Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 29. forduló

2024.01.03. 03:07 maribor_

1985. június 1-2., a nyár első hétvégéje

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_headlines_balatoni_kepeslap.jpgIndul a nyár, üdvözletünket küldjük a T. Olvasóknak a Balatonról!

Lássuk először a hét második felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

május 30.

A Minisztertanács és a SZOT képviselői csütörtökön áttekintették a népgazdaság 1985. január-áprilisi fejlődését, a terv megvalósításának helyzetét. A tanácskozáson a kormány részéről részt vett Faluvégi Lajos, a Minisztertanács elnökhelyettese, az Országos Tervhivatal elnöke, Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, Kapolyi László ipari miniszter, Rácz Albert államtitkár, az Állami Bér- és Munkaügyi Hivatal elnöke; a Szakszervezetek Országos Tanácsa részéről Gál László, Nagy Sándor, Sólyom Ferenc titkárok, valamint Kovács László, a Bányaipari Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

A találkozó részvevői megállapították, hogy a termelés hatékonysága az első négy hónapban kisebb mértékben emelkedett, mint amire az ez évi terv készítésekor számítottunk; az év eleji rendkívüli hideg okozta károk és az energiakorlátozások miatt kiesések voltak a termelésiben, csökkentek egyes exporttermékek külpiaci árai. Ezek, valamint a versenyképesség terén a lassú javulás nehezítik a terv fő céljainak elérését.

A megbeszélés részvevői véleményt cseréltek időszerű bérpolitikai, keresetszabályozási, életszínvonal-politikai kérdésekről; az e téren elért eredményekről, aránytalanságokról és a tennivalókról.

Hangsúlyozták: az 1985. évi nép gazdasági terv megvalósítása fontos feltétele az 1986-1990-es esztendőkre szóló VII. ötéves terv megalapozásának. A Minisztertanács és a szakszervezetek képviselői felhívták a dolgozókollektívákat, hogy hatékony, fegyelmezett munkával járuljanak hozzá a népgazdasági terv teljesítéséhez. Kívánatos, hogy a szocialista munkaverseny, amely a párt XIII. kongresszusának és hazánk felszabadulása negyvenedik évfordulójának tiszteletére bontakozott ki, az eddigi kezdeményező erővel és lendülettel folytatódjon.

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_minisztertanacs_szot_targyalas.jpgA kormány és a SZOT képviselői a tárgyalóasztalnál

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága meghívására látogatást tett hazánkban Neil Kinnock, a brit Munkáspárt vezetője.

Neil Kinnockot fogadta Németh Károly, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkárhelyettese. A brit politikussal megbeszélést folytatott Havasi Ferenc, a Politikai Bizottság tagja, a Központi Bizottság titkára és Szűrös Mátyás, a Központi Bizottság titkára. A találkozón részt vett Kótai Géza, a Központi Bizottság tagja, a külügyi osztály vezetője és Kovács László osztályvezetőhelyettes.

A szívélyes légkörű megbeszéléseken véleményt cseréltek a nemzetközi élet időszerű kérdéseiről, különös tekintettel a fegyverkezési verseny megfékezésének, a kelet-nyugati kapcsolatokban megnövekedett feszültség csökkentésének és a kölcsönös bizalom építésének lehetőségeire. Tájékoztatták egymást országaik helyzetéről, pártjaik tevékenységéről. Megerősítették szándékukat a két nép javát szolgáló rendezett, sokoldalú és gyümölcsöző magyar-brit kapcsolatok továbbfejlesztésének előmozdítására, valamint a két párt kapcsolatainak további szélesítésére.

A brit Munkáspárt vezetője az esti órákban elutazott Budapestről.

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_neil_kinnock_nemeth_karoly.jpgNeil Kinnock és Németh Károly az MSZMP KB székhazában

Csütörtökön zárta be kapuit a Budapesti Nemzetközi Vásár. A tavaszi BNV-t 300 ezren, tehát a korábbi évekénél kevesebben keresték fel, de örvendetes, hogy nőtt a szakmai közönség aránya.

Kapolyi László ipari miniszter az MTI munkatársának nyilatkozva kijelentette: Igaz, a vásár nem mutatja és nem mutathatja be az ipari termelés teljes keresztmetszetét, de azt igen, hogy jó néhány ágazat képes a világ élvonalába tartozó berendezést gyártani. Ugyanakkor a BNV azt is jelezte, hogy az utóbbi néhány évben szűkösek voltak a műszaki fejlesztésre, a magas színvonalú technika alkalmazására fordítható keretek, bár több, a BNV-n is kiállító vállalat a nehéz feltételek közepette is jó eredményeket ért el az iparpolitikai elképzelések valóra váltásában - mondotta a miniszter.

A Budapesti Nemzetközi Vásár zárónapján a szovjet és csehszlovák kiállítók összegezték részvételük tapasztalatait. Borisz Kotov, a szovjet kiállítás kereskedelmi igazgatója elmondotta, hogy a vásáron összesen 320 millió rubel értékben kötöttek magyar partnereikkel export-, illetve importmegállapodásokat a szovjet vállalatok. A magyar ipar csaknem 180 millió rubelért szállítja különféle híradástechnikai termékeit, szerszámgépeket a szovjet megrendelőknek, hazánk pedig egyebek között integrált áramkörök gyártásához szerzett be újabb technológiai sort. Azt is elmondották, hogy a vásáron kiállított szovjet gépek nagy részét már meg is vették a magyar külkereskedelmi vállalatok. Szovjet részről a legjelentősebb üzleteket a kohászati külkereskedelmi egyesülések kötötték: a Raznoimport 64 millió rubelért alumíniumtermékeket, a Promszirjoimport pedig 21 millió rubel értékű, különböző méretű acéllemezt vásárolt a Metallimpextől.

A csehszlovák kiállítók is igen sikeresnek ítélték vásári részvételüket. Jozef Kopacek, a csehszlovák kiállítás igazgatója arról számolt be, hogy a tavalyinál lényegesen több szerződést kötöttek, 57 millió rubel értékű exportról, illetve importról állapodtak meg. A csehszlovák vállalatok összességében 24 millió rubelért importálnak különböző termékeket, s 33 millió rubel értékű gépet, berendezést szállítanak Magyarországra. A BNV-n kötött szerződések alapján például a Motokov 4,5 millió rubel értékben Liaz tehergépkocsikat, a Kovo 7,5 millió rubel értékben nyomdagépeket, telekommunikációs berendezéseket szállít Magyarországra. A magyar vállalatok főképp számítástechnikai berendezések csehszlovákiai exportjára szerződtek.

A BNV utolsó napján is folytatódtak az üzleti tárgyalások, és több szerződést is aláírtak. Például a Mogürt a bolgár Balkancarral állapodott meg. A tízmillió rubeles szerződés alapján a magyar vállalat sebességváltókat és kormányszerkezeteket szállít, míg Bulgáriából pótkocsitengelyek, autóemelők és alkatrészek érkeznek. Tovább tárgyalnak bolgár tehergépkocsik behozataláról, és magyar csuklós trolibuszok exportjáról.

A vásár esti zárása után nyomban megkezdték a BNV bontását. Kamionok tucatjai indultak útnak, hogy a kiállítási tárgyak nagy részét a jövő hét végén nyíló poznani nemzetközi vásárra szállítsák.

A BNV képkockái:

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_szotev.jpgKorszerű, jól hajlítható szellőzőcsövek a SZOTÉV-bemutatón

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_budapesti_nemzetkozi_bonyhadi_hetvegi_haz.jpgA bonyhádi hétvégi ház módosított változatban került a vásárra

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_dacia.jpgA Dacia egyik új változata

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_budapesti_nemzetkozi_jaszberenyi_micoop.jpgKábelvédelmi készülékeket, préslevegő-szárítót, mérőműszereket, reléket mutat be a jászberényi MICOOP

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_veszpremi_dozsa_tsz.jpgHidraulikus és mechanikus gépeket, szerszám- és anyagbefogókat, háttéripari termékeket kínál a veszprémi Dózsa Tsz

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_orion.jpgAz ORION gyár impozáns kiállítása

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_lenin_kohaszati_muvek.jpgA Lenin Kohászati Művek széles skáláját vonultatta fel termékeinek, így többek között megtalálhatók a különleges követelményeknek megfelelő ötvözött acélok

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_dunai_vasmu.jpgA Dunai Vasmű impozáns pavilonja előtt a horganyzott spirálcsőből készített köztéri lámpaoszlopok

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_budapestinemzetkozi_vasar_suzuki.jpgJapán autók és robogók a vásáron

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_budapesti_nemzetkozi_vasar_veszpremi_csatornamu.jpgKét új idommal gazdagította Polidom-épületcsaládját a Veszprém megyei Víz- és Csatornamű Vállalat. Előtetőket készítenek autóbuszmegállókhoz, egy keresztidom beépítésével pedig lehetővé teszik az eddig egyenes Polidom-épületek derékszögű megtörését

Egész Európában mélységes megdöbbenést és felháborodást váltott ki a brüsszeli labdarúgó EK-döntőn bekövetkezett tragédia. A jelentések szerint a nézőtéren kitört vandál összetűzésnek eddig 42 halálos áldozata van, közülük hármat még nem sikerült azonosítani. A sebesültek közül 107-et kórházban ápolnak, s többeknek életveszélyes az állapota.

II. Erzsébet angol királynő részvéttáviratot küldött Olaszországba és Belgiumba. A brit kormány rendkívüli ülésen vitatta meg a brüsszeli tragédiát, amelyet a napilapok „az ország szégyenének” minősítettek. Margaret Thatcher brit miniszterelnök a mérkőzés után úgy fogalmazott, hogy „az eseményekért felelősek szégyent hoztak Nagy-Britanniára és a labdarúgásra”.

Baudouin belga király és Martens miniszterelnök délelőtt lerótta kegyeletét a Brüsszel melletti katonai temetőben, ahol a holttesteket helyezték el. A kormány vizsgálatot rendelt el a rendfenntartó hatóságok eljárásával kapcsolatban.

Pertini olasz köztársasági elnök nyilatkozatában elmondta, hogy mélységesen lesújtották a belga fővárosban történtek. A moszkvai látogatáson tartózkodó Craxi miniszterelnök ugyancsak megdöbbenéssel szólt a történtekről, s kifejtette, hogy nem értett egyet a mérkőzés lejátszásával.

Jacques Georges, az UEFA elnöke a francia rádiónak adott nyilatkozatában felvetette, hogy elképzelhető az angol csapatok kizárása a kupaküzdelmekből. Az UEFA egyébként válságstábot alakított, hogy vizsgálatot folytasson a szerdai tragédiával kapcsolatban. A bizottság jelentése alapján az UEFA végrehajtó bizottsága július 2-án, Genfben hoz határozatot.

Juan Antonio Samaranch, a NOB elnöke így nyilatkozott a Brüsszelben történtek után: Ami szerda este a belga fővárosban történt, a sport és főként a futball leggyászosabb és legnyugtalanítóbb eseményei közé tartozik. A kormányokon a sor, a sajnálkozás kevés, most már végérvényesen le kell vonni a konzekvenciát. Amennyiben ez nem így lesz, a világ sportja végső veszélybe sodródhat.

Háfez Asszad szíriai és Amin Dzsemajel libanoni államfő Damaszkuszban harmadszor is találkozott egymással, s zárt ajtók mögött a késő esti órákig tárgyaltak a bonyolult libanoni helyzet megoldásáról.

Dzsemajel elnök szíriai tartózkodása második napján megbeszélést folytatott Haddam alelnökkel, Abdul-Rauf Kászem kormányfővel és Faruk as-Saraa külügyminiszterrel is. A damaszkuszi tárgyalások eredményéről érdemleges információ nem szivárgott ki. A helyi rádió a nyílt, őszinte és szívélyes légkör hangoztatása mellett azt emelte ki, hogy Szíria immár véglegesen szeretné lezárni az úgynevezett libanoni dossziét, s ezért a csúcstalálkozón az átfogó rendezés lehetőségét vitatták meg. Ennek biztonsági feltételeként szóba került a szíriai csapatok esetleges bejrúti bevonulása is - jelezte a rádió.

A libanoni főváros körül az összes fronton kiéleződött a helyzet. Lehűtve az éledő reményeket, felújultak az Amal-palesztin összecsapások a déli külvárosokban s főként a Burdzs el-Baradzsne-i tábornál. Délután ismét működésbe léptek a hegyvidéken levő palesztin ütegek, több lövést adva le a síita csapatösszevonásokra. Több rakéta hullott Bejrút belső kerületeire, sőt a keresztény negyedekre is, tucatnyi ember sebesülését és nagy károkat okozva. Rakétatalálat érte Nabih Berri miniszter, Amal-vezető házát is, egyik testőre meghalt. Az immár tíz napja folyó tragikus küzdelemnek a rendőrség nem lezárt adatai szerint ötszáz halálos és kétezer sebesült áldozata van.

A nap folyamán a két bejrúti szektort megosztó zöld vonalon is felélénkültek a muzulmán-falangista harcok, akárcsak a hegyvidéken, Szuk el-Garb térségében. Az izraeli légierő az említett területek felett élénk felderítő tevékenységet folytatott, s demonstratív módon gépei többször is hangrobbanást okoztak Bejrút felett.

Egyiptom kérésére péntek estére összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát. A testület a bejrúti menekülttáborok körül zajló harcokkal összefüggő kérdéseket vitatja meg.

India lezárta pakisztáni határát, a határ menti térségeket pedig különleges státusú körzetté nyilvánította, ahol megtiltotta a polgári lakosság mozgását az éjszakai órákban - közölték a Hindustan Times című lap jelentésére hivatkozva.

India Pakisztánnal határos szövetségi államaiban, Pandzsábban, Dzsammu és Kasmírban, Radzsasztánban és Gudzsárátban fokozott harckészültségbe helyezték a határőrséget, illetve a központi rendőrség tartalék erőit - adta hírül a jelentés.

Az intézkedéseket azt követően hozták, hogy köztudottá vált az a nagyszabású pakisztáni terv, amelynek keretében a szomszéd ország újabb diverzáns és terrorista csoportokat akar átdobni India területére. A terv távolabbi célja az, hogy Pandzsábot elszakítsák Indiától, és létrehozzák belőle az állítólagosán önálló, ám lényegében pakisztáni irányítással működő bábállamot, „Halisztánt”.

Az indiai kormány már a hét elején rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptetett életbe Új-Delhiben és Pandzsábban. Az indiai szikh közösség politikai és vallási vezetői június elsejétől egyhetes gyászt hirdettek, mert ekkor lesz egy esztendeje annak, hogy a hadsereg megostromolta és megszállta az amritszári Aranytemplomot, és megsemmisítette az ott megbúvó fegyveres terroristákat. Az indiai kormány azonban - pakisztáni, amerikai, brit és nyugatnémet támogatással működő szélsőséges csoportok szaporodó nyílt fenyegetései alapján - joggal tart attól, hogy ezek az erők a gyászhetet újabb terrorcselekmények elkövetésére használják fel.

május 31.

Lázár György, a Minisztertanács elnöke a Parlamentben fogadta Li Penget, a Kínai KP KB tagját, miniszterelnök-helyettest. A szívélyes légkörű megbeszélésen véleményt cseréltek a nemzetközi élet időszerű kérdéseiről. Rámutattak, hogy napjaink legfontosabb feladata a nukleáris háború veszélyének elhárítása. A kedvezőtlen nemzetközi fejlemények megállításában nagy szerepük van a genfi tárgyalásoknak, és fontos, hogy azok sikeresen záruljanak. Lázár György hangsúlyozta, hogy szükség van valamennyi szocialista és antiimperialista erő összefogására a béke és biztonság megőrzése érdekében.

Államközi kapcsolatokról szólva megállapították, hogy rendezettek, és azokat az élet fontosabb területein szerződések szabályozzák. Hazánk jelentőséget tulajdonít annak, hogy az együttműködés hosszú távon is megalapozott legyen. Ezért fontosnak tartja az erre vonatkozó megállapodás megkötését. Lázár György rámutatott, hogy még további lehetőségek vannak a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére, amely a felek aktivitását igényli.

A találkozón részt vett Marjai József miniszterelnök-helyettes, s jelen volt Ma Lie, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_li_peng_lazar_gyorgy.jpgA kínai miniszterelnök-helyettes kormányunk elnökénél

Németh Károly, az MSZMP főtitkárhelyettese a Központi Bizottság székházában fogadta Li Penget, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának tagját, miniszterelnök-helyettest, a hazánkban tartózkodó kínai kormányküldöttség vezetőjét.

A szívélyes, baráti légkörű találkozón véleménycserére került sor a magyar-kínai kapcsolatok helyzetéről és továbbfejlesztésük lehetőségeiről. Németh Károly és Li Peng kölcsönösen tájékoztatták egymást a szocialista építés eredményeiről és soron levő feladatairól, illetve a gazdaságirányítás reformja során szerzett tapasztalatokról.

A találkozón jelen volt Marjai József miniszterelnök-helyettes és Őszi István, a KB külügyi osztályának helyettes vezetője, valamint Csien Csi-csen külügyminiszter-helyettes és Ma Lie, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_li_peng_nemeth_karoly.jpgLi Peng és Németh Károly az MSZMP KB székhazában

Alakuló ülést tartott az Országos Cigány Tanács. A Hazafias Népfront országos elnöksége mellett működő testület a HNF székházában tartotta első összejövetelét. Az értekezleten részt vett Pozsgay Imre, a HNF OT főtitkára is.

A tervek szerint a tanács, amely az MSZMP politikája alapján, az állami és társadalmi szervekkel, valamint az egyházakkal együttműködve látja el feladatát - a magyarországi cigány lakosságot érintő döntések előkészítése és végrehajtása során minden fontos kérdésben véleményt nyilvánít, intézkedéseket kezdeményez és javaslatot tesz. Több szakértői csoportot is létrehoznak, amelyek főleg a foglalkoztatási problémákkal; a cigánygyermekek oktatási kérdéseivel, a nyelvvel, a folklórral, a beilleszkedés gondjaival és a cigány etnikum belső társadalomszerkezetének helyzetével foglalkoznak majd.

A következő időszakban ott, ahol indokolt és a feltételek megvannak, létrejönnek a cigányság városi, megyei és helyi testületéi is. Az Országos Cigány Tanács elnöke Choli Daróczi József költő lett.

A mai napon járt utoljára villamos a Váci úton, mégpedig a 10-es. Az esti üzemzáráskor begurult az utolsó járat is a kocsiszínbe.

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_10_es_villamos.jpgAz utolsó 10-es villamosok egyike

Megszüntetésének kettős oka a nálunk legtipikusabb villamosvonal halálnem: a metró és az autók útfelület-falánksága. A 10-es mint viszonylat aránylag rövid múltra tekinthetett vissza, azok a vonalak azonban, amelyekből 1950-ben kialakították, annál régebbiek.

1950-ben, amikor létrehozták Nagy-Budapestet a környékbeli településeknek a fővároshoz csatolásával, Rákospalota és Újpest is csupán egy-egy kerület lett. Korábban elégségesek voltak a fővároshoz csatlakozó járatok, de ezután már jobban meg kellett oldani a fővároson belüli közlekedést is. Ezen feladatok hatékonyabb megoldásának reményében tagolták szét a Beszkártot 1949. október 1-én, amikortól is a villamosvonalak gazdája a Fővárosi Villamosvasút Községi Vállalat lett. Így hát 1950-ben megindították az új 10-es villamost, amelyik az Árpád útról a Külső Váci úti üzemekben dolgozóknak tette lehetővé az átszállás nélküli utazást.

1954. december 6-án elkészült a Fóti útnál levő, jól ismert hurokvágány. Szeptember 6-án a 3-as villamost meghosszabbították idáig, a 10-est pedig a Megyeri csárdáig, a téglagyárhoz. Egy évre rá megjelent a 10/A betétjárat, amelyik a Fóti úti hurokban fordult, és már átment Rákospalotára, még később pedig megszületett a 10/B is, ez a Víztoronytól csak az Egyesült Izzóig járt.

A mai térképeken is jól látszik, hogy az újpesti Árpád út szerves folytatása a palotai Dózsa György (Fő) út. Régen az egészet - a Váci úttól Palotáig - Fő útnak hívták. A két oldalt 1846 óta a MÁV első, váci vasútvonala választja el egymástól, ezért itt kezdettől fogva egy egyvágányú acélhíd volt a villamosok számára. A híd északi oldala mentén mehettek át a közúti járművek - leginkább szekerek és motorkerékpárok -, emellett pedig a gyalogosok. Itt egy-egy szakállas sorompó volt, amelyek egymás felé néztek. Ha jött a vonat, már nagyon korán leengedték a sorompókat, a hosszas várakozás során a gyalogos sorompót azért időnként fel-felengedték, aki nagyon sietett, átmehetett. Később egy gyalogos felüljárót építettek a villamos hídja mellé, túloldalt. A híd rámpájának déli oldala mellett volt az 55/A csonkavágánya, itt végállomásoztak azután a Víztoronyig járó 10-es és 10/A villamosok. Korábban a palotai oldal egy vágánnyal folytatódott, de amikor 1906-ban itt is megépült a második vágány, a hidat nem bővítették ennek megfelelően kettősvágányúra, mint ahogyan például az innen pár száz méterre levő 12-es mai aluljáróját kiszélesítették 1914-ben. A hídon járó 55-ös az egyik legforgalmasabb járat volt, csúcsban negyven kétpótkocsis szerelvény közlekedett négy perces követéssel. A 7i öt percenként járt nyolc ikerszerelvénnyel. A 10-esek itt csak nehezen fértek be Palotáról jövő 55-ösök közé, amelyek a túlsó oldali torlódás után sokszor kettesével jöttek át a hídon.

Ez mindig is szűk keresztmetszet maradt. Amikor végül a MÁV a 70-es váci fővonalát villamosítani kezdte, ehhez kapcsolódóan egy új, korszerű és széles felüljáró építéséről határoztak.

A régi, 1896-ban épült hidat szétszedték, és miután a rámpákat is elbontották, a 10-es és 55-ös villamosok végállomását a rámpa helyén fektetett vágányon egészen a vasútig hosszabbították meg, hogy ne kelljen annyit gyalogolni a túloldalra. Rákospalotán ugyanígy a vasútig elvitték a síneket, itt három szóló motorkocsi hordta az utasokat a Kossuth utcáig 55/A jelzéssel.

1980 utolsó napján a 10/A megszűnt. Ekkor már ásták a metrót a Váci út elején, ennek előrehaladtával 1982. május 3-tól a 3-as és 55-ös villamosokat szintén megszüntették, egyidejűleg a felszabadult kocsikkal a 10/A-t újraindították, sőt, egy új, 10/É éjszakai járatot is szerveztek a kocsiszíntől Rákospalotára.

1982. július 1-jével Újpest kocsiszínt végleg bezárták, járműveit mind selejtezték. A 10-es kiadásához szükséges, alig néhány darab régi ikerkocsit Angyalföldre költöztették, ettől kezdve innen jártak ki Rákospalotára, majd álltak ki a saját vonalukra.

Még 1975-ben hozta meg a Minisztertanács azt a határozatát, mely szerint a villamosvasút rekonstrukcióját tíz éven belül befejezi. Ezt híven be is tartották, és 1984. szeptember 1-ig a maradék régi kocsikat mind selejtezték. Ettől a naptól fogva kizárólag új Tatra villamosok jártak a hosszú 10-esen, a 10/A-t pedig végérvényesen megszüntették.

A 10-es villamos 1985. május 31-én, pénteken járt utoljára, a 12-es villamos magára maradt Rákospalotán. Másnaptól a 104-es buszt indították meg a pótlására Ikarus 280-asokkal. Ez egy ideig közműépítés miatt csak a Czabán Samu térről indult, 1986 májusában került a mai helyére a rákospalotai végállomás, ahol a 10-es és 55-ös villamosok egykori vágányára rábetonoztak, ez lett az új peron.

A 10-es legutolsó vezetéktartó oszlopa a Megyeri csárda mellett ma is látható…

A libanoni polgárháborúnak csak az átfogó politikai és intézményi reform vethet véget. Ennek megvalósításában segíthet Szíria és Libanon katonai együttműködése – jelentette ki Amin Dzsemajel libanoni államfő Damaszkuszban Hafez Asszad szíriai elnökkel folytatott megbeszélése után.

Dzsemajel közölte, hogy Asszad elnökkel körvonalazták a megvalósítandó reformokat, amelyek a Rasid Karami libanoni miniszterelnök nemzeti egységkormánya által tavaly kilátásba helyezett reformokon alapulnak. Az izraeli kivonulásról szólva Dzsemajel hangsúlyozta, hogy Libanon nem fogad el semmiféle Izrael által tervezett úgynevezett határ menti biztonsági sávot.

Nabih Berri Amal-vezető délben egyoldalúan tűzszünetet jelentett be a palesztin táborokban és környékükön folytatott háborúban. Hajnalban - véres éjszakai küzdelem után, melyben nyolcán meghaltak és 62-en megsebesültek - a síita mozgalom azt közölte, hogy immár véglegesen ellenőrzi Szabrát és Satilát. Jelentések szerint az esti órákban ül össze az Amal politikai bizottsága, hogy rögzítse a tragikus palesztin-síita konfliktus lezárásának feltételeit.

Javier Pérez de Cuellar ENSZ-főtitkár kubai látogatásának befejeztével sajtótájékoztatót tartott. Bevezetőben az ENSZ főtitkára elmondta, hogy a vendéglátók igen meleg fogadtatásban részesítették. Több mint húsz órán át tárgyalt Fidel Castro államfővel, érintve a kölcsönös érdeklődésre számot tartó nemzetközi kérdések egész sorát. A közép-amerikai válság rendezési lehetőségeiről szólva a főtitkár a Contadora-csoport békemisszióját támogatta. Elmondta, hogy úgy is mint Latin-Amerika szülötte, s úgy is mint az ENSZ által felhatalmazott személyiség, nagy figyelmet fordít a térség problémáira, s minden erejével azon van, hogy a válság politikai úton megoldható legyen.

Az amerikai képviselőház demokrata pártcsoportja olyan törvényjavaslatot kíván a kongresszus elé terjeszteni, amely egyszer s mindenkorra megtiltja a nicaraguai ellenforradalmárok katonai megsegítését.

A képviselők azonban hajlandóak megadni azt a 14 millió dollárt, amelyet Reagan elnök hosszú ideje sürget a kontrák céljaira. Az összeget nemzetközi segélyszervezetek számára folyósítanák, s csak a Nicaragua területén kívül élő menekültek megsegítésére.

A tervezetet sajtókonferencián ismertetették Washingtonban. David Bonior képviselő elmondotta: az Egyesült Államoknak a demokrata p árt szerint is „jogos biztonsági érdekei” fűződnek Közép-Amerikához, ezeket azonban nem a törvényes nicaraguai kormány fegyveres megdöntésére irányuló akciók támogatásával kell megvédenie, hanem diplomáciai és politikai eszközökkel, mindenekelőtt a Contadora-csoport békés rendezésre irányuló törekvéseinek támogatásával.

„A kormány azt kérte tőlünk, hogy szabadságharcosokként öleljük keblünkre az olyan félkatonai alakulatok tagjait, akik házakat gyújtanak fel, felégetik a termést, gyilkolnak, kínzásokat és nemi erőszakot alkalmaznak, békés polgárokat rabolnak el” - mondotta Bonior, kijelentve: az Egyesült Államok érdekeit nem szabad ágyúnaszád-diplomácia ürügyeként felhasználni.

június 1.

Bács-Kiskun megyébe látogatott Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke, akit elkísért Horváth István, az MSZMP Központi Bizottságának titkára is. Á vendégeket Romány Pál, a megyei pártbizottság első titkára és dr. Gajdócsi István, a megyei tanács elnöke fogadta a megyehatáron.

Ezt követően az Elnöki Tanács elnöke Kalocsára utazott, ahol Miskolczi János, a városi pártbizottság első titkárának kalauzolásával megtekintette a város kulturális és művészeti intézményeit, köztük a felújított székesegyházat, az új Kalocsai Képtárat és a Schöffer-múzeumot. Losonczi Pál elismerő szavakkal szólt a város és a megye művészetpártoló, segítő munkájáról.

Az Elnöki Tanács elnöke kaIocsai programját a Rubin Ruházati Vállalatnál folytatta, ahol Németh Tibor igazgató számolt be az 1985. január 1-től önálló vállalat tevékenységéről, majd a vendégek üzemlátogatáson vettek részt a. szombaton is teljes műszakot teljesítő gyárban.

A látogatás a kiváló címmel kitüntetett fajszi Kék Duna Tsz-ben folytatódott, ahol Berta Jenő elnök és Bukros János, a közös gazdaság párttitkára tájékoztatta a vendégeket a szövetkezet munkájáról, eredményeiről.

Az itteni program befejezése után Losonczi Pál és Horváth István visszautazott Budapestre.

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_losonczi_pal_kalocsa.jpgLosonczi Pál emléksorokat ír a Rubin vállalat Vámos Ilona nevű szocialista brigádjának naplójába

Az ország több nagyüzemében kommunista műszakot tartottak szombaton.

A kemény tél okozta ötvenmillió forint értékű elmaradás ellensúlyozására vállaltak többletmunkát a Szolnok Megyei Állami Építőipari Vállalat munkahelyein. Kétezren dolgoztak Szolnokon, Karcagon, Kunmadarason, valamint különböző fővárosi építkezéseken.

A leninvárosi Tiszai Vegyi Kombinátban is kommunista műszakot tartottak. A többletmunka célja elsősorban - a kongresszusi munkaverseny folytatásaként - a hatmilliárd forintos beruházással épülő lineáris polietiléngyár határidőre történő befejezésének segítése volt. A műszak részvevői ezen a napon vasszerkezeti előgyártásokat, földmunkákat végeztek, betonoztak. A szombati bér felét a Miskolcon megvalósuló megyei vértranszfúziós állomás építéséhez ajánlották fel a dolgozók, másik felét pedig a vállalati, illetve a leninvárosi KISZ-szervezetek kapják.

Todor Zsivkov hivatalos, baráti látogatásra Mongóliába érkezett. A bolgár párt főtitkára, államfő előzőleg Phenjanban Kim Ir Szennel tárgyalt.

Daniel Ortega nicaraguai államfő egy managuai nagygyűlésen felszólította Washingtont, hogy folytassa a Reagan-kormányzat által januárban megszakított magas szintű, kétoldalú tárgyalásokat.

Husszein jordániai király magánlátogatásra Londonba érkezett. Az uralkodó előzőleg Washingtonban Reagan elnökkel a közel-keleti kérdés megoldásának lehetőségeiről tárgyalt.

június 2.

Igor Belouszov, a Szovjetunió hajóipari minisztere Kapolyi László ipari miniszter meghívására vasárnap Budapestre érkezett. Vendéglátójával áttekintik a két ország hajóipari együttműködését. Megvitatják a hajóipari gyártásszakosítási és kooperációs egyezmény meghosszabbításának lehetőségét 1990-ig, és az együttműködés fejlesztésének fő irányait az ezredfordulóig. Megtárgyalják a VII. ötéves tervidőszak hajóipari műszaki-tudományos együttműködésének kérdéseit és egyéb időszerű témákat.

Több mint húszezren vettek részt Hűvösvölgyben a 18. vasasjuniálison. A vasasszakszervezet hagyományos eseménysorozatát ezúttal Juniális és ifjúsági nap címmel rendezték meg hangsúlyozva, hogy az idelátogató családok különböző generációjú tagjai egyaránt találhatnak kedvükre való programokat.

A Hűvösvölgy az utóbbi években vált a Juniális programjainak színhelyévé. Ezúttal is a legtöbb budapesti üzem és jó néhány vidéki iparvállalat sátrakat állított fel.

A vasasszakma dolgozóinak jó hangulatú rendezvényére ellátogatott Baranyai Tibor, a SZOT főtitkára, Kapolyi László ipari miniszter, valamint a fővárosi, illetve a kerületi párt- és társadalmi szervek számos vezetője is.

A vasasjuniális képkockái:

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_vasasjunialis_10.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_vasasjunialis_11.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_vasasjunialis_12.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_vasasjunialis_6.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_vasasjunialis_7.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_vasasjunialis_8.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_vasasjunialis_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_vasasjunialis_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_vasasjunialis_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_vasasjunialis_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_vasasjunialis_9.jpg

Vasárnaptól mind a közúti, mind pedig a vasúti közlekedésben: életbe lépett az új menetrend, mely 1986. május 31-ig lesz érvényes.

Az autóbusz-közlekedésben 448 új járat áll forgalomba, ebből 56 új vonalakon, 392 pedig a meglevő járatokat sűríti. Csaknem 300 járat ezentúl hosszabb, valamivel több mint száz pedig rövidebb útvonalon közlekedik. Az alig kihasznált járatok egy részét megszüntetik. A vasúti közlekedésben javítják a csatlakozásokat, s a nagy forgalmú vasúti csomópontokon az eddiginél több expresszvonat áll meg. Lényegesen jobb lesz a közlekedés Győrből a Balaton déli partjára, s Budapest és Pécs között már érvényesülnek a vasútvonal villamosításának kedvező hatásai. A mellékvonalak egy részén korszerű motorkocsikat állítanak forgalomba. A nemzetközi vasúti közlekedésben több szomszédos országgal javul az összeköttetés.

A Volán négy kötetben jelentette meg a hivatalos autóbusz-menetrendet, ezeket már meg lehet vásárolni az autóbusz-állomásokon, a Volán Utazási Irodában, valamint a MÁV közönségszolgálatánál. A vasúti menetrendeket is árusítják már a vasútállomásokon és a közönségszolgálatnál. Úgynevezett területi menetrendeket, ezenkívül 560 ezer példányban ingyenes kivonatos menetrendet is készítettek.

„Szellemvonatként” közlekedik valahol a Szovjetunióban immár két éve egy huszonnyolc vagonból álló szerelvény, így kell lennie legalábbis, hiszen mint arról a Pravda beszámol, a szerelvényt 1983. június 24-én indították útjára s mind ez ideig nem érkezett meg sem -rendeltetési helyére, sem máshová.

A történet hátterében az áll, hogy míg a szovjet személyszállító vonatok közmegelégedésre rendkívül pontosak, a teherszállításban komoly fennakadások fordulnak elő, amelynek oka ennek a szállítási ágazatnak a rendkívüli méreteiben és forgalmában keresendő. A szovjet vasúti teherszállítás a világ vasúti teherforgalmának felét bonyolítja le, s évente 10,5 millió tonna fehérárut szállít. Csakis ilyen forgalom mellett fordulhatott elő az eset, amelyről vasárnapi számában adott hírt a Pravda.

A „szellemvonat” huszonnyolc vagonját a rovenyki területen fekvő kavicsüzemből indították útnak a bnjainszki területen található Szuzemka város felé. Ä szerelvény közel két éve „eltűnt”, s a felkutatására tett kísérletek eddig nem sikerültek.

Amikor a szerelvényről kiderült, hogy nem érkezett meg, a kavicsüzem vezetője levélben, fordult a Moszkvai Vasúti Felügyelőséghez, ahonnan azt a választ kapta, hogy a szerelvény nem haladt át a felügyelőség hatáskörébe tartozó állomásokon.

Végső reményként fordult az üzemvezető a Közlekedési Minisztériumnak a teheráruk felkutatásával foglalkozó részlegéhez. Itt azonban kiderült, hogy nincs mit tenni: a dokumentumokat csak egy éven át őrzik meg. Ha pedig papír nincs, akkor vonat sincs - állapítja meg a Pravda.

Rendkívüli ülést tartott vasárnap a svájci városban az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága. A tanácskozás után, amint azt a hírügynökségek jelentették, Jacques Georges, az UEFA francia elnöke közölte, hogy az angol klubcsapatokat bizonytalan ideig kizárták az európai kupaküzdelmekből. A Liverpoollal kapcsolatban külön eljárást folytatnak le, s a DPA jelentése szerint az UEFA nemcsak az angoloknak tulajdonítja a brüsszeli katasztrófát. Az UEFA ezentúl széles körben kíván foglalkozni a labdarúgópályákon elterjedt erőszakos cselekményekkel.

A döntést megelőzően, amint ez már pénteken nyilvánosságra került, az angol szövetség is határozott; e szerint mind a hat érdekelt kupacsapatot egy évre eltiltotta az ősszel kezdődő újabb európai mérkőzéssorozattól. Az UEFA döntése ennél sokkal súlyosabb.

Spanyolországban vasárnap több béketüntetésre, NATO-ellenes megmozdulásra került sor. A fővárosban mintegy ötvenezren vettek részt „Fesztivál a NATO ellen” című egész napos, éjfélkor zárult kulturális és politikai rendezvényen.

A madridi városligetben megtartott politikai demonstráció fő jelszava „semleges külpolitikát, számolják fel az amerikai támaszpontokat” volt. A részvevők - a kormányhoz intézett felhívásukban - a NATO-ról tartandó népszavazás időpontjának pontos kijelölését követelték. Hangsúlyozták, hogy a spanyolok több mint 70 százaléka ellene van az ország NATO-tagságának, s ezt a kormánynak figyelembe kell vennie.

A dél-spanyolországi Cádiz városában több ezer ember tüntetett a NATO-flotta jelenléte ellen. Az angol, a kanadai, a holland, a norvég, a portugál hadihajók „cádizi látogatása” miatti felháborodásuknak hangot adó pacifisták táblái azt hirdették: nem akarunk a NATO tagja maradni.

Felháborodást váltott ki González miniszterelnök azon bejelentése, hogy a kormányt nem aggasztja, ha esetleg elveszti az ország NATO-jövőjéről tartandó népszavazást, mert „megvannak az eszközök és lehetőségek arra, hogy Spanyolország továbbra is tagja maradjon az atlanti tömbnek”.

Spanyolország éppen három éve lett tagja a NATO politikai szervezetének. Akkor a - néhány hónap múlva hatalomra került - szocialisták azt Ígérték: az országot kivezetik a NATO-ból. Most pedig arra szólították fel a választókat, hogy a referendum alkalmából a bentmaradásra adják szavazatukat.

Washingtonból útnak indult azoknak a szakértőknek a csoportja, akiknek feladata George Bush alelnök útját előkészíteni. Bush Nagy-Britanniában, Franciaországban, az NSZK-ban, Belgiumban és Hollandiában egyetlen céllal tárgyal majd: meg kívánja győzni a habozó NATO-szövetségeseket az űrfegyverkezési program hasznáról.

Az alelnök útját a nemzetbiztonsági tanács legutóbbi ülése határozta el, kifejezvén Washington aggodalmát amiatt, hogy Nyugat-Európa nem zárkózott fel egységesen a „csillagháborús” koncepció mögött. A Bush-körút azonban mást is jelent. A Fehér Ház ily módon is bizonyítja, hogy a genfi tárgyalások ténye nem változtatott eltökéltségén: tovább megy az űrfegyverkezés útján.

A The New York Times vasárnapi száma hivatalos forrást idéz, amely szerint a nemzetbiztonsági tanács néhány nappal ezelőtt tartott ülésén Ronald Reagan elnök kijelentette: utasítja majd a Genfben tárgyaló amerikai küldötteket, ne tanúsítsanak rugalmasságot mindaddig, amíg a Szovjetunió nem tesz új javaslatokat. Az amerikai álláspont teljesen ellentmond annak a keretmegállapodásnak, amely Gromiko és Shultz külügyminiszterek januári tárgyalásainak eredménye volt, s amely lehetővé tette a genfi megbeszélések megindulását. Ebből viszont a vezetés több tagja számára nem az a következtetés adódik, hogy ezen a területen is a megállapodás útját kell keresni a Szovjetunióval, hanem, hogy Shultz külügyminiszter januáriban túl messzire ment, túl sokat engedett.

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
A rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettesek felderítésére, akik szombat délután megrongálták a metró Árpád-híd állomására érkezett egyik szerelvény két kocsiját. A vizsgálat eddigi megállapításai szerint alapos a gyanúja annak, hogy a rongálást a szombat délutáni Ferencváros-Tatabánya labdarúgómérkőzésről távozó szurkolók egy csoportja követte el. A rongálást felfedezése után három órával jelezték a metró dolgozói a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak. A két metrókocsiban a tettesek mintegy 20-30 ezer forint értékű kárt okoztak, három lámpát összetörtek, az oldalburkolat dekorációs lemezeit több helyen betörték, és az ülésfedeleket kiemelték. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a bejelentés óta nyomoz az ismeretlen tettesek után. A rendőrség kéri azokat, akik szombat délután ezen a metrószerelvényen utaztak, és tanúi voltak a rongálásnak, hogy nyújtsanak segítséget munkájához.

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_ferencvaros_tatabanya_metrokocsi.jpgIsmeretlen tettesek a Ferencváros-Tatabánya mérkőzés után súlyosan megrongáltak egy metrókocsit, amelyet ki kellett vonni a forgalomból

Elektromos üzemzavar miatt kigyulladt egy 30-as jelzésű villamos Budapesten, a IX. kerületi Gubacsi úton. Az égő szerelvényt a tűzoltók rövidesen eloltották. Személyi sérülés nem történt.

A Baranya megyei Bükkösdön kigyulladt egy erdészeti munkagép. A tüzet észlelő gép vezetője előbb kézi oltókészülékkel, majd földbetakarással igyekezett a lángokat eloltani, erőfeszítése azonban nem vezetett eredményre, ezért a tűzoltósághoz fordult segítségért. A gépet a helyszínre érkezett pécsi tűzoltók rövidesen eloltották. A nagy értékű gépben keletkezett tüzet rövidzárlat okozta.

Közlemények:
Az IBUSZ Rt. felhívással fordul mindazokhoz, akik a vállalat történetéről bármiféle dokumentummal (fényképek, újságcikkek, egyéb írásos anyagok stb.) rendelkeznek, hogy juttassák el a sajtó- és propagandaosztály címére Budapest, Felszabadulás tér 5. Érdeklődni lehet a 409-360-as telefonszámon.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy június 1-től a Skála Sztráda Áruház nagykereskedelmi részlege minden hétfőn 8-12 óráig áll a magánkereskedők rendelkezésére.

A Budapest Tourist felhívja kedves utasai figyelmét, hogy a cseh korona árfolyamának változása ellenére, meghirdetett útjait az eredeti áron kínálja.

Állásajánlat:
idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: Csak 18 éven aluliaknak!
Nem divat az elhanyagolt külső! Eltűnt a vállig érő zsíros haj. Ápoltak, jól öltözöttek, valósággal színesítik az utcaképet a mai fiatalok. A befőttes gumi helyett tarka csatt, csipesz, színes szalag díszíti a lányok haját. A lányok általában a kényelmes sportos divat kedvelői, de alkalmanként szívesen cserélik fel a nadrágot hosszú bő szoknyával. Ha úgy találják, akár kettőt is egymásra húznak, gyakran csipkés alsószoknyát villantanak elő. Nem restek hosszan portyázni, hogy például a kedvenc piros nadrághoz megtalálják a színben hozzá illő felsőrészt, de ha kell, pillanatok alatt házilag átfestik a fehér tornacipőt. Láthatóan sok ötlettel, szabadon szárnyaló fantáziával formálják önmagukhoz az éppen uralkodó divatot.idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_divat_3.jpg

A májusi esők után meggyorsult a növények fejlődése:
Sok helyütt dolgoztak a hét végén is a földeken. Ahol lehetett, pótolni igyekeztek az esőzések okozta elmaradásokat, emellett országszerte szárították az elázott takarmányt, permeteztek, növényvédelmi munkákat végeztek. Fejér megyében az ismétlődő eső újra meg újra eláztatta a szikkadó takarmányt, és emiatt a hét végén többször is meg kellett forgatni a száradó lucernarendeket. A dunántúli megyében egyébként már az utolsó lucernatáblákon dolgoznak a kaszálógépek, s most az egyébként jónak ígérkező termés minőségének védelmén van a hangsúly. A korábbi nagy esők miatti elmaradást pótolták a hajdúsági földeken. Az idén csaknem háromszor annyi eső hullott a Hortobágy térségében, mint a sokévi átlag, s ez hátráltatta a tavaszi munkákat. Most hét végén családtagok százai segítettek a cukorrépatáblák előkészítésén, a sorközök gyomlálásában. Intenzív hét végi munkát végeztek a borsodi gyümölcsösökben és a szőlősterületeken is. Főként Tokaj-Hegyalján folyt a növényvédelmi munka. Szolnok megyében általános határszemlét tartottak, s megállapították, hogy mindenütt sikerült pótolni a késői kitavaszodás okozta elmaradást. Az őszi vetések, a kenyérgabona, az őszi árpa állapota igen szép, és a meleg, csapadékos időjárásban a 150 ezer hektár tavaszi vetés is biztatóan fejlődik.

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_godolloi_egyetem_tangazdasag.jpgA gödöllői egyetem nagygombosi gazdaságában a lucernát 180 hektárról takarítják be

Téglagyári idény Hatvanban:
Az Észak-magyarországi Tégla- és Cserépipari Vállalat hatvani gyáránál jól halad a munka az idei téglagyártási idényben. Őszig hét és fél millió kisméretű téglát, és úgynevezett B-30-as blokkot gyártanak le.

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_hatvani_teglagyar.jpgNyers téglák a kiégetés előtt

Kemping - ötven nap alatt:
A Közép-Tisza-vidéki üdülőterületen évről évre emelkedik az idegenforgalom. Az idelátogatók jobb kiszolgálására Sarudon, a szárazgát mellett, szép környezetben, ötven nap alatt elkészült és a hétvégén megnyílt a Saturnus Tours kétcsillagos kempingje. A négyszáz fő fogadására alkalmas kemping öt és fél millió forintba került. Az új idegenforgalmi létesítmény két és fél hektáros területén van zuhanyozó és büfé (az étterem most épül), a kemping lakókocsik fogadására is alkalmas.

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_sarudi_kemping.jpgSátorverés Sarudon

Korszerű ütközők:
A MÁV Miskolci Járműjavító megmunkáló üzemében szerelik össze azokat az ütközőket, melyeket a Diósgyőri Gépgyár francia licenc alapján gyárt. Egyelőre csak a vasúti teherkocsikra készülő rugalmas ütközőbe acélrugó helyett jóval hosszabb élettartamú képlékeny gumi kerül beépítésre.

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_miskolci_jarmujavito.jpgAz ütközők összeszerelése

Melléküzemági beruházás:
Az ibrányi Rákóczi Termelőszövetkezet melléküzemében új nagy értékű sík köszörűgépet helyeztek üzembe. A nagy pontosságú gép segítségével készítik a különböző szerszámokat. Emellett a szabad kapacitást bérmunkával kötik le.

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_ibranyi_rakoczi_termeloszovetkezet.jpgFontos a pontos beállítás

Együttműködés:
Tartós munkakapcsolatot alakított ki a Bubivval a jászladányi Vegyesipari Szövetkezet. A szerződések szerint különböző méretű és típusú bútorlapokat gyártanak a nagyvállalat részére. A folyamatos, termelékeny munka érdekében korszerű lapmegmunkáló gépsort állítottak be, mintegy 6 millió forintos költséggel. A néhány hetes próbagyártás után ebben a hónapban már tőkés exportra szállítandó bútorok alkatrészeit állítják elő.

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_jaszladanyi_vegyesipari_szovetkezet.jpgAz egyik munkafázis a furnérragasztás

Naponta hatszáz tonna műtrágya Pétről:
Péten a közelmúltban átadott, és világviszonylatban is ritka beruházás ma már 600 tonna karbamidot termel naponta. A gyár érdekessége, hogy a régi üzem szerves része az újnak, és közös egységben állítják elő a 600 tonna karbamidot. A kész termék jelentősen javítja hazánk műtrágya-ellátottságát, és számos tőkés országba is exportálnak a keresett termékből.

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_peti_nitrogenmuvek.jpgA karbamidüzem távlati képe

Egyedi megrendelésre:
Egyre gyakoribbak az egyedi, speciális igényeket kielégítő gépek, berendezések iránti megrendelések a zalaegerszegi Alumíniumipari Gépgyárban. Egyedi megrendelésre készült a közelmúltban többek között polírozó készülék, huzalgyártó gépsor, és jelenleg galvanizáló berendezés, amelyet a Kőbányai Könnyűfémmű kecskeméti gyáregységébe szállítanak.

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_zalaegerszegi_aluminiumipari_gepgyar.jpgKészül a galvanizáló berendezés

A Magyar Televízió műsorán: Rio Lobo, 1970-ben készült amerikai westernfilm. A történet arról szól, hogy egy bizonyos McNally ezredes - akit a westernfilmek egyik legtöbbet foglalkoztatott színésze, John Wayne játszik, és képünkön is látható - barátja gyilkosai után kutat, de a polgárháború végén elveszíti őket szeme elől, majd amikor hírét veszi, milyen gátlástalan banda garázdálkodik Rio Lobo városában, azonnal odasiet, s tulajdonképpen ekkor kezdődik az izgalom.

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_rio_lobo_john_wayne.jpgA főszereplő John Wayne

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_mozi.jpg

Színházi bemutató: A Színházművészeti Szövetség tizenkét vidéki színház részvételével rendezte meg május végén és június első napjaiban a IV. Országos Színházi Találkozót. A részvevők délelőttönként a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének Filmklubjában cserélnek véleményt a produkciókról. A találkozó díjait június 17-én adják át a Fészek Klubban.

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_humor_kulka_janos_baliko_tamas.jpgJames Joyce Számkivetettek című darabját a Pécsi Nemzeti Színház játssza; Kulka János és Balikó Tamás jelenete

Magyar könnyűzene:
A 23. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós), 2. Vikidál: Csak a szívemet adtam eléd (Vikidál Gyula), 3. Koncz T.-Sülyi: Névtelen banda (Kovács Kati).

Az előadók között: 1. Galla-Gay-Laár: Brékó, brékó (GM 49), 2. Prognózis: Tele van a város szerelemmel (Prognózis), 3. Edda: A kör közepén állok (Edda).

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_gm_49.jpgA slágerlista élén a GM 49

Külföldi könnyűzene:
A hét második felében az amerikai slágerlistákat továbbra is Whitney Houston You Give Good Love-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét Phyllis Nelson Move Closer című számai vezetik.

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 29. fordulóját! Az utolsó előtti fordulót tartják az első osztályú bajnokságban, s a mérkőzéseknek már csak az „alsóházban” van tétje. Az NB II. veszélyétől (a már kiesett Szegeden kívül) leginkább sanyargatott két együttes, az Eger és a Tatabánya egyaránt idegenben szerepel; kérdés, melyikük „támad fel” a huszonnegyedik órában. Valamennyi találkozó 17 órakor kezdődik.

Videoton - ZTE
A két csapat képességei között nagy a különbség, ráadásul a hazai pálya előnye is a Videoton mellett szól. Meglepő volna, ha elmaradna a fehérvári győzelem.
idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_videoton_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_zte_videoton_burcsa_gyozo.jpgBurcsa lövése hajszállal kerüli el a ZTE kapuját

Vasas - Haladás
A Vasas legutóbb öt gólt kapott Szegeden, s ez akár magyar csúcsként is jegyezhető. A Fáy utcában nyilván nem lesz hasonló góleső, sőt még az sem keltene meglepetést, ha az angyalföldiek otthon tartanák a két pontot. Nem változtat korábbi csapatán lllovszky Rudolf.
idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_vasas_haladas.jpg

Békéscsaba - Ú. Dózsa
Nem túlzottan hízelgő az újpestiekre nézve, de újabban azonos kategóriába tartozik a két együttes. Minden eredmény elképzelhető, ám a tippek sorrendje: x, 1, 2. A hazaiak tíz NB I-es év alatt még sosem győzték le a fővárosi lila-fehéreket. Békéscsabán Kerekes és Fecsku rendbe jött, Kanyári viszont rúgást kapott az Achilles-inára Zalaegerszegen, Ottlakánnak nincsenek ilyen gondjai, neki viszont a teljesítményével elégedetlen Süle István edző, ezért nem szerepelhet.
idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_bekescsaba_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_bekescsaba_u_dozsa_torocsik_kerekes_fabulya_kiralyvari.jpgTörőcsik - Kerekes, Királyvári és Fabulya gyűrűjében

DMVSC - Eger
„Hol van az az ősz?” - mondogatják a debreceni szurkolók, mert félidényes csapatuk enyhén - szólva - nem remekelt a tavaszi szezonban. így előfordulhat, hogy a makacsul küzdő Eger sem távozik pont nélkül a Nagyerdőből. A debrecenieket kissé megviselte az egymást követő három vereség. Dr. Puskás Lajos vezetőedző azt reméli, hogy csapata az utolsó hazai bajnoki találkozóján a korábbinál nagyobb odaadással küzd és jó játékkal búcsúzik szurkolóitól. Bár Mörtel, Bücs és Magyar Zs. kisebb sérüléssel bajlódik, a szakvezető számít játékukra. Egerben a Pécsett kiállított Kiss Gyula pihenni kénytelen, Varga viszont letöltötte a sárga lapok miatti büntetését, és csapata rendelkezésére áll.
idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_dmvsc_eger.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_dmvsc_eger_mortel_bela.jpgA jó formában, lendületesen játszó Mörtel a DMVSC második gólja előtt

Csepel - Rába ETO
A Csepel négy gólt kapott Kispesten, de ez nem jelenti azt, hogy a Rába ellen sincs esélye. Bár a győriek nyertek Szombathelyen, ezúttal a döntetlen a legvalószínűbb.
idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_csepel_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_csepel_raba_eto_kovacs_meszaros.jpgSzabó megszerzi a csepeli egyenlítő gólt, Mészáros már verve van

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_csepel_raba_eto_kurucz_kelemen_hlagyvik_divinyi.jpgKelemen veszik el félúton Kurucz és Hlagyvik között, Divinyi már fúj is a sípjába

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_csepel_raba_eto_meszaros_ferenc.jpgMészáros húz le egy beadást

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_csepel_raba_eto_szentes_lazar.jpgSzentes az ötödik gólt szerzi

MTK-VM - SZEOL AK
Az MTK-VM csapatának is van mit jóvá tennie, mert az Ú. Dózsa elleni találkozót csalódottan unatkozták végig a szurkolók. Miután a Szeged már NB Il-es együttesnek mondható, a javításra nem is lehet jobb alkalom. A SZEOL AK együttesében ismét Kun a középcsatár, Balázst Szélpál vagy Hurguly helyettesíti.
idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_mtk_vm_szeol_ak.jpg

Ferencváros - Tatabánya
A zöld-fehérek a bajnokság hajrájára váratlanul feljavultak, míg a Tatabányán még a szombathelyi manőver sem segített. így esélyesebbek a házigazdák, akiknek azért is igyekezniük kell, hogy elejét vegyék a nézőtéri feltételezéseknek. Tatabányán Fischer még sérült, Kiprich viszont felépült, s ott lesz a Ferencváros ellen játszók között az Üllői úton.
idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_ferencvaros_tatabanya.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_ferencvaros_tatabanya_sarosi_laszlo.jpgA mérkőzés előtt a díjazott Sárosi László

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_ferencvaros_tatabanya_hermann_sandor.jpgHermann, az első tatabányai gól szerzője

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_ferencvaros_tatabanya_dr_lakat_karoly.jpgA régi-új edző, dr. Lakat Károly figyeli az eseményeket

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_ferencvaros_tatabanya_szalma_jozsef.jpgA fiatal Szalma kitűnően helytállt

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_ferencvaros_tatabanya_dombai_andras.jpgDombai a Fradi utolsó lehetőségét is meghiúsította

Bp. Honvéd - Pécsi MSC
A Honvéd már szerdán célba ért, de szurkolói remélik, hogy ismét bajnokhoz méltó játékot láthatnak a piros-fehér kedvencektől. A Pécs - a papírforma alapján - sok jóra nem számíthat, hiszen mostanában a legkevésbé sem nevezheti gondtalan utazásnak a kispesti kirándulást.
idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_bp_honved_pecsi_msc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_bp_honved_pecsi_msc_kovacs_kalman_kollar_jozsef.jpgKovács-Kollár párviadal Kispesten

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_bp_honved_pecsi_msc_golorom.jpgEgy boldog csapat egy kupacban. Az első pécsi gól után már a saját térfalére tart a PMSC gárdája. Csupán egy ember szomorkodik: Andrusch, a Honvéd kapusa

A mérkőzések után lássuk a 29. forduló válogatottjait! Nem kevesebben, mint öten kaptak 8-as érdemjegyet a tudósítóktól. Közülük választásunk Boda Imrére esett, aki mesterhármasán kívül két másik gól előkészítésében is jeleskedett, így nálunk ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén újra Détári Lajos áll egyedül.
idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_gollovolista.jpg

Az első osztályú labdarúgó-bajnokságban a Honvéd már szerdán megszerezte a bajnoki címet, az viszont csak szombaton dőlt el, hogy a Szeged mellett az Eger esik ki. A szombaton játszott, utolsó előtti fordulóban az Üllői úton kórusban kérdőjelezte meg a közönség az FTC-Tatabánya mérkőzés tisztaságát, sőt huligán szurkolók egy csoportja - eléggé el nem ítélhető módon - a metrón állt bosszút a mérkőzés után. A Rába az igazi győri formát idézve nyert Csepelen, a Vasas ugyan a Haladás elleni győzelemmel az ötödik helyre zárkózott fel, de szereplése (29 mérkőzés, 29 pont) így sem mérhető az angyalföldi hagyományokhoz. Az MTK-VM valamelyest megvigasztalta híveit a már kiesett Szegeddel szemben elért gólzáporral, ám az újpestieknek még ez sem sikerült, mert súlyos vereséget szenvedtek Békéscsabán. A Honvéd - miután a bajnokságot megnyerte - már nem összpontosított eléggé a Pécs elleni mérkőzésre, míg a Videoton - ezen sem lehet csodálkozni - kissé elfáradt a hosszú tavaszi sorozat. Nem érheti elmarasztalás az Eger csapatát sem, noha a debreceni 0:3 után véglegessé vált, hogy búcsúznia kell az első osztálytól, mégis rokonszenves makacssággal küzdött a bennmaradásért az utolsó pillanatig.
idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_tabella.jpg

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály 35. fordulójában a feljutásra pályázók közül a Volán nyert, a Siófok és a Vác döntetlent ért el.idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_nb_ii_nyiregyhaza_tapolca.jpgKiss Miklós tört előre a 62. percben, beverekedte magát a tizenhatoson belülre két védő között, beadását az ötösön álló Balogh a jobb oldali kapufa belső élére vágta, ahonnan a labda a hálóba perdült. Nyíregyháza-Tapolca 1:0

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_nb_ii_szolnoki_mav_mte_ozdi_kohasz.jpgTámadásban a hazaiak a Szolnoki MÁV MTE-Ózdi Kohász 0:0 találkozón

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_nb_ii_szolnoki_mav_mte_ozdi_kohasz_2.jpgTóth nagy helyzetben az ózdiak kapuja előtt

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_nb_ii_szekszardi_dozsa_metripond.jpgSzabó (fehér mezben középen) elől szenti ment a 16-os oldalvonalánál. Szekszárdi Dózsa-Metripond 1:0

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_nb_ii_bakony_vegyesz_debreceni_kinizsi.jpgPalla kapusnak sok munkája akadt a Bakony Vegyész-Debreceni Kinizsi (3:1) találkozón. A megörökített pillanat előtt kiütötte a labdát, miközben szabálytalankodtak vele. Ezt „panaszolják" a szintén földön lévő Alföldivel a debreceni játékosnak. Persze előtte már a kitűnően bíráskodó Radics igazságot tett - kifelé Ítélt szabadrúgást

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.
idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_teruleti_bajnoksagok.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_29_fordulo_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_kaposvar_paks.jpgA Dráva-csoportban a balhátvéd Posta révén támad a Rákóczi. Kaposvár-Paks 2:1

Szerdán jön a Bp. Honvéd-Tatabánya, a Magyar Népköztársasági Kupa döntője

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr2918254815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_kolléga_ · https://radicspeter.hu 2024.01.05. 19:52:06

hát, Phyllis Nelson-ról sohasem halottam, és még mindig a "napjaink legfontosabb feladata a nukleáris háború veszélyének elhárítása" :)

maribor_ 2024.01.07. 20:41:15

@_kolléga_: 1, Ezért (is) vagyunk. 2, Már 1985-ben is időszerűek voltunk :)

szabzero 2024.02.07. 10:47:31

Valahogy éreztem hogy az Eger nem marad benn... Mikorra várható a folytatás ?

maribor_ 2024.02.08. 06:57:38

@szabzero: A héten kiteszek egyet.
süti beállítások módosítása