Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1984/85 15. forduló

2022.06.08. 13:20 maribor_

1984. december 5., a hónap első szerdája

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_headlines_bhopal.jpgA világtörténelem legsúlyosabb vegyikatasztrófája történt az india Bhopalban

Lássuk először a hét első felének legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

december 3.

Budapesten megkezdődött a Varsói Szerződés tagállamai honvédelmi miniszteri bizottságának 17. ülése. A tanácskozásra delegáció élén hazánkba érkezett Viktor Kulikov, a Szovjetunió marsallja, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek főparancsnoka, akinek kíséretében van Anatolij Gribkov hadseregtábornok, az egyesített fegyveres erők törzsfőnöke. A tanácskozáson részt vevő küldöttségeket Karel Rusov vezérezredes, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság nemzetvédelmi miniszterének első helyettese, Constantin Olteanu vezérezredes, a Román Szocialista Köztársaság nemzetvédelmi minisztere, Dobri Dzsurov hadseregtábornok, a Bolgár Népköztársaság honvédelmi minisztere, Szergej Ahromejev, a Szovjetunió marsallja, a szovjet fegyveres erők vezérkari főnöke, a Szovjetunió honvédelmi miniszterének első helyettese, Heinz Hoffmann hadseregtábornok, a Német Demokratikus Köztársaság nemzetvédelmi minisztere és Florian Siwicki hadseregtábornok, a Lengyel Népköztársaság nemzetvédelmi minisztere vezeti.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_varsoi_szerzodes_viktor_kulikov.jpgBudapesten tartja ülését a Varsói Szerződés honvédelmi bizottsága. A képen (balról a második) Viktor Kulikov marsall, az egyesített fegyveres erők főparancsnoka, mellette Anatolij Gribkov hadseregtábornok, törzsfőnök látható többek között

Az ülésre érkezett delegációk koszorút helyeztek el Budapesten, a Hősök terén a haza szabadságáért és függetlenségéért elesett Magyar Hősök Emlékművénél, valamint a gellérthegyi Felszabadulási Emlékmű talapzatán. 

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_koszoruzas.jpgKoszorúzás a Hősök terén, a Magyar Hősök Emlékművénél

A tanácskozás első napján Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter elnökölt és mondott megnyitó beszédet. Megnyitóbeszédében Czinege Lajos, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága, a Magyar Népköztársaság kormánya, a Honvédelmi Minisztérium katonai tanácsa és a magyar néphadsereg nevében köszöntötte az ülés részvevőit. Kiemelte: megtiszteltetés, hogy a fasizmus felett aratott győzelem negyvenedik, a Varsói Szerződés megalakulása harmincadik évfordulójának előestéjén házigazdái lehetünk a honvédelmi miniszteri bizottság 17. ülésének.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_varsoi_szerzodes_tanacskozas.jpgTanácskozik a honvédelmi miniszteri bizottság

Hét esztendeje az épületet kénytelenek voltak kiüríteni, az építkezés 1981-ben kezdődött, és most ismét gyógyító munka folyik a budapesti Országos Traumatológiai Intézetben. A délelőtti ünnepélyes avatáson részt vett Sarlós István, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, Somogyi László építésügyi és városfejlesztési, valamint Schultheisz Emil egészségügyi miniszter.

A nagyszabású rekonstrukció után jóformán csak az intézmény címe maradt azonos a régivel. A nagy munka kívül-belül egy új kórházzal tette egyenértékűvé ezt az intézetet; lényegesen tágasabb a réginél, felszereltsége pedig összehasonlíthatatlanul korszerűbb. A tizenegy szintes hotelszárnyhoz kapcsolódik az új diagnosztikai épületrész és az ugyancsak új gazdasági épület. A tervezőkkel, kivitelezőkkel tartott állandó összeköttetés révén sikerült elérni, hogy a falak között minden és mindenki a leghatékonyabban működjön együtt. (A generáltervező a Középülettervező Vállalat, a generálkivitelező a Középületépítő Vállalat.) Az orvostechnológiai felszerelés összeállítása - a tervezésben, a beépítésben a Medicoré a fő érdem - ugyanilyen gondossággal történt.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_traumatologiai_intezet.jpgA felújított intézet

Az ünnepségen Medve László egészségügyi államtitkár mondott beszédet; Sarlós István kormánykitüntetéseket nyújtott át a rekonstrukció sikeréért legtöbbet tevőknek.

Délután megkezdődött Berlinben a Varsói Szerződés tagállamai külügyminiszteri bizottságának kétnapos ülése. A tanácskozáson hazánkat Várkonyi Péter külügyminiszter képviseli.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_varkonyi_peter_roska_istvan.jpgBerlinben ülésezett a Varsói Szerződés tagállamai külügyminiszteri bizottsága. A képen: a dr. Várkonyi Péter külügyminiszter (jobbról a második) vezette magyar küldöttség az ülésen. Középen Roska István külügyminiszter-helyettes

Az első napi tanácskozás befejeztével Oskar Fischer, az NDK külügyminisztere vacsorát adott a részvevők tiszteletére. A vacsorán Oskar Fischer és a kollégák nevében Stefan Olszowski lengyel külügyminiszter mondott beszédet. A Szovjetunió, valamint a vele testvéri szövetségben levő államok voltak és a jövőben is ők maradnak a békéért és enyhülésért folytatott küzdelem fő erői - húzta alá Oskar Fischer. A Szovjetunió és szocialista államközösségünk a történelemben először tette a népek békevágyát külpolitikájává, amely a világpolitikát mindinkább meghatározó tényezővé válik - mutatott rá. Ettől a törekvéstől vezérelve javasolt a Szovjetunió új tárgyalásokat az Egyesült Államoknak, hogy kölcsönösen elfogadható megegyezést érjenek el azokban a kérdésekben.

Délután a dublini várban megkezdődött az Európai Gazdasági Közösség tíz tagországának csúcsértekezlete, amelyen az állam- és kormányfők, valamint külügyminisztereik vesznek részt.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_dublin.jpgSzigorú biztonsági intézkedések közepette rendezték meg az ír fővárosban, Dublinban a közös piaci kormány-, illetve államfők csúcsértekezletét. Az elővigyázatosságra az adott okot, hogy a közelmúltban az angliai Brightonban északír terroristák robbantásos merényletet kíséreltek meg Thatcher brit miniszterelnök ellen. A képen: rendőrök igazoltatták az érkező járműveket

Az EGK-külügyminisztereknek a múlt héten több nekifutásra sem sikerült megállapodniuk a spanyol-portugál csatlakozás feltételeiben, mert maguk is ellentétekkel küszködnek a bortermelés korlátozását illetően.

E kérdés - az agrártermelés finanszírozásának vonatkozásában - rokon a költségvetési fegyelem ugyancsak napirenden levő problémájával. A vita azért nagy jelentőségű, mert sem az NSZK, sem Nagy-Britannia nem vállalja már a hiányok fedezését, ha a Fontainebleau-ban nyáron elvi kon rögzített mezőgazdasági kiadáscsökkentés a gyakorlatban képtelen érvényesülni.

A harmadik nagy vitatéma az EGK továbbfejlesztése, ezen belül a „politikai unió” erősítése. Erről a kérdéscsoportról előzetes jelentés kerül a csúcstalálkozó részvevői elé, akik közül heten, az alapítótagok, a nyugatnémet-francia-olasz trióval az élen, ezt az utat kívánják járni, a többiek közül Nagy-Britanniának, Görögországnak és Dániának fenntartásaik vannak. A britek az „európai Egyesült Államok” tervét elvetik, bár gazdasági-kereskedelmi értelemben feltétlen hívei az EGK-n belüli nemzeti korlátozások eltüntetésének.

Valamennyi vitapont zül a spanyol-portugál belépés és a „bortenger” ikerproblémája tűnik a legvésztjóslóbbnak. Fitzgerald ír miniszterelnök, a kormányfők tanácsának soros elnöke lön levélben óvta kollégáit a kudarctól, amely a brüsszeli EGK-bizottság elnöke a luxembourgi Gaston Thorn szerint „destabilizáló” hatálesz. Ha a belépés feltételeiben az állam- és kormányfők most sem képesek egyezséget kötni, a két ibériai ország csatlakozásának tervezett határideje, 1986. január 1., teljesíthetetlen lesz.

Nakurában az ENSZ égisze alatt megtartották a libanoni-izraeli katonai tárgyalások hetedik fordulóját, amelyen - Jean Claude Aime ENSZ-megbízott hétvégi közvetítései után - némileg bizakodóbb volt a légkör. Az izraeli küldöttség kedvezően fogadta azt a részletes tervezetet, melyet a politikai, földrajzi, katonai és demográfiai tényezők figyelembevételével dolgoztak ki Libanon katonai vezetői a kiürítendő területek átvételére.

Az iráni Harg-sziget olajkikötőjétől délre egy ciprusi tartályhajót ért rakétatalálat. A lövedéket iraki repülőgépről indították.

A PTI indiai hírügynökség este közzétett adatai szerint 375 személy vesztette életét, és több mint húszezret kellett orvosi ellátásban részesíteni a közép-indiai Bhopalban, ahol nagy mennyiségű gáz áramlott ki egy rovarirtószegyártó üzem föld alatti tartályából. A hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva feltételezi, hogy az áldozatok száma még magasabb lesz. A helyi illetékesek úgy nyilatkoztak, hogy a kórházban ápolt személyek közül több mint kétezer állapota súlyos. Az UNI nevű indiai hírügynökség máris ezer halottról tud.

Az erősen mérgező methyl-izocianid gáz az amerikai Union Carbide cég bhopáli rovarirtógyárának egyik föld alatti gázvezetékéből áramlott ki. A gázömlést jelentések szerint egy órán belül megszüntették ugyan, mégis több ezer embert kellett orvosi kezelésben részesíteni. A zsúfolásig tömött kórházakban az orvosok sem tudják pontosan meghatározni, mennyi is az áldozatok száma.

A katasztrófa a reggeli órákban következett be az indiai Bhopal közepén. A Union Carbide rovarirtó szereket gyártó leányvállalata 42 tonna súlyosan mérgező gázt bocsátott ki, amivel közel 3000 ember azonnali, és 15 000-22 000 ember későbbi halálát okozta. A gyár 1969-ben épült, amihez tíz évvel később egy termelőüzemet is hozzácsatoltak. Az üzemben már jóval a katasztrófára előtt is voltak balesetre utaló jelek, de ezeket nem igen vették figyelembe, illetve a legtöbb ilyen eset nem kapott nagy nyilvánosságot. Már 1976-ban két szakszervezet is panaszt tett az üzemben folyó embertelen körülmények és a karbantartás hiányossága miatt, 1979-ben pedig a helyi hatóságok is figyelmeztették a céget a gyárban történő balesetek miatt, de senki nem tett semmit.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_bophal_5.jpgA tragédia helyszíne, a Union Carbide gyártelepe

Hajnalban az amerikai tulajdonú Union Carbide üzeméből fehér gázfelhő szállt fel, ami 42 tonna metil-izocianátot tartalmazott. Akkor még senki nem sejtette, hogy ez a mérges gázkoncentráció hamarosan emberek ezreinek halálát okozza. A katasztrófa idején a biztonsági rendszerek nem működtek, sok szellőzőszelep pedig egyáltalán nem is működött. De működésképtelen volt az a gőzkazán is, aminek az lett volna a feladata, hogy megtisztítsa azokat a szellőző csöveket, amin keresztül a friss levegő bejutott volna a gyárba.

A tragédiát megelőző éjszakán az egyik főelvezető cső leszakadt, és valahogy reakcióba lépett vegyszert tartalmazó tárolóval. A szennyeződés és a magas hőmérséklet tovább gyorsította a reakciót. Ennek következtében a vegyszert tároló tartály hőmérséklete 200 Celsius fok fölé nőtt és a benne lévő növekvő magas nyomás miatt szivárogni kezdett. Pár óra alatt több tonna metil-izocianát került a levegőbe. A mérgező felhő rövid idő alatt ráterült a város jelentős részére, és a szélcsendben kb. 40 négyzetkilométernyi területen nagy mérgezőanyag-koncentráció alakult ki. Az emberek arra ébredtek, hogy nehezen kapnak levegőt és fuldokolnak.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_bophal_1.jpgAz utcák tele voltak a halálos áldozatokkal

Eleinte a tünetek többsége csupán köhögés és szemirritáció volt, de később már fulladás, légszomj, hasi fájdalom és hányás is jelentkezett a betegeknél. Akik pánikba estek és futottak, azok a légzés gyakorisága miatt erősebben érezhették a vegyszer okozta fulladást, mint akik autóval vagy lóval mentek a kórházba. A legszerencsétlenebbek a kisgyermekek voltak, hiszen a mérges gáz a földfelszíntől alig egy méterre volt a legveszélyesebb.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_bophal_2.jpgA mérgesgáz természeténél fogva rengeteg volt a gyermek az áldozatok között

A pánik hamar eluralkodott a városon, ezrek lepték el a kórházakat. Sokan még oda sem jutottak el, és még azelőtt megfulladtak, hogy egyáltalán ki tudtak volna kelni az ágyukból, de akadt olyan is, akit álmában ért a halál. A kiszabadult mérgező anyag metil-izocianát volt, amit rovar- és gyomirtó szerek gyártásához használtak. A gyár nem felelt meg az alapvető biztonsági-és óvintézkedéseknek, és persze nem voltak biztosítva a megfelelő munkakörülmények sem. Így következhetett be ez a tragédia.

A katasztrófa következtében orvosok százait rendelték a területre, akik nem nagyon tudtak mit kezdeni az addig ismeretlen szerrel, hiszen túlnyomó részük képzetlen is volt. A kórházak sem voltak felkészülve az embertömegek ellátására. Később derült ki, mivel is van dolguk, de addigra már késő volt. Több ezer ember feküdt az utcákon holtan, fehér lepedővel letakarva. Emberek százait szórták tömegsírokba vagy hamvasztották el, az elhullott állattetemeket csak idővel kezdték el begyűjteni és elásni.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_bophal_3.jpgBegyűjtik az elhullott állati tetemeket

A fertőzött élelmiszereket is meg kellett semmisíteni, a halászat és vadászat is tilos volt, a segélyek és az ellátmány pedig nem érkezett meg időben, de ha mégis, akkor sem elég. A területen eluralkodott az éhínség, teljes volt a káosz.

A katasztrófa után a halvaszületési ráta 300%-os növekedést mutatott, a csecsemőkori halálozás pedig 200% körüli értékkel nőtt. A mai napig is gyakori a születési rendellenesség, és a fogyatékosság is. A becslések az áldozatokat illetően eltérőek voltak. Az indiai kormány 2006-ban kijelentette, hogy addig több mint félmillió (558.125), a tragédiához köthető diagnosztizált eset volt.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_bophal_4.jpgA mai napig is gyakori a születési rendellenesség

Évekkel később kiderült, hogy a nagyon laza karbantartási és biztonsági szabályok, az elmaradt felújítások miatt következett be a katasztrófa. Az Union Carbide Corporation gyár tulajdonosa 1989-ben 470 millió dollár kártérítést fizetett, amiből a gázmérgezést túlélő emberek fejenként 500 dollárt kaptak, és persze a katasztrófa sújtotta terület rehabilitációja és méreganyag mentesítése is elmaradt.

2010 júniusában hét egykori alkalmazottat ítélt el az indiai bíróság, köztük az UICL elnökét is. Az ítélet halált okozó gondatlanság volt. Egy nyolcadik társukat is perbe fogták, de ő az ítélet kihirdetése előtt meghalt.

A tragédia a mai napig szedi az áldozatait, így azt, hogy pontosan hány haláleset köthető a mérgezéshez, valószínűleg sosem tudjuk meg...

Továbbra is véres összecsapások színhelye Srí Lanka, a hajdani Ceylon. A tamil kisebbséghez tartozó, elszakadásért küzdő szélsőséges fegyveresek újabb akciókat hajtottak végre a lakosság többségét kitevő szingalézek, illetve a kormányerők ellen. A Srí Lanka-i vezetés azt állítja, hogy a fegyveres csoportokat India déli, tamilok lakta szövetségi államából dobják át. Ezt az új-delhi kormány határozottan cáfolja.

Hétfői bejelentés szerint 32 tamil fegyverest öltek meg az ország északi részében, egy katonai támaszpont elleni támadás elhárításakor. A Vavunija helyőrséget megostromló lázadók közül 12-en haltak meg, a többi 20 áldozat a táborban fogva tartott, és a támadás hallatán menekülni próbáló tamilok közül került ki. A kormánykatonaság vesztesége hivatalos adatok szerint mindössze egy fő.

Miután a hétvégén kiszivárgott, hogy a Fehér Ház úgy kíván a jövő évi költségvetésből hatvanmilliárd dollárt megtakarítani, hogy a katonai költségekhez nem nyúl, a köztársasági párt nagy tekintélyű politikusai fejtették ki ellenvéleményüket. Bob Dole, a szenátusi többség újonnan megválasztott vezetője az NBC televízió műsorában kifejtette: - Ha támadásba indulunk a deficit ellen, akkor nem tolhatjuk félre a katonai költségvetés témáját. Dole szerint 1988-ig 30-50 milliárd dollárt - a 200 milliárdra tervezett összes megtakarítás egynegyedét - kell a katonai célú kiadások terveiből lefaragni.

Bob Packwood, akit ugyancsak a múlt héten választottak meg a szenátus pénzügyi bizottsága elnökének, ugyanilyen mértékű csökkentést tartana megfelelőnek. Pete Domenici, a költségvetési bizottság új elnöke és Donald Regan pénzügyminiszter hasonlóképpen foglalt állást vasárnapi és hétfői nyilatkozatában. Ismertté vált, hogy Dávid Stockman, az elnök költségvetési igazgatója deficitcsökkentési tervének egyik variánsaként ugyancsak a katonai kiadások bizonyos mértékű csökkentését dolgozta ki.

Dole szenátor nem tartotta indokoltnak a Fehér Ház azon érvét, hogy a katonai kiadások témáját a januárban kezdődő szovjet-amerikai tárgyalások előrehaladásának függvényében lehet csak újra megvizsgálni. Domenici szenátor pedig tarthatatlannak minősítette azt, hogy miközben fontos szociális juttatásokra nincs pénz, a katonai költségvetés tabu. A nyilatkozatok jelezték: igen komoly vita van kibontakozóban a Pentagon és a szenátus között. Különösen, hogy mérsékeltnek tartott republikánusok kerülték a szenátusi bizottság kulcspozícióiba.

Az amerikai mozik bemutatják a Beverly Hills-i zsaru, és a Dűne című filmeket.

Az előbbi amerikai akció-vígjáték főszerepében Eddie Murphyt láthattuk. Az akkor 23 éves színésznek ez volt a harmadik mozifilmje, de már az első filmjével, a 48 órával, berobbant a köztudatba. A Don Simpson és Jerry Bruckheimer producerek bábáskodása alatt készülő filmhez kezdetben nem ment egyszerűen a rendező megtalálása. Martin Scorsesenek és David Cronenbergnek is felajánlották a munkát, de egyikük sem kért belőle. Több másik jelölt után Martin Brest asztalán landolt a forgatókönyv, aki végül egy érme feldobásával döntötte el, hogy vállalja-e a projektet. Fej lett, tehát elvállalta. Az ő szerződtetésénél csak a produkció főszereplőjének megtalálása volt macerásabb, amire közel fél Hollywoodot meghallgatták jelöltként. Al Pacino, Mickey Rourke, James Caan, Richard Pryor és Sylvester Stallone mind-mind felmerültek, sőt, utóbbival még meg is egyeztek a készítők, ezáltal egy jó darabig úgy festett, hogy Sly lesz Axel Foley. Azonban szinte hihetetlen módon, Stallone az utolsó előtti pillanatban kiszállt a produkcióból. Arra hivatkozott, hogy a forgatáshoz kapott lakókocsijában olyan márkájú volt a narancslé, amit ő ki nem állhat, ezért aztán otthagyott csapot-papot és lelépett. Akárcsak egy primadonna, pedig akkoriban még messze nem volt akkora világsztár. A 15 millió dolláros költségvetésből készült film közel 400 milliós bevételt termelt. A következő évben Golden Globe-díjra (legjobb film) és Oscar-díjra (legjobb forgatókönyv) is jelölték. Nálunk sem kellett sokat várni a bemutatóra, csak 1985 novemberéig.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_eddie_murphy.jpgAxel Foley nyomozó, azaz Eddie Murphy

A Dűnét, melyet a sci-fi műfajának mennyország kapujaként aposztrofáltak, David Lynch rendezte és, többek közt, olyan hírességek vállaltak benne szerepet, mint Kyle MacLachlan (őt leginkább a Twin Peaksből ismerhettük meg később), Patrick Stewart (Star Trek), Sting, Max von Sydow, vagy Jürgen Prochnow. A később kultfilmmé váló produkció, valljuk be, bukás volt, és nem is kicsi. Az extraköltségvetésből (kb. 45 millió dollár) elkészült produkció tíz év alatt nagyjából a belefektetett pénz kétharmadát hozta csak vissza. Később született meg az a generáció, mely értette és megértette a művet. A sokadik retrókorszak után, nagyjából a kétezres évek elejére fordult át nullásba a film gazdasági mutatója...

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_dune_kyle_maclachlan_patrick_stewart_sting.jpgKyle MacLachlan, Patrick Stewart és Sting a film egyik jelenetében

december 4.

Kádár Jánosnak, a Központi Bizottság első titkárának elnökletével ülést tartott a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága. A Központi Bizottság megvitatta és elfogadta az időszerű nemzetközi kérdésekről, valamint az 1985. évi népgazdasági terv és állami költségvetés irányelveiről szóló előterjesztést. Az ülésről közlemény jelenik meg.

A Varsói Szerződés tagállamai honvédelmi miniszteri bizottsága folytatta munkáját Budapesten. Az esti órákban az ülés részvevői megtekintették a Magyar Néphadsereg Vörös Zászló Érdemrenddel ki tüntetett Művészegyüttesének a Varsói Szerződés közelgő harmincadik évfordulójára készített ünnepi műsorát.

Berlinben véget ért a Varsói Szerződés tagállamai külügyminiszteri bizottságának kétnapos ülése. Az ülésről közleményt hoztak nyilvánosságra. A tanácskozás befejeztével Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, az NDK Államtanácsának elnöke fogadta hivatalában a szocialista országok külügyminisztereit, köztük Várkonyi Péter magyar külügyminisztert.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_erich_honecker.jpgErich Honecker a külügyminiszterek társaságában

A baráti találkozón Honecker méltatta a kétnapos ülés eredményeit, amelyek - mint megállapította - hozzájárulnak a szocialista közösség egységének és összeforrottságának további szilárdításához és az alkotó békepolitika érvényre juttatásához. A tanácskozás ismét bizonyította, hogy mindent megtesznek a szövetséges szocialista országok a nukleáris pusztulás veszélyének száműzéséért, a fegyverkezési hajsza megfékezéséért és az enyhülési politika érvényesítéséért. Tükrözte azt is, hogy sohasem engedik meg a katonai-hadászati egyensúly megbontását.

Honecker hangsúlyozta, hogy az NDK teljes mértékben támogatja a nemzetközi helyzet orvoslására előterjesztett új szovjet javaslatokat. A január elején Genfben megtartandó szovjet-amerikai külügyminiszteri megbeszélések lehetőséget kínálnak arra, hogy a felek tettekkel támaszszák alá tárgyalási készségüket.

A Német Demokratikus Köztársaság - folytatta Honecker - a Szovjetunióval és a Varsói Szerződés többi tagállamával vállvetve a jövőben is tevékenyen járul hozzá a szocialista közösség békepolitikájának megvalósításához, a nemzetközi kapcsolatokban kedvező fordulat eléréséhez. Politikai párbeszédet kell folytatni minden megegyezésre kész, realista erővel, és meg kell teremteni a józan ész világméretű koalícióját az imperialista fegyverkezési politikával szemben.

Várkonyi Péter este hazaérkezett Berlinből, ahol a Varsói Szerződés tagállamai külügyminiszteri bizottságának tanácskozásán vett részt. A fogadására a Ferihegyi repülőtéren megjelent Karl-Heinz Lugenheim, a Német Demokratikus Köztársaság budapesti nagykövete.

Konsztantyin Csernyenko, az SZKP KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke Moszkvában megbeszélést folytatott Armand Hammer neves amerikai üzletemberrel, az Occidental Petroleum Corporation igazgató tanácsának elnökével.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_konsztantyin_csernyenko_armand_hammer.jpgKonsztantyin Csernyenko és Armand Hammer

Konsztantyin Csernyenko hangsúlyozta, hogy következetes politikájának megfelelően a Szovjetunió egyenlő és jó kapcsolatokat kíván az Egyesült Államokkal a kölcsönös tisztelet és egymás törvényes érdekeinek figyelembevétele alapján. Armand Hammer a találkozón rámutatott arra, hogy az amerikai üzleti körök érdekeltek a két ország viszonyának normalizálásában. Az SZKP KB főtitkárával folytatott megbeszélés után Armand Hammer sajtóértekezletet tartott.

Dél-Libanonban egy izraeli konvoj - 23 páncélos és csapatszállító jármű - elindult észak felé, és eddigi állásaitól kilenc kilométerre északra bevonult Iklim al-Harub térségébe. Izrael ezzel kiterjesztette megszállási területét, és megszegte azt az ígéretét, hogy csapatmozgásokkal nem befolyásolja a megszálló csapatai kivonásáról folyó libanoni-izraeli tárgyalásokat. Izraeli részről azt állítják, hogy a térségben egymás ellen küzdő libanoni erők harcainak akarnak véget vetni.

Kedden újabb tüzérségi összecsapásra került sor a keresztény és drúz erők között a Bejrúttól délkeletre fekvő hegyvidéken. Több tűzszüneti megállapodás ellenére már negyedik napja folynak a harcok. A vasárnapi és hétfői összecsapások következtében kilencen sérültek meg.

A dél-libanoni Dzsibsit településen a megszálló izraeli hadsereg járőre tüzet nyitott a helyi lakosokra. Egy asszony meghalt, három másik személy, köztük egy tizenegy éves fiú, megsebesült. Az előzmény az volt, hogy a járőrt kődobálással fogadta a falu lakossága. A Nabatijétől hat kilométerre délnyugatra levő falúban az izraeliek egy időre kijárási tilalmat rendeltek el.

Teheránba térítették a kuvaiti légitársaság egyik utasszállító repülőgépét, 155 utassal. Az öt géprabló a nap folyamán megölte az egyik utast, egy másikat pedig súlyosan megsebesített. A géprablók közben szabadon engedtek mintegy 45 utast. Valamennyien nők és gyermekek - közölték az iráni hatóságok. A szabadon engedettek legtöbbje pakisztáni.

Nem tudni, hogy mit követelnek a légikalózok, s hogy folynak-e velük érdemi tárgyalások. Irán mindenesetre leszögezte, hogy kizárólag emberiességi megfontolásokból engedélyezte a gép leszállását a teheráni repülőtéren. A pilóta ugyanis közölte, hogy fogytán az üzemanyag, az eltérítők pedig azzal fenyegetődztek, hogy a levegőben felrobbantják a gépet.

Szatvant Szingh, Indira Gandhi egyik, letartóztatásban levő merénylője bevallotta: heten vettek részt a néhai miniszterelnök asszony elleni összeesküvésben - jelentette a PTI indiai hírügynökség.

A férfi, aki Indira Gandhi testőrségének volt a tagja, két rendőrtisztet és további két másik személyt nevezett meg a merénylet végrehajtóiként. Szatvant Szingh a korábbi kihallgatásokon már megnevezett két személyt: Beont Szinghet, az október 31-i merénylet másik végrehajtóját (akit a helyszínen lelőttek) és Kehar Szinghet, az utóbbi nagybátyját. Őt a múlt hét péntekén tartóztatták le.

A hinduk és szikhek közötti zavargások által leginkább sújtott személyek segélyezésére alapítvány létrehozásáról döntöttek. Ezt Kabir Bedi ismert indiai filmszínész jelentette be egy sajtóértekezleten. A közös szikh-hindu segélyezési békealap az összecsapások áldozatainak özvegyei és árvái, valamint a megrokkantak számára fog pénzt gyűjteni.

Több mint ezer embert tartóztattak le Chilében az ostromállapot bevezetése óta - jelentette be az emberi jogok chilei bizottsága. Közülük 537-et hurcoltak koncentrációs táborokba, többségükben politikai és szakszervezeti aktivistákat. A chilei belügyminisztérium legutóbbi jelentéséből kitűnik, hogy összesen 676 személyt kényszerítettek országon belüli száműzetésbe, és toloncoltak Chile mostoha éghajlatú peremvidékeire.

A santiagói egyetem kilenc diákját hétfőn száműzték Chile északi, sivatagos tájaira, további 96 hallgatót pedig a belbiztonság megsértésének vádjával tartanak őrizetben. Ismeretessé vált, hogy a katonai hatóságok az Atacama sivatag szélén koncentrációs tábort létesítették, és itt 427 embert tartanak fogva.

Az Egyesült Államok nem változtatott azon a politikáján, hogy megtartja a SALT-egyezményeket - jelentette ki az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Alan Romberg. A szóvivő azzal kapcsolatban foglalt állást, hogy két konzervatív republikánus szenátor, Steven Symms és John East levélben követelte Reagan elnöktől a SALT-egyezmények felmondását.

Az amerikai kormányzat korábban a Szovjetuniót az egyezmények megszegésével vádolta, s a konzervatív erők ezt használják fel akciójukra a SALT-szerződések ellen. A szenátorok azzal fenyegetődztek, hogy Reagan fontos katonai programja, az MX rakéták gyártása ellen szavaznak, ha az elnök elrendeli régebbi rakéták leszerelését egy újabb, sorban a hetedik Trident osztályú tengeralattjáró üzembe helyezéskor.

- Az Egyesült Államok továbbra is teljesíti vállalásait és kötelezettségeit, amelyek az egyezményekből származnak - jelentette ki a külügyminisztérium szóvivője. A Trident tengeralattjáróról azt mondotta, hogy annak tengeri próbája csak a jövő év végén kezdődik meg, s a SALT-I és a SALT-II szerződésekből származó, ezzel összefüggő kérdéseket a kellő időben fogják megtárgyalni. - Félrevezető elgondolás lenne, ha a döntés idő előtti meghozatalának hiányából bárki bármiféle következtetést vonna le arra vonatkozóan, mi lesz majd a megadott időben az irány - mondotta.

december 5.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára és Lázár György, a Minisztertanács elnöke a Központi Bizottság székházában fogadta a Varsói Szerződés tagállamai honvédelmi miniszteri bizottsága 17. ülésén részt vett katonai küldöttségek vezetőit.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_viktor_kulikov_kadar_janos.jpgKádár János és Viktor Kulikov

A szívélyes, elvtársi légkörű találkozón kölcsönösen megerősítették, hogy napjaink bonyolult nemzetközi viszonyai között a béke és a szocializmus ügyének védelmezésében különösen fontos a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői egységének és együttműködésének erősítése. A találkozón jelen volt Korom Mihály, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára és Borbándi János, a KB tagja, miniszterelnök-helyettes.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_varsoi_szerzodes_gyules.jpgA katonai küldöttségek vezetői az MSZMP KB székhazában

Záródokumentum aláírásával Budapesten véget ért a Varsói Szerződés tagállamai honvédelmi miniszteri bizottságának 17. ülése. Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter, a tanácskozás elnöke zárszavában hangsúlyozta: a testület ezen az ülésszakon is nagy horderejű kérdéseket vitatott meg, azért, hogy növeljék a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erői védelmi képességét és harckészültségét. Különösen nagy jelentősége van ennek napjainkban, amikor a NATO és főként az Amerikai Egyesült Államok agresszív vezető köreinek politikája kiélezte a nemzetközi helyzetet. Ezért a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőire rendkívül nagy felelősség hárul a szocialista közösség, az európai és a világbéke megóvásában, minden kalandor kísérlet visszaverésében.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_varsoi_szerzodes_czinege_lajos.jpgCzinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter aláírja a záródokumentumot

A mai kor megköveteli a tagországoktól népeik, hadseregeik barátságának, összefogásának további erősítését, a közös védelmi szervezet folyamatos fejlesztését - hangoztatta Czinege Lajos. Végezetül megállapította: a bizottság sikeresen teljesítette feladatát, alkotó légkörben, közös gondolkodással alakította ki az elfogadott határozatot.

Czinege Lajos szerdán díszebédet adott a Varsói Szerződés tagállamai honvédelmi miniszteri bizottságának ülése alkalmából a Budapesten tartózkodó katonai delegációk tiszteletére. A honvédelmi miniszter - mint az ülés soros elnöke - köszönetét mondott a tanácskozáson részt vett küldöttségek valamennyi tagjának a konstruktív, .a közös ügy erősítését szolgáló aktív munkáért. Pohárköszöntőjében kiemelte: a nukleáris háború veszélye ellen folytatott harc sikerének legfőbb biztosítéka a Varsói Szerződés - mint politikai-védelmi közösség - erejének, felkészültségének magas szinten tartása, a szocialista internacionalizmus elvein alapuló, megbonthatatlan fegyverbarátsága.

A következő hónapokban, készülve a fasizmus felett aratott győzelem negyvenedik és a Varsói Szerződés megalakulása harmincadik évfordulójára, a tagországok hadseregei azzal tehetik a legtöbbet, ha eredményes munkájukkal kétségtelenné teszik: képesek megálljt parancsolni a háborús terveket szövő agresszív, imperialista erőknek - mutatott rá befejezésül Czinege Lajos.

A Varsói Szerződés tagállamai honvédelmi miniszteri bizottsága ülésén részt vett külföldi katonai küldöttségek szerda este elutaztak Budapestről. Búcsúztatásukra a Ferihegyi repülőtéren megjelent Czinege Lajos, továbbá a Honvédelmi Minisztérium katonai tanácsának és a magyar néphadsereg tábornoki karának több tagja.

Várkonyi Péter külügyminiszter meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Ali Akbar Velajati, az Iráni Iszlám Köztársaság külügyminisztere. Az iráni vendéget és kíséretét a Ferihegyi repülőtéren Várkonyi Péter fogadta. Jelen volt Ali Akbar Farazi, az Iráni Iszlám, Köztársaság budapesti, valamint Nagy S. Lajos, hazánk teheráni nagykövete.

Sarlós István, a Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese a főváros X. kerületébe látogatott. Kíséretében volt Pusztai Ferenc, a budapesti pártbizottság titkára. A vendégeket a kerületi pártbizottság székházában Zarnóczi József első titkár és Szabó Károly tanácselnök fogadta, s tájékoztatta a kőbányai kommunisták kongresszusi készülődéséről, a nagy múltú munkáskerület politikai, gazdasági, társadalmi életéről, a kerületfejlesztés eredményeiről, további feladatairól. Mint elmondták: Kőbányán a XIII. kongresszus és felszabadulásunk negyvenedik évfordulója tiszteletére kibontakozott Szocialista munkaverseny eredményeként az ipari vállalatoknál az idei termelési érték a tervekhez képest várhatóan 3,5 százalékkal lesz több.

A program a Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelőintézetben folytatódott, ahol dr. Hermann Antal főigazgató főorvos és dr. Preisz József, a pártvezetőség titkára mutatta be a X-XVII. kerület 170 ezer lakosát ellátó egészségügyi intézmény munkáját, majd Sarlós István megtekintette a kórház több osztályát. A Politikai Bizottság tagja ezután a Kőbányai Gyógyszerárugyárat kereste fel. Kőbánya egyik legjelentősebb ipari vállalatának munkájáról, eredményeiről Varga Edit vezérigazgató és Baksa József, a pártbizottság titkára számolt be.

Kőbányai programja befejezéséül Sarlós István délután részt vett a vállalat egyik, fizikai dolgozóikat tömörítő pártalapszervezetének beszámoló taggyűlésén.

A Szovjetunió azzal a szilárd elhatározással vesz részt a nukleáris és űrfegyverzet kérdéséről a jövő évben kezdődő szovjet-amerikai tárgyaláson, hogy komoly előrelépést érjen el a háborús veszély csökkentésében - szögezte le szerdán Konsztantyin Csernyenko.

Az SZKP KB főtitkára, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke a Nemzetközi Orvosmozgalom a Nukleáris Háború Megelőzéséért elnevezésű szervezet hozzá intézett, a nukleáris háború végzetes következményeivel foglalkozó üzenetére válaszolt. A szovjet vezető egyetértését fejezte ki a mozgalom tagjainak egy nukleáris konfliktus hatásaira vonatkozó értékelésével, s rámutatott arra, hogy a Szovjetunió következetesen küzd a nukleáris fegyverek bevetésének megakadályozásáért. Ezért vállalta, hogy nem alkalmaz elsőként nukleáris fegyvert, ezért javasolja a nukleáris fegyverzet befagyasztását, a katonai célú nukleáris eszközökkel folytatott kísérletek beszüntetését.

Csernyenko üzenete felhívja a figyelmet arra is, hogy az űrfegyverek kérdésének megoldása korunk egyik legfontosabb problémájává vált. Ha nem sikerül elejét venni a világűr militarizálásának, akkor az semmissé tesz minden, a fegyverzetkorlátozás terén eddig elért eredményt, új területet nyit a fegyverkezési hajsza előtt, és nagyon megnöveli a nukleáris háború veszélyét.

Peresz izraeli miniszterelnök háromnapos, hivatalos látogatásra Párizsba érkezett. Jövetelét „fordulatnak” nevezik a két ország kapcsolataiban, mert izraeli miniszterelnök Ben Gurion 1961-es látogatása óta nem járt a francia fővárosban. Az eddigi hűvös kapcsolatot a két ország közel-keleti kérdésekben elfoglalt, eltérő álláspontjai okozzák.

Mitterrand elnök 1982 márciusában járt Izraelben, de az akkor megkezdődött „felmelegedést” gyorsan, lehűtötte Izrael libanoni inváziója és a sabra-satilai vérengzés. Francia értelmiségiek egy csoportja felhívással fordult Pereszhez, amelyben kérik, tegyen sürgős intézkedéseket az emberi jogok megvédésére az Izrael által megszállt arab területeken.

A katonai tanács, a libanoni hadsereg minden főbb politikai és vallási irányzatát képviselő kollektív vezetése rendkívüli ülésen vitatta meg a Dzsumblatt vezette Haladó Szocialista Párt (HSZP) és a Nabih Berri irányította AMAL mozgalom közös javaslatát, amely módosításokat követel a kormánynak a tengerparti főút katonai ellenőrzését előirányzó biztonsági tervében.

Az AMAL, melynek milicistái felügyelik Bejrút déli külvárosait, valamint a Haladó Szocialista Párt többségében drúz fegyveresei (ők a Khalde és Damur közötti útszakaszt és a tengerparti út fölé emelkedő dombvidéket ellenőrzik) súlyos fenntartásaikat hangoztatták az eredeti katonai bevonulási tervvel kapcsolatban. Nyilatkozataik szerint mindkét szervezet támogatja a megszállt Dél visszaszerzésére, az izraeli zsarolás elhárítására irányuló biztonsági lépést, de nem fogadják el sem az ide vezénylendő különleges katonai egység tervezett összetételét, sem azt, hogy állásokat foglaljanak el az úttól távolabb, a Suf-vidék mélységében. Azzal vádolták a tervezet készítőit, hogy ily módon kívánják bekeríteni a muzulmán hazafias erők területeit, amelyre bizonyság a katonai egység tisztjeinek összetétele: közülük számosán részt vettek a tavaly őszi véres hegyvidéki háborúban, s a HSZP nemkívánatos személyeknek nyilvánította őket a drúz területeken.

A szavak háborúja igazi összecsapásokra váltott át, a két, viszonylag szűk vidéken, Iklim Al-Harubban és Szuk El-Garbnál naponta több órán át rendszeres tüzérségi párbaj zajlik a falangista milícia és a hadsereg jobboldali vezetésű dandárja, illetve a drúz fegyveresek között. A számos sebesüléssel járó összecsapások csökkentik a déli főút megnyitásának esélyeit, noha a valódi libanoni érdekek szerint ez mind sürgetőbb lenne.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_del_libanon.jpgÚjra összetűzések voltak Dél-Libanonban: a Haladó Szocialista Párt fegyveresei a tengerparti út fölé emelkedő dombvidéket ellenőrzik

Kétezerre emelkedett a hétfői indiai gázmérgezés halálos áldozatainak száma - jelentette a PTl indiai hírügynökség. Eddig összesen ötvenezer embert részesítettek orvosi ellátásban. Ennek ellenére fennáll a veszélye annak, hogy közülük sokan megvakulnak. Ezer olyan személyt ápolnak a kórházakban, akiknek az állapotát válságosnak, további kétezerét pedig súlyosnak minősítette az indiai közlemény.

Mint már jelentettük, az amerikai székhelyű Union Carbide multinacionális nagyvállalat föld alatti tartályaiból hétfőn előtört mérgező gáz minden idők bizonyára legsúlyosabb ipari katasztrófáját idézte elő Bhopal indiai városban. Az illetékes indiai miniszter úgy nyilatkozott, hogy a gyártulajdonosoknak kártérítést kell fizetniük.

A kedden Teheránba térített kuvaiti repülőgép elrablói azzal fenyegetődztek, hogy felrobbantják a gépet, mivel a kuvaiti hatóságok elutasították a túszok szabadon bocsátása feltételéül szabott követelésüket - jelentette az iráni hírügynökség.

Srí Lanka északi részén, a Jaffna félszigeten mintegy 50 ember esett áldozatul egy, a tamil szeparatisták és a kormány katonái közötti összecsapásnak. A tűzharc azzal kezdődött, hogy egy katonai teherautó aknára futott, majd a környező háztetőkön elhelyezkedő orvlövészek tüzet nyitottak a gépkocsira. Az autón levő katonák viszonozták a tüzet - ennek következtében több polgári személy vesztette életét -, majd, helyi források szerint, a katonák rátámadtak a járókelőkre, s rajtuk álltak bosszút a merényletért. Jaffna félszigeten egyébként az országban kisebbségben levő tamilok vannak többségben. A tamilok azt állítják, hogy a szingaléz többség elnyomja őket.

Befejezte utolsó tanácskozását az 1980-ban létrehozott nicaraguai államtanács, amelynek szerepét a jövőben a nemzetgyűlés veszi át. A záróülésen Daniel Ortega, a kormány kormányzó tanácsának koordinátora, megválasztott államfő leszögezte: megértek az alkotmány kidolgozásának jogi, erkölcsi, politikai és anyagi feltételei. Ez a januárban összeülő nemzetgyűlés feladata lesz. Ortega hangsúlyozta, hogy a november 4-i választáson bebizonyosodott: a nép elkötelezte magát a forradalom eszméi mellett, s nem engedi a múlt visszatérését.

A nicaraguai külügyminisztérium az Egyesült Államok kormányához intézett jegyzékben ítélte el Washington újabb olyan állításait, melyek szerint „valószínűleg MiG repülőgépeket szállító szovjet hajók tartanak Nicaragua felé”. A jegyzék hangsúlyozza: e kijelentések a háborús hangulat szítására irányulnak.

Ellenforradalmárok megölték a nicaraguai posta- és távközlési minisztérium 21 alkalmazottját a hondurasi határ közelében levő Nueva Segovia tartományban. Managuában közölték, hogy a minisztérium alkalmazottai a kávétermés betakarítására indított kampány részvevőiként tartózkodtak a helyszínen, amikor rájuk támadtak az ellenforradalmárok.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_nicaraguai_hatarvedelem.jpgÉszak-Nicaraguában megerősítik a határ menti települések védelmét

Humor:idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_humor_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_humor_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_humor_3.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_humor_4.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_humor_5.jpg

Reklám:
idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_reklam_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_reklam_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_reklam_3.jpg

Kékfény:
Kedd délután hat órakor a Kossuth Lajos utca 10-es számú ház lakói riasztották a tűzoltóságot, mert kigyulladt az Iparművészeti Vállalatnak a házban levő raktára. A tűzoltók perceken belül a helyszínre érkeztek és rövid idő alatt eloltották az eddig ismeretlen okból keletkezett tüzet. Az oltás miatt a Kossuth Lajos utcát fél szélességben lezárták, ezért lelassult a forgalom.

Halálos baleset szemtanúit keresi a rendőrség. Budapesten augusztus 21-én, kedd délben 12 óra előtt pár perccel a III. kerület óbudai rakpart és Nagyszombat utca kereszteződésének közelében Karajos Emil 61 éves budapesti lakos Pannónia motorkerékpárjával egy vaskerítésnek ütközött. A motorkerékpáros kórházba szállítás után sérüléseibe belehalt. A rendőrség kéri, hogy jelentkezzenek azok, akik a balesetet látták, vagy azzal kapcsolatban bármilyen felvilágosítást tudnak adni. Jelentkezzenek továbbá azoknak a gépkocsiknak a vezetői és utasai is, akik a baleset után elsőnek érkeztek a helyszínre. Jelentkezni lehet a BRFK Közlekedésrendészetén, Bp. XIV., Hungária krt. 149., III. em. 305-ös szobában, vagy telefonon a 220-848, 130-as mellékállomáson.

Közlemények:
A Gelka kereskedelmi főosztálya értesíti kedves vásárlóit, hogy a százhalombattai raktáráruházban az elektromos tűzhelyek értékesítése átmenetileg szünetel.

A Fővárosi Fürdőigazgatóság közli, hogy a Rudas uszoda a medenceburkolat javítása miatt december 10-től 21-ig zárva tart. A kiadott bérletek a Lukács, a csillaghegyi, az újpesti, a Széchenyi és a Szabadság uszodába érvényesek.

A Belvárosi Vendéglátó Vállalat értesíti vevőit, hogy 1984. december 31-ig érvényes 5 és 10 Ft-os étkezési jegyekből a fel nem használt vállalati készletüket 1984. december 15.-1985. január 15. között válthatják vissza a vállalat pénzügyi osztályán. Bővebb felvilágosítás a 121-286-os telefonon.

Állásajánlat:idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_allasajanlat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_allasajanlat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_allasajanlat_3.jpg

Divat: (Távol-)Keleti kényelem
A japán világpiaci előretörés újabb állomása - az európai vetélytársak nem kis megrökönyödésére - a divat. Párizs és New York, a divattervezés székhelyei befogadták a japán tervezőket: egyre-másra nyílnak meg a butikjaik, és kollekcióik „forradalmasítják" az öltözködést. A fiatal japán designerek alkotásainak az a különlegessége, hogy a legújabb technikákat és anyagokat a hagyományos japán öltözködés eleganciájával, színeivel és szabásával kombinálják. Egyéni darabjaik a „keleti kényelem és nyugati nyugalom" minden előnyét egyesítik: divatosak, nagyon elegánsak, ráadásul rendkívül kényelmesek, s viselhetők a metrón éppúgy, mint estélyeken. Természetes anyagokból, de különleges szövési vagy hurkolási technikával készülnek, s végül (valamivel) olcsóbbak, mint a francia vagy olasz divattervezők kreációi. A japán stílus néhány év alatt meghódította az európai és amerikai közönséget: vásárlói között világsztárok és egyszerű dolgozó nők egyaránt akadnak. A ruhatervezés mellett különleges formákkal és anyagokkal frissítették fel a design egyéb területeit is: cipőik és kozmetikumaik, jelmez- és díszletterveik egyaránt sikeresek, és a Diamonds International Awards nemzetközi ékszerpályázaton legutóbb a 25 díj közül 14-et az egzotikus japán ékszerek nyertek.idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_divat_1.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_divat_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_divat_3.jpg

Mélyszántó traktorok a betakarítógépek nyomában:
Végeztek a kukorica betakarításával a Bábolnai Iparszerű Kukoricatermelő Közös Vállalat taggazdaságai; több mint 200 000 hektáron vágták le a fontos takarmánynövényt. Többségük a szokottnál sokkal később, csak október második felében kezdte a nagy munkát, azután viszont sem jelentősebb csapadék, sem fagy, sem dér nem akadályozta folyamatosságát. Jó ütemben dolgoznak az IKR taggazdaságok a jövő évi gabonatermés megalapozásán is. Szinte a betakarítógépek nyomában dolgoznák a traktorok, s néhány napon belül végeznek a betakarított kukoricaföldeken még hátralevő őszi munkákkal, az alap-műtrágyázással, a szántással és a szervestrágyázással. A ködös, párás idő beköszöntővel egyidejűleg befejező szakaszába jutott az őszi mélyszántás Csongrád megyében. Együttesen 120 000 hektárt akarnak megforgatni a tavasziak alá, s ebből már mindössze 6000 hektár vár ekére. Bár az alacsonyabb fekvésű helyeken még nappal is szinte átláthatatlan köd uralja a határt, nem lassult a munka üteme. A traktorok erős fényű lámpái úgy bevilágítják a terepet, hogy éjjel-nappal biztonságosan dolgozhatnak a szántó traktorok. Ha a következő napokban az időjárás nem változik lényegesen, Csongrád megye határában a teljes tervezett területen végeznek az őszi mélyszántással.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_ottevenyi_kossuth_tsz.jpgSzántanak az öttevényi Kossuth Tsz kukoricaföldjein

Turbinajavítók a Láng Gépgyárban:
A Láng Gépgyár gőzturbinagyártó üzemében száz kilowattól 220 megawattig készítenek, illetve javítanak turbinákat. A pontos megmunkálást igénylő feladatokat NC vezérlésű célszerszámok segítik.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_lang_gepgyar.jpgGyártás után fontos a minőségellenőrzés

Gazdaságosabb termelés, jobb piackutatás:
A Beton- és Vasbetonipari Művek idei nyeresége minden bizonnyal jól alakul. Dunaújvárosban az 1983-as évi 13 milliós nyereség után most 85 milliós nyereséggel számolnak az elemgyáriak. Ehhez az eredményhez 900 milliós bevételt kellett elérni a gyári kollektívának. A siker annak köszönhető, hogy gazdaságosabb technológiával dolgoztak, jó piackutatással értékesítették termékeiket, és a termelést is növelték.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_dunaujvarosi_vasbetongyar.jpgÓriás elemek készülnek az üzemcsarnokban

Üveggyári üzemavatás Salgótarjánban:
Automata gyártósort avattak a Salgótarjáni Síküveggyárban; a berendezésen a kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságú, Hungaropánnak elnevezett nyílászáró üvegszerkezeteket gyártják. Az új létesítmény a kormány energiaracionalizálási programja keretében százmillió forint hitelből és állami támogatásból mindössze öt hónap alatt valósult meg, s már javőre háromszáz- ezer, azután pedig évente négyszáznegyvenezer négyzetméternyi, lakóházak és más épületek beüvegezésére alkalmas hő- és hangszigetelő üvegszerkezetet bocsát ki. Az avatóünnepségen Somogyi László építésügyi és városfejlesztési miniszter méltatta az új ipari létesítmény jelentőségét, majd megindította az új gyártósort. Ezután kitüntetéseket nyújtottak át azoknak a dolgozóknak, akik a fejlesztés gyors megvalósításában kiemelkedő érdemeket szereztek.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_salgotarjani_sikuveggyar.jpgA keretösszeállító automatasor

Korszerű palackozó kisüzem:
Régen, nagyanyáink korában a sósborszeszt gyógyszerként használták. Ajánlották fogfájásra és a reumás testrészeket is azzal dörzsölgették. Ma már gyógyító célra sajnos egyre kevesebben vásárolják: a sósborszesz az alkoholfogyasztók népes táborának egyik olcsó itala lett. Lehet, hogy kevesen tudják, de városunkban van egy kisüzem, ahol a sósborszeszt palackozzák. A Budapesti Szeszipari Vállalat évekkel ezelőtt palackozóüzemet létesített a Török Bálint utcában. Évente itt 30-40 millió forint értékű sósborszeszt és vodkát töltenek különféle méretű üvegekbe. A palackozógépeknek éppen a közelmúltban végezték el a nagyjavítását a mesterek.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_buszesz.jpgA gyártósort menet közben is ellenőrizni kell

KGST exportra:
Kubai exportra készítenek erősítő berendezéseket a BEAG nyíregyházi elektroakusztikai gyárában. A tervek szerint ezekkel a berendezésekkel hangosítják Kuba Forradalmi terét.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_nyiregyhazi_beag.jpgKiss János bemérőműszerész az utolsó teszteket végzi

Gépipari tanulók Székesfehérváron:
Székesfehérváron, a Ságvári Endre Gép- és Híradásipari Szakközépiskolában 180 tanuló végez ebben a tanévben. A sikeres vizsgák után érettségizett szakmunkásokként hagyják el az iskolát. A tanintézet lakatos, esztergályos, gépszerkesztő, rádió-tévé műszerész, számítástechnikai és elektroműszerész szakmában képez szakembereket. A gyakorlati oktatáson évente hatszázezer forint értékű terméket állítanak elő a fiatalok.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_szekesfehervari_tanulok.jpgA tanulókat felkészítik a számítógépek alkalmazására is

Hetvenezer ródli Jánosházáról:
Ötszáz szánkó készül naponta az Iskolabútor és Sportszergyár jánosházi gyárában. A négy különböző méretben készített sporteszközből december közepéig hetvenezer darab került ki a gyárból. A bükkfából gyártott ródlik nemcsak a hazai üzletekbe kerültek, hanem külföldre, főleg belga és holland boltokba is eljutottak.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_janoshazi_iskolabutor_es_sportszergyar.jpgLesz elég szánkó

Szolgálati lakások a MÁV dolgozóinak:
Muronyban az idén nyolc szolgálati lakást újított fel, korszerűsített, és adott át a MÁV az arra rászoruló, többnyire fiatal dolgozóinak.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_muronyi_mav_szolgalati_lakas.jpgA képünkön látható kétszobás, összkomfortos lakást is - amely a felújított állomás épületében található - hamarosan birtokba veszi egy ifjú vasutas

Fabulissimo:
A Kőbányai Gyógyszerárugyár közelmúltban megtartott budapesti sajtótájékoztatója három szempontból is időszerű volt. A napokban adta át a vállalat az ötvenmilliomodik Fabulon-kozmetikumot a hazai kereskedelemnek, most fejeződött be a Budapesti Nemzetközi Vásáron megismert Fabulissimo-sorozat országos „terítése”, és most hozták nyilvánosságra a Frankfurtból érkezett hírt is. A menedzserek nemzetközi szervezete technológiai díjban részesíti a vállalatot a Fabulon gyártástechnológiájáért.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_fabulissimo.jpgTusfürdők

Megjelent!
idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_pajtas_magazin.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_tempo_magazin.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_kockas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_munkaugyi_szemle.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_az_uj_magyarorszag_40_eve.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_auto_motor.jpg

A Magyar Televízió műsorán: Bohóc a falon. 1967-ben készült magyar filmdráma Sándor Pál rendezésében.

Három fiú egy balatoni villába húzódik a vihar elől. Amikor váratlanul megérkeznek a tulajdonosok, csak ketten tudnak meglépni, Kiki a kamrában marad. Kiszabadítására várakozva emlékei és képzeletének játékai keverednek egymással. Az első félszeg udvarlás, a heves lázadás az érettségi után a felnőtt-világ kötelmei ellen, polgárpukkasztó kalandok és heccek, stoppolás a Balatonra, megszeppent szembesülés a zord vihar képében közelítő nagybetűs Élettel és az elkerülhetetlen felnőtté válással... A film díjai: Chicago: a legjobb ifjúsági film díja, Karlovy Vary: forgatókönyv különdíj, a Magyar Játékfilmszemle és a Magyar Filmkritikusok Díja a legjobb operatőr kategóriában.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_bohoc_a_falon_venczel_vera_ferenczi_gabor.jpgVenczel Vera (Andrea) és Ferenczi Gábor (Kiki)

Hová menjünk? Moziba!
idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_mozi_2.jpg

Színházi bemutató: Merlin. A Vígszínházban mutatták be Tankred Dorst színpadi vízióját, Valló Péter és Morvai István rendezésében.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_bardy_gyorgy_garas_dezso.jpgBárdy György és Garas Dezső

Magyar könnyűzene: Első Emelet - első album
A premieralbumon is hallható előzetes beugrójuk, az Amerika sejtette, hogy érdemes „felmászni” az Első Emeleten meghúzódó zenei kuckóba. Ám miközben forog a korong, úgy tetszik, mintha minden szerzemény a Simmons-dobokból bújt volna ki. A dobmánia monotóniáját némileg oldják a hangszerelési ötletek, amelyeknek méltatlan partnerük a helyenkénti szövegblődlik. Mindezzel együtt kellemes csendháborítás ez a zene. Következhet a második emelet.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_elso_emelet.jpgAz első emelet együttes túlvan a lemezpremieren

Fonográf: Jelenkor
Hatévi szünet után készítettek új nagylemezt a Fonográf zenészei, mint együttes-tagok. Az akkori lemezük (Útközben) már címével is az átmenetiséget, a valahonnan valahová mozgást érzékeltette. Az úticél - mint utólag kiderült - A koncert, majd az István, a király című vállalkozás volt, s közben epizódként is olyan jelentős alkotás született, mint a Kőműves Kelemen. Úgy tűnik, ez a három nagyobb munka és a három szólólemez (Szörényi, Bródy, Tolcsvay) feldobta a Fonográf zenészeit. A Jelenkor is jó mestermunkának sikeredett, aminek elsősorban szövegi dokumentumértéke van.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_fonograf.jpgA Fonográf együttes: Tolcsvay László, Bródy János, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Németh Oszkár, Móricz Mihály

Óriásposzter
idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_prognozis_1.jpg

Külföldi könnyűzene:
A hét elején az amerikai slágerlistákat még mindig Ashford & Simpson Solid-ja, a nyugat-európai slágerlisták többségét a Band Aid formáció Do They Know It's Christmas című számai vezetik.

A héten, egész pontosan december 3-án, hétfőn, megjelenik Angliában a Wham! együttes Last Christmas című kislemeze. A B oldalon a Everything She Wants hallható. A címadó dal csak a második helyig jutott az angol slágerlistákon, mivel az első helyen a Band Aid "Do They Know It's Christmas" című jótékonysági dala végzett, amelyben George Michael is énekelt. Mivel ennek a dalnak a bevételét az etiópiai éhezők megsegítésére fordították, ezért George és Andrew is úgy döntöttek, hogy "Last Christmas" szerzői jogdíjáról lemondanak, és azt szintén az etiópiai éhezők megsegítésére ajánlják fel. Így a "Last Christmas" dal minden bevétele, már közel 40 éve az etiópiai éhezők megsegítésére megy.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_wham-last-christmas.jpgA kislemez borítója. Olvasóinkat megkímélnénk attól, hogy ezt az amúgy annyira nem rossz, de unásig játszott számot újra meg kelljen hallgatniuk

A forduló napján, este a bolgár fővárosban 20 000 néző előtt fogadtak Luxemburg labdarúgó-válogatottját a hazaiak, az európai 4. selejtező csoport mérkőzésén. Bulgária már a 8. percben vezetést szerzett Szirakov révén, ezt Velicskov találata követte a 31. percben. Szünet után a hazaiak tovább növelték előnyüket, Mladenov (65: perc) és Dimitrov (69. perc) góljaival. A görög játékvezető, Vaszarosz egyébként Meuniert, az egyik luxemburgi védőt kiállította.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_bulgaria_luxemburg.jpgEzt a bolgár akciót mentették a luxemburgi védők, de négyet nem, így Szófiában, VB-selejtező mérkőzésen a házigazdák 4:0-ra nyertek

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_vb_selejtezok_europai_4_csoport_tabella.jpg

És akkor lássuk a lényeget, az NB I. 15. fordulóját!

MTK-VM - ZTE
Bár a tabellán csak egy pont és két helyezés a budapesti kék-fehérek előnye ellenfelükkel szemben, de a hazai pálya előnye mindenképpen az MTK-VM javára szól. A Hungária körúton Palicskó edző még nem állítja csatasorba Gáspár kapust, aki egyelőre csak kispados lesz. Tóth A. és Kovács sérülése miatt a lelátóra kényszerül. Zalaegerszegen egyetlen kérdőjel okoz gondot Gellei Imre edzőnek: a sérülését még érző Czigány, vagy inkább Nagy T. kezdjen-e?
idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_mtk_vm_zte.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_mtk_vm_zte_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_mtk_vm_zte_wichmann_tamas.jpgMikulás-nap küszöbén - stílusos kezdőrúgás az MTK-VM-ZTE mérkőzésen. A „szakállas” - Wichmann Tamás

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_mtk_vm_zte_balazs_zsolt.jpgBalázs - akinek ezen a mérkőzésen nem lehetett gólt lőni - ezúttal Boda fejéről húzza le a labdát

DMVSC - Ú. Dózsa
Ebben a párosításban semmi nem szól az újpestiek mellett, még az egy pont is csak ábránd lehet számukra. Debrecenben nagy érdeklődés előzi meg az újpestiek vendégszereplését. A helyi közvélemény feltétlenül győzelmet vár kedvenceitől! A kék-sárgák megbízott szakvezetője, Petróczi dr. nem számíthat Magyar Zsoltra, viszont harcba küldheti az influenzájából felgyógyult Mező kapust és Tillt. A hajdúságiak nagyon bíznak abban, hogy megőrzik őszi hazai veretlenségüket. Az Ú. Dózsa mestere, Temesvári Miklós gondban van, mivel Herédi eltiltás, Törőcsik megfázás, Ebedli, Kovács J., Sarlós és Ambrus pedig sérülés miatt aligha szerepelhet.
idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_dmvsc_u_dozsa.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_dmvsc_u_dozsa_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_dmvsc_u_dozsa_toth_erno.jpgA DMVSC vezető gólját a jól játszó Tóth Ernő (balra) szerezte az első félidő végén

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_dmvsc_u_dozsa_csapatkep.jpgAz Ú. Dózsa ellen döntetlent elért DMVSC együttese. Állósor (balról): dr. Petróczi Gábor mb. vezető edző, Sípos Tibor technikai vezető, Paróczai, Kiss, Szigeti, Deákvári, Supka, dr. Kiss Sándor orvos. Guggolnak: Szabó, Tóth, Mörtel, Mező, Fodor, Selyem. Játszottak még: Till és Benyó

Haladás - SZEOL AK
Bár majd csak most érkeznek a csapatok a féltávhoz, a SZEOL-t már a saját szurkolói is elkönyvelték biztos kiesőnek. Nem várható, hogy a Haladásnak nehéz dolga lesz ezen a délutánon. A Haladás VSE mindenképpen szeretné folytatni hét forduló óta tartó veretlenségi sorozatát! Annál is inkább, mivel visszakerül a csapatba Vörös Cs. és Nagy. A szegedieknél Szabót Hornyák váltja fel a kapuban, a sérült Balogh helyén pedig Birkás kezd.
idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_haladas_szeol_ak.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_haladas_szeol_ak_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_haladas_szeol_ak_topor_antal.jpgEgy gól, a második, hat képben. Görög átadásával Topor elindult, aztán meg sem állt... A befejező kocka az ünneplés

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_haladas_szeol_ak_fitos_jozsef.jpgFitos (világos mezben) kapura indul. Balról Kozma, Birkás, Balázs és Fitos

Tatabánya - Csepel
A hazai szurkolók azt mondják, ennél csak jobb jöhet. A Bányász az utolsó három találkozóján úgy szenvedett vereséget, hogy tizenhárom gólt kapott összesen. A Csepel meg túl szívós csapat ahhoz, hogy a kék-fehérek most tegyenek jóvá mindent. Három vereség után javítani akar a Tatabánya! Kiprich letöltötte sárga lapok miatti büntetését, és újra játszik. A vendég csepelieknél Tulipán jár hasonló cipőben.
idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_tatabanya_csepel.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_tatabanya_csepel_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_tatabanya_csepel_simon.jpgA képen jobbra Simon, az egyetlen gól szerzője. S itt az a pillanat, amikor ismételhetett volna, hiszen a csepeli védők megint nem ügyeltek rá. Lövését azonban védte Gelei kapus

Pécsi MSC - Videoton
A forduló egyik rangadója lehet ez a mérkőzés. Forró kilencven perc vár az őszi elsőségre törő Videotonra Pécsett. A vendéglátóknál Schulteisz három sárga lapja, Lutz pedig sérülése miatt tart pihenőt. A Videoton nem változtat jól bevált csapatán.
idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_pecsi_msc_videoton.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_pecsi_msc_videoton_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_pecsi_msc_videoton_dobany_lajos.jpgDobány cselez a Videoton védői között, de ebből a helyzetből sem lett gól

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_pecsi_msc_videoton_dobany_lajos_2.jpgDobány küzd Csongrádival a labdáért, a háttérben Dárdai

Eger - Ferencváros
A szaknyelv négypontos mérkőzésnek hívja az ilyen mérkőzést. Egerben nagyon fogadkoznak a hazaiak: győzelemmel búcsúznak szurkolóiktól. Megyesi felépült, és alighanem elfoglalja helyét a védelemben. A ferencvárosiaknál változtatásra kényszerül Vincze Géza, miután Pölöskei ismét feliratkozott a maródiak listájára. így most Deák, Koch, Zsiborás, Répási, Rab után a szélső sem játszhat, sőt, Pintér begyűjtötte a harmadik sárga lapját, így ő is „pihen”. A zöld-fehérek a gondok ellenére is reménykednek a jó szereplésben...
idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_eger_ferencvaros.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_eger_ferencvaros_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_eger_ferencvaros_horvath.jpgHorváth az egriek szépítő gólját lövi a ferencvárosiaknak

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_eger_ferencvaros_szebegyinszky_andras.jpgSzebegyinszky volt az egriek legjobbja

Békéscsaba - Bp. Honvéd
Stílusos csapat a csabaiaké, de a papírforma vendéggyőzelmet ígér. A Békéscsaba együttesében nem lehet ott a pályán a sérült Pásztor, de kérdéses Fecsku játéka is. A kispestieknél Cseh először lesz kezdő ember, Kerepeczky hosszú szünet után visszakerül, míg elöl Dajka vagy Kovács lesz a center.
idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_bekescsaba_bp_honved.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_bekescsaba_bp_honved_2.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_bekescsaba_bp_honved_kanyari_varga_sikesdi.jpgKanyári (középen) a békéscsabai támadások mozgatója volt az első félidőben, miközben maga is többször került kecsegtető helyzetbe. Itt például Vargát és Sikesdit hagyja faképnél, de aztán hiába a nagy lehetőség, nincs gól

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_bekescsaba_bp_honved_fabulya_detari.jpgAz idényzáró békéscsabai mérkőzésen igazán nem lehetett panasz a csapatok harcosságára, mint azt Fabulya és Détári összecsapása is bizonyítja

Rába ETO - Vasas 
Két, egykori fényétől megfosztott csapat találkozóján talán a döntetlen a legvalószínűbb. Az egyetlen késő délutáni találkozón a Rába ETO szakvezetője, Verebes József nem számíthat sárga lapjai miatt Hlagyvikra, de bizonytalan a nem teljesén egészséges Mile és Stark szereplése is. Mészöly Kálmán a Vasas együttesét csak három kérdőjellel tudta megadni, ugyancsak sérülések miatt.
idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_raba_eto_vasas.jpg

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_raba_eto_vasas_2.jpg

Nyúl István, aki tavaly még a kiesett Volán csatára volt, és a csapatával ellentétben nem teljesített rosszul abban a szezonban (csapata góljainak a harmadát szerezte), idén pedig már a Vasas nagyreményű új szerzeménye lett, 2022-ben így emlékezett vissza erre a mérkőzésre:
Végetért a féléves szenvedés, nemsokára Rudi bácsi lett az edző. Van,hogy egy csapatnak valamiért nem megy. Mindenesetre tavasszal mi szereztük a legtöbb pontot és újra jó volt Vasas játékosnak lenni. De ez már egy másik történet...

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_vasas_raba_eto_szabo_otto_farkas_hannich.jpgSzabó Ottó ezúttal nemcsak a mezőnyben látszott jól, gólt is szerzett. A képen Farkas próbálja megzavarni, a jobb oldalon Hannich igyekszik segíteni társának

A mérkőzések után lássuk a 15. forduló válogatottjait! Az utolsó forduló viszonylagos tétnélkülisége rányomta bélyegét mind a mérkőzések színvonalára, mind a játékosok teljesítményére. A sok 7-es érdemjegy miatt nehéz választanunk, de voksunk Fitos Józsefre esett. A Haladás öt góljából kettőt ő maga szerzett, egyben pedig tevékeny szerepet vállalt, így ő lett a forduló játékosa.
idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_a_fordulo_valogatottjai.jpg

A góllövőlista élén ezúttal sincs változás. Az éllovas Kiprich eltiltása után újra pályára léphetett, de ezúttal eredménytelen maradt. Mindent összevetve, góljai számának alapján ő lett az őszi gólkirály.
idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_gollovolista.jpg

Befejeződött az 1984/1985. évi I. osztályú labdarúgó-bajnokság őszi idénye. Az UEFA Kupában is sikeresen helytálló Videoton két pont előnnyel szerezte meg a jelképes, félidei bajnoki címet a meglepetésre rendkívül jó sorozatot elért Debrecen előtt. A hajdúságiakkal megegyező pontszámmal, de a harmadik helyen várja a tavaszt a legutóbbi bajnokcsapat, a Bp. Honvéd. A Szeged nyolc ponttal leszakadva az újonc Egertől nehéz tavasz elé néz.

idokapszula_nb_i_1984_85_15_fordulo_tabella.jpg

A bajnoki táblázaton az azonos pontszámot elért csapatok között az egymás elleni eredmény rangsorol.
- Az egyaránt 20 pontos DMVSC és a Bp. Honvéd őszi mérkőzésén a debreceniek 1:0-ra nyertek, ezért a másodikok.
- A 16 pontos MTK-VM és a Haladás egymás elleni találkozója 1:1 volt, az MTK hárommal több gólt lőtt, mint a szombathelyiek, így ez a gárda végzett előbbre.
Az azonos pontszámmal állóknál, ha az egymás elleni eredmény nem dönt, a gólkülönbség számít.

Egy hét múlva, szerdán, jön a kupaszerda, a Partizan Belgrád-Videoton UEFA Kupa visszavágó mérkőzéssel.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1984/85

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül, akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit, amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk, ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más, akinek valamilyen története, emléke van, jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr1417772154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabzero 2023.11.17. 00:53:31

Eger-Fradi 1:2-n ott voltam. A második félidőben a köd miatt csak a közelebbi kaput láttuk és az ordításból tudtuk hogy odaát valami történt.
süti beállítások módosítása