Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. 1981/82 Anglia – Magyarország VB-selejtező mérkőzés (különkiadás)

2017.07.25. 10:47 maribor_

1981. november 18., a hónap harmadik szerdája

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_columbia.jpgMásodjára is útnak indul a Columbia űrrepülőgép

Lássuk először az elmúlt hét legfontosabb közéleti és külpolitikai eseményeit.

november 12.

A Minisztertanács ülésén Lázár György tájékoztatást adott Helmut Schmidtnek, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárjának meghívására az NSZK-ban tett hivatalos látogatásáról. A kormány a tájékoztatót tudomásul vette. A Minisztertanács határozatot hozott az útlevelekről szóló jogszabály módosításról. A rendeletmódosítás 1982. január 1-én lép életbe. A pénzügyminiszter előterjesztése alapján a kormány módosított több, adózással kapcsolatos rendelkezést. Egyszerűsítik a lakosságra vonatkozó adóigazgatási, valamint az illetékekkel kapcsolatos eljárásokat.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára a KB székházában találkozott a hazánkban tartózkodó Willy Brandttal, a Német Szociáldemokrata Párt és a Szocialista Internacionálé elnökével. A szívélyes, baráti légkörű megbeszélésen áttekintették a nemzetközi helyzet időszerű kérdéseit.

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_brandt_kadar.jpgWilly Brandt és Kádár János az MSZMP KB székházában

Különösen nagy figyelmet szenteltek a nemzetközi feszültség enyhítése, a fegyverkezési hajsza megfékezése és a feszültséggócok békés megszüntetése problémaköreinek.

II. János Pál pápa apostoli levélben emlékezik meg Árpádházi Szent Erzsébet halálának 750. évfordulójáról.

Az előzőheti halasztás után újra felszállt a Columbia űrrepülőgép, és ezzel az első többször felhasználható űrhajó lett.

Helyi idő szerint délelőtt 10 óra 10 perckor (magyar idő szerint délután 4 óra 10 perckor) a floridai Cape Canaveralról elindult második űrutazására a Columbia amerikai űrrepülőgép. Fedélzetén két űrhajós dolgozik: a parancsnok, a 49 éves Joe Engle repülő ezredes, volt berepülőpilóta és Richard Truly, a tengerészeti légierő kapitánya, aki űrutazásának idején ünnepli 44. születésnapját. 

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_columbia_engle_truly.jpgEngle és Truly a start előtt

Az első jelentések szerint a berendezések hibátlanul működnek, az űrutazás a menetrendnek megfelelően folyik. Az űrrepülőgép indítását eredetileg a múlt hét szerdájára tűzték ki, de akkor műszaki hibák miatt a felbocsátást el kellett halasztani.

A Londonban rendezett Miss Word nemzetközi szépségversenyen a tizenkilenc éves Pilin Leon lett a legszebb, Venezuelát képviselte a 67 induló közül.

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_pilin_leon.jpgHááááát...

november 13.

Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára a KB székházában fogadta Alekszej Jepisev hadseregtábornokot, az SZKP KB tagját, a szovjet hadsereg és haditengerészeti flotta politikai főcsoportfőnökét, aki katonai delegáció élén hivatalos, baráti látogatáson tartózkodik hazánkban.

A Szovjetunió kész a további erőfeszítésekre a madridi találkozó sikeréért, de egy tartalmas, kiegyensúlyozott, mindenki által elfogadható záródokumentum tető alá hozatalához az összes többi részvevő megfelelő tárgyalási készségére is szükség van - hangsúlyozta sajtóértekezletén Leonyid lljicsov külügyminiszter helyettes, a 35 ország európai biztonsági és együttműködési tanácskozásán részt vevő szovjet küldöttség vezetője.

Zielona Gora vajdaságban felfüggesztette ugyan a több mint három hete kezdett általános sztrájkját a Szolidaritás helyi szervezete, s a városokban megindult a tömegközlekedés, az üzemekben pedig a termelés, de mint a PAP hírügynökség írja, aligha valószínű, hogy a több milliárd zloty értékű termeléskiesést belátható időn belül sikerül pótolni. A lengyel minisztertanács gazdasági reformbizottságának ülésén megállapították: a népgazdaság helyzete az utóbbi három hónapban tovább súlyosbodott.

Az ENSZ-közgyűlés politikai és biztonsági kérdésekkel foglalkozó bizottságában dr. Kőmíves Imre nagykövet határozati javaslatot terjesztett elő a sugárfegyverek kifejlesztését, gyártását, felhalmozását és alkalmazását eltiltó nemzetközi egyezményről. Az ENSZ-közgyűlés 109 szavazattal, két szavazat ellenében élesen elítélte határozatában Izraelt az iraki atomberendezések elleni júniusi támadása miatt. Csupán az Egyesült Államok és Izrael szavazott nemmel, 34 ország képviselője pedig tartózkodott a szavazástól.

Az Exxon amerikai olajtársaság bejelentette, hogy beszünteti minden tevékenységét Líbiában. Az Exxon jelenleg tárgyalásokat folytat a tripoli kormánnyal a távozás feltételeiről.

Angliában kiadják az egykori Beatles tag, Ringo Starr Wrack My Brain című kislemezét. A B-oldalon a Private Property című szám szerepel. Mindkét szám a közeljövőben a boltokba kerülő Stop and Smell the Roses nagylemezről van, mintegy előhírnökeként az új albumnak.

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_wrack_my_brain.jpg

A stúdiómunkálatokban komoly szerepet vállalt George Harrison, Linda és Paul McCartney is.

november 14.

Országszerte kommunista műszakokat tartottak több üzemben, gyárban. A munkabért többnyire a szociális körülmények javítására ajánlották fel. A Magyar Hajó- és Darugyár kollektívája az idén a második alkalommal vállalta a szabad szombaton is a munkát. A Kontakta Alkatrészgyár kommunista műszakja is a dolgozók lakáshelyzetének javítását szolgálta. Ugyancsak a gyermekintézmények javára, továbbá a rokkantak segítésére ajánlotta fel a kommunista műszak bérét a Kunmadarast Vas- és Elektromosipari Szövetkezet kollektívája. A Vegyépszer salgótarjáni gyárában a paksi erőműhöz és a Borsodi Vegyi Kombinát rekonstrukciójához készítettek - kommunista műszakban - különleges készülékeket. A Veszprém megyei Állami Építőipari Vállalat kommunista műszakjával főként azoknak az építkezéseknek az ütemét gyorsították meg, amelyek befejezése közvetlenül érinti a lakosságot.

Több mint hárommillió tag és 180 ezer dolgozó képviseletében 650 küldött kezdte meg kétnapos tanácskozását a fogyasztási szövetkezetek IX. kongresszusán, Budapesten, az Építők Rózsa Ferenc székházában. 

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_kongresszus.jpgA kongresszusi terem, szemben az elnökség

Az elnökségben helyet foglalt Lázár György, a Minisztertanács elnöke, Sarlós István, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának főtitkára, az MSZMP Politikai Bizottságának tagjai és a kormány több tagja. Jelen voltak a társadalmi szervezetek és a más rendeltetésű szövetkezeti ágazatok képviselői is.

november 15.

Ír fegyveresek Belfastban agyonlőtték Robert Bradford protestáns lelkészt, brit parlamenti képviselőt. A merényletet, amelyet egy belfasti művelődési házban követtek el (a képviselő választóival találkozott itt), az IRA ideiglenes szárnya vállalta magára. Garret Fitzgerald ír miniszterelnök kevéssel a merénylet után kemény hangú nyilatkozatban bélyegezte meg a gyilkosságot.

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_robert_bradford.jpgA meggyilkolt lelkész

Az Ír Köztársaság kormánya nyilatkozatban szögezte le, hogy „megütközéssel” értesült a merényletről. Ugyanezen a napon egyébként nagy erejű pokolgép robbant Sir Michael Havers brit főállamügyész London környéki házában. Az anyagi kár jelentős, de személyi sérülés nem történt, mert a ház üres volt. Ezt a merényletet is az IRA vállalta.

Több mint kétszázezer ember tüntetett a görög fővárosban az Egyesült Államok és a NATO ellen. Követelték az amerikai támaszpontok bezárását, Görögország kilépését a NATO-ból és a Közös Piacból. A Görög Nemzeti Diákszövetség által szervezett tüntetés nyitóakkordja volt annak a kormány által támogatott háromnapos rendezvénysorozatnak, amelyet az 1973. november 17-i athéni egyetemistafelkelés nyolcadik évfordulóján rendeztek Athénban. 

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_papandreu.jpgAndreasz Papandreu megkoszorúzza a meggyilkolt egyetemisták emlékművét

A nyolc évvel ezelőtti diákmegmozdulás, amelynek során az athéni műszaki egyetem hallgatói a katonai junta lemondását követelve, elbarikádozták magukat az egyetemen, elősegítette a katonai kormányzat bukását és a demokrácia helyreállítását Görögországban 1974 júliusában. A görög diákok tiltakozását a rendőrség és a katonaság beavatkozása fojtotta el, amelynek következtében több mint harmincán haltak meg, és ezernél több volt a sebesültek száma.

Kairó mellett nagyszabású ejtőernyős gyakorlattal kezdődött a délnyugat-ázsiai bevetésekre létrehozott amerikai gyorshadtest második egyiptomi hadgyakorlata, a Bright Star-2. Az amerikai-egyiptomi közös manővereket a vendéglátó ország had ügyminisztere, Mohamed Abdel Hatim Abu Ghazala tábornok nyitotta meg egy Kairótól 40 kilométerre nyugatra, sivatagos terepen levő légi támaszponton Robert Kingston tábornoknak, a gyorshadtest főparancsnokának jelenlétében.

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_hadgyakorlat.jpgA 24. amerikai lövészhadosztály katonáinak szállításához DC-10-es repülőgépeket is igénybe vettek

Az eddigi legnagyobb közel-keleti-amerikai hadgyakorlat a hónap végéig tart. „A hadgyakorlat nyilvánvaló célja az, hogy az Egyesült Államok katonai jelenlétének megszilárdítását szolgálja a térségben, és hogy nyíltan nyomást gyakoroljon az új egyiptomi vezetésre” - erre a megállapításra jut a Novoje Vrémja című szovjet lap.

november 16.

Moszkvában ülést tartott az SZKP Központi Bizottsága. Az ülésen jóváhagyták az új ötéves tervjavaslatot, a jövő évi tervre és költségvetésre vonatkozó előterjesztést, azzal, hogy a dokumentumokat a minisztertanács terjessze a Legfelsőbb Tanács kedden kezdődő ülésszaka elé. Az ülésen Leonyid Brezsnyev, a KB főtitkára, a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke a népgazdaság helyzetéről mondott beszédet.

Brüsszelben tanácskoznak a közöspiaci országok külügyminiszterei. Az átfogó közöspiaci reform kérdéseiről tárgyalva, a jövő heti londoni csúcsértekezletet készítik elő.

Kaliforniai otthonában hetvenhárom éves korában elhunyt Morgan Conway színművész. Ő volt a filmtörténelem első Dick Tracy-je.

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_morgan_conway.jpg

november 17.

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára a Magyar Tudományos Akadémiára látogatott. A KB első titkárát elkísérték: Aczél György, a Minisztertanács elnökhelyettese és Óvári Miklós, a Központi Bizottság titkára, a Politikai Bizottság tagjai. A vendégeket az MTA Roosevelt téri székházának kapujában Szentágothai János, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Pál Lénárd, az MTA főtitkára és Kornidesz Mihály, a KB tudományos, közoktatási és kulturális osztályának vezetője fogadta.

A Kremlben megkezdte munkáját a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának őszi ülésszaka, amelynek keretében a küldöttek megvitatják és törvényerőre emelik a XI. ötéves tervet, valamint a jövő évi népgazdaság- és társadalomfejlesztési tervet és költségvetést.

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_legfelsobb_tanacs.jpgA Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának üléstermében

A TASZSZ szovjet hírügynökség terrorcselekménynek minősítette azt, hogy New Yorkban merényletet kíséreltek meg a Szovjetunió állandó ENSZ-képviselőjének otthona ellen. Este 12 lövést adtak le Oleg Trojanovszkijnak a Glencoe nevű New York-i elővárosban levő otthonára. Csupán a szerencsés véletlennek köszönhető, hogy a banditatámadás következtében senki sem sérült meg. Közvetlenül a merénylet után ismeretlen személy telefonon felhívta a UPI hírügynökség szerkesztőségét, és közölte, hogy a támadást a Zsidó Védelmi Liga hajtotta végre.

november 18.

Lázár Györgynek, a Minisztertanács elnökének meghívására hivatalos látogatásra hazánkba érkezett dr. Bruno Kreisky, az Osztrák Köztársaság szövetségi kancellárja. Bruno Kreiskyt,  fogadta Kádár János és Lázár György.

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_kreisky.jpgA felek a tárgyalóasztalnál

Dr. Bruno Kreisky, az Osztrák Köztársaság szövetségi kancellárja 1911. január 22-én született Bécsben. Jogot és közgazdaságtant tanult és jogi doktorátust szerzett a bécsi egyetemen. A „Forradalmi Szocialista Ifjúság” funkcionáriusaként 1935-ben letartóztatták, 1936-ban a szocialisták elleni perben hazaárulásért elítélték. 1938-ban a Gestapo letartóztatta, öt hónapig fogva tartotta, végül sikerült Svédországba menekülnie, ahol emigránsként telepedett le.

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_bruno_kreisky.jpg

Az 1970-es parlamenti választásokon a második köztársaság történetében először Bruno Kreisky vezetésével sikerült a szocialistáknak megszerezni a relatív többséget a parlamentben, ennek megfelelően Kreisky lett az Osztrák Köztársaság szövetségi kancellárja. Kreisky-t 1983-ban Fred Sinowatz követte a kancellári poszton. 1990-ben hunyt el.

Ronald Reagan amerikai elnök Washingtonban, az országos sajtóklubban beszédet mondott, amelyben ismertette az Egyesült Államok álláspontját a fegyverzetkorlátozással összefüggő néhány kérdésben. Beszéde elején az elnök ismertette a szovjet államfőhöz intézett áprilisi levelét, amelyben emlékeztetett kettőjük tíz évvel ezelőtti találkozójára a kaliforniai San Clementében. Áprilisi levelében az elnök - igaz, korábbi állásfoglalásainál tompítottabb hangvétellel - a Szovjetunióra hárította a felelősséget a nemzetközi helyzetért, és azt állította, hogy az Egyesült Államok nem nevezhető imperialistának, békeszerető politikát folytat.

Folytatódtak a légi összecsapások az iraki-iráni frontvonal déli szakaszán. A bagdadi rádió által nyilvánosságra hozott katonai közlemény szerint iraki részről lelőttek három amerikai gyártmányú F-14-es iráni harci gépet Khuzisztán tartomány központja, Ahwaz térségében. A teheráni rádió ezzel szemben azt közölte, hogy az iráni légvédelmi erők lelőttek egy iraki repülőgépet Ahwaz felett, s az elmúlt 24 órában 40 iraki katonát tettek harcképtelenné.

A new york-i COMDEX számítógépes expón az IBM bemutatja az első bővítőkártyás személyi számítógépét.

Kis színesek:

A Compack tiszaroffi telephelyén évente 70 különböző terméket csomagolnak.

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_csomagolas.jpgpünkön a legmodernebb robottechnológiát alkalmazva 1 kilogrammos asztali sóból naponta 60 tonnát készítenek elő szállításra

Olasz napok a szolnoki Pelikán hotelben:
Az itáliai konyha specialitásai szokatlanok a magyar gyomornak, a Pelikán péntekig tartó vacsoraestjére mégis minden helyet lefoglaltak már. A hétfő esti menüsor részletes leírása túlságosan sok helyet foglalna el, ezért csupán néhány érdekesség az egységesen hatvan forintért kapható menüből.  Levest ritkábban esznek az olaszok, mint mi, helyette fogyasztják a különbözőképpen elkészített főtt tésztákat. Az előételek háromfogásosak, miként a főételek is. Ez utóbbiak között figyelemre méltó a vodkás makaróni, amely pikáns ízével nagy sikert aratott. A nálunk szokatlan funkciót betöltő teremfőnök - afféle társalkodó, rendelésfelvevő házigazda - szerint a magyarok bizonyára csodálkoznak, ha megtudják, hogy az olasz konyha egyik legelterjedtebb fűszere a rozmaring. Furcsaság még, hogy a húsokat nem panírozzák, hanem faszén parázson sütik. A Jász-Nagykun Vendéglátó Vállalat természetesen továbbra is fenntartja a kapcsolatot a kommunista polgármester irányítása alatt álló Térni éttermével.

Sikerrel mutatkozott be a pénzérmével működő automata porszívó az ÁFOR kútjainál. A kísérletképpen fölszerelt három darab egy forintossal három percig működő nagy teljesítményű porszívót mindenki maga kezelheti. Az egyelőre importból beszerzett gépek a nagyobb ÁFOR-AGIP kutaknál találhatók.

Kék fény rovat: 

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_kek_feny.jpg

A VB-selejtezőt megelőző pénteken az MLSZ elnöksége döntött Szendrei József és Burcsa Győző labdarúgók átigazolási ügyében. Úgy határozott, hogy a szabályokban biztosított hatáskörében Burcsát a Rábához, Szendreit az Ú. Dózsához átigazolja. Az elnökség a fenti döntésekkel lezárta az 1981. évi átigazolási ügyeket.

Vasárnap teljes fordulót játszottak az NB II-ben. A listavezetők fekete napja volt ez, a 22-es Volán megállította az MTK-VM-et, a másik két éllovasnak az erejéből csak döntetlenre futotta. Az őszi idény legtöbb meglepetését ez a forduló hozta. Otthon veszített a Dunaújvárosi Kohász, 13. hete veretlen az Eger. A Ganz-MÁVAG, a Vác és a Budafok hazai pályán maradt alul. Komlón győzött a Sabaria, Szegeden elbukott a Dorog.

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_1.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_nb_ii_3.jpg

Az angol-magyar mérkőzéssel egy napon, a szombathelyiek későbbi KK-mérkőzése miatt, a 15. fordulóból előrehozott NB I-es bajnoki mérkőzést is rendeztek.

Tatabánya - Haladás
A két csapait legutóbbi szombathelyi találkozása - a Haladás szempontjából - szomorú volt; 1978-ban a vendégek 1:0-ás győzelme akkor az NB I-től való búcsút jelentette a Haladásnak. Most viszont egyenlő esélyei vannak a hazai gárdának a tavalyi ezüstérmessel szemben. A Haladás a műtéten átesett utánpótlás válogatott Nagyot, a Tatabánya a Wembley stadionban szereplő Csapót nélkülözi.
idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_haladas_tatabanya.jpg

Több fontos mérkőzést játszottak még szerdán: Tbilisziben a Szovjetunió 3:0 (2:0) arányban győzött Wales ellen 80 000 néző előtt. A gólokat Daraszelija, Blohin és Sengelija lőtték. A szovjet válogatott végig fölényben játszott, és végérvényesen megváltotta a belépőt a VB 24-es döntőjébe. A hátralevő Csehszlovákia-Szovjetunió mérkőzés dönt, hogy Csehszlovákia vagy Wales lesz-e a második továbbjutó a 3. csoportból. A csehszlovákoknak már a döntetlen is elég lesz.

A II. európai csoportban Párizsban Franciaország-Hollandia 2:0 (1:0) Gólszerző: Platini, Six. A hollandok veresége egyben azt is jelenti, hogy a legutóbbi két VB döntőse nem lesz ott Spanyolországban. A franciák az utolsó mérkőzésen Ciprus ellen még kivívhatják a döntőbe jutást. A csoportból Belgium már kijutott, második Írország 10, harmadik Franciaország 9 ponttal.

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_francia_holland.jpgPlatini mesteri szabadrúgásgólja a holland kapuban

Dortmundban már nem volt jelentősége az NSZK-Albánia mérkőzésnek, amelyen a nyugatnémet válogatott 45 000 néző előtt Rummenigge (3), Fischer (2), Kaltz, Littbarski, Breitner (11-esből) góljaival 8:0 (5:0) arányban megerőltetés nélkül nyert. Szombaton Düsseldorfban játssza az 1. csoport utolsó mérkőzését az NSZK és Bulgária.

A labdarúgó VB európai V. selejtezőcsoportjában az Olaszország-Görögország találkozót bonyolították le. Az összecsapás 1:1 -es döntetlen eredményt hozott Torinóban (gólok Conti és Kuisz), és az olaszok ezzel végleg bebiztosították részvételüket a spanyolországi VB-n.

A VII. csoportban a már továbbjutott lengyelek Máltát fogadták Wroclawban 50 000 néző előtt és Smolarek (2). Iwan, Majewski, Boniek és Dziekanowski góljaival 6:0-ra nyertek.

A VB-selejtezőt megelőző napon fiataljaink Nottinghamban játszottak Anglia ellen utánpótlás EB-selejtezőt és a Disztl P. - Kerepeczki, Szűcs, RóthVadász - Komjáti, KardosRixer - Kiprich (Fecsku), PölöskeiHajszán (Melis) összetételű csapatunk 2:0-ás vereséget szenvedett.

És akkor lássuk a lényeget, a világbajnoki selejtező mérkőzést!

Anglia - Magyarország
Még a ködös Albionban, a labdarúgás őshazájában is tűzbe-lázba jönnek az angolok, h a „nemzeti sportjuk”, a futball hírnevéről van szó. Márpedig a szerda esti mérkőzésen a magyarok ellen nem kisebb dologról van szó, mint arról, hogy Anglia ott lesz-e vagy sem a jövő évi világbajnokság 24-es döntőjében. Túlzás volna azt állítani, hogy már elértük az angol labdarúgás színvonalát - mondotta Mészöly Kálmán, aki azóta, hogy kiszállt a gépből a heathrow-i repülőtéren, állandóan újságírók ostroma alatt állt. - De egy selejtezőn sokféleképpen alakulhatnak a dolgok. A magyar válogatott csoportelső lett már az utolsó mérkőzés előtt, de a volt világbajnok Angliának még harcolnia kell. Ki gondolta volna ezt a sorrendet két évvel ezelőtt?
idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_merkozes_2.jpg

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_garaba_mariner.jpgGaraba, aki megállta a helyét a Marinerrel vívott párviadalban, ezúttal is felszabadít

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_sallai_keegan_fazekas.jpgA Sallai-Keegan párharcot Fazekas figyeli beavatkozásra készen

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_csapo_brooking.jpgBrooking és Csapó, a két csapat játékmestere ezúttal gyengébb napot fogott ki

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_sallai_keegan.jpgKeegan előnyt szerzett Sallaival szemben, a mérkőzés emlékezetes harcát jelentette a két nagyszerű labdarúgó fellépése

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_garaba_keegan.jpgOlykor Garaba is ügyelt Keeganre

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_meszaros_bubu.jpgMészáros Bubu csapatunk legjobbja volt

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_sallai.jpgSallai nagy napja volt ez

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_sallai_keegan_3.jpgKilencven percen át szüntelenül „élvezték” egymás társaságát... Sallai Sanyi (balról) és Kevin Keegan

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_mariner.jpgEgyetlen gól két pillanata: Mariner bepasszolja a labdát a kapuba... és a határtalan öröm

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_torocsik_mills.jpgTörőcsik és Mills versenyfutása a labdáért

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_sallai_keegan_2.jpgEz a labda Sallaié a Keegannel vívott párharcában


A mérkőzés gólja

Az utolsó fordulóban is harminchárom szerkesztőség osztályozta, a Népsport hagyományai szerint - 1-től 10-ig - a válogatott játékosokat. Az Anglia-Magyarország mérkőzésen a következő sorrend alakult ki: 1. Mészáros 216 pont, 2. Bálint és Sallai 210, 4. Garaba 199, 5. Tóth 175. 6. Martos 173, 7. Törőcsik 163. 8. Kerekes Gy. és Müller 152, 10. Fazekas 141. 11. Csapó 124, 12. Kiss 112.

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_meszaros_ferenc.jpgAz angolok ellen Mészáros Ferenc volt a legjobb...

Ezzel a mérkőzéssel befejeződött a Szivárvány Kupa sorozata, s eldőlt, hogy kik kapják a Szivárvány Áruház által felajánlott díjakat. Az eredeti kiírás szerint ugyanis, amennyiben csapatunk bejut a spanyolországi VB 24-es döntőjébe, márpedig bejutott, úgy az első helyezettet színes televízióval, a másodikat tizenötezer forintos, a harmadikat tízezer forintos vásárlási utalvánnyal jutalmazzák. 

A végső sorrend - nyolc mérkőzés után - tehát a következő: 1. Garaba Imre 1677 pont, 2. Fazekas László 1537, 3. Müller Sándor 1102, 4. Törőcsik 1391, 5. Tóth 1367, 6. Kiss 1346, 7. Nyilasi 1319, 8. Bálint 1317, 9. Martos 1273. 10. Mészáros 1261, 11. Sallai 958, 12. Katzirz 616, 13. Varga 532, 14. Kerekes A. 451. 15. Mucha 313, 16. Csapó 270. 17. Szántó 227, 18. Rab 191, 19. Kerekes Gy. 152. Komjáti és Bodonyi csereként szerepelt a csapatban, s egyiküket sem osztályoztuk.

idokapszula_nb_i_1981_82_anglia_magyarorszag_vb-selejtezo_garaba_imre.jpg...az összesítésben pedig Garaba Imre

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Emlékeztetőül:

Időkapszula: NB I. - 1981/82

Szintén figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. 

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr8812537751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skunkworks 2017.07.27. 14:04:35

"Képünkön a legmodernebb robottechnológiát alkalmazva 1 kilogrammos asztali sóból naponta 60 tonnát készítenek elő szállításra"

Hova is fejlődött a robotika nálunk elvtársak! Teljesen emberszerű robotok dolgoznak ott.
süti beállítások módosítása