Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 28. forduló

2023.12.13. 17:16 maribor_

1985. május 29., a hónap utolsó szerdája

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_headlines_heysel_stadion.jpgMegdöbbentő prológja volt a belga fővárosban a Juventus-Liverpool Európa Kupa-döntőnek

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 27.

Marjai Józsefnek, a Minisztertanács elnökhelyettesének meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Li Peng, a Kínai Népköztársaság miniszterelnök-helyettese. Kíséretében van Csien Csi-cesen külügy-, Csen Csie külkereskedelmi miniszterhelyettes, valamint Huang Ji-cseng, a KNK Állami Tervbizottságának, Ceng Hszien-lin, a KNK Állami Tudományos és Műszaki Bizottságának elnökhelyettese.

A kínai küldöttséget a Ferihegyi repülőtéren Marjai József miniszterelnök-helyettes, Tétényi Pál, az OMFB elnöke, a partner minisztériumok vezető munkatársai fogadták. Jelen volt Ma Lie, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete.

Vegyipari szakmai nap volt a BNV-n. Körtvélyes István ipari miniszterhelyettes a többi között elmondta: a vegyipar az év első négy hónapjában három-négy százalékkal növelte termelését, 10 százalékkal szocialista kivitelét, konvertibilis exportja a tavalyi szinten van.

A BNV-n 85 szövetkezet 410 gyártmányát állította ki. A legsikeresebbeket jutalmazta Rév Lajos, az OKISZ elnöke: 30 plakettet és 15 elismerő oklevelet adott át a gyártóknak.

Efendijev Agil, az Azerbajdzsáni Köztársaság Tervhivatalának elnökhelyettese sajtótájékoztatóján kapcsolataink fejlődéséről számolt be. A közelmúltban készült el például egy évente 12 ezer tonna hús előállítására alkalmas baromfinevelő kombinát, s a magyar szakemberek egy könnyűipari üzem rekonstrukciójába is bekapcsolódnak.

A Nikex Külkereskedelmi Vállalat megállapodást kötött az NSZK-beli Elba céggel, hogy az Építőgépipari Vállalat egymillió márka értékben szállít az NSZK-ba különböző felépítményeket és részegységeket betonmixerekhez. A svéd Volvo cég bejelentette: 3,5 millió svéd korona értékben nagy teljesítményű rakodógépeket adtak el a Nikexnek. Ezért cserébe a magyar ipartól részegységeket, hidraulikahengereket, kohászati kovácsolt termékeket vásárolnak.

A BNV képkockái:

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_trakis.jpgA Trakis védőgázos, fogyóelektródás ívhegesztője

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_ta_lux.jpgA tamási TA-LUX világítótestek mintapéldányai

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_vilati.jpgA VILATI elektronikai berendezései a világmárkás kiállítók között is megállják a helyüket

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_peti_nitrogenmuvek.jpgExporttevékenységet, műszaki fejlesztést reprezentál a Péti Nitrogénművek kiállítása

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_szekszardi_mezogep.jpgA szekszárdi MEZŐGÉP új rendszerű, korszerűbb öntöző berendezéseit hozta a vásárra

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_raba_tehergepkocsi.jpgEnnek a Rába tehergépkocsinak nemcsak a turbófeltöltő az érdekessége: a vezetőfülke légkondicionált

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_mecsek_banyagep.jpgA Mecsekben is alkalmazható MVDD-120 típusú omlasztásos pajzs a vásár bányászati kiállításán

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_ozdi_kohaszati_muvek.jpgAz Ózdi Kohászati Üzemek hegeszthető betonacéljai Vásári Nagydíjat nyertek az idei BNV-n

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_szekesfehervari_konnyufemmu.jpgNemrégen nyerte el a Kiváló Áruk Fóruma megkülönböztető minőségi jelzést a Székesfehérvári Könnyűfémmű lakkozott reluxa szalagja és az „Alvária” alumínium belsőépítészeti vázszerkezete

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_romhanyi_keramiagyar.jpgTizenhat új mázas fal- és padlóburkoló csempével jelentkezett a BNV-n a Romhányi Építési Kerámiagyár

Moszkvában az SZKP KB főtitkára fogadta a nyugatnémet szociáldemokraták elnökét, aki egyben a Szocialista Internacionálé elnöke is. Willy Brandtot az SZKP Központi Bizottsága hívta meg. A tárgyalásokat követően az SPD elnöke tiszteletére adott villásreggelin Gorbacsov és Brandt mondott pohárköszöntőt.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_willy_brandt_mihail_gorbacsov_2.jpgGorbacsov fogadja Brandtot a Kremlben

A nemzetközi kérdések legszélesebb körét felölelő megbeszélések - amelyeket Gorbacsov tartalmasnak, hasznosnak, a pozíciók jobb megértését szolgálónak nevezett, Brandt pedig gyümölcsöző, a szó legjobb értelmében nyílt jellegüket emelte ki - csaknem négy órán át tartottak. Mint Egon Bahr, az SPD leszerelési szakértője sajtótájékoztatóján elmondta, előbb két és háromnegyedórás plenáris jellegű eszmecsere folyt, amelyen ott volt szovjet részről Gromiko külügyminiszter és Ponomarjov, az SZKP PB póttagja, a KB titkára. Ezt Gorbacsov és Brandt csaknem egyórás négyszemközti megbeszélése követte.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_willy_brandt_mihail_gorbacsov.jpgA két tárgyalóküldöttség a Kremlben

A TASZSZ által kiadott közleményből kitűnik, hogy az 1970-es évek enyhülésének tapasztalatát idézve, mindkét politikus a mai békét fenyegető veszélyek elhárítására tette a hangsúlyt, s Gorbacsov megjegyezte, hogy a számtalan szovjet fegyverzetkorlátozási kezdeményezés nem talál megfelelő amerikai visszhangra. Különösen érvényes ez a genfi tárgyalásokra, ahol az amerikai kormányzat nem mutat készséget a közösen megfogalmazott célokat szolgáló megegyezésre.

Brandt a szovjet-amerikai csúcstalálkozót szorgalmazta, s Bahr szavai szerint szovjet részről megerősítették, hogy kedvezően viszonyulnak ehhez, vannak kontaktusok az Egyesült Államokkal e kérdésben.

Történelmi tapasztalatokról is szó esett a találkozón, s Gorbacsov és Brandt egyöntetűen a hitleri fasizmus fölötti, negyven évvel ezelőtti győzelem rendkívüli jelentőségét emelte ki, mint amely lehetőséget adott a békére, a demokratikus fejlődésre, a szociális haladásra.

Ami a kétoldalú kapcsolatokat illeti, mindkét részről a jószomszédi együttműködés mellett foglaltak állást. A két ország partner lehet biztonsági kérdésekben is, annak ellenére, hogy más-más szövetségi rendszerhez tartoznak. így került szóba, hogy Európa jelentékenyen hozzájárulhat a világhelyzet stabilizálásához, s feltétlenül nemcsak megőrizni, hanem megsokszorozni is szükséges a kelet-nyugati enyhülés kedvező eredményeit a hosszú távú gazdasági együttműködésben.

Gorbacsov és Brandt egyetértett abban, hogy az utóbbi időben a változatlan ideológiai nézetkülönbségek ellenére konstruktívan, a béke érdekeit szolgálva fejlődtek az SZKP és az SPD, illetve a szovjet párt és a Szocialista Internacionálé kapcsolatai, s ezt célszerű új, konkrét tartalommal gazdagítani, kivált a békét és biztonságot érintő kérdésekben.

Az álláspontok további részletekbe menő kifejtésére kínált alkalmat az SPD elnökének tiszteletére rendezett villásreggeli, amelyen Gorbacsov és Brandt mondott pohárköszöntőt.

Rómában megkezdődött a tárgyalás Szergej Antonov bolgár állampolgár ügyében, akit azzal vádolnak, hogy két további bolgár és több török állampolgárral együtt köze van a II. János Pál pápa elleni, négy évvel ezelőtti merénylethez.

A merénylőt, a török terrorista Ali Agcát korábban már életfogytiglani börtönre ítélték; ő most tanúként vesz részt a tárgyaláson. Az ügynek hét vádlottja van, akik a vádirat szerint „megbízói és segítőtársai” voltak Agcának. A vádlottak: Szergej Antonov, a Rómában működő bolgár légiforgalmi iroda akkori vezetője, aki két és fél év óta vizsgálati fogságban van; valamint két bolgár diplomata, ők Szófiában tartózkodnak; továbbá négy török terrorista. Ez utóbbiak közül egy hiányzik a vádlottak padjáról, Oral Celik, aki állítólag ugyancsak lőtt a pápára, de utána megszökött.

Az Antonov és a két bolgár diplomata elleni vádakat a világ politikai és jogászi közvéleményének túlnyomó része egyértelműen koholtnak minősíti.

Délelőtt a Foro Italico nevű, erődítményszerűen megerősített bunkerteremben kezdődött meg a per. A környék rendjén több száz csendőr, civilruhás titkosrendőr és helikopter őrködik.

A tárgyalást az 1. számú római esküdtszék vezeti, amelynek nyolc tagja van: két hivatásos bíró és hat ülnök, valamennyien olaszok.

A peren ötszáz újságíró vesz részt a világ minden tájáról. A bolgár vádlottak védelmét három olasz jogász vállalta. Megfigyelőként részt vesz a tárgyalásokon egy-egy bolgár, illetve szovjet jogászokból álló testület is. Jelen van több diplomata; főképp a szocialista országokat és az Egyesült Államokat képviselik.

Az első napi tárgyaláson megjelent Antonov is, akinek hosszú vizsgálati fogsága alatt megrendült az egészsége, és ezért az utolsó pillanatig kétséges volt részvétele.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_szergej_antonov.jpgA tárgyaló terem, a kép jobbfelső sarkában Szergej Antonov

A bejrúti palesztin menekülttáborokban és környékükön hétfőn már nyolcadik napja folytak a mind több ember halálát okozó síita-palesztin harcok, és semmilyen jel nem utal az esetleges kompromisszum elérésére.

Hétfőn Szabrában és Satilában kézifegyverekkel folyt a házról házra menő véres küzdelem, a Bordzs el-Baradzsne-i tábor ellen nehézfegyvereket is bevetettek.

Újólag működésibe léptek a Bejrút környéki hegyeken levő nehézütegek, melyek előző este nem csupán a táborok környékén levő csapatösszevonásokat lőtték, hanem Nyugat-Bejrút sűrűn, lakott belső negyedeit, így a belvárost jelentő Hamrát is. A sok halálos áldozattal járó pusztításért a drúz rádió ezúttal is a falangista milíciákat vádolta, más források viszont az Arafattal szemben álló palesztin erőknek tulajdonították a lövetést. Ez utóbbit valószínűsíti, hogy közzétették: Valid Dzsumblatt utasította a Haladó Szocialista Párt harcosait, akadályozzák meg az általuk ellenőrzött hegyvidéken a hasonló incidenseket.

E párt és a libanoni baloldal többi szervezete - túl a politikai közvetítésen - nagy erőfeszítéseket tesz a táborok polgári lakosságának megsegítésére és a sebesültek kimentésére. Nagyon sok családot szállítottak már a Suf-hegységbe, de a palesztin táborok lakosságát a déli külvárosokban 40-50 ezerre becsülik.

A HSZP közbenjárására a Vöröskereszt mentői hétfő délben bejutottak a harcok színhelyére, de missziójukat az újból kitört lövöldözés miatt fel kellett függeszteni.

Rendőrségi források szerint az első hét nap alatt 370 ember halt meg, és 1625-en sebesültek meg, s ebben nincsenek benne a táborokban egyelőre elérhetetlen helyen levő áldozatok és a hétfői sebesültek. A palesztinok, miközben küzdelmük folytatását jelentették be, azt jelezték, hogy a táborokban mind nagyobb a víz-, az élelmiszer- és gyógyszerhiány, fokozódik a lakosság szenvedése.

A libanoni sajtó némi reménysugárként olyan értesüléseket közölt, hogy a hét közepén, talán létrejöhet Háfez Asszad szíriai és Amin Dzsemajel libanoni elnök többször elhalasztott találkozója, amin átfogó megoldást keresnek a libanoni konfliktusok lezárására. Több lap viszont arról számolt be, hogy feszültség támadt Damaszkusz és az eddig vele szövetségben levő Arafat-ellenes palesztin szervezetek között. Ennek jelzése volt George Habbasnak, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért főtitkárának beszéde, melyben nyíltan bírálta Szíria magatartását.

Az iraki hatóságok harminc sebesült iráni hadifoglyot adtak át a Nemzetközi Vöröskereszt és a Török Vörösfélhold megbízottainak.

A hadifoglyok, akiket a Nemzetközi Vöröskereszt közbenjárására engedtek szabadon, Ankarán keresztül utaznak haza Iránba.

A hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a több mint öt éve tartó háborúban mindkét fél bocsátott már szabadon foglyokat, legutóbb - a múlt hónapban - az iráni fél juttatott el Ankarába negyvenkét sebesült irakit. Becslések szerint Irak jelenleg 10 000 iránit, Irán pedig 40 000 irakit tart fogva.

Az iráni légierő hajnalban Irak északi részén „gazdasági létesítményeket” bombázott - jelentette a teheráni rádió. A támadás a rádió szerint jelentékeny károkat okozott.

Egy iraki katonai szóvivő megerősítette, hogy hazája légierejének harci gépei előző éjjel négy egymást követő hullámban támadták Teheránt. A szóvivő szerint a gépek sértetlenül visszatértek támaszpontjaikra.

Az iráni külügyminisztérium közleményben utasította el azt a bagdadi vádat, hogy Teheránnak köze van a kuvaiti emír ellen szombaton elkövetett merénylethez.

Az ENSZ főtitkára aggodalmának adott hangot az iraki-iráni háború legújabb fejleményei miatt, és felajánlotta segítségét a viszály békés rendezéséhez. Pérez de Cuellar áprilisban sikertelenül közvetített Bagdad és Teherán között.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság Vöröskereszt-szervezetének hét tagjából és több tanácsadóból álló küldöttség érkezett hétfőn a Koreai Köztársaság fővárosába, Szöulba.

A delegáció a dél-koreai Vöröskereszt-szervezet képviselőivel kedden kezdődő 8. tárgyalási fordulón vesz részt. A KNDK és Dél-Korea Vöröskereszt-szervezetei csaknem tizenkét évi szünet után újítják fel a megbeszéléseket.

A bangladesi természeti csapás hivatalos adatok szerint legkevesebb huszonötezer ember halálát okozta. További harmincezer személyt eltűntnek tekintenek. Kétszázötvenezren fedél nélkül maradtak.

Hoszain Mohammad Ersad bangladesi államfő az országot sújtó katasztrófa miatt elhalasztotta szerdára tervezett kínai látogatását és egynapos nemzeti gyászt rendelt el. Napközben az ország déli, katasztrófa sújtotta területeit kereste fel, estére pedig összehívta a kabinetet, hogy intézkedéseket dolgozzanak ki. Az államfő mozgósította a hadsereget, amelynek feladata most a fenyegető fertőzések és az éhezés megelőzése. (A járványok és az élelem hiánya nagy veszteségeket okozott az 1962-es, ugyancsak huszonötezer személy halálát okozó és az 1970-es, százezer embert elpusztító árhullám után.)

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_bangladeshi_termeszeti_katasztrofa.jpgA lakosság mentése csak a ciklon elvonulása után kezdődhetett meg

Manuel Noriega tábornok, a Panamai Nemzeti Gárda főparancsnoka hajlandó közvetíteni Honduras és Nicaragua között a két ország határán kialakult feszültség enyhítéséért - jelentette be a panamai külügyminisztérium.

Noriegát Miguel d’Escoto nicaraguai külügyminiszter kérte fel közvetítésre egy héttel ezelőtt. A nemzeti gárda főparancsnoka kormányától is megkapta az ehhez szükséges felhatalmazást. Hondurasból egyelőire még nem érkezett hivatalos jelzés, hogy Walter Lopez tábornok, a hondurasi hadsereg főparancsnoka elfogadta a panamai tábornok jószolgálati küldetéséit.

A közép-amerikai térséggel kapcsolatos hír az is, hogy az ENSZ főtitkára bejelentette: a kedden kezdődő Karib-tengeri körútja után kapcsolatba lép Nicaragua és az Egyesült Államok képviselőivel a Washington által megszakított kétoldalú párbeszéd felújításának Segítéséért.

Pérez de Cuellar előbb Fidel Castro kubai államfő meghívására Kubában tárgyal, majd a Dominikai Köztársaságot, illetve Trinidad és Tobagót keresi fel.

A főtitkár nyilatkozatában közölte, hogy már közvetlen megbeszéléseket kezdett a közép-amerikai válságban közvetítő Contadora-országok - Mexikó, Kolumbia, Panamai, Venezuela - kormányaival. Az ENSZ egyértelműen támogatja a Contadora-államok erőfeszítéseit a közép-amerikai válság békés megoldására - mondta, a világszervezet főtitkára.

május 28.

A Li Peng, a Kínai Népköztársaság miniszterelnök-helyettese által vezetett 14 tagú delegáció, Marjai József kíséretében Székesfehérvárra látogatott.

A küldöttség elsőként a Videoton Elektronikai Vállalatnál tett látogatást, ahol a vendégeket Papp István vezérigazgató fogadta és röviden ismertette a nagyvállalat munkáját. Ezután megtekintették a számítástechnikai és az elektronikai gyáregységet. Részt vett a látogatáson Teubel György, a megyei tanács elnöke is.

A vendégek később ellátogattak az Ikarus Székesfehérvári Gyárába, ahol Balla Károly igazgató fogadta őket, s mutatta be az üzemet. A termékbemutató megtekintése után a 2-es és az 5-ös gyáregységet tekintették meg.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_li_peng_szekesfehervar_ikarus.jpgA kínai delegáció az Ikarusban

A delegáció a késő délutáni órákban visszautazott Budapestre.

A Minisztertanács és a KISZ Központi Bizottságának képviselői Lázár Györgynek, a kormány elnökének és Hámori Csabának, a KISZ KB első titkárának vezetésével megbeszélést tartottak a Parlamentben. Áttekintették az MSZMP KB 1984. október 9-i ifjúságpolitikai állásfoglalása alapján elhatározott, illetve tervezett kormányzati intézkedéseket.

A KISZ képviselői, méltányolva az ifjúság helyzetének javítására tett lépéseket, különösen sürgetőnek ítélték a fiatal családok lakáshoz jutási feltételeinek további javítását, valamint a gyermek- és ifjúságvédelem fejlesztését. A kormány képviselői nem vitatva az igények jogosságát - kifejtették, hogy azok kielégítésére a népgazdasági lehetőségek bővülésének arányában kerülhet sor. Megerősítették azt a szándékukat, hogy a hetedik ötéves terv kidolgozása során külön feladattervbe foglalják össze az ifjúságpolitika kormányzati tennivalóit. A részvevők egyetértettek abban, hogy - figyelembe véve növekvő önállóságukat - a tanácsoknak, a vállalatoknak és a szövetkezeteknek, továbbá az érdekképviseleti és a mozgalmi szerveknek is mind nagyobb szerepük van az ifjúságpolitikai feladatok végrehajtásában.

A tanácskozáson a KISZ képviselői ismertették az ifjúsági szövetség újabb kezdeményezéseit, akcióit, amelyeket a társadalmi-gazdasági feladatok megoldásáért tett. A kormány elismerte és továbbra is igényli a KISZ-nek azokat a törekvéseit, amelyek hozzájárulnak a szocialista építés sikeres folytatásához, népgazdasági terveink teljesítéséhez. Külön is nagyra értékeli az ifjúmunkások, a fiatal szakemberek becsületes helytállását, a fiatal újítók kezdeményezőkészségét és vállalkozó szellemét, amely fontos hozzájárulás a műszaki-technikai haladás meggyorsításához, a gazdasági hatékonyság javításához. Ugyancsak üdvözli a diákok közhasznú munkájának bővítését szolgáló kezdeményezéseket.

A megbeszélés részvevői véleményt cseréltek az állami ifjúsági munka továbbfejlesztésének feladatairól, és megállapodtak abban, hogy erősíteni, tartalmában gazdagítani kell az ifjúsági szövetség és az állami szervek - egyébként hagyományosan jó - együttműködését.

Kedden a BNV-n a gépipari vállalatok szakmai napján a hazai kiállítók ismertették gyártmányújdonságaikat. A gépipari vállalatok vezetői az Ipari Minisztérium képviselőivel az ágazat helyzetét és fejlesztési lehetőségeit is értékelték.

A FOK-GYEM szövetkezet most is kiállította a menetteljesítményt regisztráló Mars nevű készülékét. Az elektronikus műszer pontosan rögzíti a jármű adatait menet közben, a balesetek vizsgálatához információkat nyújt. A termék tavaly nagydíjat kapott, s minisztériumi rendelet írja elő alkalmazását, a szállító vállalatok azonban nehezen szánják rá magukat használatára. A székesfehérvári Alba Volán most kezdte felszerelni járműveibe a készüléket, s osztrák cégek is érdeklődnek a berendezés iránt.

A hordozható professzionális számítógépek gyártásáról tájékoztatta az újságírókat Széles Gábor, a Műszertechnikai Kisszövetkezet elnöke. Elmondta, hogy nemcsak gépeket, hanem úgynevezett kulcsrakész rendszereket, programokat is szállítanak megrendelőiknek. Az idén termelésük várhatóan eléri a 300 millió forintot, s ebből háromszázezer dollár értékben exportálnak tőkés országokba.

A Szovjetunió elektronikai iparának eredményeiről sajtótájékoztatót tartott a szovjet Elorg, és bemutatja a Magyarországra exportált alkatrészek nagy választékát is.

A BNV képkockái:

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_nagykunsagi_erde_es_fafeldolgozo_gazdasag.jpgVásárdíjat kapott a Nagykunsági Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság aprítéktüzelő berendezése

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_xii_es_autojavito.jpgTóth István igazgató ismerteti az érdeklődőknek a XII-es Autójavító kis motoros repülőgépének adatait

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_vas_fa.jpgLátványnak sem utolsók a szolnoki „Vas-fa” standján kiállított kazánok

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_patent.jpgPneumatikus készülékek a Patentnál. Partnere a Balatonfüred-Csopak Tája Tsz

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_nyugat_magyarorszagi_fakombinat.jpgA Nyugat-magyarországi Fakombinát új, kis alapterületű elárusító pavilonja

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_aeroflot.jpgTermészetesen csak modellméretben lehetett kiállítani a szovjet utasszállító repülőgépeket

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_digep.jpgA Diósgyőri Gépgyár szabadtéri standján a legújabb szivattyúcsalád tagjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődök. A felvételen az egyfokozatú csigaházas szivattyúk láthatók

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_alba_regia.jpgAlba-termékek a vásári Alba-házban

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_mori_femmu.jpgHegesztési bemutató a móri Fémmű elektródáival

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_velux.jpgA dán Velux tetőtéri ablakcsalád nyolcféle méretben, 6300 forinttól 11 200 forintig kapható. A TÜZÉP forgalmazza

Borisz Ponomarjov, az SZKP KB PB póttagja, az SZKP KB titkára Moszkvában megbeszélést folytatott Willy Brandttal, az SPD és a Szocialista Internacionálé elnökével, aki vasárnap érkezett a szovjet fővárosba az SZKP Központi Bizottságának meghívására.

A megbeszélésen kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésekről esett szó, köztük a fegyverkezési hajsza megfékezéséért és a háborús veszély ellen folytatott küzdelemről. Véleménycserét folytattak a felek arról is, hogyan használhatnák fel a fegyverkezési kiadások csökkentése nyomán felszabaduló pénzeszközök egy részét a fejlődő országok megsegítésére.

A szovjet vezetés meghívására kedden Moszkvába érkezett Bettino Craxi olasz miniszterelnök.

A vendéget a repülőtéren Nyikolaj Tyihonov, az SZKP KB PB tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke és Andrej Gromiko, az SZKP KB PB tagja, a miniszterelnök első helyettese, külügyminiszter fogadta.

Craxi megkezdte meg tárgyalásait a szovjet vezetőkkel. „Olaszország az Egyesült Államok szövetségese és a Szovjetunió barátja” - ezzel a mondattal kommentálták mértékadó olasz politikai körök Craxi moszkvai látogatását, és ez egyszerűsítve ugyan, de jellemzi a jelenlegi olasz külpolitikai vonalvezetést. „Craxi újfajta típusú keletipolitikája előnyös lehet a béke, a leszerelés, az enyhülés és a két szóban forgó ország kapcsolata szempontjából” - írja a Corriere della Sera.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_bettino_craxi_mihail_gorbacsov_2.jpgA Mihail Gorbacsov és Bettino Craxi vezette tárgyalódelegációk a Kremlben

A L’Unita hosszú cikkben elemzi a szovjet külpolitikát, amelyet kezdeményezőnek és frissnek tart. A La Republica vezércikke úgy véli, hogy Craxi esetleg közvetítő szerepet is vállalhat magára a két nagyhatalom jelenlegi vitáinak és nézeteltéréseinek csökkentésében.

Moszkvába tartva Craxi megszakította útját Varsóban. A politikust Wojciech Jaruzelski, a LEMP KB első titkára, miniszterelnök fogadta.

A két vezető megvitatta a nemzetközi helyzet alakulását, s mindketten kifejezték -meggyőződésüket, hogy mindent meg kell tenni az európai és világpolitikai viszonyok javításáért. Egyetértettek abban is, hogy javítani kell a KGST és a közöspiaci országok együttműködését, mivel az kedvező hatással lehet kontinensünk általános helyzetére.

A két ország kapcsolatait illetően a lengyel-olasz együttműködést, kivált a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését, a két állam közötti hagyományos baráti viszony erősítését szorgalmazták.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_bettino_craxi_wojciech_jaruzelski.jpgA szovjet fővárosba tartva, az olasz miniszterelnök rövid időre megszakította útját Varsóban, és véleménycserét folytatott Jaruzelski kormányfővel

Kedden változatlan erővel dúlt a véres testvérharc a palesztin fegyveresek és az Amal síita milicistái között a három nyugat-bejrúti menekülttáborban és környékén.

A palesztin harcosok több katonai fontosságú ponton ellentámadásba mentek át. A harcokba ismét belépett a hegyvidéken elhelyezkedő palesztin tüzérség, amely ezúttal is a déli külvárosokat vette ágyútűz alá. Egyes források szerint az Amal is felsorakoztatta messzehordó ágyúit.

Az egyházak kezelésében levő aggok háza és a 800 idős beteget ellátó kórház drámai felhívással fordult valamennyi politikai, vallási és katonai vezetőhöz, hogy mentsék meg az intézményt a kereszttűztől, amelybe kedden került. A sportváros közelében levő épületet elfoglalták a palesztin erők.

Akej Haidar, az Amal politikai bizottságának elnöke délután tájékoztatta a nemzetközi sajtó képviselőit a helyzetről. Közölte, hogy az Amalnak jelenleg 150 palesztin katona a foglya.

Egy másik Amal-szóvivő a síiták veszteségét mintegy 200 halottra és csaknem 1000 sebesültre tette. Az Amal ugyanakkor cáfolja, hogy a menekülttáborokban harcosai mészárlásokat vittek végbe. A libanoni hadsereg ugyancsak tagadta az öldökléseket, de bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügy tisztázására.

A WAFA palesztin hírügynökség viszont azt jelentette, hogy a három bejrúti menekülttábor elleni síita támadások következtében eddig mintegy ezer fegyvertelen palesztin vesztette életét.

Kedden ismeretlen fegyveresek elrabolták az amerikai állampolgárságú David Gibsont, a bejrúti amerikai kórház 55 éves igazgatóját. E túszszedéssel 11-re nőtt a Libanonban jelenleg ismeretlen helyen fogva tartott külföldiek száma.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_palesztin_menekulttabor.jpgAz egyik tűz alatt lévő palesztin menekülttábor bejárata Libanonban

Mind az iraki, mind az iráni légierő heves támadásokat intézett a két főváros: Teherán illetve Bagdad ellen. Hírügynökségi beszámolók szerint két hónap óta a mostani bombázások voltak a legsúlyosabbak.

Az IRNA teheráni hírügynökség jelentése szerint a kora hajnali órákban az iráni légierő rakétákkal lőtte Bagdadot.

Az iraki légierő hajnalban újból bombázta Teheránt. Az IRNA szerint az iraki támadások Teherán lakott körzetei ellen irányultak.

Sem Irak, sem Irán nem válaszolt egyébként Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkárnak arra a felhívására, amelyben önmérsékletre szólította fel a hadban álló feleket.

A Bangladest sújtó vihar és a szökőár halálos áldozatainak száma a legújabb jelentések szerint megközelítheti a negyvenezret is. Legalább kétszázezer ember vált hajléktalanná. A mentőalakulatok a heves esőzések és tengeri hullámverés ellenére folytatják a túlélők felkutatását a Bengáli-öbölben.

Az áldozatok számát egyelőre nem lehet pontosan megállapítani, de félő, hogy a Gangesz deltájában fekvő Sandvip, Pirkbaks, Pukiarcsaga és Urir Csar szigetek szinte teljes lakosságát elsodorta a tizenöt méteres magasságot is elérő áradat. A legkisebb szigeten tízezren éltek.

A természet erői pusztítanak több ezer kilométerrel távolabb is. Huszonhét méteres hullámok zúdultak Peru északi részének partvidékére. Az első jelentések szerint a Limától 580 kilométernyire levő Chiclayo körzetében 32 halász és több hajó eltűnt. A mentési munkálatokat heves vihar akadályozza. A főváros kikötőjében, Callaóban a hatalmas hullámok lakóházakat árasztottak el és kikötött hajókat sodortak magukkal.

Costa Rica általános mozgósítást rendelt el északi határkörzetében a Nicaragua déli részén a sandinista csapatok és az ellenforradalmárok közötti harci cselekmények következtében.

Oscar Vidal ezredes, a karhatalom főnöke kijelentette, hogy megerősítették a nicaraguai határszakasz ellenőrző pontjainak őrzését. Mint elmondta, információik szerint elhúzódó csatározásokra lehet számítani nicaraguai területen a szemben álló felek között, amelyek földrajzilag közel zajlanak Las Tiricius és Cutris Costa Rica-i helységekhez. Vidal szerint a harcok nem terjedtek át Costa Rica-i területre.

Közben megszakadtak a Bogotában folyó tárgyalások a sandinista kormány és a Misurasata indián szervezet között. Luis Carrion, nicaraguai belügyminiszter-helyettes, a kormány tárgyaló küldöttségének vezetője sajnálatosnak minősítette Brooklin Rivera indián vezető döntését a dialógus beszüntetéséről, és kifejtette a kormány készségét annak felújítására.

május 29.

Szerdán felkereste a Budapesti Nemzetközi Vásárt Li Peng, a Kínai Népköztársaság miniszterelnök-helyettese és kísérete. A vendégekkel együtt jött el a BNV-re Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese. A vendégek először a D pavilonban tekintették meg a magyar energiaipar kiállítását, majd ellátogattak a szerszámgépipar, az alumíniumipar, a híradástechnika- és a műszeripar bemutatóira is.

Szerdán tartották a BNV utolsó szakmai napját. Ezúttal az Ipari Minisztérium szervezésében az energetikai ipar gyártói és felhasználói találkoztak egymással és a minisztérium vezetőivel.

Sajtótájékoztatót tartott a szovjet Stankoimport Külkereskedelmi Egyesülés. Képviselői elmondották: az egyesülés a BNV-n szerszámgépek széles skáláját vonultatja fel.

Henryk Gawronski, Lengyelország budapesti nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa sajtótájékoztatóján elmondotta: a lengyel vállalatok magyar partnereikkel a BNV-n több mint 30 millió rubel értékű export-, illetve importszállításról írtak alá szerződést.

A Nikex Külkereskedelmi Vállalat szerződést írt alá az NDK-beli Technocommerz Vállalattal.

Az idén először vesz részt a BNV-n az Építésgazdasági és Szervezési Intézet (ÉGSZI) - tájékoztatták az újságírókat az intézet standján. Elmondták, hogy az intézet fő feladatai közé tartozik, hogy segítsék az építőipari vállalatokat gazdasági és szervezési problémáik megoldásában.

A BNV képkockái:

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_dunavecsei_femipari_vallalat.jpgA Dunavecsei Fémipari Vállalat - hagyományos fúró. és fűrészgépei mellett - a nyugatnémet Desma-Cordia licenc alapján gyártott fúrógépekkel jelentkezett

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_siraly_muanyag_kontener.jpgA Balatonhoz szánták a Sirály műanyag konténereit

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_rolitron.jpgA múlt és a jelen: Rolitron elektronika minden termelési egységben alkalmazható

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_katisz.jpgA vásárra ellátogatott Majoros Károly, az MSZMP Szolnok Megyei Bizottságának első titkára és Simon József, a megyei pártbizottság titkára. Megtekintették a Szolnok megyei kiállítók termékbemutatóit és megbeszéléseket folytattak az üzemek vezetőivel. Képünkön: a megyei pártbizottság vezetői a KÁTISZ standján

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_mafki.jpgSokoldalú környezetvédelmet jelenít meg a MÁFKI

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_esztergomi_szim.jpgA Szerszámgépipari Művek esztergomi gyárában készült a nagy teljesítményű automatikus öttengelyes marógép, mely a vásár nagydíját nyerte el

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_kismotor_gepgyar.jpgA Kismotor- és Gépgyár kiállításán a mezőkövesdi gyáregységben készült kompresszorokkal, kerti kisgépekkel is találkozhatnak az érdeklődők

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_videoton_vt_16_szamitogep.jpgA Videoton VT-16 számítógépe és az „Echo” beszédanalizátora

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_szkg.jpgAz SZKG automata palástköszörűgépéből az idén már exportálnak is

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_ganz_mavag.jpgKépünkön a Ganz-MÁVAG vasúti személykocsijának belső tere látható. A Tunézia részére készített kocsik az ország északi, kelet-nyugati forgalmát fogják ellátni. Legnagyobb vontatási sebességük 140 kilométer/óra

Délután magasrangú kínai kormánydelegáció érkezett Győrbe, a Rába Magyar Vagon- és Gépgyárba. A népes küldöttségnek, - melyet Li Peng, a Kínai Népköztársaság Minisztertanácsának elnökhelyettese vezetett - tagja volt többek között a külügyminiszter-helyettes, a külkereskedelmi miniszterhelyettes, a tervhivatal elnökhelyettese és a budapesti kínai nagykövet. A delegációt Soós Gyula ipari miniszterhelyettes kísérte.

A gyár kereskedelmi központjában a kormányküldöttséget Horváth Ede vezérigazgató és Lombos Ferenc, a megyei tanács elnöke fogadta. A házigazdát a kínai vendégek közül többen ismerősként üdvözölték, nem először találkoztak Horváth Edével. A vezérigazgató legutóbb tavaly, az ipari miniszter kíséretében járt Pekingben.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_li_peng_gyor_raba.jpgLi Peng és kísérete Győrben

Az európai ügyek, regionális válsággócok és kétoldalú kapcsolatok - ezek voltak a fő témái Mihail Gorbacsov és Bettino Craxi moszkvai megbeszéléseinek. Ezeken szovjet részről jelen volt Tyihonov kormányfő és Gromiko külügyminiszter, olasz részről pedig Andreotti külügyminiszter.

Az SZKP KB főtitkára és az olasz kormányfő megbeszélései a moszkvai értékelés szerint azt jelezték, hogy bár több nemzetközi kérdésben az értékelések eltérnek, a két országnak van lehetősége érintkezési pontokat keresni és találni létfontosságú ügyekben, a háborús veszély elhárításában, az enyhülés helyreállításában, a különböző társadalmi rendszerű országok politikai párbeszédének elmélyítésében. Mindkét részről készséget nyilvánítottak rá, hogy segítsék a feszültség enyhítését s a háborús veszély csökkentését. Ez utóbbi Moszkva és Róma szerint jelentékeny mértékben függ attól, sikerül-e vagy sem konkrét megegyezést elérni az űrfegyverkezés megakadályozásáról, a földi nukleáris fegyverzetek korlátozásáról, a stratégiai stabilitás megszilárdításáról Craxi egyébként a megbeszélések után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: - Meggyőződhettünk a Szovjetunió békeszerető szándékairól, s hozzátette, hogy megérti azokat a szovjet aggodalmakat, hogy az amerikai űrfegyverkezési terv sérti a létező erőegyensúlyt.

Gorbacsov a genfi szovjet-amerikai tárgyalásokkal kapcsolatban kijelentette: - A Szovjetunió határozottan arra törekszik, hogy mindhárom területen - az űr-, a stratégiai és a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek kérdésében - kölcsönösen elfogadható megoldást találjanak, s különösen fontosnak tartja, hogy elejét vegyék az űrfegyverkezésnek. Gorbacsov újólag utalt a novemberig érvényes, egyoldalú szovjet rakétatelepítési moratóriumra, s kijelentette: ha a másik fél hasonló választ ad, akkor sokkal kedvezőbbek lennének a tárgyalások feltételei, egészségesebb politikai légkörben folytatódnának. Az SZKP KB főtitkára reményét fejezte ki, hogy Olaszország realista módon közelíti meg ezt az elvi jelentőségű problémát, és gyakorlati lépései a fegyverkezési hajsza feltartóztatását szolgálják, elsősorban Európában.

Mindkét politikus a konstruktív európai biztonsági, együttműködési folyamatot támogatta, s úgy ítélték meg, hogy Európa szerepe lényeges, pótolhatatlan az enyhüléshez visszavezető utak aktív fölkutatásában. Ehhez széles körben lehet használni az 1970-es évek értékes tapasztalatait. Egybeestek a vélemények arról is, hogy a KGST és a Közös Piac együttműködésének megélénkítése javíthatná az európai helyzetet.

Gorbacsov és Craxi tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról is. Elégedetten értékelték a sűrűbb politikai kontaktusokat, s megegyeztek a kapcsolatok szélesítésében. Így, a hosszú távú egyezményeknek megfelelően, kiegyensúlyozottabb alapon akarják fejleszteni a gazdasági együttműködést. A szovjet vezető Olaszországba való meghívást fogadott el.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_bettino_craxi_mihail_gorbacsov.jpgA két küldöttség a tárgyalóasztalnál

Hasznosnak nevezte moszkvai megbeszéléseit Willy Brandt, az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt és a Szocialista Internacionálé elnöke szerdai, nemzetközi sajtóértekezletén, amelyet elutazása előtt tartott a szovjet fővárosban.

Willy Brandt elmondta, hogy találkozóin, köztük a Mihail, Gorbacsovval lezajlott megbeszéléseken a leszerelést és a kétoldalú szovjet-nyugatnémet, illetve pártközi kapcsolatokat és a nemzetközi helyzetet érintő kérdésekről volt szó. Pártja pozícióját jellemezve Brandt egyértelműen a nyugati szövetségi rendszerhez való tartozást erősítette meg, de egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy az SPD minden eszközzel a békét kívánja szolgálni, s meggyőződése, hogy rendkívül szükséges az enyhülés, a konstruktív kelet-nyugati viszony új szakasza. Brandt külön kitért a genfi tárgyalások második szakaszára. A holtpontról való elmozdulás csak akkor lehetséges - fejtette ki -, ha visszatérnek az előzetes szovjet-amerikai külügyminiszteri megállapodáshoz, amely az űr- és a nukleáris fegyverkezés kölcsönös kapcsolatban való vizsgálatát és megoldását írta elő. Az SPD elnöke újra leszögezte, hogy pártja ellenzi a világűr militarizálásának bármilyen formáját.

Egy kérdésre válaszolva Brandt arról is beszélt, hogy Nyugat-Európának van lehetősége saját véleményének kifejtésére. Egyúttal igen figyelemreméltónak találta Gorbacsovnak azt a kijelentését is, hogy Moszkva nem pusztán a szovjet-amerikai kapcsolatok prizmáján át szemléli a világot. Brandt szerint erről Nyugat-Európának el kell gondolkodnia. Szóba hozta Brandt a revansista jelenségek szovjet bírálatát, s ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy bár sajnálatosan, egyes politikusok eltérnek a keleti szerződések szellemétől, betűjétől, mégsem lehet revansizmusról beszélni: az NSZK polgárainak nagy többsége jószomszédságot, együttműködést akar.

Elhangzott az is a sajtótalálkozón, hogy a nagy kérdések megoldásában fontos szerepe van a kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködésnek, s erről Antonov miniszterelnökhelyettessel tárgyaltak.

Brandt megemlítette még: szeptemberben Bonnban folytatódik a két párt eszmecseréje, s szovjet részről elfogadták a meghívást a Szocialista Internacionálé októberi, bécsi leszerelési tanácskozására.

Megdöbbentő prológja volt a belga fővárosban a Juventus-Liverpool Európa Kupa-döntőnek, mert az angol szurkolók megtámadták az olasz nézőket, így eleinte pályán kívüli ütközet színterévé vált a Heysel-stadion. A szomorú összecsapásnak (melynek következtében az egyik lelátó mellvédje leszakadt) az első hírek szerint több mint harminc halottja van, s bár a rendőrök, ha nehezen is, de megtisztították a többi veszélyeztetett szektort a vandáloktól, az eseményeket már nem lehetett meg nem történtté tenni.

A rendet a biztonsági erőknek a stadion más részein is csak különleges nehézségek árán sikerült helyreállítaniuk, noha még Angliából is érkezett erősítés, sőt az olasz játékosok is igyekeztek lecsillapítani honfitárs szurkolóikat. Így aztán az UEFA vezetői azon nyomban összeültek, hogy egyáltalán megtartsák-e a találkozót.

(A találkozó tudósítását lentebb, a labdarúgásról szóló blokkunkban olvashatják.)

Békétlenkedésektől terhes világunkban felmérhetetlen a népek barátságát, a nemzetek közeledését szolgáló rendezvények, megmozdulások szerepe. Józan ésszel ide soroljuk, ide sorolnánk a sporteseményeket is, amelyek eredeti szándékuk szerint fiatal emberek nemes versengésére adnának lehetőséget. így csak megdöbbenéssel nézhettük tegnap a brüsszeli labdarúgó EK-döntő helyszínéről a világba repülő képeket: emberi mivoltukból kivetkezett, szurkolónak már nem nevezhető csoportok eszeveszett tombolását, amelynek a jelentések szerint harminc halálos áldozata volt.

A sport ünnepének e tragédiába forduló szörnyű percei a megdöbbenésen túl nem alaptalanul táplálják aggodalmunkat: Mi lesz veled, sport, mi lesz veled, megértés, mi lesz a józan ésszel?

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion.jpgA döbbenet pillanatai: futballünnep helyett tragédia színhelyévé vált a brüsszeli Heysel-stadion 

Az 1930-ban épült Heysel Stadion eddigre elavult, és visszatekintve a történtekre, teljességgel alkalmatlan helyszín volt egy olyan jelentős sportesemény megrendezésére, mint amilyen a BEK döntője. A stadion nagy része omladozott. Sokak számára nyilvánvaló volt, hogy biztonsági szempontból nem alkalmas futballmérkőzés megrendezésére, de egyedül a Liverpool ügyvezető igazgatója, Peter Robinson próbált nyomást gyakorolni az UEFA-ra, hogy jelöljön ki új helyszínt.

Az arénába 58-60 ezer szurkoló zsúfolódott be azon az estén, mindkét részt vevő csapatot több, mint 25 ezer fő képviselte. A gólvonal mögötti, állóhelyes lelátókat három-három zónára bontották szét. A Juventus szurkolói a saját oldalukon az O, az N és az M szektorokban foglaltak helyet, szemközt az X és Y szektorokat a liverpooliaknak, a közvetlenül emellett lévő Z szektort pedig a semleges belgáknak tartották fent. Az elv, hogy ilyen nagy semleges zónát alakítsanak ki, lehetővé tette az olasz és az angol szurkolóknak, hogy utazási ügynökségeken és a stadionon kívüli jegyüzéreken keresztül szerezzenek belépőt, és így egy veszélyes, kevert zónát alakítsanak ki. A semleges szektor ellen mindkét klub tiltakozott.

Ebben az időben Brüsszelben, és Belgium egész területén, jelentős számú olasz közösség élt és sok kivándorolt Juventus szurkoló vásárolt jegyet a Z szektorba. A maradék belépők nagy részét utazási ügynökségek vásárolták fel és adták el, többségében a Juventus szurkolóinak, kis százalékban a Liverpoollal szimpatizálóknak.

Mindehhez járult, hogy a két liverpooli szektor túlzsúfolt volt, hiszen sok szurkoló - legtöbbjük az egész napos ivászattól lerészegülten - jegy nélkül is bejutott a gyenge biztonsági ellenőrzést kijátszva.

A gondok hozzávetőlegesen este hét óra körül kezdődtek, egy órával a tervezett kezdőrúgás előtt. A tragédia egy feledésbe merült előzménye, hogy közvetlenül a BEK döntőt megelőzően egy ifjúsági mérkőzést játszottak a pályán. A két belga csapat pont a finálé résztvevőinek színeit viselte. A félidőben a vörös csapat vezetett 3-0-ra, a Liverpool szurkolók nagy megelégedésére, akik úgy szurkoltak, mintha már a kupadöntő folyna. Az első összecsapás a stadionban 19 óra 10 perc körül zajlott le, amikor a fehér csapat gólt szerzett, az olasz és az angol szurkolók összeverekedtek. Néhány perccel később a mérkőzést lefújták és a gyerekeket lehívták a pályáról. Az Y szektorban ülő liverpooliak és a Z szektorban lévő Juventus szurkolók csak néhány méternyire voltak egymástól. A két tábort csupán egy gyenge drótkerítés és a néhány rendőr által őrzött „senki földje” választotta el. Máig nem tisztázott körülmény, hogy ki kezdte a petárdák, rakéták és más anyagok átdobálását a másik szektorba, de az tény, hogy hét óra körül dobálózás alakult ki. A „bombák” között megtalálhatóak voltak a stadion darabjai is, hiszen az olyan rossz állapotban volt, hogy a drukkerek könnyedén újabb és újabb kődarabokat tudtak szerezni a lelátók padlózatából.

Ahogy közeledett a kezdőrúgás pillanata, a dobálózás egyre intenzívebbé kezdett válni. A Liverpool szurkolók egy csoportja ekkor, áttörve a drótkerítést, rohamot indított a Juventus szurkolói ellen, akik menekülésbe kezdtek. A nyolcvanas évek angol szurkolói kultúrájához szervesen kapcsolódott ez, teljesen általános volt, hogy az egyik tábor egy jól sikerült pillanatban betör az ellenfél területére, majd kis csetepaté után visszavonul a saját szektorába. Most viszont nem angol csapat küzdött angol ellen, az olaszok pedig nem ismerték, nem is ismerhették a szigetországi szokásokat, így fejvesztve menekülni kezdtek. De nem volt hova, emiatt a szektor oldalánál lévő falhoz préselődtek, sokan megpróbáltak átmászni azon, de a támfal nem bírta a nyomást és ledőlt.

A halálesetek döntő hányadát a fal leomlása okozta, 39 ember veszítette életét és több, mint hatszázan sérültek meg. Az áldozatok testét vaskerítés darabokra helyezték és egy halomba gyűjtötték a stadionon kívül, hatalmas futball-zászlókkal takarva le őket. Mikor a rendőrségi és mentőhelikopterek megérkeztek, a légcsavarok szele egyszerűen lefújta az áldozatokról az egyszerű takarót. A helyzet kaotikus volt.

Az események viszont még korántsem értek véget, a Z szektorbeli társaikért bosszút állni szándékozó Juventus-fanatikusok elözönlötték a pályát és a Liverpool szurkolók felé indítottak támadást, de a rendőri beavatkozás végül megakadályozta, hogy még nagyobbra nőjön a káosz, igaz a Juventus szurkolói még így is két órán át küzdöttek - köveket, üvegeket és rakétákat dobálva - a rendőrökkel, egyikük még pisztolyt is rántott a rendfenntartókra. Mikor lefújták a mérkőzést, a lelátók egyes részein még mindig ádáz küzdelem folyt a rendőrök és az olaszok között, a pályát a mérkőzés alatt pedig mindvégig rendőri osztagok biztosították.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_27.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_28.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_7.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_10.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_12.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_13.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_6.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_14.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_8.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_15.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_9.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_16.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_23.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_17.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_24.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_18.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_20.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_25.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_21.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_26.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_22.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_30.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_29.jpg

Változó erővel szerdán is folytatódtak az immár tizedik napjába lépett síita Amal-palesztin összecsapások. Az ellenfelek kölcsönösen a foglyokkal és a polgári lakosokkal szembeni kíméletlenséggel vádolják egymást. Különböző csatornákon folytatódnak az egyezkedési kísérletek - egyelőre eredmény nélkül.

Jasszer Arafat, a PFSZ VB elnökeként, elfogadta a korábbi tűzszüneti felhívásokat, de két, az Amal számára elfogadhatatlan feltételt támasztva. Egyrészt ragaszkodik ahhoz, hogy a palesztin táborokban továbbra is tároljanak jelentős fegyverzetet, s ebben teljesen egyetért vele valamennyi palesztin csoport, beleértve ellenfeleit is. A másik feltétele szerint a táborok ellenőrzését Libanon három muzulmán vallási vezetőjének kell átvennie. A síiták viszont ragaszkodnak a törvényes hatalom képviselőinek jelenlétéhez a táborokban.

A délutáni harcokba ismét bekapcsolódtak a hegyvidéken lévő rakétaütegek és messze hordó ágyúk, tűz alá véve nem csupán az Amal állásait, de a sűrűn lakott muzulmán és keresztény külvárosokat is. Két rakéta telibe találta a baabdai elnöki palotát, számos helyiséget szétrombolva és tüzet okozva.

Amin Dzsemajel libanoni államfő délután Damaszkuszba érkezett, és megkezdte a tanácskozást Háfez Asszad szíriai elnökkel.

Nagy erővel folyik a mentés a természeti katasztrófa sújtotta Bangladesben. A Bengáli-öbölben, ahol a legnagyobb pusztításokat okozta a szökőár, hajókkal és helikopterekkel mentik a bajbajutottakat és szállítják a holttesteket. A tetemeket tömegsírokba kénytelenek eltemetni, nehogy járvány törjön ki.

Az áldozatokról ellentmondó hírek vannak. A bangladesi Vöröskereszt főtitkára szerint ötezer ember vesztette életét a ciklon és a nyomában fellépő szökőár következtében, ugyanakkor a nemzetközi szervezetek negyvenezerre becsülik az áldozatok számát.

India az elsők között válaszolt a bangladesi elnök segélykérelmére. Radzsiv Gandhi kormányfő kedden Esrad tábornokhoz intézett üzenetében azt írta, hogy országa egyebek között helikoptereket és élelmet küld a katasztrófa sújtotta országba.

Az európai közösségek bizottsága élelmet, takarókat és gyógyszert küld Bangladesbe. Több más nemzetközi szervezet és ország ugyancsak felajánlotta segítségét a dakkai kormánynak.

Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár a bangladesi államfőnek küldött levelében részvétét nyilvánította a nemzeti tragédia miatt. Közölte, hogy a világszervezet kész hozzájárulni a Bangladesben keletkezett károk helyreállításához.

A közép-amerikai feszültség és Afrika déli része volt a két legfontosabb téma Fidel Castro kubai államfő és Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár havannai megbeszélésein.

A tárgyalásos megoldást s a térségben kialakult feszültség politikai úton történő enyhítését szorgalmazták a tárgyaló felek. Kiemelkedő jelentőségűnek értékelték a Contadora-országok önzetlen békemisszióját.

Castro és Cuellar megbeszélésein a nemzetközi helyzet általános értékelése mellett szó volt a fegyverkezési verseny megfékezéséről, Latin-Amerika már-már visszafizethetetlen adósságállományáról, s Kubának a világszervezettel fennálló kapcsolatairól.

Ronald Reagan amerikai elnök délelőtt a Fehér Házban fogadta Husszein jordániai királyt. A megbeszélésekről csupán általánosságok hangzottak el. Az elnöki szóvivő mindössze annyit mondott, hogy a találkozó része volt „a közel-keleti béke keresése folyamatának”.

A jordán delegációhoz közel álló források szerint a találkozónak sokkal konkrétabb célja volt. Az elnök és az uralkodó arról tanácskozott: milyen feltételek között fogadna el az Egyesült Államok palesztin képviselőket egy esetleges - Washington által támogatott - közel-keleti tárgyalás részvevőiként. A Washington Post szerint „forgalomban van” egy lista, amelyet „az eszmecsere korábbi szakaszában” (minden bizonnyal Shultz külügyminiszter ammani látogatásakor) nyújtottak át az amerikai félnek. Ez a palesztin tárgyalóküldöttség lehetséges összeállítását tartalmazza.

Washingtoni források szerint elképzelhető, hogy - az amerikai adminisztráció számára elfogadható lista esetén - közvetlen találkozó jöjjön létre palesztin és amerikai képviselők között. Palesztin küldötteken az Egyesült Államok olyan személyeket ért, akik nem tagjai a Palesztinai Felszabadítási Szervezetnek. A jordániai és az amerikai álláspont között a leglényegesebb különbség: míg Amman azt szorgalmazza, hogy Washington lépjen közvetlen kapcsolatba palesztin képviselőkkel, a Fehér Ház közvetlen jordániai-izraeli megbeszéléseket akar kierőszakolni.

Az amerikai szenátusban szerdán több olyan nyilatkozat hangzott el, hogy amíg Husszein nem hajlik a közvetlen kapcsolatteremtésre Izraellel, addig nem számíthat „amerikai fegyvervásárlásainak jóváhagyására”. Husszein hosszú ideje kíván föld-levegő rakétákat, vadászbombázókat és helikoptereket vásárolni Amerikától.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_husszein_shultz.jpgMunkalátogatásra Washingtonba érkezett Husszein jordániai uralkodó. Képünkön a jobbról látható királyi párt Shultz amerikai külügyminiszter és felesége köszönti

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Egy huszonöt éves fiatalember értelmetlen tornamutatványa és a tűzoltók embermentő akciója okozott dugót hétfő délután Budapesten a Szabadság hídon. Kovács Kálmán immár negyedszerre mászta meg a több mint harmincméteres magasságot. A híd budai oldalánál lévő turulmadarat próbálta elérni, de a helyszínre sietett tűzoltók idejében lehozták a magasból. A fiatalembert a mentők kórházba szállították.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_szabadsag_hid.jpgA mutatvány

Emberölés alapos gyanúja miatt a rendőrség őrizetbe vette Orsós Zoltán 19 éves, szociális gondozott bajnai lakost. Mint ismeretes, Papp Lívia hatéves nyergesújfalui kislány a közelmúltban brutális bűncselekmény áldozata lett. A széles körű nyomozás eredményei alapján a rendőrség Orsós Zoltánt gyanúsítja a gyilkosság elkövetésével.

Budapesten a IX. kerületi Ferenc tér egyik négyemeletes lakóházának első emeleti lakásában ütött ki tűz. A helyszínre érkezett tűzoltóegységek a súlyos füstmérgezést szenvedett ifj. Páka Jánost és Laczó Miklósnét kimenekítették, s a lángokat rövidesen eloltották. Á jelentős kárt okozó lakástüzet a vizsgálat eddigi adatai szerint dohányzás okozta.

Közlemények:
A MÁV vezérigazgatósága közli, hogy pályakorszerűsítési munkák miatt június 2-től Rákoskeresztúr-Rákoscsaba-Újpest és Rákoscsaba-Újtelep megállóhelyeken a személyforgalom szünetel.

A Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskola 1985. szeptemberében szaküzemmérnök-képző szakok indítását tervezi. Tanulmányi idő 4 félév, az oktatás levelező tagozatú és bentlakásos rendszerben kerül lebonyolításra. Induló szaküzemmérnöki szakok: szerszámtervező, technológiatervező, gyártórendszer automatizálás. A képzés önköltséges. Tandíj - az előzetes kalkuláció szerint - I. félévre. 4000 Ft. II. félévre 3000 Ft, II. félévre 2000 Ft, IV. félévre 2000 Ft. A jelentkezést TÜ 821. sz. nyomtatványon kell benyújtani. Jelentkezési határidő 1985. június 25. Nem kell új jelentkezést benyújtani az 1985. januárjában jelentkezetteknek. A továbbképzés rendjéről készült tájékoztató beszerezhető a főiskola tanulmányi osztályán és a főigazgatói hivatalban. Részletes felvilágosítást ad Gyöngyösi János és Zombory Mátyásné a 21-611-es telefonon. Levélcím: Kecskemét, Izsáki út 10. 6000.

Soproni szőnyegpadló-bemutató! A Soproni Szőnyeggyár és a Terézvárosi Textiláruház (Bp. VI., Majakovszkij u. 56-60.) a faltól falig szőnyegek gazdag választékából bemutatót rendez május 27-től június 1-ig 8-18 óráig Zalaegerszegen: a Landorhegyi u. 58. sz, alatt (Gasparics út kereszteződése), Egerben: a Hotel Eger galériahelyiségben, Mohácson: a Bartók Béla Művelődési Házban, Vörösmarty u. 3-5. (május 28-tól június 1-ig). A bemutatott szőnyegek: a helyszínen megrendelhetők és a házhoz szállítás díjtalan.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Vidám, harsogó színekidokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_divat_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_divat_5.jpg

Épül a gabonatároló:
Világbank-hitelből Fejér megyében Móron és Lepsényben épül 9, illetve 6 ezer tonna befogadóképességű fémsiló a gabonatároló kapacitás növelésére. A Fejér Megyei Agrober tervei alapján, a generálkivitelező a Hídépítő Vállalat győri építésvezetősége, a szereléseket az Építőipari Gépesítő Vállalat végzi.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_lepsenyi_gabonatarolo.jpgFelvételünkön a lepsényi tárolók építése

Konzervüzem a húskombinátban:
Harmincnégy mezőgazdasági nagyüzem és sok ezer háztáji gazdaság biztosítja, hogy naponta 1500-1600 sertést vágnak a Pápai Húskombinátban. Még felsorolni is nehéz lenne a gyártmányok sokaságát, mellyel a belföldi ellátást és több mint harminc ország igényét elégíti ki a kiváló vállalati címmel kitüntetett kombinát. Az igényes vevőkör kielégítése nem egyszerű. A színhús előállítása érdekében a kombinát 5,8 millió forintot biztosított és több ezer vemhes kocasüldőt és fehér hússertést helyezett ki a vele termelési kapcsolatban levő gazdaságokba és a kistermelőknek. A kombinát 1984-ben 33 ezer tonna exportterméket állított elő. A sokféle dobozos készítményeken túl, darabolt sertéshúst, szalonnát és zsírt is exportálnak.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_papai_huskombinat.jpgÍzletes darált húsból tölti a konzervet a gép, szovjet megrendelésre

Épül az SOS Gyermekfalu Battonyán:
Battonyán épül az SOS Gyermekfalu. A munkában a Mezőkovácsházi Építőipari Közös Vállalaton és a Délépen kívül még nyolc alvállalkozó vesz részt. Az építést a megyei vállalatok és intézmények, a battonyai kisiparosok jelentékeny társadalmi munkával segítik. A közeljövőben 12 lakó- és négy közösségi épületet adnak át.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_battonyai_gyerekfalu.jpgVan, ahol már az ácsok dolgoznak

Turbinafelújítás:
Jó munkaszervezés, pontos határidő jellemzi a Láng Gépgyár dolgozóit, akik az erőművi rekonstrukciókon turbinák javításával foglalkoznak. Az üzemben jelenleg a Bánhidai Erőmű száz megawattos turbináját újítják fel. A tizenöt millió forint értékű munkát hamarosan befejezik.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_lang_gepgyar.jpgA megbízhatóság záloga: a pontos munka

Tsz-varroda Máriakéménden:
A héten volt a műszaki átadás, így már „hivatalosan” is létezik és termel a máriakéméndi varroda. Szovjet exportra konfekciótermékeket készítenek. A szederkényi tsz hárommillió forintért felújíttatott egy régi épületet, és tavaly szeptember elsejével indulhatott 30 lánnyal és asszonnyal a betanulási időszak. A máriakéméndi varroda kialakításával 50 személynek terveztek munkalehetőséget.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_mariakemendi_tsz_varroda.jpgA szeptemberben induló betanítási időszak eredményeként márciustól már darabbérben dolgoznak

Huszonöt éves transzformátorgyár:
A Csepel Művek Transzformátorgyára az idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az eltelt negyed század alatt csaknem százezer különböző transzformátor készült a gyárban. Az idén 450 millió forint értékben gyártanak transzformátorokat és fojtótekercseket.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_csepel_muvek_transzformatorgyara.jpgA hazai megrendelők mellett a KGST-országokba és a tőkés országokba is szállítanak

Export Nagykállóból:
A Nagykállói Vasipari Szövetkezet a korábbi esztendőkben már kétszer kiérdemelte a Kiváló Szövetkezet címet is. Tavalyi eredményeik alapján az OKISZ elnökség vándorzászlaját kapták meg. Megrendeléseiket határidőre teljesítették - mégpedig megemelt tervek alapján. A növekvő termelés mellett 430 ezer forint értékű energiát sikerült megtakarítaniuk. Javult a munkaidő kihasználása és csökkent a hiányzások száma is. A vasipari szövetkezet legjelentősebb partnere a Ganz-MÁVAG. Az elmúlt esztendőben 47 millió forint értékben gyártottak vasúti kocsi üléseket a fővárosi gyár megrendelésére. Idén is a közvetett tőkés exportot jelentő Ganz-ülések határozzák meg a szövetkezet termelését. Ebben az évben 52 milliós értékű szerződést kötöttek erre a termékre.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_nagykalloi_vasipari_szovetkezet.jpgUri László és Horváth István burkolatot szerel az egyik gyártósoron

Felújítás:
A MÁV záhonyi Gépesített Rakodási Főnökség TMK-műhelyében javítják a körzet átrakásához szükséges gépeit és kéziszerszámait.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_mav_tmk.jpgVisovszki József kotrógépmotort szerel

A Magyar Televízió műsorán: Budapesti mesék. Folytatódik a Szabó István rendezői sorozat egy 1977-ben készült játékfilmmel. Egy sárga villamos fekszik a folyóparton, felborulva. Hogy került ide? Ki tudja... Háborútól elgyötört, otthontalan emberek verődnek össze a villamosnál, hogy sínre tegyék és a remízbe juttassák… A főbb szerepekben Mészáros Ági, Bálint András, Bánsági Ildikó, Madaras József és Huszárik Zoltán látható.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_budapesti_mesek.jpgA film egyik képkockája

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: A homok vándorai, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház darabja. Balázs József történelmi drámáját Léner Péter rendezte.

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_csikos_sandor_vajda_janos_szigeti_andras_barany_frigyes.jpgCsikós Sándor, Vajda János, Szigeti András és Bárány Frigyes

Magyar könnyűzene: Korál 1975-1985
Valószínűleg a régi Korál-rajongók is örömmel fogadják, a zenekar újabb híveinek pedig meglepetés lesz ez a lemez, amely a Korál tízéves pályafutásának ritka, olykor elfeledett felvételeit tartalmazza. Sőt, van a lemezen néhány olyan dal is, amelyet a Korál még mint Koncz Zsuzsa kísérőzenekara, a jelenlegitől teljesen eltérő felállásban készített (Hazafelé, Ha kedvem tartja, Válaszra várva). A többi felvétel a ma már beszerezhetetlen Korál-kislemezek vagy a ritkán játszott Korál-rádiófelvételek alapján készült, tehát afféle rock-kuriózumoknak is tekinthetők. A lemez természetesen elsősorban a százezres nagyságrendű Korál-tábor igényei alapján készült, de érdemes meghallgatni azoknak is, akik kíváncsiak egy sikeres zenekar tízéves fejlődésére. További dalok; Van egy őszinte dal, Ne állj meg soha, A kőfalak leomlanak, Amikor mellettem vagy, Homok a szélben, Nincs búcsúzás.
idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_koral_1975_1985.jpg

Külföldi könnyűzene:
A hét első felében az amerikai slágerlistákat Whitney Houston You Give Good Love-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét Phyllis Nelson Move Closer című számai vezetik.

Szerda este rendezték a brüsszeli Heysel-stadionban a Liverpool-Juventus BEK-döntőt.
Ha az idei kupaszezon elején (múlt szeptemberben) közvélemény kutatást rendeztek volna, bizonyos, hogy senki sem (vagy csak néhányan) szavaznak arra, hogy a Rapid és a Videoton eljut a KEK, illetve az UEFA Kupa döntőjébe. Ám ami az Európa Kupát, vagyis a bajnokok tornáját illeti, a Liverpool és a Juventus már akkor elnyerte volna a szavazatok többségét. Egyelőre tehát úgy látszik, hogy az EK szembeszáll a futball dicsőséges bizonytalanságával, mert a jubileumi, 30. döntő ismét a nagycsapatok összecsapása. Egyik oldalon áll a védő Liverpool, a másikon a Juventus, amely a trófeát sohasem nyerte el, de mindig közel volt ahhoz, hogy kielégítse ebbeli ambícióját.

A belga főváros, a Heysel-stadion (már sokszor volt kupadöntő színhelye) szerda este olyan futballcsatának adhat otthont, amilyen még nem volt az Európa Kupa történetében. Azaz, a négyszeres angol EK-győztes csap össze azzal az olasz csapattal, amely eddig egy-egy alkalommal elnyerte az UEFA Kupát (1977), a múlt évben a KEK-ben győzött, és kétszer játszott EK-döntőt (1973, 1983), mindkétszer alulmaradva, egyaránt 0:1 arányban. Most tehát újra itt az alkalom az EK elhódításához.

A belga főváros - itt már sok tapasztalat van erre - felkészült főként az angol, de az olasz szurkolók inváziójára. A rendőrség elsősorban a brit erők közreműködésével igyekszik megakadályozni minden rendbontást, randalírozást.

Az európai futball kétségkívül-két elitcsapatának a mérkőzésére tehát minden előkészületet megtettek, és az érdekeltek remélik, hogy az EK harmincadik döntőjéből a futball kerül ki győztesen. Hétfőn, pünkösd másnapján, kellemes nyári időben, még csönd volt a belga fővárosban, s ha a Liverpool-Juventus döntő szenvedélyeket vált is ki, kedden, szerdán talán nem lépi túl a megengedett határokat, s ugyanakkor a győztes méltó lesz az ötödik vagy az első „koronázásra”.idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_merkozes_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_merkozes_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_19.jpgRush felhőfejese

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_orom.jpgKeserű öröm

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_liverpool_juventus_heysel_stadion_michel_platini.jpgA szurkolókkal. A meccs egyetlen gólját Michel Platini szerezte, ő is támadások kereszttüzébe került, amiért a sokkoló előzmények után ünnepelni merte a belőtt 11-esét


A mérkőzés rövid összefoglalója 

A forduló napján játszottak még egy világbajnoki selejtezőt is. Reykjavik, Európai 7. csoport: Izland-Skócia 0:1 (0:0). Gólszerző: Bett (86. p.).

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_europai_7_csoport_tabella.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 28. fordulóját! Ünnepre készülnek Kispesten: amennyiben a Honvéd legalább egy pontot szerez a Csepel ellen, úgy a további két játéknapon már bajnokként játszhat. A 28. forduló programja az első osztályú labdarúgóbajnokságban (minden mérkőzés 17 órakor kezdődik):

Tatabánya - Videoton
Noha a házigazdákat Lakat „tanár úr” irányítja, könnyen előfordulhat, hogy ma délután a Videoton ad leckét Tatabányán. Igaz, az elmúlt fordulókban több kiesőjelölt is „megtáltosodott”. (Az MLSZ különben vizsgálatot rendelt el, mert a Haladás-Tatabánya mérkőzés előtt a vendégek egy aktív és egy volt játékosa „megkereste” a szombathelyieket. Más kérdés – a 3:1 bizonyítja -, hogy hiába...)
idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_tatabanya_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_tatabanya_videoton_p_nagy_csuhay.jpgP. Nagy jut túl Csuhayn

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_tatabanya_videoton_plotar_gyula_disztl_laszlo.jpgPlotár elfekteti Disztl Lászlót

Ferencváros - DMVSC
A zöld-fehérek az utóbbi hetekben szinte egy csapásra feljavultak, így győzelmük valószínű a hosszú tavaszi fáradtságban szenvedő Debrecen ellen. Az FTC-ben újra helyet kap Rubold.
idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_ferencvaros_dmvsc.jpg

Bp. Honvéd - Csepel
A Honvéd vasárnap juniálist rendez Kispesten, de már ma garantálhatja a jó kedélyt. Bár a „kis Gelei” hálóját nem könnyű bevenni, ezúttal alighanem megszakad a csepeli kapus hetek óta tartó gól nélküli sorozata. Nagyon készülnek a vendégek is, utoljára a 19. fordulóban kaptak ki.
idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_bp_honved_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_bp_honved_csepel_detari_gellei.jpgEzzel a góllal dőlt el végleg a mérkőzés és egyben a bajnoki aranyérem sorsa: két lövést bravúrosan hárított Gelei, de Détári (10) közeli bombájával szemben már semmit nem tehetett a földönfekvő kapu védő

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_bp_honved_csepel_szurkolok.jpgA szurkolók is megérdemlik a dicséretet

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_bp_honved_csepel_szurkolok_2.jpgRészlet a Honvéd-indulóból: „Célunk csak egy van, a Honvéd a sportban, mindig az élen, az elsők közt legyen! Hajrá Honvéd, fő a győzelem!"

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_bp_honved_csepel_detari_lajos.jpgEgy teljes bajnoki esztendő talán legfeledhetetlenebb pillanatai ezek. Együtt örül játékos és szurkoló - immáron a bajnoki címnek! Szem szárazon, felsőtest mezben nem maradt a kispesti délutánon…

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_bp_honved_csepel_sallai_sandor.jpgSallainak is kijutott az ünneplésből

SZEOL AK - Vasas
A Szeged már NB Il-es csapatnak mondható, a Vasas győzelmére azonban túlzás lenne mérget venni. Sőt talán az ,,x” lehet a leghelyesebb tipp.
idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_szeol_ak_vasas.jpg

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a délutánra:
Ezen a meccsen emlékeim szerint nem voltam ott, illetve nincsen pontos emlékem, hogy ott lettem volna. Ami viszont nagyon élesen bevésődött, hogy a Heysel-tragédia nem múlt el nyomtalanul bennem, eléggé rossz hangulatban ücsörögtem az iskolában a látottak miatt. 13 éves korban azért már sok mindent megértettem. Nincs kizárva, hogy emiatt nem mentem a Vasas ellen, ahol aztán potyogtak a gólok. Illovszky a kispadon az ellenfélnél, sajnálom, hogy nem láttam élőben...

Nyúl István, aki tavaly még a kiesett Volán csatára volt, és a csapatával ellentétben nem teljesített rosszul abban a szezonban (csapata góljainak a harmadát szerezte), idén pedig már a Vasas nagyreményű új szerzeménye lett, 2023-ban így emlékezett vissza erre a mérkőzésre:
A meccs után Rudi bácsi mindenkit megbüntetett, kivéve a két csatárt…

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_szeol_ak_vasas_deak_kakas.jpgA SZEOL AK első gólját kapta lencsevégre fotóriporterünk, Deák (csíkos mezben) labdája a kapuban, a kétségbeesett Kakas már nem tud közbeavatkozni

Pécsi MSC - Eger
A vendégek makacsul küzdenek a bennmaradásért, a Pécsnek viszont újabban minden sikerül. Vajon az elszánt egriek ellen is folytatódik-e a meglepő győzelmi széria?
idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_pecsi_msc_eger.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_pecsi_msc_eger_bodolai_meszaros.jpgMészáros elhúzza a labdát az egri kapus, Bodolai mellett és megszerzi a PMSC vezető gólját

ZTE - Békéscsaba
A Békéscsaba legutóbb semmit sem nyújtott a Fáy utcában, míg a ZTE győzelemmel távozott Újpestről. Ezúttal is a zalaegerszegiek számíthatnak a két pontra. A békéscsabai Suliját megoperálták, Achilles-ín-műtéte után hetekig harcképtelen lesz.
idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_zte_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_zalaegerszeg_bekescsaba_peter_zoltan.jpgA ZTE válogatott játékosának, Péter Zoltánnak mindkét gólja emlékezetes marad a szurkolók számára a Békéscsaba elleni találkozóról. Képünkön, a második gólnál a vendégek hálója felé tart a labda

Haladás - Rába ETO
A győriek idegenben korántsem remekelnek, ezért inkább a Haladás reménykedhet a sikerben.
idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_haladas_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_haladas_raba_eto_hlagyvik_schroter_hannich.jpgHlagyvik (fehér mezben) megelőzi Schrőtert, háttérben Hannich

MTK-VM - Ú. Dózsa
Valaha rangadó volt ez a mérkőzés, de erre már csak a két klub idősebb hívei emlékeznek. S a nosztalgia közben (amire alkalmat ad a 15 órakor kezdődő MTK-Előre öregfiúk-találkozó is) alighanem boldogan beérnék egy-egy ponttal.
idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_mtk_vm_u_dozsa.jpg

A mérkőzések után lássuk a 28. forduló válogatottjait! Többen is átlag feletti teljesítményt nyújtottak szerdán, nálunk a duplázó zalaegerszegi Péter Zoltán lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén a találatot szerző Détári ismét döntetlenre hozta az állást az ezúttal nem játszó Kiprichhel szemben.
idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_gollovolista.jpg

Amint az várható volt, a 28. fordulóban bajnokot avatott a kispesti közönség: a Honvéd aranyérmeshez méltó játékkal győzte le 4:0-ra a Csepelt, s ezzel megvédte címét. A kiesés kérdésében (a Szeged már búcsúzott) viszont maradt minden a régiben, miután a Pécs-Eger és az MTK-VM-Ú. Dózsa mérkőzés egyaránt döntetlennel zárult, egy pontot szerzett a Tatabánya is, míg a Békéscsaba kikapott. Ugyancsak a hátralevő két fordulóban dől el, hogy melyik csapat lesz az ezüst-, illetve a bronzérmes, mert a Videoton pontot vesztett, a Rába viszont győzött Szombathelyen. A jobb helyezésre a fehérvári együttesnek van nagyobb esélye, hiszen egy ponttal megelőzi győri vetélytársát, és egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.
idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 34. fordulójában a Volán újra a tabella élére ugrott, s mivel a Siófok csak döntetlent ér el hazai pályán a Szekszárd ellen, a Váci Izzóval szemben már csak két pont az előnye a Balaton partiaknak. A korábban búcsúzó 22. sz. Volán mellett a Tapolcai Bauxitbányász is kiesett.idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_28_fordulo_nb_ii_2.jpg

Szombaton jön a 29. forduló, az alábbi párosításokkal:

Videoton - ZTE
Vasas - Haladás
Békéscsaba - Ú. Dózsa
DMVSC - Eger
Csepel - Rába ETO
MTK-VM - SZEOL AK
Ferencváros - Tatabánya
Bp. Honvéd - Pécsi MSC

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr9018254813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabzero 2024.01.02. 20:05:37

Itt a vége , fuss el véle ? Sosem tudom meg hogy megmenekült e az Eger :)

maribor_ 2024.01.02. 21:14:05

Van kész 4 "konzerv" a vázlatban, csak tartogatom. :) Reggel akkor jön a következő :)
süti beállítások módosítása