Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1982/83 Tavaszi zárás – Mérlegen az alsóház

2019.08.20. 10:16 maribor_

1983. július 4-10., július első teljes hete

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_lazar_gyorgy_pierre_mauroy.jpgHazánk vendége a francia miniszterelnök, Lázár György Pierre Mauroyt fogadja

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

július 4.

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke táviratban üdvözölte Ronald Reagan elnököt az Amerikai Egyesült Államok nemzeti ünnepe alkalmából.

Ismét megkezdték a széntermelést a Márkus-hegyi bányának azon részeiben, amelyeket nem érintett a közelmúlt katasztrófa, miközben nagy erővel dolgoznak a sújtólégrobbanás következtében megsérült bányarész helyreállításán. Az Országos Bányaműszaki Főfelügyelőség, a Bányaipari Dolgozók Szakszervezete és az Ipari Minisztérium az elmúlt hét közepén adott engedélyt arra, hogy a Márkus-hegyi bánya dolgozói gondos előkészületek után folytassák a termelést a robbanástól nem érintett bányamezőkben, és megkezdjék a tönkrement bányarészek újjáépítését. A 112-es frontfejtésben már megkezdték a folyamatos termelést, s néhány nap múlva egy másik, a 105-ös fronton is megindulnak a szénfalat fejtő berendezések. Dolgoznak a feltáró csapatok a robbanás által nem érintett bányamezőkben az újabb termelő munkahelyek előkészítésén, kialakításán is. Az akna dolgozói a bányamentőkkel közösen újjáépítik a tönkrement hírközlő és világítórendszert, a transzformátorállomásokat, a szén- és anyagszállító pályákat. A sérült bányarész újjáépítését várhatóan egy hét múlva befejezik.

Impozáns, vörösréz burkolattal ellátott üzlet- és irodaházat avattak fel Budapesten a Váci utcában. Igazi világvárosi üzletház fogadta az érdeklődőket délelőtt a Budapest Belvárosában levő Váci utca és a Régiposta utca sarkán: ekkor adták át rendeltetésének a belvárosi üzletközpont részeként megépült Aranypók-Konsumex Divatáruházat, a Pénzintézeti Központ irodáit, a Képcsarnok Vállalat üzletét és egy passzázst (fedett utca). A modern, hármas tagolású, különböző magasságú épületegyüttes előtt Wild László építész tervei alapján nyolcszög alakú díszkút épült, a közepén ismeretlen művész Hermesz-szobra áll; a nagyon szép alkotás régebben egy már lebontott belvárosi ház homlokzatát díszítette.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_vaci_utca.jpg

Nem ünneprontásként említjük, de a tényékhez hozzátartozik, hogy ez az épületegyüttes kissé sokáig készült. A munka 1977-ben kezdődött el, tehát hat évig tartott; s ezzel nem lehet dicsekedni. A most irodaházként átadott épületrészek az eredeti tervben lakásként épültek volna meg. Időközben egyrészt megélénkült a külgazdasági tevékenység, felértékelődtek a belvárosi területek is, és mind nagyobb volt az igény a reprezentatív belvárosi irodahelyiségek iránt; másrészt ebben az egyedi tervezésű épületben a lakások igen sokba kerültek volna. Ezért döntött úgy a fővárosi tanács, hogy a régebbi elképzelések felülvizsgálatával lakások helyett irodák épüljenek itt.

Fischer Annie befejezte nagy sikerű japánbeli vendégszereplését. Alig több, mint két hét alatt összesen tíz alkalommal lépett fel szóló- és zenekari esteken. Tokióban hat koncertet adott, s fellépett Jokohamában, Nagojában, Oszakában és Kobébán is. Kiváló zongoraművésznőnk mindenütt a legnagyobb hangversenytermekben, telt ház előtt szerepelt, s mindig óriási sikerrel. Műsorában Beethoven-, Mozart-, Chopin-, Schubert- és Schumann-művek szerepeltek.

Délután Moszkva vnukovói repülőterén vezető államférfinak kijáró tiszteletadással fogadták a hivatalos látogatásra érkezett Helmut Kohlt, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárját és Hans-Dietrich Genscher szövetségi alkancellárt, külügyminisztert. Rögtön meg is kezdődtek a hivatalos tárgyalások. Este a Kremlben a szovjet kormány díszvacsorát adott a vendégek tiszteletére. Itt a két kormányfő pohárköszöntőt mondott. A repülőtéren Helmut Kohlt és kíséretét Nyikolaj Tyihonov miniszterelnök és Andrej Gromiko első miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter fogadta.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_szovjet_nszk_targyalasok.jpgA tárgyalóasztalnál

Állást foglaltak a két ország konstruktív együttműködésének kiterjesztése mellett. A megbeszélésről kiadott hivatalos jelentés megállapítja, hogy ehhez megvan minden objektív feltétel. A nemzetközi kérdéseket érintve nagy figyelmet szenteltek az európai biztonság szavatolásának, ami mind élesebben vetődik fel az új amerikai nukleáris rakéták nyugat-európai telepítési tervei miatt. Szovjet részről kifejezték reményüket, hogy az NSZK kormánya e kérdésben reális álláspontra helyezkedik, amely megfelel a béke, és a nukleáris háború elhárítása érdekeinek. Helmut Kohl kijelentette, hogy az NSZK kormánya hű a békepolitikához és az erőszakról való lemondáshoz. Az európai közepes hatótávolságú rakétafegyverzet témáját érintve azonban a kancellár megismételte a NATO kettős határozata mellett szóló ismert érveket. A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége és a kormány a Kremlben díszvacsorát adott Kohl kancellár és Genscher alkancellár tiszteletére, Nyikolaj Tyihonov és Helmut Kohl pohárköszöntőt mondott.

A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége július 4-e, az Egyesült Államok nemzeti ünnepe, a Függetlenség napja alkalmából az alábbi táviratot küldte Ronald Reagannek, az USA elnökének: Az Amerikai Egyesült Államok nemzeti ünnepe, a Függetlenség napja alkalmából fogadja üdvözletünket. Békét és boldogulást kívánunk az amerikai népnek.

Pakisztánból - közel-keleti kőrútjának első állomására, Szaúd-Arábiába érkezett George Shultz amerikai külügyminiszter, aki bejrúti értesülések szerint Libanonban, szerdán Szíriában, csütörtökön pedig Izraelben tárgyal a május 17-én aláírt izraeli-libanoni megállapodás végrehajtásáról, illetve a Libanonban levő külföldi csapatok kivonásáról. A szaúdi vezetőkkel folytatott konzultációk célja az arab világ légkörének tanulmányozása, a damaszkuszi látogatás előkészítése. Gyakorlati jelentőségű amerikai kezdeményezés nem várható Amin Dzsemajel libanoni államfő július 22-i és Menahem Begin izraeli miniszterelnök július 27-i washingtoni látogatása előtt.

Öt napon belül a harmadik tűzszüneti megállapodás lépett életbe a kelet-libanoni Bekaa-völgyben az El-Fatah palesztin szervezet két szárnya között. A mostani a PFSZ vb Damaszkuszban tartózkodó békéltető bizottságának a közvetítésével jött létre. A damaszkuszi közlemény szerint megállapodtak arról is, hogy Jasszer Arafat követői és az Abu Mussza vezette lázadók demokratikus párbeszéd útján rendezik a fegyveres konfliktussá fajult válságot, és kollektív vezetéssel vetnek véget az egyoldalú, önkényes lépéseknek. Ez utóbbiakkal vádolták a lázadók Arafatot.

július 5.

Wojciech Jaruzelski hadseregtábonok, a LEMP Központi Bizottságának első titkára, a Lengyel Népköztársaság kormányfője, a Nemzeti Megmentés Katonai Tanácsának elnöke ma tölti be 60. életévét.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_wojciech_jaruzelski.jpg

A szocializmus, a társadalmi haladás hívei, az európai béke és biztonság érdekeit szem előtt tartó erők ebből az alkalomból olyan kommunista vezetőt köszöntének, akinek élete egybeforrt a lengyel nép boldogulásáért, az ország felvirágoztatásáért vívott küzdelemmel, s aki a népi Lengyelország történelmének igen nehéz pillanatában rendkívüli államférfiúi képességeiről tanúságot téve, hatalmas felelősséggel járó feladatot vállalt magára hazája, népe legbensőbb érdekeinek megvédelmezésére.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára és Lázár György, a Minisztertanács elnöke levélben köszöntötte 60. születésnapja alkalmából Wojciech Jaruzelskit, a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának első titkárát, a Lengyel Népköztársaság miniszterelnökét. A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa ebből az alkalomból Wojciech Jaruzelskinek a szocialista társadalmi rendszer védelmében, a szocialista országok egységének erősítésében kifejtett tevékenysége, valamint a hazánk és a Lengyel Népköztársaság közötti testvéri barátság, sokoldalú együttműködés fenntartásában és elmélyítésében szerzett érdemei elismeréséül a Magyar Népköztársaság gyémántokkal ékesített Zászlórendjét adományozta.

Tárgyalások egész sora zajlott le Moszkvában a szovjet-nyugatnémet csúcstalálkozó második, befejező napján. Jurij Andropov, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke délelőtt másfél órás négyszemközti eszmecserét folytatott Helmut Kohl szövetségi kancellárral. Itt - csak a tolmácsok jelenlétében - a legfontosabb témáról, az amerikai közepes hatótávolságú rakéták telepítési tervéről volt szó, és a kiadott közleményből kiviláglik, hogy az álláspontok nem közeledtek egymáshoz. 

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_jurij_andropov_helmuth_kohl.jpgAz SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke és az NSZK kancellárja a tárgyalóasztalnál

A nyugatnémet kancellárral és Hans-Dietrich Genscher alkancellárral tárgyalt Dmiitrij Usztyinov marsall, szovjet honvédelmi miniszter is. Andropov és Kohl délutáni találkozóján, a záró megbeszélésen, amelyen már részt vett a két külügyminiszter is, a két Ország kapcsolatainak alakulásáról, további fejlesztéséről esett szó. Ez a téma szerepelt Andrej Gromiko és Genscher külön eszmecseréjén, továbbá az ötödik tárgyaláson is, amely a szovjet miniszterelnök, Nyikolaj Tyihonov, valamint Kohl és Genscher között zajlott le. Helmut Kohl a nap folyamán koszorút helyezett el a Nagy Honvédő Háborúban elesettek emlékét idéző Ismeretlen katona sírján.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_helmut_kohl_moszkva.jpgHelmut Kohl megkoszorúzta Moszkvában az Ismeretlen katona sírját

július 6.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága Kádár János elvtárs elnökletével ülést tartott. Az ülésen a Központi Bizottság tagjain kívül részt vettek: a Központi Bizottság osztályvezetői, a megyei pártbizottságok első titkárai, a budapesti pártbizottság titkárai, a Központi Ellenőrző Bizottság elnöke és titkára, a Szakszervezetek Országos Tanácsának titkárai, a Minisztertanács tagjai, az Állami Bér- és Munkaügyi Hivatal elnöke, az Országos Anyag- és Árhivatal elnöke, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke, a Magyar Posta elnöke, a Minisztertanács Tanácsi Hivatalának elnöke, az Ipari Minisztérium államtitkárai, a Központi Bizottság gazdaságpolitikai osztályának, valamint közigazgatási és adminisztratív osztályának vezető munkatársai és a központi sajtó vezetői.

A Központi Bizottság az alábbi személyi kérdésekben döntött:
- Várkonyi Péter elvtársat - más fontos megbízatása miatt - felmentette központi bizottsági titkári funkciójából.
- Szűrös Mátyás elvtársat felmentette a Központi Bizottság külügyi osztályának vezetői tisztéből, és megválasztotta a Központi Bizottság titkárának.
- Horn Gyula elvtársat, a Központi Bizottság külügyi osztályának helyettes vezetőjét kinevezte az osztály vezetőjének.
- Rácz Sándor elvtársat, a Központi Bizottság közigazgatási és adminisztratív osztályának vezetőjét - más fontos megbízatása miatt - felmentette tisztségéből.
- Varga Péter elvtársat, a Somogy megyei pártbizottság első titkárát kinevezte a Központi Bizottság közigazgatási és adminisztratív osztályának vezetőjévé.
- Kornidesz Mihály elvtársat, a Központi Bizottság tudományos, közoktatási és kulturális osztályának vezetőjét - más fontos megbízatása miatt -  felmentette tisztségéből.
- Tétényi Pál elvtársat, a Minisztertanács tudománypolitikai bizottságának titkárát kinevezte a Központi Bizottság tudományos, közoktatási és kulturális osztályának vezetőjévé.
- Nemes Dezső elvtársat, a Párttörténeti Intézet igazgatóját, saját kérésére, nyugállományba vonulása miatt, érdemei elismerése mellett felmentette tisztségéből.
A Központi Bizottság javaslatokat tett illetékes szerveknek állami tisztségek betöltésére.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_szuros_matyas_varkonyi_peter.jpgA KB új titkára és az új külügyminiszter: Szűrös Mátyás és Várkonyi Péter

Kétnapos intenzív, magas szintű szovjet-nyugatnémet tárgyalássorozat után az NSZK kancellárja Moszkvában nemzetközi sajtóértekezletet tartott, amelyen egyebek között bejelentette: bonni látogatásra hívta meg Jurij Andropovot, az SZKP KB főtitkárát, szovjet államfőt. Helmut Kohl egyfelől elkötelezte magát a szovjet-nyugatnémet politikai párbeszéd folytatásának szükségessége mellett, másfelől továbbra is ragaszkodott a rakétatelepítés kérdésében általa eddig is vallott és az amerikai elképzelésekhez igazodó állásponthoz. Ez utóbbi vonatkozást még a TASZSZ is kommentárban bírálta, ám szemére vetette Kohlnak saját otthoni szociáldemokrata ellenzéke is. A kancellár Moszkvából - ottani hivatalos programja befejeztével - a nap folyamán Kijevbe utazott; innen ma tér haza Bonnba. Genscher alkancellár és külügyminiszter - aki várhatóan a hónap közepén indul Washingtonba, hogy az amerikai vezetést tájékoztassa a moszkvai tárgyalásokról - a szovjet fővárosból egyenesen Bonnba utazott.

július 7.

A Minisztertanács ülésén jelentést hallgatott meg és hagyott jóvá hét európai szocialista ország párt- és állami vezetőinek június 28-án tartott moszkvai találkozójáról. A kormány jóváhagyta a KGST végrehajtó bizottságának 106. üléséről szóló jelentést, és megbízta a Gazdasági Bizottságot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket az ülésen elfogadott ajánlások végrehajtására. A Minisztertanács meghallgatta a Márkus-hegyi bányaszerencsétlenség okainak kivizsgálásával megbízott kormánybizottság közbenső jelentését, jóváhagyta az eddig tett intézkedéseket, utasítást adott a vizsgálat folytatására és a felelősség megállapítására. Egyidejűleg elrendelte a biztonságtechnikai előírások megtartásának valamennyi bányára kiterjedő fokozott ellenőrzését. 

Hazaérkezett Bonniba Helmut Kohl, az NSZK szövetségi kancellárja, aki hivatalos látogatást tett a Szovjetunióban. Intenzív moszkvai tárgyalásainak befejeztével Kohl - mint arról már tegnap beszámoltunk - nemzetközi sajtóértekezletet tartott a szovjet fővárosban, majd szerda délután Kijevbe látogatott. Az Ukrán Szocialista Szovjet Köztársaság fővárosában Kohl találkozott Vlagyimir Scserbickijjel, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagjával, az Ukrán Kommunista Párt KB első titkárával, valamint Alekszandr Ljaskóval, az ukrán minisztertanács elnökével. Kijevi programjának befejeztével a kancellár innen utazott haza az NSZK fővárosába.

Reggel ismeretlen tettesek bombamerényletet kíséreltek meg Safik el-Vazzan libanoni kormányfő ellen. Az egyik, közelben parkoló gépkocsiban elhelyezett pokolgép röviddel azután robbant, hogy Vazzan gépkocsija begördült a miniszterelnöki hivatal kapuján. Vazzan eddig sosem volt gyilkossági kísérlet célpontja. A merénylet nem sikerült, tettesei egyelőre nem jelentkeztek.

július 8.

Ülést tartott az Elnöki Tanács. A Minisztertanács előterjesztése alapján módosította a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvénynek a családi pótlékra vonatkozó egyes rendelkezéseit. Az új szabályozás értelmében a jövőben egy gyermek után is családi pótlék jár, s ennek feltételeit a Minisztertanács állapítja meg. Az Elnöki Tanács törvényerejű rendelettel felhatalmazta a Minisztertanácsot, hogy rendelkezzen az állami vállalatokról szóló 1977. évi VI. törvény hatálya alá nem tartozó szervezetek leányvállalat-alapítási jogáról. A továbbiakban az Elnöki Tanács a Minisztertanács javaslata alapján - az államigazgatás korszerűsítéséről hozott korábbi határozatokkal összhangban - területszervezési kérdésekben határozott. Az Elnöki Tanács előzetesen hozzájárult egyházi személy kinevezéséhez, személyi kérdésekben döntött, bírákat mentett fel és választott, kegyelmi ügyeket tárgyalt meg. Az Elnöki Tanács a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és a Hazafias Népfront Országos Tanácsa elnökségének javaslatára Puja Frigyes külügyminisztert érdemeinek elismerése mellett tisztségéből felmentette, egyidejűleg dr. Várkonyi Pétert külügyminiszterré megválasztotta. Az Elnöki Tanács Rácz Sándort altábornaggyá nevezte ki.

Az Országházban Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke előtt letette a hivatali esküt dr. Várkonyi Péter külügyminiszter. Az eskütételen jelen volt Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Kállai Gyula, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának elnöke és Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_hivatali_esku_varkonyi_peter.jpgKádár János gratulál dr. Várkonyi Péternek

A Minisztertanács dr. Nagy Richárdot, a Magyar Televízió elnökét - más fontos megbízatása miatt - tisztségéből felmentette és egyidejűleg dr. Kornidesz Mihályt a Magyar Televízió elnökévé kinevezte. A Minisztertanács dr. Tétényi Pált, a tudománypolitikai bizottság titkárát - más fontos megbízatása miatt - tisztségéből felmentette. A Minisztertanács Kovács Pál altábornagyot, honvédelmi miniszterhelyettest nyugállományba vonulására való tekintettel - érdemei elismerése mellett - tisztségéből felmentette. Rácz Sándor altábornagyot honvédelmi miniszterhelyettessé kinevezte.

Maróthy László, az MSZMP Politikai Bizottsága tagja, a budapesti pártbizottság első titkára elnökletével kibővített ülést tartott a budapesti pártbizottság. Az ülésen részt vett és felszólalt Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KB titkára. A pártbizottság tájékoztatót hallgatott meg az MSZMP KB üléséről, ezt követően Király Andrásné, a budapesti PB titkára előterjesztésében megvitatta a fővárosi művészek eszmei-politikai arculatának főbb jellemzőiről, a körükben végzett politikai munka tapasztalatairól és időszerű feladatairól szóló jelentést.

Tuniszból Damaszkuszba visszatérve felújította közvetítő misszióját a Palesztinai Felszabadítási Szervezet hattagú küldöttsége, amely időközben tájékoztatta a PFSZ végrehajtó bizottságát a szíriai kormány képviselőivel és az El-Fatah ellenállási szervezet lázadóival folytatott tárgyalásokról. A békéltetési kísérlet első szakasza azzal zárult, hogy a kelet-libanoni Bekaa-völgyben tűzszünetet kötöttek Jasszer Arafat hívei és ellenfelei, megállapodva viszályuk tárgyalásos rendezésében. Ami a szíriai vezetés és a Damaszkuszból kiutasított Jasszer Arafat viszonyát illeti, Szaúd-Arábia és Algéria közös kezdeményezése, valamint a PFSZ békéltető bizottsága egyaránt kudarcot vallott. Ezt maga Arafat, a PFSZ vb és az El-Fatah elnöke állapította meg a kuvaiti hírügynökségnek adott interjújában. Emiatt - a további fegyveres konfliktusok elkerülése érdekében a Bekaa-völgyből Észak-Libanonba vonta vissza a hozzá hű erőket. - Azt mondtuk: ha nem sikerül megállapodásra jutni szíriai testvéreinkkel, akkor hadd vonjuk vissza erőinket a Bekaaból Tripoli térségébe - nyilatkozta Arafat. Az al-Vatan al-Arabi című arab hetilap értesülése szerint Szíriának nincs szándékában visszavonni a kiutasító döntést. Hafez Asszad elnök nyilvános bocsánatkérést követel Arafattól, illetve annak a vádnak a visszavonását, hogy Szíriának köze van az El-Fatah soraiban kitört lázadáshoz. További követelés, hogy a lázadók jussanak egyenlő arányú képviselethez mind az El-Fatah, mind a PFSZ vezető testületéiben, és hogy a PFSZ tegye magáévá Szíria nemzetközi és arab politikai irányvonalát.

New Yorkban befejezte ülésszakát a leszerelési világértekezlet előkészítő ENSZ-különbizottság. A világértekezlet összehívásának szovjet kezdeményezésű eszméje széles körű nemzetközi támogatásra talált - írja a jelentés. Az ENSZ-tagállamok többsége (a szocialista országok és az el nem kötelezettek) állást foglalt a világértekezlet mielőbbi megtartása mellett.

július 9.

Tűz keletkezett a Pamutnyomóipari Vállalat soproni gyárában. A munkások egy csoportja karbantartást végzett a klímateremben. A hegesztés közben kipattanó szikra gyúlékony anyagokat lobbantott lángra. A nagy erőkkel kivonuló soproni tűzoltók a tüzet rövid idő alatt megfékezték, ám így is értékes berendezések, felszerelések égtek el, a gyors beavatkozással azonban sok milliós értéket mentettek meg. A tűz okát, keletkezésének körülményeit tovább vizsgálják.

Békemenet indult a nyugat-németországi Dortmundból a belga főváros felé. A részvevők azt tervezik, hogy augusztus 6-án - a hirosimai atombombázás évfordulóján - a NATO brüsszeli központja előtt tiltakoznak majd az új típusú amerikai közepes hatótávolságú rakéták tervezett nyugat-európai telepítése ellen. A nyugatnémet békemozgalom mellett egyházi és szakszervezeti csoportok is védnökséget vállaltak az akció felett.

július 10.

Lázár Györgynek, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének meghívására hivatalos látogatásra Magyarországra érkezett Pierre Mauroy, a Francia Köztársaság miniszterelnöke. Budapesten - ahol a Ferihegyi repülőtéren délben landolt a francia kormányfőt és kíséretét hozó különrepülőgép ünnepélyesen fogadták a vendégeket. A magyar és francia zászlókkal díszített légikikötőben csapatzászlóval felsorakozott a néphadsereg díszszázada. A fogadtatásra megjelent Lázár György, Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, Várkonyi Péter külügyminiszter, Veress Péter külkereskedelmi miniszter, továbbá politikai, gazdasági életünk több más vezető személyisége. Ott volt Bényi József, a Magyar Népköztársaság párizsi és Hubert Dubois, a Francia Köztársaság budapesti nagykövete. A repülőgépből kilépő Pierre Mauroyt elsőként Lázár György üdvözölte; köszöntötte a kíséret tagjait is. Úttörők virágcsokrot nyújtottak át a magas rangú vendégeknek. A díszszázad parancsnoka jelentést tett a francia kormányfőnek, majd felcsendült a két ország himnusza. Ezután a magyar és a francia vezetők kölcsönösen üdvözölték egymást. Az ünnepélyes fogadtatás után a francia miniszterelnök és kísérete - magyar vezetők társaságában - gépkocsival szálláshelyére hajtatott. A francia vendégek a megérkezésüket követő rövid pihenő után a Duna-kanyarba indultak. Pierre Mauroyt és a vele levő személyiségeket elkísérte Veress Péter, Nagy János külügyi állam titkár és Bényi József. Először Szentendrét keresték fel, ahol megtekintették a Czóbel-kiállítást, és ellátogattak a Kovács Margit Múzeumba. A Duna-kanyarral ismerkedve, útjuk következő állomása Esztergom volt. Itt a vendégek előbb a Bazilikában jártak, majd megtekintették a Keresztény Múzeum képtárát. Ezt követően az érseki palotában Pierre Mauroy találkozott dr. Lékai László bíboros, esztergomi érsekkel. A vendégek - az esti órákban - szárnyas hajóval érkeztek vissza Budapestre.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_pierre_mauroy_szentendre.jpgPierre Mauroy és kísérete a Duna-kanyarba is ellátogatott. Képünkön a francia vendég Szentendrén

A héten az amerikai slágerlistákat a Police Every Breath You Take-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét pedig a Rod Stewart  Baby Jane című számai vezetik.

Magyar könnyűzene:

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_100_folk_celsius.jpgA 100 Folk Celsius, most jelent meg Ohio című albumuk

Humor:
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_humor_2.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_reklam_3.jpg

Kékfény:
A korai gabonaéréssel és az aratás megkezdésével párhuzamosan máris súlyos károkat okozva jelentkeztek a tüzek. A hétvégén Balatonfüred és Gyömrő térségében a lábon álló búza, Kunszentmártonban tarló és szalma oltásához riasztották a tűzoltókat. Mezőtúron a Dózsa Mgtsz területén egy kombájn gyulladt ki, amely lángra lobbantotta a környező búzaföldet. A tűzoltóegységek gyors beavatkozása mind a négy esetben - jelentős értékeket megmentve - megakadályozta a tűz továbbterjedését. Szombat délután Miskolcon az Ifjúság úton kigyulladt a Miskolci Közlekedési Vállalat egyik személyszállító autóbusza. A tűzoltók a tüzet rövid idő alatt eloltották. Az anyagi kár jelentős. A tűzesetek körülményeit a tűzoltóság és rendőrség együttesen vizsgálja.

Közlemények:
A Keripar Vállalat dolgozói és vezetése, valamint a gyászoló család tudatja mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Muravölgyi Miklós elvtárs, a Keripar Vállalat személyzeti és szociális vezérigazgató-helyettese, több kormánykitüntetés tulajdonosa, 1983. június 30-án, életének 63. évében rövid szenvedés után elhunyt. Temetése 1983. július 8-án 13 órakor lesz a Farkasréti temetőben. Muravölgyi Miklós elvtársat a vállalat saját halottjának tekinti.

Soltvadkert Nagyközségi Tanács V. B. költségvetési üzemének bélyegzője június 12-én elveszett, az alábbi szöveg állt rajta: „Soltvadkert Nagyközségi Tanács V. B. Költségvetési Üzeme 6230, Soltvadkert MNB 613-338660 Kód: 4222413 2”. A fenti időponttól érvénytelen.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_allasajanlat.jpg

Kulturális napok Zsámbékon:
Zsámbéki szombatok címmel rendeztek kulturális programokat az idei nyáron Zsámbékon. A híres romtemplom kertjében hangversenyek, pantomimműsorok, színdarabok élőadásai várták az érdeklődőket.
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_zsambek.jpg

Hétvége a vízpartokon, kirándulóhelyeken:
Országszerte sok látogatót fogadtak a kirándulóhelyek, élénk turistaforgalomról érkeztek jelentések a tópartokról is. A kánikulai hétvége reményében sokan már péntek délután, illetve szombat reggel útra keltek a vízpartok felé. A fővárosból a vasárnap délelőtti borongás időjárás csak viszonylag keveseket csábított ki a strandokra: a déli órákig alig négyezren váltottak jegyet a Palatínusra. Nemcsak a strandok, hanem a gyógyfürdők forgalma is inkább a hétköznapihoz hasonlított: a Gellértet kora délutánig nyolcszázan, a Széchenyi gyógyfürdő uszodáját kétezren, termálfürdőjét mindössze ötszázan keresték fel. Délután azonban az előbújó nap hatására mind többen indultak el a strandokra. A fővárosi Köjál illetékeseitől megtudtuk, hogy nemcsak Budapesten, hanem az egész országban fokozottan vizsgálják a strandok, fürdők közegészségügyi helyzetét a szakemberek: a rendszeres ellenőrzéseken kívül kéthetenként laboratóriumban elemzik a vízmintákat. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy megfelelő az uszodák, strandok tisztasága. Ehhez azonban nemcsak az üzemeltetőknek kell megteremteniük a feltételeket, hanem a fürdőzők, a nagyközönség figyelmét is felhívják a szabályok megtartására, a medencék, a zöldterület tisztaságának megóvására. A Velencei-tó partján vasárnap is telt ház volt. Megnőtt a sétahajók, valamint a vízi járműveket, csónakokat, ladikokat, széllovasokat kölcsönző üzletek forgalma. A turisták rohamát felkészülten várta a kereskedelem és a vendéglátóipar. Nem panaszkodhattak a turistaforgalomra a Balaton déli partjának vendéglátói sem. Megtelt lakókkal a siófoki szállodasor, s a kempingekben újabb víkendezők ütöttek tanyát. Megélénkült a hajóforgalom is: a hétvégén több mint 70 ezer utast szállítottak a személyhajók és a kompok a két part között. Sokan keresték fel Somogy megye meleg vizű strandjait is. Az ország nyugati felében, így Vas megyében is, inkább a kirándulóknak kedvezett az időjárás. Sokan keresték fel Szombathely határában a kámoni és a jeli arborétumot. A hétvégén ismét sok külföldi turista érkezett hazánkba. Főként Győr-Sopron megye határátkelő állomásain volt élénk a forgalom, ezért a többi között Sopronnál és Rajkánál megerősített útlevél- és vámkezelő szolgálat várta a vendégeket.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_zanka.jpgVidáman telt az idő Zánkán, az úttörőtáborban

Országszerte korszerűsítik a főútvonalakat:
A látványos útépítések helyett napjainkban az útfenntartás került előtétbe, a rendelkezésre álló pénz jó részét nem új beruházásokra, hanem a már megépített utak korszerűsítésére fordítják. Zala megye közúthálózatának fenntartására kilencvenmillió forintot költenek az idén. A 74-es és a 76-os úton aszfaltszőnyeget terítettek, s korszerűsítik a göcseji tájegységen átvezető Zalaegerszeg-Pórszombat közötti utat is. A megye legjelentősebb útépítése Nagykanizsa határában folyik: épül a 7-es számú út várost elkerülő szakasza. Az első ütemben - 1985-ig - elkészítik a 4300 méter hosszú gyorsforgalmi szakaszt. Borsod megyében Hidasnémeti térségében új Hernád-híd épül. A régi, elárvult, egysávos hidat kétsávos, nagy teherbírású híd váltja fel, amely a Hegyköz, Telkibánya és Pálháza megközelítését teszi lehetővé a hármas útról. Jó ütemben folynak az előkészületek egy új Tisza-híd megépítésére is Tiszapalkonya térségében. A Miskolci Közúti Igazgatóság kiemelt feladata az idén a 35-ös főút korszerűsítése. Mintegy 16 kilométer hosszúságban hat méterről 7,5 méterre szélesítik az utat Nyékládházától Leninvárosig. Pest megyét valamennyi számottevő főút érinti, és igen jelentős a nemzetközi átmenő forgalom is. Ezért is indokolt a főutak rendszeres karbantartása, korszerűsítése. Az egyik legnagyobb feladat a Duna-kanyarba vezető 11-es számú főút négysávosra bővítése. Az építkezés tavaly novemberben kezdődött, és várhatóan ez év augusztusában befejeződik. Az alapozásihoz 40 ezer tonna betont és ágyazati anyagot használtak fel, s 25 ezer tonna aszfaltot terítenek le a további munkálatoknál. A beruházás költségei elérik a 90 millió forintot. Ugyancsak fontos feladat a 2-es számú főút korszerűsítése. Vác és az országhatár között igen sok a kanyarokkal tarkított emelkedő, ahol a lassú járművek akadályozzák a forgalmat. Ezért még tavaly ősszel újabb kapaszkodósávok építését kezdték meg. A munkák befejezése jövő május végére várható. A 2-es számú út dunakeszi átkelési szakaszának zsúfoltsága indokolja az út négysávosra bővítését; ez idő szerint jól halad a terelőutak építése, a korszerűsítés várhatóan a jövő év végén fejeződik be.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_betonutepito_vallalat.jpgA Betonútépítő Vállalat a 11-es főút Békásmegyer és Szentendre közötti szakaszán dolgozik

Nagy munka a konzervgyárakban:
A konzervipar 16 gyárában a tartós meleg miatt a szokottnál is körültekintőbb szervezést igényel a földekről, a gyümölcsösökből beérkező áru átvétele, feldolgozása. Éjjel-nappal megállás nélkül dolgoznak a gépek. Sok helyen a délelőtti műszakban diákok is segítenek. Befejezéshez közeledik a zöldborsó szezonja. A szárazság nem kedvezett e növénynek. Az előre leszerződött mennyiségnek csupán hatvan százalékát adhatták át a mezőgazdasági üzemek a gyáraknak. Van, ahol zöldbab-másodvetéssel igyekeznek a hiányt pótolni, így például Szigetvár környékén, ahol a gyár vetőmagot is ad az állami gazdaságoknak, tsz-eknek. Máshol éppen a többletmennyiség fogadása okoz gondot. Mivel igen jó a sárgabaracktermés, a szegedi gyár nem képes fogadni a hirtelen megemelkedett napi kínálatot, ezért a békéscsabai társüzem segíti ki a gyárat, ide szállítják e gyümölcs egy részét. A sárgabarack zömét egyelőre félkész termékké dolgozzák fel, A meleg miatt hamarabb érik az uborka és a paradicsom, ezért már most előkészítették a gépsorokat a termés fogadására. Kecskeméten, Nagykőrösön és Hatvanban július vége helyett már ezekben a napokban elkezdődik a feldolgozásuk. Néhány helyen még tart a meggyszezon. Ebből több termett a vártnál, nem úgy, mint cseresznyéből és szamócából. S gazdag az idén a málnatermés, ezért az eredetileg tervezettnél többet dolgozhatnak fel az üzemek.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_nagykorosi_konzervgyar.jpgVálogatják a meggyet a Nagykőrösi Konzervgyárban

Félidőben a kenyérgabona betakarítása:
A kedvező időjárást jól kihasználták a mezőgazdasági nagyüzemek: szombat estig a kalászos gabona felét learatták. A nagy munkán 13 500 kombájn dolgozik, a gabonaipar pedig 2000 átvevővonalon - sok helyen éjszaka is - fogadja a földekről érkező szállítmányokat. A betakarítással a tavalyihoz képest előbbre tartanak, a korai érés révén tíz-tizenkét napos előnyben vannak a gazdaságok. Csongrád megyében a gazdaságoknak több mint a fele végzett már a munkával, a százezer hektár őszi kalászok termésének csaknem 90 százalékát a tárolóhelyekre vitték. Az aratáson túljutott gazdaságok szomszédaiknak segítenek. Az ország legnagyobb vetőmagtermelő gazdaságában, a Baranya megyei bólyi kombinátban a hétvégén már az utolsó búzatáblákról takarították be a termést a kombájnok. Ilyen korai aratásra nem volt még példa a nagyüzem történetében, alig két hét alatt fedél alá került a csaknem 4400 hektár teljes búzatermés. Kiváló minőségű kenyérgabona termett a bólyi földeken, ami azért fontos, mivel vetőmag lesz belőle. A kombinát vetőmag-feldolgozó üzeme most három műszakban termel. A következő napokban, hetekben 15 ezer tonna búzavetőmagot fémzárolnak. A hajdúsági földeken több mint 800 kombájn dolgozott szombaton. Hajdú-Biharban a 98 ezer hektáron termelt őszi búzának már több mint a felét betakarították. Naponként 3500 vagonnyit hordanak be a mezőről. A berettyóújfalui Dózsa, a földesi Rákóczi, a püspökladányi Zöldmező és a mikepércsi Rákóczi Tsz-ből kombájnokat küldtek segíteni Szabolcsba, Borsodba és Szlovákiába. A vége felé tartanak a búza betakarításában Pest megye déli részein is, a csemői November 7. és a kocséri Petőfi Termelőszövetkezetben m ár be is fejezték az aratást. Somogyban szombat estig tíz gazdaság fejezte be a búza betakarítását - ebben a megyében is 50 százaléknál tartanak -, s mivel a víztartalom alacsony, a tarlóról egyenesen a raktárakba szállítják a termést. Zalában a vetésterület 40 százalékáról takarították be a hét végéig a kenyérgabonát, s száraz, jó hektoliter-súlyú búza került a tárolóhelyekre. Fejér megyében szombat estig hatezer hektárról szállították a magtárba a szemet. A csaknem 80 ezer hektárnyi kenyérgabona felét betakarították már a közös gazdaságok. A termés minőségével elégedettek a szakemberek, az aratást megfelelő ütemben követi a szalmalehúzás és a bálázás is.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_betakaritas.jpgA Szilasmenti Mezőgazdasági Termelőszövetkezetben Péter-Pálkor kezdték, s a hétvégén befejezték az aratást

Színházi bemutató: Akárki (Körszinház).

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_esztergalyos_cecilia_kozak_andras.jpgEsztergályos Cecília és Kozák András Hugo von Hofmannstahl drámájában

A mindig nagy érdeklődéssel várt átigazolási időszak július elsején kezdődött, s néhány „nagy fogás” már most is akad. Íme, a jelenlegi névsor. Rába: Kurucz (Békéscsaba), Horváth (Bauxitbányász), tárgyalnak Preszeller (Haladás) átigazolásáról is. Honvéd: Sikesdi (Dorog), Supka (Kecskemét). Csepel: Kincses (Papp J. SE). Ú. Dózsa: Fekete (Volán), Bogdán (Salgótarján), Lőrincz (Pécs), tárgyalnak Dékánnyal (Csepel) is. Tatabánya: Borsós (Dorog), Peller (Érdért). Vasas: Csik (Bakony Vegyész), Csorba (Kaposvár), szeretnék megszerezni Magost (Volán) is. Lukács visszaigazolt a Honvédhoz. Diósgyőr: Szabó (Jászberény). Nyíregyháza: Bücs (Rakamaz). ZTE: Farkas (Bauxitbányász). MTK-VM: Papp (Oroszlány), Nagy (Pénzügyőr), Menyhárt (Dunaújváros). Pécs: Varga (Sellye). Volán: Az MLSZ átigazolási bizottsága pénteken hoz döntést Zsinka (Videoton) és Vincze (Csepel) ügyében. SZEOL: Balogh (Nagyszénás). A Ferencváros, a Haladás és a Videoton ugyancsak tárgyalásokat folytat, de konkrét átigazolás még nincs. A Debrecen labdarúgócsapatánál Kovács Ferenc vezető edző írásban bejelentette távozását.

Csütörtökön Az 1983/84. évi kupákra nevezett magyar klubok közül a Ferencváros kapta az UEFA Kupában a legnehezebb ellenfelet, a holland Eindhoven ellen játszik, de először idegenben. A bajnokoknál bizonyára nem lesz túlságosan nehéz dolga a Rábának az izlandi Vikingur Reykjavík ellen. Az első mérkőzést Győrött rendezik. A KEK-ben az Ú. Dózsa, az UEFA Kupában pedig a Bp. Honvéd görög csapattal kerül szembe, s mind a két magyar együttes idegenben kezd. Az Ú. Dózsa vetélytársa az AEK Athén, a Bp. Honvédé pedig a Larissza.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_artemio_franchi.jpgArtemio Franchi doktor, az Európai Labdarúgó Szövetség elnökének mozdulata a bűvészére - avagy a varázslóéra? - emlékeztet. Csiribi, csiribá, és akkor most...

Az Intertotó Kupában szombaton újabb forduló következett. Mindkét magyar részvevő pályára lépett - egyaránt osztrákok ellen. A Honvéd Innsbruckban játszott, míg a Videoton vendége a Sturm Graz csapata volt.

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_innsbruck_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_intertoto_videoton_sturm_graz.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az Tavaszi zárás felsőházi mérlegét. A sorrend a bajnoki tabellán elfoglalt helyezés szerint alakult ki.

9. DVTK
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_9_dvtk.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_9_dvtk_vereb_gyorgy.jpgA DVTK-n sokszor az ilyen szívós védekezés sem segített, Veréb kapus kiöklözi kapuja előteréből a labdát a fehér mezes pécsi támadók elöl

10. Nyíregyháza
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_10_nyiregyhaza.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_10_nyiregyhaza_kiss_miklos.jpgKiss Miklós magárahagyatottsága

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_10_nyiregyhaza_halasz_istvan.jpgHalásznak kevés jó megmozdulása volt ebben az idényben

11. ZTE
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_11_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_11_zte_soos_istvan.jpgSoós már az őszi első fordulóban a Vasas ellen is pompás játékkal mutatkozott be a Fáy utcában. Képünkön baloldalt húz el a labdával

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_11_zte_torok_jozsef.jpgTörök József (jobbra) végig a hátán cipelte a csapatot - ez is kevés volt

12. MTK-VM
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_12_mtk_vm.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_12_mtk_vm_boda_imre.jpgBoda Imre (fehérben) gyakran állt nagy harcban az ellenfél védőivel

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_12_mtk_vm_golorom.jpgRitka vendég volt az öröm a Hungária körúton

13. Videoton
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_13_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_13_videoton_disztl_laszlo_csuhay.jpgA Videoton védelme ebben a szezonban könnyen zavarba hozható volt. Itt épp Disztl Lászlónak és Csuhaynak gyűlik meg a baja a debreceni Kerekessel

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_13_videoton_disztl_peter.jpgDisztl Péternek, bár ezúttal gólt kap, nem lehetett panasz a teljesítményére

14. Pécsi MSC
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_14_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_14_pecsi_msc_katzirz_bela.jpgKatzirztól összességében sokkal többet vártak a PMSC-nél

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_14_pecsi_msc_dobany_lajos.jpgKönnyebb volt ősszel, mikor a gólkirály, Dobány Lajos még piros-feketében ontotta a gólokat

15. Debreceni MVSC
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_15_dmvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_15_dmvsc_szucs_janos.jpgSzűcs János, a kiváló hátvéd. Ő sérülése miatt nem tudott segíteni. Talán majd az NB II-ben...

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_15_dmvsc_ludanszky_istvan.jpgLudánszky István, a válogatott Sallai mellett, az egyetlen DMVSC-s nevelés volt a csapatban. A védelem bármelyik posztján bevethető volt

16. Békéscsaba
idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_16_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_16_bekescsaba_kerekes_attila.jpgEbben a szezonban a válogatott Kerekes Attila okozta a legnagyobb csalódást

idokapszula_nb_i_1982_83_tavaszi_zaras_merlegen_az_alsohaz_16_bekescsaba_kurucz_adam.jpgKurucz Ádám (jobbra) egyedül kevés volt

A Tabellaparádéval folytatjuk.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1982/83

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1014899570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása