Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 25. forduló

2017.11.20. 08:41 maribor_

1982. március 20, a hónap utolsó előtti szombatja

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_headlines.jpgA március 15-i állami ünnepség a Múzeum-kertben

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

március 15.

Az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc évfordulóján országszerte koszorúzási ünnepségeken, ifjúsági nagygyűléseken emlékeztek ifjúmunkások és diákok, felnőtt dolgozók százezrei a 134 évvel ezelőtti történelmi eseményekre, a forradalmár elődökre. Az ünnep reggelén fővárosi fiatalok százai gyűltek össze a nemzetiszínű és vörös zászlókkal díszített Március 15. téren. Petőfi Sándor szobránál koszorúzási ünnepségen adóztak a költő és forradalmár emlékének. A Himnusz hangjai után elhelyezték koszorúikat a szobor talapzatán az MSZMP, a KISZ és a Hazafias Népfront budapesti bizottságának, a fővárosi fegyveres testületeknek és Budapest ifjúságának képviselői, majd felcsendült a Szózat. A Múzeum-kertben mintegy hatezer fiatal sorakozott fel a Hazafias Népfront Országos Tanácsa és a KISZ Központi Bizottsága által rendezett nagygyűlésen. A forradalmi ifjúsági napok nagyszabású demonstrációjának elnökségében foglalt helyet Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, továbbá a párt-, az állami, a társadalmi, a tömegszervezetek, a fegyveres erők és testületek több vezetője.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_marcius_15.jpgÜnnepség a budapesti Petőfi-szobornál

A hivatalos látogatásra Új-Delhibe érkezett Dmitrij Usztyinov marsallt, az SZKP KB PB tagját, honvédelmi minisztert fogadta Nilam Szandzsiva Reddi köztársasági elnök. Usztyinov találkozott Indira Gandhi miniszterelnökkel és Ramasvami Venkataraman hadügyminiszterrel is.

A nicaraguai kormányzótanács este rendkívüli állapotot rendelt el az ország egész területén a forradalom védelmére a belső és külső támadásokkal szemben. Daniel Ortega, a kormányzótanács koordinátora az országos rádió- és televíziólánc által közvetített beszédében bejelentette, hogy a rendkívüli intézkedések 30 napig érvényesek és szükség esetén meghosszabbításra kerülnek. Közölte, hogy a védelmi szükségleteknek megfelelően mozgósítások lesznek, de a rendkívüli állapot jelenlegi szakaszában még olyan keretek között maradnak az intézkedések, amelyek nem gátolják az ország életének normális menetét.

Kijelölték a XII. VB 41 játékvezetőjét, akik között helyet kapott a magyar Palotai Károly is. Többen már az 1978-as argentínai világbajnokságon is fújták a sípot. így: Coelho (brazil), Prokop (NDK), Corver (holland), Garrido (portugál), Rainea (román), Klein (izraeli).

március 16.

Újabb nagy jelentőségű békekezdeményezéseket ismertetett Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke a szovjet szakszervezetek XVII. kongresszusán. Az ötnaposra tervezett tanácskozáson 130 milliónál több szovjet szervezett dolgozó képviseletében mintegy ötezer küldött vesz részt. A tanácskozásra 123 országból érkeztek vendégek, akik 160 nemzeti szakszervezeti központot, illetve nyolc nemzetközi szervezetet képviselnek. A kongresszusra meghívott magyar küldöttséget Gáspár Sándor, a SZOT főtitkára vezeti.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_leonyid_brezsnyev_szovjet_szakszervezetek.jpgLeonyid Brezsnyev a szónoki emelvényen

Wojciech Jaruzelski hadseregtábornok, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára látogatást tett a súlyosan beteg Wladyslaw Gomulkánál, a LEMP KB volt első titkáránál, akit kórházban kezelnek. A látogatás során Jaruzelski a politikai bizottság szívélyes üdvözletét és jókívánságait tolmácsolta Gomulkának.

Ronald Reagan amerikai elnök este elmondott oklahomai beszédében azt állította, hogy a szovjet javaslat „nem elég jó”, és azzal a különös megállapítással utasította el ezt az indítványt, hogy jelenleg nem az atomfegyverkezés befagyasztására, hanem a már rendszeresített fegyverek csökkentésére van szükség.

Huszonnégy órán belül a második pokolgépes merényletet követték el Nyugat-Bejrútban: délelőtt gépkocsiban elhelyezett bomba robbant a francia nagykövetség szekciójaként működő egyiptomi érdekképviselet közelében. Egy személy meghalt, öten megsebesültek. Korábban a francia kulturális központ nyugat-bejrúti részlege volt hasonló támadás célpontja, ott 13 libanoni állampolgár sérült meg.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_bejrut.jpgRomeltakarítók és tűzoltók dolgoznak az egyiptomi képviselet előtti nagy erejű robbanás után Bejrútban

San Salvador három külvárosa ellen indítottak hétfőn egybehangolt támadást a forradalmi fegyveres erők - közölte a „Radio Venceremos”, a forradalmárok salvadori területről sugárzó egyik adója. Ennek közleménye hangsúlyozta: - Elfoglaltuk San Salvador külső övezeteit, hogy meghiúsítsuk Ronald Reagan amerikai kormányának intervenciós politikáját és tanúbizonyságot tegyünk ama eltökéltségünkről, hogy a harcot a végsőkig folytatjuk.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_salvador_2.jpgEgy áldozat tetemét rugdossák a salvadori rezsim katonái a főváros külső körzeteiben lezajlott harcok után

Constantino Davidoff, egy argentin fémhulladék kereskedő a Dél-Georgia szigeten, mely a Falkland-szigetek legnagyobb egysége, kitűzi Argentína nemzeti lobogóját... A Buenos Aires-i üzletember annak a vállalatnak volt tulajdonosa, amely szerződést kötött a brit tulajdonú szigeten lévő bálnavadász-állomás lebontására.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_constantino_davidoff.jpgConstantino Davidoff kicsi, de jelentős szerepet játszott egy kicsi, de jelentős háborúban - ahogy BBC jellemezte őt évtizedekkel később

március 17.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára szerdán a KB székházában megbeszélést folytatott René Maugéval, az Ecuadori Kommunista Párt főtitkárával, aki küldöttség élén tartózkodik hazánkban. A szívélyes, elvtársi légkörű megbeszélésen tájékoztatták egymást országuk helyzetéről és pártjaik előtérben álló feladatairól. Véleményt cseréltek a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom, valamint a nemzetközi élet néhány időszerű kérdéséről, amelynek során különös figyelmet fordítottak Közép- és Latin-Amerika helyzetére.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_kadar_mauge.jpgRené Maugé és Kádár János az MSZMP KB székhazában

Délután tűz ütött ki a Szolnoki Cukorgyárban: a gyár vasváz szerkezetű raktára - 3300 tonna takarmányrépa-szeletet tároltak itt - gyulladt ki. Személyi sérülés nem történt. A tűzoltók még másnap délelőtt is dolgoztak a tűzfészkek felderítésén és lokalizálásán. A gyár vezetőinek tájékoztatása szerint a tűzben mintegy háromezer tonna takarmányrépa-szelet ment tönkre, amelynek értéke több mint tízmillió forint. Az épületben keletkezett károk is igen nagyok. A rendőrség a  tűz pontos okának a felderítésére tovább folytatja a vizsgálatot.

Moszkvában folytatta tanácskozását a szovjet szakszervezetek XVII. kongresszusa, megkezdődött a vita a szakszervezetek központi tanácsának beszámolója felett. Gáspár Sándor, a Szakszervezeti Világszövetség elnöke és Ibrahim Zakaria, a szervezet főtitkára átnyújtotta Leonyid Brezsnyevnek, az SZKP KB főtitkárának, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége elnökének az SZVSZ aranyjelvényét, amelyet a X. szakszervezeti világkongresszus adományozott neki.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_gaspar_brezsnyev.jpgGáspár Sándor átadja a kitüntetést Leonyid Brezsnyevnek

Délután az NDK-ba érkezett Otto Lambsdorf nyugatnémet gazdasági miniszter. Günter Mittaggal, az NSZEP Politikai Bizottságának tagjával, a KB titkárával folytatott tárgyalásainak középpontjában a gazdasági kapcsolatok helyzete, ezen belül is a két ország közötti kamatmentes hitelmegállapodás kérdései álltak.

A Washington által támogatott március 28-i alkotmányozó nemzetgyűlési választások közeledtével változatlan hevességgel folytatódnak az összecsapások a salvadori junta hadserege és a gerillák között. Huszonnégy órán belüli már másodízben, a forradalmi erők San Salvador három külvárosában egyszerre támadtak katonai létesítményeket, köztük az ország legnagyobb laktanyáját. A junta jelentése szerint csak több mint egyórás tűzharc eredményeként tudták kiszorítani a gerillákat a városrészből.

március 18.

A Minisztertanács ülésén elfogadta az Országos Tervhivatal elnökének jelentését az 1981. évi népgazdasági terv végrehajtásának tapasztalatairól, s megszabta az irányító szervek ebből eredő további feladatait. A kormány jelentést hallgatott meg a vállalatoknál, szövetkezeteknél és költségvetési szerveknél 1981-ben végzett pénzügyi ellenőrzések tapasztalatairól.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára látogatást tett a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottságának székházában, ahol találkozott a KISZ KB titkárságának tagjaival. Kíséretében volt Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. A vendégeket Fejti György, a KISZ KB első titkára és a titkárság tagjai fogadták.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_kadar_kisz_kb.jpgKádár János a KISZ KB titkárságának tagjaival

Pontos, kifogástalan szállításaiért immár másodszor kapott elismerő oklevelet a Kőbányai Textilművek a szovjet Ekszportljon Külkereskedelmi Egyesüléstől. 1981-ben hárommillió méter, minőségileg kifogástalan inganyagot és bevasalható közbélést szállítottak a Szovjetunióba. Az elismerő oklevelet a vállalat kollektívájának Jurij Matvejev, az Ekszportljon vezérigazgató-helyettese nyújtotta át.

A Néprajzi Múzeumban - a Budapesti tavaszi fesztivál első eseményeként - megnyitották az Utazás ’82 nemzetközi turisztikai kiállítást. Kállay Oszkár, az Országos Idegenforgalmi Hivatal vezetője megnyitó beszédében elmondta: az ötödik alkalommal megrendezett nemzetközi idegenforgalmi bemutató egyik fő célja megismertetni hazánk legszebb városait, tájait, még felfedezetlen vidékeit, kulturális és művészeti értékeit.

Amerigo Tot, a világhírű magyar származású szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Vigadó Galériában. A Budapesti tavaszi fesztivál eseménysorozatának részeként megrendezett tárlaton több mint ötven munkáját láthatják az érdeklődők.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_amerigo_tot.jpgA művész előkészíti tárlatát

A magyarországi mozik vetíteni kezdik A Keresztapa című 1972-ben bemutatott világhírű amerikai filmdrámát Francis Ford Coppola rendezésében Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall és James Caan főszereplésével.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_a_keresztapa.jpgMarlon Brando és Al Pacino a film egyik nagyjelenetében

Szintén ekkor került a mozikba a Tegnapelőtt Bacsó Péter rendezésében.  Olyan színészeket láthatunk a filmben mint Igó Éva, Őze Lajos és Moór Marianna, vagy a főiskolás tehetségek, például Dörner György, Rubold Ödön vagy Nemcsák Károly.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_tegnapelott_nemcsak_karoly.jpgNemcsák Károly, egy tehetséges főiskolás a film egyik szereplője

A Tegnapelőtt Bacsó Péter eddigi pályája kétségkívül legjelentősebb alkotása. Sőt, akkor sem túlzunk, ha az utóbbi idők egyik legmegrendítőbb művészi tanúságtételét látjuk benne. Ebben a tanúságtételben, amelyben nemzedékem - a ma ötödik évtizedüket taposók - legnagyobb drámájára, legfájóbb tragédiájára ismer rá, amelyet ilyen vagy olyan formában mindnyájan átéltünk, akik Magyarország felszabadulása után életünket az új társadalmi rend, a szocializmus kivívására és felépítésére tettük fel.
Részlet Gyertyán Ervin filmkritikájából.

A floridai Cape Canaveral űrközpontban megkezdődött a visszaszámlálás a Columbia űrrepülőgép hétfőre tervezett indításához. Ezúttal harmadik alkalommal indítják útnak az űrrepülőgépet.

március 19.

Az észak-déli metróvonal a Szilas-patakig épül ki, így a kispesti vasútállomástól, érintve a Kálvin teret, a Deák teret, az Élmunkás teret, az Árpád-hidat, az újpesti városközpontot, egészen a Káposztásmegyeren épülő új lakótelepig viszi majd az utasokat. Mint ismeretes, a múlt év végén adták át az észak-déli metróvonal Deák tér-Élmunkás tér közötti szakaszát, s a Minisztertanács döntése alapján, a tervek szerint 1984 októberében, egy időben a híd felújításának befejezésével, forgalomba helyezik az Árpád-hídig terjedő újabb metrószakaszt. Ezek a legfontosabb tényei azoknak a döntéseknek, amelyeket a kormány ülésén a metróépítés távlati programja és az észak-déli metróvonal további feladatainak áttekintése nyomán hozott.

Az idén ötödik alkalommal jutalmazta az ifjúsági szövetség KISZ-díjjal azokat a 35 éven aluli fiatalokat, akik több éven át példamutató tevékenységükkel, az ifjúság nevelésében végzett kiemelkedő munkájukkal járultak hozzá a fejlett szocialista társadalom építéséhez. A kitüntetéseket a szövetség székházában megtartott ünnepségen Fejti György, a KISZ KB első titkára nyújtotta át. Az ünnepségen jelen volt Aczél György, a Minisztertanács elnökhelyettese, és Óvári Miklós, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, a Politikai Bizottság tagjai. KISZ-díjat kapott Barna György, a miskolci Tokaj vendéglátó ház üzletvezetője, Kárpáti Tamás festőművész, Polinszky Tibor, a Középülettervező Vállalat tervezőmérnöke, Valki Irén, a Békéscsabai Konzervgyár konzervipari szakmunkása és Wladár Sándor olimpiai és kétszeres Európa-bajnok úszó.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_wladar_sandor_kisz_dij.jpgWladár Sándornak adja át a KISZ-dijat Fejti György, a KISZ KB első titkára

A fővárosi tanácsnál sajtótájékoztatón ismertették azokat a terveket, amelyek alapján Budapest utcáiról, tereiről eltüntetik a tél nyomait. Kelemen Lajos elnökhelyettes hangsúlyozta: az idén szeretnék jobban hasznosítani a lokálpatrióták, a lakosság segítőkészségét. A munka döntő többségét természetesen a tanácsi vállalatok, mindenekelőtt a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat (FKFV) végzi el. Bár a tavaszi nagytakarítás februárban elkezdődött, s április 30-ig véget ér, ez a munka nem fejeződik be, folytatódik az idegenforgalmi szezonban is.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_alagut.jpgAz Alagút mosásával már végeztek

Helmut Schmidt, az NSZK szövetségi kancellárja délelőtt Nagy-Britanniába érkezett, majd a London melletti Chequersben, a brit kormányfők hétvégi rezidenciáján megkezdte tárgyalásait Margaret Thatcher miniszterelnökkel. Ez a nyugatnémet és a brit kormányfő idei első találkozója. Megállapodás szerint évente két ilyen csúcsszintű eszmecserét tartanak.

Éjjel salvadori kormánycsapatok meggyilkoltak négy holland újságírót, a holland televízió négytagú forgatócsoportjának tagjait. A junta előbb megpróbálta elhárítani magáról a felelősséget, közel huszonnégy órával a gyilkosság után a salvadori hadügyminisztérium elismerte, hogy az újságírókat a junta katonái lőtték agyon. A négy újságíró holttestét San Salvadorba szállították. Reggel Max van der Stoel holland külügyminiszter elrendelte az ügy kivizsgálását. Az amerikai nagykövetség tisztviselői szintén vizsgálják a gyilkosság körülményeit.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_salvador.jpgKülföldi újságírók a bestiális gyilkosság színhelyén

Ötven argentin tengerészgyalogos partra száll a brit fennhatóság alatt álló Falkland-szigetcsoporthoz tartozó Déli-Georgián; felvonják az argentin zászlót.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_south_georgia_argentin_zaszlo.jpgNehogy háború legyen belőle

A C-csoportos jégkorong VB nyitányán Dánia-Magyarország 3:1, pedig Pék átadásából Búzás révén még vezettünk is.

március 20.

Országunk történelmének, népünk életének két jelentős évfordulójára emlékeztek szombaton szerte az országban. Az 1919-es magyar proletárforradalom 63. és a KISZ zászlóbontásának 25. évfordulója alkalmából a városokban és a falvakban nagygyűléseket, koszorúzásokat, fáklyás felvonulásokat, ifjúsági fesztiválokat, politikai és kulturális programokat rendeztek. Az országos ünnepséget Miskolcon, Észak-Magyarország legjelentősebb ipari központjában tartották meg. Az ünnepség részvevői először a Népkertben emelt munkásmozgalmi emlékműnél tisztelegtek a dicsőséges százharminchárom nap hőseinek, mártírjainak emléke előtt. Az MSZMP Központi Bizottságának koszorúját Óvári Miklós, a Politikai Bizottság tagja, a KB titkára és Somogyi Imre, a Központi Ellenőrző Bizottság titkára, a Minisztertanácsét Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, és Puja Frigyes külügyminiszter helyezte el. Koszorút helyeztek el az emlékmű talapzatán az országos és a helyi politikai, társadalmi és tömegszervezetek, valamint a fegyveres testületek képviselői is.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_marcius_21.jpgA miskolci nagygyűlés részvevői

Az ország több iparvállalatánál kommunista műszakot tartottak. A dolgozók bérük egy részét idős, nyugdíjas kollégáik támogatására, szociális otthonok segítésére utaltatják át. Máshol a lakásépítési akciók és szociális létesítmények finanszírozásához járulnak hozzá. A kommunista műszakokat a legtöbb helyen a KISZ zászlóbontásának évfordulója alkalmából szervezték meg.

Baráti találkozót rendeztek a moszkvai magyar nagykövetségen a Magyar Tanácsköztársaság kikiáltásának évfordulója alkalmából. Dr. Szűrös Mátyás, hazánk nagykövete, a Tanácsköztársaság veteránjainak a Szovjetunióban élő családtagjait, hozzátartozóit látta vendégül. A megjelentek soraiban ott voltak az SZKP KB és a Szovjetunió külügyminisztériuma felelős munkatársai is.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök megerősítette a legfelsőbb katonai bíróságnak a Szadat meggyilkolásával vádolt személyek ellen hozott ítéletét — jelentette be a kairói hadügyminisztérium. A tavaly november 21-én kezdődött perben öt vádlottat halálra, további 17 iszlám szélsőségest pedig öt évtől életfogytiglanig terjedő börtönbüntetésre, illetve kényszermunkára ítéltek. Két vádlottat felmentettek. A halálos ítélettel sújtottak között van az első számú vádlott, Khaled Iszlambuli hadnagy, aki a tavaly október 6-án rendezett díszszemlén a merényletet elkövető fegyveres csoportot vezette, rajta kívül a kommandó három tagja, valamint az a személy, aki a lőszert a merénylők kezére juttatta.

március 21.

A KISZ zászlóbontásának 25. évfordulója alkalmából a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága vasárnap kibővített ünnepi ülést tartott a KISZ KB székházában. Az elnökségben foglalt helyet Németh Károly, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Maróthy László, a budapesti pártbizottság első titkára, Méhes Lajos ipari miniszter, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai. Ott voltak a KISZ Központi Bizottságának korábbi első titkárai, titkárai, a KISZ Központi Bizottságának 1957. március 21-én megalakult Ideiglenes Intéző Bizottságának ma is élő tagjai, valamint az állami, társadalmi, tömegszervezetek vezető képviselői.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_kisz_kb.jpgA KISZ KB ünnepi illésének részvevői

Ismét kitört a St. Helens vulkán az USA-beli Washington államban. Az eddigi jelentések szerint ez a robbanás jóval szelídebb, mint a két évvel ezelőtti volt: 1980 májusában ugyanis több mint száz áldozatot követelt a katasztrófa. Most több mint tízezer méter magasra lövellte ki a hamut. A kitörés következtében megolvadhat a háromezer méter magas hegyen felhalmozódó hótömeg, és ez esetleg árvizet okozhat. A különféle mentőalakulatok éppen ezért igyekszenek felkészülni a veszély elhárítására.

Az atomfegyverek ellen kibontakozott japáni küzdelemnek újabb lendületet adott az a nagyszabású tömegmegmozdulás,amely Hirosimában zajlott le a várt 200 ezer embernél is több részvevővel.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_hiroshima.jpgA hirosimai béketüntetés részvevői 

A C-csoportos jégkorong VB-n a magyar csapat 7:3-as vereséget szenvedett Franciaországtól. Góljainkat Kereszty, Balog és Búzás szerezték. A harmadik játékrészben hiába próbálta Boróczi Gábor bevetni a pihent negyedik támadósort is, ez sem hozott változást. Kikaptunk és ezzel alighanem odalett minden feljutási reményünk.

Hágában a felnőtt és junior légfegyveres Európa-bajnokságon szenzációs eredmény született. Bodnár Tibor a futóvadlövők versenyében 40 lövésből 393 kört ért el, és ez nemcsak az EB-győzelmet jelentette, hanem nagyszerű, új világcsúcsot is. A második helyen Szokolov végzett, a moszkvai olimpia bajnoka, akire versenyzőnk tíz kört „vert”. A 40 lövéses női légpuska versenyszámban Hunyadi Lászlóné 387 körös teljesítménnyel bronzérmet nyert.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_europa_bajnok_bodnar_tibor.jpgEurópa-bajnok: Bodnár Tibor

Heti humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_napi_humor.jpg

Heti reklám:

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_reklam_2.jpg
Heti közlemény:
A Tudományos Minősítő Bizottság közli, hogy Ibrahim Hanna: „Eltérő genotípusú broilercsirke hizlalási eredmények értékelése a monodiéta energia- és fehérjetartalmától függően" című kandidátusi értekezésének nyilvános vitája 1982. március 18-án de. 10 órakor lesz az Akadémia felolvasó termében (Bp. V., Roosevelt tér 9. I. em.).

A Magyar Televízió műsorán a Starsky és Hutch
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_starsky_es_hutch.jpg

A héten az amerikai slágerlistákat a Tight Fit együttes The Lion Sleeps Tonight-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét pedig a Goombay Dance Band Seven Tears című számai vezetik.

Óceániai túrája után idén a Népstadionban is bemutatkozik a hét szerdáján a magyar labdarúgó-válogatott: gyakorlómérkőzést vív az Antwerpen csapatával. Mindez azért is érdekes, mert a spanyolországi futball-világbajnokságon Belgium csoportellenfél, tehát ízlelgetheti a várható stílust. Az FC Antwerpen együtteséről röviden csak annyit, hogy azon kevés klubok közé tartozik, amelyek a mai nehéz napokban sem deficitesek. Igaz, elnöke, Wauters dr. nem csak volt válogatott játékos, aki érti a labdarúgás csínját-binját, hanem a bankvilág elismert szakértője, maga is bankár... Az együttes, amely jelenleg a bajnoki táblázat negyedik helyén áll, igen népszerű, átlagos nézőszáma 11-12 ezer körül mozog.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_svilar_ratko.jpgRatko Svilar, a belga csapat kapusa

Játékosai közül a jugoszláv válogatott keretben is helyet kapott Ratko Svilar a legismertebb, és vele egy szinten természetesen Fazekas, továbbá a belga válogatott kerettag Czerniatinsky (22 éves) és az utánpótlás-válogatott Van der Elst (20 éves), aki az öccse a hajdani Cosmos-sztárnak, s jelenleg a West Ham Unitedben szereplő világhírű futballistának. Bizonyára nem szükséges bemutatni Van Goolt sem, aki hosszú évekig játszott a Köln együttesében. A 32 éves labdarúgó a legtapasztaltabbak egyike a kiegyensúlyozott s egyébként is igen megbízható gárdában. Érdekesség, hogy két játékost, a Metzben futballozó Jankovicsot és a kölni Braboscht kipróbálják a belgáknál, így bizonyára mindent elkövetnek, hogy „kelendőek” legyenek.

Mészöly Kálmán szövetségi kapitány már napokkal korábban kijelölte a kezdő együttest. A magyar csapat szakvezetője szerint az Antwerpen elleni összecsapás megfelelő alkalom lesz a jelölteknek a bizonyításra. Egészen bizonyos, hogy a belga bajnokságban az utóbbi időben határozottan jól szereplő csapat ideális partner, s ellene sokféle variációt (az összeállításban is) ki lehet majd próbálni. A válogatott vasárnap óta a szabadsághegyi Hotel Olimpiában ütötte fel főhadiszállását, s innen járt a gyakorlatozásokra.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_valogatott_edzes.jpgGyakorlatozik a csapat, Mészöly dirigálásával

A mérkőzés egész sor kérdésre adhat választ. Mindenekelőtt arra, hogy a már az 1978-as világbajnokságon szerephez jutott futballisták miképpen találják meg társaikkal a kontaktust, s hogy a nemrégen még újonc Csongrádi, Pölöskei, valamint a most debütáló Kiss kapus mire lesz képes.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_kiss_imre.jpgA válogatott újonca, a tatabányai Kiss kapus

Érződik már a VB előszele, s bár egy ilyen tréningmérkőzésből messzemenő következtetést nem lehet levonni (javában zajlik még a bajnokság), azért egykét jellemző vonást mutathat már a válogatottról. Mindez már csak azért is fontos, mert egy hét múlva az osztrák válogatott lesz a Népstadion vendége, a 125. jubileumi találkozón.
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_magyarorszag_antwerpen.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_magyarorszag_antwerpen_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_magyarorszag_antwerpen_csongradi.jpgCsongrádi (középen fehér mezben) kezdte el a gólgyártást

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_magyarorszag_antwerpen_kiss_laszlo.jpgKiss László csereként jutott szóhoz, de megismételte „oslói gólját”: a kapus fölött ívelte a hálóba a labdát

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_magyarorszag_antwerpen_fazekas.jpgEgyik a nyolcból. Fazekas a magyar csapat negyedik gólját fejeli

Már közismert mondás, hogy ha szerda, akkor kupanap; most sincs másként, az európai kupaküzdelmekben a negyeddöntők visszavágóit játsszák. Több együttes (az első mérkőzésen mutatott teljesítménye után) már páholyban érezheti magát, mint például a Bayern (BEK), a Barcelona és a Dinamó Tbiliszi (KEK). 
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_kupaszerda_kaiserslautern_real_madrid_palotai.jpgPalotai piros lapot mutat fel Kaiserslauternban a spanyol Pinedának

Zsúfolt ez a futballszerda, még egy kupa: KK-mérkőzést játszott Eszéken a Haladás.
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_kk_nk_osijek_haladas.jpg

És akinek még mindig kevés a szerdai futballprogram, annak még jut egy utánpótlás válogatott találkozó is.
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_utanpotlas_magyarorszag_szovjetunio.jpg
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_utanpotlas_magyarorszag_szovjetunio_2.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 25. fordulóját! Tekintettel arra, hogy szerdán válogatott mérkőzés lesz, az első osztályú labdarúgó-bajnokság aktuális fordulójának mind a kilenc mérkőzését szombaton lejátszották.

Tatabánya - Ferencváros
A szerdai nemzetközi kupaforduló egyik szupersztárjának, Palotai bírónak (három piros lapot lengetett a Real ellen) dirigálásával a forduló egyik slágermérkőzése lehet az összejövetel. A Ferencváros ritka szép tavaszi menetelése azt sejteti, hogy Tatabányán sem szenved vereséget, az együttes visszanyerte korábbi rugalmasságát és harcosságát. A Tatabánya lefelé szálló ágban van, számára a pontszerzés is megfelelő.
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_tatabanya_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_tatabanya_ferencvaros_nyilasi_emmer_csapo.jpgNyilasi lendületben, Emmer kíséri, hátrább Csapó, aki felépült sérüléséből és újra játszik

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_tatabanya_ferencvaros_szabadrugas.jpg„Mindenki a fedélzeten” a ferencvárosi sorfalban, Szokolai, Ebedli, Szántó (takarva),  Pölöskei, Beles, Rab és Pogány. Hermann (10) megkerüli a falat, de nincs értelme, mert a
labda levágódik

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_tatabanya_ferencvaros_pogany_laszlo.jpgPogány László a mezőny legjobbja volt

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_tatabanya_ferencvaros_poloskei_deakvari.jpgDeákvári próbálja Pölöskeit szerelni

Ózd - Pécsi MSC
Csak az szól a hazai csapat mellett, hogy kétségbeejtő helyzetbe került. A Pécs átgondoltabb, higgadtabb együttes, helyzete azonban kényelmes. Ettől függetlenül egy pont megszerzésére most is képes.
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_ozd_pecsi_msc.jpg

SZEOL AK - Debreceni MVSC
A házigazda csapat sorsa gyakorlatilag már megpecsételődött, de szeretne dicsteljesen búcsúzni. Így az utóbbi időben jól szerepelt Debrecen sem mehet biztosra, sőt óvakodnia kell egy vereségtől.
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_szeol_ak_debreceni_mvsc.jpg

A Délmagyarország című napilap eképp értékelte a látottakat:
Minden dicséretet megérdemelnek a szegedi játékosok, hiszen 0:2-ről fordították meg az eredményt.  Különösen Kozma Zoltán volt elemében, akinek fő feladata a válogatott Sallai őrzése volt. Ezt a feladatát hibátlanul oldotta meg, sőt két gólt lőtt és ezzel sorsdöntő érdemeket szerzett

Szegedi kötődésű barátunk így emlékezett vissza a mérkőzésre:
Debreceni invázió a Felső-Tisza parton. Akkoriban azért nem volt annyira jellemző, hogy vendégszurkolók csak úgy utazgassanak, de kaptunk vagy száz lokistát. Az volt az érdekes bennük, hogy akkoriban vonták össze a DVSC-t és a DMSE-t, és lettek DMVSC. A vendégek nagyobbik része piros-fehér cuccokban jött, míg a kisebbség már átállt a kék-sárgára. Ordították ahogy a torkukon kifért, hogy "Favilla,fakabát,fatányér, meghalok a meghalok a Lokiért. Ha kidobnak a pályáról kint leszek, ha bemegyek a pályára bent leszek..." Na, több sem kellett a mi nyugdíjasainknak, egyből riadóztatták a tányérsapkásokat, akik el is tereltek pár ittas rendbontót a B-lelátóról, bár azért klasszikus vendégszektorról nagyon nem beszélhettünk abban az időben. Maga a meccs alakulása valóságos csoda volt, ahogy fordítottunk, úgy csendesedett el a Loki-tábor a becsületes kétkezi munkás, svájci sapkás szegedi publikum legnagyobb örömére.

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_szeol_ak_debreceni_mvsc_kovacs_gabor_szucs_istvan.jpgSzűcs kapu s ezúttal védi Kovács Gábor lövését, de ezután sikerült a szegedi játékosnak megszereznie a szépítő gólt

ZTE - Békéscsaba
Két ügyes és szépen futballozó együttes találkozója következhet, a zalaegerszegiek csak a hazai pálya előnyében bízhatnak.
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_zte_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_zte_bekescsaba_vagasi_takacs.jpgTakács elől Vágási az utolsó pillanatban pöccinti el a labdát

Ú. Dózsa - Nyíregyháza
Őszi nyíregyházi vereségéért is igyekszik visszavágni az újpesti együttes, s tovább sarkallhatja a jó teljesítményre, hogy két fiaskója után létfontosságú számára a két pont megszerzése - az egyre élesedő versenyfutásban.
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_u_dozsa_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_u_dozsa_nyiregyhaza_juracsik_matyas_torocsik_andras.jpgJurácsik elől elrúgja a labdát az egyik nyíregyházi védő, hátrább Törőcsik

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_u_dozsa_nyiregyhaza_szikszay_torocsik_kovacs_bela.jpgSzikszay, a Nyíregyháza bajuszos beállósa (5-ös számmal a hátán) éber figyelemmel kíséri Törőcsik megmozdulását, a háttérben középen Kovács Béla

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_u_dozsa_nyiregyhaza_kiss_sandor.jpgKiss Sándor cselez

Volán - Bp. Honvéd
Gondterhelt a hazai csapat, ritka rossz szériában van, s ha így folytatja, meg kell ismerkednie a kiesés gondolatával is. A Honvéd sem csillog-villog tavasszal, de a papírforma szerint most nyernie kellene.
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_volan_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_volan_bp_honved_kuti_hatvanger_sebok.jpgKuti (sötét mezben) hosszú idő után újra akcióból szerzett gólt, Sebők kézzel sem tudja megakadályozni a lövést, Hatvanger pedig nem jut a lövő játékos közelébe

Haladás - Csepel
Stílusos, ügyes csapattá vált a Csepel, de nem számíthat sikerre Szombathelyen. A Haladás balul sikerült KK-mérkőzése után vigaszra számít a bajnoki találkozón.
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_haladas_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_haladas_csepel_kelemen_elekes_szabo_ferenc.jpgSzabó (Kelemen és Elekes társaságában lő kapura), gyenge lövését Kovács Attila kivédte

Vasas - DVTK
Kiss László javuló formája biztosítéka lehet a Vasas sikerének, saját pályán biztos esélyes a piros-kék együttes, már csak azért is, mert ősszel Diósgyőrött is fölényesen győzött.
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_vasas_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_vasas_dvtk_varadi_gorgei.jpgVáradi Görgeivel csatázik

Videoton - Rába ETO
A másik slágertalálkozó; ősszel Győrött a Rába kiütéssel nyert, most minden lehetséges, de a „Vidi” mindent megtesz annak érdekében, hogy listavezető maradhasson.
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_videoton_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_videoton_raba_eto_palkovics_csonka_kovacs.jpgPalkovics közeli lövését követően a labda már kipattant a jobbkapufáról, a fehérmezes Csonka és a földön fekvő Kovács kapus feszülten figyeli a fejleményeket

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_videoton_raba_eto_csongradi.jpgCsongrádi Ferenc: húsz perc játék, két gól, sérülés

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_videoton_raba_eto_tieber_poczik.jpgA tucatnyi fiatal Videoton- és Rába-játékos között két tapasztalt, sok nagy csatát megélt labdarúgó főszerepet töltött be szombaton, Tieber László (balról) nagyszerűen cselezett, az első gól az ő érdeme és óriási gondot okozott az ellenfél védelmének, Póczik József (jobbról) Csongrádi kiesése után mesterien szervezte csapata játékát

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_videoton_raba_eto_disztl_peter.jpgDisztl Péter káprázatos teljesítményt nyújtott

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_videoton_raba_eto_mohacsi_jatekvezeto.jpgMohácsi játékvezető intézkedik ... Három tizenegyes a Videoton otthonában a Videoton ellen: a mérkőzés végén nem várták őt virágesővel

A mérkőzések után lássuk az 25. forduló válogatottjait! Nagyon jó mérkőzéseken (a Videoton-Rába a nagyon ritka ötcsillagos minősítést kapta!) remek egyéni teljesítményeket láttunk. Két játékos is 8-as érdemjegyet kapott, a székesfehérvári Disztl Péter, és a ferencvárosi Pogány László. Szerkesztőségünk szinte egyöntetűen az utóbbit választotta a forduló játékosának.
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

Hogy rohan az idő: Pogány László már nyolcadik évét tölti a Ferencvárosnál. Még 1974-ben került Leninvárosból a zöld-fehérekhez. Aztán egy kis kitérő, amikor katonaként a Kossuth KFSE-ben vendégeskedett. Balszélsőként is szorgalmáról, küzdőképességéről volt ismert. A Ferencvárosnál az új idényben, amikor már Pölöskeire is számíthattak a szakvezetők, sokáig vajúdott a balszélső-baloldali középpályás kérdés. Végül Novák Dezső tavasszal döntött: Pogány a középpályára tér vissza, Pölöskei a balszélső. Az elképzelés fényes sikereket hozott, a ferencvárosi balszárny most ütőképesebb, veszélyesebb, mint valaha. Pogány kikapcsolta a játékból a tatabányai karmestert, Csapót, és sokat segített a védekezésben. De amikor csapata megszerezte a labdát, gyakran vezetett pompás támadást Pölöskeivel. A kis ember a mezőny legjobb játékosának bizonyult.

A góllövőlista élén továbbra is Szentes Lázár áll, de már, lehet, nem sokáig. Hannich Péter ismét eredményes volt, immáron tizennégy gólos, de ugyanez mondható el az újpesti Kiss Sándorról is el.
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén tartja magát a Videoton. Tovább tart a Ferencváros diadalmenete: most idegenben is imponáló, 4:1 arányú győzelmet aratott, mégpedig a Tatabánya ellen, s ráadásul a riválisok közül a Videoton és a Rába - egymás elleni mérkőzésen - csak egy-egy pontot szerzett. Az Ú. Dózsa győzött - de egymás sarkában a Videoton, az Ú. Dózsa, a Rába, az FTC, a négy bajnokjelölt. A táblázat közepén álló együttesek békés döntetlenekkel szilárdítják helyüket, míg a kiesési zónában a Szeged - bár most is bravúrosan győzött - mellett egyre rosszabb az Ózd és a Volán helyzete is.
idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait! A Keleti csoportban a Debrecen, azaz a listavezető Kinizsi tartogatta a forduló meglepetését; súlyos vereséget szenvedett az utolsó helyezett Lehel SC-től! Gyöngyösön is győzött viszont a Kazincbarcika, s Gyulán az eddig botladozó Szolnok. A Hódmezővásárhely otthonában szerezte meg a két pontot. A Salgótarján döntetlen eredményt csikart ki Cegléden, a Bem SE ellen. A Középcsoportban folytatja jó sorozatát a BVSC, a Ganz-MÁVAG és a 22. sz. Volán. Nehezen győzött viszont az MTK-VM és a Budafok. A Kecskeméti rangadón döntetlent ért el a Dorog. A kiesési „rangadó” is pontosztozkodást hozott, Szegedről vihetett el egy pontot a Pénzügyőr. A Nyugati csoportban a Bauxitbányász Pécsett, a Kaposvár otthonában aratott gólzáporos győzelmet. Mohácson folytatta sikersorozatát az Olajbányász, a Dunaújváros viszont továbbra is gyengélkedik, ezúttal a Sabáriával nem bírt el; döntetlenje csökkentette kilátásait a felzárkózásra. A Szekszárd ugyanakkor Győrben biztosan nyert a MÁV DAC-cal szemben.idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_nb_ii_1.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_nb_ii_2.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_nb_ii_bvsc_kossuth_kfse.jpgA BVSC rohamléptekben halad az első öt közé, ezúttal a KKFSE hagyta a két pontot a Szőnyi úton. Képünkön Gyöngyösi, a vasutasok csatára küzd a labdáért ellenfelével

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_nb_ii_mtk_vm_mav_elore_fulop.jpgAz MTK-VM csak nagy nehézségek árán verte a MÁV Előrét, képünkön Fülöp és a fehérvári Palanek fejpárbaja látható

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_nb_ii_mtk_vm_mav_elore_fulop_palanek.jpgFülöp berobban Szabó és Palanek közé, de a labda a védők zsákmánya lesz

idokapszula_nb_i_1981_82_25_fordulo_nb_ii_ganz_mavag_epitok.jpgFurcsa pózban Reiner, a Ganz-MÁVAG támadója, Staller hátáról próbál veszélyeztetni... a mérkőzést egyébként a Ganz-MÁVAG nyerte 4:1-re

Mészöly Kálmán szövetségi kapitány a forduló után összeállította az osztrák válogatott elleni magyar keretet. Hétfőtől húsz játékos közösen gyakorlatozik a szerdai mérkőzésre. A szakvezető egyelőre 19 nevet adott meg, a huszadik játékost később közli. A névsor: Mészáros, Katzirz, Kiss I., Martos, Kerekes, Bálint, Rab, Tóth, Varga, Nyilasi, Müller, Csongrádi, Sallai, Fazekas, Törőcsik, Kiss L., Pölöskei, Bodonyi, Váradi. A találkozóról - szokásunk szerint - különkiadással jelentkezünk.

A következő hétvégén pedig jön a 26. forduló, az alábbi párosításokkal:

Bp. Honvéd - Ózd
Ferencváros - SZEOL AK
Csepel - Vasas
Békéscsaba - Haladás
Debreceni MVSC - ZTE
Pécsi MSC - Tatabánya
Nyíregyháza - Videoton
DVTK - Ú. Dózsa
Rába ETO - Volán

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4212886104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2017.11.21. 23:12:06

A rejtvényújság új főszerkesztője: Fejti György.... :-)
Szerencsére Brezsnyevet ezen a héten is kitüntették.
Garrido.... Mindig ökölbe szorul a szívem amikor ezt a nevet olvasom...
A C csoportos hoki VB.... Ekkor jártam először a Budapest Sportcsarnokban...
A hét legjobb focista neve: Van Gool....
:-)

Feyyaz 2017.11.22. 00:00:09

Úgy tudom, ebből a szovjet "U" válogatottból csak Rácz László és Rogyionov futottak be.

maribor_ 2017.11.22. 08:01:39

@Fandor: Garrido szinten. Ez nem az a C-csoportos :)

Fandor 2017.11.22. 08:03:05

@maribor_: ahhh... az 83-ban volt akkor....? :-)
süti beállítások módosítása