Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 1. forduló, 1. kör

2017.04.25. 13:58 maribor_

1981. szeptember 16., A hónap közepe

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_headlines.jpgMagasrangú külföldi vendég hazánkban

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

szeptember 14.

Losonci Pál az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke meghívására hazánkba érkezik Jaber al-Ahmed al-Jaber al-Sabah sejk, kuvaiti uralkodó.  Jaber al-Ahmed al-Jaber al-Sabah sejk Ahmad Al-Jaber Al-Sabah sejk (1921 és 1950 között uralkodott) harmadik fia volt. Jaber al-Ahmed al-Jaber al-Sabah sejk 1965 és 1978 között Kuvait miniszterelnöke volt,  majd Sabah III Al-Salim Al-Sabah Emir (aki Jaber al-Ahmed al-Jaber al-Sabah sejk apjának Ahmad Al-Jaber Al-Sabah sejknek az unokatestvérének a féltestvére volt) halála után 1977-től kuvaiti uralkodó egészen 2006-ban bekövetkezett haláláig. Jaber al-Ahmed al-Jaber al-Sabah Romániából érkezett Magyarországi látogatásra.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_udvozlet.jpg

Jaber al-Ahmed al-Jaber al-Sabah-nek egyébként több mint 40 gyermeke született (Mubarak, Salim, Humoud, Naif, Ali, Bandar, Ahmad, Alisha, Fahad, Abdullah, Faisal, Hamad, Mish'al, Sabah, Jarrah, Muhammad, Lolwa, Muta'ib, 'Alia, Anwaar, Afrah, Mishari, Awrad, Amaar, Reema, Thamer, Azza, Shaikha, Ghairwaan, Marhab, Raba'a, Fidha, Hanouf, Hajar, Wahsh, Wasil, Mariam,Noriya, Shahad, Badriya, Al-Zain, Entisar).

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_kuvaiti_magyar_csucstalakozo.jpgA kuvaiti-magyar tárgyalások a Parlamentben (nem áruljuk el, melyik küldöttség melyik oldalon ül)

Mostantól a Szigetvári Állami Gazdaság görösgali tehenészetében számítógéppel irányítják az állatok takarmányozását. A számítógép rendszert egy 200 férőhelyes szabadtartásos istállóban helyezték el és elsősorban az abrakfogyasztást szabályozzák vele. Használatával olcsóbb a takarmányozás. Minden állat nyakán szíjra erősített miniatűr adó-vevő készülék van. A számítógép ennek segítségével értesül arról, hogy mennyi abrakot evett az állat, és ha napi adagját már elfogyasztotta, az automata nem ad többet.

A varsói szovjet nagykövet találkozik a legfelső lengyel vezetőkkel, és súlyos aggodalmát fejezi ki az ország politikai helyzete miatt.

Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, az NDK Államtanácsának elnöke befejezte ötnapos mexikói látogatását. Megbeszéléseiről Lopez Portillo mexikói elnökkel közös közleményt adtak ki. Az NDK párt- és állami vezetője, útban hazafelé, rövid látogatásra megszakította útját Havannában.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_honecker_castro.jpgErich Honeckert Fidel Castro fogadta a Jose Marti repülőtéren

A ZDF nyugatnémet tv csatorna este sugározni kezdi a Két férfi, egy eset (Ein Fall für zwei) című krimisorozatot. A főszerepekben Claus Theo Gärtnert (ő alakítja Josef Matulát, a magánnyomozót) és Günter Strackot (ő Dr. Dieter Renz, a védőügyvéd).

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ket_ferfi_egy_eset.jpgStrack és Gärtner

Ez a szereposztás, melyet a magyar nézők is ismerhetnek, csak az első 60 részt éli meg, utána többször is cserélődnek a színészek az évek alatt. A sorozatból összesen 300 készül, az utolsót 2011-ben forgatták.

szeptember 15.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára találkozott és megbeszélést folytatott Jaber Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah sejkkel, Kuvait állam uralkodójával. A szívélyes légkörű találkozón, amelyen részt vett Losonczi Pál, eszmecserét folytattak a két országot közösen érintő nemzetközi kérdésekről, valamint a Magyar Népköztársaság és Kuvait állam együttműködésének továbbfejlesztéséről.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_kuvaiti_magyar_csucstalakozo_2.jpgJaber Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah, Losonczi Pál és Kádár János találkozója

Az idén a tavalyinál korábban, az országban elsőként a Mezőhegyesi Cukorgyárban kezdték meg a répa feldolgozását. Azóta folyamatosan a többi cukorgyár is hozzálátott a munkához. E hét péntekjén Sárvárott, a jövő hét elején pedig Petőházán is megkezdik a gyártást, így az ország mind a 12 cukorgyárában megfelelő ütemben fogadhatják a földekről a nyersanyag szállítmányokat.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_kabai_cukorgyar.jpgFolyamatosan érkezik a cukorrépa a Kabai Cukorgyárba

Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke Moszkvában fogadta Kaysone Phomvihane-t, a Laoszi Forradalmi Néppárt Központi Bizottságának főtitkárát, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság miniszterelnökét, aki üdülésén tartózkodik a Szovjetunióban. Mint jelentettük, ugyanebben az időben a vietnami és a laoszi vezetők is a Szovjetunióban üdülnek. Kaysone Phomvihane elnökként és miniszterelnökként 1955-től haláláig, 1992-ig vezette Laoszt. Phomvihane apja és anyja is vietnámi, így aztán tökéletes választás volt Laosz Vietnám által irányított bábkományának vezetésére.

II. János Pál pápa kiadja Laborem exercens kezdetű programadó szociális enciklikáját. A körlevél központi gondolata az emberi munka humanizálása és a munkások jogainak határozott védelme.

szeptember 16.

Befejeződött Jaber Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah sejknek, Kuvait állam uralkodójának Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke meghívására tett hivatalos látogatása Magyarországon. A vendéget és kíséretét délelőtt ünnepélyesen búcsúztatták a kuvaiti és magyar zászlókkal feldíszített Országház előtt. A Kossuth Lajos téren, ahol felsorakozott a Magyar Néphadsereg díszzászlóalja, a búcsúztatásra megjelent Losonczi Pál, Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Elnöki Tanács és a kormány több más tagja, köztük Púja Frigyes külügyminiszter, továbbá az állami, társadalmi élet sok más vezető személyisége. Ott volt Horváth Ernő, hazánk kuvaiti nagykövete is.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_kuvaiti_magyar_csucstalakozo_3.jpgLosonczi Pál és Jaber Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah a Himnuszt hallgatják

Heidelbergben ismeretlen tettesek kézigránáttal és kézifegyverekkel tüzet nyitottak Frederick James Kroesen 58 éves amerikai tábornok páncélozott gépkocsijára. Az amerikai tábornok könnyebben megsérült, a kocsiban tartózkodó három másik személy sértetlen maradt. A merényletet a Kommando Gudrun Ensslin állt, akiket a keletnémet titkosszolgálat hírhedt főnöke Erich Mielke pénzelt. Mielke-t a német egyesülés után ezért és sok-sok más bűntettért elítélték.

Az ORION vezetői sajtótájékoztatót tartottak, a Magyar Sajtó Házában. Az Orion kereskedelmi igazgatója bejelentette, hogy a legutóbbi BNV-n közönségsikert aratott házi stúdió, az Orion Hi-Fi-torony több szaküzletben, illetve áruházban már előjegyezhető. Az elmúlt hónapokban sikerült olyan ésszerű, s olcsóbb technológiai megoldásokat kialakítani, amely lehetővé teszi, hogy az eredetinél jóval olcsóbban árusítsák a Hi-Fi-tomyokat. A négy egységből, azaz lemezjátszóból, erősítőből, kazettás magnó- deckből és rádiótunerből álló torony állvánnyal együtt 35 900 forint (éves kereset - a szerkesztő megjegyzése).

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_orion.jpg

Az ENSZ-közgyűlés 36. ülésszakának elnöke Iszmat Kittani 52 éves iraki diplomata, az ENSZ volt főtitkárhelyettese lett. Az új elnök személyéről közép-európai idő szerint éjjel sorshúzással kellett dönteni, mivel két szavazási fordulóval sem sikerült döntésre jutni. Csaknem húsz éve nem fordult elő, hogy a közgyűlés új elnökének személyéről egyáltalán szavazni kelljen. A sorshúzás még ennél is ritkább esemény, ezt az ENSZ szabályai a patthelyzetek feloldására írják elő. A közgyűlés még az ülésszak megnyitásának napján felvette a világszervezet tagállamai sorába Vanuatu Köztársaságot.

Az ENSZ 155. tagállama - az egykori brit-francia Új-Hebridák 1980 júliusában vált függetlenné. A csaknem 15 ezer négyzetkilométer területű ország az ÚJ-Hebridák mintegy 80 szigetén, a Csendes-óceán délnyugati részén, a  Salamon-szigetek és ÚJ-Kaledónia között helyezkedik el, észak-déli irányban 800 kilométerre terjeszkedve ki.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_vanuatu.jpg

A 11 legnagyobb sziget vulkanikus eredetű, a többi korallzátony. A 100 ezernél valamivel több lakosának 90 százalék a melanézlai, a többi francia-angol-polinéziai és vietnámi származású. Az ország fővárosa Port Villa (18 ezer lakos), egyúttal fontos mélyvízi kikötő is.

Hans-Dietrich Genscher nyugatnémet külügyminiszter meghívására kétnapos hivatalos látogatásra Bonnba érkezett Paulo Teixeira Jorge angolai külügyminiszter. Az angolai külügyminiszter tiszteletére adott ebéden Genscher az NSZK kormánya nevében ismételten elfogadhatatlannak minősítette, és élesen elítélte az Angola elleni dél-afrikai inváziót.

Történelem óra fiataloknak: Békéscsabán több mint 4 ezer lakásigénylőt tartanak nyilván. Ezeknek legalább a fele KISZ-es korú fiatal. Néhányan a legjobban dolgozók közül elérhetik, hogy kortársaiknál hamarább jutnak saját otthonhoz. Erről a KlSZ-lakás akcióról kérdeztük Gila Károlyt, a KISZ békéscsabai városi bizottsága érdekvédelmi munkabizottságának vezetőjét: Állandó megbízatásunk a KISZ-lakások igazságos elosztása. Az ifjúsági mozgalomban legjobban dolgozók 1974-től 210 lakást kaphattak meg így. A városi KISZ-bizottság és a városi tanács megállapodása szerint az OTP-s lakások 10 százalékára évről évre mi jelölhetjük ki a vevőket. Ez a kedvezmény pusztán soron kívüliséget jelent, árkönnyebbítést nem. Így is nagy; dolog, s ezért sokféle szempontot kell figyelembe vennünk. A legfontosabb: a jelentkező jól dolgozó, aktív KISZ-mozgalmi munkás legyen. 

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_allashirdetes.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_muszakicikk_vasar.jpgBérek és árak

A szeptember 23-án Bukarestben, sorsdöntőnek számító, Románia elleni labdarúgó-világbajnoki selejtező mérkőzésre Mészöly Kálmán szövetségi kapitány kedden kijelölte a 22-es keretet. Ez a következő: KatzirzMészáros, Kakas (kapusok); Martos, Szántó, Kerekes, Bálint, GarabaTóth J. (védők); Müller, SallaiNyilasi, Csapó, Rab, Moldován (középpályások); Kiss L., Bodonyi, TörőcsikIzsó, Kovács, Esterházy, Fazekas (csatárok). Szerdán 11 órakor találkozik a keret az MLSZ-ben. Előbb Tatabányán megtekintik a Tatabánya-Real Madrid UEFA-kupa mérkőzést, majd elfoglalják helyüket a tatai edzőtáborban, amelyet csak szeptember 22-én, a Bukarestbe utazáskor hagynak el. A „külföldiek” közül Bálint és Fazekas vasárnap, Mészáros, Martos és Müller hétfőn csatlakozik. A tatai programot főleg edzések töltik majd ki, ezekből a legtöbb taktikai jellegű gyakorlás. Kétkapus mérkőzést nem játszik a válogatott. 

És akkor lássuk a lényeget, a kupaszerdát!

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_vitar_robert.jpgA kommentátor Vitár Róbert 

Szerda - kupanap! Négy együttesünk, a Ferencváros, a Vasas, a Tatabánya és a Videoton igyekszik bizonyítani és jól rajtolni a nemzetközi porondon. Óvatos a derűlátás, nagy az érdeklődés idehaza. Szerencse - balszerencse? Gyakorta a legnehezebbnek tartott ellenfél okozza a legkevesebb gondot, míg az alábecsült ismeretlen csapat kellemetlen meglepetést kelt a magyar pályán... Lásd a legutóbbi példát, a Vasas tavaly őszi portugál ellenfelét... Anélkül, hogy a baljós kuvik szerepére vállalkoznánk, igazán csak játékból - százalékarányban próbáljuk meghatározni a magyar együttesek továbbjutási esélyeit.

BEK: FTC-Banik Ostrava 55-45%

KEK: Vasas-Paralimni Famagusta 90-10%

UEFA-kupa: Tatabánya-Real Madrid 20-80%

UEFA-kupa: Videoton-Rapid Wien 50-50%

Bárcsak tévednénk, azaz alábecsülnénk a mi focistáink tudását... És ez bárcsak most beigazolódna a pályán!

Bajnokcsapatok Európa-kupája:
Ferencváros - 
Banik Ostrava
A Felső-Szilézia alsó részén, azaz a lengyel-csehszlovák határ közelében székelő bányászcsapat aligha csalt mosolyt Novák Dezső szája szegletébe a sorsolás után. Az Evzen Hadamczik edző vezetése alatt focizó kék-fehérek az utóbbi két esztendőben egymásután nyertek bajnokságot, megelőzve a válogatottak sorát adó Dukla Prágát, a még Panenka dirigálta Bohemianst, az Ondrust, Gőghöt és Masnyt soraiban tudó Slovan Bratislavát - vagyis az esélyesebbeket. Az utóbbi idény produkciója szinte félelmetes. Mert igaz ugyan, hogy harminc bajnoki mérkőzésen csak negyven gólra futotta a Banik gólerejéből, viszont - a válogatottban több mint tíz alkalommal védő Michalik kapus csak tizenkilencet kapott! Masszív és kemény legények alkotják az ostravai gárdát. A társulat mindegyik sorában van néhány válogatott, de azért egyiket sem lehet mérni mondjuk Nehodához. Nem is az , egyéni képességek és a trükközés, hanem a csapatmunka, az összeszokott és kiegyensúlyozott összmunka az eredményesség titka - meg persze az összedarált ellenfelek legyengült ellenálló képessége. Mert ezek a bányászfiúk - bányászvárost képviselnek - mennek és jönnek lendületesen. Darálós hajtós focit játszanak, a kor divatos szófordulatával élve lelkes iparosok látogatnak az Üllői útra.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_banik_ostrava.jpgÁllnak balról: Vojácek, Sreiner, Nemec, Pechacek, Foks, Matustik, Michalik, Evzen Hadamczik vezetőedző, Macák, Válek, Srámek, Albrecht, Rygel, Knapp, Antalik, Radimec és Erich Cviertna edző

A Banik Ostrava a vártnál nehezebben szerezte meg a két bajnoki pontot a kupaszerda előtti vasárnap a csehszlovák labdarúgó bajnokság 5. fordulójában. Az Ostravába látogató Tatran Presov labdatartó taktikája ugyanis az első félidőben maradéktalanul bevált, nem hagyták, hogy a vendéglátók szétfussák őket, okosan lassították a játékot. A hazaiak középpályás sora a szokottnál gyengébb napot fogott ki. Egyedül Sreiner tűnt ki igyekezetével és bombagóljával, amelyre egyébként a tízezer hazai nézőnek kereken egy órát kellett várnia. A mezőny legjobbja ekkor 25 méterről bombázott a felső sarokba. A második gól is a középpályást dicséri, beadását a mérkőzés befejezés előtt öt perccel Licka értékesítette.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_banik_ostrava_zdenek_sreiner.jpgZdenek Sreiner az ostravai gólfelelős

A bajnokcsapat győzött tehát, de helyzethez tulajdonképpen csak a második félidőben jutott, az első félidőben Macák kapus két - alkalommal is bravúrral hárított. A hazaiak a második félidőre némileg feljavultak, Antalik helyett Nemec jött be a középpályára. A csatárok ezt követően is elég gyámoltalanul játszottak. Vojacek, a válogatott középhátvéd sérülése miatt nem játszott, de Hadamczik edző feltétlenül számít rá a Ferencváros elleni mérkőzésen. A Fradiban nincs kérdőjel, a nyombélfekéllyel bajlódó Nyilasi tudja vállalni a játékot, 
idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_banik_ostrava.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_banik_ostrava_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_banik_ostrava_pogany_futtabol.jpgPogány futtából: 1:0! (forrás: tempofradi.hu)

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_banik_ostrava_pogany_tizenegyes.jpgEkkor még minden jó volt - Pogány 11-esével már 2:0 volt az eredmény az FTC javára

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_banik_ostrava_szokolai_golorom_1.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_banik_ostrava_szokolai_golorom_2.jpgSzokolai - egy gól, két öröm

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_banik_ostrava_gol.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_banik_ostrava_poloskei.jpgPölöskei csatája I.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_banik_ostrava_poloskei_2.jpgPölöskei csatája II., itt épp Antalikkal

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_banik_ostrava_szokolai_gol.jpgSzokolai a levegő ura

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_banik_ostrava_ebedli.jpgEbedli nagy helyzete marad ki

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_ferencvaros_banik_ostrava_kvaszta.jpgKvaszta élete első nemzetközi kupamérkőzésén nem okozott csalódást

Konklúzió: „Háromgólos előnyt kellene szereznünk” - mondotta Novák Dezső a mérkőzés előtt. Szereztek.

Kupagyőztesek Európa-kupája:
Paralimni Famagusta - 
Vasas
A Földközi-tenger keleti medencéjében levő, nem egészen tízezer négyzetkilométeres szigetország üdülőközpontok tucatjaival várja az év minden szakában a napozni és pihenni vágyókat. A devizabevétel is nagyobbrészt ebből származik, mintsem az exportból - de mindenesetre a kellemes ciprusi vörösbor is nagyobb hírt hoz az országnak, mintsem a labdarúgás. Az európai kupaküzdelmekben mindössze három együttes indulhat: az UEFA pontszámítása ugyanis az UEFA-kupában a korábbi eredményes szereplés függvényében határozza meg a résztvevő klubok számát. Ciprus képviselője a BEK-ben az Omonia, a KEK-ben a Paralimni, az UEFA Kupában pedig a Pezoporikosz. Egy-egy csapatot indíthat egyébként még az utóbbi tornán Norvégia, Málta, Izland, Észak-Írország. Dánia, Írország, Luxemburg és Törökország. Szóval ilyen szintű a famagustai egylet lelkes - minden bizonyára lelkesen igyekvő - kis társulata is. Két győzelem és a Fáy utcában öt-hat gólos győzelem: csak ez lehet igazi siker a Vasas számára. Bár azért nem árt emlékezni a tavalyi őszre... Az angyalföldieknél egy kérdőjel volt előzetesen, mégpedig, hogy a jobb formában lévő Leboniczky, vagy a rutinosabb, tapasztaltabb Csepecz kezdjen-e a kapuban.
idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_famagusta_vasas.jpg

Konklúzió: a kapanyél is elsülhet. És el is sült, sajnos.

UEFA-kupa:
Tatabánya - Real Madrid
A fehér mezes spanyol együttest bemutatni, azaz a nagyságról és az eredményességről áradozni - bizonyosan felesleges. A jelenleg két idegenlégióst foglalkoztató csapat tavaly ősszel a Bp. Honvéd ellenfele volt BEK-mérkőzésen a Népstadionban. Ezelőtt láthattuk a madridi találkozót is... Most tavasszal a párizsi BEK-döntőt is A Real Madrid BEK-döntős szereplései: 1956: Stade Reims 4:3, 1957: Fiorentina 2:0, 1958: AC Milan 3:2, 1959: Stade Reims 2:0, 1960: Eintracht Frankfurt 7:3, 1962: Benfica Lisszabon 3:5, 1965: Internazionale Milano 1:3, 1966 Partizán Belgrád 2:1, 1981: FC Liverpool 0:1. Emellett egy KEK-döntő, 1971: Chelsea 1:1, majd a megismételt döntőn 1:2. Az európai kupasorozatokban összesen 26 alkalommal vett részt eddig, a mérleg: 158 mérkőzés, 94 győzelem, 21 döntetlen, és 42 vereség, 369:165 a gólkülönbség. Hát talán ennyit a tatabányaiak ellenfeléről.

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_real_madrid.jpgA Madrid 1981/82-es hivatalos csapatfotója

A stadionok lelátói a sportkedvelők nagy várakozása, a szövetség vezetőinek ígérgetései ellenére sem telhettek meg, a spanyol bajnokságban immár a második forduló is elmaradt. A játékosok változatlanul tartó sztrájkja folytán zárva maradtak a stadionok kapui és pénztárai. A Real Madrid kupa előkészületeit is alaposan befolyásolta tehát a játékosok sztrájkja. A helyzet még azzal is bonyolódott, hogy most vasárnapra még a pályákat is bezárták és így állítólag még együttes edzést sem tudott tartani Boskov legénysége. De ettől függetlenül, egy ilyen tapasztalt, nagy tudású játékosokból álló gárda, mint a Real Madrid csapata számára két bajnoki mérkőzés kiesése még az idény elején sem jelenthet különös gondot. 

A mérkőzés előtt hangzott el az évszázad taktikai utasítása:
-Kit akartatok ellenfélnek? A Plovdivot? Vagy a Tiranát? Megveritek, aztán holnapra elfelejtik… Erről a meccsről 30 év múlva is beszélni fognak. Aki ma játszik, az a Real Madrid ellen volt a pályán, és egy életre része lesz a tatabányai futballtörténelemnek. Itt van 22 000 ember. Ebből húszezer egy életet húzott le a föld alatt. Fáj a dereka, vizes a térde, cukros, magas a vérnyomása, az asszony csalja, a gyerek megbukik az iskolában. 

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_tatabanya_dr_lakat_karoly.jpg

Egyetlen öröme az életben, ha titeket, a Bányászt győzni lát. Adjuk meg nekik ezt az örömet! Ez a minimum, amivel tartozunk… - mondta dr. Lakat Károly és kiment az öltözőből. Az ajtóból még visszaszólt: - Úgy állunk fel, ahogy vasárnap, Békéscsabán kezdtünk. Lehet kimenni!

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_tatabanya_real_madrid.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_tatabanya_real_madrid_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_tatabanya_real_madrid_emmer.jpgA kőkemény védő, Emmer László úgy érezte, jobb, ha kézzel is kellő távolságra tartja magától és a labdától a Real játékosát, Juanitót, háttal Cortes

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_tatabanya_real_madrid_weimper.jpgWeimper nem engedi a labdához férni Isidrót

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_tatabanya_real_madrid_kovacs_i.jpgKovács István rohamra indul

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_tatabanya_real_madrid_csapo.jpgCsapó Károly - világklasszis teljesítmény

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_tatabanya_real_madrid_santillana.jpgKovács I. és Santillana párosjelenete

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_tatabanya_real_madrid_juanito.jpgJuanito két villanasa

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_tatabanya_real_madrid_juanito_csapo.jpgCsapó üldözi Gallegot

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_tatabanya_real_madrid_santillana_emmer_szabo_gy.jpgSantillana Emmer és Szabó (2) között robog előre

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_tatabanya_real_madrid_miguel_angel.jpgMiguel Angelnek többször is szerencséje volt...

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_tatabanya_real_madrid_csapo_kapufa.jpg...itt például igen, Csapó szabadrúgása a felsőléce csattan...

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_tatabanya_real_madrid_csapo_szabadrugas.jpg...itt például nem, Csapó szabadrúgása a kapuban

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_tatabanya.jpgA győztes csapat, állnak balról: Fischer, Csapó, Lakatos, Emmer, Kovács, Kiss I., guggolnak: Szabó Gy., P. Nagy, Sándor Tubi, Fejes, Weimper, Hermann

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_tatabanya_real_madrid_kepeslap.jpgA képen Weimper büntetője, a fotót a csapat ajándékozta edzőjének. A felirat szerint Karcsi bácsi a világ legjobb edzője (forrás: Dénes Tamás-Hegyi Iván-Lakat T. Károly helyünk a kupanap alatt)


A mérkőzés összefoglalója

Konklúzió: Spanyolországban is lehet győzni, hacsak közben nem változtatják meg a játéktér, a kapu méreteit, a labda súlyát és átmérőjét, végül a játék szabályokat.

UEFA-kupa:
Rapid Wien - Videoton
Az évek óta tíz csapatot számláló osztrák elsőosztályú mezőnyben - ahol négyszer találkoznak egymással az együttesek, így alakul ki a csapatonkénti harminchatos mérkőzésszám - most tán újabb lendületet vehetnek a zöld-fehérek. Hisz tulajdonképpen hosszú, de a vártnál mindenesetre rövidebb barcelonai kirándulás után hazatért Hans Krankl. Az utóbbi évtized legjobb bécsi focistája ugyan semmi különösebbet nem tud, csak épp: ontja, a gólokat. Gyors, kemény, határozott csatár, aki várhatóan most majd kettőzött igyekezettel töri-zúzza az ellenfelek védelmét. Hisz bizonyítani akarja a katalánoknak, nagy hiba volt őrajta túladni. És bizonyítani akarja, a nagy európai kluboknak: hiba volna őt továbbra is Bécsben hagyni... Mindenesetre: a Videoton védői még ne ábrándozzanak arról, hogy nem kell vele találkozniuk. Ráadásul ott lesz majd Keglevits is, az a kopaszodó szőke fiatalember, aki tavaly ősszel két gólt lőtt a magyar válogatottnak Bécsben. Ausztria-Magyarország 3-1. Első válogatott mérkőzésén...

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_rapid_wien.jpgA Rapid Wien 1981/82-es kerete, még Hans Krankl „hazatérése” előtt. Hátsó sor, balról: Skocik edző, Gross, Krauss, Pregesbauer, Persidis, Kienast, Happich, Lefor, Perovic, Weber. Első sor, balról: Salisch, Hofmann, Barthold, Feuer, Ehn, Weiss, Sallmayer, Krejcirik és Keglevits

A hétvégi fordulóban az Admira csapatát fogadták tízezer néző előtt és biztos, 2:0-ás győzelmet arattak. Az első félidőben Krankl szép akcióból lőtt lövésével, a 32. percben megszerezte a Rapid a vezetést, majd Panenka az 59. percben szabadrúgásból beállította a végeredményt. Ezúttal még a védők segítségére sem volt szüksége, mint szerdán, a Wales elleni világbajnoki selejtezőn, ravaszul lőtt labdája a sorfalat megkerülve, a kapust becsapva.A Rapid határozottan javuló formát mutatott. A Rapid-Videoton UEFA Kupa-mérkőzés jelenti az előmérkőzést, utána következik az Austria és az albán bajnok Partizani találkozójának első kilencven percé. A Videotonban lesz változás a vasárnapi Újpesti Dózsa elleni meccshez képest, Baranyi sárga lapok miatt nem játszhatott, ő most biztos, hogy szerepel úgy fest, Csongrádi is pályára léphet. Tieberre azonban még nem számíthat Szentmihályi Antal.
idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_rapid_wien_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_vasas_videoton.jpg

Konklúzió: A 90. percben is az ellenfelet kell nézni, és nem a nagyórát...

Hát, így zárták az 1. fordulót a magyar kupacsapatok. Végezetül nézzük, mi történt ezen az este Európában.
idokapszula_nb_i_1981_82_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_1_fordulo_1_kor_europai_korkep.jpg

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1312398261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Millerdraft 2017.04.25. 17:15:53

Mit nem adnánk egy ilyen átlagos 80-as évekbeli kupaszerdáért. Egyébként a Tatabánya sajnálatos eltűnése ellenére simán meg van az esély, hogy nyáron a 81-ben szerepelt csapataink 75% újra ott legyen a nemzetközi porondon. Bár kétlem, hogy a százalékos arány így alakulna.

Rich.mond 2017.04.25. 21:17:23

@Millerdraft: vicc, hogy az egyetlen vereség Cipruson volt, amikor csehszlovák, osztrák ellenfelek voltak, plusz a Real...

Robinzon Kurzor 2017.04.25. 21:25:01

Plovdiv? Tirana?

Ezek ma már simán verik a hazai "top" csapatokat ...

Egyébként óriási beszéd!

Zigi 2017.04.25. 21:55:43

Köszönet nektek, hogy részletekbe menően megismerhettem a kuvaiti uralkodocsaládot. A mai nap sem telt el
hiábavaloan.:))

Fandor 2017.04.25. 22:49:57

@Zigi: Jaber al Ahmed emir testvere volt a kuwaiti labdarugo szovetseg elnoke, emlekezetes volt a 82-es VB-n a botrany, amikor a franciak ellen egy megreklamalt biroi itelet utan leparancsolta a csapatat a palyarol.... (Giresse golja elott egy kosza futtyszo miatt megalltak a kuwaiti vedok - a botrany utan a biro ervenytelenitette a golt). A focielnok katona is volt, az 1990es iraki tamadas soran egy palota vedelme kozben halt meg 44 evesen...

Tököm Állat 2017.04.26. 01:04:45

Áhhh.Ha minden igaz,ez az első Fradi meccs a múltból,amire emlékszem is.
3-0 után pár perc alatt 3-2...Na de majd a visszavágón :)

Millerdraft 2017.04.26. 07:32:55

@Fandor: Az utolsó mondatoddal minden addigi hibáját jóvá is tette nálam. Lehet, hogy focielnöknek hülye volt, de hősként halt meg. ráadásul a kuvaiti invázió amúgy sem járt sok halottal, gondolom nem sok milliárdos sejk fogott fegyvert azon a napon.

maribor_ 2017.04.26. 09:47:57

@Zigi: Jövő héten meg a Kadhafi jön elvtársi szívélyes látogatásra :)

maribor_ 2017.04.26. 09:48:42

@Fandor: Köszönjük az értékes kiegészítést!

maribor_ 2017.04.26. 09:50:08

@Tököm Állat: Szoki micsoda gólt fejelt....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.16. 21:55:51

Atyaúristen, ezt az arab hírt, hát, tökön szúrtam volna magam, ha nekem lellett volna begépelni.
:D Meg az abroszfejű 40 gyereke, kíváncsi lettem volna, hány feleségtől, ágyastól született.
Matuláékra is emléxem, hahaha... :D
Akkor még nem volt semmi kiemelés, a Real Margit simán az első fordulóban már meccselt, őrület.Ezt kéne manapság is.Q anyját az összes kiemelésbe, meg abba is, hogy sok helyen a harmadik is indulhat a bajnokok közt...
Még az a Lakat dr féle motivációs monológ, hahaha, lehetett ezek után nem nyerni...? :D
És valóban, a történelem része lett az a meccs, grat nekik!

maribor_ 2017.06.16. 22:05:25

@geegee: Madrid. Erzelmi es klubhovatartozas nelkul mindenkinek megadjuk a tiszteletet itt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.17. 07:59:31

@maribor_: Ok.Amúgy a folytatás merre van, nem találom.Mármint a visszavágók...

maribor_ 2017.06.17. 08:46:48

@geegee: Balra fent van A Csokorba szedve. 81/82-bol annyi van kesz. Folyamatosan frissul.
süti beállítások módosítása