Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpg



hungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

AS Tatabaniese Calcio

2015.11.05. 17:39 Rich.mond

NB III Nyugati-csoport: Tatabánya, Győri ETO, Csepel, Dorog, BKV Előre. Nem, ezek nem a „fakók”, vagy a „tarcsik”, hanem a felnőtt csapatok. Ha ezt Grosics megérhette volna... az ő idejében ugyanis mindegyik egyesület a legmagasabb osztályban játszott – jó, az Előre mindössze két szezon erejéig és az ETO is Győri Vasas néven. A Fekete Párduc minden bizonnyal el sem hitte volna, hogy kilenc forduló után mindössze két pontot szerez a Tatabánya. Nem az NB I-ben, hanem az NB III-ban.

A tizedik fordulóban pedig az alábbi kezdőcsapattal győzi le a sereghajtó Csornát: Amadio - Heras, Stanisic, Pelagias, Katona - Szabó, Portilla, Kopúnek, Martinez - Rocchi, Árvai.  És kapaszkodjanak meg... a kispadon Giordano Bruno ül! Akár egy Moldova, vagy Rejtő-regényben. Az új tulajdonos egy ex-pornósztár. Aguero névrokona, Vincze Pilu fia, Maradona csapattársa, Martínez testvére, mind-mind a Tatabányát erősíti már! 

Megjegyzendő, hogy ez a győzelem öt hónap után volt az első diadal a Grosics Gyuláról elnevezett stadionban. Ám amíg a Tatabánya szépen lassan felfelé indult el a tabellán, addig a harmadosztályba száműzött, ott is csak saját „tarcsija” jogán induló, négyszeres magyar bajnok Győri ETO zsinórban négy vereség után egyre távolabb kerül az NB II-től. De még távolról sincs minden veszve!

tatabanya_csorna_1.jpg

Tatabányai gólöröm a Csorna ellen - forrás: FC Tatabánya Facebook oldal

Néhány régi ismerősünk, mint a Dorog és a Mosonmagyaróvár közel a feljutáshoz, míg a Csepel és a Balatonfüred a kiesés szélére sodródott. Tartsanak velünk egy nyugat-magyarországi országjárásra!

Na de mi folyik Tatabányán? - kronológia

A Tatabánya legújabb kori története 2014 május végén indult, amikor a Bányász sereghajtóként esett ki az NB II-ből. Ez alaposan megrogyasztotta a klub anyagi helyzetét is, továbbá szélnek kellett ereszteni az afféle "fakóként" működő, a Videotonnal is partneri viszonyban álló NB III-as Sárisáp-TASK csapatát  - a TASK-ról leginkább itt de itt is ejtettünk pár szót korábban. Az a csapat azóta szét is széledt, sokan abbahagyták a labdarúgást, páran a megyében kergetik a bőrt. A Sárisáp 2014 őszén a megyei III-ad osztályban kezdte újra (bár jelenleg már a megyei élvonal élmezőnyében vannak). A kieső bányászok sem igazoltak, hanem a maradók mellé jobb híján megyei, vagy utánpótlás játékosokat hívtak. Ekkor látott munkához Miskei Attila vezetőedző - aki korábban a Doroggal nyert már NB III-as bajnokságot - és P. Nagy László. Lássuk, egy évvel később hogyan állt a Tatabánya szénája! Csakis és kizárólag a hivatalos nyári híreket szedtem csokorba, hátha okosabbak leszünk.

- 2015 május: Az NB II-ből simán kieső Bányász a 2014-2015-ös bajnokságot az Erőmű-pályán játszotta végig. Mindössze két ponttal maradtak le a dobogóról, ami nem rossz teljesítmény, tekintve, hogy új csapatot kellett építeni. Ismertebb játékosaik Márkus Tibor, Kiprich Dániel, Móri Tamás, Máj Gábor, Dombai András. A keretben sokan a TASK-ból kerültek át a felnőttekhez. Az „idősebbek” is ezer szállal kötődnek a Vértesaljához, pl. Márkus és Máj is Tatabányán ismerkedett meg a felnőtt labdarúgással. 

Dombai olyannyira "helyi kötődésű" hogy már a nagyapja is a Tatabányai Bányász labdarúgója volt. A Dombai-család "az egyik legmarkánsabb vérvonal a futballdinasztiák közül". Nagyapja, Id. Dombai András a közelmúltban távozott el közülünk. Apja november 25-én fogja ünnepelni 62. születésnapját. Róla, a Tatabánya kiváló kapusáról a blog nagyszerű futball-történésze külön is megemlékezett. A most visszavonult kapus öccse is a Tatabánya színeiben mutatkozott be az NB I-ben.Újpesti kitérő után jelenleg ő Szegeden futballozik.

- 2015 június: Kilencedikén arról tájékoztat a klub honlapja, hogy változások történtek a klub vezetőségében. Ez inkább tűnik formálisnak, mint földcsuszamlásszerű változásnak. Majd 12-én váratlanul távozik az edző, Miskei Attila

Miskei távozása villámcsapásként érte a labdarúgókat. A 2014-2015-ös szezont egyértelműen sikerként élte meg játékos és szurkoló, ezért okkal bizakodhattak a sikeres folytatásban. A nagy többség a szezonzáró vacsorán tudta meg a kellemetlen hírt. Játékosai egyébiránt kimondottan kedvelték a távozó szakvezetőt. Érdekesség, hogy Miskei ahhoz a Budaörshöz igazolt át, amellyel jelenleg második, tehát feljutó helyen állnak az NB II-ben. 

Pár napra rá Dombai is bejelenti, hogy felhagy a profi labdarúgással  – ő 2009-ben tért vissza Tatabányára és 135 mérkőzésen húzott kesztyűt. A honlap szerint Márkus Tibor is ugyanígy dönt, de a keret nagy része együtt marad, hiszen a két visszavonuló mellett csak Lajner távozik más csapathoz.  Külön kiemelik, hogy leginkább tatabányai, vagy a Tatabányához köthető játékosokat keresnek. Egyébiránt az augusztusi hírekben is helyi kötődésű fiatalok érkezéséről számolnak be. Volt, aki némi kitérővel érkezett a Bányászhoz. 

Június 30-án pedig bejelentik az új vezetőedző személyét, aki az előző szezonban másodedzőként tevékenykedett Tatabányán. Kézenfekvőnek tűnt P. Nagy László „előléptetése”, hiszen többször volt már „beugró” vezetőedző, illetve Miskei mellett Plotár és Bozsik Péter munkáját is segítette korábban. Nem utolsósorban játékosként 357 (!!!)-szer húzta magára a Tatabányai Bányász kék-fehér szerelését. Sőt, P. Nagy szívesen beugrott akkor is, amikor a Tatabánya ecuadori vezetőedzője nem ért rá kispadra ülni. Róla még esik szó a későbbiekben.

- 2015 július végén az új vezetőedző beszél a célokról. Alapvetően a tavalyi szereplést tűzi ki célul. Bátran mondhatjuk, hogy ezidáig semmi, de semmi különös dologgal nem találkoztunk. Látatlanban a Tatabányát a középmezőny elejére tettük volna, tekintettel az ETO és az erős NB I-es tartalékok megjelenésére.

- Augusztusban csupán vereségekről tud beszámolni a klub honlapja. Változatlanul az Erőmű-pályán fogadják vendégeiket. Ez azzal járt, hogy inkább felcserélték az ETO ellen a pályaválasztói jogot  illetve az FTC II ellen a büfé nem nyitott ki. A Grosics Stadionba stílusosan Bányásznapon költözik vissza a Tatabánya, ám nem ez az egyetlen fontos esemény...

tatabanya_ftc2.jpg

Az FTC II ellen szomorkodnak a hazai szurkolók (hivatalos FB oldal)

- Ugyanis szeptember elsején bejelentik a klub tulajdonos-váltását. Ez egészen pontosan 70%-os részesedés-vásárlást jelent, mert 30% marad az önkormányzatnál. A részletek a linken elolvashatóak, felesleges onnan kimásolni. Ez nem csak némi többlet-pénzt és adósság-rendezést jelent. Maga a csapat is alapos vérfrissítésen esik át, P. Nagy Lászlót pedig Maradona egykori csapattársa, Bruno Giordano váltja.  A vérfrissítés annyira alapos, hogy a váltást követően teljesen kicserélődik a Bányász kerete. A Bányásznapi „stadionavatón” 1500 néző előtt veszít a Tatabánya a PAFC II ellenében.

Kezdőcsapat az 5. fordulóban a BKV ellen: Rigó, Krupánszki, Máj, Kovács, Farkas, Kocsis, Lettrich, Móri, Tóth, Folmer, Árvai

Kezdőcsapat a  6. fordulóban a PAFC II ellen (kiemelve azok, akik az előző fordulóban is kezdtek): Rigó - Nacho Heras, Kovács, Stanisic, Martinez - Folmer, Csemer, Portilla, Vincze - Aguero, Rocchi

Azóta a három szerencsés is kikerült a csapatból

Tekintve, hogy az utolsó öt mérkőzésből négyet is behúzott a Bányász, akár eredményesnek is nevezhetnénk a tulajdonos-, edző- és csapatváltást. Ettől függetlenül szerintem szörnyű, hogy a harmadosztályban, Grosics, Plotár, Kiprich és Vincze egykori klubjában nagyítóval kell keresni a magyar játékosokat.

tatabanya_esdzes.jpg

Carbonarik

Kérdőjelek

Nyilván joggal tehetik fel a kérdést, hogy ki vagyok én, hogy ítélkezzek a tatabányaiak felett? Ha tényleg 1 millió euróból gazdálkodhatnak, kifizetnek minden korábbi tartozást, költenek az utánpótlásra és a közeljövőben magasabb célokért küzdhetnek, akkor feltétlenül őket fogja igazolni a futballtörténelem.

De éppen itt vetődik fel néhány kérdés. Egyrészt kevesen hisznek abban, hogy egy nyugat-európai befektető tényleg fantáziát lát egy NB III-as magyar csapatban. Talán az NB II-ben már vannak lehetőségek (ott is csak a sajátos magyar viszonyok között), de ahhoz ki kéne vívnia a feljutást a Bányásznak. Attól pedig még nagyon messze van a csapat a jó széria ellenére is. Máris több pletykát hallani arról, hogy amennyiben rövidtávon marad az NB III, akkor az olaszok távoznak – a „rövidtáv” jelentheti  júniust is.

Továbbá többen tudni szeretnék, hogy pontosan mekkora a Tatabánya FC adóssága és egészen pontosan hogyan keletkezett. A városi televízió által közvetített képviselő-testületi ülésen is többekben felvetődött a kérdés, de konkrét, világos felelet nem érkezett.

Az sem világos a drukkereknek, hogy a tavaly összerakott, gyakorlatilag egyben maradt csapat hogyan juthatott ebek harmincadjára már a bajnokság elején. A teljes igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a tabella alján tanyázó csapatokkal csak mostanában találkozott a Bábel-Bányász, így még korai pezsgőt bontani és az NB II-es sorsolásról ábrándozni.

A Tatabánya nem a tatabányaiaké

Még ennél is fontosabb kérdés, hogy mennyiben szolgálja a város és a környék testi-lelki gyarapodását egy olyan csapat, ahol nem a helyi srácok fociznak. Például a fenti hírekben is megemlítették egy fiatal testvérpár érkezését - Kocsis Gergőről és Dominikről van szó.

Gergő első meccsén csereként lépett pályára Sárváron és az ő góljával egyenlített a Bányász a 90. percben. A Sárváron pályára lépő 14-ből mindössze három játékos nem Tatabányáról indult (Móri, Folmer és Kocsis Gergő). Árvai, Wágner, Szabó Krisztián és Kovács István nem is játszott más csapatban, mint a Tatabányában, vagy fiókcsapatában, a TASK-ban.

Nos az ő sorsuk lett a legsanyarúbb az új korszakban. Az első sokk akkor érte őket, amikor egyik napról a másikra közel negyven fősre duzzadt a keret. Ezt orvosolandó pár nap után többségüknek nemes egyszerűséggel felbontották szerződésüket. A szerencsések az oldalvonal mellett edzhetnek, de elkülönítve a tarka-barka újonnan érkezőktől. De leginkább a lelátó lépcsőin. Hogy nem fognak pályára lépni ebben a Tatabányában, az egészen biztos. Az új edző arra sem vette a fáradtságot, hogy megismerje őket.

A szurkolók elég vegyes érzelmekkel fogadták az újonnan érkezőket. Vannak, akik nem érzik magukénak a csapatot. Vannak, akik örülnek, hogy egykori kiválóságok kerültek csapatukhoz – pl. Rocci. A többség egyelőre kivár, afféle óvatos optimizmussal vegyített gyanakvással. Ilyen érzelemre kizárólag magyar futballszurkolók képesek az egész világon. Érdemes elolvasni a tatabányai szurkolók honlapján a beszédes "Jön a tré!" című írást.

A régi csapatban csak pár játékos élt kizárólag a labdarúgásból. Sokan munka és iskola mellett húztak futballcsukát. Most viszont kizárólag profikat foglalkoztat a klub. Alapvetően nincs ellenemre, ha az NB III-ban a csapat többsége profi labdarúgó, amennyiben ez minőségi változást jelent és világosak, valamint megvalósíthatóak a kitűzött célok. Nem úgy, mint Salgótarjánban, ahol a hangzatos terveket követően egy dicstelen NB III-as szezon után most csak a megyei elsőosztály középmezőnyében szenved az SBTC.

Néhány apró kiegészítés: csak a TASK-nak 12 utánpótlás-csapata van. 2015/2016-ra 63 millió forint TAO-támogatás illeti a vértesaljaiakat.  (55M a támogatás, amihez 8M önrészt kell tenniük)

Egyébiránt a történelem némileg ismétli önmagát. Csak akkor a gazdasági kényszer szülte a keret-cserét. A Tatabányán közismerté váló Octavio Zambrano azután Békéscsabán már tényleg felépíthette a Bábelcsaba Előre SE-t.

A fakók a Győr mumusai

Ej, azok a fránya fakók! Pedig a Győri ETO volt azon  kevés csapatok egyike, akik a végsőkig ragaszkodtak egy második számú NB III-as csapathoz. Tavaly második, azelőtt negyedik helyen végeztek, így nem feltétlenül volt irreális elvárás velük szemben, hogy szerezzék meg a két feljutást érő hely valamelyikét.

Sokáig úgy tűnt, hogy semmi sem állhatja útját annak, hogy a Nyíregyháza és az ETO feljusson az NB II-be. A Szpari keleten továbbra is megállíthatatlan, a Győr a 11. fordulóig két bosszantó döntetlent (az MTK II és az Érd ellen is nyert meccset engedtek ki a kezükből) leszámítva ugyancsak magabiztosan állt a Nyugati-csoport élén. Néha ugyan kisebb-nagyobb összegeket kellett befizetniük az MLSZ-kasszájába pirózó és hangoskodó szurkolóik miatt, de sikerült megoldani a stadion-használat körüli problémákat.

Sőt, sikerült szorosabbra fűzni a kapcsolatokat a német Ingolstadt 04 FC csapatával is, bár mostanában egészen biztosan nem fognak Audi-flottával közlekedni a győri futballisták.

Ám jött a Videoton II, a Ferencváros II, illetve a PAFC II elleni bajnoki. Mind a három tarcsi egy laza négyest rámolt be a győriek kapujába. Volt még egy kakukktojás, nevezetesen a BKV Előre, akik a PAFC elleni meccs előtt győztek 2-0-ra az ETO ellen. A négy meccs - négy vereség a legritkább esetben repít előre egy csapatot, ezért nem meglepő, hogy a Győr is lecsúszott a hatodik helyre. Szerencséjükre már mind a négy „fakóval” találkoztak. Annyiban nem rossz a győriek helyzete, hogy a Videoton, a PAFC és a Ferencváros második számú csapata is megelőzi őket, márpedig ők egészen biztosan nem juthatnak fel. Csakhogy közben eléjük furakodott a Dorog és a szomszédos Mosonmagyaróvár is. Sőt, csupán gólkülönbséggel előzik meg a Diósd csapatát, akikhez éppen most, a hétvégén fognak ellátogatni. A zsinórban negyedik vereség után a Kisalföld már Hannich Pétert látta a kispadon.  A sejtésük annyiban egészen biztosan helyesnek bizonyult, hogy Németh Zoltánt szerdán felmentették a vezetőedzői teendők alól. Helyét ideiglenesen Jäkl Antal vette át.

5_fordulo-gyori-eto-csepel-3.jpg

5. forduló, ETO-Csepel. Az 1000-1500 néző állandósult Győrben az NB III-ban is

A sorozat következő részében is maradunk Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében. Vajon mitől ilyen jó a tavaly majdnem kieső Mosonmagyaróvár és Dorog? Vajon eddig bírta az NB III legkisebb költségvetésű klubja, a Csepel? A következő részben mindenre választ kapunk! 

Ajánljuk szíves figyelmükbe blogunk állandó szerzőjének regényét! Városok, stadionok, kocsmák. Magyar futballregény, labdarúgásunk legsötétebb évtizedéről. Hol kapható a Könyv? Elsősorban az Underground kiadónál a Csengery utca 72 szám alatt. Illetve megrendelhető itt. Kapható még a Líra és Lant boltjaiban és a Fókusz Könyváruházakban! További részletekért, ajánlókért és vásárlási lehetőségekért katt ide! Látogass el a könyv Facebook oldalára is!

 

Az NB III Nyugati-csoportjának állása:

hely csapat M GY D V LG KG GK P
1. FERENCVÁROSI TC II. 13 10 2 1 33 7 26 32
2. VIDEOTON FC II. 13 9 0 4 39 21 18 27
3. MOSONMAGYARÓVÁRI TE 1904 13 8 2 3 22 15 7 26
4. DOROGI FC 13 8 2 3 15 11 4 26
5. PUSKÁS AKADÉMIA FC II. 13 7 2 4 32 18 14 23
6. ETO FC GYŐR 13 7 2 4 29 19 10 23
7. DIÓSDI TC-SELECT 13 7 2 4 19 12 7 23
8. BKV ELŐRE 13 7 2 4 21 16 5 23
9. TARR ANDRÁSHIDA SC 13 6 3 4 23 16 7 21
10. ÉRDI VSE 13 6 2 5 23 18 5 20
11. III. KER. TVE 13 5 3 5 18 20 -2 18
12. MTK BUDAPEST II. 14 5 2 7 16 23 -7 17
13. TATABÁNYA FC 14 4 2 8 19 25 -6 14
14. CSEPEL FC 14 2 3 9 14 37 -23 9
15. SÁRVÁR FC 13 1 5 7 12 31 -19 8
16. CSORNAI SE 13 1 1 11 10 31 -21 4
17. BALATONFÜREDI FC 13 1 1 11 11 36 -25 4

Címkék: nb3 Győr Tatabánya


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr998048626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása