettem Európa legjobbja. Pályafutásom eddigi legsikeresebb esztendőjének elején járok. Már az elmúlt hétvégi Tricotex Kupán 810-nél jobbat vártam magamtól, cseppet sem bánom, hogy a tervet itt, Athénban sikerült túlteljesítenem. Úgy gondolom, a jövőben a 815-nél is többre leszek képes, hiszen még legalább 5-6 évig versenyezni szeretnék!

- Jómagam a Tricotex Kupán betegség miatt nem indulhattam, így kétszeresen is vágytam a bizonyításra - vette át a szót Szalma László, aki kétszeres fedettpályás EB-győztesként érkezett Görögországba. - Lassan lendültem bele. nekem cseppet sem fekszik a délelőtti versenyzés, még szerencse, hogy a végén két ugrásom is „összejött”. Azt hiszem, ha este szerepelhettünk volna, mindketten legalább 10 centiméterrel többet érünk el. Örülök a kettős győzelemnek.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_szalma_laszlo_paloczi_gyula.jpgKét boldog magyar atléta. Jobbra Pálóczi, a férfi távolugrás Európa-bajnoka, balra pedig Szalma, az ezüstérmes 

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_bakos_gyorgy.jpgOros Ferenc ma már világhírű tanítványa, Bakos György, nagyszerű új magyar rekorddal (7.60) nyerte Athénban a 60 méteres gátfutás fedettpályás Európa-bajnokságát. Kovács Attila is a döntőbe jutott, s végül ötödik lett. A magyar csapat a második napon remekelt

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén úgy döntött, hogy megkezdi csapatai dél-libanoni kivonásának második szakaszát - közölte egy kormányszóvivő. Az újabb izraeli csapatkivonást három hónapon belül hajtják végre. A bejelentés nem tesz említést arról, hogy hol húzódik az új frontvonal. Megfigyelők emlékeztetnek rá: Izrael fenntartja magának a jogot, hogy „szükség esetén” katonai akciókat hajtson végre libanoni területek ellen.

Nagy erejű földrengések rázták meg este Chile középső részét. A legfrissebb jelentések szerint a halálos áldozatok száma 124, a sebesülteké kétezer. A Richter-skála szerinti 7,4 erősségű földlökések epicentruma Santiagóval azonos földrajzi szélességen, a Csendes-óceánban volt. A természeti csapás különösen Santiagói, Valparaisót, valamint Vina del Mar üdülőhelyet, Rancagua és San Antonio városokat sújtotta. Ebben a térségben él a chileiek háromnegyede.

Santiagóban 53 volt a halálos áldozatok száma. A Chilében 15 éve nem tapasztalt hevességű földrengés hatalmas anyagi károkat is okozott: házak, templomok, hidak omlottak össze. Az első földlökés mintegy három percig tartott. Az emberek rémületükben a házakból az utcákra tódultak. Három órán belül két újabb, rövidebb, de ugyancsak heves földlökés, majd több tucat kisebb rengés következett három-négyperces időközökben. A főváros nagy részében megszakadt az áramszolgáltatás.

Chile a dél-csendes-óceáni kontinentális lemez Nazca-lemezének határán fekszik. Ez azt eredményezi, hogy Chile a világ szeizmikusan legaktívabb régiói közé tartozik. A régióban átlagosan 25 évente egyszer fordul elő 8-as vagy erősebb földrengés. A végleges adatok szerint a napokig tartó rengés következtében 177 ember meghalt, 2575 megsérült, több mint 140 ezer ház megrongálódott vagy megsemmisült, és körülbelül egymillió ember vált hajléktalanná. A mintegy 30 ezer kilométer hosszúságú Pánamerikai országút szinte teljes chilei szakasza megsemmisült. A rengés okozta károkat - akkori áron - több mint 1 milliárd dollárra becsülték.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_chilei_foldrenges.jpgRomeltakarítás előtt Valparaisóban

Az amerikai ABC televíziós társaság műsorára tűzi a Moonlighting című sorozatot.

A nálunk A simlis és a szende címmel, 1993-ban bemutatott amerikai krimisorozat alkotója Glenn Gordon Caron volt, a történet pedig egy nő és egy férfi által működtetett nyomozóiroda kalandjait követi nyomon. A nő főszereplőt Cybill Shepherd, míg a férfi főszereplőt Bruce Willis alakította, utóbbi a sorozat által vált ismertté. Vendégművészként, többek között, olyan sztárok vállaltak benne epizódszerepet, mint Tim Robbins, Orson Welles, Whoopi Goldberg, Pierce Brosnan, John Goodman, Demi Moore, vagy Ray Charles. Öt évadot élt meg a széria, közel száz rész készült belőle. 2007-ben a sorozatot a Time magazin "Minden idők 100 legjobb tévéműsora" közé sorolták.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_cybill_shepherd_bruce_willis.jpgA szende és a simlis

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Mozgalmasan kezdődött a hét a közutakon. A síkos burkolaton több koccanásos, ütközéses karambol történt. Hétfőn a délelőtti órákban, a fővárosban egymástól száz méterre csaknem egy időben történt a képeinken látható két baleset. A kockaköves Dózsa György úton, a Rudas László utca sarkánál ütközött össze egy Skoda személygépkocsi és egy Robur teherautó. Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár jelentős, csakúgy, mint a másik balesetnél. Egy sarokkal odébb összeütközött egy Polski Fiat 1500-assal egy IFA teherautó. Hasonló baleset történt a csúszós úton az Alagút utcában és a Hungária körúton is.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_budapesti_balesetek.jpgÖsszetört autók figyelmeztetnek a csúszós útburkolatra

Tragikus baleset történt a Hajdú-Bihar megyei Földesen. Pernyés Gyula 29 éves szerepi állványozó személygépkocsijával áttért az úttest bal oldalára, majd az árokban egy fának ütközött. A baleset következtében Pernyés Gyula és utasai - Oláh János 21 éves, Oláh János 49 éves és Mile Lajosné 54 éves tsz-tag, szerepi lakosok - életüket vesztették. A baleset okát szakértő bevonásával vizsgálja a rendőrség.

Lopás alapos gyanúja miatt folytat eljárást a Tatabányai Rendőrkapitányság Révész Józsefné (született Oláh Ágnes) szőnyi lakos ellen, aki azzal is gyanúsítható, hogy aranyként rézgyűrűket adott el ismeretlen személyeknek 1984-1985-ben. A rendőrség kérése az, hogy aki a fénykép alapján felismeri Révész Józsefnét, és vett tőle karika- vagy kövesgyűrűt, az jelentkezzen a Tatabányai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán. Amennyiben a gyűrűk tulajdonában vannak, megkérjük, hogy azokat is hozza magával.
Tatabányai Rendőrkapitányság
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_revesz_jozsefne.jpg

Közlemények:
Az Országos Takarékpénztár március 1-én, Budapesten rendezi meg a gépkocsi-nyereménybetétkönyvek idei első, sorrendben 95. sorsolását. A sorsoláson az 1984. október 31-ig váltott és 1985. január 31-én még forgalomban volt öt- és tízezer forintos gépkocsi-nyereménybetétkönyvek vesznek részt. A sorsolás összesített eredményeit a március 5-i lapok közlik. A hivatalos nyereményjegyzék március 7-én jelenik meg.

Az IBUSZ tavaszi ajánlata: Üdülés Szilvásváradon, a Hotel Lipicaiban. 7 éjszakás turnusok március 17-től április 7-ig. Elhelyezés: 2 ágyas zuhanyozós (pótágyazható) szobákban. Részvételi díj - teljes ellátással: 2810 Ft, - félpanziós ellátással: 2320 Ft. Részletes felvilágosítás és jelentkezés az IBUSZ-irodákban!

Az Egészségügyi Minisztérium közlése szerint influenzás gócok, helyi járványok alakultak ki február utolsó hetétől kezdődően Borsod, Fejér, Pest, Veszprém és Zala megye egyes területein. A jelentések szerint a megbetegedések gyermekek és felnőttek között egyaránt előfordulnak, elsősorban közösségekben. Az eddigi járványügyi adatok alapján az ország más területein is számítani keld az influenza-megbetegedések elszaporodására.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: A csinos nagymama
Képek is tanúsíthatják, az „ötödik X” körül is lehet a nő vonzó, csinos és nőies, a fiatalok utánzása nélkül. A dekoltázs sose legyen túl mély. Ha mégis kivágott a ruha, viseljünk garbót, bizsut vagy egy könnyű sálat. Az arc köré világos színeket válasszunk, különösen előnyös a fehér. A ruha ne kövesse teljesen a test vonalát. Legyen inkább egy számmal nagyobb, mint egy számmal kisebb méretű. A szabásvonal lehetőleg hosszanti legyen. Ne kövessük a legutolsó divatot, egy lépéssel a divat után maradjunk. Tilos a sok fodor, húzás, raffolás és minden, ami feltűnő. Az ékszer, a bizsu legyen finom, visszafogott. A frizurára mindig nagy gondot kell fordítani. Ősz hajat csak az viselhet, akinek az arca fiatalos. A sminkelés szükséges, de legyen nagyon finoman árnyalt. Végül, a viselkedésünk is sokat segíthet. Jegyezzük meg, a boldog arc vonzó, de a harsány modor már. nem áll jól!idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_divat_4.jpg

Répamagvak Selypről:
Az ország cukorrépatermelő területeinek csaknem 70 százalékára biztosít korszerű, magas csirázóképességű cukorrépa-vetőmagvakat a Mátra-vidéki Cukorgyárak selypi magüzeme. A hazai és a hazai szaporítású külföldi fajtákból mintegy tízfélét bocsátanak az idén, 40 vagon mennyiségben a mezőgazdasági nagyüzemek rendelkezésére.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_selypi_maguzem.jpgA koptató-polírozó gép a fertőzéseket, betegségeket szünteti meg

Kerámiák Városlődről:
A Városlődi Majolikagyár termékéi közül minden harmadik tőkés piacon, Nyugat-Európában és az USA-ban talál vevőre. A gyárban konyhai használati tárgyaikat, sütőedényeket, étkészleteket, poharakat készítenek. Az idén a tavalyinál több terméket szállítanak a hazai piacra.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_varoslodi_keramia.jpgKészülnek a sütőtálak

Robotok üzemi próbái Csepelen:
Rövidesen robotok gyártják a kovácsolt járműalkatrészeket a Csepeli Vasműben. A Csepel Művek Egyedi Gépgyárának kísérleti üzemében megkezdődtek annak a robotrendszernek hidegüzemi próbái, amely a vasmű mechanikus üzemében és a kovács préssoron fog dolgozni. A gépsor két japán robotból és a Csepelen tervezett és gyártott kiegészítő berendezésekből áll, s üzembe állítása után, segítségével több terméket állítanak majd elő, s a korábbinál jobb lesz a gyártmányok minősége.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_csepeli_vasmu.jpgA hidegüzemi próba közben

Fémipar - exportra is:
Különféle acélszerkezeteket, élelmiszeripari és vágóhídi berendezéseket gyártanak - évente 100 millió forint értékben - a Cserkúti Mezőgép szigetvári gyáregységében. Termékeik 10 százaléka tőkés exportra kerül.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_cserkuti_mezogep.jpgEgy 25 köbméteres tartályt szerelnek a Peremartoni Vegyipar Vállalat megrendelésére

Alkatrészek Mórról:
Évente több, mint 1 milliárd forint értékben készít autóbusz alkatrészeket az Ikarus móri gyára. Az innen kikerülő 500 ezer ülés, 130 ezer ládaajtó, valamint a kábelkötegek 13 ezer autóbuszhoz elegendőek. Egy autóbuszhoz egyébként átlagosan 1,5 kilométer hosszúságú elektromos kábelvezeték szükséges, a gyár napi felhasználása eléri a 75 kilométert. A több, mint 1300 dolgozót foglalkoztató üzem elsősorban az Ikarus székesfehérvári, illetve mátyásföldi gyárába szállítja az alkatrészeket.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_mori_ikarus.jpgFelvételünk az ülésösszeszerelő üzemben készült

A HIM tőkés exportja 217 millió forint:
Az elmúlt esztendőben több szempontból kedvezően alakult a Hajdúsági Iparművek gazdálkodása. A rendkívül feszített piaci helyzetben, a vállalat számára fontos francia piacon is megmaradt az elektromos vízmelegítők forgalmazásában elért részarány, sőt ebben az esztendőben ennek kismértékű növelésére is lehetőség nyílik.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_hajdusagi_iparmuvek.jpg1984-ben 217 millió forint értékű háztartási készüléket exportált konvertibilis valutáért a megye egyik legnagyobb gépipari üzeme, az elképzelések szerint idén mintegy 250 millió forintos tőkés exportot bonyolítanak le

Csipkefüggönyök és sálak Gyöngyöshalászról:
A gyöngyöshalászi Győzelem Termelőszövetkezet melléküzemága immáron öt év óla működik együtt a Pestlőrinci Szalagszövő és Csipkegyárral. A téeszben dolgozó mintegy ötven asszony függönyöket, ágytakarókat és sálakat készít a nagyüzem megbízásából. A részleg az elmúlt évben szovjet és lengyel exportra szállított, s nyeresége elérte a másfél millió forintot. Ez évtől már újabb piacuk is akadt, mongol megrendelőiknek függönyöket készítenek.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_gyongyoshalaszi_gyozelem_termeloszovetkezet.jpgSál lesz az anyagból, akik készítik: Éder Györgyné, Varga Józsefné részlegvezető és Stass Sándorné

Formatervezési kiállítás:
Budapesten, a Rákóczi úti Ipari Bemutató Házban egyhetes kiállításon szerepeltek az 1985. formatervezési nívódíjra beadott pályamunkák. Az Ipari Minisztérium, valamint az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium közösen meghirdetett pályázatára 79 vállalat 133 termékkel nevezett be.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_kemping_sator.jpgKépünk előterében a Kenderfonó- és Szövőipari Vállalat kétszemélyes kempingsátra látható, amely a kiállítás egyik nívódíját kapta

Növelte exportját a BRG magnetofongyára:
Átlagosan 8-10 százalékos termelésnövekedés jellemzi a BRG kecskeméti gyárának utóbbi néhány éves fejlődését. így volt ez tavaly is, amikor 809 millió forint értékben állítottak elő magnetofonfejeket, mechanikákat, magnómotorokat, és komplett készülékeket. A gyár 48 féle termékének nyolcvan százaléka exportra került. Nagy részük a környező szocialista országokban talál gazdára, de az elmúlt évben sikerült jelentőben - 32 százalékkal - növelni a tőkés kivitelt is. A hagyományos magnókészülékekből az MK-29-es típusnak volt legnagyobb a piaca. Harmincnégyezer kelt el itthon, tízezer pedig az NSZK-ban. A tavalyi év legnagyobb sikere az új gyártmányként bevezetett adatmagnó volt, a hozzá tartozó illesztőegységekkel. A berendezés csatlakoztatható az olyan elterjedt személyi számítógép típusokhoz, mint a Commodore, Spektrum, Atori, Laser vagy BBC. A termék tehát magas műszaki színvonalat képvisel, ez alapozta meg a dollárelszámolású kivitel nagyarányú növelését.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_brg_kecskemeti_gyar.jpgNagy Éva a magnetofonok mechanikájának működését ellenőrzi a BRG kecskeméti gyárában

Csigaládák exportra, Madocsáról:
A madocsai Igazság Termelőszövetkezet most tartotta zárszámadó közgyűlését. Az aszályos időjárás és egyéb nehézségek ellenére kimagasló eredményeket értek el. Az 1983. évi 18 millió forintos nyereséggel szemben 25 millióval zárták az 1984-es évet. A tagság jövedelme 11,4 százalékkal nőtt. A siker titkát. Scheidl Lajos tsz-elnök egy mondatban úgy fogalmazta, hogy nem volt veszteséges ágazat a szövetkezetben. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy gondjaik sincsenek. Egyet említett a sorból: a gyümölcsösben dolgozók téli foglalkoztatását. Zöldért Vállalattal kötött szerződés kínált erre megoldást. Tőkés exportra 18 ezer darab ládát kell elkészíteni, a téli időszakban. A FAEMI országos minősítő intézet ellenőrei kísérik figyelemmel, hogy a szigorú követelményeknek és a szabványnak megfelelnek-e a ládaüzem termékei. A Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megye területéről begyűjtött étkezési csigákkal Mözsön töltik fel az itt készülő ládákat, hogy azután francia-, görög-, és törökországi rendeltetési helyükre juttassák azokat.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_madocsai_igazsag_termeloszovetkezet.jpgLaposa Mihályné és Benák Istvánné pántolás közben

Formázó présgép:
A Styl Ruházati Vállalat szombathelyi üzemében egy dolgozó nyolc óra alatt négyszáz pár zakó elejét vasalja ki a nemrégiben vásárolt NSZK gyártmányú Hoffman programkártyás mellformázó présgéppel.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_styl_ruhazati_vallalat.jpgFelvételünkön a gép és kezelője látható

A Magyar Televízió műsorán: Hal négyesben - Színdarabból tévéjáték
Kerek egy évtizeddel ezelőtt mutatta be a József Attila Színház Wolfgang Kohlhaase és Rita Zimmer NDK-beli szerzőpáros múlt században játszódó vígjátékát Szemes Marival, Kállai Ilonával, Örkényi Évával és Bodrogi Gyulával a főszerepekben. Most Bán Róbert készített televíziós játékot a történetből, melynek lényege, hogy három múlt századi vénkisasszony inasukat nemcsak az asztal, hanem az ágy körüli szolgálatra is fölhasználja. Ám a teljes valóságot - a szomorú valóságot, mondhatnánk így is - egyedül az inas ismeri teljes mélységében... A tévéjáték operatőre Illés János, a dramaturg Lehel Judit, és az eredeti, József Attila színházbeli szereposztásból egyedül megmaradt Kállai Ilona mellett a másik két kisasszonyt Váradi Hédi és Tábori Nóra játssza; az inas Kézdy György.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_kallai_ilona_kezdy_gyorgy_varadi_hedi_tabori_nora.jpgKállai Ilona, Kézdy György, Váradi Hédi és Tábori Nóra

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: IV. Henrik. A Szolnoki Szigligeti Színház bemutatója Árkosi Árpád rendezésében

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_szakacs_eszter_kovacs_lajos.jpgSzakács Eszter (m. v.) és Kovács Lajos

Magyar könnyűzene:
A 10. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 2. Illés-Bródy: Jelbeszéd (Koncz Zsuzsa), 3. Lerch-Demjén: Elfutok (Kovács Kati).

Az előadók között: 1. Pásztor-Jakab-Hatvani: Hétvégi motorozás (Neoton Família), 2. Karácsony-Sztevanovity D.: Ellenfél nélkül (Locomotív G. T.), 3. Balázs-Horváth: Kölykök a hátsó udvarból (Korál).

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat, immáron egy hónapja, a Wham együttes Careless Whisper-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét Elaine Paige és Barbara Dickson I Know Him So Well című számai vezetik.

Kedd délelőtt a Rákoskeresztúri temetőben vettek végső búcsút a 82 esztendős korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Bukovi Márton mesteredzőtől. A ravatalnál sok százan, volt játékostársak, edzőkollégák, mai labdarúgók, barátok gyűltek össze, hogy leróják kegyeletüket egykori mesterük, társuk előtt.

A zöld-fehér, kék-fehér és nemzetiszínű szalagokkal díszített koszorúk mellett elhelyezett koporsónál a Ferencváros nevében Lakat Károly, az MTK-VM nevében Sándor Károly, az MLSZ részéről pedig Ádám József mondott méltató, búcsúztató szavakat. Ezt követően végső nyugalomra helyezték Bukovi Mártont.

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_bukovi_marton_sandor_karoly.jpgVégső búcsú Bukovi Mártontól... Sándor Károly emlékezik a felejthetetlen Marci bácsira

Szerdán tartották a Magyar Népköztársasági Kupa mérkőzéseit a legjobb nyolc közé jutásért. Pontosabban a nyolc találkozó közül hetet, hiszen a nyolcadikat már szombaton lejátszotta a Honvéd és a Budafok. (Mint ismeretes, a bajnok piros-fehérek csak nehezen, a hosszabbításban harcolták ki a továbbjutást.) Ezúttal hét első osztályú csapat lépett pályára, közülük a Tatabánya, a Rába és a Zalaegerszeg helyzete némiképp könnyebbnek látszott, hiszen alsóbb osztályú együttesekkel találkoztak.

Ú. Dózsa-MTK-VM
Az újpestiek eddig a hatvaniakkal és a bonyhádiakkal mérkőztek. Az MTK-VM meglehetősen nehézen jutott túl a Recsk és a Volán elleni találkozókon. Temesvári Miklós, a lilák vezető edzője reméli, hogy visszavághatnak a bajnokságban ősszel elszenvedett vereségért. Palicskó Tibor, a kék-fehérek vezető edzője arról beszelt, hogy a találkozóra már igyekeztek komplett csapatot kialakítani. Bar a sorsolást nem tartja a legszerencsésebbnek, azért ő is bízik a továbbjutásban.
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_mnk_u_dozsa_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_mnk_u_dozsa_mtk_vm_toth_jozsef_gaspar_heredi.jpgNyolcan - egy labdáért... Ezt a pillanatot az MTK-VM kapuja előtt leste el a fotóriporter. A kép bal szélén Tóth József kétségbeesetten figyeli a kapura fejelő Herédit. Aztán kiderült, kár volt az ijedségért, kapufán csattant a labda, bár Gáspár már tehetetlen volt

Ferencváros-DMVSC
Az Üllői úton sem fognak unatkozni a nézők, hiszen az ősz egyik sikercsapata, a Debrecen kísérli meg a továbbjutási a Fradi ellen. A DMVSC csak hosszabbításban verte meg legutóbb a Debreceni Kinizsit. Az FTC a Lajosmizsét és a BVSC-t búcsúztatta a kupából. Vincze Géza, a zöld-fehérek vezető edzője egy egész kórteremre való beteget sorolt fel: Pogány, Keller, Farkas, Deák, Kvaszta, Takács, Horváth R. sérüléssel bajlódik. Koch és Rab játéka is kérdőjeles. Petróczi dr., a debreceniek mestere egyértelműen továbbjutást vár.
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_mnk_ferencvaros_dmvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_mnk_ferencvaros_dmvsc_zsinka_mezo.jpgA ferencvárosi Zsinka átesik Mező kapus kezén, az Üllői úton mégis a Debrecen bukott el

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_mnk_ferencvaros_dmvsc_banki_jozsef.jpgA látszat csal, Bánki, az FTC középpályása nem a bíró előtt hajlong. A fiatal játékos néhány pillanattal később értékesíti a tizenegyest

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_mnk_ferencvaros_dmvsc_szabadi_laszlo.jpgSzabadi elől fejelik el a labdát

Balmazújváros-Szegedi Dózsa
A Balmazújváros eddig bravúrokkal jutott el a tizenhat közé, hiszen kiverte az NB I-es Egert, valamint a Nyíregyházát. Most könnyebb helyzetben van, és ezt szeretné a hazai pályán ki is használni. A szegediek először a Hódmezővásárhelyt búcsúztatták, majd az NB I-es SZEOL AK-t ütötték el a továbbjutástól. Győzelmük újabb bravúros teljesítmény lenne.
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_mnk_balmazujvaros_szegedi_dozsa_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_mnk_balmazujvaros_szegedi_dozsa.jpgBaloldali balmazújvárosi szögletrúgás után Merley öklözéssel hárított

Siófok-Rába ETO
Győrött nem titkolják, hogy ez évben is szeretnének kijutni a nemzetközi porondra. Erre az egyik legnagyobb lehetőség az MNK megnyerése. Szorgalmasan készülnek, mert van mit törleszteniük, hiszen tavaly éppen a kupadöntőben maradtak, alul az NB II-es Siófokkal szemben. Judik és Preszeller sérüléssel bajlódik. A hazaiak is lelkesen készülnek eddigi mérkőzéseiken a Dorogot és a Báját verték ki és szeretnék megismételni a tavalyi bravúrt.
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_mnk_siofok_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_mnk_siofok_raba_eto_szentes_tieber.jpgSzentes - 2 gól szerzője - lövésre készül, mögötte Tieber

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_mnk_siofok_raba_eto_tamadas.jpgTámadásban a hazaiak (forrás: Rózsa Tibor gyűjteménye)

Nagykanizsa-Tatabánya
Nagykanizsán legutóbb a Pécsi MSC mondott búcsút a kupának. Most a hazaiak újabb bravúrra készülnek. A Tatabányai Bányász játékosai közül Kiprich, Barabás, Tepszics sérülés miatt nem játszhat.
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_mnk_nagykanizsai_olajbanyasz_tatabanya_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_mnk_nagykanizsai_olajbanyasz_tatabanya.jpgTámadnak a hazaiak

MOTIM TE-ZTE
Kupaláz van Mosonmagyaróvárott. A területi bajnokság Bakony-csoportjában első helyen álló, még veretlen MOTIM TE eddig kitűnően szerepelt az MNK-ban is. Előbb a Haladást, majd a Sopront búcsúztatta. Bár a vendégek az esélyesebbek, azért mégis nagyszerű küzdelemre van kilátás. A zalaegerszegiek a Szentgotthárdnál és a Keszthelynél bizonyultak jobbnak és a teremfutball után most a szabadban is bizonyítani akarják, hogy a tavasszal számolni kell velük.
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_mnk_motim_te_zte.jpg

DVTK-Szolnoki MÁV MTE
A korábbi kupagyőztes Diósgyőrnek eddig csak a H. Papp József SE volt nehéz ellenfél, csak tizenegyesekkel tudott túljutni rajta. A kupahagyományokhoz híven a gyáriak szeretnének továbblépni. Ezzel is feledtetni akarják a gyengébb bajnoki szereplésüket. A szolnokiak az NB I-es Békéscsaba kiverésével kerültek a legjobb tizenhat közé. most Diósgyőrött sem szeretnének búcsút mondani a küzdelmeknek.
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_mnk_dvtk_szolnoki_mav_mte.jpg

Szintén szerdán négy világbajnoki selejtező mérkőzést játszottak Európában.

Az I. csoportban Görögország fogadta a meglepetéscsapat Albániát. A vendégek szerezték az eddigi legváratlanabb eredményt a belgák tiranai legyőzésével. Ha most is hasonló bravúrra lettek volna képesek, akkor még a továbbjutásba is beleszólhattak volna.

Görögország-Albánia 2:0 (2:0). Athén, 20 000 néző. Góllövők: Szaravakosz (8. p.), Antoniu (36. p.).

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_tabella_europai_i_s_csoport.jpg

A két mérkőzésen négy pontot szerzett és még gólt sem kapott angol válogatott forró mérkőzés elé nézett a III. csoportban Észak-Írországban. Ha a hazaiak győztek volna, továbbra is nyílt maradt volna a versengés, de így az angolok, nagy lépést tettek a csoportgyőzelem felé.

Anglia-Észak-Írország 1:0 (0:0). Belfast, 28 000 néző. G: Hateley (76. p.).

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_eszak_irorszag_anglia_mark_hateley.jpgBelfastban 1:0-ra győzött Anglia Hateley (fehér mezben) góljával Észak-Írország ellen

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_tabella_europai_iii_s_csoport.jpg

Látszatra könnyű mérkőzés várt a holland tizenegyre hazai pályán Ciprus ellen az V. (magyar) csoportban. A szigetországiak mind a három ellenfelük életét megkeserítették odahaza, idegenben azonban nem volt valószínű, hogy meglepetést okoztak volna. Ha így lett volna mégis, annak a magyar szurkolók örültek volna a legjobban, hiszen két rivális gárdáról volt szó.

Hollandia-Ciprus 7:1 (3:1). Amszterdam, 22 000 néző. Gólszerzők: Kieft (a 28. és az 58. percben), Schoenaker (a 30. és a 79. percben), Koeman (a 12. percben). N. Pantziarasz (öngól, a 64. percben), Van Basten (a 65. percben), illetve Marangosz (a 8. percben).

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_hollandia_ciprus_erwin_koeman.jpgErwin Koeman itt még csak kiegyenlíti a ciprusiak 1:0-ás, meglepetésszerű vezetését az Amsterdamban lejátszott VB-selejtező mérkőzésen. Aztán beindult a gólgyártás

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_hollandia_ciprus_kieft_schoenaker.jpgA hollandok két gólfelelőse, az egyaránt kétszer eredményes Kieft (jobbra) és Schoenaker (a földön) között a ciprusi Miamiliotisz; a házigazdák végig túlerőben voltak

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_tabella_europai_v_s_csoport.jpg

Döntő jelentőségű kilencven perc volt a VII. csoportban: Spanyolország Skóciát fogadta, ősszel a vendégek győztek 3:1-re, s ha ezúttal sikerülne pontot vagy pontokat szerezniük, akkor talán a továbbjutás is eldőlne. A találkozó pikantériája, hogy a skótoknál játszik Archibald, aki a spanyol bajnokságban toronymagasan vezető Barcelonánál keresi a kenyerét.

Spanyolország-Skócia 1:0 (0:0). Sevilla, 72 000 néző. G.: Clos (48. p.).

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_spanyolorszag_skocia_souness_gordillo.jpgGordillo fejeli el a labdát Souness elől

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_tabella_europai_vii_s_csoport.jpg

A Telesport stúdiójában csütörtök este elkészítették az MNK negyeddöntőjének a sorsolását. A párosítás: Zalaegerszeg-MTK-VM, Diósgyőr-Rába ETO, Bp. Honvéd-Ferencváros, Szegedi Dózsa-Tatabánya. A találkozókat április 10-én rendezik, az elöl állók a pályaválasztók.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 16. fordulóját! Noha az Eger-Videoton találkozóval már pénteken megkezdődött az első osztályú bajnokság tavaszi idénye, az igazi rajt szombaton és vasárnap volt, amikor a mezőny további tizennégy csapata is „beszállt”. A labdarúgókra nehéz feladat várt, hiszen nemcsak egymással, hanem az ideálisnak aligha nevezhető talajjal is meg kellett küzdeniük a nyitányon. A forduló slágerének a Tatabánya-Bp. Honvéd összecsapás ígérkezett, de nagy harc volt várható a többi mérkőzésen is, mert a találkozók többsége háromesélyes volt. A program:

Eger - Videoton
Ami a rajt szereposztását illeti, mindkét együttesben lesz hiányzó az állandó csapattagok közül. A hazaiak csapatában nem lesz ott a három sárga lapot gyűjtött kapitány. Csepregi, valamint a sérült Lengyel. A listavezető fehérváriak közül a kínai túrán megsérült Novath nem szerepelhet az idénynyitón és Gömöri is sérült. Az egriek mestere, Csank János abban bízik, hogy játékosai lelkesedéssel ki tudják egyenlíteni a Videoton nagyobb játéktudását. A vendégek vezető edzője. Kovács Ferenc nem titkolja, dobogóra várja csapatát, és úgy véli, hogy a jól sikerült felkészülés eredménye már a rajtnál megmutatkozik… Meglátjuk. Mindenesetre alighanem érdemes lesz kilátogatni az egri stadionba, a labdarúgó NB I. tavaszi nyitómérkőzésére.

Ma délután nemcsak a Videoton lesz vendég Egerben, hanem a fehérvári csapat UEFA Kupa-ellenfelének, a Manchester Unitednek két megfigyelője is. Jóval nagyobb brit küldöttség érkezik majd Székesfehérvárra, a március 20-i visszavágóra (az első találkozót szerdán játssza Manchesterben a „Vidi” és neves vetélytársa). Hertzka György, az IBUSZ sportügyi főmenedzsere elmondta, hogy legalább hetven angol szurkoló kíséri el kedvenc csapatát, de ha az első mérkőzésen szoros lesz a végeredmény, akkor újabb 280 drukker csatlakozik a látogatókhoz. Szorítunk, hogy jöjjenek minél többen...

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_eger_videoton_tony_collins_eric_harrison.jpgManchesteri megfigyelők voltak az egri lelátón: Tony Collins és Eric Harrison edző a fehérváriak játékát figyelte

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_eger_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_eger_videoton_burcsa_gyozo.jpgBurcsa (balról) az első tavaszi gól szerzője

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_eger_videoton_szebegyinszky_sass.jpgSzebegyinszky négyes Videoton-gyűrűben, balról Sass próbál kapura törni

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_eger_videoton_vadasz_imre.jpgA második gól előtti pillanatok - Vadász tör a kapura

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_eger_videoton_szabo_jozsef.jpgSárbalett a tavaszi évadnyitón. Szabóéknak (felvételünkön 9-es mezben a Videoton középcsatára) a manchesteriek ellen forróbb perceik lesznek 

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_eger_videoton_szabo_jozsef_smuczer_vadasz.jpgA gólkirály Szabó Smuczer kíséretében húz a hazai kapura. A háttérben Vadász figyeli az akciót

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_eger_videoton_szebegyinszky_vegh.jpgVégh Tibort, a Videoton páncél keménységű védőjét még a puhaságáról igazán nem közismert Szebegyinszky sem tudja megállítani

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_eger_videoton_bodolai_megyesi_vadasz.jpgEgerben ebből a helyzetből - nem lett gól. Miért és hogyan? Talán a szereplők, Bodolai, Megyesi és Vadász is éppen ezen gondolkoznak

Rába ETO - ZTE
A Rába csak 11-esekkel jutott tovább a Siófok elleni kupamérkőzésen, de a találkozó egyes szakaszaiban jól futballozott. Ha gólfesztiválra nem is számíthatnak a győri szurkolók, azért a győzelemben okkal reménykednek. Győrött csütörtökön már kitűnő állapotban volt a játéktér. Pénteken viszont újra havazni kezdett. A rendezők bíznak abban, hogy a szombat esti találkozóra a jelenlegi nehézségeik közepette is jó talajú pályát tudnak biztosítani. Az előre eltervezett csapatban mindenképpen lesz változás, mert a korábban kivált, porcával bajlódó Preszeller után Magyar sem játszhat. A hátvéd a szerdai MNK-mérkőzésen sérült meg, Szíjártó kerül (valószínűleg) a helyére. Szabó és Hajszán a középpályán jut szóhoz. A ZTE-ben Czigány sérült. Hiányát nyilván megérzik majd a kék-fehérek.
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_raba_eto_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_raba_eto_zte_hannich_galantai_peter_csonka_szabo_otto.jpgTámadott az ETO, védekezett a ZTE, percenként fordultak elő ilyen és ehhez hasonló jelenetek. Itt éppen Csonka (balról), Galántai, Szabó, Péter (a földön) és Hannich küzd a labdáért

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_raba_eto_zte_kovacs_gass_rezi.jpgKettő egy ellen: Kovács S. vezeti Rezivel szemben a labdát, Gass átadásra vár. Végül is eredménytelenül zárult a kecsegtető támadás

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_raba_eto_zte_weimper_pecsics_torok_varga_mile.jpgA ZTE kapujának előterében Weimper és Pecsics küzdelmét kapta lencsevégre fotóriporterünk. A háttérben Török, a jobb oldalon Varga és Mile

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_raba_eto_zte_kispad.jpgA Rába kispad – télen! S a meleg felszerelés ellenére több mint nyolcvan percig hogy didergett mindenki...

Haladás - MTK -VM
Megyeri úti MNK-formájában a kék-fehér együttes idegenben is reménykedhet a sikerben, bár a Haladás védelme - élén a válogatott kerettag Hegedűs kapussal - nyilván nem lesz olyan előzékeny, mint az újpesti hátvédsor. Valószínű a döntetlen. A Szombathely együttesében újra elfoglalja helyét Papp, aki most szerelt le a katonaságtól. A kupában kitűnően szereplő MTK-VM-ben annyi változás történt, hogy Lőrincz begyűjtötte ötödik sárga lapját.
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_haladas_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_haladas_mtk_vm_hutak_antal_voros_csaba_toth_jozsef.jpgA felvétel még a találkozó előtt készült, Huták játékvezető eligazítást tart a két csapatkapitánynak, Vörös Csabának és Tóth Józsefnek

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_haladas_mtk_vm_hutak_montazs.jpgKépösszeállításunk közepén a mezőny legjobbja. Fitos József látható. Balról a 11-es előtti pillanat, Nagy már a földön, Kovács feltartja a kezét, mintha semmit sem tett volna. Jobbra Topor egyik kapura törése látható, tőle balra Tóth J., Kovács, Fülöp, Nagy. Balról lent Marton lendül támadásba, jobbra tőle Tóth J. A montázs bal sarkában az ítélet végrehajtás résztvevői láthatók

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_haladas_mtk_vm_iszapbirkozas.jpgSár, sár és mindenütt sár... Csendes iszapbirkózás a mérkőzésen

Pécsi MSC - Csepel
A hazai környezet előnyében joggal bízik a Pécs, noha a csepeli védelem amilyen fiatal, olyan masszív. Elfogadható tippnek látszik az 1-es és az x is. Pécsett két új játékos mutatkozik be az első vonalban. A hazaiaknál a saját nevelésű 20 éves Udvardinak szavazott bizalmat Rónai István edző. A vendégeknél pedig Békési lesz a balszélső. A fiatal futballista a Csepel junior együttesének keretéhez tartozik.
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_csepel_pecsi_msc_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_csepel_pecsi_msc_roth_lutz_meszaros.jpgA nagy csata egyik légi epizódja. A szereplők: Róth, Lutz, Mészáros és a csepeli védők

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_csepel_pecsi_msc_dobany_lajos.jpgÜtemelőny. Dobány megugrott a csepeli védőktől, csakhogy a következő pillanatban a labda „belefulladt" egy pocsolyába

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_csepel_pecsi_msc_gelei_lutz_toma.jpgA kis Gelei jól védett a PMSC elleni mérkőzésen. A csepeli kapus ezúttal is elüti a labdát Lutz és az előrehúzódó Toma elől

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_csepel_pecsi_msc_gelei_karoly.jpgKi hinné, hogy ez a gyönyörű kapusmez akár citromsárga is tud lenni… Persze nem akkor, ha a bajnoki nyitányon a sár a főszereplő. A találkozón Gelei Károly, a fővárosi csapat kapusa mutat be közel sem mezkímélő vetődést

Békéscsaba - Ferencváros
Nem is oly régen még „nagy szám” volt Békéscsabán a zöld-fehérek vendégjátéka, az FTC mai csapatától azonban nem kell tartaniuk a házigazdáknak. Még akkor sem, ha az Üllői útiak győzelme sem lenne különösebb meglepetés. A Békéscsaba edzője, Süle István a 15 előkészületi mérkőzés tapasztalata alapján a hátvédsorban változásokat határozott el. Nincs megelégedve a válogatottat is megjárt Kerekessel és Baranyival. Minden bizonnyal az Ottlakán, Takács kettős lép a helyükre. A Ferencváros együttese a szerdai nagy különbségű MNK-győzelem után bizakodva utazott Békéscsabám. A vezető edzőnek gondot okoz, hogy Koch, Deák és Keller még mindig nem játszhat. Pölöskei viszont ott lesz az együttesben.
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_bekescsaba_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_bekescsaba_ferencvaros_nezok.jpgVagy a kapu kevés, vagy... a szurkoló sok. Békéscsabán járt munkatársunk szerint a Viharsarok fővárosában szombaton az utóbbi volt inkább az igaz...

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_bekescsaba_ferencvaros_fabulya_zsinka.jpgItt a labda, hol a labda? A sáros, mély talaj bizony próbára tette a két csapat játékosait. A sötét mezes Fabulya hiúsítja meg Zsinka akcióját

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_bekescsaba_ferencvaros_pasztor_banki.jpg„Na, ez a bajnokság is jól kezdődik...” - gondolhatja a sárban fekvő Pásztor József, a békéscsabai karmester, akit láthatóan kevésbé dob fel, hogy Bánki igazán gyengéden próbálja ápolni

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_bekescsaba_ferencvaros_sulija_melis.jpg„Jelentem: a gólt én lőttem!” Sulija magányos ünnepléséhez Melis igyekszik méltóan statisztálni

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_bekescsaba_ferencvaros_zsinka_janos.jpg„Ha nekigyürkőzünk, akkor talán még ki is egyenlíthetünk”. Zsinka János monológja

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_bekescsaba_ferencvaros_szabadi_laszlo.jpgSzabadi nem monologizált, cselekedett. Az FTC egyenlítő góljának szerzője kitör a csabai védők közül

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_bekescsaba_ferencvaros_zsiboras_gabor.jpgZsiborás Gábor, az FTC kapusa „kiharcolt” egy tizenegyest, s közben megsérült. Bodnár gyúró ápolása azonban nem segített annyit, hogy a kapuba visszatérve, hárítsa a büntetőt

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_bekescsaba_ferencvaros_vincze_geza_szucs_lajos.jpg„Te, Lajos... (vagy) „Te, Géza... Mit lehet ehhez hozzátenni???"

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_bekescsaba_ferencvaros_sule_istvan.jpg„Ha ezt az őt percet még kibírjuk..." sóhajt Süle István, a Békéscsaba edzője

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_bekescsaba_ferencvaros_gyozelem.jpgGyőzelem, Győzelem, Győzelem. A szurkoló (ha csapata a győztes), mindig a legboldogabb

DMVSC - Vasas
A korábbi évekkel ellentétben ezúttal a Vasas már annak is örülhet, ha egy pontot szerez a Debrecentől. A papírforma szerint azonban erre nincsenek jó kilátásai. A tévé jóvoltából vasárnap délben az egész ország figyelemmel kísérheti a debreceni találkozót. A hazai csapatnál az Üllői úton húzódást szenvedett Benyó játéka kétséges. Az esélyeikről dr. Petróczi Gábor edző így vélekedett: „Remélem, a csapat igazolja a mérkőzésen, hogy eddigi helyezése nem a véletlen műve! A Vasas ellen jó mécsesét várok.” A vendég piros-kékeknél újság, hogy Katona és Izsó beteg, Rixer pedig lábsérüléssel bajlódik. Illovszky Rudolf legénysége nagy elszántsággal készült erre a 90 percre.
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_dmvsc_vasas_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_dmvsc_vasas_kakas_mortel_csorba_balogh_tibor_hires.jpgA 64. percben a 11-es előtti pillanat, Mörtel lövésre lendíti a lábát. Balogh (ötössel) és Csorba (takarva) belépni készül. A labda egy pillanat múlva a kapuban álló Híres kezéről pattan ki. Kakas (Mörteltől takarva) Magyar Zs. elől fogta a „szöget”, ezért hagyta el őrhelyét

Tatabánya - Bp. Honvéd
A Kiprich-Varga párharc elmarad, mert mindkét válogatott játékos sérült, de így is igazi csata várható a tatabányai pályán. A Honvédnak a döntetlen sem nagyon felelne meg, ám lehet, hogy mégis meg kell elégednie az egyik ponttal. Tatabányán nagyon készülnek a Bp. Honvéd elleni mérkőzésre. A vasárnap délutáni összecsapás komoly erőpróba elé állítja a vendéglátókat. Bacsó István vezetőedzőnek nincs könnyű dolga, ugyanis Tepszics, Szabó, Barabás és Kiprich is a sérültek listáján szerepel. Kérdés, ki jön közülük rendbe? A Bp. Honvéd sérültjei, illetve várható hiányzói: Détári, Kovács, Varga és Bodonyi. Détári és Kovács Kálmán belázasodott, Varga hosszabb ideig sérült volt, míg Bodonyinak a lába fáj.
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_tatabanya_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_tatabanya_bp_honved_plotar_andrusch.jpgSárba öltözött játékosok küzdelme a Honvéd kapuja előtt. Plotár fejéről öklözi le a labdát Andrusch. Gólhelyzet volt

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_tatabanya_bp_honved_detari_grof.jpgDétári a második kispesti gólt szerzi

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_tatabanya_bp_honved_dajka_laszlo.jpgDajkát szerelik

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_tatabanya_bp_honved_lelato.jpgTatabányán az eső volt az úr

Ú. Dózsa - SZEOL AK
A sereghajtót fogadni mindig kellemes dolog, csakhogy az újpestiek szerdán az MTK-VM ellen azt bizonyították: jelenlegi formájukban egyetlen csapat ellen sem mehetnek biztosra. Mindenesetre a forduló meglepetése lenne, ha a Szeged vereség nélkül távozna a hajdanvolt katlanból, a Megyeri útról. A lilák feltétlenül győzni szerelnének. Kovács József szerdán megsérült. Bogdán lesz a söprögető, s Kardos újra elfoglalja helyét a csapatban, beállós lesz. Temesvári edző még nem döntötte el, ki a baloldali középpályás és a jobbszélső. A Szeged játékosai közül Balázs és Szabó begyűjtötte 3-3 sárga lapját. A jobbhátvéd az Orosházáról igazolt Hurguly lesz. Sérüléssel bajlódik Orosházi, Móricz és Kun is. Játékuk emiatt bizonytalan.
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_u_dozsa_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_u_dozsa_szeol_ak_sartenger.jpgA pálya sártengerre emlékeztetett a találkozón

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_u_dozsa_szeol_ak_kardos_jozsef.jpgKardos a Megyeri úti stadion légterében. Az újpestiek válogatott védője vasárnap este büntetőből kétszer is bevette a szegediek kapuját

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_u_dozsa_szeol_ak_schroth_kozma.jpgSchróth (fehérben) vezeti a labdát, Kozma próbálja megállítani

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_u_dozsa_szeol_ak_szabo_laszlo.jpgSzabó, a szegedi kapus öklözéssel tisztáz egy szögletrúgáskor

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_u_dozsa_szeol_ak_torocsik_andras.jpgTörőcsik nagyon élt a mély, sáros talajon

A mérkőzések után lássuk a 16. forduló válogatottjait! A nehéz talaj és időjárási körülmények ellenére kitettek magukért a csapatok és a játékosok. Öt találkozót is négycsillagosra értékeltek a tudósítók, sőt, még a második csapatba is jutott olyan, aki 8-as érdemjegyet kapott. A legjobb osztályzatot kapók (Disztl P., Pásztor, Fitos, Détári és Májer) közül, a mi választásunk a Békéscsaba középpályására esett, így a forduló játékosa Pásztor József lett.
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén továbbra is Kiprich József áll 10 góllal.

A hosszú, hideg tél alaposan megnehezítette a labdarúgócsapatok dolgát. Az időjárás akadályozta az előkészületi mérkőzéseket, s most, március elején, amikor megkezdődött, illetve folytatódott az NB I-es pontvadászat, még mindig hiányoztak az ideális körülmények. Igaz, nappal már nincs mínusz, de a pályákat még mindig hóbuckák veszik körül, a játékterek korántsem heverték ki az elmúlt két hónap viszontagságait. Nem csoda, hogy a tavaszi idénynyitó találkozók olykor jégkorong-, vagy amikor a talaj már felengedett, vízilabda-mérkőzésekhez hasonlítottak. Ami a 16. forduló részleteit illeti, a Videoton pénteki győzelme után újabb előnyhöz jutott, mert a bajnoki címre esélyes, az őszi meglepetéscsapat, a Debrecen vereséget szenvedett. A forduló két mérkőzésen is tizenegyes döntött a két pont sorsáról (Rába ETO-ZTE és Haladás-MTK-VM). Nem panaszkodhatott a nagy közönség a látottakra Békéscsabán sem, ahol a hazai csapat végig vezetett. A forduló egyik legbravúrosabb győzelmét - idegenben - a Honvéd aratta. Játékosai a mély, sáros talajon nagy lendülettel játszottak, a Tatabányának alig volt helyzete. A forduló befejező mérkőzésére, a Megyeri úton villanyfénynél játszott Ú. Dózsa-Szeged találkozón még mostohább volt az időjárás.
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_tabella.jpg

Megkezdődött vasárnap a labdarúgó NB II. tavaszi idénye is. Nem volt teljes a műsor, mert Sopronban elmaradt a küzdelem a pálya állapota miatt. Meglepetés a korábbi két MNK-győztes diósgyőri mérkőzésén a vendég Siófok biztos sikere. Ugyancsak meglepetés, hogy a Nyíregyháza elveszítette hazai veretlenségét.idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_nb_ii_szolnoki_mav_mte_nagykanizsai_olajbanyasz.jpgHárom „sáros” pillanat a mérkőzésről. Balról jobbra: Porhanda igyekszik elhozni a labdát (1. sz. kép), Kántor tör a kapu felé (2. sz. kép), Sugár várja a beívelést (3. sz. kép). Szolnoki MÁV MTE-Nagykanizsai Olajbányász 2:0

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_nb_ii_szekszardi_dozsa_vaci_izzo_mte.jpgMindvégig heves küzdelem, jó iram jellemezte a mérkőzést a sáros talajon. Szekszárdi Dózsa-Váci Izzó 1:3

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_nb_ii_bakony_vegyesz_baja.jpgVeszprémben a Bakony Vegyész 1:1 (0:1) arányú döntetlent ért el a Bajai SK-val szemben. Felvételünk ezen a találkozón készült, a sötét mezes Házi vezeti a labdát a vendég védőkkel szemben

idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_nb_ii_bakony_vegyesz_baja_2.jpgA sötét mezes veszprémi Fülöp harcol a bajai védőkkel

Hétvégén a harmadik vonalban, a Területi bajnokságok két csoportjában is megkezdődtek a tavaszi küzdelmek.
idokapszula_nb_i_1984_85_16_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

A jövő héten kupaszerda, és jön a Manchester United-Videoton párharc első felvonása az UEFA-Kupában.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6417964528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2022.12.26. 19:25:55

Pécs 50.000 néző....???

maribor_ 2022.12.27. 02:46:55

@Fandor: Szerintem mindketten tudjuk a megoldast :)
süti beállítások módosítása