Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 28. forduló

2017.12.14. 10:39 maribor_

 1982. április 10., a hónap második szombatja, Húsvét hétvégéje

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_headlines.jpgItt a Húsvét, itt a nyúl! (Klikk a képre)

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit. 

április 8.

A magyarországi mozik bemutatják az Aranycsapat című magyar dokumentumfilmet Surányi András rendezésében.

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_aranycsapat.jpgA film egyik emlékezete, Puskás Öcsi és Deák Buci magánszáma

A lengyel minisztertanács épületében megkezdődött a lengyel-szovjet gazdasági és tudományos- műszaki együttműködési kormányközi bizottság kétnapos ülésszaka. A lengyel tárgyalóküldöttséget Zbigniew Madej miniszterelnök-helyettes, a szovjet delegációt Nyikolaj Talizin miniszterelnök-helyettes vezeti. A megbeszélések bevezetőjeként Madej tájékoztatást adott Lengyelország jelenlegi társadalmi és gazdasági helyzetéről, hangsúlyozva, hogy az eddig nyújtott szovjet segítségnek köszönhetően sikerült enyhíteni a lengyel gazdaság legsúlyosabb gondjain.

Amint az az argentin részről elfoglalt Falkland- (Malvin-) szigetek körüli brit hadmozdulatok közepette várható volt, Madrid és London  egyidejűleg bejelentette, hogy elhalasztja a britek által birtokolt, de a spanyolok által visszakövetelt Gibraltár jövőjéről eredetileg április 20-ra kitűzött külügyminiszteri tárgyalásokat. A halasztás közvetlen következményeként elmarad a „gibraltári kapunak” a külügyminiszteri párbeszéd megkezdéséhez beígért megnyitása is. Spanyol részről ugyanis az ENSZ által határozatban támogatott dekolonizációs követelés nyomatékosabbá tétele végett immár több mint egy évtizede zárva tartják a brit támaszpont gyarmat szárazföldi - valóban vaskapuval ellátott - határát.

Az iraki fegyveres erők az iraki-iráni front különböző részein 31 iráni katonát harcképtelenné tettek, és több ellenséges páncélozott harci járművet megsemmisítettek. A teheráni rádió ugyanakkor arról számolt be, hogy  a front déli szakaszán, illetve Irán nyugati részén az összecsapásokban 40 iraki katona életét vesztette, illetve súlyosan megsebesült. Ugyancsak a teheráni rádió híradásából vált ismeretessé, hogy Teheránba szállítottak 147 iraki hadifoglyot, akik a március végén Dizful és Shush térségében indított iráni ellentámadás idején estek fogságba.

Javier Perez de Cuellar, az ENSZ főtitkára úgy véli, hogy Közép-Amerika békéje a társadalmi igazságtalanságok megszüntetésétől függ. A világszervezet főtitkára genfi sajtóértekezletén kijelentette, hogy a diplomáciai tárgyalások mielőbbi megkezdését várja az érintettektől, köztük az Egyesült Államoktól, Kubától és Nicaraguától. A közép-amerikai problémák azonban társadalmi és gazdasági jellegűek; a kérdések gyökeréig kell lenyúlni, a társadalmi igazságtalanságot kell megszüntetni.

április 9.

Budapesten megkezdődik a magyar-csehszlovák kulturális és oktatási munkabizottság ülése. Ezen Dušan Špácil csehszlovák külügyminiszter-helyettes szóvá teszi a csehszlovák-magyar lakosságcserét, az 1946. évi párizsi békekonferenciát és a magyar kisebbség 1945 utáni jogfosztását egyre gyakrabban felidéző magyar sajtócikkeket, veszélyesnek nevezve a második világháború befejezéséhez kapcsolódó események „megkérdőjelezését”.

Ali Khamenei iráni elnök az Iszlám Világkongresszus küldöttei előtt is megismételte: országa a jelenlegi feltételek mellett nem hajlandó békét kötni Irakkal. - Nem akarunk harcolni, és már most is a békét választanánk a háború helyett. Iszlám nemzetként azonban nem törődhetünk bele az agresszióba - mondotta. Az Iszlám Világkongresszus szervezetének négytagú küldöttsége tegnap érkezett Teheránba, hogy megpróbáljon közvetíteni Irán és Irak között.

Faruk Kaddumi, a PFSZ politikai osztályának vezetője üdvözölte az el nem kötelezett országok koordinációs irodájának kuvaiti ülésén született határozatokat. A palesztin vezető egyúttal élesen bírálta az értekezleten tanúsított egyiptomi magatartást, amelyet kétértelműnek minősített.

Mexikó megismételte: az ország kész erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy az Egyesült Államok érdemi tárgyalásokat kezdjen Nicaragua és Kuba kormányával.

április 10.

Közös jegyzőkönyv aláírásával ért véget Varsóban a szovjet-lengyel gazdasági és műszaki-tudományos együttműködési kormányközi bizottság ülése. A bizottság áttekintette azokat a kérdéseket, amelyeket a lengyel ipar termelőkapacitásainak jobb kihasználása és a tőkés országoktól való függőségének csökkentése érdekében a két ország gazdasági együttműködése keretében kell megoldani. Áttekintették a két ország között az 1982. évre szóló árucsere-forgalmi és fizetési megállapodás jegyzőkönyvében rögzített feladatok teljesítésével kapcsolatos kérdéseket is. A jegyzőkönyvet szovjet részről Nyikolaj Talizin, lengyel részről Zbigniew Madej miniszterelnök-helyettesek írták alá.

Nyugat-Európa szinte minden országában és az Egyesült Államokban is felújították a húsvéti békemenetek hagyományát. A tüntetők mindenütt az atomfegyverkezés ellen, a béke megőrzéséért lépnek fel.

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_husveti_bekemenet_munchen.jpgSok tízezer fiatal vett részt a müncheni húsvéti béketüntetésen

Münchenben, Frankfurtban, Hamburgban és a Ruhr-vidék egyik nagyipari városában, Duisburgban rendeztek felvonulást, illetve tiltakozó gyűlést. A szokatlanul hűvös, esős idő ellenére is tízezerek vettek részt a nukleáris fegyverek betiltását és az európai atomfegyvermentes övezet megteremtését követelő húsvéti békemenet első napjának akcióiban. Rómában reggel a Porta Piától indult el a húsvéti menet, és a köztársasági elnöki palota, majd a képviselőház előtt elhaladva, a Corso Vittorio Emanuelen folytatva az utat, a Szent Péter térre érkeznek a tüntetők. A Washington állambeli Bagorban, az amerikai atom-tengeralattjárók egyik támaszpontjának közelében 13 zarándok mintegy tízezer kilométeres békemenetbe kezdett. A zarándoklat végpontja a ciszjordániai Betlehem. A menet legidősebb részvevője a 66 éves George Zabelka, aki a második világháború idején a Hirosimát és Nagaszakit bombázó repülőraj lelkésze volt.

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_zabelka.jpgZabelka itt még 1945 augusztus első napjaiban, az Enola Gay legénységét áldja meg

Kanadában mintegy százezer ember írta alá a Kanadai Békevédelmi Kongresszus felhívását. A felhívást, amely leszerelésre és az enyhülés védelmére szólít föl, támogatásáról biztosította 60 társadalmi szervezet is.

Miközben katonai összecsapással fenyeget a Falkland- (Malvin-) szigetek körül kirobbant argentin-brit viszály, Angliában mind többen bírálják a konzervatív kormány harcias lépéseit. Az amerikai diplomácia folytatja közvetítő kísérleteit. Alexander Haig amerikai külügyminiszter pénteken éjjel Buenos Ai-resbe érkezett, hogy tárgyalásokat folytasson az argentin vezetőkkel a Falkland- (Malvin-) szigetek kérdésében kirobbant viszályról. Haig megérkezése után kijelentette: a viszály tárgyalásos megoldásának alapját az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntésében látja, amely felszólítja Argentínát, hogy vonja ki csapatait a szigetekről. Haig szombaton Buenos Airesben megkezdte tárgyalásait Galtieri argentin elnökkel. Előzőleg egyórás megbeszélést folytatott argentin kollégájával, Costa Mndezzel. Az argentin elnöki palota előtt tízezrek tüntettek, a Falkland-válságban kialakult argentin nemzeti egységet demonstrálva az amerikai külügyminiszter előtt.

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_falkland.jpgArgentin tengerészek örjáratoznak a szigeteket övező vizeken, ahol állítólag már megjelentek a brit tengeralattjárók is

A közöspiaci országok leállítottak minden, Argentínából származó behozatalt. Az intézkedést szombaton határozták el az állandó képviselők bizottságában a brit kormány kérésére, így juttatva kifejezésre, hogy Nagy-Britanniát támogatják a Falkland- (Malvin-) szigetek miatt kirobbant konfliktusban.

április 11.

Két nappal a héten kezdődő Moro-per előtt, a magukat Vörös Brigádoknak nevező terroristák fegyveres támadást hajtottak végre Rómában. A merénylet színhelyéül a Foro Italico valóságos erődítménnyé kiképzett és bírósági tárgyalóteremmé alakított sportcsarnokot választották, amelynek közelében egy csendőrjárőr teljesített szolgálatot. A gépkocsin érkező terroristák tüzet nyitottak a csendőrökre, és két kézibombát dobtak kocsijukra. A három csendőr könnyebb sebesüléseket szenvedett. A helyszínen talált vérnyomok szerint a merénylők közül - akiket nem sikerült megtalálni - egy terrorista megsebesült. A csendőrök ugyanis sebesülten is tüzet nyitottak a terroristákra.

Aldo Moro a második világháború utáni Olaszország egyik leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányfője volt. 1976-tól a kereszténydemokraták elnökeként az egyik legbefolyásosabb olasz politikusnak számított, és elrablása pillanatában éppen arra készült, hogy szakítva a második világháború óta tartó politikai hagyománnyal, bevonja az egyik legerősebb olaszországi pártot - a kommunista pártot - a kormányt támogató parlamenti többségbe.

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_aldo_moro.jpgAldo Moro itt még bizakodott

Aldo Morót 1978. március 16-án rabolta el a Vörös Brigádok nevű olasz szélsőbaloldali terrorszervezet. 55 napig tartották fogva, ami alatt a Brigádok titkos tárgyaláson halálra ítélték, majd a hatóságoktól az életéért cserébe 16 brigádos szabadon bocsátását követelték. Aldo Moro holttestét Róma belvárosában találták meg egy parkoló autó csomagtartójában 1978. május 9-én. Egyes vélekedések szerint az olasz politikai elit „történelmi kompromisszumot” ellenző része szándékosan maradt tétlen, hogy így szabaduljon meg egyik legnagyobb politikai ellenfelétől. Torrita Tiberinaban temették el szűk családi körben. A hivatalos állami megemlékezésen VI. Pál pápa emlékezett rá. Az ünnepséget a holttest nélkül tartották, és mivel a család úgy gondolta, hogy az állam nem sokat tett Moro kiszabadításáért, ezért az állami temetés lehetőségét elutasították.

A per vádlottai nemcsak a kereszténydemokrata párt egykori elnökének elrablásáért és meggyilkolásáért felelnek. A 65 vádlott (közülük kilencet köröznek, tizenegyen pedig szabadlábon védekeznek) a Vörös Brigádok római oszlopához tartozik, és az utóbbi években sorozatosan elkövetett fegyveres támadásokért, gyilkosságokért felelős. A Moro elleni merényletnek 23 vádlottja van. A per anyaga 100 ezer oldalt tesz ki, a már megidézett tanúk száma 145. A rendőrséggel együttműködött terroristákat külön golyóálló ketrecben helyezik el.

Fél évszázada először, az észak-spanyolországi autonóm tartomány hivatalos ünnepeként tartották meg húsvét vasárnapján „a baszk haza napját”, az ünnep ennek ellenére sem múlt el incidensek nélkül. A korábbi évektől eltérően, az országos pártok nem vettek részt az ünnepségeken, a három helyi erő: a többségi kereszténydemokrata Nacionalista Párt, a Baszk Baloldal nevű koalíció és az ultranacionalista Herri Batasuna szervezet viszont külön-külön megemlékezéseket rendezett. Ezek közül a Herri Batasuna által meghirdetett felvonulásokat és gyűléseket a hatóságok betiltották. A szervezet a tilalom ellenére meg akarta szervezni a bejelentett akciókat, ami több helyen összecsapásokhoz vezetett a rendőrséggel. A Herri Batasuna hívei barikádokat emeltek és kővel dobálták meg a rendőröket, akik gumilövedékekkel oszlatták szét az ETA-t éltető tömeget. 

Humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_humor.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_reklam_tojasfestes.jpgTojásfestési bemutatót tart a Corvin Áruházban Varga Hajnalka, a kalocsai Háziipari Szövetkezet dolgozója; jellegzetes motívumai szép sikert aratnak az érdeklődők körében

A Magyar Televízió műsorán: „...és Mészöly Kálmán, a kapitány."

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_meszoly_kalman_a_kapitany.jpgEgy legendás kockás zakó egy legendás dokumentumfilmben

Történetek a kispadról. Minden ember életében van egy-két „olyan" nap is. Az időpont: 1981. október 31. Ez Mészöly napja. Ha győz a csapat - dicsőség, ha veszít - őt okolják érte. Dokumentumfilm két nap - a mérkőzés előtti és a mérkőzés napjának - történetéről. A film külön kitér a szövetségi kapitány Mészöly Kálmán vehemens, karakteres megnyilvánulásaira.

Kékfény:
Budapesten a VIII. kerületi Könyves Kálmán krt. és Kőbányai út kereszteződésében április 9-én 15 óra 15 perckor egy pótkocsis tehergépkocsi halálra gázolta Wittmann István 57 éves budapesti lakost. A tehergépkocsi vezetője a kötelező segítségnyújtást elmulasztva a helyszínt megállás nélkül elhagyta. A BRFK közlekedésrendészete kéri azokat, akik a balesetet látták, vagy a balesetet okozó tehergépkocsiról bármilyen felvilágosítást tudnak adni, tanúként, meghallgatásuk végett, jelentkezzenek a BRFK közlekedésrendészet vizsgálati alosztályán (Budapest XIV., Hungária körút 149. III. emelet 315. számú helyiségében, vagy telefonon a 220-848/153 mellékállomáson).

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 28. fordulóját! Még hét forduló - huszonhat nap alatt - vár a csapatokra a bajnokság befejezéséig. A bajnoki címért versenyt futó négy együttes közül legutóbb a Rába, a Videoton és az Ú. Dózsa játszott hazai pályán, s a Ferencváros járt idegenben. Ma fordul a kocka, az első három utazik, az utóbbi pedig az Üllői úton szerepel. A Ferencvárosnak ez a forduló nagy lehetőséget kínál: ha a zöld-fehérek legyőzik a Haladást, a Rába pedig Diósgyőrben, a Videoton Csepelen, az Ú. Dózsa Békéscsabán kikap, akkor az élre kerülhetnek. Erre eddig a bajnokságban csak az első fordulóban volt példa, amikor legyőzték a Csepelt 4:0-ra.

Csepel - Videoton
Szorosak voltak eddig is a két csapat összecsapásai. Ezúttal is ez várható. A Csepelben Tulipán és Budavári harcképtelen.
idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_csepel_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_csepel_videoton_meszoly_pal_disztl_peter.jpgMészöly csúsztatása mellé megy, Disztl Péter már vert helyzetben van

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_csepel_videoton_dekany_disztl_peter.jpgEz volt a hazaiak első gólja, balról jobbra: Disztl P. (a földön), Dékány, Szabó (háttal)

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_csepel_videoton_dekany_disztl_laszlo_csuhay_lazsanyi.jpgJelenet a mérkőzésről, balról, takarva Mészöly, Vincze, Disztl László, mögötte Lazsányi, Csuhay, Szabó és Dékány

Bp. Honvéd - SZEOL AK
Csak látszatra könnyű a Honvéd helyzete, mert a szegediek nagyon nekidurálták magukat. Sok a sérült a SZEOL AK -ban. Kovács G. és Hornyák után Kun és Tóth játékára sem számíthat a hét végén Pataki Tamás vezető edző.
idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_bp_honved_szeol_ak.jpg

A Délmagyarország című napilap ekképp értékelte a látottakat:
Összességében megérdemelte a győzelmet a Budapesti Honvéd. Szünet utáni játéka azonban híven tükrözte eddigi tavaszi teljesítményüket.

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_bp_honved_szeol_ak_kuti.jpgJellemző kép a kispesti mérkőzésről: Kuti a szegediek védőőrizetében

Békéscsaba - Ú. Dózsa
Szerdán egyik csapat sem tündökölt. Legvalószínűbb a pontosztozkodás. Az Újpesti Dózsában Tóth József is feliratkozott az amúgy is népes sérültlistára, így aztán alig maradt cserejátékosa Temesvári Miklós vezető edzőnek.
idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_bekescsaba_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_bekescsaba_u_dozsa_kanyari_kovacs_bela.jpgNehéz volt áttörni az újpestiek védelmét, Kanyári Kovács Bélán „akad” fenn, hátrább Steidl, Kovács J. és Herédi

Pécsi MSC - ZTE
Visszavágó jellegű a mérkőzés, ősszel a ZTE nyert 2:1-re. Most fordított lehet az eredmény.
idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_pecsi_msc_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_pecsi_msc_zte_roth_dobany_mihalecz.jpgRóth (balról) és Dobány jól zárja el Mihalecz útját

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_pecsi_msc_zte_konrad_nagy_imre_szieben_peter_meszaros_kereki.jpgParázs jelenet a ZTE kapuja előtt, balról Konrád, Nagy I., Szieben, Péter, Mészáros és Kereki

Nyíregyháza - Volán
A papírforma a hazai csapat mellett szól.
idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_nyiregyhaza_volan.jpg

Debrecen - Vasas
Az a csapat nyer, amelyik ezt jobban akarja. A vendégek sem tündökölnek összességében, a hazai pálya szól egyedül a debreceniek mellett. Debrecenben egy kivétellel felgyógyultak a sérültek. Szűcs István ismét elfoglalja helyét a kapuban és harcképes már Sallai és Timár is. A DMVSC gólgyárosa, Kerekes György hosszú idő után szintén szombaton lép először pályára. Egyedül Szűcs János maródi még. A Vasasban Zombori belázasodott, ezért Bundzsák Dezső Debrecenben kénytelen nélkülözni középpályását.
idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_debreceni_mvsc_vasas.jpg

DVTK - Rába ETO
A diósgyőriek legfájdalmasabb vereségüket (1:7) éppen a győriektől szenvedték el. Nem valószínű, hogy ebből ma sokat törlesztenek.
idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_dvtk_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_dvtk_raba_eto_gorgei_szijjarto.jpgGörgei csatázik Szijjártóval, hátrább Csonka, Hannich és Póczik

Ózd - Tatabánya
A bajnokság kezdetén oroszlánbarlang volt az ózdi pálya. Most már kevésbé az, s a bányászcsapat idegenben is esélyesebb. A tatabányai Kiss kapus kivizsgálása befejeződött, a labdarúgó már elhagyta a kórházat.
idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_ozd_tatabanya.jpg

Ferencváros - Haladás
A szombathelyiek csak nagyon nagy fordulattal állíthatják meg ellenfelüket. Erre jelenleg aligha képesek. Az FTC-ben valamennyi csapatrész összetétele változik Zalaegerszeg óta. Pölöskei térdsérülése miatt nem szerepelhet, Szántó pedig azért nem, mert a pénteki edzésen húzódást szenvedett. Így aztán Takács került a balhátvéd posztra, Koch a középpályás sor bal oldalára, Pogány pedig régi helyére, a balszélre.
idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_ferencvaros_haladas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_ferencvaros_haladas_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_ferencvaros_haladas_hegedus_peter_1.jpgidokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_ferencvaros_haladas_hegedus_peter_2.jpgSok látványos mutatvánnyal szórakoztatta már el a szurkolókat Hegedűs Péter, a szombathelyiek kapusa eddigi élvonalbeli szereplése során, de a most szombatival az összes előzőt felülmúlta. A huszonkilenc éves legény ugrott, repült, öklözött, hasalt, vetődött és valahol mindig találkozott a labdával. Ha nem ő állja útját a Fradi-támadóknak... De hát ez sem mentség a hazai helyzetek sorozatos elpuskázására. Két kép, két nagy pillanat „Hege” szombat esti műsorából. Az egyiknél csak tétlen szereplő, hisz Pogány tizenegyese nyomán a labda épp a kapufán csattan – a másiknál viszont nagy ugrással üti el a labdát Szokolai elől

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_ferencvaros_haladas_hegedus_peter_szokolai_fitos_voros_csaba.jpgSzokolai lövését védi Hegedűs, akinek e mérkőzésen nem lehetett gólt rúgni, Fitos és Vörös Csaba elkéstek a beavatkozással

A mérkőzések után lássuk az 28. forduló válogatottjait! Nagyon jó, sőt kifejezett jó mérkőzéseket láthattunk. Három mérkőzés is négy csillagot kapott, az összes többi hármat, vagyis nem volt két csillagos (gyenge színvonalú találkozó. Ez az osztályzatokos is meglátszik, egy 10-es, egy 9-es, három 8-as és összesen huszonhárom (!!) 7-es osztályzat került kiosztásra. Nem kérdés, a forduló játékosa a Haladás kapusa, Hegedűs Péter.
idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén immáron egyedül áll Hannich Péter, pár forduló alatt lehajrázta és megelőzte csapattársát, Szentest. A hosszú sérüléséből felépült debreceni Kerekes egy duplával tért vissza, így ő is már tizenöt gólos, csakúgy, mint Weimper, aki ezúttal nem szerzett gólt.
idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_gollovolista.jpg

A tabella élén továbbra is a Rába ETO együttese áll, mögéjük visszazárkózott az Újpesti Dózsa a negyedik helyről. Vereségével lejjebb csúszott a Videoton és a Ferencváros, feljött rájuk a Tatabánya. A középmezőnyt vezető Vasas és Budapesti Honvéd egyre messzebbről szemléli az élbolyt. Mögöttük gyakorlatilag nem történt semmilyen változás. Megszakadt, illetve tovább tart egy-egy nagy sorozat: a szombati fordulóban a Ferencváros  elvesztette tíz mérkőzésen át őrzött veretlenségét, az Ózdi Kohász viszont tovább „őrzi" nullpontos szériáját. A z újonc immáron 810 perce szerzett pont nélkül zárja mérkőzéseit! A szombaton pályára lépett 18 csapat közül csak a bajnok Ferencváros és a két újonc, a SZEOL AK és az Ózdi Kohász bizonyult gólképtelennek.
idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A Keleti csoportban Kazincbarcikán a Debreceni Kinizsi nyert a rangadón! Győztesen fejezte be a huszonkettedik fordulót az Eger SE is, s a bajnoki versengés során először átvette a vezetést. Döntetlenre játszott Szolnokon a Hódmezővásárhely, Nyírteleken diadalmaskodott a Szarvas, így mindkét együttes tartja helyét az élmezőnyben. Kellemetlen meglepetést tartogatott szurkolóinak a Debreceni Universitas gólzáporos mérkőzésen kikapott a Bem SE-től, és egyre távolabb kerül a bennmaradást jelentő helyektől. Salgótarjánban sem örvendhettek a „stécéisták”, mert kedvenceik erőfeszítéseiből ezúttal is csak egy pont kiharcolására futotta, igaz, hogy ez a pont most két helyezéssel előbbre „tolta” a gárdát a táblázaton. A Középcsoportban Idegenben győzött a Dorog és a Kecskemét, döntetlent ért el a listavezető MTK-VM. Vereséget szenvedett viszont a 22. sz. Volán Vácott. Tovább folytatja a tavaszi diadalútját a BVSC, most Székesfehérvárról vitte haza a két pontot, egy izgalmas, fordulatokban bővelkedő mérkőzésről, amelyen kilenc gól született. Szentendrei sikerével a Budafok is megerősítette pozícióját a középmezőnyben, pontszámban behozta az ötödiket. Az ötödik és tizedik helyezett között a különbség mindössze két pont, s ez kedvező jel a további küzdelemre, arra, hogy nagy csata lesz a bentmaradást jelentő helyekért. A Nyugati csoportban otthonában aratott biztos győzelmet a Bauxitbányász és a Sopron, idegenben győzött a Kaposvár és a Dunaújváros. A két éllovas, az Olajbányász és a Szekszárd döntetlen eredményt ért el, igaz, az utóbbi együttesnek a Keszthely csapatában keményebb ellenfél jutott. Szombathelyen kapott ki a Sabária a Mohács-Véméndtői, úgy, mintha már teljesen lemondott volna a bentmaradásról. A kiesési „rangadón” Dombóvárott az Ajka bizonyította be, hogy jobb csapat, kétvállra féktette az utolsó helyezettet.
idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_nb_ii_penzugyor_ganz_mavag.jpgPasaréten testvériesen osztozott a pontokon a Pénzügyőr és a Ganz-MÁVAG, képünkön Balázsi, a Pénzügyőr kapusa húzza le a labdát saját védői és a vendégek támadói gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1981_82_28_fordulo_nb_ii_dorog_epitok_sc.jpgBiztos vendéggyőzelmet hozott a népligeti találkozó. Képünkön Laczkó fejese veszélyezteti az Építők kapuját, Pócza és Szabó nem tudja megakadályozni a dorogi csatárt a fejelésben. Dorog-Épitők SC 2:0

A következő szerdán már jön a 29. forduló, az alábbi párosításokkal:

Vasas - Ferencváros (a Népstadionban)
Ú. Dózsa - Debrecen
Volán - Tatabánya
SZEOL AK - Ózd
Nyíregyháza - DVTK
Rába ETO - Csepel
ZTE - Bp. Honvéd
Haladás - Pécsi MSC
Videoton- Békéscsaba

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8212927557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása