Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 Portugália – Magyarország mérkőzés (különkiadás)

2019.03.18. 16:40 maribor_

1983. április 13., a hónap második szerdája

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_headlines.jpgMinden gyerekért ültessünk egy fát! A békásmegyeri lakótelepen borókafenyő kerül a parkba

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

április 11.

Számítógép-hálózatok kialakítására, táv-adatfeldolgozó rendszerek és eszközök létrehozására tudományosműszaki együttműködési egyezményt kötött az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság és a Magyar Tudományos Akadémia a Szovjetunió Tudományos és Műszáki Állami Bizottságával. Az együttműködés 1986-ig szóló programjában, 11 témában, nyolc magyar, tizenöt szovjet intézet és vállalat vesz részt, összehangolva kutatási és fejlesztési tevékenységüket. Az egyezményt Szekér Gyula, az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság elnöke, Pál Lénárd, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára és Gurij Marcsuk miniszterelnök-helyettes, a Szovjetunió Tudományos és Műszaki Állami Bizottságának elnöke írta alá.

A kora délutáni órákban a Déli pályaudvar háromemeletes épületének tetején engedély nélküli, szabálytalan hegesztés miatt tűz keletkezett. Égett a klímaberendezés műanyag hűtőrácsa és a tető hőszigetelése. A tűzoltóság gyorsan eloltotta a tüzet. A kár jelentős. A tűzeset körülményeit a tűzoltóság és a rendőrség közösen vizsgálja. 

A moszkvai Pravda száma válogatást közölt azokból a levelekből, amelyeket amerikai állampolgárok írtak Jurij Andropovnak, az SZKP KB főtitkárának. A levélírók - munkások, tudósok, jogászok, orvosok, papok s kívülük nem kevés gyermek -, ha más-más formában is, lényegében ugyanazt a gondolatot fejtik ki: fenyeget a nukleáris háború veszélye, és mindent meg kell tenni a katasztrófa elhárítása érdekében. A megoldást általában abban látják, hogy korlátozni kell a nukleáris és egyéb fegyverzeteket, majd meg kell kezdeni csökkentésüket. A levélírók ezért azt kívánják, hogy sikerrel járjanak a fegyverkezési hajsza megfékezéséről folytatott szovjet-amerikai tárgyalások, s kerüljön sor egy legmagasabb szintű szovjet-amerikai találkozóra. Sok levél arról tanúskodik, hogy az amerikaiakat félretájékoztatják a Szovjetunió külpolitikájáról. A levelekből kitűnik: az amerikaiak nem akarják feláldozni magukat egy nukleáris háborúban a kommunistaellenes keresztes hadjáratot hirdetőkért A háborús veszély megszűnését, nyugalmat, biztonságot akarnak - írja a levelekhez fűzött kommentárjában a Pravda.

Az iráni fegyveres erők hajnalban újabb offenzívát indítottak iraki állások ellen. A teheráni rádió délben azt jelentette, hogy az iráni csapatok Fakeh térségében, Dezful iráni várostól délre támadtak. A rádió szerint a harcokban 3000 iraki katona meghalt vagy megsebesült. Az INA hivatalos bagdadi hírügynökség ellenben azt közölte, hogy az iráni offenzívát a 30 kilométeres frontszakasz legnagyobb részén visszaverték. A harcok közben - jelentette az INA - több száz iráni katona fogságba esett, sokan pedig életüket vesztették.

Los Angelesben tartották meg az 55. Oscar-gálát, a Filmakadémia díjátadóját. Már a házigazdák névsora is valóságos sztárparádé volt; Liza Minnelli, Dudley Moore Richard Pryor és Walter Matthau vezették a műsort. Richard Attenborough Gandhi című filmeposza nyerte az év legjobb angol nyelvű filmjének járó Oscar-díjat. A Gandhi összesen nyolc Oscar-díjat kapott, nyolc kategóriában a tizenegy jelölésből. Az akadémia csaknem négyezer tagja titkos szavazással ítélte oda a díjat a rendezőnek, Richard Attenborough-nak, a Gandhit alakító Ben Kings-leynek, Billy Williamsnek és Ronnie Taylornak, a film operatőreinek, valamint a film forgatókönyvírójának, kosztümtervezőjének, berendezőjének, vágójának is. Négy Oscar-díjat kapott Steven Spielberg E. T. című filmje, amely egy kedves és mulatságos kozmoszlakó szörnyecske földi kalandjairól szól. A legjobb női főszereplőnek járó díjat Meryl Streep vehette át a Sophie választása című filmben mutatott alakításáért. A legjobb férfi epizódszerepben Louis Gossett tűnt ki a Katonatiszt és úriember című filmben, a legjobb női epizódszereplőnek az idén Jessica Lange-ot választották az akadémia tagjai az Aranyoskám című Sydney Pollack-filmben nyújtott alakításáért. A legjobb nem angol nyelvű filmnek járó Oscar-díjat a Los Angeles-i akadémia 55. díjkiosztó ünnepségén az Újrakezdés című spanyol film kapta.

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_oscar_richard_attenborough_ben_kingsley.jpgRichard Attenborough és Ben Kingsley

április 12.

Összeült a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága. Az ülésen - a Politikai Bizottság javaslatára - a XII. kongresszus óta végzett munkáról és a párt feladatairól szóló előterjesztést vitatta meg a Központi Bizottság.

Délelőtt ünnepélyes keretek között megnyílt a kőbányai vásárvárosban a négy tavaszi szakkiállítás: az Agromasexpo nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszer-ipari, a Hungaroplast műanyag- és gumiipari, a Mipel ipari elektronikai, valamint a Limexpo könnyűipari gépkiállítás. A négy szakvásárt Juhász Ádám ipari minisztériumi államtitkár nyitotta meg. Egyebek között hangoztatta: a kiállítások jó lehetőségiét adnak arra, hogy a külföldi és a hazai szakemberek információkat cserélhessenek, üzleti kapcsolatokat létesítsenek. A négy kiállításon húsz ország csaknem 400 cége mutatja be termékeit. A bemutató így jó alkalom arra. hogy a hazai szakemberek felmérhessék a versenytársak fejlődését, s így megalapozottabban tervezhessék meg feladataikat, hatékonyabban kapcsolódhassanak be a nemzetközi munkamegosztásba. Felhívta a figyelmet a kooperációban gyártott termékekre, amelyek többsége mind a hazai, mind a külföldi piacokon jól értékesíthetők. Ugyancsak kedd délelőtt adták át az idei szakvásárok díjait. Az Agromasexpo díját 35, a Hungaroplast díját pedig 15 termék kapta meg.

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_agromasexpo.jpgA kiállítás egyik részlete

Új, száznegyven méter hosszú frontfejtésen kezdték meg az üzemszerű termelést a Borsodi Szénbányák feketevölgyi aknájában. Mintegy három hétig tartott, amíg a három méter vastag széntelepben beszerelték a pajzsos biztosító berendezést és üzembe állították az egytárcsás maróhengert. A nagy termelékenységű munkahelyről naponta ezerötszáz-ezerhétszáz tonna szenet szállítanak a felszínre. A frontfejtés kialakítását tavaly kezdték meg és a fejtéssel mintegy nyolcszáz méter hosszúságban tudnák majd előrehaladni. Az új frontfejtéseken az üzemszerű termeléssel most már visszaállt a tavalyi, az iszapbetörést megelőző termelési rend. A bányában két frontfejtésen termelik a szenet, s erről a két munkahelyről naponta mintegy kétezerhétszáz-háromezer tonna szén kerül ki.

Hatalmas szélvihar tombolt a nyugati országrészben. A vihar Sopron térségében volt a legerősebb. A városban és környékén a széllökések elérték az óránkénti 110 kilométeres sebességet. A szél a soproni hegyvidéken 60-80 éves fenyőfákat, csavart ki. A vihar a Kisalföldön is károkat okozott. Több helyütt megrongálta a helyi villamos vezetékeket, sok televíziós antennát is leszaggatott, és megtépázta az épületek tetőzetét. A károk felmérését és a zavarok elhárítását megkezdték.

Gáspár Sándornak, a SZOT főtitkárának, az SZVSZ elnökének vezetésével magyar szakszervezeti küldöttség utazott Nicosiába, a Szakszervezeti Világszövetség irodájának 29. és főtanácsának 35. ülésszakára. A főtanács megvitatja a X. szakszervezeti világkongresszus után kialakult helyzetet, az SZVSZ 1982 februárja óta végzett tevékenységének tapasztalatait, a következő időszak nemzetközi szakszervezeti feladatait és akcióit. Külön napirend keretében tárgyalják a munkanélküliség problémáit. A főtanács ülésszaka alatt több regionális és egyéb konzultatív értekezletre kerül sor.

New Yorkban megkezdődött az Indiai-óceánnal foglalkozó különleges ENSZ-bizottság ülésszaka. A tanácskozáson 46 ország képviselteti magát. Ignatius Fonseca, a bizottság Srí Lanka-i elnöke a nyitóülésen emlékeztette a testület tagjait, hogy az előző ülésszak határozatot fogadott el olyan konferencia összehívásáról, amely konkrét eredményekkel fejezné be munkáját. T. P. Srinivaszan, India képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy az el nem kötelezett országok legutóbbi, Új-Delhiben megtartott csúcsértekezlete ismét sürgette: hozzanak létre békeövezetet a térségben. Az államfők e területre vonatkozóan állást foglaltak az atomfegyverek elhelyezése ellen is.

Az iraki-iráni háború legfrissebb hadijelentései szerint viszonylagos nyugalom után ismét megélénkültek a harci cselekmények a front egyes szakaszain. Teheráni jelentés szerint az iráni csapatok több települést elfoglaltak, és mintegy 150 négyzetkilométerrel növelték az ellenőrzésük alatt álló területek nagyságát. A teheráni rádió híradásában arról számolt be, hogy a legújabb iráni offenzívában több mint 4500 iraki katona esett el vagy sebesült meg, 350-et pedig fogságba ejtettek. Egy bagdadi katonai közlemény szerint az iraki csapatok vereséget mértek a támadó iráni erőkre, s Irán több mint 3200 katonáját vesztette el a front középső szakaszán lezajlott ütközetben.  Irán közölte, hogy az irakiak által rakétával eltalált három, No Ruz-i olajkút közül kettő lángokban áll. A korábbi jelentések csak a kutak megrongálódásáról szóltak, aminek következtében az olaj ömleni kezdett a tengerbe. Irán - annak jeléül, hogy készen áll segíteni az öböl menti országokat ivóvízgondjaik megoldásában - 265 ezer palack ásványvizet küldött ezeknek az országoknak - közölte egy iráni lap.

Az argentin katonai junta elhatározta, hogy letartóztatja és hadbíróság elé állítja Leopoldo Galtieri volt tábornok-elnököt, mert bírálta a hadseregnek a Falkland- (Malvin) - szigetekért folytatott háború idején kifejtett tevékenységét - jelentette a UPI amerikai hírügynökség helyi sajtóügynökségekre hivatkozva. Helyi értesülések szerint Galtieri már őrizetben van, bár ezt hivatalosan nem jelentették be. Mint ismeretes, Galtieri az El Clarin című napilapnak adott nyilatkozatában több tábornok személyét bírálta. Az interjú április 2-án, a falklandi háború kitörésének első évfordulóján jelent meg, állítólag Galtieri engedélye nélkül. Diplomáciai források szerint Galtierit azért akarják megbüntetni, hogy ezzel nyugtassák meg azokat a fiatal tiszteket, akik hiányolják, hogy senki sem vállalja a felelősséget a háborúért, amelyben hatszáz argentin katona esett el.

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_galtieri_tabornok.jpgGaltieri tábornok

április 13.

Folytatta ülését a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága. Az ülésen a Központi Bizottság tagjain kívül részt vettek: a Központi Ellenőrző Bizottság tagjai, a Központi Bizottság osztályvezetői, a megyei és a megyei jogú pártbizottságok első titkárai, a budapesti pártbizottság titkárai, a Szakszervezeteik Országos Tanácsának titkárai, valamint a Minisztertanács tagjai, az országos főhatóságok vezetői, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a központi sajtó vezetői. A Központi Bizottság Kádár János elvtársnak, a Központi Bizottság első titkárának előterjesztésében megtárgyalta és jóváhagyta a Politikai Bizottság jelentését a XII. kongresszus óta végzett munkáról és a párt előtt álló feladatokról. A Központi Bizottság megállapította, hogy a budapesti pártbizottság, a megyei, a megyei jogú pártbizottságok saját munkájuk áttekintésével és javaslataikkal eredményesen járultak hozzá a napirend előkészítéséhez. A Központi Bizottság köszönetét fejezte ki a határozati javaslat előzetes véleményezésére felkért testületeknek, az MSZMP Központi Ellenőrző Bizottságának, a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottságának, valamint a Minisztertanácsnak, a Magyar Tudományos Akadémia Elnökségének, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának, a Szakszervezetek Országos Tanácsának, a Magyar Nők Országos Tanácsának, az Országos Szövetkezeti Tanácsnak az érdemi hozzászólásokért. Az ülésen huszonötén szólaltak fel, tizenketten pedig írásban tették meg észrevételeiket. A Központi Bizottság a széles körű vita után egyhangúlag fogadta el határozatát, amelyet teljes egészében nyilvánosságra hoz.

Az MSZMP Központi Bizottságának meghívására Nyikolaj Rizskov, az SZKP KB titkára vezetésével Budapestre érkezett az SZKP Központi Bizottságának küldöttsége. A delegáció tagja: Nyikolaj Talizin, az SZKP KB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnökhelyettese és Olimp Csukanov, az SZKP KB nemzetközi osztályának helyettes vezetője.

Megkezdődött az idei parkosítás és fásítás a fővárosban. A jó idő beköszöntével Budapesten a Fővárosi Kertészeti Vállalat a parkokban, s az utak mentén 2500 parkfát, ugyanennyi sorfát és mintegy 25 ezer cserjét ültet el. A hivatásos kertészeken kívül sok vállalat, intézmény is bekapcsolódik a tavaszi faültetési akcióba. A budapesti erdőfelügyelőség a Pilisi Parkerdő Gazdaság, a Budavidéki Állami Erdő- és Vadgazdaság és a Fővárosi Kertészeti Vállalat faiskoláiból csaknem egymillió forint értékű ültetésre alkalmas fát osztanak szét a kerületek között. Az igénylők mintegy húszezer fát és suhángot, 34 ezer cserjét, és 49 ezer sövénycserjét, többségében erdészeti minőségű, fiatal növényt kapnak. Közöttük a legtöbbet a XXI., a IV., a X. és a XX. kerület. Az ENSZ környezetvédelmi szervezete, az UNEP felhívást tett közzé nemrégiben. A világméretű akció mottója: Minden gyerekért ültessünk egy fát! A felhíváshoz - hogy valamennyi első osztályos általános iskolás gyerek ültessen egy fát, s annak fejlődését, növekedését négy éven át kísérje figyelemmel - a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium, a fővárosi tanács és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa, valamint budapesti bizottsága is csatlakozott. Az idén a társadalmi munkában elültetett fák jelentős hányada tehát gyermekintézmények udvaraiba. közvetlen környezetükbe kerül. A HNF erdészeti szaktanácsadó csoportja nemcsak ingyenes útbaigazítást ad a szakszerű faültetéshez azoknak, akik ezt igénylik, hanem a kerületeket járva ellenőrzi is. hogy oda kerültek-e a fák, ahová eredetileg szánták, s megfelelően gondozzák-e őket.

A ciprusi Nicosiában megnyílt a Szakszervezeti Világszövetség főtanácsának 35. ülésszaka. Kilencven ország szakszervezetének képviselői vannak jelen a tanácskozáson, amelynek fő témája az SZVSZ harca a békéért és a társadalmi haladásért. A küldöttek megvitatják a munkanélküliség elleni harc kérdéseit is. A magyar küldöttséget Gáspár Sándor, a SZOT főtitkára, az SZVSZ elnöke vezeti. A tanácskozást Gáspár Sándor nyitotta meg, majd az SZVSZ titkárságának vitaindító beszámolóját Ibrahim Zakaria főtitkár tartotta meg. Rámutatott: 1983 fontos esztendő a békeharc szempontjából. Ha az amerikai rakétatelepítés megtörténik, a fegyverkezési versenynek új, az eddiginél veszélyesebb szakasza kezdődik. Ezért a Szakszervezetek Világszövetségének minden alkalmat fel kell használni az együttműködési törekvések előmozdítására. Az SZVSZ titkársága javasolja, hogy a főtanács intézzen üzenetet a Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének kongresszusához, s javasoljon közös akciókat. Az ülésszak az általános vitával folytatódott.

Későbbi időpontra halasztották az Arab Liga e hét végére Marokkóba tervezett rendkívüli csúcsértekezletét. A Reuter - marokkói kormányforrásokból származó értesülésekre hivatkozva - azt jelentette, hogy a rendikívüli csúcsértekezletet május elején tartják meg.

Jasszer Arafat, a PFSZ vb elnöke Olof Palme svéd miniszterelnök meghívására Stockholmba érkezett. A svéd kormányfő előzetes tévényilatkozatában jelezte, hogy Svédország ezúttal sem tervezi a PFSZ elismerését, mert a kormány csak országokat ismer el, szervezeteket nem. - Jasszer Arafat arról biztosított, hogy kész elismerni Izrael állam jogát a létezésre - jelentette ki Palme háromórás megbeszélésük után tartott sajtóértekezletén. Arafat - mint azt Palme közölte - egyetértett a fezi határozatok 7. pontjával (ez közvetve elismeri Izraelt és jogát a biztonságos határokon belüli létezésre), valamint a Közel-Keletre vonatkozó ENSZ-határozatokkal. Hozzátette azonban, hogy a PFSZ elismerése csakis akkor érvényes, ha Izrael is elismeri a PFSZ-t

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_reklam.jpg

Kékfény:
Tiltott helyen haladt át a zártpályás villamospályatesten a XXII. kerület, Nagytétényi út 141. szám előtt Beraczka András 65 éves nyugdíjas, budapesti lakos, és egy 43-as villamos elütötte. Beraczka András a helyszínen meghalt.

Aradi Lászlóné 22 éves takarító, budapesti lakos szabálytalanul vezette személygépkocsiját, ég a XIX. kerületi Vöröshadsereg úton a gyalogjárdára felhajtva elütötte Bige Lászlóné 35 éves budapesti lakost, valamint két gyerekét, a négyéves Hildát és a kétéves Albertét. A kislány sérüléseibe a helyszínen belehalt, édesanyját súlyos, életveszélyes, öccsét, valamint a személygépkocsi vezetőjét könnyebb sérülésekkel szállították kórházba. Aradiné jogosítványát a rendőrség bevonta, és őrizetbe vétele mellett szakértő bevonásával eljárást indított ellene.

Panaszlevél:
Leányom 11 hónapos kisfiával március 5-én a Ferihegyi repülőtéren a késő délutáni órákban egy magántaxiba ült, hogy mielőbb hazajusson Izsákra. Miután kifizette a taxiszámlát, s a taxi el is robogott, észrevette, hogy a gyerek összecsukható babakocsiját a taxi csomagtartójában felejtette. Nagyon idegesek lettünk, de azzal nyugtattuk magunkat, hogy a gépkocsivezető majd valam ilyen úton-módon visszajuttatja hozzánk a nagyon nehezen nélkülözhető babakocsit. Sajnos, eddig hiába vártuk a küldeményt, noha pontosabb cím nélkül is megkapnánk, hiszen itt mindenki ismer bennünket. De hát, úgy látszik, a gépkocsivezető lelkiismerete csak nem akar megszólalni. Pedig az úton elmondta, hogy neki is van két kislánya... Máté Ernőné Izsák, 6070. Batthyány utca 2.

Jó ütemben haladnak a tavaszi munkák
Az elmúlt napokban is kedvezett az időjárás a mezőgazdaságnak. Jókor jött a csendes tavaszi eső, mely többször is áztatta a földeket. A szépen fejlett őszi kalászosok bokrosodását meggyorsította a csapadék, s elősegítette a kora tavaszi növények kelését is. Idejében földbe került a mák, a borsó, a tavaszi árpa, a zab, a lucerna és a vöröshere vetőmagja. Jelenleg a cukorrépát vetik nagyobb erővel a gazdaságokban, s e hét végére befejezik a munkát. A tavaszi munkacsúcs azonban még ezután várható, hiszen az eddiginél lényegesen nagyobb területen kell megfordulniuk a vetőgépeknek. A következő hetekben mintegy 2,5 millió hektár területet vetnek be a gazdaságok, ebből 285 ezer hektár a napraforgó, 1 millió 160 ezer hektár a kukorica. A napraforgó vetését már megkezdték az üzemek, a kukoricaföldeken csak a jövő héten indulnak a gépek az ország déli részein. A gabonafélék gyomirtásához is hiányoznak egyes növényvédő szerek. A kereskedelem ajánl másikat, de ez gyakorta gyengébb hatásfokú és drágább a keresettnél. A rizs és a kertészeti kultúrák védelméhez azonban hiányoznak a speciális növényvédő szerek.

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_tavaszi_munkak.jpgA kiskunfélegyházi Lenin Termelőszövetkezetben 600 hektáron vetettek borsót

A pesti korzó:
Az Erzsébet-híd és a Lánchíd között készül az új Duna-korzó, díszburkolattal, korabeli mintájú Buchwald-székekkel, lánckorlátokkal, öntöttvas gázlámpákkal, cizellált vaskorláttal. Lehet majd fagylaltozni, hűsítőt inni, kávézni a színes napernyők alatt, a szállodák teraszain, lehet majd gyönyörködni a budai Vár, a Gellérthegy, a hidak és a Duna páratlanul szép látványában. A Váci utcában is beépítik a foghíjakat, majd fokozatosan díszburkolatot kap ez a sétálóutca is. A Bécsi utcában a Bizományi Áruház Vállalat aukciós termet nyit az idén, s jövő tavaszra ígérik a nádudvari Vörös Csillag Mgtsz kisáruházának és gyorsbüféjének átadását a Bécsi utca sarkán. Az Aranykéz utcában parkológarázs épül. A tömegközlekedés rendezési terve is elkészült. Valószínűleg még az idén változik a 15-ös busz útvonala. A Belgrád rakparton halad majd tovább, s a Dimitrov térnél fordul a Kálvin tér felé. Ezáltal a Váci utca déli szakasza mentesül a buszforgalom alól. A távlati tervek között szerepel a 2-es villamos pályájának felújítása, és a viadukt alatti helyiségek hasznosítása, ahonnét már kitelepítették a raktárakat. Az elképzelések között megtalálható színes bazársor, de autóparkolók kialakítására is érkezett javaslat. A Lánchíd és az Erzsébet-híd közötti Duna-korzó látványát az idelátogató külföldi maradandó élményként, emlékként viszi magával. Bár nem titkolt cél, hogy a Duna-korzó azért mégiscsak a házigazdák, a budapestiek kényelmét, szórakozását szolgálja.idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_duna_korzo_1.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_duna_korzo_2.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_duna_korzo_3.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_duna_korzo_4.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_duna_korzo_5.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_duna_korzo_6.jpgidokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_duna_korzo_7.jpg

Katim, már csak pár hónapunk van. Vagy tán még annyi sem. Mindjárt vége a sulinak. Mindketten másik kerületbe, másik gimibe fogunk járni. De most még itt vagyunk két saroknyira az új Duna-korzótól. Ha gyűjtök bátorságot, kérlek, engedd, hogy megfogjam a kezed. Sétáljunk ki oda. Visszafelé a Gerencsérben eszünk egy fagyit is. Félek, ha nem teszem meg, soha többet nem látlak.

Amin nevettünk:

Moszkva nem hisz:
Nem rég óta vette birtokába a szovjet főváros egyik új lakónegyede a „Budapest” nevű hatalmas filmszínházat, amelyben nyomban megkezdődött a magyar filmek fesztiválja. A tervek szerint ez a mozi a többinél is rendszeresebben tűz műsorára magyar alkotásokat.
idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_moszkva_mozi.jpg

Színházi bemutató: Pécsett a Bóbita bábegyüttes

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_pecsi_szinhaz_bobita_babegyuttes.jpgA Bóbita bábegyüttes bemutatója az Aladdin csodalámpája. Kós Lajos beállítja a bábokat

A Magyar Televízió műsorán: Machbet. Shakespeare drámájának tévéváltozata

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_machbet_cserhalmi_gyorgy_kutvolgyi_erzsebet.jpgCserhalmi György és Kútvölgyi Erzsébet

Válogatott magánügyek:
15 éves lány vagyok. Gimis. A suliba jár egy fiú. Nagyon aranyos. Szeretnék vele megismerkedni. De hogyan? Ő már negyedikes, én pedig még csak elsős vagyok! Azt viszont nem csinálhatom, hogy odamegyek hozzá: Szió, legyünk jó barátok! Ezt mégse lehet! De akkor mit tegyek? Mélyen nézzek a szemébe? Mindig bámuljam? És ha nem is tetszem neki? Hogy ismerjem meg? Ma már a nők nem hordanak csipkezsebkendőt, hogy leejthessem. Így nem ismerkedhet egy lány! De akkor mit csináljak?

Papírzsebkendőt viszont hordhat, s azt leejtheti. A deli lovag pedig bizonyára lehajol érte, mert egyébként ritkán lehet manapság hozzájutni! De ha eme kis közjáték nincsen ínyedre, akkor marad a szemezés, üzengetés, névtelen levelecske és a többi, jól bevált praktika. Mindezek persze csak abban az esetben lehetnek eredményesek, ha te is tetszel neki! Tudniillik egy jó kapcsolatnak elengedhetetlen feltétele a kétoldalú vonzalom. Ha nem vagy az esete, akkor cigánykereket is hányhatsz a nagy szünetben, akkor sem figyel fel rád. Azt tanácsolom tehát, hogy győződj meg az irántad való érzelmeiről, s csak akkor kezdj akcióba, ha azok kedvezőek rád nézve!

Terjedelem hiánya miatt ritkán van lehetőségünk kitekinteni, hogyan állnak - mindenhol nagyjából kevéssel féltáv után - a különböző külföldi bajnokságok. Íme.

Hollandia:
A két éllovas, a bajnoki címet védő Ajax és a Feyenoord nyert, így a helyzet változatlan. A PSV Eindhoven pontot vesztett, s ezzel lépéshátrányba került. Helmond-Utrecht 1:0, Sittard-Willem 2:1, Go Ahead-AZ 67 2:1, Haarlem-Zwolle 5:1, NAC Breda-Twente 3:1, Excelsior-NEC Nijmegen 2:1, Groningen-Feyenoord 1:2, Ajax-Roda 3:1 Sparta-PSV Eindhoven 1:0.
idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_holland_bajnoksag.jpg

Az 1974. és 1978. évi világbajnokság ezüstérmese, Hollandia ma már nem tartozik az európai élmezőnybe sem. A hetvenes évek ezidőtájt már 35 éves szupersztárja, a futball királyként ünnepelt Cruyff keményhangú nyilatkozatban mutatott rá az okra: „Teljesen normális dolog, hogy egy csapatot megfiatalítsanak. Ez azonban nem történhet egyik napról a másikra, hanem csak fokozatosan.

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_holland_bajnoksag_cruyff_ajax.jpgJohan Cruyff, aki hosszú kitérők után ismét a holland labdarúgás első vonalában játszik az Ajax Amsterdam csapatában

Az lehetetlenség, hogy minden posztra azonos értékű játékost lehet találni!” Amikor az újságírók megkérdezték, hogy ő maga vállalná-e ismét a válogatottságot, Cruyff határozottan válaszolt: „Visszatérésem a nemzeti tizenegybe teljesen kizárt!”

Bulgária:
A 20. fordulóban az éllovasok egymás ellen játszottak. A veze
tő CSZKA a harmadik Trakija, az üldöző Levszkij-Szpartak pedig a negyedik helyezett Botev csapatát fogadta. Az éllovasok biztosan győztek és növelték előnyüket. Szlavia-ZSSZK Szpartak 2:0, Pirin-Haszkovo 3:1, Szpartak Pleven-Etir 3:1, Cserno More-Rozova Dolina 3:1, Csernomorec- Szliven 1:0, Levszki-Szpartak-Botev 1:2,  CSZKA-Trakija 2:0, Belaszica-Lokomotiv Szófia 2:0.
idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_bolgar_bajnoksag.jpg

Lengyelország:
A vezető Ruch döntetlenül mérkőzött Bytomban, a Lech Poznan együttese egy pontra megközelítette a chorzówiakat. A további négy csapat is szorosan a nyomukban van. A BEK-ben szereplő Widzew biztosan nyerte a helyi rangadót. Gwardia-Baltyk 1:0, Sosnowiec-Stal Mielec 0:0, Górnik Zabrze-GKS Katowice 0:2, Slask Wroclaw-Legia 1:0, Pogon-Wisla 3:0, Cracovia-Lech Poznan 0:2, Szombierki-Ruch Chorzów 1:0, Widzew Lódz- LKS Lódz 3:1.
idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_lengyel_bajnoksag.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_lengyel_bajnoksag_mlynarczyk_widzew_lodz.jpgMlynarczyk, a Widzew Lodz kapuvédője

Anglia:
A forduló nagy meglepetését a Norwich Birminghamben aratott 4:0-ás győzelme jelentette. Mind a két csapat a kiesés ellen küzd, s ezzel a vereséggel a Birmingham az utolsó helyre csúszott vissza. A 36. forduló: Liverpool-Swansea 3:0, Birmingham-Norwich 0:4, Brighton-Everton 1:2, Ipswich-Notts 0:0, Arsenal-Coventry 2:1, Luton-Aston Villa 2:1, Manchester United-Southampton 1:0, Nottingham-Tottenham 2:2, Stoke-Manchester City 1:0, West Bromwich-Watford 1:3, West Ham-Sunderland 2:1.
idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_angol_bajnoksag.jpg

Olaszország:
Az olasz bajnokság 26. fordulójában Rossi újra megtalálta góllövőcipőjét, két góllal járult hozzá a Juve nagy különbségű győzelméhez. A torinói zebrák további góljait Bettega, Tardelli és Platini lőtte. A genovai rangadó pontosztozkodással végződött. A Sampdoria előnyét mindkétszer Braschi egyenlítette ki. A Fiorentina is követte a Vasas példáját és a forduló egyetlen idegenbeli sikerével győzött Veronában, az argentin Bertoni góljával. A Roma együttese Di Bartolomei és Pruzzo góljával nyert a Catanzaro ellen és így őrzi előnyét. Az Inter Bagni két találatával tartotta otthon a két bajnoki pontot, míg a Cesena góljait Vignetti és az osztrák Schachner lőtte. Nápolyban pedig 60 000 néző örült a hazaiak győzelmének, amelyet Ferrarío góljával arattak. A-osztály. 26. forduló: Cesena-Torino 2:0, Internazionale-Avellino 2:0, Juventus-Ascoli 5:0, Napoli-Cagliari 1:0, Pisa-Udinese 0:0, Roma-Catanzaro 2:0, Sampdoria-Genoa 2:2, Verona-Fiorentina 0:1.
idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_olasz_bajnoksag.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_olasz_bajnoksag_boniek_rossi_juventus.jpgBoniek (balról) és Rossi ontják a gólokat

A futballfanaitizmus áldozata lett egy 33 éves olasz szurkoló. Miután nem kapott jegyet a Sampdoria-Genova mérkőzésre, a pálya kapuja előtt borotvapengével felvágta ereit. Súlyos állapotban szállították kórházba.

Nem mindennapi eset játszódott le a Fiorentina-Verona olasz bajnoki mérkőzés után. A Verona gyúrója mérgében üveggel vágta fejbe a firenzeiek argentin védőjátékosát Passarellát. Sebeit a kórházban varrták össze.

Ausztria:
A két éllovas, a Rapid és az Austria biztosan győzött, s a helyzet változatlan a táblázat legfelső részében. A Sturm Graz kikapott és helyet cserélt az SSW Innsbruck együttesével. Salzburg-Sturm Graz 2:0, Simmering-Wels 0:0, Grazer AK-Eisenstadt 0:2, Vienna-Klagenfurt 3:0, LASK-Austria 1:5, Rapid-VÖEST Linz 4:0, Innsbruck-Wiener Sportclub 3:0, Neusiedl-Admira Wacker 1:0.
idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_osztrak_bajnoksag.jpg

Csehszlovákia:
Az UEFA Kupa elődöntőjében szereplő Bohemians keserves győzelmet aratott az Inter ellen, előnye három pontra nőtt. Meglepetés a Zbrojovka Brno hazai veresége. A brnóiak az utolsó előtti helyen állnak. A Lokomotiva Kosice megszerezte idei első idegenbeli győzelmét. A Dukla az újonc Olomouc ellen nyert, s három hellyel előbbre lépett. Bohemians-Inter 1:0, Tátrán-Rudá Hvezda Cheb 3:1, Spartak Trnava-Ostrava 3:1, Vitkovice-Lokomotiva Kosice 0:3, Zbrojovka Brno-Nitra 2:3, Zilina-Sparta 3:0, Dukla Praha-Olomouc 1:0, Slovan-Slavia 1:0.
idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_csehszlovak_bajnoksag.jpg

Görögország:
Az AEK-Panathinaikosz rangadó állt az érdeklődés középpontjában. Az AEK fölényesen nyert, s továbbra is az egyik pályázó a bajnoki címre. A vezető Olümpiakosz idegenből vitte el mindkét pontot, az utolsó helyen álló Rhodosz ellen győzött. Az Olümpiakosz mellett csak az Iraklisz csapatának sikerült nyernie idegenben. A forduló 24 gólt hozott, bár hat együttes gólképíelennek bizonyult. Rhodosz- Oiümpiakosz 0:2, AEK-Panathinaikosz 4-1, Doxa-Ioannina 1:0, Etnikosz-Panioniosz 2:0, Kasztoria-Panszeraikosz 2:0, Makedonikosz-Panahaiki 3:0 Arisz-OFI 2:1, PAOK-Iraklisz 1:3, Larissza-Apollon 2:0.
idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_gorog_bajnoksag.jpg

Jugoszlávia:
Az élmezőnyben levő együttesek közül egyiknek sem sikerült győznie, sőt a Hajduk kikapott. A sorrend nem változott. Az alsóházban a Galenika értékes pontot szerzett a Crvena Zvezda ellen, azonban a vetélytársak is pontokat gyűjtöttek, s így jelentős helycserék nem történlek. Továbbra is nagy küzdelem várható a táblázat felső és alsó felében. Vardar-Hajduk 2:1, OFK Beograd-Buducsnoszt 1:0, Sloboda-Zseljeznícsar 3:0, Dinamo Vinkovci-Ljubljana 2:0, Radnicski Nis-Dinamo Zagreb 1:0, Galenika-Crvena Zvezda 2:2, Vojvodina-Partizán 1:0, Rijeka-Velezs 2:1, Szarajevó-Osijek 1:0.
idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_jugoszlav_bajnoksag.jpg

Románia:
A Dinamo elvesztette veretlenségét. Az élmezőnyben levők közül az UEFA Kupában szereplő Craiova kiütéses győzelmet aratott a temesvári egyetemisták ellen. Győzelmével felzárkózott a Steaua. Olt-Petrolul 5:0, Tirgoviste-Corvinul 2:1, Craiova-Timisoara 8:0, Bihor-Brasov 2:2, Constanta-Bacau 1:0, Iasi-Dinamo 2:0, Chimia-ASA Tirgu Mures 1:0, Steaua-Sportul 2:0.
idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_roman_bajnoksag.jpg

Spanyolország:
A 31. forduló két mérkőzését már szombaton lejátszották, a többire - közöttük a Bilbao-Real Madrid rangadóra - vasárnap került sor. Óriási érdeklődés előzte meg a madridi mérkőzést, amely 100 000 néző előtt izgalmas, változatos, heves csatát hozott, s a helyzeteit biztosabban kihasználó madridiak 2:0-ás győzelmét. Az értékes két ponttal a Real a táblázat élére került, helyet cserélt a Bilbaóval. A Real nyugatnémet sztárja, Stielike nem játszott. Mindkét gól a második félidőben esett, előbb az 52. percben G. Hernandez, majd a 82.-ben Pineda vette be a Bilbao kapuját. Szombati eredmények: Real Sociedad-Barcelona 1:0, Atletico Madrid-Espanol 2:1. Vasárnapi mérkőzések: Salamanca-Valencia 1:0, Santander-Valladolid 5:0, Gijon-Sevilla 1:0, Celta-Las Palmas 3:0. Később játsszák le a Betis-Osasuna és a Malaga-Zaragoza találkozót.
idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_spanyol_bajnoksag.jpg

Német SZK:
A Hamburg élen álló csapata Braunschweigben is biztosan győzött, így őrzi minimális előnyét az ugyancsak két pontot szerzett Bremen előtt. A Bayern München gárdájának sem okozott gondot a Mönchengladbach legyőzése. Az egykor szebb napokat látott Gladbach nehéz hajrának néz elébe, mindössze két ponttal gyűjtött többet, mint a kieső helyen álló Hertha legénysége. Az alsóházi csapatok egyébként a Leverkusen kivételével sorra vereséget szenvedtek. Bielefeld-Köln 2:0, Bochum-Stuttgart 2:2, Bayern München-Mönchengladbach 3:1, Braunschweig-Hamburg 2:4, Düsseldorf-Schalke 3:1, Bremen-Nürnberg 3:2. Leverkusen-Kaiserslautern 0:0. A Karlsruhe-Dortmund mérkőzés elmaradt.
idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_nszk_bajnoksag.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_nszk_bajnoksag_gerd_strack_fc_koln.jpgEgy arc az NSZK labdarúgásából. Gerd Strack, az 1. FC Köln „liberója" saját posztján első lett a múlt évi szavazáson

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_nszk_bajnoksag_lars_bastrup_hamburg.jpgLars Bastrup a Hamburger SV dán játékosa, aki Tbilisziben csapata mindhárom gólját lőtte a Dinamo Kijev elleni BEK negyeddöntőben. Jó lesz majd rá vigyázni a dán-magyar EB selejtezőn

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_nszk_bajnoksag_rummenigge_bayern_munchen.jpgLehet, hogy a Bayernnek rövidesen két Rummeniggéje lesz. Michael, a fiatalabb ugyan még az ifiben játszik, de rövidesen ő is szerződést ir alá. Képünkön Michael bal oldalon, jobboldalt a nagy csillag Karl-Heinz

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_nszk_bajnoksag_haburger_sv.jpgA Hamburger SV csapata. Felső sor: Hrubesch, Jakobs, Hieronymus, Reimann, Mernering; középső sor: Hartwig, Buljan, Stein, Von Heesen, Keitka, Magath, Kaltz; alsó sor: Meyer, Hidien, Dressel, Groh, Milewski, Wehmeyer, Reiger

Ugyanilyen ritkán tekinthetünk rá a harmadik vonalra:
idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_teruleti_bajnoksagok_doros_rackeve.jpgDoros (fehérben) fordulóról fordulóra a ráckeveiek legjobbja

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_teruleti_bajnoksagok_bonyhad.jpgÍgy örülnek a bonyhádiak

A Mezey György vezette magyar olimpiai gárda a bulgáriai bemutatkozón nemcsak a pontszerzéssel, a játékával is reményeket ébresztett, így a szurkolók bizakodva várták a csapat szerda délutáni hazai szereplését a görögök ellen. - Az idegenben elért döntetlen után itthon a győzelem a cél - mondta Mezey György szakvezető. - Csak ismételni tudom, hogy a görög együttes nehezebb ellenfél lesz, mint azt sokan gondolják. Nyerni csak akkor tudunk, ha a csapat harcos erényei, a lendület, az elszántság, párosul a jó játékkal. A magyar olimpiai válogatott Dunavarsányban készült. Kedd délelőtt taktikai értekezleten terítékre került a mérkőzés minden várható részlete, délután edzés volt. A csapatösszeállítás nem volt végleges, mert az Ú. Dózsa csatárának, Kiss Sándornak a játéka, combhúzódása miatt, kérdéses. A hétfő óta Budapesten tartózkodó görög labdarúgók kedden Miltiades Tapaposztolu szövetségi kapitány vezetésével városnézésen vettek részt, délután a csepeli stadiont keresték fel. - Nem ismerem a magyar csapatot, így nem tudok érdemben nyilatkozni róluk - mondta a görög szakvezető. - Az a fajta vezető vagyok, aki mindig nyerni szeretne. Most is ezzel a céllal jöttünk Budapestre. Jelenleg jól érezzük magunkat, remélem a mérkőzés után is hasonlóan nyilatkozhatom. Csapatunk rendkívül fiatal, a 16 labdarúgót hat klubból válogattuk. Technikásak, erőszakosak, bizakodunk, hogy szerda délután felhívják magukra a figyelmet. Csak a győzelem elfogadható eredmény számunkra. Lássuk!
idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_olimpiai_selejtezo.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_olimpiai_selejtezo_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_olimpiai_selejtezo_kurucz_adam.jpgEz a helyzet kimaradt Csepelen. Kurucz (sötét mezben) lábáról bátor kivetődéssel ütötte el a labdát Mukcasz kapus, a három védő pedig láthatóan szabálytalanságot fedezett fel a magyar játékos megmozdulásában

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_olimpiai_selejtezo_borso_janos.jpgBorsó János, az MTK-VM középpályása is a második félidőben javult fel, ekkor már elfogadhatóan játszott, de lövéseit ezúttal nem kísérte szerencse

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_olimpiai_selejtezo_szokolai_laszlo.jpgSzokolai László, az FTC csatára Budavári szöglete után juttatta vezetéshez a magyar olimpiai válogatottat. Ez a gól jelentette azt az előnyt, amely után fellélegeztek a nézők a lelátón és a vezetők a kispadon

- Az volt a feladatom - mondta Szokolai László, az FTC csatára, aki a vezető gól megszerzésével óriási érdemedet szerzett a siker kiharcolásában, hogy sok keresztirányú, és mélységben történő mozgással szabad területeket nyissak a feltörő középpályásoknak és hátvédeknek. Sokat kellett verekednem a görög védőkkel, így játékra, illetve szemrevaló játékra alig maradt időm. Ettől függetlenül úgy érzem, a csapat megtette kötelességét, s végül, ha szoros mérkőzésen, ha nagy csatában is, de sikerült legyőznünk ellenfelünket. Minden esetre jók a kilátásaink az őszi folytatásra.

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_olimpiai_selejtezo_tulipan_mihaly.jpgTulipán védhetetlen fejesgóllal beállítja a végeredményt

idokapszula_nb_i_1982_83_magyarorszag_gorogorszag_olimpiai_selejtezo_borso_janos_canaras.jpgBorsó leszereli Canarast

Az olimpiai válogatott csapat következő tétmérkőzését szeptember 7-én a Szovjetunió válogatottjával vívja.

És akkor lássuk a lényeget, a Portugália-Magyarország válogatott labdarúgó mérkőzést.
Ezúttal Portugáliába látogatott csapatunk. A vendéglátókkal szemben nem volt fényes a mérlegünk. Az eddigi öt találkozásunkból csak kétszer sikerült döntetlent elérnünk, háromszor viszont alul maradtunk. Legutóbb az 1966-os világbajnokságon szenvedtünk vereséget. A válogatott labdarúgó-mérkőzés túlnő a szokásos barátságos találkozók jelentőségén. Mindkét együttes kapitánya fél szemmel már a hónap végére tekint. A portugálok Moszkvában, a magyarok pedig Londonban játszanak Európa-bajnoki selejtező mérkőzést. Mi döntetlent, a portugálok győzelmet reméltek.
idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_poczik_poloskei_nyilasi_hannich_kocsis.jpgEgy portugál játékos, Chalana a fehér mezes magyar gyűrűben. Lövésébe a becsúszó Hannich bele tud lépni, így erejét veszti a labda. Balról: Póczik, Pölöskei, Hannich, Chalana, Nyilasi és Kocsis

idokapszula_nb_i_1982_83_portugalia_magyarorszag_hannich_martos.jpgA coimbrai éjszakában Jaime vezet támadást, s miután Hannichon átverekedte magát, Martossal kell szembenéznie. A magyar válogatott jól védekezett, majd a mérkőzés hajrájában akár a maga javára is eldönthette volna a mérkőzés alakulását

Nagyon-nagyon barátságos mérkőzés, kellemes idő, 30 000 néző, gól nélküli döntetlen - így lehetne röviden összefoglalni a portugál-magyar válogatott labdarúgómérkőzést. Az Európa-bajnoki mérkőzésekre készülő két válogatott gyakorló összecsapásnak szánta a találkozót, s ennek a célnak megfelelt. A százezer lakosú város mintegy 30 000-es közönsége több elhibázott gólhelyzetet, egy-egy felvillanás erejéig szép megoldásokat, néhány védelmi hibát, s olykor fáradt játékosokat láthatott. Az NSZK-válogatottat legyőző portugálok elleni döntetlen idegenben mégis jó eredmény a magyar csapatnak, a vendéglátóknak viszont keserű pirula. Mészöly gárdájából a válogatottba 1980 augusztusa óta először visszakerült Kocsis, a határozott Garaba és a helyenként szenzációs védéseiket bemutató Katzirz emelhető ki. A portugálok közül a „fekete kesztyűs” Alves játéka érdemel dicséretet, aki nem bánt így a magyar védelemmel, mellette Bastos és Patíheo érdemel említést. A portugál sajtó bő terjedelemben foglalkozik a mérkőzéssel. Az „A Bola” című sportnapilap részletes tudósításában úgy ítél, hogy ezzel a játékkal egyik csapat sem tudja legyőzni Angliát, illetve a szovjet csapatot. Arra viszont jó volt, hogy a kapitányok gondolkodhassanak: hol kell javítani, változtatni. A lap szerint a magyarok technikásahbak, a portugálok helyenként gyorsabbak voltak.

Vasárnap következik a Magyarország-Luxemburg EB-selejtező mérkőzés.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr6314620756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2019.03.18. 22:21:50

Mivel már félig-meddig éjszakába hajlott az idő, kivonultam az Europa Star magnós rádióval a konyhába, meccset hallgatni.
És bőgtem kínomban és mérgemben amiért nem jött össze a kapcsolat Coimbrával, és a rádió a meccs első 2/3-ad részében zenét sugárzott...

maribor_ 2019.03.19. 05:41:19

@Feyyaz: Ugyanez, csak a műbőr kötéses Szokollal.
süti beállítások módosítása