Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

"Mi vagyunk a futball!" - a szervezett szurkolók kurta tüntetése

2014.10.26. 21:00 Fatusi

A honi szurkolói csoportok legjava (leszámítva a Puskás Akadémia fanatikusait) tüntetést hirdetett a mai napra, vagyis 2014. október 26-ra, hogy kinyilvánítsák, a magyar futballban immár évtizedek óta zajló folyamatok, a lelátók elnéptelenedése, a szurkolók regisztrálása és biometrikus azonosítása már átlépte azt a határt, amelyet a legfanatikusabb drukkerek még el tudnak fogadni. A témával kapcsolatban szerkesztőségünk már kifejtette álláspontját eme beszélgetés során, így most inkább csak a mai nap eseményeire térnénk ki röviden.

szurk640.jpg

forrás: nemzetisport.hu

Sajnos, hosszan akkor sem tudnánk, ha szeretnénk se, ugyanis az egész demonstráció összesen bő 15, jóindulattal 20 percig tartott. A blog munkatársai közül ferencvárosi, kispesti és újpesti érzelmű ember is tiszteletét tette a rendezvényen, amelyre a fradisták a Deák téren, a kispestiek az Arany János utcánál, míg az újpestiek a Nyugatinál gyülekeztek, majd vonultak a Parlament elé. A hangos megérkezést biztosították a petárdák, amelyek igen jól szóltak a Földművelésügyi Minisztérium árkádjai alatt és természetesen pirotechnikai eszközöknek sem voltunk híján, de azt hiszem, ezzel semmi probléma sincsen.

Azzal viszont már akadt, hogy a program kezdetén az első szónok, Hamberger Ádám, a Fradi-tábor Groupama Arénából kitiltott előénekese arról tájékoztatta a kilátogató mintegy ötezer embert, hogy a program rövidülni fog, ugyanis az előre leegyeztetett fellépők közül (közéleti személyiségek, valamint más táborok képviselői is ebbe a körbe tartoztak) többen nem vállalták az arcukat, véleményüket, ugyanis Hamberger szerint meg lettek fenyegetve.

n03.jpg

forrás: origo.hu

Nem kétségbe vonva az állítás igazságtartalmát, ez azért némi csalódást jelentett a publikum számára, és a megmozdulás komolyságát erősen erodálta. A magunk részéről például szívesen hallottuk volna Őri Márk Videoton-szurkoló véleményét, aki a Szurkolói Iroda vezetőjeként korábban már többször is megnyilvánult a médiában a szurkolókat érintő problémákkal kapcsolatban, de jó lett volna egy markáns újpesti, debreceni, vagy akár diósgyőri véleményt hallani, hiszen mindenhol más és más körülmények vannak, néhány helyen elhalasztotta az MLSZ a szurkolói kártya kötelező bevezetését, mindenképpen szerencsés lett volna, ha több nézőpontot is megismerhet a közönség, és főleg a megszólítani kívánt "semleges" szurkolói réteg, nem beszélve a döntéshozókról.

Azért egy békéscsabai illetőségű fiatalember mégis szólásra emelkedett, megpróbálta példákkal illusztrálni, hogy a szurkolói kártya bevezetése miért felesleges a magyar pályákon, mondanivalójából kiderült, nem örülne annak, ha megszűnne a meccsnapi jegyértékesítés a "Kórház utcai szentélybe", hiszen ezzel a futballmérkőzések látogatásának spontaneitását vennék el, és a regisztrációs procedúrának az egyszeri érdeklődők nem feltétlenül vetnék alá magukat.

Majd ismét Hamberger Ádám vette át a szót, aki elmondta, hogy az Orbán Viktornak címzett petíció átadása, amely ugyancsak a programpontok között szerepelt, szintén meghiúsult, hiszen kezdeményezésüket egy enyhén cinikus válaszlevélben zúzták szét, miszerint munkaszüneti napon nem vesznek át semmit, és lehetőleg a demonstrációt, vagy a petíció kézbesítését olyan időpontra időzítsék, amikor dolgoznak a Parlamentben. Ez volt tehát a szomorú valóság, ami újabb hiányérzetet keltett, hogy az átnyújtandó szöveg tartalmát nem olvasták fel (a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül facebook-oldalon megtalálható), ez még picit hosszíthatta volna a gyűlést, és nem lett volna hiábavaló.

n10.jpg

forrás: origo.hu

Fontos még kiemelni a főszónok mondandójából, hogy a szervezett szurkolói csoportok a helyzet mielőbbi megoldását szeretnék elérni, párbeszédet kívánnak kezdeményezni a klubok és az MLSZ, valamint adott esetben a kormányzat képviselőivel, hiszen a futball szurkolók nélkül nem létezik, és aki megjelent a Kossuth téren, azon emberek mindegyikének életében szerves részt képez a futball, azon belül a szurkolás, és egyértelmű cél, hogy ennek a szenvedélynek mihamarabb a stadionok lelátóin hódolhassanak, ha rendeződtek a körülmények, és elfogadható kompromisszum született a felek között.

Az első sorokból fel is hangzott, hogy "Mi vagyunk a futball!" A kijelentés kissé sarkos, de abban talán mindenki egyetért, hogy a fanatizmusra szükség van, kongó lelátók előtt (ahogy az nagyjából megvalósult ebben a fordulóban a bojkott és egyéb tényezők miatt) rendezett meccseknek vajmi kevés értelme van.

Hamberger Ádám azt is említette, hogy ez volt az utolsó békés megmozdulás, ha nem történik előrelépés, elképzelhető némi radikalizálódás. A kezdeményezés célját továbbra is maximálisan támogatva azért hozzátennénk, hogy kezdetnek megtenné egy olyan rendezvény, ami után nem sajnálnánk szegény nyíregyházi, diósgyőri, zalaegerszegi, szombathelyi drukkereket, hogy olyan sokat utaztak szinte a semmiért. 

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr546835081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.10.27. 14:32:23

Javaslom következő körben a TV székház büféjének radikális kifosztását, mint 2006-ban. Tartalmas szórakozás kicsiknek és nagyoknak.

konrada 2014.10.27. 15:01:10

Micsoda világ az, ahol már rendesen szét sem lehet verni egy pályát, fejbe hajigálni a többieket, mert utána már be sem engedik az ilyen szolidan szórakozókat??!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.10.27. 15:05:06

@konrada: Erre tudnál konkrét példákat is mondani, vagy csak az RTL Klub hiradóban láttál vágóképeket róla?

gillka 2014.10.27. 15:17:01

Azért a nagy tiltakozásban nem kellene elfelejteni, hogy a szervező adja meg a feltételeket, kik, milyen feltételekkel mehetnek be a rendezvényre. A moziban is vannak feltételek, amiket be kell tartani - pl nem veheted fel a filmet - ha tetszik, ha nem. Nem értem, és nem is tudom megmagyarázni a regisztráció ellenességet. Ennek ellenére úgy gondolom, lehetne enyhíteni bizonyos szabályokon, pl lehetne egy meccses regisztráció, a "spontaneitás" miatt...

megasün 2014.10.27. 15:27:28

Büfögnek a székdobáló forradalmárok. Ezeket még a tv előtt sem engedném szurkolni. Ez a szabály, ha nem tetszik ott a FIFA2014.

konrada 2014.10.27. 15:36:37

@Püspök utcai gombaszedő:
Tudod öreg, én is külvárosi srác vagyok, voltam én már kettős rangadón annó a Népstadionban is, és akkor se igazán értettem egyet azzal, hogy azért véresre lehet rúgdosni a másikat, mert másnak szurkol, és nem is igazán örültem annak, hogy a következő héten ugyanazok ugyanúgy ott voltak a következő meccsen.
...aztán később én is kikoptam a meccsre járók közül, mert nem csak a magyar fociból, de az ilyen fajta közönségből is elegem lett.

...de ha már példa: tudsz arra példát mondani, amikor egy balhé nélküli emberkét nem engedtek be, avagy hátránya származott abból, mert regisztrálva volt???

...egyébként meg, ha példát akarsz: keress rá guglin a szurkolói rendbontás miatt kivetett büntetéseknél...

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2014.10.27. 15:39:12

@gillka: azárt egy aprócska dolgot elfelejtessz ám. ez az egész, amit focinak vagy fodballnak nevezünk, ez a szurkolókért van.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.10.27. 15:39:36

@konrada: Tehát akkor összefoglalva, példát mondani nem tudsz, hanem az egészet csak kitaláltad.

Köszönjük, ez is egy vélemény.

gillka 2014.10.27. 15:51:42

@eMTé: Nem felejtem el. :) írtam: lehetne engedményeket tenni. De az nem megoldás, amit az úgynevezett ultrák csinálnak. Nem a beléptetés és a regisztráció a nagy baj (mégis ez ellen vannak tüntetnek). Ha valaki nem csinál semmit, azt nem fogják kitiltani, viszont a rendbontók, garázdák ellen fel kell lépni, és őket az ultráknak is ki kellene közösíteniük. Amúgy meg, ha a stadionokban 19e szurkoló van (8 meccsen) akkor értük van a foci... Hogy ez gazdaságilag megéri-e? Nem.

konrada 2014.10.27. 15:53:03

@Püspök utcai gombaszedő:
Tehát ha jól értem, te nem tudsz olyanról, mikor focipálya lelátóján balhé volt, illetve akár a magyar szövetség, akár a nemzetközi megbüntetett ezért csapatot.

...hát ez viszont már nem vélemény, hanem a tények-ismeretek olyan mértékű hiánya, mely megakadályozza a párbeszédet...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.10.27. 16:03:12

@konrada: Attól függ, mit nevezel balhénak. Ha pár idióta bekiabálásról vagy szotyiszacskó bedobásáról van szó, akkor az irtózatos balhék mindennaposak. Persze az ilyen balhék mindennaposak Angliában meg Németországban is, csak ott nem csinálnak belőle ügyet.

Aki vét a szabályok ellen, azt megbüntetik, a dolog pedig ezzel el is van intézve. És mindezt plasztikkártya meg egyéb mondvacsinált intézkedés nélkül.

Ha viszont olyasmiket vízionálunk, mint amiktől te rémüldözöl, egy kezemen meg tudom számolni az ilyen eseteket az utóbbi tíz évben. Nem csoda, hogy egyet se tudtál mondani, ami mondjuk a minimum lett volna, ha már szerinted ekkora a veszély.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.10.27. 16:09:02

@gillka: A betörők ellen is fel kell lépni, nem? Tehát akkor az a megoldás, hogy mindenki kötelezően fel kell mutassa a lakcímkártyáját, amikor belép egy házba?

Nem, ez röhejes lenne. A betörők ellen úgy kell fellépni, hogy a rendőrség kinyomozza, ki volt az, és megbüntetni. (Most ne a magyar gyakorlatot vegyük itt alapul.)

De így van ez szinte minden más bűncselekmény esetében. Miért pont a szurkolók közt előforduló rendbontást ne lehetne így kezelni?

És ha tényleg nem lehet, akkor hogy tudják más országokban mégis?

konrada 2014.10.27. 16:38:42

@Püspök utcai gombaszedő:
Rossz példa. Az angolok találták ki a szurkolói kártyát, regisztrációt, és a németeknél sem mehetsz be ellenőrzés, azonosítás nélkül...

...egyébként meg: volt itt valamiféle zárt kapus foci meccs is válogatott szinten, meg a Fradi is hetente fizetett büntit az MLSZ-nek, és befenyítette az UEFA is, de te erről valószinűleg nem hallottál még.

nyugatnepe.blogter.hu 2014.10.27. 16:39:32

én kiváltom azt a kurva kártyát ha ez a mániájuk, és nem érdekel, minden tettem és szavam vállalom ugyan úgy elmondom véleményem hangosan ha igazságtalanságot látok.. de sztem a piró az hiányozni fog egy mérkőzésről vhogy megoldást kellene találni erre a látványelemre

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2014.10.27. 16:51:00

@konrada: Ezek a büntetések verbális "bűnözés" miatt érkeztek. Pl. a válogatott meccs azért volt zártkapus, mert a szurkolók egy korábbi mérkőzésen antiszemita rigmusokat kiabáltak.
Na most, én nem állítom, hogy antiszemita rigmusokat kiabálni jó dolog, nehogy bárki is félreértse. De egészen más kategória, mint stadionokat szétverni, mg másokat fejbeverni, mint amiről itt először elkezdtél hadoválni.
A Fradit olyasmiért szokták megbüntetni, hogy a szurkolók azt kiabálják az ellenfélnek, hogy "cigány parasztok", ami persze megintcsak elítélendő, de szintén nem erőszakos cselekmény.
Gondolom, azért ezeket a példákat hoztad, mert tényleg nem tudsz egyetlen olyan esetet sem, amikor erőszakos cselekmény miatt volt probléma.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.10.27. 16:58:16

@konrada: Namost az, hogy összemosod az ilyen-olyan okokból (az MLSZ esetében sokszor kitalált indokokkal) kiszabott büntetést a konkrét, tényleges, tettleges balhéval, szimpla rosszindulatú csúsztatás, de ez annyira nem lep meg, azok után, amit itt előadtál.

Az angol "példával" viszont nekifutásból szaladtál bele a pofonba. Az angoloknál ugyanis nincs és soha nem is volt szurkolói kártya.

Ezt kizárólag azok nem tudják, akiknek egyetlen tájékozódási pontjuk az MLSZ propagandaanyaga.

Sőt, kapaszkodj meg! Az angoloknál még személyi sincs. Nem úgy, hogy a meccsre nem kell személyi, hanem egyáltalán nincs.

És mégis simán ki tudják tiltani azt, aki huhog, zsidózik vagy dobál. Incidens márpedig akad bőven Angliában is, több és súlyosabb, mint Magyarországon.

A rendszer ott se tökéletes tehát, de ez mégse tart vissza senkit a meccslátogatástól.

those with loaded guns 2014.10.27. 17:21:16

@konrada: egy picit tájékozódhatnál ezekről a futball dolgokról, ha már ennyire fogalmad sincs a témáról, viszont mindenképp nagyon okosokat akarsz mondani. Eddig minden hozzászólásod öngól volt.

Külvárosi, kettősrangadós gyerek... muhaha!

kvadrillio 2014.10.27. 17:26:27

@megasün: .JAHHH... A PEDOFILIA IS NAGYON TSÚNYA DOLOG....M EG A PILÓTAJÁTÉKOS KIFOSZTÁSOK IS NAGYON TZSÚNYA DOLGOK....MEG AZ ÁFA CSALÁSOK, A KORRUPCIÓ IS NAGYON TSÚNYA DOLOG...MÉG SEM VÉNASZKENNELIK ŐKET UGYEBÁR.....

kvadrillio 2014.10.27. 17:28:25

@Püspök utcai gombaszedő: MIÉRT ZAVAR TÉGED, HA ZSIDÓZNAK ????
AZ IS ZAVAR, HA KOMMUNISTÁZNAK, NÁCIZNAK, ANTISEMITÁZNAK ???????????

kvadrillio 2014.10.27. 17:30:26

A NEM ILLEMTANÓRA. A SZURKOLÓK BELEÉLIK MAGUKAT A HELYZETEKBE ÉS KIADJÁK ÖNMAGUKAT SZURKOLÁS KÖZBEN, AHOGY A KURVA KOKAINOS KEFÉLÉS KÖZBEN...UGYE..... MÉGSEM VÉNASZKENNELIK ŐT ! :o)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.10.27. 17:31:59

@kvadrillio: Azt nem szoktak Angliában. Civilizált emberek mondjuk zsidózni se szoktak, de ez már más kérdés.

gillka 2014.10.27. 19:00:01

@Püspök utcai gombaszedő: Persze, mint ahogy a társadalomra káros dolgok ellen fel kell lépni. De én nem mondtam azt, hogy az ultrák bűnözők, és fel kell ellenük lépni...
Viszont, ha a szervező regisztrációhoz köti a belépést, akkor regisztrálni kell.
A szurkolói kártya bevezetése óta egyébként egy balhéra emlékszem a Fradi-pályán, akkor a vendégszektor felőli részhez kellett bemenni a rendőröknek. (Igaz ezt csak abból lehetett észrevenni, hogy állt a játék, legalábbis onnan, ahol ültem.) Sajnos akkor valami miatt nem történt kitiltás... A Táborral csak az állandó f@sszopózás a bajom, de ez ízlés dolga.

Azért a posztok elmentek egy elég furcsa irányba...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.10.27. 19:34:37

@gillka: Te nem, de a kártya üzenete ez: "ti szurkolók mindannyian potenciálisan veszélyes bűnözők vagytok, nemcsak az ultrák, hanem mindegyikőtök".

Ez pedig nyilvánvalóan abból a tévhitből táplálkozik, hogy a magyar lelátókon sok a balhé. Miközben minden adat arra utal, hogy az akár tíz-húsz évvel ezelőtthöz képest is elenyésző, nemzetközi viszonylatban meg pláne.

De az egész mögött egy még alapvetőbb tévhit is megbújik, az "ezért nem járnak a családok meccsre" attitűd.

Ezzel nemcsak az a baj, hogy nyilvánvaló hülyeség (ha így lenne, miért mindig a szezon két legpuskaporosabb meccse, a Fradi-Újpest és az Újpest-Fradi a legnézettebb?), hanem hogy konkrétan gátja a valódi okok feltárásának és orvoslásának.

És ez ugye nagyon kényelmes szituáció, különösen azoknak, akik maguk is a probléma részei: a bundázó játékosoknak, az ilyen-olyan klubtulajdonosoknak, a tanulatlan edzőknek, a tehetségtelen és tehetetlen MLSZ funkcionáriusoknak.

Csak épp nekünk, akik amúgy se balhéznának, viszont szeretnénk vállalható focit látni, nekünk nem jó.

sutyerák 2014.10.27. 19:37:48

ez az egész regisztráció másképp veszi ki magát egy demokráciában,mint egy már majdnem teljes diktatúrában.
szerintem ez nem csak arról szól,hogy ki megy be a focimeccsre,hanem főleg arról fog szólni,hogy ki nem megy el meccset nézni.
1 millióan dolgoznak az állam alkalmazásában és erősen ajánlott lesz,hogy megtöltsék a stadionokat nézőként,ha a vezérnek ez a heppje.
-lehet majd nem meccsre járni,-semmi gond.
lesz helyére másik alkalmazott aki érti a trendet családostól,hétvégente.
-na,ez itt a lopakodó diktatúra,amikor magatok értitek-élitek meg,hogy kimegyünk focit nézni,egye fene,ha ezt elvárja tőlünk.

Ivan Olsen · http://halottindian.wordpress.com 2014.10.27. 19:52:39

Én is fel tudnék hozni pár dolgot a kártya ellen, most azonban a tüntetéssel kapcsolatban szólnék pár szót:

1. A radikalizálódással kapcsolatos mondat és a "Mi vagyunk a futball" szintű kijelentéseket a bejegyzés szerzője helyében komolyabban venném. Az első nekem azt sugallja: "Ha nem megy szép szóval, majd megy erővel". A második azt: "el sem tudom képzelni, hogy az én véleményemen kívül más is létezhet". Persze lehet, hogy én túlzom el.
2. Elhangzott még valami, ami a bejegyzésben nem szerepel, pedig szerintem súlya van. Szó szerint nem emlékszem, de a lényege ez volt: "...a hangulat miatt megyünk ki, mert legyünk őszinték, ami a pályán történik, a kutyát nem érdekli". Tudom, hogy ezzel a szerencsétlenül megfogalmazott kijelentéssel a jelenlegi focink szintjét akarta ostorozni, de engem pl. érdekel, ami a pályán történik, bármilyen nevetséges.

+1 hozzáteszem, hogy borzasztóan zavar, ha nekiállnak zsidózni, cigányozni, egyrészt attól nem fog senki jobban játszani a pályán, másrészt ismerek olyan embert, aki egy ideje emiatt nem jár ki meccsre.

Ennek ellenére a szurkolói kártyát hibás döntésnek tartom (tekintetbe véve, hogy a lelátói erőszak pl. a kilencvenes évekhez képest nagyjából eltűnt), szerintem is szükség lenne kommunikációra, de nagyon örülnék annak, ha az ellenzőit nem a tüntetésen részt vett emberek képviselnék.

gillka 2014.10.27. 19:56:13

@Püspök utcai gombaszedő: Nekem nem ezt üzeni a kártya, dehát nem vagyunk egyformák. :)
A tévhitet a bulvármédia erősítette fel, ellenük éppen annyira fel kellene lépni, mert káros amit ezen a téren (is) művelnek.
Azzal teljesen egyet lehet érteni, hogy a jelenlegi magyar futtballban dolgozók - tisztelet a kisebbségben lévő kivételnek - ellen fel kell lépni, és el kell(ene) indulni a megtisztulás útján. De abban nem vagyok biztos, hogy ez a megoldás. Pl. azt elérni, hogy kimondják: az MLSZ és a bírók közszereplők, így simán belefér a "hülye bíró" ezért nem lehet büntetni, vagy az MLSZ FB pogácsa-pénzbeszedő heti ülései miatt tüntetni értelmesebbnek tűnik.

megasün 2014.10.27. 22:15:18

@kvadrillio: Nekem az a véleményem, hogy ha valaki csak normálisan szurkolni jár ki a meccsekre, azt nem érdekli. Ez olyan mint amikor kiderült, hogy az Iphone-t nyomon lehet követni, helyadatokat lehet lekérdezni stb. Van 500 millió Iphone tulajdonos, majd mindenki telefonját meg fogják figyelni mi ? Hülyeség. Akinek van vaj a füle mögött az fél. Ha nincs félnivalód nem érdekel.

konrada 2014.10.28. 09:41:00

@those with loaded guns:
"Már a világ összes, komolyabb futballélettel rendelkező országának stadionjában személyes azonosításra alkalmas beléptető rendszer működik. Angliában plasztikkártyára emlékeztető Stadium Eye Access Control-rendszert alkalmaznak, és vannak olyan stadionok, ahol írisz- vagy arcfelismerő rendszer működik."

...mert nem fordult még elő balhé magyar meccseken, meg nincs Angliában regisztráció...
..ha már öngólról értekezel.

Szeretem, ha valaki utána nézés nélkül okos-kodik, mert azt a legkönnyebb utolérni.;)()

konrada 2014.10.28. 09:47:39

@Püspök utcai gombaszedő:
S mégis hogyan??

Ott áll a sorban 50 ezer szurkoló, velük szemben meg egy főállású autista megfigyelő, aki szemre kiszúrja a múltkori balhésokat????

...vagy esetleg egyből életfogytira küldik, nehogy eszébe jusson a következő meccsen megjelenni???

...esetleg külön agyműtétet tartanak náluk, hogy önkorlátozzák magukat???

Vagy áruld már el, hogyan tudják ilyen tömegből a visszatérő balhézókat kiszúrni, ha nincs - ahogyan te állítod - semmilyen regisztáció??!!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.10.28. 10:14:15

@konrada: Ne haragudj, de mi a francért érdekelne engem, hogy hogyan? A hogyan a rendőrség dolga.

Ültünk a kocsmában a meccs előtt, bejött egy rendőr, végigpásztázta az úri közönséget, majd odalépett egy társasághoz és udvariasan megkérte őket, hogy legyenek szívesek vele tartani, mert nekik nem lenne szabad itt lenniük.

Két dolog érdekes csak: hogy megtörténik és hogy nincs regisztráció.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.10.28. 10:21:48

@konrada: Csak úgy jelezném neked, mielőtt tovább szopatnád magad, hogy nem mindenki az internetről tájékozódik.

Én például egy picivel több angol stadionban jártam, mint te magyarban. (Mondjuk ez önmagában nem nagy kunszt, hiszen te jó eséllyel soha nem voltál meccsen, de akkor is.)

those with loaded guns 2014.11.11. 11:53:28

@konrada: Jajj, szegénykém, ez egyre kínosabb. Neked tényleg fogalmad sincs ezekről a kártyás dolgokról. Ha csak a google a teljes háttérinfód a témáról (ráadásul, ahogy láto, azt is totál felületesen használod), akkor ekkora arccal talán nem kéne folyamatosan égetned magad. Őszinte jószándékkal javaslom, hogy ha legközelebb valahol észt akarsz osztani, akkor fektess bele egy kis energiát a téma megismerésébe, mielőtt szénné gyalázod magad.
süti beállítások módosítása