Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Talantas módszerek

2014.10.21. 15:30 Fradista Utazó

A Magyar Kézilabda Szövetség Talant Dujshebaevet nevezte ki a férfi válogatott élére. A kapitányi pozíció azután üresedett meg, hogy Mocsai Lajos (miután a kedvéért módosították a vonatkozó jogszabályt) úgy döntött, megpályázza az ismét önállóvá váló Testnevelési Egyetem rektori posztját.

dujshebaev.jpg

Talant Dujshebaev (Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet)

Mocsainak mindenesetre meglehetősen határozott elképzelései voltak a folytatásról, ez kiderül az általa a témban adott interjúkból. Mindenképpen azt forszírozta, hogy magyar edzőt válasszanak utódjául, sőt, konkrét neveket is említett: Kovács Pétert és Gyurka Jánost javasolta. A két említett szakembert összeköti, hogy mindketten Mocsai alkalmazottjai a Nemzeti Kézilabda Akadémián (NEKA), valamint az is, hogy férficsapat edzőjeként még soha nem értek el semmilyen sikert, sőt, sok éve nem dolgoztak felnőtt férfiakkal (eredetileg itt egy téves információ szerepelt, köszönjük a javítást - a szerk.). Igaz, Dárdai Pált felnőtt tapasztalat nélkül nevezték ki a labdarúgó-válogatott élére, de ebben nagyjából ki is merül a hasonlóság Kovács ill. Gyurka és őközte. Mocsai kihangsúlyozta azt is, hogy a Veszprém és a Szeged edzői (Carlos Ortega és Juan Carlos Pastor) nem alkalmasak erre a feladatra, összeférhetetlenség miatt. Itt jegyeznénk meg, hogy Mocsai 2010-12 között maga is párhuzamosan volt a Veszprém és a magyar válogatott szakvezetője, úgy látszik, akkor ez még nem volt összeférhetetlen. Igaz, azóta változott annyit a helyzet, hogy akkortájt a válogatott magja Veszprémben játszott, míg azóta a klub anyagi megerősödésével párhuzamosan a külföldi sztárok egyre jobban kiszorították a magyarokat. Az ember persze azt gondolná, hogy ez a helyzet éppenhogy csökkenti az összeférhetetlenséget (gondoljunk csak a Ferencváros tiltakozásaira az azóta elhunyt Karl Erik Bøhn kettős szerepvállalása kapcsán), úgyhogy Mocsai inkább csak kifogást kereshetett, amivel a saját jelöltjei felé irányíthatta volna a figyelmet. Itt jegyezénk meg, hogy Pastor úgy nyert világbajnokságot 2005-ben a spanyol válogatottal, hogy közben párhuzamosan a Valladolid edzője is volt - ez akkoriban Spanyolországban nem számított összeférhetetlennek.

mocsai_1.jpg

Viszlát, Lajos! (Fotó: www.olimpia.origo.hu)

Mocsai egyben a lemondásával együtt gyorsan szerzett is magának egy szakmai igazgatói pozíciót, megbizatása kifejezetten a felnőtt válogatottakhoz szól. Mivel az már a kinevezés pillanatában nyilvánvaló volt, hogy a női válogatottat vezető Németh András aligha tart igényt Mocsai tanácsaira (Németh ezt egy interjúban meg is erősítette), kezdettől fogva sejthető volt, hogy Mocsai leginkább a férfi válogatottat kívánja szakmailag támogatni. Mindezt összekombinálva a Gyurka vagy Kovács érdekében végzett lobbizással, nehéz elhessegetni a gondolatot, hogy Mocsai tulajdonképpen saját kézben kívánta tartani a válogatott vezetését (azzal, hogy részint munkaadóként az Akadémián, részint szakmai igazgatóként felügyelje a tényleges kapitányt), de a napi gondok és a felelősség vállalása nélkül.

Az új kapitány Talant Musanbetovics Dujsebajev (Талант Мушанбетович Дуйшебаев) néven a Szovjetunióban, Frunze városában született, 1968-ban (ezt a várost ma Biskeknek hívják és a Kirgiz Köztársaság fővárosa). Amikor nemzetiségéről kérdezték, azt válaszolta, ő szovjet. Irányítóként világklasszis szinten kézilabdázott, kétszer is (1994, 1996) a világ legjobb játékosának választották. Játékospályafutását az azóta megszűnt Ciudad Realnál fejezte be, és edzői karrierjét is ugyanott kezdte. Mindmáig az egyetlen férfi kézilabdázó, aki játékosként és edzőként is meg tudta nyerni a Bajnokok Ligáját.

15 évet élt Spanyolországban, fel is vette a spanyol állampolgárságot. Ortegáról és Pastorról mint honfitársairól beszélt. Spanyolként a nevét hivatalosan latin betűkkel írja, így azt változtatás nélkül kell átvennünk, a helyes írásmód tehát Talant Dujshebaev.

A Szövetség vezetői azonban másként gondolták. Nem valamely akadémiai edzőt nevezték ki a válogatott élére, hanem egy ismert és elismert külföldi szakembert kerestek. Dujshebaev ráadásul közismerten nem egyszerű természetű ember (előfordult, hogy egy vitás helyzetben egyszerűen ököllel gyomorszájon vágta az ellenfél edzőjét), ő sem valószínű, hogy igényt tartana a szakmai igazgató tanácsaira.

Ráadásul a másodedzőjét sem az előző kapitány elvárásainak megfelelően választották ki. Mocsai afféle menekülőútként megemlítette, hogy el tudna képzelni egy olyan párosítást is, amelyben egy külföldi edző mellé Csoknyai István kerülne segítőnek. Csoknyai szintén a NEKA stábjának tagja volt, míg ki nem nevezték a Balatonfüred edzőjének, Mocsai őt afféle beépített embernek szánhatta. Az MKSZ viszont nem őt, hanem a Csurgó jelenlegi edzőjét, Sótonyi Lászlót jelölte ki másodedzőnek Dujshebaev mellé.

vetesi.jpg

Talant Dujshebaev és Vetési Iván (Fotó: Telesport)

Vetési Iván, az MKSZ elnöke most, úgy tűnik, jól taktikázott, és szembe tudott szállni Mocsai Lajos hatalmi törekvéseivel. Mindenesetre akár szűk másfél év múlva megindulhat ismét a pozíciók újrarendezése, Dujshebaevnek ugyanis a szerződése szerint ki kell juttatnia a válogatottat az olimpiai selejtezőre, ez pedig a jelenlegi helyzetből (azáltal, hogy nem jutottunk ki a 2015-ös VB-re), a meglévő játékoskerettel szinte lehetetlen feladat. A saját teljesítményünk csak akkor lehet elég ehhez, ha bejutunk a 2016-os EB döntőjébe (erre az EB-re még a selejtezők sem kezdődtek el), ha ez nem sikerül, akkor másokra is szükségünk van már, minél hátrébb végzünk, annál több meglepetésre volna szükségünk a többi csapat eredményeiben. Dujshebaev vállalta a kihívást, a többi küzdő félnek pedig van másfél éve, hogy újragondolja a taktikáját.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr366811147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.10.22. 14:17:17

Amióta a jelenlegi selejtező rendszer van, azóta két "kvalifikációs" Eb volt. 2008-ban az 5-6. helyezettek kapták meg a jogot, hogy az olimpiai selejtezőtornán részt vegyenek. 2012-ben pedig a 2. és 5. helyezett kapott jogot.

Utóbbi esetben a 2. helyet a hazai pályán szereplő Szerbia szerezte, akik az ezt megelőző vb-n nem sokat mutattak (meg azóta se), őket csak a hazai pálya "hozta be" a 4 közé.

Ilyen értelemben az egy fontos kérdés lesz, hogy a 2016-os házigazda lengyelek hogy szerepelnek a vb-n, hiszen őket a szerbekhez hasonlóan leginkább a hazai pálya hozhatja a 4 közé. Ha ők már a vb-n kvalifikálnak a selejtezőre, akkor szerintem várható, hogy a 2008-ashoz hasonlóan az 5-6 Eb hely környéke elég a kvalifikációhoz. Az 5. ugye mindkét alkalommal elég volt...

Persze erre nincs garancia, sok múlhat a sorsoláson és persze egy-egy meglepetés csapat besurran időnként a 4-be a házigazdán kívül is...

Akárhogy is, egy ilyen helyezés nagy siker lenne az öregedő "örök 7-8" magyar csapatnak...
süti beállítások módosítása