Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

NB III - Újra indul a harmadosztály!

2017.07.31. 20:34 Rich.mond

Blogunk immáron öt éves történelméhez szervesen hozzánőtt a harmadosztályú pontvadászat. Amikor belekezdtünk a sorozatba, még 96 együttes tusakodott hat csoportban - Tisza, Mátra, Alföld, Dráva, Bakony és Duna. Pont akkor kapcsolódtunk be a már régóta ebben a szisztémában működő harmadosztályú hétköznapokba, amikor az MLSZ gondolt egy merészet és jelentősen átalakította a másod- és harmadosztályú bajnokságokat. Újra és újra leszögezem: szerintem jól tették. Egyértelműen érdekesebb és erősebb lett a két osztály. A hat csoportból lett három - Nyugat, Közép, Kelet.

Persze mindennek van ára. A változások árnyoldala - mint korábban oly sokszor - pontosan itt, az NB III-ban csapódott le, a profi és az amatőrligák bizonytalan határán. A pontvadászat a megyei bajnokoknak túl erős, az NB II-höz túl kevés - foglalhatnánk össze a gondokat dióhéjban. Hosszabban kifejtve pedig ebben az írásunkban szedtük össze az "elátkozott NB III" minden gondját-baját. (Egyik kedvenc posztunk a mai napig). Továbbá az NB III nyűgjeihez hozzájött a tartalék-csapatok dilemmája.

És arról se feledkezzünk meg, hogy sehol máshol nem volt ennyi csőd, megszűnés, visszalépés, néha teljesen abszurd háttér-történetekkel. A teljesség igénye nélkül, csak a legemlékezetesebbek: Tatabánya (mi szóltunk előre...), a semmiből magasra törő, Körmendre repülőutat tervező Ebes, az NB III-at megnyerő, majd az NB II-re nevezni elfelejtő, a Loki által magára hagyott Létavértes Rejtő Jenő-i haláltusája, a sokadjára is újraindított, de megint becsődölő Salgótarján (akik rövid idő alatt új néven újra versenyben vannak az NB III-ban...), a gyakorlatilag maffiamódszerekkel működő cég által szponzorált Felsőtárkány. No meg ehhez a társasághoz csatlakozott az NB I-ből kiebrudalt Győri ETO, a PMFC és a Kaposvár. Volt szezon, amikor egyedülálló módon négy osztályból szedtek össze csapatokat az NB III mezőnyének feltöltéséhez.

Nem mondanám, hogy az MLSZ mindig megfelelően kezelte ezeket a problémákat. A létszám évről-évre változott - 3X16, majd 3X20, később 3X18, de a nem megfelelő számú jelentkező miatt ténylegesen 3X17 csapattal is startolt el bajnokság. Mintha tavaly érkezett volna először nyugodtabb vizekre az NB III megtépázott hajója, idén pedig minden gond nélkül sikerült kialakítani a 2017/18-as bajnokság mezőnyét. Persze messze nem tökéletes minden és a nevezések körül is voltak kisebb érdekességek. No de nézzük sorjában, melyik 48 csapat áll rajthoz, mely betegségeket nem sikerült még mindig orvosolni és min lehetne még javítani. Induljon a móka!

nb3avatar.jpg

A versenykiírásról dióhéjban

A 2017/18-as szezonban háromszor 16 csapat fog vetélkedni a pontokért a most már megszokott Kelet/Közép/Nyugat beosztásban. A bajnokság augusztus 12-én indul és 2018. június 3-án fejeződik be. A három csoportelső feljut az NB II-be, a másodosztály 18-19-20. helyezettje pedig aláhullik az NB III-ba. Az NB III-as csoportok 14-15-16. helyezettje egészen biztosan kiesik a megyei pontvadászatokba (vagy a BLSZ I-be), de őket követi a három 13. helyezett közül a legrosszabb mérleggel rendelkező is - összesen tehát tíz csapat. A helyükre pályázhatnak majd Budapest és 19 megye bajnokai, ha beadják nevezésüket.

Ami a fiatalokat illeti: 

A felnőtt-együttesnek minden bajnokin szerepeltetnie kell egy 1997 január elseje és 1998 január elseje után született fiatal játékost. A labdarúgóknak végig a pályán kell lenniük, kivéve, ha a játékosokat kiállították, vagy az adott csapat a cserelehetőségét kimerítette, majd ezt követően fogyatkozik sérülés miatt 10 vagy 9 főre.

Az NB III-ban szereplő együtteseknek kötelező indítaniuk U19-es, U17-es, U15-ös, U14-es csapatot a megfelelő országos bajnokságban, illetve a Bozsik-programhoz köthető versenyeken ugyancsak szerepeltetniük kell U13-as, U11-es, U9-es és U7-es korosztályokban kölyök-csapatokat.

Mivel csak a bajnokság csapatainak a száma változott, a többi dolog nem, vegyük sorra, hogyan alakult ki a mostani mezőny!

NB II -  NB III, feljutók, kiesők

Először nézzük, kik hullottak alá a másodosztályból! A Kozármisleny, a Cigánd és a SZEOL csupán egy évig szerepelt az NB II-ben. Sokatmondó adat, hogy az előttük végző Cegléd szintén tavaly jutott fel, míg a Budaörs és a Csákvár szintén "közismert" liftező a két liga között. 

Valljuk meg őszintén, azért a bodrogköziek és a szegediek kiesése nem volt bombameglepetés. Főleg a Cigándnak nincs oka a szégyenkezésre - sok döntetlen és egygólos vereség pecsételte meg a sorsukat. (Talán újra meglátogatjuk őket). A SZEOL egy igen jó rajt után esett szét teljesen. A Kozármisleny talán bennmaradt volna, ha nem kényszerül albérletbe a stadionjának átépítése miatt.

A baranyaiaknál komoly fejtörést okozhat a futballtól megcsömörlő tulajdonos kiszállása. Cigándon a klub ügyvezetőjének nyilatkozata alapján (fiatalítás meghirdetése és az utánpótláskorú játékosok beépítését a feljutás elé helyezés) nem mernénk rá fogadni, hogy meg fognak szakadni az aranyért. Nem beszélve arról, hogy szinte a teljes csapat kicserélődik. Így a három visszatérő vendég közül talán csak a SZEOL akar újra visszajutni. 

Kíváncsian várjuk, mennyire lesznek sikeresek a helyükre lépő tavalyi NB III-as bajnokok. Idén már csak az NB II-ben találkozhatunk a csoportját megnyerő és ezzel együtt feljutó Győri ETO-val (az Érd elleni rangadójukon mi is ott voltunk!), a kupamenetelésükkel az ország szimpátiáját elnyerő Budafoki MTE-vel és Kazincbarcikával. Mindhárman ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel szerezték meg az aranyérmet, egyértelműen az NB II-ben van a helyük. Megjegyezném, hogy a háromból két csapatot telibe találtunk, érdemes odafigyelni tippjeinkre!

kbsc-putnok-focimeccs08-st-1.jpg

Barcikai szurkolók ünneplik a Putnok legyőzését és a bajnoki címet - Fotó

Távozók listája

Az alábbi csapatokkal ugyancsak nem fogunk találkozni a harmadosztályban. Mégpedig azért, mert ők jövőre már vagy a negyedik vonalban (megyei bajnokságok) fognak szerepelni, vagy sehol.

A Keleti-csoportból főleg "fakók" estek ki. A DVSC-DEAC II búcsúja némileg meglepő, az Újpest II kiesése már semmiképpen. A lilák voltak a legrosszabb NB III-as csapat az 54 tagú mezőnyben. A Hatvant mi a mezőny első felébe vártuk, hat, sikerekkel teli harmadosztályú szezon után estek ki. A régóta agonizáló REAC-ot már tavaly is csak a visszalépések mentették meg, a Hajdúböszörmény pedig a csoport egyetlen, klasszikus értelemben vett újonca volt.

A Közép-csoportban sem sok babér termett a megyéből felkerülőknek. A Pest megyei Dabas-Gyón, a békési Méhkerék és a baranyai, még NB II-t tervezgető Komló simán búcsúzott. A Mórahalom éppen, hogy bennmaradt, de az NB II-es Békéscsaba második csapata kiesett, a szurkolói megmozdulásokról ismert FTC II pedig megszűnt (talán a Fradi vezetősége túl sok kritikus hangot hallott a lelátókról). dunaujv-fradi2017b.jpgA Dunaújváros-FTC II meccs fantasztikus hangulata 5000 nézővel, hazai és Fradi ultrákkal

Szintén búcsúzik az átszervezések óta stabilan alsóházi Várfürdő-Gyulai Termál FC. A 2015/16-ban még NB II-es Szigetszentmiklósi TK pedig visszalép egy osztályt.

Nyugaton sem változik a képlet: a Diósd régóta érő osztályváltása bekövetkezett, nem tudott megkapaszkodni a frissen feljutó Hévíz, Komáromi VSE és Sárvár - a komáromi túra hiányozni fog. A Videoton II-t a Fradi II megszűnése mentette meg. Tehát főként a megyéből feljutók és a tartalékcsapatok szerepeltek gyengébben. A mezőny feltöltése pedig nem kedvezett azoknak, akik helyezésük alapján már régóta a határon billegtek.

kaposvaron_jart_az_ultras_heviz.jpg

A hévízi szurkolókon semmi sem múlott... - Fotó

Isten hozta Önöket!

Elérkeztünk az egyik kedvenc pontunkhoz, az újoncok gyors bemutatásához. Van olyan csapat, amelyik fennállásának első harmadosztályú szezonjára készül. És olyan is van, amelyik már az NB I-et is megjárta. Mivel csupán nyolc megyei menő nem vállalta a megmérettetést*, ezért voltak sorsolás után erőnyerők és osztályozók is. Külön öröm, hogy olyan csapatok is beadták a nevezést, akik eddig jól elvoltak a megyében - például Fejér-megye királya, Iváncsa, akik zsinórban négyszer, nyolc év alatt hatszor lettek aranyérmesek. Vagy Bács-Kiskun megye bajnoka - Tiszakécske - így immáron a megyének újra van NB-s együttese három szűk esztendőt követően. (lásd ezt és ezt a korábbi írásunkat a megyéről). tiszakecske-kecskemet.jpgEkkora többezres kécskei táborral színesedett az NB III!

Jász-Nagykun egy hosszú sorozatot szakított meg azzal, hogy a zsinórban negyedik elsőségét ünneplő Tiszafüred végül kötélnek állt. Érdekesség az is, hogy a DEAC váltja a DEAC-ot Debrecenben - ezentúl kék-sárga DEAC lesz a piros-fehér helyett.

Az osztályozók pedig bebizonyították, hogy az emberek imádják ezt az intézményt és ezrek gyűltek össze Tiszakécskén, Balassagyarmaton és Nagykanizsán is. A kanizsaiakat nagyon hiányoljuk a mezőnyből, de a kiélezett párharcot a Makó húzta be (4-1, 0-2). Pedig több ezren drukkoltak a kanizsaiaknak, több szurkolójuk Makóra is elutazott, vállalva az oda-vissza több, mint 600 km-es utat egy harmadosztályért folyó meccsért! Az NB I-es meccsek siralmas nézőszámainak idején óriási kuriózum ez. kanizsamakomontazs.jpgRégi NB I-es hangulat, többezres tömeg, dráma, ultrák, indulatok, füstbomba a Nagykanizsa-Makó osztályozón

Ha jól számoljuk, akkor a képzeletbeli "nem akarok" rangsort most már Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vezeti. Ugyanis hat éve nem indul a megyei bajnok az NB III-ban. 2012-ben a Nagyszekeres Unió SE vállalta a megmérettetést, ami gyakorlatilag fúziót jelentett a Fehérgyarmattal. Azóta ez a csapat ebben a formában már nem is létezik.

Tehát a teljes lista az NB III-ban induló megyei bajnokokról:

Csapat, megye, sorsolás/osztályozó által lett-e NB III-as, lakosságszám, NB III -as szezonok száma (illetve NB II-es, amikor az jelentette a harmadosztályt).

Gyöngyösi AK (Heves) - sorsolással, 29 920, 57 szezon (!!!), utoljára 2014/2015

Tiszafüred VSE (Jász-Nagykun-Szolnok) - sorsolással, 11 091, 6, utoljára 2008/2009

Pápai Perutz FC (Veszprém) - sorsolással, 31 011, 0 (a Pápai Perutz nem a csődbe ment Lombard FC Pápa jogutódja, a PELC-nek négy NB III-as szezonja volt)

Füzesgyarmati SK (Békés) - sorsolással, 5 752, 5 (1978 és 1982 között)

Vecsés (Pest) - sorsolással, 20 673, 5 utoljára 2012/13

THSE-Szabadkikötő - sorsolással, 76 911 (Csepel), 0

Iváncsa - osztályozón, 2 730, 0

Debreceni EAC - osztályozón, 203 509, 23 - Debreceni Universitas SE néven is, utoljára 2012/13. 

Makó FC - osztályozón, 22 747, 13 - utoljára 2012/2013

Tiszakécske - osztályozón, 11 743, 0 - A Tiszakécske egyből NB II-es lett 1993-as alapítása után. Egy szezon NB I  (1997/98) és az elbukott osztályozó után jött még egy szezon NB II (akkor NBI/B-nek hívták), majd a megyei III. osztály. 2.osztályú indulási jogukat Ceglédre költöztették... Gyakorlatilag a harmadosztály volt az egyetlen, amelyben soha nem szerepeltek a magyar futballpiramis hét szintjéből. 18 év után térnek vissza a Nemzeti Bajnokságba.

Balassagyarmat - felkérés után, az SZTK visszalépése után -  15 280, 33 - utoljára 2011/12

* Nem kívánt az NB III-ban szerepelni a bajnokságát megnyerő Nyúl FC (Győr-M-S), Szászvár (Baranya), Mád (Borsod-A-Z), Vértesszőlős (Komárom-E), Balkány (Szabolcs-SZ-B), Szekszárdi UFC II (Tolna).

Nevezett, de az osztályozón elbukott a Nagykanizsa (Zala, a Makó ellen) és a Körmend (Vas, a DEAC ellen), Balatonlelle (Somogy, Iváncsa ellen).

A legnagyobb hiányzók

Idén sem lesz NB III-as csapata több nagyvárosnak, érdemes őket is végigfutni. A 110000-es Kecskemét 2015-ös NB I-ből való kizárása óta képtelen visszajutni a megyeiből, tavaly a 3.osztályt többször sem vállaló Kiskunfélegyháza, a idén a Tiszakécske előzte meg a KTE helyett már KLC néven futó hírös városiakat. 145-15-ös gólarány, 74 pont és a volt NB I-es Eugene Salami rengeteg gólja is kevés volt, mert a Kécske (82 pont) mindkét egymás elleni rangadójukat nyerte (2500 néző előtt!) A 2013-ban még NB I-es, majd becsődölő, a megyei 2-ig zuhanó Eger sem jutott fel, mert második évben is hajszállal lemaradt a Gyöngyöstől. Helyettük most megkapta ellenfélnek a kieső Hatvant.  A Tatabányáról és a Nagykanizsáról beszéltünk. Ami a további nagyobb városokat illeti, régóta hiányzik az NB III-as focitérképről a korábban törzstag Dunakeszi, Baja, Ózd, Gödöllő, Kiskunfélegyháza, Hajdúszoboszló, Tata, és lekerült a mostanában távozó Komló, Szigetszentmiklós, Gyula, Orosháza is. A 20000 lakos alatti városokból pedig a korábban gyakori NB III-as szereplő Karcag, Keszthely, Körmend, Százhalombatta, Dombóvár, Várpalota, Oroszlány, Mohács, Hajdúnánás, Mátészalka, Csongrád, Szarvas, Kalocsa, Kiskőrös, Tapolca, Marcali, Celldömölk, Tiszavasvári, Gyomaendrőd, Békés, Kisújszállás, Barcs, Bicske, Bonyhád, Kőszeg, Maglód, Jászapáti, Szentgotthárd, Kistarcsa, Kunszentmárton hiányzik-többségük régóta. Több évtizede nincs már NB III Esztergomban, Szentesen. Kiskunhalason, Nagykőrösön, Törökszentmiklóson és Szentendrén sem, mind jóval népesebb 20000 főnél.  A létszámcsökkentésnek tehát sok város volt a vesztese.

Térképen a három csoport

A korábbiaktól eltérő módon most egyetlen térképen szeretnénk bemutatni a három csoport indulóit. Pirossal a Keleti-, zölddel a Közép-, kékkel a Nyugati-csoport mezőnye látható.

orszagos_vakterkep_i_javitott.jpg

nb3_bp_javitott.jpg

 Tippek, esélyek

Keleti-csoportBalassagyarmati VSE, Cigánd SE, DEAC,  Diósgyőri VTK II, ESMTK, Füzesgyarmati SK, Gyöngyös AK-Ytong, Jászberényi FC, Monori SE, MTK Budapest II, Nyírbátori FC, Putnok FC, STC Salgótarján, Tállya KSE, Tiszafüredi VSE, Termálfürdő Tiszaújváros.

Tavaly az 5. DVTK II és a 13. Tiszaújváros között mindössze öt pont volt a különbség. A középmezőnyben most is nagy küzdelem várható, melynek tétje elsősorban a kiesés elkerülése - ebbe az "alsó-középbe" tartozik a megyéből felkerült újoncok mellett a Nyírbátor, Tiszaújváros, Tállya, ESMTK. Az élcsoport már sokkal szűkösebb, az MTK II mellett a Jászberényt, a Monort sorolnánk ide - őszintén szólva nem tudjuk, hogy az átalakuló Cigánd és az örök sötét ló Salgótarján mire lesz képes. Összességében ez tűnik a legkiegyensúlyozottabb, egyszersmind leggyengébb csoportnak.

Közép-csoportDunaújváros, FC Dabas, Kozármisleny, Hódmezővásárhelyi FC, Bp. Honvéd-MFA II, Iváncsa, Makó, Mórahalom VSE, Paksi FC II, Pécsi MFC, Rákosmenti KSK, Szekszárdi UFC, Szentlőrinc SE, SZEOL, Tiszakécske (Duna Aszfalt TVSE), Vecsési FC

Idén jó esélye van az NB I-ből egészen a megyei bajnokságig száműzött pécsieknek arra, hogy csoportjukat megnyerve NB II-be jussanak. Ebben legnagyobb riválisaik a szegediek, dunaújvárosiak lesznek, de izgalmas megyei rangadó lesz a Kozármisleny elleni derbi is. A mislenyiek szereplését nagyban befolyásolhatják a piszkos anyagiak (lásd fent). Érdekesség, hogy Pécsett a vízilabda jóval több támogatást kap a labdarúgó-csapatnál - szám szerint 2,4 milliárd forint jut a pólósoknak. Ám a Wittrédivel, a tavaly az SZTK színeiben 22 gólig jutó Mojzerrel és Horváth Adriánnal is megerősített Munkás még így is a bajnokság első számú esélyese. Sok múlhat azon, hogy az élmezőny mennyi pontot hagy a masszív középcsapatoknál - Hódmezővásárhely, Szekszárd, Dabas és az idesorolt RKSK. Az újoncoknak roppant nehéz dolguk lesz.

Nyugati-csoportIII. kerületi TVE, Ajka, BKV Előre, Csepel FC, Csornai SE, Dunaharaszti MTK, Érdi VSE, Gyirmót FC Győr II, Kaposvári Rákóczi, Pápai Perutz FC, Pénzügyőr SE, Puskás Akadémia FC II, Tarr Andráshida SC, THSE-Szabadkikötő, VLS Veszprém, Videoton FC II

A Győri ETO osztályváltásával elviekben szabad az út a Kaposvárnak az NB II felé. Somogyban nem titkolt elvárás a bajnoki cím, melyben olyan rutinos labdarúgók segíthetik őket, mint a visszatérő Rajczi Péter és Andorka Péter. Őszintén szólva nem látjuk, hogy ki tudná megállítani őket, ha összeáll a Rákóczi. Tavaly jól szerepelt az Érd, az Ajka és a meglepetés-csapat Csorna is - sőt, az Érd 8 pontot vert a Kaposvárra...- feltehetőleg idén is ez a négyes fogja uralni a tabella elejét. Potenciális kiesőjelölt a mezőny jó fele - akár az újonc THSE és Pápa, akár a BKV Előre, Csepel, Veszprém a "régiek" közül. Örömhír a szigetországban, hogy Rákoskeresztúr (RTK-RKSK) után Csepel is rendezhet NB III-as kerületi rangadót a Csepel FC és a THSE-Szabadkikötő részvételével.

 Megyék és távolságok

Ha nem számítjuk a kilenc budapesti csapatot, idén is Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből állnak rajthoz a legtöbben, szám szerint öten - Putnok, Tállya, Cigánd, DVTK II, Tiszaújváros. Pedig a megyei bajnokságot megnyerő Mád nem is vállalta a harmadosztályú szereplést. Nyomukban Csongrád jön négy együttessel - Mórahalom, Hódmezővásárhely, SZEOL, Makó. Utóbbi esetben érdekesség, hogy ez a szám volt nulla is 2014-ben.  Szintén négy együttest ad Fejér megye, de ebből ketten "tarcsik" - Vidi II és PAFC II.

- Az arányok eltolódását jelzi, hogy ezzel szemben Komárom-Esztergom és Vas megyékben egyáltalán nem rendeznek majd NB III-as fordulókat, nyolc megye pedig egyetlen csapattal nevez. Az ország fele, tíz megye így mindössze egy 16,67%-os szeleten osztozik az NB III-es tortából - de erről majd később, a 2017/18-as Futballtérképen lesz szó.

- Pest megye és Budapest egyszerre három csoportba is delegál csapatokat. Fejér megye kettőbe.

- Bár nem országos bajnokság, de így is vannak szép távolságok. A csapatok elhelyezkedése miatt némelyik csapat többet utazik, mint egy NB I-es gárda - pl a Cigánd, Nyírbátor, Makó egészen biztosan. Például Keleten a Cigánd ESMTK elleni túrája 303 kilométer csak oda. Valószínűleg ez a rekord a bajnokságban.

De a Balassagyarmat-Nyírbátor táv is közel 280 kilométer. A Közép-csoportban a tiszakécskeiek háromszor is mehetnek Baranyába, de a Makó a csongrádi vizitálások mellett 10 alkalommal is 200 kilométernél nagyobb távot kénytelen megtenni egy idegenbeli meccs előtt.

 Fanyalgások ideje

Fentebb már megpendítettem, hogy azért messze nem lehetünk mindennel elégedettek. Ahogy végigzongoráztuk a mezőny összetételét és kialakulását, rögtön láthatjuk, hogy az alapvető problémák megmaradtak: aki feljut a megyei bajnokságokból, az jó eséllyel ki is esik - most például hat csapat. És itt jegyezzük meg, hogy az elviekben megyei bajnok PMFC és a Kaposvár esete kissé speciálisabb, mint a Komárom, Hévíz, Méhkerék, Hajdúböszörmény, Sárvár, Dabas-Gyón hatosé. A Rákóczi és a Munkás egyértelműen magasabb szintekre vágyik, de nekik is szembesülniük kellett azzal, hogy itt már távolról sem tudják úgy tönkreverni a mezőnyt, mint egy osztállyal lentebb.

A tabella elején a bajnokok is vért izzadnak, hogy ne essenek ki azonnal az NB II-ből. Ráadásul nem is feltétlenül túlzás azt kijelenteni, hogy aki akart, az már egyszer feljutott és megmérettette magát a második vonalban és lényegesen nagyobb a potenciális kiesőjelöltek tábora, mint a feljutásra aspirálóké.

A Tatabánya önmagában megérne még egy posztot, de inkább csak húzunk egy újabb rovátkát a teljes keretcserén áteső, igen merész terveket megfogalmazó, majd nyom nélkül eltűnő csapatokhoz. Az Ebes esetén ezt elintézhettük egy vállrándítással, de itt most a Real Madrid-verő Tatabánya lett az áldozat. Ezt már nehezebb megemészteni.

Vannak, akik semmit nem tanulnak korábbi hibáikból. A Kaposvár pont ilyennek tűnik. Miután anyagi problémák miatt az NB I-től egészen a megyei bajnokságig vezetett az útjuk és önmagukat utánpótlás-nevelő központként szerették volna újrapozícionálni, ezért elvárható lenne a felelős gazdálkodás. Valahol abszurd, hogy első NB III-as szezonjuk után már arról lehetett olvasni a HLSZ oldalán, hogy öt játékosnak is tartoznak - másfelől teljes gőzzel erősítenek, lásd fent.

Mielőtt azt hinnénk, hogy az NB III-ban futballozók milliókat visznek haza és a labdarúgásból élnek, vessünk egy pillantást a Monoriakra! A Pest megyeiek remek hajrával a második helyre értek be a Keleti-csoportban, mégsem tudták megtartani három alapemberüket.  Illés Bence, Miholics Milán és Sárközi Szabolcs nem tudta összeegyeztetni a munkát, családot az NB III-as edzésmunkával, így a távozás mellett döntöttek. Sárközi a Pest megyei I. osztályban szereplő Nagykátához igazolt, de a másik két labdarúgó 27 illetve 25 évesen felhagyott a labdarúgással. Ez is mutatja, hogy az NB III-ban mennyire jelen tud lenni az amatőr és a profi labdarúgás egyidőben.

A Komló és az Újpest II nem pusztán simán esett ki, hanem egyszerűen nem volt keresnivalójuk a harmadosztályban - ketten kapartak össze összesen 15 pontot és 212 kapott gólt. Ezzel a "teljesítménnyel" olyan csapatokkal sem értek fel, mint például a Diósd, amely az utolsó 13 bajnokiját elveszítette. 

komlo_pmfc.jpg

A komlói ultrák azért így is mindent beleadtak a PMFC ellen - fotó

És végül: még mindig nem értjük, hogy ki találta ki azt, hogy egyes csapatok sorsolással jussanak fel, míg mások egy országjáró túrával egybekötött osztályozó után is maradjanak a megyében? - pl. Nagykanizsa-Makó 334 km, Debrecen-Körmend 450 km. Ennél már az is igazságosabb lett volna, ha mind a 12 megyei bajnok osztályozik (6 feljutó) és a fennmaradó négy helyre sorsolnak a párharcokon alulmaradók között. De akár a sorsolás helyett dönthetett volna a bajnoki mérleg, mondjuk...

Csak hogy szemléletes legyen a példa: az "erőnyerő" THSE-Szabadkikötő 28 mérkőzés után 19-3-6-os mutatóval zárt, a Vecsés 30 bajnoki után 21-7-2-vel lett bajnok. A Körmend 30 meccset követő 28-2-0-ás mérlege lényegesen imponálóbb, mégis maradtak a Vas megyei bajnokságban, míg a tintahalak és a vecsésiek osztályt válthattak.

Végezetül egy javaslat...

Hiszen aki csak fanyalog, az hallgasson, amíg nincs jobb ötlete! Sokadjára írjuk le: alapvetően nincs baj az egycsoportos NB II-vel és azzal sem, hogy 96-ról jelentősen lecsökkentették az NB III-as csapatok számát. A kezdeti kaotikus viszonyok után kezd egybecsiszolódni a megyei bajnokság az NB III és az NB II. De még itt-ott lehetne faragni rajta. 

Nem is feltétlenül a csapatok számával van probléma, hanem a csoportokéval. A három csoport egyszerűen nehezen illeszthető rá a futballtérképre, sérti a területi elvet és eleve nem lehet igazságos, hiszen két csoportból három, míg a harmadikból négy csapat esik ki. Mit ér a bajnoki teljesítmény, ha almát hasonlítunk össze körtével?

Akkor mi lenne a megoldás? Hát négy csoport! Kelet, Nyugat, Dél és Közép, 12-12 csapattal (az elnevezés igazából lényegtelen). Ez kinek lenne jobb? Az országhatárhoz közelebbi településeknek és a budapestieknek, Pest megyeieknek mindenképpen, ugyanis főleg nekik vannak 200 kilométer feletti utazásaik.

De vegyük például a Kaposvár esetét! A fenti térképre pillantva látható, hogy a hozzájuk legközelebb eső öt NB III-as csapattal NEM játszanak. Vagy joggal méltatlankodik az országjárásra kényszerített ESMTK (Keleti-csoport), miközben a Nyugati-csoportba került öt fővárosi az Érd-el és a Dunaharasztival kiegészülve gyakorlatilag BKK-bérlettel is látogathatja egymást.

A négy csoportra talán könnyebben kiosztható lenne a húsz megye is. Persze nem egyértelmű, hogy hová kerüljön mondjuk Jász-Nagykun-Szolnok, vagy Bács-Kiskun csapata, hiszen mindkét megye nagy és az sem mindegy, hogy melyik szegletében székel az adott csapat, avagy Békés dél-e még, vagy már kelet, stb.

Ez persze maga után vonná azt is, hogy három helyett négy feljutó lenne az NB II-be, onnan pedig négy kieső. Húsz csapatnál még belefér. 

Mi ezt nem akarjuk a klubok helyett eldönteni, talán érdemes lenne az illetékeseknek felvetni ezt a lehetőséget, hátha pozitívan reagálnak az érintettek. Ha a jelenlegi szisztéma jobb, akkor vegyék úgy, hogy nem szóltunk!

De ha előbb utóbb tettek követik az NB II tervezett létszámcsökkentését (amit mi már kissé radikálisnak tartanánk), akkor érdemes lenne elgondolkodni rajta.

Címkék: nb3


22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr612646803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.08.01. 19:38:01

Az NB3 létszámát le kellene vinni 20 csapatra. Egy csoport lenne. Akik a bajnokság feljutó helyein végeznek és nem vállalják az NB2-be a feljutást, azokat 5 évre vissza kell sorolni a Megye 3-ba.
Az NB1-es tartalékcsapatokat kitakarítani az NB3-ból és indítsanak nekik korosztályos bajnokságot.
Ha ez megtörténne erősebb csapatok jönnének létre, koncentrálódnának a legjobb játékosok.
Németországban Az első három osztályban 56 csapat van. Még egyszer leírom módosítva: A Bundesliga 1-ben, a Bundesliga 2-ben, a Bundesliga 3-ban összesen 56 csapat van. Arról nem is beszélve, hogy Németország lakossága 80 millió, területe is nagyobb és jóval több klub van ott, mint itt.
Mi akarunk mi 48 NB 3-as csapattal, amelyiknek a nagy része félamatőr, amatőr?
Mit akarunk mi

1982 2017.08.02. 05:16:03

A cikk végén olvasható négy NB III-as csoportra vonatkozó "javaslat" szvsz is üdvözlendő. Ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy a huszon-harminc éve rendszerint igazságtalannak vélt csoportbeosztás miért nem a "mindenki számára legrövidebb útak" elve alapján történik. Ezek kiszámítása senkinek nem jelenthetne különösebb kihívást...
Nálunk NB III-as szinten igen kevés nyomatékos indok létezik, melyek alapján bármilyen téren rivális szomszédvárakat különböző csoportokba kellene osztani - ahogyan pl. elvétve az olasz harmad- vagy negyedosztályban történt bizonyos pikáns párosítások elkerülése végett.

1982 2017.08.02. 06:00:01

@Tweed: Kicsit merésznek tartom az üzleti alapoktól teljesen elrugaszkodott, ill. elszakított nemzeti bajnokságaink összehasonlítását bármelyik topligás bajnoksággal.
Németorsag példájánál maradva: az NB I tényleges nézőszámai a német negyedosztály közepes szintjén mozognak, a(z irányított) tv-s és szponzori pénzek, valamint a mérkőzések talán kb. az ottani harmadosztály nívóján.

Ugyanakkor nálunk teljességgel hiányzik az a presztízs, imázs, gazdasági háttér, amellyel a futball a városra/régióra és fordítva hat. Nálunk nincsen meg a megfelelő hátország, létszámbeli támogatottság, tervezhetőség stb., amely a klubok és szponzorok, ill. a klubok és szurkolók között ott évek é évtizedek óta kialakult és megszilárdult.

Zárásul néhány számadat az ottani helyi sajtóból, melyen érdemes elgondolgodni (vagy éppenséggel elborzadni):
- A harmadosztályba feljutott SV Meppen, a "világvégi vidéki kisváros" szinonimája (35.000 lakos, másodosztályú tagság 1987-1998, csőd és újrakezdés a legalacsonyabb osztályban 2001-ben, pozitív pénzügyi mérleg 2010 óta) a tavalyi 300 helyett idén mintegy 1.000 bérletet adott el, 3,5 millió eurós büdzséből gazdálkodik.
- A német negyedosztály (Regionalliga) öt csoportjának 92 csapatánál 3.771 (2016) erőszakos vagy erőszakra haljamos ultrát, huligánt és szurkolót (Kategorie B és C), 2015-ben 4.136-ot, 2014-ben 3.976-ot, míg 2013-ban 3.680 ilyen személyt tartottak nyilván.

Tehát összehasonlíthatjuk az almát a körtével, csak éppen nem biztos, hogy jól tesszük.

Tököm Állat 2017.08.02. 13:28:19

@Tweed: ezt pár éve Bács-Kiskunban kitalálták,hogy aki bajnok a megye 1-ben és nem vállalja az NB III-at,az csak a megye 3-ban indulhat a következő évben.Gondolhatod,hogy milyen eredmények születtek az utolsó fordulókban,amikor mindenki el akarta kerülni a bajnoki címet..Gyorsan meg is szüntették ezt az agyrémet.

Rich.mond 2017.08.02. 13:36:57

@Tweed: pont azért országos a német harmadosztály, mert egy nyolcvanmilliós országról van szó, óriási tradcióval rendelkezó csapatokkal

Feyyaz 2017.08.02. 15:40:15

@Tököm Állat:
Na hát az még szép volt! Volt olyan szezon, hogy a bajnoki cím várományosa az idény végén 6-2-re kapott ki hazai pályán az egyik kiesőjelölttől, csakhogy elkerülje az aranyérmet!

Egyébként ez egy országos MLSZ ajánlás volt,a megyék saját hatáskörben alkalmazhatták, de csak Bács-Kiskunban éltek vele.

2017.08.02. 20:43:02

@1982:
"Tehát összehasonlíthatjuk az almát a körtével, csak éppen nem biztos, hogy jól tesszük. "

Ezer bocsánat, tényleg almát hasonlítottam körtéhez.
Az alma klubcsapatai BL-t nyernek a válogatott meg világbajnok, a körte klubcsapatai meg nem érik meg az augusztust, jó még áll a Vidi, de a héten vége a dalnak. Szeptembert az tutira nem, mert nevenincs csapatoktól kikapnak. A válogatottnak meg már egy Andorra, Feröer szigetek, Gibraltár, Liechtenstein, Luxemburg, Málta, San Marino is halálcsoport lenne.
Én kérek elnézést, mert úgy tűnik a lényeg a változatlanság, aminek előre borítékolható a sípszó utáni végeredménye. Ez kell nekünk az álló langyos poshadt víz
Amúgy vannak drasztikusabb elképzeléseim is. A magyar focit amatőr szintre kellene levinni. Ennyire a munka után hobbiból futballozók is képesek. Sőt nem lenne akkora szégyen, hogy kikapunk Andorrától, Máltától, X-elünk Feröerrel, az U18 leixel Gibraltárral.
Ez foci?
Klubcsapataink hadilábon állnak az albánokkal, bosnyákokkal, kazahokkal, üzbégekkel, moldávokkal.
Ebben az esetben akkor nem értem, ki az alma és ki a körte?
Amatőr szinten megtisztulna a közeg. Legalább 15-20 évre leépíteni, hogy akik jelenleg benne vannak mind játékosok mind edzők meg a sallang, azok meg legyenek fosztva a teljesítmény nélküli milliós fizetésektől.
Ez lenne a lényeg. Egy NB 1-es meccs olyan, mintha lassított felvételt néznél, ráadásul tele labdakezelési hibával. Ötlettelen játékkal szórakoztatják a megjelent publikumot, ahol semmilyen taktikára nem lehet következtetni, mert csak a favágás folyik a pályán. Amerre áll, arra rúgja. Vagy ez lenne a taktika?
Röhej, de ezért milliókat fizetni. Hihetelen, de most komolyan.

2017.08.02. 21:14:11

@Rich.mond:
Visszatérve a németekre a 2008-2009 szezontól van Bundesliga 3. húsz csapattal. A 2007-2008-as szezonig két regionális liga volt a harmadik vonalban egyes években 36, de többnyire 37 csapattal. Az meg már másodlagos, hogy mennyi és milyen tradíciójú klubok vannak ott.
Két csapatot említenék, amelyek a 90-es évek elején a Bundesliga 1-ben voltak. Most nézd meg hol vannak KFC Uerdingen, Waldhof Mannheim.
Vannak olyan klubbok amelyek jönnek aztán mennek. Ennyi.

2017.08.02. 21:23:58

@Tököm Állat:
"Gondolhatod,hogy milyen eredmények születtek az utolsó fordulókban,amikor mindenki el akarta kerülni a bajnoki címet.."

Értem én az aggodalmadat. Írtam ugye, hogy legszívesebben levinném amatőr szintre az egész magyar focit. Amennyiben ez nem megoldás, akkor az amatőröket kell kizárni az elméletileg de csak elméletileg "profi" NB 3-ból.
Ebben az esetben be kell vezetni, hogy Megye 1-ből nincs feljutás. Mint az USA-ban, a kosárlabdában, jégkorongban meg a többi sportjukban.
Van itt már terítéken több javaslat is, az a baj, hogy az akarat hiányzik a magyar falábúak vezetőségében.

2017.08.02. 21:37:13

Azt sem értem mi folyik az akadémiákon. E század első évtizedében sorra alakultak ezek az akadémiák, hogy na most aztán megteremtjük a magyar futball következő generációinak a zavartalan fejlődését.
Aztán kapkodtuk a fejünket amikor nagy dirrel-durral az akadémiákról kirepültek az ifjoncok, Liverpoolba, Internazionaleba, Barcelonaba meg közepes klubbokba. Aztán hamarosan mindenki felébredt, mert nemhogy azoknál a kluboknál nem tudtak megmaradni, de a 4 topbajnokság országának a másodosztályában sem képesek megmaradni.

2017.08.02. 22:11:43

@Rich.mond:

Jól emlékeztem én, csak még mielőtt leírtam rákerestem a Regionalligára az 1999-2000 szezonban ami az akkori német harmadosztálynak felelt meg.
4 csoport 74 csapattal, akkor szűkítették először a német harmadosztályt.
en.wikipedia.org/wiki/1999%E2%80%932000_Regionalliga

2000-2001-től volt két csoport és 37 csapat.

Rich.mond 2017.08.05. 14:18:32

@Tweed: Tehát a szisztémát alakították át és beiktattak egy országos harmadosztályt - nálunk is volt ilyen (illetve hasonló) 2004/2005-ig - NB I, NB I/B, kétcsoportos NB II és hatcsoportnyi NB III.
Rá egy évre remek érzékkel visszahozták a kétcsoportos NB II-t és a hamradik vonalba a hatcsoportos, 96 csapatos NB III-at.
Azt továbbra is fenntartom, hogy az egycsoportos, országos harmadosztályra nincs se igény, se lehetőség Magyarországon - amúgy hasonló méretű országoknál sem jellemző.Portugáliában pl NYOLC harmadosztályú csoport van (ami megint csak túlzás)

Rich.mond 2017.08.05. 14:24:13

@Bati80: Meglehet, de én mindenképpen a mezőny második feléhez soroltam a Veszprémet. A kiesést én sem tartom valószínűnek, de a bajnokság végén azért nyolc forduló alatt becsúszott négy vereség - talán a Honvéd II elleni 1-7 ragadt meg bennem ennyire - ezen felül döntetlen a Sárvárral, szoros győzelem a Hévíz, Komárom ellen...
Az alsóház szokás szerint szoros lesz, a Pápa pl erősebbnek tűnik, mint tavaly a Hévíz, Sárvár, Komárom, átkerült amasszív és szervezett Pénzügyőr... Meglátjuk.

2017.08.07. 22:19:18

@Rich.mond:

"Azt továbbra is fenntartom, hogy az egycsoportos, országos harmadosztályra nincs se igény, se lehetőség Magyarországon"

Más nézőpontból közelítjük meg a témát.
Szerintem ugyanis nincs igény Magyarországon 3 csoportos 48 csapatos NB3-ra.
Azzal magyarázom a véleményemet, hogy "profinak" nevezzük az NB3-at, miközben ott döntő többségében amatőrök és félamatőrök focizgatnak.
Az amatőrök és félamatőrök szépen menjenek a megyei bajnokságokba. Tehát én konkrétan nem beiktaténk egy osztályt, hanem leküldeném a megyeibe meg a blaszba a felesleges csapatokat.
Ha nem csak a rosszat akarom látni, akkor azt mondom, hogy persze lehet itt amatőrködni 48 csapattal, de mit tesz ez hozzá a magyar foci jövőbeni javulásához? Mindez feltételes módban, mert én már lemondtam arról, hogy itt lesz majd futball is.
Már nem is nézek se válogatott meccset, se EL-ben, BL-ben elinduló magyar csapatok meccseit, se NB1-et.
Se stadionban, se TV-ben.
Egyébként azt sem értem, hogy nincs igény egy csoportos NB3-ra.
Ezt ki dönti el? A klubcsapatok?
Mert ha így van, akkor a lekvár teszi el a nagymamát ami nagy baj, mert pont fordítva kellene ennek működnie.

Rich.mond 2017.08.08. 08:59:21

@Tweed: Miért kéne tisztán profinak, vagy tisztán amatőrnek lennie egy harmadosztályú csapatnak?
Az NB III funkciója, hogy híd legyen az amatőr és a profi ligák között. MI értelme lenne annak, hogy valaki egy szezonban bohóckodik a Cered, a Bátonyterenye, Karancslapújtő ellen, utána ha szintet akar lépni, el kell zavarnia a teljes csapatot és igazolnia húsz profit?

Hogyan oldanád meg a feljutás-kiesést egy egycsoportos NB III és HÚSZ megyei bajnokság között? Képtelenség!

2017.08.08. 19:58:00

Az igazolások szerves részét képezik a mai profi futballnak. Értem én Magyarországon tradíció van, meg hagyomány amit őrizni kell, nehogy elvigye valaki. :D

"Hogyan oldanád meg a feljutás-kiesést egy egycsoportos NB III és HÚSZ megyei bajnokság között? Képtelenség!"

Tanulmányozd a spanyol Tercera Division (negyed osztályt), hogyan működik a feljutás a harmadosztályba. Már a harmadosztályból feljutás a másodosztályba sem egyszerű, na de a negyedosztályból feljutni na az ám a kihívás.

Rich.mond 2017.08.08. 20:07:18

@Tweed: Spanyolország 45 milliós ország. Egyébként a harmadosztály ott is négy csoportos, ellentétben a német rendszerrel. Sőt, a spanyol rendszer gyakorlatilag az, mint a magyar - csak ott négy harmadosztályú csoport van, itt három, ott meg 18 negyedosztályú, itt 20. Itt is megoldják a 3 vs 20 problémáját.

De te hogyan oldanád meg azt, hogy húsz csoport EGY osztályra pályázzon?

2017.08.09. 20:03:20

@Rich.mond: Tényleg nem érted?

Van pár variáció.

1.,
Tegyük fel a 20 csapatos NB3-ból 5 csapat esik ki. 20 megyei bajnokság van azaz a megyei bajnokok egymás ellen mérkőznek a feljutásért. Sorsolnak első kör 2X10 csapat oda vissza megmérkőznek, marad 10 csapat. Újra sorsolnak 2X5 megmérkőznek oda-vissza, marad 5 csapat amelyik feljut.
2.,
Tegyük fel 4 csapat esik ki a 20 csapatos NB 3-ból.
Ekkor a 20 megyei bajnok és a 20 megyei bajnokságból a 12 legjobb mutatóval rendelkező második helyezettek selejteznek a feljutó 4 helyért.
32 csapat első kör után marad 16 csapat, második kör után marad 8 csapat, harmadik kör után marad a 4 feljutó.
3.,
Tegyük fel 3 kieső van a 20 csapatos NB 3-ból. A 20 megyei bajnok kiegészülve a 4 legjobb másodikkal játszik egymás ellen kiesésés rendszerben.
24 csapat. első kör után 12 marad, második kör után 6 csapat marad, harmadik kör után 3 feljutó.

Egyébként a spanyol megjegyzésedhez annyit fűznék hozzá, hogy igen 45 milliós Spanyolország. Magyarország meg 10 milliós sincs már. Ebből következik, hogy messze nincs igény Magyarországon 48 csapatos NB 3-ra. Ezt most úgy írtam le ide, hogy a magyar foci minőségét nem is hasonlítottam a spanyol futballhoz. Csupán az országok lakosság arányát említettem meg. Spanyolország egy 45 milliós nagy területű ország 4 csoportos harmadosztály van. Magyarország ötöd akkora területű ország, ötöd akkora lakossággal, bónuszként csapnivaló futballal megáldva már vagy 3 évtizede.
A negyedosztály azaz a Megyei 1, benne van a nevében megyére van leosztva.Ezért van 19+1 a Blasz miatt. A későbbiekben, ha lesz igény arra, a 7 magyarországi régióra lehetne szűkíteni azt is. Ám azt kb. akkor lenne érdemes meglépni, ha a hazai "fociszakma" megtisztulna és ezen kívül az iskolákkal folyna egy közös munka, ahol a "tehetséges focistapalánták" egy komolyabb bajnokságban játszanának, nem a megye 1-be.

2017.08.09. 20:19:53

Szép, hogy épülnek a stadionok -annyira én azért nem vagyok boldog emiatt- csak az a baj, hogy már megint nem ott kezdték el a futballreformot ahol kellett volna. Sokáig azzal takaróztak, hogy lepusztult stadionba nem mennek az emberek, aztán a sok ultra miatt nem mennek a családok meccsre.
Van új stadion, van vénaszkenner, szinte már ultrák sincsenek, még sincs néző, még sincsenek családok a meccsen.
Prózai az oka, nem lehet tovább takarózni. Nincs futball! Ezért nincs néző.
Ezeket a stadionokat fent kell tartani, iszonyatos költség. Magyarországon megint minimum annyi idő kell, hogy felnőjön egy futballgeneráció, hogy akkorra ezeket a stadionokat fel kell újítani.
Minél később kezdik el a valós problémák kezelését, annyival később lesz nézhető, élvezhető, versenyképes profi futball Magyarországon. Magyarul jelen állapotban soha!
Nézd meg PAFC volt stadionja kiesett az NB1-ből visszajutott és most újra össze vannak zuhanva az álakadémisták.
MTK van stadion irány az NB2.
DVSC van stadion tavaly éppen csak bentmaradt, nekik sem indult jól az idény.
+1
Sehol nincs néző.
Ez az igazi kapufa.

1982 2017.08.09. 23:09:10

@Tweed 2017.08.09. 20:19:53: Legyünk őszinték, senki nem gondolta egy másodpercig sem komolyan, hogy az emberek a mlepusztult stadionok vagy az ultrák (inkább: huligánok) balhéi miatt nem járnak meccsre. Ennek minden egyes alkalom ellentmond, amikor megyei avgy városi rangadón, ill. feljutás előtti és utáni (értsd: néhányhetes) futball-láz tör ki olyan helyen, ahol nincsen konstans szurkolói élet.
Persze, hogy a futball minősége a hanyatlás oka. Ez nem is kérdéses. Ha van foci, akkor az omladozó stadion is megtelik, ha nincs foci, akkor tök mindegy, hogy leszékezett-fedett lelátó fogadja-e azt a pár száz embert, aki kimegy a meccsre.
Csakhogy ezt a probléma már legalább két teljes generáció (futball-)életét végigkísérte, amely az egyre rosszabb foci miatt morgolódik, minimum a hetvenes évek közepe óta.
Véletlen(?) egybeesés, hogy a foci romlását tökéletesen mutatta a stadionok/csarnokok állapotának romlása. Szinte az összes, az átkos 45 évben épült stadion építész és építészmérnöki szemmel a primitív "tákolmány" kateoriába tartozott. Olyan stadionok (és csarnokok) épültek, amelyek a lehető legprimitívebb statikával és "dizájn"-nal, a legminimálisabb komforttal és igen szerény minőségü anyag felhasználásával épültek. Érdemes arra gondolni, hogy hogyan néz ki a megsüllyedt és ennek következtében hullámos lelátó pl. Soroksáron vagy az Oláh Gábor utcában, hogy milyen életveszélyes lépcsősorok fogadták a szurkolót a Tiszaligeti stadionban... Ezen túl két kézen meg lehetett számolni az 1945 és 1990 között épült fedett lelátójú stadionokat! Kész szerencse, hogy máig is állnak egyes, a ´30-as és ´40-es években felhúzott stadionok és lelátók. Tehát a mai lemaradás gyökerei jóval messzebbre nyúlnak vissza, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy az a focin élősködő, de nem érte élő kaszt, amely rátelepedett, nem tud és nem is szándékozik a helyzeten változtatni...

Tököm Állat 2017.08.20. 09:01:52

Közben kiderült,hogy Múcsonyban két csapat is otthonra lelt (Putnok,Tállya).Hétvégén is két nap alatt két rangadót játszottak itt.Viszont a térképen múcsonyinak jelölt Diósgyőr II barcikán játszik.
süti beállítások módosítása