Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Kis pesti gondolatok XIII.

2013.06.05. 14:52 Nóbádi iz der

"Emilio Butragueno, a Real Madrid igazgatója levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek, az akadémia alapítójának abból az alkalomból, hogy a Puskás Akadémia labdarúgócsapata feljutott az NB I-be… Butragueno kitért arra is, hogy osztoznak az örömben, hiszen Puskás Ferenc fontos alakja a madridi csapat történelmének, egyúttal pedig sok sikert kívánt a következő kihívásokhoz.”

Néha bizony attól tartok, hogy más csapatok szurkolóinak számára talán már baromira unalmas lehet, amikor mi, kispestiek rendszeresen felemeljük a hangunkat és a vérnyomásunkat az újabb és újabb gyalázat miatt. De aztán a különböző fórumok kommentjeit olvasva mindig megnyugszom, hiszen még a legnagyobb riválisaink szimpatizánsainak is szinte kivétel nélkül változatlanul felfordul a gyomruk a felcsútiak újabb és újabb alakításától.

El Buitre, azaz a Keselyű vitathatatlanul a Real Madrid korszakos egyéniségei közé tartozik. Néhány hét múlva tölti majd be az 50. születésnapját, és én mindentől függetlenül jó egészséget, és ahogy mondani szoktuk, további sportsikereket kívánok neki.

Ennek az embernek ugyanis szerintem fogalma sincs arról, hogy mit beszél. Nem, nem azért, mert korlátozott lenne a szellemi kapacitása, hanem „mindössze” azért, mert őt ugyanúgy megvezetik, ahogyan azt az egész Real Madriddal is teszik. Igaz, ezek a roppant kedves és tehetséges emberek vajon miért éppen a madridiakkal tennének kivételt, amikor a "munkásságuknak" itthon is szerves része lett a manipuláció? Mindenesetre mi  azt hittük, hogy a világ egyik legismertebb klubjánál azért a "részletekre" is jobban odafigyelnek.

Azt ugyanis valahogy nem tudom elképzelni, hogy a jó Emilio rendszeres elfoglaltságai közé tartozna a magyar másodosztályú bajnoki tabellák böngészgetése. Így hát arra sem tudok gondolni, hogy egy szép napon diadalordításban tört ki, amikor a bajnokság állását nézegetve gyors számolgatás után hirtelen azzal a ténnyel szembesült, hogy a Felcsút megnyerte az NB II Nyugati csoportját. Többek között olyan – egyébként Spanyolországban is jól csengő - neveket utasítva maga mögé, mint például a Kozármisleny, a Gyirmót, a Szigetszentmiklós vagy éppen a Csákvár. Ezen kívül még azt sem hiszem, hogy ekkor „De hát ez a mi drága Panchonk csapata, most azonnal írnom kell nekik!” felkiáltással csillogó szemekkel és dobogó szívvel azonnal klaviatúrát, töltőtollat vagy titkárnőt ragadott.

Nem, én attól tartok, hogy ő csak valahonnan kapott egy levelet, amiben örömmel értesítették, hogy Puskás Ferenc klubja feljutott a magyar első osztályba, és már csak Öcsi bácsi emléke miatt is szívesen vennék, ha a világhírű volt egyesülete néhány sorban megemlékezne erről a jeles eseményről. Amit aztán majd újabb ereklye gyanánt mutogathatnak azokban a vitrinekben, amik már így is szépen tele vannak olyan tárgyakkal és dokumentumokkal, amelyeknek egyébként vagy Kispesten, vagy pedig a Puskásról elnevezett Nemzeti Stadionban kellene lenniük, sehol máshol. Mellesleg a Felcsút már hetek óta bajnok, úgyhogy lássuk be, kicsit azért késett ez a válasz...

Természetesen könnyen elképzelhető az is, hogy tévedek, és Madridban tényleg napi szinten foglalkoznak a Felcsút ügyes-bajos dolgaival. Ha ez igaz, akkor a történelemhamisítás gyümölcse lassan tényleg kezd beérni. Azt ugyanis sajnos egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy arrafelé már egyre többen tényleg a Felcsútra asszociálnak Puskás Ferenccel kapcsolatban.

 

Emilio-Butragueno-100312-Smiles-R300.jpg

                                                    Nekem is levelem jött! (supersport.com)

Kedves Emilio!

Ne haragudj, hogy magyarul szólok hozzád, de ez a nyelv azelőtt úgyis világnyelvnek számított a labdarúgásban. Nálatok, Spanyolországban is gyakran folyt ezen a nyelven a társalgás, amikor távolba szakadt hazánkfiai összegyűltek valahol. És azért lássuk be, nem kis nevek ülték körül ilyenkor az asztalt: Puskás Ferenc, Kocsis Sándor, Czibor Zoltán, Kubala László, Österreicher Emil, és még hosszasan sorolhatnánk.

Kétség sem férhet hozzá, hogy mindannyian a világ labdarúgásának meghatározó alakjai voltak, akár játékosként, akár vezetőként, akár mindkét minőségükben. Mindannyian legendákká váltak, és szinte mindannyiukra több ország több városának több csapatánál egyszerre lehetnek joggal büszkék az ott elért eredményeik miatt.  

Kispest, Ferencváros, Madrid, Barcelona, Athén, Pozsony, Torino, Valencia... Kubala például igazi kuriózumként három ország címeres mezét is viselhette annak idején, de minek is magyarázok, hiszen ezt te úgyis ugyanígy tudod...

Nem tudom, az viszont feltűnt-e a felsorolásból, hogy Felcsútot nem olvashattad. Ez azért fordulhatott elő, mert a korábban felsorolt névsor tagjai közül egyik világnagyságnak sincs semmilyen kötődése ehhez a településhez. Sőt, szerintem egyikük sem tudta soha, hogy egyáltalán létezik ilyen falu, pláne Magyarországon.

De most beszéljünk csak egyedül Puskás Ferencről, hiszen miatta írtad meg ezt a leveledet.

Te is tudod, hogy a Real Madrid meghatározó jelentőségű játékosa volt, akinek néhány rekordját a mai napig  képtelenek megdönteni a szintén nem éppen tehetségtelen utódok. Tudnod kell ezeket a dolgokat, hiszen te is a Real Madridban nőttél fel, sőt gyakorlatilag egész pályafutásod alatt nem is játszottál más klubcsapatban. És látod, most is ott dolgozol.

Ismerned kell Puskás Ferenc pályafutásának helyszíneit is, és tudom, hogy ismered is. Ez egyébként amúgy sem egy túl hosszadalmas és bonyolult felsorolás, figyelj csak:

Kispest, Madrid!

Hoppá, hát már megint egy felsorolás, ahonnan hiányzik az a fránya Felcsút!

Elárulom neked, hogy azért, mert nekik az égvilágon semmi közük sincs Puskás Ferenchez.

Elvették, felvették, megvették a nevét, de ezen kívül semmi egyéb.

Amúgy ha például a Puskás Ferenc Általános Iskola (mert már ilyen is van) alsó tagozatos kis focistái megnyernének egy tornát, akkor nekik is ilyen forrón gratulálnál? Már csak azért kérdezem, mert bizony meg kellene tenned, hiszen a senorita fekvése ugyanaz: egy olyan intézményről beszélünk, amelyik felvette Puskás nevét, és semmi több.

Puskás Ferenc egyetlen magyarországi klubja a Kispest futballcsapata volt, amelyik jelenleg éppen a Budapest Honvéd FC névre hallgat. Ez a klub a napokban tizenkilenc év után ismét felállhatott a magyar bajnokság dobogójára, és így a tavalyi év után újra képviselheti az országunkat az európai kupaporondon. Ugyanúgy, ahogyan a Győr, a Videoton, és a Debrecen.

Carramba, hát az a fránya kis Felcsút még ebből a felsorolásból is hiányzik!!!

Remélem, érted, hogy mit akartam mondani.

A végére már csak egyetlen kérdésem lenne:

Nekünk Kispestre nem akarsz levelet írni, Emilio???

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr555345491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása