Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Osztálynapló – Schmidt István

2013.10.12. 11:23 maribor_

1958. október 12-én született Schmidt István, a Tatabánya egykori csatára.

osztalynaplo_schmidt_istvan_alairas.jpg

A taksonyi születésű játékos nevelőegyesülete a helyi SK volt, innen került Kiskunlacházára, az ÉGSZÖV-MEDOSZ SE-be. Itt vetett rá szemet a Tatabánya.

Mikor Tatabányára került, sokan csak legyintettek: mit akarnak ezzel a darabos mozgású, lassú fiúval. Az egyik edző azt mondta Monostori Tivadarnak, hogy Schmidt olyan mint egy mackó, s mire megfordul vége a mérkőzésnek. Akkoriban a vezetőedző tréfásan válaszolt: „Akkor ő lesz a középcsatár! Kezdetben rám is ezt mondták… Ezután nemcsak gyökeret vert a bányász elsőcsapatában, hanem többszörös utánpótlás válogatottnak is vallhatta hamar magát.

Arra a kérdésre, hogy a vezető edző miért bízott a fiatal játékosban, Monostori így felelt: - Megláttam benne a góllövő csatár szikráját. Felfigyeltem arra, hogy mindig az ellenfél kapuja közelében tanyázik, nem hátra, hanem előre játszik, sokat mozog, a 16-os táján feltalálja magát, s nagyerejű lövései vannak. Igaz, valóban lassúnak tűnt, de amikor úgy neki iramodott már nehéz volt utolérni. Most már utólag nyugodtan elmondhatjuk, hogy engem igazolt. Ma már aligha van Tatabányán olyan szurkoló, aki vitatja a helyét. Ez a fickó ért a góllövéshez.

Tizenkilenc évesen mutatkozott be a bányászcsapatban az élvonalban.

osztalynaplo_schmidt_istvan_tatabanya_1979.jpgPályafutása hajnalán a Képes Sport karácsonyi teremfoci tornáján a győri Szabóval és Hannichhal küzd a labdáért

Tatabányán talán a mai napig fogalom a labdával való gyorsasága.

osztalynaplo_schmidt_istvan_tatabanya.jpgLabdával, lendületben

11 szezont tölt el a kék-fehéreknél, ez alatt begyűjt két-két bajnoki ezüstöt és bronzot, továbbá egy Magyar Kupa (MNK) második helyet. Az első ezüstérmük (1980/81) megszerzésében elévülhetetlen része volt, hiszen 12 góllal a csapat házi gólkirálya volt.

osztalynaplo_schmidt_istvan_tatabanya_1981.jpgAz ezüstérmes csapat képén az álló sorban Kovács I. és id. Dombai András pályaedző között

Ez az ezüstérem jogosította a Tatabányát abban az UEFA Kupa sorozatban való indulásra, melyben hazai pályán megverték a Real Madridot. Tatabányán összesen 290 bajnoki meccsen 51 gólt szerzett.

osztalynaplo_schmidt_istvan_tatabanya_1984.jpg1984 tavaszán a Hungária körúton Plotárral rohamozzák Gáspár kapuját

Schmidtről talán a legvérmesebb ferencvárosi drukkerek sem tudják, a nyolcvanas évek elején többször is résztvett a Fradi különböző külföldi felkészülési meccsein, kölcsönben. Tatabányai játékosként összesen 8 meccsen játszott zöld-fehérben.

osztalynaplo_schmidt_istvan_tatabanya_vfb_stuttgart_1988.jpg1988-ban a stuttgarti védőkkel csatázik. Az UEFA Kupában 2:1-re nyert a Tatabánya, a győztes gólt ő szerezte

1989-ben a Vasasba igazolt, itt 13 meccsen 3 gólt szerzett.

osztalynaplo_schmidt_istvan_vasas_1989.jpgA Vasas játékosaként kapusát, Andruscht biztosítja

A következő szezonban Veszprémbe költözött, de az őszi szezon végén befejezte aktív pályafutását.

osztalynaplo_schmidt_istvan_veszprem_1990.jpgA Veszprém csapatképén a középső sorban balról a negyedik játékos

Csatárposzton a ’80-as évek elején túlkínálat volt a válogatottnál, így Mészöly Kálmánnál nem kerül szóba a neve, de így is többszörös utánpótlás válogatottnak mondhatta magát.

osztalynaplo_schmidt_istvan_utanpotlas_valogatott.jpgAz U-válogatottban fent, balra a harmadik, Tepszics és Fejes között

Edzőként az NB III-as Nagyigmánd csapatánál dolgozott, néhány mérkőzésen hátvédként pályára is lépett. 2005 augusztusában bekövetkezett haláláig a Tatabányai Alapítványi SK utánpótlás edzője volt. Mindössze 46 évesen hagyott itt bennünket. Halálának ötödik évfordulója óta Nagyigmándon utánpótlástorna viseli a nevét.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr525557342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JuAn 2013.10.26. 21:15:15

S ha már gólvonal ...
Egy tatabányai Fradi elleni meccsen egy kavarodás után Ebedli még a 16-oson belül úgy gondolta, magasan visszaemeli a labdát Zsiborásnak a kapu elé, csakhogy Zsibi végig ott volt mögötte. Az üres kapu elé hulló labdát pedig Schmidt - szinte lemásolva Nyilasi 79-es mozdulatát - fölé emelte.
süti beállítások módosítása