Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 Tavaszi zárás – Gyorsmérleg alsóház

2018.02.12. 08:42 maribor_

1982. május 24-30., a hónap utolsó teljes hete

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_headlines.jpgKádár János 70 éves!

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 24.

Délelőtt az Országos Széchényi Könyvtárban a belgiumi Leuven (Löwen) egyetemi könyvtárának megbízottai ünnepélyesen átnyújtották nemzeti könyvtárunk képviselőinek azt a kódexet, amely kulturális örökségünk kiemelkedő értékét, az Ómagyar Mária-siralmat tartalmazza. Ezzel az aktussal több évtizedes tárgyalás után Magyarországra került egyik legbecsesebb nyelvemlékünk. Az Országos Széchényi Könyvtár a leuveni kódexért cserébe saját állományából egy régi nyomtatványokból álló kollekciót adott át a belga félnek.

A budapesti pártbizottságon Maróthy Lászlónak, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a budapesti pártbizottság első titkárának vezetésével, Veress Péter külkereskedelmi miniszter és munkatársaik részvételével megbeszélést tartottak. Ezen értékelték a budapesti külkereskedelmi vállalatok gazdasági, politikai munkáját, és eszmecserét folytattak a külkereskedelmi munkát segítő politikai feladatokról.

A tavaszi BNV-n folytatódott szakmai rendezvények eseménysorozata. Egyebek között a Technoimpex kötött szerződést a csehszlovák Sztrojimporttal; ennek alapján jövőre és 1984-ben 40 millió rubel értékben szállítanak egymásnak különféle speciális szerszámgépeket. A Metallimpex egy szovjet vállalattól 90 ezer tonna lemezáru és lemeztekercs importjáról írt alá szerződést. A Chemokomplex vásári szerződés alapján olajfúrókat vesz a Szovjetuniótól, és tárgyalásokat kezdett csehszlovák gumiipari gépek, lengyel olajipari motorok, NSZK-beli gyógyszergyártó sorok beszerzéséről, további vegyipari centrifugák szovjet exportjáról.

Moszkvában ülést tartott az SZKP Központi Bizottsága. Meghallgatta és megvitatta Leonyid Brezsnyev beszámolóját az 1990-ig terjedő élelmiszerprogramról és az annak megvalósítását szolgáló intézkedésekről. A központi bizottság teljes ülése egyhangú határozatot fogadott el az élelmiszerprogramról. Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, az államtanács elnöke, Berlinben fogadta az NSZK állandó NDK-beli képviseletének új vezetőjét, Hans Otto Bratigamot, aki átadta megbízólevelét. Brtigam a beszélgetés során tolmácsolta Kari Carstens szövetségi elnök és Helmut Schmidt kancellár üdvözletét, amelyet az NDK államfője viszonzott. Erich Honecker kifejezte az NDK készségét az NSZK-val való kapcsolatok fejlesztésére a békés egymás mellett élés elvei alapján.

Külpolitikai egyeztető értekezletre és közösségi ügyekben döntés céljával ülitek össze kétnaposra tervezett tanácskozásra a közöspiaci külügyminiszterek - először azóta, hogy a miniszteri tanácsban a múlt héten a brit vétó figyelmen kívül hagyásával, többségi szavazással döntöttek az idei mezőgazdasági árakról.

Súlyos bombamerénylet volt  Bejrútban a francia kereskedelmi kirendeltségnél. A robbanásnak 10 halottja és 25 sebesültje volt

Továbbra is ellentmondó jelentések érkeznek a Falkland- (Malvin-) szigeteken partra szállt brit egységek és az argentin csapatok között folyó harcokról. Az utóbbi pár napban a rendezésre törekvő diplomáciai erőfeszítések sorra kudarcot vallottak, s jelek szerint a brit kormány kizárólag katonai úton akarja megoldani a válságot. A brit jelentések szerint mintegy 4-5 ezer tengerészgyalogos szállt partra a Falkland- (Malvin-) szigetcsoport legnagyobb szigetén, és 32 négyzetkilométernyi területen hídfőállást épített ki. Az argentin katonai közlemények 4-600 főre becsülik a partraszállt egységek létszámát, és arról adnak hírt, hogy a hídfőállást az argentin erők aknavetőkkel és nehéztüzérséggel lövik.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_partraszallas.jpgAngol katona biztosítja a brit csapatok partraszállását

május 25.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára levélben köszöntötte a KB nevében Enrico Berlinguert, az Olasz Kommunista P árt főtitkárát, 60. születésnapja alkalmából.

Ma 60 éves Enrico Berlinguer elvtárs, az Olasz Kommunista Párt főtitkára. Személyében azt a kommunistát köszöntjük. akit sok évtizedes, jól ismert és nagyra értékelt tevékenysége emelt az olasz és a nemzetközi munkásmozgalom kiemelkedő személyiségeinek sorába.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_enrico_berlinguer.jpg

Személyes munkássága jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az Olasz Kommunista Párt, az olasz társadalom előrevivő erejeként nagy szerepet töltsön be az ország politikájának alakításában, a dolgozó milliók jobb sorsáért vívott harcban.

A BNV-n újabb üzleteket kötöttek. A Magyar Hajó- és Darugyár a szovjet Masinoimporttal 60, különböző típusú portáldaru jövő évi szállítására szerződött. A berendezéseket a szibériai olajmezők mentén helyezi üzembe. A daruk „elviselik” a sarkvidéki éghajlatot. A kisebb teljesítményű portáldaruk még mínusz 40 fokos hőmérsékleten is zavartalanul működnek, de a nagyobb teljesítményűek is jól állják a szélsőséges időjárást. A szerződés alapján szállított daruk értéke: 23 millió rubel. A Chemokomplex csehszlovákiai partnerével, a prágai Technoexporttal írt alá exportszerződést magyar festékipari alapgépek és különféle tartozékok idei, illetve jövő évi szállítására.

Teljes ülést tartott Genfben az európai nukleáris fegyverek korlátozásáról tárgyaló szovjet és amerikai küldöttség.

Világszerte ma emlékeznek meg Afrika felszabadításának napjáról. 19 évvel ezelőtt ezen a napon alakult meg az Afrikai Egységszervezet. Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke május 25., Afrika felszabadulásának napja alkalmából üdvözletben köszöntötte a kontinens államait és népeit.

A brit hadügyminisztérium valamivel éjfél előtt bejelentette, hogy a harcokban elsüllyedt az Antelope nevű fregatt. Egy tengerész meghalt, öt pedig megsebesült. A brit flotta más veszteségeiről nem adtak hírt, noha órákkal korábban közölték már, hogy az argentin légierő több hajóegységben tett kárt.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_falkland_antelope.jpgA HMS Antelope pusztulása három képkockába sürítve

Ugyanakkor brit számítások szerint az argentin légierő harcba vethető gépeinek eddig egynegyedét, 200-ból 54-et veszített el (a helikoptereket is ideértve), s ez rosszabb arány, mint brit oldalon: itt 40 Harrier mintájú, helyből felszálló vadászbombázóból csak öt pusztult el. Az argentin hírügynökség jelentése szerint a csapatszállításra igénybe vett legnagyobb brit hajót, a Canberrát is találat érte.

A brit-amerikai agresszió, amely jelenleg Argentína ellen folyik, az agresszoroknak az igazságtalan nemzetközi világrend erőszakos fenntartására irányuló óhaját tükrözi, és veszélyt jelent az el nem kötelezett országok számára - hangoztatja  Galtieri - válaszolva Fidel Castrónak az el nem kötelezett országok vezetőihez intézett május 10-i üzenetére - hozzátette, hogy „az agresszió elfogadhatatlan minden olyan nép számára, amely politikai és gazdasági önállóságáért küzd”.

május 26.

Kádár János elvtárs, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára ma tölti be 70. életévét. Születésnapja alkalmából az Elnöki Tanács a Szocialista Munka Hőse címmel tüntette ki.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_kadar_janos_70.jpgLosonczi Pál átadja a kitüntetést

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága és a Hazafias Népfront.Országos Tanácsa az Országházban fogadást adott Kádár János tiszteletére. Ezen Losonczi Pál köszöntötte születésnapján a Központi Bizottság első titkárát.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_kadar_janos_70_parlamenti_fogadas.jpgKádár János a parlamenti fogadáson beszél

A születésnap alkalmából Leonyid Brezsnyev, az SZKP Központi Bizottságának főtitkára üdvözlő levelet küldött Kádár Jánosnak. Számos testvérpárt vezetői is üdvözölték pártunk első titkárát. Az MSZMP Központi Bizottsága levélben köszöntötte Kádár Jánost. Az üdvözlő sorokat Németh Károly, a Politikai Bizottság tagja, a KB titkára nyújtotta át. Megjelenik Gyurkó László apologetikus Kádár-életrajza, az Arcképvázlat történelmi háttérrel.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_kadar_konyv.jpgIfjúságunk minden könyvespolcán megtalálható volt

A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége a szovjet és a magyar nép testvéri barátságának és átfogó együttműködésének fejlesztésében betöltött kimagasló szerepéért, a béke és a szocializmus ügyének megerősítésében szerzett nagy érdemeiért 70. születésnapja alkalmából Kádár Jánost, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkárát Lenin-renddel tüntette ki. Az erről szóló törvényerejű rendeletet Leonyid Brezsnyev, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke és Mihail Georgadze, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének titkára írta alá.

Leonyid Brezsnyev üdvözlő levele

Kádár János elvtársnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága első titkárának
Budapest
Kedves Kádár János elvtárs!

A Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága, minden szovjet kommunista nevében szívélyesen köszöntöm Önt, a Magyar Népköztársaság kiemelkedő párt- és állami vezetőjét, a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom ismert személyiségét 70. születésnapja alkalmából...
...Az ön élete több mint fél évszázada elszakíthatatlanul kötődik a magyar kommunisták pártjához és a pártnak a dolgozó nép boldogulásáért, a marxista-leninista eszmék diadaláért vívott harcához...
...A Szovjetunióban nagyra értékelik, hogy Ön alkotó módon foglalkozik az élet által felvetett kérdésekkel. Becsülik elvhűségét, internacionalizmusát és megingathatatlan elkötelezettségét a szocialista államok összefogása és a világ forradalmi mozgalmának ügye iránt...
...Országunkban nagy tisztelet övezi a szovjet és a magyar nép testvéri barátságának fejlesztése és erősítése érdekében kifejtett következetes tevékenységét...
...Kedves Kádár elvtárs!
Tiszta szívből kívánok Önnek jó erőt, egészséget és további sikereket a szocialista Magyarország fejlődése, pártjaink, országaink és népeink testvéri együttműködésének elmélyítése érdekében végzett munkájához.

1982. május 25.

Kommunista üdvözlettel:
Leonyid Brezsnyev

Ma volt az utolsó szakmai nap a BNV-n. Felkereste a vásárt Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Budapesti Pártbizottság első titkára. A vendéget Körösvölgyi László, a Hungexpo vezérigazgatója fogadta és kalauzolta. A BNV-n több külkereskedelmi vállalat üzletkötésekkel zárta az elmúlt napok tárgyalásait. A Budavox csehszlovák, NDK-beli, román és szovjet partnereivel összesen mintegy 70 millió rubel értékben írt alá exportmegállapodásokat híradástechnikai berendezések szállítására. Egyebek között távadat-feldolgozó és mikrohullámú berendezések, elektronikus telefon-alközpontok és rádiótelefonok szállítására vállalkoztak. A Nikex több export- és importszerződést kötött. Az egyik ilyen megállapodás szerint jövőre az NDK-ba hárommillió rubel értékben szállítanak külszíni bányafejtő berendezéseket, Lengyelországba pedig egymillió rubelért kazánokat és alkatrészeket.

A szovjet-osztrák együttműködés bővítésének lehetőségeiről és a kelet-nyugati kapcsolatok alakulásáról tárgyalt Moszkvában Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára, a szovjet Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke és dr. Rudolf Kirchschlager osztrák szövetségi elnök. Az osztrák államfő előző este érkezett ötnapos hivatalos látogatásra a Szovjetunióba. A hivatalos közlés szerint a baráti és építő légkörű megbeszéléseken szovjet részről jelen volt Nyikolaj Tyihonov miniszterelnök és Andrej Gromiko külügyminiszter, mindketten az SZKP KB Politikai Bizottságának tagjai, míg az osztrák tárgyaló küldöttségben Willibald Pahr külügyminiszter és Josef Staribacher kereskedelmi és ipari miniszter is helyet foglalt.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_szovjet_osztrak_targyalasok.jpgA két küldöttség a tárgyalóasztalnál

Délután kinyitották az összekötő ajtót a Szaljut-7 űrállomás és a menetrendszerűen érkezett teherűrhajó, a Progressz-13 között. A szovjet űrexpedíció tagjai először a postát és az ajándékokat vették ki a rakományból. A legújabb Progressz, amely minden eddiginél több hasznos terhet vitt magával, a hajtóanyagon és a vízen kívül 895 kilogrammnyi műszert és felszerelést, 94 kilogramm élelmiszert, 126 kilogramm ruhaneműt és tisztasági felszerelést, 27 kilogramm fotó- és mozifilmet, 6 kilogrammnyi szerszámot és dokumentációs anyagot vitt a világűrbe. Mindezt a megadott rend szerint kell elhelyezni az űrállomáson, A műszereket, berendezéseket azonnal be kell építeni. A két űrhajós számára az elkövetkező napokban a rakodás a fő feladat, de folytatják a már megkezdett megfigyelési program végrehajtását is. Űrrepülésükkel párhuzamosan folytatódik a június 24-re tervezett szovjet-francia közös űrrepülés részvevőinek felkészülése. Jean-Loup Chretien, az első számú francia űrhajós jelölt és honfitársa Patrick Baudry négy szovjet űrhajóssal, Vlagyimir Dzsanibekovval, Alekszandr Ivancsenkovval, Leonyid Kiznimel és Vlagyimir Szolovjovval együtt már az utolsó edzéseket végzi Csillagvárosban a Szojuz-T szállítóűrhajó földi makettjén.

A Nagy-Britannia és Argentína közötti harci cselekmények folytatódásával párhuzamosan újabb diplomáciai erőfeszítések történtek az elmúlt 24 órában a konfliktus befejezése érdekében. Vezető latin-amerikai politikusok tiltakoztak Washington és NATO-szövetségeseinek a falklandi válságban tanúsított magatartása ellen. London elismerte, hogy az argentin támadások során súlyosan megrongált romboló, a Coventry elsüllyedt, s a flotta egy másik egysége, az Atlantic Conveyer csapatszállító hajó olyan sérüléseket szenvedett, hogy a legénységnek távoznia kellett fedélzetéről. Az áldozatok számáról egyelőre nem adtak ki jelentést. A veszteségeket Nott hadügyminiszter „tragikusnak” nevezte, hozzáfűzte azonban véleményét, miszerint nincs ok a londoni borúlátásra. Az elmúlt napokban tíz új romboló és fregatt csatlakozott a brit flottacsoportosításhoz, azaz a katonai erő ugyanolyan erős mint a vállalkozás kezdetén volt.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_falkland_hms_coventry.jpgA harcokban megsemmisült Coventry cirkáló - az elvesztett brit flottaegységek túlélői

Cannes-ban a nemzetközi filmfesztiválon Makk Károly Egymásra nézve című filmje a kritikusok nemzetközi szervezetének (FIPRESCI) különdíját, Gothár Péter Megáll az idő című filmje ifjúsági díjat nyert. 35. cannes-i nemzetközi filmfesztivál nagydíját, az Arany pálmát egyenlő alapon az Eltűnt című Costa Gavras rendezte film (Egyesült Államok), valamint Yilmaz Güney (Törökország) Yol című alkotása kapta meg. A fesztivál 35. fordulójának nagydíját a zsűri Michelangelo Antonioninak ítélte oda „életműve kutató szelleméért és állandó időszerűségéért”.

május 27.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: a Minisztertanács ülésén az Országos Tervhivatal elnöke jelentést tett az 1982. évi népgazdasági terv végrehajtásának eddigi menetéről. A kormány a helyzet elemzéséből, s főleg a nemzetközi gazdasági feltételek rosszabbodásából levonható következtetések alapján a minisztériumokat és az országos hatáskörű szerveket arra kötelezte, hogy a tervezett célok eléréséhez tegyenek további intézkedéseket az exportképes termelés növelésére, az energiával, az anyaggal való takarékosság fokozására, a költségvetési és az egyéb kiadások mérséklésére.

Az utolsó napon a nagyiközönség látogatta a vásárvárost. Elkészült a BNV mérlege is, e szerint május 19. és 27. között 320 ezren keresték fel a kiállításokat, közülük 175 ezren a szakmai napok rendezvényeit. Kőrösvölgyi László, a Hungexpo vezérigazgatója a vásárt értékelve az MTI munka társának elmondta, hogy az idei BNV beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Minden korábbinál több külföldi szakember járt a vásárvárosban, és a kiállításszervezőknek az a törekvése, hogy gazdaságunk szerkezeti változásai a vásáron is lemérhetők legyenek, sikeresen megvalósult. A nagyüzemek mellett sok kisebb gazdasági egység is piacközeibe került. Este 6 órakor a Rákóczi-induló hangjai mellett bezárta kapuit a beruházási javak 1982. évi tavaszi szakvására.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_bnv.jpgA vásár leglátogatottabb részei közé tartozott a járműipar szabadtéri bemutatója

A Népköztársaság Elnöki Tanácsa Mészáros András karikaturistának, a Népszabadság munkatársának, munkássága elismeréséül, 60. születésnapja alkalmából a Munka Érdemrend arany fokozatát adományozta. A kitüntetést Várkonyi Péter, az MSZMP KB tagja, a Népszabadság főszerkesztője adta át.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_meszaros_andras_karikatura.jpgAz aktuális Mészáros-karikatura a Népszabadságban

Baráti munkalátogatásra hazánkba érkezett Leonyid Szmirnov, a szovjet minisztertanács elnökhelyettese. A vendéget és kíséretét a Ferihegyi repülőtéren Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese fogadta Jelen volt Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió budapesti nagykövete. Leonyid Szmirnov eszmecserét folytat a két ország közötti együttműködés időszerű kérdéseiről, látogatást tesz ipari és mezőgazdasági nagyüzemekben.

Mindkét fővárosban részletes jelentéseket adtak közre a Falkland- (Malvin-) szigetek körül folyó harcok legújabb fejleményeiről. Londonban Thatcher brit kormányfő magabiztos nyilatkozatot adott a háborús kilátásokról. Galtieri tábornok argentin államfő kemény hangú üzenetben ítélte el Washington részrehajlását Nagy-Britannia irányában. Az argentin katonai főparancsnokság közlése szerint a hadvezetés fő törekvése, hogy megakadályozza a brit előrenyomulást a szigeteken, ezért tüzérségi támadást intéztek a legfontosabb hídfőállások ellen. A brit közlések szerint a csapatok előrenyomulnak a San Carlos-i hídfőnél . végrehajtott partraszállás után. Megfigyelők ezt az első közlésként értelmezik arra vonatkozóan, hogy a britek megkezdték a Falkland- (Malvin-) szigetek visszafoglalására irányuló szárazföldi hadműveleteket. Brit tudósítások szerint a partraszállásban részt vett ejtőernyős ezred katonái déli irányban nyomulnak előre a hídfőtől mindössze 16 kilométernyire levő Port Darwin felé és állítólag a településtől északra már egy kisebb összecsapásra is sor került.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_falkland_san_carlos.jpgArgentin bombák robbannak a brit flottaegység közvetlen közelében, a San Carlos-öbölben

május 28.

A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa ülést tartott. Az alkotmány 22. paragrafusának (2) bekezdése alapján az országgyűlést június 17-én, csütörtök délelőtt 10 órára összehívta. Az Elnöki Tanács bírák felmentéséről és választásáról döntött, valamint egyéb, folyamatban levő ügyeket tárgyalt. A Minisztertanács javasolja az országgyűlésnek, hogy tűzze az ülésszak napirendjére a Magyar Népköztársaság 1981. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, valamint a belkereskedelmi miniszter beszámolóját a belkereskedelem és az idegenforgalom helyzetéről.

A május 28. és június 4. közötti ünnepi könyvhét fővárosi megnyitóünnepségét délután tartották a Belváros központjában, a Vörösmarty téren. Több száz érdeklődő gyűlt össze a könyvvásár kezdetének eseményére, amelyen részt vett Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, Kornidesz Mihály, az MSZMP Központi Bizottságának osztályvezetője és Tóth Dezső művelődési miniszterhelyettes is.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_konyvhet.jpgA megnyitóünnepségen sokan vettek részt

Rákospalotán, az Ifjú Gárda úton ünnepélyesen felavatták az ország első szemétégető művét, melynek építését 1976-ban kiemelt nagyberuházásként határozta el a kormány. Az avatóünnepségen megjelent Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára, Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_rakospalotai_szemetegeto.jpgA Hulladékhasznosító azóta is üzemel

Hatnapos látogatásra Nagy-Britanniába érkezett II. János Pál pápa. Személyében a római katolikus egyház feje a történelem során első ízben lépett a szigetország földjére. Nagy-Britannia lakosainak kisebbsége - körülbelül 5 millió ember - római katolikus. Rövid repülőtéri beszédének nagyobbik részét II. János Pál a falklandi válságnak szentelte. Azt mondta, a konfliktus azzal fenyeget, hogy a korábbiaknál is nagyobb arányokat ölt. A történelemnek ez a pillanata megbékélést kíván - hangsúlyozta.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_ii_janos_pal_papa_london.jpgII. János Pál pápa a Gatwick repülőtéren

Bő részletek nem ismeretesek a brit-argentin háború újabb fejleményeiről, ugyanis London hírzárlatot rendelt el, Buenos Aires pedig csak szűkszavú közleményt tett közzé. Az amerikai államok Washingtonban tanácskozó külügyminiszterei hideg fogadtatásban részesítették Haig felszólalását. Buenos Airesben délután megerősítették azt a hírt, amely szerint az angolok támadó hadműveleteket kezdtek a Falkland- (Malvin-) szigetek keleti részén kiépített hídfőállásukból kiindulva a szigetek belseje felé haladva. A hivatalos argentin hírügynökség által ismertetett katonai közlemény annyit tartalmazott, hogy San Carlosnál szárazföldi harc bontakozott ki az argentin és a brit erők között, s az összecsapás anélkül ért véget, hogy bármelyik fél területet nyert volna, vagy visszaszorította volna a másikat.

május 29.

A Mecseki Szénbányák Vállalat bányaüzemének István aknájában, a 11-es számú telepi fejtés osztóvágatában hajnalban három órakor vágathajtás közben omlás történt. Az omlás alá került Kovács Ferenc 38 éves vájár, Petrovics József 28 éves csillés és Papp Zoltán 27 éves segédvájár, mindhárman pécsi lakosok. Az omlás elhárítása a bányamentők bevonásával azonnal nagy erővel megkezdődött. A mentők rövid időn belül kimentették Petrovics Józsefet és Papp Zoltánt, akik csak könnyebben sérültek meg. Kovács Ferencet azonban már csak holtan tudták kiemelni az omlás alól. Az omlás körülményeinek kivizsgálása megkezdődött.

Befejezte szovjetunióbeli látogatását és hazautazott Rudolf Kirchschláger osztrák szövetségi elnök. Az osztrák államfő a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének meghívására tett hivatalos látogatást. Moszkvai megbeszélései után rövid körutat tett az országban, és Kijevből tért haza Bécsbe.

II. János Pál pápa angliai látogatása során Canterburybe érkezett. Robert Runcie canterburyi érsek, az anglikán egyház vallási vezetője üdvözölte a katolikus egyházfőt, és a nap folyamán a középkori katedrálisban közös misét celebráltak. Margaret Thatcher brit kormányfő találkozott Agostino Casaroli érsekkel, a Vatikán államtitkárával, aki II. János Pál pápa kíséretében tartózkodik Nagy-Britanniában

Magyar idő szerint a reggeli órákban, több órás éjszakai szövegezési vita után határozathozatallal befejezte tanácskozását az Amerikai Államok Szervezete. A külügyminiszterek értekezletének összehívását Argentína kérte. A dokumentum - amelyet tizenhét állam szavazott meg, elfogadásától az USA, Kolumbia, Chile és Trinidad tartózkodott - támogatásáról biztosítja Argentínát, és felhívja az 1947-es riói szerződés államait, hogy részesítsék Argentínát lehetőségeiknek megfelelő támogatásban. Este a brit hadügyminisztérium bejelentette, hogy a Keleti-Falkland- (Malvin-) szigeten egy héttel korábban partra szállított ejtőernyősök elfoglaltak két. stratégiai fontosságú települést, Goose Greent és Darwint. A települések elfoglalásával - amit Argentína eddig nem erősített meg - elvileg lehetőség nyílik a britek előtt arra, hogy két irányból közelítsenek a stanleyi, sok ezer fősre becsült argentin helyőrség felé.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_goose_green.jpgAngolok ejtenek argentin hadifoglyokat a Goose Green-i csata végén

Negyvenhárom éves korában Párizsi otthonában váratlanul elhunyt Romy Schneider színművésznő. Amikor meg találtak, úgy gondolták öngyilkosságot követett el alkohol túladagolással és altatótablettákkal, de a vizsgálatok kiderítették, hogy szívelégtelenségben halt meg. Egy évvel sem élte túl David fiát, aki 1980. júliusában egy véletlen balesetben hunyt el.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_romy_schneider.jpg

1953-ban mutatkozott be a filmvásznon az Amikor a fehér orgona újra virágzik című filmben, majd mintegy ötven filmben - főként francia és olasz alkotásokban - szerepelt. Sikeres volt az Erzsébet királynéról szóló Sissi filmjeinek sorozata. Nagy sikert aratott többek között Orson Welles A per című filmjében, majd a Luchino Visconti rendezte Boccaccio ’70-ben.

május 30.

A washingtoni spanyol ügyvivő az amerikai külügyminisztériumban letétbe helyezte az ország NATO-csatlakozásának ratifikációs okmányát és ezzel Spanyolország hivatalosan is az atlanti szövetség 16. tagállamává vált. E fejlemény több mint negyedszázad status quóját borítja fel: 1955 (az NSZK csatlakozása) és erre válaszul a Varsói Szerződés életre hívása óta mostanáig egyik katonai politikai szövetségi rendszer taglétszáma sem bővült.

Csao Ce-jang kínai kormányfő egyhetes hivatalos látogatásra Japánba érkezett. A vendég, akinek kíséretében van Huang Hua külügyminiszter is, két alkalommal tárgyal házigazdájával, Szuzuki Zenko miniszterelnökkel nemzetközi és kétoldalú kérdésekről.

A britek új hídfőállást létesítettek Port Stanleytől északra, a hírt hivatalosain nem erősítették meg. A háromezer katona a Queen Elizabeth II. hajóról szállt partra és támogatja a Port Stanleytől állítólag már csak néhány kilométerre levő négyezer brit tengerészgyalogost.

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_falkland_port_stanley.jpgAz argentin légvédelem a brit támadásra készül Port Stanleyben

Gyereknapra
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_gyereknapra.jpg

Humor:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_reklam_2.jpg

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_allasajanlat.jpg

Közlemény:
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_kozlemeny.jpg

Kékfény:
Postafiók-vezetői beosztásánál fogva takarékbetéteket is kezelt a zalaegerszegi Simon József né, aki 1975 óta folyamatosan manipulált a betétekkel. Ez idő alatt 48 betétkönyv beírásait és postai okmányait hamisította meg, fiktív be- és kifizetések könyvelésével jelentős összegű pénzt, több mint kétmillió forintot sikkasztott el. A Zalaegerszegi Megyei Bíróság a bizalmi beosztásával visszaélő Simon Józsefnét halmazati büntetésül öt év szabadságvesztésre ítélte, és kötelezte az okozott kár megfizetésére. Az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Pillanatkép:

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_kalvin_ter.jpgEmlékeznek még? A Kálvin tér 1982 májusában, a Kecskeméti utcai torkolatnál. Ma a Hotel Korona baloldali épülete áll az egykori kiváló hamburgerező pavilon helyén

A héten olyan előadók jelentkeztek új albummal, mint a Duran Duran (Rio), a Queen (Hot Space), Joe Cocker (Sheffield Steel), a Blondie (The Hunter), Cher (I Paralyze), a Roxy Music (Avalon) és Eric Clapton (Time Pieces: The Best of Eric Clapton).

A hét szerdáján két válogatottat is láthatott a közönség a Fáy utcában. Ma még a bajnokcsapatok Európa Kupájának döntője felé fordul a nemzetközi labdarúgás figyelme, de az érdeklődés mindinkább a rohamosan közeledő világbajnokság utolsó előkészületeit kíséri. Mészöly Kálmán szövetségi kapitány a jelölteket két csapatra osztotta. Az úgynevezett Il-es keret játszotta az előmérkőzést az NB Il-es utánpótlás-válogatottal, a "nagycsapat" pedig a spanyol Hercules Alicante ellen készült. Az elgondolás az volt, hogy a Hercules ellen végig ugyanaz a csapat játsszon, de előfordulhat, hogy valakit cserélni kell, ezért a kispadon helyet foglalt a mérkőzésen Kiss I.Kerekes A., Sallai, Bodonyi és SzentesKiss László még mindig sérült, játéka kérdésessé vált. Martos is könnyebb sérüléssel érkezett haza, ezért nem játszik, Mészáros pedig vasárnaptól kapcsolódik be a közös előkészületekbe.
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_b_keret_u21.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_hercules_alicante.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_hercules_alicante_fazekas.jpgFazekas (balról) játékára nem lehetett panasz

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_hercules_alicante_torocsik.jpgNem hagyott túl sok levegőt Törőcsiknek spanyol őrzője, legalább is a felvétel tanúsága szerint. Szinte egyszerre lendült a lába a magyar csatáréval, de helyzeti előnyben ezúttal Törőcsik volt, s támadást indíthatott

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_hercules_alicante_csongradi.jpgCsongrádi átugrik egy becsúszó spanyol játékos felett és viszi a labdát tovább előre - a Videoton játékos szerdán fejesgóllal vétette magát elsősorban észre

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_hercules_alicante_muller_sandor.jpgMüller Sándornak fura élményben volt része: a Hercules csapatával, azaz társaival került szembe, mint a magyar válogatott tagja

Rotterdamban minden előkészületet megtettek az esti Aston Villa-Bayern München EK-döntőre. Az érdeklődés a szokásosnál is nagyobb volt, sok ország televíziója egyenesben közvetítette a mérkőzést, az angol és nyugatnémet szurkolók több tízezren a helyszínen buzdították kedvenceiket. A találkozónak nem volt egyértelmű esélyese, a nagyobb tapasztalat a Bayern München mellet szólt.
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_bayern_munchen_aston_villa_bek_donto_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_bayern_munchen_aston_villa_bek_donto_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_bayern_munchen_aston_villa_bek_donto_csapatok.jpgA csapatok a kivonulás után

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_bayern_munchen_aston_villa_bek_donto_rimmer_spink.jpgA kapuscsere azóta legendává nőtte ki magát

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_bayern_munchen_aston_villa_bek_donto_orom.jpgBoldog győztesek


A találkozó rövid összefoglalója

Most már világbajnoki ritmusban készül a Mundialra a magyar labdarúgó-válogatott. Szerdán a spanyol első ligából kiesett Hercules (Müller Sándor csapata) volt az ellenfél, szombaton este pedig egy másik hispániai együttes, a legmagasabb osztályban törzstagnak számító Elche látogatott a Fáy utcába. A találkozóra - akárcsak a VB idején - 21 órakor került sor. Az Elche elleni összecsapáson Zsiborás, Bálint, Csongrádi és Pölöskei állt készenlétben, ők - Csongrádi kivételével - a 18 óra 15 perckor kezdődött előmérkőzésen is szerepeltek. Miként szerdán, most is az NB Il-es utánpótlás-válogatott volt az ellenfele a második számú VB-csapatnak.
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_b_keret_u21_2.jpg
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_elche.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_elche_torocsik.jpgTámad a magyar válogatott, a szakadó esőben a sötétmezes Törőcsik húz el védője mellett, de gól nem született ebből az akcióból

Nagy érdeklődés mellett játszották a hét utolsó napján az első osztályba jutásért kiírt osztályozókat. A papírforma érvényesült. Kazincbarcikán ugyan a házigazdák végigtámadták a 90 percet, mégis a rutinosabb MTK-VM győzött. Nyíregyházán az összecsapás legnagyobb részében tíz emberrel futballozott az NB II Nyugati csoportjának bajnoka, a Nagykanizsai Olajbányász, mert Szávó játékvezető már a mérkőzés elején kiállította Baloghot. Így aztán nem volt kétséges a szabolcsi győzelem. A visszavágók június 6-án, vasárnap lesznek.
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_osztalyozo_kazinbarcika_mtk_vm.jpg
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_osztalyozo_nyiregyhaza_nagykanizsa_1.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az alsóházi Gyorsmérlegét! A sorrendet a bajnokság végén a tabellán elfoglalt helyezés adja.

10. Békéscsaba
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_10_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_10_bekescsaba_rabcsak_janos.jpgRabcsák nagyon sok pontot hozott csapatának

11. Debreceni MVSC
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_11_debreceni_mvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_11_debreceni_mvsc_kerekes_gyorgy.jpgKerekes György előkelő helyen végzett a góllövőlistán

12. Vasas
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_12_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_12_vasas_varadi.jpgTalán Váradin múlt a legkevésbé a sikertelenség

13. ZTE
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_13_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_13_zte_balazs_zsolt.jpgBalázs Zsolt az egyik legjobb igazolásnak bizonyult, itt éppen Bolemányi kapusedző melegíti be

14. DVTK
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_14_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_14_dvtk_gulyas_laszlo.jpgGulyás viszonylag kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott

15. Nyíregyháza
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_15_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_15_nyiregyhaza_szekrenyes.jpgSzekrényes erőssége volt a nyírségieknek

16. SZEOL AK
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_16_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_16_szeol_ak_kun_lajos.jpgKun Lajos (a kapufa takarásában) tudott ilyen ziccereket kihagyni

17. Volán
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_17_volan.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_17_volan_vedelem.jpgEbben a bajnokságban könnyű volt a Volán védelmét zavarba hozni...

18. Ózd
idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_18_ozd.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_tavaszi_zaras_gyorsmerleg_alsohaz_18_ozd_csapatkep.jpgBárhogy is alakult, történelmet írtak... 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr5013197526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása