Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 24. forduló

2016.11.18. 14:00 maribor_

1981. március 21-22., a hónap utolsó előtti hétvégéje.

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_headlines.jpgA Tanácsköztársaság kikiáltásának ünnepe

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

Március 16.

Hajnalban nyolcvankét éves korában franciaországi otthonában elhuny René Clair, a világhírű filmrendező. Clairt 1962-ben beválasztották a Halhatatlanok közé, a Francia Akadémia tagjainak sorába. Halálával a francia filmtörténet hosszú korszaka zárult le.

Hazánkba érkezik érkezik Luigi Poggi pápai nuncius. Látogatásai az elkövetkező években rendszeressé válnak.

A szovjet-laoszi kapcsolatokról és a délkelet-ázsiai helyzetről folytatott megbeszélést Moszkvában Leonyid Brezsnyev és Kaysone Phomvihane, a Laoszi Forradalmi Néppárt KB főtitkára, miniszterelnök.

Bányaszerencsétlenség történt a délnyugat-lengyelországi Polkowice rézbányájában, ahol egy erős földlökés következtében omlás temetett be hat bányászt. A nyomban megkezdődött mentőakció eredményeként kettőjüket sikerült kimenteni, a többiek életüket vesztették. Egy különbizottság megkezdte a szerencsétlenség okainak és körülményeinek kivizsgálását.

A nyugat-berlini parlament egyhangú határozattal feloszlatta magát. A május 10-én megválasztandó új képviselőház megalakulásáig azonban ügyvivő parlamentként, korlátozott hatáskörrel tovább működik.

Irán azt kockáztatja, hogy kifut az időből, ha tovább késlekedik az iraki békefeltételek elfogadásával - jelentette ki Szaddam Husszein iraki elnök. A frontra induló katonák előtt szombaton elhangzott beszédében az államfő további iráni területek elfoglalását helyezte kilátásba, és azt is, hogy országa fegyverek szállításával támogatást fog nyújtani az iráni nemzeti kisebbségeknek a teheráni kormány elleni harcukhoz.

Bezzeg a jégkorong! Pekingben a C-csoportos jégkorong világbajnokságon Magyarország-Bulgária 6:1 (0:0, 3:0, 3:1), ezzel a magyar csapat a végelszámolásnál a harmadik helyet szerezte meg. A Népszabadság írása szerint "mindez talán végül is pontot tesz a vita végére, hogy ne számolják fel itthon a jégkorongozást". A sorozatot, a várakozásnak megfelelően, végül Ausztria nyerte.

- A pekingi bronzérem bizonyítéka létjogosultságunknak - mondja dr. Szolcsánszky V ilmos , a jégkorong-szakbizottság elnökségének tagja. Meggyőződésem, túléltük a felszámolást, sőt mi több, megéljük azt is, hogy a sportág a népszerűségi rangsorban már a jövő szezonban nagyot lép előre. Elegendő arra hivatkozni, hogy a budapesti nagy sportcsarnok novemberi megnyitója után megszűnik a jégsport idény jellege, hiszen a mostani néhány hónapos szezonnal szemben a fedett létesítményben tizenegy hónapig lehet majd jeget készíteni. Nagyot lendített a jeges sporton az is, hogy ma már hét városban van műjégpálya.

Március 17.

Hivatalos látogatásra Budapestre érkezik Marc MacGuigan kanadai külügyminiszter.

A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara a kelet-nyugati gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről tanácskozik Budapesten két napig.

Giscard d’Estaing francia elnök és Schmidt nyugatnémet kancellár villámtalálkozót tartott Elzászban.

A Dél-Libanonban állomásozó ENSZ-csapatok parancsnoksága visszavonta Kantarából a libanoni reguláris hadsereg ötvenfőnyi egységét, amely a múlt héten vonult be a nemzetközi ütközőzóna peremén fekvő faluba.

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_ensz.jpgNigériai ENSZ-katona Kantarában

Az intézkedésre azután került sor, hogy az izraeli támogatást élvező jobboldali milíciák heves tüzérségi támadást intéztek a kéksisakosok mellé vezényelt libanoni egység ellen.

Méhes Lajos ipari miniszter vezetésével hétfőn magyar delegáció érkezett Moszkvába, a KGST-tagországok és Jugoszlávia atomenergetikai gépgyártási együttműködését koordináló kormányközi bizottság IV. ülésére.

Négy magyar vállalat - az Uvaterv, a Nikex, a KÉV-Metró, valamint a Beton- és Vasbetonipari Művek - komplex külkereskedelmi együttműködésben megkezdték a calcuttai metró építését. India első metrója lesz ez, amelynek
16,5 kilométeréből 15 kilométert vezetnek kéreg alatt, s csupán 1500 méteres szakasza lesz mély vasút; ez utóbbira kaptak az együttműködő magyar vállalatok megbízást. 

Az El Pais című tekintélyes spanyol napilap kiszivárogtatta, hogy a puccsisták köréhez tartozó személyek már tavaly novemberben, Reagan elnökké választása után felvették a kapcsolatot a Reagan-csapat egyik tagjával, akinél afelől puhatolóztak, mi lenne a washingtoni reagálás egy spanyol katonai államcsínyre. A válasz az volt, hogy egy puccs sikere esetén az Egyesült Államok nem zárja ki az együttműködést az így hatalomra kerülő rezsimmel. Megfigyelők ezzel összefüggésben emlékeztetnek rá, hogy a puccs első óráiban Haig amerikai külügyminiszter spanyol belügynek minősítette a kormány és a csaknem 350 parlamenti képviselő túszként való fogva tartását.

Huszonnégy órás küzdelemben sikerült megfékezniük a tűzoltóknak azt a tüzet, amely a közép-franciaországi iparváros, Chateauroux egyik üzemanyagraktárában keletkezett. A lángok 7000 köbméter üzemanyagot semmisítették meg.

Március 18.

Lázár Györgynek, a Minisztertanács elnökének meghívására hivatalos látogatásra szerdán Budapestre érkezett Taha Jassin Ramadhan, a Forradalmi Parancsnoki Tanács tagja, az Iraki Köztársaság első miniszterelnök-helyettese. 

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_magyar_iraki.jpgA két küldöttség a tárgyalóasztalnál

A Ferihegyi repülőtéren Lázár György és állami életünk más vezető képviselői köszöntötték az iraki vendéget s a kíséretében levő személyiségeket.

Safik el-Vazzan libanoni miniszterelnök egy televíziós interjúban rámutatott, hogy azokat a belső és külső erőket terheli a felelősség a dél-libanoni és a bejrúti feszültség kiélezéséért, amelyek szeretnék meghiúsítani a múlt heti szíriai-libanoni csúcstalálkozón létrejött megállapodásokat.

Az iráni parlament törvényt fogadott el az ország külkereskedelmének államosításáról.

Algéria azzal vádolta Marokkót, hogy terjeszkedő politikájával veszélyezteti Mauritánia függetlenségét és biztonságát. A Nyugat-Szaharában állomásozó marokkói megszálló erők ellen küzdő Polisario Front kormánya
közzétett közleményében szolidaritásáról biztosította Mauritániát.

Bakuban megtartották a KGST tervezési együttműködési bizottságának 25. ülését. A tanácskozás részvevői, megvitatva több gyakorlati fontosságú kérdést, hangsúlyozták, hogy az 1981-1985-ös időszakra szóló
és a több oldalú integrációs intézkedések tervének egyeztetése az élenjáró tapasztalatok cseréjének bővítését és a tudományos, a műszaki és a népgazdaság-irányítási vívmányok gyümölcsöző felhasználását fogja elősegíteni. Az egyeztetett terv magába foglalja azokat az intézkedéseket is, amelyek az 1981-1990-es időszakban létesítendő és villamos energiát fejlesztő atomerőművekhez szükséges berendezések kölcsönös szállításaival vannak összefüggésben (Mekkora mázli, hogy 1990-nél nem terveztek messzebbre - a szerkesztő megjegyzése).

A hirtelen jött olvadás és enyhe idő egész Európában gondokat okozott.

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_duna.jpgBudapesten 715 centiméterrel tetőzött a Duna hajnalban

Március 19.

Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága első titkárának a meghívására látogatást tesz Budapesten Stanisław Kania, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának (LEMP KB) első titkára. 

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_kadar_kania.jpgKania (vörös sarok) és Kádár (vörös sarok) a KB székházában

Kádár János és Stanisław Kania őszinte, elvtársi légkörben, a kölcsönös megértés szellemében tájékoztatták egymást országaik helyzetéről, pártjaik politikájáról, és áttekintették a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseit.

A magyarországi mozik bemutatják Almási Tamás Ballagás című filmjét. A szereplők elsősorban a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatói közül kerülnek ki, itt találkozhatunk először például Szulák Andrea nevével.

A film zenéjét az EDDA Művek írta, de feltűnik a Neoton Familia Don Quijote című száma is, a filmben pedig szerepel Keresztes Tibor "Cintula", a kor híres lemezlovasa is.

A Dél-afrikai Köztársaság fegyveres erői kedden csaknem egyidejűleg intéztek támadást Angola és Mozambik ellen. A légierő angolai területeket támadott Lubango város térségében, mintegy kétszáz kilométerre a Dél-afrikai Köztársaság által törvénytelenül megszállt Namíbia, illetve Angola határától. A dél-afrikai légierő egyik tábornoka szerint a rajtaütés célpontja a Délnyugat-afrikai Népi Szervezet (SWAPO) egyik kiképzőtábora volt. Jelentések szerint a támadás súlyos károkat okozott.

Egyre szövevényesebb az elrabolt spanyol gólkirály, Quini ügye. Több bulvárlap is megszellőztette, egyes feltételezések szerint a klubvezetésben kell keresni az értelmi szerzőket és a megbízókat. Mindenesetre a nap folyamán a spanyol-francia határon a spanyol rendőrség fel-, és letartóztatta Pedro Baret Sabalert, a Barcelona egyik volt vezetőjét. Ezzel egyidőben Sabaler többszörösen büntetett előéletű fiát is őrizetbe vették. Feltételezések szerint az idősebb Sabaler lehet az egész rablás kiagyalója. Egy biztos, Quiniről semmi hír.

Ötvenéves jubileumát ünnepli a Torpedó Moszkva egyesülete. Tizenháromezren sportolnak a különböző sportágakban a ZIL autógyár sportegyesületében. A labdarúgó szakosztály olyan hírességeket nevelt ki, többek között, mint Sztrelcov, Ponomarjov, vagy Susztyikov.

Március 20.

Először rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált. A tíznapos rendezvény jó alkalmat teremt kultúra és turizmus egymásra találására, amely cél támogatásra talált a fővárosi tanácsnál éppúgy, mint a Művelődési Minisztériumban, s az idegenforgalomért felelős szakemberek csakúgy támogatják, mint zenei, művészeti életünk kiválóságai. 

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_fesztival.jpgLovasbemutató a Magyar Nemzeti Galéria előtti téren

A fesztivál idején 19 helyszínen 70 programot, előadást, kiállítást rendeznek országszerte.

Lengyelország, az NDK, a Szovjetunió és Csehszlovákia területén Szojuz-81 fedőnévvel tervszerű, közös törzsvezetési gyakorlat folyik a szövetséges hadseregek és hadiflották kijelölt egységeinek részvételével. 

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_hadgyakorlat.jpgNyugati megfigyelők a Varsói Szerződés hadgyakorlatán

Ebből az alkalomból Varsóban Stanisław Kania, a LEMP KB első titkára és Wojciech Jaruzelski hadseregtábornok, miniszterelnök, nemzetvédelmi miniszter fogadta Viktor Kulikov marsallt, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek főparancsnokát, és Anatolij Gribkov hadseregtábornokot, az egyesített fegyveres erők törzsének főnökét.

Politikai szempontból sikeresnek, gazdaságilag jelentősnek minősíti az Olasz Kommunista Párt lapja, a L ’Unita azt a megegyezést, amely az olasz-szovjet gazdasági vegyes bizottság négynapos ülésén született. Politikai sikernek számít a tárgyalások hosszabb szünet utáni újrafelvétele és az, hogy Olaszország az amerikai nyomás ellenére tárgyalásos kötelezettséget vállalt a Szibériát Európával összekötő gázvezeték tervének megvalósításában - írja a lap.

Nyugati hírügynökségek jelentése szerint Iránban tovább tart a belviszály. Az iráni legfőbb ügyész azt nyilatkozta, hogy maga Khomeini ajatollah sem áll a törvények fölött. Abdelkarim Musszavi Ardebili megengedhetetlennek nevezte Khomeininek azt a kísérletét, hogy elhallgattassa az elnök ellenfeleit, és ily módon vessen véget a belharcnak.

Egy technikus meghalt, öten pedig súlyos mérgezéssel kórházban fekszenek azok közül, akik a Columbia űrrepülőgép próbarajtja (földi tesztjének előkészítése) után ellenőrzést végeztek. A jelek szerint korai volt a Kennedy űrközpont szóvivőjének az a kijelentése, hogy ez alkalommal „minden rendben ment”. A NASA szóvivője elmondta, hogy a próbaindítás befejezése után az űrrepülőt szerkesztő Rockwell International cég hat műszaki szakembere ellenőrzést végzett.

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_columbia.jpgA Time magazin aktuális címlapja - egyik félnek sem kellett a szomszédba mennie, ha valamit el akartak tussolni

Az indítóállás olyan részébe tévedtek, ahonnan elszívták az oxigént, és amelyet teljesen nitrogénnel töltöttek fel. A hat technikus, amikor ide belépett, elájult. Ez az első űrrepüléssel kapcsolatos haláleset az amerikai űrközpontban azóta, hogy 1967. január 27-én három űrhajós halt meg a kigyulladt Apollo-1 űrhajón. Napokon belül meghalt egy másik technikus is.

A Columbia volt az első amerikai űrsikló és az első újra felhasználható űreszköz, amelyet a világűrben kipróbáltak. Első éles bevetésére 1981. április 12-én (éppen Gagarin űrrepülésének huszadik évfordulóján) került sor, két űrhajóssal a fedélzetén. Első útjának parancsnoka John Young volt, aki korábban részt vett Gemini és az Apollo programban. Az űrsikló pályafutása alatt 28 repülést hajtott végre, 301 napot töltött az űrben, 4808 befejezett keringéssel összesen 201 497 772 kilométert repült, beleértve a végső küldetést is. Az űrsikló 2003. február 1-jén a Földre való visszatérés közben, hét űrhajóssal a fedélzetén megsemmisült. A baleset kivizsgálása után, a NASA úgy döntött, hogy visszavonul az űrsikló programtól.

Március 21.

A Magyar Tanácsköztársaság kikiáltásának 62. évfordulója alkalmából országszerte rendezvényeket tartottak. Az ünneplők megkoszorúzták az első magyar proletárállam létéért küzdő hősök, mártírok emlékműveit. Budapesten, a Dózsa György úti Tanácsköztársasági Emlékműnél volt koszorúzási ünnepség.

Országszerte tízezrek tartottak kommunista műszakot, hogy önkéntes munkájukkal hozzájáruljanak szociális létesítmények bővítéséhez, lakóhelyük szépítéséhez. Az akcióba bekapcsolódó fiatalok a KISZ közelgő kongresszusát köszöntötték értékteremtő társadalmi munkájukkal.

Az Országos Béketanács és a Magyar Szolidaritási Bizottság nyilatkozatot tett közzé, amelyben elítéli a dél-afrikai csapatok Angola és Mozambik ellen elkövetett sorozatos fegyveres agresszióját. 

Virágba borultak az aranyesőbokrok a Mecsekalján. Itt az aranyeső az elsőként virágzó dísznövény; általában egy-két héttel korábban nyílik, mint az ország északibb tájain. 

Calvo Sotelo spanyol miniszterelnök - Oliart hadügyminiszter és Gabeiras vezérkari főnök kíséretében - szombaton Bilbaóba repült, hogy részt vegyen a terroristák által csütörtökön halálosan megsebesített és ma reggel elhunyt Ramon Romeo alezredes gyászszertartásán, amelyen fontos politikai gesztusként jelen voltak a baszkföldi parlamenti pártok - köztük a kommunista párt - vezetői is.

Március 22.  

Szénhez értek Oroszlányban az új külfejtésű bányában, amelyet a jövő hónapban kimerülő külfejtés helyett nyitnak. Az utóbbit három és fél éve nyitották meg terven felül, ugyanis egyre nagyobb az oroszlányi szén
iránti kereslet.

Délután bezárta kapuit a lipcsei tavaszi vásár. A nemzetközi gazdasági seregszemlén 67 ország - köztük Magyarország - több mint 9 ezer kiállítója vett részt, és száz országból érkeztek látogatók, főként szakemberek. Magyar külkereskedelmi vállalatok összesen mintegy 200 millió rubel értékben kötöttek kölcsönös szállításokra szerződést.

Bejrútban az akcióprogram elfogadásával befejezte munkáját a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség végrehajtó bizottsága.

Ennyi érdekes hír után evezzünk a hazai labdarúgás vizeire. Hétközben, szerdán, teljes fordulót rendeztek a Magyar Népköztársasági Kupában (MNK) a legjobb négy közé jutásért. Egy mérkőzésen dől el a továbbjutás, a képlet nagyon egyszerű. Aki nyer, továbbmegy, aki kiesik, annak már csak a bajnokságra kell összpontosítania. Kupaforduló utoljára november végén volt. Akkor a Nyíregyháza és az MTK-VM csak büntetőkkel verték ki ellenfeleiket (előbbi a Dunaújvárost, utóbbi a másodosztályú Kossuth KFSE-t), a Fradi a Pécset, az NB II-es MÁV DAC pedig a Kaposvárt ejtette ki a rendes játékidőben. Az idei speciális lebonyolítási rend szerint a négy kiemelt, a Bp. Honvéd (bajnok), az Ú. Dózsa (ezüstérmes) és a két kupadöntős, a DVTK és a Vasas csak most kapcsolódnak be a kupaküzdelmekbe.

Diósgyőri VTK – FTC
A hazaiak közleménye szerint az ülőhelyekre elővételben elkelt az összes jegy, így minimum tízezer néző várható a mérkőzésre, a gyenge NB I-es szereplés mellett kupavédőként a bajnokságra törő zöld-fehérek ellen szeretnének bizonyítani hazai pályán. A DVTK-ban Veréb és Fükő továbbra is sérült, így minden bizonnyal a Volán elleni kezdővel lépnek ma is pályára. A Ferencvárosban nincs sérült, így Novák Dezső a legerősebb összeállításban küldheti pályára csapatát.
idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_mnk_diosgyori_vtk_ftc.jpg

A Népsport szakírója a Diósgyőr sikerének az okait elemzi.
idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_mnk_diosgyori_vtk_ftc_2.jpg

Nyíregyháza – Vasas
A hazaiaknak már rendezés is gondot okoz, hiszen a mérkőzés előtt két napi szakadt az eső a keleti országrészben, a gyepszőnyeg katasztrofális állapotban van. Bizakodnak a hazaiak, hiszen bajnokin már legyőzték egyszer Nyíregyházán a budapesti piros-kékeket, mégsincs irigylésre méltó helyzetben Temesvári Miklós, hiszen Szikszai az előző fordulóban kézfejtörést szenvedett Debrecenben, Cséke és Kiss M. pedig húzódással bajlódnak, utóbbiak játéka kérdéses, de nem elképzelhetetlen. A másik oldalon Bundzsák Dezsőnek is van oka gondterheltnek lenni, Híres, Zombori és Rixer is sérültek.
idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_mnk_nyiregyhaza_vasas.jpg

MÁV DAC – Bp. Honvéd
Mire elehet képes az NB II-es bravúrcsapat a bajnok ellen? Eddig kiverték a ZTE-t, a Videotont és a Kaposvári Rákóczit, ami nem kis teljesítmény, így a Honvédnak is lehet némi félnivalója. Mindkét edző optimista lehet a találkozó előtt, nincs sem eltiltott, sem sérült játékosuk.
idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_mnk_mav_dac_bp_honved.jpg

Ú. Dózsa – MTK-VM
A héten kétszer is megmérkőznek a csapatok, ma a kupában. Az újpestieknél továbbra is sérült Kovács B. és Kovács J., Szusza Ferenc pedig úgy döntött, Nagy L. ezúttal csak a kispadon foglal helyet, így Herédi a támadósor baloldalán fog szerepelni. Az amúgyis ezer sebből vérző kék-fehérek esélyeit tovább rontja, hogy Turner, Varga és Koritár is sérültek, így tartalékosan kényszerülnek pályára lépni a találkozón.idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_mnk_u_dozsa_mtk_vm_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_mnk_u_dozsa_mtk_vm_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_mnk_u_dozsa_mtk_vm.jpgNagy csatában nyert az Ú. Dózsa az MTK-VM ellen a Megyeri úton, képünkön három újpesti játékos (fehér mezben) az ellenfél védőinek gyűrűjében

Volt ennek a szerdának még egy magyar vonatkozású labdarúgó híre, ismét pályára lépett a Csepel a KK-ban. Ezúttal is a csehszlovák Tatran Presov volt az ellenfél, mint egy héttel ezelőtt, csak most 0:0 lett a végeredmény. A piros-kékeknek ez volt a sorozatban a harmadik gól nélküli döntetlenjük, és miután az első győzelmét megszerző FK Zagreb hazai pályán 2:1 arányban legyőzte az olasz Como cspatát, a csepeliek továbbra is az első helyen állnak.

A nemzetközi kupákban is teljes forduló volt a héten, a legjobb négy közé jutásért játszottak a csapatok, mindhárom sorozatban.

Érdekesen, változatosan alakultak az európai kupákban mérkőző csapatok visszavágó találkozói a negyeddöntőben. Igaz, az első találkozó után több együttes magabiztosan és kiegyensúlyozottan várhatta a revansot. A BEK-ben ezek közé tartozott a Bayern , a Liverpool, a KEK-ben a Dinamó Tbiliszi, az UEFA-Kupában az Ipswich Town és a Sochaux. A többi összecsapás teljes mértékben igazolta a várakozást: csata volt a javából. A legmagasabb rangú tornán, a BEK-ben az Inter bravúrral jutott tovább; a milánói 1:1 után nagyszerűen védekezett Belgrádban, a Crvena Zvezda ellen „kibekkelte” a helyi csapat rohamait, sőt egy kontraakcióból továbbjutást jelentő góllal győzelemig jutott. A KEK-ben a Benficának , amelynek Baróti Lajos az edzője, a Düsseldorf elleni győzelme (az idegenbeli helytállás után) vetekszik a korábbi éveik emlékezetes teljesítményeivel. A csapat két vasat tart a tűzben, egyet a KEK-ben, egyet pedig a hazai bajnokságban, ahol fölényesen listavezető. Az UEFA-Kupában a Köln 3:2-re verte a Standard Liege együttesét, az első összejövetelen elért 0:0 után most az utolsó percekben szerzett góljával léphetett előre. Könnyű dolga volt az Ipswichnek a francia St. Etienne ellen, viszont a másik francia együttes, a Sochaux otthoni produkciójával kiérdemelte a legjobb négy közé jutást.

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_nemzetkozi_kupak.jpg
A négyes döntőkben már csak kilenc ország együttesei maradtak, és az 1980/81-es sorozatban eddig két csapat nem talált legyőzőre. A Liverpool hat mérkőzésből ötöt megnyert, egyszer döntetlenül végzett, gólaránya 22:3, az Internazionale három győzelemmel és három döntetlennel, 8:4-es gólkülönbséggel jutott túl az eddigi akadályokon.

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_nemzetkozi_kupak_2.jpgA Bayern München Ostravában is győzött a Banik ellen. Ebben nagy része volt kapusának, aki néhány remek alakítással mentette meg csapatát a góloktól; Müller remek tempóban hárít Licka (fehér nadrágban) elől

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_nemzetkozi_kupak_3.jpgTovább tart a Benfica diadalmenete, első helyen áll a portugál bajnokságban és a Kupagyőztesek Európa Kupájában is a legjobb négy közé került, miután otthonában legyőzte a Düsseldorfot; képünkön K. Allofs (fehér mezben) akcióját hárítják a portugál védők

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_nemzetkozi_kupak_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_nemzetkozi_kupak_5.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 24. fordulóját!

Diósgyőri VTK – Debreceni MVSC
A hazaiak zsinórban 9 mérkőzés óta nyeretlenek a bajnokságban, a vendégek 7 meccses veretlenségi szériában vannak, ez mindkettőjük tabellán elfoglalt pozícióján is meglátszik. Mindenesetre a DVTK óriási fegyvertényt hajtott végre hétközben az MNK-ban a bajnokaspiráns kiverésével. A forduló előtt egy nappal megérkezett az új diósgyőri szerzemény, László II. István, aki a Székesfehérvári MÁV Előrét hagyta el a két klub megállapodása alapján, cserébe Magyar Balázs ment a másodosztályú csapathoz. László rutinos játékos, az Előrével van NB I-es tapasztalata, akár már ma be is mutatkozhat. A Debrecenben újra Kerekes György lehet a középcsatár.
mm_24_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_diosgyori_vtk_debreceni_mvsc.jpg

Rába ETO – Volán
Az alsóházi mérkőzésen két olyan csapat csap össze, melyet nem fenyeget a kiesés réme, és próbálnak stabilan megragadni a középmezőnyben. A hazaiak tűnnek stabilabbnak, csak 4 góllal kaptak többet, mint az éllovas, a vendégek viszont a kapott gólok tekintetében a képzeletbeli dobogó közelében járnak. Ősszel a Volán hazai pályán egy nyögvenyelős 1:0-t hozott az ETO ellen, most tulajdonképpen abszolút háromesélyes a kimenetel. Győrben jó hír, hogy Póczik lábáról, végre, hosszú idő után, lekerült a héten a gipsz, a Volánban kapusposzton nagyok a gondok. Benes, a közlekedésiek első számú kapusa egy súlyos sérülés után hosszú időre kidőlt, a másik kapus, Kovács sincs teljesen rendben. Az első számú ifjúsági kapus, Varga Nándor szintén sérült, így legutóbb Kovács mögött Varga tartalékja, Farkas ült a kispadon. Ezért a Volán leigazolta a KELTEX kapusát, Szananidisz Petrovot, aki már bevetésre készen várja a találkozót.
mm_24_6.jpg

Videoton – Pécsi MSC
A mérkőzés legnagyobb kérdőjele, hogy megszakad-e a nemrég még éllovas Videoton rossz szériája az egymás után háromszor elszenvedett vereséggel. Reménykedhet a Pécs, hiszen az elmúlt hat fordulóban csak egy vereséget szenvedtek. A hazaiaknál az eltiltását töltő Végh helyett Horváth kerül a védelembe, a vendégeknél Kincses és Dobány játéka kérdéses, mert egész héten nem tudtak edzeni, helyettük Pál és Brezniczki állnak készenlétben.
mm_24_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_videoton_pecsi_msc.jpg

Ú. Dózsa – MTK-VM
Ez a bajnokság eddig mélyrepülés mindkét csapatnak, hogy finoman fogalmazzunk, egyikük sem a hagyományokhoz méltóan szerepel. Talán picit elegük is lehet egymásból, ritkaság, hogy két csapat három napon belül kétszer játsszon egymással. Az MTK-VM-ben Turner, Varga és Koritár egész héten nem tudtak edzeni, talán utóbbi kettő mégis pályára léphet, a Dózsában annyi a változás, hogy Jurácsik helyett Kolár kezd a jobbhátvéd posztján.
mm_24_9.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_u_dozsa_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_u_dozsa_mtk_vm_2.jpg

FTC – Vasas
A forduló, és talán az egész bajnokság csúcsrangadója előtt nézzünk szét picit a két csapat háza táján, hogyan készültek a találkozóra. Az biztos, jelen esetben "négypontos" mérkőzésről van szó, ha a Fradi győz, elléphet az üldözőjétől, ha a Vasas, akkor előz a tabella élén.
idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_ftc_vasas.jpg

mm_24_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_ftc_vasas_3.jpg

A Képes Sport címlapján:

kepessport_1981_1_pages312-361-031.jpgHíres Gábor és Farkas Tibor

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_ftc_vasas_6.jpgHíres szereli Nyilasit

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_ftc_vasas_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_ftc_vasas_4.jpg Mucha ezen a rangadón is fáradhatatlan volt (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_ftc_vasas_5.jpgPogány beadását Ebedli vágta a hálóba (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_ftc_vasas_7.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_ftc_vasas_8.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_ftc_vasas_9.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_ftc_vasas_10.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_ftc_vasas_11.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_ftc_vasas_12.jpg

Nyíregyháza – Békéscsaba
Ősszel a Nyíregyháza nyert Békéscsabán, de ettől függetlenül mindkét csapat megragadt azóta a középmezőny élén. Mindketten a kevés gólt kapó együttesek közé tartoznak, mindkét edző a stabil védekezést helyezi előtérbe. És mindkét csapatnál működik a végy egy jó kapust! alapelv. A nyáron a Szolnokból igazolt Szendrei az ismeretlenségből robbant be, mikor Buús szívproblémákkal kórházba került, a másik oldalon pedig az egykori ifjúsági válogatott Rabcsák az, aki folyamatos jó teljesítménnyel tartja sokszor meccsben a viharsarki lilákat. A hazaiaknál a védelemben Kléninger vagy Szikszai játéka a kérdés, a vendégeknél kisebb sérüléssel bajlódott a héten Kerekes, Budavári és Fodor, gyakorlatilag mindháromnak a bemelegítésnél fog eldőlni, tudják-e vállalni a játékot.mm_24_10.jpg

Csepel – Zalaegerszegi TE
Ha azt vesszük kiindulásnak, hogy a vendégek 8, a hazaiak 1 gólt rúgtak az elmúlt két fordulóban, a kimenetel nem is lehetne kérdéses. A tabella második felében van mindkét csapat, a zalaiaknak egy pont előnyük van és két hellyel vannak előrébb, mint a vasgyáriak. A Csepelben ismét Godán a jobbhátvéd, a Zetében hiányozni fog az eltiltott Kanász, a sérült Péter, a beteg Fodor és az ifjúsági válogatottal készülő Takács.
mm_24_11.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_csepel_zalaegerszegi_te.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_csepel_zalaegerszegi_te_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_csepel_zalaegerszegi_te_3.jpg

Tatabánya – Bp. Honvéd
Ha nem lenne a Fradi-Vasas, ez a találkozó lehetne a forduló mérkőzése. A hazaiak négy, a vendégek hat forduló óta nem találtak legyőzőre, utóbbi csapat az előző fordulóban kapaszkodott fel a dobogóra, az előbbi pedig két hellyel lemaradva szeretné ugyanezt megtenni mihamarabb. A Tatabányában Barabás és Szabó is sérültek, így Fejes két poszton is számításba jöhet, elképzelhetően szerepet kap Udvardi is. A Honvédnál bíznak abban, hogy Kozma és Kocsis felépülnek és játszhatnak.
mm_24_12.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_tatabanya_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_tatabanya_bp_honved_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_tatabanya_bp_honved_3.jpg

Dunaújváros – Kaposvári Rákóczi 
Kiesési rangadó, nem is négy-, hanem már-már nyolcpontos mérkőzésről van szó - ha még fokozhatjuk ezt a szófordulatot. Mindkét csapatnak égető szüksége van a pontokra, a döntetlennel senki nem lehet majd boldog. Ősszel a Kaposvár hazai pályán sima 3:0-ra hozta le kettejük mérkőzését. Mindkét csapatban sok volt a kérdőjel a találkozó előtt.
idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_dunaujvaros_kaposvari_rakoczi.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_dunaujvaros_kaposvari_rakoczi_2.jpg

A mérkőzések után lássuk a 24. forduló válogatottjait! A jó teljesítmények mellett szembetűnő, hogy elsősorban a kapusok és a védők nyújtottak jobb teljesítményt ebben a fordulóban. Szintén említésre méltó, hogy az alighanem a bajnokság végkimenetelét is befolyásoló FTC-Vasas mérkőzésen pályára lépő 25 játékosból csak ketten, Mucha (FTC) és Híres (Vasas) kerültek a képzeletbeli legjobbak közé, de ők is csak a második csapatba fértek be. A forduló játékosa, szerkesztőtársaim szavazatai alapján, az egykori ifjúsági válogatott, Honvéd nevelés, Fejes Ferenc lett, aki most pont volt csapata ellen bizonyított a Tatabánya színeiben. A védő kiváló csapatmunkával a mezőny legjobbja volt, nem sokkal előzte meg a debreceni kapuvédőt, Szűcs Istvánt, aki amellett, hogy büntetőt hárított, szinte egymaga hozta az egyik pontot csapatának.idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén nincs változás, az élmezőnyben állók ezúttal eredménytelenek maradtak, csak az eddig 11 gólos Izsó, és az eddig 10 gólos Weimper találtak be a hétvégén, így egy hellyel feljebb léphettek az éllovasokat közvetlenül üldözők között.
idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén a Vasas áll, miután legyőzte az eddigi listavezetőt, a Ferencvárost. Az angyalföldiek utoljára a 6. fordulóban álltak az első helyen. Mögöttük egészen a nyolcadik helyig nincs változás az előző fordulóhoz képest, ott a Debreceni MVSC előzte meg a Pécsi MSC-t. Döntetlenjével eggyel előrébb lépett a Dózsa is. A kieső helyeken nincs változás, miután mindhárom érintett csapat döntetlent ért el.
idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_tabella.jpg

Legvégül, szokás szerint, tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. Tovább növelte előnyét a Keleti csoportban az Ózd és a Közép csoportban a SZEOL AK.

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_ismeretlen_katona.jpgHonvéd Ismeretlen Katona SE (képünk csak illusztráció)

A Nyugati csoportban a Haladás megőrizte előnyét a Nagykanizsával szemben, mindkét csapat győzött. Gólparádé Dorogon, a kiesés ellen küzdő BKV Előre magabiztosan verte a Bp. Spartacust.
idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_nb_ii_2.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_nb_ii_3.jpgidokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_24_fordulo_nb_ii_5.jpg

Ezúttal sokat nem pihenhetnek a csapatok, már következő szerdán jön a 25. forduló, az alábbi párosításokkal:

Pécsi MSC – Ú. Dózsa 
Volán – Csepel
Rába ETO – Bp. Honvéd
Vasas – Videoton
Debreceni MVSC – FTC
Nyíregyháza Zalaegerszegi TE
MTK-VM Diósgyőri VTK
Tatabánya Dunaújváros
Kaposvári Rákóczi Békéscsaba

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: e-mailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr198393752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

netzer 2016.11.18. 16:20:55

Gimnazistaként, vidékiként ez a Vasas-Fradi (MTK-Dózsa) volt az első kettős rangadó, amin a Népstadionban a Fradinak szurkoltam. Néhány éve olvastam valakinek a nyilatkozatát, hogy x-re volt lezsírozva a meccs, de az akkor még újoncnak számító Farkas Tibor (később az MTK-ból többszörös válogatott volt) még nem volt beavatva :-).

Fandor 2016.11.19. 23:27:51

Szuper a cikksorozat. Csak annyi helyesbites, hogy az Apolllo-1 urhajosai haltak meg..... :-(

Fandor 2016.11.19. 23:27:56

Szuper a cikksorozat. Csak annyi helyesbites, hogy az Apolllo-1 urhajosai haltak meg..... :-(

maribor_ 2016.11.20. 19:47:40

@Fandor: Jogos, köszönjük. Máris javítom. A hírszerkesztőnknek pedig adtunk egy fegyelmit.
süti beállítások módosítása