Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 27. forduló

2023.12.01. 16:56 maribor_

1985. május 25-26., a hónap utolsó hétvégéje

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_headlines_gyereknap.jpgMájus utolsó vasárnapján a hagyományoknak megfelelően országszerte a gyermekek vették birtokukba a parkokat, tereket

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 23.

A kormány Tájékoztatási Hivatala közli: A Minisztertanács csütörtöki ülésén megvitatta a pénzügyminiszter jelentését az 1984. évi állami költségvetés végrehajtásáról, és úgy határozott, hogy azt az Országgyűlés elé terjeszti. Egyidejűleg felhatalmazta a pénzügyminisztert, hogy a pénzügyi-gazdasági ellenőrzések elmúlt évi tapasztalatairól szóló jelentést bocsássa az országgyűlési képviselők rendelkezésére.

A kormány módosította az állami tulajdoniban levő ingatlanok kezeléséről szóló rendeletét. A vállalati önállóság fokozása érdekében a jövőben a kezelési jog fenntartásáról, illetve átadásáról a kezelő szerv saját hatáskörében rendelkezik.

Németh Károly, az MSZMP főtitkárhelyettese és Lázár György, a Minisztertanács elnöke csütörtökön a Központi Bizottság székházában fogadta a Varsói Szerződés tagállamai Egyesített Fegyveres Erői Katonai Tanácsának budapesti ülésén részt vevő Viktor Kulikovot, a Szovjetunió marsallját, az Egyesített Fegyveres Erők főparancsnokát, valamint a katonai tanács tagjait és a küldöttségek vezetőit.

A szívélyes, elvtársi légkörű találkozón kölcsönösen megerősítették, hogy napjainkban különösen fontos a Varsói Szerződés tagállamai fegyveres erői között az egység és az együttműködés további erősítése, a közös védelmi képesség fejlesztése.

A találkozón jelen volt Horváth István, a Központi Bizottság titkára és Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_kozponti_bizottsag_szekhaza.jpgA fogadás a Központi Bizottság székházában

Viktor Kulikov, a Szovjetunió marsallja, az egyesített fegyveres erők főparancsnoka - kíséretében Anatolij Gribkov hadseregtábornokkal, az egyesített fegyveres erők törzsének főnökével - az általa vezetett katonai delegáció élén elutazott Budapestről. Búcsúztatásukra a Ferihegyi repülőtéren megjelent Oláh István vezérezredes, honvédelmi miniszter, valamint a Honvédelmi Minisztérium Katonai Tanácsának több tagja.

Ugyancsak csütörtökön utaztak el Budapestről azok a külföldi magas rangú katonai küldöttségek, amelyek részt vettek a VSZ Katonai Tanácsának ülésén. A delegációkat Mórocz Lajos altábornagy, honvédelmi minisztériumi államtitkár és a tábornoki kar több tagja búcsúztatta.

Megkezdődött a szakmai napok eseménysorozata a tavaszi Budapesti Nemzetközi Vásáron. Megteltek a tárgyalók, sorra érkeztek a külföldi üzletkötők, bevásárló delegációk, s a pavilonok benépesültek a magyar külkereskedelmi és iparvállalatok szakembereivel.

Az első szakmai napon rendezték meg a hidraulika napját. A Magyar Kereskedelmi Kamara és a Magyar Hidraulikai Társaság közösen szervezett ankétjén a társaság céljairól, feladatairól adott tájékoztatást Ezer Rezső, az igazgató tanács elnöke, a Danuvia műszaki igazgatója.

A Magyar Tudományos Akadémia bemutatójának helyszínén elmondták: kiállításuk elsődleges célja az akadémiai kutatóhelyek munkájának, a kutatási eredmények gyakorlati hasznosításának a megismertetése. A vásáron látható egyebek között az MTA Központi Kémiai Kutatóintézet, a Caola Kozmetikai és Háztartás Vegyipari Vállalat és a Fa- és Vegyipari Szövetkezet együttműködésével kifejlesztett vízkezelőszer-család. Az adalék anyag segítségével a korróziós károk jelentős mértékben csökkenthetők. Beszámoltak a biotechnológiai kutatások helyzetéről, és több olyan műszert is bemutattak, amelyet hazai szakemberek fejlesztettek ki.

A Magyar Alumíniumipari Tröszt képviselői arról tájékoztatták az újságírókat, hogy az idén megkezdik egyes termékeik - pavilonok, konténerházak, állványrendszerek - lízingjét.

A külföldi kiállítók közül az NDK bemutatójának szervezői is tájékoztatót tartottak. Elmondták, hogy ezúttal kilenc külkereskedelmi vállalatuk mintegy 2000 négyzetméternyi kiállítási területen mutatkozik be. A legjelentősebb NDK-beli kiállítók a Robotron, a Kari Zeiss Jena és a Baukema.

Sajtótájékoztatót és árubemutatót tartott a szovjet Szudoimport Külkereskedelmi Egyesülés. A vállalat főleg hajóipari termékeket szállít a világ 35 országába, köztük Magyarországra is. Részt vesznek a KGST-országok közötti szakosításban is, s újabban több szocialista partner bevonásával együttműködésre léptek a hajóműszergyártás és a navigációs készülékek előállításában.

A lengyel Metronex Külkereskedelmi Vállalat standján bemutatták az újságíróknak azokat az új számítógépeket, távadat-feldolgozó rendszereket, különféle számítástechnikai perifériákat - köztük nyomtatókat, kazetta- és szalagmemóriákat -, amelyek gyártását 7-8 éve a magyar számítástechnikai iparral együttműködve alakították ki.

A nap folyamán több hazai vállalat is üzleti sikert hozó tárgyalásokat folytatott. A Nikex Nehézipari Külkereskedelmi Vállalat 7,2 millió rubel értékű exportszerződést írt alá az NDK-beli Schinen-Fahrzeuge Külkereskedelmi Vállalattal. A megállapodás alapján a Kismotor- és Gépgyár vasúti ablakkereteket és csomagtartókat szállít partnerének. Az Industrialexport és a Mogürt Gépjármű Külkereskedelmi Vállalat az NDK-beli Limexszel írt alá exportszerződést. A 2,5 millió rubeles megállapodás alapján bővítenék és felújítanak egy, Berlinben korábban létesített komplett szervizállomást. Az együttműködés már többéves múltra tekint vissza: a Mogürt és az Industrialexport eddig összesen 11 komplett szervizállomást létesített az NDK különböző városaiban.

A Mogürt másik NDK-beli partnerével, a Heim-Electric Vállalattal önindítók és dinamók exportjára kötött 25 millió rubel értékű szerződést. A berendezéseket az Autóvillamossági Felszerelések Gyára szállítja.

A BNV képkockái:

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_szabadteri_bemutato.jpgNemzetközi piaci nagyüzem Kőbányán. A szabadtéri járműipari bemutatót már az első napon sok ezer látogató kereste fel

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_kontakta.jpgA Kontakta új terméke, a Kódex szövegszerkesztő rendszer

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_remix.jpgHibrid nyomtatott áramkör a Remix-standon

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_ikarus.jpgAz egyik új Ikarus-busz

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_medicor.jpgA Medicor számítógépes tomográfja

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_vaev_bramac.jpgA ház „ötödik fala”, VÁÉV Bramac betoncserépből

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_oroshazi_union.jpgElőször vesz részt a tavaszi BNV-n az orosházi Univerzális Szolgáltató Ipari Szövetkezet, márkanevén: az Union. Most kezdték meg ugyanis a különféle gázkazánok gyártását, és ebből mutatták be a teljes kollekciót a vásáron

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_sarkadi_szellozo_muvek.jpgA képen látható ventillátorok a Szellőző Művek sarkadi gyáregységében készülnek

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_hafe.jpgA Hajtóművek és Festőberendezések (HAFE) nyíregyházi gyárának termékei

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_finomszerelvenygyar.jpgVásárdíjas termék: a Finomszerelvénygyár pneumatikus körasztala

A hivatalos baráti látogatáson a Szovjetunióban tartózkodó Radzsiv Gandhi indiai miniszterelnök Moszkvából Minszkbe, Belorusszia fővárosába utazott.

Az elutazás előtt a Nagy Kreml-palota György-termében vett búcsút az indiai kormányfőtől Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára.

A búcsúztatásnál jelen volt Nyikolaj Tyihonov miniszterelnök, Andrej Gromiko külügyminiszter, Pjotr Gyemicsev kulturális miniszter, Szergej Szokolov, a Szovjetunió marsallja, honvédelmi miniszter.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_mihail_gorbacsov_radzsiv_ghandi.jpgA búcsúzás percei a Kremlben

A belorusz főváros repülőterén az indiai vendéget Ivan Poljakov, a Belorusz Szovjet Szocialista Köztársaság Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke és Vlagyimir Brovikov, a köztársaság minisztertanácsának elnöke fogadta.

A moszkvai megbeszélések átfogó értékelése csak később kezdődik meg, a látogatás néhány eredménye azonban már most megállapítható. Radzsiv Gandhi látogatása - az előzetes várakozásoknak megfelelően - jelentősen hozzájárult a két ország barátságának és sokoldalú együttműködésének további erősítéséhez. A nemzetközi kérdésekről folytatott átfogó véleménycsere során világossá vált, hogy az alapvető kérdésekben a két ország azonos, vagy egymáshoz igen közeli álláspontot foglal el. Mindkét részről fellépnek a fegyverkezési hajsza megfékezéséért, annak a világűrre történő kiterjesztése ellen.

Moszkvában jelentősnek tartják azt a tényt, hogy Radzsiv Gandhi első hivatalos külföldi útja a Szovjetunióba vezetett. Ezt a miniszterelnök természetesnek mondta, s megjegyezte: a Szovjetunió a legnehezebb időkben is támogatta Indiát, a szovjet-indiai barátság kiállta az idők próbáját.

Bár a síiták fokozatosan teret nyernek a szabrai és satilai táborokban, az itt levő palesztin harcosok még számos katonai fontosságú körzetet ellenőriznek. Szóvivőjük csütörtök este újólag cáfolta, hogy az Amal elfoglalta e táborokat.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_palesztin_menekulttabor.jpgA Nabih Berri vezette Amal síita szervezet harcosai a szabrai palesztin menekülttábort támadják

Hajnalban, majd délután a Bejrútot keletről övező hegyekből erőteljes ágyú- és rakétatűz zúdult a harcok körzetére, valamint a sűrűn lakott déli külvárosokra. Számos belövés érte a főváros keleti, keresztények lakta körzeteit is. Előző nap a hasonló, váratlan erejű támadást követően Abu Musza ezredes, az al-Fatah palesztin szervezet Arafat ellen fellázadt csoportjának vezetője bejelentette: ő és emberei ily módon igyekeztek meggyengíteni a palesztinokat támadó síita, erőket. Mindenképp figyelemre méltó, hogy a síita-palesztin összecsapásokban az arafati politikát támogató, illetve bíráló szervezetek egymás oldalán igyekeznek fellépni, s ebben most különös hangsúlyt kapott Abu Musza állásfoglalása.

A messzehordó lövegekkel és rakétavetőkkel folyó támadásról a drúz rádió azt közölte, hogy Baabda és Jarze vidékéről, azaz a falangisták területéről intézik lakott negyedek ellen. A robbanások Bejrútban is hallatszanak; a becsapódások körzetében az emberek óvóhelyekre menekülnek. Több jelzés szerint a síita-palesztin összetűzések az ország más vidékeire, így a Bekaa-völgyre is átterjedtek.

Jasszer Arafat csütörtöki ammani sajtóértekezletén élesen elítélte a bejrúti palesztin menekülttáborok ellen irányuló síita támadásokat. Azzal vádolta a síita Amal mozgalmat, hogy amerikai közvetítéssel már Libanon Izrael által történt lerohanása idején „titkos egyezséget kötött az izraeliekkel”. Arafat bírálta Szíriát is.

Arafat sajtóértekezletén köszönetét mondott a Valid Dzsumblatt vezette Haladó Szocialista Pártnak, valamint a síita Hezbollah és a szunnita Murabitun mozgalmaknak, amiért nem avatkoznak be a bejrúti harcokba. Palesztin közlés szerint egyébként Arafat - három év óta első ízben - csütörtökön telefonon beszélt Kadhafi líbiai vezetővel, s megköszönte neki a „Szabra és a Satila tábor lakóinak nyújtott támogatást”.

Irak cáfolta azt a teheráni jelentést, hogy az iráni légierő bombatámadást intézett a Dukan észak-iraki város közelében található vízierőmű ellen. A támadás az iráni jelentés szerint súlyos károkat okozott.

Bagdadban egy katonai szóvivő azt közölte, hogy az iraki légvédelem visszafordulásra kényszerített két iráni repülőgépet, és azok nem érték el céljukat. Elmondta továbbá, hogy az iraki légierő energetikai berendezéseket bombázott Ahváz iráni városban és olajipari berendezéséket az ugyancsak iráni Dezful és Horramábád városok körzetében. A támadások következtében az irániak mind emberéletben, mind anyagiakban veszteségeket szenvedtek - mondta a katonai szóvivő.

A keddi iraki bombázás és az azt követő akciók - héthetes szünet után - a „városok háborújának” folytatását jelzik. Márciusban és április elején a két szemben álló fél számtalan támadást intézett egymás városai, illetve az azok térségében elhelyezett gazdasági létesítmények ellen.

május 24.

Délelőtt folytatódott a szakmai napok eseménysorozata. Számos hazai kiállító szakmai előadásokon ismertette partnereivel a vásáron látható újdonságait, köztük a Csepel Művek transzformátorgyára és a Klímatechnika Gazdasági Munkaközösség.

A Generalimpex Külkereskedelmi Vállalat a Black and Decker NSZK-beli gyárával írt alá kooperációs szerződést. Ennek keretében ezután nem kész fúrógépeket, hanem csak az alkatrészeit szállítják Magyarországra.

Az Aluker, az Alumíniumszerkezetek Gyára és a Központi Váltó- és Hitelbank arról kötött megállapodást, hogy megkezdik alumíniumból készült konténerházak kölcsönzését.

A Prometheus Tüzeléstechnikai Vállalat vezetői arról számoltak be az újságíróknak, hogy tavaly bővítették országos üzlethálózatukat.

Az Elektronikus Mérőkészülékek Gyára sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy rövidesen újabb automatizált mérőeszközöket alakítanak ki az ipar számára.

A lengyel Pol-Mot bemutatta kiállított új teherjárműveit és személygépkocsijait. A Nysa ezer kilogramm teherbírású kis áruszállító jármű magyarországi behozataláról már megkezdték a tárgyalásokat. A személygépkocsik közül a 126-os kis Fiatok új változatai láthatók, amelyekből várhatóan 1986-tól szállítanak Magyarországra.

Sajtótájékoztatót tartottak a lengyel Unitra cég képviselői is. Az Unitra színes képcsöveket szállít a Videotonnak és az Orionnak, a magyar vállalatok pedig tévékészülékekkel fizetnek.

Szakmai bemutatón ismertették vásári újdonságaikat a szovjet Techsnabexport képviselői.

A KISZ Központi Bizottsága tíz évvel ezelőtt kezdeményezte az Alkotó ifjúság pályázat és kiállítás megrendezését. Az országos kiállítást ezúttal harmadik alkalommal rendezték meg. A BNV-n vették át jutalmukat a kimagasló munkát végző alkotók és szervezők.

A szovjet kiállításon nagy sikerű előadást tartott Iveri Prangesvili akadémikus a szovjet műszeripar fejlődéséről.

Kapolyi László ipari miniszter pénteken, a vásárvárosban fogadást adott a BNV-n kiállító több száz magyar ipari és külkereskedelmi vállalat vezetője és munkatársai részére.

A BNV képkockái:

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_aprilis_4_gepipari_muvek.jpgAz Április 4. Gépipari Művek kiskunfélegyházi törzsgyára az utóbbi évekbeli az atomerőművi gépgyártásban lépett előre. Kiállított hőcserélőjük hő- és korrózióálló acélból készült

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_koros_kazan.jpgA Körös Kazángyártó Vállalat, az oly sokszor hiába keresett ÉTI-kazánok előállítója most is teljes választékát elhozta a BNV-re

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_szim_marogep.jpgA Szerszám Ipari Művek vásári nagydíjas terméke, az MF 8000/2500 | 5 D gép prototípusa, öttengelyes, függőleges elrendezésű CNC-vezérlésű marógépe

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_labor_mim_gyorsanalizator.jpgVásári díjat kapott a Labor Műszeripari Művek Infrapid 61 takarmány-gyorselemzője

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_taurus.jpgA Taurus gyár bemutatója

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_kofem.jpgRészlet a Köfém profilválasztékából a BNV-n

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_mezogep.jpgAz orosházi Mezőgép számjegyvezérlésű felújított esztergája

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_minitargonca.jpgEgy közönségsikert aratott termék: háromkerekű magyar minitargonca. Hatótávolsága egy feltöltéssel 150 kilométer

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_tanep.jpgKülföldi szakemberek is felfigyeltek a TANÉP legújabb termékére. Felvételünkön a vendégek érkezése előtt, Ott László igazgató és Béky Loránd kereskedelmi csoportvezető az utolsó simításokat végzik

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_egri_vasontode.jpgA 24-es pavilonban állított ki az Egri Vasöntöde és az apci Metalloglobus Qualitál. A vendégeket, Schmidt Rezsőt, a megyei pártbizottság titkárát és dr. Asztalos Miklós osztályvezetőt a két igazgató. Sós István és dr. Horváth Lajos kalauzolja

Hámori Csabának, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának, a KISZ KB első titkárának vezetésével Berlinbe utazott az ifjúsági szövetség küldöttsége. A delegáció a szocialista országok ifjúsági szervezetei vezetőinek tanácskozásán vesz részt.

A Munkásőrség vezető beosztású parancsnokai tanácskozást tartottak Budapesten. Borbély Sándor országos parancsnok értékelte a munkásőrök részvételét a felszabadulási évforduló politikai programjaiban, s tájékoztatott az MSZMP XIII. kongresszusa határozataiból adódó testületi feladatokról. Hangsúlyozta: a munkásőröknek elsődleges kötelességük továbbra is, hogy helytálljanak a gazdasági építésben és a fegyveres szolgálatban. Szólt annak szükségességéről, hogy a testület tagjai ezután is felelősen vegyenek részt a közéletben, a közügyek intézésében, a fiatalok szocialista szellemű nevelésében. Ismertette a kiképzés, a szolgálat rendszerének fejlesztésével kapcsolatos teendőket is.

Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, aki az SZKP Központi Bizottságának meghívására látogatáson tartózkodik a Szovjetunióban, pénteken Moszkvában átnyújtotta Konsztantyin Ruszakovnak, az SZKP KB titkárának a Magyar Népköztársaság rubinokkal ékesített Zászlórendjét, amellyel az Elnöki Tanács a magyar-szovjet kapcsolatok ápolásában, a szocialista országok együttműködésének fejlesztésében, a világ békéjéért és biztonságáért vívott harcban szerzett kimagasló érdemeiért, 75. születésnapja alkalmából tüntette ki a szovjet vezetőt.

A kitüntetés átadásánál jelen volt Rajnai Sándor, az MSZMP KB tagja, hazánk szovjetunióbeli nagykövete.

A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége ülésén egyhangúlag ratifikálta a Varsói Szerződés hatályának meghosszabbításáról ez év április 26-án Varsóban aláírt jegyzőkönyvet. Az ülésen a kormány megbízásából Andrej Gromiko mondott beszédet. A Legfelsőbb Tanács két házának külügyi bizottságai nevében Borisz Ponomarjov szólalt fel.

Andrej Gromiko beszédében rámutatott: a tagállamoknak a Varsói Szerződés meghosszabbításával kapcsolatos egyöntetű döntésében a szövetséges országoknak az az akarata és törekvése fejeződött ki, hogy a jövőben is szilárdítsák egységüket és összeforrottságukat, nemzetközi színtéren közösen védelmezzék a szocializmus vívmányait, s együttes erőfeszítéseket tegyenek a tartós európai és az egyetemes békéért. A szerződéssel gátat emeltek mindazok útjába, akik erőszakkal akarják eldönteni a szocializmus és a kapitalizmus történelmi vitáját. A szerződés védelmezi a testvéri népek békés alkotómunkáját és szocialista vívmányait, megbízhatóan szavatolja a tagállamok biztonságát; a jövőben éppúgy, mint a múltban kudarcra van ítélve a szövetség egységének megbontására és a szocialista közösség aláásására irányuló minden kísérlet. A szocialista közösség országainak történelmi érdeme, hogy immár négy évtizede élnek békében Európa népei. A Varsói Szerződés mindig következetesen törekedett az atomkatasztrófa elhárítására; elvi jelentőségű, hogy a Szovjetunió és az Egyesült Államok, illetve a VSZ és a NATO között kialakult a hadászati erőegyensúly; ez tartja vissza az imperialista köröket agresszív törekvéseik megvalósításában.

Borisz Ponomarjov beszédében emlékeztetett: a NATO katonai tervezőcsoportjának a napokban megtartott ülésén a részvevők a fegyverkezés, ezen belül az atomfegyverkezés folytatása mellett kardoskodtak. Ez újólag bizonyítja, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete a háborús készülődést helyezi előtérbe. A Varsói Szerződés azonban a nemzetközi kapcsolatok egészen más irányú fejlődését állítja szembe ezzel a politikával.

Radzsiv Gandhi indiai miniszterelnök szovjetunióbeli látogatása során pénteken Kirgízia fővárosába érkezett.

A véglegesnek hirdetett tűzszünet ellenére, ha változó hevességgel is, de pénteken folytatódtak az összecsapások a síita Amal mozgalom tagjai és a palesztinok között. Rendőrségi források szerint az első négy nap alatt 226-an haltak meg, s 1363-an sebesültek meg.

E harccal párhuzamosan a főváros demarkációs vonala mentén kiújultak a muzulmán és a jobboldali milíciák közötti küzdelmek is.

A csütörtök éjjel zárult tűzszüneti megbeszélések Haddam szíriai alelnök irányításával folytak, s azokon részt vett az Amal, valamint a baloldali libanoni erőket tömörítő Nemzeti Demokratikus Front küldöttsége és az arafati politikát bíráló Palesztinai Nemzeti Megmentési Front több képviselője. Megfigyelők szerint a konfliktus végleges rendezését elsősorban Szíria tudná biztosítani, együttműködve Valid Dzsumblattal, akinek ütőképes katonai erői ellenőrzik a Bejrúttól keletre húzódó hegyvidék jelentős részét.

Az arab Kelet kommunista és munkáspártjai közleményben fejezték ki aggodalmukat a libanoni palesztin menekülttáborok térségében folytatódó harcok miatt.

Az Arab Liga hágai irodáját békésen megszállta egy palesztin csoport, tiltakozásul a menekülttáborok elleni támadások miatt. Hasonló akció színhelye volt előzőleg a londoni iroda is.

„Reagan a Capitoliumnak nem királya többé” - írta pénteken egy kommentátor, arra utalva, hogy az amerikai elnöknek egyre keményebb küzdelmet kell megvívnia a törvényhozásban.

Elmúlt az az idő, amikor minden elképzelését keresztül tudta erőszakolni. A Fehér Ház és a Capitolium közötti politikai csatának (amely egyúttal kompromisszumkereséssel is párosul) legújabb állomása volt két szavazás. A képviselőház kidolgozta saját költségvetési változatát, a szenátus pedig a Fehér Házzal megállapodásra jutott az MX rakéták jövőbeli telepítésének kérdésében. Mind a két végeredmény messze esik a kormányzat eredeti elképzeléseitől.

Reagan elnök még nyugat-európai útján kapta a telefont a szenátusból: megvan a költségvetés. Most a képviselőház szavazott: nincs meg. A képviselőházi változat - bár ugyanolyan összeg, 56 milliárd dollár megtakarítását irányozza elő - két lényeges ponton eltér a szenátus által elfogadottól. A szenátus 1986-ban befagyasztaná a társadalombiztosításra szánt költségeket - a képviselőház nem. A szenátus engedélyezné a katonai kiadásoknak az infláció ütemében való növelését - a képviselőház az 1985-ös szinten kívánja tartani azokat. (Reagan eredetileg 3 százalékos növelést kért az inflációs ráta fölött.) Egyelőre még semmi sem dőlt el, a közeli napokban összeül a szenátus és a képviselőház konferenciája, újabb kompromisszumot kidolgozni. Annyi bizonyos, a Fehér Ház nem kap olyan költségvetést, mint szeretett volna, de hát egy alkudozásban mindenki magasabb tételekkel kezd.

A tökéletes kompromisszum jegyeit viseli magán a szenátus legújabb határozata az MX-kérdésben. A kormányzat által eredetileg kért száz rakéta helyett ötvennek az elhelyezését engedélyezte a lecserélendő Minutemanek silóiban. Ezzel megelőzték a kormányzat vereségét az ősszel erről folytatandó vitában, de elvetették azt a demokrata követelést, hogy az eddig jóváhagyott 42 MX rakéta legyen a plafon. (Az ötvenen kívül 12 rakétát lehet még gyártani a kísérletek és tartalék céljára.) A demokrata Nunn szenátor szerint a törvényhozás kifejezte meggyőződését: elege van a fegyverkezés fokozásából. A Fehér Ház a dolgot másképp értelmezi. Van egy kiskapuja: ha másfajta telepítési tervet dolgoznak ki, a kérdést ismét a szenátus elé viheti.

május 25.

A kuvaiti belügyminisztérium közlése szerint szombaton nem távirányítású pokolgéppel hajtották végre az emír elleni merényletet, hanem öngyilkosakcióról volt szó.

Annak a gépkocsinak a vezetője, amelyben elrejtették a robbanóanyagot, szemből belehajtott az államfő autóját kísérő kocsisorba. A robbanás az emír gépkocsijában jelentéktelen károkat okozott, a merénylőt magát azonban megölte. Vele együtt a támadás következtében négyen haltak meg.

Az uralkodó maga is könnyebben megsérült, de már elhagyhatta a kórházat; sebesülését üvegdarabok okozták.

Mint a KUNA kuvaiti hírügynökség jelentette, egy névtelen telefonáló az Iszlám Szent Háború elnevezésű szervezet nevében vállalta a merényletet. A telefonáló közölte azt is, hogy a szervezet követeli a Kuvaitban 1983-ban – ugyancsak bombamerényletekért - bebörtönzött tagjainak szabadon bocsátását.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_kuvaiti_emir.jpgA merénylet színhelye. A kép bal felső sarkában a kiszemelt célpont: a kuvaiti emír

Villanyáram nélkül maradt és sötétbe borult a chilei főváros s az ország jelentős része, miután ellenállók felrobbantották néhány kulcsfontosságú távvezeték tartóoszlopait.

május 26.

Május utolsó vasárnapján a hagyományoknak megfelelően országszerte a gyermekek vették birtokukba a parkokat, tereket, is a művelődési házak, mozik, színházak kapui is megnyíltak, a gyermekek előtt. E nap az úttörő- és kisdobosavatások ideje is; a hétvégén az ország általános iskoláiban az avatószülők több ezer pajtás nyakába kötöttek piros és kék nyakkendőt.

A fővárosban, az úttörőszövetség és a Ganz-vállalatok KlSZ-szervezeteinek gyermeknapi majálisán az Asztalos János Ifjúsági Parkban 13 helyszínen változatos programok várták a kicsinyeket. Az itt váltható útlevéllel a látogatók bejárhatták a mese-, zene- és szerencsefalut, megtekinthették az űrbázist, is betérhettek a Westem falu kakaókocsmájába. A tengerre vágyókat vízi úttörők csónakáztatták az Óperencia taván.

A Klauzál téren, az Almássy téri Szabadidőközpont gyermek paradicsomában mozi- és videofilmek szórakoztatták a gyerekeket, s nagy sikert arattak a Fővárosi Állatkert állatóvodájának növendékei is. A Szakszervezetek Fővárosi Művelődési Háza immár hagyományosan színes programokkal készül a nemzetközi gyermeknapra: vasárnap játékos sport- és ügyességi vetélkedőket, kézművesbemutatót tartottak, majd a Népszínház művészei la Mese a tűzpiros virágról című mesejátékot adták elő.

A fővárosihoz hasonló sokszínű programokból válogathattak a vidéki gyerekek is. Debrecenben több mint hatezer úttörőt és kisdobost avattak ezen a napon. Egerben a Népkertben tartottak majálist, míg a Gárdonyi Géza Színházban a Pajtás újság színes műsora szórakoztatta a gyerekeket. A gyermeknap alkalmából Győrben, a Petőfi Sándor Művelődési Központban kiállítás nyílt meg a megyei gyermekrajzpályázat legsikeresebb munkáiból.

A ragyogó napsütésben családok ezrei érkeztek a miskolciak kedvelt kirándulóhelyére, a Bükk lábánál fekvő csanyiki majálisparkba, hogy részt vegyenek az estig tartó gyermeknapi majálison. Pécs minden eddiginél gazdagabb programmal készült fel a jeles napra: vasárnap nyitotta meg kapuit a gyermekszínház.

Vasárnap félidejéhez érkezett a tavaszi BNV. Az eddigi gyorsmérleg: a tavalyinál sokkal több szakmai látogató kereste fel a BNV-t, s bár az elmúlt napokban kevesebb vásárlátogató járt a kőbányai vásárvárosban, a napsütéses, meleg nyári vasárnapot kihasználva sűrű sorokban álltak nyitás előtt a jegypénztáraknál az érdeklődők.

Vásárnyitástól zenés divatrevük, játékos vetélkedők várták a látogatókat. A gyerekeknek és tanulóknak igazi gyereknapi ajándék volt, hogy a legtöbb számítástechnikai bemutatón mindenki kedvére kipróbálhatta a legkülönbözőbb játékprogramokat. Sok helyütt szórakoztatták a látogatókat videó show-műsorokkal, gépbemutatókkal. A legtöbben a gépkocsikra voltak kíváncsiak, a szabad területen, ahol a legújabb kis Polski Fiatok, torinói Fiatok, Mercedesek, Toyoták, Mazdák és Suzukik sorakoztak. Látványos bemutatót szervezett az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság kiállításán a Minimax és a Komputext Kisszövetkezet. Televíziós parabolaantennáik segítségével a nagyközönség is láthatta a kontinensünk fölött áthaladó műholdak szórakoztató televíziós műsorait.

A BNV alkalmából 16 országból látogattak újságírók hazánkba. Az európai szocialista és tőkés államokból érkezett, valamint kínai, indiai és kuvaiti gazdasági újságírók az Országos Tervhivatalban, a Külkereskedelmi Minisztériumban, a Magyar Kereskedelmi Kamarában és a MUOSZ-ban tájékozódtak hazánk gazdaságpolitikájáról és tájékoztatási rendszeréről.

A BNV-t felkereste Olle Herold, a Nemzetközi Vásárok Szövetségének (UFI) elnöke is. Az MTI-nek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy az elmúlt évek gazdasági recessziója lényegében nem volt különösebb hatással a nemzetközi vásárok programjaira, egyedül talán az építőipari szakvásárokon való részvétel esett vissza. A vásárok jelentősége továbbra is az eladók, termelők és felhasználók közötti kapcsolatteremtés és kapcsolattartás. E kívánalmaknak megfelel a BNV, amely mindig is rugalmasan alkalmazkodott a nemzetközi vásárok strukturális változásaihoz, például amikor az általános vásárok helyett a szakvásárok rendezése került előtérbe.

A BNV képkockái:

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_alfoldi_koolajipari_gepgyar.jpgAz orosházi Alföldi Kőolajipari Gépgyár korszerű acélöntvényeiből gyártott szerelvények

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_csepel_autogyar.jpgA Csepel Autógyár 4. számú Gyárában, Szeghalmon részegységek készülnek a kiállított járművekhez

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_kocsi_kazan.jpgA kocsi Aranykalász Termelőszövetkezet Carborobot- és Aerobot kazánjai

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_szekesfehervari_nehezfemontode.jpgA Székesfehérvári Nehézfémöntöde vásári díjjal kitüntetett termék-kollekciója

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_ikarus_scania.jpgBolgár együttműködéssel készült az Ik-543 kisbusz, mögötte pedig a BNV-díjas Ik-396 típusú Ikarus-Scania

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_raba_15_kistraktor.jpgRába-15 kistraktor ebben az évben is sláger. Képünkön az utánfutóval szerelt változat

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_matrai_erdogazdasag.jpgA Mátrai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság vásári nagydíjas aprítógépe

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_mercedes.jpgA Mercedes Benz személygépkocsijai ugyancsak vonzották az érdeklődőket

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_barcsi_unitech.jpgA barcsi Unitech szövetkezet ezúttal is fölépítette divatos - világosdrapp és sötétbarna - színekben pompázó, emeletes konténerházát

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_nefag.jpgA NEFAG vásári díjával a termék energiatakarékosságát és automatizálását ismerték el a bírálók

Ragyogó napsütéses időben, mintegy 45 ezer néző részvételével rendezték meg Budapesten, a Népstadionban a 44. színész-újságíró labdarúgó rangadót.

A hagyományoknak megfelelően a mérkőzést most is nagyszabású, látványos szórakoztató program előzte meg. Neves művészek közre, működésével pergő műsort tartottak, majd a nézők egyebek között a Szovjet Déli Hadseregcsoport táncegyüttesének műsorát tekinthették meg. Nagy sikert aratott a közlekedés fejlődését bemutató felvonulás is, amelyen a szekértől a fiákeren és az omnibuszon át a ma használatos közlekedési eszközig sokféle jármű vett részt.

A kispályás labdarúgásban a színésznők és újságírónők válogatottja az FTC kölyökcsapatával mérkőzött. A találkozón a „kis Fradi” 3:1 arányban bizonyult jobbnak. A színészek és újságírók labdarúgó válogatottjának találkozóján, kétszer 35 perces, szoros küzdelemben - amelyet Sándor Károly vezetett Bene Ferenc és Borbély Pál partjelzők segédletével - a színészek 6:5 arányban legyőzték az újságírók csapatát, A mérkőzés első gólját - egv kihagyott 11-es után - a nap hőse, Surda, azaz Ljubisa Samardzic lőtte az újságírók kapujába.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_ljubisa_samardzic.jpgBudapestre látogatott Ljubisa Samardzic, a népszerű filmszínész, azaz Surda, akit legutóbb a tévében sugárzott Forró szél című filmsorozatban láthattunk. Surda a 44. SZÚR vendégeként üdvözli a közönséget

Miközben újra fellángoltak a harcok a bejrúti palesztin menekülttáborok környékén, a libanoni síiták és a nyugat-bejrúti palesztin harcosok között egy hete folyó összecsapások leállítására mozgásba lendült az arab diplomácia.

Sedli Klibi, az Arab Liga főtitkára vasárnap - a damaszkuszi vezetőkkel folytatott megbeszélései után - Libanonba érkezett. A baabdai palotában Dzsemajel államfővel és Karami miniszterelnökkel tárgyalt, majd találkozott Nabih Berrivel, az Amal mozgalom vezetőjével. Mindhármukkal a nyugalom helyreállításának lehetőségét vitatta meg.

Ugyancsak Bejrútban tárgyal az érintett felekkel az algériai FLN megbízottja.

Az intenzív tanácskozások másik színhelye Damaszkusz. Itt már többször ülésezett Haddam alelnök irányításával az Amal, a Libanoni Nemzeti Demokratikus Front és a Palesztinai Nemzeti Megmentése Front küldöttsége. Szintén itt tárgyal Líbia és Marokkó külügyminisztere. Tuniszi hírek szerint összeült a Palesztin Központi Tanács is, megvitatandó a bejrúti táborok helyzetét.

Jelenleg féltucatnyi rendezési terv szerepel a tárgyalási asztalokon. Abban valamennyi fél egyetért, hogy azonnali tűzszünetre van szükség, mielőbb el kell szállítani a sebesülteket a harcok körzetéből, s tárgyalásos módon kell meghatározni a konfliktus lezárásának módját. Alapvetően eltérnek viszont az Amal és a palesztinok nézetei két lényeges kérdésben: melyik erő szavatolja a táborok biztonságát, vagy másképp megközelítve: katonai ellenőrzését, illetve mi történjék a táborokban levő nagy mennyiségű fegyverzettel.

Vasárnap újra meg újra fellángoltak a harcok Szabrában és Satilában, annak ellenére, hogy két nappal korábban az Amal már e menekülttáborok teljes átvételét jelentette. Az Amal ágyúzta a táborokat, miközben a hegyvidéken levő palesztin nehéztüzérség ismét tűz alá vette a síita külvárosokat.

Bordzs El-Baradzsne körül teljes az ostromzár, de csak kisebb lövöldözések voltak. Az Amal állítása szerint megtiltotta tagjainak az ide való behatolást, megkímélendő a nagyszámú polgári lakosságot. A Valid Dzsumblatt vezette Haladó Szocialista Párt - amely szóban megerősítette szövetségét az Amallal - nagy szerepet vállal a palesztin családok kimenekítésében és biztonságosabb helyen való elhelyezésében. Ezért több palesztin szervezet ismét köszönetét mondott.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_palesztin_menekulttabor_1.jpgSíiták és palesztinok harca a Bordzs El-Baradzsne táborért

Az iraki légierő hajnalban felújította az iráni főváros elleni támadásait. Hírügynökségi jelentések szerint iraki harci gépek három hullámban repültek be Teherán fölé. Több épületet bombatalálat ért.

Az iraki forradalmi tanács és a Baath párt vezetősége Szaddam Husszein államfő elnökletével éjjel megtartott tanácskozásán határozta el a városok elleni bombázások felújítását. Teheránt hat hete nem érte légitámadás.

Az iraki légierő gépei Teherán után további hat iráni várost bombáztak mélyen az ország belsejében.

Vasárnap Irán is bombázott egy iraki várost, az ország déli részén fekvő Al Amarahot. Részletekről nem érkezett jelentés.

Szovjetunióbeli hivatalos látogatásának befejeztével vasárnap visszaérkezett Új-Delhibe Radzsiv Gandhi indiai kormányfő. Az új-delhi repülőtéren kijelentette, hogy a Szovjetunióban tett látogatásán lezajlott megbeszélései hasznosak voltak, és különösen Mihail Gorbacsovval, az SZKP KB főtitkárával folytatott tárgyalásait minősítette jóknak.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_radzsiv_gandhi.jpgRadzsiv Gandhi az új-delhi repülőtéren

A Szovjetunióban tett hivatalos látogatás idején aláírt szerződések konkrét tanúbizonyságai annak, hogy tovább bővülnek és erősödnek a szovjet-indiai baráti kapcsolatok - hangsúlyozta az indiai miniszterelnök.

Alig két héttel a bradfordi stadiontűz után, amelynek több tucat halálos áldozata volt, vasárnap Mexikóvárosban történt tömegszerencsétlenség. Az olimpiai stadionban játszották le az America-University labdarúgó bajnoki döntőt, amely iránt óriási érdeklődés nyilvánult meg. Már megtelt a létesítmény, de még mindig ezrek akartak bejutni, s a tumultusban az emberek egymást taposták agyon. A hírügynökségek jelentése szerint legalább tízen meghaltak, köztük egy 11 és három 15 éves gyerek. A sebesültek száma a százat is meghaladja.

A mérkőzés egyébként 0:0-ra végződött, s miután az első találkozó is döntetlen volt, kedden harmadszor lép pályára a két együttes.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Nagykanizsán a Park étterem közelében levő sétányon hárman megtámadtak és tettleg bántalmaztak egy fiatal férfit. Elvették karóráját, arany pecsétgyűrűjét és karikagyűrűjét, valamint 350 forintját. A rendőrség elfogta a bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható 24 éves, büntetett előéletű Németh Gyula, Nagykanizsa, Bartók Béla utca 6. szám alatti lakost, az ugyanitt lakó 19 éves Tóth Györgynét és a 33 éves Molnár Jánosnét, Nagykanizsa, Őrház utca 70. szám alatti lakost. Mindhárom rabló foglalkozás nélküli személy. Őrizetbe vételük mellett folyik az eljárás.

Eddig ismeretlen tettes a május 23-ára virradó éjszaka kiskunhalasi lakásukon megölte az ágyukban alvó Konkoly János 80 éves és Konkoly Jánosné 76 éves nyugdíjasokat, majd elvitte a lakásban talált 3200 forintot. A bűncselekmény körülményeinek és tettesének felderítésére a rendőrség nagy erőkkel folytatja a nyomozást.

Óriási forgalmi dugót okozott péntek délben az M 3-as bevezető szakaszán egy felborult IFA teherautó. Az autópálya budapesti, a városból kifelé haladó oldalán, a külső sávban állt egy gumidefektes Nysa furgon. Ezt próbálta kikerülni egy Kamaz és a mögötte haladó IFA teherautó. Az IFA már nem tudott átsorolni a belső sávba az ott haladó kocsik miatt, s a kormány hirtelen visszarántása miatt felborult. A vezető, Kenesei Zoltán és kísérője, Ternai Sándor, könnyű sérülést szenvedtek. Ez a baleset ismét arra figyelmeztet, hogy a műszaki hibás gépkocsikat haladéktalanul el kell vontatni a forgalmas útszakaszokról.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_m3_as_baleset.jpgTűzoltók vontatják el a felborult IFA-t

Közlemények:
Az Észak-Déli Metró továbbépítése miatt június elsején, szombaton teljes hosszában megszüntetik a 10-es villamost. Pótlására a Budapesti Közlekedési Vállalat - azonos útvonalon -, 104-es jelzéssel új autóbuszjáratot indít, amely a rákospalotai Kossuth utcából a Váci úton át, a Petőfi laktanyáig közlekedik majd. Mivel a Kossuth utcai végállomás csak a villamosforgalom megszűnése után alakítható ki, előreláthatóan június harmadik hetéig csak a Czabán Samu térig szállítják az utasokat a 104-es autóbuszok.

Vakáció Budapesten! 10-12 éves vidéki gyerekek fővárost nyaraltatását vállalja kétgyerekes házaspár. Kis létszám, gazdag, szórakoztató program. Június 20-tól tíznapos turnusokban 3400 forint. „Duna-part NSZ 97 309” jeligére a kiadóba.

Kiállításra hívjuk a Commodore géptulajdonosokat! A Lánchíd pesti hídfőjénél kikötött diszkóhajón tartja idei bemutatóját és kiállítását a Commodore cég és magyarországi partnere, a Novotrade Rt. A BNV 2-es kapujától Commodore feliratú külön autóbusz viszi az érdeklődőket a bemutató helyszínére!

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Nyári esküvők
Az esküvőn minden lány megszépül, elvarázsolódik, csodálatos álruhát ölt, mint Hamupipőke. Sosemvolt bálok hangulatát idézi, hercegkisasszonynak tűnik még a legszolidabb teremtés is. Fürtök és csigák az arc körül, mosoly a szemekben, az ajkakon, fátylak és anyagok suhogása, tüllfelhő, illatfelhő. Lebegés a terembe vezető szőnyeg felett, a zene felett, a mindennapok felett. A menyasszony mindent magára vehet, ami farmeres, rövidszoknyás korunkból, hétköznapi viseleteinkből régen száműzetett. Habos alsószoknyákat. Könyökig érő kesztyűt. Kalapot, koszorút, fátylat. Válogathat a csodálatos anyagokban. Mintásán szövött tüllökben, selymekben, csipkékben. Keresgélhet a díszítések, bordűr, arany-ezüst beszövés, strasszok, fodrok-bodrok, masnik, odaöltött csokrocskák között. Hosszú ruhát viselhet a menyasszony, uszályt, hátáig, derekáig hátrahullámzó fátylat. Tüllfelhő mögé rejtheti az arcát, vagy csinos kis kalapot tehet a fejére. Minden divatos, minden ajánlott az esküvőn, ami ünnepélyes. (A modellek a Jelmezkölcsönző Vállalat ruhái, a csokrokat a Sasad Mgtsz készítette.)idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_divat_4.jpg

Vegyszerezés:
A nyíregyházi Ságvári Termelőszövetkezetben másodszor fejtrágyázzák a kalászosokat. A MÉM Repülőgépes Szolgálat dolgozói 1200 hektár őszi búzát és 500 hektár tavaszi árpát kezelnek vegyszerrel a napokban.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_nyiregyhazi_sagvari_tsz.jpgElindul a permetező helikopter

Tőkés exportra:
A Dél-alföldi Tégla- és Cserépipari Vállalat békéscsabai gépgyártó üzemében NSZK-exportra 170 méter hosszú szekrényes adagoló tálcasor készül, amely mintegy 260 ezer márkába kerül. Az idén további megrendelés várható.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_delalfoldi_tegla_es_cserepipari_vallalat.jpgHamza László és Block András az adagoló egyik egységét szereli

Diagnosztikai tömbbel bővült a zalaegerszegi kórház:
Megkezdődött a rendelés a zalaegerszegi kórház diagnosztikai tömbjében. Az új egészségügyi létesítmény több mint 150 millió forintba került, és határidőre készült el.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_zalaegerszegi_korhaz.jpgGerincbántalmak gyógyítása vibrációs géppel

A Kontaktában:
Tágas szereidében, korszerű berendezésekkel folyik a termelés a Kontakta Alkatrészgyár ózdi gyáregységében, A 3400 négyzetméter alapterületű gyár elektronikai szereldéjében többek között a Kontallux kapcsolócsaládhoz tartozó asztali, valamint fali fényerőszabályozó kapcsolói készülnek.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_kontakta_ozd.jpgAz összeszerelő csarnokban

Holland exportra:
Az 1983-as nehéz gazdasági év után a múlt évet sikerrel zárta a Fehérgyarmati Ruhaipari Szövetkezet. Termelését 130 százalékkal növelte, ugyanakkor a létszámot 9 százalékkal csökkentették. Az egy dolgozóra jutó termelési érték megközelítette a 100 ezer forintot. Ez szép eredménynek számít, ha hozzátesszük, hogy anyagmentes termelést folytat a szövetkezet. A bérszínvonal is nőtt, jelenleg megközelíti a 40 ezer forintot az egy dolgozóra jutó kereset, de ez még mindig kevesebb a hasonló szövetkezetek átlagától. A gyarmatiak nyeresége 4,8 millió forint volt. Az idei tervek 36 millió forintos bevételt irányoznak elő. Szeretnék, ha hasonló vagy még jobb eredménnyel zárnák az évet, mint 1984-ben.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_fehergyarmati_ruhaipari_szovetkezet.jpgNagy gondot fordítanak a minőségre - holland exportterméket vizsgál a meós

Ipari beruházás:
Az ibrányi Rákóczi Termelőszövetkezet melléküzemében új nagy értékű síkköszörűgépet helyeztek üzembe. A nagy pontosságú gép segítségével készítik a különböző szerszámokat. Emellett a szabad kapacitást bérmunkával kötik le.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_ibranyi_rakoczi_tsz.jpgAz új berendezés már üzemel

Öntvények Egerből:
Több mint ötezer tonna öntvény készül évente az egri vasöntödében. A tavalyi évben a termelési érték elérte a 140 millió forintot, amit az idén mintegy 20 millió forinttal szeretnének növelni.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_egri_vasontode.jpgA héjformák összeillesztését végzi Nagy István és Koncz András

Szénkutatás:
Befejezéséhez közeledik Káptalanfa-Csabrendek térségében egy új, az Ajka II. nevű szénmező behatárolásának földtani kutatása. Az Országos Földtani Kutató- és Fúró Vállalat 12 négyzetkilométeres területen, 550-600 méter mélységben mintegy 100 millió tonnányi jó minőségű szenet tartalmazó mezőt határolt be. A területen jelenleg 12 fúrótorony dolgozik.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_kutatofuras.jpgKutatófúrás Gyepükaján határában

Zalából az amerikai piacra:
A Zalaegerszegi Ruhagyárban a hónap elején kezdték meg az amerikai WENTRAUB cég megrendelésére készülő szólózakók készítését, melyek jellegzetessége, hogy könyökfolttal és változatos bélésfelvarrással készülnek.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_zalaegerszegi_ruhagyar.jpgA húszezres eddigi megrendelésből eddig ötezer darab készült el

Az első:
A gyermeknapon a városligeti Királydomb volt a helyszíne az első hazai kerékpár-crossbemutatónak, amelyen a részt vevő gyerekek fizikai állóképeségüket, ügyességüket próbálhatták ki ebben a nálunk még újdonságnak számító sportágban. A gyerekek a 350 méter hosszú, emelkedőkkel, kanyarokkal nehezített pályán úgy tekerték a pedált, mint egy igazi nagy versenyen. S csak fokozta lelkesedésüket, hogy a távot a helyszínen átadott BMX crosskerékpárokkal lehetett végigpedálozni. Persze azért nem mindenkinek sikerült egyformán: volt, aki kicsúszott egy-egy kanyarban, volt aki... hát hogy is mondjuk csak, bukott, de itt nem adta fel senki.idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_bmx_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_bmx_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_bmx_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_bmx_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_bmx_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_bmx_6.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_bmx_7.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Gyermeknapi Három kívánság:
Kivételes, ritka pillanat, amikor az ember a példaképével találkozhat. Hiszen addig jószerivel csak az újságok hasábjairól, a televízió képernyőjéről ismeri, s fogalma sincs arról, vajon milyen is lehet az életben. Persze az efféle találkozásokon mindig kiderül, hogy példaképünk is olyan ember, mint más, él, dolgozik, nevet, vagy szomorú... Ettől azonban nem foszlik szét a varázslat, sőt talán még jobban tiszteljük őket. De már nem úgy, mint egy bálványt vagy egy szobrot. Hanem mint igazi, hús-vér embert, s bizakodás születik a szívünkben, érezzük, egyszer talán olyanná válhatunk, mint ő. Nos, a TV gyermeknapi műsora éppen ilyen találkozásokra adott alkalmat. A kisorsolt levelek alapján például Katona Klári, Rodolfó, vagy a költő Baranyi Ferenc, Görbe Nóra találkozott rajongóival a kamerák előtt. A műsor készítőinek nem volt könnyű dolguk, már-már attól féltek, hogy a posta a levelek tekintélyes súlytöbbletéért esetleg különdíjat számol fel. Összesen tizenötezer kérés érkezett. Képtelenség lett volna mindegyiket teljesíteni. A stáb azonban reméli, hogy ezzel az igényesen elkészített programmal kellemes szórakozást nyújtott mindenkinek.idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_harom_kivansag_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_harom_kivansag_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_harom_kivansag_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_harom_kivansag_4.jpg

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: Magyar kocka. Mezei András színdarabját Kazimir Károly rendezte a Thália Színházban

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_voith_agi.jpgGábor Zsazsa meg a többiek (Forgács Péter, Benkö Péter, Incze József, Goodpower Agbara, Voith Ági, Jubril Magbade, Kovács István, Tándor Lajos és Kautzky József)

Magyar könnyűzene:
A 22. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Illés-Bródy: Jelbeszéd (Koncz Zsuzsa), 2. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 3. Wolf-Fülöp: Jolly Joker (Korda György).

Az előadók között: 1. KFT: Afrika (KFT), 2. Balázs-Horváth: Kölykök a hátsó udvarból (Korál), 3. Malek-Solymos: Egy jó kis dal (Expressz).

Külföldi könnyűzene:
A hét második felében az amerikai slágerlistákat még mindig a Wham! Everything She Wants-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Duran Duran A View To A Kill című számai vezetik.

Pénteken a hazánkban zajló ifjúsági UEFA-tornán már a döntőbejutás volt a tét. Szovjetunió-NDK 5:3 (2:1) és Görögország-Spanyolország 0:0. A rendes játékidő döntetlenül ért véget, így az UEFA-torna szabálya szerint nem hosszabbítás, hanem 11-es rúgások döntöttek. Az öt büntetőből mindkét csapat hármat-hármat értékesített. Ezután Kavaszisz a kapuba talált, de Miguel Angel lövését Lekidisz kivédte. Ezzel a görög együttes jutott a vasárnapi döntőbe.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 27. fordulóját! Az első osztályú labdarúgó-bajnokság hajrájában szombaton hét, vasárnap egy mérkőzést rendeznek. Szerencsére akkor igazi a hajrá, ha minden pontnak értéke van, s ez most vitathatatlanul így van.

Csepel - Ferencváros
A vendégcsapat mindhárom májusi mérkőzésén veretlen maradt, s a Rába elleni legutóbbi győzelme azt sejteti, hogy a zöld-fehérek kifelé lábalnak a hullámvölgyből. A Csepel most igyekszik megállítani ezt a sorozatot, hiszen ha a dobogóra akar kerülni, otthonában bizonyítania kell, hogy mostani negyedik helyezése (egy mérkőzéssel kevesebbet játszott a csapat) megérdemelt. A nagy érdeklődéssel várt csepeli összecsapáson a hazaiaknál Elekes továbbra sem harcképes. A Ferencvárosban Rubold sárga lap miatt pihen, helyette Jancsika vagy Pogány lép pályára.
idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_csepel_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_csepel_ferencvaros_pinter_rab_takacs_tulipan_banki_jancsika.jpgTömegjelenet Csepelen, a ferencvárosi kapu előterében. Pintér hanyatt vetődve vágja ki a labdát, akik részt vesznek a küzdelemben: Rab, Tulipán, Takács és Kelemen. Bánki és Jancsika (jobbról) azt figyeli, mire mennek a játékostársak

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_csepel_ferencvaros_pinter_zsiboras.jpgPintér és Zsiborás a szószoros értelmében a helyzet magaslatán

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_csepel_ferencvaros_kelemen_gusztav.jpgKelemen a fehérmezes FTC játékosok mellett szeretné elvinni a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_csepel_ferencvaros_gelei_karoly.jpgGelei szerzi meg a labdát

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_csepel_ferencvaros_zsinka_janos.jpgZsinka lépéselőnyben

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_csepel_ferencvaros_fischer_pal.jpgA csereként beállt Fischer helyzetben

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_csepel_ferencvaros_tulipan_pinter.jpgPintér az oldalvonal mellett becsúszva szereli Tulipánt

DMVSC - Pécsi MSC
Az ugyancsak kiesőjelölt Pécs sincs könnyű helyzetben, hiszen idegen pályán kellene növelnie pontjainak számát. A Mecsekalján mégis abban reménykednek, hogy folytatódik a csapat májusi veretlenségi sorozata. Alaposan megviselte a DMVSC játékosait a szerdai, kispesti vereség, ennek ellenére győzelmet várnak Debrecenben. A PMSC-ben Lőrinc és Dobány a kispadra kerül.
idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_dmvsc_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_dmvsc_pecsi_msc_benyo_kollar.jpgBenyó elől Kollár ment

Haladás - Tatabánya
Idegenben lép pályára az utóbbi időben erősen gyengélkedő bányászcsapat, s ez nem túl jó előjel a veszélyes zónából való kikerüléshez. A Haladás győzelme esetén ugyanis már nagyon szorult helyzetbe kerül a vendégegyüttes. E héten ideiglenesen a csapat egykori edzője, dr. Lakat Károly vette át a szakvezetést, bár sok ideje és lehetősége nincs a változtatásra.
idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_haladas_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_haladas_tatabanya_domjan_szalma.jpgDomján (jobbról) vezeti rá a labdát hátvédjére, Szalmára

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_haladas_tatabanya_schroter_lakatos_tepszics_dombai.jpgSchrőter (világos mezben) fejjel elviszi a labdát Lakatos (3) mellett, Tepszics arcán a rémület látszik, Dombai a labdát várja

Eger - Bp. Honvéd
A kiesés közelében álló Eger otthonában nem lebecsülendő ellenfél, ezt bizonyítja az Ú. Dózsa elleni legutóbbi győzelme is. Tavasszal otthon egyébként csak a Videotontól kapott ki, további öt mérkőzését megnyerte. Most a listavezetőt látják vendégül, s az eddigieket figyelembe véve nagy csata várható, még ha a kispestiek is a favoritok. A piros-fehér együttes ezen a szombaton nagy lépést tehet előre bajnoki címe megvédéséért, azaz ezen a találkozón sok minden eldőlhet. Bizakodva várják Egerben a Bp. Honvéd vendégjátékát. Csepregi még nem játszhat, és kérdéses Szert, illetve Szebegyinszky szereplése is. Kispesten Nagy és Kerepeczky maródi, Dózsa és Gyimesi áll beugrásra készen.
idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_eger_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_eger_bp_honved_sikesdi_bodolai.jpgEgy (talán...) sorsdöntő gól két főszereplője. Aki rúgta: Sikesdi (Bp. Honvéd); aki kapta: Bodolai (Eger)

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_eger_bp_honved_detari_lajos.jpgDétári ezúttal haloványabb volt a szokásosnál

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_eger_bp_honved_varga_andrusch.jpgVarga büntetőjét a Bp. Honvéd kapusa, Andrusch hárította

Vasas - Békéscsaba
Ősszel a Vasas egy góllal győzött a csabaiak ellen, s most bizonyára kárpótolni szeretné szurkolóit a szerdai fordulóban az MTK-tól elszenvedett vereségért. A Békéscsaba a tabella nyolcadik helyén csak egy ponttal vezet a piros-kékek előtt, így a találkozó akár helycserét is hozhat. Könnyű dolguk azonban nem lesz az angyalföldieknek, a reálisabb szurkolók talán a döntetlenben is kiegyeznének.
idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_vasas_bekescsaba.jpg

Nyúl István, aki tavaly még a kiesett Volán csatára volt, és a csapatával ellentétben nem teljesített rosszul abban a szezonban (csapata góljainak a harmadát szerezte), idén pedig már a Vasas nagyreményű új szerzeménye lett, 2023-ban így emlékezett vissza erre a mérkőzésre:
Végre kezdtem, amiben soha nem kételkedtem és bizonyítottam. Az voltam, ami mindig is akartam lenni. A Vasas centere. Mindent elérhetünk, ha hiszünk benne. Ezután már nemigen maradtam ki a csapatból. Csak a Volánban éreztem hasonlóan magam. Jó volt...

Rába ETO - MTK-VM
A győriek szerdán alapos leckét kaptak az Üllői úton a Ferencvárostól (2:5), egy fordulóval korábban pedig a Pécs okozott meglepetést a táblázat harmadik helyén álló csapat közönségének kétgólos, idegenbeli győzelmével. Ha Hannich és társai nem szedik össze magukat, bizony kínos perceket okozhat, s talán a papírformát is meghazudtoló eredményt harcolhat ki Győrben a biztonságosabb helyezés felé menekülő MTK-VM.
idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_raba_eto_mtk_vm.jpg

Ú. Dózsa - ZTE
A hazai csapatnak igen jól jönne a két pont, hiszen a Bp. Honvéd elleni győzelme után három találkozón csak egy pontot gyűjtött. A győzelem a zalaiaknak sem mellékes, ha a „végjátékban” előbbre akarnak rukkolni.
idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_u_dozsa_zte_1.jpg

SZEOL AK - Videoton
A már kiesett Szeged mostani mérkőzése akár érdektelennek is mondható a hazai közönség szempontjából, ám bizonyára sokan lesznek kíváncsiak a Madridban remekül szerepelt Videotonra.
idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_szeol_ak_videoton.jpg

Szegedi kötődésű barátunk ismét megosztotta velünk, hogyan emlékszik vissza a délutánra: Erre a meccsre tisztán emlékszem. Nálunk a családban, és persze a suliban is óriási volt a Videoton-láz az UEFA kupa menetelés miatt, gyakorlatilag mintha a válogatott játszott volna. Az aktuális SZEOL meccsről meg is feledkeztem talán a vasárnap 11 órai kezdés miatt, de a nézőszámból kiderül, hogy azért a város kíváncsi volt a madridi hősökre (is). A SZVSE pályától légvonalban nagyjából 500 méterre lakom, így meccszajok ütötték meg a fülemet, gyorsan kaptam magam, és vágtattam a stadionba, hogy testközelből lássam a fehérváriakat, nagy élmény volt. Persze azért a SZEOL-nak szurkoltam.

A Vidi hype-hoz tartozik még, hogy a kupadöntő előtt annyira be voltunk lelkesedve osztálytársammal, hogy a körtöltés külső téglás oldalára iskolai krétával felírtuk: Vidi-Real 5:0! Még egy arra sétáló bácsika is megdicsérte a lelkesedést.

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_szeol_ak_videoton_csuhay_jozsef.jpgCsuhay a szegedi védők gyűrűjében

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_szeol_ak_videoton_csuhay_disztl_peter_balazs_gruborovics.jpgDisztl P. hárít egy beívelt labdát, Csuhay biztosít Balázs (balról) elkésett Gruborovics messziről figyel

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_szeol_ak_videoton_szabo_gyula_majer.jpgKemény csatát vívott egymással a SZEOL és a Videoton. A madridi kupadöntő főszereplői ezúttal is kitettek magukért. Fotóriporterünk olyan jelenetet kapott lencsevégre, amikor Szabó Gyula Májert igyekszik szerelni a büntetőterületen belül

A mérkőzések után lássuk a 27. forduló válogatottjait! A remek mérkőzésekre és az átlagosnál jóval magasabb szintű teljesítményekre mi sem jellemzőbb, hogy ezúttal az első csapatba csak egy, a második csapatba is mindössze négy olyan játékos tudott bekerülni, akik 6-os érdemjegyet kaptak. Ketten (két kapus) kapott kimagasló osztályzatot, a szombathelyi Hegedűs Péter (8-as) és a székesfehérvári Disztl Péter (9-es), így az utóbbi lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élcsoportjának tagjai közül is többen eredményesek voltak. Kiprich a hálóba talált, Détári viszont nem, így a tatabányai csatár egy góllal újra előnyhöz jutott.
idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_gollovolista_2.jpg

A Honvéd győzött, és már csak egy pontra van szüksége a bajnoki címhez, a táblázat alján viszont továbbra is veszélyben az Eger, a Tatabánya, sőt az MTK-VM is.
idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 33. fordulójában mindhárom NB I-aspiráns döntetlent játszott, így az élbolyban változatlan minden. Az is eldőlt, hogy öt fordulóval a vége előtt a 22. sz. Volán már kiesett.idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_nb_ii_nyiregyhaza_dvtk.jpgHuszák (balról) csereként jutott szóhoz, de ő sem tudta belelendíteni a hazaiakat. Nyíregyháza-DVTK 0:1

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_nb_ii_szlnoki_mav_mte_volan.jpgAz első szolnoki gólt Sugár fejelte. Szolnoki MÁV MTE-Volán 3:3

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_nb_ii_szekszard_tapolca.jpgA Dózsa harmadik gólja: Megyeri kitör (fehér mezben). Szekszárd-Tapolca 7:0

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_nb_ii_szekszardi_dozsa_tapolca_2.jpgGólkrónika: Suba fejese után a labda a kapufáról levágódott, Kniesz közelről nem hibázott, a vendégek védője mérgében még egyszer a hálóba rúgja az onnan már kipattant labdát. Történt mindez a Szekszárd-Tapolca találkozó 44. percében

Hétvégén fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_boly_mohacs.jpgA Dráva-csoportban egy vendég próbálkozás a Bóly-Mohács (0:2) mérkőzésen. Ez nem járt sikerrel, két másik viszont igen

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_tancsis_se_komlo.jpgSzintén a Dráva-csoportban Kaposvárott jól zárt a hazaiak védelme a Táncsics SE-Komló (1:1) találkozón

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_teruleti_bajnoksagok_matra_csoport_honved_papp_j_se_bkv_elore.jpgA Mátra-csoportban légibalett a Papp SE-BKV Előre (2:0) találkozón

Vasárnap a hazánkban zajló ifjúsági UEFA-torna helyosztóin a bronzéremért zajló csatában Spanyolország-NDK 1:0 (0:0), az aranyéremért Szovjetunió-Görögország 4:0 (2:0).

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_uefa_torna_szovjetunio_gorogorszag.jpgA döntő egyik pillanata

idokapszula_nb_i_1984_85_27_fordulo_uefa_torna_szovjetunio.jpgA győzelem pillanata, az UEFA-torna első helyezettje a Szovjetunió válogatottja

A következő szerdán jön a 28. forduló, az alábbi párosításokkal:

Ferencváros - DMVSC
Bp. Honvéd - Csepel
SZEOL AK - Vasas
Pécsi MSC - Eger
ZTE - Békéscsaba
Haladás - Rába ETO
Tatabánya - Videoton
MTK-VM - Ú. Dózsa

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3618240493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2023.12.02. 16:03:46

"Kiállításra hívjuk a Commodore géptulajdonosokat! A Lánchíd pesti hídfőjénél kikötött diszkóhajón tartja idei bemutatóját és kiállítását a Commodore cég és magyarországi partnere, a Novotrade Rt. A BNV 2-es kapujától Commodore feliratú külön autóbusz viszi az érdeklődőket a bemutató helyszínére!"

Boldog idők. De jó lett volna ezt látni anno. Egyébként többek között erről a Commodore-Novotrade együttműködésről is szó van a YouTube-on látható Vakondok 4 interjúsorozatban, korabeli hazai prominens figurákkal. Ezt csak így offban, hisz nem sport. :)

maribor_ 2023.12.02. 17:38:26

@Head Honcho: Itt semmi sem off. Főleg a T. Törzstagoknak! :)

maribor_ 2023.12.03. 08:34:12

@Head Honcho: Egyedül az aktuálpolitikát nem preferáljuk... Bár igény néha volna rá :)

maribor_ 2023.12.04. 07:07:50

@_kolléga_: Én ezt pár évvel hamarabb "lerendeztem". Akkor dupla ajándék volt a szülinap és a gyereknap :)

Head Honcho 2023.12.04. 14:38:31

@maribor_: Néha pedig beírtam volna szívesen, hogy mennyire rezonálnak bizonyos aktuálpolitikai történések a múlt eseményeivel...

maribor_ 2023.12.04. 18:46:56

@Head Honcho: Készítés közben bennem is bujkál a kisördög. És, hidd el, sokszor rá kell ülnöm a klaviatúrámra, hogy ne tedd...
süti beállítások módosítása