Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1983/84 – Klubcsapataink nemzetközi kupaszereplése 2. forduló, 2. kör

2020.03.06. 12:20 maribor_

1983. november 2., a hónap első szerdája

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_metroepites_vaci_ut.jpgMeggyorsult az építés üteme az észak-déli metróvonalon. A jövő év végén az Élmunkás tér és Árpád-híd szakaszon megindulhat a forgalom. Tartják az eredetileg kitűzött határidőket az Árpád-híd és a Flórián tér építői is, eszerint ezeket az útvonalakat egy év múlva már átadják a közlekedésnek

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

október 31.

Mi is tízévesek vagyunk címmel fővárosi általános iskolások részvételével úttörőnapot rendeztek a fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Szovjet Kultúra és Tudomány Házában. A budapesti úttörőelnökséggel közösen meghirdetett eseményen hét fővárosi úttörőcsapat állított ki névadójáról összegyűjtött írásos emlékeket, fotódokumentumokat. A Lenin, a Makarenko, az Oleg Kosevoj, az Osztapenko, a Zoja, a Ljutyikov és a Gagarin általános iskolák diákjai műsorral is megemlékeztek a névadó életéről. A napokban alakult Tábortűz úttörőklub tagjai az ifjúsági rendezvények egy évtizedes eseményeit idézték fel. A Semmelweis utcai székházba meghívták és megajándékozták azokat a fővárosi diákokat, akik a tíz évvel ezelőtti nyitás napján, 1973. november 9-én születtek.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_szovjet_kultura_es_tudomany_haza.jpgA tíz éves Szovjet Kultúra és Tudomány Háza

A genfi Intercontinental Szállóban megkezdődött a libanoni megbékélési konferencia, a polgárháborús ellenfelek első találkozója. Ezen, az előzetesen elfogadott napirend szerint tárgyalásokat folytatnak a nyolcéves konfliktust lezáró tartós és átfogó nemzeti megbékélésről, Libanon arculatáról, arab és nemzetközi kapcsolatairól, az izraeli megszállás felszámolásáról, valamennyi idegen katonai erő eltávolításáról (kivéve a kormány beleegyezésével Libanonban tartózkodó ENSZ-csapatokat és nyugati négyhatalmi erőket), széles körű reformokról. A megnyitóülésen, amelyen Amin Dzsemajel libanoni elnök és Pierre Aubert svájci államfő mondott beszédet, a konferencia összes részvevője megjelent. A részvevőknek sikerült megegyezniük az asztal kérdésében. A megállapodás szerint a tárgyaló felek kör alakban elhelyezett, öt külön asztalnál foglalnak helyet a genfi szálloda tizennyolcadik emeletén. Ezt követően elnapolták a tanácskozást.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_amin_dzsemael_genf.jpgAmin Dzsemajel libanoni elnök érkezik a genfi Intercontinental Szállóhoz

Az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy őrizetbe vették a grenadai forradalmi katonai tanács három tagját. A minisztérium szóvivője szerint Hudson Austin tábornokot, a tanács elnökét, Ewart Layne vezérezredest, a tanács elnökhelyettesét és León Cornwallt, a tanács egyik tagját az amerikai csapatok őrizetben tartják. Eközben Sir Paul Scoon, aki az amerikai invázió óta ismét gyakorolja Grenadán főkormányzói funkcióját, bejelentette, hogy „néhány napon belül” megszervezik a szigetország „ideiglenes közigazgatását”. Scoon, akinek nyilatkozatát a grenadai főváros rádiójában közvetítették, felszólította a népi forradalmi hadsereg, valamint a népi milíciák még harcoló tagjait, hogy tegyék le a fegyvert, az állami alkalmazottak pedig jelentkezzenek a munkahelyükön.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_grenada.jpgAmerikai tengerészgyalogos járőr a grenadai főváros utcáján

A Pentagon közben kénytelen volt beismerni: adata „hibás” volt, és Grenadában annyi kubai tartózkodott, amennyit Havanna hivatalos közleményei megjelöltek. Politikai megfigyelők hangoztatják, hogy a létszámadatok ügyében alkalmazott félrevezetés nem volt véletlen: a nagyobb kubai létszámra hivatkozva akarták elfogadtatni a közvéleménnyel, hogy az ígért vértelen, gyors akció helyett komoly veszteségeket hozott az amerikai akció, amelynek immár 16 halottja, 77 sebesültje van, három amerikai eltűnt. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Irak és Irán között immár három éve folyó háború mielőbbi befejezésére szólította fel a harcban álló feleket. A határozat tervezete mellett 12 ország szavazott; Pakisztán, Málta és. Nicaragua tartózkodott a szavazástól. A BT határozata sürgeti, hogy a szabad hajózás és a kereskedés jogát a háború idején, is tartsák be.

A fekete bőrű Jesse Jackson tiszteletes, amerikai polgárjogi harcos bejelentette, hogy a demokrata párt színeiben indulni kíván az elnökjelöltségért folyó versenyben.

Elfoglaltak egy kisvárost a salvadori hazafiak a fővárostól 56 kilométerre északra. A Tejutepeque birtoklásáért folyó harcokban a kormánycsapatok öt katonája életét vesztette, tízen megsebesültek.

november 1.

A Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága ülést tartott, amelyen megjelent és felszólalt Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára és Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter. Részt vett a tanácskozáson dr. Horváth István belügyminiszter. A központi bizottság meghallgatta Fejti Györgynek, a KISZ KB első titkárának tájékoztatóját az MSZMP KB október 12-i üléséről, majd Varga-Sabján Lászlónak, a KISZ KB titkárának előterjesztésében megvitatta a fegyveres erőknél és testületeknél működő KISZ-szervezetek munkájáról szóló jelentést, és határozatot fogadott el az ifjúsági szövetség feladatairól a fegyveres erőknél és testületeknél szolgálatot teljesítő fiatalok körében. A testület megállapította, hogy a fiatalok többsége példamutatóan látja el szolgálati feladatait, helytáll a gazdasági építőmunkában, s a KISZ-szervezetek jelentős politikai erőt képviselnek a fegyveres erők és testületek életében. A központi bizottság hangsúlyozta, hogy a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség a világ haladó, békeszerető erői sorában a béke megóvásáért, a fegyverkezési hajsza megfékezéséért, a különböző társadalmi rendszerű országok együttműködésének megőrzéséért és bővítéséért száll síkra. Ezért támogatja a magyar kormány, a Szovjetunió és a szocialista országok ez irányú közös erőfeszítéseit.

A libanoni politikai és vallási vezetők Genfben, zárt ajtók mögött, megtartották megbékélési értekezletük első, kétórás munkaülését. Az értekezlet hétfőn, késő este kezdődött Amin Dzsemajel libanoni elnöknek és Pierre Aubert-nek, a vendéglátó Svájc államfőjének megnyitó beszédével. A genfi Intercontinental Szálló 18. emeletén tartott első érdemi tanácskozáson - jól tájékozott források értékelése szerint - az álláspontok egy arasznyit sem közeledtek egymáshoz. Hírek szerint Dzsemajel elnök három munkacsoport létrehozását javasolta a nemzeti megbékélés, a külföldi csapatok libanoni jelenléte, valamint belső reformok kérdéskörének megvitatására. A libanoni ellenzék elvetette a javaslatot. Nabih Berri, a síita Amal mozgalom vezetője kijelentette, hogy a kérdések bizottságok elé utalása egyenlő lenne azok eltemetésével. Berri az izraeli megszállás felszámolását nevezte a legsürgetőbb kérdésnek.

Irak elfogadta a Biztonsági Tanács előző nap hozott határozatát, amely a három éve folyó iraki-iráni háború mielőbbi befejezésére szólította fel a harcoló feleket, emlékeztetve a nemzetközi vizeiken való szabad hajózás és kereskedelem jogára. Irak kész maradéktalanul megvalósítani, a határozatot, de ha Irán elveti azt, akkor fenntartja azt a jogát, hogy megtegye a szükséges intézkedéseket alapvető érdekeinek védelmében - áll az iraki nyilatkozatban. Irán ENSZ-nagykövete elutasította a hétfőn hozott határozatot, mert a BT nem marasztalta el Irakot, holott Iráni azt szerette volna, ha a testület a másik felet tette volna felelőssé a háborúért.

Az Egyesült Államok szenátusa 58 szavazattal 40 ellenében elvetette azt a határozati javaslatot, amely felszólítja az Egyesült Államokat és a Szovjetuniót, hogy állapodjanak meg a nukleáris fegyverek gyártásának, kísérleteinek és hadrendbe állításának kölcsönösen ellenőrizhető befagyasztásáról. A szenátus republikánus többségű. Az Edward Kennedy demokrata és Mark Hatfield republikánus szenátorok által régebben beterjesztett javaslat azt indítványozta, hogy a Reagan-kormányzat kezdjen tárgyalásokat a Szovjetunióval a nukleáris fegyverek gyártásának teljes betiltásáról. A két szenátor nem fogadja el Reagan elnöknek azt az álláspontját, amely szerint az Egyesült Államoknak éppen azért kell növelnie nukleáris fegyvertárát, hogy ezzel a Szovjetuniót - úgymond - engedményekre kényszerítse a fegyverzetkorlátozási tárgyalásokon.

Csaknem háromórás külső szerelőmunkát végzett kedden a világűrben Vlagyimir Ljahov és Alekszandr Alekszandrov: a két szovjet űrhajós kiegészítő napelemeket szerelt fel a Szaljut-7 űrállomásra, hogy ily módon megnövelje energiaellátó rendszereinek teljesítményét. A több mint négy hónapja a világűrben dolgozó Ljahovot és Alekszandrovot a földi központ hajnalban ébresztette. Sokórás előkészítés, a szkafanderek ellenőrzése előzte meg a külső munkákat. Magyar idő szerint 5 óra 50 perckor az űrhajósok kiléptek a világűrbe, kivették az átszálló folyosóról az összehajtogatott napelemet tartalmazó konténert és átvitték a szerelés helyére. A különleges berendezésekkel és szerszámokkal 2 óra 50 perc alatt végrehajtották a bonyolult, munkaigényes műveletet: elhelyezték és kinyitották a 4,6 négyzetméternyi felületű pótnapelemeket. Ezt követően a két űrhajós visszatért az űrállomásra. Elsőként délután a moszkvai televízió a földi irányító központ és az űrhajó bekapcsolásával adott részletes tájékoztatást a nyílt világűrben végzett bonyolult szerelőmunkáról, amely biztosítja a Szaljut-7 űrállomás hosszan tartó üzemeltetését. Egyben lehetővé tette, hogy további tapasztalatokat szerezzenek a bonyolult orbitális rendszerek létrehozásához szükséges eszközök és módszerek kidolgozásában. Az ilyen típusú külső munkákat a Szaljut-7 megépítésénél már eleve tervbe vették, s ezért az állomás külső felületén speciális szerkezeti elemeket és rögzítő szerkezeteket építettek be. A kiegészítő napelemeket még az idén március 10-én a Kozmosz-1443 automatikus űrhajó szállította az űrállomásra.

november 2.

Sok helyütt az országban már ma megkezdődtek a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 66. évfordulóját köszöntő ünnepségek, s miként az már hagyomány, sok helyen erre az alkalomra időzítették egy-egy új létesítmény felavatását. Székesfehérvár új negyedében - a Lenin lakótelepen - százötven személyes új óvodát nyitottak meg ünnepélyes külsőségek között. A korszerű gyermekintézményt széles körű társadalmi összefogással hozták létre. A Pest megyei Szigetszentmiklóson négy új tanteremmel bővített általános iskolát avattak. Szegeden az ünnepre készült el a Fodor József élelmiszeripari szakközépiskola ezer négyzetméteres új géptanműhelye. Csemőn 420 négyzetméteres ABC-áruházat nyitottak, Kecskeméten felavatták a házépítők boltját. Az Esztergom környéki falvak kenyér- és péksütemény-ellátását javítja a Duna-parti városban felavatott új kenyérgyár. Egerben átadták a Számítástechnikai és Ügyvitelszervező Vállalat országos hálózatának Heves megyei központját. Mezőgazdasági üzemeink közül a túrkevei Vörös Csillag Termelőszövetkezetben ünnepeltek avatással: 30 millió forintos költséggel kialakított új juh telepet adtak át, s ezzel meg is kezdődött az a még sok erőfeszítést kívánó munka, amelynek célja a meglevő juhállomány megkétszerezése. Budapesten felavatták az Offset és Játékkártya Nyomda új üzemegységét. Az ötvenmillió forintos beruházással létrehozott mátyásföldi gyárban kapott helyet a vállalat három, nemrégiben megszüntetett, korszerűtlen körülmények között dolgozó belvárosi telephelye. A mátyásföldi üzemegységet új berendezésekkel szerelték fel, zömében az NDK-ból vásároltak korszerű gépeket.

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 66. évfordulója alkalmából kitüntetési ünnepséget tartottak a Barátság Házában. Veres József, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság alelnöke nyújtott át a magyar és a szovjet nép barátságának elmélyítésében kiemelkedő munkát végzőknek állami, valamint a baráti társaság által adományozott kitüntetéseket. Tizennyolcán részesültek a Munka Érdemrend különböző fokozataiban, 27-en kapták meg az MSZBT aranykoszorús jelvényét, 7 tagcsoport kollektív munkáját pedig aranykoszorús plakettel ismerték el.

Ünnepséget tartottak a Hazafias Népfront székházában is, ahol Pozsgay Imre főtitkár kitüntetéseket nyújtott át: az Elnöki Tanács a népfrontmozgalomban végzett kimagasló munkája elismeréseként öt aktivistát a Munka Érdemrend arany fokozatával tüntettek ki, húszán a Munka Érdemrend ezüst, 22-en pedig a bronz fokozatot vették át. Az ünnepségen jelen volt Kállai Gyula, a Hazafias Népfront elnöke.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_pozsgay_imre.jpgSírkó Máté nyugalmazott bányász, a HNF Etes községi bizottságának tagja veszi át a Munka Érdemrend ezüst fokozata kitüntetést Pozsgay Imrétől

Az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztériumban megrendezett ünnepségen Ábrahám Kálmán miniszter adott át kitüntetéseket: eredményes gazdasági és társadalmi munkájuk elismeréseként nyolcán vették át a Munka Érdemrend arany fokozatát, 18-an kapták meg az ezüst és ugyancsak 18-an a bronz fokozatot.

Az Ipari Minisztériumban tartott ünnepségen Rabi Béla államtitkár mondott ünnepi beszédet, majd Méhes Lajos miniszter adott át kitüntetéseket. Négyen vehették át a Munka Érdemrend ezüst fokozatát, ketten pedig a bronz fokozatot. Nyolcán a Kiváló Munkáért miniszteri kitüntetésben részesültek.

A Magyar-Szovjet Barátság nevet viselő, valamint szovjet hősök és magyar internacionalisták nevét felvett szocialista brigádok képviselői találkoztak szerdán a tízéves jubileumát ünneplő Szovjet Kultúra és Tudomány Házában. A programban a júniusban meghirdetett Népek Barátsága című pályázat eredményét is kihirdették. Első lett a Mikroelektronikai Vállalat Trofimencev nevét viselő brigádja, ők küldték be a legszemléletesebb leírást a kulturális központban tartott rendezvényekről. Az ünnepségen a klub kiváló aktivistáinak oklevelet nyújtottak át. Az esemény a Szibériából érkezett amatőr művészegyüttes műsorával ért véget.

A Genfben folyó libanoni megbékélési konferencia plenáris ülésén a részvevők egyhangúlag elfogadták az ország nemzeti jellegéről szóló határozatot. A hivatalos forrásból kiszivárgott megállapodás hírét a libanoni állami rádió is megerősítette. Az ország nemzeti jellegéről szóló nyilatkozat szövegét nem tették közéé, legfontosabb tételei azonban ismeretessé váltak. Eszerint a politikai és Vallási frakciók vezetői megállapodtak abban, hogy Libanon szuverén, független, területét, lakosságát és intézményeit tekintve egységes állam, amelynek - nemzetközileg is elismert - határait az alkotmány jelöli ki. A dokumentum leszögezi, hogy Libanon az arab világhoz tartozik, az Arab Liga alapító tagja és aktív részvevője, s mint ilyen, a szervezet égisze alatt létrejött valamennyi megállapodást kötelező érvényűnek ismeri el magára nézve. A formula értelmében Libanon „kizárólag az Arab Liga alapokmánya keretében vállal bármiféle elkötelezettséget más arab államokkal szemben”.

Amerikai katonák vették körül Kuba grenadai nagykövetségét este - jelentette be Havannában Ricardo Alarcon kubai külügyminiszter-helyettes. Az amerikai katonák a diplomáciai mentességről szóló nemzetközi jog durva megsértésével négy kubai diplomatát őrizetbe vettek. Később kettőjüket szabadon engedték, a két másik kubai diplomata sorsa egyelőre ismeretlen - jelentették a hírügynökségek. Paul Scoon Grenada brit főkormányzója - aki napok óta az egyik, Grenada partjainak közelében levő amerikai hadihajón tartózkodik - azt követeli, hogy Kuba grenadai nagykövetségének személyzete 24 órán belül hagyja el a szigetországot.

A Pentagon bejelentette, hogy Norfolk kikötőjéből nyolc másik amerikai hadihajó kíséretében a Karib-térség vizeire indult a 80 ezer tonnás „America” repülőgép-anyahajó. A washingtoni hadügyminisztérium tisztségviselői, akik a hadihajók útját „rutingyakorlatnak” minősítették, semmit sem közöltek az anyahajó közelebbi úticéljáról.

Az amerikai Chrysler Corporation autógyár bemutatja a Dodge Caravan modelljét, ami a világ legelső "egyterű" autómodellje.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_dodge_caravan.jpgAz elsőgenerációs egyterű

Humor:idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_humor.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_humor_4.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_reklam.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_reklam_2.jpg

Kékfény:
Somogy megyében a lengyeltóti vasútállomás közelében levő vasúti átjáróban Harangozó Nándor 32 éves siófoki lakos személygépkocsijával egy személyvonatnak ütközött. A baleset következtében Harangozó Nándor és utasai közül kétéves kislánya, Melinda, a helyszínen. Harangozó Klára 29 éves niklai segédmunkás pedig a kórházba szállítás után meghalt. További két utast életveszélyes sérülésekkel kórházban ápolnak. Az eddigi vizsgálat szerint Szemerédi Sándor 43 éves nagykónyi motorvezető és a vonat felügyeletét ellátó Mayer Ferenc 56 éves töttösi vonatvezető, a vasútállomáson elmulasztotta a menetrend szerinti kötelező megállást. A vonatnak ugyanis hét percet kellett volna várakoznia az állomáson. Annak ellenére továbbhaladtak, hogy a forgalmi szolgálattevő a vonatot nem „menesztette”, tehát a sorompót sem záratta még le. A rendőrség Szemerédi Sándort és Mayer Ferencet őrizetbe vette.

Közlemények:
Biritz Pál, sz. 1901., Sopron, keresi egykori pesti barátait, találkozóra. Leveleket Bp., György A. u. 7. 1025. Hunyady névre.

Először Magyarországon nemzetközi szépségrevü-divatbemutató, kiállítás - revü - vásár, fodrász-, kozmetikus- bajnokság a Budapest Sportcsarnokban november 26-án, 27-én. Itt látható, mi lesz a MODI 1984-ben frizurában, öltözködésben, sminkben! Nemcsak nézheti, meg is veheti az A főbejáratnál lévő INTERTOURIST-nál a L’Oréal, Wella, Schwarzkopf, Pauli termékeit. Közben: a világhírű divatcégek, fodrászok, kozmetikusok bemutatóin neves művészek, táncdalénekesek, a V’Moto Rock és az Old Boys szórakoztatják a közönséget. Jegyek kaphatók: a Thália Színház, a Magyar Média, a Budapest Sportcsarnok jegyirodáján és a helyszínen.

Az Univer ÁFÉSZ az általa gyártott ételízesítők termelői és fogyasztói árát 1983. november 1. napjától termékenként 3-25% közötti mértékben emeli az alap-, segédanyagok és csomagolóanyagok árainak növekedése miatt

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_allasajanlat_2.jpg

Divat:
Az idei őszi-téli divatbemutatók is bizonyították, hogy a hazai vállalatok képesek divatos, jó alapanyagokból készült, jól kihasználható öltözékeket gyártani. Az, hogy ezekhez a tetszetős modellekhez hozzájussanak, az már elsősorban a kereskedelem feladata. Igaz, az utóbbi időben a gyártó vállalatok nagy része saját bolthálózatot alakított ki, amely nagyban hozzájárult a jobb ellátáshoz úgy a fővárosban, mint a vidéken. A kereskedelem szakemberei szerint az idei őszi-téli ruhakínálat megfelel majd az igényeknek, s az ellátás is jónak ígérkezik. A debreceni ruhagyár például már az év első felében háromszázezer ruhát adott el a belkereskedelemnek, amelynek egy része őszi-téli modell volt. Október végéig pedig további százötvenezer őszi-téli szoknya, blézer és ruha kerül ki a debreceni ruhagyárból. Biztos sikerre számíthatnak újféle termékek is, amelyeknek alapanyaga gyapjú, illetve valódi bőr. A modellek választéka is bővült a tavalyihoz képest: az idei kollekcióban például már megtalálhatók a divatos aszimmetrikus vonalvezetésű, több szín kombinációjával készült öltözékek és a divatnak megfelelően a szoknyahosszak is rövidültek.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_divat_1.jpg

November 7-re készül az ország:
A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 66. évfordulójának méltó megünneplésére készül az ország. A következő napokban a világtörténelmet formáló eseményre emlékező ünnepségeket rendeznek országszerte, s a hála koszorúit) helyezik el a hazánk felszabadításáért életüket áldozó hős szovjet katonák emlékművein vidéken és Budapesten egyaránt. Az ünnepet megelőzően, november 5-én, szombaton, az Országház előtt katonai tiszteletadással felvonják az állami zászlót; a gellérthegyi Felszabadulási Emlékmű előtt a Magyar Népköztársaság nemzeti lobogója és a nemzetközi munkásmozgalom vörös zászlaja emelkedik a magasba. A Parlament előtti Kossuth Lajos téren november 7-én délben zenés őrségváltás lesz az állami zászlónál. Szombaton koszorúzási ünnepséget tartanak a Dózsa György úton levő Lenin-szobornál: népünk nevében leróják kegyeletüket az MSZMP Központi Bizottsága, az Elnöki Tanács, a Minisztertanács, a társadalmi és tömegszervezetek, a fegyveres erők és testületek képviselői. Koszorút helyeznek el a budapesti szovjet nagykövetség, az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport és a diplomáciai testület nevében is.

Kielégítő a zöldség- és gyümölcsellátás:
A hosszan tartó és kedvező őszi időjárás még most is érezteti jótékony hatását a piacokon. A szokásosnál jóval nagyobb a felhozatal zöldségből és gyümölcsből. Az állami és a szövetkezeti kereskedelem egyaránt bőséges kínálatot nyújt a vásárlóknak. Változatlanul sok árut hoznak a piacokra az őstermelők és a magánkiskereskedők is. Őszi termésű burgonyából a szövetkezeti kereskedelem - amely a téli tárolást is végzi - 186 ezer tonna átvételére kötött szerződést. Ha ezt a mennyiséget sikerül felvásárolni, akkor ez elegendő lesz a téli és a kora tavaszi hónapokban is a lakosság ellátásához. A főzelékfélék közül fejes káposztából a héten várhatóan 1500-1600 tonnát, kelkáposztából pedig 500 tonnát lehet felvásárolni, és az igényeket meghaladó mennyiség van belőlük a piacokon. Vöröskáposztából és karalábéból ugyancsak ki lehet elégíteni a keresletet. Az őszi érésű karfiolból a vártnál jobb a termés. Többet is lehet belőle felvásárolni, mint az elmúlt évben. Vöröshagymából és leveszöldségből szintén kielégítő a piaci kínálat. Még mindig kapható a szabadföldi termésű paradicsom és zöldpaprika. A minőségük azonban most már nem mindenben felel meg a követelményeknek. Megkezdődött viszont az üvegházi paradicsom és a fólia alatt termesztett csípős hegyes paprika felvásárlása és értékesítése. Változatlanul élénk a gyümölcspiac is. Csemegeszőlőből és étkezési borszőlőből a felvásárló kereskedelem a lakosság részére eddig több mint kétszer annyit hozott forgalomba, mint az elmúlt évben. Téli körtéből többféle is található a piacokon, és az idén a minőségre sem lehet panaszunk. Téli almából jó közepes termés került a raktárakba. Citromból szintén kielégítő a kínálat. A Zöldért-üzletekben pedig kapható Kubából importált grapefruit, és sok helyen naspolyát, héjas diót és szelídgesztenyét is árusítanak.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_sargarepa.jpgVálogatják és osztályozzák a sárgarépát a székesfehérvári Vörösmarty Tsz-ben

Országszerte befejezés előtt az őszi mezőgazdasági munkák:
A mezőgazdasági nagyüzemek az őszi szezonnak az utolsó hetében vannak; az időszerű munkák, amennyiben az időjárás nem szól közbe, ezen a héten befejeződnek. November második hetében már csak kevés helyen kell dolgozni a földeken, mindenekelőtt azokon a területeken, ahol a szárazság nehezítette a vetést, vagy pedig a géppark szűkössége miatt az átlagosnál több időre volt szükség a termés betakarításához. Az árpa és a rozs vetőmagja már a földben van, a búza tervezett vetésterületén is már csaknem mindenütt végigmentek a gépek, a következő napokban az utolsó táblák kerülnek sorra. A tapasztalatok szerint a vetés előkészítése jól sikerült, és a korábban elvetett mag szépen és időben kelt ki. A szárazsággal összefüggésbe hozható foltosság csak kevés helyen mutatkozott, de az őszi esők után itt is kiegyenlítődik majd a csapadékhiányból eredő növekedési hátrány. A kukorica törése már csak néhány gazdaságban ad nagyobb munkát, a még hátralevő területekre a következő napokban küldik a kombájnokat. A kukoricatöréssel egyébként lényegesen előbbre tartanak, mint tavaly ilyenkor. A szüret a történelmi borvidékek legtöbbjén véget ért. A Hegyalján azonban van még munka; itt az aszúsodással számolnak a gazdák, és a bükkaljai területen is visszafogták a szüretelést, számítva arra, hogy később jobb minőségű borhoz jutnak. Az almáskertekben a termés utóját szedik, a gyümölcs szüretelése még négy-öt napot vesz igénybe.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_betakaritas.jpgA Mezőfalvi Mezőgazdasági Kombinátban az idén 1300 hektárról takarították be a hibrid kukoricát

Téli munkarend az FKFV-nél:

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_hokotro.jpgA Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat november elsejétől téli munkarendre tér át. A napokban 256 célgép műszaki állapotát vizsgálták meg

Ipari exporttermékek Karcagról:
A Karcagi Általános Technikai Ipari Szövetkezet több évtizede szállít elektromos kapcsolóberendezéseket a Magyar Hajó- és Darugyár részére. Karcagon készítik a hazánkban gyártott valamennyi hajódaru elektromos vezérlőberendezését; így termékeik egy része exportra kerül. Emellett a MÁV-nak vasútbiztosító, az EVIG-nek pedig oktatóberendezéseket szállítanak.

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_karcagi_export.jpgAz NSZK-ba exportálják a képen látható hegesztőgépeket

Burgonyafeldolgozó:
Megkezdődött a termelés a Szentlőrinci Állami Gazdaság Vajszlón épült burgonyafeldolgozó üzemében. A jövő év nyaráig tartó termelési év végéig három műszakban dolgoznak, és kétezer tonna kiváló minőségű burgonyapelyhet állítanak elő. A burgonyapehelyből mindenféle krumplis étel készíthető, ezért a kiskereskedelem is forgalmazza majd a lakosság részére.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_burgonyafeldolgozo.jpg

Iszapkotrás a Balatonban:
Folyamatosan dolgoznak a Balatoni Vízügyi Kirendeltség kotróhajói a keszthelyi öbölben. A Zala folyó által behordott iszapot távolítják el a tó legszennyezettebb részéről.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_iszapkotras.jpg

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_mozi.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_mozi_2.jpg

Színházi bemutató: Jóból is megárt a kevés (Thália Színház)

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_galvolgyi_janos_ratonyi_robert.jpgGálvölgyi János és Rátonyi Róbert

Időjárás:
Meteorológiai Intézet jelenti. Várható időjárás hétfő estig; a reggeli párásság, köd megszűnése után jobbára erősen felhős idő várható. Elsősorban a nyugati és déli megyékben kell számítani esőre. A légmozgás mérsékelt marad. A kora délutáni hőmérséklet 9-14 fok között alakul.

Szovjet könnyűzene: Alla Pugacsova, Millió, millió rózsaszál

Válogatott magánügyek:
Tavaly megismerkedtem egy 19 éves sráccal, akinek elpanaszoltam, hogy nem tudok smárolni. Ő rögtön felajánlotta, hogy majd megtanít. így is lett. Ezek után alig vártam, hogy összevesszen a csajával. Sajnos csalódnom kellett, mert bár ez megtörtént, velem azonban nem kezdett ki. Csak barátok vagyunk. Pedig teljesen odavagyok érte, másra sem tudok gondolni. Kérlek, válaszolj, hogyan szerezzem meg őt. Milyen jó lenne vele tölteni a karácsonyt!
„Sanyikám”
A tanítóbácsi nem karácsonyfadísz! Vagy legalábbis nem akar az lenni, s erre nem is lehet kényszeríteni. Örülj neki, hogy most már tudod, amit nem tudtál, hagyd őt tovább menni az útján. Te pedig várj egy fiúra, aki nemcsak kellő szakértelemmel de szívvel-lélekkel folytatja majd a kiképzést.

Folytatódott a labdarúgó Közép-európai Kupa. A második fordulóban a Vasas a Fáy utcában a csehszlovák Union Teplice együttesét látta vendégül. A mérkőzés teljes bevételét az épülő Nemzeti Színház javára ajánlotta fel a Vasas, ezért a bérletek mellett csak a pénztárnál" váltott jegyek voltak érvényesek. A klub kérte szurkolóit: minél nagyobb számban foglaljanak helyet a lelátókon!
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_vasas_union_teplice_1.jpg

És akkor lássuk a lényeget, a kupaszerdát! Hosszú idő után sikerült a kupákban részt vevő magyar klubcsapatoknak eljutniuk a második fordulóig. Az első szakaszból négy közül három együttes került tovább, de a legjobb 16 között az EK-ban a Rába Minszk-ben aligha juthat tovább; az Ú. Dózsa (KEK) és a Honvéd (UEFA) számára sem könnyű a második 90 perc a hazai 3:1, illetve 3:2 után.

BEK: Dinamo Minszk - Rába ETO
Ha a mérkőzést nem is, a párharc végső kimenetelét gyakorlatilag elintézettnek tekintik a szovjet szurkolók és szakértők egyaránt. Minden okuk megvan rá, hiszen az EK-ban a legjobb nyolc közé jutásért lejátszandó visszavágót a hazai gárda háromgólos előnnyel várja, nem is szólva arról, hogy milyen pluszt jelent az idegenben szerzett hat gól. Egyszerűen elképzelhetetlennek tartják, hogy a Minszk saját otthonában olyan vereséget szenvedjen, amely kiesését jelentené. A magabiztosság alapja nemcsak a győri első találkozó eredménye, hanem a minszkiek azóta mutatott formája. A Rába elleni siker „feldobta” a csapatot, amely Győrt követően két 2:0-ás győzelmet aratott. Az egyik áldozat éppen az elsőségre törő Moszkvai Szpartak volt, mégpedig idegenben. Szokol, a minszki csatár - akinek nevét alighanem hosszú időre jól megjegyezték Győrben - a bajnoki mérkőzéseken ismét eredményes volt. Ekképpen a csapat az utolsó fordulót a jövő évi kupaszereplésre jogosító harmadik helyen várja. Egyelőre persze játékosainak figyelme a mai találkozóra irányul, már csak azért is, nehogy kellemetlen meglepetés érje őket. Ezért a minszki együttes a tekintélyes előny birtokában, minden izgalom nélkül, ismét nyugodtan játszhat, s taktikája a Rába partján bevált ellentámadásokra épül. Lévén, hogy támadni, ismét csak a Győrnek kell.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_dinamo_minszk_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_dinamo_minszk_raba_eto_programfuzet.jpgA mérkőzés programfüzetének címlapja

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_dinamo_minszk_raba_eto_szokol.jpgAkárcsak Győrben, Minszkben is Szokol (a képen sötét mezben) volt a legeredményesebb csatár

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_dinamo_minszk_raba_eto_lesko_laszlo_szokol.jpgSzokol egyik gólja a visszavágón, középen, takarva az újonc Leskó, aki a győriek egyik legjobbja volt


A mérkőzés összefoglalója

A győriek kapujában egy újonc állt, Leskó László. A sérült Kovács László helyett dobta mélyvízbe Verebes József. Leskó előtte még az NB I-ben sem védett, soha. A győriek legjobbja volt, a gólokról nem tehetett. Olyan jól ment neki, hogy egy védése is befért a RAI UNO gólösszefoglalójába.

KEK: 1. FC Köln - Újpesti Dózsa
A kölni csapatot vereséggel küldte haza két héttel ezelőtt az újpesti együttes, s így aztán alaposan meglepte a játékosokat, hogy a repülőutat követő autóbusztúra után nem várta őket fotós- és riportersereg a Rajna-parti város Novotel Hoteljében. Az viszont biztos, sőt egyértelmű, hogy a szakértők és a rajongók egyaránt meg vannak győződve arról, hogy háromgólos előnnyel nyernek kedvenceik. A szurkolók bizakodását jelzi, hogy a 61 500 személyt befogadó, remek vonalú, híres katlanba eddig 34 ezren váltottak jegyet. Híres publikum a kölni, arról nevezetes, hogy különlegesen szenvedélyes és harsány. Az itteni szakmai körök reményeit az sem csökkenti, hogy több „ász” sárga lapos elvonókúra miatt nem léphet pályára. A magyarok tanár trénerük, Temesvári Miklós irányításával már hétfőn „kóstolót” tartottak a pályából, ezt kedden megismételték, aztán jöhet a nagy csata. A hangulattal, a kedvvel nincs baj, s mindenki csak a szépre emlékezik, a Megyeri úti 3:1-re. A játékosok azt tartják, hogy nem lesz baj a taktikával sem, mert bár Temesvári angol szakon végzett, jól érti a németet is.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_fc_koln_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_fc_koln_u_dozsa_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_fc_koln_u_dozsa_fekete_szendrei.jpgFekete és Szendrei boldog: „európai” csapat maradt az Ú. Dózsa

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_fc_koln_u_dozsa_pierre_littbarski_toth_jozsef.jpgAz újpesti Tóth József mind a két mérkőzésen nagyszerűen semlegesítette a nyugatnémet futball kölni üdvöskéjét, Littbarskit. Itt mintha viszont elfutna mellette

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_fc_koln_u_dozsa_gerd_strack.jpgGerd Strack egyenlít

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_fc_koln_u_dozsa_szendrei.jpgMeccséletkép Szendrei perspektívájából

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_fc_koln_u_dozsa_stefan_engels.jpgStefan Engels egyetlen öröme az volt, hogy szerzett egy lila-fehér mezt


A mérkőzés összefoglalója

UEFA Kupa: Hajduk Split - Bp. Honvéd
Már a gondtalan légi út végén, a gép ablakain kitekintve, otthon érezték magukat a Honvéd-játékosok, mert Splitben, a tengerparti házak szinte kivétel nélkül piros-fehér színösszeállításúak. A kedvelt üdülőváros még ilyenkor, ősszel is gyönyörű, de az utószezont jelzi, hogy a Mercedes taxik magányosan várakoznak a parkolóban, s az elegáns Hotel Marjanban is csak néhány vendég foglalt szobát a kispesti labdarúgókon kívül. Annál zsúfoltabb lesz szerda délután a Hajduk stadionja, amelyet méltán emlegetnek Európa legszebb sporttelepei között. A látványos megoldású tetőszerkezetével a müncheni olimpiai stadionra emlékeztető pályán. a helyi előrejelzések szerint 40 ezren buzdítják majd a jugoszláv együttest, itt ugyanis nagy divat a futball, még az edzéseket is több ezren látogatják. Most különösen népszerű a Hajduk, mert az első helyen. áll a bajnokságban, s a legutóbbi fordulóban úgy játszadozott a Budocsnoszt csapatával (3-0), ahogy csak akart. A Honvéd-labdarúgók a budapesti győzelem ellenére is némi szorongással várják a mérkőzést, kivéve Vargát és Garabát. Varga, merészen kijelentette: „Újból 3:2-re nyerünk”, Garaba pedig a szálloda éttermében így nyilatkozott: „Holnap itt bontunk pezsgőt.” A többség hangulatát azonban. Esterházy tolmácsolta a leghívebben, amikor lakonikus tömörséggel ennyit mondott: „Meleg lesz.” Komora Imre edző szerint minden elképzelhető, amit az is jelez, hogy a kedd délutáni edzésen a tizenegyesrúgásokat is gyakoroltatta a játékosokkal.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_hajduk_split_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_hajduk_split_bp_honved_vujovics_varga_jozsef_garaba.jpgZlatko Vujovics fejjel veszélyeztet, Varga és Garaba csak szemlélői az eseménynek

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_hajduk_split_bp_honved_dusan_pesics.jpgDusan Pesics előrevetődve a második gólt fejeli Andrusch hálójába

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_hajduk_split_bp_honved_vujovics.jpgSakk-matt a Honvéd védelem: a Hajduk csatára, Z. Vujovics besétált a labdával a kapuba


A mérkőzés összefoglalója

Szerdán kupanap volt az európai labdarúgásban. A visszavágókkal kialakult a bajnokcsapatok és a kupagyőztesek tornáján a nyolcas mezőny, a folytatás márciusban. Az UEFA Kupában még tizenhat együttes maradt versenyben, így itt az idén még egy fordulóra kerül sor. Az újabb sorsolást pénteken tartják Zürichben.
idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda_2.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda_3.jpg

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda_werder_bremen_lokomotiv_leipzig.jpgJelenet a Werder Bremen-Lokomotiv Leipzig UEFA Kupa mérkőzésről (1:1). A képen Pezzey (WB) és Peter Schöne (LL) harca a labdáért

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda_hamburg_dinamo_bucuresti.jpgÍgy örvendeznek a Dinamo Bukarest játékosai (sötét mezben) a HSV-től elszenvedett vereségnek (3:2), mert ez a továbbjutásukat jelentette, Bukarestben ugyanis ők győztek 3:0 arányban

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda_juventus_paris_sg.jpgA KEK-ben óriási harcot vívott a továbbjutásért a francia Paris St. Germain és a Juventus (2:2, 0:0), s Platiniék az idegenben lőtt gólokkal kerültek csak tovább. A Juventus francia sztárja, honfitársai, Guillochon és Pilorget őrizetében

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda_paok_bayern_munchen.jpgA PAOK-Bayern München UEFA Kupa összecsapáson mindkétszer érintetlenek maradtak a kapuk, így végül is 11-esek döntöttek, mégpedig 9:8 arányban az NSZK-sok javára. Az olimpiai stadionban lezajlott visszavágó hőse Pfaff, a Bayern kapusa volt, aki az utolsó sorozatban hárított egy büntetőt, majd belőtte a sorsdöntő 11-est. A szurkolók majd szétszedik
bravúrja után

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda_sturm_graz_verona_szokolai_laszlo.jpgA Sturm Graz 0:0-al és 2:2-vel került túl az olasz Hellas Verona csapatán az UEFA Kupában. Szokolai van harcban Ferronival

idokapszula_nb_i_1983_84_klubcsapataink_nemzetkozi_kupaszereplese_2_fordulo_2_kor_kupaszerda_aberdeen_beveren.jpgAz Aberdeen a belgiumi 0:0 után hazai 4:1-es győzelemmel biztosította továbbjutását a KEK-ben. Strachan 11-esből lőtt gólja


Egy BEK-, egy KEK, és egy UEFA Kupa mérkőzés összefoglalója (A második videóban, a finn HAKA-ban feltűnik az egykori újpesti Kolár Endre, aki 102 percet kapott a mérkőzésen, a harmadikban a tavaly még a Ferencvárosban játszó Nyilasi Tibor pedig az Austria egyenlítő gólját szerzi)

A három magyar kupacsapat közül csak az Ú. Dózsa maradt versenyben. Igaz, hogy kétgólos előnnyel utaztak, ráadásul ezt még hamar meg is toldották, de amikor ezt a félelmetes hírű nyugatnémet együttes behozta - nem estek kétségbe. Volt erejük még egy gólra, s a továbbjutásuk igazi kupabravúr. A másik két együttes - bármennyire fogadkoztak is a játékosok és a szakvezetők - elbúcsúzott. A Rába a győri 3:6 után erejét meghaladó feladat előtt állt, s bár vezetett, a vereséget nem tudta elkerülni. A Honvéd reményei minimálisak voltak, de az aktívabban támadó jugoszlávok ezt is gyorsan szertefoszlatták.

Hétvégén jön a 12. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ú. Dózsa - Videoton
Bp. Honvéd - Csepel
Tatabánya - Nyíregyháza
SZEOL AK - Vasas
MTK-VM - Ferencváros
DVTK - Pécsi MSC
ZTE - Volán
Haladás - Rába ETO

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1983/84

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1215330256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása