Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 17. forduló

2015.12.19. 17:59 A szerethető dózsás

1980. november 29., november utolsó szombatja.

56176.jpgJenő és Lujza, avagy gőzerővel folynak a szilveszteri rádiókabaré próbái 

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit!

November 24.

A nyugat-afrikai Felső-Voltában (a későbbi Burkina Fasóban) Saye Zerbo ezredes vezérletével vértelen katonai puccs megy végbe. Az előző államfő, Sangoulé Lamizana vezérőrnagy, aki maga is államcsíny révén került 1966-ban hatalomra, 2005-ös haláláig házi őrizetben maradt. Zerbo nem sokáig élvezhette a hatalmat, kevesebb, mint két éven belül az hatalma is puccs áldozata lett. Ő házi őrizet helyett 15 év fegyházat kap, de 1985-ben szabadon kisétálhatott a börtönből, és a 2013-as haláláig szabad emberként élhetett országában.

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_saye_zerbo.jpgPuccsról puccsra - ő Saye Zerbo ezredes
 

November 25.

Újra kitörnek a sztrájkok Lengyelországban. Ezúttal a mozdonyvezetők kezdtek sztrájkba (leállt a vonatközlekedés Gdansk és Varsó környékén), majd a bányászok is bekapcsolódtak. A sztrájk egyik oka, hogy a titkosrendőrség letartóztatta Jan Narozniakot, a fiatal  matematikust, aki egy nyomdában segédkezett. Narozniakot titkos iratok (a Szolidaritásra vonatkozó ügyészi dokumentumok) másolásával gyanúsították.

Franciaország kísérleti atomrobbantást hajt végre a Csendes-óceánon lévő Muruora korallzátonyon. A franciák 1960 és 1996 között összesen 210 légköri, illetve felszín alatti atomkísérletet hajtottak végre, ez körülbelül 150 ezer olyan katonát és polgári személyt érintett, akik az atomrobbantások helyszínén voltak, és sugárbetegséget kaptak.

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_muruora.jpgEgy a 210-ből Muruorán

A Politoys bejelenti a Bűvös Kígyó-játék sorozatgyártásának megkezdését.

November 26.

A lengyel események hatására riadókészültségbe helyezik a szovjet hadsereget. Mintegy 300 ezer szovjet katona állomásozik a lengyel határ mentén. Az amerikai ''megfigyelők" szerint a szovjetek  kivitték a tankokat és más páncélozott harci járműveket a tározókból és feltöltötték az üzemanyagtartályokat.  A csehszlovák Rudé Právo vezércikkben ajánlja a lengyelek figyelmében az 1968-as szovjet invázió tanulságait. Bohuslav Chnoupek csehszlovák külügyminiszter Varsóba utazik, hogy mindezt szóban is elmondja a lengyel vezetésnek. 

November 27.

Véget ér a lengyel sztrájk. A sztrájkhelyzet megoldásában vezérszerepet játszik Lech Walesa, aki meggyőzi az acélmunkásokat, hogy jobb ha befejezik a sztrájkot, ellenkező esetben a katonai beavatkozást kockáztatják. Teljesül a fő követelés, Jan Narozniakot szabadon engedik. 1982-ben, a rendkívüli állapot bevezetése után Narozniak egy ellenőrző ponton nem igazolja magát, ekkor többször rálőnek. Sérülései, szerencsére, nem voltak életveszélyesek. 

November 28.

Hazánk és a baráti Kambodzsa kulturális és tudományos együttműködésről szóló egyezményt köt. A Magyar Népköztársaság Kormánya nevében Pozsgay Imre elvtárs, művelődési miniszter írja alá a szerződést.

November 29.

Bajkonurban háromfőnyi személyzettel fellövik a Szojuz T-3 űrhajót, hogy legénységet és felszerelést vigyen a Szaljut-6 űrállomásra.

November 30.

Urugayban a népszavazás hatalmas többséggel elutasítja az ország új alkotmányát.

Egy kis szocreál bulvár. 

47212.jpgManöken vizsga

Folytassuk labdarúgással!

A hét rögtön egy bombarobbanással indul. A sikertelen szereplés miatt benyújtja lemondását Várhidi Pál, az Újpest történelmének mind a mai napig legsikeresebb edzője. Helyére az akkor az elnökségben dolgozó, egykori legendát, Szusza Ferencet nevezik ki.idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_szusza_ferenc_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_szusza_ferenc_2.jpgAz első hivatalos sajtófotó Szusza Ferenc vezetőedzőről

Ha már Újpesten a foci nem megy, bezzeg a jégkorong!

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_hoki.jpg

A hét közepén fordulót rendeztek a Magyar Népköztársasági Kupában, a legjobb nyolc közé jutásért játszottak a csapatok (Mint beszámoltunk róla korábban, egy héttel ezelőtt a Nyíregyháza büntetőkkel már kiverte a Dunaújvárost). Speciális lebonyolítási rendben játszanak a csapatok, most derül ki, melyik négy (illetve már csak három) együttes jut tovább, ahol a kiemelt csapatokkal (Budapesti Honvéd, Diósgyőri VTK, Vasas és Újpesti Dózsa) küzdenek majd tovább. A Ferencváros simán verte a PMSC-t, az MTK-VM csak büntetőkkel tudta kiverni a szentendrei katonacsapatot, míg a MÁV DAC, óriási meglepetésre, a Videoton és ZTE után ezúttal a Kaposvár skalpját is begyűjtötte.

m17_1_1.jpg

m17_2.jpg

m17_3.jpg

Jutott a hétre egy nemzetközi kupameccs is, a Csepel az olasz Como csapatát fogadta a Közép-európai Kupában.

m17_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_kk_csepel.jpg

Dunaújváros – Bp. Honvéd
Még mindig csak a hét közepén járunk, de már annyi minden történt, mint máskor egy teljes hét alatt! Ekkor rendezték meg a 6. fordulóból elhalasztott mérkőzést. Hazai győzelem esetén rendesen átrajzolódna a kiesési zóna elrendezése, vendég győzelem esetén a kispestiek harcban maradnának a dobogóért. Tipikusan olyan mérkőzés ez, amikor a döntetlen egyik csapatnak sem jó.
idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_dunaujvaros_bp_honved.jpg
A döntetlennel a Dunaújváros pontban beérte riválisat, de érdemi változás, mint fentebb láthatjuk, nem történt a tabellán. Weimper a góljával előrelépett a góllövőlistán, immáron egyedüliként, a harmadik helyre.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I 17. fordulóját! 

Rába ETO – Diósgyőri VTK
Két, a kiesés réme elöl menekülő csapat összecsapása következik. Némileg a hazaiak állnak jobban, ők 3, a vendégek 2 pontra vannak a veszélyzónától. A tervek szerint Kovács Imre erre a mérkőzésre alaposan felforgatja csapatát. Kimarad a kezdőből Koltai és Hajszán, Csonka kivételesen a középpályán kap helyet, és először lesz kezdőjátékos a fiatal Gyurmánczi. Nagy gondban a Diósgyőr, hiszen sérült Kádár, Kerekes, Magyar és Osváth, míg Borostyán piros lap, Szántó sárga lapok miatt eltiltását tölti.
m17_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_raba_eto_diosgyori_vtk.jpgPölöskei bűvöli a labdát és a diósgyőri védelmet

FTC – Kaposvári Rákóczi
Gyakorlatilag osztálynyi lassan a különbség a két csapat közt. A hazaiak a bajnokság egyik legjobb és legerősebb csapata, a vendégek a kieső helyen állnak, tíz forduló óta nyeretlenek. A Fradi Murait kénytelen nélkülözni eltiltás miatt, a Kaposvárnál Czabula sérült, Vékony pedig legutóbb begyűjtötte második sárga lapját.m17_7_1.jpg

Nyilasi Tibor ismét káprázatosan játszott!
idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_ftc_kaposvari_rakoczi_4.jpg 

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_ftc_kaposvari_rakoczi_1.jpgNyilasi első gólja (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_ftc_kaposvari_rakoczi_2.jpgNyilasi második gólja (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_ftc_kaposvari_rakoczi_3.jpgNyilasi harmadik gólja (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_ftc_kaposvari_rakoczi_5.jpgNehéz a meccsről olyan képet találni, amelyiken nem szerepel Nyilasi

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_ftc_kaposvari_rakoczi_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_ftc_kaposvari_rakoczi_7.jpg

MTK-VM – Dunaújváros
A forduló kiesési rangadója következik, mindkét csapatnak "négy pontos" mérkőzése ez. Pillanatnyilag a Dunaújváros tűnik összeszedettebbnek, utolsó három találkozójukon nem szenvedtek vereséget. Ráadásul az utolsó döntetlenjük igen értékes volt, a bajnoktól csíptek el egy pontot. Kérdés, a hétközi "pótmérkőzés" mennyit vett ki Andriska Vilmos csapatából. Mindkét csapatban annyi volt a sérült, hogy egy nappal a találkozó előtt egyik vezetőedző sem tudott tervezett kezdőt megadni.
m17_8_1.jpg

Ahogy a két edző látta a mérkőzést.
idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_mtk_vm_dunaujvaros_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_mtk_vm_dunaujvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_mtk_vm_dunaujvaros_2.jpgVirágh (középen) megelőzi Morgóst, az újvárosiak kapitánya, Magyar csak szemléli az eseményeket

Békéscsaba – Volán
Két csapat a középmezőnyből és nem csak a hazai pálya előnye miatt tűnik előzetesen a viharsarki csapat esélyesebbnek. A Békéscsabában visszakerül a kezdőbe Kerekes, így Zakar marad ki. Kurucz ezúttal középcsatárként kap lehetőséget. A Volánban Juhász továbbra is sérült. Ezúttal Zombori kap lehetőséget, így Szakál kerül a kispadra.
m17_9.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_bekescsaba_volan.jpgPásztor, a békéscsabai kapitány lő kapura a Volán védők között

Zalaegerszegi TE – Pécsi MSC
A hazaiak még vészesen közel vannak valamelyik kiesőhelyhez, igaz, feljövőben vannak, voltak ők ennél sokkal rosszabb helyen is. A vendégek a középmezőny elejénél vannak, sokkal egységesebb csapatnak tűnnek. A Zetében Szentes, Szimcsák és Csepregi után Mihalecz is megsérült, így Hozbor kap játékelehetőséget. A Pécsnél Szőcs János nagy változásokat tervez a hétközi kupameccshez képest. Tapaszti, Baumann, Réfi és Gallai kimarad, játszik viszont Pál, Brezniczky, Dárdai és Vígh.
m17_10.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_zalaegerszegi_te_pecsi_msc.jpgA mérkőzést eldöntő 11-es kiváltó oka, Katzirz elhúzta Takács lábát, már mindketten a földön, Róth hiába akarja elrúgni a továbbcsorgó labdát

Nyíregyháza – Vasas
A hazaiak nagyon sokáig jól szerepeltek, aztán zömében a döntetlenjeiknek köszönhetően, lejjebb csúsztak, de így is csak négy pontnyira vannak a dobogótól, míg a vendégek a második helyen állnak. A mérkőzés érdekessége, hogy a legkevesebb gólt kapó és a legtöbb gólt rúgó csapat csap össze. A Nyíregyházában sem sérült, sem eltiltott nincsen, a Vasas sérültjein kívül (Váradi, Kántor, Halász, Kántor és Tatár) a két sárga lapos Török nem lehet ott a mérkőzésen, helyette Rácz lesz a jobbhátvéd.
m17_11.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_nyiregyhaza_vasas.jpgBirinyi (5) és Szekrényes csatáját hátul a gólszerző Pető figyeli

Debreceni MVSC – Csepel
Két csapat következik, ők a középmezőny sereghajtói közé tartoznak. A házigazdák a tizenharmadik helyen állnak 13 ponttal, a vendégek a tizenegyedikek 14 ponttal. Mindkét csapat a teljes keretével készülhetett a héten a mérkőzésre, kérdés csak a Debrecen csapatában van. Taktikai okokból Kovács Ferenc az utolsó pillanatig kivár, hogy a baloldali támadó középpályás poszton Jankovicsot, vagy Feledit kezdesse-e.
m17_12_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_debrecen_csepel.jpgTulipán Fodor (4) Kiss J. és Szűcs között szerzi a csepeliek gólját

Ú. Dózsa – Bp. Honvéd
Ha azt vesszük, hogy a tavalyi bajnok és a tavalyi ezüstérmes csap most össze, rangadóról kéne beszélnünk. Azóta sok víz lefolyt az Újpesti-öbölben..., edzőváltás a héten, Szusza Ferenc először ül a lilák kispadján. A házigazdák négy forduló óta nyeretlenek, a vendégek a dobogóra pályázva gyűjtögetik pontjaikat, bár hétközben feleslegesen veszítettek egy pontot az egyik kiesőjelölttel szemben. Az Újpestben sérülés miatt nem lehet ott Kovács József, Kovács Béla, Tóth András és Fekete sem, sárga lapok miatt Sarlósra sem lehet számítani. Szusza rajtuk kívül kihagyja az eddig rendszeresen játéklehetőséget kapó Rothermelt és Viczkót, helyükön Kollár és Kolár kapnak lehetőséget. A Honvédban Kuti és Lukács kisebb sérüléssel bajlódik, visszakerül Nagy Antal és Dajka is. Hiányozni fog még az eltiltott Paróczai is.
m17_13_1.jpg

Ahogy a két edző látta a mérkőzést.
idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_u_dozsa_bp_honved_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_u_dozsa_bp_honved.jpgGyimesi (balra) és Kiss S. csatája

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_u_dozsa_bp_honved_2.jpgGujdár hiába vetődik, Törőcsik lövése gólba tart

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_u_dozsa_bp_honved_4.jpg

Videoton – Tatabánya
Egyetlen találkozó maradt volna vasárnapra, amely a rendkívüli hóhelyzet miatt elmaradt. Az eredetileg 15:00 órára kiírt mérkőzés kezdési időpontját előbb fél órával későbbre csúsztatták, de amikor negyed négykor a játékvezetői hármas, Nagy Miklós vezérletével, megtekintette a talajt, a pálya jó részét még sípcsontközépig érő hótakaró borította, akkor az MLSZ ellenőrrel egyetértésben, játékra alkalmatlannak nyilvánították a Sóstói stadion játékterét. 
idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_videoton_tatabanya.jpg

Mindeközben Budapesten:
idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_mindekozben.jpg

A mérkőzések után lássuk a 17. forduló válogatottjait! Ismét több kiváló teljesítményt láthattunk, de ez a forduló, mint előtte már nem egyszer, ismét Nyilasiról szólt. Jellemző, hogy a szintén parádésan játszó Törőcsik -pont Nyilasi miatt- csak a második csapatban kapott helyet.
idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén ismét a Kiss L.-Nyilasi páros áll. Káprázatos a kettejük gólpárbaja, az előző fordulóban Kiss, most pedig Nyilasi lőtt mesterhármast.
idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_gollovolista.jpg
A tabella élén újra a Ferencvárost láthatjuk, de hiába ment le a fél szezon, a hóhelyzet miatt elmaradt Videoton-mérkőzés okán még nem hirdethetnek hivatalosan őszi bajnokot. A Vasas nyíregyházi veresége miatt visszacsúszott a dobogó harmadik fokára, az üldözőbolyban a Szpari pedig pontban beérte a héten három pontot elszóró Budapesti Honvédot. Az őszi záráskor egyértelmű csalódás az Újpesti Dózsa nyolcadik helye, ugyanakkor kellemes meglepetés az újonc Csepel szereplése. A Dunaújváros a legutolsóból előrelépett a legjobb kieső helyre, már csak két pontra van a megmeneküléstől. Az őszi sort a hazai pályán vereséget szenvedő MTK-VM és a Fradi által kivégzett Kaposvár zárja.
idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait, ahol szintén a hó játszotta a főszerepet. Nem kevesebb, mint öt mérkőzés maradt el, mert nem lehetett lejátszani azokat a veszélyes talaj miatt. A maradék mérkőzések legnagyobb meglepetése, hogy a sereghajtó Pét pontot szerzett az éllovas Komló otthonában és a 22-es Volán legyőzte a MÁV Előrét. A Haladás rangadót nyert az Olajbányász ellen.
idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_17_fordulo_nb_ii_5.jpg

Néhány szót a megyei bajnokságok (az akkori harmadik vonal) is megérdemelnek. Orosházán Nagyszénást fogadták, a két szomszédos település egyenlő ponttal vezeti az első osztályt, így nem is csoda, hogy 2000 néző volt kíváncsi a meccsre, bár az is igaz, hogy Orosházán szinte minden meccsre összejöttek ennyien. A két csapat nem bírt egymással, 1:1 lett az eredmény; a Nagyszénás gólját az a Verbőczi Ferenc szerezte, aki ingázott a két csapat között, mind a két együttesben több szezonban is játszott. 

nagysz.jpgA Nagyszénási TSZSK labdarúgócsapata a Nyíregyházi Vasutas Spartacus elleni MNK-mérkőzés előtt 1980. október 22-én. Álló sor balról: Linka József edzı, Pribolyszki András, Brakszatórisz András, Verbőczi Ferenc, B. Tóth Pál, Laczó János, Szőcs János, Szabovik gábor csapatkapitány, Pajkó Sándor. Elöl: Ronyecz István gyúró, Burázs György, Békési László, Czimrák János, Zahorecz György és Csapó Attila.

A Nyíregyháza elleni meccsre, amit a 16 közé jutásért vívtak, 5000 néző volt kíváncsi, ennyien akkor nem is laktak Nagyszénáson. 3:3 lett a hosszabbítás vége, a Nagyszénás 11-esekkel maradt alul. 

Szabolcsban a dobogóért harcoló Nagyhalászi Ibrányt fogadta, szintén 2000 néző előtt (a lassan télbe forduló időben a nézőszám már NB I-es meccseken sem volt ennél sokkal több). Dunakeszi, Százhalombatta, Esztergom, Siófok, Fonyód, Kiskunfélegyháza, Putnok, Mezőkövesd, Balmazújváros, Paks és még egy sor olyan vidéki fellegvár szerepelt ekkor a megyei első osztályban ahol rendszeresen összejött 1000-1500 néző. 

Egy hét múlva, december elején, a következő hétvégén jön a 18. (azaz az első tavaszi) forduló, a következő párosításokkal:  

Ú. Dózsa – Debreceni MVSC
Bp. Honvéd – Békéscsaba
MTK-VM – Rába ETO
Dunaújváros – FTC
Zalaegerszegi TE – Volán
Diósgyőri VTK – Nyíregyháza
Pécsi MSC – Kaposvári Rákóczi
Videoton – Csepel
Tatabánya – Vasas 

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr428133760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása