Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 Őszi zárás – Edzői gyorsmérleg 2.

2018.10.16. 07:29 maribor_

1982. december 20-31., az év utolsó másfél hete

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_headlines.jpgKarácsony ide, szilveszter oda, a legfontosabb, hogy 60 éves a Szovjetunió

Lássuk először a másfél hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

december 20.

Kádár János, az MSZMP KB első titkára Moszkvában találkozott Jurij Andropovval, az SZKP Központi Bizottságának főtitkárával. A találkozón nagyra értékelték a magyar-szovjet kapcsolatokat, amelyeknek alapja az MSZMP és az SZKP teljes nézetazonossága korunk legfontosabb kérdéseiben. Megerősítették azt a szilárd elhatározásukat, hogy tovább mélyítik a Magyar Népköztársaság és a Szovjetunió közötti internacionalista barátságot és gyümölcsöző együttműködést. Kifejezésre juttatták az MSZMP és az SZKP határozott törekvését, hogy minden eszközzel elősegítik a szocialista közösség összeforrottságának erősítését, a szilárd béke és a társadalmi haladás lenini eszméinek valóra váltását. A találkozó testvéri, szívélyes légkörben, a teljes és kölcsönös egyetértés jegyében zajlott le.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_jurij_andropov_kadar_janos.jpgJurij Andropov és Kádár János találkozója Moszkvában

Gazdag programja volt a magyar párt- és kormányküldöttségnek. Amíg a délelőtti órákban Kádár János elvtárs az SZKP KB főtitkárával tárgyalt, Losonczi Pál, Várkonyi Péter és Rajnai Sándor nagykövet felkereste a szovjet főváros központi kiállítótermét, és megtekintette a 60. évforduló tiszteletére rendezett országos képzőművészeti tárlatot. Nyikoláj Ponomarjov, a szovjet képzőművészeti szövetség elnöke és Nyikoláj Smidt, a kiállítóterem igazgatója kalauzolta a magyar vendégeket a kiállításon, amelyen nyolcszáz művész ezernél több alkotása szerepel. Ezután a delegáció a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség közelmúltban felavatott új székházéhoz hajtatott, ahol Molnár Endre kereskedelmi főtanácsos fogadta a vendégeket. Délután a Kádár János vezette magyar párt- és állami küldöttség koszorút helyezett el a Lenin-mauzóleum falánál és az Ismeretlen Katona sírjánál. Este Kádár János és kísérete a magyar nagykövetség épületében baráti vacsorán találkozott a moszkvai magyar kolónia vezető munkatársaival. Estére az ünnepségre meghívott valamennyi külföldi delegáció megérkezett a szovjet fővárosba. A külügyminisztérium sajtócentrumában - ahol négyszáz külföldi újságíró, tévé- és rádiótudósító akkreditáltatta magát - Vagyim Zaglagyin, az SZKP KB nemzetközi osztálya vezetőjének első helyettese hivatalosan közölte: 123 országból 135 delegáció vesz részt a Kreml kongresszusi palotájában másnap kezdődő ünnepi emlékülésen.

Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára a Csepel Vas- és Fémművekbe látogatott. Kíséretében volt Paizs Gábor, a budapesti pártbizottság osztályvezetője. Ernszt Antal, a Csepel Vas- és Fémművek pártbizottságának első titkára és Erdei István vezérigazgató-helyettes tájékoztatta Németh Károlyt a nagy múltú, 90 éves, évente több mint 18 milliárd forint termelési értéket előállító ipari óriás helyzetéről. A tájékoztatók után a Csepel Művek vezetői gyárlátogatásra invitálták vendégüket, aki felkereste a Vasművet, az Irányítási és Számítástechnikai Intézetet, a Fémművet és a Szerszámgyárat. A látogatás során tényekkel igazolták, hogy olykor még a nehéz munka árán elért sikerek is gondok forrásává válhatnak. 

A Veszprém megyei Tejipari Vállalat üzeméből a már megkedvelt Bakony és Tihany Camembert után az üzletekbe került egy újabb, nemes penésszel érlelt lágysajt első szállítmánya Séd-Brie néven. Ha az új termék a fogyasztók kedvére való, akkor jövőre már több száz tonnányit gyártanak belőle. Kaskavál néven juhsajtot is készítenek annak az együttműködésnek az eredményeként, amely a tejipari vállalat és a devecseri, városlődi, valamint a mezőfalvi juhászati gazdaságok között alakult ki.

Kilencvenöt éves korában Genfben elhunyt Arthur Rubinstein lengyel származású zongoraművész.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_arthur_rubinstein.jpgArthur Rubinstein

Rubinstein 1887-ben a lengyelországi Lódzban született. Csodagyerekként már hatéves korában fellépett, s alig tizenegy esztendős, amikor Berlinben bemutatkozik, majd nagy sikerrel szerepel Drezdában, Hamburgban és Varsóban is. Pályafutásának következő éveiben Párizsban, Londonban, majd az Egyesült Államokban is nagy hírnevet szerzett magának. A zongora mellett mindig átadta magát a muzsikálás és a szórakoztatás varázsának - valóban „játszott”. 1966-os budapesti Erkel színházi koncertjének tanúi még jól emlékezhetnek a művész kedves-naiv tréfájára: Liszt „Elfelejtett keringőjének” előadásakor végleg „elakadt”, majd hátrafordult a közönség felé: „Elfelejtettem” - mondta, és csintalan mosollyal élvezte a tapsvihart. Élete végéig megőrizte élénk érdeklődését a világ és különösen a zene világa iránt. Eljárt a hangversenyekre, meghívott magához fiatal tehetségeket.

Az amerikai mozik bemutatják a 48 óra című akciókrimi vígjátékot. Az addigra már világhírű Nick Nolte mellett egy huszonegy éves fiatalember,, bizonyos Eddei Murphy kapja a film másik főszerepét. Neki ez az első filmje.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_48_ora.jpgA film két főszereplője

december 21.

A Szovjetunió megalakulása 60. év fordulójának tiszteletére tett felajánlásainak megvalósításával sok magyar dolgozó és szocialista brigád segítette a szovjet megrendelések teljesítését, a kooperációs termékek, részegységek jó minőségű és gyors elkészítését, a határidők szerinti ütemes szállításokat. A versenyben elért kiemelkedő eredményeik elismeréseként a Szovjet Szakszervezetek Központi Tanácsa A XI. ötéves terv élmunkása jelvényt adományozta száz magyar dolgozónak. A kitüntetések átadására a SZOT székházában tartott ünnepségen került sor, amelyen megjelent Marjai József miniszterelnök-helyettes, Ballai László, az MSZMP Központi Bizottságának osztályvezetője, valamint társadalmi, politikai és gazdasági életünk számos képviselője. Ott volt Valerij Muszatov, a Szovjetunió budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője is.

Szépvölgyi Zoltán elnökletével ülést tartott a fővárosi tanács. A testület megtárgyalta, majd elfogadta a főváros jövő évi költségvetését. Mint a tanácskozáson elhangzott, a jövő évi tervek valóra váltásának alapja az idei tervek teljesítése. Bár még a végleges értékelés nem készült el, a mostani  adatokból kitűnik, hogy Budapest az idén is fejlődött. Több mint 16 ezer lakás készült el, 338 általános iskolai tantermet, 378 kórházi ágyat adtak át. A bölcsődei hálózat 1120, az óvodai pedig 1900 hellyel bővült. A főváros kiskereskedelmi hálózata 29 ezer négyzetméterrel gyarapodott. Program szerint halad az Árpád-híd és a Flórián tér átépítése, részben elkészült az M 3-as fő közlekedési út fővárosi bevezető szakasza, és megkezdték a termelést az Észak-pesti Kenyérgyárban. Budapesten hat új szállodát adtak át az idén, és befejeződött a Madách Kamaraszínház rekonstrukciója is.

Moszkvában, a Kreml Kongresszusi Palotájában megkezdődött az SZKP Központi Bizottságának, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának és az OSZSZSZK Legfelsőbb Tanácsának együttes ünnepi ülése abból az alkalomból, hogy a szovjetek első össz-szövetségi kongresszusa hatvan esztendővel ezelőtt, 1922. december 30-án fogadta el a Szovjetunió megalakulásáról szóló nyilatkozatot és szerződést. Az ünnepi ülésen részt vettek és az elnökségben foglaltak helyet a Szovjetunió Kommunista Pártja és a szovjet állam vezetői, élükön Jurij Andropovval, az SZKP KB főtitkárával. A párt központi bizottsága és a Legfelsőbb Tanács tagjain kívül a terem széksoraiban foglaltak helyet az SZKP veteránjai, a szovjetek első össz-szövetségi kongresszusának még élő küldöttei, a szovjet tudományos és kulturális élet ismert képviselői, a kiemelkedő munkasikereket elért munkáskollektívák tagjai. Száztizenkét országból százharmincnál több delegáció érkezett az ünneplő szovjet fővárosba, köztük a Kádár János vezette magyar párt- és állami küldöttség, amelynek tagja Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Várkonyi Péter, az MSZMP KB titkára és Rajnai Sándor, hazánk moszkvai nagykövete. Moszkvában tartózkodik és részt vesz a kétnapos ünnepi ülésen Gáspár Sándor, a SZOT főtitkára, a Szakszervezeti Világszövetség elnöke, Duschek Lajosné, a Magyar Nők Országos Tanácsának elnöke, Fejti György, a KISZ KB első titkára és Padányi Mihály, a Magyar Ellenállók. Antifasiszták Szövetségének elnöke. Párt- és állami küldöttséggel képviselteti magát hazánkon kívül Bulgária, Csehszlovákia, Kuba, Lengyelország, Mongólia, az NDK, Románia, Vietnam, valamint Jugoszlávia, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és Laosz.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_unnepi_ules_60_eves_a_szovjetunio.jpgÜnnepi ülés a Kreml Kongresszusi Palotájában

A felsoroltakon kívül még 26 állami küldöttség, valamint 86 kommunista és munkáspárt, szociáldemokrata párt, szocialista párt és nemzeti felszabadító mozgalom delegációja érkezett az ünnepségekre. Az ünnepi ülés vendége Mauno Koivisto finn államelnök is. Meghívták az évfordulóra a világ több isméid közéleti személyiségét, a Nemzetközi Lenin-békedíj kitüntetettjeit. Az ünnepi ülést moszkvai idő szerint pontban 11 órakor Konsztantyin Csernyenko, az SZKP Központi Bizottságának titkára nyitotta meg. Miután üdvözölte a soknemzetiségű ország köztársaságainak a teremben ülő képviselőit, valamint a meghívott vendégeket, bejelentette, hogy a hatvanadik évforduló alkalmából rendezett ünnepi ülés szónoka Jurij Andropov. az SZKP KB főtitkára.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_jurij_andropov.jpgJurij Andropov ünnepi beszédét mondja

Az SZKP főtitkárának nagy tapssal fogadott beszéde után hozzászólásokkal folytatódott az ünnepi ülés. A felszólalók között volt Kádár János, a magyar küldöttség vezetője.

Tisztelt elvtársak!
Kedves szovjet barátaink!
Megtiszteltetés számunkra, hogy e kiemelkedő ünnepen, a Szovjetunió fennállásának 60. évfordulóján, átadhatjuk önöknek s az önök személyében a nagy szovjet népnek a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának és Minisztertanácsának, a szocializmust építő magyar népnek forró üdvözletét, baráti jókívánságait....
...A Szovjetunió egész története bizonyítja, hogy milyen hatalmas eredmények elérésére képes a kapitalista kizsákmányolástól, a feudalizmus béklyóitól, a nemzeti elnyomástól megszabadult nép, a testvérként egyesült dolgozó osztályok, nemzetek és nemzetiségek. A szovjet nép történelmi vívmányai fényesen bizonyítják a marxista-leninista elmélet el nem évülő igazságainak életerejét, a szocialista társadalmi rendszer magasabbrendűségét, a lenini nemzetiségi politika helyességét...

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_kadar_janos_60_eves_a_szovjetunio.jpgKádár János az ünnepi beszéfét mondja

...Elvtársak!
A Nagy Októberi Szocialista Forradalom győzelmével s az abból született szovjet állam létrejöttével az emberiség történelmének új korszaka vette kezdetét. A Szovjetunió léte,(dinamikus fejlődése gyökeresen megváltoztatta a világ arculatát...
...Elvtársak! Kedves szovjet barátaink! Megismétlem pártunk, kormányunk, népünk szívből jövő üdvözletét a nagy jubileum alkalmából. Új, nagy sikereket kívánunk a kommunizmus építésében, a béke védelmében a Szovjetunió Kommunista Pártjának, a nagy szovjet népnek. Éljen, virágozzék a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége!
Éljen a megbonthatatlan magyar-szovjet barátság!

(Részletek Kádár János ünnepi felszólalásából)

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára Moszkvában találkozott Wojciech Jaruzelskival, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának első titkárával. A szívélyes, baráti légkörű találkozón kölcsönösen tájékoztatták egymást a két testvérpárt tevékenységéről. Áttekintették pártjaink és országaink együttműködésének alakulását, és hangsúlyozták kölcsönös érdekeltségüket a kétoldalú kapcsolatok sokirányú továbbfejlesztésében és elmélyítésében. Véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet, valamint a kommunista és munkásmozgalom időszerű kérdéseiről is.

december 22.

Daczó József, a Budapesti Közlekedési Vállalat vezérigazgatója ismertette a tömegközlekedés jövő évi terveit. Az idén a BKV 3684 járműve 1,6 milliárd utast szállított. Nőtt a nagyobb, korszerűbb villamosok, autóbuszok aránya. A BKV vezérigazgatója elmondta, hogy jövőre hárompercenként közlekednek majd a szerelvények a Batthyány tér és Békásmegyer között; az első negyedévben 15 HÉV-szerelvény érkezik az NDK-ból, amelyből 12-t a szentendrei, hármat a gödöllői és a csepeli vonal kap, s így már csak a ráckevei HÉV-vonalon marád néhány régi kocsi. A tervidőszakban 150 Tatra villamost vásárol a BKV, ebből 1983 elején harminc érkezik meg, és áll be az 56-os, 37-es, 33-as, 13-as és 41-es vonalra. Előtte korszerűsítik a pályákat, kialakítják az új típus működéséhez szükséges műszaki feltételeket. Jövőre 377 új autóbusz segíti a főváros tömegközlekedését. Megszüntetnek néhány gyorsjáratot, illetve újakat indítanak, s lesz olyan vonal, ahol ezentúl reggeltől estig közlekedtetik a gyorsbuszokat, szemben a mostani csúcsidei üzemeltetéssel. Csepel és az újjáépülő Boráros tér új, korszerű autóbusz-végállomást kap.

A világ parlamentjeihez, kormányaihoz, politikai pártjaihoz és népeihez szóló felhívás egyhangú elfogadásával Moszkvában véget ért az a kétnapos ünnepi ülés, amelyet az SZKP Központi Bizottsága, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa és az OSZSZSZK Legfelsőbb Tanácsa rendezett a Szovjetunió megalakulásának 60. évfordulója alkalmából. Szerda délután az SZKP Központi Bizottsága, a Legfelsőbb Tanács és a szovjet kormány nagyszabású fogadást adott a Kremlben az ünnepség részvevőinek tiszteletére. Itt Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára mondott pohárköszöntőt, majd a meghívott külföldi vendégek nevében Gustáv Husák, a CSKP KB főtitkára, csehszlovák államfő beszélt. Este Moszkva Kijevi pályaudvaráról elindult haza a Kádár János vezette magyar párt- és állami küldöttség.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_kadar_janos_moszkvai_bucsuztatasa.jpgKádár János búcsúztatása Moszkva Kijevi pályaudvarán

A küldöttséget Viktor Grisin, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a moszkvai városi pártbizottság első titkára és Leonyid Szmirnov miniszterelnök-helyettes búcsúztatta. Ott volt az elutazásnál Rajnai Sándor, hazánk moszkvai nagykövete.

Az SZKP Központi Bizottsága, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége, a Szovjetunió Minisztertanácsa táviratban fejezte ki köszönetét Kádár Jánosnak, Losonczi Pálnak és Lázár Györgynek a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 65. évfordulója alkalmából küldött üdvözletért és jókívánságokért.

december 23.

A Minisztertanács ülésén áttekintette a foglalkozási rehabilitáció helyzetét. Megbízta az egészségügyi minisztert, tegye meg a szükséges intézkedéseket arra, hogy a mezőgazdasági termelőszövetkezetek tagjainak rehabilitációjában a jövő év közepétől a vállalati dolgozókéval azonos elveket érvényesítsenek. Felhívta a figyelmet a rokkantságot elbíráló orvosi bizottságok munkájának javítására. A kormány megbízást adott a foglalkozási rehabilitáció továbbfejlesztését szolgáló hoszszabb távra szóló tennivalók kidolgozására is. A kormány a tudománypolitikai bizottság előterjesztése alapján jóváhagyta a műszaki fejlesztés és a tudományos kutatás távlati irányaira kidolgozott koncepciókat. Megtárgyalta és elfogadta a Minisztertanács a kormány és bizottságai, valamint a Központi Népi Ellenőrzési Bizottság 1983. első félévi munkatervét. 

Délelőtt a müncheni magyar kereskedelmi kirendeltség vezetőjét, Csurgai Lajost, hivatalából egy NSZK-beli állampolgár elrabolta. A támadó követelte, hogy a Budapesten tartózkodó feleségének háromszázezer márkának megfelelő összeget adjanak át. Azzal fenyegetőzött, hogy ha követelését nem teljesítik, végez túszával. A kereskedelmi kirendeltség épületében tartózkodóknak sikerült az esetről a rendőrséget értesíteni. A támadót - aki fegyverrel autójába kényszerítette Csurgai Lajost - a rendőrség rövid idő alatt elfogta és letartóztatta, a kereskedelmi kirendeltség vezetőjét sértetlenül kiszabadította. 

A lengyel belügyminiszter rendeletére szabadon bocsátottak minden internáltat, s megszüntették az internáló táborokat. Ezt a szejm által elfogadott törvények alapján hozott államtanácsi rendelet tette lehetővé. A legutóbbi hetekben az internáltak száma rohamosan csökkent - társadalmi szervezetek, munkáskollektívák javaslatára, s kezesség alapján a belügyi szervek fokozatosan szabadon bocsátották őket. Az utolsó napig internáltak száma már csak néhány tucat volt.

december 24.

A karácsony a béke ünnepe. Az ajándékozás és a jókívánságok napja. Napjainkban nem lehet fontosabb jókívánság, mint az: folytatódjék, kapjon új erőre az enyhülés politikája. A XX. század végének emberisége számára ez az egyedüli, természetes, jövőt ígérő állapot.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_budapesti_karacsony.jpgKarácsonyra az egész ország díszbe öltözött

Kádár Jánosnak, az MSZMP Központi Bizottsága első titkárának vezetésével hazaérkezett Moszkvából a magyar párt- és állami küldöttség, amely részt vett a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége megalakulásának 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken. A küldöttség tagja volt Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Várkonyi Péter, a Központi Bizottság titkára és Rajnai Sándor, az MSZMP KB tagja, hazánk szovjetunióbeli nagykövete, aki állomáshelyén maradt.

Néhány héttel ezelőtt sok iskolában nehéz helyzetben voltak az úttörőtanácsok. El kellett dönteniük ugyanis, hogy kik legyenek ott az Országházban a fenyőfaünnepségen. A Magyar Űttörők Szövetségének budapesti bizottsága immár harmadszor szervezett központi ünnepséget a kisdobosoknak és úttörőknek, s most huszonnyolcadik alkalommal a Parlamentben. Háromezer kispajtás kapott meghívást; munkájuk jutalmaként az úttörőtanácsok jelölték ki őket. Mint mindig, most is szép volt az a 12 méter magas fenyőfa, amelyet száz katona állított fel a kupolában. Egy mázsa szaloncukor, több mint ezer színes égő fért el rajta; s alatta helyezték el a Télapó sátrát és székét. S ahogy a Télapó az építőkockákból készült díszletek közelébe került, máris megkezdődött az igazi, nagy ünnepség. Dal, tánc, kacagás, játék fűszerezte ezeket az órákat. Gondoskodtak róla régi és új ismerősök. Köztük olyanok, akik minden esztendőben, évtizedek óta itt lehetnek, és szinte kötelességüknek érzik a gyerekek szórakoztatását. Most is önfeledten játszott a kicsikkel együtt Zsoldos Imre és együttese, Halász Judit színművésznő, Rodolfó, no meg természetesen a Télapó szerepében Hadics László, a Fővárosi Operettszínház művésze. Érthető, hogy őt lehetett a legnehezebben utólérni, hiszen akárhol volt is, gyerekkoszorú vette körül.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_parlamenti_karacsony.jpgKitűnően szórakoztak az óriási fenyőfánál

A Vadászterem előtt mindig sokan álltak, hogy a következő csoporttal bejuthassanak. Itt a Kaláka együttes szórakoztatta a kisdobosokat. A közönségből több százan megtanulták az új gyerekdalokat. Azóta már sokan bizonyára maguk is el tudják játszani, énekelni a Három kismalac történetét. A szomszédban a Karsai Pantomim RT. a mozgásművészet rejtelmeibe vezette be közönségét, a némafilmek groteszk stílusában. A rajzfilm sem maradt ki a programból. Végül most is együtt játszott á kupola alatt több száz gyerek, fogva egymás kezét, énekelve az ismert dalokat. Ez a játék tette fel a koronát az idei emlékezetes, szép karácsonyi délelőttre.

Nyolcvanöt éves korában, párizsi otthonában elhunyt Louis Aragon francia költő, író, újságíró, esszéista, fordító és kritikus. Az 1920-as években jelentős szerepet játszott a dadaista és szürrealista mozgalomban, majd 1930 után a szocialista realizmus első számú franciaországi képviselőjévé vált. Aragont a franciák a 20. század második felének költőóriásaként tartják számon.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_louis_aragon.jpgLouis Aragon

december 25.

II. János Pál pápa a Szent Péter-székesegyház erkélyén elmondta szokásos karácsonyi üzenetét - Urbi et orbi - azaz Róma városának és az egész világnak. A beszédben többek között az általa meghirdetett és a jövő év március 25-én kezdődő szentév méltó megtartására szólította föl a hívőket. A ciszjordániai Betlehemben, ahol a Biblia szerint Jézus született, éjfélkor megtartották a szokásos karácsonyi misét. A Katalin-templomban Giacomo Beltritti jeruzsálemi pátriárka vezette a szertartást. Az izraeli hatóságok rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, minden zarándokot átkutattak. Dr. Robert Runcie canterburyi érsek karácsonyi prédikációjával kihívta maga ellen a konzervatív párt haragját. Az érsek - az anglikán egyház tényleges vezetője - a canterburyi székesegyház szószékéről haszontalannak bélyegezte mindazt az időt és pénzt, amit a kormány Nagy-Britannia nukleáris erejének kiépítésére fordít. A béke erősítését és konkrét leszerelési eredmények elérését szorgalmazta ünnepi üzenetében Franz König bíboros, Bécs érseke. A hívőkhöz intézett felhívásában König bíboros elítélte a fegyverkezési hajszát, amely - mint mondotta - veszélyezteti az egész emberiséget.

december 26.

Jasszer Arafat, a PFSZ végrehajtó bizottságának elnöke Palma de Mallorcán találkozott és megbeszélést folytatott Bruno Kreisky osztrák kancellárral. A PFSZ madridi irodájának szóvivője a megbeszélést magánjellegűnek és a két politikus közötti jó személyes kapcsolat folytatásának minősítette.

Nagyarányú légitámadást hajtottak végre az iraki légierő gépei iráni célpontok ellen a front déli szakaszán, és megsemmisítették az iráni légvédelem több parancsnoki posztját - jelentette az AFP francia hírügynökség az INA iraki hírügynökség jelentésére hivatkozva. Az iraki szárazföldi erők a légitámadással egyidejűleg a front középső szakaszán támadást intéztek iráni csapatösszevonások ellen - közölte az iraki hírügynökség, Iráni források eddig nem erősítették meg az iraki támadás hírét. Habib Satti, az Iszlám Konferencia Szervezetének főtitkára a pakisztáni Iszlámábádban közölte, hogy újabb békekezdeményezéseket tesz Irak és Irán háborújának befejezése érdekében. Satti szerint az új kezdeményezés alapjául is azok az elvek szolgálnak, amelyeket a háborúval kapcsolatban annak kirobbanásakor fogadott el az Iszlám Konferencia.

december 27.

Ötvenegy éves korában Washingtonban csontvelőrák következtében elhunyt Jack Swigert, aki a balul sikerült Apollo-13 holdraszállási kísérlet egyik tagja volt.

Swigert eredetileg a tartalék legénység tagjaként készült a küldetésre, egy héttel az indulás előtt került előtérbe, amikor Charles Duke, a tartalék holdkomp pilóta kanyarós lett. Kenneth Mattingly, a parancsnoki modul eredeti pilótája nem volt immunis a betegségre, ezért lecserélték Swigertre. Az Apollo-13 kálváriája közismert, a küldetés harmadik napján, 321 860 kilométerre a Földtől robbanás történt az űrhajó műszaki egységében. Az Apollo végül a Holdat megkerülve sikeresen visszatért a Földre.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_jack_swigert_james_lovell_fred_haise_apollo_13.jpgAz Apollo-13 személyzete: Jack Swigert, James Lovell és Fred Haise

A NASA-ban egy év múlva úgy gondolták, Swigert a tábornoki kinevezése előtt "megérdemel" egy sikeres küldetést is. Azonban a sors nem akarta, hogy Jack Swigert visszatérjen a világűrbe, hogy egy másik, szintén minden szempontból rendkívüli, történelmi jelentőségű űrrepülés legénységének tagjává váljon. Ugyan személyesen nem vett részt az „ügyletben”, mégis megtagadta, hogy információkat adjon át a vizsgálódóknak az Apollo-15 útját követően kirobbant „bélyegbotránnyal” kapcsolatban. Az első bővített kapacitású, ún. „holdjárós” küldetés legénysége a saját zsebére kísérelt meg értékesíteni az útjuk során a Holdat megjárt bélyegeket. A történetből elég komoly botrány keveredett, ami szenátusi meghallgatásokban csúcsosodott ki. Ezért a NASA szempontjából megkérdőjelezhető viselkedésért büntetésképpen még a hivatalos bejelentés előtt eltávolították a legénységből, és helyét más vette át. Ez év novemberben a Republikánus Párt jelöltjeként Colorado állam képviselője lett az Egyesült Államok Szenátusban, azonban az egy hét múlva esedékes hivatalos beiktatását már nem élhette meg.

december 28.

Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége megalakulásának 60. évfordulója alkalmából fogadást adott a nagykövetségen. A fogadáson részt vett Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Aczél György, Benke Valéria, Havasi Ferenc, Korom Mihály, Méhes Lajos, Németh Károly és Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja; Gyenes András, a Központi Ellenőrző Bizottság elnöke és Apró Antal, az országgyűlés elnöke. Jelen volt a fogadáson az MSZMP Központi Bizottsága, az Elnöki Tanács és a kormány több más tagja, továbbá a politikai, a gazdasági, a társadalmi és a kulturális élet sok más vezető személyisége. Részt vett a fogadáson a budapesti diplomáciai képviseletek sok vezetője és tagja is. A fogadás szívélyes, baráti légkörben zajlott le.

Keddre virradó éjszaka - az előre kidolgozott program szerint - sor került a paksi atomerőmű első blokkjának energetikai indítására; a reaktorban termelt gőzzel meghajtva az egyik 220 megawattos turbógenerátort az országos villamosenergia hálózatra kapcsolták. A turbina fokozatos terhelésével a gépegység teljesítménye 40 megawattra nőtt; s e teljesítménnyel folyamatosan működik a következő napokban. A magyar-szovjet műszaki-gazdasági együttműködés és a KGST-országok atomenergetikai gépgyártási kooperációja keretében megvalósuló beruházás e fontos eseményén jelen volt Méhes Lajos ipari miniszter, K. Papp József, az MSZMP Tolna megyei Bizottságának első titkára, Kapolyi László ipari államtitkár, a paksi atomerőmű beruházási kormánybizottsága és az állami indítóbizottság elnöke, továbbá Valentyin Karibszkij és Gennagyij Sasarin, a szovjet partnerminisztériumok miniszterhelyettesei, valamint a magyar villamosenergia-ipar és az atomerőmű megvalósításában részt vevő szovjet szakértők vezetői.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_paksi_atomeromu.jpgAz atomerőmű vezérlőterme

Délelőtt Bejrúttól délre, a khaldei „Lebanon Beach” szállóban megkezdődtek a közvetlen izraeli-libanoni tárgyalások az izraeli megszálló csapatok kivonásáról, a két ország jövőbeni kapcsolatairól. A találkozó színhelyét izraeli és libanoni páncélosok, csapategységek szoros biztonsági gyűrűje zárta körül. A tengerpart mentén az Egyesült Államok 6 . flottájának hadihajói cirkáltak. Antoine Fattal nagykövet, a libanoni küldöttség vezetője megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy országa a területén tartózkodó külföldi csapatok kivonását, nemzeti függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának helyreállítását követeli. Ebben a törekvésében az ENSZ alapokmányához és a Biztonsági Tanács Libanonra vonatkozó határozataihoz tartja magát. Libanon továbbra is a kétoldalú kapcsolatok érvényes jogi alapjának tekinti az 1949-es fegyverszüneti egyezményt, és visszautasítja Tel-Avivnak azt a vádját, hogy 1967-ben az arab országok oldalán hadat üzent volna Izraelnek.

december 29.

A Szovjetunió megalakulásának 60. évfordulója alkalmából este Budapesten, a Vígszínházban díszünnepséget rendezett az MSZMP Központi Bizottsága, a Népköztársaság Elnöki Tanácsa, a Minisztertanács, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság országos elnöksége és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa. A díszünnepség elnökségében foglalt helyet Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Aczél György, a KB titkára, Benke Valéria, a Társadalmi Szemle szerkesztő bizottságának elnöke, Havasi Ferenc, a KB titkára, Korom Mihály, a KB titkára, Méhes Lajos ipari miniszter, Németh Károly, a KB titkára, Óvári Miklós, a KB titkára, a Politikai Bizottság tagjai; Gyenes András, a Központi Ellenőrző Bizottság elnöke, Várkonyi Péter, a Központi Bizottság titkára, Apró Antal, az országgyűlés elnöke, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság elnöke, Borbándi János, Faluvégi Lajos és Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettesei. Az elnökségben foglalt helyet Vlagyimir Nyikolajevics Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_diszunnepseg.jpgA díszünnepség elnöksége

Az ünnepség részvevőinek soraiban ott volt az MSZMP Központi Bizottsága, az Elnöki Tanács és a kormány több tagja, a politikai, a gazdasági, a társadalmi és a kulturális élet sok más vezető személyisége, a munkásmozgalom több veteránja, a kiemelkedő munkát végző szocialista brigádok sok képviselője. Jelen volt az ünnepségen a budapesti diplomáciai képviseletek több vezetője és tagja is. A szovjet és a magyar himnusz elhangzása után a díszünnepségen elnöklő Losonczi Pál mondott megnyitó beszédet, majd Lázár György mondott ünnepi beszédet. A nagy tapssal fogadott beszéd után az ünnepet köszöntő műsor következett. Elhangzott több kongresszusi dokumentum, a szovjet állam vezetőinek egy-egy nyilatkozatrészlete, idézetek a világ első szocialista államszövetségét üdvözlő külföldi személyiségek leveleiből. A programban versek, dalok, táncok adtak ízelítőt a soknemzetiségű ország virágzó kultúrájából. A díszünnepség az Internacionálé hangjaival ért véget.

A világ ez ideig leghosszabb űrutazásának két részvevője, Anatolij Berezovoj és Valentyin Lebegyev a Kremlben vette át a magas kitüntetést, amellyel a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa honorálta hősies helytállásukat. A két kozmonautát ezután fogadta Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára, s szívélyesen gratulált a két kitüntetett űrhajósnak. A közelgő új évre további sikereket kívánt nekik az űrkutatásban, amely - mint mondotta - a szovjet nép javát szolgálja.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_andropov_berezovoj_lebegyev.jpgJurij Andropov fogadta a szovjet kozmonautákat. Képünkön (jobbról balra) az SZKP főtitkára, Anatolij Berezovoj és Valentyin Lebegyev

A Bejrút melletti Khaldéban lezajlott első izraeli-libanoni találkozó egyetlen kézzelfogható eredménye az, hogy nem szakadt meg, hanem ma az észak-izraeli Kiriat Smonában folytatódik az elkeseredett alkudozás a tárgyalások napirendjéről. A libanoni küldöttség által előterjesztett napirendi javaslat első pontja a Libanon területén tartózkodó külföldi erők kivonása, a második az izraeli-libanoni biztonsági megállapodások kidolgozása és csak a harmadik helyen szerepel a kétoldalú kapcsolatok jövőjének kérdése. Izrael viszont elsőként a két ország viszonyának normalizálását, a hadiállapot megszüntetését követeli és csak ezután hajlandó tárgyalni a Libanon szuverenitását erősen korlátozó biztonsági egyezményről és az izraeli megszálló csapatok kivonásáról.

december 30.

Kuba nemzeti ünnepe alkalmából Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke és Lázár György, a Minisztertanács elnöke üdvözlő táviratot küldött Havannába dr. Fidel Castro Ruznak, a Kubai Kommunista Párt Központi Bizottsága első titkárának, a Kubai Köztársaság Államtanácsa és Minisztertanácsa elnökének.

A haladás minden jele nélkül ért véget a felső-galileai Kiriat Smonában az izraeli és a libanoni küldöttség találkozója. A nézeteltérés lényege, hogy Izrael mindenáron és mindent megelőző kérdésként akarja napirendre tűzni a két ország viszonyának normalizálását, Libanon viszont nem hajlandó összekötni az izraeli megszálló csapatok kivonását a normalizálás kérdésével, hanem az 1949-es fegyverszüneti egyezmény alapján képzeli el a jövőbeni kapcsolatok rendezését.

december 31. 

Ma, 1982 utolsó napján, a legtöbb dolgozó ember megpihen, talán viszsza is gondol az óévre, milyen célokat ért el ő maga, családja és a nemzet, amelyhez tartozik. Majd este, éjszaka, móka és pezsgőspalackok durrogása, utcai népünnepély köszönti az új évet, B.ú.é.k.-ot mondanak egymásnak rokonok és ismeretlenek. Boldog új évet kívánunk mi is a mindennapos ismerőseinknek, olvasóinknak!

Szilveszter napján országszerte vidáman búcsúztak az óévtől és köszöntötték az új esztendőt. Az idegenforgalmi és utazási irodák vendégeként ezúttal is sok ezer külföldi töltötte nálunk a szilvesztert. Budapesten az IBUSZ invitálására - akárcsak tavaly - ezúttal is 5000 külföldi vendég vett részt a szervezett közös programokban, mulatságokban. Európa csaknem valamennyi országából érkeztek szilveszterezők: főként osztrák, NSZK-beli, olasz, szovjet, lengyel és görög turisták. Napközben a város nevezetességeivel ismerkedtek, némely csoportok pedig a Duna-kanyarba és Szentendrére látogattak. Estére az IBUSZ a főváros nagy szállodáiban, éttermeiben 15 nemzetközi bált rendezett, amelyen folklór-, kabaré- és revüműsorok szórakoztatták a vendégeket.

Kevés dolguk volt a mentőknek, a tűzoltóknak és a rendőröknek az óév utolsó napján. Az előző évekhez képest ritkábban csengett a telefon az ügyeleteken. A mentőszolgálatnak a szilveszteresti televízióműsor ideje alatt jóformán semmi dolga nem akadt, s az éjszaka hátralevő részében is csak néhány ittas embert kellett segítségben részesíteni.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_reklam_2.jpg
Kékfény:
Kellemetlen meglepetéssel kezdődött a karácsony utáni első munkanap Budapesten két Váci utcai üzletben: a Vörösmarty tér közelében levő Párisi divatszalon és az Ofotért-üzlet dolgozói ekkor értesültek róla, hogy a két bolt kirakatát ismeretlen személyek betörték és kifosztották. Kasza Lászlóné, az Ofotért-üzlet vezetője elmondta: a betört kirakatból elvittek két fekete színű, Grundig típusú videokamerát, az egyik forgalmi értéke 110 ezer forint, a másiké 66 ezer forint. Ugyancsak innen tűnt el egy metálszürke Hitachi-dekk, valamint egy Zenit fényképezőgép. A rendőrség tájékoztatása szerint a Párisi divatszalon kirakatából két nutriabundát vittek el. Mindkettő lengyel gyártmányú, az első hosszú, sötétbarna, a második feles és mogyoró színű. Az eddigi vizsgálat megállapította, hogy a két bűncselekményt a december 24-ről 25-re virradó éjjel követték el. A tettesek kézre kerítésére és a bűnügy részleteinek feltárására indított nyomozást az V. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai folytatják.

Karácsonyi halvásár:
A tavalyinál lényegesen több áru és nagyobb választék várja a vásárlókat a karácsonyi halvásáron. A Halért csaknem 600 tonna halról gondoskodik. A százhalombattai és szigetszentmiklósi tárolókból folyamatosan juttatják el a halat az üzletekbe. A Tolbuhin körúti vásárcsarnokban ponty, busa, fogas, süllő, keszeg, kecsege várja a vásárlókat.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_karacsonyi_halvasar.jpgDélelőtt a Tolbuhin körúti csarnokban

Közlemény:
A vendéglátó helyek december 24-én délután 3 órakor a fővárosban és vidéken egyaránt bezárnak, a főútvonalakon levő és a pályaudvarok melletti vendéglátó egységek kivételével.

Színház:

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_katona_jozsef_szinhaz_harom_testor.jpgA Három testőr a Katona József Színház bemutatóján. Újlaki Dénes (Porthos), Gáspár Sándor (D’Artagnan), Dörner György (Aramis) és Helyey László (Athos) 

A Magyar Televízió szilveszteri műsorán: Bécs-Budapest szilveszter ’82. A magyar és az osztrák televízió közös gálaestje.

Parádés, közös gálaműsorral búcsúztatta az óesztendőt az osztrák és a magyar televízió. A korábbi Bécs-Budapest szórakoztató műsor sikere adta az újabb koprodukció ötletét, hogy neves osztrák és magyar művészek közreműködésével másfél órás műsor készüljön Szilveszter-estre, amelyet különféle budapesti helyszíneken, a televízió stúdiójában, a Fővárosi Operettszínházban, a Moulen Rouge-ban és az Olympiai szálló éttermében rögzítettek filmre. Az énekes-táncos show keretjátékában - szövegét Hans Peter Hentzle és Kállai István írta - a baráti fővárosok két ismert komikusa, Felix Dvorak és Alfonzó kalauzolja a nézőket. A vidámságok sorában fellép Charles Aznavour, Milva, a népszerű olasz énekes-sztár, Dagmar Koller, Felföldi Anikó, Németh Sándor, Benkő Anikó, Harsányi Gábor, Balázs Péter, Szombathy Gyula, Kovács József, Mikó István, Csala Zsuzsa, Horváth Gyula, Hacki Tamás és sokan mások, valamint az Operaház és az Operettszínház egyesített balettkara. Az osztrák televízió 1-es és a magyar televízió 1-es csatornájának szilveszteri gálaműsorát Bánki Iván szerkesztette, a rendezője Bednai Nándor.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_mtv_szilveszter_dagmar_koller_felfoldi_aniko.jpgA fellépők közül Dagmar Koller és Felföldi Anikó...

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_mtv_szilveszter_charles_aznavour.jpg...Charles Aznavour...

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_mtv_szilveszter_hungaria_egyuttes.jpg...és a Hungária Együttes

És ha már szilveszter, ezen az estén volt premierje Hofi Géza legendás "Nevezz csak Cucinak" című magánszáma.

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_hofi_nevezz_csak_cucinak.jpgNa és milyet kértek, füstszűrőset, vagy füstszűrő nélkülit? Nézd már farkas... ezen már megint nincs sapka!

Nem sokkal az ünnepek előtt a Török Labdarúgó Szövetség hivatalosan bejelentette a FIFA-nál, hogy csapata visszalép az 1984. évi Los Angeles-i nyári olimpiai labdarúgótorna selejtező mérkőzéseitől. Törökország a magyar, a szovjet, a bolgár és a görög olimpiai együttessel volt egy csoportban, s így az 1983. március 16-ra és november 9-re tervezett török-magyar mérkőzések elmaradnak.

Az ünnepek alatt történt, hogy felmondott a Betis elnöksége Dunai Antalnak, a labdarúgócsapat magyar edzőjének. Az együttes jelenleg a spanyol bajnokság 12. helyén áll.

Egy évtizede hagyománnyá vált, hogy a labdarúgás a Képes Sport szerkesztőségének teremtornájával búcsúzik az óévtől. Ilyenkor a holtidényben több mint hézagpótló ez a torna, mert bár az eddigi házigazda városok csarnokai alig ezer szurkolónak nyújthattak helyszíni élményt, a televízió révén az ország sportkedvelői is részesei lehettek az érdekes vetélkedőnek. Ezúttal - immár harmadszor - Győr városa fogadja a részvevőket, a Rába, a Diósgyőr, a Zalaegerszeg és a Haladás csapatát, azzal a ki nem mondott várakozással, hogy a győri gárda végre elhódítja a védő DVTK együttesétől a trófeát. A karácsony utáni második délután kezdődő és három napig tartó torna eddigi sikereinek titka, hogy a mérkőzéseken ámbár csak 2X20 perc a játékidő, több az izgalom és a látványosság, mint gyakran a nagy pályán másfél óráig tartó összecsapásokon. Ami pedig az esélyeket illeti : a hazai környezet, továbbá az a tény, hogy a Rába a bajnokságban kiemelkedően szerepelt, első helyre emeli a győrieket. Ez azonban csak papírforma, mert a DVTK a múltban többször bizonyította, hogy játékosai „parkettspecialisták”. Tatár, Fükő, Borostyán olykor zsonglőrmutatványokat produkált. Minden bizonnyal a két csapat találkozója lesz a torna rangadója. A Zalaegerszeg és a Haladás egy árnyalattal elmarad az előbb említettektől, de ebben a játékban - tíz év alatt nem is egy példa akad - sok minden előfordul. Serkenti a játékosokat is az eredmény, hiszen a rendezőség a sorrend alapján prémiumot tűzött ki, s a legjobb kapust, mezőnyjátékost, góllövőt külön is jutalmazza.idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_teremtorna_1.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_teremtorna_2.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_teremtorna_3.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_teremtorna_hannich_pecsics_szabo_otto.jpgHannich Péter támadást vezet, Pecsics próbálja útját állni, hátrább Szabó Ottó

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_teremtorna_balazs_zsolt.jpgBalázs, az egerszegi kapuvédő szorult helyzetben

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_teremtorna_olah_garics_szabo_ferenc_vereb_1.jpgOláh, Garics, Szabó Ferenc és Veréb

idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_teremtorna_hannich_peter_hegedus_peter_szabo_otto.jpgHannich Péter (legjobb játékos), Hegedűs Péter (legjobb kapus) és Szabó Ottó (gólkirály)

Szintén karácsony és szilveszter között A France Football című híres szaklap évenként megtartott hagyományos szavazásán az olasz Paolo Rossi, a világbajnokság egyik sztárja nyerte el az Aranylabdát, az Európa legjobb labdarúgójának kijáró megtisztelő címet. A kontinens 26 országából szavaztak szakírók, és a világbajnoki döntőt vívott két válogatott, Olaszország és az NSZK játékosai közül három-három került a legelőkelőbb helyekre, Franciaország kettő, a Szovjetunió és Lengyelország egy-egy játékossal jutott az élcsoportba. Karl-Heinz Rummenigge, aki az utóbbi két évben a trófea birtokosa volt, most az 5. helyre szorult; Rossi imponáló fölénnyel lett első.

És akkor lássuk a lényeget, az Őszi zárás második részét! Folytassuk az alsóház edzőivel. A sorrend a bajnoki tabellán, a 16. forduló után elfoglalt helyezés szerint alakult ki. Hagyományainkhoz híven ezúttal is elkészítettük idényzáró gyorsmérlegünket. A 16 NB I-es edzőt arra kértük, válaszoljon négy kérdésünkre, amelyek közül három a most véget ért időszakra vonatkozik, a negyedik pedig arra, mit csinálnak a bajnokság tavaszi rajtjáig, február 26-ig.
A kérdések:
1, Milyen tervet készített a szakosztály az 1982/83-as idényre? Ezen belül mik voltak az őszi célkitűzések?
2, Mit valósítottak meg a tervekből? Melyek azok a területek, ahol nem tudtak előbbre lépni?
3, Kikkel elégedett a vezető edző és kik nyújtottak kevesebbet a vártnál?
4, Az NB I. tavaszi idényének rajtjáig több mint két hónap van hátra. Mit csinál a csapat a hosszú bajnoki szünetben?

9. Tatabánya
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_dalnoki_jeno_tatabanya.jpg
10. DVTK
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_dr_puskas_lajos_dvtk.jpg
11. Haladás
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_torok_peter_haladas.jpg
12. Békéscsaba
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_zalai_laszlo_bekescsaba.jpg
13. MTK-VM
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_sarosi_laszlo_mtk_vm.jpg
14. Pécsi MSC
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_szarvas_laszlo_pecsi_msc.jpg
15. ZTE
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_ronai_istvan_zte.jpg
16. Nyíregyháza
idokapszula_nb_i_1982_83_oszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_2_dr_magyar_gyorgy_nyiregyhaza.jpg
Az Őszi zárás felsőházi mérlegével folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1413884134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2018.10.17. 09:28:41

NYIKOLÁJ Ponomarjov....?
Provokátorok férkőztek közénk, éberség elvtársak!

Paolo Rossi aranylabdája: szerintem nála többször senkiről nem mondták el, hogy "igazi klasszis, egész idő alatt nem csinál semmit, aztán egy villanásával eldönti a mérkőzést..."

Fandor 2018.10.17. 09:57:11

Ja, egyszer én is voltam parlamenti karács... izé, fenyőünnepen, szomszédnőnk , aki a Textilipari szakszervezetek atyaistene volt, kegyeskedett Fandorka anyukájának szólni, hogy mehet a gyerek. Akkor is volt bűvész, halvány emlékeim szerint Gálfi János, akinek tévéműsora is volt akkoriban, tán Kakaó-bár?

maribor_ 2018.10.17. 10:14:04

@Fandor: Kicsit fáj, hogy a T. Olvasó csak Ponomarjovra gerjed be. A telepített aknát viszont éberen kerüli ki. Sajnáljuk, hogy az előző részben megjelenő Kocsetov altábornagy nem vitte át a lécet.

maribor_ 2018.10.17. 10:15:37

@Fandor: Ez nem az a Ponomarjov, teeeeee :D
süti beállítások módosítása