Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 26. forduló

2019.05.28. 08:17 maribor_

1983. május 21-22., a hónap utolsó előtti hétvégéje

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_robert_mugabe_kadar_janos.jpgA hazánkban tartózkodó Robert Mugabét, Zimbabwe miniszterelnökét Kádár János üdvözli az MSZMP KB székházában

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 19.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta Robert Mugabét, Zimbabwe Köztársaság miniszterelnökét, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió (ZANU) elnökét, aki hivatalos látogatáson tartózkodik hazánkban. A szívélyes légkörben és a kölcsönös megértés szellemében folytatott megbeszélésen tájékoztatták egymást országuk helyzetéről, s véleményt cseréltek néhány időszerű nemzetközi kérdésről, különös tekintettel az afrikai kontinensre. Megerősítették készségüket az államközi együttműködés bővítésére, az MSZMP és a ZANU közötti kapcsolatok fejlesztésére. Kádár János méltatta azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a zimbabwei kormány tesz a dolgozók életkörülményeinek javításáért, a nemzeti egyetértés erősítéséért, az afrikai haladó erők összefogásáért. A találkozón jelen volt Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Várkonyi József, hazánk Zimbabwe Köztársaságban akkreditált nagykövete, valamint Witness Mangwende zimbabwei külügyminiszter.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke ugyancsak délután a Parlamentben fogadta Robert Mugabét. A találkozón áttekintették a kétoldalú kapcsolatokat.  Robert Mugabe a délelőttöt Székesfehérvárott töltötte. A kormányfő - kíséretének tagjai, valamint Villányi Miklós mezőgazdasági és élelmezésügyi államtitkár és Garai Róbert külügyminiszter-helyettes társaságában - elsőként az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár helyi gyáregységébe látogatott. 

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_robert_mugabe_ikarus.jpgA zimbabwei miniszterelnök a székesfehérvári Ikarusban

A vendégeket Fejér megye, a város és az üzeni vezetői köszöntötték, majd Gyuricsek László főmérnök adott tájékoztatást az évi 13 ezer autóbuszt kibocsátó nagyüzem tevékenységéről. Mint elmondta: az Ikarus termékeinek 90 százalékát exportálják. A gyár 1975-ben kezdte meg az autóbuszrészegységek exportját. Ezek iránt főként a fejlődő országokban érdeklődnek: az afrikai földrészen - egyebek között Angolában, Mozambikban s a közeljövőben várhatóan már Líbiában is - helyben szerelik össze az idegen alvázas Ikarus autóbuszokat. Robert Mugabe érdeklődésére a gyár vezetői elmondták, hogy szakembereik a helyszínen tanítják meg a leendő szerelőket a különböző munkafolyamatokra. A tájékoztató után a zimbabwei kormányfőt és kíséretét üzemlátogatásra invitálták a házigazdák. A vendégek elismerően szóltak a 28 ezer négyzetméteres nagycsarnok vázgyártó vonalának, valamint a szereidének a munkájáról. Robert Mugabe rögtönzött kiállításon ismerkedett az Ikarus legújabb termékeivel, s tetszéssel nyilatkozott például a Renault-val kooperációban készült, ma már Algéria útjain is közlekedő járműről.

A program következő állomása a székesfehérvári Szabad Élet Termelőszövetkezet volt, ahol Budai Dániel elnökhelyettes mutatta be a több mint három és fél ezer hektáron gazdálkodó mezőgazdasági nagyüzem tevékenységét. Visszatekintett azokra a nehézségekre is, amelyekkel a ma már dinamikusan fejlődő szövetkezet a mezőgazdaság szocialista átszervezése idején - sikerrel - birkózott meg.

A vendégek este - Lázár György és politikai életünk több vezető személyisége társaságában - a Vasasszakszervezet Központi Művészegyüttesének műsorát tekintették meg a vasasszakszervezet székházában. Robert Mugabe hivatalos tárgyalásait befejezve néhány napig hazánkban pihen.

Megkezdődött a szakmai napok rendezvénysorozata a tavaszi BNV-n. Sor került az, első szerződéskötésekre is: a NIKEX NDK-beli partnerével tízmillió rubeles megállapodást írt alá vasúti kocsikhoz szükséges szerelvények szállítására. A gyártó: a Kismotor- és Gépgyár. A Technoimpex és a bolgár Balkantarimpex üzletkötése alapján Bulgáriából 70 elektromos és 205 dízeltargonca érkezik hazánkba. Megtartották sajtótájékoztatójukat a járműipari kiállítók. Az Ikarus, a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár, a Csepel Autó, a MOGÜRT és a járműipari termékeket is előállító vállalatok vezetői azt hangsúlyozták, hogy a nehéz piaci helyzetben csakis a választék bővítésével tudják megőrizni versenyképességüket. A járműipar a múlt évhez képest nyolc-tíz százalékos exportnövekedéssel számol. A magyar alumíniumipar munkáját is befolyásolta a világpiaci helyzet, a csaknem három évig tartó recesszió után azonban úgy tetszik: élénkül a piac, emelkednek az árak - hangsúlyozták az Alumíniumipari Kereskedelmi Vállalat sajtótájékoztatóján.

Az Egyesült Államok fegyverzet-ellenőrzési és leszerelési hivatalának genfi irodájában újabb ülést tartott a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek korlátozásáról tárgyaló szovjet és amerikai küldöttség. A megszokottnál is nagyobb diszkréció és a nyilvánosság teljes kizárása mellett folyó tanácskozás-sorozattól genfi megfigyelők egyelőre nem várnak értékelhető eredményt. A Paul Nitze amerikai nagykövet által hivatalosan is előterjesztett washingtoni javaslatról - az úgynevezett közbülső megoldásról - már előzetesen kiderült, hogy elfogadhatatlan a Szovjetunió számára, mivel az az egyoldalú szovjet leszerelési lépések és engedmények mellett az amerikai rakétatelepítési tervek megvalósítását segítené elő. Kettősség jellemzi a francia és a nyugatnémet álláspontot az európai biztonság legfontosabb kérdéseiben - állapítja meg a Pravda. Párizs és Bonn „alapos tanulmányozásra érdemesnek” minősíti a legutóbbi szovjet fegyverzetcsökkentési javaslatokat, de Mitterrand és Kohl párizsi megbeszélésein mindkét nyugat-európai vezető hangsúlyozta a NATO határozatához való hűségét: telepíteni fogják a Pershing-2 rakétákat és a robotrepülőgépeket, ha a genfi szovjet-amerikai tárgyalások „nem hoznak kedvező eredményeket”. A Pravda hangsúlyozza, hogy ez az álláspont az Egyesült Államok és a NATO azon köreit támogatja, amelyek félbe akarják szakítani a genfi tárgyalásokat, s ezzel formális igazolást szeretnének kapni az új nukleáris rakétafegyverek telepítéséhez.

Erich Honecker, a Német Szocialista Egységpárt Központi Bizottságának főtitkára, a Német Demokratikus Köztársaság Államtanácsának elnöke Magdeburgban találkozott az NDK-ban állomásozó szovjet hadseregcsoport vezetőivel. Honecker a találkozón mondott beszédében a többi között kifejtette: Az NDK határozottan állást foglal a fegyverkezés, mindenekelőtt a nukleáris fegyverkezés megfékezése mellett, s támogatja a szovjet kezdeményezéseket. Felhívta a figyelmet, hogy az új amerikai nukleáris fegyverek megjelenése Nyugat-Európában az egész világra nézve is súlyos veszélyt jelentene. Leszögezte: a kölcsönös megértés, a bizalom és, az együttműködés csak a meglevő politikai-területi realitások és a rájuk épülő egyezmények szigorú tiszteletben tartása alapján fejlődhet tovább. Ennek azonban ellentmondanák az NSZK-ban újjáéledő revansista irányzatok. - Miként eddig, továbbra is, az NDK és az NSZK közötti jószomszédi kapcsolatokra törekszünk, de zsarolni nem engedjük magunkat - hangsúlyozta Erich Honecker.

Miután Szíria nem hajlandó fogadni Philip Habib amerikai megbízottat, és a közvetlen libanoni-szíriai párbeszéd kilátásai is bizonytalanok, az Egyesült Államok és Libanon egyrészt Szaúd-Arábia, másrészt Franciaország jószolgálati közreműködését kívánja igénybe venni a kedden megkötött izraeli-libanoni egyezmény útjában álló szíriai akadály elhárításához. Ez az elhatározás este az Amin Gemajel elnök és Habib vezetésével megtartott, kibővített libanoni-amerikai találkozón született. Safik el-Vazzan miniszterelnök párizsi látogatásra kapott meghívást. Gemajel elnök azt bizonygatta kormánya előtt, hogy az Izraellel kötött megállapodás nem gyengíti, hanem erősíti Libanon helyzetét az arab országok közösségében. Állítását alátámasztva megelégedéssel szólt az arab államfőkkel és uralkodókkal folytatott konzultációkról. Az államvezetésnek eltökélt szándéka - hangsúlyozta -, hogy mélyreható tárgyalásokat kezd Szíriával.

Izrael és az Egyesült Államok memorandumot írt alá, amely rögzíti az izraeli-libanoni egyezmény alkalmazásának feltételeit - közölték hivatalos izraeli források. Hivatalos izraeli körökben jelezték, hogy a szöveg az izraeli-libanoni egyezmény szerves része, de semmiképpen nem hozzák nyilvánosságra, tekintettel az érintett kérdések kényes voltára.

Hat arab ország külügyminisztere Rijadban tanácskozást kezdett az iraki-iráni háború befejezését célzó közvetítési kísérletekről és az izraeli-libanoni egyezményről. Az öböl menti országok együttműködési tanácsa keretében ülésező miniszterek meghallgatták az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait külügyminiszterének beszámolóját a Teheránban, illetve Bagdadban folytatott tárgyalásaikról. Kuvaiti források korábbi jelentése szerint az együttműködési tanács új kezdeményezést terjesztett elő az Öböl menti háború befejezésére, valamint az Öböl menti országokat veszélyeztető tengeri olajömlés megszüntetésére. A két arab politikus e javaslatokat ismertette előzőleg Teheránban, majd Bagdadban. Az iraki elnökkel tartott találkozó után a kuvaiti külügyminiszter ígéretesnek minősítette a háború befejezéséről folytatott megbeszélést. Iránban viszont a látogatást megelőzően azt közölték, hogy csak az Öböl vizén terjedő olajfolt elleni intézkedésekről készülnek tárgyalni. 

május 20.

Ellátogatott a BNV-re Anion Jaumann bajor államminiszter, Alois Hloch csehszlovák külkereskedelmi miniszterhelyettes, Volker Langé hamburgi szenátor, valamint a Pakisztáni Kereskedelmi Kamara küldöttsége. Marjai József miniszterelnök-helyettes fogadta Anion Jaumannt, akivel véleménycserét folytatott a nemzetközi gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok alakulásáról. Áttekintették az NSZK-beli, ezen belül a bajor tartományi vállalatok, és a magyar partnereik közötti együttműködést. Felkereste a tavaszi vásárt Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára. Sajtótájékoztatót tartott a Metripond Mérleggyár, a Mahart balatoni üzemigazgatósága, az Építő- és Gépipari Szövetkezeti Közös Vállalat, a Kereskedelmi Kamara Ipari Formatervezési Tájékoztatási Központja, valamint a lengyel Budimex. India részvételéről Vinay Kumar Verma, India magyarországi nagykövete tartott sajtótájékoztatót.

Előtérben az elektronikai ipar:

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_bnv_muhold.jpgMűholdakról közvetített televíziós adásokat lehet venni ezzel a berendezéssel, amely a Távközlési Kutató Intézet kiállításán látható

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_bnv_videoton_szemelyi_szamitogep.jpg1984 első negyedévében kerül a piacra a Videoton professzionális személyi számítógépe

A NATO állandó tanácsa meghallgatta Paul Nitze amerikai küldöttségvezető beszámolóját az európai közepes hatótávolságú nukleáris eszközökkel foglalkozó genfi szovjet-amerikai tárgyalásokról, amelyek ötödik fordulója kedden kezdődött meg. Nitze hangoztatta, hogy az amerikai fél Reagan elnök március végén előterjesztett „közbülső megoldását” szorgalmazza a tárgyalásokon, és annak alapján kész megállapodást kötni. A NATO illetékes szervei rögtön az ajánlat nyilvánosságra hozatalakor támogatásukról biztosították azt. Az állandó tanács most megismételte ilyen értelmű állásfoglalását - közölte a NATO-szóvivő. Ebből kitűnik, a NATO részéről változatlan az a szándék, hogy a francia és brit rakétákat ne vegyék számításba az eurohadászati mérlegben, és az is, hogy nem fogadják el a szovjet közép-hatótávolságú rakéták áttelepítését az Urálon túlra, az atomhordozó repülőgépekről pedig külön és később kívánnak megállapodni.

május 21.

Az ország legnagyobb részén a már napok óta tartó száraz, májusi nyár kiszárította a talajt, mind több vizet kívánnak a növények. Sok gazdaság szombaton is öntözéssel frissítette a növényeket. Fejér megyében utoljára tíz nappal ezelőtt esett jelentősebb csapadék, ezért ott egyelőre csak a vízigényes kultúrákat, főként a zöldségféléket öntözték. Ha a következő napokban sem esik, nem csak a megye déli részein, hanem máshol is felszerelik az esőztetőberendezéseket. Csongrádban már nyoma sincs a két hete hullott csapadéknak. A talajt kiszárította a hőség és a szeles időjárás. Ebben a megyében nem csak a zöldségféléket árasztották el 20-25 milliméternyi mesterséges csapadékkal, hanem a réteket, legelőket, s ahol kell, a kukoricást is. Sok helyütt a természetes tárolókban összegyűlt vizet juttatták el a kertészetekbe, s szombat délelőtt több tucat talajlazító munkagép is kivonult a földekre.  Pest megyében az utóbbi napok határszemléi arról tanúskodtak, hogy a növények megfelelően fejlődtek. Most különösen a ráckevei és a dabasi járásban kellett előkészíteni a gépeket az intenzív öntözésre, több zöldségtermesztő szövetkezetben már meg is kezdték a munkát. A Kisalföldön a gyepterületek, a borsó, a cukorrépa és a szántóföldi zöldségfélék öntözésére koncentrálják az erőket. A Keleti-főcsatorna mentén a hajdúsági gazdaságok szivattyúi éjjel-nappal működnek. Nádudvaron több mint negyven esőztetőgép permetezte szombaton a burgonya- és borsótáblákat. Másutt árasztatással juttatták el a vizet. Heves megyében néhány helyen, ahol a talajvíz magasan helyezkedik el, mély gödröket ástak, és ezekből szivattyúzták a zöldségtáblákra a vizet. A többi mezőgazdasági munkával is jól haladnak, sok ezren dolgoztak szombaton is. Borsod megyében megkezdték a lucerna első kaszálását, 25 ezer hektár termését takarítják be. Zalában a lucerna első termése után hozzáfogtak a rétek fűtermésének betakarításához. Fejér megyében kalászol a búza, s a középkorai érésű fajtáknál a virágzás is megkezdődött. Bács-Kiskunban több száz hektáron befejezték az előnevelt paradicsom, paprika, káposztafélék kiültetését.

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_rackevei_aranykalasz_tsz.jpgÖntöznek a ráckevei Aranykalász Tsz-ben

Vajon mit kínál a BNV a lakásépítőknek? Az építőipar kiállítása a BNV 13 áru csoportja közül a legnagyobb területet, mintegy tizennégyezer-ötszáz négyzetmétert foglalja el, a magánépítkezők szempontjából azonban ez nem jelenti a bőség zavarát. Eleve nem is jelentheti, hiszen a tavaszi BNV a beruházási javak vására, s nem a fogyasztási cikkeké, mint az őszi. Ennek ellenére a látogatók többsége most is felkeresi a kőbányai vásárvárost. A BNV építőipari kiállításán is jelszó az energiatakarékosság. A 28-as pavilonban láthatók olyan szigetelési anyagok és eljárások, amelyek az épületek fűtési számláját jelentősen csökkentik. Ismeretes, hogy az országos energiafelhasználás mintegy 20-25 százalékát emészti fel az épületek fűtése. A szakemberek szerint megfelelő szigeteléssel a fűtési számla 20-40 százalékkal csökkenthető. Az új hőtechnikai szabványok második üteme 1986-ban lép életbe. A kiállításon több vállalat utólagos szigetelési eljárásokat mutat be. A Könnyűbeton- és Szigetelőanyagipari Vállalat szigetelőanyagai olcsóságukkal tűnnek ki. A Perlit hőszigetelő vakolat éppen ezért igen keresett a lakásépítkezők körében. Ugyancsak a 28-as pavilonban látható az Észak-magyarországi Vegyi Művek Sajóbábonyi Gyárának Poran-hőszigetelő lemeze, amely tetőtér-beépítések ideális szigetelőanyaga.

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_bnv_orseg_csaladihaz.jpgA Nyugat-magyarországi Fagazdasági Kombinát nagy érdeklődést kiváltó Őrség típusú családi háza 

Az egész országban 25-30 fok közötti hőmérséklet volt. A második hete tartó kánikulai melegben tíz- és tízezrek töltik a hét végét vízpartközeiben, üdülőhelyeken. A Budapesti Közlekedési Vállalat már korán reggel több tucat pótautóbuszt állított forgalomba, mert olyan erősnek ígérkezett a kirándulók rohama. Sűrítették a járatokat a Margitszigetre, a csepeli strandra, a budai hegyvidékre, különösen a Szabadság-hegyre, és a Moszkva térről induló 56-os autóbuszok vonalán is a csúcsforgalomnak megfelelően, szinte percenként indították az autóbuszokat. Ha nem is volt egész nap zavartalan a napsütés, de a meleg időben rendkívül sokan hűsöltek a főváros strandjain, uszodáiban. A Palatínuson délben tízezren voltak. Igen nagy volt a forgalom az újjáalakított Gellértben is. Szombaton, a déli órákban már csak fél-, háromnegyed órás várakozás után juthattak be a strandolók.

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_sportuszoda.jpgSportuszoda: így elviselhető a meleg!

A Balaton mindkét oldalán kánikulai forgalom volt. Balatonfüreden már szombaton gazdag program várta az északi partra érkezett százezer vendéget. Telt ház volt a siófoki szállodasoron. A balatonföldvári Neptun Szálló előtt megnyitották a szabad úszómedencét. Sok ezren ütötték fel sátraikat és vonultak lakókocsikkal a fonyód-bélatelepi, a boglárlellei, a szemesi és a zamárdi kempingekbe. A Velencei-tó partján ötvenezren töltik hétvégéjüket. Agárdon, a nemzetközi kempingtalálkozón kétezren verték fel sátrukat, illetve lakókocsival érkeztek. Több mint ezer NSZK-beli, svájci és osztrák turista érkezett szombaton Bugacpusztára. Sokan a szabadtéri pásztormúzeumot keresték fel, mások a lovasbemutatókban, méneshajtásban gyönyörködtek. Győr-Sopron megyében is teltház van a szállodákban és a kempingekben. A környék idegenforgalmi hivatalai gazdag programot állítottak össze a szórakozni vágyóknak. 

Mély aggodalmának adott hangot Szpirosz Kiprianu ciprusi elnök brüsszeli hivatalos látogatásán azért, mert a szigetország török megszállási övezeteiben a ciprusi pénz helyett a török lírát vezették be. Ez az intézkedés előjele lehet annak, hogy a ciprusi török kormányzat egyoldalúan függetlenné nyilvánítja az igazgatása alatt álló országrészt, lehetetlenné téve a ciprusi probléma rendezését. Az elnök aggodalmát alátámasztani látszik az, hogy Rauf Denktas, a ciprusi török közösség vezetője bejelentette: rövidesen lépéseket tesz az országrész különválása, a független török ciprusi állam létrehozása érdekében. Denktas kijelentése válasz volt az ENSZ-közgyűlés múltheti határozatára, amely a török csapatok kivonását sürgette a szigetország 1974-ben elfoglalt északi részéről. A török közösség vezetője azt is mondta, hogy a ciprusi török szövetségi államnak nevezett terület la kosságát népszavazásra fogja felszólítani a függetlenség kérdéséről. (A Cipruson 1974-ben, a török csapatok belépése nyomán az északkeleti részén létrejött formációt eddig kizárólag Törökország ismerte el.)

A szíriai kormány értésre adta, hogy csupán a kedden aláírt izraeli-libanoni megállapodás, felülvizsgálásáról, érvénytelenítéséről hajlandó tárgyalni az Egyesült Államok és Libanon képviselőivel. Bejrúti hivatalos körökben mindemellett úgy vélik, hogy Szaúd-Arábia rövidesen közvetítő missziót kezd Szíria és Libanon között. A közvetítési kísérletek esélyeit kérdésessé teszi azonban, hogy Szíria diplomáciai ellentámadása éppen az izraeli-libanoni alkut elutasító szíriai álláspont megalapozottságáról kívánja meggyőzni az arab országok vezetőit.

május 22.

Hivatalos látogatását befejezve - rövid pihenő után - elutazott Budapestről Robert Mugabe, Zimbabwe Köztársaság miniszterelnöke. A kormányfő kíséretében volt Witness Mangwende külügyminiszter, Richard Hove kereskedelmi miniszter, Emmerson Munangagwa, a miniszterelnöki hivatal államminisztere, Frederick Shava munkaerő-gazdálkodási, tervezési és fejlesztési miniszter, Simbarashe Mumbengegwi építésügyi miniszter, valamint a miniszterelnöki hivatal és a külügyminisztérium több vezető munkatársa. A miniszterelnököt elkísérte felesége is. A vendégeket ünnepélyesen búcsúztatták a magyar és zimbabwei zászlókkal díszített Ferihegyi repülőtéren. Megjelent Lázár  György, a Minisztertanács elnöke. Puja Frigyes külügyminiszter, Várkonyi József, hazánk zimbabwei nagykövete, valamint politikai és gazdasági életünk több vezető személyisége. Ott volt Stefan Oross, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. A magyar és a zimbabwei közéleti vezetők elbúcsúztak egymástól, a vendégek elfoglalták helyüket a különgépben, amely a magasba emelkedett.

A balatoni szezonnyitó és vitorlabontó ünnepséget Balatonfüreden rendezték meg. Kovács Antal államtitkár, az Országos Vízügyi Hivatal elnöke beszédében egyebek között hangsúlyozta, hogy az idei szezon a környezetvédelem jegyében kezdődik. A Balaton vizének talán jobb most a minősége, mi t tavaly ilyenkor. Mégis - mint a kormány március 3-i határozatából is következik - igen sok még a teendő. Az állam tervidőszakonként sok milliárd forintot költ e nemzeti kincsünk védelmére. A Balaton vízminőségének romlását meg kell és meg is lehet fékezni. Az idei szezonban azonban a környezetvédelem, az idegenforgalom és a társadalom érdekeit fokozottabban egyeztetni kell. A vitorlabontással, a vízibemutatókkal megkezdődött az üdülési szezon. A nyitóünnepségen tizezer ember  vett részt, a Balaton 200 kilométeres partvonalán azonban vasárnap legalább 300 ezren tartózkodtak

Menahem Begin kormánya ratifikálta a múlt héten aláírt izraeli-libanoni megállapodást, melynek végrehajtását, a csaknem egy éve megszállt libanoni területek kiürítését eleve a Libanonban állomásozó szíriai és palesztin erők kivonásától tette függővé. Amin Gemajel libanoni elnök viszont abban a reményben halogatja a ratifikálást és a szíriai csapatkivonás hivatalos kezdeményezését, hogy az Egyesült Államok, Nyugat-Európa és bizonyos arab államok közreműködésével sikerül elérnie a kategorikusan elutasító damaszkuszi álláspont felülvizsgálását.

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_humor.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_reklam_2.jpg

Kékfény:
A Gödöllői Városi és Járási Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya többrendbeli csalás bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatás elrendelése mellett büntetőeljárást folytat a Pest megyei Temetkezési Vállalat gödöllői kirendeltségének volt vezetője, Rzepka Miklós 43 éves budapesti lakos ellen. Rzepka ismerőseitől és más személyektől külföldről érkező személygépkocsija vámjának kifizetésére hivatkozva nagyobb összegeket kért, vett át. Az átvett összegek visszafizetését nem, illetve csak részben teljesítette. Az ország területén nyugati gyártmányú gépkocsikkal közlekedett, szállodákban lakott, költekező életmódot folytatott.
idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_rzepka_miklos.jpg Várjuk azon személyek jelentkezését, akiket Rzepka hasonló vagy más indokkal megkárosított, személyesen, levélben vagy telefonon a Gödöllői Városi és Járási Rendőrkapitányság bűnügyi osztályán, 2101 Gödöllő, Szabadság utca 9. Telefon: Gödöllő 29 (106-os mellék), vagy bármelyik rendőri szervnél.

Új Volga és 1500-as Lada is érkezik jövőre:
A közelmúltban állandó kiállító pavilon nyílt meg az Örs vezér téren, a  barkácsáruíház tőszomszédságában. Az új létesítményben egyidejűleg tíz különféle szovjet külkereskedelmi egyesülés mutatja be az érdeklődőknek eladásra szánt termékeit. A bemutató teremben a szovjet Avtoekszport vállalat tájékoztatta az érdeklődőket a legújabb típusú Volga, Zsiguli és Luaz járműveiről.

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_ors_vezer_tere.jpgA bemutató helyszíne

A kiállított autókat Viktor Ocseretin, a Szovjetunió magyarországi kereskedelmi képviseletének vezetője mutatta be; elsőként az új Lada 1500-ast, amelyik tulajdonképpen a korábbi 2105-ös típus továbbfejlesztett változata.

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_lada_1500_kivulrol.jpgAz új 1500-as Lada

Különösen az autó külső megjelenésében és a belső téren módosítottak sokat a tervezők. Az első repülőülésekben automata biztonsági övek rögzítik a vezetőt és utasát, belülről állíthatók az első lámpák dőlésszögei, és üvegtörlők gondoskodnak a tisztántartásáról.

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_lada_1500_belulrol.jpgAz 1500-as belülről

Csinosabb, áttekinthetőbb és fényvédett a műszerfal, s tetszetősebb a kárpitozás is. S bár a motor konstrukciója lényegében változatlan, az autó megjelenése teljesen új. Változott a hűtőrács, kevesebb lett a karosszérián a nikkeles díszítés. Sokak kíváncsiságát ébresztette fel az új Moszkvics. Az ötszemélyes, változatlan motorral és erőátvitellel ellátott jármű csöndesebb üzemű a régebbi típusnál, ülései kényelmesebbek, s műszerfala is esztétikusabb és jobban áttekinthető. A hosszabbra épített hátsó híd eredményeként az autó jobban gyorsul, s a fogyasztása is csökkent. Bár rá lehet ismerni, sokat változott az új Volga is.

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_volga.jpgA megváltozott Volga

Belső méretei ugyanolyanok, mint a réginek, viszont az ülései kényelmesebbek, a műszerfala „sportosabb”, s a jármű orra alacsonyabb, viszont a farrész - a legkorszerűbb elveknek megfelelően - magasabb építésű. Egyidejűleg megváltoztak a világítótestek, s a motoron teljesítménynövelő korszerűsítések egész sorát hajtották végre. 90 kilométeres átlagsebességet számítva a jármű fogyasztását sikerült 8,8 literre leszorítani. Szélesebbek az autó köpenyei, kellemes utazást ígér az autóba épített négy hangszórós magnósrádió is. Nem kevesen járják körbe a korábbról már ismert Zaporozsec megújított, négykerék-meghajtású terepjáró változatát, amelynek a neve: Luaz. A léghűtéses 1200-as motorral üzemelő kocsi elsősorban az erdészek, vadászok, de főként a mezőgazdászok körében számíthat nagy nép szerűségre.

Ismét szállítja az utasokat a Mátra-kisvasút:

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_matra_kisvasut.jpgA közelmúltban ismét átadták a nagyközönségnek a korszerűsített Mátra-kisvasút Gyöngyös-Mátrafüred és Lajosháza közötti vonalait, illetve a gyöngyösi állomás új épületét

A Magyar Televízió műsorán: A Telepódium - Tájékoztató jellegű kabaré

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_telepodium_miko_istvan_verebely_ivan_tahi_toth_laszlo.jpgMikó István, Verebély Iván, Tahi Tóth László

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1982_83_27_fordulo_mozi_verszerzodes.jpg

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_allasajanlat.jpg

Válogatott magánügyek:
"15 éves vagyok és még nem jártam fiúval, így nem is smároltam. Félek is tőlük, mert nem tudok csókolni. Te már többször hivatkoztál arra, hogy nem írod le százszor, hogyan kell. Utánanéztem és még egyszer sem írtad le hogyan kell normálisan csókolózni! Amíg nem írod le, addig úgy sem hagynak békén a fiatalok! Ne humoros, hanem komoly választ adj tehát!" Tini jeligére
"Menj moziba vagy nézd gyakrabban a tévéműsort. A politechnikai oktatás nem a mi reszortunk."

A FIFA végrehajtó bizottsága, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség huszonegy tagú testülete (soraiban Szepesi Györggyel, az MLSZ elnökével) stockholmi ülésén pénteken határozott arról: hol legyen az 1986. évi világbajnokság. Az egész világ sportközvéleménye által feszült figyelemmel várt szavazáson a testület mind a húsz tagja Mexikóra adta voksát.

Mint ismeretes, eredetileg Kolumbiában tartották volna a Mundialt, de a dél-amerikai ország gazdasági nehézségek miatt lemondott a rendezésről. Ezt követően Brazília volt a favorit két okból is: egyrészt, mert az utóbbi húsz évben az „egyszer Európa, egyszer Közép- vagy Dél- Amerika” elv érvényesült, másrészt talán sehol sem szeretik annyira a futballt, mint a háromszoros világbajnok, s a legutóbbi tornán is nagy elismerést aratott brazil labdarúgók otthonában. Híres szakemberek (a többi között Cesar Menotti, az 1978-ban VB-aranyérmes argentin válogatott szövetségi kapitánya) is biztosra vették, hogy a következő vetélkedőt a „kávéországban” tartják, ám Brazília követte Kolumbia példáját, és - visszalépett. Azóta Mexikó volt az első számú jelölt, miután a nemzetközi szövetség vezetői az utóbbi időben többször is a közép-amerikai ország mellett tették le a voksot. A másik két pályázó, az Egyesült Államok és Kanada csalódottan vette tudomásul, hogy hivatalos FIFA-delegáció csak Mexikóban járt, miközben az észak-amerikai látogatásokról „megfeledkeztek”. Joao Havelange elnök Stockholmban is kijelentette: „A feltételek változatlanul Mexikóban a legjobbak.” Így először fordulhat elő, hogy ugyanabban az országban másodszor rendezik a legnagyobb labdarúgó-találkozót (Először 1970-ben volt itt).

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 26. fordulóját! Az elsőosztályú futballbajnokság soron következő fordulóját ismét két részben rendezik. Szombaton hét, vasárnap egy találkozót játszanak. A mérkőzések 18 órakor kezdődnek, kivétel a ZTE-Tatabánya mérkőzés (19), míg a forduló slágere, a Rába ETO-Ferencváros összecsapás ünnepnapi matiné lesz Győrött (11). Ez utóbbi találkozó a bajnoki cím sorsát is döntően befolyásolhatja. A két zöld-fehér együttes csatája bizonyosan teltházat vonz.

Bp. Honvéd - DVTK
A győriek és a ferencvárosiak mellett a Honvéd a harmadik bajnokaspiráns, úgyhogy tovább ra is szeretne harcban maradni. Határozott, sőt rideg stílusát ismerve győznie kell vendége ellen, tehát a tipp: 1. A Bp. Honvéd játékosai közül Bodonyi és Dajka sérült, Andrusch és Menyhárt verseng az 1-es számú mezért.
idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_bp_honved_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_bp_honved_dvtk_gulyas_dajka_garaba_laszlo_ii_szlovak.jpgParázs jelenet a diósgyőri kapu előterében Kispesten, ahol csak nagy küzdelemben tudta legyőzni a vasgyáriakat a Bp. Honvéd gárdája. A jobbról beívelt labdát a végig remekül védő Gulyás kapus magabiztosan húzza le a felugró Dajka elől. Balról: Garaba, Szlovák és László II. figyeli a fejleményeket

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_bp_honved_dvtk_gulyas.jpgGulyás, a DVTK kapusa, ő aztán mindent megtett azért, hogy hálóját megőrizze a góltól. Ez, egy esettől eltekintve, amikor Kozma ravaszul beletette a lábát Détári szabadrúgásakor a labda útjába - sikerült is neki. A DVTK kitűnően játszott, a kispestiek pedig mindent beleadtak

Ú. Dózsa - Videoton
Első osztályú történetének legkritikusabb perceit éli a Videoton, még az sem elképzelhetetlen, hogy másodosztályúvá minősíti magát. Persze, ezt mindenképpen szeretné elkerülni, ám Újpesten legjobb esetben is csak a döntetlenben bízhat. Törőcsik sérülése nem jött rendbe. Vadász eltiltása lejárt és elfoglalja helyét a Videoton kezdőegyüttesében.
idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_u_dozsa_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_u_dozsa_videoton_disztl_peter.jpgDisztl P. mindent megtett, hogy csapata megússza gól nélkül a Megyeri úton. A képen két újpesti támadó elől öklözi el a labdát

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_u_dozsa_videoton_disztl_peter_steidl_sandor.jpgÓriási csatát vivott a Videoton tizenegye Újpesten. Hatvan percen keresztül emberelőnyben játszottak a fehérváriak - miután Kardost utánrúgásért kiállította Nagy Miklós játékvezető -, de Kiss Sándor egy szemfüles „villanása" elegendő volt ahhoz, hogy újra vereséggel térjenek haza. Képünkön Disztl Péter Steidl (10) elől megkaparintja a labdát

MTK-VM - Békéscsaba
Az utolsó helyezett Csabán már csak a csoda, legfeljebb a sorozatos jó játék segíthet, de az MTK-VM sem érezheti páholyban magát; kiesőjelöltek mindketten. A kék-fehér csapat csak győzelemnél lélegezhetne fel kissé. Kiélezett küzdelem várható. Reális lenne a pontosztozkodás.
idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_mtk_vm_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_mtk_vm_bekescsaba_turtoczky_kurucz.jpgLégi párbaj a Hungária körúton Turtóczky és Kurucz között

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_mtk_vm_bekescsaba_handel_rabcsak.jpgHandel beállításával - képünkön éppen Rabcsák kapus ment előle gólhelyzetben - veszélyesebb lett az MTK-VM támadósora. Az MTK-VM egyébként meglepően biztosan fektette két vállra a Békéscsabát, s ezzel óriási lépést tett afelé, hogy bennmaradjon az első osztályban.

DMVSC-Vasas
Egyik csapat sem remekelt az előző fordulóban, igaz, a Vasas (ha kínlódva is) győzött otthonában a Videoton ellen, míg a Debrecen békéscsabai vendégszerepléséről pont nélkül távozott. A papírforma szerint reális a döntetlen.
idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_dmvsc_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_dmvsc_vasas_jankovics_sandor.jpgJankovics fejéről Kakas kapujának jobb alsó sarkába vágódik a labda

Pécsi MSC - Csepel
A házigazda csapatnak olyan szüksége van a két pontra, mint egy falat kenyérre, hiszen hosszú évek óta nem volt olyan mélyponton, mint mostanában. Ha figyelembe vesszük, hogy a Csepel csak árnyéka őszi önmagának, akkor mecseki siker következik. Kérdéses a vizsgákra készülő Katzirz játéka.
idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_pecsi_msc_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_pecsi_msc_csepel_lutz_godan_meszaros.jpgLutz estében igyekszik elcsípni a belőtt labdát. Godán és az akcióról lemaradt Mészáros - aki egyébként két gólt lőtt a Csepelnek - ezúttal csak szemlélői lehetnek a pécsi játékos igyekezetének

Haladás - Nyíregyháza
Kiesési rangadó a javából. A tavasszal kétségbeesetten menekülő nyírségi csapat esélyei minimálisak, hiszen a Haladás is pontínségben szenved. Kizárólag a pályaválasztás előnye szerint a szombathelyieké lehet a két pont. Szombathelyen zárt kapuk mögött játsszák a találkozót.
idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_haladas_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_haladas_nyiregyhaza_csepecz_janos_voros_csaba.jpgCsepecz látványos mozdulattal üti le a labdát Vörös fejéről

ZTE - Tatabánya
A két csapatot a tabellán öt pont választja el egymástól, ettől függetlenül a rosszabb szituációban levő egerszegiek az esélyesebbek. Bár lehetséges, hogy a biztonság érdekében egy ponttal is megelégszenek az érdekeltek.
idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_zte_tatabanya.jpg

Rába ETO - Ferencváros
Erről a találkozóról a szurkolók lényegesen többet beszélnek, mint a magyar-görög mérkőzésről. Az újból bajnokjelölt Győr szeretné ismét igazolni képességeit, míg az ugyancsak lendületben levő Ferencváros a legutóbbi mérkőzésen a Népstadionban elszenvedett vereségért is szeretne revánsot venni. Erre a találkozóra szokás mondogatni: minden lehet. De leginkább egygólos Rába-siker. Telt ház várja Győrött a bajnokcsapat és a Ferencváros sorsdöntőnek ígérkező összecsapását.
idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_raba_eto_ferencvaros.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_raba_eto_ferencvaros_nyilasi_kepes_sport.jpgNyilasi Tibor ezúttal is - mint idén tavasszal nem egy alkalommal már - a mezőny legjobbjának bizonyult és két tizenegyes, no meg a vezetést megszerző akciógóljával nagyot segitett társainak

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_raba_eto_ferencvaros_szokolai_poczik_szijarto.jpgA Budapestről Győrbe, majd a Rába-stadionból az Üllői útra került Fradi-középcsatár, Szokolai készülődik a földetérésre Szíjártó közbeavatkozása nyomán. Balra a váratlanul lecserélt Póczik, hátul a három tizenegyes-ítéletével főszereplővé előlépett Divinyi játékvezető

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_raba_eto_ferencvaros_nyilasi_kovacs_laszlo_csonka_szokolai.jpgKovács László, a győri kapus öklözése nyomán a labda elkerüli Nyilasi Tibor „gólképes” fejét - Csonkának (sötét mezben) és Szokolainak (jobbra) már nincs lehetősége a közbeavatkozásra

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_raba_eto_ferencvaros_poczik_jozsef_takacs_laszlo.jpgPóczik József és Takács László csatája

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_raba_eto_ferencvaros_nyilasi.jpgNyilasi újra kimagaslóan játszott, három gólt is szerzett csapatának

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_raba_eto_ferencvaros_nyilasi_11-es.jpgNyilasi 11-esből lőtt gólja védhetetlen

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_raba_eto_ferencvaros_hajszan_szanto_zsiboras_judik_nyilasi.jpgHajszán cselez az FTC kapujának előterében. Balról: Hajszán, Szántó, Zsiborás, Rab, Nyilasi, Judik

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_raba_eto_ferencvaros_nyilasi_poczik.jpgNyilasi egyik pompás elfutása a földre került Póczik mellett

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_raba_eto_ferencvaros_csonka_pogany_kovacs_laszlo.jpgKovács kivetődéssel szerzi meg a labdát Pogány elől. Balról Csonka

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_raba_eto_ferencvaros_burcsa_szabadi_szepesi_hannich_takacs.jpgBalról: Burcsa, Szabadi, Szepesi (takarva), Hannich, Takács

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_raba_eto_ferencvaros_nyilasi_szijarto_hannich.jpgA jó formában levő Nyilasi gyakran áttörte a győri védelmet. Ezúttal Szíjártó és Hannich között robog el

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_raba_eto_ferencvaros_takacs_laszlo_ebedli_zoltan.jpgEbedli magánszáma a győriek kispadjánál, Takács próbálja nyugtatni

Teltházas nézőtér, focista számára csodás díszlet várta a győri mérkőzés résztvevőit. A vasárnap délelőtt tizenegy órás kezdet ugyan nem lelkesítette a játékosokat - a meleg a hatvan-valahányadik perctől éreztette is hatását, a hetvenedik perctől az egyazon csapathoz tartozó sorok is szétszakadtak, egyre fáradtabb lett mindenki -, de hát a helyzet adott: napfényben kell focizni. Hisz megkérdezte-e valaki mondjuk tíz-egynéhány napja a KEK-döntő résztvevőit: Uraim, önök ugye szakadó esőben és százhúsz percen át szeretnének rohangálni? Aligha volna sok értelme ehelyütt a Győrött történteket felidézni, hisz a televíziós lassításokkal-visszajátszásokkal nem lehet versengeni. Mindenesetre: a tét nagyságához méltó igyekezettel és akarattal küzdött mindkét együttes, ebből következően a tavaszi idény egyik legjobb, sőt megkockáztatom: a legjobb mérkőzését láthattuk. Volt kapusbravúr, edzői húzás, szikrázó párharc, egyéni gólakció, hihetetlen védőhiba, kimaradt helyzet, tizenegyesből három is.


A mérkőzés góljai

A Fradi szinte a szó szoros értelmében padlóra küldte a Rábát, de a szünet után volt erejük feltápászkodniuk és visszaütniük a győrieknek. Újabb vendégvezetés, egyenlítés, erőlködés, ennyire futotta. És ez most - egy héttel a görögökkel vívott mérkőzés vasárnapja után - nem volt kevés. A lényeg: a bajnoki címért való versenyfutásban ugyan még semmi sem dőlt el végérvényesen, az viszont tény, hogy a Rába ETO saját maga tette problémássá a hátralevő három hetet. A címesélyeseknek egyaránt négy mérkőzésük van, de - a győrieké a legfárasztóbb, a kispestieké a legkiszámíthatatlanabb, a Fradié a legkedvezőbb... Könnyen előfordulhat: amelyik együttes a lehetséges nyolc pontból akár hetet is megszerez, de ezzel sem lehet bajnok, mint ahogy akár hat pont is elég lehet a boldogsághoz. Végül is így, ezzel mi nyerünk valamit az ügyön.
Épp ideje már.

A mérkőzések után lássuk az 26. forduló válogatottjait! Két játékos érdemelt ki 8-as osztályzatot - Nyilasi Tibor és Menyhárt Ernő. Milyen érdekes, mindketten ugyanazon a poszton játszanak, így a debreceni játékmester csak a második csapatba tudott bekerülni. Nálunk Nyilasi Tibor lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_a_fordulo_valogatottja.jpg

A góllövőlista élén nincs változás, továbbra is az ezúttal eredménytelen Dobány Lajos vezet. Az egyaránt eredményes Kiss László és Hannich Péter egyre szorosabban a nyomában vannak.
idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_gollovo_lista.jpg

Hét mérkőzésen 13 gól - ez a szombati bajnoki mérkőzések „termése”. A bajnoki címre esélyes trió közül csak a Honvéd játszott, s a vártnál nehezebben szerezte meg a két pontot szívós ellenfelével, a Diósgyőrrel szemben. Ugyancsak egy gól esett a Megyeri úton, Zalaegerszegen és Szombathelyen is, míg Pécsett, Debrecenben, s a kiesési rangdón, a Hungária körúton három-három. Négy fordulóval a befejezés előtt az MTK-VM, a Pécs és a Haladás sokat javított a helyzetén, csökkentek a reményei a Videotonnak, a Békéscsaba pedig - legalábbis ez derült ki a szombati játékából - már veszi a kalapját... Vasárnap, Győrött a szinte bajnoki döntőnek beillő mérkőzésen döntetlen született, maradt minden a régiben: a 26. forduló végén a Rába, a Honvéd és a Ferencváros továbbra is csaknem azonos eséllyel harcol a bajnoki címért. A nyílt verseny nem csupán érdekes, de hasznos is: talán feledteti a szurkolókkal a válogatott viszontagságait. Vagy csak egymás között ilyen jó a játék..? További érdekesség: az alsóház olyan tömör, hogy még matematikailag a hetedik helyezett Tatabánya is kieshet.
idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_tabella.jpg

Legvégül tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 33. fordulójában a fél lábbal már első osztályú Volán hazai pályán, akárcsak legutóbb, most is pontot vesztett. Nagybátonyi vereségével lépéshátrányba került a Siófoki Bányász.idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_26_fordulo_nb_ii_22_sz_volan_dorog.jpgAranyosi és Németh között Tamás elvéti a labdát. A háttérben Kotul és Lukács figyeli árgus szemmel a labda útját. 22. sz. Volán-Dorog 3:0

A következő szerdán jön a 27. forduló, az alábbi párosításokkal:

Vasas- Pécsi MSC
Csepel - Békéscsaba
Ferencváros- Nyíregyháza
Tatabánya - Bp. Honvéd
DVTK - Ú. Dózsa
Haladás - MTK-VM
Videoton - ZTE
Rába ETO - DMVSC

A forduló után a válogatott keret edzőtáborba vonul, mert következik a dánokkal esedékes EB-selejtező.

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr2614702530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.05.28. 15:46:57

Heeej, ha a meccs végén Koch Robi kapus melletti elgurított labdája nem a kapufán landol...
Pedig hogy örültem az első félidőben!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.05.28. 15:49:35

Heeej, ha a meccs végén a csereként beállt Koch Robi kapus mellett elgurított labdája nem a kapufán landol...
Pedig milyen boldog voltam még a szünetben! :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.05.28. 15:52:09

Érdekes, először nem jelent meg a kommentem, ezért újra írtam. Most meg ott van mindkettő...

maribor_ 2019.05.28. 15:53:08

@Frady Endre: Megadná a T. Olvasó a dealere telefonszámát? Ezt az anyagot én is kipróbálnám :)

Fandor 2019.05.29. 14:07:53

Szabadi Laci a "tizenegyes" előtti kamu repülése évek óta egyik kedvenc jelenetem a Youtube-on.
És persze mint a másik esetben is: "Divinyi hajthatatlan"

szabzero 2023.10.07. 12:54:31

@Fandor: Elképesztő hogy ennyire vak ember vezessen futball meccset
süti beállítások módosítása