Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Játékosfigyelő: Bajner Bálint debütálása a Borussia Dortmundban

2013.02.24. 18:56 Püspök utcai gombaszedő

Először is egy vallomással tartozom: akárhányszor láttam Bajnert játszani, egyszer se láttam benne a potenciális Bundesliga-játékost, főleg nem egy valódi élcsapatnál. Még úgy is, hogy a magas csatárok sokkal több esélyt kapnak, inkább Futács-féle karriert vártam tőle, mint Szalait. Tudom, divat azt mondani, hogy "én már serdülő kettőben láttam, hogy a gyerekben mocorog valami", de beismerem, én semmi különöset nem láttam benne, és ezzel nem voltam egyedül.

Az is igaz, hogy az olasz megye három, ahova több évi ide-oda verődés után igazolt, jócskán a ló túloldala volt. Vajon mit kereshet egy magyar utánpótlásválogatott ott, amikor kallódni remekül lehet az olasz másod- és harmadosztályban is? Hogy miért igazolt oda, az a mai napig rejtély számomra, bár azt most már kijelenhetjük, hogy nem kallódni ment. Az is érdekes történet lehet, hogy ezek után hogy került a Borussia Dortmund látókörébe, de tény, hogy egy évnyi olasz gólvágás után tavaly szeptemberben leigazolták az amatőrcsapatba.

Innentől aztán felgyorsultak az események: felkerült az első csapathoz, Lewandowski eltiltása után a padra is leülhetett, majd Schieber eltiltása miatt komoly esély látszott arra, hogy a mai, Borussia Mönchengladbach elleni meccsen már a kezdőben találja magát.

Ez végül nem következett be, Jürgen Klopp inkább Mario Götzét csatárként alkalmazva állította fel a csapatot. A taktika működni látszott, Götze hihetetlen robbanékonysága sok gondot okozott a Mönchengladbach védőinek, az első félidő vége felé egy jó kiugratás után csak buktatni tudta ter Stegen kapus, az így kiharcolt tizenegyest meg magabiztosan értékesítette.

És bár a Dortmund irányította a játékot, igazán nagy helyzetet nem alakítottak ki, így amikor a második félidő elején a házigazda Mönchengladbach felgyorsított, a vendégeknek nem volt válasza, több elpuskázott ziccer után a hazaiak Younes megpattanó lövésével kiegyenlítettek a hatvanhetedik percben.

Fülig Jimmy színre lép (fotó: ruhrnachrichten.de)

Kloppnak így már muszáj volt lépnie és pályára is küldte Bajnert, átállva két csatáros játékra. Bálint rögtön egy Fülig Jimmyt is megszégyenítő pofonnal adta a hazai védők tudtára, hogy számolni kell vele, Stranzl rövid ápolása után viszont rendesen munkához látott. A manapság máshol is nagyon divatos háromemberes (két védő közé hátrahúzódó középpályás) labdakihozatalra már nem lévén idő, a kapustól rögtön az ő fejére próbálták ívelni a labdát, amit ő igyekezett megtartani, illetve Götzének továbbcsúsztatni. Nem mindig sikerült a csatártársat megtalálni, de a párharcait tényleg megnyerte és az erőszakossága és magabiztossága remélhetőleg piros pontot ér majd.

A tizenhatoson belül is többször fejelt le beadást a társaknak, keményen küzdött minden labdáért, ennél többet aligha lehet elvárni ilyen rövid idő alatt, ráadásul nem a leghálásabb helyzetbe csöppent bele: a Dortmundnak nagyon szüksége lett volna a három pontra, hogy meglépjen a Leverkusentől, de annyira ráültek az egy-nullás vezetésre, hogy képtelenek voltak felpörögni az egyenlítés után. Még egy-egy ajtó-ablak helyzet azért akadt mindkét oldalon: Mlapa ill. Kehl hagyta ki őket, és ezzel vége is volt a meccsnek.

Ne legyenek illúzióink. bár szégyent egyáltalán nem vallott, Lewandowskit nem fogja egyből kiszorítani ez alapján a húsz perc alapján. De egy ambíciózus és szorgalmas fiatal játékosnak (bár egyesek szerint a huszonkét év már bőven nem fiatal, de én nem értek velük egyet) jelen pillanatban elképzelni se tudnék jobb klubot a Borussia Dortmundnál, csak szurkolni tudok neki, hogy befusson.

Címkék: magyar foci futball


12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr775101975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fodbalista (törölt) 2013.02.24. 19:57:20

Moreno Torricelli is éppen így csinálta, az olasz ötből igazolt a Juventushoz, aztán pár év alatt mindent megnyert.

Ha BL-t akarnék nyerni három éven belül, az első évet én magam is az olasz ötben vagy hatban tölteném.

Bajnernek bizonyára az az egyik különleges tulajdonsága a magasságán kívül, hogy győztes típus. Nem másodosztályban vagy dortmundi kispadban gondolkodik, hanem abban, hogy mindent meg fog nyerni.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.02.24. 20:51:21

Azt majd két-három forduló múlva derül ki, hogy jó helyen van-e. Mindkét eltiltott vissza fog térni, és, ha akkor megint kereten kívül találja magát (ami valószínű), akkor nem sokat ért ezzel a húsz perccel.

Fodbalista (törölt) 2013.02.24. 20:55:17

@Fradista Utazó:

Mind a négy csatár azért van ott, hogy a közülük pályára lépővel, lépőkkel a lehető legeredményesebb legyen a csapat.

Ha Bajner azt bizonyítja, hogy mindig vagy adott játékrendszerben, ellenfél ellen vagy mérkőzésszakaszban

miller draft 2013.02.24. 20:58:37

@Fradista Utazó: Oda került, és olyat mondhat el magáról amit Magyarként csak egy korszakos zseni, és egy sokszoros válogatott mondhatott el. Ez nem akármi. Ráadásul ő alulról jött, míg a zseni akkor már olimpiai bajnok és a "vargazoli" volt, míg a másik kb 30-szoros válogatott Bundesliga múlttal.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.02.24. 21:04:25

@miller draft: Játszott egyszer húsz percet, amikor a posztjáról két másik ember el volt tiltva. Ez tényleg szép dolog, de, ha utána mehet vissza a balettbe ugrálni, akkor olyan, mint egy családi fotó az Eiffel-torony előtt: szép emlék, de semmi haszna.

Fodbalista (törölt) 2013.02.24. 21:40:59

@Fodbalista: ... ő a megoldás, akkor a határ a csillagos ég.

@miller draft: így van, 3 olyan játékosunk van, aki akár 1 éven belül kalapok feletti, prémium csapat fontos játékosa lehet, Bajner, Dzsudzsák és esetleg Szalai.

Bajner a legelső a sorban. Még ha van is vagy 10 olyan másik játékosunk, aki nála eddig sokkal többet bizonyított.

Érdekes vagy nem érdekes, de az ő pozíciója a legerősebb perpillanat, mert ő már házon belül van, és kapja egymás után az egyre nagyobb lehetőségeket.

Biztos vagyok benne, hogy több, legalább ekkora lehetőséget is fog még kapni Klopptól.

Szerdán például a Bayern München ellen játszanak kupanegyeddöntőt.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.02.24. 21:46:25

@Fradista Utazó: Ha a cél a csúcs, akkor a legjobb helyen van a fejlődéshez és a kitöréshez. Sok olyan csapat van, ahol ha meggebedsz, akkor se kerülsz be fiatalként a kezdőbe (hacsak nem rengeteg pénzért igazoltak), meg sok olyan is, ahol bekerülsz, csak minek.

Jelenleg nincs a világon még egy csapat, amelyik olyan eredményesen építene be fiatal játékosokat, mint a BVB.

Emi2 2013.02.26. 10:01:57

Fodbalista!
Bajnert az első helyre tenni, kicsit erősnek érzem, talán nem is kicsit. Az már álom lenne, ha megragadna hosszabb ideig a keretben, hogy folyamatosan a tűz közelében legyen. Én azért erre sem látok sok esélyt. De ne így legyen, őszintén mondom!

Fodbalista (törölt) 2013.02.26. 14:24:41

@Emi2:

Nem azt írtam, hogy ő a legjobb, hanem hogy ő áll a legközelebb ahhoz, hogy egy Dortmund-szintű csapat fontos játékosa legyen. Perpillanat nincs ilyen játékosunk, viszont ő legalább már ott van a keretben vagy annak közelében, ismeri az edző, csak rajta múlik minden. A többieket előbb még fel is kéne fedezni, hiába bizonyítottak eddig sokkal többet, pl. Dzsudzsák, Huszti vagy Gera.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2013.02.26. 15:22:05

@Fodbalista: Csak aztán nehogy Bajner is a Livepoolnál éveket semmiért eltöltőkkel kerüljön egy kategóriába, vagy Filkorral, ait az Inter és a Milan is leigazolt - igaz, ő legalább játszik valahol.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.02.26. 15:34:44

@Fradista Utazó: A fent említett kluboknál gyakorlatilag semmi esélyed nincs az utánpótlásból "felkerülni" a nagy csapathoz. Míg a Dortmundnál igen.

Ha neki mégsem fog sikerülni, az (Némethékkel ellentétben) már csak az ő hibája lesz.

miller draft 2013.02.26. 18:34:53

@Fradista Utazó: Abban azért megegyezhetünk, hogy a Liverpool magyarjainál jóval többre jutott! Mivel ő bajnoki meccsen bemutatkozhatott. (persze itt nem a legendás Kozma Istenkirály Istvánra gondolok :-)
süti beállítások módosítása