Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1980/81 Magyarország – Anglia VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)

2017.01.23. 16:13 maribor_

1981. június 6., A nyár első hétvégéje.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_headlines.jpgMegkezdődik a nyaralási szezon 

Lássuk először az elmúlt másfél hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.  

május 29.

Az Építők Rózsa Ferenc székházában a párt ifjúság szervezetének képviseletében 898 küldött, közel 300 meghívott vendég, valamint a külföldi delegációk, a nemzetközi ifjúsági szervezetek képviselőinek részvételével megkezdte munkáját a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség X. kongresszusa. A kongresszus jelszava: Együtt az ifjúság tömegeivel a fejlett szocialista Magyarországért!

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_fejti_gyorgy.jpg

A részvevők lelkes tapsa közepette foglalta el helyét az elnökségben Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkaira, Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Németh Károly, a Központi Bizottság titkára, Maróthy László, a budapesti pártbizottság első titkára, Méhes Lajos ipari miniszter, a Politikai Bizottság tagjai, Fejti György, a KISZ Központi Bizottságának első titkára, a párt Központi Bizottsága, az Elnöki Tanács és a kormány több tagja. Az elnökségben helyet foglalt a politikai, a gazdasági, kulturális életünk sok kiemelkedő személyisége, a munkásmozgalom veteránjai, a KISZ vezetői, a munkában, a tanulásban példamutató fiatalok.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_kisz_kongresszus.jpgKádár János meghívottak és küldöttek között a tanácskozás szünetében

A délutáni légitámadást követően izraeli rohamosztagok szálltak partra Bejrúttól délre, és ágyúnaszádok tüzérségi fedezete alatt összehangolt támadásokat hajtottak végre palesztin támaszpontok, valamint a tengerparti úton közlekedő katonai és polgári járművek ellen. Safikel-Vazzan libanoni miniszterelnök nyilatkozatban ítélte el a Damur és Name elleni barbár izraeli légitámadást, amelynek 25 halottja és 100 sebesültje volt. Hajnalban izraeli rohamosztag hatolt be egy, a dél-libanoni ENSZ-zónában levő faluba, és felrobbantott három lakóházat.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_libanon.jpgIzraeli légitámadás Damur város palesztinok lakta negyedei ellen

Philip Habib nagykövet, elnöki különmegbízott, akit szerdán hazarendeltek a Közel-Keletről, reggel a washingtoni Fehér Házban beszámolt küldetése tapasztalatairól Reagan elnöknek.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_habib.jpgHabib - misszióját félbeszakítva távozik

A több mint egyórás megbeszélés után Reagan „csodával határos teljesítménynek” nevezte Habib háromhetes ingázását az érintett négy közel-keleti főváros között. Ezt a véleményét az elnök arra alapozta, hogy az eltelt három hét alatt nem tört ki háború Izrael és Szíria között.

Budapesten megkezdődött az 52. ünnepi könyvhét. A megnyitón megjelent Aczél György, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, Kornidesz Mihály, az MSZMP KB osztályvezetője, Tóth Dezső művelődési miniszterhelyettes, Garai Gábor, a Magyar Írók Szövetségének főtitkára. Borbély Gábor, az MSZMP V. kerületi Bizottságának első titkára köszöntötte a megnyitó részvevőit, majd Cseres Tibor Kossuth-díjas író mondott beszédet.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_konyvhet.jpgAz 52. Ünnepi Könyvhét országos vidéki megnyitóját Győrött rendezték meg (forrás: gyoriszalon.hu)

Zászlóssá, illetve tisztté avatták a BM Tartalékos Tisztképző Iskola idén végzett hallgatóit. A belügyminiszter nevében Földesi Jenő határőr vezérőrnagy, miniszterhelyettes köszöntötte az iskola udvarán felsorakozott fiatalokat, akik ezután fogadalmat tettek.

Pénteken 18 óra 20 perckor a Szob-Budapest Nyugati pályaudvar közlekedő személyvonat Verőcemaros és Vác között egy álló tehervonatnak ütközött. A személyvonatból kocsik siklottak ki, harminc utas megsérült, közülük kettő súlyosan. A MÁV szakértők bevonásával megkezdte a vizsgálatot.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_vonatbaleset.jpgA szerencsétlenség helyszíne

május 30.

Itthon reggel szekcióülésekkel folytatta munkáját a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség X. kongresszusa. A munkásfiatalok, a mezőgazdasági dolgozók, az egyetemisták, a középiskolások, az értelmiségi fiatalok, valamint a fegyverestestületekben szolgálatot teljesítő fiatalok szekciói, a rétegek sajátos helyzetéről, gondjairól és feladatairól tanácskoztak. A külföldi delegációk vidéken és a fővárosban 19 különböző helyen barátsági és szolidaritási nagygyűlésen vettek részt.

Dél-Libanonba érkezett a libanoni reguláris hadsereg 250 katonája, hogy az ott állomásozó ENSZ békefenntartó erőkhöz csatlakozva részt vegyen az 1978-as izraeli inváziót követően létesített nemzetközi ütközőzóna ellenőrzésében. A libanoni kormány és az ENSZ-csapatok parancsnoksága megállapodása értelmében 1050 libanoni katona teljesít szolgálatot a déli országrészben.

Stanislaw Kania, a LEMP KB első titkára, Wojciech Jaruzelski hadseregtábornok, miniszterelnök és honvédelmi miniszter május fogadták Viktor Kulikovot, a Varsói Szerződés tagállamai egyesített fegyveres erőinek Lengyelországban tartózkodó  parancsnokát, a Szovjetunió marsallját. A baráti légkörben lezajlott találkozón hangsúlyozták a lengyel néphadseregnek a szovjet hadsereggel, valamint a Varsói Szerződés tagállamainak más hadseregeivel közösen a béke és a szocializmus védelmében betöltött szerepének jelentőségét.

Meggyilkolták Ziaur Rahmant, Banglades elnökét. A merényletet Chittagong kikötővárosiban Manzur Ahmed dandártábornok követte el. A merénylet után Abdusz Szattar, az ország legfelsőbb bíróságának elnöke vette át ideiglenesen az államfői tisztet.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_ziaur_rahman.jpgZiaur Rahman tábornok, a meggyilkolt államfő

Az országban nemzeti gyászt rendeltek el. A kormány az ország egész területére rendkívüli állapotot hirdetett ki és ennek időtartamára felfüggesztette az állampolgári jogokat.

Hétvégén országszerte kommunista műszakot tartottak a gyárak, vállalatok kollektívái a KISZ X. kongresszusának tiszteletére. A fiatalok akciójához sok helyen a felnőttek is csatlakoztak. 

május 31.

Óriási veszteség érte érte a magyar és a nemzetközi labdarúgást. Lóránt Gyula, a görög PAOK Szaloniki labdarúgócsapatának magyar szakvezetője az Olymipiakos Pireus elleni bajnoki mérkőzés közben -nemsokkal azelőtt, hogy csapata megszerezte a találkozó sorsát eldöntő egyetlen gólt - szívrohamot kapott és meghalt.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_lorant_gyula.jpgA tragédia pillanata

Az 59 éves edző a Vasas, később a Bp. Honvéd játékosa volt, 1948 és 1955 között 37-szer játszott a magyar válogatottban. Az évszázad mérkőzésén szerepelt magyar válogatott játékosai közül Zakariás, Bozsik, Kocsis után most Lóránt távozott az élők sorából.

A libanoni főváros lakosságát hosszú ideje rettegésben tartó erőszak új hulláma kezdődött meg. A jobboldali falangisták tüzérsége megszegve az eddigi hallgatólagos megállapodást, a nyugat-bejrúti strandokat, tengerparti sétányokat vette célba. Lőtték a nyugat-bejrúti palesztin menekülttáborokat is, és több találat ért egy kórházat, illetve egy árvaházat. A provokációk nyomán heves tüzérségi és rakétapárbaj bontakozott ki egyfelől a jobboldali erők, másfelől a baloldali fegyveresek és az arab békefenntartó erőkhöz tartozó szíriai csapatok között. A véres vasárnap mérlege 18 halott, 250 sebesült. Ezzel egy időben Dél-Libanonban az izraeli tüzérség és jobboldali milicisták palesztinok lakta településeket vettek tűz alá. 

Londonban két impozáns tömeggyűléssel ért véget a „munkanélküliség elleni népi menet”. A menet egy hónapja indult Liverpoolból, és 210 mérföldes úton haladt a fővárosba, hogy az egész ország figyelmét ráirányítsa az 1930-as évek óta legsúlyosabb munkanélküliségre. A Hyde Parkban tartott hatalmas tömeggyűlésen Michael Foot, a Munkáspárt vezére kijelentette, hogy a menet bevonult a brit munkásmozgalom történetébe. Felhívta az ország figyelmét a 2,5 milliós munkanélküliség „igazi iszonyatára, amit a konzervatív kormány megpróbál leplezni”. A tömeggyűlés után az ország minden részéből összesereglett tízezrek indultak a Trafalgar térre, ahol a főváros évek óta legnagyobb munkástüntetése következett.

június 1.

Kétnapos látogatásra Budapestre érkezik Lubomír Strougal csehszlovák miniszterelnök. A Lázár Györggyel folytatott megbeszélések során elsősorban a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer építése során felmerült problémákat, valamint a Magyarországra látogató csehszlovák turisták forint-ellátásának hiányosságait érintik.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_lazar_strougal.jpgLubomír Strougal az érkezés után Lázár György társaságában

A hagyományos béke és barátság hónapi eseménysorozat országos programja keretében az európai biztonság és együttműködés magyar nemzeti bizottsága ülést tartott az Országház vadásztermében. Kállai Gyula elnökölt a tanácskozáson, ahol a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseit tűzték napirendre, különös tekintettel az európai biztonság és együttműködés ügyére.

Délelőtt 10:00 órakor nyitottak ki a jegypénztárak, pár óra múlva már elkelt az összes jegy a hétvégi Magyarország-Anglia világbajnoki selejtező mérkőzésre.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_jegypenztar.jpgKígyózó sorok a jegyekért már kora reggel

június 2.

Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága első titkárának meghívására Lázár Mojszov, a Jugoszláv Kommunisták Szövetsége Központi Bizottsága Elnökségének elnöke a JKSZ küldöttségének élén baráti látogatásra Magyarországra érkezett.

Harmincöt esztendővel ezelőtt alakult meg a Magyar Úttörők Szövetsége. A jubileum napján az úttörőmozgalom zászlóbontásáról a szövetség országos tanácsának ünnepi ülésén emlékeztek meg, a Magyar Néphadsereg Művelődési Házában. Az ünnepségen - amelyen ott voltak az úttörőmozgalom egykori alapító tagjai, s mintegy félezer aktivista - az elnökségben foglalt helyet Benke Valéria, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja; a kormány több tagja, a párt-, az állami, a társadalmi és tömegszervezetek számos vezetője.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_uttoroszovetseg.jpgAz ünnepi ülés elnöksége és a mai úttörők egy csoportja

A magyar űrkutatás tíz éve címmel tudományos ülésszak kezdődött Budapesten a Tudományos Akadémia székházában. A kétnapos eseményen, amelyen részt vesz Farkas Bertalan űrhajós és Magyari Béla kiképzett űrhajós, az űrkutatás fő ágairól, a kozmikus fizikáról, meteorológiáról, orvosbiológiáról, az űrtávközlésről és az erőforrás kutatásról hangzanak el szakmai előadások.

Az Elnöki Tanács Karinthy Ferenc írónak - irodalmi munkássága elismeréséül, 60. születésnapja alkalmából - a Szocialista Magyarországért Érdemrendet adományozta. A kitüntetést Korcsog András művelődési államtitkár kedden adta át.

Öt évre szóló együttműködési szerződést írtak alá az Állami Biztosító és a SZOT Munkavédelmi Tudományos Kutató Intézete képviselői, az ÁB székházában. A közös programban felmérik a háztartási és a munkahelyen kívüli balesetek okait, hogy ennek nyomán sor kerülhessen megfelelő védőeszközök alkalmazására. A széles körű vizsgálatot az indokolja, hogy évenként 8-9 millió napot töltenek el az emberek betegállományban olyan balesetek miatt, amelyek otthon, a ház körül érik őket. A munkahelyi és a közúti balesetek megelőzése már évek óta szervezetten folyik, ám a háztartási balesetek elhárítására eddig alig történt valami.

A Spanyol Televízió nagy sikerrel mutatta be a Magyar Televízió hétrészes Mikszáth-feldolgozását, a Fekete várost. Az El Pais című madridi napilap melegen méltatta a sorozatot.

Az izraeli légierő gépei Libanon légterébe behatolva egy Tyr várostól északra fekvő palesztin menekülttábort támadtak meg. A támadás következtében hatan megsebesültek, és súlyos anyagi károk keletkeztek. Hat napon belül ez már a második alkalom, hogy izraeli vadászbombázók Libanonban levő palesztin menekülttáborokat támadtak. 

New Yorkban megkezdődött az Indiai-óceán helyzetével foglalkozó ENSZ-bizottság ülésszaka.

június 3.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a Központi Bizottság székházában fogadta a küldöttség élén hazánkban tartózkodó Georges Hauit, a Libanoni Kommunista Párt főtitkárát.

Miguel D’Escoto, a Nicaraguai Köztársaság külügyminisztere rövid látogatást tett Budapesten. Eszmecserét folytatott Puja Frigyes külügyminiszterrel időszerű nemzetközi kérdésekről és országaink kapcsolatairól.

Helmut Schmidt bonni kancellár a nyugatnémet televíziónak adott esti nyilatkozatában a kelet-nyugati párbeszéd folytatását szorgalmazta. A kormányfő fontosnak mondotta, hogy a Szovjetunió és az Egyesült Államok készséget mutat a közép-hatótávolságú rakétákról folytatandó tárgyalásokra.

II. János Pál pápa elhagyta a kórházat, ahol a május 13-i merénylet óta kezelték, és visszatért rezidenciájára, a Vatikánba. Isztambulban egyébként bejelentették, hogy Törökországban is bíróság elé állítják Ali Agcát a pápa ellen elkövetett merénylet miatt, miután Olaszországban letöltötte büntetését.

A „Vörös Brigádok” terroristacsoporthoz tartozó merénylők Milánóban elrabolták az 53 éves Renzo Sandruccit, az Alfa-Romeo gyár mérnökét.

június 4.

Az építők elkészítették a legfelső szintet is, a Duna-parton épülő Átrium-Hyatt Budapest Szálló nyers kivitelezése tehát befejeződött. Ebből az alkalomból az építkezésen megrendezték a hagyományos bokrétaünnepséget. A két osztrák építési vállalat, az Universale és a Forr 1979 decemberében kezdte meg az új szálloda alapozását. A vasbetonozáshoz a szükséges előkészítő munkák után, tavaly áprilisban láttak hozzá. Havonta egy-egy szint készült el a 13 emeletes épületből, amely egy nagy fedett belső udvart - átriumot - fog körül. 

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_atrium.jpgAz új szálloda Duna-parti homlokzata

Az építkezés méreteire jellemző, hogy a körülzárt tér a fedett belső udvarral együtt 145 ezer négyzetméter, az emeletek bruttó területe 42 ezer négyzetméter. Az építkezés során 39 ezer köbméter földet kellett kiemelni és elszállítani. Az épület nyers vázához 20 ezer köbméter betont és 1500 tonna acélt használtak fel. Az ötcsillagos szálloda, amely a Malév és a Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalat tulajdona, a tervek szerint a jövő év áprilisáig készül el, megnyitása pedig 1982. július 1-én lesz.

A magyarországi mozik bemutatják a Bob Fosse rendezte Mindhalálig zene című amerikai musicalt. Olyan világhírességeket láthatnak a nézők a filmben, mint Roy Scheider, vagy Jessica Lange.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_mindhalalig_zene.jpgAz egyik főszereplő, Roy Scheider

Az alkotás a tavalyi évben Oscar-díjat kapott a látványtervre, valamint elnyerte Cannesban az Arany Pálma díjat.

Az Izrael által megszállt területen levő Sarm el Seikhben találkozott az egyiptomi elnök Izrael kormányfőjével. A megbeszélések után közölték, hogy nagyon fontos döntések születtek, ezeknek tartalmát azonban, nem .fedték fel. Nyilvánosságra hozták viszont, hogy a Sínai-félszigeten létesített izraeli repülőtereket az Egyesült Államok rendelkezésére bocsátják.

Libanonban folytatódtak a harcok Zahle környékén, Bejrútban, valamint az ENSZ-erők ellenőrzése alatt álló területeken. A rendőrség szerint Zahle városában hárman meghaltak és huszonheten megsebesültek a szíriai békefenntartó erők és a jobboldali milicisták összecsapásai során. 

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_bejrut.jpgA bejrúti keresztény és muzulmán negyedeket elválasztó „zöld vonal” az összecsapás után

Bejrútban a szíriai egységek és a libanoni jobboldali erők az elmúlt éjszaka tüzérségi és rakétafegyverekkel lőtték egymás harci állásait az elnöki palota közvetlen közelében.

Délelőtt a pretoriai rendszer rohamrendőrsége mintegy kétszáz főnyi tüntető tömeget oszlatott szét a színesbőrűek lakta Riverlea településen. Johannesburg egyik elővárosában, Westburyben a rohamrendőrök könnyfakasztó gránátokkal támadtak rá egy középiskola több száz színes bőrű tanulójára, mivel azok megtagadták a tanórákon való részvételt a fajüldöző rezsim elleni tiltakozássorozat részeként.

június 5.

Kiváló pedagógusokat tüntettek ki az Országház kupolacsarnokában. A pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepségen résztvett Aczél György, a Minisztertanács elnökhelyettese, Óvári Miklós, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai.

Mint arról már korábban hírt adtunk, Ladi László Tibor 1981. március 24-én ittas állapotban, pénzszerzés reményében brutális módon megölt egy 71 éves embert, majd három nappal később egy összeszólalkozás után - vélt sérelmét megbosszulandó - ugyancsak egy idős, 75 éves ember életét oltotta ki. Mindkét gyilkosságot lakóhelyén, Polgárdi községben követte el, ahol idült alkoholistaként ismerték. A Legfelsőbb Bíróság Ladi László Tibort több emberen, részben aljas indokból, részben nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt találta bűnösnek, és halálra ítélte, megerősítve ezzel az első fokon eljárt Székesfehérvári Megyei Bíróság ítéletét. A kegyelmi kérvény elutasítását követően az ítéletet ma végrehajtották.

Az Iszlám Konferencia 12. külügyminiszteri értekezlete elítélte Washington Izraelt támogató politikáját és Tel-Aviv Libanon elleni szakadatlan agresszióját. A konferencia részvevői úgy döntöttek, hogy megpróbálják elérni Izrael ENSZ-tagságának felfüggesztését, és hogy Tel-Aviv küldöttének a Biztonsági Tanácsba való beválasztása ellen szavaznak. Egyben felszólították az iszlám országokat a PFSZ további támogatására, pénzügyi és katonai segélyezésének fokozására.

Az amerikai kormányzat arról tájékoztatta az ország törvényhozását, hogy hozzákezdtek a neutronfegyver gyártásához - közölte a The Washington Post című amerikai napilap. A lap értesülése szerint az energiaügyi minisztérium hétfőn tudatta a képviselőház hadügyi bizottságával: megkezdték a Lance típusú rakétákra szerelendő neutron-robbanófejek alkatrészeinek gyártását, illetve a neutronfegyverhez szükséges tricium tartalékolását. A minisztérium azt is közölte, hogy júliusban hozzálátnak egy újabb neutronlőszer, a nyolchüvelykes tüzérségi neutronlövedék előállításához.

A Reagan-kormányzat utasítást adott, hogy az amerikai haditengerészetet szereljék fel nagy hatótávolságú szárnyas rakétákkal. Az új típusú rakéták első darabjai várhatóan a jövő év közepén jelennek meg az amerikai tengeralattjárókon és hadihajókon, és a rakétarendszer teljes kiépítése 1985-re készül el.

Az amerikai mozik Harrison Ford főszereplésével bemutatják Az elveszett frigyláda fosztogatói című akció kalandfilmet. A produkció, melynek rendezője Steven Spielberg, a producere pedig Georg Lucas volt, közel 20 millió dollárból készült el, és hatalmas sikert aratott, könnyedén válva az év legnézettebb filmjévé, több mint 384 millió dolláros bevétellel világszerte, egyúttal a mindenkori listán is előkelő helyet szerezve magának.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_az_elveszett_frigylada_fosztogatoi.jpg

Nyolc Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film kategóriában, s ebből négyet nyert el (legjobb hang, vágás, vizuális effektusok és díszlet). Mára feledésbe merült már az a tény, hogy Spielberg a főszerepre rögtön Fordot ajánlotta, azonban Lucas ellenvetett, mivel nem akarta, hogy a színész rendszeresen összefüggésbe kerüljön a filmjeivel. Meggyőzte a rendezőt, hogy keressenek valaki mást, így Tom Selleck kapta meg a szerepet, akinek azonban végül le kellett mondania a feladatot a Magnum című televíziós sorozathoz fűződő elkötelezettsége miatt.

június 6.

Baszkföldi terroristák hajnalban San Sebastianban egy távirányított pokolgéppel felrobbantottak egy rendőrautót. A merényletnek egy halálos áldozata, két súlyos és két könnyebb sebesültje van.

Az éhségsztrájk-mozgalom fokozását határozta el az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) úgynevezett ideiglenes szárnya. Egy szóvivő bejelentette, hogy hamarosan a mozgalom még több bebörtönzött aktivistája utasítja el az ételt. Eddig négy éhségsztrájkoló halt meg észak-írországi börtönökben amiatt, hogy a hatóságok nem teljesítették követelésüket, azaz nem kezelték őket politikai elítéltként. Most is négy republikánus fogoly éhségsztrájkol, mert a szervezetnek eddig az volt az álláspontja, hogy mindig egy-egy ember álljon a meghaltak, vagy a sztrájkot feladók helyére. Így viszont - mondotta egy IRA-szóvivő Belfastban - a halálesetek megrázkódtatásai után csökkent a feszültség és a brit kormány mindig fel tudott készülni az elkövetkező tragédiákra. Most az IRA célja az, hogy egyenletes, és szinte állandó legyen a tiltakozás okozta feszültség.

június 7.

Nyolcnapos milánói vendégszereplésre utazott el a Magyar Állami Operaház társulata. A kétszáz tagú együttes hat alkalommal lép fel a világhírű Scala színpadán. Bartók Béla három színpadi művét mutatják be majd, A kékszakállú herceg várát, A csodálatos mandarint és A fából faragott királyfit.

Két, a Mercalli-skála szerint 6-os, 7-es erejű földrengés rázta meg Szicília délnyugati részét, epicentruma Masara del Vallotól keletre volt. Petresino községből hat sebesültet szállítottak kórházba. Itt és Masara del Valloban jelentősek az anyagi károk. Több mint száz lakóház, illetve középület lakhatatlanná vált, kaszárnyát, börtönt kellett kiüríteni, azonkívül több templom és műemlék megsérült. Miután több iskola állapota is életveszélyes, a vizsgákat el kell majd halasztani.

Egy halott és több súlyos sebesült maradt a csatatéren a Niedersachsen tartományi Grupenhagen városkában lezajlott pünkösdi rocker-találkozó után. Az összejövetelen a rockerek (fekete bőrruhát viselő motorkerékpáros lumpenek) 500 képviselője vett részt a grupenhageni Spieder-csoport meghívására. Jöttek Hannoverből, Hamburgból és az ország különböző déli városaiból is. A jelek szerint a találkozónak nem volt más célja, mint a szórakozás, amelyhez a városka utcáin való tömeges, a járókelők testi épségét is veszélyeztető motoros felvonulás is hozzátartozott. Miután a motorosok alaposan beszeszeltek - amit a közlekedési törvények természetesen itt is szigorúan tiltanak -, összecsaptak egymással. Előkerültek a tőrkések és a kerékpárláncok, a verekedést kezdő csoport egyik tagját halálosan megszúrták, hat másikat pedig súlyos sérülésekkel a helyi kórházba kellett szállítani.

Kilenc izraeli harci repülőgép támadást intézett Bagdad városa ellen. Célpontjaik iraki nukleáris létesítmények voltak - ismertette az INA iraki hírügynökség az iraki forradalmi parancsnokság tanácsának közleményét. A TASZSZ hírügynökség idézte a közleményt, rámutatva, a bagdadi közleményből nem tűnik ki, hogy az izraeli támadás milyen következményekkel járt és milyen mértékű az iraki nukleáris berendezésekben keletkezett kár. 

Lássuk a másfél hét legérdekesebb labdarúgó híreit. 

Egy héttel a magyar-angol mérkőzést megelőzően szombaton Svájc Bázelban fogadta soron következő ellenfelünket VB-selejtező mérkőzésen, és 2:0-ás félidő után, bombameglepetésre, 2:1-re nyertek Anglia ellen. Ron Greenwood keresi csapatát, legutóbb a Skóciától elszenvedett 1:0-ás vereséget követően  nem kevesebb, mint hat helyen változtatott az angol szövetségi kapitány a kezdőcsapaton. 

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_svajc_anglia.jpgSulser lövése Clemence hálójában, ezzel alakult 2:0-ra az eredmény

A mérkőzés végén a hazai közönség nem akarta leengedni a pályáról világraszóló meglepetést okozó csapatát. Azokat a svájci játékosokat, akik 34 év után ismét két vállra fektették az angol válogatottat. Győzelmükkel nagyot segítettek a magyar együttesnek, hisz az angolok esélyeinek romlásával mi közelebb kerültünk a nagy célhoz: a világbajnoki részvételhez! Persze, ezért a magyaroknak még sok mindent meg kell tenniük. Veresége ellenére, jobb gólkülönbséggel, a csoportot továbbra is Anglia vezeti, pont Magyarország előtt, mindkét csapatnak öt-öt pontja van.

Míg az NB I-ben szünet volt a válogatott felkészülése jegyében, ezen a hétvégén az NB II-ben nagyüzem volt. A másodosztályú bajnokság harmincötödik fordulója avatta az első bajnokot, a SZEOL AK dunaújvárosi győzelmével, behozhatatlan előnnyel bajnok. Vetélytársai döntetlenre végeztek, így papíron is elvesztették esélyeiket... Továbbra is biztosan állnak a lábukon a másik két csoport bajnokvárományosai; az Ózd nagy küzdelemben győzte le a Nagybátonyt, a Haladás pedig Dombóvárról hozott el egy pontot. Gyakorlatilag őket se állíthatja már meg senki. Nagyot lépett előre keleten a Lehel, középen a BKV Előre, nyugaton a Sellye. De „kapaszkodik” még a Honvéd Rákóczi SE is!

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_3.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_szeol_ak1.jpgAZ NB II KÖZÉPCSOPORT BAJNOKA. Hátsó sor (balról): Újhelyi, Kozma, Kovács B., Kovács József vezetőedző, Szalai István pályaedző, Kutasi, Hojszók, Nagy I. Középen: Pádár János gyúró, Repka, Szeghalmi, Hágelmann, Tóth F., Jernei dr., Kollár. Elöl: Kun, Szabó, Furkó, Márton, Polyvás, Hevesi

A hét szerdáján másik két selejtezőbeli ellenfelünk is összecsapott, ezúttal a norvégok látogattak Bukarestbe. A várakozásnak megfelelően alakult a Románia-Norvégia világbajnoki selejtező mérkőzés a román fővárosban. A hazai csapat ugyan csak 1:0 arányban nyert (gól: Ticleanu, 67. p.), de az arány jóval nagyobb lehetett volna. A második játékrész derekán elért román gól egyben a győzelmet is jelentette, ezzel együtt egyértelmű volt, hogy a norvég együttes más osztályba való, ugyanakkor a románok helyzeteiktől függetlenül közepesen játszottak. Az eddig harmadik helyen álló románok ezzel a IV. selejtező csoport élére ugrottak.


A mérkőzés egyetlen gólja

Egy nappal a mérkőzés előtt magyar és az angol utánpótlás válogatott Európa-bajnoki selejtezőt játszott Keszthelyen nyolcezer néző jelenlétében. A mieink Disztl P. - Kerepeczki, Híres, Kardos, Vadász - Sallai, Pásztor (Seres, 73. p .), Rixer - Melis (Fecsku, 64. p.), Mörtel, Pölöskei összeállításban léptek pályára és 1:0-ás vezetés után 2:1-re kikaptak vendégeiktől. Gólunkat Mörtel szerezte. A 78. percben kettős kiállításra került sor. Sallait, miközben hozta fel a labdát, Lee felvágta. A játékvezető szabadrúgást ítélt, a földön fekvő Sallaira Lee rálépett, a magyar játékos pedig az angol felé rúgott. A bíró mindkettőjüket leküldte a pályáról.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_u_21.jpgA mezőny két legjobb játékosának, Kardosnak és Garry Shawnak a párosjelenete

A VB-selejtezőt egy igazi csemege vezette fel, megmérkőztek egymással az öregfiú Budapest és Vidék válogatottjai az alábbi összeállításokban. Budapest: Grosics - Novák, Mátrai, Kárpáti - Bundzsák, Berendi - Budai, Hidegkúti, Szusza, Puskás, Fenyvesi (csereként pályára lépett még Szentmihályi, Tichy, Albert, Mahcos, Fenyvesi dr. és Novák). Vidék: Geller - Buzánszky, Sipos, Keglovits - Szojka, Menczel - Raduly, Göröcs, Deák, Rákosi, Szimcsák (csereként pályára lépett még Rapp, Monostori, Puskás Lajos és Szűcs Lajos). A találkozó 3:3-as döntetlent hozott. Persze, nem is az eredmény volt itt a fontos, hanem a nagyszerű megoldások sorozata és az, hogy a közönség még mindig ugyanolyan szeretettel emlékszik a régi nagyokra, mint annak idején a nagy sikerek korszakában.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_oregfiuk_1.jpgA Budapest csapat a mérkőzés előtt: (fent) Logodi László, Szentmihályi Antal, Tichy Lajos, Várhidi Pál, Kárpáti Béla, Machos Ferenc, Bundzsák Dezső, Novák Dezső, (lent) Budai II. László, Szusza Ferenc, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Tóth Mihály, Fenyvesi Máté, Berendi Pál

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_oregfiuk_2.jpgA hosszú idő után hazatért Puskás Öcsi volt végig a középpontban


Puskás egyik gólja a háromból

És akkor lássuk a lényeget, a VB-selejtező mérkőzést!

Magyarország – Anglia
Szinte mindent megelőz és felülmúl a várva várt magyar-angol, az ellenfél eddig kétszer szerepelt a Népstadionban és 7:1, illetve 2:0 arányú vereséget szenvedett. A legutóbbi két mérkőzésen aztán vereség. 1965. májusában 0:1 Londonban, 1978-ban, a VB előtt 1-4, ismét a Wembleyben. A Népstadionban meglesz a lehetőség a javításra ... Ma este kihalt lesz az utca, a város, az ablakokból szűrődő tévéfény jelzi majd a VB-selejtező csatát. Hatvannégyezer szerencsés jegytulajdonos pedig a Népstadionban biztató kórusával asszisztál a fontos - sőt kulcsmérkőzésen.
idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_1.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_2.jpgMartos végig nagy csatát vívott Keegannel

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_3_1.jpgKatzirz csapatunk egyik legjobbja volt

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_5.jpgMills és Thompson közös erővel szerelik Bodonyit

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_6.jpgTörőcsik és Brooking csatázik

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_7.jpgA tizenegyes előzménye; Garaba becsúszik Keegan elé, a labda középen, kettejük között.. . Feltehetően ugyanabban a pillanatban érik el. Casarin játékvezető közelről figyeli az eseményt, csak ő tudja, helyesen döntött-e

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_8.jpgClemence és Robson láthatóan nem örülnek egymásnak

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_9.jpgAz egyenlítő gólunk után Garaba gólöröme

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_10.jpgA két csapat a Himnuszt hallgatja, balról: Katzirz, Kiss, Müller, Törőcsik, Fazekas, Mucha, Varga, Garaba, Martos, Bálint, Nyilasi

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_11.jpgNyilasi pompás fejesét Clemence, az angol kapus nem éri el, a kapuléc mentette meg az angol csapatot a góltól

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_12.jpgKiss egy nagyszerű elfutás után már csak a kapussal áll szemben, de az oldalhálóba lő


A mérkőzés összefoglalója

Az összefoglaló láttán elemezzük ki a kapott gólokat és meglátjuk, mindegyik alapja valami egyéni hiba volt...
Az első: McDermott a mi térfelünk közepe táján indította a jobboldalt futó Coppelt. A visszakapott labdát McDermott - Mucha volt az őrzője - középre adta és Brooking - akit Müllernek kellett volna semlegesítenie - jobb lábbal, fordulásból, egyből a bal sarokba vágta a labdát.
A második: Neal vezette föl a labdát a jobb oldalon (Törőcsiknek kellett volna vele visszamennie), beadását Keegan kapta és remekül tette Brooking elé. A gólerős középpályás mintegy 17 méterről óriási gólt lőtt ballal a jobb felsőbe. Bálint már előzőleg alaptalanul reklamált les miatt.
A 11-esből esett harmadik gólról: Mucha vissza akarta játszani a labdát Bálintnak. Sepregetőnk hátrált, ahelyett, hogy kilépett volna. Mariner (Garaba embere volt) elcsípte az átadást, az üresen mozgó Keegannek adta, aki nekiiramodott. Garaba eredt az apró termetű csatár után, és félig hátulról becsúszva szerelte. A játékvezető 11-est ítélt.
Tanulságos gólok voltak...

A Szivárvány Kupa negyedik, egyben utolsó tavaszi fordulójára harminchárom szerkesztőség küldte el szavazatát, illetve osztályozta a játékosokat - a Népsport hagyományai szerint - 1-től 10-ig. Ezek alapján a magyar-angol mérkőzés után a következő sorrend a lakult ki:
1. Katzirz 228 pont, 2. Törőcsik 204, 3. Garaba 202, 4. Bálint 186, 5. Nyilasi 175, 6.Martos 167, 7. Varga 153, 8. Kiss 145, 9. Müller 142, 10. Mucha 138, 11. Fazekas 133.
A svájciak, a románok, a norvégok és az angolok elleni mérkőzés után az összesített verseny állása a következő: 1. Garaba 771 pont, 2. Müller 769, 3. Fazekas 721, 4. Martos 702, 5. Kiss 694, 6. Törőcsik 665, 7. Nyilasi 635, 8. Bálint 633, 9. Katzirz 616, 10. Varga 532, 11. Tóth J. 508, 12. Mucha 313, 13. Mészáros 232, 14. Kerekes 207, 15. Csapó 146. (Megjegyzés: csak az első hat helyezett szerepelt valamennyi mérkőzésen.)

A VB-selejtezőt követő napon ismét teljes fordulót rendeztek a másodosztályban. Eldőlt végleg a másik két feljutó hely sorsa is. Az egy héttel korábban az NB I-be került Szeol AK csapatát követte az Ózdi Kohász és a Haladás is.idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_4.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_ozdi_kohasz.jpgAZ NB II. KELETI CSOPORT BAJNOKA. Hátul (balról): Szegedi, Stanev, Szilágyi, Tokár, Utassy, Madarász, Fekete. Középen: Henczel József dr., orvos, Fükő László, gyúró, Pribék, Fükő T., Pallagi Róbert vezetőedző, Pogány Lajos pályaedző, Biró, Bácskai I., Medve László technikai vezető, Thurner Károly intéző. Elöl: Kiss, Ligeti, Sipos, Bakos, Tóth, Dudás, Varga, Vincze.

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_5.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_6.jpg

idokapszula_nb_i_1980_81_magyarorszag_anglia_vb-selejtezo_merkozes_kulonkiadas_nb_ii_haladas.jpgAZ NB II. NYUGATI CSOPORT BAJNOKA. Hátsó sor (balról): Sarlós László technikai vezető, Holdosi, Kiss Gy., Tarr, Hegedűs, Sándorfi, Preszeller, Kecskés, Biczó, Palicskó Tibor vezetőedző. Középen: dr. Birosz Béla, a csapat orvosa, Balogh Gyula gyúró, Király, Szőnye, HalmosiVörös, Szabó F., Kulcsár, Horváth I., Gunyhó Ferenc másodedző. Elöl: Fitos, Szarka, Nagy J., Garics, Németh Gy., Hegyi

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1980/81

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1983-84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr3112067149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akron99 2017.01.24. 16:56:38

Miért volt ezen a meccsen felírva a játékosok mezére a név?

kukasmacska 2017.01.27. 20:55:37

Már én is töprengtem korábban, hogy ezen a meccsen miért voltak nevek a mezeken. Enyhén furcsa lehetett akkoriban, hiszen VB-n 1994-ben, EB-n 1996-ban volt először, de az európai kupákban is csak a 90-es évek második felében lett rendszeres, és kb az ezredforduló környékén lett általános mindenfelé.
Érdekes, hogy ugyanebben az évben a Világkupa döntőjén (Flamengo-Liverpool) is nevekkel ellátott mezekben léptek pályára a csapatok.

maribor_ 2017.01.30. 09:37:00

@kukasmacska: És akkor ezt még megfejeltük az egyen csuklópántokkal.
süti beállítások módosítása