Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 19. forduló

2017.09.05. 10:35 maribor_

1981. december 12-13., a hónap második hétvégéje

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_szuksegallapot.jpgWojciech Jaruzelski bejelenti a lengyelországi szükségállapotot

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

december 7.

Nyikolaj Tyihonov, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke az MSZMP Központi Bizottságának és a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának meghívására hivatalos, baráti látogatásra hazánkba érkezett. A Ferihegyi repülőteret magyar, szovjet és vörös zászlók, üdvözlő feliratok díszítették, a repülőtér betonján csapatzászlóval felsorakozott a magyar néphadsereg díszegysége.

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_lazar_tyihonov.jpgLázár György üdvözli Ny. A. Tyihonovot a Ferihegyi repülőtéren

A napközbeni tárgyalásokon a felek kölcsönösen tájékoztatták egymást a két ország helyzetéről, a jelenlegi tervidőszak feladatairól. Véleményt cseréltek hazánk és a Szovjetunió gyümölcsöző kapcsolatairól, ezen belül különös figyelmet fordítottak a szerteágazó gazdasági együttműködés eredményeire és a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeire. Szót váltottak a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseiről, különös tekintettel kontinensünk békéjének és biztonságának megőrzésére, a fegyverkezési hajsza megfékezésére, egy új nukleáris világégés megelőzésének fontosságára.

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_lazar_tyihonov_targyaloasztal.jpgA házigazdák és a vendégek a tárgyalóasztalnál

Nyikolaj Tyihonov és kísérete délután a Hősök terén megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét. Ezután a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke a Szabadság téren koszorút helyezett el a Szovjet Hősi Emlékmű talapzatán.

Az MSZMP Központi Bizottsága és a Minisztertanács este díszvacsorát adott Nyikolaj Tyihonov tiszteletére a Parlament vadászitermében. A díszvacsorán Lázár György és Nyikolaj Tyihonov mondott pohárköszöntőt.

Legyártották a harmincezredik tonna cukrot a Petőházi Cukorgyárban, s feldolgozták a 250 ezredik tonna répát. A gyár 75 nap óta üzemel folyamatosan.

Nyolc szénbányászt ölt meg egy sújtólégrobbanás az Egyesült Államok Kentucky államában lévő Topmost közelében, az Adkins Coal Company 18-as bányájában.

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo-banyaszerencsetlenseg.jpgA szerencsétlenség utáni mentési munkálatok

A Lockheed amerikai repülőgépgyártó vállalat bejelenti, hogy az L-1011 TriStar széles törzsű utasszállító repülőgépének (melyet a Boeing 747 és a DC-10 riválisaként állítottak szolgálatba 1972-ben - a szerkesztő megjegyzése) gyártása befejeződik. A döntés értelmében még 250 repülőgép legyártására van élő megrendelés, ezt 1984-ig fogja teljesíteni a Lockheed. Nagyon sok légitársaság használta a TriStar-t, a British Airways és a Delta Airlines flottájának jelentős részét ez a típus tette ki az 1980-as években. A mai napig használja még néhány kisebb légitársaság, de már csak néhány darab repül belőlük.

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_tristar.jpgA Delta Airlines egyik TriStar példánya

december 8.

Az MSZMP Központi Bizottsága és a Minisztertanács meghívására hivatalos baráti látogatáson hazánkban tartózkodó Nyikolaj Tyihonov, az SZKP Központi Bizottsága Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke Fejér megyébe látogatott.

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_tyihonov_ikarus.jpgA vendégek megtekintik az Ikarus székesfehérvári üzemét

A vendégek megtekintették az Ikarus gyár történetét és gyártmányfejlesztését bemutató makettkiállítást, majd felkeresték a gyártócsarnokot. A gyárlátogatás húsz autóbusztípust felsorakoztató szabadtéri termékbemutatóval zárult, s búcsúzóul Nyikolaj Tyihonov elismeréssel nyilatkozott a látottakról.

A lengyel közvéleményben megütközést, fokozódó aggodalmat keltettek azok a megnyilatkozások, amelyeket a sajtón kívül eredeti hangszalagok bejátszásával a lengyel televízió, de elsősorban a rádió ismertetett a Szolidaritás elnökségének legutóbbi radomi üléséről.

Százezer szovjet katona sorakozik fel a lengyel-szovjet határon, hogyha záros határidőn belül nem változik a varsói belpolitikai helyzet, megtegyék a szükséges intézkedéseket.

A hamburgi bíróság tizenkét és fél évi börtönbüntetésre ítélte Arpad Wigand náci SS háborús bűnöst, akit azzal vádolnak, hogy több mint száz lengyel zsidó meggyilkolásáért felelős. Wigandnak a büntetéséből csak két és fél évet kell letöltenie, mivel a bíróság beszámította, hogy a világháború után tíz évig lengyel fogságban volt. Wiganddal együtt elítélték két egykori beosztottját is: Rolf Büscher három és fél évi börtönt, Richard von Coelln kétévi felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Egy nappal a Kentucky-i bányakatasztrófa után 13 szénbányász veszett oda, szintén sújtólég következtében a Tennessee állambeli Withwell-ben.

december 9.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a KB székházéban fogadta Nyikolaj Tyihonovot, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága Politikai Bizottságának tagját, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökét, aki az MSZMP Központi Bizottságának és a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának meghívására hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik hazánkban.

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_kadar_tyihonov.jpgNyikolaj Tyihonov és Kádár János az MSZMP KB székházában, középen a tolmács

Kádár János és Nyikolaj Tyihonov tájékoztatta egymást a két ország helyzetéről, az MSZMP XII. és az SZKP XXVI. kongresszusán elfogadott határozatok végrehajtásának menetéről. Véleményt cserélitek a szocialista és a kommunista építőmunka kölcsönös tapasztalatairól, a jelenlegi tervidőszak feladatairól. Áttekintették a Magyar Népköztársaság és a Szovjetunió sokoldalú kapcsolatait, s kifejezték, hogy a jövőben is megkülönböztetett figyelmet fordítanak a magyar és a szovjet nép testvéri barátságának, gyümölcsöző együttműködésének elmélyítésére.

Wojciech Jaruzelski miniszterelnök, a LBMP KB első titkára katolikus szervezetek képviselőivel találkozott. A találkozón az ország jelenlegi kritikus helyzetéből adódó problémákról volt szó. Varsóban bejelentették, hogy az év hátralevő részében nem kevesebb, mint három alkalommal ül össze a lengyel szejm. A december 15-16-i ülés legfontosabb napirendi pontja a szakszervezetekről szóló törvénytervezet, a 21-ére összehívott ülésé a gazdasági reform bevezetésével kapcsolatos törvényjavaslatok megvitatása lesz. Harmadszor a két ünnep között kerül sor a lengyel parlament összehívásárai, amikor szintén gazdasági kérdésekről tárgyalnak.

december 10.

Elutazott Budapestről Nyikolaj Tyihonov, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke, aki az MSZMP Központi Bizottságának és a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának meghívására hivatalos, baráti látogatást tett hazánkban. A szovjet miniszterelnökkel együtt elutaztak a kíséretében levő személyiségek. A Szovjetunió miniszterelnökét és kíséretét ünnepélyesen búcsúztatták a Ferihegyi repülőtéren. A magyar, szovjet és vörös zászlókkal, üdvözlő feliratokkal díszített repülőtéren felsorakozott a magyar néphadsereg díszegysége csapatzászlóval.

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_lazar_tyihonov_bucsu.jpgA Ferihegyi repülőtéren Lázár György elbúcsúzik Nyikolaj Tyihonovtól

Ülést tartott a Minisztertanács. Lázár György tájékoztatást adott Nyikolaj Tyihonovnak, a Szovjetunió Minisztertanácsa elnökének hazánkban tett hivatalos, baráti látogatásáról. A kormány a tájékoztatót jóváhagyólag tudomásul vette. A Minisztertanács határozatot hozott az 1982. évi népgazdasági tervről és a végrehajtással kapcsolatos feladatokról, valamint a terv céljait szolgáló hitelpolitikai irányelvekről. A kormány áttekintette az ötnapos munkahét bevezetésével kapcsolatos eddigi tapasztalatokat. Megállapította, hogy az áttérés időarányos feladatait zökkenőmentesen megoldották. November végéig 900 000 dolgozónak biztosították a heti két pihenőnapot. 1982. január 1-től további hárommillióan térnek át az ötnapos munkahétre.

Parancsnoki értekezletet tartottak a munkásőrség országos parancsnokságán. A délutáni órákban kedves vendége volt az értekezletnek: Kádár János, pártunk Központi Bizottságának első titkára, aki a fegyveres testület megalakulásának közelgő, negyedszázados évfordulója alkalmából találkozott és elvtársi beszélgetést folytatott az országos parancsnokság vezetőivel, valamint a megyei parancsnokokkal. Kíséretében volt Németh Károly, a Politikai Bizottság tagja, a Központi Bizottság titkára és Borbándi János, a Minisztertanács elnökhelyettese. A vendégeket Borbély Sándor, a munkásőrség országos parancsnoka, a Központi Bizottság tagja fogadta, és tájékoztatta a munkásőrség tevékenységéről. Több megyei és a budapesti parancsnok után felszólalt Kádár János, és időszerű belpolitikai kérdésekről tájékoztatta a jelenlevőket.

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_munkasorseg.jpgBorbély Sándor üdvözli a vendégeket

Ülést tartott a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága. Jurij Andropov, a KGB elnöke kijelenti: „Nem kockáztathatunk. Nem szándékozunk katonai erőt vezényelni Lengyelországba. Ez helyes álláspont, és végig ki kell tartanunk mellette. Nem tudom, hogyan alakul majd a lengyel helyzet, de még ha Lengyelország a Szolidaritás hatalma alá kerül is, akkor is mi történhet? De ha a tőkés országok rávetik magukat a Szovjetunióra - és már megtették a megfelelő egyeztetéseket a különféle gazdasági és politikai szankciókról -, akkor mi nagyon nehéz helyzetbe kerülünk. A saját országunkkal, a Szovjetunió megerősítésével kell törődnünk. Ez pártunk irányvonalának lényege.” (Lapzártáig nincs információnk, hogy Nyikolaj Tyihonov odaért-e az ülésre - a szerkesztő megjegyzése)

A Belkereskedelmi Minisztérium kezdeményezésére az idén hangulatos karácsonyi vásárt rendeznek a Váci utcában. A vásárlók mától két héten keresztül egy helyen válogathatnak tizenkét kereskedelmi vállalat ajándékozási célra kínált árucikkeiből. 

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_aranykapu.jpg

Az Aranykapu ajándék vásáron az Amfora dobozolt pohárkészleteket, díszműárut, ipar- és népművészeti kerámiát, sütőedényt, a Triál logikai játékokat, a Fővárosi Dohány- és Ajándékbolt Vállalat bolgár és lengyel népművészeti árukat, ötvöstárgyakat, bőrárukat, a Centrum Áruházak divatcikkekét, kozmetikumokat, a Könyvterjesztő Vállalat könyv és hanglemez újdonságokat, az Ofotért fényképezőgépeket, mesefilmeket, gyermekmikroszkópokat, a Piért képzőművészeti naptárakat, posztereket, karácsonyfa díszeket, a BÁV műtárgyakat és ajándékárukat, az Óra- és Ékszerkereskedelmi Vállalat divatékszereket árusít. A vásárlókat hangosbemondón és hirdetőtáblákon tájékoztatják arról, mi, hol, mennyiért kapható.

Lengyelország súlyosbodó gazdasági és politikai helyzetéről tárgyalt Wojciech Jaruzelski hadseregtábornok, a LEMP KB első titkára, kormányfő az ágazati és az autonóm szakszervezetek vezetőivel. A találkozón a két szakszervezeti központ vezetőin kívül képviseltették magukat azok az ágazati, illetve autonóm szakszervezetek, amelyek az oktatásügy, a könyvkiadás, a tömegtájékoztatás dolgozóinak egy részét, valamint a belügy és a nemzetvédelmi minisztérium hatáskörébe tartozó intézmények polgári alkalmazottait tömörítik.

Az Észak-atlanti Szövetségnek (NATO) mától 16 tagja van: a tagországok külügyminiszterei ünnepélyes külsőségek között aláírták azt a jegyzőkönyvet, amellyel Spanyolország csatlakozik a szerződéshez. Az aláírások még csak a kormányok jóváhagyását fejezik ki. Minden tagországban a parlamentnek is jóvá kell hagynia a döntést, s Spanyolország csak a tizenöt parlamenti ratifikáció után lesz a szövetség teljes jogú tagja.

Reagan amerikai elnök rendeleti úton minden amerikai állampolgárt visszahívott Líbiából.

A nap jó híre:
Vietnam teljesítette az idei - csökkentett - élelmiszer-termelési tervét, közölte a mezőgazdasági minisztérium. Egyes területeken rekordtermés is várható.

december 11.

Több mint hatéves szünet - átépítés, felújítás - után este az építők tiszteletére adott műsorral megnyitotta kapuit a Katona József Színház. A Petőfi Sándor utcai épületben 1975 áprilisában gördült le utoljára a függöny, s azóta az építőknek nem könnyű feladatokat kellett megoldaniuk. Az újjászületett színház mind célszerűségével, mind pedig esztétikus kivitelével gazdagítja a Belvárost. Új homlokzatot kapott a bejárat, a nézők füstszínű üvegportálon át juthatnak be a fehér márvánnyal burkolt előcsarnokba, ahol Z. Gács György üvegplasztikája ötlik először is szembe. Jóval nagyobbak lettek a ruhatárak, ahonnan két oldalról lehet a nézőtérre jutni. Az oldalpáholyokat megszüntették, a nézőtér kisebb lett; a korábbi ötszáz helyett 353 nézőt tud befogadni.

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_katona_jozsef_szinhaz.jpgA megújult homlokzat

Az építők Rózsa Ferenc székházában megkezdte munkáját a mezőgazdasági szövetkezetek IV. kongresszusa, amelyen 930 ezer szövetkezeti tag és 110 ezer alkalmazott képviseletében 500 küldött tanácskozik. Az elnökségben foglaltak helyet: Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Havasi Ferenc, az MSZMP KB titkára, Sarlós István, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai, Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter. Jelen voltak a társadalmi szervezetek és a többi szövetkezeti ágazat képviselői.

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_kuldottek.jpgA küldöttek egy része az ülésteremben

Helmut Schmidt kancellár háromnapos hivatalos látogatásra megérkezett az NDK-ba. A kancellárt és a kíséretében levő kormánydelegációt Erich Honecker, a Német Szocialista Egységpárt főtitkára, államfő, valamint a párt és a kormány több vezető személyisége fogadta. A rövid, barátságos üdvözlések elhangzása után Helmut Schmidt kancellár és Erich Honecker államfő gépkocsiba ültek, s a kancellár szálláshelyére, a Berlintől 15 kilométerre, a Werbellin tó partján fekvő Hubertusstock, volt császári vadászkastélyba hajtattak. Innen a tárgyalások színhelyére, Döllnseebe mentek, s az NDK Államtanácsának vendégházában tartották meg első négyszemközti megbeszélésüket a találkozó további programjáról.

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_honecker_schmidt.jpgA felek üdvözlik egymást a schönefeldi repülőtéren

december 12.

Megkezdődik a Magyar Írók Szövetsége kétnapos közgyűlése. A lengyel katonai hatalomátvétel árnyékában többen 1956-os analógiákat említenek; Lázár István újabb Köztársaság téri vérengzéstől óv, Fekete Sándor a szocializmuson belüli robbanástól félti a társadalmat. Csoóri Sándor hangsúlyozza, hogy nem tartható tovább a különalkus kultúrpolitika, és tekintélyes Írószövetségre van szükség, amely a politikai hatalmat is demokratizálhatja.

A lengyel önálló Szolidaritás országos bizottsága Gdanskban tartott megbeszélése során a többpárti választások megtartására irányuló népszavazásról beszélt. Addigra a kormányzat tájékoztatta az egész nemzetet, hogy a rendőrségi letartóztatások első fázisa 11:30-kor kezdődik. A 11:57 órakor Lengyelországban mind a 3,4 millió egyéni telefont leállították.

Teljes intenzitással folytatódtak Berlin mellett, Döllnseeben Erich Honecker és Helmut Schmidt, valamint a kormánydelegációk tárgyalásai. Az NDK államfője ebédet adott a kancellár tiszteletére, ahol pohárköszöntők hangzottak el. Helmut Schmidt délelőtt tíz órakor érkezett szálláshelyéről az NDK Államtanácsának a Döllnsee melletti vendégházába, ahol a két vezető politikus tárgyalásai folynak. A zárt ajtók mögött folyó tanácskozás addigi mérlegét a két állam vezetője a díszebéden elhangzott pohárköszöntőjében vonta meg.

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_honecker_schmidt_2.jpgMég egy utolsó póz a sajtónak a négyszemközti tárgyalások előtt

Javier Pérez de Cuéllar perui diplomata, az ENSZ leendő új főtitkára, limai sajtóértekezletén kijelentette, hogy a legnagyobb figyelmet a harmadik világ, a fejlődő országok problémáinak fogja szentelni. De Cuéllar, aki 37 évet töltött diplomáciai szolgálatban, az AP amerikai hírügynökségnek adott nyilatkozatában arról szólt, hogy a világpolitika legkritikusabb problémájának a kelet-nyugati kapcsolatokat tartja. Az ENSZ előtt álló közvetlen feladatok sorában mindenekelőtt a Közel-Kelet, majd Délkelet-Ázsia, Afganisztán, Namíbia és Nyugat-Szahara kérdését említette.

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_cuellar.jpgAz új főtitkár

Bár a közgyűlésnek még szavaznia kell a Biztonsági Tanács jelöltjéről, de ez már csupán formai kérdés: Javier Pérez de Cuéllar perui diplomatát a mára virradó reggel óta a világ az Egyesült Nemzetek Szervezete új, sorrendben ötödik főtitkárának tekinti. Ezzel véget ért a világszervezet legmagasabb tisztségéért hat héten át folytatott harc, jóllehet a győztes de Cuéllar ebben személyesen nem is vett részt. A kinevezését is Limában fogadta el, ahonnan Waldheim volt főtitkár ismételt felhívására, hogy sürgősen térjen vissza New Yorkba az afganisztáni problémákról kezdődő vitára, más elfoglaltságára hivatkozva, elutasítóan válaszolt. Most ebben egyes megfigyelők választási taktikát vélnek felfedezni, de erre nincs bizonyítékuk.

december 13.

Lengyelországban Wojciech Jaruzelski hadseregtábornok vezetésével megalakul a Nemzeti Megmentés Katonai Tanácsa, amely átveszi a főhatalmat, és kihirdeti a szükségállapotot.

A rendelet kihirdetésével (a szabadságjogok felfüggesztésén túl az utcák katonai megszállását, az országhatár és a repterek lezárását, valamint kijárási tilalom elrendelését, és a gyárak katonai ellenőrzés alá vonását jelentette, sőt statáriumot is bevezettek) az akcióban 1750 tank, 1400 páncélozott jármű, 500 gyalogsági könnyű harckocsi és 9 ezer gépkocsi fedezete mellett 70 ezer katona és 30 ezer belügyi fegyveres vett részt. A Varsóból kivezető utakon ellenőrző pontokat állítottak fel, de az állandó lakhelyet máshol is csak külön engedéllyel lehetett elhagyni. Ezalatt a televízióban és a rádióban csak Jaruzelski beszédét ismételték, és mivel minden sajtótevékenységet felfüggesztettek, kizárólag a Trybuna Ludu, a Lengyel Egyesült Munkáspárt, valamint a Żołnierz Wolności, a katonaság hivatalos lapja jelenhetett meg. A telefonvonalak egy hónapra elnémultak. A Szolidaritás több mint ötezer tagját tartóztatták le, zárták internáló táborokba, illetve ítélték el. Jaruzelski a „Stari wojenny” kifejezést használta, ami szó szerint „hadiállapot”. 

Berlinben hasznosnak és előremutatónak ítélik meg Helmut Schmidt ma befejeződött háromnapos NDK-beli tárgyalásait. A kancellár NSZK-beli látogatásra hívta meg Erich Honeckert, amit az NSZEP KB főtitkára, államfő köszönettel elfogadott. A két vezető politikus a három nap alatt összesen 15 órán át tárgyalt egymással az európai béke és biztonság, valamint a két német állam kapcsolatainak kérdéseiről. A kancellár kíséretében levő Otto Graf Lambsdorff gazdasági miniszter Günter Mittaggal, az NSZEP PB tagjával, a KB titkárával, Egon Franke szövetségi miniszter pedig Oskar Fischerrel, az NDK külügyminiszterével folytatott hasznosnak ítélt eszmecserét.

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_honecker_schmidt_3.jpgJutott idejük nem hivatalos beszélgetésekre is

A héten hosszú idő után változás történik a nyugat-európai slágerlisták élén. Elveszti vezető helyét David Bowie és a Queen közös slágere, az Under pressure, helyére a Human League együttes Don't You Want Me című száma kerül.

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_fenyovasar.jpgFenyőfavásár a Tolbuhin körúti vásárcsarnoknál

Heti humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_heti_humor.jpg

Közlemények:
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_kozlemeny.jpg
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_kozlemeny_2.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_reklam_2.jpg

Szerdán röpke szünet a bajnokságban, de a nap sem telik el játék nélkül: MNK-találkozók következnek a legjobb 32 közé jutásért. A legérdekesebbnek az MTK-VM - Ferencváros összecsapás ígérkezik, amikor is a tavalyi bajnok, illetve az egyik kiesett méri össze erejét a Hungária körúti pályán. Tehát az osztálykülönbség ellenére ismét örökrangadó, mert bárhogy alakult is a két csapat sorsa, találkozásaik mindig eseményt jelentettek. A kupát 1910-ben írták ki először, azóta a Ferencváros 14, az MTK-ViM (és elődei) kilenc alkalommal szerezte meg a trófeát. Döntetlen esetén hosszabbítás következik, ha ez sem jár eredménnyel, akkor 11-es rúgások határozzák meg a továbbjutót. Már több mérkőzést lejátszottak az utóbbi napokban, s a 32 közé kerültek a következő csapatok: Volán, Ajkai Alumínium, Mohács-Véménd, Recsk. Répcelak, DUSE, Komló, Borsodi Volán, Hernádi Tsz, Építők, Békéscsaba.
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_mnk.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_mnk_mtk_vm_ferencvaros_fodor_jancsika.jpgFodor és Jancsika versenyfutása

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_mnk_mtk_vm_ferencvaros_ebedli_handel.jpgEbedli elviszi a labdát Handel elől

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_mnk_mtk_vm_ferencvarosnortel.jpgA felugró Mörtel elöl szerzik meg a labdát a kék-fehérek

A legjobb 16 közé jutásért 1982 februárjában játszanak a csapatok. Az újabb forduló sorsolása december 21-én 11 órakor lesz az MLSZ-ben.

Szintén ennek a napnak az eseménye a kupaszerda. Zárórához érkezik az UEFA Kupa idei műsora. A mai nyolc visszavágón, hasonlóan az BEK és a KEK-tornákhoz, kialakul a legjobb nyolc mezőnye, s a folytatás tavaszra marad. A legkedvezőbb a Valencia helyzete, amely négygólos előnnyel indul.
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_kupaszerda_csatajelenet.jpgCsatajelenet a Kaiserslautern-Lokeren UEFA Kupa-találkozóról

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 19. fordulóját! A futballbajnokság 19. fordulójában ma nyolc, vasárnap egy mérkőzést játszanak. Az együttesek bíznak, reménykednek az időjárásban, hátha ép pályán, viszonylag jó talajon tudják teljesíteni kötelezettségeiket. Továbbra is kiegyensúlyozott a küzdelem, a kulcspozíciók birtokosai között minimális a különbség, s így egészen bizonyos, hogy a pillanatnyi forma dönt a találkozókon. Mindez annyit is jelent, hogy egy-egy jó vagy rosszabb szereplés alaposan befolyásolja a tabellát.

Ferencváros - Békéscsaba
A bizonytalankodó budapesti, csapat, a tavalyi bajnok mindenképpen két pontra számít, mert reméli, hogy megkezdi felzárkózását valódi riválisaihoz. Igaz, az ügyes és stílusos Békéscsaba ellen nehéz dolga lesz.
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_ferencvaros_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_ferencvaros_bekescsaba_poloskei.jpgPölöskei (a kép bal szélén): elegáns gól

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_ferencvaros_bekescsaba_szanto_vagasi_szabadi.jpgSzabadi, Szántó és a békéscsabai Vágási mutat be fejelőgúlát, a labdát Szántó továbbítja tovább

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_ferencvaros_bekescsaba_szabadi_steigerwald.jpgSzabadi és Steigerwald futnak versenyt, a ferencvárosi csatárnak ezúttal gyengébben ment a játék, lecserélték, csakúgy, mint őrzőjét.

Pécsi MSC - Csepel
A Csepel legutóbb döntetlent várt az FTC ellen, mégis kikapott, most újból egy pontban bizakodik, de ez nem valószínű.
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_pecsi_msc_csepel.jpg

Bp. Honvéd - DVTK
A kispesti együttesre nagyon ráférne már egy győzelem, valószínű, hogy most teljesül vágya a kínos helyzetben levő DVTK-val szemben. Egyetlen kérdőjel van a Bp. Honvéd összeállításában: a sérüléssel bajlódó Varga vállalja-e a játékot, vagy sem. Ha igen, akkor Lukács marad ki és Garaba lesz a kispestiek középhátvédje. A DVTK-ban Veréb vállhúzódása nem jött rendbe, így Szabó véd, míg újra csatasorba áll a lábfejtörése miatt sokat kihagyott Kerekes.
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_bp_honved_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_bp_honved_dvtk_giron_pinter_bodonyi.jpgGiron, Pintér, László II. és Bodonyi harca a labdáért

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_bp_honved_dvtk_paroczai_gorgei.jpgEgy nyilvánvaló szabálytalanság, Paróczai hátulról találja el Fekete lábát

Tatabánya-Rába ETO
Két „menő” vidéki együttes különleges rangadója, valószínű a döntetlen, bar a Rábánál minden lehetséges. Óriási érdeklődés nyilvánul meg a forduló rangadója iránt Tatabányán! Minden bizonnyal telt ház lesz a Rába ETO elleni összecsapáson, annál is inkább, mivel a hírek szerint Győrből valóságos autókaraván indul útnak a bányászvárosba. A tatabánya összeállítása nem változik a legutóbbihoz képest, miután Lakat dr. nem számíthat a súlyosan sérült Csapóra. Verebes József a szokott tizenegyet küldi pályára, a sikeres helytállás reményében...
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_tatabanya_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_tatabanya_raba_eto_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_tatabanya_raba_eto_csonka_mile_kovacs.jpgEgy nagy helyzet a győri kapu előtt, de a labda elcsúszott a bevetődő Kovács István mellett, a győriek még azt sem tudják, mi következik: Csonka (2), Mile (8) és Kovács László a kapuban eléggé bizonytalannak látszanak

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_tatabanya_raba_eto_hannich_emmer.jpgHannich egy sikeres cselt mutat be, Emmer elkésik a benyúlással

ZTE - Ú. Dózsa
A Temesvári Miklós dirigálta megyeri csapat mostanában már arról is híres, hogy idegenben is biztosra megy, azaz: számára legrosszabb esetben is döntetlen a megfelelő. Rendkívül alaposan készül zalaegerszegi vendégjátékára az Ú. Dózsa együttese, amit jól bizonyít, hogy a szerdai, ajkai MNK sikert követően a lila-fehérek nem tértek vissza a fővárosba, hanem vidéki rejtekhelyen várják a találkozót. Újpesten komoly gondot okoz, hogy Törőcsik derékrándulása, valamint Kiss húzódása nem jött teljesen rendbe, így játékuk bizonytalan, ezért készenlétben áll Birkás és Bodnár is.
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_zte_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_zte_u_dozsa_nagy_laszlo_kardos_jozsef_balazs_zsolt.jpgNagy László, az Ú. Dózsa játékmestere az egyenlítő gólt szerzi a jobbra vetődő Balázs kapus mellett. A képen három gólszerző található, Nagytól jobbra Simon, aki az első hazai gólt érte el, hátrább pedig Kardos

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_zte_u_dozsa_gass_heredi.jpgHerédi mellett Gass tör kapura

Haladás VSE - Vasas
Az utóbbi időben nem csillog-villog a Fáy utcai gárda, most is nehéz dolga lesz az ügyes szombathelyiekkel szemben. A fővárosi csapatnak sikert jelentene az iksz. Szombathelyen Preszeller felgyógyult, míg a Vasasban Izsó belázasodott, Szebegyinszkynek pedig továbbra is gipszben van a térde, így egyikőjük sem játszhat.
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_haladas_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_haladas_vasas_garics_zombori.jpgKissé hátrább érkezett a labda, mint azt Garics várta, ezért miután felugrott, hanyatt kellett dőlnie, ezért fölé fejelt, a vasi kapitány mellett Zombori

Debreceni MVSC - Volán
Ha valaha is érvényesül a papírforma, akkor ez most lehetséges; biztos debreceni győzelem a valószínű.
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_debreceni_mvsc_volan.jpg

Ózd - Nyíregyháza
Ismerve a Nyíregyháza szívósságát, legkevesebb egy pontra jó idegenben is. Kérdés, a hazaiak mennyire heverték ki az előző fordulóban elszenvedett sokkot.
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_ozd_nyiregyhaza.jpg

SZEOL AK - Videoton
Videoton most is nyerhet. Nyugodtan kijelenthetjük, a szegediek minden további pontszerzése a meglepetés kategóriát súrolná. Egyetlen reményük lehet, mindig a kötelező győzelmek a legnehezebbek.
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_szeol_ak_videoton.jpg

A mérkőzések után lássuk az 19. forduló válogatottjait! Láthattunk minden igény kielégítő és jó mérkőzéseket is.  A játékosok összteljesítményére mi sem jellemzőbb, a második csapatba is csak két 6-os osztályzatú játékos tudott bekerülni. Ketten kaptak 8-as kalkulust, az ózdi Pribék és a szombathelyi Fitos. Mivel utóbbi góllal segítette csapatát a győzelemhez, ezért ő rá esett választásunk.
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_a_fordulo_valogatottjai_fitos_jozsef.jpg

A góllövőlista élén érdemi változás nincs az eddigiekhez képest, egyedül csak az üldözők közül a pécsi Dobány volt eredményes.
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén továbbra is az Újpesti Dózsa áll, mögöttük változatlan a sorrend - az első három helyezett erejéből ezúttal csak döntetlenre futotta. Ezt használta ki a Videoton, pontszámban beérték a második Rába ETO-t és a harmadik Tatabányát. Ez a négyes megkezdte a szökést, egyre jobban leszakadva követő őket a közvetlen üldözőboly, a Vasas, a Bp. Honvéd, a Ferencváros és a Haladás. Ezt a két négyest hat csapat követi, mindössze két pontra egymástól. Szintén érdekes párharc zajlik a kieső helyeken, illetve azok elkerülésért. Közülük most a Volán áll a legjobban, igaz csak gólkülönbséggel, a sort ezúttal az Ózd-DVTK-SZEOL hármas zárja.
idokapszula_nb_i_1981_82_19_fordulo_tabella.jpg

Sokat majd megint nem pihenhetnek a csapatok, következő szerdán jön a 20., az idei utolsó előtti forduló az alábbi párosításokkal:

Ú. Dózsa - Haladás
Videoton - ZTE
Rába ETO - SZEOL AK
Nyíregyháza - Tatabánya
DVTK - Ózd
Csepel - Bp. Honvéd
Békéscsaba - Pécsi MSC
Debreceni MVSC - Ferencváros
Vasas - Volán

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4712537803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása