Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 Tavaszi zárás - Edzői gyorsmérleg 1.

2024.06.18. 07:16 maribor_

1985. június 10-16., a hónap második teljes hete

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_headlines_olof_palme_lazar_gyorgy.jpgOlof Palme, Svédország miniszterelnöke - Lázár Györgynek, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének meghívására - hivatalos látogatásra Budapestre érkezett

Lássuk először a hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

június 10.

Filipp Jermasnak, a Szovjetunió Állami Filmbizottsága elnökének, a Szovjet-Magyar Baráti Társaság elnökének vezetésével Budapestre érkezett az SZMBT küldöttsége, amely részt vesz a Magyar-Szovjet Baráti Társaság megalakulásának 40. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségeken.

A delegációt a Ferihegyi repülőtéren Bíró Gyula, az MSZBT főtitkára fogadta. Ott volt Ivan Aboimov, a Szovjetunió magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

A Szovjet-Magyar Baráti Társaság küldöttségét a délelőtti órákban a Barátság Házában fogadta Apró Antal, az MSZBT elnöke, s tájékoztatást adott a Magyar-Szovjet Baráti Társaság tevékenységéről. A találkozón a vendégek tájékozódtak a hazánk felszabadulása és a hitleri fasizmus felett aratott győzelem 40. évfordulójának tiszteletére szervezett jelentősebb MSZBT-rendezvények programjáról is.

Az eszmecserén részt vett Ivan Bagyul, a Szovjetunió budapesti nagykövetségének tanácsosa, a Szovjet Baráti Társaságok Szövetségének magyarországi képviselője.

Délután Berecz János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának titkára, a KB székházéban fogadta a Filipp Jermas vezette SZMBT-küldöttséget. A szívélyes, baráti légkörű találkozón véleményt cseréltek a baráti társaságok sokirányú, tartalmas tevékenységéről, fejlődő kapcsolatairól.

A találkozón jelen volt Ritter Tibor, a Központi Bizottság osztályvezető-helyettese, valamint Ivan Aboimov.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_filipp_jermas_berecz_janos.jpgFilipp Jermast, a Szovjet-Magyar Baráti Társaság elnökét az MSZMP KB székházában fogadta Berecz János, a KB titkára

A Magyar-Szovjet Baráti Társaság megalakulásának 40. évfordulója alkalmából este díszelőadást tartottak a Fővárosi Operettszínházban. Az ünnepi rendezvényen megjelent Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az Országgyűlés elnöke, Berecz János, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, Apró Antal, az MSZBT elnöke. Ott volt a jubileumi ünnepségekre küldöttség élén hazánkba érkezett Filipp Jermas, a Szovjet-Magyar Baráti Társaság elnöke, Ivan Aboimov, a Szovjetunió magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Nyikolaj Szilcsenko vezérezredes, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői főparancsnokának magyarországi képviselője, Konsztantyin Kocsetov vezérezredes, az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport parancsnoka.

Az előadás megkezdése előtt Keszler Pál, az Operettszínház igazgatója mondott köszöntőt. Ezután a vendégek megtekintették az Új kor nyitánya című műsort. Koltay Gábor összeállítása történelmi visszapillantást adott a művészet nyelvén: versek, dalok, dokumentum- és filmrészletek idézték fel a magyar-szovjet barátság négy évtizedének kiemelkedő eseményeit. Az ünnepi programban a rangos előadóművészek mellett közreműködött több hazai művészegyüttes is.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mszbt_diszeloadas.jpgÚj kor nyitánya címmel díszelőadást rendeztek a Fővárosi Operettszínházban az MSZBT megalakulásának 40. évfordulója alkalmából. A képen a műsor záróképe. Középen Varga Miklós

A politikai jellegű, illetve a katonai-technikai kérdésekkel foglalkozó két munkacsoport együttes ülésével kezdte meg új munkahetét a stockholmi konferencia. Szovjet, amerikai, bolgár, nyugatnémet, máltai felszólalások hangzottak el. Az európai biztonság- és bizalomerősítő kérdésekkel foglalkozó tanácskozás jelenlegi szakaszát tematikai sokrétűség jellemzi, amely még mindig nem mutat célra törő viták irányába.

Semmilyen külföldről nyújtott segítség nem helyettesítheti a libanoniak szükséges együttműködését súlyos problémáik rendezésében. Az egyre romló biztonsági helyzet és a szaporodó konfliktusok nyomán már mindenkinek meggyőződése, hogy csakis a törvényesség garantálhatja Libanon túlélését - hangoztatta Amin Dzsemajel államfő, újságíróknak nyilatkozva.

Az elnök közölte, hogy a politikai rendezésre a közigazgatás széles körű decentralizálását javasolja, s mindenekelőtt a hadsereg új alapokon történő újjászervezését. A nehéz helyzet ellenére derűlátóan értékelte a kilátásokat, szerinte a következő hónapok regionális és nemzetközi fejleményei hozzásegítik Libanont a belső válság rendezéséhez. Szíria szerepéről csak annyit közölt, hogy minden elvárható testvéri támogatást megad, de a komoly kezdeményezéshez előbb le kell hűteni a legforróbb pontokat, azaz a palesztin táborok körüli háborút, a bejrúti demarkációs vonal mentén újra és újra fellángoló összecsapásokat, valamint a déli Dzsezzin város kapcsán kialakult robbanásveszélyes helyzetet. Ez utóbbi települést a libanoniak a békés együttélés utolsó bástyájának tekintik, de bármikor bekövetkezhet a robbanás: a többségében keresztények lakta vidéket az izraeliek kivonulása után Antoine Lahad zsoldosmilíciája szállta meg, s a jelenlegi szórványos összeütközések könnyen háborúvá válhatnak a területet magukénak kívánó muzulmán erőkkel. Egy ilyen fejlemény viszont elkerülhetetlenül kihatna Bejrútra és az ország más vidékeire is - akár évekkel visszavetve a megbékülés esélyeit.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_bejrut_palesztin_asszony.jpgKétségbeesett palesztin asszony fut a fia tetemét vivő egészségügyiek után

Hétfőn Bejrút a már szokásosnak mondható életet élte: a zöld vonalon többször is kiújultak a harcok, az egyetlen működő átkelőt emiatt sokszor le kellett zárni. Előző éjszaka a nyugati szektorban órákon át ropogtak a fegyverek, az Arafathoz közel álló Al-Murabitun szervezet tucatnyi támadást intézett a síita Amal és a hadsereg 6. dandárjának állásai ellen. A hasonló éjszakai akciók immár egy hete tartanak, s az egész városrészre kiterjednek.

A déli külvárosok palesztin menekülttáborainál a katonai pozíciók változatlanok: az Amal blokád alatt tartja Bordzs el-Baradzsnét és Satilát, ahonnan szórványos lövöldözés hallatszik. Az éjszakai órákban a keleti hegyekből ismét ágyú- és rakétatűz zúdult az összevont síita csapatokra és a távolabbi lakott területekre.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_szabra_libanon.jpgA 6. dandár páncélos járműve palesztin állásokra tüzel Szabrában

Ronald Reagan amerikai elnök bejelentette, hogy az USA továbbra is tartja magát a SALT-II-szerződéshez, bár azt a szenátus nem ratifikálta. Amerika egy új tengeralattjáró rendszerbe állításával túllépte volna a szerződés által engedélyezett SLBM-határt (submarine-launched ballistic missile - tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta), de ennek elkerülésére elhatározták egy régebbi típusú tengeralattjáró leszerelését. Weinberger, aki korábban ellenezte a szerződés ­betar­tását, a Pentagon támogatásáról biztosította az elnököt. A védelmi miniszter a szerződés felfüggesztését követelte a szovjet szerződésszegések miatt, így szembe került Schultz külügyminiszterrel, aki a szerződés betartása mellett szállt síkra. Nem támogatták Weinbergert a vezérkari főnökök, tizenhárom szenátor viszont levelet intézett az elnökhöz, melyben a szerződés be nem tartását kérték.

június 11.

Negyven évvel ezelőtt, 1945, június 9-én alakult meg a Magyar-Szovjet Művelődési Társaság, a mai MSZBT elődje. A jubileum alkalmából a Magyar-Szovjet Baráti Társaság Országos Elnöksége ünnepi ülést tartott a Parlament Vadásztermében. Az elnökségben foglalt helyet Óvári Miklós, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára és Berecz János, a KB titkára, Vlagyimir Bazovszkij, a Szovjetunió magyarországi nagykövete és Filipp Jermas, a Szovjet-Magyar Baráti Társaság elnöke, az ünnepi rendezvényekre hazánkba érkezett szovjet küldöttség vezetője.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mszbt_ules_elnokseg.jpgAz ünnepi ülés elnöksége

Bíró Gyula, a társaság főtitkára köszöntötte az országos vezetőség tagjait, a meghívottakat, a magyar közélet jeles képviselőit, a mozgalom veteránjait, a szovjet vendégeket.

Ezután Apró Antal, az MSZBT elnöke mondott ünnepi beszédet.

A nagy tapssal fogadott beszéd után Berecz János emelkedett szólásra. Tolmácsolta az MSZMP Központi Bizottságának üdvözletét, a párt elismerését azért, hogy a mozgalom betölti hivatását, eredményesen teljesíti a magyar társadalom egészére kiterjedő küldetését: ápolja és gazdagítja Magyarország és a Szovjetunió kapcsolatait, a két nép barátságát.

Berecz János ezután átadta Kádár Jánosnak, az MSZMP főtitkárának a társasághoz intézett levelét.

A Szovjet-Magyar Baráti Társaság küldöttségének képviseletében Filipp Jermas köszöntötte a társaságot a jubileum alkalmából.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mszbt_filipp_jermas.jpgFilipp Jermas a szovjet testvérszervezet nevében köszönti a Társaságot

Méltatta az MSZBT tevékenységét, a Szovjet-Magyar Baráti Társasággal megvalósuló sokoldalú és gyümölcsöző együttműködés eredményeit.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mszbt_ules_reszvevok.jpgAz ünnepi ülés részvevői

A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége magas kormánykitüntetésben részesített több MSZBT-tisztségviselőt. Apró Antalnak a Munka Vörös Zászló Érdemrendet, Ligeti Lajos akadémikusnak, a társaság alelnökének, Hegyes Ferencnek és Rab Zsuzsa költő-műfordítónak, az országos, elnökség tagjának a Népek Barátsága Érdemrendet adományozta. A kitüntetéseket Vlagyimir Bazovszkij az ünnepi ülésen nyújtotta át a kitüntetetteknek. Nevükben Rab Zsuzsa mondott köszönetét az elismerésért.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mszbt_rab_zsuzsa_vlagyimir_bazovszkij.jpgVlagyimir Bazovszkij átnyújtja Rab Zsuzsának a Népek Barátsága Érdemrendet

Az ülés után az országos elnökség fogadást adott az Országház kupolacsarnokában.

A jubileum alkalmából az. MSZBT koszorúzási ünnepséget rendezett Budapesten. A Felvonulási téri Lenin-szobor talapzatán a Magyar-Szovjet Baráti Társaság képviseletében Apró Antal, Veres József, a társaság alelnöke és Biró Gyula helyezte el a kegyelet koszorúját. Megkoszorúzta a szobrot a Szovjet-Magyar Baráti Társaság küldöttsége is, élén Filipp Jermassal.

Ugyancsak ünnepséget rendeztek az ELTE Természettudományi Karának épületében levő, az MSZBT megalakulásának tiszteletére elhelyezett emléktáblánál. Megkoszorúzták az emléktáblát az MSZBT Országos Elnökségének, az ELTE Természettudományi Kara tagcsoportjának, állami és pártvezetésének, valamint az egyetem KlSZ-szervezetének és hallgatóinak a képviselői.

A Világbank társfinanszírozásában a Magyar Nemzeti Bank 300 millió USA-dolláros hitel felvételéről írt alá megállapodást kedden Budapesten az Arab Banking Corporation, Bahrein; a Bank of Tokyo Ltd., Tokió; a Chemical Bank, New York, valamint a National Westminster Bank, London pénzintézetek által vezetett bankcsoporttal. A hitel állattenyésztési, könnyűipari és közlekedési programjaink megvalósítását segíti elő.

Ugyancsak ezt a célt szolgálja a 30 milliárd japán jen (körülbelül 115 millió USA-dollár) összegű, szintén a Világbank részvételével megszervezett hitel, amelynek megállapodását június 19-én írják alá Tokióban. E hitel szervezői a Bank of Tokyo Ltd., Tokió; a Dai-Ichi Kangyo Bank Ltd., Tokió és a Sumitomo Trust and Banking Company Ltd., Tokió.

A dollárhitelt tíz év alatt kell visszafizetni, öt év törlesztésmentes idővel. A hitelnyújtásban a szervező csoportot és a Világbankot is beleértve 72 bank vesz részt. A jenhitelt 12 év alatt kell visszafizetni, hat év törlesztésmentes idővel. E hitelműveletben a Világbank mellett részt vesz 47 japán bank és biztosítóintézet.

A beruházások, a műszaki fejlesztés új súlypontjairól, az intenzív fejlődési pályára való átállás nehézségeiről szólt Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára a műszaki-tudományos haladás kérdéseivel foglalkozó moszkvai tanácskozáson. Hangsúlyozta a gazdasági mechanizmus alapos átszervezésének, a vállalati önelszámolás erősítésének fontosságát is. Az SZKP KB áprilisi ülésén alakították ki a társadalmigazdasági fejlődés meggyorsításának koncepcióját.

Mint Mihail Gorbacsov emlékeztetett rá, az SZKP Politikai Bizottsága úgy döntött, hogy még a XXVII. kongresszus előtt megrendezi ezt a tanácskozást, hogy mihamarabb intézkedések szülessenek a jövőre szóló stratégia valóra váltása céljából. A Központi Bizottság, amikor a társadalmi-gazdasági fejlődés meggyorsítását tűzte ki feladatul, nemcsak a népgazdaság növekedési ütemének emelését tartotta szem előtt.

Mihail Gorbacsov rámutatott, hogy a következő években az egész országban a rekonstrukcióra szánt eszközöknek az összes beruházásból való részesedését a jelenlegi harmadról legalább 50 százalékra kell növelni, az újonnan létesülő objektumoknál pedig körültekintően tisztázni kell: melyek építését kell meggyorsítani, melyeket kell egy időre visszafogni vagy éppenséggel félbehagyni. Egyidejűleg meg kell kétszerezni az elavult állóalapok - különösképpen működő részük - kivonását a termelésből. Ráadásul nem egyszerűen a termelés akármilyen megújítására van szükség, hanem olyanra, amellyel párhuzamosan sor kerül a legkorszerűbb technika bevezetésére, mivel ez a technika biztosítja a kívánt gazdasági és társadalmi hatást.

A szovjet fővárosban bemutatták a J. V. Andropov életének fejezetei című dokumentumfilmet.

A film végigkíséri Jurij Andropov életpályáját a háború utáni korszakban - SZKP KB-titkári munkáját, az Állambiztonsági Bizottság elnöki, az SZKP KB főtitkári és a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöki tisztében végzett tevékenységét. Megszólaltatja a hozzátartozókat, a barátokat és az egykori harcostársakat. Kádár János, az MSZMP főtitkára is felidézi a filmben az SZKP kiemelkedő vezetőjével való találkozásait. Erről emlékezik Mauno Koivisto finn államfő is.

A film a Moszkvai Dokumentumfilm-stúdióban készült.

Az iraki légierő hajnalban ismét bombázta Teheránt. A támadásban a teheráni rádió szerint három iraki repülőgép vett részt.

Az iráni rádió közölte: a Bagdad ellen délután föld-föld rakétákkal végrehajtott iráni támadás célja az volt, hogy elrettentse Irakot Irán lakott területeinek további bombázásától. Az iráni főparancsnokság közleményét idézve a teheráni rádió kilátásba helyezte, hogy Irán egyetlen iraki támadást sem hagy válasz nélkül.

Iraki részről megerősítették a Bagdad elleni iráni rakétatámadás tényét.

A Libanonban állomásozó ENSZ-erők (UNIFIL) túszul ejtett finn katonáinak szabadon bocsátását követelték az UNIFIL kötelékébe katonákat adó országok. A követelést tartalmazó levelet Keijo Korhonen, Finnország állandó ENSZ-képviselője nyújtotta át Javier Pérez de Cuellarnak, az ENSZ főtitkárának.

Az UNIFIL finn katonáit Antoine Lahad őrnagy „dél-libanoni hadserege” tartja fogva túszként. Szabadon bocsátásukért cserébe azt követeli, hogy a síita Amal szervezet is engedje szabadon a fogságában levő Lahad-milicistákat.

Az ENSZ-főtitkár vizsgálatot rendelt el a túszejtés előzményeinek tisztázására. A Lahad-milícia azt állítja, hogy harcosait az ENSZ-erők finn katonái juttatták az Amal fogságába.

A nicaraguai kormány tiltakozott Costa Ricánál amiatt, hogy támadást intéztek az ország San José-i nagykövetsége ellen. A szélsőjobboldali „Szabad Costa Rica” szervezethez és a Forradalmi Demokratikus Szövetség nevű nicaraguai ellenforradalmi csoportosuláshoz tartozó személyek által elkövetett támadás jelentős károkat okozott a nagykövetségi épületben.

A nicaraguai kormány aggodalmát fejezte ki a mostani és az ehhez hasonló, Washington által provokált akciók miatt, amelyek célja mesterséges konfliktusok szítása a két ország között. A nap folyamán Daniel Ortega nicaraguai államfő érintkezésbe lépett Luis Alberto Monge Costa Rica-i elnökkel, aki elítélte a támadást, és ígéretet tett arra, hogy a jövőben nem fordulnak elő ilyen akciók.

Az EFE spanyol hírügynökség jelentése szerint a sandinista hadsereg várhatóan napokon belül elfoglalja az ellenforradalmárok valamennyi állását a San Juan nicaraguai-Costa Rica-i határfolyó mentén.

Szintén nicaraguai vonatkozású hír, hogy a katonai agresszió miatti gazdasági nehézségek és a májusban életbe léptetett amerikai kereskedelmi blokád ellensúlyozására 392 millió dollár értékben adnak hitelt és humanitárius segélyt az európai szocialista és tőkés országok a sandinista kormánynak.

Erről Daniel Ortega nicaraguai államfő májusi, nyolc európai szocialista és öt tőkés országot érintő, valamint Sergio Ramirez alelnök most befejeződött nyugat-európai kőrútján állapodtak meg.

Új korszak kezdődött a Vénusz kutatásának történetében: a bolygó északi szélességének 7. foka 11. perce, és hosszúságának 177. foka 48. perce metszéspontjában, a Sellő síkságon, sikeresen leszállt a Vega-1 szovjet űrszonda leszállóegysége. Az Esthajnalcsillag felszínén az egység egy sor tudományos kísérletet végzett el, és a kapott adatokat a Vega-1 űrszonda segítségével rádiókapcsolat útján eljuttatta a Földre. A leszállóegység kidolgozásában a szovjet szakemberek mellett francia tudósok is részt vettek.

Mintegy ötszázmillió kilométernyi út megtétele után vasárnap vált el a Vega-1-től a leszállóegység. Kedden ez az egység további két részre oszlott: kivált belőle egy, a Vénusz légkörének megfigyelésére szolgáló szonda. A szonda külső burkát a szétválás után héliummal töltötték fel, majd az egység 54 kilométeres magasságban a Vénusz felszínétől megkezdte a Vénusz légkörének vizsgálatát. Ehhez megfelelő berendezésekkel, a kapott adatok továbbítására pedig rádióval van felszerelve. A leszállóegység süllyedésének ideje alatt szintén vizsgálta a Vénusz felhőrétegét, atmoszférájának fizikai tulajdonságait és kémiai összetételét.

A kapott adatok alapján megállapítható, hogy a leszállóegység és a légkört vizsgáló szonda műszerei és berendezései kifogástalanul működnek. A Szovjet Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézetében megkezdődött a kapott adatok feldolgozása. Ugyancsak vették a Vega-1 egységeinek információit a Vénusz-Halley-üstökös elnevezésű programban részt vevő más országok rádióteleszkópjai is.

A programban a Vénusz, illetve a Halley-üstökös irányába indított másik űrszonda, a Vega-2, június 15-én érkezik a Vénusz közelébe.

A Vénusz kutatására szolgáló egységek leválása után mindkét űrszonda folytatja útját a Halley-üstökös irányába, hogy jövő márciusban a tudomány számára értékes adatokat közöljön az üstökösről is.

június 12.

Olof Palme, Svédország miniszterelnöke - Lázár Györgynek, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa elnökének meghívására - hivatalos látogatásra Budapestre érkezett. Magyarországi útja első ízben teremt alkálimat a két ország kormányfőinek tárgyalásaira.

A Ferihegyi repülőtéren - ahol a kora esti órákban landolt az Olof Palmét és feleségét, valamint a svéd kormányfő kíséretét hozó különrepülőgép - ünnepélyesen fogadták a vendégeket. A magyar és svéd zászlókkal díszített légikikötőben felsorakozott a néphadsereg díszszázada. A fogadtatásra megjelent Lázár György és felesége, Várkonyi Péter külügyminiszter, továbbá politikai életünk több más vezető személyisége.

Ott volt Szigeti Károly, hazánk stockholmi és Kari Vidar Hellners, Svédország budapesti nagykövete.

A repülőgépből kilépő Olof Palmét és feleségét elsőként Lázár György és felesége üdvözölte, s köszöntötték a kíséret tagjait is. Úttörők virágcsokrot nyújtottak át a magas rangú vendégeknek. A díszszázad parancsnoka jelentést tett a svéd kormányfőnek, majd felcsendült a két ország himnusza. Ezt követően a magyar és a svéd államférfiak kölcsönösen üdvözölték egymást.

Az ünnepélyes fogadtatás után a svéd miniszterelnök és kísérete - a vendéglátók társaságában - gépkocsival szálláshelyére hajtatott.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_olof_palme_lazar_gyorgy.jpgOlof Palme és Lázár György a Ferihegyi repülőtéren

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára délelőtt az Országházban találkozott Arnaldo Forlanival, az Olasz Köztársaság miniszterelnök-helyettesével, aki hivatalos látogatáson tartózkodik hazánkban.

A nyílt és szívélyes légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet, a kelet-nyugati viszony időszerű kérdéseiről, valamint a magyar-olasz kapcsolatok alakulásáról.

A találkozón jelen volt Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese és Emilio Paolo Bassi, Olaszország budapesti nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_arnaldo_forlani_kadar_janos.jpgArnaldo Forlani és Kádár János az Országházban

Lázár György, a Minisztertanács elnöke a Parlamentben fogadta Arnaldo Forlanit. A szívélyes légkörű megbeszélésen részt vett Marjai József miniszterelnök-helyettes, s jelen volt Emilio Paolo Bassi.

Munkásgyűlést tartottak Dunaújvárosban a Dunai Vasműnél a kohászati kombinát születésének 35. évfordulóján. A gyűlés csaknem háromezer részvevőjét, köztük Borovszky Ambrust, a nagyüzem első vezérigazgatóját, a vasasszakszervezet elnökét Fehéri Béla, a Dunai Vasmű pártbizottságának titkára köszöntötte, majd Horváth Ferenc ipari minisztériumi államtitkár szólt a 11 ezernél több dolgozót foglalkoztató, az idén már 17 milliárd forint termelési értéket előállító kohászati kombinát múltjáról, jelenéről, jövőjéről, s méltatta a népgazdaság fejlődésében betöltött kiemelkedő szerepét.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Dunai Vasmű továbbra is a népgazdaság fontos ipari üzeme marad, amelynek termékei nélkülözhetetlenek a feldolgozóipar fejlődéséhez.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_dunaujvarosi_munkasgyules.jpgA dolgozók a munkásgyűlésen

A munkásgyűlést követően megnyitották a 35 év történetét fotókkal, dokumentumokkal bemutató gyártörténeti kiállítást, valamint a gyártörténeti skanzent, majd öt dolgozónak Kiváló Kohász, 21-nek pedig Kiváló Munkáért kitüntetést nyújtottak át.

Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának Politikai Akadémiáján Németh Károly, az MSZMP főtitkárhelyettese előadást tartott Az ifjúság helyzete és a párt feladatai címmel. Az előadáson megjelenteket - a politikai, ideológiai, társadalmi és a gazdasági élet képviselőit, a meghívott fiatalokat - Berecz János, az MSZMP Központi Bizottságának titkára köszöntötte.

A dél-franciaországi Antibes-ban, szívgyengeség következtében, 93 éves korában elhunyt Károlyi Mihályné, Károlyi Mihálynak, az őszirózsás forradalom köztársasági elnökének özvegye. Temetéséről később intézkednek.

A magyar nép fájdalommal gyászolja Károlyi Mihályné Andrássy Katinkát, az első Magyar Köztársaság elnökének elhunyt feleségét. Halálával olyan személyiség távozott közülünk, aki a nagy időknek nemcsak nagy tanúja, hanem tevékeny részvevője is volt.

Andrássy Katinka feleségként és harcostársként egyaránt követte férjét, vállalva a politikai küldetést, a közös harcot a száműzetés évtizedeiben is.

Fiatalon vállalt életútja emelte - férjével együtt - osztálya, az egykori magyar arisztokrácia fölé, és ez vezette el a haladó eszmék elfogadásához. Mindig az a cél vezette, hogy a független, szabad Magyarországot, a nép ügyét szolgálja. Nemcsak hirdette, hanem meg is élte a teljes életet, és boldoggá tette, hogy küzdéseinek célját még látta megvalósulni.

„Hittünk a kollektív lelkiismeretben - írta emlékirataiban -, hittünk abban, hogy végső fokon mindenki felelős a világban történt rosszért, és hogy mindenkinek kötelessége enyhíteni az emberi szenvedéseket...” Károlyi Mihállyal közös életüket summázta így, s igazuk mellett immár maga a történelem tanúskodik.

Károlyi Mihályné Andrássy Katinkát újkori történelmünk kimagasló személyiségeként tiszteljük. Emlékét örökké megőrzi a magyar nép.

Az elhunyt földi maradványait, végakaratának megfelelően, hazai földbe, férje mellé helyezik.

A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG ELNÖKI TANÁCSA
A HAZAFIAS NÉPFRONT ORSZÁGOS TANÁCSA

Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára Berlinben fogadta Abe Sintaro japán külügyminisztert. Mindketten készségüket fejezték ki a két ország közötti párbeszéd folytatására. Honecker nemzetközi kérdésekről szólva síkraszállt a fegyverkezési verseny megállításáért és a világűrre való kiterjesztésének megakadályozásáért.

Lisszabonban délelőtt ünnepélyesen aláírták a Portugália közöspiaci csatlakozásáról szóló okmányt, A nyolcévi tárgyalássorozat eredményeként létrejött megállapodás jelentőségét Giulio Andreotti olasz külügyminiszter, az EGK tanácsának soros elnöke méltatta. Mario Soares portugál kormányfő beszédében történelminek minősítette az ibériai ország felvételét az Európai Gazdasági Közösségbe. A csatlakozás főbb elveit és feltételeit rögzítő okmányt Olaszország, Dánia, Írország, Hollandia, Franciaország és Spanyolország miniszterelnöke, Anglia, Görögország, az NSZK, Belgium, valamint Luxemburg nevében a külügyminiszterek írták alá. A tízek döntése értelmében Felipe González spanyol kormányfőnek „előlegezett bizalommal” adták meg az aláírási jogot, mivel országa csak az esti órákban vált hivatalosan az EGK tagjává.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_moran_spanyol_kulugyminiszter.jpgMoran spanyol külügyminiszter a közöspiaci csatlakozás okmányával

Amszterdamban hét nyugat-európai ország sportminiszterei megbeszélést tartottak, amelynek témája egy új, szigorú intézkedésrendszer kidolgozása volt a labdarúgó-stadionokban tapasztalható erőszakhullám megfékezésére. - Csakis nemzetközi összefogás oldhatja meg azt a siralmas helyzetet, amelynek legkirívóbb esete a május 29-i brüsszeli tragédia volt - mondta Neil MacFarlane brit sportminiszter. - Az intézkedéseket nemcsak a labdarúgó-szövetségek, hanem a kormányok szintjén is meg kell tenni.

A miniszterek úgy döntöttek, hogy az ügyet az Európa Tanács június 25-26-i, soron következő ülése elé viszik.

Miközben a szó szoros értelmében forró volt a légkör a bejrúti repülőtéren, újabb harcok robbantak ki a fővárosban is a Haladó Szocialista Párt fegyveresei és a síita Amal-mozgalom milicistái között. A géprablók, miután szabadon engedték túszaikat, felrobbantották az Alia légitársaság gépét.

A bejrúti repülőtéren az elrabolt Alia gép elrablói délután kettő körül szabadon engedték túszaikat, rövid sajtóértekezletet tartottak, majd felrobbantották a Boeing-727-es gép orr-részét. Senki nem vesztette életét. Az utasokat és a gép személyzetét már korábban leszállították. Egy újabb névtelen telefonáló azt közölte, hogy a gépeltérítési akciót a „Június 12. Mozgalom” hajtotta végre az Amal támogatására, Ily módon kívánták felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét a libanoni palesztin jelenlét problémáira.

A telefonáló megismételte azt a követelést, hogy evakuálják a bejrúti táborokból a palesztinokat, s osszák őket szét egyenlő arányban az arab országok között.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_alia_bejrut.jpgA bejrúti repülőtéren felrobbantott Boeing-gép roncsai

Súlyos harcok robbantak ki a magukat szövetségeseknek valló Haladó Szocialista Párt fegyveresei és a síita Amal-mozgalom milicistái között Nyugat-Bejrútban. Az arab egyetemen bekövetkezett kisebb incidens nyomán az utóbbi napokban már több hasonló összecsapás volt a két legerősebb muzulmán szervezet között.

A nyugati szektor valamennyi kerülete rengett a becsapódások dörejeitől, s a sűrűn lakott belterületen nagy anyagi károk keletkeztek. Az összecsapás eddigi áldozatainak számát a különböző források 15 és 40 közé teszik. Heves lövöldözés folyt a nemzetközi telexközpontnál is, ahol emiatt több mint fél napra megszakadt a külfölddel való összeköttetés.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_siita_loallas.jpgTanterem volt, most síita lőállás

Haddam szíriai alelnök az újabb testvérharc miatt hosszasan tárgyalt Nabih Berri Amal-vezetővel, s később közös tanácskozásra ültek össze a síita szervezet irányítói a Haladó Szocialista Párt vezetőivel. Sok intézkedést, így közös járőrök felállítását határozták el a hasonló incidensek megelőzésére, kijelentve, hogy fenn kívánják tartani harci szövetségüket. A szerdai események viszont az ellenségeskedés továbbélését mutatják: Bejrút szívében kölcsönös túszszedésekre, kisebb lövöldözésre került sor, s mind az Amal, mind a Valid Dzsumblatt irányítása alatt álló Haladó Szocialista Párt erődítések építésébe kezdett a főútvonalakon. A Bejrútból délre vezető nemzetközi főúton sem lehet közlekedni: a felek útakadályok sorát állították fel, úgymond megakadályozandó a másik fél csapaterősítéseinek utazását.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_druz_milicista.jpgDrúz milicista a bejrúti utcai harcokban

Nicaraguában a sandinista néphadsereg alakulatai elűzték az ellenforradalmi Demokratikus Forradalmi Szövetség (ARDE) fegyvereseit a Costa Rica-i határ közelében levő kulcsfontosságú nicaraguai támaszpontjukról.

A sandinista fegyveres erők május 26-án indították el nagyszabású hadműveletüket a San Juan folyó partján fekvő La Penca támaszpont felszámolására. Az ARDE ezen a támaszponton amerikai segédlettel - mint arról a sandinista front lapja, a Barricada fényképet is közölt - leszállópályát is létrehozott.

A managuai közlemény szerint a sandinista csapatok folytatják az előrenyomulást a San Juan folyó és környéke feletti teljes ellenőrzés megszerzéséért.

A Costa Rica-i kormány a hét közepére várja annak a bizottságnak az érkezését, amely a Costa Rica-i-nicaraguai határon történt incidens körülményeit hivatott kivizsgálni. Ezt Carlos José Gutiérrez Costa Rica-i külügyminiszter jelentette be San Joséban a sajtó képviselőinek.

A bizottság az Amerikai Államok Szervezete állandó tanácsának legutóbbi ülésén hozott határozat értelmében kezdi meg tevékenységét a közép-amerikai országban. Tagjai a Contadora-államok képviselői és az AÁSZ főtitkára.

A vizsgálóbizottság megtekinti a nicaraguai-Costa Rica-i határnak azt, a San Josétól 300 kilométerre északra levő szakaszát, ahol csaknem két hete az incidens történt. A lövöldözésnek Costa Rica-i részről két halálos áldozata és nyolc sebesültje volt.

Radzsiv Gandhi indiai miniszterelnök az Egyesült Államokba érkezett. A repülőtéren Shultz külügyminiszter fogadta, s a Fehér Házban találkozott Ronald Reagan elnökkel.

A találkozón - amerikai forrás szerint - Reagan azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nagyon szorgalmazza a jó kapcsolatokat Indiával. Washington ugyanakkor elégedetlen azzal, ahogyan az indiai kormány „az afganisztáni kérdést” kezeli. A szóvivő nem beszélt arról, hogy az űrfegyverkezés és a. Nicaragua-ellenes amerikai politika ügyében ugyancsak alapvető nézetkülönbségek vannak a két ország között. Hangsúlyozta viszont, hogy Indiától az elnemkötelezettség sokkal kiegyensúlyozottabb formáját várják. Ez utalás arra, hogy Radzsiv Gandhi - Nehru és Indira Gandhi nyomdokán - Washington szerint „túlságosan jó” kapcsolatokat tart fenn a Szovjetunióval. A szóvivő szerint Radzsiv Gandhi érdeklődése a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése, különösen az új technológiák importja iránt, hatással lehet a kapcsolatok javulására. Indiai részről viszont határozottan elutasították, hogy az Egyesült Államok bármiféle politikai ártól tegye függővé a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését. Radzsiv Gandhi ismételten kijelentette: Nem bevásárlóútra jött az Egyesült Államokba.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_radzsiv_gandhi_ronald_reagan.jpgRadzsiv Gandhi és Ronald Reagan a Fehér Házban

Radzsiv Gandhi a következő napokban a kormány öt tagjával találkozik, felszólal a kongresszusban, majd a houstoni űrközpontba látogat. Várhatóan közös amerikai-indiai űregyüttműködési megállapodást kötnek, s ennek keretében 1986-ban indiai űrhajós is felszáll az egyik űrrepülőgépen. A látogatásról tájékoztató amerikai szóvivő így summázta a washingtoni várakozásokat: Nem várunk áttörést, drámai fejleményeket. Különbségek vannak közöttünk, s nem áll egyik fél szándékában sem ezen politikai ellentétek elfojtása. Azt várják - mondta -, hogy közvetlenül Radzsiv Gandhitól hallják majd elképzeléseit India jövőjéről, s arról, milyen szerepet játszhat ebben az Egyesült Államok.

június 13.

A hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó Olof Palme, Svédország miniszterelnöke - aki szerda este érkezett Budapestre - reggel a Hősök terén megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét. Ezután az Országházban megkezdődtek a magyar-svéd hivatalos tárgyalások. Először a két kormányfő, Lázár György és Olof Palme folytatott egymással megbeszélést a magyar miniszterelnök dolgozószobájában.

A szűk körű megbeszélés után a két kormányfő vezetésével plenáris tárgyalások kezdődtek az Országház delegációs termében. A magyar tárgyaló csoport tagjai: Bányász Rezső államtitkár, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának elnöke, Esztergályos Ferenc külügyminiszter-helyettes, Herkner Ottó külkereskedelmi miniszterhelyettes, Gazdik Ede, a Külügyminisztérium főosztályvezetője és Szigeti Károly, hazánk stockholmi nagykövete. A svéd tárgyaló csoport tagjai: Ulf Larsson, a svéd miniszterelnöki hivatal államtitkára, Pierre Schori külügyminisztériumi államtitkár. Carl-Johan Aaberg külkereskedelmi államtitkár, Hans Dahlgren, a miniszterelnökségi hivatal főosztályvezetője és Kari Vidar Hellners, Svédország budapesti nagykövete. A tárgyaláson mindkét részről szakértők is részt vettek.

A szívélyes, őszinte légkörű tárgyalásokon a felek áttekintették a kétoldalú kapcsolatok helyzetét és a nemzetközi politika időszerű kérdéseit. Kiemelték: az eszmecserék újabb lendületet adhatnak a magyar-svéd kapcsolatok továbbfejlesztéséhez.

A megbeszélésen jelentős teret szenteltek a gazdasági együttműködés kérdéseinek. Egyetértettek abban, hogy a kölcsönös előnyök alapján még sok lehetőség van az együttműködés további kibontakoztatására. Szorgalmazták a vállalatok közötti termelési kooperáció bővítését, valamint a közös fellépés lehetőségeinek kiaknázását a harmadik piacokon.

A jelenlegi feszült nemzetközi helyzettel összefüggésben rámutattak arra, hogy ez kihat a világgazdaság folyamataira is, amelyekben bizonytalanság érezhető és felerősödtek a protekcionista tendenciák. Hangsúlyozták: az enyhülés a kívánatos út a feszültség csökkentéséhez, ezért törekedni kell az államok közötti párbeszéd fenntartására.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára délután a Központi Bizottság székházában találkozott Olof Palméval. A nyílt és szívélyes légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet, a kelet-nyugati viszony, az európai béke. biztonság és együttműködés időszerű kérdéseiről, valamint a magyar-svéd kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségeiről. Kádár János és Olof Palme. aki egyben a Svéd Szociáldemokrata Munkáspárt elnöke, áttekintette a két párt közötti kapcsolatok helyzetét is.

A találkozón jelen volt Lázár György és Szigeti Károly, valamin; Ulf Larsson. Pierre Schori és Kari Vidar Hellners.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_olof_palme_kadar_janos.jpgAz MSZMP KB székházában

A nap folyamán Losonczi Pál, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke parlamenti dolgozószobájában fogadta Olof Palmét. A találkozón jelen volt Esztergályos Ferenc és Szigeti Károly, valamint Ulf Larsson, Pierre Schori és Kari Vidar Hellners.

A csütörtöki program során a svéd kormányfő kíséretében érkezett személyiségek magyar partnereikkel tárgyaltak. Veress Péter külkereskedelmi miniszter hivatalában fogadta Carl-Johan Aaberget. Az eszmecserén értékelték a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat, megállapítva, hogy azok eddigi eredményei pozitívak. A megbeszélésen kifejezésre jutott, hogy a magyar vállalatok nagy érdeklődést tanúsítanak a svéd cégekkel lehetséges együttműködés iránt - különösen a gépipar területén -, s szorgalmazzák vegyes vállalatok alapítását is. Svéd építővállalatok pedig szívesen vennének részt magyarországi beruházások kivitelezésében. Bányász Rezső Ulf Larssonnal a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalában folytatott megbeszélést a két ország sajtókapcsolatairól. Az Ipari Minisztériumban Czipper Gyula miniszterhelyettes és Carl-Johan Aaberg találkozóján megállapították, hogy különösen a kohászat, a biotechnika és az energetika területén van lehetőség a kontaktusok fejlesztésére.

Este Lázár György és felesége díszvacsorát adott Olof Palme és felesége tiszteletére az Országház Vadász-termében. A szívélyes légkörű vacsorán a két kormányfő pohárköszöntőt mondott.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára délelőtt a Központi Bizottság székházálban fogadta Armand Hammert, az amerikai Occidental Petroleum Corporation igazgató tanácsának elnökét, Zoltán Merszeit, a vállalat alelnökét és Lee Huebnert, az International Herald Tribune című újság kiadóját. A szívélyes légkörű találkozón véleményt cseréltek a nemzetközi helyzet és a magyar-amerikai kapcsolatok néhány időszerű kérdéséről.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_armand_hammer_kadar_janos.jpgArmand Hammer és Kádár János az MSZMP KB székházában

A firenzei Pitti-palotában este megkezdődött Bettina Craxi olasz miniszterelnök és Francois Mitterrand francia államfő találkozója. A kétnapos megbeszélésen - amely az évente két alkalommal megrendezésre ikerülő rendszeres konzultációk keretébe illeszkedik - részt vesznek a két kormány külügy-, hadügy-, mezőgazdasági, tudományos kutatási, kulturális, iparügyi, kereskedelmi, valamint posta- és távközlési miniszterei is.

A találkozón a kétoldalú kapcsolatokon kívül az Európai Gazdasági Közösség legégetőbb gondjait is megvitatják. Június végén véget ér Olaszország soros elnöki megbízatása az EGK-ban, s ezért Róma szeretné még a hóvégi milánói csúcstalálkozó előtt napirendre tűzni a Nyugat-európai Unió (vagyis a jelenlegi közösségi formánál szorosabb integráció) felélesztésének az ügyét.

A firenzei tárgyalásokon Olaszország kormányközi konferencia összehívását szorgalmazza a Nyugat-európai Unió kérdésének előmozdítására. Egyúttal gyökeres intézményi átalakításokat sürget az EGK szervezetében.

Központi témaként szerepel a találkozón az Eureka elnevezésű francia program is, amelynek ügyében Olaszországnak állást kell foglalnia. A tárgyalásokon szóba kerülnek a nemzetközi helyzettel összefüggő fontosabb kérdések is, így mindenekelőtt a közel-keleti probléma. Olaszország és Franciaország különösképpen egy jordán-palesztin-izraeli tárgyalás megindításán fáradozik. Megvitatják a találkozón az olasz-francia katonai együttműködést is.

Az Egyesült Államok folytatni fogja a nicaraguai ellenforradalmárok pénzelését. Csütörtök éjjel leomlott a kormány tervei előtt az utolsó gát is: a képviselőház lehetővé tette a kontrák „nem katonai” támogatását. A managuai rádió elítélte a washingtoni döntést.

Hat hete, hogy a képviselők leszavaztak minden olyan javaslatot, amely fölújította volna a nicaraguai kormányellenes csoportok - 1984 októbere óta felfüggesztett - segélyezését. Azóta az adminisztráció, teljes súlyát latba vetve, e döntés megváltoztatására törekedett, s egy szenátorcsoport segítségével visszavitte a Capitoliumba az ügyet. A köztársasági párt által uralt szenátus a múlt héten 38 millió dollár - a CIA által kezelt - „nem katonai” segélyt szavazott meg a kontráknak. Most á képviselőház: 27 millió dollár folyósítását tette lehetővé azzal a megkötéssel, hogy a pénz nem áramolhat a CIA csatornáin át. A kormány álláspontjának győzelmét jelzi az a tény is, hogy a képviselők október 1-től feloldották azt a tilalmat, amelynek értelmében a CIA nem nyújthat segítséget a Nicaraguán belüli fegyveres csoportoknak.

A Fehér Ház - a kedvező döntés érdekében - az utóbbi hetekben hármas taktikát alkalmazott. Ortega, nicaraguai elnök moszkvai látogatását éles propagandakampány keretében ítélte el. Sok képviselőt - főként déli demokratákat - megfélemlítettek: nemleges szavazatukkal „a kommunizmussal szembeni passzivitás” vádjának tehetik ki magukat. Jim Wright texasi szenátor ezzel kapcsolatban kijelentette: az ország bizonyos mértékben olyan időszakon megy át, amely az ötvenes évekre, a mccarthyzmus idejére emlékeztet, amikor amerikaiak ezreit hurcolták meg a kommunizmus iránti állítólagos rokonszenv miatt. Az adminisztráció harmadik érve az volt, ha a törvényihozás nem járul hozzá a kontrák segélyezéséhez, akkor a kormány rákényszerülhet a közvetlen katonai beavatkozásra. Sőt a kormányzat úgy értékelheti: sokkal szabadabb most már a keze. Thomas O’Neil, a képviselőház elnöke a szavazás után ismételten kijelentette: aggódik, hogy a kormány addig nem elégszik meg, amíg tengerészgyalogosait nem veti be Nicaraguában.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_washingtoni_tuntetes.jpgAz Egyesült Államok több városában voltak tiltakozó megmozdulások az ellen, hogy Washington támogatja a nicaraguai ellenforradalmárokat. A „Megfogadjuk: ellenállunk!” elnevezésű haladó társadalmi szervezet képviselői a fővárosban, a külügyminisztérium épülete előtt tüntetnek. Tábláikon a kontrák által meggyilkolt nicaraguaiak nevei

Meg kell fékezni a fegyverkezési hajszát, és meg kell újítani a nemzetközi gazdasági együttműködés rendszerét - hangsúlyozta Radzsiv Gandhi indiai miniszterelnök az amerikai kongresszus tagjai előtt elmondott beszédében.

Radzsiv Gandhi, mint az el nem kötelezett országok mozgalmának elnöke, a mozgalomhoz tartozó államok nevében is felhívta a figyelmet arra a veszélyre, amit a világ két szemben álló katonai tömbre való megosztottsága rejt magában.

- India baráti viszonyt kíván az Egyesült Államokkal, fejleszteni kívánja a két ország közti műszaki együttműködést, de ennek fejében nem mond le el nem kötelezett külpolitikájáról és a Szovjetunióhoz fűződő kapcsolatairól - mondta Radzsiv Gandhi.

Az indiai kormányfő Afganisztán kérdésében támogatásáról biztosította az érintett felek párbeszédét, az ország szuverenitását és el nem kötelezett jogállását szavatoló politikai megoldást.

június 14.

Olof Palme és felesége délelőtt a magyar főváros nevezetességeivel ismerkedett. A hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó svéd miniszterelnököt városnéző programjára elkísérte Esztergályos Ferenc külügyminiszter-helyettes és Szigeti Károly, hazánk stockholmi nagykövete.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_olof_palme_budapest.jpgOlof Palme Budapesttel ismerkedik

A svéd kormányfő először a budai várban sétálva a Halászbástyáról nézte meg fővárosunk panorámáját, majd a Mátyás-templomot kereste fel. Itt Fábián János kanonok ismertette az épület történetét, s a Mátyás-templomot ábrázoló díszplakettet nyújtott át a vendégnek.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_olof_palme_fabian_janos.jpgFábián János kanonok a Mátyás-templomot mutatja be a vendégnek

Ezután a Belvárosban folytatódott a program. A Vörösmarty téri, Duna-korzói és Váci utcai séta közben Olof Palme megtekintette XII. Károly svéd király emléktábláját, aki 1714-ben Törökországból Stralsundig lovagolt, s útközben az emléktáblával jelzett házban pihent meg.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_olof_palme_belvaros_1.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_olof_palme_belvaros_2.jpgA belvárosi séta képkockái

A Belvárosból Újpestre, a IV. kerületi Langlet Waldemar utcai általános iskolába látogatott a svéd miniszterelnök. Kovács Ottóné, az intézmény igazgatója köszöntötte, majd a tanulók virágcsokorral kedveskedtek a vendégeknek. Az igazgatónő elmondta: a századfordulón épült iskola ápolja az utca névadójának emlékét, aki a második világháború idején a Svéd Vöröskereszt magyarországi főmegbízottjaként segítséget nyújtott az üldözötteknek, s ingyenkonyhát nyitott az éhező gyermekek számára az iskolában. Langlet Waldemar özvegye 1980-ban alapítványt tett az iskola növendékeinek. Az alapítvány idei díjait Olof Palme nyújtotta át Csillag Ágnes és Gál Anikó nyolcadikos tanulónak.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_olof_palme_iskola_1.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_olof_palme_iskola_2.jpgLátogatás az újpesti Langlet Waldemar utcai általános iskolában

Olof Palme búcsúzóul kedves szavakkal köszöntötte a tanulásban és a közösségi munkában élenjáró kitüntetetteket.

Olof Palme a nap folyamán találkozott a Svéd ENSZ Társaság hazánkban tartózkodó tanulmányi delegációjának vezetőjével, Kersti Saleviddel, és Gömbös Ervinnel, a Magyar ENSZ Társaság főtitkárával, elismeréssel szólt a két társaság együttműködéséről.

Elutazása előtt a Hilton Szállóban nemzetközi sajtóértekezletet tartott Olof Palme. Bányász Rezső államtitkárnak, a Tájékoztatási Hivatal elnökének megnyitója után Palme rövid nyilatkozatot tett, majd kérdésekre válaszolt. Méltatta, hogy ez alkalommal járt először svéd miniszterelnök Magyarországon. - Kétoldalú kapcsolatainkban nincsenek problémák, annál több viszont a lehetőség a továbblépésre - mondotta tárgyalásairól, Kádár Jánossal, Lázár Györggyel és Losonczi Pállal folytatott megbeszéléseiről. Aláhúzta, hogy részletekbe menően szó volt a gazdasági együttműködés kiterjesztéséről, mind kétoldalú alapon, mind pedig harmadik országok piacán való közös fellépésben. A magyar-svéd tárgyalások külpolitikai részéről elmondta, hogy a kelet-nyugati kapcsolatokról, a folytatódó párbeszéd szükségességéről, a helsinki szellem, az enyhülés felélesztéséről tanácskoztak. - Mindkét ország aggódik a fegyverkezési hajsza miatt, és egyetért abban, hogy meg kell találni az utat a leszerelés felé - mondotta. Rámutatott, hogy Magyarországnak és Svédországnak a kis és közepes nagyságú államoknak is hasznos szerepük van az enyhülésben, a nukleáris leszerelés előmozdításában. Véleményt cseréltek a stockholmi, és a genfi tárgyalások menetéről is - mondotta végül Palme.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_olof_palme_banyasz_rezso.jpgOlof Palme sajtókonferenciát tart, mellette Bányász Rezső

Olof Palme és felesége, valamint kíséretének tagjai péntek délután elutaztak Budapestről.

A búcsúztatásra a Ferihegyi repülőtéren megjelent Lázár György, a Minisztertanács elnöke és felesége, Várkonyi Péter külügyminiszter, továbbá politikai életünk több más vezető személyisége. Ott volt Szigeti Károly, valamint Kari Vidar Hellners, Svédország budapesti nagykövete.

A magyar és a svéd zászlókkal feldíszített budapesti légikikötő betonján csapatzászlóval felsorakozott a néphadsereg díszszázada. Az alakulat parancsnoka jelentést tett a svéd kormányfőnek, s felcsendült a két ország himnusza. Ezután Olof Palme ellépett a díszszázad sorfala előtt, majd úttörők virágcsokorral búcsúztak a vendégektől. A beszállás előtt a két kormányfő még néhány szívélyes szót váltott. A különrepülőgép néhány perccel délután öt óra után szállt fel.

A Népköztársaság Elnöki Tanácsa pénteken ülést tartott.

A testület, a Minisztertanács előterjesztése alapján törvényerejű rendeletet hozott a Magyar Kereskedelmi Kamara gazdasági szervezőtevékenységének továbbfejlesztéséről és jogállásának megváltoztatásáról. A kamara a jövőben nem országos hatáskörű állami szervként, hanem társadalmi szervezetként látja el feladatát, a Minisztertanács törvényességi felügyelete mellett.

Az Elnöki Tanács a gazdaságirányítás továbbfejlesztése és a gazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében módosította a szövetkezetekről szóló törvényt és az ipari szövetkezetekről szóló törvényerejű rendeletet. Az új szabályozás növeli a szövetkezetek önállóságát, elősegíti külgazdasági kapcsolatainak fejlesztését és a hatékonyabb működési formák kialakítását.

A megváltozott gazdaságirányítási és vállalatfelügyeleti rendszernek megfelelően az Elnöki Tanács módosította az építésügyről szóló törvény egyes rendelkezéseit.

A továbbiakban a testület bírákat mentett fel és választott meg.

A Magyar-Szovjet Baráti Társaság megalakulásának 40. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak pénteken Budapesten, a Szovjet Kultúra és Tudomány Házában.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mszbt_csongradi_kata.jpgRészlet az ünnepi műsorból: Csongrádi Kata a Millió rózsaszál című sanzont énekli

Ivan Bagyul, a Szovjetunió budapesti nagykövetségének tanácsosa, a Szovjet Baráti Társaságok Szövetségének magyarországi képviselője ünnepi beszédében hangsúlyozta: az immár több évtizedes múltra visszatekintő magyar-szovjet barátság elmélyítésében, ápolásában megalakulásának pillanatától kezdve jelentős szerepe volt a Magyar-Szovjet Művelődési Társaságnak, majd a szervezet utódjának, a Magyar-Szovjet Baráti Társaságnak. - Az MSZBT ma is fontos feladatot teljesít a népeink közti barátság és együttműködés megszilárdításában - mondotta.

Ezután Georgij Dzisz, az SZMBT ukrán tagozatának elnöke kitüntetéseket adott át a magyar-szovjet barátság elmélyítésében kiemelkedő munkát végzett aktivistáknak: kilencen kapták meg az SZBTSZ emlékérmét, huszonöt aktivista munkáját oklevéllel jutalmazták, s huszonöt tagcsoport elismerő diplomát vehetett át.

Pénteken véget ért az általános iskolákban a tanév. Az utolsó csengetés az ország 3539 általános iskolájában egymillió 286 ezer diák számára jelezte a vakáció kezdetét. Az idén több mint 132 ezer 8. osztályos tanuló fejezte be általános iskolai tanulmányait.

A vakációzó gyermekek szabadidős foglalkoztatására változatos programokat szerveznek. Csaknem 300 ezer gyermek vesz majd részt az úttörőszövetség csapat- és vándortáboraiban, a központi és a megyei táborokban. Néhány úttörőcsapat, a hagyományokhoz híven, külföldi csereüdültetést is szervezett. A SZOT nyáron 30 ezer gyermek üdültetését oldja meg, a nyári napközis táborokban pedig százezer gyermeket várnak különféle foglalkozásokkal.

Gazdag programot kínálnak nyárra a művelődési házak: az otthon maradóknak szakköröket, klubokat, tanfolyamokat rendeznek, s vakációs játékra hívják a gyermekeket a múzeumok is.

A következő tanév az általános iskolákban és a középfokú oktatási intézmények nappali tagozatán augusztus 31-én, illetve szeptember 1-én tanévnyitó ünnepéllyel kezdődik. Az első tanítási nap szeptember 2., hétfő lesz. Az első félév 1986. február 2-ig tart, az iskolák 1986. február 7-ig értesítik a tanulókat és szüleiket az addig végzett munka eredményeiről.

Moszkvában kémkedés közben a szovjet biztonsági szervek tetten érték az Egyesült Államok nagykövetségének másodtitkárát, Paul Stombauchot. A nyomozás során olyan anyagok kerültek elő, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy az amerikai követség munkatársa diplomáciai státusával összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott. Paul Stombauchot a szovjet hatóságok nemkívánatos személynek nyilvánították, és felszólították az ország elhagyására.

A luxemburgi Schengenben, a városkát átszelő Mosel folyón horgonyzó Prince Marie-Astride hajó fedélzetén, az Európai Gazdasági Közösség öt tagállama (az NSZK, Franciaország, Belgium, Hollandia és Luxemburg) aláírta a határellenőrzés nélküli szabad utazási övezet létrehozásáról szóló schengeni egyezményt.

Fegyveres géprablók délelőtt eltérítették az amerikai TWA (Trans World Airlines) légitársaság Boeing 727-es típusú, Athén és Róma között közlekedő menetrendszerű járatát.

A légikalózok a gépet Athénból történt felszállása után kerítették hatalmukba, s Bejrútba irányították. Kétszer kértek leszállási engedélyt eredménytelenül a repülésirányítóktól. Végül maga Valid Dzsumblatt miniszter adta meg az engedélyt a leszállásra.

Innen a TWA gépe helyi idő szerint két órakor Algéria irányába elhagyta a bejrúti repülőteret.

A kommandócsoport nyilatkozatában követelte a jelenleg izraeli börtönökben fogva tartott libanoniak szabadon bocsátását, s élesen elítélte az Egyesült Államokkal szorosan együttműködő arab rendszereket.

A TWA 847-es járat Athén, Róma, Boston és Los Angeles érintésével az interkontinentális Kairó-San Diego útvonalat járta a menetrend szerint. Reggel a gép Athénból szállt fel, mikor nem sokkal később két arabul beszélő férfi kézi lőfegyverrel és kézigránátokkal eltérítette. A gép három napig ingázott Bejrút és Algír között.

A túszejtők több, mint 700 izraeli fogságban lévő síita muszlim szabadon bocsájtását követelték. Elemzők később a cselekményt a Hezbollah számlájára írták, mivel az elkövetőket mindegyiket kapcsolatba lehetett hozni a terrorszervezettel, bár ők mindvégig (a mai napig is) tagadták, hogy közük lenne a dologhoz.

A 139 utast és 8 főnyi legénységet végig lelkiterror alatt tartották, sokukat módszeresen többször is megvertek. A nevük alapján vélhetően zsidó származású utasokat elkülönítették a többiektől. Közülük hetet, akik amerikai katonai kötelékben szolgáltak, leszállítottak a repülőgépről, és fogságban tartottak egy bejrúti síita börtönben.

Az Egyesült Államok haditengerészetének búvárát, Robert Stethemet meggyilkolták, holttestét nemes egyszerűséggel a gépből a repülőtéri előtér betonjára dobták. Az elkövetkező két hétben több tucat utast tartottak túszként, míg a fogvatartóik szabadon nem engedték őket, miután követeléseiket teljesítették.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_twa_847_john_testrake.jpgAz eltérítés ikonikus képe, amelyen egy fegyvert tartottak John Testrake kapitány közelében, kilógatva a pilótafülke ablakából, miközben őt és a többi pilótát az ABC News riportere, Charles Glass interjúvolta...

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_twa_847_targyalas.jpg…és az egyik „tárgyalás” a túszok további sorsáról

Az egyik elkövető, aki akkor az utolsó 39 túsz elengedéséért cserébe szabadon távozhatott, később Mohammed Ali Hamadiként azonosították, akit végül 1987-ben a frankfurti repülőtéren elfogtak, miközben robbanóanyagot próbált egy menetrendszerinti járatra felcsempészni és életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek Nyugat-Németországban. Feltételezések szerint 2005-ben feltételes szabadságra bocsátását egy titkos fogolycsere részeként engedélyezték, Susanne Osthoff, egy Irakban elrabolt nyugatnémet régész szabadon bocsátásáért cserébe. Szabadulása után háborítatlanul hazájába távozhatott. Az Egyesült Államok rögtön kérte a kiadatását Libanontól - eredménytelenül. Meg nem erősített pakisztáni hírszerzési források arról számoltak be, hogy Hamadeit a CIA dróntámadása során ölték meg Pakisztánban 2010 júniusában. Hamadei halálát azonban soha nem erősítették meg, és továbbra is szerepel az FBI legkeresettebb terroristáinak listáján.

A másik elkövetőt, Ali Atwát is elengedték, őt a görög kormány jóvoltából, cserébe azért, hogy a gépeltérítők nyolc görög állampolgárt, köztük Demis Roussos népszerű görög énekest, szabadon engedtek Algírban. Őket, a görög kormány repülőgépe szállította vissza Athénba. Egyes hírek és meg nem erősített források szerint Atwa rákban halt meg 2021 októberében Libanonban. Ennek ellenére az FBI honlapján továbbra is szökevényként szerepel.

Izrael végül a nyomásnak engedve 31 síita foglyot engedett szabadon.

A gépen a legutoljára maradó túszokat az emberrablók csak azután engedték szabadon, hogy az Egyesült Államok és Izrael is garantálta, hogy az eset után nem lesz megtorlás.

Az esetet azóta is az egyik legszerencsétlenebb géptérítésként emlegetik a repülés történetében.

Azt a különböző elemzők sosem tartották valószínűnek, hogy itt két ember magánakciójáról volt szó. Mert ha nem, akkor a szervezők és akik kiadták az utasítást a gép eltérítésére, sohasem feleltek tettükért…

Az 1995-ben hadrendbe állított USS Stethem, az Arleigh Burke osztályú romboló Robert Stethem tiszteletére kapta a nevét.

Az eltérítésben érintett repülőgépet szinte azonnal újra hadrendbe állították. A TWA szolgálatában maradt a repülőgép 2000. szeptember 30-i kivonásáig. Ez a gép volt a légitársaság utolsó forgalomban lévő 727-es Boeingje. Végül 2002 májusában selejtezték le.

Az eseménysorozat legnagyobb hőse a Csehszlovákiában született, később a szüleivel az NDK-ba kitelepített, majd onnan az NSZK-n keresztül az Egyesült Államokba disszidált, akkor negyvenegy éves légiutas kísérő, Ulrike Derickson volt. A két gépeltérítő rosszul beszélt angolul, de egyikük folyékonyan beszélt németül. Derickson volt a személyzet egyetlen tagja, aki tudott németül, így ő volt a felelős azért, hogy lefordítsa a gépeltérítők követeléseit a pilótáknak. Az elején az utasok kiválogatásánál ő kapta a gépeltérítőktől a feladatot, hogy az útlevelek alapján gyűjtse ki a zsidó származású utasokat, az útlevelek jó részét eldugta. Később egy egyik szabadon bocsájtási „turnusnál” az ő kifejezett könyörgésére és közbenjárására engedtek el 17 nőt és gyermeket. Majd az egyik algíri leszállás után, mikor a helyi hatóságok megtagadták, hogy újra ingyen vételezzen üzemanyagot a repülőgép, a terroristák további erőszakot és kivégzéseket helyezett kilátásba. Ekkor ő maga ajánlotta fel a saját Shell üzemanyag kártyáját és fizetett ki 5500 dollárt a közel 23 tonna kerozinért.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_twa_847_tuszok.jpegAz Ulrike Derickson által kierőszakolt túszok elengedése

A géprablást később több TV-, és mozifilmben is feldolgozták, elsősorban az ő tevékenységére kihegyezve. A leghíresebb feldolgozás a Chuck Norris fémjelezte 1987-es Delta Force című film volt. Bár nyugdíjazásáig a TWA-nál, illetve évekkel később a Delta Airlines-nál szolgált ugyanabban a munkakörben, mellette az FBI, és légitársaságok is alkalmazták tanácsadóként válságkezelési feladatoknál. 2005-ben hunyt el rákbetegségben.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_twa_847_uli_derickson.jpegUlrike Derickson

Közben Bejrútban pénteken is folytatódtak a harcok. A demarkációs vonal mentén szemben álló falangista és muzulmán milicisták nemcsak egymás állásait, de a sűrűn lakott negyedeket is tűz alá vették, hatalmas károkat és riadalmat okozva.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_palesztin_menekulttabor.jpgOstromlók lövik a palesztin állásokat a Bejrút környéki menekülttábornál

Egyidejűleg több jelzés szerint hamarosan lezárulhat a Lahad-milícia fogságában levő 21 finn ENSZ-katona kálváriája. A világszervezet képviselői előző nap Maarakéban, „semleges területen” találkoztak az Amal fogságában levő 11 volt zsoldossal, aki megerősítette, hogy nem kíván visszamenni Lahadékhoz, s eredetileg is csak kényszer hatására csatlakozott a milíciához. Samir most azt közölte Brian Urqhart ENSZ-főtitkár-helyettessel, hogy Lahadék el fogják engedni foglyaikat.

Jasszer Arafat, a PFSZ VB elnöke a KVNA kuvaiti hírügynökségnek adott interjújában reményét fejezte ki, hogy hamarosan sor kerülhet a bejrúti palesztin menekülttáborok sorsával foglalkozó arab csúcstalálkozóra.

Managua a nicaraguai ellenforradalmárok támogatására hozott amerikai kongresszusi döntés után semmisnek tekinti azt a korábban egyoldalúan bejelentett kötelezettséget, hogy nem vásárol modern fegyvereket, illetve csökkenti az országban levő kubai tanácsadók számát.

Daniel Ortega nicaraguai államfő - egy nappal az amerikai képviselőház döntése után - kormánynyilatkozatban ítélte el az amerikai törvényhozás lépését, aláhúzva, hogy az tovább mélyíti a Nicaragua körül kialakult háborús feszültséget, és veszélyes közelségbe hozza a közvetlen amerikai katonai beavatkozás lehetőségét. Közölte azt is, Hogy az új fejlemények miatt Nicaragua javasolni fogja a Contadora-csoportnak, hogy vizsgálja felül az e hónap 18-án Panamavárosban esedékes ülése napirendjét. A kormánynyilatkozat leszögezi: Managua a katonai válaszlépések meghozatalának ellenére továbbra sem kíván lemondani azokról a diplomáciai erőfeszítésekről, amelyek segíthetik a közép-amerikai béke megteremtését. Managua ismételten javasolta az Egyesült Államoknak a mexikói Manzanillóban félbeszakadt, kétoldalú megbeszélések fölújítását, abban a reményben, hogy azok a két ország között megromlott kapcsolatok normalizálásához vezethetnek.

A kormánynyilatkozat végül fölszólítja a nicaraguai lakosságot, hogy álljon készen egy esetleges katonai intervenció visszaverésére.

A Reagan-kormányzat nagyszabású tervei egy ellenrakéta-rendszernek a világűrbe való telepítésére a nukleáris háború szélére sodorják a világot - mondotta Radzsiv Gandhi indiai miniszterelnök az űrfegyverkezési terveket ellenző amerikai tudósokkal tartott találkozóján.

Az indiai kormányfő alaptalannak nevezte azt az állítást, hogy a csillagháborús program védelmi jellegű lenne. Mint rámutatott, ezek a tervek nem mozdítják elő a békét és a leszerelést.

Az indiai kormányfő a kétoldalú kapcsolatokról szólva kijelentette: India nem készül politikai akrobatamutatványokra az Egyesült Államokhoz és a Szovjetunióhoz fűződő viszonyában. El nem kötelezettek vagyunk - erősítette meg az indiai kormányfő az ABC amerikai televíziónak adott nyilatkozatában.

India és az Egyesült Államok között eddig semmiféle megállapodás nem született fegyvervásárlásokról, mivel Washington fenn akarja tartani magának a jogot, hogy visszamenőlegesen megváltoztathassa egy ilyen megállapodás pontjait - közölte Radzsiv Gandhi az indiai nagykövetségen újságírók egy csoportja előtt. A továbbiakban hangoztatta: a két ország közötti bizalom helyreállításához időre van szükség, mivel India - mint az amerikai fegyveralkatrész-szállításoktól függő ország - a múltban jelentős mulasztásokat tapasztalt az Egyesült Államok részéről e téren.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_radzsiv_gandhi_georg_bush.jpgRadzsív Gandhi George Bush amerikai alelnökkel

június 15.

Elutazott hazánkból a Szovjet-Magyar Baráti Társaság delegációja, amely Filipp Jermas, az SZMBT elnöke vezetésével, a Magyar-Szovjet Baráti Társaság megalakulásának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekre érkezett Magyarországra.

Először szállt le Budapesten, a Ferihegyi repülőtéren, már az új leszállópályán, a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe, a Boeing 747-es, közismert nevén a Jumbo. A Lufthansa óriásgépe reggel 9.30 órakor startolt Frankfurtban, hogy Budapestre hozza a kölni Ford Művek dolgozóinak 350 fős csoportját A gép egy óra 15 perc alatt tette meg az utat. Az utasokért tegnap jött vissza a Jumbo. A Boeing 747-es fogadásának lehetőségével idegenforgalmunk is bővülhet.

A gép érkezésekor megtartott rövid sajtótájékoztatón az NSZK-beli légitársaság képviselői elmondták, hogy a Lufthansának ma már 16 Boeing 747-es gépe van, az elsőt 1970-ben állították forgalomba. A gépek általában nem ilyen rövid távolságra, hanem ennél jóval nagyobb távra repülnek, így Ausztráliába, Dél-Amerikába, Hongkongba. A Jumbo-járatok leghosszabb útvonala a Rio de Janeiró-i, ezt az utat 14 óra alatt teszik meg a gépek.

A Budapestre érkező gépről egyébként elmondták, hogy 355 utast, s 19 főnyi személyzetet képes szállítani. A gép súlya utasokkal és üzemanyaggal együtt meghaladja a 200 tonnát. Hossza több mint 70 méter, legnagyobb szélessége pedig csaknem 60 méter. Budapest és Frankfurt között 12 tonna kerozint használt el.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_lufthansa_boeing_747.jpgAz első Boeing-747-es a ferihegyi betonon...

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_lufthansa_boeing_747_pilotak.jpg...és a pilóták

A TASZSZ jelentése szerint Reagan amerikai elnök interjút adott a Szabad Európa és a Szabadság rádióállomásnak, amelyben durván beleavatkozott más országok belügyeibe; egyebek között felszólította a Szovjetunió és a többi szocialista ország népeit, hogy „szálljanak szembe” társadalmi rendjükkel.

Mint a szovjet hírügynökség megállapítja: egy olyan ország vezetője számára, amely aláírta a helsinki záróokmányt, megengedhetetlen, hogy megkérdőjelezze és „mesterségesnek” nevezze a jelenlegi európai politikai realitásokat, miként azt Reagan tette.

Visszanyerte szabadságát az a 21 finn nemzetiségű ENSZ-katona, akit a Tel-Aviv által fenntartott, úgynevezett dél-libanoni hadsereg emberei ejtettek foglyul. A katonákat az Izraellel határos Mardzsajun dél-libanoni városban adták át Jean Pons tábornoknak, a Libanonban állomásozó ENSZ-erők (UNIFIL) parancsnokának.

Az ENSZ New York-i székhelyén Pérez de Cuellar főtitkár szóvivője nyilatkozatban mondott köszönetét mindazoknak, akik diplomáciai erőfeszítéseik révén hozzájárultak az ügy rendezéséhez.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_finn_ensz_katonak.jpgFinn ENSZ-katonák szabadon bocsátásuk után

A Vénusz légkörébe jutott a Vega-2 szovjet űrszonda által kibocsátott két kutatóegység. Egyikük leereszkedett a bolygó felszínére, a másik annak légkörét tanulmányozza. Maga a Vega-2 űrszonda 24 500 kilométernyi távolságra elhaladt a Vénusz mellett, és folytatja útját a Halley-üstökös felé. A légikörkutató egység a pályamódosító manőverek után a Vénusz felszínétől 54 kilométeres magasságban pályára állt, és rendszeres időközönként meteorológiai méréseket végez.

A másik, a leszálló űregység simán landolt a Vénusz északi féltekéjén. Ereszkedés közben az egység adatokat továbbított a Földre a bolygó légköréről, annak összetételéről és fizikai mutatóiról. Az egység különleges berendezései lehetővé teszik, hogy a Vénusz felszínének rendkívüli körülményei, a 452 Celsius-fokos hőmérséklet és a 86 atmoszférás nyomás ellenére a műszerek működjenek.

június 16.

Budapest építői és építőanyaggyári dolgozói az építők napján, vasárnap ezúttal is hagyományos munkástalálkozójuk színhelyén, a hűvösvölgyi Nagyréten tartották meg idei nagy seregszemléjüket. A színes sport- és kulturális program több mint tizenötezer részvevőnek - dolgozóknak és családtagjaiknak - nyújtott kellemes szórakozást. A legfrissebbek kora reggel sportversenyekkel kezdték a napot, majd a versenyzők és szurkolóik a szovjet déli hadseregcsoport művészegyüttesének szemet gyönyörködtető műsorának tapsoltak.

A találkozón Kádár József építésügyi és városfejlesztési államtitkár köszöntötte az építőket.

Építők napi juniális a hűvösvölgyi Nagyréten képekben

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_epitok_napja_huvosvolgyi_nagyret_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_epitok_napja_huvosvolgyi_nagyret_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_epitok_napja_huvosvolgyi_nagyret_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_epitok_napja_huvosvolgyi_nagyret_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_epitok_napja_huvosvolgyi_nagyret_5.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_epitok_napja_huvosvolgyi_nagyret_6.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_epitok_napja_huvosvolgyi_nagyret_7.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_epitok_napja_huvosvolgyi_nagyret_8.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_epitok_napja_huvosvolgyi_nagyret_9.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_epitok_napja_huvosvolgyi_nagyret_10.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_epitok_napja_huvosvolgyi_nagyret_11.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_epitok_napja_huvosvolgyi_nagyret_12.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_epitok_napja_huvosvolgyi_nagyret_13.jpg

VIT-re készülő magyar kulturális delegáció a székesfehérvári Vörösmarty Színházban gálaműsoron mutatta be a hazai érdeklődőknek a fiatalok moszkvai seregszemléjére összeállított műsorát. A műsort megtekintette Hámori Csaba, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a KISZ KB első titkára és Ribánszki Róbert, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának titkára is. A látványos, tartalmas műsorban Szokolay Balázs és Gulyás Márta zongoraművész, Szabadi Vilmos hegedűművész lépett színpadra, néptáncaink szépségéből pedig a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének tánckara és a HVDSZ Bihari János Táncegyüttese adott ízelítőt. A hazai rockzenét a műfaj jeles egyéniségei, Varga Miklós együttese, Deák Bili Gyula, Makrai Pál, Balázs Ferenc és a Kormorán együttes képviselte. Színpadra lépett Balogh Márton, Szerémi Zoltán, Szórádi Erika, Szvorák Katalin és Varga Katalin színművész is.

Amiről nem szóltak a hírek:
A hétvégén a monorierdői kempingben sor kerül a monori találkozóra, a Kádár-rendszer értelmiségi ellenzékének első nagy találkozójára.

A monori találkozó a monorierdei kempingben 1985. június 14-16. között megtartott összejövetel volt, melyen az egymástól elszigetelt demokratikus ellenzék képviselőin kívül, reformközgazdászok, történészek, népi írók, a Kádár-rendszerrel szemben álló művészek is részt vettek; összesen negyvenöten. A tanácskozás mérföldkő az 1956 utáni magyar és közép-kelet-európai ellenzéki mozgalmak történetében.

Az akkor illegális rendezvény, a magyarországi rendszerváltás előtti ellenzéki körök és csoportosulások, összességében a demokratikus ellenzék első és igazából egyetlen olyan találkozója volt, melyen mind az „urbánus”, mind a „népi” frakció jelen volt és valamiben egyetértésre jutott. A külföldi emigrációban is jelentős figyelem kísérte az ellenzéki értelmiség két szárnyának - a „népieknek” és a „létező szocializmusból kiábrándultaknak” - Monoron (Monorierdőn) tartott találkozóját.

A tanácskozás fő témái: 1956 politikai öröksége, a határon túli magyarság helyzete, az emberi és állampolgári jogok és a gazdasági reformok esélyei. A referátumokat a Donáth Ferenc által szorgalmazott „ellenzéki népfront” jegyében Csurka István „Új magyar önépítés”, Csoóri Sándor kisebbségi kérdésekről, Bauer Tamás gazdaságpolitikai kérdésekről és Kis János „Korlátainkról és lehetőségeinkről” tartotta.

Az 1985-ös jegyzőkönyv a monori kempingben rendezett találkozóról azt a ritka pillanatot örökíti meg, amikor majdnem mindegyik disszidens-irányzat, különböző világlátású és vérmérsékletű emberek, a népfront-gondolat jegyében együtt jelentek meg egy konferencián. Együtt azonban csak egyetlen dologban tudtak egyetértésre jutni, ez pedig a kommunista diktatúra elvetése volt.

A szervezők megpróbálták félrevezetni a hatóságokat. Kenedi János a helyszín kiválasztásakor, hogy megzavarja az ellenzékieket figyelő ügynököket, két megbízható ismerőse, a Siótournál dolgozó Nagy Mária és Szombathelyi Júlia segítségével egyszerre három magyarországi kempingben is foglalt szállást a félszáz résztvevő részére. A meghívottak helyszínre utazása kémfilmbe illő volt.

Így a meghívottak közül, aki akart - 45 ilyen személyről tud a találkozóról készült jegyzőkönyv -, akadálytalanul jutott el a monori kempingbe. Egy feltehetően lehallgatási feladatokkal megbízott „lakókocsi” a második nap már ott táborozott mellettük a kempingben.

A találkozó a házigazdája és egyik vezéralakja Donáth Ferenc volt. Habár a tanácskozás érdemi eredményt nem hozott, a demokratikus ellenzék két frakciója, a népi és az urbánus egyetlen dologban mégis egyetértésre jutott; a diktatúra elvetésében.

Donáth Ferenc bevezetője előtt a résztvevők kézhez kapták és elolvasták a tanulmányokat, s elhangzott az első szóbeli vitaindító, Szabó Miklós reflexiója Csurka István vitaindítójához, az „Új magyar önépítés”-hez.

A vita első felszólalója, Csengey Dénes kérdéseket tett fel, a találkozó céljait, lehetséges Az előadók közül a demokratikus ellenzéket Kis János, Kenedi János és Szabó Miklós, a népieket Csoóri Sándor és Csurka István, az 56-osokat Donáth Ferenc és Vásárhelyi Miklós, a reformközgazdászokat pedig Bauer Tamás és Laki Mihály képviselte.

A találkozón résztvettek: Csurka István író, dramaturg, később a MIÉP elnöke, Litván György történész, Solt Otília, akkoriban a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) elnöke, Haraszti Miklós író, újságíró, Demszky Gábor szociológus, Rajk László építész, Szabó Miklós történész - az utóbbi öt később a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) alapító tagja lett -, Tamás Gáspár Miklós filozófus, Csoóri Sándor író, Antal László közgazdász, Bauer Tamás közgazdász, Bence György filozófus, Benda Gyula történész, Benda Kálmán történész, Csengey Dénes író, Donáth Ferenc közgazdász, Elek István kritikus, Fekete Gyula író, Für Lajos történész, Halda Aliz tanár, Havas Gábor szociológus, Kenedi János kritikus, Kis János filozófus, Kiss Ferenc irodalomtörténész, Konrád György író, Kósa Ferenc filmrendező, Laki Mihály közgazdász, Lengyel László közgazdász, Levendel László orvos, Mészöly Miklós író, Perjés Géza történész, Radnóti Sándor kritikus, Réz Pál kritikus, Sára Sándor filmrendező, Sinkovits Imre színművész, Szalai Erzsébet közgazdász, Szűcs Jenő történész, Tardos Márton közgazdász, Tornai József író, Varga Domonkos író, Vargha János újságíró, Vargyas Lajos népzenekutató, Vági Gábor szociológus, Vásárhelyi Miklós sajtótörténész, Vekerdi László tudománytörténész.

A monori találkozó nem hozott gyakorlati eredményeket, de lehetővé tette a csoportok összehangolódását, forgatókönyvek végiggondolását. Donáth Ferenc személyes tekintélye és az '56-osok súlya, befolyása nélkül az ellenzéki körök sohasem ültek volna le egymással. Nem véletlen, hogy elhatározták: 1986 októberében sor kerül egy 1956-tal foglalkozó konferenciára.

Donáth halála (1986 július), a külső és belső körülmények megváltozása azonban lehetetlenné tette, hogy az 1986-os konferencia a monorierdői kempingben megfogalmazottaknak egy magasabb szintű ismétlődése legyen.

Monoron még megvolt az egység, ez 1987-ben, az MDF alakulását eredményező lakitelki találkozó kapcsán bomlott szét. Sokan feltételezik, hogy ha Donáth Ferenc még élt volna, talán a lakiteleki találkozó idején is meg lehetett volna őrizni a rendszerváltó értelmiség egységét, és az SZDSZ az MDF-fel egységes párttá alakulva indulhatott volna az MSZP-vel szemben az 1990-es választásokon.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_monorierdo_fur_lajos.jpgFür Lajos mond beszédet

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_monorierdo_lengyel_laszlo.jpgLengyel László osztja meg gondolatait

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_monorierdo_tamas_gaspar_miklos_meszoly_miklos.jpgTamás Gáspár Miklós és Mészöly Miklós

Félszáz halálos áldozatot követeltek a hét végén a libanoni fővárosban, s különösképp a teljesen anarchikussá vált Nyugat-Bejrútban a felerősödött harcok. A kormány továbbra is működésképtelen; a kulisszák mögötti alkudozások egyelőre eredménytelenek.

A déli külvárosokban, a menekülttáboroknál folyó síita Amal-palesztin háborúskodás vasárnap immár a 28. napjába lépett, de a mind elkeseredettebb testvérharc az utolsó három héten nem hozott lényeges változást a katonai helyzetben. Satilában és Bordzs El-Baradzsnéban a néhány órás viszonylagos nyugalom után újra meg újra fellángolt a harc, melyben nehézfegyverek több száz lövedékével árasztják el egymás állásait. Éjjel, majd vasárnap délután különösen heves küzdelem folyt itt. Palesztin források szerint az Amal végső offenzívát kísérel meg kierőszakolni. E közlés szerint újabb ötszáz katona érkezett, ezúttal a keresztény Keletről, hogy segítse a síita mozgalmat.

Az amerikai TWA légitársaság Boeing 727-es repülőgépét pénteken eltérítő fegyveresek szombaton és vasárnap szabadon engedték az utasok egy részét.

A gépen a legújabb hírek szerint 38 fogoly maradt, mind amerikaiak. A géprablók az eddigi értesülések szerint síiták; azt követelik, hogy az izraeli börtönökből engedjék ki az arab foglyokat, egyetlen izraeli se maradjon Dél-Libanonban, s a térséget hagyják el az úgynevezett déllibanoni hadsereg fegyveresei is.

Az eltérített gép a hétvégén szinte ingajáratban volt Bejrút és Algír között. Vasárnap délután a Boeing ismét a libanoni főváros repülőterén landolt. A repülőtér környékére háromszázötven libanoni katonát s nagyszámú milicistát vezényeltek. A leszállás után az Amal síita szervezet egyik vezetője az irányítótoronyból tárgyalásokat kezdett a géprablókkal. Ennek eredményei egyelőre nem ismeretesek.

A géprablás hírére Reagan amerikai elnök félbeszakította hétvégi pihenőjét, és visszatért a Fehér Házba.

A Forma-1-es gépkocsik világbajnoki versenyének kanadai nagydíját, Montrealban a Ferrari márka nagy fölénye jellemezte. Az első két helyet az olasz „istálló” pilótái szerezték meg, s az autógyárak közötti pontversenyben is a Ferrari vezet fölényesen.

A 4410 méteres pályán 70 kört kellett megtenniük a részvevőknek. Kezdetben az olasz de Angelis vezetett Lotus-Renault típusú gépkocsiján, a 16. körben azonban honfitársa, Alboreto tört az élre, biztosan verte vissza a riválisok előzési kísérleteit, és 174,686 km/órás átlaggal nyerte a versenyt. Ezzel az összetettben is vezet, a holtversenyben álló Prost és de Angelis előtt. A világbajnok osztrák Niki Lauda motorhiba miatt kiállni kényszerült.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_foma_1_montreal.jpgStefan Johansson (Ferrari), Michele Alboreto (Ferrari) és Alain Prost (McLaren TAG Porsche) a győzelmi dobogón

A kanadai Grand Prix „rendkívüli eseménye”: semmi rendkívüli nem történt, baleset nélkül zajlott le a futam.

Humor:
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_humor_5.jpg

Reklám:idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_reklam_3.jpg

Kékfény:
Megcsúszott, fának ütközött, majd a Sió-csatornába borult egy autó Sárszentlőrincen, egy ember életét vesztette. Az eddigi vizsgálat szerint a 28 éves Takács Jenő helyi kőműves nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetett. A balesetnél az ugyancsak 28 éves Takács Ferenc a helyszínen meghalt. A gépkocsi vezetője és másik utasa könnyebben megsérült.

Csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének alapos gyanúja miatt a rendőrség őrizetbe vette Sz. Jenő 17 éves takarító, valamint B. József 17 éves, Finta Imre 19 éves és ifj. Koncz László 19 éves foglalkozás nélküli budapesti lakost. A négy fiatalember június tizenegyedikén, az esti órákban, a XIII. kerületi Dráva utcában az Elektromos Művek klubhelyiségében szóváltásba keveredett, s verekedésbe kezdett az ott szórakozókkal. Az előlük elmenekülő fiatalokat a Fővárosi Vízművek munkásszállójára is követték, s ott garázda magatartásukkal mintegy 30 ezer forint kárt okoztak. Ügyüket június 17-én, hétfőn gyorsított eljárással tárgyalja a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Emberölés bűnügyében hozott ítéletet Győrött a Győr-Sopron Megyei Bíróság dr. Nagy Zoltán tanácsa. Az év elején Győr egyik kertvárosában egy izzó salakkal borított tárolóban a felismerhetetlenségig összeégett holttestre bukkantak. A nyomozás megállapította, hogy a lelet azonos az abban az időben eltűnt Gombolai János győri lakos maradványaival.

Azt is kiderítették, hogy bűncselekmény történt, mégpedig 1985. február 13-án az esti órákban. Elkövetője Sztojka Csaba 22 éves győri lakos, aki együtt dolgozott, s az említett napon a győri Kakas vendéglőben verekedésbe keveredett a sértettel. Az ökölpárbaj az utcán is folytatódott, majd a fiatalember Gombolait többször megszúrta, s áldozatát az izzó salakkal telített tárolóba dobta, majd a helyszínről elmenekült.

Sztojka Csaba az eljárás során beismerő vallomást tett, amit később visszavont, és a bíróság előtt is csak a verekedés tényét ismerte be, az emberölést pedig a verekedésben ugyancsak részt vett ivócimborájára akarta ráfogni. A többnapos tárgyalás után a tárgyi bizonyítékok, a szakértői vallomások révén egyértelműen bebizonyosodott, hogy a tettes Sztojka Csaba volt.

A Győr-Sopron Megyei Bíróság emberölés miatt 12 évi, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, és tíz évre a közügyek gyakorlásától eltiltotta. A bíróság súlyosbító körülményként értékelte az ittasságot, a durva elkövetési módot. Enyhítő körülményként a vádlott fiatal korát és kiskorú gyermekét vette figyelembe.

A vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, az ügyész háromnapi gondolkodási időt kért.

Közlemények:
COMMODORE-64 személyi számítógép programozása címmel a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskola további tanfolyamokat indít. Számítástechnikai alaptanfolyamot tartunk, amely az alapismereteken kívül olyan számítógépes szakismereteket és gyakorlási lehetőséget nyújt, melyek birtokában biztonsággal foghatnak a saját szakterületükön adódó feladatok érdemi megoldásához. A tanfolyam 80 órás, hetenként kétszer, összesen 16 alkalommal. Sikeres vizsga esetén a hallgatók bizonyítványt kapnak. Tanfolyami díj: előkalkulációnk szerint várhatóan 3600 Ft/fő. A jelentkezés módja: a főiskola portáján (Bp., Népszínház u. 8. 1081) kapható jelentkezési lapot a Természettudományi Tanszékre kell eljuttatni. A tanfolyamra történő besorolás a jelentkezések beérkezésének sorrendjében történik. Felvilágosítást a 339-183-as telefonon adunk.

Önnek is lesz egyszer videomagnója. Addig is örökíttesse meg élete megismételhetetlen pillanatait. Felvételeink szakszerűek, megbízhatóak. Tel.: 213-775.

A KERMI ismét engedélyezte az N 501 típusú NDK-import, ötliteres vízmelegítő árusítását. A termék forgalmazását néhány hónappal ezelőtt azért függesztette fel, mert nem volt meg hozzá a Magyar Elektrotechnikai Ellenőrző Intézet minősítő irata. A MEEI vizsgálata szerint a vízmelegítő megfelel a követelményeknek, így az intézet a termékre a minősítő iratot kiadta. A berendezéshez mellékelni kell az előírt vásárlási tájékoztatót.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_allasajanlat_3.jpg

Divat: Ismét hódít a műszál
A hazai kellékek és díszítők választéka korlátozza a belföldi igények kielégítését. De a budapesti Habselyem Kötöttárugyárfolyamatosan törekszik a választék javítására. Technológiájuk alkalmas minden feladat megoldására. Most például divat a különböző színű betétek alkalmazása, a neccdíszítés, a csatok, pántok, patentok, szalagok, zsinórok felhasználása, ezt mind-mind meg tudják valósítani. Gyártanak nadrágot, kombinét, hálóruhát, szabadidőruhát, köntöst, felső ruházatot, férfi, női, leányka és bakfis méretekben, sőt külföldre férfiöltönyöket is. Legnagyobb megrendelőjük a Szovjetunió. Szovjet partnereikkel igen jó a kapcsolatuk. Több éven át elismerő diplomával fejezték ki megelégedésüket. De eljutnak termékeik Csehszlovákiába, az NDK-ba, Angliába, NSZK-ba, Svédországba, Norvégiába, Dániába, Hollandiába, Finnországba, Kanadába, Líbiába, az Egyesült Államokba és még sorolhatnánk tovább. Elsősorban olyan hálóruhákat terveznek, amelyek szabadidőruhaként is viselhetők. Egész termékcsaládokkal igyekeznek fellépni. Őszre pedig a nagyon drága külföldi pólópulóvereket olcsóbb hazaival szeretnék pótolni.idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_divat_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_divat_4.jpg

Gépszemle előtt a Békéscsabai Állami Gazdaságban:
A Békéscsabai Állami Gazdaság telekgerendási kerületében nagy erőkkel készítik fel a betakarítógépeket az aratásra. Először a zöldborsót vágják - várhatóan a hónap második felétől -, így az önjáró borsóbetakarítók szemléje lesz az első. Ezen a gépszemlén hat Claas dominátor is részt vesz, ezek azonban már az árpa aratását várják.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_bekescsabai_allami_gazdasag.jpgAz aratásra készítik elő a gépeket a szerelőműhelyben

Baranyai együttműködés:
Már korábban együttműködési szerződést kötött a közös gyártmányfejlesztésre a Pécsi Cipőipari Szövetkezet és a Pécsi Bőrgyár. Ennek értelmében egyebek mellett a kísérleti műhelyből kikerült új bőrféleségekből elsőként a pécsi cipészek készítenek modelleket, majd közösen mérlegelik, a termékek értékesíthetők-e minden piacon.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_baranyai_egyuttmukodes.jpgFontos láncszem a minőségellenőrzés

Autóemelők:
A Miskolci Mezőgép Vállalat mezőcsáti gyáregységében készülnek a különféle mezőgazdasági gépeket, berendezéseket működtető hidraulikák, valamint a hidraulikus autóemelő család.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_miskolci_mezogep.jpgA felvételen az összeszerelésre váró hidraulikus autóemelők láthatók

Adidas és Puma tréningruhák Vácról:
Hazánk egyik legidősebb kötőipari vállalata, a Váci Kötöttárugyár Adidas és Puma melegítőket konfekcionál. A tőkés export növelése érdekében a gyár tovább korszerűsíti gépállományát.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_vaci_kotottarugyar.jpgA kötőgépek

Nyílászárók exportra:
A Fémmunkás Vállalat balkányi üzeme ebben az évben 160 millió forint értékben készít Dorog „B” típusú ajtókat, ablakokat exportra.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_balkanyi_femmunkas_vallalat.jpgOláh Imre targoncával emeli helyükre a szállításra váró kész nyílászárókat

Üzem a tsz-ben:
A napokban adták át az ököritófülpösi Szamosmenti Egyetértés Tsz központi telepén a Pamutfonóipari Vállalat kihelyezett bérmunkaüzemének utolsó egységét. A múlt év nyarán elkezdett munkák nyomán több mint 16 millió forintos költséggel kihasználatlan gazdasági épületeket újítottak fel és építettek át a tsz dolgozói. A folyamatosan bővülő üzemben eddig csak gyűrűsfonást és orsózást tudtak végezni, de az új csarnok próbaüzemét követően a bálákban beérkező gyapotból annyi előfonalat készítenek, hogy saját szükségletükön kívül ellátják a vállalat kisvárdai és petneházi üzemét is.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_szamosmenti_egyetertes_tsz.jpgMár termelnek az „előmfi” gépei. Munkájuk eredményeként a gyapotból előfonal készül

Futóművek Szombathelyről:
A Rába Magyar Vagon- és Gépgyár szombathelyi futóműgyárában futóműveket, futómű-alkatrészeket és motoralkatrészeket állítanak elő. évi 1.8 milliárd forint termelési értékben. A termékek egy része exportra, más része a központi gyárba kerül beépítésre.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_raba_vagongyar.jpgA kerékagy gyártósor, melyen évi negyvenezer darab kerékagy készül hazai és export pótkocsi-futóművekhez

Konténerközpont Csebokszáriban:
Különleges szállítmánnyal érkezett a minap a Hungarocamíon speciális szállítójárműve Egerbe, a Csebokszári-lakótelepre. A városrész régi gondján próbálnak enyhíteni a Miskolci Postaigazgatóság illetékesei. A közeljövőben kapcsolják be a telefonhálózatba a BHG Mobil 1000-es típusú konténerközpontot. mely közel 14 millió forintba kerül. Októbertől ezer telefonelőfizető örülhet ennek.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mobil_kontenerkozpont.jpgGaluska Judit üzemmérnök a „kicsomagolás" közben

Vízrebocsátották az új úszódarut:
A Ganz Danubius (korábbi nevén Magyar Hajó- és Darugyár) angyalföldi üzemében vízre bocsátották az első új típusú 35 tonnás úszódarut. Az új hajó mínusz 30 és plusz 35 C fok közötti hőmérsékletben is akadálytalanul működhet. Szovjet exportra készült.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_ganz_danubius.jpgA vízrebocsátás pillanata

Gépesedő köztisztaság:
Dombóvári Városi Tanács Költségvetési Üzeme két új kommunális munkagéppel gyarapodott a közelmúltban. Az IFA önfelszedő, locsoló-, és utcaseprő gépet a városi tanács fejlesztési alapjából kapta az üzem. Ez a gép igen nagy segítséget jelent, mert megoldja a mintegy 50 kilométer hosszúságú belterületi aszfaltút tisztítását. A gép az utcaseprésen, locsoláson kívül arra is alkalmas, hogy az ősszel lehulló faleveleket - vákuumos berendezésével - igen rövid idő alatt feltakarítsa. A másik gép egy önjáró pázsitnyíró, amely a város mintegy 25 hektár belterjes parkjának gondozására alkalmas. Ezzel a fürge masinával a parkokban lévő bokrok aljáról is le lehet kaszálni a füvet.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_dombovari_koztisztasag.jpgMár dolgozik az utcaseprő gép

Lada-alkatrészek Keszthelyről:
Személygépkocsi-„gyártó" nagyüzem hazánkban a veszprémi Bakony Művek, üzemegységeiben több mint tízezer Lada személygépkocsi ellenértékeként állít elő különféle autó-alkatrészeket a szovjet autógyáraknak. A keszthelyi gyáregységben Lada-gyújtáselosztókat, -ablaktörlőket készítenek. Gyújtáselosztóból 420 ezer darabot, ablaktörlő közlőműből pedig 540 ezer darabot állít elő évi 155 millió forint termelési értékben az ottani három műszakban dolgozó 320 munkás. A foglalkoztatottak között sok a nő, akik kimagaslóan díjazott szocialista brigádokban is dolgoznak.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_bakony_muvek_keszthely.jpgA vállalatnál elsőként itt alkalmazták a Bosch szereléstechnikai szalagot, amelyen műszakonként 1800 gyújtáselosztót készítenek

Kapcsolóberendezések a Vertesztől:
A Dunaújvárosi Papírgyár részére gyártanak kapcsolóberendezést a Vertesz zalaegerszegi üzemében. A termék nagyobb üzembiztonságot ad, könnyebben szerelhető és karbantartható. Az üzem kapacitása az év végéig teljesen lekötött, ez több hazai és export megrendelést jelent. A legtöbb termék változatlanul a Paksi Atomerőmű számára készül.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_zalaegerszegi_vertesz.jpgAmbróz Alajosné a 06 F berendezés fiókját szereli össze

Új televíziós adó Komádiban:
Többéves rekonstrukciós munka jelentős állomásaként május első napjaitól sugározza az MTV 2. műsorát Komódiban az új 10/1 kilowattos japán NEC-adóberendezés.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_komadi_tv_ado.jpgBeállító mérések az adón

A Magyar Televízió műsorán: „Játszani is engedd...” Major Tamás műsora.
A kiváló színész nem önmagáról beszél e műsorban, hanem mestereiről, akik őt a versek szeretetére és értésére tanították. Reinitz Béla, Ady Endre sok versének megzenésítője a társművész és jóbarát lobogó indulatával, Radnóti Miklós a nehéz időkben is őrzött józanságával, Karinthy Frigyes komolytalan komolyságával Major Tamás a szemtanú hitelességével és művészete erejével mesél főiskolás tanítványainak e klasszikus találkozásról.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_major_tamas.jpgMajor Tamás a műsorban

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mozi.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mozi_2.jpg

Színházi bemutató: A kékszakállú herceg vára
A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház nyári vendégszereplése a Hilton Szálló Dominikánus udvarában, Ruszt József rendezésében.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_fekete_gizi_szalma_tamas.jpgFekete Gizi és Szalma Tamás

Magyar könnyűzene:
A 25. héten a magyar slágerlista a szólisták között: 1. Vikidál: Csak a szívemet adom eléd (Vikidál Gyula), 2. Koncz T.-Sülyi: Névtelen banda (Kovács Kati), 3., Varga Miklós-Varga Mihály: Európa (Varga Miklós).

Az előadók között: 1. KFT: Afrika (KFT), 2. Galla-Gay-Laár: Brékó, brékó (GM 49), 3. Edda: A kör közepén állok (Edda).

Külföldi könnyűzene:
A héten az amerikai slágerlistákat a Tears For Fears Everybody Wants To Rule The World-je, a nyugat-európai slágerlisták többségét a The Crowd You'll Never Walk Alone című számai vezetik.

A héten olyan előadók jelentkeztek új albummal, mint a Talking Heads (Little Creatures), az R.E.M. (Fables of the Reconstruction), a The Beach Boys (The Beach Boys), Bob Dylan (Empire Burlesque), vagy a Scorpions (World Wide Live).

Hétfőn edzőváltást jelentett be az Újpesti Dózsa. A centenáriumát ünneplő lila-fehér csapat kispadján Temesvári Miklóst Göröcs János követi. Az is eldőlt, hogy Temesvári Tatabányán folytatja, segítője Buús György lesz.

Szerdán őszig az utolsó VB-selejtezőt játszották le Európában. A 7. csoportban Spanyolország-Izland 2:1 (0:1). Reykjavik. 11 000 néző. Gólszerzők: Sarabia (50. p.), Marcos (65. p.), ill. Thordarsson (31. P).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_europai_7_csoport_tabella.jpg

Egy barátságos felkészülési mérkőzést is játszottak a VB egyik helyszínén. Anglia-NSZK 3:0 (1:0). Mexikóváros. G.: Dixon (2) és Robson. Mindkét együttes tartalékosán szerepelt (Wilkins, Francis, ill. Rummenigge, Völler, Allofs és Briegel nélkül). A nyugatnémeteknek még az is hátrány volt, hogy a játékosok szószerint a repülőtérről mentek az Azték-stadionba, és így az akklimatizálódásra nem volt lehetőségük.

Kéthetes távollét után pénteken visszaérkezett Budapestre az MLSZ négytagú küldöttsége Mexikóból, a jövő évi labdarúgó-világbajnokság színhelyéről. Dr. Páncsics Miklós, az MLSZ főtitkára, Csáki Sándor, az OTSH elnökének tanácsadója, Mezey György szövetségi kapitány és dr. Mohácsi János, a válogatott keret orvosa kereste fel a VB helyszínét.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mexiko_dr_mohacsi_janos.jpgDr. Mohácsi János jegyzetel

- Megnéztünk minden pályát, kerestük a szálláshelyeket, tapasztalatcserén vettünk részt a mexikói vezetőkkel. Mezey György tárgyalt a mexikói és a francia szövetségi kapitánnyal, Mohácsi János a mexikói és a nyugatnémet orvosokkal - mondta dr. Páncsics Miklós. - Már most látható, hogy Mexikó igen nagy gondot fordít a VB tökéletes előkészítésére. Nagyon jól haladnak, s előre látható, hogy jövőre példás világbajnokságot rendeznek.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mexiko_bora_milutinovics_pancsics_miklos_mezey_gyorgy.jpgA mexikóiak edzőtáborában Mezey György a csapat jugoszláv származású edzőjével, Bora Milutinovics-csal. Dr. Páncsics Miklós ezúttal horvát nyelvű tolmácsként

Megnéztük a lehetséges szálláshelyeket, és előzetes, feltételes megállapodást kötöttünk. Ismeretes, hogy december 15-én lesz Mexikóvárosban a sorsolás, s azután derül ki, hogy melyik csoportba kerülünk. A csoportmérkőzések központjában, illetve azok környékén az igényeknek megfelelő, jó szálláshelyet foglaltunk le a magyar válogatottnak.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mexiko_pancsics_miklos_mezey_gyorgy.jpgA kis autóbusz száz kilométereket száguldott; a magyar küldöttség szállást keresett, a körülményeket térképezte föl

Már korábban megállapodtunk, hogy december 14-én, egy nappal a sorsolás előtt a magyar válogatott az Azték Stadionban Mexikóval játszik. A helyi labdarúgó-szövetség vezetői, a VB-szervező-bizottság tagjai örömüknek adtak kifejezést, hogy a magyar válogatott ott is ismert, remek teljesítményekkel jutott el az európai selejtezőkből elsőként a VB-döntőbe.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mexiko_mezey_gyorgy.jpgInterjú a helyi lapoknak

Látványos tornabemutatóval és barátságos labdarúgó-mérkőzéssel fejeződött be szombaton az Ú. Dózsa centenáriumi ünnepségsorozata. A lila-fehérek a Dinamó Tbiliszi együttesét fogadták a Megyeri úton, s a népes közönség előtt lejátszott találkozón 2:2-es eredményt értek el.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_u_dozsa_centenariumi_unnepseg.jpgA bemutató impozáns élőképe...

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_u_dozsa_centenariumi_unnepseg_kep.jpg...egy képkocka a bemutatóról...

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_u_dozsa_centenariumi_unnepseg_lovas_rendor.jpg...és a látványos bemutatókon jól szórakozott a közönség

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_u_dozsa_dinamo_tbiliszi_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_u_dozsa_dinamo_tbiliszi_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_u_dozsa_dinamo_tbiliszi_zsengeller_gyula.jpgA labdarúgó-mérkőzésen a centenáriumi ünnepségekre hazalátogató Zsengellér Gyula, az egykori kiváló újpesti csatár indította el a labdát...

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_u_dozsa_dinamo_tbiliszi_kardos_jozsef.jpg...és a mérkőzésen Kardos (fehérben) igyekszik elvinni a labdát Pridonasvili elől

Vasárnap az 1986-os VB-döntő rendezőjének fővárosában lebonyolították a nemzetközi torna újabb találkozóját. Az NSZK együttese története során először szenvedett vereséget a vendéglátók válogatottjától. Mexikó-NSZK 2:0 (1:0). Gólszerző: Negrete (2. perc), Flores (46. perc). Az angol Hackett volt a bíró, 25 ezer néző előtt a két válogatott.

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_mexiko_nszk.jpgMatthaus és Javier Aguirre csatája

Los Angelesben 10 ezer néző előtt Anglia 5:0 (2:0)-ra verte az Egyesült Államok válogatottját. A gólokat Gary Lineker (12. és 47. p.), Kerry Dixon (32. és 73. p,), Trevor Steven (80. p.).

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_egyesult_allamok_anglia.jpgKerry Dixon csatában a védőjével

Tekintsük át az NB II. legfontosabb hétvégi momentumait. A másodosztály utolsó fordulójában Siófokon a már két, korábban feljutott csapatigazi gálamérkőzést játszott. Miután az Ózd hazai pályán sem tudta legyőzni a Keszthelyt, a 22. sz. Volán és a Bauxitbányász mellett búcsút kell vennie a másodosztálytól. A Bakony Vegyész bennmaradását az Ózd ellen korábban elért eredményeinek köszönheti. A megszűnő „Kisvolán” győzelemmel búcsúzott.idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_nb_ii_gollovolista.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_nb_ii_siofok_volan_kezdes.jpgA kezdés előtt. Balról: Varga, Hatvanger, Gergácz partjelző, Büki játékvezető, Láng partjelző, Bódi és Horváth II. a Siófokon lejátszott Siófok-Volán (3:3) mérkőzésen

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_nb_ii_siofok_volan_hegedus_bodi.jpgHegedűs (Volán, balról) kézzel löki Bódit, aminek 11-es lett a vége

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_nb_ii_siofok_volan_fischli_bodi.jpgFischli próbál elfutni a szélen, de Bódi becsúszva szereli

Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Az utolsó fordulókkal a bajnokok és a kiesők névsora is végleges immár.idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teruleti_bajnoksagok_1.jpgidokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teruleti_bajnoksagok_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teruleti_bajnoksagok_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teruleti_bajnoksagok_tabella.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_kaposvari_rakoczi_tancsics_se.jpgA Dráva-csoportban Bíró Antal vezet támadást. Kaposvári Rákóczi-Táncsics SE 0:0

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teruleti_bajnoksagok_drava_csoport_paks_mazaszaszvar.jpgSzintén a Dráva-csoportban a felugró Kiss elől ment Bálint, a mázaszászváriak kapuvédője. Paks-Mázaszászvár 1:0

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teruleti_bajnoksagok_tisza_csoport_mezotur_jaszkiser.jpgA Tisza-csoportban a Mezőtúr első gólja. Lehota kitör a védők között, és Kökény mellett a hálóba lő. Honvéd Szabó L. SE-Jászkisér 3:0

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_teruleti_bajnoksagok_bakony_csoport_nagykanizsai_volan_dozsa_honved_katona_se.jpgA Bakony-csoportban kanizsai siker született a zalai rangadón, Polonkai elől ment a kanizsai kapus. Nagykanizsai Volán-Dózsa-Honvéd Katona SE 1:0

És akkor lássuk a lényeget, a Felsőház edzői gyorsmérlegét. Szokásainkhoz híven ezúttal is arra kertük az NB l-es labdarúgócsapatok felelős vezetőit, edzőit, hogy röviden mondják el véleményüket a most befejeződött bajnokságról, értékeljék együttesük teljesítményét, s vázolják felkészülési elképzeléseiket.

Kérdéseink:

  • Véleménye szerint javult-e a bajnokság színvonala? Csapata milyen célkitűzésekkel vágott neki az 1984/85-ös bajnokságnak?
  • Mi valósult meg az elképzelésekből? Szükség volt-e arra, hogy a téli szünetben módosítsák az eredeti terveket, s ha igen, miért?
  • Figyelembe véve anyagi feltételeiket és játékosállományukat, tükrözi-e helyezésük a tényleges erőviszonyokat?
  • Hogyan készülnek a nyáron a bajnokság augusztus 19-i rajtjáig?

1. Bp. Honvéd
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_1_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_1_bp_honved_komora_imre.jpgKomora Imre nem ivott előre a medve bőrére

2. Rába ETO
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_2_raba_eto.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_2_raba_eto_vedekezes.jpgNem véletlen, hogy a végelszámolásnál a győrieknek csak az ezüst jutott, több váratlan és nagy vereségbe szaladtak bele. Például Kispesten egy négyesbe a 20. fordulóban... Mészáros már indít, miután Détári és Bodonyi elől megszerezte a labdát, Szíjártó és Kurucz csak szemmel követték a Honvéd akcióját

3. Videoton
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_3_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_3_videoton_kovacs_ferenc.jpgRemek kétfrontos teljesítményt nyújtottak a székesfehérváriak. Novemberben a ködbeveszett Paris Saint-Germain elleni visszavágón Kovács Ferenc ad tanácsokat fiainak, amíg várja a csapat, hogy lesz-e folytatás

4. ZTE
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_4_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_4_zte_csepregi_ii.jpgSzorgalmasan gyűjtögették a pontokat a zalaegerszegiek, a 15. fordulóban a Hungária körúton is nyerni tudtak az MTK-VM ellen. Csepregi II. büntetőjét Brünyi nem tudta hárítani

5. Vasas
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_5_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_5_vasas_kiss_laszlo.jpgKellettek Kiss László góljai is, hogy a Vasas megkapaszkodhasson a középmezőny élén. Itt a 19. fordulóban az Egernek rúg gólt

6. Békéscsaba
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_6_bekescsaba.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_6_bekescsaba_kerekes_fabulya_kiralyvari.jpgA Békéscsaba magabiztos játékkal fektette kétvállra az Újpesti Dózsát az utolsó előtti fordulóban, ez a győzelem is kellett az előkelő helyezéshez. Kerekes, Királyvári és Fabulya fogja körbe Törőcsiket

7. Csepel
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_7_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_7_csepel_kelemen_gusztav.jpgKelemen Gusztáv végig erőssége volt a kényszerből átalakított és megfiatalodott csepeli gárdának. A 27. fordulóban az FTC játékosai között szeretné elvinni a labdát

8. DMVSC
idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_8_dmvsc.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_tavaszi_zaras_edzoi_gyorsmerleg_1_8_dmvsc_vedekezes.jpgŐsszel a második helyen zárt a Loki, majd tavasszal jött hat vereség zsinórban, köztük a Megyeri úton is a 17. fordulóban. Pedig szemre nem álltak védekezésben rosszul létszámban, Kardos mégis zavartalanul lőhetett négy védő között is a kapura

Az alsóházban végzett csapatok edzőinek gyorsmérlegével folytatjuk. 

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr4818277311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása