Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 3. forduló, 2. kör

2020.09.28. 05:15 maribor_

1984. március 21., a hónap utolsó előtti szerdája

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_tanacskoztarsasagi_emlekmu.jpgA Tanácsköztársaságra emlékeztünk

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

március 19.

Sorsdöntőnek minősített tanácskozásra ültek össze a nyugat-európai közösség kormányfői Brüsszelben. A kétnapos ülésen Francois Mitterrand francia államfő elnököl. A tét: a közösség sorsa, a fenyegető pénzügyi csőd elkerülése. Három és fél hónappal az athéni csúcs súlyos kudarca után a napirenden szereplő és megoldásra váró kérdések ugyanazok: a mezőgazdasági reform, a költségvetési források (a közös kassza) bővítése, a brit hozzájárulás aránytalanságának megszüntetése, a spanyol és portugál belépés, a korszerű iparágak versenyképessé tétele közös erővel.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_brusszeli_csucs.jpgAz EGK kormányfői a tárgyalóasztalnál

Írország kiadta az ulsteri (észak-írországi) brit hatóságoknak az elfogott terroristát, Dominic McGlincheyt. Az Észak-Írország függetlenségéért fegyveres merényletekkel harcoló „Ír Nemzeti Felszabadítási Hadsereg” (INLA) vezető alakját tűzharc után fogták el az ír rendőrök. A dublini legfelsőbb bíróság órákon belül engedélyezte McGlinchey kiadatását. Az INLA „vezérkari főnöke” nemrég egy sajtónyilatkozatában azt mondta, hogy az elmúlt tíz évben harminc gyilkosságban és kétszáz pokolgépes merényletben vett részt.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_dominic_mcglinchey.jpgA dublini hatóságok átadják az északír rendőrségnek Dominic McGlincheyt

Az 1954-es születésű, Veszett Kutya (Mad Dog) becenévre hallgató McGlinchey már a sokadik börtönbüntetését töltötte a hetvenes évek végén, mikor bajszot akasztott az IRA vezetőségével, ezért akkori szabadulása után csatlakozott az Ír Nemzeti Felszabadító Hadsereghez (Irish National Liberation Army) mint a dél-derryi műveletek felelőse. Hat hónapon belül az INLA vezetője lett: véget vetett a szervezeten belüli vitáknak, és megkezdte az országos hálózat kiépítését. McGlinchey a szervezetben élet-halál ura lett. Nevéhez többtucat bombamerénylet, kezeihez többszáz brit katona és észak-ír rendőr vére tapadt. De vezetése alatt számtalan civil és brit parlamenti képviselő halála is fűződik az INLA tevékenységéhez. 1984. március 17-én, az írek védőszentje, Szent Patrik napján az írországi Ralahine-nál - fegyveres harc után - elfogták a köztársasági hatóságok, és még aznap éjjel kiadták Észak-Írországnak. Írország korábban egyetlen körözött köztársaságpártit sem adott ki Észak-Írországnak, így McGlinchey lett az első, akit Dublin hozzájárulásával állíthattak bíróság elé politikailag motivált cselekmény miatt Belfastban. Annak ellenére, hogy a hatóságok akkori tudomása szerint legalább harminc ember meggyilkolásában volt része, csak egy 62 éves protestáns nő megölése miatt kellett bíróság elé állnia. Az asszony egy észak-írországi postahivatal elleni rablótámadásban vesztette életét. A bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a gyilkosságért McGlincheyt. 1985 októberében a belfasti fellebbviteli bíróság megalapozatlannak találta az elsőfokú ítéletet, és Dominic McGlinchey visszatérhetett az Ír Köztársaságba, ahol fegyveres bűncselekmények miatt tíz év börtönre ítélték. Jó magaviselete miatt hét év után feltételesen szabadlábra helyezték. 1994. február 10-én McGlinchey egy drogheda-i telefonfülkében állt, amikor egy járműből kiugrott két fegyveres, és 14, más források szerint 10 lövéssel meggyilkolta. Feltevések szerint azoknak a dél-armagh-i férfiaknak a rokonai állhattak felesége és az ő meggyilkolása mögött, akiknek halálát McGlinchey számlájára írták.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_dominic_mcglinchey_2.jpgDominic McGlinchey holtteste az ellene elkövetett merénylet után

A második hetébe lépett libanoni megbékélési konferencia kezdete óta negyven polgári lakos vesztette életét Bejrútban, s 200 fölött van a sebesültek száma a meghirdetett tűzszünet ellenére is folytatódó polgárháborús konfliktusnak. A Satila táborban négy palesztin menekültet ölt meg a falangista ágyútűz. A tűzszünet megszilárdítására, a szemben álló erők szétválasztására tett kezdeményezések éppúgy eredménytelenek voltak, mint a kölcsönös fogolycseréről hozott lausanne-i határozat.

A tűzszünet megsértése - bejrúti értékelések szerint - a megbékélési konferenciát jellemző ellentétek kísérőjelensége, a politikai engedmények érdekében kifejtett katonai nyomás eszköze. Ellenzéki körökben általános felzúdulást keltett, hogy Amin Dzsemajel elnök olyan reformtervezetet terjesztett elő, amely több fontos kérdésben visszalépést jelent a korábban elért megállapodásokhoz képest.

Éles hangon bírálta az amerikai kormány költségvetési politikáját Jacques de Larosiere, a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) vezérigazgatója Cincinnati városban (Ohio állam) elhangzott előadásában. Mint mondotta, a tetemes amerikai költségvetési deficit rendkívül magas szinten tartja a kamatokat, veszélyeztetve ezzel a világgazdasági megélénkülést. A Nemzetközi Valuta Alap prognózisa szerint a fejlett tőkés országokban az idén reálértékben - az áringadozásokat kiszűrve - 3,5 százalékos gazdasági növekedés várható.

március 20.

Losonczi Pál, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Elnöki Tanács elnöke a főváros IX. kerületében, a Ferencvárosban élők és dolgozók életével, munkájával, a városrész eredményeivel és terveivel ismerkedett. A látogatásra elkísérte Borbély Gábor, a budapesti pártbizottság titkára.

A program reggel a kerületi pártbizottság székházában kezdődött, ahol a vendéget Gál Lászlóné első titkár és Nagy Ernő tanácselnök fogadta, s tájékoztatta a csaknem 90 ezer lakosú Ferencváros politikai, társadalmi, gazdasági életéről. A sokrétű, jelentős történelmi múltú városrészben - amely 12,5 négyzetkilométer területen fekszik - az iparon belül meghatározó az élelmiszeripar; a hagyományoknak megfelelően igen fontos feladatot lát el a mezőgazdasági termékek feldolgozásában, tartósításában és elosztásában. Több vegyi, gép-, könnyű- és építőipari vállalat, valamint országos hatáskörű egészségügyi és felsőoktatási intézmény is található itt. A Ferencvárosban működő tíz kutatóintézet tevékenysége főként a mezőgazdasághoz, az élelmiszeriparhoz és az egészségügyhöz kapcsolódik.

Az Elnöki Tanács elnökének programja az Agrárgazdasági Kutató Intézetben folytatódott. A vendéget az intézet vezetői, a dolgozói kollektíva képviselői fogadták, jelen volt Villányi Miklós MÉM-államtitkár. Márton János főigazgató tájékoztatta az idén harmincéves intézet munkájáról, ahol 240, főként tudományos kutató dolgozik.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_losonczi_pal_agrarkutato_intezet.jpgLosonczi Pál megtekinti az Agrár Kutató Intézet számítógéptermét

Losonczi Pál ezután a Fegyver- és Gázkészülékgyárat kereste fel; Végh József vezérigazgató és Horváth István pb-titkár kalauzolásával előbb üzemlátogatáson vett részt, majd tájékoztatót hallgatott meg az 1891 óta működő gyár munkájáról.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_losonczi_pal_fegyver_es_gazkeszulekgyar.jpgLosonczi Pál a Fegyver- és Gázkészülékgyár üzemcsarnokában

Az egész napos program zárásaként délután Losonczi Pál baráti beszélgetést folytatott a kerületi és a gyári pártbizottság tagjaival.

Az ifjúsági szövetség immár hetedik alkalommal jutalmazta KISZ-díjjal - a forradalmi ifjúsági napok alkalmából - azokat a 35 éven aluli fiatalokat, akik több éven át példamutató tevékenységükkel, az ifjúság nevelésében kifejtett kiemelkedő munkájukkal járultak hozzá a fejlett szocialista társadalom építéséhez. A kitüntetéseket a szövetség székházában rendezett ünnepségen Fejti György, a KISZ KB első titkára nyújtotta át. Az eseményen jelen voltak Aczél György, az MSZMP Központi Bizottságának titkára és Sarlós István, a Minisztertanács elnökhelyettese, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai.

Az 1984. évi KISZ-díjasok:
A berettyóújfalui ifjúsági fúvószenekar (38 tagú), a Paksi Atomerőmű Vállalat ügyeletes mérnöki munkacsoportja, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetének munkacsoportja, Belyácz Iván, Veres József közgazdászok, a Janus Pannonius Tudományegyetem oktatói; Benda László, a Magyar Televízió főmunkatársa, Guczoghy György, a Budapesti Honvéd Sportegyesület tornásza, Honfi Péter és Honfiné Mihálovics Ildikó népi iparművészek (megosztott díjként), Horváth Péter író, Koltay Gábor filmrendező, Mártha István zeneszerző.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_berettyoujfalusi_ifjusagi_fuvoszenekar.jpgA berettyóújfalui ifjúsági fúvószenekar

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_aczel_gyorgy_sarlos_istvan.jpgSarlós István és Aczél György a kitüntetések után a díjazottak egy csoportjával beszélget

Horváth István belügyminiszter Lévai Bélát 70. születésnapja alkalmából az Újpesti Dózsa sportklubban végzett csaknem négy évtizedes kiváló társadalmi munkája elismeréséül a Haza Szolgálatáért Érdemrend arany fokozatával tüntette ki.

Skolnik Józsefet, a Kommunisták Magyarországi Pártja Központi Bizottságának egykori tagját, a munkásmozgalom régi harcosát, párttagságának 60. évfordulója alkalmából Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára köszöntötte, és átadta a Központi Bizottság emléklapját. A köszöntésnél jelen volt Katona István, a Központi Bizottság osztályvezetője.

Nem kell hozzá reklám, hiszen időben és az elképzelhető összes hírforrásból értesülni lehet róla: ismét érdemes felkeresni a kőbányai vásárközpontban az Utazás ’84 nemzetközi idegenforgalmi kiállítást és vásárt. A fesztivál eddig legtöbb érdeklődőt vonzó rendezvénye, amelyen estig 59 219-en jártak, ugyanis ebben az esztendőben új tartalommal gyarapodott.

Ezúttal a kereskedők is igazán kitettek magukért. Ilyet még nem látott Budapesten a világ - mondhatjuk, mert aki a fesztivál napjaiban pénzzel a zsebében megy ki a vásárra (és miért ne így menne?), aligha tud ellenállni a sokféle, kitűnő minőségű és a megszokottnál most olcsóbb áru csábításának. És az legalább ilyen fontos, hogy - ígérik a kereskedők - nem lesz hiánycikk, mert amit kihoztak a vásárra, azt mindig úgy pótolják, hogy az utolsó percig minden kapható legyen.

Márpedig ezúttal azért is nehéz a választás, mert a szamócapalánták közül éppúgy lehet vásárolni, mint a divatos sportcikkekből, az utazáshoz, túrázáshoz szükséges kellékekből. a szabadidő kellemes és hasznos eltöltését szolgáló kerti bútorokból, könyvekből, a turisták számára mindig fontos ajándéktárgyakból. A vásári hangulat sem hiányzik; a többi közt tegnap például a D pavilon központi színpadán a Muzsikás együttes adott műsort, aztán autósvetélkedőn lehetett részt venni.

A fesztivál esti programjai ugyancsak sok érdeklődőt vonzottak. A Zeneakadémián Ránki Dezső zongoraestje, a Pesti Vigadóban a Tátrai vonósnégyes koncertje, a Deák téri templomban Trajtler Gábor orgonaestje, a Vígszínházban a Pécsi Balett vendégjátéka, az Egyetemi Színpadon a nemzetközi pantomimtalálkozó, a Radnóti Színpadon szlovák irodalmi est szórakoztatta a közönséget, a Kertészeti Egyetem Klubja pedig a Stúdió ’84 élő adásának volt az egyik helyszíne, ahol Cziffra György és Novák Ferenc vendégeskedett. A Pesti Vigadóban egyébként megnyílt a senlisi Cziffra-alapítvány kiállítása.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_cziffra_gyorgy.jpgCziffra György, világhírű zongoraművész, a Rózsavölgyi Zeneműboltban dedikálta könyvét és lemezeit az érdeklődőknek

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_ranki_dezso.jpgRánki Dezső zongoraművész először lépett fel a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_pecsi_balett_marko_ivan.jpgEgy biztosnak ígérkező siker: a Győri Balett fellépése. Képünkön: Markó Iván

A budapesti tárlaton először mutatkoznak be magyar képzőművészek: Nagy Gábor és Kiss Zoltán László festményei, valamint Németh Gyula fafaragó népművész munkái mellett megtekinthetők a Párizsban élő fiatal, magyar származású művésznő, Kürthy Hanna alkotásai, és ugyancsak itt láthatók három fiatal francia képzőművész: Gerard Deligny, Pierre Guillemin és Jane Larroque festményei.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_utazas_84.jpgHétköznap is sok érdeklődő keresi fel az Utazás ’84-et Kőbányán

Rajnai Sándor, hazánk moszkvai nagykövete Moszkvában fogadást adott a Tanácsköztársaság kikiáltásának 65. évfordulója alkalmából. Az eseményen megjelent a Szovjetunió több párt- és állami vezetője, a Szovjet-Magyar Baráti Társaság vezetői, valamint a szovjet és a magyar munkásmozgalom sok veteránja.

A brüsszeli közöspiaci csúcsértekezlet első napján, hajnalig tanácskoztak a kormányfők a közösséget fenyegető pénzügyi csőd elhárításáról. A brit miniszterelnök Anglia költségvetési hozzájárulásai aránytalanságának kérdését állította a vita középpontjába, megbénítva minden más kérdés megtárgyalását. Kedd délelőtt különtanácskozások folytak a brüsszeli értekezlet színhelyén egy kompromisszumos megoldás kidolgozására. A francia elnökség elő is terjesztett egy áthidaló javaslatot, amelynek vitáját kedd délután folytatták a kormányfők.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kozospiaci_csucsertekezlet_thatcher_mitterrand_cheysson.jpgMargaret Thatcher beszél a tanácskozáson. Szemben jobbról Mitterrand francia elnök és Cheysson külügyminiszter

Délután, plenáris ülést tartottak a Lausanne-ban tartózkodó delegációvezetők részvételével. A hivatalos találkozón rajtuk kívül csak a szíriai megfigyelő, Abdel Halim Haddam alelnök és a szaúdi diplomata volt jelen. A nap folyamán Haddam szíriai alelnök a részvevőkkel tanácskozott. Ennek eredményeképpen az ülésen részt vett Valid Dzsumblatt, a libanoni Haladó Szocialista Párt vezetője is, aki korábban még úgy nyilatkozott, hogy nem hajlandó tovább a városban maradni. Ennek oka főleg az, hogy a maronita Szoliman Franzsije, az ellenzéki Nemzeti Megmentési Front egyik tagja szakított a csoporttal, mondván, hogy koalíciós partnereinek alkotmánymódosítási követelései „szélsőségesek”.

Lapzártakor érkezett jelentés szerint este véget ért a konferencia Lausanne-ban tartott második szakasza. A kilencnapos tanácskozás végeztével hivatalos záróközleményt az esti órákig nem adtak ki. A konferencián született megállapodásokra egyelőre csak közvetett forrásokból következtetnek a hírügynökségek. Értesüléseik szerint a két és fél órás záróülésen a szemben álló felek között megállapodás jött létre arról, hogy megszilárdítják a tűzszünetet Libanon valamennyi polgárháborús frontján, nemzeti egységkormányt hoznak létre, valamint bizottságot alakítanak, amely hat hónapon belül előkészíti az alkotmánymódosítást. Abban azonban továbbra sincs egyetértés Dzsemajel elnök és a nyolc politikai-vallási vezető között, hogy a jövőben milyen konkrét politikai reformok révén rendezzék át Libanon hatalmi struktúráját.

Rövid fegyvernyugvás után délelőtt kiújultak a harcok a drúz és a síita milicisták, illetve a kormányerők között a libanoni főváros két szektorát elválasztó zöld vonal mentén. A rendőrség adatai szerint az előző éjszaka lezajlott lövöldözésekben három polgári személy meghalt, másik huszonnyolc pedig megsebesült. Eközben izraeli harci gépek több berepülést hajtottak végre Bejrút és a környező hegységek fölött.

A nicaraguai ellenforradalmárok újabb támadást intéztek az ország ellen a Hondurasszal határos északi és Costa Ricával határos déli területeken - jelentette az AFP Managuából, egybehangzó forrásokra hivatkoznia. Nicaragua északi részén a Nicaraguai Demokratikus Front (FDN) nevű ellenforradalmi szervezet bejelentette, hogy „általános offenzívat Indított az ország északi és középső részén”. Azt állították, hogy a kormányhadsereg háromszáz katonáját harcképtelenné tették. Az FDN csapatai általában Honduras területéről törnek be Nicaraguába szabotázsfeladatokkal.

Az ellenforradalmárok Costa Rica felől megtámadták a Managuától 140 kilométerre levő Penas Blancas határállomást Nicaragua déli részén. Az akció nem okozott komolyabb veszteséget - közölték katonai forrásból Managuában. Nyolc napon belül ez a második támadás a nicaraguai határállomások ellen.

március 21.

Országszerte megünnepelték a Magyar Tanácsköztársaság kikiáltásának 65. évfordulóját. A forradalmi ifjúsági napok központi ünnepségét az idén Tatabányán rendezték meg. Koszorúzásokkal, ifjúsági nagygyűlésekkel, fáklyás felvonulásokkal, kiállítások megnyitásával és más rendezvényekkel emlékeztek meg mindenütt fiatalok és idősebbek az első magyar proletárállam létrejöttéről.

Az évforduló alkalmából koszorúzási ünnepséget rendeztek Budapesten, a Dózsa György úti Tanácsköztársasági Emlékműnél. A tisztelet és a megemlékezés koszorúját a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi és Budapesti Bizottságai nevében Duschek Lajosné, a KB tagja, a Magyar Nők Országos Tanácsának elnöke és Békesi László, a budapesti pártbizottság titkára helyezte el. A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa képviseletében dr. Markója Imre igazságügyminiszter és Szakali József, a KNEB elnöke koszorúzott. A Magyar Népköztársaság fegyveres testületéi és erői részéről Papp Dezső vezérőrnagy, az MSZMP Néphadseregi Bizottságának első titkára, Földesi Jenő altábornagy, belügyminiszter-helyettes és Barta Gyula munkásőr ezredes, a munkásőrség országos parancsnokának helyettese koszorúzott. Elhelyezték koszorúikat a Hazafias Népfront Országos Tanácsa, a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága, Budapest Főváros Tanácsa és Budapest dolgozóinak, fiataljainak képviselői is. Az ünnepség az Internacionálé hangjaival ért véget.

Több fővárosi emlékhelyen is koszorúzási ünnepséget tartottak. Az évforduló tiszteletére a VIII. kerületben, a Kun Béla téren, Kun Béla, Szamuely Tibor és Landler Jenő emlékművét, a XVIII. kerületben pedig a Lőrinci Hengermű falán elhelyezett emléktáblát koszorúzták meg a kerületi párt-, állami és társadalmi szervezetek képviselői.

A forradalmi ifjúsági napok központi ünnepségét az idén Tatabányán rendezték meg. A Tanácsköztársasági Emlékműnél rendezett délelőtti koszorúzáson részt vett Havasi Ferenc, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára, aki az MSZMP KB nevében helyezte el koszorúját. Megkoszorúzták az emlékművet a megyei és városi pártbizottság, valamint a KISZ KB, a Hazafias Népfront képviselői és a Szovjet-Magyar Baráti Társaság hazánkban tartózkodó delegációjának tagjai is. Este a városi sportcsarnokban ifjúsági nagygyűlést rendeztek, amelyen részt vett Havasi Ferenc is. A nagygyűlés szónoka Szórádi Sándor, a KISZ KB titkára volt.

Immár hagyomány, hogy az ifjúsági szövetség minden esztendőben más-más városban tartja meg március 21-i fő rendezvényét. A házigazda az idei alkalommal Tatabánya volt, a bányászvárosban a megyei és a városi KISZ-bizottság több hetes munkájának, a párt- és társadalmi szervek, az üzemek, intézmények és iskolák közreműködésének eredményeként egésznapos program várta a helyből és az ország más tájairól ide érkezett vendégeket.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_tatabanya_marcius_21.jpgA megyei tanács épülete előtt nonstop műsor pergett

Miközben a megyei tanács előtti téren, illetve a Centrum Áruház parkolójában rögtönzött színpadokon népszerű együttesek és szólisták adták egymásnak nonstop műsorban a dobogót, más helyszíneken a politizálásé volt a terep. A középiskolások például délelőtt a Tanácsköztársaság eszmei örökségéről tartottak fórumot.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_tatabanya_marcius_21_aszfaltrajzverseny.jpgA kicsiknek aszfaltrajzverseny is volt

Budapesten, az Asztalos János Ifjúsági Parkban a VIII. és a IX. kerületi KISZ-bizottság rendezett ifjúsági nagygyűlést, amelyen 1200 középiskolás fiatalt avattak KISZ-taggá. A fővároshoz hasonlóan szerte az országban a kegyelet és a hála virágaival borították el a Tanácsköztársaság emlékműveit, lerótták az utódok kegyeletét a dicsőséges 133 nap nevezetes eseményeinek emlékhelyein, mártírjainak emléktáblájánál. Egerben ezen a napon avatták fel az 1919-ben ott állomásozó Vörös Tüzérezred emlékművét, a város következő években felépülő új lakótelepének első utcáját pedig Németi Lajosról, a magyar és a nemzetközi munkásmozgalom kiemelkedő harcosáról, a Heves megyei direktórium egyik tagjáról nevezték el.

Lázár Györgynek, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének meghívására hivatalos, baráti látogatásra hazánkba érkezett Willi Stoph, a Német Demokratikus Köztársaság Minisztertanácsának elnöke. A zászlókkal feldíszített Ferihegyi repülőtéren tíz órakor landolt az NDK kormányfőjét és kíséretének tagjait hozó különrepülőgép. A légikikötőben a fogadtatásra megjelent Lázár György, Marjai József miniszterelnök-helyettes és Várkonyi Péter külügyminiszter, valamint politikai, gazdasági és társadalmi életünk több vezető személyisége. Jelen volt Karl-Heinz Lugenheim, az NDK budapesti nagykövete és Nagy Lajos, hazánk berlini nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_lazar_gyorgy_willi_stoph.jpgLázár György és Willi Stoph a Ferihegyi repülőtéren

Délelőtt a Parlament Delegációs termében megkezdődtek a magyar-NDK tárgyalások. A a szívélyes, elvtársi légkörű tárgyaláson Lázár György és Willi Stoph tájékoztatta egymást a két országban folyó szocialista építőmunka eredményeiről. Megállapították, hogy kapcsolataink - különösen a gazdasági együttműködésben - dinamikusan fejlődnek. Tovább javult a két ország közötti termelési szakosodás és kooperáció, a vállalatok közvetlen kapcsolata. Eredményesek az anyag- és energiatakarékosság érdekében kifejtett közös erőfeszítések is. Hazánk és az NDK egyaránt szorgalmazza, hogy hosszú távra megalapozzák az együttműködés új formái további elmélyítésének feltételeit. A két miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a Kádár János és Erich Honecker legutóbbi, tavaly őszi, berlini találkozóján kijelölt célok újabb ösztönzést adtak együttműködésünk fejlesztéséhez.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_magyar_ndk_targyalasok.jpgMegkezdődtek a hivatalos tárgyalások a Parlament Delegációs termében

A tárgyaló csoportok a teljes nézetazonosság jegyében áttekintették a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseit is. Megállapították: fontosnak tartják a szocialista országok egyeztetett külpolitikájának gyakorlati megvalósítását, s mindkét országban aktívan munkálkodnak ennek érdekében.

Willi Stoph a délutáni órákban megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén. Este Lázár György díszvacsorát adott vendége tiszteletére a Parlament Vadásztermében. A vacsorán Lázár György és Willi Stoph pohárköszöntőt mondott.

A Szovjetunió egyértelműen az Egyesült Államokat teszi felelőssé egy szovjet tankhajó aknára futásáért Nicaragua partjainál. Moszkvában Gromiko külügyminiszter kormányjegyzéket adott át az ideiglenes amerikai ügyvivőnek; a jegyzék megállapítja, hogy a Sandino nicaraguai kikötőhöz közelítve, a Luganszk nevű szovjet tankhajó aknára futott, megsérült, és legénységének több tagja megsebesült.

A szovjet kormány az amerikai kormányt teszi felelőssé a kalózakcióért - hangoztatja a jegyzék, s rámutat: Washington hadüzenet nélküli háborút folytatva Nicaragua ellen, terroristák bandáit pénzeli, fegyverzi fel, s e bandák tagjai között vannak az amerikai titkosszolgálatok ügynökei. A jegyzék állami rangra emelt terrorizmusként bélyegzi meg az amerikai politikát, s ennek új, rendkívül veszélyes megnyilvánulásának nevezi a nicaraguai kikötők, területi és az ehhez kapcsolódó széles nemzetközi vizek elaknásítását, a Nicaraguával való kereskedelmet lebonyolító hajók elleni támadásokat.

A Szovjetunió a legkategorikusabban elítéli az Egyesült Államok követte terrorista politikát - hangsúlyozza a jegyzék. A szovjet kormány figyelmeztet rá, hogy az Egyesült Államok visel minden felelősséget az ilyen akciók folytatódásának következményeiért. Egyúttal a szovjet kormány fenntartja azt a jogát, hogy kártérítést követeljen állampolgárainak sérülése, az anyagi kár miatt.

A szovjet tartályhajó ellen elkövetett bűncselekmény azoknak a felforgató akcióiknak a folytatása, amelyeket a somozista banditák Bluefields és Corinto nicaraguai kikötők ellen hajtottak végre. Arról tanúskodik, hogy az Egyesült Államok blokád alá akarja venni Nicaraguát, és ez a kísérlet szerves részét alkotja a Washington által a közép-amerikai ország népe ellen folytatott hadüzenet nélküli háborúnak - hangzik a managuai külügyminisztérium nyilatkozata.

Minden megállapodás nélkül, kudarccal végződött keddről szerdára virradó éjjel a nyugat-európai közösség állam- és kormányfőinek tanácskozása. A kudarc oka: Nagy-Britannia elutasító magatartása költségvetési visszatérítései ügyében. Margaret Thatcher miniszterelnök többször is visszautasította a többi kilenc tagország egyhangú ajánlatát: öt éven át évi 1 milliárd ecu (850 millió dollár) visszatérítés, amely felére csökkentette volna Nagy-Britannia jelenleg 2 milliárdos „tiszta befizetéseit”. E merevség láttán Francois Mitterrand francia köztársasági elnök véget vetett a tanácskozásnak.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_margaret_thatcher_francois_mitterrand.jpgThatcher és Mitterrand: mosoly, kézfogás és kudarc

A libanoni polgárháborús ellenfelek kedden véget ért lausanne-i találkozóját követően, szerdára virradóra heves tüzérségi összecsapások robbantak ki a Bejrútot kettészakító zöld vonal mentén és a hegyvidéki Szuk el-Garb térségében. A harcok fellángolása egyfelől jelezte, hogy a szemben álló erők elégedetlenek a megbékélési konferencia sovány eredményével, másfelől kérdésessé tette, hogy sikerül-e átültetni a gyakorlatba a megállapodás leglényegesebb pontját, az általános és tartós tűzszünet tervét.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_bejruti_zoldvonal.jpgA síita Amal mozgalom harcosai a zöld vonalnál

Bejrútban a kilencéves polgárháború után megtartott konferencia kudarcaként értékelik, hogy a lausanne-i közlemény még csak említést sem tesz az álláspontok közeledését kifejező nemzeti egységkormány megalakításáról és az Izrael által megszállt Dél-Libanon felszabadításáról. A tűzszüneti kezdeményezés sikere esetén azonban mód nyílhat a tárgyalások folytatására, a polgárháborús szakadék áthidalására.

Líbia az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását követelte a Líbiának címzett amerikai fenyegetések nyomán kialakult helyzet megvitatására. A líbiai külkapcsolatokkal foglalkozó iroda által kiadott memorandum leszögezi, hogy az amerikai gyártmányú AWACS-rendszerű felderítő repülőgépék és vadászrepülők Egyiptomba szállítása előkészület az Egyesült Államok részéről egy Líbia elleni nyílt agresszióra, Washington ilyen jellegű tevékenysége - áll a dokumentumban - ellentétes az ENSZ alapokmányában foglaltakkal, veszélyezteti a Közel-Kelet békéjét és biztonságát.

A Faralbundo Marti Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) és politikai szárnya, a Forradalmi Demokratikus Front (FDR) újólag a vasárnapi elnökválasztás bojkottálására szólította fel az ország népét. Az FMLN és az FDR közös közleménye szerint a front nem tervez különleges akciókat, de a hazafiak ellenőrzése alatt levő területen szétoszlatják majd a szavazókat. A közlemény azt tanácsolja a hadsereg ellenőrzése alatt levő területek lakosainak, hogy menjenek el szavazni, amennyiben megtorlástól tartanak. A salvadori törvények értelmében ugyanis a szavazás kötelező.

Kis híján nukleáris katasztrófa történt a Japán-tengeren, mikor egy szovjet atommeghajtású tengeralattjáró és egy amerikai repülőgép-anyahajó ütközött a nyíltvízen.

Az USS Kitty Hawk a Team-Spirit '84 nevű, közös, amerikai-koreai hadgyakorlaton vett részt. A K-314 tengeralattjáró az anyahajó megfigyelését kapta feladatul. Március 14. óta tartott kettejük macska-egér harca, a USS Kitty Hawk szinte végig maximális sebességre kapcsolva haladt, hogy megpróbálja lerázni "társát". A tengeralattjáró próbálta a lépést tartani vele, mígnem az előző nap a rosszra fordult időjárás következtében szem elől veszítette célpontját. A tengeralattjáró mindössze 10 méter mélyre emelkedett, hogy felmérje a helyzetet. A periszkópon keresztül Vlagyimir Jevszenko kapitány meglepődve tapasztalta, hogy az anyahajó csak 4-500 méterre volt. Riasztóbb volt, hogy az amerikaiak és a K-314 teljes gázzal egymás felé tartottak. A kapitány azonnali parancsot adott az elmerülésre, de már késő volt. A K-314 és az USS Kitty Hawk összeütközött. Az anyahajó ezután többször, szándékosan végigment a tengeralattjárón, mely olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy nem volt más választása a kapitánynak, mint a felszínre manőverezni, megmutatni magukat az amerikaiaknak. Az ütközés következtében a szovjet tengeralattjáró légcsavarja, parancsnoki tornya és periszkópja erősen megsérült. A repülőgép-hordozó orrában hatalmas lyuk keletkezett, ami miatt több ezer tonna üzemanyag szivárgott a tengerbe; puszta csoda folytán nem robbant fel. Szerencsére a szovjet és az amerikai hajók fedélzetén lévő atomfegyverek sem robbantak fel. A tengeralattjáró üzemképtelen lett, el kellett vontatni. Az anyahajó saját lábon, javítás céljából jutott el a japán Yokosuka kikötőbe. A baleset Jevszenko karrierjébe került, felfüggesztették kapitányi posztjáról, és szárazföldön folytatta szolgálatát nyugállományba vonulásáig.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_k_314_uss_kitty_hawk.jpgAz amerikaiak végig megfigyelés alatt tartották a K-314-et, amíg azt a szovjetek el nem vontatták

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_humor_4.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_reklam_3.jpg

Kékfény:
A Győr-Sopron megyei Győrszentiván határában hat hektár fenyves vált a lángok martalékává, a Veszprém megyei Monostorapátiban öt hektár szelídgesztenyés égett le. Mindkét, jelentős kárt okozó erdőtűz az emberi felelőtlenség következménye. Az elmúlt napokban az országban 115 helyen lángolt fel az avar, gyulladt ki az erdő a felelőtlen tűzgyújtás, az eldobott cigaretta, égő gyufa miatt. Az erdőtüzek tovaterjedését a tűzoltóság valamennyi alkalommal sikeresen megfékezte. A BM Tűzoltóság Országos Parancsnoksága kéri a lakosságot, hogy hétvégi kirándulásokon és a kerti munkák közben fokozottan ügyeljenek a tűzgyújtásra.

Postai kábeleket rongáltak meg Budapesten, a XIII. kerületben, a Váci út és a Forgách utca sarkán. A rongálás következtében több, Váci úti nagyüzemnek - például a Magyar Hajó- és Darugyárnak, a Fűtőerőműnek, a Csavargyárnak, az Érc- és Ásványbánya Vállalatnak -, valamint néhány egyéni előfizetőnek a telefonja elnémult. A hibaelhárítást a kábelfenntartó üzem dolgozói megkezdték; valamennyi telefon újbóli működése csak a jövő hétre várható.

Közlemények:
Vendégház nyílt a Hármashatár-hegy oldalában. Szeretettel várjuk bel- és külföldi vendégeinket. Telefon: 887-099.

Értesítjük t. utazóközönségünket, hogy a húsvéti ünnepekre való tekintettel azon utasainknak, akik menetjegyüket menettérti utazásra március 31-ig elővételben megváltják, illetve távolsági utazásukat április 20-án 0 órától 24-én 24 óráig lebonyolítják, 10%-os menetdíjkedvezményt nyújtunk. Kellemes húsvéti utazást kívánunk minden kedves utasunknak. VOLÁN 20. sz. Vállalat Andor utcai Üzemigazgatóság.

A Magyar Szocialista Munkáspárt Budapesti Bizottságának oktatási igazgatósága az 1984-1985-ös tanévre felvételt hirdet a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem 3 éves általános tagozatára, 3 éves szakosított tagozatára, központi és kerületi továbbképző tanfolyamaira, speciális kollégiumaira, Korunk kérdései című előadássorozataira, továbbá szervezett önálló tanulásra. A részletes tudnivalókat tartalmazó tájékoztató és a jelentkezéshez szükséges kérdőív a kerületi pártbizottságokon, és a munkahelyi pártszervezeteknél szerezhető be március 26-tól. Párttagok és pártonkívüliek egyaránt kérhetik felvételüket. A jelentkezők a kitöltött kérdőívet munkahelyük kerületének pártbizottságára juttassák el április 30-ig.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_allasajanlat_3.jpg

Divat: Fekete-fehér
Valamikor a ruhák színe a rendi tagozódást fejezte ki, például a középkorban a fekete szín a polgárság színe volt. Napjainkban bárki viselheti, különösen fekete-fehér összeállításban. A színkombinációk, különösen egy szokatlan összeállítás, sajátos hangsúlyt adnak a divatújdonságoknak. Újdonságról most mégsem beszélhetünk, hiszen már hosszú évek óta minden évszak divatos színpárja: a fekete-fehér. Ez a párosítás a hazai divatbemutatókon is kiemelkedő szerepet kap. De nemcsak a párosítás, hanem a két szín külön-külön is, mégpedig úgy, hogy apró ötlettel egy-egy alapruhát vagy öltözéket egész kis kollekcióvá varázsolnak.idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_divat_3.jpg

Téllel köszönt be a tavasz: Vetik a cukorrépát Baranyában, a borsót Bács-Kiskunban
Sándor után József zsákja is üres volt, nem hozott meleget: hétfőre, József napjára visszatért a tél. A Kékestetőn a déli órákban a napsütés ellenére mínusz hét fok volt, s mivel a hó 51 centiméter vastag, igazi telet mutat a táj. Az ország többi részén is meglehetősen hűvös volt, öt fok fölé sehol sem melegedett fel a levegő. Budapesten három fokot mértek, ami kilenc fokkal marad el a sokévi átlagtól. A hűvös idő ellenére a Kaposvári Cukorgyár körzetében megkezdték a tavaszi időszak egyik legfontosabb és legnagyobb munkáját, a cukorrépa vetését. Elsőként a legelőbb felmelegedő vidéken - a Baranya megyei Mohács és Boly környékén - álltak munkába a vetőgépek, de valószínűleg még ezen a héten megkezdődik ugyanez a munka Tolna és Somogy megye határában is. Vetik a borsót a Kecskeméti Konzervgyár körzetében. A környék csaknem valamennyi közös gazdaságának határában már dolgoztak a vetőgépek.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_danszentmiklosi_micsurin_tsz.jpgA dánszentmiklósi Micsurin Tsz lerakataiban és faiskoláiban megkezdődött a facsemete árusítás

Átadás előtt:
Befejezéséhez közeledik Budapest egyik legnagyobb áruházának, a Skála Metrónak az építése. A Középületépítő Vállalat és alvállalkozói már a belső, befejező, szakipari munkákat végzik. A műszaki átadást március 31-re tervezik. A Marx téri új épületben a Skála 11 800 négyzetméteres áruházán kívül a MÁV irodákat nyit. A Skála Metró a tervek szerint május 2-tól fogadja a vásárlókat.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_marx_teri_skala_aruhaz.jpg

Megtisztítják a főváros parkjait:
A Fővárosi Kertészeti Vállalat megkezdte a tavaszi munkákat Budapest 1600 hektáros zöld területén. Mint a vállalat parkfenntartási főosztályán elmondták, a tél után az első feladatokat a metszések, a fák téli lemosó permetezése, a szükséges faátültetések adták. Ezt követően az emlékművek környékét hozzák rendbe, hogy a három tavaszi ünnepre méltó környezetben kerülhessen sor. Több ezer tő árvácskát, százszorszépet ültetnek ki, többek közt a Kossuth és a Szabadság téren, a Városligetben pedig a leendő Nemzeti Színház helyén még ebben az évben tulipánok kerülnek a földbe. Májusban íriszbemutató várja a sétálókat a Margitszigeten. Megtisztítják a játszótereket is a tél nyomaitól, s április elejére felszerelik a hintákat, kihelyezik a felújított játékokat is. Új játszótér épül a Kelenhegyi úton, átépítik a VIII. kerületi Rezső teret, valamint a VIII. kerületi Gutenberg teret, s megújul a Városmajor egy része is.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kerteszek_a_varosligetben.jpgKertészek a Városligetben

Veterán autók felvonulása:
A budapesti tavaszi fesztivál alkalmából első ízben rendezték meg a veterán autók nemzetközi találkozóját Budapesten. A parádés felvonuláson 40 öreg, ma már ritkaságszámba menő autó vett részt.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_veteran_autok_1.jpgFelvonulás a Lánchídon

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_veteran_autok_2.jpgEllenőrzés vagy érdeklődés?

Helytörténeti bemutató Aszódon:
Az aszódi Petőfi Múzeumban látható Galga-mente régészeti, helytörténeti, irodalmi emlékeit összegyűjtő, az ipari és gazdasági fejlődés tárgyait bemutató új, állandó kiállítás. A bemutatón értékes dokumentumokat láthatnak az érdeklődők.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_aszodi_helytorteneti_bemutato.jpgA kiállítás egy részlete

Alagcsövezés Hajdúszoboszlón:
A Hajdúszoboszlói Állami Gazdaság kelet-tiszántúli meliorációs főmérnöksége Hajdú és Szabolcs megyében az idén nagy területen fektet le alagcsövet a rossz vízháztartású talajokba. A főmérnökség egyik brigádja most a hajdúhadházi Új Barázda Mgtsz-ben dolgozik; a tavaszi vetések elkezdéséig végeznek a munkával.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_hajduszoboszloi_alagcsovezes.jpgFektetik a csöveket a földeken

Új bazaltgyapotgyár Tapolcán:
Az ésszerű energiagazdálkodás megvalósításával párhuzamosan növekszik a szigetelőanyagok iránti kereslet az építkezéseken. Hazánk jelentős importra szorult ebből az anyagból. Ezért is született az a döntés, hogy Tapolcán, a Könnyűbeton- és Szigetelőanyagipari Vállalat meglevő szigetelőgyára mellé egy másikat is építsenek. Az új gyár, amely egymilliárd forintos költséggel valósult meg, két és fél év alatt készült el, svéd technológiával. A gyárban évente 18 ezer tonna terméket készítenek, és ezzel a bazaltgyapot-termelés Tapolcán 41 ezer tonnára növekszik. Az új üzem mellé hulladékfeldolgozó üzem is épült, amely megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásnak. A bazaltgyapot iránt mind nagyobb a kereslet, amelynek oka, hogy jó hőszigetelő és élettartama korlátlan. A gyárban a technológia svéd, az aknakemencét és a kiegészítő berendezéseket a Tungsram, az épületet és az üzem egyéb terveit a Szilikátipari Központi Kutató és Tervező Intézet, valamint az Ipari Épülettervező Vállalat készítette. Az üzem próbatermelése februártól folyamatos. A tapolcai bazaltgyapot szigetelőanyagok legnagyobb felhasználója a hazai építőipar, továbbá az agárdi Agrokomplex és a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_tapolcai_bazaltgyapotgyar.jpgSzállításhoz készítik elő elő a készterméket

Újra vendégeket fogad a Béke üdülő Hajdúszoboszlón:
Két év után ismét vendégeket fogad Hajdúszoboszló legkedveltebb SZOT-üdülője, a Béke. A megújított épületben valamennyi szobához fürdőszobát is építettek, kicserélték a lifteket és újra szigetelték a tetőt. A belső berendezést is felújították, a közösségi létesítmények és a szobák új bútorokat kaptak. A főbb építési, felújítási munkákat a Hajdú megyei Állami Építőipari Vállalat végezte, s több mint húsz alvállalkozó kapcsolódott a munkálatokba.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_hajduszoboszloi_beke_udulo.jpg

Százöt éves nyugdíjas:
A hódmezővásárhelyi Vörös Csillag Tsz legidősebb nyugdíjasát, Zana Sándort köszöntötték az elmúlt héten 105. születésnapján családtagjai, barátai, volt munkatársai, valamint a városi pártbizottság és a tanács képviselői.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_zana_sandor_szazot_eves.jpg

Szívszanatórium:
Közel száz szívbeteg gyermeket gyógyítanak Sopronban az Állami Gyermek Szívszanatóriumban. A korszerű gyógyászati eszközök mellett az alpesi klíma is segíti az orvosok munkáját. A gyermekek átlagosan hat hónapot töltenek itt, ezért a gyógyítás mellett, a tanulásukról is. gondoskodnak.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_soproni_szivszanatorium.jpg

Díjnyertesek:
A Tavaszi Fesztivál egyik eseménye az Utazás 84 című rendezvény. Az ott látható idegenforgalmi fotókiállítás díjnyertes képeiből közlünk néhányat.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_dijnyertes_kepek_1.jpgBánkúti András: Veleméri templom

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_dijnyertes_kepek_2_1.jpgKölcsényi Zoltán: Pihenőben

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_dijnyertes_kepek_3.jpgMészáros László: Vadászat után

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_dijnyertes_kepek_4.jpgMikó László: Esztergom

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_dijnyertes_kepek_5.jpgHemző Károly: Ünnep

Szövetkezeti népi táncosok találkozója a gödöllői művelődési központban:
A szövetkezeti népi táncosok tizedük országos találkozójának színhelye volt a gödöllői művelődési központ. A találkozóra huszonöt együttes érkezett az ország különböző részeiből. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a többi között a Pest megyei bagi Muharay Elemér népi együttes (Galgamente Áfész) és a tápiószecsői népi együttes (Nagykáta és Vidéke Áfész). Szépen szerepeltek a magyar néptáncegyüttesek mellett a nemzetiségi csoportok is, mint a Bács megyei hartai német nemzetiségi együttes, a Pest megyei szigetújfalui, szigetszentmártoni és vecsési német, valamint a nagytarcsai és a maglódi szlovák együttes. A legeredményesebben szereplő együttesek gálaműsorral szórakoztatták az érdeklődőket. Felvételünk a nagykátai szövetkezeti együttes műsoráról készült.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_nagykatai_neptanc_egyuttes.jpg

A Magyar Televízió műsorán: A hazai agykutatás műhelyeiből

Az Aberdeen-Újpesti Dózsa meccsel kapcsolatosan történt egy érdekesség, a Magyar Televízió szolgáltatta az apropót. Ma már nincs ember, aki megmondaná az okot (jogdíjfizetés, nem bíztak a Dózsa szereplésében, dilettantizmus, ezer ok lehetett), de az esti műsor szerkesztői nem is kalkuláltak egy esetleges hosszabbítással. A mérkőzés rendes játékideje leteltével a közvetítésnek vége szakadt, majd következett A hazai agykutatás műhelyeiből című ismeretterjesztő sorozat egyik epizódja. Magam lemaradtam Az agy moduláris felépítéséről, mert kisrádióval bevonultam a szobámba meghallgatni a hosszabbítást. Mire a tudományos műsor után leadták felvételről a kétszer tizenöt percet, a hosszabbításnak és a meccsnek már rég vége volt...

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_magyar_televizio.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_a_hazai_agykutatas_muhelyei_dr_szentagothai_janos.jpgA hazai agykutatás műhelyei. A kamera előtt Dr. Szentágothai János professzor

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_mozi.jpg

Színház:

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_eszenyi_eniko.jpgEszenyi Enikő színművésznő, a Vígszínház tagja. A főiskolát tavaly végzettek közül magasan kiemelkedő teljesítményt nyújt. Szép Ernő Májusának főszerepe, valamint a „Kávécsarnok", a „Szentivánéji álom", „Az elefántember" és a „A trükk”-beli szerepei ezt bizonyítják 

A kupaszerda napján a Közép-európai Kupában szereplő - a hatszoros KK-győztes - Vasas Jugoszláviában, Koszovó tartomány székhelyén, Pristinában, a helyi együttes ellen lépett pályára. A piros-kékek hétfőn 14 játékossal keltek útra. A KK-ban ugyancsak szerdán játszották az Eisenstadt-Union Teplice mérkőzést. Három forduló után a csehszlovák Teplice négy ponttal vezeti a mezőnyt, a Vasasnak és az osztrák Eisenstadtnak 3-3, a Pristinának 2 pontja volt.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kk_pristina_vasas.jpg

Szintén szerdán előkészületi mérkőzésen a Ferencváros fogadta a bolgár Beroe Sztara Zagora együttesét, s kétezer néző előtt 2:1 (1:1) arányban győzött. A zöld-fehérek két gólját Szabadi és Koch szerezte.

És akkor lássuk a lényeget, az Aberdeen-Ú. Dózsa KEK-negyeddöntő visszavágó mérkőzést!
Az utóbbi évtizedek legnehezebb találkozója elé néz az Ú. Dózsa, ráadásul nem tehet mást, csak a régebbi sikerekre emlékezhet. Ugyanis tavaszi bajnoki, illetve MNK-szereplése egyaránt nélkülözi az élményeket. Sokkal inkább a vergődés, a kínlódás és a mérsékelt forma jellemezte eddigi ilyen jellegű találkozóit. De két rossz hazai találkozó között legyőzte a Szuper Kupa-győztes Aberdeent, amelyhez hétfő délután utazott el a revánsra. Így a hétfő délelőtti találkozáson joggal emlegették az ismert slágert: „Csak a szépre emlékezem." Erre korábban a Göteborg, tavaly ősszel a Köln elleni sikere is feljogosítja. Az Ú. Dózsa 16 játékossal utazott el a mérkőzés színhelyére. Temesvári Miklós vezető edző az indulás előtt még edzést tartott az újpesti legénységnek. A szerdai találkozóval kapcsolatban a következőket mondta: - Sajnos Törőcsik kisebb sérüléssel bajlódik, s Kovács József sem teljes értékű harcos még. Ennek ellenére Skóciában is a két héttel ezelőtti kezdő csapatot szeretném pályára küldeni. Már a 2:0-ás Megyeri úti győzelem után elmondtam, így most csak ismételhetem: idegenben is gólt vagy gólokat kell elérnünk, csak így léphetünk tovább a kupában... Csak úgy, mint két hete a Megyeri úton, telt ház várta a skót és magyar csapat visszavágóját.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_programfuzet.jpgA mérkőzés programfüzetének címlapja

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_meccsjegy.jpgJegy a mérkőzésre

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_2_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_3.jpg

A Képes Sport címlapján:

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_mcghee_3.jpgMcGhee az aberdeeni mérkőzés hőse. No és egy kép Szolnokról, ahol Machbetet Halmágyi Sándor alakította

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_mcghee.jpgA gólspecialista McGhee a hálóba fejel: ez volt az első

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_mcghee_2.jpgMcGhee, a mérkőzés hőse, aki mesterhármasával egy időre ismét megalapozta a skótok nemzeti büszkeségét

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_szendrei_torocsik.jpgTömegjelenet az újpesti kapu előtt. Még Törőcsik is itt van (balról a 4. félig takarva)

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_strachan_heredi.jpgStrachan villámgyors; maga mögött hagyja Herédit

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_mcghee_4.jpgMcGhee második, sorsdöntő gólja

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_skot_drukker.jpgAz Ismeretlen Skót Szurkoló utolsó útja a lelátóról

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_kardos_jozsef.jpgKardos mindenhol ott volt

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_bogdan.jpgBogdán hordágyon

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_kiss_sandor.jpgKiss Sándor, a pótkapus, McGhee elöl felszedi a labdát

Szendrei hozzá sem ért McLeishhez. A skót játékos agresszíven tört rá, s ekkor egy hirtelen és dühös fejmozdulatánál szinte összeért az orruk, belefejelésről azonban szó sem lehetett. A mérkőzés végén, már civilben, találkozott a két játékos. Feszült összejövetel volt. Szendrei először is kezet fogott a skóttal, aztán tolmács segítségével megkérdezte, hogy mutassa meg már arcát, vajon látszik-e rajta brutálisnak mondott beavatkozás. McLeish arca érintetlen volt. Márpedig ha a hatalmas termetű Szendrei valóban belefejel, aligha talpon tárgyalnak. A magyar kapus ekkor gratulált az Oscar-díjas alakításhoz, majd „most már mindegy alapon” búcsúztak. De hát ez csak egy epizód volt...

Az érem másik oldala: (azóta már Dr.) Szieben László, az Újpesti Dózsa akkor még nem egészen huszonhárom éves, utánpótlás válogatott cserekapusa. Élete nagy lehetősége előtt állhatott volna, ha. De a labdarúgásban nincsen ha. A csereember Bogdán megsérült, így Temesvári Miklósnak idő előtt el kellett lőnie az utolsó cserelehetőségét is. Szieben nem kapta meg a nagy lehetőséget az élettől. 2014-ben beszélgettünk az esetről:
Mit éreztél Aberdeenben a padon, mikor Szendreit kiállították, de már nem volt cserelehetőség? Ez úgy 30 éve érdekel...

- Azt, hogy gonosz az élet... meg hogy a pi...ba! Én elég sokáig éltem abból, hogy hakniztunk kapusként egy furcsa játékkal... ötösről fogadásból 50-ből 50-et ki lő be úgy, hogy nem ér es újra lehet rúgni ha fölé, mellé, vagy kapufa lett a lövés. Csak, amit kivéd a kapus, az számított. Soha nem vesztettem... Nem volt trükk, csak egy koncentrációs feladat. Tehát akkor is, és azóta is állítom, hogy az én idegi állóképességem jobb, mint az átlagos sportolóé, es nem vagyok izgulós. Ezért én azt hiszem, hogy másképp alakul az élet, ha ott szerencsém van, és védhettem volna... De így mindenért meg kellett dolgoznom. És nem a szerencsés pasiként emlékeznek - talán - rám néhányan...
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_szieben_laszlo.jpgSzieben László aznap este duplán vesztese volt a mérkőzésnek

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_szendrei_jozsef.jpgSzendrei, szerpentin

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_kovacs_bela_szendrei_kardos_toth_jozsef.jpgAz egyik skót szöglet előtt Kovács Béla, Szendrei, Kardos és Tóth József

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_szendrei_jozsef_2.jpgEgy Szendrei-bravúr a sok közül

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_u_dozsa_aberdeen_mcghee_5.jpgAmikor eldőlt minden...


A mérkőzés összefoglalója

Az a furcsa helyzet állott elő, hogy a skótok sokkal jobban futballoztak, s mindenképpen megérdemelték a győzelmet és a továbbjutást, bár az Ú. Dózsa balszerencsés volt, mert ha kibír még három percet, akkor most azon töprenghetne, hogy melyik lenne számára kedvezőbb ellenfél az újabb szakaszban, a Manchester United, a Porto és a Juventus közül. A valóság azonban az, hogy az Ú. Dózsa olyan körülmények közepette esett ki, amely méltatlan hozzá, annál jobb csapat, mint amilyen játékot most mutatott. De hát ez már csak kesernyés visszapillantás.

A kupaszerdán teljes nagyüzem volt Európában. A kontinens szakemberei most mindenütt azt emlegetik, hogy a nemzetközi tornák negyeddöntőinek visszavágóin „taroltak” a brit csapatok. Némi vigasz ez az Ú. Dózsa számára is, hiszen az Aberdeen mellett további öt szigetországi együttes jutott a kupákban a legjobb négy közé. Hét ország csapatai vannak még versenyben, de a pénteki sorsoláson magyar képviselőre, sajnos, már nincs szükség...

BEK:
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_dinamo_bucureszi_dinamo_minszk.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_dinamo_bucureszi_dinamo_minszk_augustin_kurbiko.jpgA román gólszerző, Augustin és a szovjet kapus, Kurbiko párharca a Dinamó Bukarest-Minszk EK-mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_dinamo_bucureszi.jpgAz a csapat, amely a Dinamo Minszkkel kezdte a mérkőzést: Ion Marin, Mulțescu, Movilă, Augustin, Alexandru Nicolae, Moraru (fent). Țălnar, Stănescu, Dragnea, Rednic, Orac (alul)

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_dynamo_berlin_as_roma.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_dynamo_berlin_as_roma_oddi_gol.jpgOddi megszerzi a Róma vezető gólját, ezzel el is döntve a továbbjutást

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_dundee_united_rapid_wien.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_liverpool_benfica.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_liverpool_benfica_ronnie_whelan.jpgRonnie Whelan (balról) szerezte az első vendéggólt

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_liverpool_benfica_craig_johnston.jpgCraig Johnston gólöröme, ez volt a harmadik

KEK:
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_sahtyor_donyeck_porto.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_manchester_united_barcelona.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_manchester_united_barcelona_bryan_robson_diego_maradona.jpgA két kapitány, Bryan Robson és Diego Maradona kézfogója a mérkőzés előtt

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_manchester_united_barcelona_bryan_robson.jpgRobson az első gólját ünnepli

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_juventus_haka_valkeakoski.jpg

UEFA Kupa:
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_szpartak_moszkva_anderlect.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_hajduk_split_sparta_praha.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_hajduk_split_sparta_praha_torcida.jpgA Torcida ezúttal is belehajszolta a hazaiakat a győzelembe (A kiírás szerint: Gyerünk, Fehérek - a Ti Északiatok)

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_tottenham_austria_wien.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_tottenham_austria_wien_brazil_koncilia.jpgBrazil, az angol csatár a tehetetlen Koncilia alatt lőtt a hálóba

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_tottenham_austria_wien_nyilasi_tibor.jpgNyilasi gólja a Tottenham kapujában

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_sturm_graz_nottingham_forest.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_sturm_graz_nottingham_forest_szokolai_laszlo.jpgSzokolai Lászlóval rendre meggyűlt az angol védők baja

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda_sturm_graz_nottingham_forest_romualdas_juska.jpgRomualdas Juska, a szovjet játékvezető, csak rendőri biztosítással hagyhatta el a pályát

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_3_fordulo_2_kor_kupaszerda.jpg

A hétvégén jön a 19. forduló, az alábbi párosításokkal:

Vasas - Csepel
Haladás - Videoton
SZEOL AK - Pécsi MSC
MTK-VM - Nyíregyháza
Ferencváros - Tatabánya
Rába ETO - Bp. Honvéd
Volán - DVTK
ZTE - Ú. Dózsa

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr7416195754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feyyaz 2020.09.28. 22:04:11

Összességében nem éri el az 5-öt azon mérkőzések száma, melyek után bőgtem gyerekként.
Ez volt az egyik...

maribor_ 2020.09.29. 05:27:33

@Feyyaz: Szoktam volt mondani, a Bilbao es az argentin-magyar ota nekem semmi nem faj(t)...
süti beállítások módosítása