Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 Tavaszi zárás – Statisztikák

2024.09.10. 05:42 maribor_

1985. július 15-21., a hónap utolsó előtti hete

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_headlines_pitti_katalin_leblanc_gyozo.jpgŐk is a moszkvai Világ Ifjúsági Találkozóra készülnek. Pitti Katalin és Leblanc Győző házaspár, a VIT művészdelegáció tagjai. Részt vesznek majd a nagy operett gálaműsorban, ahol Kálmán Imre- és Lehár-operettekből énekelnek, és fellépnek a Béke-Barátság koncerten, Kodály, Bartók és Erkel műveivel

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

július 15.

Sikula Györgynek, az MSZMP Központi Bizottsága tagjának, a Hajdú-Bihar Megyei Pártbizottság első titkárának vezetésével párt- és kormányküldöttség utazott Nicaraguába.

A Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front és a nicaraguai kormány meghívására a delegáció részt vesz a forradalom győzelmének hatodik évfordulója alkalmából megrendezendő ünnepségeken.

A lengyel hatóságok őrizetbe vették, majd kiutasították az országból Peter Humeniuk 22 éves nyugatnémet állampolgárt - közölte hétfőn a lengyel belügyminisztérium szóvivője.

A fiatalember - aki turistaútlevéllel érkezett Lengyelországba - az úgynevezett „Orosz Szolidaristák Nemzeti Szövetsége”, Nyugaton tevékenykedő terrorista és kommunistaellenes szervezet, megbízásából Lengyelországban pénzösszegeket és egyéb segédanyagokat osztogatott szocialista- és szovjetellenes akciók megszervezésére. A rendőrség akkor vette őrizetbe Humeniukot, amikor éppen ilyen anyagokat adott át olyan személyeknek, akiket be kívánt vonni az illegális tevékenységbe. Humeniukot a rendőrség kihallgatta, majd felszólította, hogy haladéktalanul hagyja el Lengyelország területét.

A nyugatnémet fiatalember megbízója, az „Orosz Szolidaristák Nemzeti Szövetsége”, a második világháború idején szorosan együttműködött a hitlerista megszálló hatóságokkal. Jelenleg több NATO-ország titkosszolgálatának dolgozik.

A Bielsko Biala-i autógyárban elkészült a kétmilliomodik Polski Fiat 126p típusú gépkocsi. A nálunk is közkedvelt, kis fogyasztású autótípust olasz licenc alapján már tizennégy éve gyártják Lengyelországban.

A kétmilliomodik „kis polski” néhány nappal azt követően gördült le a futószalagról, hogy Varsóban a Pol-Mot autóipari egyesülés megállapodásit kötött a torinói Fiat céggel a típus korszerűsítéséről.

A kétmilliomodik Polski 126-os átadásán jelen volt Kazimierz Barcikowski, a LEMP KB PB tagja, a KB titkára. Barcikowski ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a mostani szerződés volt több év óta az első nagyobb szabású megállapodás, amelyet nyugati cég a lengyel iparral kötött.

A moszkvai VIT és Helsinki évfordulója ünnepségeinek idejére a Balti-tenger térségében tervezett nyugati provokációkról számolt be a TASZSZ szovjet hírügynökség.

Két amerikai állami intézmény: a Központi Hírszerző Hivatal (CIA) és a Tájékoztatási Hivatal (USIA) szervezésében erre az időre tervezik az úgynevezett „Balti törvényszéket” és a „Béke és szabadság hajóutat”.

A „Balti Törvényszék” színhelyén, a dán fővárosban már előkészítettek egy szállodát a különböző nacionalista. emigráns szervezetek vezetőinek fogadására. A szervezők zajos tüntetésekre, sajtóértekezletek sorára készülnek, hosszú petíciókat akarnak eljuttatni a nyugat-európai kormányokhoz, és mindezzel a Szovjetunió békeszerető külpolitikáját igyekeznek majd befeketíteni.

Folynak az előkészületek a „Béke és szabadság hajóútra” is. Stockholmban - a CIA égisze alatt - gyülekeznek a „szabad emigráns ifjúság” csoportjai. Innen indul el - panamai lobogó alatt - az a svéd hajó. amely a VIT idején, közvetlenül a szovjet területi vizek határán elhaladva. vízen úszó konténerek és léggömbök segítségével szovjetellenes propaganda - anyagokat próbál majd eljuttatni a balti szovjet köztársaságokba. Helsinki évfordulójának idejére azt tervezik, hogy a finn főváros kikötőjében partra száll az „emigráns fiatalok” egy csoportja. Az lesz a feladata. hogy provokatív fellépéseivel lehetetlenné tegye az ünnepségen résztvevő szovjet küldöttség helyzetét. A nyugati sajtó már most megkezdte ezeknek a „vállalkozásoknak” a propagálását.

Dél-Libanonban, az Izrael által megszállt, úgynevezett „biztonsági övezetben” pokolgépes merényletet követtek el a megszállókkal együttműködő libanoni jobboldali fegyveresek egyik közúti ellenőrzőpontja ellen.

Tibnit falunál egy ellenálló robbanóanyaggal megrakott gépkocsiját nekivezette a forgalmi ellenőrzőpontnak. A Peugeot 504 vezetőjével együtt felrobbant. A merénylet következtében tízen vesztették életüket, köztük a dél-libanoni jobboldali milícia két katonája - jelentette az izraeli rádió.

Az elmúlt hat napban ez volt a harmadik „kamikaze” merénylet, amelyet robbanóanyaggal megrakott gépkocsival követtek el az izraeli megszállók és szövetségeseik ellen a határterületen. Az előző, július 9-én - szintén ellenőrzőpontok ellen - végrehajtott k ét öngyilkos merénylet következtében tizenheten vesztették életüket.

Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár és Daniel Arap Moi kenyai elnök jelenlétében Nairobiban délelőtt megnyílt az ENSZ által 1975-ben meghirdetett nők évtizedét lezáró világkonferencia. A tanácskozáson megvitatják a női egyenjogúság területén elért eredményeket, és kidolgozzák a még nagy számban meglevő problémák megoldásának az évezred végéig érvényes stratégiáját.

Több mint 140 ENSZ-tagállam képviselői tanácskoznak a tervek szerint egészen július 26-ig, az impozáns, kör alakú, 27 emeletes konferenciaközpontban, amelyet a független Kenya első elnökéről, Jomo Kenyattáról neveztek el.

A magyar kormánydelegációt Duschek Lajosné, a Magyar Nők Országos Tanácsának elnöke vezeti. A szovjet küldöttség élén Valentyina Tyereskova, a szovjet nőbizottság elnöke, a világ első nőj űrhajósa, az amerikaién Maureen Reagan, az Egyesült Államok elnökének lánya áll. A konferencia elnöke Margaret Kenyatta, a néhai elnök lánya, a kenyai közélet vezető személyisége.

A világ minden részéből érkeznek nő miniszterek, képviselőnők, az egyenjogúság összetett problematikájának szakértői és szószólói. A sajtóközpontban közel 1000 újságíró akkreditáltatta magát. Megfigyelők egyetértenék abban, hogy ilyen óriási nemzetközi részvétellel és hasonlóan széles skálán mozgó napirenddel még sohasem rendeztek nőkonferenciát.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_nok_vilagkongresszusa.jpgA világkongresszus elnöksége

Az általános várakozást azonban, ha nem is meglepő, de rendkívül kellemetlen közjáték zavarta meg. Az amerikai küldöttség magatartása miatt ugyanis a világkonferenciának nincs ügyrendje. Az Egyesült Államok delegációja, amely bevallottan a konferencia depolitizálására törekszik, és szeretné kikapcsolni az olyan „kényes témákat”, mint például a leszerelés, az apartheid, az új gazdasági világrend vagy a palesztinkérdés, a kétnapos előkészítő tanácskozáson kemény és meddő vitát kezdeményezett ügyrendi kérdésekről, és visszautasította a szocialista és fejlődő országok minden közbeeső indítványát. A konferencia szervezői végül is úgy döntöttek, hogy a tanácskozást megnyitják, de a továbbiakra nézve az ENSZ jogi szakértőitől kérnek tanácsot. A kialakult helyzet legalábbis szokatlannak mondható. Nairobiban egyébként rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be. A konferencia központjába és a túlzsúfolt szállodákba is csak többszörös rendőri ellenőrzés, sőt motozás után lehet bejutni.

Mint a KCNA hírügynökség jelentette, Panmindzsonban tárgyalást folytattak egymással a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és Dél-Korea Vöröskereszt-szervezeteinek képviselői.

A panmindzsoni megbeszélésen a Vöröskereszt tisztségviselőinek utazásairól, valamint az Északon, illetve Délen élő családtagok kölcsönös látogatásairól volt szó.

Hírügynökségi jelentések szerint elvi egyetértés jött létre abban, hogy a látogatásokat szeptemberben kezdik meg.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_panmindzson.jpgPanmindzsonban üdvözli egymást a KNDK (balra) és Dél-Korea vöröskeresztes szervezetének delegációja

A szombat este végrehajtott műtét óta javult Ronald Reagan állapota - állítják az amerikai elnök kezelőorvosai. Csupán az ilyenkor fellépő enyhe hőemelkedés tapasztalható nála, de ez nem akadályozta meg abban, hogy rövid időre fölkeljen ágyából.

Egyelőre nem készült el az eltávolított daganatról szóló laboratóriumi jelentés, így az orvosok még nem tudják, hogy az rosszindulatú vagy sem.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_ronald_reagan_orvosai.jpgReagan orvosa az eltávolított daganat nagyságát mutatja a sajtó képviselőinek

Ronald Reagan vasárnap találkozott egyik munkatársával, Donald Regannel, a Fehér Ház személyzeti főnökével.

Gyors felgyógyulást kívánt Ronald Reagannak Daniel Ortega nicaraguai államfő. A sandinista kormányzat vezetője táviratot küldött az amerikai elnöknek, s ebben kifejezte reményét, hogy Ronald Reagan minél hamarabb felépül szombati műtétje után.

A Chicagóban tartott számítógépes konferencián (National Computer Conference) a Verbatim bemutatja az írható/törölhető optikai lemez egyik korai prototípusát. A fejlesztési munka befejezése után 1989-ben dobták piacra az újraírható lemezt.

július 16.

A Budapesti Műszaki Egyetemen befejeződött a XII. Világifjúsági és Diáktalálkozóra utazó 650 tagú magyar politikai delegáció felkészítése. A KISZ KB Vörös Vándorzászlajával kitüntetett és a területi szervezetek, valamint a XII. VIT magyar nemzeti előkészítő bizottsága által közvetlenül delegált küldötték megismerkedtek a fesztivál moszkvai programjaival és a rájuk váró feladatokkal. A magyar politikai delegáció alapvető feladata, hogy a VIT-en a Magyar Szocialista Munkáspárt, a magyar kormány kül- és belpolitikájának szellemében, a Kommunista Ifjúsági Szövetség törekvéseivel összhangban képviselje a magyar ifjúságot. Mutassa be hazánk szocialista fejlődésének négy évtizedét, az ifjúság szerepét a fejlett szocialista társadalom építésében. Segítse a nemzetközi ifjúsági mozgalom összefogásának erősítését a békéért, a társadalmi haladásért vívott harcban. A delegáció tagjai megismerkedtek a nemzetközi ifjúsági mozgalom és a KISZ tevékenységének időszerű kérdéseivel.

A fiataloknak Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Országos Tervhivatal elnöke, Kótai Géza, az MSZMP KB osztályvezetője és Pusztai Ferenc, az MSZMP Budapesti Bizottságának titkára tartott előadást időszerű gazdasági, kül- és belpolitikai kérdésékről.

A VIT-re várva
A soká várt júliusi kánikulában már mondogathatják a küldöttek a XII. Világifjúsági és Diáktalálkozó előtt, csak néhány nap, s megszólalnak a nyitást jelző moszkvai harsonák...

De mi is jellemzi a fiatalok e színpompás seregszemléjét, amelynek a szovjet főváros immár másodszor nyújt otthont? A világ 150 országának képviselői utaznak Moszkvába, s a korábbiakhoz képest igen nagy létszámban lesznek jelen a nemzetközi és helyi szervezetek képviselői.

A fesztiválvárosban 15 tematikus központban cserélhet véleményt a 20 ezer vendég, és a több mint 10 ezer fiatal külföldi turista. Néhány központot említsünk is meg közülük: a béke és leszerelés, az antiimperialista szolidaritás, az el nem kötelezettek mozgalmának centruma, a fiaitok gazdasági és szociális helyzetével foglalkozóközpont.

Nem marad ki a programból a sport sem: sakk, maratoni futás, vízi- és jeges sportesemények közül lehet válogatni.

A politikai, kulturális és sporteseményekről több mint kétezer újságíró tudósít. Itthon is megérett már a jellegzetes VIT-hangulat, tavaly ősztől futószalagon zajlottak az események. A Szovjet Tudomány és Kultúra Házában VIT-klub működik, a fesztivál jegyében tartották a magyar-szovjet ifjúsági barátsági hét szarvasi megnyitóját. Rengeteg embert mozgatott meg a VIT-túra, s a VIT-vágta, amelynek döntőjét a televízió is közvetítette.

A hazai VIT-hangulat csúcspontja két rendezvény: hétfőtől színes, vidám forgataggá vált belváros egy része; ez a VIT-centrum egész napos programjaival nem csupán a fiatalokat várja. Mint ahogyan minden érdeklődőt szívesen látnak a Balatonon rendezendő ,,Mini VIT-en” is.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_gum_aruhaz.jpgA GUM Áruház gazdag dekorációja is már a közelgő világifjúsági találkozót köszönti

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_vit_katyusa.jpgAz utolsó simításokat végzik a négyméteres Katyusa babán, amely a Népgazdasági Kiállítás területén üdvözli a látogatókat

Délelőtt ünnepélyesen felavatták a Velencei Ifjúsági Üdülő- és Kirándulóközpontot. Részt vett az ünnepségen dr. Csehák Judit, a Minisztertanács elnökhelyettese. Somogyi László építési és városfejlesztési miniszter, Andrikó Miklós, a Belkereskedelmi Minisztérium államtitkára, Kovács Jenő, az MSZMP KB osztályvezető-helyettese, Sólyom Ferenc, a SZOT titkára, Varga Sabján László, a KISZ KB titkára, a megye képviseletében Barts Oszkárné, a megyei pártbizottság első titkára, valamint Heiter Júlia, a megyei tanács elnökhelyettese.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_dr_csehak_judit.jpgÜnnepi beszédet dr. Csehák Judit, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Állami Ifjúsági Bizottság elnöke mondott

A legfőbb cél az, hogy a népek megszabaduljanak a nukleáris háború veszélyétől. Nem szabad megengedni, hogy ennek a célnak az elérését akadályozzák a világnézeti vagy politikai meggyőződésben fennálló különbségek - húzta alá Mihail Gorbacsovnak, az SZKP KB főtitkárának válasza az „Assisi nemzetközi központ a népek közötti békéért” elnevezésű szervezet üzenetére.

A szovjet vezető köszönetét mond a szervezet által küldött jókívánságokért, és hangsúlyozza, hogy a központ üzenetében foglalt eszmék közül sok egybeesik a szovjet külpolitikai törekvések alapját alkotó eszmékkel.

„Bármily bonyolult és feszült legyen is a nemzetközi helyzet - mutat rá Gorbacsov -, a Szovjetunió úgy véli: megvan minden előfeltétele annak, hogy a népek békében és egymással együttműködve élhessenek. Ebben rendkívül nagy szerepe van a békeszerető közvéleménynek, annak, mennyire határozottan és kitartóan küzd ez a háborús veszély elhárításáért. Az önök üzenetét a nagy célért folytatott küzdelemhez való hozzájárulásnak tekintjük.”

Az assisi nemzetközi központ tagjai között ferencrendi szerzetesek mellett a politikai és az üzleti körök képviselői, valamint az olasz művészeti és kulturális élet kimagasló személyiségei egyaránt megtalálhatók. Mihail Gorbacsovnak küldött üzenetében a szervezet kifejezésre juttatta a világ jövőjéért érzett mély aggodalmát. Az assisi nemzetközi központ felszólított minden államot a fegyverkezési hajsza azonnali beszüntetésére, a feszültséggócok felszámolására és az enyhülés politikájához való visszatérésre. 1984 tavaszán a szervezet küldöttsége látogatást tett a Szovjetunióban.

A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége Gennagyij Jagogyint nevezte ki felső- és középfokú oktatási miniszterré. Elődjét, Vjacseszlav Jeljutyint nyugállományba vonulása miatt mentették fel tisztségéből

Genfben a szovjet és az amerikai küldöttség plenáris ülésével véget ért az atom- és űrfegyverzettel foglalkozó tárgyalások második fordulója. Ezt a fordulót május 30-án kezdték. A következő forduló szeptember 19-én nyílik meg a svájci városban.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_karpov_kampelman.jpgA két küldöttségvezető, Karpov (balról) és Kampelman

67 éves korában elhunyt Heinrich Böll, a második világháború utáni német irodalom kimagasló egyénisége. Nevét az 1940-es évek végén és az 1950-es évek elején írt első regényei, elbeszélései (A vonat pontos volt, Ádám, hol voltál?) tették világszerte híressé. Munkásságát az NSZK-n belül és kívül kitüntetések sokaságával értékelték, amelyek közül kiemelkedik az 1972-ben kapott Nobel-díj. Thomas Mann óta (1923) ő volt az első német író e században, aki Nobel-díjban részesült. Szülővárosa, Köln a középületek félárbocra eresztett zászlajával búcsúzott kedden nagy halottjától.

Nyolcadik gyermekként született az I. világháború legínségesebb időszakában. Könyvkereskedő-segédként dolgozott, amikor 1938-ban munkaszolgálatra hívták be. Egy évvel később fegyveres alakulathoz került, és hat évig szolgált a Wehrmachtban, megjárta a keleti és a nyugati frontot. Az amerikai fogságból szabadulva, bátyja kölni asztalosműhelyében dolgozott, és közben folytatta tanulmányait.

Első elbeszélése, A küldetés 1947-ben jelent meg, 1950-től tagja volt a Gruppe '47 irodalmi csoportnak. Korai regényeinek témája a katonaélet reménytelensége és kegyetlensége, a háború szörnyűségei. Másik fontos témaköre a hazatérés, a háború utáni német társadalom állapota, a szétroncsolt életek ábrázolása. Az És száját nem nyitotta szóra (1953) című kisregényétől kezdve társadalombírálata határozottabbá, szatirikus hangja erősebbé vált, a német gazdasági csoda kellemetlen kísérőjelenségeit, a neofasizmus előretörését bírálta.

Leghíresebb regénye, a Biliárd fél tízkor (1959) egy építész dinasztia történetében kutatja a fasizmus eredetét a bismarcki időktől a háború utáni újjászerveződésig. Egy bohóc nézetei című regényének (1963) hőse alkoholista muzsikus, aki kolduló utcai zenésszé züllik, de nem vesz részt az össztársadalmi megalkuvásban.

Legvaskosabb regénye, a Csoportkép hölggyel (1971), melyben a címszereplő ismerőseinek beszámolójából kapunk átfogó és ironikus képet a német valóságról, a náci bűnök emlékéről, a fasizmus továbbéléséről, a bűnösök beilleszkedéséről a jóléti társadalomba. A Katharina Blum elvesztett tisztessége (1974) című regénye az újságírás etikáját és a németek értékrendjét elemzi, teszi bírálata tárgyává.

Számos hangjátékot, filmforgatókönyvet és esszét is írt. 1971 és 1974 között a Nemzetközi Pen Club elnöke volt. A Nobel-díjat 1972-ben kapta "korát széles perspektívában ábrázoló, nagy jellemző erejű írásaiért, amelyekkel hozzájárult német irodalom megújításához".

Langenbroichban, Bonn mellett halt meg.

Könyvei magyar nyelven is olvashatók. A Katharina Blum elvesztett tisztessége című elbeszéléséből készült színdarabot számos magyar színház tűzte műsorára (1992-ben a budapesti Katona József Színház, 1999-ben a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, 2003-ban az egri Gárdonyi Géza Színház, 2008-ban pedig a Pesti Színház. Több művét filmen is feldolgozták: A fiatal évek kenyere (1962), Biliárd fél tízkor (1965), Katharina Blum elvesztett tisztessége (1975), Csoportkép hölggyel (1977).

Életéről Magyarországon Szederkényi Olga Böll közlegény megmentése címmel készített dokumentumfilmet. Ebből megtudhattuk, hogy a Wehrmacht visszavonulása során Romániában sebesült meg, hónapokig lábadozott Debrecenben és Szentesen. A háború hat éve alatt 1300 levelet írt a feleségének, ebből 130-at Magyarországról. Ez tartotta benne a lelket a fogságban, mert a besorozást, a háborúban való részvételt fogságként élte meg. René, Böll egyik fia elmondta, hogy az apja azért nem dezertált a háborúból, mert féltette a családját a következményektől, de soha nem lőtt emberre, mindig csak a levegőbe. A filmből az derül ki, hogy ő inkább lélekben és szellemileg dezertált. A magyarországi élmények meghatározók voltak számára, itt kristályosodott ki a humanizmusa és a pacifizmusa, amelyet aztán egész életében képviselt. Bizonyos regényeibe, elbeszéléseibe ezeket a magyarországi élményeket be is építette, a filmben ezekből is elhangzanak részletek.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_heinrich_boll.jpgA háború alatt egyenruhában és a nyolcvanas évek elején

A libanoni főváros nyugati felében megkezdődött a szíriai segítséggel kidolgozott biztonsági terv végrehajtása. A rendőrség járőrei a hajnali óráktól az utcákon cirkálnak, hogy biztosítsák a fegyveres milíciák kivonására vonatkozó megállapodás végrehajtását. A fegyveres szervezetek kiürítették a városközpontban levő irodáikat is.

Kedden nyugalom volt Bejrútban, a szíriai felügyelet mellett megvalósuló terv első részének végrehajtása nagyobb incidensek nélkül zajlott.

Az Egyesült Államok az űrfegyverkezési program keretében lézerfegyver-kísérletet hajtott végre - jelentette az AP amerikai hírügynökség, jól értesült forrásokra hivatkozva.

A névtelenségbe burkolódzó informátorok közölték: hajnalban ahhoz hasonló kísérletet hajtottak végre lézerfegyverrel, mint amilyet nemrég a Discovery űrrepülőgéppel végeztek. A kísérlet nem volt teljesen sikeres. A Hawaii-szigetekről egy nagy sebességgel repülő rakétára irányított lézersugárral sikerült ugyan eltalálni a rakétára felszerelt tükröt, de nem tudták megfelelően visszaverni a tükörrel a sugarat.

A Pentagon július 10-én jelentette be, hogy újabb öt kísérletet hajtanak végre a közeljövőben lézerfegyverrel.

A kaliforniai Vandenberg támaszpontról „Minuteman-3” típusú földrészközi ballisztikus rakétát bocsátottak föl. A három robbanófej hordozására alkalmas rakéta célpontja a Csendes-óceán nyugati részén fekvő egyik korallzátony volt.

július 17.

A moszkvai XII. Világifjúsági és Diáktalálkozó előkészületeiről tartották sajtótájékoztatót a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség budapesti székházában.

A július 27-én kezdődő fesztivállal kapcsolatban Valid Maszri, a DÍVSZ elnöke egyebek közt elmondotta: 130 országból 20 ezer fiatal érkezik Moszkvába, hogy nyílt, demokratikus légkörben vitassa meg azokat a fontos kérdéseket, amelyeket a VIT nemzetközi előkészítő bizottsága a találkozó politikai programjába foglalt. Emlékeztetett arra: a Világifjúsági és Diáktalálkozó lehetőséget ad, hogy a különböző nemzetek képviselői megismerkedjenek egymással, és kifejthessék véleményüket az ifjúságot érintő problémákról. A fesztivál politikai programja sok eseményt foglal magában, szolidaritási ülések, országok, földrészek közti eszmecserék, egy-egy konkrét téma körül csoportosuló tanácskozások egészítik ki a fő téma, a béke és a leszerelés jegyében szervezett megbeszéléséket - mondotta a DÍVSZ elnöke.

Valid Maszri hangsúlyozta: az eddigi VIT-ek sikerrel zárultak, hatékony fórumai voltak a fiatalok együttműködésének. A moszkvai fesztiválon az antiimperialista szolidaritás kerül a figyelem homlokterébe, különösen azért, mert az utóbbi években jelentősen rosszabbodott a nemzetközi helyzet, s nagy szükség van - politikai, vallási elvektől függetlenül - a kooperáció elmélyítésére, a világ ifjúságának a háborút ellenző s a béke védelmét szorgalmazó együttes fellépésére.

A világifjúsági találkozó előkészületeivel kapcsolatban a DÍVSZ elnöke kiemelte: az utóbbi másfél esztendőben valamennyi nemzeti előkészítő bizottság kidolgozta saját politikai programiját. A széles körű érdeklődést jól jelzi, hogy ezeknek a bizottságoknak a munkájában a kommunisták mellett szocialista, szociáldemokrata, liberális, radikális, kereszténydemokrata szervezetek is részt vesznek. Ez is arra mutat, hogy a fiatalok igénylik: saját maguk dönthessenek a jövőjükről, aktív szerepet vállalhassanak a világ alakításában. A nemzetközi előkészítő bizottság ülései is az antiimperialista szolidaritás, a béke és a barátság jegyében zajlottak. A DÍVSZ levélben mozgósította tagszervezeteit, hogy vegyenek részt a nemzeti előkészítő bizottságok munkájában.

Az újságírók kérdéseire válaszolva a sajtótájékoztatón elmondották: a helsinki záróokmány aláírásának tizedik évfordulója egybeesik a fesztivál megrendezésével. Ennek szimbolikus jelentősége is van, s. a találkozó idején különös figyelmet fordítanak azokra az eseményekre, amelyek az enyhülési folyamat tetőpontját jelentő helsinki konferenciasorozatra emlékeznek. Az évforduló napján, augusztus elsején, közvetlen tévékapcsolatot hoznak létre Moszkva és Helsinki között, utalva arra, hogy az enyhülési folyamat kezdeményezője a Szovjetunió fővárosa volt. A nyugat-európai nemzeti előkészítő bizottságok munkájáról szólva kiemelték: ezek tevékenységében részt vesznék az illető országok legfontosabb ifjúsági szervezetei. A bizottságok Ausztriában szolidaritási kampányt kezdeményeztek Nicaragua újjáépítéséhez, Dániában gyűjtést szerveztek salvadori és nicaraguai iskolák építésének anyagi támogatására. Latin-Amerikában 32 nemzeti előkészítő bizottságot alakítottak, ezekben a politikai és a társadalmi élet képviselői is tevékenykednek. Politikai programjukban az antiimperialista szolidaritás mellett a chilei és a paraguayi fasiszta diktatúrák elítélése szerepel.

Sarlós István, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, az Országgyűlés elnöke a főváros XII. kerületébe látogatott. A vendéget Hanga Mária, a kerületi pártbizottság első titkára és Ákos Zsuzsa, a városrész tanácselnöke fogadta a pártbizottság székházában. Sarlós István először tájékoztatót hallgatott meg a 86 ezres lélekszámú hegyvidéki kerület életéről, majd a közelmúltban lezajlott országgyűlési képviselői és tanácstagi választások helyi tapasztalatairól informálódott.

A program következő állomásaként a Politikai Bizottság tagja megtekintette a kerület szabadság-hegyi napközis és ifjúsági táborát. A szép természeti környezetben elhelyezkedő táborban a kerület minden általános és kisegítő iskolájából tanévzárástól tanévnyitásig több száz gyerek vakációzik.

A kerületlátogatás délután az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben folytatódott. Sarlós Istvánt az intézet vezetői fogadták, és tájékoztatták az ezerágyas kórház gyógyító-megelőző tevékenységéről. Ezt a főorvosi karral folytatott eszmecsere követte. A látogatás befejezéseként a Politikai Bizottság tagja az intézménnyel ismerkedett, s egyebek között megtekintett több korszerű diagnosztikai részleget.

Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese a jugoszláv kormány meghívására Jugoszláviába utazott.

Útja során a miniszterelnök-helyettes hivatalos látogatást tesz a Macedón Szocialista Köztársaságban és a Bosznia-Hercegovina Szocialista Köztársaságban. Megbeszéléseket folytat a két köztársaság és hazánk közvetlen kapcsolatairól. Kíséretében utazik Szabó Imre ipari minisztériumi államtitkár és Lőrincze Péter, a Magyar Kereskedelmi Kamara főtitkára is.

Elutazásakor a küldöttséget a repülőtéren Milovan Zidar, Jugoszlávia budapesti nagykövete búcsúztatta.

Mitterrand francia elnök az Elysée-palotában ünnepélyesen megnyitotta az első nemzetközi konferenciát az európai modern technológia fejlesztését célzó Eureka-programról. A konferencián 17 ország - a Közös Piac tíz országa, Spanyolország, Portugália, Svájc, Ausztria, Norvégia, Svédország, Finnország - külügy- és kutatásügyi miniszterei vesznek részt.

Mitterrand elnök megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a tanácskozásnak meg kell határoznia az Eureka-terv alkalmazásának területeit, fel kell mérni a programban részt vevő országok lehetőségeit, és tanulmányozni kell a pénzügyi hozzájárulások módjait. Bejelentette, hogy Franciaország 1986-ban egymilliárd frankkal járul hozzá az Eureka-programhoz. Hangsúlyozta, hogy az Eurekának bátorítania kell az együttműködést az európai ipari vállalkozók és a kutatóintézetek között, segítenie kell a belső piacók egyesítését.

Más francia források hangsúlyozzák, hogy az Eureka előkészíti az utat egy technológiai közösség kialakításához. Aláhúzzák: az Eureka-programban részt vevő vállalatok és kutatóintézetek, ha részt akarnak venni az amerikai űrprogramban, ezt szabadon tehetik. Párizsban ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az Eureka elsősorban polgári vállalkozás, amelyet előbb-utóbb katonai célokra is lehet hasznosítani.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_eureka.jpg17 nyugat-európai ország képviselői megvitatták a francia ihletésű Eureka-tervet

Az egyre élesebbé váló politikai összecsapások jellemzik a nők ENSZ által szervezett világkonferenciáját, amely harmadik napja ülésezik Kenya fővárosában, Nairobiban.

A konferencia-központ környékét valósággal elborítják a részt vevő ENSZ-tagállamok zászlói és a „karibu”-szuahéli nyelvű „isten hozott” feliratok, az ülésteremben a tanácskozáson egyébként is óriási többségben lévő harmadik világbeli asszonyok és lányok káprázatos népviseletekben jelennek meg, s a szünetekben nem ritka a közös tánc és ének. A plenáris üléseken s főként a munkabizottságokban azonban rendkívül éles politikai viták folynak különösen az arab és az izraeli, valamint a talpig csadorba burkolódzó iráni és az iraki küldöttek között.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_nok_vilagkongresszusa_szunet.jpgA nőkonferencia néhány részvevője a kongresszusi központ kertjében

Az ENSZ-konferencia a 10 éve meghirdetett hármas jelszó: „Egyenlőség, fejlődés, béke” fényében vizsgálja, hogyan sikerült megvalósítani a nők egyenjogúságát a különböző országokban. A napirendre felkerültek a foglalkoztatottság, az oktatás és az egészségügy kérdései is.

A plenáris üléseken sorra jelentkeznek felszólalásra a jelen lévő több mint 140 küldöttség vezetői, a nemzetközi szervezetek, mint például az UNIDO, az UNICEF, a Béke Világtanács, az SZVSZ, a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség, a KGST, az Európai Tanács képviselői.

Az eredetileg 15 percre korlátozott, de rendszerint hosszabbra nyúló beszámolókból az derül ki, hogy a nők évtizede, amelyet az ENSZ 1975-ben hirdetett meg, hozott ugyan eredményeket, de a gazdasági válság és a nemzetközi helyzet romlása, a fegyverkezési hajsza lefékezte a jó szándékú intézkedések és törekvések lendületét.

A szovjet-amerikai közös űrrepülés tizedik évfordulója alkalmából Washingtonban ünnepséget rendeztek az amerikai tudományos akadémia székházában. A megemlékezésen részt vett a Szojuz-Apollo program öt űrhajósa: Alekszej Leonov, Valerij Kubaszov, Thomas Stafford, Donald Slayton és Vance Brand.

Frank Press, az amerikai tudományos akadémia elnöke nagyszerű tudományos és műszaki teljesítménynek nevezte a közös űrrepülést. Az ünnepség után sajtóértekezletet tartottak. Thomas Stafford hangsúlyozta: az akkori összekapcsolás megmutatta, hogy a két ország együtt tud működni a nehéz, bonyolult feladatok megoldásában.

Alekszej Leonov azt hangoztatta, hogy a tíz évvel ezelőtti, kimagasló űrkísérlet csak az enyhülés közepette mehetett végbe.

A kozmosznak békéének kell lennie, szögezte le nyomatékkal Valerij Kubaszov, majd hozzáfűzte: az űrfegyver óriási tehertétel lenne az egész emberiség számára, s ezt nem szabad megengedni.

A sajtóértekezleten részt vevő űrhajósok, tudósok és szakemberek egyetértettek abban, hogy összefogással további közös űrprogramok valósulhatnak meg. Szóba került, hogy a két ország együttműködése a századfordulóra lehetővé tenné a Marsra történő utazást is. A közös programok végrehajtásához azonban feltétlenül szükség van az amerikai-szovjet kapcsolatok javítására - mondta Vance Brand.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_szojuz_apollo.jpgA Szojuz-Apollo űrprogram részvevői a washingtoni sajtókonferencián

Noha az összes washingtoni hivatalos közlemény és nyilatkozat aláhúzza, hogy Reagan amerikai elnök felépülése zavartalan, s a rákos daganat eltávolítása után eddig semmiféle szövődmény nem jelentkezett, George Bush, az Egyesült Államok alelnöke, kedd óta gyakorlatilag átvette az államügyek irányítását Washingtonban.

Bush maga arról nyilatkozott, hogy Reagan „viszi az üzletet”, s továbbra is „ő a főnök”. Másfelől azonban háromszor is megismételte: - Az élet nem áll meg az elnök betegsége miatt, s a beteg elnök távollétét úgy tekintik, mintha Reagan szabadságon tartózkodna.

Az elnököt a kórházban rendszeresen csak felesége látogatja, s a fehér házi hivatalos személyiségek közül csupán Donald Regan személyzeti főnök tartózkodott nála 25 percig. Bush alelnök úgy vélte, hogy a szigorú diétára utalt, s mozgásában egyelőre korlátozott elnöknél teendő látogatás most csak zavarná a gyógyulást.

A Fehér Ház hivatalos szóvivője szerint Reagan már „legszívesebben kiugrana az ágyból”, s „a munkájához való visszatérés gondolata foglalkoztatja”.

Bár a hivatalos orvosi jelentések ugyanezt a derűlátást igyekeznek erősíteni, nem hivatalos keretek között a Fehér Ház azt is tudtul adta, hogy az elnök felépülése a pillanatnyi elképzelésék szerint hat-nyolc hetet fog igénybe venni, s előreláthatóan Reagan a későbbiekben is „könnyített munkarendben” fog dolgozni.

július 18.

A Kormány Tájékoztatási Hivatala közli: A Minisztertanács ülésén megtárgyalta és jóváhagyta a magyar-szovjet gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési kormányközi bizottság Moszkvában tartott üléséről szóló jelentést. Megbízta a Gazdasági Bizottságot, hogy gondoskodjék az ülés határozatainak végrehajtásáról.

A Minisztertanács megvitatta a cigánylakosság helyzetéről szóló előterjesztést. Megállapította, hogy a központi és a helyi intézkedések, a társadalmi és a tömegszervezetek közreműködése, valamint saját törekvései nyomán felgyorsult a cigányság társadalmi beilleszkedése, életkörülményeinek kedvező irányú változása. A kormány határozatot hozott a foglalkoztatási feltételek, a munkaalkalmak és a szakképzettség javításának, az iskolázottsági-műveltségi szint további emelésének elősegítésére.

A kormány jóváhagyólag tudomásul vette a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter jelentését az időszerű nyári munkák és az aratás menetéről. Utasította az illetékeseket, hogy intézkedéseikkel nyújtsanak segítséget a betakarítás zavartalanságának biztosításához.

A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa Vlagyimir Bazovszkijnak, a Szovjetunió budapesti nagykövetének Magyarországról való végleges elutazása alkalmából a magyar-szovjet barátság elmélyítésében, pártjaink, országaink együttműködésének fejlesztésében szerzett kimagasló érdemeiért a Béke és Barátság Érdemrendet adományozta.

A kitüntetést Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke adta át az Országházban. Jelen volt Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára, Kótai Géza, az MSZMP KB külügyi osztályának vezetője, Roska István külügyminiszter-helyettes, valamint Ivan Aboimov, a szovjet nagykövetség követ-tanácsosa.

Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára Bács-Kiskunba latolgatott. Kecskeméten, a megyei pártbizottság székházában Romány Pál, a megyei pártbizottság első titkára fogadta, és tájékoztatta Bács-Kiskun politikai, gazdasági életéről. A megbeszélésen részt vett Gajdócsi István, a megyei tanács elnöke, és ott voltak a megyei pártbizottság titkárai.

Óvári Miklós ezután Kecskeméttel ismerkedett. A városházán Bodóczky László, a városi pártbizottság első titkára köszöntötte, majd Mező Mihály tanácselnök számolt be a gyorsán népesedő megyeszékhely fejlődéséről, gondjairól. A vendég a városnéző séta során felkereste a gépipari és automatizálási műszaki főiskolát, a nemzetközi zománcművészeti alkotótelepet; innen az épülő Széchenyi-városi szabadidőparkba kalauzolták, ahol 300 hektáron teremtenek pihenési, szórakozási, sportolási, fürdőzési alkalmat a megyeszékhely lakóinak.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_ovari_miklos_kecskemet.jpgÓvári Miklós a zománcművészeti alkotótelepen

Óvári Miklós útja ezt követően Kiskőrösre vezetett, ahol a pártbizottság székhazában Ivanics Lajos, a pártbizottság első titkára fogadta, és tájékoztatta a megye legfiatalabb városának fejlődéséről. A KB titkára ezután a helyi Kossuth Szövetkezet munkájával ismerkedett, délután pedig a városi pártbizottság tanácstermében rendezett aktívaülésen tájékoztatót tartott az időszerű bel- és külpolitikai kérdésékről. Befejezésül felkereste Petőfi Sándor szülőházát, amelynek kertjében megtekintene a hamarosan megnyíló szoborparkot, ahol Petőfi jeles műfordítóinak mellszobrai kaptak, illetve kapnak majd helyet.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_ovari_miklos_kiskoros.jpgA kiskőrösi aktívaülés elnöksége Óvári Miklós beszéde közben

Grósz Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Budapesti Pártbizottság első titkára Fejér megyébe látogatott. A Velencei-tó fejlesztésének eredményeiről és terveiről Megyeri Károly, a VIB elnöke és Marjanek József, a VIB főtitkára, valamint a megye, a körzet párt- és állami vezetői tájékoztatták. Vendéglátói, köztük Barts Oszkárné, a megyei pártbizottság első titkára társaságában meglátogatta a Velencei Ifjúsági Üdülőközpontot, a velencei autóskempinget, valamint a Velencei-tó környékének több más létesítményét.

Berecz János, az MSZMP Központi Bizottságának titkára Heves megyébe látogatott. Egerben a megyei pártbizottság székházában Barta Alajos első titkár, Markovics Ferenc megyei tanácselnök, valamint Virág Károly, Kiss Sándor és Schmidt Rezső titkárok fogadták. Barta Alajos tájékoztatta az országrész politikai, gazdasági és kulturális helyzetéről.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_barta_alajos_berecz_janos_markovics_ferenc.jpgBarta Alajos és Markovics Ferenc társaságában a megyei pártbizottság előtt

A Központi Bizottság titkára délelőtt Sírokra utazott; itt a fém csomagoló eszközök gyártásának hazai bázisát, a Mátravidéki Fémműveket kereste fel, megtekintette a gyártósorokat, és tájékoztatót hallgatott meg az idén már kétmilliárd forint termelési értéket előállító, dinamikusan fejlődő vállalat eredményeiről.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_berecz_janos_sirok.jpgLátogatás a tubusüzemben

Délután Egerben felkereste a Népújság szerkesztőségét, ezután Heves megye párt-, állami és gazdasági vezetőinek aktívaértekezletén időszerű bel- és külpolitikai kérdésekről tartott tájékoztatót.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_berecz_janos_nepujsag.jpgA Népújság szerkesztőségében

Pál Lénárd, az MSZMP Központi Bizottságának titkára Veszprémbe látogatott. A vendéget az MSZMP székházában Gyuricza László, a megyei pártbizottság első titkára tájékoztatta a megye társadalmi és gazdasági életéről.

A Központi Bizottság titkára ezután a Veszprémi Vegyipari Egyetemet kereste fel; itt Heil Bálint rektor tartott tájékoztatót az egyetem oktató-kutató munkájáról, a fejlesztési tervekről, majd megtekintette az intézmény számítógép-központját és üzemcsarnokát.

Pál Lénárd ezután az országos oktatástechnikai központ munkájával ismerkedett meg, erről Genzwein Ferenc főigazgató tájékoztatta. A program a balácapusztai római kori villagazdaság ásatásainak megtekintésével és a Veszprémi Akadémiai Bizottság székházában a tudományos élet képviselőivel folytatott konzultációval ért véget.

Reggel Fejti György, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a megyei pártbizottság első titkára Putnokra látogatott, hogy tapasztalatokat szerezzen a kétezer dolgozót foglalkoztató bányaüzem munkájáról, a bányászok gondjairól, s megismerje a bányaüzem vezetőinek elképzeléseit. Fejti Györgyöt a látogatásra elkísérte Seper László, a Borsodi Szénbányák Vállalat pártbizottságának első titkára, dr. Balogh Béla, a szénbányák vállalat műszaki vezérigazgató-helyettese.

A megyei pártbizottság első titkárát Putnokon a bányaüzem gazdasági, párt- és tömegszervezeti vezetői fogadták. Az ezt követő rövid beszélgetésen az első titkár kérdéseire válaszolva a vállalat és a bányaüzem vezetői elmondták: minden tőlük telhetőt elkövetnek a lakosság növekvő igényének kielégítésére; a bányászok szabadnapjuk nagy részét feláldozva fáradoznak azért, hogy minél több szén jusson a fogyasztóknak, mindenekelőtt a háztartásoknak.

Az eszmecserét követően Fejti György bányalátogatásra indult. A bánya bejáratánál Nyerges Károly körletvezető köszöntötte a vendéget. A lejtaknától mintegy két és fél kilométeres út vezetett a frontfejtéshez, ahol elsőként Kiss Ferenc frontaknász tett jelentést a délelőtti műszak munkájáról. Elmondása szerint, ha nem is számított kiemelkedőnek a műszak mostani teljesítménye - ugyanis rövid üzemzavar volt a szállítóberendezésben, - „ki lehet egyezni” a felszínre küldött szén mennyiségével.

A továbbiakban a megyei pártbizottság első titkárának kalauzolását Gyarmati Vince frontfejtési csapatvezető vette át. A 160 méter hosszú fronton gyakran megállt az első titkár, és szót váltott a bányászokkal.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_fejti_gyorgy_putnok.jpgEszmecsere munka közben

Megnyitotta kapuit a főváros új nagyáruháza, a kispesti Centrum. Kaszás Kálmán, a Centrum Áruházak Vállalat vezérigazgatója sajtótájékoztatóján elmondta: 1980-ban határozták el, hogy a főváros rohamosan fejlődő munkáskerületében, Kispesten széles körű árukínálatot és sokféle szolgáltatást nyújtó bevásárlóközpontot építenek.

Az új áruház a tervezett 36 hónap alatt, határidőre és a meghatározott 339 millió forintos költséggel valósult meg. A Kipszer fővállalkozásában elkészült ház alapterülete 13 600 négyzetméter. A beruházás költségeihez százmillió forinttal járult hozzá a fővárosi tanács, 68 millió forinttal pedig a Belkereskedelmi Minisztérium.

A tervek szerint a 400 dolgozó egymilliárd forintos forgalmat bonyolít, itt le évente. A beruházás tíz év alatt térül meg. Az áruház a nyitáskor több mint 200 millió forintos árukészlettel várja a vevőket. Az árukészlet összetételének meghatározásánál kikérték a Kispesten lakók véleményét is: kérdőíveket küldtek ki, amelyeken a vásárlók igényeiről faggatták a megkérdezetteket.

Az impozáns épület földszinti eladóterében 1500 négyzetméteres szupermarketet helyeztek el, amelynek feladata a környékbeli lakosság napi cikkekkel való ellátása lesz. A következő napok, hetek forgalma majd eldönti, hogy elegendő lesz-e a jelenleg felállított tíz pénztár a méreteiben is hatalmas élelmiszerrészleg zavartalan működéséhez. 

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz.jpgMár fogadja a vásárlókat az új áruház

Az áruház második emeletén a ruházati osztályok kaptak helyet. Különlegességük, hogy itt a vásárlók tetőtől talpig felöltözködhetnek egy-egy osztályon. Például a női ruházati részlegnél közvetlenül egymás mellett található a konfekció, a kötöttáru, a cipő, a divatáru és a fehérnemű. Ez a csoportosítás nemcsak a tájékozódást könnyíti meg, hanem a hölgyek bevásárlásaiknál figyelni tudnak öltözékük összhangjára is. Ugyanígy szervezték meg a férfi- és gyerekosztályt is.

Az áruház harmadik szintjén találhatók a vegyes iparcikkek, a szórakoztató elektronikától a bútorokig szinte minden. A változatos áruösszetétel mellett több mint ötvenféle szolgáltatás vehető igénybe a kispesti Centrumban. Ezek közé tartozik a házhozszállítás, a gyorsított OTP-ügyintézés, a készruhák méretre igazítása, a szőnyegszegés, függönyvarrás, bútor- és gépkocsihuzat-varrás, órajavítás, öltönyvasalás stb.

Ami a nyitvatartást illeti: az élelmiszerosztály hétfőn, kedden, szerdán és pénteken 7-19 óráig, csütörtökön 7-20 óráig, szombaton 7-15 óráig tart nyitva. Az áruház többi része hétköznapokon, csütörtök kivételével 10-19 óráig, csütörtökön 10-20 óráig, szombaton pedig 10-13 óráig várja a vevőket.

Az áruház átadásán részt vett Grósz Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Budapesti Pártbizottság első titkára és Juhár Zoltán belkereskedelmi miniszter.

A nyitás napja képekben:
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_6.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_10.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_11.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_12.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_13.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_14.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_15.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_16.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_17.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_18.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_19.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_21.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_7.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_8.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kispesti_centrumaruhaz_9.jpg

A kazah tagköztársaság észak-keleti részében lévő Szemipalatyinszk közelében minden eddiginél nagyobb földalatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre a Szovjetunió.

Kétnapos nemzetközi tanácskozás kezdődött Potsdamban, a történelmi nevezeteségű Cecilienhof kastélyban a potsdami megállapodás aláírásigának 40. évfordulója alkalmából. A nemzetközi tudásfórumra húsz országból, köztük Magyarországról érkeztek részvevők.

Az NDK a potsdami megállapodás szellemében az értelemnek és a realizmusnak az egész világot átfogó koalíciójáért száll síkra az atomkatasztrófa veszélye ellen - hangoztatta Oskar Fischer, az NDK külügyminisztere a megnyitón.

A kedden életbe lépett biztonsági egyezmény ellenére nincs nyugalom Bejrútban. Éjszakába nyúló, többórás harcot vívtak a keresztény és muzulmán milicisták a libanoni fővárost kettéosztó „zöld vonal” déli részén. A szemben álló felek ágyúkkal lőtték egymás állásait.

A libanoni hadsereg katonái és a drúz milicisták között is tüzérségi párbaj volt a Bejrútot körülvevő hegység keleti részén, az elnöki palota közelében.

A biztonsági egyezmény végrehajtásáért felelős bizottság kétszer is ülésezett. A további merényletek elkerülésének érdekében csütörtöktől kitiltották a járműveket Bejrút középső részéből. Brigádokat szerveztek a milicisták falragaszainak, feliratainak eltávolítására, és a barikádok és más úttorlaszok lebontására.

Biztonsági okokból a bejrúti repülőtér köré két és fél méter magas, szögesdróttal is védett betonfalat építenek. Ezzel egy időben a repülőtéren, mivel az egyezmény értelmében a síita és drúz milíciák helyett itt is a rendőrség és a katonaság vette át az ellenőrzést, felújították az utasok motozását, és minden csomagot átvizsgálnak.

Eközben még mindig a repülőtéren vesztegel az amerikai TWA légitársaság Boeing 727 típusú repülőgépe, amelyet a múlt hónapban raboltak el síita fegyveresek. A légitársaság egyik szóvivője elmondta, hogy „különböző csatornákon” folynak tárgyalások a gép visszaszerzéséről, de nem bocsátkozott részletekbe.

A nők helyzetének tényleges javítása nem képzelhető el a világ békéjének és biztonságának erősítése nélkül. Ezt hangsúlyozza az a közös nyilatkozat, amelyet a szocialista országok küldöttségei terjesztettek elő a nők Nairobiban zajló világkonferenciáján.

A szocialista országok képviselőit - húzza alá a dokumentum - mélységes nyugtalansággal tölti el a nemzetközi feszültség éleződése, ami annak következménye, hogy az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei a stratégiai egyensúly megbontására, a katonai fölény elérésére és a világűr militarizálására törekszenek. Éppen ezért - szögezi le a közös nyilatkozat - napjaink legfontosabb feladata a háború megakadályozása, földünk békéjének megőrzése.

Az imperialista hatalmak - mutat rá a továbbiakban a dokumentum - továbbra is nyílt támogatást nyújtanak a reakciós rendszereknek, a nemzetközi gazdasági kapcsolatokat önös céljaikra használják fel, mind gyakrabban folyamodnak a kereskedelmi, a technológiai és a hitelblokád eszközeihez és egyéb szankciókhoz a független politikát folytató államokkal szemben - húzza alá végezetül a szocialista országok küldöttségeinek nyilatkozata.

A konferencia csütörtöki munkanapján felszólaló küldöttek ismételten élesen bírálták a dél-afrikai rezsim fajüldöző politikáját. Mint a pretoriai rendszer ellen harcoló Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) egyik küldötte felszólalásában elmondta: az elmúlt tíz évben a Dél-afrikai Köztársaságban élő nők helyzete rosszabbodott.

Addisz Abebában délután megnyílt az Afrikai Egységszervezet 21. csúcsértekezlete. Röviddel a megnyitó után Abdou Diouf szenegáli elnök személyében megválasztották a szervezet soros elnökét.

Diouf Julius Nyerere tanzániai államfőt követi ebben a tisztségben. Mengisztu Hailé Mariam etióp államfő a földrész országainak állam- és kormányfői, Valamint más jelenlevő képviselői előtt tartott megnyitó beszédében bírálta a fejlett tőkés országokat, amiért - a földrész államainak ismételt felhívása ellenére - nem hajlandók elengedni az afrikai országok felgyülemlett adósságait. Felszólította a hitelezőket, hogy legalább az - összesen 170 milliárd dollárra becsült - adósság egy részét engedjék el, valamint az afrikai adósállamokat, hogy alakítsanak ki közös stratégiát a részleges adósságtörlés elérése érdekében.

A háromnaposra tervezett tanácskozás napirendjén elsősorban gazdasági kérdések - az afrikai éhínség és a külföldi adósságteher - szerepelnek, de megvitatnak számos politikai témát is, főleg a dél-afrikai fajüldöző rendszerrel szemben követendő stratégiát. A gazdasági szükségszerűséggel magyarázható, hogy elhalasztják a szervezetet megosztó csádi és szaharai helyzet megvitatását.

A Szovjetunió meggyőződése szerint a nemzetközi közösség támogatásával az afrikai népek képesek megvédeni alapvétő érdekeiket, s fel tudják számolni a kontinens déli részén kialakult feszültséggócot. Szovjet részről támogatják a földrész államainak követelését a nemzetközi gazdasági kapcsolatok demokratikus alapokon történő újjászervezéséért, s az afrikai államoknak azt a jogát, hogy szabadon rendelkezhessenek természeti kincseikkel - mutat rá a szovjet vezető testületek üdvözlete.

Újabb két áldozata van a dél-afrikai fajüldöző rendszer terrorjának. A Johannesburg melletti Soweto néger előváros fiataljai ismét az utcára vonultak, tiltakozásul a fajüldöző törvények, illetve a rendőrség brutalitása miatt. A rendőrség rátámadt a tüntetőkre, akik közül kettő meghalt, tíz pedig megsebesült. Ugyancsak tiltakozó megmozdulások voltak Fokföld tartomány városaiban.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_sowetoi_tuntetes.jpgAutókat gyújtottak fel a tüntetők Soweto utcáin

A dél-afrikai kormány egyébként hozzájárult ahhoz, hogy átadja Hollandia pretoriai nagykövetségének Klaas de Jonge holland antropológust. A férfit, akit a dél-afrikai hatóságok fegyvercsempészéssel vádolnak, a pretoriai rendőrség a holland követség területén tartóztatta le, a diplomáciai jogok felrúgásával. Hollandia 48 órás határidőt adott Klaas de Jonge szabadon bocsátására, és értésre adta: ha kérését nem teljesítik, Hága visszahívja pretoriai nagykövetét. A dél-afrikai kormány mindazonáltal ragaszkodik ahhoz, hogy a férfit a későbbiekben bíróság elé állítsa.

Ronald Reagan amerikai elnök egészségi állapota tovább javul. Orvosai már megszüntették intravénás táplálását, s főleg folyadékokból álló diétára fogták.

George Bush alelnök először tett látogatást az elnök betegágyánál. Megbeszélésükön nemzetközi és belpolitikai kérdések kerültek szóiba. Bush szavai szerint az elnök állapota javul, s tökéletesen követi a főbb politikai eseményeket. Larry Speakes, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy az elnök emésztőrendszere ismét normálisan kezd működni, s ezért vált lehetővé az intravénás táplálás megszüntetése. Éjszaka pedig - a műtét óta először - megszakítás nélkül képes volt aludni.

Az amerikai elnök több nagyköveti kinevezést írt alá, továbbá egy amerikai-brit terroristaellenes törvény kiegészítéséről szóló határozatot küldött meg ratifikálás céljából a szenátusnak.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_george_bush_donald_regan.jpgAz „ügyvivő" páros George Bush és Donald Regan

Amerikai sajtójelentések szerint Reagan betegségének következményei voltak a hatalmi szférán belül is. Donald Regan, a Fehér Ház személyzeti főnöke vált a kormányzat kulcsfigurájává azzal, hogy Reagan elnök személyes képviselőjeként irányító szerepre tört a kormány operatív döntéseinek meghozatalában.

Az amerikai lapok ennek kapcsán felidézték az 1981 márciusában történteket, amikor Reagan elnök ellen merényletet követtek el, s több hétre kórházba került. Akkor Alexander Haig külügyminiszter volt az, aki bejelentette, hogy „ura az eseményeknek”. Caspar Weinberger hadügyminiszter is ragaszkodott hozzá, hogy a honvédelmi kérdésekben kizárólag ő döntsön. Az akkori események negatív következményeinek elkerülésére Bush alelnök ezúttal több alkalommal kinyilvánította, hogy ő gyakorolja az elnök betegségének időtartama alatt az elnöki jogkört.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke táviratiban kívánt mielőbbi felgyógyulást Ronald Reagannek, az Amerikai Egyesült Államok elnökének.

Az Egyesült Államok fenn akarja tartani katonai jelenlétét a Nicaraguával szomszédos Hondurasban. A The Washington Post jelentése szerint a Pentagon mintegy 12000 katonát akar „az elkövetkező három-öt évben” a közép-amerikai országban állomásoztatni. Az amerikai lap értesülése forrásaként a Pentagon egy nemrég nyilvánosságra hozott dokumentumára hivatkozott.

Ez szögesen ellentmond azoknak a washingtoni állításoknak, amelyek szerint amerikai katonák csak a hondurasi egységekkel folytatott közös hadgyakorlatok miatt tartózkodnak az országban, és jelenlétükről évenként döntenek a Pentagonban.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_nicaraguai_ellenforradalmarok.jpgNicaraguai ellenforradalmárokat képeznek ki egy hondurasi táborban

Előre be nem jelentett villámlátogatást tett Hondurasban Harry Shlaudeman, az amerikai elnök közép-amerikai különmegbízottja. Shlaudeman részt vett a hondurasi nemzetbiztonsági tanács ülésén is. Az amerikai diplomata nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy milyen kérdéséket vitatott meg a testület tagjaival, köztük a hondurasi államfővel és külügyminiszterrel, valamint a hondurasi hadisereg több magas rangú tisztjével.

Shlaudeman egyébként újra Nicaraguát igyekezett felelőssé tenni a közép-amerikai válság elhúzódásáért, és értésre adta, hogy addig nem lesz béke a térségben, amíg a sandinista kormány nem hajlandó az Egyesült Államok által támogatott ellenforradalmárokkal tárgyalni. 

július 19.

Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete fogadást adott a nagykövetségen abból az alkalomból, hogy a közeli napokban végleg elutazik Magyarországról.

A fogadáson részt vett Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, Berecz János, a Központi Bizottság titkára, Trautmann Rezső, az Elnöki Tanács helyettes elnöke, Czinege Lajos és Csehák Judit, a Minisztertanács elnökhelyettesei, Várkonyi Péter külügyminiszter, valamint a Központi Bizottság, az Elnöki Tanács, a Minisztertanács, az Országgyűlés több tagja, a politikai, gazdasági és kulturális élet sok más vezető személyisége.

A fogadáson jelen volt a diplomáciai képviseletek számos vezetője és tagja.

76-os körzetszámmal Kiskunfélegyházát is bekapcsolták a belföldi és a nemzetközi távhívóhálózatba. A helységben két, egyenként ezerállomásos konténerközpontot helyeztek üzembe, így újabb igénylők juthatnak telefonhoz. A Szegedi Postaigazgatóság folytatja a kecskeméti központhoz kapcsolódó telefonhálózat bővítését, s ennek keretében már dolgoznak a szerelők Nyárlőrinc és Tiszaalpár crossbar központjainak szerelésén.

Tragikus gátszakadás történt Észak-Olaszországban. Egy alpesi víztároló gátja egy helyen átszakadt, és a hatalmas víztömeg a közeli Stava falura zúdult, majd elöntötte a távolabbi Tesero területének egy részét is. A kiadott hivatalos, de nem végleges adatok szerint a halálos áldozatok száma kettőszázhárom, s a helyi hatóságok további százötven embert eltűntnek nyilvánítottak.

A vizsgálat megkezdődött, s az már bizonyosra vehető, hogy nem természeti csapásról van szó, hanem nagyon is jól körülhatárolható, súlyos emberi felelőtlenségről, és bűnös mulasztások sorozatáról.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_stava.jpgTúlélők után kutatnak a mentőalakulatok

Egy falukkal és nyaralóhelyekkel benépesített alpesi völgy felett 1980 óta működött egy fluoritbánya, amely mellé egy mesterséges víztárolót is építettek. A bánya és a víztároló eredetileg egy állami tröszt birtokában volt, de az állam eladta azt két magánszemélynek.

Ebben a tárolóban mosták ki az értékes ásványból a vele együtt kibányászott felesleges mellékkőzeteket. A mesterséges tó vize a belekerült nagy mennyiségű kőzet miatt háromszor-négyszer nehezebb volt, mint amennyi a tiszta víz fajsúlya. Különös gonddal kellett volna tehát megépíteni a víztároló gátjait. Ezzel szemben mindössze egy primitív védőtöltést építettek, közönséges döngölt földből.

Péntekén déli 12 óra 25 perckor a rendkívül súlyos víz nyomása miatt a védőtöltés átszakadt, és a tárolóban lévő víz, ásvány és sár rázúdult a völgyre és annak lakott településeire. Az áradat hat és fél perc alatt rohant végig a völgyön, és mindent elpusztított, amit útjában talált, három méter magas sár- és ásványtengert hagyva maga után. A semmivel vált egyenlővé két falu - Stava és Tesero - sok háza, számtalan nyaraló és négy, vendégekkel teli szálloda. Az egyik szállóban hatvan olasz iskolásgyerek nyaralt tanáraival; senki sem maradt közülük életben.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_stava_udulo_falu.jpgEz maradt Stava üdülőfaluból

A környék életben maradt lakosai közül sokan már 1984 tavaszán jelezték a hatóságoknak, hogy a víztároló töltése meglazult, és szivárog a víz. De senki a füle botját sem mozgatta. A bánya tulajdonosai - szemtanúk szerint - a tragédia előtti napon harminc munkást küldtek a védőtöltésre, de állítólag nem megerősítés, hanem további bővítés céljajból. Hogy mi volt a munkások megbízatása, azt tőlük már sohasem tudhatjuk meg: ők voltak az elsők, akik szörnyethaltak a rájuk zúduló víz súlya alatt.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_stava_kutatas.jpgKutatás - talán még akad élő

A mentésben több, mint 18 ezren vettek közvetve, vagy közvetlenül részt. Összesen 268-an vesztették életüket, 63 épület és 8 híd semmisült meg.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_stava_mentok.jpgA mentők megtalálták az iszaptengerben az egyik áldozatot

A vizsgálatok közel hét évig tartottak. 1992-ben 10 embert találtak vétkesnek és ítéltek börtönbüntetésre.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_stava_tomegsir.jpgAz áldozatok egy része a lentebb fekvő Tesero templománál a tömegsírban...

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_stava_emlekmu.jpg...és az áldozatok emlékműve, melyet az utókor állított

A közel-keleti helyzet békés rendezésére irányuló erőfeszítésekről tárgyalt Londonban Margaret Thatcher brit kormányfő és Husszein jordániai király.

Összecsapások robbantak ki péntekre virradóra a muzulmán és a falangista fegyveresek között a Bejrútot kettéválasztó „zöld vonal” mentén. A harcokban tüzérségi egységek és rakétavetők is részt vettek - közölték a biztonsági erők.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_bejruti_pillanatkep.jpgBejrúti pillanatkép a kiújult harcok után

Súlyos incidens zajlott le pénteken Nyugat-Bejrútban: ismeretlen fegyveresék tüzet nyitottak a zömmel drúzokat tömörítő Haladó Szocialista Párt egyik vezetőjére, Imad Navfalra. A drúz vezető és három testőre megsebesült. A bejrúti rádió szerint a rendőrség vetett véget a lövöldözésnek. További részletek egyelőre nem ismeretesek.

A Közel-Keletet érintő hír, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Izraelt abban, hogy maga dönthessen a Jordániává! közös palesztin küldöttség összetételéről, amellyel a későbbiekben tárgyalni hajlandó. Az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője közölte ezt és azt állította: Washingtonnak az a célja, hogy megkezdődjenek az arab-izraeli tárgyalások.

Érvénybe lépett az az amerikai rendelkezés, amelynek alapján tilos Libanonba szóló repülőjegyék kiállítása és forgalmazása az Egyesült Államokban - közölte a washingtoni közlekedési minisztérium. A rendelőt értelmében egyetlen légitársaság, még külföldi cég sem adhat el jegyeket Amerikában olyan járatokra, amelyek úticélja a közel-keleti ország, abban az esetben sem, ha a járat idegen országban indul, s nem is érinti az Egyesült Államokat. A tiltó rendelkezés része a TWA légitársaság gépének eltérítése nyomán Libanonnal szemben meghirdetett amerikai légi bojkottnak.

Javier Pérez de Cuellar a pretoriai fajüldöző rendszer létezését minősítette az afrikai helyzet stabilitását és biztonságát leginkább fenyegető tényezőnek. Az ENSZ-főtitkár az Afrikai Egységszervezet Addisz Abeba-i csúcsértekezletének első napján szólalt fel.

Pérez de Cuellar elítélt minden arra irányuló kísérletet, hogy Namíbia függetlenségének kérdését az ehhez nem kapcsolódó problémákkal kössék össze. A főtitkár arra az amerikai-dél-afrikai törekvésre utalt, hogy a problémát összefüggésbe hozzák az Angolában - az ottani törvényes kormány kérésére - állomásozó kubai erők jelenlétének kérdésével.

Az ENSZ főtitkára az afrikai földrész válságos gazdasági helyzetéről szólva hangsúlyozta: a gazdasági és társadalmi válság alapvető okainak feltárása nélkül nem lehet megoldani az afrikai országok problémáit. A szárazság és az éhínség orvoslására elsősorban a mezőgazdaság fejlesztését javasolta.

Julius Nyerere tanzániai elnök beszédében felszólította a tagországokat: fokozzák erőfeszítéseiket az apartheid ellen folytatott harcban. Szolidaritásra, békére szólított fel „az afrikai államokon belül és az országok között”. Nyerere is szólt a gazdasági nehézségekről, s a nyugati országokat tette felelőssé azért, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent a kávé, a cukor és a réz exportjából származó bevétel.

A csúcsértekezlet ülésének napirendjén Afrika gazdasági helyzetének javítását célzó, öt évre szóló programtervezet megvitatása áll. A terv, amely az afrikai államok saját erőfeszítéseinek fontosságát hangsúlyozza a válság leküzdésében, az első, kizárólag gazdasági problémák megoldását célul kitűző összafrikai program.

A csúcsértekezlet részvevői elé terjesztették az Afrika segélyezésével foglalkozó ENSZ-bizottságnak a földrész helyzetéről szóló jelentését. Eszerint az év végéig az afrikai éhezők száma - a több országban megkezdődött esőzések ellenére - várhatóan 11,5 millió lesz. A bizottság szerint a legkritikusabb a helyzet Angolában, a Burkina Köztársaságban (a volt Felső-Voltában), Etiópiában, Maliban, Mauritániában, Nigerben és Szomáliában. Kevésbé válságos, de nehéz a helyzet a Zöld-foki-szigeteken, Kenyában, Lesothóban, Szenegálban és Tanzániában - hangzik a jelentés.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_mengisztu_dahab.jpgMengisztu etióp államfő fogadta az AESZ székhelyén az új szudáni vezetőt, Dahab tábornokot

Mindenki számíthat együttműködésünkre, akit a béke és az államok közötti egyenjogú kapcsolatok szándéka vezet - mondotta Duschek Lajosné, a Magyar Nők Országos Tanácsának elnöke, a nairobi nőkonferencián részt vevő magyar kormánydelegáció vezetője a pénteki plenáris ülésen.

Bevezetőben a Magyar Népköztársaság kormánya és népe nevében üdvözölte a konferenciát, köszönetét mondott a kenyai kormánynak és a konferencia szervezőinek. A továbbiakban méltatta az Egyesült Nemzetek Szervezetének tevékenységét a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának felszámolása érdekében. Mint mondotta, a nemzetközi helyzet romlása ellenére az elmúlt tíz évben sikerült ezen a téren megteremteni és továbbfejleszteni az együttműködést.

Az 1975-ben Mexikóban megtartott első világkonferencia óta jelentősek az eredmények a női egyenjogúság megteremtésében, a világ számos térségében azonban a nők és a gyermekek szociális helyzete tovább romlott, és súlyos problémákkal terhes.

Az évtized céljainak valóra váltását nagymértékben akadályozzák a fegyverkezési verseny és a különböző válságjelenségek. - Az egész civilizáció pusztulásával fenyegető nukleáris háború veszélye minden eddiginél sötétebb árnyékot vet földünkre - mondotta a magyar küldöttség vezetője. - A fegyverkezési hajsza, amelyet az erőegyensúly megbontására törekvő szélsőséges imperialista körök kényszerítenek a világra, súlyos teherként nehezedik a szocialista országokra is, és fékezi a fejlődés ütemét. Hazánk, a többi szocialista országgal és a haladó erőkkel együtt, szót emel a béke és a biztonság érdekében.

Duschek Lajosné állást foglalt a fajüldözés és a megkülönböztetés minden formájával szemben. Rámutatott, hogy meg kell szüntetni a külső imperialista beavatkozást a Közel-Keleten, Közép-Amerikában és a világ más térségeiben ahhoz, hogy a népek önrendelkezési jogukat szabadon gyakorolhassák. Aláhúzta, hogy a palesztin népnek is elidegeníthetetlen joga önálló állam alapítása.

A magyar delegáció vezetője ezután részletesen szólt azokról az eredményekről, amelyeket hazánkban az elmúlt évtizedben sikerült megvalósítani a nők egyenjogúságának kibontakoztatása és továbbfejlesztése érdekében.

Felszólalásának befejezéseképpen kijelentette: - A Magyar Népköztársaság nevében biztosíthatom önöket, hogy mindenki, akit a béke és az államok közötti egyenjogú kapcsolatok szándéka tölt el, számíthat együttműködésünkre. A nemzetközi együttműködésnek, amely a nők évtizede során kialakult, tovább kell folytatódnia. A magyar közvélemény bízik abban, hogy a nairobi világkonferencia építő jellegű döntéseket fog hozni, amelyek megfelelnek a nők érdekeinek szerte a világon.

A magyar delegáció rendkívül aktív munkát végez a konferencián, főleg a munkabizottságokban. Kezdeményezője például annak a határozati javaslatnak, amely a nők aktív részvételét sürgeti egy új, minden megkülönböztetéstől mentes gazdasági világrend megteremtésében.

Számos kétoldalú találkozóra, megbeszélésre is sor került. A magyar küldöttség tapasztalatcserét folytatott a szocialista országok delegációival, találkozott az új-zélandi küldöttekkel, valamint a Szocialista Internacionálé és a skandináv országok képviselőivel.

Duschek Lajosné részt vett a parlamenti képviselőnők találkozóján is. A svéd törvényhozás nőtagjainak kezdeményezésére ugyanis 17 ország még áprilisban megállapodott, hogy a képviselőnők a jövőben aktívabban lépnek fel a leszerelés érdekében, a tárgyalások folytatásáért, atomfegyvermentes övezetek létesítéséért. Nairobiban már 25 ország parlamenti képviselőnői határozták el, hogy felhívásban buzdítják társaikat a csatlakozásra.

Vádaskodások és fenyegetések hangzottak el az Egyesült Államok és Honduras részéről a nicaraguai forradalom győzelmének 6. évfordulóján.

Az évforduló előestéjén Washington hivatalos jegyzékben vádolta meg a sandinista kormányt, hogy az „terrorista merényleteket” készít elő a szomszédos Hondurasban tevékenykedő amerikai állampolgárok ellen. A jegyzék, amelyet Harry Bergold, az Egyesült Államok managuai nagykövete juttatott el a nicaraguai külügyminisztériumnak, a nicaraguai hatóságokat tette felelőssé azért is, hogy egy hónappal ezelőtt hat amerikai állampolgárt, köztük négy tengerészgyalogost, megöltek San Salvadorban. Washington „megfelelő válaszintézkedések” meghozatalával fenyegette meg Managuát.

A nicaraguai külügyminisztérium határozottan visszautasította az amerikai vádaskodásokat. A sandinista front lapja, a La Barricada teljes terjedelemben közölte az amerikai jegyzéket és a nicaraguai választ. A lap emlékeztetett arra, hogy jelenleg több mint 30 amerikai hadihajó tartózkodik a nicaraguai partok közelében. A sandinista kormány véleménye szerint a flottafelvonulás arra szolgál, hogy Washington bármely pillanatban tengeri zárlat alá vehesse a közép-amerikai országot.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_sandinista_hadsereg.jpgA sandinista hadsereg katonái kifejezik elszántságukat a forradalom védelmére

A hondurasi kormány is hivatalos nyilatkozatban vádolta meg Nicaraguát. Honduras szerint a sandinista kormány „nyíltan közösséget vállalt Kubával és a Szovjetunióval”, s ezzel „súlyosan fenyegeti” a térség biztonságát.

A hondurasi hatóságok évek óta engedik, hogy több mint tízezer nicaraguai ellenforradalmár hondurasi területekről kiindulva hajtson végre támadásokat Nicaragua ellen. Emellett a nicaraguai fenyegetés ürügyén szoros katonai együttműködést alakított ki az Egyesült Államokkal. Harry Shlaudeman, az amerikai elnök közép-amerikai különmegbízottja előzőleg éppen arról tárgyalt a hondurasi nemzetbiztonsági tanács tagjaival, hogy Washington állandó jelleggel szeretne katonákat állomásoztatni Honduras területén, és bővíteni kívánja katonai támaszpontjainak számát a közép-amerikai országban.

július 20.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és Lázár György, a Minisztertanács elnöke a Lengyel Népköztársaság nemzeti ünnepén, Lengyelország újjászületésének 41. évfordulóján üdvözlő táviratot küldött Varsóba Wojciech Jaruzelskinek, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottsága első titkárának, a Lengyel Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének és Henryk Jablonskinak, a Lengyel Népköztársaság Államtanácsa elnökének.

Az olaszországi katasztrófa sújtotta területeken hétnapos általános gyászt rendeltek el. Az áldozatok hozzátartozóinak fájdalma és gyásza, valamint az országos felháborodás mértékének ecsetelése túlnő egy napi újságkrónika keretein. Mindenki tudja és vallja Olaszországban, hogy nincs szó természeti csapásról, először ugyanis földrengésre gyanakodtak, hanem sajnos bűnös mulasztásokról.

Bettino Craxi olasz miniszterelnök egy rövid nyilatkozatban kijelentette: „Követelem a felelősök felkutatását!" Zamberletti polgári védelmi miniszter közölte az újságírókkal: „Bűnös mulasztások sorozatáról van szó, ezt a katasztrófát el lehetett volna kerülni.” Egyébként az olasz lapok pártállástól függetlenül annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a katasztrófát botrányos gondatlanság okozta.

A helyi igazságügyi hatóságok eddig negyven olasz állampolgár ellen indítottak bűnvádi eljárást. A vád: felelőtlenségből és bűnös mulasztásból elkövetett tömeges emberölés.

A nők évtizedét lezáró nairobi-i ENSZ-konferencia első hetének felszólalásai és a munkabizottságokban kibontakozott kemény viták, amelyeket itt-ott még kivonulások is tarkítanak. azt bizonyítják, hogy a női egyenjogúságot, a nők helyzetét általában nem lehet steril módon a politikai háttértől, a nemzetközi helyzettől függetlenül vizsgálni.

Nagy taps fogadta a szovjet küldöttség vezetőjének, Valentyina Tyereskovának azt a megállapítását, hogy bolygónk jövője attól függ. nemzedékünk felismeri-e az emberiség előtt álló problémák bonyolultságát, képes-e józanul mérlegelni és cselekedni.

Az afrikai nemzeti felszabadító mozgalmaknak és a Dél-Afrikával határos frontországoknak nyújtott pénzügyi és anyagi támogatás fokozását sürgette az Afrikai Egységszervezet (AESZ) Addisz Abeba-i csúcsértekezletén elfogadott nyilatkozat. A tanácskozás szombaton az AESZ új főtitkárának, Oumarou nigeri külügyminiszternek a megválasztásával ért véget.

Pretoria destabilizációs politikájával az afrikai országoknak együttesen kell szembeszállniuk - hangoztatja a politikai nyilatkozat. Meg kell semmisíteni a faji megkülönböztetés rendszerét, véget kell vetni Namíbia törvénytelen megszállásának. A csúcsértekezlet részvevői felszólították a nyugati országokat: léptessenek életbe hathatós büntető rendszabályokat Dél-Afrika ellen.

A nyilatkozat elítélte az amerikai törvényhozást, amiért eltörölte a Clark-féle törvénymódosítást. A törvénymódosítás megtiltotta az amerikai kormányzatnak, hogy segítséget nyújtson az angolai ellenforradalmároknak.

Ami a sok afrikai országot sújtó gazdasági válságot illeti, ezt szintén részvevői. Az afrikai országoknak erősíteniük kell ipari, tudományos, műszaki, kereskedelmi és pénzügyi együttműködésüket, meg kell gyorsítaniuk a földrész gazdasági integrációját. A mezőgazdasági szektor fejlesztése, a szárazság következményeinek, az éhínségnek a leküzdése érdekében hatékonyan ki kell használni egész Afrika erőforrásait - mutat rá a nyilatkozat.

Hangsúlyozva, hogy a földrészt szorongató gazdasági válság leküzdéséhez nemzetközi segítségre is szükség van, a csúcstalálkozó részvevői sürgették: e kérdés megtárgyalására hívják össze az ENSZ közgyűlésének rendkívüli ülésszakát. Javaslatot tettek továbbá egy nemzetközi értekezlet megtartására is, amelyen az afrikai országok eladósodásának problémáit vitatnák meg.

A tanácskozás befejezéseképpen Ide Oumarou nigeri külügyminiszter személyében megválasztották az AESZ új főtitkárát. Ezt a tisztséget eddig - ügyvezetői minőségben - a nigériai Peter Onu töltötte be.

Ronald Reagan amerikai elnök elhagyta a kórházat, ahol egy hete rákos daganatot távolítottak el vastagbeléből. A 74 éves elnök helikopteren tért vissza a Fehér Házba a haditengerészet Bethesda kórházából.

július 21.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke és Sarlós István, az Országgyűlés elnöke búcsúlátogatáson fogadta Vlagyimir Bazovszkijt, a Szovjetunió budapesti nagykövetét, aki vasárnap végleg elutazott Budapestről.

A pénteken történt olaszországi gátszakadás tragédia helyszínére érkezett Francesco Cossiga olasz köztársasági elnök, aki részt vett az áldozatok emlékére tartott vallási gyászszertartáson.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_stava_francesco_cossiga.jpgA köztársasági elnök a tragédia színhelyén

Az izraeli megszállók újabb véres akciót hajtottak végre hajnalban Dél-Libanonban az általuk „biztonsági zónának” nevezett területen.

A libanoni állami rádió híradása szerint egy izraeli helikopteres alakulata síiták lakta Kabrih faluban szállt le, majd a katonák tüzet nyitottak a védtelen helybéliekre. Az akcióban tucatnyi parasztember meghalt. Elesett a libanoni Nemzeti Ellenállási Front nevű szervezet két tagja is, több izraeli katona megsebesült.

Izrael még júniusban azt közölte, hogy kivonta katonáit Dél-Libanonból. Valójában azonban ötszáz megszálló még mindig az országrészben állomásozik és együttműködik a izraeli zsoldban álló Lahad-féle milicistákkal.

Dél-Afrikában a hét végén rendkívüliállapotot vezettek be. Johannesburgban és Port Elizabethben a rendőrség összecsapott a színes bőrű lakossággal, több embert megöltek, sok a sebesült, több száz tüntetőt letartóztattak.

Pieter Botha dél-afrikai államfő az intézkedést azzal próbálta indokolni, hogy a kormány így akarja „szigorúan figyelmeztetni a rendzavarást hirdető személyeket és intézményeket”.

A dél-afrikai rendőrség vasárnap legkevesebb négy embert ölt meg Johannesburg és Port Elizabeth feketék lakta körzeteiben, s a színes bőrű lakosság és a rendőrség összecsapásainak estig még csaknem félszáz sebesültje is volt. A rendkívüli állapot első 12 órája alatt a dél-afrikai rendőrség mintegy 250 embert tartóztatott le, több mint 110 embert a rendkívüli állapotra való hivatkozással. A letartóztatottak közül 60 ember - köztük több fehér bőrű - az apartheid elleni mozgalom híve, illetve tagja.

A vasárnap letartóztatottak sorsáról egyelőre semmi nem ismeretes, a rendőrség ugyanis velük kapcsolatban semmilyen tájékoztatást nem volt hajlandó adni. A katonasággal megerősített rendőri alakulatok úttorlaszokat emelnek a feketék lakta települések körül, és más intézkedéseket foganatosítanak, élve a rendkívüli állapot adta lehetőségekkel.

Az ország hivatalos közlönyének rendkívüli számában most közzétett rendelkezések szerint a rendőrségnek egyebek között joga van bárkit előzetes figyelmeztetés nélkül letartóztatni és fogva tartani. A foglyokkal csak felső szintű igazságügyi vagy rendőri hatóság engedélyével találkozhat más személy.

A pretoriai kormány jelentősen ki akarja terjeszteni a rendfenntartó erők hatáskörét a fajüldöző rendszerrel szemben mind erőteljesebben megnyilvánuló elégedetlenség letörésére, mutatnak rá a politikai elemzők. A rendkívüli állapot rendelkezései értelmében a helyi rendfenntartó szervek saját hatáskörükben kijárási tilalmat vezethetnek be. Ellenőrzésük alá vonhatnak bizonyos alapvető szolgáltatásokat, betilthatnak egyes sajtótermékeket. Elfogatási parancs nélkül foganatosíthatnak letartóztatásokat, és a letartóztatott személyeket bírósági eljárás nélkül meghatározatlan ideig őrizetben tarthatják. Az ország 30 megyéjében már eddig is gyülekezési tilalom volt érvényben.

Az angliai Silverstoneban bonyolították le a Forma I-es versenyautók világbajnoki futamát. A kezdet a brazil Sennának sikerült a legjobban. A második sorból rajtolva élre vágott. Az első kanyarvétel igen szerencsétlenül végződött a svájci Johansonnak és a francia Tambaynak: ütközés miatt kiestek a folytatásból.

Sennával a finn Rosberg tartotta a lépest az elején, de a későbbiek során motorhiba akadályozta a skandinávot a jó helyezés elérésében. A francia Prost a 9. körben hagyta ott az angol Mansellt és az olasz de Cesarist, s hozzákezdett Senna rohamozásához.

- A kivárás versenye volt ez - mondta a győzelem után erről a szakaszról Prost. Ez a kivárásos taktika helyesnek bizonyult. Prost az 59. kor-ben „kilőtt”, otthagyta Sennát, aki nem tudott ellentámadást indítani.

Prost ezzel a GP-sikerrel két pontnyira megközelítette összetettben az olasz Alboretót, aki vasárnap második lett mögötte.

A vasárnapi futam eredményei: 1. Alain Prost (francia) (Porsche), 2. Alboreto (olasz) (Ferrari), 3. Lafitte (francia) (Renault).

A VB-pontverseny állása: 1. Alboreto 37 pont, 2. Prost 35, 3. de Angelis (olasz) 26.

Ezen a napon született meg egy olyan rekord, amelyhez „az elkövetőjének” minden őrültségére szüksége volt.

A pilóták számára az időmérő edzés mindig az egyik, ha nem a legidegtépőbb része a versenyhétvégéknek, hiszen ekkor kell 100%-os koncentráció mellett az utolsó ezredmásodperceket is kisajtolniuk. Az adrenalin szint az egekben, az idegszálak megfeszülnek, miközben a legapróbb hiba is rajthelyekbe kerülhet. Vagy éppen az életükbe.

Persze ez manapság már jóval kevésbé hangsúlyos, mint évtizedekkel ezelőtt, hiszen óriási a különbség mind a pályák, mind az autók biztonsága terén, de 1985-ben még bőven benne volt a köztudatban, hiszen az 1970-es években kilencen haltak meg F1-es versenyhétvégén és egy pilóta teszten, majd az 1980-as években ez az arány 2-2 volt.

Mindezek tekintetében már sokkal inkább értelmet nyert Keke Rosberg, 1982 világbajnokának nyilatkozata az 1985-ös Brit Nagydíj időmérőjéről: „Elragadtattam magam, ilyesminek pedig nem szabadna megtörténnie, ha az ember túl akarja élni. De ilyen csak akkor egyszer történt…”

A bajszos finn egészen pontosan két időmérős próbálkozásról mondta ezt, amelyek során azelőtt nem látott sebességet ért el az akkor a mainál még sokkal gyorsabb silverstone-i pályán. Egy korábbi gumiteszten már kiderült, hogy az időmérős konfigurációban akár 1200 lóerős turbós szörnyetegekkel a verseny kvalifikációján biztosan át lehet majd törni a 160 mérföld/órás (256 km/óra) határt az akkor még mindössze hét kanyarból és egy sikánból álló 4,7 km hosszú körön.

A nagydíjhétvége pénteki napján Keke Rosberg állt a tabella élén a Honda RA163-E kódjelű turbómotorja által hajtott Williams FW10-essel, és 159,668 mérföld/órás átlagsebességű körével már akkor is nagyon közel volt a 160-as határhoz. A szombati időmérőn lógott az eső lába, és egy ideig senki nem tudott közel kerülni ehhez a sebességhez, de aztán jött a finn.

„A közönség elkezdett felállni, ahogy jött át a kanyarokon, és úgy nézett ki, mintha alacsonyan repülne - emlékezett vissza Keith Douglas, aki bemondóként volt jelen a pályán. - Az autó olyan volt, mint egy repülő, miközben rángatózott a kanyarokban. Elképesztő volt. Tényleg szinte úgy tűnt, mintha készülne felszállni. Úgy él az emlékeimben, mint az egyik legkiemelkedőbb látvány, amit valaha láttam.”

A szemerkélő eső ellenére Rosberg megcsinálta, és 1:05.967-es körével 7 ezred mérfölddel áttörte a 160-as határt. Noha úgy tűnt, hogy a pálya állapota bebetonozza az elsőségét, egyszer csak előbukkant a nap, és rohamtempóban kezdte felszárítani az aszfaltot, úgyhogy Senna, Piquet, Mansell és a többiek is feltetették a legjobb esetben is egy körre alkalmas időmérős gumikat, és kirajzottak a pályára.

Rosberg köre mondjuk ezzel együtt is szinte megdönthetetlennek tűnt, hiszen a Williams pilótája fél másodperces előnnyel állt az élen. Ezért volt meglepő, hogy ő is csatlakozott a többiekhez. „Egyszerűen butaság volt ismét kimenni, amikor már fél másodperccel a pole-ban voltam, de egyszerűen csak nem tudtam megállni, mert úgy voltam vele, hogy sokkal gyorsabban is mehettünk volna, és végül mentünk is…”

A 37 esztendős versenyző ennek a körnek is úgy állt neki, ahogy az előzőnek: mindent egy lapra tett fel, az autó idegesen repült át a kanyarokon, és végül 1:05.591-nél (160.924) állította meg a stoppert. „Ez valószínűleg azon kevés alkalmak egyike volt, amikor úgy éreztem, elvesztettem az önuralmam. A garázsban kellett volna maradnom és azt mondanom: - Megvan a pole, köszönöm szépen! - A puszta élvezet azonban felülírta a professzionalizmust…” - mondta Rosberg.

A Williams pilótájának versenye végül nem alakult, jól, a harmadik helyről kipufogóhiba miatt kiesett, rekordja azonban 17 éven át fennmaradt, míg Juan Pablo Montoya a 2002-es Olasz Nagydíj időmérőjén meg nem döntötte azt egy 161,448 mérföld/órás (264,363 km/óra) körrel. A kolumbiai aztán 2004-ben tovább emelte a lécet, majd jött Kimi Räikkönen köre a 2018-as monzai időmérőn, majd elérkeztünk 2020-hoz, amikor Lewis Hamilton 164,267 mérföld/órás (264,363 km/óra) átlaggal szerezte meg a pole-t a sebesség templomában.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_frank_williams_keke_rosberg.jpgA láthatólag csalódott Frank Williams és Silverstone legnagyobb vesztese, Keke Rosberg

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_reklam_3.jpg

Kékfény: 
A hét végén baleset történt a 3. számú főútvonalon, a füzesabonyi leágazó kereszteződésében. A PM 36-75 forgalmi rendszámú Lada vezetője a 33. számú útvonalról jövet nem adta meg az elsőbbséget a főútvonalon közlekedő Áfor tartálykocsinak, és összeütközött vele. Ennek következtében a Lada összetört, az árokban kötött ki. Az anyagi kár jelentős, személyi sérülés szerencsére nem történt. A baleset körülményeinek tisztázása ügyében a rendőrség folytatja a vizsgálatot.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_baleset.jpgA helyszín felett a rendőrségi helikopter

Kifogásolható életvezetése miatt helyezték rendőrségi felügyelet alá Németh István 29 éves vasvári lakost. Eszerint nem látogathatta a vendéglátóhelyeket, ahol szeszt mérnek. Németh április 17-én „lazított” a munkahelyén. (Tetőfedő a költségvetési üzemben.) Elsétált a Pálma cukrászdába, ahol tömény szeszt ivott. Meglátta őt a körzeti megbízott rendőr, erre Németh továbbállt, s a Csalitos becenevű italboltba tért be. Folytatta az ivást, s hangoskodott, hogy helybenhagyná a rendőrt, ha arra jönne. Hamarosan meg s jelent a körzeti megbízott, aki annak idején a környezettanulmányt készítette Németh ref alá helyezéséhez. Az ittas ember rátámadt a rendőrre, halántékon ütötte, gyalázkodott, támadólag lépett fel vele szemben. Kiabált, hogy leszámol a rendőrrel. Németh nem először került erőszakos cselekményért bíróság elé. Életveszélyt okozó testi sértésért már kapott egyszer másfél évet. Most hivatalos személy elleni erőszakért a Szombathelyi Városi Bíróság nyolc havi börtönre ítélte, a közügyektől egy évre eltiltotta. Az ítélet jogerős.

A szegedi Rendőrkapitányság eljárást indított N. Antal 15 éves, szakmunkástanuló, pusztaszeri lakos ellen, rablás büntette kísérletének alapos gyanúja miatt. A fiatalember a Marx téren beszállt egy Volán taxiba, és a Vadkerti térre kívánta magát vitetni. A Sárkány és a Földműves utca sarkán megállásra szólította fel a gépkocsivezetőt, majd tarkójának pisztolyt szegezve pénzt követelt tőle. A taxis - Móra Imre - nem veszítette el lélekjelenlétét, és mivel észrevette, hogy a fegyver műanyag játék, le akarta fogni támadóját. A fiatalember kést rántott, és azzal fenyegette meg a taxist, majd a kocsiból kiugorva elmenekült. A rablót a járókelők és a CB-rádión riasztott taxisok az Alsóvárosi temetőben fogták el. A fiatalember előzetes letartóztatásban várja a vizsgálat befejezését.

Közlemények:
Taróczy Balázs édesanyja az egész család nevében köszönetét fejezi ki azoknak az ismerősöknek és ismeretleneknek, akik levélben, telefonon és táviratban eljuttatták jókívánságaikat, gratulációjukat az újdonsült wimbledoni bajnoknak.

Az Országos Munkavédelmi Főfelügyelőség értesíti az érintett vállalatokat, hogy az 1984. július 1. után forgalomba került lángmentesített pamuttextiliából készült védőruhák - az alapanyaggyártás egyes időszakaiban bekövetkezett hibák miatt - nem felelnek meg a szabványban előírt követelményeknek, ezért lángálló védőruhaként nem használhatók. Ezek az anyaghibás védőöltözékek munkaruházati célokra még megfelelnek. Az érdekeltek az Országos Munkavédelmi Főfelügyelőségtől kaphatnak részletesebb tájékoztatást a szabványtól eltérő védőruhák típusairól és a felhasználás lehetőségeiről.

Kempingtalálkozóra hívják a fiatalokat a nagyhalászi és a nyíregyházi KISZ-bizottságok. Az Edzett ifjúságért mozgalom keretében szervezik meg augusztus elején az első találkozót, melyet siker esetén a jövőben újabbak követnek. A Tiszatelek melletti Tisza-parton üthetnek sátrat a vállalkozók, a túrázást kedvelők. A találkozó augusztus 9-én kezdődik, három napig tart. Játékos vetélkedők, sportversenyek szerepelnek többek között a programban. A résztvevők szándékukat július 26-ig jelezhetik a nyíregyházi városi KlSZ-bizottságnak.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_allasajanlat_3.jpg

Divat: Lányoknak, fiúknak ugyanaz
Tinédzser ismerősöm a minap lelkesen újságolta:
- Itt, valamelyik Aranypókban irtó menő trikókat láttam, s most éppen oda igyekszem vásárolni.
- De, hiszen az férfiszaküzlet! - jegyeztem meg csodálkozva.
- Na és! - hangzott a magától értetődő válasz. - A mostani trikódivat olyan, hogy fiúk, lányok egyaránt viselhetik.
Mivel a tinédzsereknél senki sem ismeri jobban a divatot (még maguk a tervezők sem), hittem neki. Körülnéztem az utcán, a kirakatokban s az információ valóban helyesnek bizonyult. Igaz, korábban is szívesen hordtak a lányok férfitrikót, mert nyáron fürdőruha felett, nagy divat a lezser, bő trikó, de most nem erről van szó. Úgy tűnik, nem a lányok viselnek fiúsabb holmikat, hanem a fiúk vesznek fel színesebb, rafináltabb szabású felsőrészeket. És ami különösen fontos, a színek harmóniája. A rózsaszín, a türkiz, a sárga, a piros és a fekete-fehér a legdivatosabb szín. Egyes színek különböző árnyalatai viselhetők egyszerre. Az idei nyáron nagy jelentőséget kaptak a kiegészítők. A cipő, táska, öv azonos színben harmonikusan egészíti ki az öltözéket.idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_divat_5.jpg

Aratóvasárnap országszerte:
Az igazi kalászérlelő nyárban munkagépek ezrei vonultak a földekre, ahol a hétvégén is nagy ütemben folytatták a gabona betakarítását, s több helyen megkezdték a másodvetést. Az első hétvégét töltötték a gabonaföldeken a Fejér megyei aratók: vasárnap a megye nagy részén kombájn alá értek a korai búzafajták, s a gazdaságok megkezdték a vágásukat. Szolnok megyében is több száz kombájn aratta-csépelte vasárnap az aranysárgára érett, tömött kalászokat. A jászsági, a nagykunsági és a Tisza-völgyi táblákon szabályszerű munkaláncot alakítottak ki: a kombájnokat követték a szalmaeltakarító gépek és a tarlót bántó tárcsák, s azonnal vetették is a másodnövényeket, a csőkukoricát, a zöldbabot és a karfiolt. Borsod megye mezőgazdasági üzemeiben az őszi árpa aratása adott munkát a hétvégén. Csongrádban az előző napok szeles, napsütéses időjárásának hatására felszikkadtak a táblák, ezért a gépeknek már nem kellett válogatni a munkaterületek között. A somogyi búzamezőkön háromszáz kombájn dolgozott, hogy minél hamarabb fedél alá kerülhessen a termés. Nagy szorgalommal dolgoztak vasárnap a Vas megyei földeken is, szinte mindenütt betakarító-, szállító- és talajmunkagépektől volt hangos a határ.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kiskunlachazi_hatar.jpgVágják az őszi árpát Kiskunlacháza határában

Hűtőházi szezon Nagyrédén:
Júniustól decemberig tart a hűtőházi szezon a Nagyrédei Szőlőskert Mezőgazdasági Termelőszövetkezetben. Ez idő alatt az idén 8 fajta gyümölcsöt és 12-féle zöldséget dolgoznak fel. A tervek szerint a közel 4500 tonna mélyhűtött árunak több mint fele tőkés országokba kerül.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_nagyredei_hutohaz.jpgMajlingné Rákóczi Erika és asszonytársai a vegyeszöldséget csomagolják

Kapcsolóórák kvarcvezérléssel:
A Fővárosi Finommechanikai Vállalatnál már több mint húsz éve gyártanak különböző elektronikus műszereket és készülékeket. A csepeli és az újpesti üzemekben a többi között kvarcvezérlésű kapcsolóórákat, illetve elektronikus megszakítókat gyártanak a Lada, a Barkas és a Wartburg gépkocsikhoz. A kapcsolóóra a vállalat egyik legújabb terméke. Az idén ötezret gyártanak belőle, az elektronikus megszakítókból pedig kilencezer készül a hazai autósok részére.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_fovarosi_finommechanikai_vallalat.jpgKészülnek a kapcsolóórák

Sziráki tapéták:
A lakás dísze egy szép mintájú tapéta. Ezek gyártásáról gondoskodik a Borsodsziráki Bartók Béla Tsz tapétaüzeme.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_borsodsziraki_tapeta.jpgTöbbfajta ízléses mintájú tapéták készülnek a melléküzemágban, ahol Muhar Andrásáé a már kész falravalót méretre vágja

Megnyílt a Béke Szálloda:
Két és fél éves rekonstrukció után Budapesten megnyílt a Béke Szálloda. A négycsillagos hotelben 238 szoba és 6 lakosztály, étterem, cukrászda, uszoda, szauna és különböző szolgáltatások várják a vendégeket.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_beke_szallo.jpgA Béke Szálloda a Lenin körúton

Számítógép az ügyvitelben:
Billentyűk neszeznek, papírkígyó tekereg, fények villannak a zöldképernyős kijelzőn. A Pénzügyminisztérium Szervezési és Ügyvitelgépesitési Vállalatának észak-magyarországi részlege öt megye nyolcvan vállalatával áll kapcsolatban. Szerveznek és tanácsot adnak, s partnereikkel megtanítják, hogyan hasznosítható a számitógép az ügyvitelben és az adatfeldolgozásban.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_szuv.jpgA modern kor hajnalán

Nagy teljesítményű permetezőt készítettek a MEZŐGÉP-nél:
Rekordidő - mindössze öt hónap - alatt készültek el a Debreceni MEZŐGÉP Vállalatnál egy új géptípus fejlesztésével. A Kertitox Viktória K 35/22 M típusjelű szántóföldi permetezőt szovjet igények alapján készítették el a fejlesztő mérnökök és a kísérleti üzem kitűnő szakemberei. Az új permetezőgép egyaránt alkalmas szántóföldi gyomirtásra, károkozók elleni védekezésre és folyékony szuszpenziós műtrágyák kijuttatására.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_debreceni_mezogep.jpgAz új gép, ami kifejezetten a vevő megrendelésére készült, remélhetően új és biztos piacot jelent majd gyártónak és vásárlónak egyaránt

Az egri Finomszerelvénygyárban:
Az egri Finomszerelvénygyár - vagy ahogy többen ismerik, a Berva - az idei évben közel másfél milliárd forint termelési értéket produkál. A fő profilt az ajtóműködtető pneumatikái berendezések, a hűtőgépkompresszorok és a háztartási olajszabályzók képezik. Az első félévet eredményesen zárta a nagyüzem, túlteljesítette mind a hazai, mind az export vállalási kötelezettségét.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_egri_finomszerelvenygyar.jpgA korszerű gépeken minőségi termékek készülnek. Fodor Attila a pneumatikus hengerek dugattyúit készíti

Futóművek Szombathelyről:
A Rába szombathelyi futóműgyárában futóműveket, futóműalkatrészeket és motoralkatrészeket állítanak elő, évi 13 milliárd forint értékben. A termékek egy része exportra, más része a központi gyárba kerül beépítésre.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_szombathelyi_raba_futomu.jpgA nagy sorozatú féltengely-gyártósoron a mellső futómű féltengelyének bordaméretét ellenőrzik

Háromszázféle műanyag cikk:
Az Ikarus buszok lámpaburáitól a villamos kapcsolók műanyag alkatrészéig mintegy háromszázféle cikket gyártanak a somogybabodi termelőszövetkezet műanyagüzemében. A babodi tsz korszerű üzemcsarnokában negyven sajtológép működik, és több műszakban kétszázharminc dolgozót foglalkoztatnak.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_somogybabodi_petofi_tsz.jpgA kiegészítő ipari tevékenység évente ötvenkétmillió forint anyagmentes árbevételt hoz a Petőfi Tsz-nek

Szőnyegek Békésszentandrásról:
A Békésszentandrási Szőnyegszövő Szövetkezet öcsödi részlegében jelenleg hagyományos perzsaszőnyegeket készítenek. A szorgos kezű asszonyok naponta 7-8 ezer csomót raknak be.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_bekesszentandrasi_szonyegszovo_szovetkezet.jpgEgyedi nagyméretű perzsaszőnyeg csomózása

Próbaüzem előtt:
A napokban kezdi meg próbaüzemelését Péten a régi gyár területén az újonnan épült argonüzem. A gyárat a Német Demokratikus Köztársaság szerelői építik a gyár dolgozóinak bevonásával. Az itt gyártott védőgáz fontos alapanyaga a hajógyári hegesztés munkájának, a hűtőgépgyártás mellett a gyógyászatban is használják. De nélkülözhetetlen kelléke a nemesacélgyártásnak is. Az üzem földgázból állítja elő az argont, de mellette a gyártás folyamán ammónia, hidrogén, metánnitrogén összesen ötféle gáz kerül előállításra. A késztermék - melyből óránként több mint 2 ezer köbmétert termel majd az üzem - egy részét palackokban, másrészt cseppfolyós állapotban hozzák forgalomba.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_peti_argonuzem.jpgEgy próbakapcsolás a beérkező földgáz vonalában

Sikeres félév a DKG lenti üzemében:
A Dunántúli Kőolajipari Gépgyár lenti VI. számú üzeme jó félévet zárt, a tervezettnél csaknem 10 millió forinttal több értéket állítottak elő. Az üzem több, mint kétszáz féle terméket gyárt, többek között úgynevezett mentőszerszámokat, amelyek segítségével az olajkutakban bennszakadt felszereléseket tudják a felszínre hozni.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_dkg_lenti.jpgPutz Gyula esztergályos éppen egy mentőtőrt munkál meg

Kultúránk a VIT-en: 
Mint minden alkalommal, most is népes művészeti delegáció képviseli a magyar kulturális életet a világ ifjúságának találkozóján. Tehetséges fiatal szólisták, előadóművészek, együttesek készülődnek arra, hogy a legkülönbözőbb műfajokon keresztül adjanak ízelítőt a gazdag és sokszínű magyar kultúrából a Moszkvában összegyűlő nemzetközi közönségnek. A látványos, szerkesztett gálaműsoron kívül a delegáció tagjai külön-külön is fellépnek majd a moszkvai találkozó különböző helyszínein.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_vit_kisz_kozponti_muveszegyuttes.jpgA KISZ Központi Művészegyüttes

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_vit_dinnyes_jozsef.jpgDinnyés József

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_vit_vm_band.jpgA VM Band

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_vit_kormoran_egyuttes.jpgA Kormorán együttes

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_vit_pingvin_pantomim_egyuttes.jpgA Pingvin pantomimegyüttes. Tímár Tamás és Méhes Csaba olyan esztrádműsort terveznek, amely remélhetőleg jól illeszkedik majd a VIT vidám, fesztiválos hangulatához

A Magyar Televízió műsorán: Lenni vagy nem lenni. 1942-ben készült fekete-fehér amerikai háborús filmvígjáték. Ernst Lubitsch és Lengyel Menyhért történetét filmre írta: Edwin Justus Mayer. Fényképezte: Máté Rudolf. Rendező: Ernst Lubitsch. Szereplők: Jack Benny, Carole Lombard, Robert Stack, Stanley Ridges.

Egy varsói társulat a náci megszállás alatt kapcsolatba kerül a földalatti mozgalommal, alakításuktól sok ember élete és a mozgalom léte függ. A háború alatt készült világhírű film ma is nagyszerűen ható humorral figurázza ki az egész náci gépezetet, és magát Hitlert is.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_lenni_vagy_nem_lenni.jpgA film ikonikus jelenetsora, mikor a „Lenni, vagy nem lenni” mondatnál egy fiatal katona feltűnően feláll a második sorban, s eltűnik a színfalak mögött. A vezető színész először meghökken, sejtelme sincs, mi a valódi ok. A következő napokban minden egyes előadáson ugyanúgy megismétlődik a nézőtéri jelenet. Tura szinte belebetegszik, s még csak nem is sejti, hogy a katona a nagymonológ röpke ideje alatt feleségével, Maria Tura színésznővel találkozik az öltözőben...

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_mozi.jpg

Színházi bemutató: Bál a Savoyban
Ábrahám Pál operettjei a két világháború között meghódították Európa színházjáró közönségét. A legkiugróbb sikereket a Viktória, a Hawai rózsája és a Bál a Savoyban aratta. Dalainak egy része ma is népszerű, az operettkedvelők szívesen hallgatják, nézik meg darabjait. Ábrahám Pál pályája kezdetén komolyzenével foglalkozott, háromtételes gordonkaversenyét a Zeneakadémián is előadták. A háromfelvonásos Bál a Savoyban most újra életre kel, ezúttal a Pécsi Nyári Színház műsorsorozatán belül látható a Szabadtéri Táncszínen. A főbb szerepeket Szuhay Balázs, Kulka János, Páka Éva, Bókai Mária, Vizi György, Szegedi Dóra f. h. alakítják. Közreműködnek a Pécsi Egyetemi Színpad tagjai, a Művészeti Szakközépiskola tánctagozatos növendékei és a város közművelődési és oktatási intézményeinek amatőr művészeti csoportjai. Az előadást Schmidt Zoltán rendezi, a koreográfus Eck Imre.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_szuhay_balazs.jpgSzuhay Balázs és a tánckar

Magyar könnyűzene:
A 30. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 2. Nagy-Komár: Mesebeli lányok (Aradszky László), 3. Wolf-Fülöp: Jolly Joker (Korda György).

Az előadók között: 1. Edda: A kör közepén állok (Edda), 2. Hevesi-Névtelen Nulla: Diadal (Névtelen Nulla), 3. Dolly Roll: Casanova klubja (Dolly Roll).

R-GO: Szeretlek is + nem is
Szikora Róbertnek igazán nem lehet oka panaszra. Együttese az R-GO már a megalakulás esztendejében a csúcsra jutott. Rajongókban sem szenvednek hiányt, így már az első nagylemezük szinte napok alatt elfogyott. Aztán a második is, de azon már érződött valami „helybenjárás”-féle. Nem sikerült igazán, annak ellenére, hogy szépen fogyott az is. Valószínűleg ők maguk sem tartották igazán jónak, mert a mindig megújulni képes Szikora - stíluson belül maradva - ezúttal körültekintőbb volt. A most üzletekbe kerülő harmadik LP-jükhöz az együttes - mint azt a közelmúltban megtartott tájékoztatón elmondták - harminc dalt készített el, és ebből az általuk legjobbnak ítélt tizennégy szám került a korongra. A zenekarvezető egyéniségét és nagy formáját bizonyítja, hogy valamennyi dalt ő jegyzi. „Csupán” a hangszerelést, a szövegeket csinálták közösen. De nem is az a lényeg, hanem az, hogy ez a lemez igazán kellemes. Mind a megújuló dallamvilágában, mind pedig hangzásában, igen jó munkát végzett a csapat (nem kis érdemei vannak Hajas Györgynek és Kiss Istvánnak, a két kitűnő hangmérnöknek). Szeretlek is + nem is... Ezt a címet kapta az album és minden bizonnyal ez a dal lesz az együttes idei nagy sikere. Annak ellenére, hogy ezen kívül is van néhány slágergyanús szerzemény az összeállításban. A lemez belső borítóján az áll, hogy a számok „csikidam” stílusban íródtak. Nem baj. A hallgatónak úgyis csak az a lényeg, hogy valami tetszik vagy nem. Ezúttal szinte biztosra vehető, hogy a piacra dobott 150 ezer példány nem porosodik sokáig a polcokon.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_r_go_szeretlek_is_meg_nem_is.jpg

Hungária - Van, aki forrón szereti
Egy lépés előre és egy fél hátra. Ez az új Hungária első nagylemezének mérlege. Fenyő valóban ott folytatja új zenekarával, ahol az előző Hungária-felállás abbahagyta. De éppen ez a hiba! Közben ugyanis eltelt három év, amelynek során tucatnyi előadó vitte sikerre és járatta le a Hungária 1980-83-as korszakának örökségét. Visszatérni a már megszokott Hungáriás sémákhoz ezért nem öngól, hanem hosszú távon öngyilkosság. Ezen az albumon csak a frissen toborzott tagok részvétele szolgál némi újdonsággal. (Nevüket titokban tartják, csupán Szóda Vaszil, Plexi, Frutti stb. szerepel a stáblistán.) Tehát még mindig várni kell, hogy Fenyő, a kitűnő rock and roll előadó egyszer saját maga alkotta kötöttségeiből kiszabadulva régi, tizenöt év előtti színvonalán produkáljon. A lemez címadó száma, a gyűjtemény legjobb darabja a bizonyíték arra, hogy képes lenne rá.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_hungaria_van_aki_forron_szereti.jpg

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat a Survivor The Search Is Over-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Sister Sledge Frankie című számai vezetik.

A hét NB I-es átigazolási hírei: A Rába ETO labdarúgó csapata Ulbert és Melis után Horváth Róbertet (FTC), valamint Sarlós Andrást (Ú. Dózsa) is leigazolta.

Szabó László, a SZEOL AK kapusa az egykori válogatott Kovács László helyére, aki külföldre készül, a Békéscsabához igazolt.

Katona György, a Vasas labdarúgója a Bp. Volán SC játékosa lett.

A Debreceni Kinizsi és a Bp. Honvéd labdarúgó-szakosztályának vezetői végleges megállapodást kötöttek. Ennek értelmében az új idényben a Bp. Honvéd játékosa lesz László István (volt MÁV Előre) a D. Kinizsi középcsatára. László két esztendővel ezelőtt cserejátékosként Diósgyőrből került Debrecenbe, s azóta az NB II-ben szereplő Kinizsi házi gólkirálya.

Létrejött a megállapodás, amelynek értelmében Kerekes, az Ú. Dózsa csatára és Palkovics, a Videoton középpályása egyesületet cserél. A két labdarúgó tehát ősztől új helyen folytatja.

A ferencvárosi Rubold Péter a Rába ETO-ba igazolt.

Az Üllői úti gárdához került Hámori György, a Volán volt hátvédje, aki már korábban, 1975/76-ban is tagja volt az FTC labdarúgókeretének, de pályára nem lépett.

Vincze Géza, az FTC NB I-es labdarúgócsapatának volt edzője a héten az algériai Sidibel-Abbes-ben írt alá hároméves szerződést a helyi I. osztályú klubbal. Vincze csütörtökön utazott el.

Kedden négy helyszínen folytatódott az Aranykalász Kupa nemzetközi ifjúsági torna mérkőzéssorozata.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_aranykalasz_kupa_magyarorszag_ndk.jpg

Az A-csoport másik találkozóján: Csehszlovákia-Svájc 2:0 (1:0). Ráckeve, 200 néző. Magyarország gólkülönbséggel lett második a csoportban, így majd a 3. helyért mérkőzhet.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_aranykalasz_kupa_tabella.jpg

Az Intertotó Kupában szereplő négy magyar együttes közül eddig egyedül az MTK-VM nem lépett pályára hazai környezetben. A fővárosi kék-fehérek szerdán mutatkoztak be a nyári kupában a Hungária körúton, ahol a norvég IK Start Kristiansand együttesét látták vendégül.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_intertoto_kupa_mtk_vm_start_kristiansand.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_intertoto_kupa_mtk_vm_start_kristiansand_fulop_szeibert.jpgAkiktől sokat várnak a Hungária körúton; Fülöp és Szeibert, ezúttal is harcban a labdáért

A héten előkészületi találkozókon pályára léptek az NB I-es csapatok is.

Szerdán Székesfehérvárott (1200 néző) előkészületi találkozót játszott a B válogatott és a Videoton. Az eredmény 4:0 (3:0) a B csapat javára, a gólokat Fodor, Fitos, Hajszán ás Kovács K. szerezte.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_videoton_b-valogatott_heredi_attila.jpgHerédi előzi meg Gyentit

D. Kohász-Siófok 3:1 (2:0). Dunaújváros, 600 néző. A frissen feljutott siófokiak gólját Boda szerezte.

Pécsi MSC-Bóly 6:3 (3:0). Bóly, 300 néző. G.: Dobány (2), Takács, Pillinger, Lovász, Megyeri.

A Tatabánya labdarúgócsapata Romániában tartózkodik. A magyar KEK-szereplő együttes 3:0 (1:0) arányban kikapott a Tirgu Murestól.

Az Aranykalász Kupán csütörtökön, a mérkőzéssorozat befejező napján, a helyosztókra került sor. Az első és a harmadik helyet eldöntő mérkőzésekre Ráckevén került sor.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_aranykalasz_kupa_magyarorszag_juguszlavia.jpg

Az 1. helyért Szovjetunió-NDK 3:1 (0:0). Ráckeve, 1000 néző.

Az NB Il-es Sopronnal játszotta első előkészületi mérkőzését a Rába, s hét gólt rúgott, egyet sem kapott. Valamennyi új játékos - Ulbert kapus, Sarlós, Horváth Róbert, Melis és Fischli - jó benyomást keltett.

Az NB I-be visszakerült Volán Gdanskban a Legia ellen 3:1 (2:0) arányú győzelmet aratott. A magyar együttes góljait Kiss, Katona és Simon szerezte.

Pénteken DMVSC-Magyar ifjúsági válogatott 2:1 (1:1). Debrecen, 1500 néző. A debreceniek góljait Bücs és Kiss szerezték.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_dmvsc_magyar_ifjusagi_valogatott.jpgTámadásban a magyar ifjúsági válogatott

Siófok-N. Olajbányász 4:3 (0:1). Nagykanizsa, Olajbányász pálya, 300 néző. G.: Boda, Handel, Tieber, Horváth I.

Szombaton Pécsi MSC-PVSK 4:0 (2:0). Újmecsekalja, 200 néző. G.: Dárdai, Mészáros, Pillinger, Bendes.

Siófok-Szekszárd 3:2 (3:0). Siófok, 200 néző. G.: Handel, Jankovics és Zsadányi.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_siofok_szekszard.jpgAz első siófoki gól

Rába ETO-Ajkai Alumínium 2:1 (1:0). Ajka, 400 néző. G.: Melis, Sarlós.

ZTE-Lenti TE 7:1 (4:0). Lenti, 600 néző. G.: Kovács S. (2), Vidos, Galántai, Páli, Nagy I., Czigány.

Az Intertotó Kupában valamennyi magyar részvevő pályára lépett, s nem is akármilyen eredménnyel: mind a négy csapat győzelemmel vonulhatott le a pályáról.

4. csoport
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_intertoto_kupa_st_gallen_videoton.jpg

A csoport másik találkozóján AIK Stockholm-Bohemians 2:1 (1:1).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_intertoto_kupa_4_csoport_tabella.jpg

7.csoport
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_intertoto_kupa_zte_young_boys.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_intertoto_kupa_zte_young_boys_kovacs_sandor.jpgEgy héttel ezelőtt 4:1 arányú vereséget szenvedett a ZTE a svájci Young Boys együttesétől az Intertotó Kupában. Szombaton alaposan visszavágott a kék-fehér gárda: 4:0-ra verte a berni csapatot. A képen Kovács S. nagyszerű csatárteljesítménnyel, a kapust elfektetve állítja be a végeredményt

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_intertoto_kupa_zte_young_boys_pali_attila.jpgPáli két gót szerzett a találkozón. Sikerrel jut tovább a becsúszó védő mellett

A csoport másik találkozóján Górnik Zabrze-Aarhus 2:1 (1:1).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_intertoto_kupa_7_csoport_tabella.jpg

10. csoport
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_intertoto_kupa_u_dozsa_eisenstadt.jpg

A csoport másik találkozóján Valerengen-Hammarby 4:2 (2:0).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_intertoto_kupa_10_csoport_tabella.jpg

11. csoport
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_intertoto_kupa_mtk_vm_csernomorec_burgasz.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_intertoto_kupa_mtk_vm_csernomorec_burgasz_boda_imre.jpgBoda két gólt szerzett a szombati mérkőzésen, itt az MTK-VM harmadik találatát fejeli

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_intertoto_kupa_mtk_vm_csernomorec_burgasz_both_jozsef.jpgBoth József (nyakkendőben), az MTK-VM új edzője figyeli az eseményeket

A csoport másik találkozóján Aarau-Kristiansand 4:2 (3:2).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_intertoto_kupa_11_csoport_tabella.jpg

A szombati fordulók után valószínűvé vált, hogy a lengyel Górnik Zabrze a hetedik csoport élén végez. A négy magyar csapat közül a Videoton, az MTK-VM és az Újpesti Dózsa pillanatnyilag éllovas, míg a ZTE a második helyen áll.

Vasárnap Haladás-FC Emmering 2:0 (0:0). Fürstenfeldbruck, 500 néző.

És akkor lássuk a lényeget, az 1984/85-ös bajnokság statisztikaparádéját!
Hagyományainkhoz híven most is jelentkezünk szokásos adatdömpingünkkel, amely remélhetőleg élvezetes szórakozást nyújt majd a számok, az adatok kedvelőinek. A labdarúgó-bajnokságok holt idényei mindig jó lehetőséget biztosítanak a felhalmozódott számok, adatok összegzésére. Régi tapasztalatunk: olvasóink szívesen fogadják az ilyen - és az ehhez hasonló - összeállításokat, hiszen ki szabadsága, ki aktív pihenője közben a szó szoros értelmében „kivesézheti" a pontvadászat történéseit, elhelyezheti saját kedvenc csapatát a képzeletbeli és a valóságos ranglistákon.

Nézőszámok:
A labdarúgó NB I. 1984/85-ös bajnoki esztendejének mérkőzéseit - fordulónkénti bontásban - az alábbi számú szurkolósereg tekintette meg:
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_nezoszamok.jpg

Az őszi fordulók mérkőzéseit összesen 925 500, a tavaszi összecsapásokat pedig 833 800 néző tekintette meg. A teljes bajnoki év össznézőszáma: 1 759 300. Az egy mérkőzésre jutó átlagnézőszám 7330 fő, a fordulónkénti átlagnézőszám pedig 58 643 szurkoló. Ami figyelmeztető kell legyen: a tavalyi bajnokságot 1 802 500-an, míg az azt megelőző 82/83-as versengést 2 097 000-an szemlélték meg! Vagyis egyértelmű az érdeklődés csökkenése...

Néhány korábbi adat összehasonlításképpen:
1975/76: 8775 (egy meccsre eső átlag), 1977/78: 7337, 1981/82: 7012, 1982/83: 8738, 1983/84: 7 510.

Az elmúlt évhez képest tehát egy bajnoki átlagosan 180 nézőt vesztett. Pedig remekül rajtolt az élvonal. A nyitány 8 mérkőzését 90 500-an szurkolták végig. Az Üllői úti FTC-SZEOL AK találkozó 23 ezer érdeklődőt vonzott. Aztán következtek a szerényebb, átlagot rontó játéknapok. A mélypont a 17. forduló, alig 34 500 nézővel. A legnagyobb tömegek - mint rendesen - a Népstadion kettős rangadóira vándoroltak ki. Ferencváros-Ú. Dózsa 25 ezer, Vasas-Ferencváros 25 ezer, Ú. Dózsa-Vasas 30 ezer, Bp. Honvéd-Ferencváros 40 ezer, és 25 ezren látták az Üllői úton a Ferencváros-MTK-VM örökrangadót.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_1_fordulo_pecsi_msc_u_dozsa_roth_antal_dunantuli_naplo_aranylabda.jpgA nyitányon a házigazda Pécsi MSC teltház előtt fogadta az Ú. Dózsát. Még el sem kezdődött a mérkőzés, máris ünnepelhettek a nézők: a Dunántúli Napló olvasóinak szavazatai alapján, az előző idényben nyújtott teljesítmények miatt odaítélt arany-, ezüst- és bronzlabdát Mitzki Ervin, a lap főszerkesztője adta át Róth Antalnak, Bodnár Lászlónak, Toma Árpádnak, a PMSC labdarúgóinak

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_1_fordulo_dmvsc_zte_nagyerdei_stadion.jpgA DMVSC első hazai találkozóján is teltház várta a csapatokat

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_1_fordulo_eger_haladas_kozonseg.jpgEgerben szintén teltház várta a csapatokat a nyitányon. Jeles dátum volt a nap: 12 hosszú esztendő után újra NB I-es mérkőzésre készült a város szemefénye, a focicsapat

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_3_fordulo_ferencvaros_mtk_vm.jpgA 3. fordulóban zsúfolt lelátók előtt az Üllői úton a Ferencváros-MTK-VM találkozón Pölöskei fejel kapura

És következzenek a pénztárosok lidérces emlékei: Ú. Dózsa-Pécsi MSC 1000 (!) néző a Megyeri úton, a SZEOL AK-Haladás, SZVSE-pálya, 1500, Csepel-Tatabánya, 1000 (17. forduló), MTK-VM-ZTE, Hungária körút. 1500.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_30_fordulo_u_dozsa_pecsi_msc_torocsik_toma.jpgAz utolsó tavaszi fordulóban szinte kongott az ürességtől  a Megyeri úti stadion, talán nem is csoda, az idei szezonban nyújtott teljesítményével - finoman szólva - egyik csapat sem büszkélkedhetett. Törőcsik elől Toma becsúszva ment

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_15_fordulo_mtk_vm_zte_wichmann_tamas.jpgMikuláskor a Télapó (Wichmann Tamás) szinte minden nézőnek vihetett volna cukrot az MTK-VM-ZTE találkozóra

Az NB I-es labdarúgók abszolút rangsora:
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_abszolut_rangsor.jpg

Emlékeztetőül a kapusok őszi rangsora: 1. Szendrei (Ú. Dózsa - az összes játékost figyelembe véve is abszolút első volt), 2. Andrusch (Bp. Honvéd), 3., Gelei (Csepel).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_szendrei_jozsef.jpgŐsszel még Szendrei József volt a legjobb kapus és az összes játékos között az abszolút első

A mezőnyjátékosok őszi rangsora: 1. Nagy A. (Bp. Honvéd), 2. Kardos (Ú. Dózsa) és Tóth J. (MTK-VM), 3. Kiprich (Tatabánya).

Posztonkénti rangsor:
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_posztonkenti_rangsor.jpg

Emlékeztetőül az ősz legjobb tizenegye: Szendrei (Ú. Dózsa) - Paróczai (DMVSC), Nagy A. (Bp. Honvéd), Csuhay (Videoton), Péter (ZTE) - Kékesi (MTK-VM), Fitos (Haladás), Szabó A. (Ú. Dózsa) - Kiprich (Tatabánya), Plotár (Tatabánya), Novath (Videoton).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kekesi_rezso.jpgKékesi Rezső nem érdemtelenül került be ősszel a legjobbak közé. Tavaszra is csak Burcsa és Gyimesi tudta megelőzni

A B-csapat: Andrusch (Bp. Honvéd) - Szántó (Ferencváros), Kardos (Ú. Dózsa), Róth (Pécsi MSC), Kiss (DMVSC) - Burcsa (Videoton), Csongrádi (Videoton), Détári (Bp. Honvéd) - Szabó O. (Rába ETO), Szabó J. (Videoton), Kerekes (Ú. Dózsa).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_csongradi_ferenc.jpgTavaszra Csongrádi Ferenc épphogycsak kicsúszott a B-csapatból...

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_szabo_otto.jpg...Szabó Ottó viszont nem egy hajszállal. Ha tudta volna állandósítani a jó formáját, talán a győriek is újra felérhettek volna a csúcsra

Az 1984/85-ös bajnokság csapata: Mező (DMVSC) - Sallai (Bp. Honvéd), Nagy A. (Bp. Honvéd), Róth (Pécsi MSC), Péter (ZTE) - Burcsa (Videoton), Fitos (Haladás), Détári (Bp. Honvéd) - Májer (Videoton), Szabó J. (Videoton), Szekeres (Békéscsaba).

Az osztályzatok alapján a debreceniek kapusa, Mező József lett a bajnokság legjobb játékosa.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_mezo_jozsef_dmvsc_cikk.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_mezo_jozsef_dmvsc_kep.jpgMező József, a DMVSC kapusa lett az 1984/85-ős bajnoki év legjobb magyar labdarúgója

Nagy Antal, Péter Zoltán és Fitos József tudott újrázni tavasszal is. Róth Antal, Burcsa Győző és Détári Lajos pedig javítottak, a B-csapatból küzdötték fel magukat a legjobbak közé.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_nagy_antal.jpgNagy Antal megőrizte pozícióját

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_peter_zoltan.jpgPéter Zoltán is a legjobbak között

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_fitos_jozsef.jpgFitos József a Haladás legjobbja is ismételni tudott

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_1_fordulo_videoton_vasas_majer_lajos.jpgMájer Lajos is az év csapatában. A Vasas elleni gólja után köszöntik

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_szabo_jozsef.jpgSzabó József lett az osztályzatok alapján a legjobb középcsatár. Épp egy kihagyott helyzet után az Ú. Dózsa ellen a 3. fordulóban Májer, Sarlós, Szendrei, és (a földön, háttal) Kovács József között

A B-csapat: Disztl P. (Videoton) - Végh (Videoton), Kardos (Ú. Dózsa), Garaba (Bp. Honvéd), Varga J. (Bp. Honvéd) - Gyimesi (Bp. Honvéd), Hannich (Rába ETO), Vadász (Videoton) - Kiprich (Tatabánya), Kerekes (Ú. Dózsa), Kiss L. (Vasas).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_gyimesi_laszlo.jpgGyimesi László megérdemeltem került be a B-csapatba

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kerekes_gyorgy.jpgEgész éves teljesítményével az újpesti Kerekes György állandósítani tudta helyét a második csapatban

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kiss_laszlo.jpgKiss László is a második csapatban

És lássuk a "legrosszabb" tizenegyet.

Emlékeztetőül az ősz legrosszabb csapata: Hornyák (SZEOL AK) - Berecz (Eger), Kozma (SZEOL AK), Baranyi (Békéscsaba), Polyvás (SZEOL AK) - Csoboth (Pécsi MSC), Móricz (SZEOL AK), Takács (Békéscsaba) - Gyurmánczy (Haladás), Nyúl (Vasas), Vági (Rába ETO).

Nem pellengér. Ma, 2024-ben, ide nekünk ezt a csapatot! Szabó L. (SZEOL AK) - Ottlakán (Békéscsaba), Kozma (SZEOL AK), Szélpál (SZEOL AK), Polyvás (SZEOL AK) - Takó (SZEOL AK), Móricz (SZEOL AK), Vági (Rába ETO) - Birkás (SZEOL AK), Fecsku (Békescsaba), Görög (Haladás).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_szabo_laszlo.jpgSzabó László tavaly még az év kapusa volt. Idén pedig...

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_tako_ferenc.jpgA szegediek fiatal tehetsége, Takó Ferenc sem így tervezte ezt a bajnokságot

A legkevésbé sem meglepő, hogy a szegediek felülreprezentálták csapatukat. Az egriek „élni akarásáról” pedig mi sem mond el többet, hogy (ősszel is csak Berecz került ide be) egy játékost sem delegáltak a leggyengébb teljesítményt nyújtók közé…

Kissé furcsa, hogy az összességében jól szereplő békéscsabaiak két játékos is delegáltak a leggyengébbek válogatottjába.

Szintén meglepő, hogy a győri Vági az ősz után állandósítani tudta gyenge formáját. A szegedieknél ez Kozmának, Polyvásnak és Móricznak is sikerült.

Az NB I. góllövő listája önmagáért beszél, nem igényel különösebb magyarázatot.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_golkiralyok_detari_lajos_kiprich_jozsef.jpgGólkirályok - társbérletben

A gólkirályok működését nyomon követve érzékelhető a gólgyártás folyamatos visszaesése. A 16 csapatos bajnokság első idényében (1982/83) Dobány Lajosnak még 23 találat szükségeltetett a „trón” megszerzéséhez. Szabó József, a tavalyi idény legeredményesebbje 19 góllal győzött. Most, a címet „elfelező” Détári Lajos és Kiprich József 18-ig jutott. A magyar gólkirályok örökraglistáján keresgélve - 16 csapatos mezőnyt figyelembe véve - nem találni ilyen alacsony gólszámú győztest. Ugyanakkor Détári érdemeit növeli, hogy középpályás létére a tavaszon sorozatban szállította a gólokat, Kiprich pedig egy kiesőjelölt együttest tartott bent az élvonalban góljaival.

Érdekes megfigyelés az is, hogy a gólkirályok évről évre cserélődnek. Tavaly Szabó (Videoton), tavalyelőtt Dobány (Pécsi MSC és Haladás), 1982: Hannich (Rába (ETO), 1981: Nyilasi (Ferencváros), 1980: Fazekas (Ú. Dózsa), 1979: Fekete (Ú. Dózsa) és így tovább. Utoljára Bene Ferencnek sikerült megvédenie elsőségét, amikor 1973-ban ismételt. A leghosszabb és feltehetően felülmúlhatatlan sorozattal a legendás Schlosser Imre írta be a nevét a futball történelmébe. Slózi 1909 és 1917 között (1914 és 16 között szünetelt a bajnokság) senkinek sem engedte át a gólkirályi trónt. Sorozatban 7 elsőséget szerzett!

Házi gólkirályok:
A házi gólkirályoknak nem jár külön serleg, medál, de mivel a gólkirály - némi túlzással - varázserejű szó, gazdájának elismerést, megbecsülést hoz, még akkor is, ha csupán saját klubján belül végzett az eredményességi verseny élén. Ez idáig - elvi síkon - megkérdőjelezhetetlen igazság. Más kérdés, hogy semmi oka sincsen a büszkeségre annak a házi gólkirálynak (klubtársainak még kevésbé), aki 5 góllal is a trónra ülhetett. Igaz ő elmondhatja, hogy ha minden csatártársa legalább ennyit lőtt volna, akkor a tabellán jó néhány hellyel előrébb végeznek.

Házi gólkirályainkat csapatuknak a bajnoki tabellán elfoglalt helyezése szerint tüntettük fel.

Détári (Bp. Honvéd) - 18, Hannich (Rába ETO) - 13, Szabó (Videoton) - 13, Gass (ZTE) - 8, Kiss L. (Vasas) - 13, Kanyári (Békéscsaba) - 9, Tulipán (Csepel) - 5, Mörtel (DMVSC) - 10, Fitos (Haladás) - 9, Kiss S. (Ú. Dózsa) - 8, Mészáros (Pécsi MSC) - 10, Kiprich (Tatabánya) - 18, Pölöskei (Ferencváros) - 7, Boda (MTK-VM) - 12, Kiss Gy. (Eger) - 6, Deák (SZEOL AK) - 9.

A névsorban jó néhány újoncot találunk. Kanyári, Détári, Mörtel, Fitos, Boda, Kiprich és Deák első „királyságát” ünnepelheti. Ugyanakkor Hannich Péter sorozatban 4. alkalommal végzett az élen. Ugyanez mondható el az újpesti Kiss Sándorról is. Szabó (Videoton) neve 1978 óta 5-ször bukkant fel és megszakításokkal 4-4 házi gólkirályságot mondhat magáénak Kiss László és Gass.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_hannich_peter.jpgHannich Péter negyedszer lett a győriek házi gólkirálya...

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kiss_sandor.jpg...csak úgy mint Kiss Sándor az újpestieké

Gólátlag - játék a számokkal:
Abszolút és posztonkénti rangsorunkból kiderült, hogy a szokásosnál is magasabbak a kapusosztályzatok és halványabbak a csatárteljesítmények. Az osztályzatok összevetésekor negatív gólcsúcsot gyanítottunk és nem tévedtünk.

Az élvonal 16 együttese az 1984/85-ös bajnoki év 240 mérkőzésén összesen 639 gólt ért el, amely 2.662-es meccsenkénti átlagnak felel meg. 1977 óta jegyezzük az NB I. „számosítható” jellemzőit, de ilyen alacsony eredményességi mutatókat még nem regisztráltunk. Elmarasztalás vagy a bizonyítvány magyarázgatása helyett nézzük a pártatlan számokat: hogy alakult a góllövés rendje összértékben és egy mérkőzésre eső átlagban. (Megjegyzés: 1981/82-ig 18 csapatból állt a mezőny.)

1977/78: 920, 3.006; 1978/79: 883, 2.885; 1979/80: 965, 3.153; 1980/81: 830, 2.712; 1981/82: 904, 2.954; 1982/83: 751, 3.129; 1983/84: 669, 2.810.

Hogy mit is ér a mérkőzésenkénti 2.662 gól? Tegyünk rövid körsétát néhány európai ország bajnokságában és ítéljük meg magunk. Ahol rendelkezésünkre álltak a tavalyi adatok, ott az idei mutatók utáni zárójelben feltüntettük azokat.

Anglia: 1233 (1250), 2.777 (2.700). Ausztria: 708, 2.950. Belgium: 899 (880), 2.937 (2.810). Csehszlovákia: 634 (339), 2.640 (2.630). Jugoszlávia: 796 (760), 2.600 (2.480). Hollandia: 983 (1053), 3.221 (3.441). Franciaország: 979 (911), 2.576 (2.397). Lengyelország: 485 (548), 2.020 (2.280). NDK: 601 (599), 3.300 (3.260). NSZK: 1074 (1097, ez a Bundesliga-csúcs), 3.510 (3.585). Olaszország: 503 (572), 2.090 (2.380). Spanyolország: 664 (772), 2.169 (2.522). Svájc: 741, 3.080.

A mienkéhez hasonló csökkenő tendencia tapasztalható tehát a csehszlovák, a lengyel, a nyugatnémet, az olasz és a holland bajnokságban, egészen meghökkentő a visszaesés a spanyol mezőnyben. Azért néhány helyen javult az eredményesség. A jugoszláv, az NDK-beli, az angol, a belga és a francia nézők több gólnak örvendezhettek, mint tavaly. Alkalmasint ez bennünket kevéssé vigasztal...

Öngólok:
Az összes gólnak (639) csupán 2.5 százaléka öngól, de a 16 „balszerencsés találat" végigtallózása azért így is tartogat érdekességeket. Az öngólok megoszlása arányos volt őszi-tavaszi megoszlásban, hiszen 8 esett az első, 8 a második felvonásban, 7 az első, 9 a második félidőben. Az a régi észrevétel, hogy nincs idényzárás öngólok nélkül, újra igazolódott. Az utolsó két fordulóban három kapus vetett lesújtó pillantásokat egy-egy játékostárs felé.

Az öngólok bajnokságonkénti adatai arról győznek meg, hogy az idei „termés” körülbelül megfelel a sokéves átlagnak. 1977/78: 28, 1978/79: 15, 1979/80: 25, 1980/81: 20, 1981/82: 32 (Ezután csökkentették a résztvevők létszámát 18-ról 16-ra!), 1982/83: 14, 1983-84: 20.

Érdekes és meglepő körülményre hívja fel a figyelmet a tartalmi vizsgálat. A máskor a zömöt kitevő „megpattant, irányt változtatott labdák” ezúttal csupán 4 öngólt eredményeztek. Rácz (Vasas), Szélpál (SZEOL AK), Bendes (PMSC) és Ebedli (Ú. Dózsa, a Békéscsaba ellen) tulajdonképpen teljesen vétlen gólszerző. Ebedli Zoltánnál mindjárt megjegyezzük, hogy még egy alkalommal betalált saját hálójába. Az MTK-VM ellen 12 méterről finoman átnyeste a labdát a kimozduló Szendrei fölött. Ezzel a „szépségdíjas” öngóllal kapott ki az Ú. Dózsa 1:0-ra.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_12_fordulo_u_dozsa_mtk_vm_ebedli_zoltan.jpgEbedli a 14. fordulóban lőtt öngólt a Megyeri úton az MTK-VM ellen

Rezi (Rába ETO) figyelmetlenül adott haza, ugyanez eredményezte a bajt a békéscsabai Kerekes esetében is. Az exválogatott söprögető ráadásul 16 méteres fejes-öngól gazdája lett. Menteni akart, de nem a mezőnybe, vagy szögletre, hanem a saját kapujába vágta a labdát Hannich (Rába ETO), Bognár (Haladás), Baranyi (Békéscsaba) és Judik (Rába ETO). Balszerencsésen keresztezett Hlagyvik (Rába ETO) és Rab (FTC), hasonló módon csúszott be Sarlós (Ú. Dózsa). Turbék (Rába ETO) önfeláldozóan belevetődött a labda útjába, ez lett a veszte, Krasnyánszky (Csepel) pedig védhetetlenül fejelt a felső sarokba.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_22_fordulo_csepel_haladas_bognar_z_galhidi.jpgBognár Zoltán (balról) az öngólosok között

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_krasnyanszky_zoltan.jpgKrasnyánszky Zoltán (jobbra) is vétett

A figyelmes szemlélőnek bizonyára feltűnt, hogy gyanúsan sokszor találkozott a lajstromban győri futballistákkal. A bajnokság ezüstérmese tényleg derekasan „termelt”. Rezi, Hlagyvik, Hannich, Judik és Turbék révén 5 gól került be Kovács László, majd az őt váltó Mészáros Bubu hálójába. De ez az 5 nem öngólcsúcs! 1977/78: Csepel és Dunaújvárosi Kohász 5-5, 1978/79: Vasas 3, 1979/80: MTK-VM és Ú. Dózsa 4-4, 1980-81: MTK-VM 6 1981-82: Pécsi MSC, Nyíregyháza, Vasas, Volán 3-3, 1982/83: Tatabánya 3, 1983/84: Csepel és SZEOL AK 3-3.

A csapatonkénti bontásban a győriek után az Ú. Dózsa következik 3, majd a Békéscsaba 2 öngóllal. Egy-egy ízben vétettek saját csapatuk ellen a Csepel, az FTC, a Haladás, a PMSC, a SZEOL AK és a Vasas játékosai. Hét csapat maradt makulátlan ebben a kategóriában, Két-két „ajándékgólt” vételezett ellenfeleitől a Rába ETO, az Ú. Dózsa, a ZTE és az MTK-VM. A Hungária körúti legénység mindkétszer sorsdöntő segítséget kapott a Rába és az Ú. Dózsa elleni bajnokin. Figyelemre méltó még, hogy a 16-ból 10 esetben a vesztes gárda tagja tévesztette össze a kapukat.

Gólzápor-gólaszály:
Ahhoz képest, hogy a honi mezőnyben csökkent a gólok száma, szokatlanul gyakran potyogtak a gólok. A gólzáporos mérkőzéseket természetesen gyakori gólaszály egyenlíti ki, így kaphattunk valamelyest csökkenő végösszeget.

A SZEOL AK-Vasas és a Bp. Honvéd-Tatabánya (14. forduló) mérkőzéseken 9-9 alkalommal fogalmazhattak gólleírást tudósítóink. A szegediek 5:4-re, a bajnokok 6:3-ra győztek. Három bajnoki hozott 8-8 gólt. DMVSC-Békéscsaba 3:5, Vasas-DMVSC 4:4, Vasas-SZEOL AK 6:2. A mérkőzésenkénti hét gól sem akármi. Tatabánya-MTK-VM 4:3, ZTE-SZEOL AK 4:3, Ferencváros-Rába ETO 5:2 és az idény legnagyobb különbségű győzelme: MTK-VM-SZEOL AK 7:0. Hatgólos bajnokik: Bp. Honvéd-Békéscsaba 5:1, Rába ETO-Ferencváros 5:1, Csepel-Rába ETO 1:5, Haladás-Békéscsaba 3:3, MTK-VM-Bp. Honvéd 2:4, Rába ETO-MTK-VM 4:2, Békéscsaba-Ú. Dózsa 4:2, Bp. Honvéd-Ú. Dózsa 2:4. A 13 ötgólos találkozó a fentiek fényében már szerény teljesítésnek minősül…

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_28_fordulo_szeol_ak_vasas_deak_kakas.jpgA SZEOL AK-Vasas találkozó egyik gólja, Deák (csíkos mezben) labdája a kapuban, a kétségbeesett Kakas már nem tud közbeavatkozni

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_26_fordulo_ferencvaros_raba_eto_zsiboras_gabor.jpgAz egyik hétgólos találkozó a 26.fordulóban a Ferencváros-Rába ETO volt az 5:2-es végeredménnyel. Most nem lett gól, ez volt Zsiborás egyik bravúros mozdulata

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_10_fordulo_raba_eto_ferencvaros_preszeller_tamas.jpg...és az egyik hatgólos: a 10. fordulóban épp a győriek verték meg 5:1-re a budapesti zöld-fehéreket. Bent a harmadik gól, a szerzője Preszeller volt

Az NB I. ponterőlistája: 
Összeállításunkban az eredményességet választottuk kiindulópontul és annak árnyaltabb kifejezését tűztük célul. A góllövőlista - önmagában - nem tükrözheti a gól „előállításának" kollektív természetét, nem tehet különbséget gól és gól között. Pedig korántsem mérhetünk minden gólt egy és ugyanazon mércével. Más 5:1-ről 6:1-re alakítani az eredményt, megint más véget vetni a gólínségnek és 1:0-ra változtatni a felírást az eredményjelző táblán. Úgy dukál, hogy fokozott elismerést kapjon a góljával pontokat (pontot) szerző labdarúgó.

Csapatonként bontásban rangsoroltuk mindazokat, akik góljaikon kívül átadásaikkal is hozzájárultak az eredményességhez. Kigyűjtöttük az összes győzelmet, illetve döntetlent jelentő gól gazdáját (Győzelmet jelentő gól: a találkozó utolsó, a döntetlen állást egygólos győzelemmé változtató „találata". Döntetlent jelentő gól: a mérkőzés utolsó, az egygólos vesztésre állást döntetlenre módosító találat).

Természetesen azokat az eseteket is figyelembe vettük, amikor egy csapat összes (legalább két) gólját ugyanaz a játékos szerezte, vagyis eredményességével egymaga hozott pontokat (pontot) együttese konyhájára.

A név utáni első számoszlop mutatja, hány mérkőzésen lépett pályára a bajnokságban az illető játékos. A második rovatban góljainak száma olvasható. A harmadikban tüntettük fel a gólpasszokat (a gólt közvetlenül előkészítő utolsó átadást), a negyedikben a győzelmet jelentő gólokért kapott pontszám (!) áll. Az ötödik rubrika a döntetlent jelentő gólok számát tartalmazza, míg a legutolsó a gólokkal kapcsolatos négy előbbi adat összege. Minden egyes gólpasszt és döntetlent jelentő gólt egy-egy ponttal jutalmaztuk, viszont a győztes gólért két (!) pont járt. A vízszintes sorok utolsó számadata tehát pontszámnak tekinthető, s az illető futballista ponterősségét mutatja.

A bajnokság 639 góljának tekintélyes hányadát valójában nem készítették elő. Öngólok, pontrúgásból, egyéni akciókból esett gólok, az ellenféltől ajándékba kapott „gólpasszok" csökkentik a végösszeget. Csakis a tiszta, tehát az ellenfél által nem érintett labda, a társat tényleges gólhelyzetbe hozó átadás számíthat ide.

A statisztika terjedelmének kurtítása és az arányosság biztosítása érdekében néhány egy- és kétpontos játékost kihagytunk az összeállításból. Egyenlő pontszám esetén a kevesebb mérkőzésen szerepelt (tehát kisebb lehetőséggel gazdálkodó) játékos élvez elsőséget. A másik perdöntő érv a több szerzett gól.

Jelmagyarázat: öm = összes mérkőzés száma; gsz = góljainak száma; gpsz = gólpasszainak száma; gyg = győzelmet jelentő gól; dg = döntetlent jelentő gól; öp = összpontszám.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_pontero_lista.jpg

Piros lapok:
A kiállítások száma 41 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest! Igazán nem szeretnénk a minden jóban rosszat keresők hibájába esni, de nem felhőtlen az örömünk. Kevesen mernék szakmai tekintélyüket kockáztatni azzal a kijelentéssel, hogy látványosan javult a fegyelem a magyar pályákon. Feltehetően nem itt keresendő a magyarázat.

Évek óta tisztünk, hogy a megtorlatlanul maradt súlyos szabálytalanságokért ostorozzuk a játékvezetőket. Úgy tűnik, nem kevés tintát pazarolunk el a jövőben is az elvtelen elnézés és főképpen a „színtévesztés” miatt. Régen tudjuk, hogy ha csökken a piros, nő a sárga kártyák száma és ez igazán nem örvendetes. Nem jelent egyebet, mint hogy a bírók gyakran színt tévesztenek és kiállítást érdemlő, a testi épséget veszélyeztető szabálysértésekért csupán elsőfokú figyelmeztetést adnak. Van még egy fontos összetevő. A renitenskedők lassan kiismerték a játékvezetők gondolkodásmódját. Tudják, hogy ha nem reklamálnak, pimaszkodnak, sípszó után nem rugdossák el a labdát, nem kezeznek újra és újra, akkor a „többit” könnyebben megúszhatják.

Így fest a kiállítási statisztika nyolc évre visszamenően: 1976/77: 48, 1977/78: 46, 1978/79: 39, 1979/80: 20, 1980/81: 29 1981/82: 27, 1982/83: 39, 1983/84: 39, 1984/85: 23. A legtöbb piros kártyát gyűjtött csapatok 1977-től évről évre: SZEOL AK 9, Csepel 6, Vasas és Videoton 4-4, Tatabánya 5, Volán és Ú. Dózsa 4-4. Békéscsaba és ZTE 3-3, Bp. Honvéd 6, Ú. Dózsa 8. És tavalyi „elsőségüket” megvédve 5 kiállítással újra az újpestiek az élenállók.

Mögöttük jócskán leszakadva 2-2 piros lapos játékossal „tolonganak”: MTK-VM, Csepel, Békéscsaba, Bp. Honvéd, Rába ETO és Videoton. Egy-egy kiállítás terheli a DMVSC, a Haladás, a Vasas, a ZTE, a SZEOL AK és az Eger számláját. Üres maradt a Tatabánya, a Ferencváros és a Pécsi MSC rovata. Dicséret nekik!

A 9 őszi és 14 tavaszi kiállítás „műfaj” szerinti megoszlása: gáncsolás (buktatás) 8, a játékvezető megsértése (reklamálás) 8, lökés 1, rúgás 4, ütés 1, a labda sípszó utáni elrúgása 1. Aligha szükséges kommentár. A valóban hivatalból üldözendő gáncsolás mellé számszerűen is felzárkózott a bíró megsértése, mint főbenjáró bűn. Nincs kétségünk afelől, hogy néhány játékosunk „szóban” is sokat megenged magának, ennek ellenére sem lehet kiemelt cél a játékvezetői személyiség védelme, legalábbis nem a többi, ugyancsak veszélyes fegyelemsértés rovására.

A kiállítottak: Ú. Dózsa (Bogdán. Kardos 2-szer, Herédi, Törőcsik), Rába ETO (Szíjártó, Szentes), Videoton (Horváth, Novath), MTK-VM (Tóth A., Tóth J.), Csepel (Szabó, Varga), Bp. Honvéd (Garaba 2-szer), Békéscsaba (Királyvári, Ottlakán). És a folytatás: Tóth E. (DMVSC), Nagy (Haladás), Farkas (Vasas), Kovács S. (ZTE), Birkás (SZEOL AK). Kiss Gy. (Eger). Nem éppen szívderítő, hogy Kardos József 6, Garaba Imre 4 kiállítást „szenvedett el" 1982 ősze óta!

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kardos_jozsef.jpgKardos József a hazai mezőny egyik legértékesebb védőjátékosa, de sűrűn meggyűlik a baja a játékvezetőkkel, mindezek ellenére kulcsember klubcsapatában és a válogatottban is

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_toth_jozsef.jpgTóth József is a kiállítottak között

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_10_fordulo_dmvsc_bp_honved_garaba_imre.jpgMondják: a baj nem jár egyedül... A 10. fordulóban a Bp. Honvéd debreceni kirándulására ez feltétlenül igaz. A táblán az állás, (ami egyben a végeredmény is lett), ráadásul Garaba már lefelé ballag. Kiállították...

Két-két kiállítást hozott a Haladás-Vasas, valamint a Videoton-ZTE meccs. Ez utóbbin két fehérvári játékos egyszerre ballaghatott zuhanyozni. Érdekes, hogy a ZTE elleni bajnokikon 4 pirosat kaptak az ellenfelek. Csupán négy esetben küldték le győztes együttes játékosát. 11-szer az utolsó 20, 7 ízben a befejező 10 percben kerültek összetűzésbe a renitenskedők a rend őreivel.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_13_fordulo_haladas_vasas_meszoly_kalman.jpgAz egyik duplakiállításos találkozón a látottak alapján Mészöly Kálmán is csak a fejét fogta...

Sárgalapok:
Statisztikai könyvünk fentebbi fellapozásakor - amikor a piros lapokat taglaltuk -, már látatlanban ígéretet tettünk arra, hogy a sárga kártyák száma feltétlenül nőni fog. Nem művészet ezt kitalálni, hiszen a kiállítások számának csökkenésével - az esetek túlnyomó többségében - szinte függvényszerűen együtt jár a sárga lapos figyelmeztetések részarányának növekedése.

Az okok közismertek. Amilyen nehezen került elő a zsebből a piros, olyan könnyen felemelkedik a sárgát tartó bírói kéz. Igen gyakran az unos-untalan emlegetett színtévesztés hibájába esnek játékvezetőink. Hiszen, ha a honi mezőny valóban példásan fegyelmezett, mint ahogy ezt a kiállítások jelentős csökkenése sugallja, akkor az elsőfokú fenyítések számának is mérséklődnie kellene. Sajnos, pont az ellenkezője az igaz. A sárga kártyák száma soha nem tapasztalt tömegre rúg, még a hajdani 18 csapatos NB I. által összegyűjtött, csúcsmennyiséget is meghaladja.

1979/80: 329, 1980/81: 408, 1981/82: 372, 1982/83: 417, 1983/84: 377, 1984/85: 432!!!

A 432 elsőfokú figyelmeztetés azt jelenti, hogy egy fordulóra átlagosan 14.4, egy játékosra 1.19, egy csapatra pedig 26.9 sárga kártya jut.

A csapatonként! bontás a következő: Rába ETO: 37, Eger: 36, Csepel: 33, ZTE és Ú. Dézsa 32, Tatabánya 30, SZEOL AK és Haladás: 28. Békéscsaba: 25, DMVSC, MTK-VM és Ferencváros: 24, Videoton: 22, Bp. Honvéd: 21, Pécsi MSC: 20, Vasas: 18.

A legfegyelmezetlenebb győriek igen közel jutottak ahhoz, hogy beállítsák az ijesztő 40-es csúcsot.

1979/80: Ferencváros 31, 1980/81: Ferencváros 29, 1981/82: Békéscsaba 23, 1982/83: Bp. Honvéd 40, 1983/84: Csepel 34.

A Rába különösen a tavaszon „hajrázott”, hiszen 16 őszi sárga lapját 21-gyel toldotta meg, leszorítva az 1. helyről az ősszel élen állt Egert. A Csepel így a második helyről a harmadikra lépett vissza. De ne csak az árnyas oldalon sétáljunk. Ha nálunk is létezne külön trófea a legsportszerűbb csapatot megjutalmazandó, úgy a Vasas nevét vésnék fel az oldalára. A piros-kékek 13 sárga lappal fordultak, azután a második felvonásban összesen 3 (!) alkalommal adtak okot a játékvezetőknek a jegyzetelésre. Ha így is lehet, akkor vajon miért halmoznak fel mások kétszer ennyit és még annál is többet?

Az egyénenkénti lista „élversenyzői”:
6: Csepregi (ZTE), Kardos (Ú. Dózsa), Fabulya (Békéscsaba).
5: Supka (DMVSC), Hlagyvik és Hannich (mindkettő Rába ETO), Vörös Cs. (Haladás), Szabó (Ú. Dózsa), Tulipán és Elekes (mindkettő Csepel), Rubold (Ferencváros), Megyesi (Eger).
4: Dózsa (Bp. Honvéd), Kurucz (Rába ETO), Nagy T. és Török (mindkettő ZTE), Bognár (Haladás), Törőcsik és Steidl (mindkettő Ú. Dózsa), Gálhidi (Csepel), Kiprich és Lakatos (mindkettő Tatabánya), Brezniczky (PMSC), Steigerwald (Békéscsaba), Pintér (Ferencváros), Kun (SZEOL AK).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_voros_csaba.jpgVörös Csaba az élmezőnyben végzett a sárga lapok begyűjtői között

Az élcsoport érdekessége, hogy a félévkor 5 sárgával vezető és új „egyéni csúccsal” fenyegető újpesti Szabó a második körre szerencsére visszaesett, olyannyira, hogy hárman is „lehajrázták”.

Az egyéni verseny „győztesei” öt évre visszamenően:
1979:80: Onhausz (Rába ETO) és Knapik (Tatabánya) 5-5, 1980/81: Ebedli (Ferencváros) és Weitner (D. Kohász) 7-7, 1981/82: Garaba (Bp. Honvéd) és Major (ZTE) 6-6, 1982/83: Szíjártó (Rába ETO), Varga (Bp. Honvéd) és Péter (ZTE) 7-7. 1983/84: Mészöly és Varga (mindkettő Csepel) 6-6. Szembetűnő, hogy a leginkább „besárgult” játékosok élbolyában évről évre cserélődnek a nevek. Senki sem duplázott, de ezt nem is bánjuk.

A bajnokság második szakaszában négy olyan mérkőzés volt, amelyen hullottak a sárgák. Fél tucattal vezet a Rába ETO-ZTE 2:1-re végződött találkozó, bírója Szabó B. volt, majd következnek az 5 sárga lapos meccsek. Rába ETO-Videoton 2:1 (Németh L.), Csepel-Ú. Dózsa 2:1 (Roxin), Videoton-Bp. Honvéd 1:2 (Nagy B.). Úgy látszik, a 2:1-es bajnokik vonzották a sárgákat.

Pályán töltött percek:
A formaingadozások, a sérülések, a kiállítások és a sárga lapok miatt kapott eltiltások az 1984/85-ös bajnokságban is megtizedelték a mezőnyt. Az NB I. 361 főből álló seregéből nem tudtunk összegyűjteni egy csapatra való hiányzásmentes labdarúgót.

Összesen 20 olyan futballistát találtunk, akik mind a 30 bajnokin pályára léptek, de közülük csupán 7-en töltötték a pályán a bajnoki idény 2700 percét. Az Eger, az FTC, az Ú. Dózsa, a Vasas együttesében még 30 mérkőzést játszott labdarúgó sem akadt - példázva az összeállítások állandó változását. Az „abszolút hiányzásmentes" játékosokból álló csapat ígéretesen kezdődött: Hegedűs (Haladás) és Balázs (ZTE) kapusok. A hátvédsor is teljes: Paróczai (DMVSC), Toma (PMSC), Csuhay (Videoton), Török (ZTE). A középpályára már csak egy jelöltet találtunk Burcsa (Videoton) személyében, és itt meg is állt a tudomány. A gárda másik fele hiányzik...

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_toma_arpad.jpgToma Árpád egy percet sem hiányzott

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_hegedus_peter.jpgHegedűs Péter is végigvédte a bajnokságot...

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_balazs_zsolt.jpg...csakúgy, mint kollégája, Balázs Zsolt

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_csuhay_jozsef.jpgCsuhay sem hiányzott egy percet sem. Itt épp az osztrákok elleni budapesti VB-selejtezőn Prohaska elől fejelte el a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_paroczai_sandor.jpgParóczai (jobbról) szintén végigjátszotta az egész bajnokságot

A békéscsabai Szekeres 4 (!) perc híján végigjátszotta az idényt, az ellenkező pólust a kispesti Kovács képviseli, aki 30 bajnokijából csupán 12-öt töltött végig a pályán. Az ifjú csatárígéretet 10-szer be-, 8-szor lecserélték. A 30 mérkőzéses kategóriába tartozó Csucsánszky (Csepel) csak 18 találkozót játszott végig, Soós (ZTE) pedig 20-at. Összeállításának állandóságával a Zalaegerszeg kiemelkedik a mezőnyből. A ZTE 5 (!) futballistája egyetlen meccsről sem hiányzott. A már említett Balázson és Törökön kívül Galántai, Soós és Gass voltak a legállóképesebbek.

A nevek közt tallózva, a „műfaj” több régi motorosával találkozhattunk. A szombathelyi Hegedűs Péter például 1981. december 2. óta egyetlen élvonalbeli bajnokiról sem hiányzott, A Haladás kapusának remek sorozata pillanatnyilag 108 bajnoki - megszakítás nélkül. Balázs (ZTE) az elmúlt két idényt védte végig. Paróczai (DMVSC) hiányzásmentes szezonjai: 1979/80, 1982/83, 1984/85. Torna (PMSC) 1981/82 után a legutóbbi bajnokságban zárta második 2700 perces idényét.

Az eredmények alakulása: Nagy divat az 1:0
Annak tudatában, hogy az 1983/84-es bajnokság 669 gólja után legutóbb csak 639 esett, a típuseredmény kikeresésének strigulázásakor nem ért nagy meglepetés. Toronymagasan „győzött” az 1:0. Összesen 56 mérkőzés, a küzdelemsorozat csaknem negyedrésze végződött ezzel az eredménnyel! Nem túl szívderítő; igaz, még mindig sakkal jobb, mintha a gólnélküli döntetlen volna a tipikus. A további sorrend: 2:1 (30-szor), 1:1 (24), 3:1 (23), 2:0 (22), 0:0 (19), 3:0 (18). A többi eredmény előfordulása esetleges volt.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_2_fordulo_haladas_ferencvaros_nagy_jozsef_pinter_keller_rubold_hauzer.jpgAz egyik 1:0-ás meccs a bajnokságban: a 2. fordulóban a Ferencváros Szombathelyen nyert. A ferencvárosiak határozottan állították meg a Haladás-támadásokat. A szombathelyi Nagy a földön, a labdával Rubold, s akik mindezt figyelik: Pintér (3), Keller (4) és Hauzer

Az egész európai mezőnyre érvényes eredménybeli szélsőségek nálunk is tapasztalhatóak, összesen 23 különböző eredményt regisztráltunk, köztük gólzáporokat. 5:0 (3-szor), 5:1 (3), 5:2 (1), 5:3 (1), 6:2 (1), 7:0 (1), 6:3 (1), 5:4 (1).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_17_fordulo_vasas_raba_eto_pecha_hajszan.jpgAz egyik 5:0-ás végeredményű találkozó, a 17. fordulóban a Fáy utcában a Vasas lépte le a Rába ETO-t. Pecha (balról) Hajszán elöl szerzi meg a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_14_fordulo_bp_honved_tatabanya_bodonyi_dombai.jpgA 14. fordulóban esett a 6:3-as találkozó, A Bp. Honvéd Kispesten győzött a Tatabánya ellen. Bodonyi gólja Dombai hálójában

Természetesen ezek nem tudták kellőképpen egyensúlyozni az 1:0-ák és a 2:1-ek hatalmas tömegét. Az MTK-VM-SZEOL AK 7:0 (az idény legnagyobb különbségű győzelme), a SZEOL AK-Vasas 5:4 és a Bp. Honvéd-Tatabánya 6:3 (a két gólcsúcsot hozó találkozó) azért megmarad a győztes csapatok szurkolóinak jó emlékezetében.

Játékoskeretek és létszámok:
Ahogy csökken a gólok száma, úgy növekszik az NB I taglétszáma. 1984/85-ben 361 labdarúgó jutott szóhoz és ez a 16-os mezőny létrehozása (1982 ősze) óta a legmagasabb adat. Egy csapat átlagosan 22.5 játékost szerepeltetett. Nézzük végig a korábbi évek összlétszám és egy gárdára jutó átlagos játékosszám adatait.

1976/77: 418, 23.20, 1977/78: 387, 21.50, 1978/79: 429, 24.0, 1979/80: 429, 24.0, 1980/81: 389, 21.61, 1981/82: 380, 21.11, 1982/83: 342, 21.37, 1983/84: 348, 21.75, 1984/85: 361, 22.50.

A felhígulás tehát szép csendesen előrehalad, a csapatok túlnyomó többségére áll az a megállapítás, hogy esetenként, kényszerből olyan játékost kell beállítani, akiről edzője, szűkebb-tágabb környezete is tudja, hogy nem NB I-es képességű futballista. A legritkább esetben fordul elő, hogy együtteseink kigazdálkodjak játékosállományukat a már inkább csak elméleti felső határnak tekintendő, 20-as, szerződtetett keretből. Íme, csapataink és a pályára lépett labdarúgók száma.

Békéscsaba 24
Bp. Honvéd 20
Csepel 23
DMVSC 25
Eger 23
Ferencváros 25
Haladás 20
MTK-VM 23
Pécsi MSC 25
Rába ETO 23
SZEOL AK 20
Tatabánya 21
Ú. Dózsa 23
Vasas 23
Videoton 23
ZTE 22

A számoszlopokat összeadva a 361-es létszámnál kettővel többet kapunk, hiszen Kovács László idény közben igazolt át a Rába ETO együtteséből Békéscsabára, ugyanezt tette Kuti László a Vasas-Bp. Honvéd viszonylatban.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kovacs_laszlo.jpgKovács László volt az egyik, aki évközben váltott csapatot

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_bp_honved_csapatkep.jpgA bajnok Budapesti Honvéd 1984/85-ös játékoskerete. Csak 20-an léptek pályára közülük. Felső sor, balról: Menyhárt, Détári, Dan, Sallai, Bodonyi, Gyimesi, Kovács K., Sikesdi, Andrusch, középső sor: Tóth K. gyúró, dr. Mecseki orvos, Dajka, Kerepeczki, Komora Imre vezető edző, Kuti, Cseh, Dobesch edző, Vági edző, alsó sor: Tóth, Garaba, Nagy A., Dózsa, Varga

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_dmvsc_jatekoskeret.jpgA Debreceni MVSC azok közé tartozott, akik a legtöbb játékost szerepeltették. A bajnokságban a 8. helyen végzett labdarúgócsapat, felső sor (balról): Sípos Tibor technikai vezető, Paróczai Sándor, Szűcs István, Supka Attila. Kiss János (csapatkapitány), dr. Kiss Sándor orvos. Mörtel Béla, Szigeti András, Mező József, Murai Sándor, Gilányi József szakosztálytitkár. Középen: Vincze Ferenc gyúró, Bücs Zsolt, Benyó Sándor, Szabó József, dr. Puskás Lajos vezető edző, Szabó Béla pályaedző, Deákvári Antal, Somogyi Mátyás, Fodor Péter, Nagy Ernő szertáros Ülnek: Dúró József, Mohácsi Gyula, Tóth Ernő, Cseke Tamás, Magyar Balázs, Selyem Nándor, Kovács Zoltán, Sándor Csaba, Magyar Zsolt

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_ferencvaros_csapatkep.jpgA Ferencváros sem maradt el a debreceniektől, ami a mennyiséget illeti. Felső sor: Bodnár József gyúró, Szántó, Zsivótzky, Répási, Horváth R., Szabadi, Pintér, Haaz, Rubold, Hajdú József kapusedző. Középső sor: Mucha József edző, Zsinka, Bánki, Takács László, Vincze Géza vezetőedző, Keller, Jancsika, Kvaszta, Szűcs Lajos edző. Elől: Zsiborás, Fischer, Pölöskei, Pogány, Koch, Rab, Deák S., Józsa

Büntetők:
Gyarapodott a 11-esből elért gólok száma, de még mindig jócskán elmarad a két évvel ezelőtti rekordmennyiségtől. Az ítéletvégrehajtók 79 esetben kaptak lehetőséget és 63-szor nem is könyörültek. Ez 75 százalékos büntető kihasználtságot jelent. Az arány jónak mondható, kiváltképpen, ha figyelembe vesszük, hogy - például az 1982/83-as bajnokságban játékosaink csak 66 százalékban használták ki a tizenegyeseket. Ebben a kategóriában tavaly ősszel szerepeltek legjobban 11-es rúgóink, 78 százalékkal.

A büntetőgólok csapatlistája:
9: Tatabánya, 7: Rába ETO, 6: ZTE, 5: Bp. Honvéd, 4: Csepel, Ferencváros, Haladás, SZEOL AK és Vasas, 3: Békéscsaba, MTK-VM és Videoton, 2: DMVSC, Pécsi MSC és Ú. Dózsa, 1: Eger.

Minden csapat ért el tehát 11-es gólt, igaz, ez a tétel a kiesett Eger „költségvetésében” nem játszott szerepet. Nem így a Tatabányáéban. A bányászegyüttes góljainak egyötödét büntetőből érte el és soraiból került ki az 1984/85-ös bajnokság „büntetőkirálya”.

9: Kiprich (Tatabánya), 6: Csepregi II. (ZTE, a középhátvéd nem lőtt akciógólt), 3: Hannich (Rába ETO), Détári (Bp. Honvéd), 4: Fitos (Haladás) és Deák (SZEOL AK), 3: Csucsánszky (Csepel) és Melis (Békéscsaba).

És íme a múlt: 1977/78: Bp. Honvéd (10), Fazekas Ú. Dózsa (3), 1978/79: Ú. Dózsa (12), Fazekas Ú. Dózsa (8), 1979/80: Ú. Dózsa (12), Fazekas Ú. Dózsa (12), 1980/81: ZTE (10), Mihalecz (ZTE) és Tóth A. (Ú. Dózsa) 6-6, 1981/82: Rába ETO (11), Hannich Rába (9), 1982/83: Rába ETO (10), Hannich Rába ETO (10), 1983/84: Rába ETO (12), Hannich Rába (7).

És valamit a kimaradt büntetőkről. 16 esetben derült ki, hogy a 11-est lehet rosszul is rúgni. 15-ször a kapusok hárítottak, Pintér (Ferencváros) pedig a kapu fölé bombázott. Összesen 11 kapus jeleskedett a végrehajtókkal vívott párharcokban. Mező József, az év kapusa kívánkozik az élre. A DMVSC hálógondnoka 3 rúgást csípett el a ZTE, az MTK-VM, valamint az Eger elleni bajnokin. Két hárított 11-es dicséri Kovács Lászlót (Rába ETO), a Videoton és a SZEOL AK ellen és Andruscht (Bp. Honvéd), a Haladás, illetve az Eger ellen.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_1_fordulo_dmvsc_zte_gass_mezo.jpgMező ebben a bajnokságban első kifogott büntetője a DMVSC-ZTE találkozón. Gass hibázott

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_andrusch_jozsef.jpgAndrusch József két 11-est is hárított

Akik hibáztak: Gass (ZTE), Kerekes (Békéscsaba), Katzenbach (MTK-VM). Szabó (Videoton), Varga (Bp. Honvéd), Gruborovics (SZEOL AK), Szántó (Ferencváros), Mile (Rába ETO), Pintér (Ferencváros), Sulija (Békéscsaba), Détári (Bp. Honvéd), Vörös Cs. (Haladás), Varga és Kiss T. (mindkettő Eger), Deák (SZEOL AK), és Csorba (Vasas). Sulija lövését Hegedűs (Haladás) kiütötte, Sulija másodszorra nem hibázott, de ez természetesen már akciógólnak számít. Deák 11-esét Józsa (Ferencváros) ugyancsak kitornászta, de a befutó Orosházi gólt lőtt, Deák tehát lényegében gólpasszt adott. Kiprich (Tatabánya) a Csepel ellen még egy újrarúgatott büntetőt is értékesített, nehogy folt essen a címerpajzson.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_szanto_gabor.jpgSzántó Gábor is hibázott büntetőt

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_1_fordulo_csepel_bekescsaba_kerekes_attila.jpgAz 1. fordulóban Csepelen a békéscsabai Kerekes Attila 0:0-nál büntetőt hibázott, a vendégek legnagyobb bánatára ez kihatott a további játékára, a hazaiak 3:0-ra nyertek

Búcsúzók:
A teljesség igénye nélkül, azok a játékosok, akiket az 1984/85-ös bajnoki idényben láthattunk utoljára az NB I-ben. Érdemes róluk megemlékezni (Saját statisztikánk szerint ötvennégyen voltak, akik ebben a szezonban játszották utolsó elsőosztályú bajnokijukat, mi harmincat választottunk ki közülük. A nevek mellett zárójelben, ahonnan búcsúztak - a szerkesztő megjegyzése).

Borsó János (MTK-VM)
Az 1953-as születésű középpályás Magyarországon csak az MTK-ban játszott, igazi ikon és legenda volt a Hungária körúton. Tíz évesen kezdett focizni akkor még az MTK-ban. A korosztályos ranglétrákat végigjárva tizennyolc évesen mutatkozott be a felnőttek között. Tizennégy szezont töltött el a kék-fehéreknél, 330 bajnoki mérkőzésen 79 gólt szerzett. Legjobb eredménye egy bajnoki bronzérem és egy Magyar Kupa (MNK) második hely volt. Az MTK-VM-mel KEK-negyeddöntős is volt. 1985-ben az akkori Jugoszláviába igazolt, a Vojvodina csapatához. Egy év után az osztrák SK Eisenstadthoz igazolt. A következő évben hazajött és a III. Kerületi TTVE játékosa lett. Újabb egy év után az alacsonyabb osztályú SK Pama-ba távozott, ahol harmincnyolc évesen fejezte be aktív labdarúgó pályafutását. Többszörös ifjúsági-, utánpótlás-, és olimpia válogatott labdarúgó volt. A magyar labdarúgó válogatott keretének többször is tagja volt, például benne volt az 1978-as labdarúgó világbajnokságra készülő bő keretben. A felnőtt válogatott címeres mezét azonban csak egyszer húzhatta magára, mégpedig 1980. márciusában, Lengyelország ellen a Népstadionan. Pályafutása befejezése után szakított a labdarúgással és az üzleti életben helyezkedett el, hosszú évekig egy presszót üzemeltetett az Andrássy úton.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_borso_janos.jpg

Brünyi Béla (MTK-VM)
Az 1948-ban, Maglódon született kapus tizenhárom évesen lett az akkori MTK igazolt labdarúgója. A tehetséges, többszörös korosztályos válogatott kapus az ifjúsági korosztályból kiöregedve hosszú ideig az MTK tartalékbajnokságban szereplő csapatában védett, illetve rövid ideig Gáspár Józseffel felváltva Bicskei Bertalan tartalékja is volt. 1973-ban Tatabányára igazolt, ahol jóval nagyobb esélye volt az 1-es számú mez megszerzésére. És rögtön KK-t (Közép-európai Kupa) nyert csapatával, a sorozatban több mérkőzésen is ő védett. Három szezon alatt csak 38 bajnoki találkozóig jutott, ami tulajdonképpen nem annyira meglepő. Tatabánya mindig is híres volt kapusairól, ez a hároméves időszak pedig különösen erős volt a csapat kapuséletében. Csepecz János fénykorának kezdete is ekkorra esett, és ebben az időszakban bontogatta szárnyait két utánpótlás-válogatott kapus, Kiss Imre és Dombai András is. A megbízható hálóőr így 1976-ban visszaigazolt az MTK-VM-be. Kilenc szezon következett a Hungária körúton, 182 bajnoki találkozóval, egy bajnoki bronzéremmel és egy KEK (Kupagyőztesek Európa Kupája, az EL egyik elődje) negyeddöntővel. Második MTK-s korszakában már csak Gáspár Józseffel kellett megküzdenie, gyakorlatilag felváltva védtek. Brünyinek picivel kevesebb, Gáspárnak picivel több jutott ezen idő alatt 200 bajnokinál. Aktív játékos pályafutását 1985-ben, közel harminchét évesen fejezte be. Sportvezetőként ezután is a labdarúgás vérkeringésében maradt. Hosszú éveken keresztül volt az MTK-VM szakosztályvezetője, de dolgozott az MLSZ-ben is, mint az utánpótlás-válogatott technikai igazgatója, illetve csapatmenedzsere.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_brunyi_bela.jpg

Burcsa Győző (Videoton) 
Az 1954-ben született válogatott középpályás szülővárosában, Kaposvárott kezdett focizni tizenegy évesen a helyi Vasasban, majd az ifiből kiöregedve, tizennyolc évesen igazolta le a város nagyobbik csapata, a Rákóczi. Három idény alatt 61 NB II-es és 30 elsőosztályú találkozón 21 gólig jutott. 1976-ban igazolta le a Videoton. Ekkor öt idényt töltött el Fehérváron, ezalatt 147 elsőosztályú találkozón 57 gólig jutott. Innen igazolt Győrbe az ETO-hoz. A Rába csapatában három idényt játszott, 74 bajnoki találkozón 31 gólig jutott. Ez idő alatt kétszeres magyar bajnok és egyszeres bajnoki ezüstérmes lett. 1983-ban Pro-Urbe díjban részesült. 1984-ben igazolt vissza a Videotonhoz. Igaz, már csak egy idényre, de az az idény mindent vitt. 30 NB I-es mérkőzésen jutott szóhoz, a bajnokikon 9, mindent egybevetve 21 gólt szerzett. A bajnoki bronzérem mellett tagja volt az UEFA Kupa-döntőig menetelő csapatnak. Az, hogy tagja volt, nem fedi plasztikusan a valóságot. Elképesztő módon mind a 12 meccsen pályára lépett a sorozatban (illetve a köd miatt félbeszakadt és megismételt Paris St. Germain elleni meccs miatt 13 találkozón), gólokat lőtt. Összesen egy percet hiányzott, mert az első kör prágai visszavágóján a 89. percben időhúzási céllal Kovács Ferenc lecserélte. 1985-ben Franciaországba igazolt az Auxerre csapatába, itt két idény alatt 47 bajnoki találkozón 13 gólt rúgott.

1985 nyarán a franciaországi Auxerre-be igazoltam. Auxerre egy Sopron nagyságú, 50.000 lakosú kisváros, Párizstól délre, Burgundiában, a várost keresztül szelő Yonne folyóról elnevezett megye központja. Már az első edzéseken feltűnt, hogy az auxerre-i focikollégiumban nevelődött fiatal játékosok (élükön Eric Cantonával) olyan elszántsággal edzettek, hogy nem kímélték sem saját magukat, sem az idősebb játékosokat. Eric például sokszor olyan vehemenciával csúszott rám, hogy ha nem tudok egyből passzolni, vagy időben felugrani, akkor szinte biztosan igen hamar, komoly sérülést szenvedtem volna. Az első tétmeccsen rendeződött a viszonyunk, amikor az én beadásomból ő fejelte a győztes gólt...

Ezután még alacsonyabb osztályban egy-egy idényt játszott a Melun és a RC d’Arras csapataiban, utóbbiban már játékosedzőként, itt fejezte be aktív játékospályafutását. Amellett, hogy többszörös olimpiai válogatott volt, 1979 és 1987 között 15 alkalommal húzhatta fel az A-válogatott mezét és 3 gólt szerzett. Tagja volt az 1986-os mexikói világbajnokságon résztvevő csapatnak, ahol Szovjetunió (0:6) és Kanada (2:0) ellen lépett pályára. Miután hazatért Franciaországból, itthon vállalt edzői megbízatást. Dolgozott a Videotonnál, Nyíregyházán, majd a Matáv SC Sopron edzője volt a másodosztályban. 1996-ban szakított a labdarúgással. Sopronban telepedett le, üzletemberként, ingatlanközvetítéssel foglalkozott. 2014 nyár elejétől bő egy évig újra szerepet vállalt a labdarúgásban, a Videoton klubigazgatója volt lemondásáig. Ezután visszatért az üzleti életbe.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_burcsa_gyozo.jpg

Deák Ferenc (SZEOL AK)
Az 1958-ban Szentgotthárdon született csatár tizenkilenc évesen került az MTK-VM-ből (ott bajnokin nem lépett pályára) a frissen az NB I-be jutott, Szentmihályi Antal irányította Székesfehérvári MÁV Előrébe. Az ő góljai is hozzájárultak ahhoz, hogy ha csak minimális különbséggel is, de kétszer is bent tudtak maradni az első osztályban. Aztán 1980 nyarán már nem volt kegyelem. Még két évet Fehérváron maradt, 67 találkozón harminckét gólt szerzett. Amikor vasutas csapat 1982 nyarán búcsút vett a másodosztálytól, hogy sajnálatos módon lejtmenetben végleg eltűnjön a magyar labdarúgás süllyesztőjében, az akkor szintén NB II-es SZEOL AK-hoz igazolt, ahol nagy reményekkel kezdtek egy új csapatot építeni. Hamar meg is jött az eredmény, Deák az egyik kulcsfigura volt abban, hogy 1983 nyarán a szegediek visszakerültek a legjobbak közé. És mit visszakerültek. Úgy zártak az NB I. 9. helyén, hogy az első négy helyezettet (Bp. Honvéd, Rába ETO, Videoton, Ú. Dózsa) hazai pályán legyőzték, Deák pedig gólt rúgott többek között az Újpestnek, a Honvédnak, az ETO-nak és a Ferencvárosnak is. A Székesfehérvári MÁV Előre és a SZEOL AK csapataiban 93 NB I-es mérkőzésen 18 gólt szerzett. Egészen 1988-ig Szegeden maradt a SZEOL AK utódcsapataiban (SZEOL-Délép SE, Szeged SC), 96 másodosztályú bajnokin huszonhárom gólt szerzett.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_deak_ferenc.jpg

Esterházy Márton (Bp. Honvéd)
Az 1956-ban született válogatott csatár tíz évesen kezdett focizni a Központi Sportiskolában (KSI), de négy év múlva teljesen abbahagyta a focit. Hosszas családi unszolásra két év múlva újra játékra jelentkezett, ezúttal a BLASZ 2-es (Budapest-bajnokság, másodosztály) Csillaghegyi MTE csapatánál. Egy év múlva már a III. Kerületi TTVE játékosa volt. Az NB III-ban annyira jól ment neki a játék, hogy 10 meccsen 21 gólt szerzett. Az ekkor még mindig csak tizenkilenc éves játékost több fővárosi NB I-es csapat is hívta, de korainak érezte az első osztályt, ezért a Mészöly Kálmán irányította Budafoki MTE-t választotta, ahol másodosztályú gólkirály lett. A következő évben már a Ferencváros játékosa volt. Két idény alatt 21 NB I-es mérkőzésen 2 gólt szerzett, tagja volt az 1978/79-es ezüstérmes csapatnak, ezen felül nyert egy Magyar Kupát (MNK). A Fradiban nem tudott gyökeret verni, bár a szurkolók között nagyon népszerű volt, a Győrből érkező Szokolai kiszorítja a csapatból. Akkor viszik el katonának, így a Bp. Honvéd játékosa lett. Az első kispesti idénye jórészét kölcsönben a Vasas Izzóban töltötte, de idény közben visszarendelték Kispestre. Több mint négy szezont töltött el a Honvédnál, 152 NB I-es találkozón 63 gólt szerzett. A Honvéddal nyert egy Magyar Kupa (MNK) ezüstöt, illetve két bajnoki címet. Kispestről az 1984/85-ös idény közben Görögországba szerződött, az AEK Athen csapatához. Két és fél szezon alatt 54 bajnoki találkozón 11 gólt szerzett. AZ AEK után egy szezont a Panathinaikosnál töltött (11/1), majd 1989 és 1993 között alacsonyabb osztályú svájci csapatokban játszott pályafutása befejeztéig. 1980 és 1987 között 29 alkalommal lépett pályára a magyar labdarúgó-válogatottban, címeres mezben 11 gólt szerzett. Szerepelt az 1986-os mexikói labdarúgó VB-n is, ahol a csoportmérkőzéseken 1 gólt szerzett, Kanada ellen. Pályafutásának befejeztével különféle üzleti vállalkozásokba fogott. Előbb sportszergyártó-, és forgalmazó céget alapított egykor játékostársaival, Nagy Antallal és Sallai Sándorral együtt, majd önállóan már egy reklám és marketing jogokat értékesítő cég tulajdonosa lett. Mellette a sportággal sem szakított teljesen, volt a Magyar Futsal Bizottság vezetője, majd 2007 februárjától UEFA-ellenőr is. Az utóbbi években a magyar teremlabdarúgás fejlesztésével is foglalatoskodott.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_esterhazy_marton.jpg

Farkas Béla (Ferencváros)
Az 1954-es, nyírségi születésű középpályás neve alapvetően a Nyíregyházi Spartacus nevével forrt össze. Ott kezdte bontogatni szárnyait, majd a katonaság után, melyet a Honvéd Gáspár SE-ben töltött, 1982-ben mutatkozhatott be a hazai élvonalban a Nyíregyháza színeiben. A Szpariban 14 NB I-es találkozón lépett pályára, majd Baktalórántházán és Debrecenben, a Kinizsiben játszott, mielőtt 1985-ben a Ferencvároshoz igazolt. A zöld-fehéreknél négy bajnokin szerepelt mindössze, de Pécsett pontot jelentő gólt szerzett a zöld-fehéreknek. A Fradiba nagy reményekkel érkezett, de nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. 1985 nyarán a frissen az NB II-be jutott Ganz-MÁVAG-ba igazolt, ahol 26 bajnoki találkozón négy gólt szerzett. Ezután még két évet játszott a második vonalban az Ózdi Kohászban, 41 bajnokin hat gólig jutott. Később volt edző Nyíregyházán és a megye több csapatánál. Legnagyobb edzői sikereit éppen Vásárosnaményban aratta: irányításával 1997-ben megyei első osztályú bajnoki címet szerzett a beregi együttes, amelyhez 2016 telén tért vissza és megmentette a kieséstől az akkor utolsó helyen álló csapatot. Még utoljára is nagyot alakított. 2017-ben, hatvankét éves korában győzte le őt a gyilkos kór.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_farkas_bela.jpg

Fejes Ferenc (Tatabánya)
Az 1958-ban született védő a Budapesti Honvéd neveltje. Tízéves korában kezdett futballozni majd a szamárlétra minden fokát végigjárva 1976 őszén már a legjobbak között is bemutatkozhatott. Nem kisebb nagyságot szorított ki a csapatból, mint a 37-szeres válogatott Szűcs Lajost. A fiatal, hirtelenszőke hátvéd remekül fejelt, keményen tartotta az őrizetére bízott csatárokat és időnként feltűnt az ellenfél kapuja előtt is. Edzője, Tichy Lajos mindig rábízta az ellenfél legveszélyesebb támadóját, ő pedig megbízható „csatárölőnek" bizonyult. Felfigyeltek rá a szövetségi kapitányok is. Huszonöt ifiválogatottság után öt alkalommal az U-válogatott címeres mezét is magára ölthette. 1976-ban tagja volt a hazánkban rendezett UEFA Tornán (az Ifi-EB elődje) ezüstérmes magyar ifjúsági válogatottnak. A következő évben az U20-as tunéziai VB-n is szerepelt. Három kispesti idénye alatt 32 élvonalbeli és 6 nemzetközi kupatalálkozón viselte a piros-fehér színeket. Bajnokok Tornája győztesnek és bajnoki ezüstérmesnek is mondhatta magát. 1980 nyarán igazolta le a Tatabányai Bányász és rögtön az elején már be is mutatkozhatott új klubjában a Vasas elleni budapesti mérkőzésen (1:1). A kitűnő fizikai felépítésű játékost (181 cm, 69 kg.) dr. Lakat Károly eleinte a középpályán szerepeltette, később a beállós poszton találta meg az igazi helyét. Legsikeresebb tatabányai idénye az 1980/81-es volt amikor bajnoki ezüstérmet nyert a kék-fehér együttessel. Pályafutásának csúcsmérkőzése még csak ezután következett. Az UEFA Kupa első fordulójában a hatszoros BEK-győztes Real Madrid elleni 2:1-es diadal örök emléke lett nemcsak neki, hanem játékostársainak és a csapat szurkolóinak egyaránt. Jelentős érdemeket szerzett a vezető gólban, amely Weimper István büntetőjéből esett. 1982 tavaszán egy balszerencsés sorozat vette kezdetét. A Csepel elleni bajnokin síp- és szárkapocscsont törést szenvedett. Hosszú volt a gyógyulás. A téli alapozáson már ott volt a többiekkel, de az egyik edzésen megint eltörött a lába, ugyanott, ahol korábban. Másfél év telt el játék nélkül majd felépülése után egy évig az NB II-es Oroszlányi Bányász védelmét erősítette. 1984 nyarán tért vissza Tatabányára de egy izomszakadás miatt újra kidőlt a sorból. Felépülése után még megpróbálkozott a játékkal, de korábbi sérülései miatt már nem tudta visszanyerni régi formáját, lábai nem bírták az NB I. terhelését. Kék-fehér színekben 46 bajnoki és 2 UEFA Kupa találkozón lépett pályára, utoljára 1985. szeptember 25-én Szombathelyen (Haladás-Tatabánya 3:1) szerepelt. Utolsó szezonjában egy MNK ezüstérmet is a vitrinjébe tehetett. Ezután az NB II-es Ganz-MÁVAG-ban vezetett le, itt fejezte be aktív sportpályafutását is. Két idény alatt több mint 50 bajnokin lépett pályára, védő létére gólt is szerzett.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_fejes_ferenc.jpg

Fekete László (Ú. Dózsa)
Az 1954-ben született válogatott és európai ezüstcipős csatár a BVSC-ben kezdte a labdarúgást tizenhárom évesen. Három évvel később került a Megyeri útra, az Újpesti Dózsa ifjúsági csapatába. Újabb három év múlva, 1973 őszén egy MTK-VM elleni mérkőzésen csereként játszott először a felnőttek között. Első mérkőzése kezdőként a Benfica elleni BEK nyolcaddöntő volt. Bár gólt nem szerzett, a mezőny egyik legjobbja volt. Lendületes játéka miatt ekkor ragadt rá a Golyó becenév. Ahogy a szaklap megemlékezett róla, „a két tízes közötti különbség döntött”. A pályán lévő másik, tízes számú mezben játszó urat történetesen egy bizonyos Eusebionak hívták… Kilenc szezont töltött el Újpesten, majd az 1982/83-as idényben egy évet az NB II-es Volán csapatában játszott, nagyban hozzájárulva ahhoz, hogy a közlekedési csapat feljutott az első osztályba. Utána még egy évre visszatért az Újpestbe. A Dózsában összesen 233 bajnoki találkozón 136 gólt szerzett. Az Újpesttel nyert négy bajnoki arany-, két ezüst és egy bronzérmet, illetve kétszeres kupagyőztes is volt. Tagja volt a Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK, a BL elődje) elődöntős és a Kupagyőztesek Európa Kupája (KEK, az EL egyik elődje) negyeddöntős csapatnak is 1979-ben 31 góllal magyar gólkirály lett, ezzel elnyerte az európai Ezüstcipőt. 1984-ben egy szezonra Ausztriába távozott a Sturm Graz csapatába, de sérülése miatt idő előtt szerződést bontottak vele, 1985 tavaszán mégegyszer, utoljára öt mérkőzés erejéig visszatért a Megyeri útra. Ezután két évre Komlóra igazol, ahol tevékeny része van abban, hogy a csapat feljut a másodosztályba, illetve, hogy a következő évben újoncként meg is ragadnak ott. Ezután még pár szezont eltölt különböző alacsonyabb osztályú osztrák csapatoknál, pályafutását 1990-ben fejezi be. A korosztályos labdarúgó-válogatottakban is végigjárta a szamárlétrát. Többszörös ifjúsági és utánpótlás-válogatott volt. Alapembere volt az 1974-ben utánpótlás Európa-bajnokságot nyert csapatnak. Ugyanígy többszörös olimpia válogatott is volt. 1974 és 1979 között a magyar labdarúgó-válogatottban 21 mérkőzésen 5 gólt szerzett. Az argentínai labdarúgó-világbajnokságról sérülés miatt maradt le. Pályafutása befejeztével sikeres üzleti vállalkozásba fogott. Többször láthattuk különböző sportközvetítésekben, mint szakkommentátort. Aztán vett egy szomorú fordulatot addigi sikeres élete, ez egészségére is kihatott. Mire összekapta magát, késő lett, a szíve nem bírta tovább az addigi megpróbáltatásokat. Autóvezetés közben rosszul lett, az autópályán még annyira maradt ereje, hogy kikormányozzon a leállósávba... 2014. március 4-én hunyt el, kevéssel a hatvanadik születésnapja előtt.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_fekete_laszlo.jpg
Fischer László (Tatabánya)
Az 1956-os, várpalotai születésű védő a Péti MTE csapatában kezdte bontogatni szárnyait majd a lépcsőfokokat végigjárva egyenesen vezetett az útja a kölyöktől egészen az NB III-as felnőtt csapatig. 1974 nyarán a Szombathelyi Haladás játékosa lett és még abban az évben bemutatkozott az élvonalban. „A fiatal 18 éves Fischer nem keltett csalódást.” - írta a Népsport a Videoton elleni találkozó után. A 17-szeres ifjúsági válogatott labdarúgó 4-szer az utánpótlásban, 2 alkalommal pedig az olimpiai együttesben is szóhoz jutott. A Kupagyőztesek Európa Kupája 1975/76 évi kiírásában a máltai Valletta és az osztrák Sturm Graz ellen négy találkozón erősítette a Haladás védelmét. Öt idényt húzott le Szombathelyen, ebből négyet az NB I-ben, az utolsót pedig már a második vonalban. 1977-ben vidék legjobbja lett a zöld-fehérekkel, mellette Magyar Kupa (MNK) második is volt. Az 1979/80-as bajnokság során minden mérkőzésen szóhoz jutott, összesen 93 mérkőzésen lépett pályára a Hali játékosaként. 1980 nyarán Tatabányára szerződött. Az őszi idény első fordulójában, a Vasas elleni 1:1-es budapesti találkozón mutatkozott be a bányászcsapatban. Taktikai csere volt, dr. Lakat Károly az eredmény tartására törekedve küldte pályára az újonc védőjátékost. A Bányászban töltött öt idénye során 128 NB I-es találkozón szerepelt és két gólt szerzett. 1981-ben bajnoki ezüstérmet, egy évvel később bronzérmet nyert a kék-fehérekkel, begyűjtött egy MNK-ezüstöt itt is. Nemzetközi kupatalálkozói közül kiemelkedik a Real Madrid elleni nagyszerű győzelem és a Saint-Etienne elleni UEFA Kupa találkozó, amelyek pályafutása legszebb emlékei. 1985-ben porcműtéten esett át, ráadásul a csapat görögországi alapozása során krónikus vesegyulladást szenvedett. Még nem volt harminc éves amikor búcsút intett az élvonalnak. Utolsó mérkőzésére 1985. május 23-án Pécsen került sor, ahol a hazai PMSC 3:2-re győzött a Tatabánya ellen. Visszavonulása után sem szakadt el szeretett sportágától. Hosszú évekig alsóbb osztályú osztrák csapatokban kamatoztatta NB I-es rutinját. Hazatérése után az Amazonok SE majd a TFCE és a TASE fúziója után a Tatabányai Sport Club felnőtt női csapatának edzője volt. Évtizedekig az egyesület utánpótlás nevelésében dolgozott.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_fischer_laszlo.jpg

Gallai István (Pécsi MSC)
Az 1957-es, komlói születésű középpályásnak a helyi Bányász volt a nevelőegyesülete. Csapatában, az NB II-ben 1976-ban mutatkozott be. Komlón 78 bajnokin három gólt szerzett. 1978 és 1985 között az Pécsi MSC labdarúgója volt. Az élvonalban 1978 augusztusában mutatkozott be. Tagja volt az 1978-as MNK-döntős csapatnak. A baranyaiak bizakodva, jó hangulatban várták a zöld-fehérek elleni ütközetet, pedig egyik legjobb játékosukra, Kardos Ernőre sérülés miatt nem számíthattak. Ennek ellenére nagyszerűen kezdtek, a 3. percben ugyanis a kapu előtt Martos Győző lökte el és gáncsolta ki Gallait. A Pádár játékvezető által megítélt büntetőt Dárdai Pál értékesítette higgadtan a jobbra mozduló Zsiborás Gábor mellett a bal alsó sarokba. Aztán a pécsiek növelték előnyüket, de a rendes játékidő végén 2:2-t mutatott a Népstadion eredményjelzője. A hosszabbítás 94. percében Szokolai László, majd a 119. minutumban Martos Győző is betalált, kialakítva a 4:2-es végeredményt. A pécsiek óriási lehetőséget engedtek ki a kezükből, a piros-feketék az elődöntőben vívott (a Vasast verték hosszabbításban) százhúsz perc után az újabb hosszabbítást már nem bírták erővel és képtelenek voltak újítani. Az élvonalban 120 mérkőzésen szerepelt és három gólt szerzett. 1985 nyarától ismét a Komlóban szerepelt. 1989 tavaszán a Baja játékosa lett, 1990-től a PVSK-ban szerepelt. Később a finn másodosztályú IFK Vaasában játszott. Aktív pályafutása befejezése után 1998-tól a Pogány edzője volt, a 2000-es években visszament Finnországba, volt csapata juniorjainak volt az edzője.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_gallai_istvan.jpg
Hauzer Tibor (Haladás)
Bár szülőhelye Farkasgyepű, ahol 1951-ben meglátta a napvilágot, a Bakonyban van, labdarúgó-pályafutása szinte végig Vas megyéhez kötötte a csatárt. Rendkívül gyors, a kapura is veszélyes, ballábas labdarúgó volt, ha határozottabb lett volna a gólhelyzetek értékesítésében és bátrabb a közelharcokban, még többre vihette volna. A Pápai Textiles volt a nevelőegyüttese, 1969 és 1971 között a harmadosztályban pallérozódott. A katonai szolgálat letelte után került a Haladás VSE csapatába, itt mutatkozott az élvonalban 1973 augusztusában. 1980 nyarán a Hali könnyelműen lemondott róla, két évet a másodosztályú Sabaria SE-ben töltött, ahol 40 találkozón tizenöt gólt szerzett. Az 1982/83-as bajnokságban hívták vissza, rájöttek, hogy nélkülözhetetlen. A vasi zöld-fehéreknél összesen 231 bajnoki találkozón lépett pályára és harminckilenc gólt szerzett. Ebből az NB I-ben 203/33 volt a mutatója. Legjobb eredménye egy bajnoki 5. helyezés és egy Magyar Kupa (MNK) ezüstérem volt. 1983-ban tagja volt a Haladás Nehru Kupát nyert csapatának. Többszörös utánpótlás és B-válogatott is volt.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_hauzer_tibor.jpg

Hornyák Béla (SZEOL AK)
Az 1956-os születésű kapus a KSI nevelése. Innen került 1974-ben a VM Egyetértésbe, a csapat megszűnése után, a Váci Híradásban szerepelt 1976 nyaráig, itt mutatkozott be a harmadik vonalban. Tehetségére hamar felfigyeltek, az MTK-VM-be került. Itt bajnoki bronzérmes és Magyar Kupa (MNK) ezüstérmes lett, tagja volt a csapat KEK-negyeddöntős keretének. Két idény alatt 11 bajnoki találkozón lépett pályára. Katonai szolgálatát az NB II-es Kossuth KFSE-ben töltötte, 63 bajnoki találkozón védett. 1980 nyarán került a Rába ETO-hoz, miután a Hungária körúton lakást kért, nem kapta meg, Győrben pedig igen. Két szezon alatt 8 bajnoki jutott neki úgy, hogy hetet az 1980/81-es bajnokságban védett, egyet pedig Verebes József kezei alatt az 1981/82-esben, így a győriekkel magyar bajnoknak is mondhatta magát. Köztünk legyen szólva, nem volt könnyű az élete. Az MTK-ban előbb Bicskei, majd később Brünyi és Gáspár, az ETO-ban Palla, a korábbi ifjúsági válogatott Kiss Csaba, majd legvégül a Verebes által, a legenda szerint a 81-s út széléről „kukázott” Kovács László voltak a konkurenciái a kapuba kerülésért vívott versenyben. Amúgy pont Kovács évközbeni érkezésével vált létszámfelettivé és igazolt Szegedre. Igaz, rögtön ki is esett a SZEOL AK-kal, ahol viszont még ebben a bajnokságban 9 bajnokin kapott lehetőséget, ami majdnem annyi, mint amennyit előtte összesen védett az első osztályban. Az 1982/83-as NB II-es szezont végigvédte, 38 bajnokin szerepelt, az egyik vezére volt annak, hogy a szegediek újra az első osztályban szerepelhettek. Az 1983/84-es NB I-es bajnokság 1. fordulójában, mikor újoncként az Ú. Dózsát verték 4:1-re Szegeden, még az ő nevével kezdődött az összeállítás, a Népsporttól 7-es osztályzatot kapott. Aztán a szegedieknek jött egy kisebb hullámvölgy, két vereség (Bp. Honvéd, Pécsi MSC, utóbbi csúnya volt) és egy döntetlen (Csepel), Kaszás Gábor meg onnantól a Délép SC-ből frissen igazolt Szabó Lászlónak szavazott bizalmat, a többit tudjuk. Év végén az osztályzatok alapján Szabó lett az év kapusa, az abszolút rangsorban pedig, alig pár ezreddel, lett „csak” a harmadik, Hannich Péter és Lakatos Károly mögött... Az 1984/85-ös bajnokság vízválasztó volt a szegediek életében, Szabó az idény végén Békéscsabára igazolt, így utoljára még, az NB II-ben, megnyílt az út Hornyák előtt. Utolsó bajnoki szezonjában 26 találkozón védett, majd befejezte az aktív pályafutását. Többszörös utánpótlás és olimpiai válogatott volt. Később kapusedzőként találkozhattunk vele, de volt MLSZ ellenőr is. Újpesten, többek közt Szűcs Lajos és Szántai Levente is az ő keze munkáját dicséri. De volt Dunakeszin is kapusedző és kinevezett szakmai vezető, hosszú ideig dolgozott az MTK-nál is kapusedzőként és utánpótlás edzőként. Utánpótlás kapusedzőként több olyan tanítványa volt a különböző kluboknál, aki élvonalbeli szereplésig jutott. Legutóbb, egészen a haláláig Vecsésen foglalkozott kapuspalántákkal. 2021-ben hunyt el hatvanöt éves korában. A filmrajongóknak is ismerős lehet a korábbi kapus, hiszen az 1973-as Régi idők focija című Sándor Pál-filmben ő volt Sebestyén, a Csabagyöngye FC középcsatára, de a Menekülés a győzelembe című filmben is szerepet kapott, amelyben olyan sztárokkal forgathatott, mint Pelé, Sylvester Stallone vagy Michael Caine.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_hornyak_bela.jpg

Judik Péter (Rába ETO)
Az 1954-ben, Budapesten született védő A KSI-ben kezdte a labdarúgást, majd tizenöt évesen került a Fradihoz. A folytatás nem volt éppen álomszerű, nem tudott a csapatba kerülni, így a Bp. Spartacusban folytatta pályafutását. A katonaság alatt a kaposvári Táncsics SE-ben szerepelt. 1976 nyarán már a Dombóvári Spartacustól igazolt a Dunaújvároshoz és a Kohász szí­neiben mutatkozott be az élvonalban. Három idényt húzott le a Duna partján, ahol mindössze 2 (!!) bajnokit hagyott ki ebben az időszakban Novák Dezső csapatában. Noha a védelem tengelyében szerepelt, a Fradi ellen rendre betalált. 1976 őszén a szépítő találatot lőtte az Üllői úton, majd két év múlva már a mezőny legjobbjaként kétszer is megzörgette Zsiborás hálóját hazai pályán. Ezek után talán nem is meglepő, hogy 1979 nyarán az Üllői útra igazolt a Friedmanszky csapatba. A civilben földrajz-testnevelés tanári diplomát szerzett Nem kisebb feladat várt, mint, hogy a védelem vezére legyen az időközben Bruges-be szerződött Bálint László helyett. A Pécs ellen mindjárt góllal mutatkozott be a Fradiban. A csapat ugyan a 6. helyen zárta az idényt, de ebben az idényben is végig a pályán volt. Az 1980/81-es idényben már korábbi mestere, Novák Dezső vezette a zöld-fehéreket. Talán mondani sem kell, hogy ezúttal sem hagyott ki meccset. A bajnokcsapat védelmének tengelyében megbízható, egyenletes teljesítményt nyújtott. A Fradiban sem feledkezett meg a góllövésről. Három zöld-fehérben elért NB I-es találata közül az 1981 őszi, Csepel elleni találata volt a legfontosabb. Ez akkor 2 pontot ért a Fradinak. Két újabb ezüstérmet szerzett a Fradival, majd Novák Dezső távozása után ő is távozni kényszerült és Győrbe igazolt. A győriekkel is kétszeres bajnoki ezüstérmes lett (az MNK második hely mellett), 30 bajnoki találkozón három gólt szerzett. A Rába ETO színeiben játszotta utolsó élvonalbeli mérkőzését 1985 tavaszán az Üllői úton. Győr után a Kaposvári Rákóczi és a Bajai SK következett. A BSK-hoz a mai napig kötődik, a szép emlékek mellett 2016-ban részt vett a Majzliger Sándor utánpótlás emléktorna megszervezésében és a díjátadók közt is ott volt. Az egykori kapussal még a Dunaújvárosból ismerték egy mást, sőt, nagy szerepe volt abban is, hogy Judik két évet Baján tölthetett. Pályafutása végén a légiós életet is kipróbálta: 1987 és 1989 között Ausztriában, a St. Margarethen játékosa volt. Többször szerepelt az olimpiai válogatottban. 1980-ban egy dél-amerikai túrán a Ferencváros vegyes csapata magyar liga válogatottként szerepelt, Románia ellen 2:2-es eredményt ért el. Judik gólt is lőtt ezen a meccsen, amit a románok egyébként hivatalos válogatott mérkőzésnek tekintenek. Pályafutása befejezése után edzőséggel is foglalkozott, 1998-ban megszerezte az UEFA B Licence-es edzői képesítést. Dolgozott Ausztriában a volt csapatánál, Magyarországon pedig a Hegykő FC futball akadémián.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_judik_peter.jpg

Kincses Viktor (Pécsi MSC)
1951-ben Baranya szélén, Alsómocsoládon született a pécsiek legendás védője, aki eredetileg Koller Viktorként jött a világra (A kor akkori szellemének megfelelően „fentről” „javasolták” neki, jól mutatna, ha magyarosítana a nevét…Bátyjával, Nándorral, aki szintén Pécsen volt NB I-es labdarúgó, pályafutásuk befejezése után a szüleiknek szóló tiszteletük jeléül az első dolguk az volt, hogy hivatalosan is visszavették az eredeti családnevüket). Középiskolába, majd pedagógiai főiskolára Pécsett járt. A szakedzői végzettséget Budapesten szerezte meg. Lehetett korosztályos válogatott is. Pécsi mezben, az NB I-ben, illetve az NB II-ben, a nemzetközi porondon meg a hazai kupában 400-nál több tétmérkőzésen szerepelhetett a gyepen, jellemzően 90 perceket. A 400-as határ különösebb magyarázatra nem szorul. Ennyiszer véletlenül nem lehet bekerülni egy gárdába sehol sem a világon. Egyetlen elsőosztályú gólját 1981 augusztusában a Békéscsaba ellen szerezte. Nyert NB II-es bajnoki címet, volt döntős a Magyar Népköztársasági Kupában (MNK). Kollégiumi nevelőtanárként dolgozott a pályafutása befejezése után, hetvenéves kora felett is aktív volt a PMFC Futballakadémiánál. Ahogy szerényen megemlékezett a saját pályafutásáról, balhátvédet drótból is lehet hajtogatni, aztán majd csak meglesznek tizenegyen valahogy. Fiatalon, tizenkilenc évesen már állandó helyet követelt magának a Pécsi Dózsában, sőt, nemzetközi porondon is bizonyíthatott. A Dózsa 1970-es nagy menetelésének részese lehetett, az Európai Városok Kupája (EVK) sorozatában. Kiütötték a Newcastle United alakulatát, a korábbi címvédőt. Akkora futballünnep kerekedett belőle a városban, ami azóta is megismételhetetlen. A sorsolás előtt vitték be katonának. Az is ritka kortörténeti pillanat, hogy azonnal szerelték is le, mert a szocialista hazát védő honvéd nem mehet csak úgy Angliába! A következő körben az olasz Juventus búcsúztatta őket. Tagja volt az 1974-ben utánpótlás (U23) Európa-bajnokságot nyert magyar korosztályos labdarúgó-válogatottnak. Pécsett örök legenda marad, mert szinte minden évben hívták a budapesti nagycsapatok, ő annyira szerette Pécset, hogy el nem tudta volna képzelni, hogy máshol éljen és más csapatot szolgáljon. Ahogy találóan fogalmazott egyszer, mindig talált okot a maradásra… Kötődése elismeréséül és mindenért, amit a pécsi futballért tett, 2017-ben Pro civitate-díjban részesült. Nehéz a labdarúgásban egyéni, objektív listákat felállítani. Mégis, ha a pécsi labdarúgás történetének legjobb balhátvédjét keresnénk, akkor vélhetően rá esne a választás.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kincses_viktor.jpg

Kiss Tibor (Eger)
Az 1948-as debreceni születésű csatár már veterán volt, mikor ennek a bajnokságnak az elején, nyolc év szünet után, harminchat évesen visszakerült az NB I. forgatagába. 1984/85 igazi hattyúdal és jutalomjáték volt neki. Egy veretes pályafutást zárhatott volna le csapata azzal, ha sikerült volna az újonc bent maradása. Az egriek kétségkívül megérdemelték volna ezt, de hát ezt a fránya labdarúgást gólokra és pontokra játsszák és nem szépségre és/vagy lelkesedésre. Pályafutását az NB II-ben a Debreceni VSC-ben kezdte 1969-ben. Bemutatkozása nem sikerült rosszul, gólérzékenysége hamar megmutatkozott, 19 bajnokin hat találatig jutott. A következő három szezonban Miskolcon, a VSC-ben 71 találkozón negyven gólt szerzett, fel is hívta magára a figyelmét több élvonalbeli klubnak is. Választása a Bp. Honvédra esett, de sajnos ez túl nagy falat volt neki, mindössze 5 mérkőzésen kapott lehetőséget az 1972/73-as bajnokságban, gólt nem szerzett. Cserébe az UEFA Kupában szeptemberben Glasgowban a Partick Thistle ellen Kozma Mihály két gólja mellett ő is skót kapuslegenda, Alan Rough (érdekesség, hogy a két VB-t is megjárt kapus tizenhat évvel később, a Celtic játékosaként a BEK-ben újra pályára léphetett Kispesten) hálójába talált. Mindez kevés volt az üdvösséghez, a következő szezonban már újra az MVSC játékosa volt. Két év alatt a 64 bajnokin szerzett negyvenhat (!!) gólja ezúttal a DVTK érdeklődését keltette fel, az 1975/76-os első osztályú bajnokságban 19 találkozón négy gólt szerzett (Most mondhatnánk, kellettek a góljai a bennmaradáshoz, mert nem végeztek kieső helyen - más kérdés, hogy a létszámemelés miatt nem is volt kieső). A bajnokság után a diósgyőriek nem tartottak igényt a további szolgálataira, újabb három és fél év MVSC következett, 125 bajnokival és ötvenhárom góllal. Az 1981/82-es bajnokság közben igazolt Egerbe, ahol kimondottan az NB I-re készültek és kimondottan számítottak a gólerős center találataira, ami két év múlva be is következett. Az NB I. egyik kellemes színfoltja volt az Eger SE, úgy estek ki, hogy azonnal a visszajutást tűzték ki. Ami sikerült is nekik, de már Kiss Tibor nélkül, utolsó szezonjában a Debreceni Kinizsiben még eltöltött egy évet, majd szögre akasztott a futballcsukát. Labdarúgó-pályafutása után alacsonyabb osztályban edzősködött, de volt az egriek klubelnöke is. Cikkünk írásakor, túl a hetvenen, már legyűrt kért infarktust, jelenleg a gyilkos kórral küzd. Győzd le, Tibi!
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kiss_tibor.jpg

Konrád (III.) László (ZTE)
A baranyai Márokon 1953-ban született játékos posztját ma is elég nehéz utólag definiálni. Talán akkor állunk legközelebb az igazsághoz, ha a balhátvéd feladatkört határozzuk meg, de elég univerzális, több poszton és mindkét oldalon is bevethető labdarúgó volt, aki a védelemben és a támadósorban is feltűnt. A Pécsi Dózsa neveltje volt, tizenhét évesen, az 1970/71-es idényben került a felnőtt csapathoz, bemutatkozása azonban júniusig, a 28. fordulóig váratott magára. A következő három szezon sem hozta meg neki az áttörést, összesen 5 bajnoki találkozón szerepelt csak, és az épp kieső pécsiek (akkor már Pécsi MSC néven) el is engedték az NB I-be feljutó Kaposvári Rákócziba. Ott már az első pillanattól kezdve számítottak rá, négy szezon alatt 111 találkozón tizennyolc gólt szerzett. Kaposvári pályafutásának ismét egy kiesés vetett véget, a ZTE vetette ki rá a hálóját - sikerrel. 1978 augusztusában a Haladás ellen mutatkozott be a ZTE együttesében, ahol 1985-ig 158 bajnoki találkozón tizenkét gólt szerzett a bajnoki mérkőzéseken. Az NB I-es pályafutása után visszament Kaposvárra, a harmadik vonalba, de úgy nézett ki, nem csak levezetni! 1986-ban a Kaposvári Rákóczi labdarúgócsapata megnyerte az NB III. Dráva csoportját és sikerrel vette az osztályozót is. Konrádnak még volt egy jó éve a második vonalban, majd befejezte. Maradt a városban és utánpótlás neveléssel foglalkozott évtizedeken keresztül.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_konrad_laszlo.jpg

Kovács József (Ú. Dózsa)
Az 1949-ben született válogatott és olimpiai ezüstérmes védő tizenöt évesen lett a Videoton (akkor még a VT Vasas) igazolt labdarúgója. Alig múlt tizennyolc, amikor az NB I-ben is bemutatkozhatott. Tizenkét szezont töltött el Székesfehérváron, ezidő alatt 315 bajnoki találkozón 17 gólt szerzett. A Videotonnal tagja volt a bajnoki ezüstérmes csapatnak. 1980-ban igazolt az Újpesti Dózsához. Öt szezont töltött el a lila-fehéreknél, 80 bajnoki találkozón lépett pályára, gólt nem szerzett. A Dózsával két Magyar Kupát (MNK) nyert, tagja volt a KEK negyeddöntős csapatnak. 1985-ben, harminchat évesen fejezte be aktív játékos-pályafutását.

Kovács József nekem személy szerint már videotonos korában az egyik nagy kedvencem volt, külön örömömre szolgált, hogy a Dózsába igazolt. Játékintelligenciájával kirítt a magyar mezőnyből, talán sokkal többre is vihette volna, ha előbb igazol a fővárosba. Pályafutása során fokozatosan került "hátra" a csapatban. Az ifiben még csatárt, majd jobb oldali középpályást, a felnőttek közt végül középhátvédet játszott. Ez utóbbi poszt bizonyult igazi helyének. Kiváló ütemérzékkel, ügyes helyezkedéssel volt képes megakadályozni a kibontakozó támadásokat. Nem csak technikailag, de taktikailag is jól képzett, megbízható labdarúgó volt.

Sokan aposztrófálták őt annak idején a magyar Beckenbauernak. Hát a fenéket! Beckenbauer volt a német Kovács Jóska! Egy visszaemlékezésében azt mondja, egyik edzője nem tartotta valami sokra. Neki olyan védők kellettek, akik előre rúgják a labdát. Nos, ő nem ilyen volt. Levarázsolta a csatárok lábáról a labdát rögtön indított. Ha ő állította meg a támadást, abból általában ellenakció indult.

Góljait tizenhatoson kívüli bombákból szerezte. Legendás volt sportszerűsége is. Középső és leghátsó védőként alig fújtak be ellene szabálytalanságot. Egész pályafutását úgy játszotta végig, hogy még sárgalapot sem kapott. Még a Videotonban egyszer kapott egy pirosat összesen, egy félreértett mozdulat miatt... 1971 és 1979 között 18 alkalommal szerepelt a válogatottban. Tagja volt az 1972-es Európa-bajnoki 4. helyezett válogatott keretnek, de mérkőzésen nem lépett pályára. Ugyanebben az évben a müncheni olimpián ezüstérmet szerzett a csapattal, itt két csoportmérkőzésen szerepelt. Utolsó mérkőzését magyar pályán 1985 június elején játszotta a Megyeri úton. A magyar labdarúgásból nyomtalanul eltűnt. Hatalmas űrt hagyott maga után, hiszen tudását kamatoztathatta volna mind a Videotonnál, mind Újpesten, mind a válogatottnál. Kovácshoz hasonló kaliberű játékos nem terem minden nap a bokorban.

Itt véget is érhetne megemlékezésünk Kovács Józsefről. Csak szöget ütött a fejembe, hogyhogy egy ilyen formátumú játékos egyszercsak eltűnik a színről. Úgy éreztem, meg kell keresnem őt, beszélnem kell vele, meg kell kérdeznem, mi lett vele. Persze, a T. Olvasó a legfontosabb, de magamnak is tartoztam annyival, hogy az egykori kedvencemről megtudjam, mi történt vele pályafutása után, miért tűnt el. 

Egy hangulatos budai kávézóban beszéltük meg a találkozót. Én a péntek délutáni csúcsforgalomnak köszönhetően pár percet késtem, ő már ott várt egy csendes sarokban. Felismertem elsőre, nem változott semmit, csak haja lett ősz színű.

- Józsi, bár a telefonban a "mi lett vele" témakört harangoztam be, de ha megengeded, a pályafutásoddal kapcsolatban is feltennék pár kérdést, kihasználva a lehetőséget. Rendben?

- Persze, kérdezz csak bátran.

- Köszönöm, akkor vágjunk is bele. Annyit tudni rólad, hogy balatonlellei születésű vagy, és tizennégy évesen lettél a Videoton, illetve az akkori VT Vasas igazolt labdarúgója. Hogy kerül egy tizennégy éves kiskamasz Balatonlelléről Székesfehérvárra?

- Ez a történet valamelyest köthető rokoni szálakhoz is, és a pályaválasztásomhoz is. Az általános iskola elvégzése után Székesfehérvárra jelentkeztem műszaki szakközépiskolába, ahová fel is vettek. Nagybátyám, Bognár Ferenc, pedig Fehérváron kergette a labdát, így a helyzet adott volt, hogy én is ott kezdjek focizni (Bognár Ferenc neve talán ma már keveseknek mond valamit. 1956 és 1969 között közel 300 mérkőzésen játszott a Vadásztölténygyár - a Videoton formális elődje - csapatában. A védő utolsó idényeiben csapatkapitány volt, sőt, a Sóstói Stadion első gólját ő szerezte szabadrúgásból. Pályafutása után is a csapatnál maradt egész életére, különböző vezető posztokat töltött be - a szerkesztő megjegyzése)

- Azt sem sokan tudják rólad, van egy olimpiai ezüstérmed.

- Az életem egyik legnagyobb élménye volt szerepelni a müncheni olimpián. Két mérkőzésen szerepelhettem jobbhátvédként, vagyis inkább jobboldali középpályásként, Illovszky Rudi bácsi ezen a poszton számított rám. Valahol csalódás volt az ezüst, picit mindannyiunknak, de a közvéleménynek mindenképp. Addigra már volt labdarúgásban három olimpiai aranyérmünk, mindenki a negyediket várta tőlünk. A döntőig minden simán ment, sőt, a döntő első 45 percéig is. Szegény Várady Béci góljával még 1:0-ra vezettünk, aztán fordítottak a lengyelek. Nem mentségkeresés gyanánt mondom, mert mi sem álltunk gyenge erőkből, de azok a lengyelek fantasztikusak voltak. Akkor lépett először nemzetközi színre az a garnitúra, melyet olyan nevek fémjeleztek, mint Tomasewszki, Gadocha, Lato, Deyna, Szarmach, Lubansky. Nekünk csak az ezüst maradt. Kicsit a berni döntőhöz tudnám hasonlítani az akkori eseményeket. Akkora vesszőfutásunk nem volt, mint az Aranycsapatnak, de nekünk is a kertek alatt kellett majdhogynem hazajönnünk. Úgy érzem, nem sikerült a második helyet a sportvezetésnek megélni, kicsit agyon lett hallgatva az akkori eredmény.

- Összességében tudásod, képességeid, na, meg aszerint, ahogy a közvélemény megítélt téged, meglepően kevésszer voltál válogatott. 

- Köszönöm, ha így gondolod - mosolyogta el magát Kovács -, nézd, ez kicsit összetett kérdés. Szokás volt néha ok-okozati összefüggéseket keresni és találni abban, hogy budapesti csapatból könnyebb volt a válogatott közelébe férkőzni. Bálint Laci ötvözött magában minden olyat, ami az akkori modern középhátvéd játékába benne kellett, hogy legyen. Velem szemben volt egy óriási előnye, ha kellett, tudott nagyon kemény is lenni. Nekem egyszerűen nem volt ez benne a stílusomban, én nem akartam soha csatárokat "fegyelmezni". Megelégedtem azzal, ha elhalászom a labdát, finoman elhozom, testi kontaktus nélkül a támadóval.

- Tehát nem volt előny, ha valaki a védősorban csak művész volt, semmi iparosi allűr?

- Baróti Lajostól volt, hogy megkérdezték, a Kokó miért nem válogatott, miért nem számít rá rendszeresen. Gyakorlatilag olyan értelmű választ adott akkor, mint ami te most feltettél a kérdésedben.

- 1976-ban, tulajdonképpen akkor, mikor kezdődtek volna a VB selejtezők, kikerültél a válogatottból. Két év szünettel kerültél vissza.

- Arra azt mondhatnám, utolsó két meccsemen rosszkor voltam rossz helyen. Két olyan vereség volt, amit nehezen emésztett a közvélemény (1978-ban Helsinkiben 1:2 a finnek ellen, következő évben 0:2 az Egyesült Államok ellenében a Népstadionban). Nem állítom, hogy ez a két mérkőzés önmagában befolyásolta volna, hogy többet nem húzhattam magamra a címeres mezt. Inkább közvetett okai voltak. Ezek a vereségek is hozzájárultak, hogy kinevezték Mészöly Kálmánt, neki meg megvolt a saját elképzelése a csapatépítésről.

- Még a játékstílusodra visszatérve egy gondolat erejéig. Mennyire könnyítette a helyzetedet, hogy azt játszhass, amit tudsz és akarsz, hogy Baranyi Sándor volt jóideig a beállósod?

- Mire gondolsz pontosan?

- Beckenbauer is úgy tudott igazán önmaga lenni, hogy volt neki egy Schwarzenbeckje, aki csak takarított.

- Már értem. Sanyival remek páros voltunk, remekül megértettük egymást. Addigra már mindkettőnknek megvolt a saját, kialakult stílusunk, nem befolyásolta egyikünket sem a másik játékmódszere. Tökéletesen kiegészítettük egymást, tudtuk a másik mellett azt játszani, amit tudunk.

- Az is elképesztő, hogy védő létedre, tulajdonképpen lapos figyelmeztetés nélkül lehoztad közel tizennyolc éves felnőtt pályafutásodat. Illetve...

- Ó, az még valamikor nagyon az elején volt, ha az egy szem piros lapomra gondolsz. Salgótarjánban játszottunk bajnoki meccset a Videotonnal. Egy keresztezés után megszereztem a labdát, felnéztem, és láttam, van előttem egy szép, üres és jó hosszú "folyosó", gondoltam, akkor most megindulok előre. Szoó Józsitól szereztem meg a labdát, de ő sem hagyta annyiban. Jó tízmétereken keresztül vezettem a labdát, ő meg csak nem akart tágítani, sőt, finoman próbált lökdösni, többször összeért a lábunk is. Mígnem a sokadik próbálkozása sikerrel járt, összekoccolta a bokámat, földre huppantam. Kissé hevesebben pattantam fel a szokásosnál, méterekre voltunk egymástól, tehát tettlegességről, vagy csak a szándékáról sem lehetett szó. A játékvezető (a kor neves FIFA-kerettag bírója, Marton László volt az, aki később a tatai edzőtábor gazdasági igazgatója volt évtizedekig) inkább megelőzési szándékkal, mintsem fegyelmezésből, azonnal piros lappal lezavart a pályáról. A történet érdekessége, hogy Kovács Laci, a kapusunk, aki mellesleg földije volt Martonnak és jó kapcsolatuk volt, még csak azt sem mondanám, hogy tiszteletlenül, de számonkérte a bírói döntést. Ketten zuhanyoztunk ezután.

- Jó is, hogy felmerült a játékvezetés. Ha mondok egy nevet, érdekelne a reakciód. Müncz György.

(Beszélgetésünk során először volt az, hogy nem rögtön kaptam a választ, hanem Kovács Józsi tartott pár másodperc szünetet, amit tulajdonképpen én válasznak vettem.)
- Az egy nagyon jó csapat volt. Remek közösség is voltunk, kiváló barátok, nagyon jó labdarúgók. A csapat teljes addigi történelme során soha nem álltunk olyan közel a bajnoki címhez. 1976 májusában, az utolsó előtt fordulóban győznünk kellett volna az Üllői úton. A Fradi egy ponttal vezetett előttünk, ők Zalaegerszegre mentek az utolsó fordulóban, mi pedig Szegedre, ez mindkét csapatnak két pont volt előre a zsebben, tehát ez amolyan bajnoki döntőnek is beillett. Annyira sokan elmondták már erről a mérkőzésről a véleményüket... 1:0-ra vezettünk Szalmásy Tomi góljával. Aztán én még a tizenhatoson kívülről rúgtam egy hatalmas gólt (A Népsport másnapi tudósítása említést sem tesz a dologról! - a szerkesztő megjegyzése), amit Müncz egy kézmozdulattal annullált.

- Nem kérdezted meg akkor, hogy miért nem adta meg?

- Nem olyan világ volt, hogy lehetett a játékvezetőkkel vitázni, érvelni. Nem kérdeztem meg, és a mai napig nem tudom, miért nem adták meg. Májert már addigra leküldte a bíró, mert pár méterre elpöckölte a labdát sípszó után, nem mertem megkockáztatni, hogy engem is kiállítson. Aztán szegény Pusztai Laci kiegyenlített a vége előtt és szertefoszlott minden álmunk. A történet úgy kerek, ha elmesélem azt is ehhez, a bajnokság végén maga az MLSZ nagyhatalmú, diktatórikus, politikai vonalról érkezett elnöke személyesen hozta le Székesfehérvárra az ezüstérmeket. Elképzelheted, kapott hideget-meleget, ami a csövön kifért. Szótlanul tűrte és viselte a szitkokat, ami rá egyébként abszolút nem volt jellemző. Ezzel választ kaptam a soha fel nem tett kérdésre...

- Ha már szóba került egy bombagólod. Rúgtál gólokat pályafutásod alatt, nem is egyet. Híres voltál lövőerődről és kivételes rúgótechnikádról. Szereztél te egyáltalán gólt valaha a tizenhatoson belülről?

- Minden gólomat kívülről szereztem. Vagy távolról rászúrtam futtából, ha láttam, hogy van hely, vagy szabadrúgásból voltam eredményes. Egyszer rúghattam volna, elszúrtam. A Videotonnal Szombathelyen játszottunk. Egy labdaszerzés után előretörtem, a kezdőkörben Nagy Janival kényszerítőztünk. A visszakapott labdával az egész félpályán keresztül egyedül törtem kapura. Kicseleztem a kapust is, senki más nem volt a közelünkben. A mai napi nem tudom az okát, miért, de körülbelül a tizenhatos vonalától picit beljebb be akartam passzolni az üres kapuba. A vizes füvön megcsúszott a támaszkodólábam, nagyon rosszul találtam el a labdát és az üres kapu mellé gurítottam.

- Nagyjából elérkeztünk 1980-hoz az időben, amikor is a Dózsa játékosa lettél. Utólag az egész történet nem teljesen tiszta, hogy volt ez egész pontosan?

- Én, mikor Újpestre kerültem, közvetlen előtte tulajdonképpen abbahagytam a labdarúgást. Ez az az időszak volt, amikor, ha az ember elmúlt harminc és megvolt a kellő számú válogatottsága, akkor elengedték Nyugatra. Ismeretségi alapon kikerültem Bécsbe a Wiener SC-hez. Megállapodtunk mindenben. Kocsi, lakás, fizetés, egyéb juttatások. És ahogy az elnökkel egymás kezébe csaptunk, pár percen belül kezemben volt a szerződés, hogy akkor itt írjam alá. Mondtam, ez, sajnos Magyarországon nem így működik, nekem még ezt több fronton engedélyeztetnem kell. Hazajöttem, végigjártam az illetékes hivatalokat. A sporthivatalban (OTSH) Buda István áldását adta a dologra, ugyanígy az MLSZ részéről Szepesi Gyuri bácsi is rábólintott. Azt hittem, a nehezén túl vagyok, álmomban nem gondoltam volna, hogy saját klubomon fog elcsúszni a dolog. A Videoton - nem a csapat, hanem a csapatot birtokló elektronikai vállalat - nagyhatalmú vezérigazgatója söpörte le az egészet az asztalról, hogy Kovácskám, minek menne maga a kapitalistákhoz, dehogy megy maga oda. És én ekkor, nincs rá jobb szó, csalódottságomban eljöttem a Videotontól, tulajdonképpen abbahagytam a focit. Nem tudtam, mi lesz a további sorsom labdarúgóként, de élni meg kellett valamiből. Meg mozogni is azért, nem akartam teljesen leállni. Elmentem a Ganz-Mávagba, ahol rendes munkahelyem lett, ahová be kellett járnom, nem bújtatott sportállásról volt szó. Ekkor keresett meg az Újpesti Dózsa. Egy feltételem volt csak, megyek hozzájuk, de állapodjanak meg a Videotonnal, intézzék el náluk, ha hozzájuk kerülök, ne kapjak automatikusan kétéves eltiltást. Addig viszont Kaszás Gabi kezei alatt a Ganz-Mávag focicsapatával edzettem. Nem akartam feszíteni a húrt, hogy a Megyerin edzek, amíg nincs döntés és megállapodás. Aztán egyszercsak jött a hír, elsimították a dolgot, mehetek a Dózsába. Igaz, a Videoton nagyon kemény feltételeket szabott, amit az újpestiek kényszerből bevállaltak. Többek között olyanokat, hogy bajnoki meccsen nem játszhatok a Videoton ellen, ha eladnak külföldre, a bevétel fele, vagy talán az egész, a fehérváriakat illeti. A pontos részleteket én sem tudom.

- Akkor a megállapodások nem tartalmazták az estleges kupameccseket?

- Ezek szerint nem - mondta Kovács egy mosoly keretében. Az 1982-es MNK döntőt pont a Videoton ellenében nyertük meg. De, mondom, nem ismertem a részleteket. Vagy a kupamérkőzések maradtak ki valahogy a feltételek közül, vagy csak egy évre szólt a Videoton elleni tilalom, nem tudom.

- Volt neked még egy románcod a Dózsával, csak az sokkal korábban.

- Igen, 1972-ben akart az akkori bajnokcsapat leigazolni. Ez több síkon futott. Egyrészt akkor az a Kovács Imre volt a Dózsa edzője, aki élvonalbeli játékost csinált belőlem Fehérváron, másrészt a játékosok részéről is kaptam biztatást, invitálást. Fazekas Laci édesapja a családom közeli barátja volt. Nem jött össze a dolog. Igaz, a Dózsa (meg a Honvéd is), így-úgy, azt szereztek meg, akit csak akartak. Vagy nem akartak annyira megszerezni, vagy a Videoton vállalatnak volt ehhez egy-két szava, mert a kommunista rendszerben, maga a cég, tényező volt, vagy Kutasnál bukott el a dolog, mert nem akarta, hogy a Dózsa még jobban erősödjön.

- Még egy érdekesség a pályafutásodról. Sosem ültél klubkispadon sehol, alapemberként számítottak rád mindenhol. Csak sérülés esetén cseréltek le. És akkor már ha sérülés: az is páratlan szerencse, tizenkét szezont úgy töltöttél Fehérváron, hogy még sérülésed sem volt. Újpesten viszont elképesztő pechsorozatod volt.

- Újpesten szinte rögtön egy komoly sérüléssel nyitottam. A 13. fordulóban, talán a hatodik meccsemet játszottam lila-fehérben, akkor a Dunaújváros ellen. Egy beadásnál Weimper Paripával együtt ugrottunk fel fejelni. Nos, ő egy szépen megtermett ember volt, én húztam a rövidebbet. Kibillentem az egyensúlyomból és ahogy leérkeztem a talajra, éreztem, hogy valami történt a térdemben. Egyből mentő, azonnali műtét a Korvin Ottó Kórházban. Kivették a porcot.

- Miután én is szépen járatos voltam már akkor is sportsérülésekben, azt tudom, egy porcleválás picivel több volt, mint apró rutinműtét. Nem volt még artroszkópia. 

- Igen, még a hagyományos felvágom és összevarrom működött, ami nem jelentette azt, mint manapság, hogy pár napon belül vissza lehet a pályára térni. Ráadásul a rehabilitáció során folyamatosan újravizesedett a térdem, csapolni kellett majdnem minden nap. Egy idő után meguntam a dolgot és felkerestem Eiben professzort a Sportkórházban. Megnézte. Kiderült, szinte minden a térdemben maradt, kezdhettem elölről az egészet. Szerencsére, innen már könnyebben ment minden, a műtét sikerült, hamar visszatérhettem.

- Nem ez volt az egyetlen sérülésed.

- Ezután nem sokkal egy Achilles-ín probléma jött, ami viszont, szinte a pályafutásom végéig kitartott. Az ín és a vádli izma találkoznak, ott szakadt be az izom.

- Ezt muszáj megkérdeznem: a Videotonban semmi, a Dózsában meg több és hosszabb sérülés. Valahol az okok között lehet keresni akár életmódváltást, akár csak azt, hogy a Dózsában jobban meg lettetek edzésen hajtva és túlerőltetted magad?

- Nem gondolnám, hogy bármi ilyenről lehetett szó. Egyszerűen csak elmúltam már harminc, koptak a lábaim, nem úgy reagált az izomzatom, a szervezetem, mint jóval korábban.

- Emlékszem az Achilles problémádra. Az 1982/83-as szezon volt olyan a Dózsának, hogy a legenda szerint nem Temesvári Miklós állította össze a csapatot, hanem az orvos.

- Azt az évet injekciókkal tudtam végigjátszani. Sok mérkőzésen orvosi segítség nélkül nem tudtam volna pályára lépni. 

- Mi történt veled a pályafutásod végén, hogyan alakult a további életed. Azt tudtam, hogy volt addigra egy üzemmérnöki diplomád és egy edzői papírod. Melyiket sikerült kamatoztatnod?

- Egyiket sem. Összetett dolog. Volt két komoly papírom és végzettségem, de azokat annyival korábban szereztem, hogy az idő elszállt azóta a fejem fölött. Végzettség ide, vagy oda, kezdhettem volna mindent elölről, legalábbis, ami a gyakorlati részt illeti.

- Talán egy edzői papírral nem lett volna olyan nehéz a beilleszkedés, hiszen addig is, játékosként, tapasztaltad az aktuális trendeket.

- Ez igaz, de edzőnek lenni nem szimplán egy szakma. Vannak olyan részei, mellyel el lehet egy csapatot összességében vezetni, taktika, edzésmódszerek, hasonlók. De van egy olyan része, ami pszichológia és pedagógia. Egyénenként is kezelni a játékosokat. Milyen helyzet az, mikor valakit egyénileg kell korholni, letolni, mert épp ez kell neki, ki az, akit fejsimogatással meg kell dicsérni, mert emberileg erre van szüksége, milyen az, amikor valakit nem szabad túlzottan noszogatni, hanem néha "lógva kell hagyni", hogy magától összeszedje magát. Én nem voltam ilyen típusú pedagógus.

- Mégis Újpesten maradtál valahogy.

- A junior csapat intézője lettem, mai, modernebb kifejezéssel, technikai vezetője, igazgatója. A csapat edzője Schumann János volt, vele egy élmény volt együtt dolgoznom. Ez két évig tartott.

- És utána? Vagy ez a kapcsolat a Dózsával miért bomlott fel?

- Két nagyon harmonikus év volt ez, mármint ami a szakmai részét illeti. De mögötte bőven ott volt még az akkori korra jellemző politika. Gyakorlatilag négyfelé kellet megfelelnem, különböző arányokban. Egyrészt magamnak, mert ez a mérce is magas volt. Másrészt Schumann Jánosnak is. A harmadik és a negyedik rész kissé bonyolultabb volt. A Dózsát a politika vezette. Egyrészt a klubnak is voltak Holya István részéről elvárásai, másrészt magát a szakosztályt is politikai vonalról irányították. Előbb Geller Sándor dr., utóbb Szabó Károly irányelveinek kellett megfelelnem. Két év után sok lett nekem az egész.

- 1987-et írunk most. Ezután hogyan tovább?

- Úgy döntöttem, kiszállok az egészből és valami teljesen más irányba megyek. Akkor már indultak a privatizáció kezdetleges lehetőségei. Az akkori felségemmel úgy döntöttünk, megpróbálunk belevágni a vendéglátózásba. A Dél-Budai Vendéglátóipari Vállalat keretein belül...

- Józsi, ne haragudj, de most van az a pillanat, hogy félbe kell, hogy szakítsalak. A felírt kérdéseim között van egy személyes kötelezettségem. Mondtad, hogy Dél-Buda, mondtad, hogy étterem. Van egy hozzám hasonlatos, igen kedves régi barátom. Dózsa drukker ő is, mióta az eszét tudja, velem együtt, valahogy beszorult a nyolcvanas évekbe, már ami a magyar labdarúgást illeti. Ő egyszer megemlékezett róla, hogy egy vasárnap elmentek a feleségével ebédelni az akkori Moszkva térre, illetve a Csaba utcába, volt ott egy Gösser söröző. És mintha te szolgáltad volna fel. A mai napig ő sem tudja, ott és akkor miért nem vallott neked színt, miért nem kérdezte meg, hogy te vagy-e. Szóval?

- Én voltam, igen, az az étterem az, amit a család gebinben üzemeltetett. Hosszú évekig ebből, aztán más hasonlóból éltünk. Szóval, mondd meg a barátodnak, nyugodtan megkérdezhetett volna.

- És ezek mellett soha nem kerestek Fehérvárról, vagy a Dózsától?

- De. Négy éve, amikor a hatvanadik születésnapom volt, egy Videoton bajnoki meccsre meghívtak. Megünnepeltek, a kezdőkörben kaptam meccs előtt egy emlékplakettet. A szurkolóktól kaptam egy hatalmas tapsot, jóérzés volt, hogy nem felejtettek el.

- A Videotonnal ennyi a kapcsolatod azóta is?

- Nem, régebben egyszer volt Kovács Feri bácsi születésnapi ünnepsége. Ott felmerült egy kérdés, én tulajdonképpen miért nem vállalok szerepet a mai magyar labdarúgásban. Jó kérdésnek bizonyult, azóta MLSZ ellenőrként tevékenykedem.

- És mi a helyzet az Újpesttel?

- Évekig aktív tagja voltam az Öregfiúk csapatnak. Nagypályán nem, de hosszú éveken át hivatalosak voltunk egy Karlsruhe melletti kisvárosba teremtornákra.

- Ezt most külön megköszönöm neked, hiszen a teremlabdarúgói képességeidről már alapból megemlékeztem a cikkemben. Mi a helyzet a sportolással manapság?

- Nemrég Sarlós Bandi keresett meg, haveri alapon van egy lábteniszbrigád, lenne-e kedvem beszállni. Igazándiból a labdarúgás része már nem érdekelt, inkább csak a közösségi élmény. A hálónál rá akartam fordulni egy labdára, bejelzett megint a vádlim és az Achilles-ínam.

- Józsi, mondhatjuk, jóeséllyel, hatvannégy évesen ez volt az utolsó sérülésed?

- Igen. Szerintem ennyi volt. Nem vagyok már fiatal, volt elég sérülésem.

Van az életedben egy pici tüske? Bármi, amit ma másképp csinálnál?

- Semmi. Mindent ugyanígy csinálnék. Nem gazdagodtam meg a labdarúgásból, viszont rengeteg élményt, szép emléket kaptam. Olyanokat, melyet senki nem vehet el tőlem. Tele vagyok szép emlékekkel.

- Én meg csak szeretném megköszönni neked, hogy ezeket megosztottad velem. Mikor először hívtalak, picit féltem, hogy elutasító leszel. Éreztem tudatosságot abban, hogy kivonultál a magyar labdarúgásból.

- Utóbbi teljesen igaz. Nem akartam mutogatni magam. De ha valaki keresett, sosem utasítottam vissza. 

Közel három órát beszélgettünk. Rengeteg dolog került még szóba. Egy olyan csodálatos emberrel ülhettem egy asztalhoz, akivel nem három órát, hanem három napot át tudtam volna beszélgetni. Kovács Józsi nem változott semmit, neki nem kellett időutazás. Neki nem. Én meg pár órára mintha visszakaptam volna valamit. Nem csak a kiskamasz koromból, hanem a magyar labdarúgásból.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kovacs_jozsef.jpg

Kozma (III.) Zoltán (SZEOL AK)
Az 1955-ös születésű védő a legkisebb Kozma fivér Mihály és György után. Neve fogalom a városban, csoda, hogy nem áll még szobra a Dóm téren, vagy valamelyik körutat még nem keresztelték át a nevére. Egész játékos-pályafutása alatt ugyanazt a csapatot szolgálta, a kérdés mindig csak az volt, a szegediek éppen melyik osztályban szerepeltek és milyen név alatt. Az 1973/74-es első osztályú bajnokságban mutatkozott be és 1986 nyaráig szolgálta csapatát. Majdnem 400 bajnoki találkozón lépett pályára, huszonnégy gólt szerzett. Erre vonatkozólag nincs statisztikai adatunk, de a szegedi labdarúgás történetében valószínűleg ő viselte a leghosszabb ideig és a legtöbbször a csapatkapitányi karszalagot. Edzőként is a régiót szolgálta. Irányította többek között a Tápé (itt kezdte edzői pályafutását 1986 őszén), a Kiskundorozsma, a Deszk és a Szegedi VSE szakmai munkáját. Edzői pályafutása alatt csak egyszer hagyott ki egy évet, a 2000-es évek elején egy szívkoszorúér műtéten esett át.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kozma_zoltan.jpg

Kuti László (Bp. Honvéd)
Az 1954-es születésű válogatott csatár Kuti László tizenhét évesen került szabadegyházáról a Videoton csapatához, ahol három idényt töltött el. Tagja volt az 1975/76-os történelmi ezüstérmes gárdának. A Videotonban mindössze 21 meccsen kapott lehetőséget, ezért a szezon végén a Dunaújvárosi Kohász csapatához szerződött. Itt már sokkal eredményesebb volt, négy szezon alatt 91 meccsen 30 gólt szerzett. 1980 nyarán Kispestre szerződött, az újdonsült bajnokcsapathoz. Nem véletlen vetett rá szemet a Honvéd. Az akkori NB I-es edzők szavazatai alapján így nézett ki az 1980-as év legjobb tizenegye: Katzirz - Paróczai, Kovács J., Kereki, Tóth J. - Pásztor, Csapó, Tóth A. - Fazekas, Törőcsik, Kuti. Erre szokták pestiesen azt mondani, hogy nem gyenge. Igazi átigazolási szenzáció volt, hiszen az utolsó pillanatban cserélték el a szintén válogatott Weimper Istvánra. Kispesti mérlege négy szezon alatt 50 bajnoki mérkőzés és 11 gól. Ez alatt egy-egy bajnoki bronzérem és Magyar Kupa (MNK) ezüst a gyűjteménye. Kispesti időszakát 1983/84-ben és 1984/85 őszén másfél év angyalföldi szerepléssel szakította meg. A Vasasban 36 bajnokin 6 gólt szerzett. 1985 tavaszán, sérülten, visszatért a Honvédhoz. Egy találkozón egy gólt szerzett, az utolsó fordulóban az MTK-VM ellen. Ezzel a találkozóval bajnoknak mondhatta magát. 1985-ben profinak állt, az irány Törökország, Denizlispor. 2 szezon alatt 19 mérkőzésen 2 gól. Ha létezik ellentmondásos pályafutás, akkor Kutié feltétlenül annak minősíthető. Az egykori dunaújvárosi sztár a Bp. Honvédban, majd a Vasasban sem tudott igazán gyökeret verni a sérülései miatt a csapataiban, majd visszatérve Kispestre, megint csak sérülések gyötörték. A balszerencse a Denizlispor Kulübübe is elkísérte. Gyakran volt sérült, ott térdszalagbántalmakkal kínlódott. Pedig, amikor rendben volt, valósággal ámulatba ejtette a heves vérmérsékletű törököket. Miután többszörös ifjúsági és olimpiai válogatott volt, 1979-ben még Kovács Ferenc hívta be a válogatottba, ami, valljuk be, óriási fegyvertény, ahhoz képest, hogy dunaújvárosiként egy kiesőjelölt csapat játékosa volt. Ehhez képest kilencszer kapott lehetőséget, ez alatt egy gólt szerzett. Pályafutását 1990-ben fejezte be egy osztrák, alacsonyabb osztályú csapatban. Később volt edző Ausztriában és Magyarországon is alacsonyabb osztályú csapatoknál. Neki örök szerelem a futball, ötvenkét évesen még a megyei első osztályú Csór csapatában is játszott. 2012 óta a Nyíregyháza öregfiúk csapatának a játékosa.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_kuti_laszlo.jpg

Magyar Lajos (Rába ETO)
Az 1950-ben született védő Abdán nőtt fel, a helyi csapatban focizott, majd egy Győri Mezőgép szezont követően, 1968-ban, tizennyolc évesen lett az ETO játékosa. Mindössze három hónapot kellett várnia, hogy szerepet kapjon Szusza Ferenc első csapatában, egy Egyetértés elleni mérkőzésen. 1985-ig 376 alkalommal lépett pályára, ezalatt 10 gólt szerzett a balhátvéd. Az ETO-val kétszeres magyar bajnok és bajnoki ezüstérmes volt, továbbá egy-egy bajnoki bronzérem és Magyar Kupa (MNK) győzelem és kupa ezüstérem gazdagította vitrinjét. Utolsó hat szezonjában zsinórban végig csapatkapitány volt. 1983 őszen Pro-Urbe díjban részesült. 1985 és 1989 között az osztrák alsóbb osztályú Hirm csapatában játszott és ott is fejezte be labdarúgó-pályafutását. Ezután még játékosedzőként és edzőként több, mint tíz évet töltött el alacsonyabb osztályú csapatoknál Ausztriában. Nyugdíjba vonulása előtt közel két évtizedig egy borozót üzemeltetett az egyik barátjával. ETO-meccsekre jár, az öregfiúkkal turnézik falvakban. Ahova hívják, oda szívesen megy. A foci már nem az ő korosztályának való, de kísérőként örömmel képviseli az Aranycsapatot.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_magyar_lajos.jpg

Menyhárt Kálmán (Bp. Honvéd)
Az 1955-ös születésű kapus csepeli nevelés. Katonaidejét Szentendrén töltötte, a KKFSE csapatában. Leszerelése után visszatért nevelőegyüttesébe, ahol 1977-ben az NB I-ben is bemutatkozhatott. Két szezont töltött el a vasgyári csapatban, Hajdú Lajos tartalékjaként 14 bajnoki találkozón védett. 1979-ben igazolt a Budapesti Honvédhoz. Első idényében Gujdár Sándor tartalékkapusaként 8 mérkőzésen szerepelt, ezzel járulva hozzá a kispestiek 25 év szünet után nyert bajnoki címéhez. 1985-ig volt a Honvéd játékosa, Gujdár után Andrusch József mögött is második kapusként, hat idény alatt csak az 1980/81-es szezonban nem lépett pályára, 28 bajnoki találkozón védett. Tagja volt három bajnokcsapatnak, mellette részese volt egy-egy bajnoki bronzéremnek, Magyar Kupa (MNK) győzelemnek és kupa ezüstéremnek. 1985-ben Százhalombattára igazolt a Dunai Kőolajhoz, innen egy év múlva pedig az MTK-VM-hez érkezett nyáron, nagy reményekkel, hátha Gáspárt ki tudja majd szorítani. Nem tudta. Nem sokkal a bajnokság kezdete után, mikor az MTK-VM két forduló után két vereséggel kezdett, Both József ment, Verebes jött, a többi meg már történelem. Lényeg, Menyhárt nem sokáig koptatta a kispadot, az NB II-es Komlóhoz került. A 90-es évek elején Belgiumba igazolt, harmad-, és negyedosztályú csapatokban védett. Belgiumban szerzett edzői diplomát, majd ifjúsági labdarúgóknak nyitott kapusakadémiát, alacsonyabb osztályokban edzősködött Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Ausztriában. A 2000-es évek elejétől családjával az Egyesült Államokban telepedett le, jelenleg az általa alapított sportmenedzseri iroda tulajdonosa és igazgatója. Felmerült, hogy 2011-ben a Komlói Bányász, 2015-ben a Kaposvári Rákoczi tulajdonosa lesz. Mindkétszer a helyi önkormányzat hiúsította meg, hogy részt vállalhasson labdarúgásunkban. Úgy volt vele, ha ő nem kell, neki sem kell a magyar labdarúgás. Kár érte, sajnáljuk.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_menyhart_kalman.jpg

Mile Sándor (Rába ETO)
Az 1949-ben Biharnagybajomon született játékos a Szolnoki ITSK-ban kezdte pályafutását, majd a Szolnoki Dózsa érintésével került a Szolnoki MTE csapatába. Öt szolnoki szezon alatt 149 másodosztályú bajnoki mérkőzésen 52 gólig jutott. Az akkor még gólerős támadót a Rába ETO már 1971-ben kiszemelte magának, de csak többéves alkudozás után tudta leigazolni 1974 nyarán. Ha azt mondom, Kovács, te azt mondod, Csonka. Ha azt mondom, Hlagyvik, te rávágod, Mile! 1974 őszén mutatkozott be az élvonalban, tizenegy szezont húzott le a Rába-parti zöld-fehér alakulatnál. Ezen időszak alatt 283 NB I-es mérkőzésen 49 gólt szerzett. Legnagyobb sikerei: kétszeres magyar bajnok (1981/82, 1982/83), kétszeres ezüstérmes (1983/84, 1984/85). Csapatával kétszer is eljutott a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjébe, ebből 1979-ben sikerült is elhódítani azt a Ferencváros ellenében, egyszer pedig, 1984-ben, a Siófok ellen csak a kupaezüst jutott. 1983-ban Pro Urbe-díjban részesült. 1985-ben egy osztrák tartományi kiscsapathoz igazolt, hazatérte után pedig megyei bajnokságban szereplő csapatokban játszott hosszú évekig. Hivatalos mérkőzésen a címeres mezig sosem jutott el, de 1982 decemberében, az akkori teljesítménye alapján, Mészöly Kálmán szövetségi kapitány meghívta keretébe a válogatott Karib-tengeri túrájára. Az első mérkőzésen, Curacao szigetén a helyi Young Holland ellen aratott 5:0-ás győzelemkor Garaba Imre cseréjeként pályára is léphetett. Mile Sándor 2020 január 3-án, életének hetvenegyedik évében váratlanul hunyt el.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_mile_sandor.jpg

Schulteisz Gyula (Pécsi MSC)
A legenda szerint az idegesebb mentős beindította a Nysa gépkocsi motorját, ha az 1953-as születésű hátvéd elindult keresztezni a védelem tengelyéből. Ebből annyi igaz, hogy a Pécsi MSC egykori labdarúgója tényleg nem számított puha legénynek. De a durvaság sem volt rá jellemző, még akkor sem, ha a közönség néha azt skandálta: „büntess Gyula!". Sérülést sem okozott soha senkinek. A helyi Kinizsiben kezdte pályafutását, majd még az ifiben átkerült a Postásba. A katonaság után, melyet a Honvéd Steinmetz János SE-ben töltött, 1974-ben került a Pécsi MSC-be és szolgálta őket egészen 1985-ig. Ezen időszak alatt 237 esetben húzhatta fel a piros-fekete mezt. Ebből 61 volt NB II-es meccs, míg a többit a legmagasabb osztályban harcolta végig. Az 1976/77-es évadban tagja volt az NB II-es bajnokcsapatnak. A Magyar Népköztársasági Kupában pedig egy döntőn játszott, még 1978-ban. A pécsiek után 3 idényt Komlón játszott az NB II-ben, majd a megyei bajnokságban a Somberek csapatában fejezte be pályafutást. A civil életben helyezkedett el, nyugdíjig egy építőipari vállalkozása volt. 2019-ben, életének 67. évében gyógyíthatatlan betegségben hunyt el.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_schulteisz_gyula.jpg

Somogyi Mátyás (DMVSC)
Az 1953-as évjáratú középpályás Tökölön született, ott is kezdett futballozni. Tizennégy évesen került Csepelre és a szamárlétrát végigjárva tizenkilencévesen, 1972 novemberében dobta őt a mélyvízbe Keszthelyi Mihály vezetőedző az Újpesti Dózsa elleni 0:0-s hazai találkozón. 1979-ig volt Csepelen, Debrecenbe úgy érkezett, hogy volt már benne addigra 137 NB I-es találkozó, melyeken huszonöt gólt szerzett. A Csepel pont kiesett, a DMVSC meg akkor került fel a legjobbak közé. Két idény alatt (ebből az első történelmi volt a Loki szempontjából, hiszen az első olyan idényük volt, mikor nem estek ki az NB I-ből) 47 bajnokin tíz gólt szerzett. Ezután rövid kitérő következett a Debreceni Universitasban, majd Somogyi már együtt vissza a DMVSC-vel az első osztályba, ahol még két évet eltöltött, de már csak kiegészítő emberként. Debrecenből az osztrák alsóbb ligában szereplő SC Herzogenburgba igazolt.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_somogyi_matyas.jpg

Szarka Zoltán (Haladás)
Édesapjának, az olimpiai bajnok kapusnak, Szarka Zoltánnak köszönhetően beleszületett a labdarúgásba, szinte a pályán nőtt fel. A Haladásban a szokásos lépcsőfokok után 1981-ben, 17 évesen a Palicskó Tibor által irányított felnőtt kerethez került. Öt évig futballozott a Haladásban, majd a Sabariához igazolt. Innét Ajkára került, ahol 1989-ig az Ajkai Bányász és az Ajka Hungalu SE színeiben szerepelt, majd 1989 nyarán az ausztriai Oberwart következett. Négy év után váltott: az Ollesdorfhoz igazolt, ám 1995-ben Achilles-ín sérülés miatt fel kellett hagynia az aktív játékkal. Még a Sabaria SE játékosa volt, amikor 1986-ban a csapatából beszervezett 10-15 főt egy játékvezetői tanfolyamra. Szombathelyen vizsgáztak. Achilles-ín sérülés után visszanyert fizikai állapota lehetővé tette, hogy kipróbálja magát a "másik oldalon" is. 1992-ben jelentkezett, hogy szeretné játékvezetőként folytatni sportpályafutását. A Vas megyei Labdarúgó-szövetség (LSZ) által üzemeltetett labdarúgó bajnokságokban gyorsan haladt előre. Az MLSZ JB minősítésével 1996-tól NB II-es játékvezető. Félév múlva az átszervezések, modernizálások közben NB I/B-s, 1998-tól az NB I-es keret tagja. Az élvonaltól 2006-ban visszavonult. 2000/2001-ben FIFA kerettag lett. Később a Vas megyei Labdarúgó-szövetség JB elnöke, NB II-es ellenőr, mellette a Talent program keretében a dunántúli régió tehetséges bíróinak továbbképzéséért és menedzseléséért volt felelős. 2006 októberében a Vas megyei Közgyűlés és a Vas Megyei Sportigazgatóság által adományozott Vas Megye Sportjáért emlékplakettet, valamint a Vas Megyei Labdarúgó-szövetség emléklapját vehette át.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_szarka_zoltan.jpg

Török József (ZTE)
Az 1954-es születésű védő a Kistextben kezdte pályafutását, majd az Épgépben, utána a Bp. Spartacusban folytatta. A katonaság idejére innen került Szentendrére a Kossuth KFSE-hez. Az az idénye annyira jól sikerült, hogy az 1977/78-as bajnokságban már a Bp. Honvéd játékosa volt. Sok sót nem evett meg, mindössze 5 találkozót kapott Tichy Lajostól, de bajnoki ezüstérmesnek mondhatta magát. Év végén könnyű szívvel mondtak le róla, az MTK VM-hez került, ahol három szezon alatt 55 bajnoki találkozón négy gólt szerzett. Az 1981/82-es bajnokságot Szombathelyen kezdte a Haladásnál, ősszel 3 találkozón lépett pályára, de a tavasz már a ZTE-ben találta és talán ő is itt tudott kiteljesedni és tudásához méltón játszani. 3 és fél szezonban tizenkét gólt jegyzett. 1985 nyarán profinak állt, Nyugat-Németországba, az előző bajnokságban a 6. helyen végzett Waldhof Mannheim csapatába igazolt. Ő volt az első magyar labdarúgó, aki hivatalosan a Bundesligába szerződhetett. A 31 éves magyar labdarúgó az első fordulóban nem jutott szóhoz Klaus Schlappner együttesében, ám az első hazai találkozón (a klub a közeli Ludwigshafenben játszotta otthoni mérkőzéseit, mivel ott nagyobb befogadóképességű stadion állt a rendelkezésére) az Uerdingen ellen már játéklehetőséget kapott. Két szezon alatt 20 bajnokin két gólt szerzett. Utolsó profi évében a másodosztályú Hessen Kassel csapatához igazolt, aktív labdarúgó-pályafutását 1987-ben fejezte be. Magyarországon sportvezetőként dolgozott, a 2000-es évek elején a Tatabánya ügyvezetője volt.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_torok_jozsef.jpg

Tóth András (MTK-VM)
Az 1949-ben született válogatott középpályás páratlanul sikeres labdarúgó karrierjét tizenhárom évesen kezdte a Magyar Pamut SC-ben. Három évvel később nem kellett messzire költöznie, pusztán pár utcányira nevelőegyesületétől várta őt az Újpesti Dózsa.

A pályától két sarokra laktunk, egyszerűen fel sem merülhetett, hogy más csapatnak drukkoljak. Meg hát a család. Otthon, ha a sport került szóba, csak az Újpest volt a téma.

1969-ben a felnőtt csapatba is bekerült, ahonnan 1981-ig kiszoríthatatlan volt. Az első bajnokiját 1968-ban játszotta Diósgyőrben. Huszonkétezer néző előtt mutatkozott be az élvonalban. A csapatban akkor Zámbó Sándor, Fazekas László és Dunai Antal futballozott - a fiatal Tóth Andrásnak a sérült zsenit, Göröcs Jánost kellett pótolnia.

Az első bajnokim Diósgyőrben volt: Göröcs Titi megsérült a bemelegítésnél, így én kezdtem helyette. Aztán már be-becserélgettek, de csak fokozatosan kerültem be. Kovács Imre bácsi azt tervezte, hogy én fogom pótolni Titit, de hát ez lehetetlen volt. Nemcsak nekem, senkinek sem sikerült volna helyettesíteni, ő igazi zseni volt. Én játszottam a magam játékát, és a Bene Feri meg a Dunai Anti igazából hozzám igazították az övéket. Fantasztikus futballisták voltak.

Páratlan lövőtechnikáját, bombáit és szabadrúgásgóljait Újpesten alighanem soha nem fogják elfelejteni. A Megyeri úton kilenc bajnoki aranyat és három Magyar Kupa (MNK) címet zsebelt be, BEK-elődöntős volt 1973/74-ben. 1981-ben, 32 évesen a belga SK Lierse játékosa lett, itt két szezont húzott le. A belgiumi szerződése lejárta után a New York-i Cosmos teremlabdarúgó csapata várta, de az MLSZ már "annyira" nyugatra nem engedte tovább. Hazatérte után az MTK-VM igazolta le, ahol ugyancsak két évet tölt el. 1985 és 1987 között Gödön vezetett le. Az NB I-ben 363 mérkőzést játszott és 69 gólt szerzett. Bal lábától másfél évtizeden át rettegtek a kapusok, tizenegyest egyetlenegyet sem hibázott, szabadrúgásai fél gólt jelentettek; lila mezben a 303 bajnoki mérkőzésen szerzett 67 gól önmagáért beszél. Az MTK-VM-ben 33 bajnokin két gólig jutott. Pályafutása során - 1973 és 1979 között - 17 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt, ezalatt egy gólt szerzett, 1978-ban, az argentínai világbajnokságon az olaszok ellen ő szerezte a becsületgólunkat, büntetőből. 1986 és 1992 között az Újpest labdarúgó szakosztályának technikai vezetője, majd 1992-től igazgatója volt. Utána nyugdíjba vonulásáig a Szusza Ferenc Stadion létesítményvezetője volt.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_toth_andras.jpg

Tulipán Mihály (Csepel)
Az 1955-ös születésű jobbszélső a Csillaghegyi MTE csapatában kezdte a labdarúgást. Felnőttként az MTK-VM csapatában folytatta. Az 1976/77-es Kupagyőztesek Európa-kupája sorozatban a negyeddöntő két mérkőzésen szerepelt, a későbbi győztes Hamburger SV elleni találkozókon. 24 bajnoki találkozón öt gólt szerzett.1977-től 1979-ig a Békéscsabai Előre játékosa volt, 49 mérkőzésen tizennégy gól állt a neve mellett. Ezt követően a Csepel labdarúgója lett. Itt legnagyobb sikere az 1982/83-as idényben elért bajnoki negyedik helyezés volt. Hat szezon alatt 170 bajnoki találkozón negyvenöt gólig jutott. 1985-ben Törökországba szerződött, a Bursaspor csapatához, itt 34 találkozón két gólt szerzett. Török kupagyőztes lett, sőt, a döntőben gólt is lőtt. 1982-ben egy alkalommal szerepelt a válogatottban, Győrben, Törökország ellen. Többszörös olimpiai válogatott is volt. 1986. májusában feleségével és kislányával a Bursa melletti tavon kompbaleset áldozta lett Bursa közelében, kisfia túlélte a katasztrófát.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_tulipan_mihaly.jpg

Újhelyi István (Békéscsaba)
Az 1954-es születésű kapus a Szegedi Dózsában ismerkedett a labdarúgás alapjaival, ott is lett felnőtt labdarúgó 1974-ben. 1977-ben igazolt az NB I-es SZEOL AK-ba. A várva várt nagy áttörés nem következett be, 1982-ig 65 első és másodosztályú bajnokin védett, nagyjából a meccsek felén. Szinte minden szezonban akadt egy olyan vetélytársa, akit vagy ő nem tudott teljesen kiszorítani, vagy őt nem tudták teljesen kiszorítani. 1983-ban került az akkor NB II-es Békéscsabára, ahol már egyeduralkodó lehetett, végigvédte a teljes bajnokságot, nem kis szerepet vállalva a visszajutásban. Az 1984/85-ös már csak mindösszesen 2 bajnoki jutott neki. Ősszel Leboniczky, majd a fiatal Baji bizonyult nála jobbnak, tavaszra meg ha lehet, a győri Kovács László érkeztével mégrosszabbra fordult a helyzete, így Békéscsabáról alacsonyabb osztályba távozott.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_ujhelyi_istvan.jpg

Wéber Antal (Csepel)
Az 1953-as születésű védő 1971-ben a Váci Híradásban játszotta első felnőtt bajnokiját. 1972 és 1974 között Szentendrére került, a Kossuth KFSE-be, ahol az NB I/B-ben 56 találkozón szerepelt. Leszerelése után igazolta le a Csepel, ahol az 1974/75-ös bajnokságban a 4. fordulóban hazai pályán a Zete ellen mutatkozhatott be Thomann Antal edzősége alatt, csapata 2:0-ra nyert. Innentől 11 szezonon keresztül szolgálta a vasgyári piros-kékeket. 214 bajnokit játszott, melyből 11 volt NB II-es, összesen nyolc gólt szerzett. 1985 és 1988 között az ESMTK-ban játszott.
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_statisztikak_weber_antal.jpg

Az NB II. és a harmadik vonal, a Területi bajnokságok mérlegével folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr918277609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása